Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
06-12-2008
Den Proefzolder - Straffe Plankjes
STRAF SPUL OP DEN PROEFZOLDER
Den Proefzolder blijft telkenmale verbazen.Om de veertien dagen verrassen de Alvinne brothers ons met opmerkelijke bieren. Ditmaal stonden twee plankjes op het menu.Een vergelijkend plankje met Black Jack 33cl versus 75cl en Tsjeeses Reserva 33cl (jong) versus 75 cl (ouder) Het tweede plankje was Het Straffe plankje.In de ronde gaatjes stonden Black Albert, Cuvee Delphine en Double Jack.
Veel volk op Den Proezzolder. Een nieuwe lichting cursisten hadden net hun eerste ls achter de rug.
Aankondging van de plankjes
Vergelijkende bieren van het eerste plankje Djeeses en Black Jack
Ingewijden in het bierwereldje en regelmatige lezers van mijn bierblog weten onmiddellijk dat de te proeven bieren allemaal uitzonderlijke brouwsels van De Struise Brouwers waren.
De Struise brouwers uit Lo Reninge mogen zich momenteel de meest creatieve brouwers in België noemen.Ze maken het brouwen tot een ware kunstvorm.Hun verbeeldingskracht en vakmanschap brengen bieren naar voor met een totaal ander smakenpallet dat we gewoon zijn.
Daar Voske en ik in de namiddag nog naar Bredene moesten om een proeverij van Nederlandse Bieren bij te wonen nipte ik samen met Pierre aan een zelfde plankje.Het Straffe natuurlijk.
Black Albert Cuvee Delphine Double Jack.
De Black Albert is momenteel al ingeburgerd bij de meeste bierproevers. (Ooit was het anders, we waren we al blij dat we een flesjes konden bemachtigen.
De Black Albert is maar liefst 13% Alc, Een donkerbruin bier bijna zwart van kleur. De aromas van gebrande mout en fruit doen u bijna bedwelmen.Ook de smaak is hemels Geroosterde mout die overgaat in een zoetigheid van donkere chocolade en bruine kandij. De Struise hebben 225 liter van hun Black Alber gedurende 1 jaar laten staan rijpen.
Om tot Cuvee Delphine te bekomen hebben ze de Black Albert nog een jaar op Four Roses Whiskyvaten laten rijpen. Four Roses is een Amerikaanse Whisky uit Kentucky.Hij verschilt van andere Bourbon whiskys in het feit dat dit een mix is van elf compleet verschillend geproduceerde typen bourbon whiskey's Het 13% Alc Cuvee Delphine bezit al die vorige smaakcomponenten met daarbij nog de smaak van nieuwe eiken toetsen en de fruitige whiskey.Ook vanille laat zich heerlijk smaken. Het geheel heeft een lekkere alcoholische warmte. het bier werd gebotteld op magnums en zijn volgens Urbain Coutteau onbetaalbaar.
Cuvee Delphine is de Black Albert die nog een jaar op Four Roses Whiskyvaten heeft liggen rijpen.
De Cuvée Delphine is dan weer de bodemlaag voor de Double Black. De Double Black heeft maar liefst 26% Alc.Niet mogelijk voor een biertje? Dan kent u de Struise Brouwers nog niet.Deze hoge alcoholwaarde bekomt men door ijsdestillatie. Dit proces biedt het grote voordeel dat men nog steeds kan spreken van bier, de aromas en smaken komen er versterkt uit.
3 zwarte bieren. Black Albert, Cuvée Delphine en Double Black
Om Urbain te citeren (zie Zythosforum) In feite wordt je met de Double Black om de tuin geleidt. Als je even stilstaat bij het feit dat om die 26% te bekomen wij per 33cl fles exact de helft aan water afscheiden. Niet alleen het abv verdubbelt maar ook het eind SG. Door de verdubbeling van deze laatste wordt het alcohol gevoel of gewaarwording grotendeels gemaskeerd. Om de nagisting van deze klepper te doen slagen gebruiken wij weliswaar dezelfde maat suiker als de Cuvée Delphine, doch Double Black gist zover niet door... wat het eind SG nogmaals wat doet stijgen en de alcohol verder verbergt. Het dubbele IBU zorgt daarenboven voor de perfecte balans.
Ondanks het vele werk die voorafgaat om een bier te bekomen van 26% vonden Pierre en ik niet mindere bier van de drie. Aroma en smaak waren minder uitgesproken dan het schitterende Cuvéé Delphine. Maar toch proefden we nog een heerlijke likeur smaak. Mout en donkere chocolade vanille De alcohol was goed gemaskeerd. Ondanks alles een echte belevenis voor de bierliefhebber.
Volgens Urbain willen ze nog een stapje verder gaan met de ijsdestilatie en er een Triple Black van 39 %.Vol bekomen.
Tja creatieveilingen zijn het wel die Struise Brouwers en maar goed ook want ze brengen tenminste leven in het belgisch Bierlandschap
Voor de hongerigen was er een met Eycken Balthazar geparfumeerd romig tomatengroentensoepje met gehakt-Breydelspekballetjes in de aanbieding.
Tom het zoontje van Urbain liet de soep smaken ondanks de lekkere Cuvée Delphine die voor zijn neus stonden.
Chef Jeffrey uit Bredene was schenker van dienst.
Urbain van De Struise in en ernstig gesprek met Glenn van Alvinne.
Niet iedereen dronk soep. Cursisten Marc en Sabine proefden eerst de twee straffe plankjes.
Van links naar rechts Steven Lintermans, Dabiël van Café 206 in Sint Katalijne-Waver en bierjournalist Steven Vermeylen (Hier stroom het bier) genieten van hun biertjes.
Thierry en Bianca uit Bredene waren speciaal van de zee afgekomen om te genieten van deze bijzonder bieren. s'Namiddags vond er nog een uitzonderlijke Nederlandse bierproeverij bij hen plaats
Terug aanwezig op Den Proefzolder Trappist van Wesvleteren
Den Proefzolder is om de 14 dagen voor iedereen gratis toegankelijk van 10.00u tot 16.00u. U hoeft geen drempelvrees te hebben. Het enige nadeel is : Als u er eenmaal bent geweest dat u blijft verder gaan.
Kerstbieren proeven in het Bourgondisch Kruis te Deerlijk
Een grote verkoudheid of een soort griepvirus maken dat mijn bierblog de laatste tijd niet regelmatig meer wordt aangevuld. Nochtans onderwerpen genoeg om mee uit te pakken, maar de goesting is er soms niet. Vandaag voel ik me iets beter en daarom maak ik van de gelegenhed gebruik om het verslag van de Kerstbieproeveij van HOP te plaatsen
Een degustatie-avond van kerstbieren is voor veel bierproevers en bierproeversclubs een vaste traditie om hun jaarprogramma mee af te sluiten. Ook de Heerlijke Objectieve Proevers (HOP) pakten uit met een traditionele proefavond van die Goddelijke bieren. Het is niet de laatste bijeenkomst want nu zaterdag staat de jaarlijkse Bonte dag nog op het programma.
In de warme en aangename sfeer van café Het Bourgondisch Kruis of t Kruiske in de volksmond te Deerlijk (op den Belgiek) konden een 25-tal Hoppers proeven van een 7-tal Kerst-of winterbieren.
Kevin en Lies een vriendin die een handje kwam helpen
Het Kruiske wordt sinds 1999 uitgebaat door Kevin en Marinka. In het kruiske kan je terecht voor een uitstekende getapte pils , Kevin was één van de laureaten van de Nationale Preselectie - Stella Artois World Draught Master Championship . Tevens is het een specialiteit van het huis om bieren van hoge gisting te schenken volgens de regels van de kunst.
Marinka zorgt daarbij voor een overheerlijke verse keukenmet uitstekend gekozen wijnen , kortom de ideale combinatie voor een gezellig avondje uit .
De te proeven bieren. Alleen Père Noël van 't vat ontbreekt.
De geproefde Kerstbieren waren.
1 Stille Nacht editie 2007 De Dolle brouwers 2 Père Noël De Ranke 3 Cuvée Meilleurs Voeux.-La Brasserie Artisanal de Rulles - Rulles 4 Speciale Noël Abbaye des Rocs 5 Tournay de Noël 6 La Moneuse Spéciale Winter Ale Brasserie de Blaugies 7 Bush Noël Dubuisson
Fruitig met aromas van banaanlikeur. Ook hoppige toetsen brengen u naar hogere sferen
Het bier is aromatisch De alcoholtoetsen komen meteen naar boven In dit bier is de warmte van alcohol op zijn plaats De smaak is als een Likeurpraline met cognac Zeer complex
Bittere afdronk
Een redelijke kanjer om op uw gemak te degusteren. Een biertje die u tenslotte enkele jaren kunt bewaren. Een goed begin
De smaak is hoofdzakelijk hop zeer bitter ook smaaktoetsen van zoethout waar te nemen anijs Kruidig
Een bitter kerstbier. Waarom niet? Voor echte bierlovers die de zoete Kerstbieren deze dagen willen ontwijken. Prachtig uitgebalanceerd bier met een droge afdronk De bitterheid vloeit lang uit. Deze nog jonge versie is duidelijk bitterder dan zijn voorgangers
Waarom niet degusteren als aperitief met de Feestdagen?
Het kleur is donkerbruin bijna naar de zwarte kant Licht beige schuimkraag
Het aroma was niet onmiddellijk te ruiken. Na een tijdje was er geuren van karamel waar te nemen.
Het biertje is zoet fruitig Met geroosterde toetsen Bitterzoete smaak van vlier. Ondanks zijn 8,2 heeft het bier minder body te hebben Een mooie nabitterheid brengt voldoende evenwicht.
Een diep donker koperen amber kleur Een witte schuimkraag die snel verdwijnt door de Alc.
Prachtige warme alcoholaroma's in de neus ook geuren van noten, hout
Diep volle smaak van alcohol en karamel De alcohol dringt diep door in de keel U proeft onmiddellijk dat het hier om een zwaar biertje gaat. nootachtige prikkels een soort oude whisky
Een prachtig biertje om als digestief te verbuiken na een lekkere maaltijd Maar om echt te genieten is ééntje meer dan genoeg.
Ik kan al indenken dat sommig lezers van dit blog beginnen denken dat wanneer u al die biertjes geproefd hebt u niet meer in staat bent om te rijden.
Ook bij HOP betaat er zoiets als BOB. Ook veel mensen komen met de fiets naar de bierproeverij af. De biertjes worden in kleine glaasjes geschonken (op de foto tonen ze nogal groot) en van de meeste biertjes wordt enkel genipt. Wie met de auto is zonder BOB en alle biertjes tot op de bodem ledigt is de naam van bierproever niet waard
Claudine Bulcaen mag zich een gelukkige waardin voelen. Ze heeft weliswaar geen ster gekregen in de nieuwe Michelin Gids. Maar ze runt het oudste cafeetje van Wevelgem uit.
Hoeveel maal per week Voske en ik hier met de wagen voorbij rijden is bijna niet te tellen. Telkens met de vraag, zou dit nu een cafeetje of een restaurantje zijn? Tot dat Danny Van Tricht een bevriende blogger een foto van "De Herder" op zijn prachtige blog "Vader Abt en zijn Portrettekes" plaatste.
Het is uiteindelijk een klein gezellig restaurantje. Voske en ik hadden voorgenomen van zodra de problemen van de baan zouden zijn in verband met haar eetmoeilijkheden hier zeker eens zouden binnenstappen. Veertien dagen geleden was het zover.
De Herder, Gullegemstraat 17 Wevelgem. Het oudste restaurant van Wevelgem. Bemerkt de eigenaardige dakconstructie
De oude emailborden aan de buitenmuren veraden nog dat het hier ooit een cafeetje is geweest. Alle bieren zijn jamer genoeg uit het bierlandschap verdwenen.
Ook het interieur verwijst naar die goeie oude tijd. Al is het antieken interieur een aandringen van huisbaas Marcel Vandoorne. Die bezit ook een landbouwmuseum in Moorsele
Mensen van alle slag komen in De Herder over de vloer.
De Herder is tegenwoordig niet zozeer meer een café maar eerder een eetcafe. Noem het maar een kleine fijn restaurantje.
Op het kaartje staat er Babbel- en knabbel-staminee
Bronnen wijzen erop dat De Herder reeds meer dan 300 jaar bestaat.
Waar vroeger nog het salon was is nu een tweede eetzaaltje bijgekomen.
Claudine kookt graag.Haar hobby is uiteindelijk haar beroep geworden. De maaltijden worden altijdop Grootmoeders wijze klaar gemaakt. Daarin is de sympathieke waardin ouderwets gebleven. Ze past dus precies in het cafeetje. Jammer maar ik mocht haar niet fotograferen
In het kantenbakje een kopie van 6 jaar geleden met een foto van Claudine toen ze het restaurant overnam.
Het restaurant straalt een familiaal karakter uit. Het antieken meubilair en dito muurbekleding zorgt ervoor dat de klant terugvalt op de zweem van toen.Dat schept rust en een gezellige sfeer.
Voske doorloopt de kaart. Bierliefhebbers komen hier niet aan hun trekken en dit is wel jammer. Claudine kent niets van bier en dat geef ze grif toe. De klanten vragen meestal om wijn. Enkel een paar klasieke bieren staan op de kaart
Voske koos voor de roggevleugels met karpertjes.
Ik koos voor de paardensteak met sjalotjes. Twee eenvoudige gerechten maar met zoveel toewijding klaar gemaakt dat het hemels genieten was. Alle gerechten worden in nog oude pannen (zonder oren) klaar gemaakt. Claudine wil niets anders gebruiken, vandaar het succes van haar restaurantje?
Reservaties op tel nr : 056/42.61.62 Gesloten op dinsdag en donderdag.
Gelukkig had Claudine een Westmalle Dubbel in huis.
Roodachtig van kleur Met een romige beige schuimkraag.
Het aroma is fantastisch moutig en een lichte koffietoets doen u bedwelmen.
De smaak is koffiemoutig met hier en daar fruitige prikjes van Koriander Bittere toetsen in de achtergrond maken deze trappist mooi in evenwicht Droge afdronk
Een warm bier om te koesteren.
Bezoek ook eens de prachtige site van Danny Van Tricht.
Het Vlaams Parlement wilde op 14, 15 en 16 november de burger laten proeven van de politiek. Volgens Voorzitter van het Vlaams Parlement Marleen Vanderpoorten heette dit Festival dan ook Smaak voor Politiek. Op het festival staat smaak in de brede betekenis van het woord centraal.Zowel onze bevoegdheden inzake voeding, eten, enz.. als de zin in het politiek bedrijven of het interesse wekken voor politiek, kwamen in het festival uitgebreid aan bod.
Hoe groot was mijn verwondering toen ik een mail in mijn bus ontving van Guido Vandermarliere, historicus en drijvende kracht achter de Keteniers met de vraag of ik op dit Festival van de Politiek een bierproeverij wilde geven op de zondag. Een hele eer voor een bierproever.
Eerst zou Prof. Denis De Keukeleire, vakgroep Geneesmiddelenleer, UGent, over de smaak- en aroma-eigenschappen, de actuele ontwikkelingen van hop-afgeleide producten en de economische aspecten van de hopteelt spreken. Daarna zou Guido het over het aspect erfgoed en monumenten en landschappen hebben. Daarna zou er een proeverij plaats vinden van een viertal biertjes. Alles zou plaats vinden in de Antoon Van Dyckzaal.
Om stresstoestanden te vermijden riep ik de hulp in van mijn vriend en spraakwaterval Geroen Vansteenbrugge secretaris van de Waregemse bierfanaten. Hij zou de bieren bespreken. Ik zou mij met het inschenken en serveren bezig houden en hier en daar een woordje uitleg geven aan de aanwezigen.Ik werd bijgestaan door mijn echtgenote Voske en de Wacho een echte volksfiguur met passie voor bier en tevens uitgever van Wachos biernieuwsbrief op het Internet.
Hier moesten we zijn. Hertogsstraat 6 in Bussel
Ze verwachten ons want de deur stond al open. Nee zo eenvoudig ging het niet. We moesten na eerst een veiligheidsprocedure toegepast te hebben met ons kratjes bier via de parking onder het Parlement rijden. We werden onmiddellijk geholpen door vriendelijke en behulpzame ambtenaren. Ze waren de ganse dag ter onze beschikking. U raad het al! we waren VIP's
Via verschillende liften en gangen (met bewaking 'het sas' en zonder) bereikten we eindelijk de Antoon Van Dyckzaal. Jammer want de tijd speelde een beetje in ons nadeel. Zo kon ik de merkwaardige architectuur van het gebouw en de geïntegreerde Vlaamse hedendaagse kunst die het Parlement rijk is niet digitaal vastleggen.
Een bepaald kunstwerk buiten op straat kon je er niet naast kijken. Naar aanleiding van het Festival van de Politiek heeft de Kortrijkse kunstenaar Arne Quinze een nieuwe installatie ontworpen. De oranjekleurige constructie in hout en beton die hij in de Leuvenseweg optrok, heet "The Sequence" en verbindt het Vlaams parlement met het huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers. (Ik heb trouwens nog een schitterend Duvelglas van hem in mijn bezit)
De constructie zal er vijf jaar blijven staan. "The sequence moet een brug slaan en mensen in beweging brengen. Ik wil de mensen samenbrengen, zoals vroeger op pleinen", zegt de kunstenaar. "The sequence" is niet het eerste werk van Quinze in Brussel. Het werk sluit aan bij 'cityscape' dat hij vorig jaar optrok op een braakliggend terrein aan de Guldenvlieslaan. In februari volgend jaar moet de Cityscape wel verdwijnen.
De Keteniers waren al aanwezig om hun powerpointpresetaie en geluidsinstallatie uit te testen. Op de foto vooraan van links naar rechts : Pether (Volkszanger), Voorzitter Guido Vandermarliere, secretaresse Annemie Declerck en Kunstschilder Ameel
We begonnen ook aan de voorbereiding. Hier Geroen die het bruine brood (smaakopruimer tussen twee biertjes door) in papieren korfjes verdeelde.
Ondertussen is ook Prof De Keukeleire aangekomen. Hier in gesprek met Annemie Declerck, secretaresse van de Keteniers
Prof. Denis De Keukeleire, vakgroep Geneesmiddelenleer, UGent, sprak over de smaak- en aroma-eigenschappen van hop. Ook de actuele ontwikkelingen van hop-afgeleide producten en de economische aspecten van de hopteelt kwamen aan bod. Hij bracht die toch enigszins zware materie op een speelse en luchtige manier die aan hem eigen is.
Een aandachtige toehoorder was Sven Gatz. Vlaams volksvertegenwoordiger Open VLD, fractieleider en Jets gemeenteraadslid. Ook iemand met passie voor bier en in het bijzonder geuze.
Over geuze gesproken. Op zaterdag waren er in de zuilenzaal twee lezingen. Verleden en toekomst van Lambiek en Geuze.
De Comissie voor Brussel en de Vlaamse Rand organiseerde deze lezingen. Presentatie was in handen van Armand Debelder (Brouwerij 3 Fonteinen, Beersel en trekker van de Hoge Raad voor het Ambachtelijke Lambiekbier HORAL) en bierjournalist.
Ben Vinken (Uitgever van Bierpassiemagazine) sprak over verleden en toekomst van Lambiek en Geuze. Daarna volgde ook een proeverij.
Guido Vandermarliere had het over het aspect erfgoed, monumenten en landschappen. Vooral had hij het over het behoud en de restauratie van de Hopasten in de streek van Poperinge. In zijn studie worden alle nog bestaande hopasten geïnventariseerd, bestudeerd en op hun erfgoedwaarde geschat. Zo bracht hij zondag een vergeten en door economisch-maatschappelijke ontwikkelingen bedreigd stuk landelijk erfgoed opnieuw in beeld,
Naast hem zit Volksvertegewoordiger Patrick Lachaert, voorzitter leefmilieu en onroerend erfgoed die de sprekers inleidde. Geheel rechts zit De Hr. Johan Cuypers Commissiesecretaris Commissie voor Leefmilieu en Natuur.
Een volle zaal met vooraan een aandachtig Voske.
Daarna bracht Persensief Singersongwriter Pether uit Roesbrugge (WVl) zijn nieuw gecomponeerd hoplied.
Tijdens het lied brachten we de eerste proevertjes (Orval) in de zaal.
Geroen Vansteenbrugge gaf uitleg over de te proeven bieren
We serveerden vier bieren.
Orval 6,2 % Alc-Vol gebrouwen bij in de abdij van Notre Damme d'Orval Villers-devant-Orval. (Lux) Hommel 7,5 % Alc-Vol gebrouwen bij Van Eecke Watou (WVl) Hop-It - 9,5% Alc-Vol gebrouwen bij La Trappe Koningshoeven (NL) door Bierfirma De Leyerth uit Ruislede (W-Vl) Jessenhofke - 8% Alc-Vol. een biobier van bierfirma Beer, Bed & Breakfast Jessenhofkeuit Kuringen bijHasselt. (Limb) Voor een bespreking van de bieren klikt op de naam van het bier.
Freddy Debels (De Wacho) in volle actie
Hier bedien ik De Hr. Herman Degryse Conservator van het Hopmuseum van Poperinge.
Na het werk volgde de ontspanning. We werden uitgenodigd in het restaurant "De daktuin" om er te proeven van een 4-gangen menu.
Op het menu een glaasje Champagne en deze Ravioli van krab met rucola en Italiaanse salami
Daarna een Hutsepotje van speenvarken met een zacht looksausje
Als dessert een duo van citroen en kaneel Daarna koffie of thee met versnaperingen
De wijnen waren Chateau de Maupas en Regis Boucabeille.
Na het eten waren we uitgenodigd in het koffiehuis. om er het huisbiertje (nieuw) van het Vlaams Parlement te proeven.
Het gezellige koffiehuis grenst aan de koepelzaal.
'Halfrond' het huisbier van het Vlaams Parlement. Op zeer professionele wijze uitgeschonken.
Het bier wordt gebrouwen bij brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde. Het is wel een etiketbier van "Augustijn".
Als we later beelden zullen zien van dit gebouw (Koepelzaal) gaan we automatisch terug denken aan die ene fantastische dag dat we hebben mogen beleven in het Vlaams parlement.
En wees eens eerlijk! een bierproeverij geven in het Vlaams Parlement dat maakt u niet alle dagen mee. Het was zelfs een grote eer voor Geroen, Wacho, Voske en voor mij dat we dit mochten doen. Bedankt Guido !
De Week van de Smaak - Franse kazen en bieren in de Pado te Tielt.
De Week van de Smaak
De Week van de Smaak in Vlaanderen is een jaarlijks (eet)cultureel evenement dat zoveel mogelijk mensen wil samenbrengen rond smaak en eetcultuur in al hun aspecten. Meer dan 1000 grote en kleine acties zorgen voor een heerlijk programma.
De Week van de Smaak wil zoveel mogelijk mensen op een toegankelijke wijze kennis laten maken met 'smaak' en hen laten genieten van eten en drinken, gastronomie en alles wat daarbij komt kijken. Het evenement vertrekt vanuit een cultureel perspectief en heeft niet alleen aandacht voor de voedingsproducten zelf, maar ook voor het erfgoed, de verhalen en de studies erover. Het koesteren van culturele diversiteit en het creëren van een aanbod voor jongeren en scholen staan daarbij centraal.
Van 13 tot 23 november 2008 brengt de Week van de Smaak Frankrijk naar Vlaanderen! Om kennis te kunnen maken met de rijke gastronomie, de streekproducten en de cultuur van alle regios van Frankrijk, spiegelen we ze aan onze eigen provincies.
Organisatoren en gemeentes gingen aan de slag met een bepaalde Franse stad of regio. Ze gingen op zoek naar aanknopingspunten in hun keuken, ingrediënten, producenten, kunst, literatuur, geschiedenis, verhalen, muziek, feest of tradities en creëerden ontmoetingen met de streek- en eetcultuur uit hun eigen gemeente of regio.
Ook Pado de bekende tapasbar uit Tielt bracht een stukje Franse gastronomie naar de Europastad. Meer bepaald kazen en bieren van de Regio Nord-Pas-de-Calais.
De te proeven kazen.
in wijzerszin :
De Maroilles : een kaas van het type gewassen-korst kaas. De Maroilles komt uit het noorden van het land, uit de regio Nord-Pas-de-Calais, en dankt zijn naam aan het gelijknamige plaatsjewaar hij al sinds de 7e eeuw gemaakt wordt.
Een Trappistenkaas Abbaye du Mont des Cats, vervaardigd in de Cisterciënzer abdij op de Katsberg (Abbaye du Mont des Cats).De Kaas is goed te vergelijken met de Port Salut.
Twee bio geitekazen van de hoeve "le cabri de flandres"uit Uksem (officieel: Uxem) is een gemeente in de Franse Westhoek. De ene is een jonge verse kaas met kruiden (onderaan), de andere een meer uitgesproken geitenkaas die wat ouder en daardoor wat droger is. Beide kazen dragen het Biolabel.
De te proeven bieren. Van links naar rechts : Hommelpap, Moulin d'Ascq een wit biobiertje, 3 Monts en Gavroche.
Blond wazig biobier Beperkte witte schuimkraag die al vlug verdwijnt.
De neus ruikt een weinig citrus en koriander.
De aanzet is ietsje bitter in tegenstelling tot Belgische witbieren. Lichte zurige toetsen van citrus. Matige bittere afdronk. Ondanks zijn beperkte alcohol mocht het iets meer body gehad hebben . Het was wel lekker te combineren met het bio kruidenkaasje.
De eerste slok is de smaak van een pils. Het bier is moutig zoet. Daarna komt een mooie bitterheid naar boven. af en toe een prikkeltje alcohol. Het bier heeft een droge afdronk en mooie nabitterheid. Een van de bekendste bieren van de regio.
De smaak is volmoutig Over het algemeen zoet. Het is alsof u verse koude wort drinkt. Smaak van brood. Een brouwsel voor de echte liefhebber van volmoutbieren. Het woordje pap in hommelpap heeft zijn naam niet gestolen. Nog een ouderwets biertje ambachtelijk gebrouwen.
Donker amber Helder met een mooie gebrokenwitte schuimkraag.
Het aroma is dit van alcohol. Heel doordringend.
De eerste slok bevestigd het geroken aroma Sterke alcoholsmaak. Cognac Fruitig met een bitterheid op de achtergrond. Het bier is volmondig. Een tamelijk zware afsluiter. Het bier viel bij de meeste aanwezigen in de smaak Want het werd achteraf nog vaak besteld.
Smakelijk.
In de culinaire wereld blijft het huwelijk tussen wijn en kaas het ene jubileum na het andere vieren. Perfecte partners, zo lijkt het wel. Maar schijn bedriegt, want zonder de wijn meteen in de steek te laten en met een beetje hulp van Belgische chef-koks heeft de kaas ontdekt dat hij met het Belgisch bier een heerlijk koppel vormt.
André PEETERS (Het Nieuwsblad)
Belgisch Bier kiest voor Belgische kaas:
uitgekiend smaakpalet (her)ontdekt
Smaakcombinatie krijgt steeds meer gastronomische aandacht
Steeds meer restaurateurs ontdekken de smaakrijkdom van Belgische bieren. Vooral het huwelijk van Belgisch bier met Belgische kaas vindt ingang bij chef-koks als een bijzondere smaakervaring. Soms met uitgedokterde recepten, soms in alle eenvoud van een stukje kaas met een glas bier.
Maar welke kaas combineer je met welk bier? Welke smaken gaan nu het best samen? Het Beer & Society Information Center van de Belgische Brouwers en VLAM (Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing) lichten u een tipje van de sluier op van de haast eindeloze smaakcombinaties. Ontdek een stukje gastronomie, voor de keuken van elke dag of voor de semi-professionele hobbykok.
Zondag laatst (9 november 2008) hebben Voske en ik de eerste editie van Brugge Culinair bezocht. Deze beurs vond plaats in de Site Oud Sint-Jan in de Mariastraat. Niet alleen de vele standjes met Nationale- en Internationale streekproducten trokken onze aandacht maar als bierliefhebbers waren ook de te proeven bieren van de Belgische brouwers en bierfirma's een must om deze beurs met een bezoekje te vereren.
Er waren een 150 standhouders die streekproducten en specialiteiten uit binnen- en buitenland lieten proeven, degusteren en verkopen. Ze waren te vinden in de verschillende zalen op de twee verdiepingen van dit vroegere Sint-Janshospitaal. Alle Belgische provincies waren vertegenwoordigd met hun specialiteiten.
Een greep uit het aanbod : het beste bier van de wereld, streekbieren uit alle hoeken van ons land, Gilde van de Brugse Chocolatiers, Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge, Orde van de Paardenvissers uit Oostduinkerke, mosterd, wafels, confituren, wijnen, champagnes, vleeswaren, mattentaarten uit Geraardsbergen, foie gras, kazen, paardenmelk, hoeve-ijs, koffie, chocolade, confiserie, honing, cuberdons, jenevers, paté, aperitiefwijn, appelsap, producten rechtstreeks van de hoeve.....maar ook streekproducten uit Brugge, Damme, Poperinge, Beauvoorde, Vlaams Brabant, Meetjesland, Limburg, Antwerpen,......
Ingang slechts 5 . En voor eenmaal voelden wij ons die zondag geen Weight Watcher.
EEN FOTOVERSLAG
Site Oud Sint-Jan met de mooie Onze-Lieve-Vrouwekerk
Patrick en Dominiek van Tapasbar De Pado (Tielt) hadden een klein cafeetje ingericht. Naast hun bekende streekbier Halleschelle kon men er ook proeven van een verwenkoffie.
Om de namiddag mee te beginnen. Een lekkere verwenkoffie bij Patrick en Dominiek.
Dat chocolade een Belgische specialiteit is bewezen de vele standjes van dit lekkers. Ook kon men de bekende Brugse Zwanentaart proeven.
Legende van de Zwaantjes :
Brugge werd in het verleden veroverd maar streed zich steeds weer vrij. Ook tegen Keizer Maximiliaan van Oostenrjk kwam men in opstand. Op de markt werd zijn bevriende baljuw Lanckhals onthoofd. Daarop verplichtte Keizer Maximiliaan de Bruggelingen om voor altijd zwanen (langhalzen) op de reien te behouden.
Een eerste bierstand die we moeilijk konden voorbijlopen was die van De Struise Brouwers (De Beste brouwers van de wereld) en bierfirma Bieren Pirlot uit Pulderbos. Deze laatste kreeg onlangs van de gemeenteraad het licht op groen voor zijn toeristisch recreaief project. Een kleinschalige brouwerij met proeflokaal in een oude hoeve. Op de foto : Guy Pirlot en Urbain Coutteau
Als er in de Zandhovense cafés een vuurke wordt gevraagd, dan bedoelen ze daar geen aansteker of lucifers, maar het plaatselijk streekbier Kempisch Vuur. Guy Pirlot zette acht jaar geleden het recept op punt en brouwt sindsdien zijn gerstenat in de proefbrouwerij van Lochristi. Maar zoals gezegd voor niet lang meer. Zijn bierfirma wordt een heuse brouwerij
Vele bezoekers konden kennis maken met de Black Albert (13% ) van de Struise Brouwers.
Dit bijna zwart biertje is hemels complex. Gebrande mout Chocolade, kandij enz...
Een prettig weerzien met Achille van Microbrouwerij Achills uit Itegem. Naast het gama Serafijnbiertjes kon men ook proeven van een streekbiertje uit Lier. De liter van Palieter. Ik heb nog een botteltje thuis staan die ik later nog op dit bierblog zal bespreken.
Voor wie de Itegemse biertjes wilde proeven kon dit degustatiesetje aanschaffen. Men kreeg er nog het prachtige engelenglas erbij.
Proevertjes, enorm veel proevertjes. Zoals dit ambachtelijk geconfijt fruit en kaas. Viel het mee, dan kon je het uiteraard kopen.
Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan uit Brugge liet zijn Brugse Zot uitschenken door vier Vlaamse schonen. Het bier smaakte nog beter!
Sales Promotor en Quality Ambassador Bernard Dewolf van bierfirma Brouwerij Corsendonk uit Oud Turnhout had naast het gamma Corsendonk bieren zijn Corsendonk Christmas Ale mee. Normaal proeven we dit lekker Kertstbiertje altijd op de Horecabeurs in Gent. Nu konden Voske en ik er reeds van genieten in Brugge.
Poperingse specialiteiten altijd het proeven waard. Naast het pittige en bittere Hommelbie van brouwerij Van Eecke was er ook nog Hommelpaté te proeven en te verkrijgen van Daarnaast had traiteur Luc Sohier gezorgd dat we konden genieten van zijn zelfgemaakte hoppepaté.
Voor een verse gernoase moest u bij deze garnaalpelster zijn Zoals ze ik kon fotograferen is het net een schilderij van Vermeer
Via e-mail stonden we reeds menigmaal in contact. Eindelijk konden we elkaar eens life zien. Johan Vermesen van Bierfirma J.B.S. uit Veerle-Laakdal kwam publiciteit maken met zjn Laakdalse Biershop voor zijn biertjes Ne Walleman Vorstenbier en St. Gertrudis Tripel
St. Gertrudis Tripel of Laakdase Tripel (8,7%) Het moederbier is Alvinne Tripel van Picobrouwrij Alvinne uit Heule. Dit staat mooi vermeld op het etiket. Een voorbeeld naar alle andere etikettebieren.
Gert Jordens van Bierfirma Jessehofke op bezoek bij een colega
Ondertussen is zijn wederhelft Christel Putzeys een heerlijk Jessenhofke aan het tappen. Het biobier 'Jessenhofke' is ontworpen in de brouwketels van Bed and Breakfast Jessenhofke te Kuringen dicht bij Hasselt. Het bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij in Lochristi
In de zaal 10 was naast de Officiële Spaanse Kamer van Koophadel in België en Luxemburg ook Euroferia Andaluza gevestigd. Ze pakten uit met een reuzenpan Paella
Ook brouwerij De Koninck was met hun bieren aanwezig in Brugge.
Met veel ernst en liefde voor het beroep tapt Anne-Catherine Dilewyns vertegenwoordigster en een van de drie dochters van Bierfirma 'Vicaris' een Vicaris Tripel van 't vat voor Voske en ik.
Een mooi zicht op de Sint-Salvatorskathedraal naast de vlag van Vicaris
Uit Haillot (Provincie Namen) kwam bierfirma B.G.V. sprl hun bieren prsenteren. Op de foto : Philippe Golinvaux en Michael Vermeren. website: http://www.forestinne.be/
Naast hun Forestinne en La Forestinne Ambrosia hadden ze ook hun nieuw Kerstbier Forestinne Mysteria en L'elixir de Forestinne bij.
Een voorbeeld hoe uw tafel er kan uitzien met oudejaarsavond. Een mooie fles bier van 75cl zou hier niet misstaan.
Manu Buysse vertegenwoordigde 'TONafhankelijk Biergen(o)otschap Damme. Naast Damse Culinaire specialiteiten zoals Damse Mokke, Damse vleeswaren serveerde hij twee Damse bieren. Damse Uilenspiegel en Damse Tripel Maerlant.
Moet er nog kaas zijn?
Thuisbrouwer Johan Brandt uit Assebroek (Brugge) had voor de gelegenheid een mooie wand laten schilderen van de Vlaamse Ardennen door kunstenaar Ghislain Swimberghe. Mater in de Vlaamse Ardennen wordt de nieuwe thuisbasis voor zijn brouwerij 't Smisje. Hij blijft wel in Assebroek wonen. Op de foto van links naar rechts : Martin de Keulenaere, Johan Brandt en Chris Bauweraerts ex-eigenaar van Brasserie Achouffe
Chris Bauweraerts hier in gezelschap van Daisy van 't Brugs Beertje Hij kwam speciaal van Achouffe naar Brugge om er Smisje Kuvee Eletrik 979 W te tappen. Filip Geers webmaster van de mooe Engelstalige Bierblog Belgian Beer Board kijkt toe http://belgianbeerboard.com/
Smisje Kuvee Eletrik 979 W een heerlijk biertje met een verhaal. Later zal ik dit bier uitvoerig bespreken op deze bierblog want ik heb nog enkele flesjes staan.
Bij het verlaten van Brugge Culinair hadden we nog een prachtig zicht op de Site Oud Sint-Jan en de verlichte Onze-Lieve-Vrouwekerk
Zaterdag laatst was er een nachtplankje te proeven op Den Proefzolder.
Het duister, de eigenzinnige namen en de aantrekkingskracht van de donkere of bijna donkere bieren besloten mij om vroeger naar Den Proefzolder te gaan.
De Nacht, Stille Nacht, Noire de Dottignies en Bush de Nuits. Schaduwrijk en voorzichtig laten zij hun donkere kant zien vol zware geuren. 4 fabelachtige bieren verschillend van elkaar maar één ding hebben ze gemeen. Ze laten de mens genieten.
Zeer donker bier (Zwart) Licht bruine schuimkraag.
Fruitig en een licht Floraal aroma Ietsje geparfumeerd in positieve zin. Moutig
De eerste slokjes zijn die van geroosterde mout Een lichte mooie bitterheid komt naar boven Moutige toetsen Ondanks slecht 5,2% Alcohol volume heeft dit biertje een mooi smakenpallet. Lekker biertje om De Nacht in te zetten.
Donker amber/rood Het kleur (EBC) staat nog niet op punt. Het bier heeft een mooie beige schuimkraag
De neus is zoet Karamel Gebrande mout
De smaak is zoet fruitig en ietsje zurig. Daarna komen de bittere toetsen opzetten koffiebitter Donker en hoppig Goed in evenwicht Het bier heeft een mooie droge afdronk.
Fruitig met aromas van banaanlikeur. Ook hoppige toetsen brengen u naar hogere sferen
Het bier is aromatisch De alcoholtoetsen komen meteen naar boven In dit bier is de warmte van alcohol op zijn plaats De smaak is als een Likeurpraline met cognac Zeer complex
Bittere afdronk
Een redelijke kanjer om op uw gemak te degusteren. Een biertje die u tenslotte enkele jaren kunt bewaren.
De neus is meteen raak Een krachtig vineus aroma hout, vanille, madeira
De eerste slokken zijn overheerlijk Madeira Licht zurig Ondanks de 13% is er geen overheersende smaak van alcohol. Complex bier. Sinaasappel Gancia. Ik weet het soms niet? Een bier om echt van te genieten.
Niet goedkoop. Maar om een mooie Kerst-of feestavond af te sluiten is dit HET bier.
De Bush de Nuits is aanvankelijk een Bush de Noël waarvan de traditionele bewaring in kuipen onder een temperatuur van 0°C vervangen werd door een rijping, gedurende een periode van 6 maanden, in vaten die voordien de fameuze Bourgognewijn Nuits-Saint-Georges bevatten. Tijdens het bottelproces wordt een kleine hoeveelheid suiker en gist toegevoegd aan het bier, dat dan een hergisting op fles ondergaat in een verwarmd lokaal gedurende 3 weken. Het eindresultaat is indrukwekkend: een bijzonder aromarijk bier met duidelijke accenten van rode vruchten, dat een evenwichtige, harmonieuze et verrassende aandronk biedt en uitloopt op een tegelijkertijd zachte, lichtjes zure en relatief droge afdronk, ondanks de hoge densiteit van het bier. Een waar kunstwerk!
Voor het eerst op de zolder Stefaan en Rita, bierproevers uit Vichte.
Bierpraat. Mark, Davy, David en Carl.
Ik ben een maand te laat zeker? Kwam eigenlijk voor het Beestig plankje. Lees HIER
Den proefzolder in Heule is gekend om zijn uitzonderlijke biershop.
Naast hun eigen Alvinne bieren vindt u ook een selectie van minder gekende en zeldzame bieren. Ook streekbieren uit verschillende contreien kunt u hier op de kop tikken. Zo konden wij enkele flesjes Corneel aanschaffen.
Het streekbier Corneel werd voor het eerst dit jaar gelanceerd om precies te zijn op 19 april bij de voorstelling van het programma 330 jaar Meerdonk of Meerdonk 330.
De naam van het bier verwijst naar de mooie Sint-Corneliuskerk en vooral naar. Sint-Cornelius, de patroonheilige van Meerdonk. Die prijkt dan ook op het etiket, tegen een achtergrond van de Meerdonkse dijken.
Meerdonk is een stukje rust gevangen tussen de E34 Antwerpen Knokke, Nederlandse grens en de oprukkende havenuitbreiding.
Donker biertje met een mooie gebroken witte schuimkop.
Het schuim is wandklevig.
De neus laat ons fruit ruiken maar ook een zweem alcohol. Grand Marnier
Het bier heeft een donkere gebrande moutsmaak Toetsen van donker fruit Middelmatig zoete body (Karamel) met een minieme wrange bitterheid op de achtergrond. Ook in desmaak komt de alcohol sterk naar boven. Als besluit een heel lichte nabitterheid.
U ruikt alcohol en u proeft alcohol Naar mijn smaak mocht het iets minder zijn. Ik noem het een stevige gevaarlijke winterwarmer Zeg maar een glaasje sterke drank met schuim.. Degusteren is de boodschap!
Corneel, een stevige Meerdonkse heilige.
Sint-Cornelius, de patroonheilige van Meerdonk prijkt op het etiket, tegen een achtergrond van de Meerdonkse dijken.
Proeven van een Zwarte Flesch in 'De Tramstatie' van Sint-Lievens-Esse.
Proeven van een Zwarte Flesch in De Tramstatie van Sint-Lievens-Esse.
Voordat we op Open Monumentendag 2008 de brouwerij Van Den Bossche bezochten brachten Voske en ik op aanraden van een plaatselijke inwoner van Sint-Lievens-Esse nog een blits bezoekje aan De tramstatie.
Dit taverne-restaurant is op een boogscheut van de brouwerij verwijderd en is gekend als een gespecialiseerd zaak in huisbereide vis- en vleesgerechten en beschikken over een uitgebreide bierkaart.
De Taverne is gelegen op het hoogste punt van Sint-Lievens-Esse
De vele vensters van het restaurant creëren een optimale lichtinval die mooi aansluit met het pastelkleurig interieur.
Het gebouw dateert van 1912 en was dus de 'tramstatie' van Sint-Lievens Esse. Men kon er een kruidenierszaak en drankgelegenheid in aantreffen, ook waren er fietsenstallingen en een weegbrug. De oude tramlijn verdween in 1957 en bestaat nu nog in de vorm van het fiets- en wandelpad tussen Sint-Lievens-Esse en Herzele.
Herinneringen aan vroeger.
Dit restaurant heeft haar naam niet gestolen. Het was in de eerste helft van de 20e eeuw een station op de buurtspoorlijn Geraardbergen Gent. Deze spoorlijn, die van 1907 tot 1957 in gebruik was, betekende een belangrijke vorm van ontsluiting voor onze streek. Net zoals de spoorlijn Kortrijk Brussel die later werd aangelegd, had deze spoorlijn een belangrijke impact op het landschap, dat in de 20e eeuw sowieso grondige veranderingen onderging (o.a. ook door de ruilverkavelingen en de schaalvergroting van de landbouw). Tot op de dag van vandaag vormt de trambaan een belangrijk landschappelijk element met hoge ecologische en recreatieve waarde.
Het bier is nadrukkelijk aanwezig in de Tramstatie. Twee stamgasten aan de toog bewijzen dat het niet enkel een restaurant is maar ook een aangename biertaverne.
We dronken er een goudblonde Zwarte Flesch gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
Zwarte Flesch 6,4% Alc. Vol. De Proefbrouwerij - Lochristi
Het bier is goudblond Het heeft een mooie dikke witte schuimkraag Het schuim is wandklevig.
De neus laat ons een aangenaam moutaroma ruiken. Ook snuiven we gistige toetsen op.
De aanzet is zoet en fruitig. Ook smaakjes van gebak zijn te proeven Een aangename bitterheid op de achtergrond brengt voldoende evenwicht in het bier.
Een lekker fris doordrinkbiertje die ook als degustatiebier kan gedronken worden
Zwarte Flesch, een lekkere doordrinker.
In navolging van Talis, de veerman van de Zwarte Flesch anno 1910, die zijn eigen jenever stookte om zijn klanten te bedienen, brouwt VZW De Zwarte Flesch anno 2007 nu ook zijn eigen, unieke biertje.
Het Zwarte Flesch bier is, in tegenstelling tot zijn naam, blond en is ontstaan aan de voet van de voetgangersbrug te Pollare.
De vzw Zwarte Flesch wil geld inzamelen voor de instelling Schoonderhage en in die optiek wordt voortaan Zwarte Flesch Bier te koop aangeboden. Tijdens een eindejaarsactie zal het bier zowel in flessen van 33cl als 75cl te koop worden aangeboden. Schoonderhage is een instelling die voor de begeleiding instaat van volwassenen met een mentale beperking. Liefst 185 mensen verblijven deels of permanent in Schoonderhage. Info over de actie kan bekomen worden bij de vzw Zwarte Flesch in de Schuitstraat 16 te Pollare (054/31.90.95, 0476/51.08.98)
Proeven kan tijdens de openingsuren van het Café De Zwarte Flesch of op de activiteiten van vzw De Zwarte Flesch (pannenkoekenweekend, BBQ, kunsttentoonstelling, kerstmarkt, kwis,...)
Wanneer u uit de Tramstatie komt wordt u onmiddellijk geconfronteerd met de natuur van Sint-Lievens-Esse
Dit Waals brouwsel is het streekbiertje van de Confrérie La Gatte dOr uit Hamois. Een plaatsje gelegen in de provincie Namen, mee bepaald in de Condroz de graanzolder van België. Het wordt vooral gedronken tijdens de georganiseerde manifestaties van dit broederschap.
De historie van de Confrérie begint op 21 januari 1998. Enkele personen met liefde voor hun grondgebied, die houden van de plaatselijke folklore en de waardering voor hun streekproducten richten het broederschap La Gatte dOr op.
Elke 3de september komen ze samen in Hamois aan de De kapel Saint-Agathe de Hubinne, Ze is gelegen op een uitstekende rotspunt en vormt één van de belangrijkste locaties van het locale erfgoed. Haar pilaren aan de basis van de centrale boog komen uit de 13de eeuw. Ook de deur van de sacristie (15de eeuw), evenals het altaar en de beelden uit de 16de en 17de eeuw zijn opmerkelijk.
Donkerblond bier met een witte schuimkraag. Het schuim verdwijnt nogal vlug.
Het aroma is vrij zoet Moutzoet Lichte fruitaromas
De eerste slok is zoet. Karamel laat zich lichtjes smaken Lichte fruitige toetsen (zoete abrikoos) Er is een geringe bitterheid op de achtergrond. maar niet voldoende om een evenwicht te vormen met het moutzoete.
Een goed biertje maar ook niet meer
Naast hun2 streekbieren (blond en bruin) hebben ze ook nog volgende producten onder hun hoede.
Le paté de campagne à la bière brune La Gatte dOr Le fromage frais de chèvre La Gatte dOr La quiche au fromage de chèvre La Gatte dOr avec courgettes et tomates.
Eén van de kernactiviteiten van Alvinne Bierevents is het organiseren van een brouwcursus. 5 cursussen werden sedert 2004 al gegeven. En maar liefst 82 personen volgden deze zeer interessante opleiding.
Daar er veel cursisten zijn die na het beëindigen van de lessenreeks zelf hun eigen biertje zijn gaan brouwen wil Alvinne Events ook een forum aanbieden om dit zelf gebrouwen bier te laten proeven door collega amateurbrouwers. Daarom richten ze de laatste jaren een Amateur Bierhappening in.
Zaterdag 25 oktober 2008 was het dan zover.
Op Den Proefzolder vond de 3de amateur Bierhappening plaats. Een bijeenkomst voor de cursisten van de 1ste tem de nieuwe 6de Brouwcursus.
Twee nieuwe leerlingen voor de 6de Brouwcursus kwamen ook even piepen en proeven.
Mark van Pee en Sabine Mans (nieuwe cursisten) uit het verre Aarschot in gesprek met Ulrich Kremer (Uli) die zopas de lessenreeks heeft beëindigd.
Oud cursist Franky Arteel en zoon in gesprek met de familie amateurbrouwers Schietecatte uit Zottegem.
Daar ik in 2005 (waar is de tijd?) ook nog deze brouwcursus had gevolgd kon ik niet ontbreken op deze bijzondere dag. Samen met Voske was ik aanwezig om de biertjes van collega cursisten te proeven.
Sommige amateurbrouwers hebben ondertussen een bierfirma (laten hun bier in opdracht brouwen), brouwfirma (brouwen zelf in een gastbrouwerij) of brouwerij opgericht. Ook deze commercieel verkrijgbare bieren ontbraken niet op de amateurbierhappening.
De dag begon met een kleine receptie van twee Alvinne biertjes. De Alvinne Extra Restyled en de Alvinne Tripel. Daarna mochten we aan tafel schuiven voor een heerlijke biermaaltijd. Chef-kok van dienst was Jeffrey.
Chef Jeffrey, Een culinaire duizendpoot die hoofdzakelijk bier in zijn creaties verwerkt. Om zijn bierkennis nog uit te breiden zal hij de 6de Biercursus mee volgen.
Jeffrey deed heel wat ervaring op in t Hommelhof in Watou en baat nu een eigen zaak uit, De Gouden Leeuw - in Oostende. Onder de naam De 3 Leylanders timmert hij ijverig verder aan de culinaire weg, die uiteindelijk moet leiden tot een eigen gerenommeerd bierrestaurant. Meer info: www.de3leylanders.be
Chef-kok Jeffrey in actie, begeleid door souschef Glenn.
Chef Jeffrey verraste ons met een Stoofpotje van jong everzwijn met Balthazar, Podge stout en Eycken Balthazar, een ravioli van fazant en morieltjes, krokantje in een jasje van Ebericoham en een torentje van rozemarijnaardappeltjes, dit geheel afgewerkt met brunoise van walnoten
Den Proefzolder was voor de gelegenheid een bistrozolder.
Ook aan tafel werden de amateurbiertjes grondig bestudeerd.
Een eerste biertje die we proefden was "Dolle Dave" van huisbrouwerij Gandale. Hier schenkt Dolle David zijn eigen biertje voor ons in. (jammer genoeg geen detailfoto van het bier)
DOLLE DAVE - 7,0 % ALC.VOL. Huisbrouwerij Gandale
Donker amber van kleur met witte schuimkraag.
De neus ruikt een zoet moutaroma (Karamel) met in de verte fruitige toetsjes Ook een warm alcoholzweempje.
De eerste smaak is zoet met wat bitter op de achtergrond. Moutig. Na een tijdje komt het bitter iets opzetten. Afwisselend met een lichte zurigheid. Het biertje zou wat meer body mogen hebben. Het bier werd in een Braumeister gebrouwen
Baljool, het biertje van de Belse Amateur Brouweij Beleketels/Tripl B van Jo Abbeloos & Bob Willems. Spijtig waren beide amateurbrouwers niet aanwezig.
BALJOOL - 9,5 % ALC.VOL. Huisbrouwerij Belse Brouweij Beleketels/Tripl B
Blond biertje met witte schuimkraag.
Fijne hoparoma's zijn te ruiken. Moutig en kruidig.
De smaak is moutig. Geparfumeerd. Fruitig (banaan) Even later komen hoppetoetsen naar boven. Een complex bier met een mooie droge afdronk. Het bier is fris en laat zich gemakkelijk drinken ondanks zijn 9,5 % Goed gebrouwen.
Dan proefden we twee biertjes van Alex Gaethofs de andere helft van huisrouwerij Gandal Beide bieren werden ook in een Braumeister gebrouwen.
Alex Gaethofs (rechts) geflankeerd door BLESlid Yannick
Amberkleurig biertje met een gebroken witte schuimkraag
De neus is vrij kruidig ook toetsen van selder in de verte
De aanzet is aardig zoet In tegenstelling tot de neus is het biertje minder moutig kruidigheid laat zich smaken Ook de seldertoets komt op het einde opzetten Een droge afdronk.
Donker amber (iets donkerder dan Winter Distel) Gebroken witte tot licht beige schuimkraag
Het aroma is zoet moutig. Met bittere piekjes Lichte alcoholaroma's
De aanzet is onmiddellijk vrij bitter die overvloeit in een volmondige pale mout smaak. Fruitige prikkels en een lichte warme alcoholtoets maken van dit biertje een lichtere Barley Wine. Een goede nabitterhed en een droge afdronk. Erg lekker.
Volle n'acht slaat ook op de 8% Alc Vol.
Een volgend biertje was het eerste brouwsel van Geert Ghislain.
Geert Ghislain van huisbrouwerij Geert. Poserend met eigen flesje en een biertje van een collega brouwamateur.
De eerste smaak is licht fruitig ook moutige toetsen Het had ook iets te weinig body om te kunnen overtuigen. Een bier waar nog aan gesleuteld moet worden wist Geert ons te vertellen. Daar hij daar in zal slagen zijn we vrijwel zeker van want zijn motivatie is groot.
Voor de geïnteresseerden werd er door Glenn Castelein ook een rondleiding gegeven in de brouwerij.
Een volgend biertje die we proefden was er eentje van Huisbrouwerij Ivan
Ivan De Waele met zijn bier 'Briek 167'. Ivan en zijn echtgenote hadden graag een zoontje gehad. Ze zouden hem Briek noemen. Maar... het werd een dochter. Omdat de naam zo mooi was hebben ze hem behouden voor het bier. En vermits hun dochtertje geboren was op 16.7 heeft Ivan er Briek 167 van gemaakt.
Briek 167. Origineler kan een naam van een bier niet zijn!
BRIEK 167 - 7,7 % ALC.VOL. Huisbrouwerij Ivan
Blond biertje met een witte schuimkraag Het schuim is mooi wandklevig.
Het bier heeft een moutige en bittere neus
De aanzet is vrij moutig Maar dan komt de moutbitterheid meteen naar boven. Ietsje te wrang misschien. het bier heeft een redelijke nabitterheid en een zeer droge afdronk. Toch een geslaagd biertje.
Daarna proefden we een biertje van Huisbrouwerij Ter Roost
Luc De Cock met in zijn handen 'Altea Tripel'. Wanneer hij zijn 'Petjen Bruin' in zijn handen heeft zet hij zijn pet op.
Het mooie etiket van de Altea Tipel
ALTEA TRIPEL - 8,5 % ALC.VOL. Huisbrouwerij Ter Roost
Blond biertje Ietsje wazig met fijne witte schuimkraag.
De neus is gistig en hoppig
De aanzet smaakte beter of het aroma liet vermoeden. Een zoete smaak Ietsje fruitig licht zurige toetsen Een perfect gebrouwen biertje die sterk aanleunt aan het commerciële.
Het laat zich vlot drinken en is daarom met zijn 8,5% vrij gevaarlijk.
Alvinnebrouwer Davy en schoonbroer Jeffrey bij de Alvinne biertjes. Blijkbaar genietend van de geslaagde amateurdag.
Vooruitlopend op de komende Kerstdagen besloten we het donkere 'Kerstgenot' te proeven van Huisbrouwerij De Keihoek.
Hans De Rouck en schoonvader Eric Schietecatte met hun Kerstgenot.
Een Donker degustatiebier
KERSTGENOT - ?? % ALC.VOL. Huisbrouwerij De Keihoek
Donker bier met een heel kleine beige schuimkraag.
Het aroma is fruitig met een heerlijke warme alcoholtoets.
De aanzet is zoet met lekkere fruitige prikkels E is ook een lichte subtiele rooksmaak te proeven. Het bier is volmondig Ook hier de warme alcohol die smakelijk aandoet. Dit is een lekker degustatiebiertje.
Tijdens het proeven werden ook de diploma's uitgereikt van de vijfde brouwcursus.
Als laatste biertje proefden we Kastrollekot Blond gebrouwen door Paul Vannieulande een medecursist van mij lichting 2004
Moutig van smaak met een lichte bitterheid. Fruitig fris Het bier is volmondig Het bier is nochtans volledig uitgegist. De gisting zou iets te vlug verlopen zijn. Toch een leuk biertje van een leuke amateurbrouwer.
Er waren nog andere amateurbieren te proeven zoals de geuzemengsels van Ulrich Kremer of Morpheus blond van Marc De Keukeleire, maar deze brouwsels hebben we reeds in voorbije verslagen op dit bierblog besproken. Daarnaast konden ook nog 25 commerciële bieren geproefd worden.
Een zeer geslaagde Amateur Bierhappening met een dikke proficiat aan de inrichters, aan Chef-Kok Jeffrey en aan alle brouwamateurs die hun eigen gebrouwen bieren hebben laten proeven.
Net zoals Stefaan Van Canneyt (VACAS) van bierwinkel-handel-café De Bierloods uit Adegem proefden we achteraf nog een heerlijke Alvinne Extra Restyled.
Bij de Waregemse Bierfanaten op de braderie en op de eerste editie van Trefpunt.
Bij de Waregemse Biefanaten op de braderie en op de eerste editie van Trefpunt.
De Slogan van de Waregemse bierfanaten. Biercultuur moet je proeven om ervan te genieten
Als er een vereniging is die de Belgische Biercultuur zo veel promoot dan zijn het wel de Waregemse Bierfanaten. Van elke gelegenheid maken ze gebruik om een hele resem bekende en minder bekende streekbieren tot bij de mensen te brengen om die te laten proeven.
De Braderie
Zo waren ze ook aanwezig op 4 en 5 oktober op de Braderie van de Stormestraat in Waregem. In een drankenstandje van drankencentrale Yves Vanden Bussche presenteerden ze een selectie topbieren.
Toen Voske en ik samen met Pierre, Gilberte en John Barrez vertegenwoordiger van brouwerij De Block aankwamen liet Geroen ons onmiddellijk proeven van een Malheur Dark Brute.
Secretaris Geroen Vansteenbrugge ontkurkte een Malheur Dark Brute
Op de foto rechts van Geroen nog tweeboegbeelden van de Waregemse. Marc Decock (Penningmeester) en Voorzitster Leen Walcarius.
Een bier donker van kleur, bijna zwart. met een mooie beige schuimkraag.
Het overweldigend aroma is hoofdzakelijk zoet Chocolade Karamel Een tikkeltje vanille
Het eerste slokje laat ons een lekker moutzoete smaak proeven. De rozijntjes zijn niet ver weg. Ook een niet onaardig tikkeltje alcohol komt de smaakpapillen beroeren. Overwegend zoet met toetsen van donkere woudvruchten. Een prachtig bier.
Een dessertbier die past bij chocolade of pralines.
Het bier zou volgens Manu De Landtsheer gerijpt zijn in eikenhouten vaten, die zodanig werden gebrand dat er elementen van coco en vanille vrijkomen. Dat zou het bier zijn specifieke smaak geven..
Zeg nu eens eerlijk? Een braderie kan toch niet beter beginnen.
De 10 bieren die de bezoekers aan de braderie konden proeven.
De plaatseijke dixielandband bracht er meteen de stemming in. Wat hun uiteindelijk een streekbiertje opleverde.
Een proefglaasje Gouden Carolus Hopsinjoor viel ook in de smaak van Voske en de vrienden.
Ook kinderclowns kunnen genieten van een lekker streekbiertje
Trefpunt 2008
Op de onlangs gehouden eerste editie van Trefpunt de nieuw aangeklede beurs in Waregem Expo was er maandag laatst om 16.00u een proeverij van Trappistenbieren.En wie anders dan de Waregemse Bierfanaten stonden in voor de voordracht en de proeverij. Voske en ik waren natuurlijk ook aanwezig, wat dacht je?
In een gemoedelijk sfeer stelde Geroen Vansteenbrugge met gebruik van een beamer en een PowerPoint presentatie de Trappistenabdijen een voor een voor.
De dertig aanwezigen konden proeven van vier trappistenbiertjes
de moeilijk te verkrijgen groene Orval (Het zogezegde tafelbier van Orval). Daarna volgden de Achel Bruin van 8% De Rochefort 6 en tenslotte de witte Chimay Tripel.
Brood en de twee kazen Pikantje en Cabou vergezelden de trappistenbiertjes.
Geroen Vansteenbrugge met zijn PowePoint presentatie.
Door dat de groene Orval moeilijk te krijgen is werd hij uitgeschonken in heel kleine proefglaasjes. Brood en twee soorten kaas vergezelden het bier.
De aanwezigen genoten van hun blonde Chimay
Na de proeverij trokken we naar de mooie ingerichte bierstand van Drankencentrale Yves Vandenbussche. Daar kom men naast verschillende bieren waaronder het Waregemse bier Ne Gèsloeti het nieuwe Leffe Kerstbier proeven van t vat.
de mooie ingerichte bierstand van Drankencentrale Yves Vandenbussche.
Enkele Bierfanaten met in de Leffeglazen Ne Gésloeti. gebrouwen bij De Graal.
Een bloedernstige ober tapte zoals het moet ons een Leffe Kerstbier in.
Donker bier Beige schuimkraag die al vlug verdwijnt.
Een zoet aroma Ook hier gedroogde rozijntjes Geroosterde mout.
Een zeer zoete aanzet. Moutig zoet Het bier heeft te weinig body Ook hier achteraf dat plakkerig dorstgevoel door te veel restsuikers.
Net zoals de andere Leffe bieren zal dit Kerstbier dankzij een grote publiciteitscampagne de weg naar het grote publiek vinden. En de meesten zullen het ook nog lekker vinden. En in feite hebben ze ook gelijk.
We werden nadien nog uitgenodigd aan de stand van Pardubice. Pardubice is de Tsjechische paardenstad met wie Waregem een speciale band heeft gesmeed.
De stand van Pardubice met heerlijke streekproducten.
We werden ontvangen door de Michal Zitko, directeur v/d toeristische dienst van Stad Pardubice Naast de toeristische fotos van bezienswaardigheden aan de wanden van de stand en naast vele brochures hadden ze ook lekkere streekproducten uit hun stad meegebracht. Voor ons ging de interesse natuurlijk naar het bier van hun plaatselijke brouwerij Pernstejn. Een brouwerij opgericht in 1871.
Mical Zitko en zijn bevallige medewerksters lieten ons twee bieren proeven. Het eerste was een blond biertje Pernstejn Svetly Lezak van 5,2% Alc. Vol.
Een Tsjechische schone tapte een lekkere Pernstejn Svetly Lezak
Een goudblond biertje met witte schuimkraag. Zeer helder met een mooie doorstromende koolzuurpareling.
Een zeer lekkere moutige neus. ietsje hopfruitig.
De aanzet van de smaak is zoet. Smaakt naar vers brood. daarna komt een redelijke hoppigheid opzetten. Een lichte nabitterheid op het laatst. Een heel smakelijk fris biertje goed in evenwicht.
We proefden ook de Pardubice Porter Dit donker bier is bekroond geweest met een belangrijke prijs door de Noord-Amerikaanse Unie van deskundigen die zich bezighouden met dranken en levensmiddelen: de prestigieuze "Brewer's Best".
Zeer donker bier, bijna zwart van kleur. Dikke beige schuimkraag
Het aroma is zoet. Zoet moutig
De smaak is een aangename zoet moutsmaak. Ietsje gebrand met afwisseling van Karameltoetsen. Ook de lichte bitterheid maakt dit bier heel lekker. Het heeft een volle body zonder echt papperig over te komen. de afdronk is droog met een lichte bitterheid. Een verdiende prijswinnaar
Als sluitstuk van de mooie namiddag kreeg ik van De Hr. Zitko een twee liter fles Pardobice Porter overhandigd om thuis rustig te kunnen degusteren. Děkuji Michal Zitko
Zoals u kunt lezen beste blogbezoekers, Hoe een doodgewone maandagnamiddag toch aangenaam kan verlopen. Vooral in het gezelschap van de Waregemse Bierfanaten.
Na shledanou Waregem Na shledanou Waregemse Bierfanaten.
De Poperingse Grote Markt is al sedert vele generaties het trefpunt bij uitstek voor zowel de Poperingse bevolking als voor de vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Toen Linda Rouseré en Koen Sambaer in 1994 Café de la Paix overnamen en grondig renoveerden, kreeg de uitverkoren pleisterplaats van velen een nieuw sterk hart ingeplant.
Café de la Paix is een smaakvolle ingerichte bistro taverne met een uitgebreide bierkaart en een zeer verzorgde keuken.
Toen bierproeversvereniging HOP in februari hun jaarlijkse ledenfeest gaven konden Voske en ik spijtig genoeg niet van de partij zijn.Daarom was de voorbije Hoppestoet een mooie gelegenheid om eens een kort bezoekje te brengen aan dit bierhuis die trouwens Erelid is van onze vereniging HOP.
Café de la Paix gelegen op de markt van Poperinge
Het café met afgeronde bar.
Het restaurant is heel stijlvol ingericht.
Naast de vaste "evergreens" op de kaart zijn er wekelijks suggesties van de chef.
Ook op het tuinterras is het lekker vertoeven.
De biersoep met kaas was enorm in trek tijdens de Hoppefeesten.
Vooraleer we ons naar tribune 5 begaven om de Hoppestoet te bekijken proefden er een Watous Witbier of een Witje van Watou.
WATOUS WITBIER 5% Alc.Vol. Brouwerij Van Eecke - Watou
Mooi wazig geel biertje met een witte schuimkraag
Onze neus ruikt een zurig fris aroma Koriander en citrus de typische witbier aromas.
De eerste slok is licht zurig ook in de smaak zijn de bovengenoemde kruiden aanwezig. Het biertje is mals van smaak en laat zich fris drinken. een lekkere aperitief en dorstlesser.
Watous Wit is ook een biertje die nogal veel in de bierkeuken gebruikt wordt.
Café de la Paix maakt vanaf heden deel uit van Euro - Toques België, de Europese vereniging van chefs, 20 jaar geleden opgericht door Pierre Romeyer en Paul Bocuse. Hun doelstelling was, en is nog altijd, de vakbekwame Europese koks te verenigen in een beroepsvereniging, met als hoofddoel, de bescherming en de deskundige voortzetting van ons culinair patrimonium.
'Joup' en 'La Heusschennoise' van Brasserie Grain d'Orge
Toen we toch in Brussel waren voor de voorstelling van Inbevs nieuwste bier de Jupiler Tauro besloten Voske en ik na de persbijeenkomst een bezoekje te brengen aan Pierres beershop Delices & Caprices Deze Belgian Beer tatsing shop is gelegen in rue des Bouchers nr 68.
Na eventjes te hebben rondgeneusd tussen het kwalitatieve aanbod in deze kleine maar gezellige biershop besloten we een biertje te proeven van Brasserie Grain dOrge uit Hombourg.
We kozen voor een donkere Joup in plaats van een Blonde Brice. Hopelijk wakkerden we met onze beslissing weer de ruzie niet op tussen twee plaatselijke Hombourgse verenigingen. Het zit namelijk zo:In de vroegere jaren (1881) was er een rivaliteit tussen Theatergroepen en muziekverenigingen.In dit jaar werd de Societé Saint Joseph opgericht.In de plaatselijke volksmond Joup genoemd. Deze muziekvereniging ging in concurrentie met de sinds 1591 bestaande vereniging Saint Brice.Alles draaide om het dragen van een Mariabeeld tijdens de jaarlijkse processie. Tot van vandaag blijft deze folkloristische ruzie voortduren in dit kleine Luikse dorpje.
Ook brasserie Grain dOrge speelde met hun bieren het folklorespelletje mee. Ze ontwierpen twee biertjes met een eigen figuurtje een donkere Joup en een blonde Brice. Op hun bierglazen worden de twee figuurtjes rug aan rug geplaatst zodat ze geen ruzie kunnen maken.
Pierre Zuber de uitbater van de beershop schonk ons in twee originele glazen een 75cl fles uit. Met in de achtergrond lichte Jazzmuziek konden we volop genieten van dit bruintje.
Voske bekeek aandachtig de folder van Grain d'Orge. En neen, ze houd hem niet verkeerd
Een lichte hoparoma ruiken met een fijn moutig aroma in de achtergrond.
Het bier is licht gistzurig Grassig Na de eerste smaak vloeit het over naar een zoetigheid van Karamel. Ook een matige fruitige toets komt nu en dan opzetten.
Een bruintje met toch voor mij iets te weinig body en smaak.
Toch een gevaarlijk biertje die ondanks zijn 7,5% vlot drinkt.
Pierre bracht ook nog een schoteltje paté bereid met het bier La Heusschenoise van dezelfde brouwerij. In ruil voor een Jupiler Tauro die we bij hadden kregen we een flesje mee om thuis te proeven.
Blond helder bier met witte schuimkop. vlotte koolzuurpareling.
Het aroma is moutig Net als de Joup is er ook dit licht zurig smaakje aanwezig.
De eerste smaak is die van citrus. Het doet me onmiddellijk aan een witbier denken.
Deze lichte zurigheid blijft aanhouden. In de verte subtiele vanilletoetsjes. Volgens het etiket zitten er vlierbessen in het bier.Best mogelijk dat het deze bessen zijn die voor deze zoet toets zorgen. ook een heel lichte wrange bitterheid als van Pompelmoes komt naar boven. Het bier is kruidig, bloemig.
Zaterdag (11 okt 2008) laatst vond de 15de Nationale Bierhappening van BLES plaats. Afspraak was zoals gewoonlijk de feestzaal van de Bevegemse Vijvers in Zottegem. Nog bij vertellen dat BLES staat voor De Bierliefhebbers van de Egmontstede
En dat ze in Zottegem weten hoe ze een bierhappening moeten organiseren bewijzen ze telkens weer.Deze 15de editie was ook niet anders. Een 20-tal brouwerijstanden, veel nieuwe biertjes, een massa volk en een gezellige sfeer.
Voske en ik mochten niet ontbreken op deze happening en samen met onze vrienden Zythologen Pierre, Gilberte en Piet spoorden we richting Zottegem.
Een fotoverslag.
Een massa volk, waaronder dit jaar uitzonderlijk veel Zythologen van andere bierproeversverenigingen.
Een vertrouwd gezicht van de Proefzolder was brouwer Glenn Castelein van Picobrouwerij Alvinne. Naast de vertrouwde Alvinne bieren had hij ook een paar nieuwigheden met zich mee.
Een van de nieuwe bietjes was De Eycken Balthazar. Hun Balthazar die 6 maanden gerijpt geweest is op eikenhouten schilfers. Hij wordt gebotteld in de klassieke steini flessen, voorzien van een uniek label 'gelimiteerde botteling 2008'. De flessen worden genummerd. Een heel complex biertje. Voor de echte bierliefhebber. Let op een klepper van 9% Alc. Vol.
Ook nieuw was hun eerste fruitbiertje. De Kerasus. Een volledig nieuw basisbier, gegist met wilde gist uit de Franse Auvergne streek, 3 maand gerijpt op Poolse Noorderkrieken. Het is een lichtzurig toegankelijk donkerrood bier van 5,5vol%alc.
Wie we tegenkwamen bij de Alvinnestand was hobbybrouwer Jo Abbeloos met echtgenote. Zij hadden een geheimzinnig bakje bier mee? Fotograferen van dicht was verboden. Het bier zal te proeven zijn op de amateurbierhappening van 25 oktober op de proefzolder. Zou het een 'Lustige gebier' zijn die in het bakje rust?
De stand van Brouwerij Contreras werd uitgebaat door Frederik De Vrieze. Bij het nemen van de foto was hij momenteel afwezig. Zijn plaats werd ingenomen door Bleslid Alex, die maar al te graag naast de mooie echtgenote van de Gaverse brouwer wilde staan. Haar naam ontsnapt mij.
Nieuw in Zottegem was de bierfirma uit Hoboken "De Arend"
Ze brachten hun bieren Nello's blond (7%) en Patrasche (8%) mee. Hun bieren zijn gebaseerd op het beroemde verhaal van Nello, een arme weesjongen, en zijn trouwe hond Patrache die in Hoboken woonden. Het oorspronkelijk verhaal (A dog of Flandres) is, via de populaire Japanse vertaling (1908) en een Nederlandse in 1985 en 1996, uiteindelijk opnieuw bekend geworden bij ons. Vandaar dat hun bieren fel gegeerd zijn in Japan.
Hun nieuwe kratten.
Een trouwe standhouder op de bierhappening is brouwer Wim Saeyens van brouwerij De Graal uit Brakel.
Naast zijn De Graal Tripel (9%) had hij ook het bier Kartuizer (9%) mee. Een bier speciaal gebrouwen voor het volkscafé "De Kartuizer" in Lierde (O-Vl) Een Kartuizer is een kluizenaar.
Wim werd aan zijn stand bijgestaan door de sympathieke Katelijn De Vos uitbaatster van dit volkscafé. Als we nog eens boekrijden zullen we dit café beslist eens bezoeken. Deels voor het bier en deels voor de bazin. (Het is ook een Voske)
Koekelaring, Toria en Nen Uts. Dit waren de bieren die u kon proeven bij BLESlid en brouwer Kjell Spoormans van Biefirma 'De Hoevebrouwers' uit Zottegem.
Ook op het appel was brouwerij De Landtsheer uit Buggenhout. Tripel (10%) - Donker (12%) - Cuvee Royale (9%) en Dark Brut (12%) zijn al serieuze proevers die ze mee hadden. Hun Malheur Luxebier 6% was het enige onder de 9% Ze waren derde in de jetonneverkoop.
Voor de liefhebbers was er ook biersoep te verkrijgen. Ze prezen hun biersoep aan als een culinair hoogstandje. Zelf stonden deze BLESleden met een biertje!
Brouwerij De Rijck werd vertegenwoordigd door Miek en Bram Van Melkebeke. De kinderen van brouwster Ann De Rijck. .
Miek zal later de zaak van haar moeder verder zetten. Met haar enthousiasme en gedreven ingesteldheid zal dit best lukken. Ze zorgde nu al voor de best verkoop op de bierhappening.
Ook bij bierfirma Dilewyns is de opvolging verzekert. Vincent mag op beide oren slapen. De Vicarisbieren zijn in goede handen van Claire en Anne-Catherine Dilewyns. 2de beste verkoop trouwens.
Anne-Catherine Dilewyns vertegenwoordigster van 'Vicardin' en John Barrez vertegenwoordiger van brouwerij 'De Block' genieten van een bruine Vicaris Generaal.
De bieren van Brasserie Dupont mogen als een van de beste ter wereld beschouwd worden. In Zottegem hadden hun Moinette blond, Saison Dupont en Bière de Miel mee.
Ditmaal niet achter de stand maar aanwezig in de zaal. Gust Simoens de Kempense vertegenwoordiger van Dupont met rechts van hem uit Nederland Hein de Kerk en echtgenote.
Voor de eerste maal in Zottegem bierfirma NV. De Gulden boot uit Opwijk. Ze brachten hun gamma Leireken bieren mee. Naast het smakelijke witte Leireken Spelt kon je ook hun nieuw bier Bio wilde Vruchten proeven. Hun bieren worden nu gebrouwen bij brouwerij Strubbe
Ditmaal geen Piet Salomez op de foto maar zijn echtgenote Christine. Bierfirma Het Alternatief had naast de Hikbieren Blond en bruin (beiden 6,5%), Piet Agoras (9%) en Alternatief (5%) ook een primeur mee naar de Bierhappening. U kon proeven van hun "Eerwaarde Pater (9%)" die het mometeel erg goed doet in de USA.
Sandrino (altijd aan het eten) vertegenwoordigt ook al jaren de brouwerijen Van Eecke Leroy in Zottegem.
Als u het rozen olifantje ziet dan is het bier Delirium Tremens (9%) niet ver uit de buurt. Ook St-Idesbald (6,2%) en Floris Kriek (3,5%) kon geproefd wordenbij brouwerij Huyghe.
U kon van ver de nieuwe spandoek vann Jessenhofke al zien. Met de beeltenissen van het Limburgse brouwerskoppel Christel Putzeys & Gert Jordens en publiciteit voor hun lekker biobier Jessenhofke (8%)
Het biobier 'Jessenhofke' is ontworpen in de brouwketels van Bed and Breakfast Jessenhofke te Kuringen dicht bij Hasselt. Het bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij in Lochristi
Brouwerij Roman uit Mater bij Oudenaarde mocht ook niet ontbreken op de bierhappening. Ze hadden hun nieuw bier Adriaen Brouwer Finest Dark (8%) bij zich.
Een mooie actiefoto van praatgrage Marleen echtgenote van Danny Desmet. Ze vertegenwoordigen hun bierfirma Slaapmutske op diverse bierfestivals. Bij zich Slaapmutske Tripel (8,1%) en Xmas (7,4%) en ook hun nieuwe creatie Slaapmutske Dry Hopping Lager (5,4%)
Bruno Van den Bossche van brouwerij Van Den Bossche uit St. Lievens Esse achter de tapkraan. Hij tapte er zijn nieuw biertje 'Buffalo Belgian Bitter (8%)'
Brouwerij Van Steenberghe werd vertegenwoordigd door Katrien. Ze hadden naast klassiekers als Augustijn (7,5%), Piraat (10,5%) en Gulden Draak (10,5%) ook Moppie Blond en Bruin (beiden 8%) mee.
Ook De Struise Brouwers (de beste brouwers van de wereld) stonden voor de eerste maal op de bierhappening. Naast hun drie zware bieren Pannepot (10%), Tsjeeses Kerstbier (10%) en Black Albert Royal Stout (13%) hadden ze een Struise Porter (5%) en een Struise Blackjack (7%) met zich mee. brouwer Tom Madeiros van de Engelse brouwerij "Twickenham Fine Ales" deelde hun stand.
Struise Brouwer Carlo schenkt zoals het moet een Blackjack in het BLES proefglas.
Struise Black jack Imperial Porter (7%) is een complex biertje voor de echte bierliefhebber die eens van verandering houd.(Wordt nog afzonderlijk besproken op mijn bierblog). "Motverkar Tristess" op het etiket is het Zweeds voor "Voorkom verveling"
Tom Madeiros van de Engelse brouwerij "Twickenham Fine Ales" had twee biertjes van 't vat bij zich. Naked Ladies (4,4%) en Sundancer (3,7)
Naked Ladies (4,4%) en Sundancer (3,7) De naam Naked Ladies komt van een fontein gelegen in een nabijgelegen park bestaande uit allemaal naakte nimfjes. Twee lekkere bittere dorstlessende biertjes.
Beide biertjes werden van 't vat afgetrokken. Kraantje open en het bier in het glas laten lopen.
Ook dit is de bierhappening. Buiten de aanwezige bierstanden had Tim van de Aarschotse bierwegers voor de gelegenheid vier proefbrouwsels en zijn uiteindelijke huwelijksbier bij zich. De naam van het bier "Fedeltà" La Follia - l'Amore wat betekent trouw. Een miniproeverij op een bierfesival. Moet kunnen.
Net zoals verleden jaar had Kevin enkele verouderde bieren bij zich. Hier schenkt hij een westmale Tripel van 1999. Over de smaak van dit 9 jaar oude bier waren de meningen nogal verdeeld.
De Bierhappening van BLES was weer puur genieten. Om het met de woorden van de Professioneel afscheidsnemer te zeggen
"Dank u vriendelijk, dames en heren van BLES Een welgemeende bedanking voor deze uitzonderlijke belevenis"
Ik kan het niet laten, maar een plaatselijke schone mag altijd mijn festivalreportages afsluiten.
Het woord betekent dat je een bepaald café bezoekt die in het boek 210 Originele cafés in Oost-en West-Vlaanderen beschreven staat. (zie foto in de rechtse marge dan dit blog).
Ons doel was De Gouden Leeuw in Sint-Lievens-Houtem.
Het café is gelegen op de tweede grootste markt van België.
Na Sint-Niklaas zou dit de tweede grootste markt van België zijn.
Iedereen in Sint-Lievens-Houtem kent De Gouden Leeuw op de Markt. Al decennia lang baat de familie Pede dit oerdegelijke burgercafé uit dat al een tijdje geleden werd uitgebreid met een restaurantgedeelte. Naast het café is er ook een hotel met de aparte naam,'Overnachtingen bij Irma De Vos , neen geen familie van mijn Voske maar verwijzend naar de moeder zaliger van de familie.
De Gouden leeuw. Het populaire volkscafé van St-Lievens-Houtem. U kunt er niet naast kijken met zijn kleurrijk terras.
Irma De Vos lag aan de basis van de familietraditie van deze drankenhandel, café- en restaurantuitbating''. In 1950 begon ze samen met Benjamin Pede een drankhandel langs de kloosterkant van de Markt. Negen jaar later opende ze aan de andere kant deze herberg De Gouden Leeuw. De herberg werd genoemd naar de historische herberg Au Lion D'Or die tot net vóór de Tweede Wereldoorlog door de familie De Neve werd uitgebaat. Beide namen verwijzen naar de Houtemse schandpaal die vroeger een vergulde leeuw droeg en vlak voor het schepenhuis op de markt stond. Het restant van de schandpaal staat nu nog naast het gemeentehuis.
De kerk met de oude schandpaal
Het oudste gedeelte van het café is in feite één grote plaats die best gezellig is om er te vertoeven.
Eigenlijk mooi kunnen we het interieur in zijn geheel niet noemen omdat het oude bruine café paalt aan het nieuwe resaurant gedeelte.
Op zijn eigen is het café gedeelte wel gezellig
Het beschikt over een grote prachtige houten toog.Hij trekt alle aandacht naar zich toe. Bovendien bevat hij maar liefst 9 bieren van t vat.
De indrukwekkende houten toog met het vriendelijk personeel.
Waar de stoelen staan kunnen de stamgasten plaats nemen. De andere compartimenten zijn voor de kelners
Wat ook de moeite loont om het café te bezoeken is een redelijke indrukwekkende bierlijst (80 bieren). Naast de klassiekers vind u ook bieren als Pee Klak, Spitfire, Zonnegemse Zot, Black Hole enz..
Ook een Jonge-en een 6 maanden oude Orval is te verkrijgen. De verschillende pancardes op de toog maken duidelijk dat we hier met een Orval ambassadeur te doen hebben.
De Gouden Leeuw was al zes maal Orval ambassadeur
De Gouden Leeuw is een echt volkscafé met restaurant. Hier komt duidelijk veel volk over de vloer. U kunt er lekker eten van de traditionele volkskeuken en het etablissement is gekend voor zijn eigen bereid roomijs.
En wat belangrijk is, u staat nooit voor een gesloten deur, want het café is open 7 op 7.
Het oude gedeelte heeft nog de uitstraling van een echt oud bruin volkscafé.
Het restaurantgedeelte is er achteraf bij gekomen en paalt aan het café.
De Gouden Leeuw biedt met zijn 150 zitplaatsen binnen voldoende ruimte voor het ontvangen van groepen. Er zijn tevens nog 100 plaatsen op de twee buitenterassen
Voske en ik dronken er een 'Adriaen Brouwer Finest Dark', het nieuwe bier van brouwerij Roman.
Wij hadden wel van een Orval ambassadeur toch schortjes van Orval verwacht in plaats van Beck's.
Donker roodbruin bier met een beige stabiele schuimkop.
Het schuim is mooi wandklevig.
De neus ruikt moutzoet
Het eerste slokje is zoet. Karamelmout speelt hier duidelijk de hoofdrol
Een juist gepaste lekkere alcoholwarmte
Op het eind een lichte moutbitterheid om af te sluiten.
Een degustatiebier perfect gebrouwen en mooi in balans.
Het bier is in feite de opvolger geworden van de 'Dobbelen Bruinen', die verdrongen raakte door de komst van de abdijbieren van Ename.Met het nieuwe bier wil brouwerij Roman de faam van Oudenaarde als bruinbierstad hoog houden. En het is hen nog aardig gelukt ook.
Echt Vlaamse kost. De Frietjes met Stoofvlees smaakten heerlijk met een tweede Adriaen.
DE GOUDEN LEEUW Tel. : 053.60.70.90 Marktplein 56 9520 SINT-LIEVENS-HOUTEM
"Weet je wat ik zie als ik gedronken heb?" allemaal beestjes, zoveel beestjes om me heen...
Nu iets anders. Dieren zijn niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Zonder dieren zou ons leven er immers helemaal anders uitzien of misschien zelfs onmogelijk worden. Indien dieren niet hadden bestaan, waren ook deze vier bieren met dierennamen niet te proeven geweest op den proefzolder.
Dus voor mij is een dierenvriend, een biervriend!
Niet de brouwers verwelkomden ons maar een totaal andere gastheer. Het was alsof hij het wist dat zijn vrienden in de belangstelling zouden staan.
Den Proefzolder Een Beestig plankje
Bij het binnenkomen doopsuiker voor de geboorte van 'Noor' het dochtertje van Glenn en Ine.
Het beestig plankje bestond uit Twee egels, een vos en een vink.
Bij de biertjes brood en paté gerijpt in het bier 'Balthazar'
Voske en ik hadden de biertjes al eens geproefd. Twee van de vier heb ik reeds besproken op deze bierblog.
Lupulus ,voor het eerst geproefd bij Geroen Vansteenbrugge van de Waregemse Bierfanaten bij hem thuis.
Donkerblond bier Fijn wit schuim
De geur komt zo uit een kruidenwinkeltje. Tijm laat zich vooral opmerken
Het bier heeft een zoete aanzet toetsen van koriander De fijne kruidigheid komt daarna lekker opzeten (Tijm) Ook prikkels van zoethout Om te eindigen met een lekkere kruidige hopbitterheid.
Geproefd op de Open Bedrijvendag 2006 in Brasserie des Géants te Irchonwelz.
Bruin Beige schuiimkraag
De neus is moutig en kruidig Prikkels van rozijntjes Lichte alcohol
Zoete aanzet Chocoladetoetsjes De rozijntjes komen af en toe naar boven De kleine bitterheid geeft het bier een mooi evenwicht.
David Le Roy diende zoals altijd de plankjes op.
Naast het plankje waren er weer proevertjes. Eentje kwam van Piet Meirhaeghe de bezieler van huisbrouwerij Sint-Canarus uit Gotem. Ondanks dat hij al uitpakte met Pére Cannard had hij een proefbrouwsel gemaakt voor een nieuw winterbiertje. De naam was nog onbekend maar men noemde het voorlopig Canard Hiver zo had men een mooie woordspeling op zijn brouwerij en nog een dierenbiertje.
De neus was er eentje van alcohol Ietsje te veel volgens mij
De aanzet was licht zurig Een beetje nootachtig Amandel Heel diep was er een lichte bitterheid te proeven ook prikkels van hout was er in het bier te proeven.
Een tweede biertje was er eentje met een handgeschreven etiket. maar wat voor eentje !!
Zingende Blondine - het nieuwe bier van brouwerij 't Gaverhopke uit Stasegem.
De Muzen der zee, even verleidelijk als gevaarlijk, een beeld van de spiegelgladde oppervlakte der zee, waaronder zich klippen en zandbanken, dus schipbreuk en dood verbergen. Het meest bekend zijn zij uit de Odysseia van Homeros. Odysseus toch, wetende, dat haar gezang betooverend schoon was, maar dat hem, die er naar luisterde en zich verleiden liet, een wisse dood wachtte, stopte, toen hij met zijn schip de Seirenen naderde, zijnen makkers de ooren dicht met was en liet zich zelven aan den mast vastbinden, zoodat zijn schip ongedeerd haar voorbijvoer, terwijl hij haar gezang hoorde.
Opgelet! Hetzelfde kan u ook overkomen als u met een of ander vervoermiddel voorbij brouwerij "Het Gaverhopke" rijdt. Het zal niet Odysseus zijn die u zal verleiden met haar gezang maar brouwster Gudrun Vandoorne met haar nieuw gerstenat "Zingende Blondine". Met dat verschil dat u geen wisse dood wacht maar een stevig biertje. U hoeft u zch dan ook niet vast te binden.
Het etiket werd ontworpen door cartoonist Marcel Callewier. De hoppebellen die uit het haar van de zingende Blondine komen veranderen in muzieknoten.
Brouwerij 't Gaverhopke gelegen in Stasegem heeft maandagavond 29 september 2008 hun Zingende Blondine aan de pers voorgesteld. De zondag daarop kon het grote publiek kennis maken met het nieuwe biertje.. Voske en ik gingen naar de persvoorstelling en de zondag waren we weer present in het brouwerijtje aan de Gavers
De naam "Zingende Blondine" verwijst naar Harelbeke Muziekstad. Maar ook een klein beetje naar de liefde voor muziek van het brouwerskoppel.Gudrun zingt nog wekelijks in het zangkoor van Desselegem en Bruno haar echtgenoot was vroeger dirigent in dezelfde gemeente.
Dat t Gaverhopke goed bezig is bewijst dit nieuwe biertje. Naast De Leutigen 12 is dit het tweede recept die door brouwster Gudrun Vandoorne is samengesteld.Oud brouwer van t Gaverhopke Erik Ameye bekeek het recept en gaf er zijn fiat voor. Zingende Blondine is terug een klepper van 9,8 % Alc. Vol.
Volgens Bruno is het de bedoeling dat hun Gaverhopke Blond in alcohol procent zal verminderen om toch met een minder sterk bier voor de dag te komen. Daar er tijdens de zomermaanden veel fietsers en wandelaars voorbij komen is het misschien aangeraden om naast het zware geweld ook lichte dorstlessers op de kaart te hebben..
Brouwster Gudrun Vandoorne schenkt een Zingende Blondine uit voor de pers.
Het is nu net een jaar geleden dat het jonge koppel de brouwerij overnam van Erik Ameye en Christiane Soens.
Dat ze van hun zaak een florerend bedrijf willen maken is duidelijk.
De bieren van t Gaverhopke waren vroeger enkel en alleen maar te verkrijgen in de verbruikerszaal. Nu komt t Gaverhopke met hun bieren naar buiten.Naast deelname aan verschillende bierfestivals (Waregem en Zwevegem) kunt u het Stasegemse gerstenat van nu af aan ook vinden in bekende drankenhandels zoals bij Yves Vandenbussche in Waregem, Cuvelier Poperinge, Willems in Grobbendonk en de nieuwe drankcentrale van het Meetjesland De Bierloods in Adegem.
Met trots tonen Bruno en Gudrun hun Zingende Blondine. Het is ons eigen kind zeggen ze fier.
ZINGENDE BLONDINE 9,8% Alc.Vol.
t Gaverhopke Stasegem
Goudblond helder bier met een dikke witte schuimkraag.
Het schuim is mooi wandklevig fijne koolzuurpareling.
De neus is fruitig en gistig
De eerste smaak is zoet
Gebak
Ook is er een vleugje gember in te smaken.
Een lichte gistzurigheid dwarrelt door het smakenpallet
Het bier bevat restsuikers maar komt niet echt plakkerig over.
Eerder fris.
Door dat het zich vlot laat drinken is het
al bij al een zeer veradelijk biertje.
De zingende Blondine zou even boosaardig kunnen zijn als Odysseus
Het Gaverhopke zat zondag afgeladen vol met bierliefhebbers en buurtbewoners die kennis wilden maken met de zingende blondine
Onder de aanwezigen de eerste uitbaters van 't Gaverhopke, brouwer Erik Ameye en zijn echtgenote Christiane Soens.
Precies om 17u00 stipt brachten twee eigenaardige (slimme) Blondines het nieuwe bier geschonken in proefglaasjes de zaal binnen.
Brouwster Gudrun, een echte zingende blondine bracht er de stemming meteen in toen ze de micro ter hand nam en een geslaagde uitvoering bracht van Madonna's nieuwste hit "Give it to me" of was het iets van Laura Lynn?
Al bij al een gezellige namiddag en wat vooral belangrijk is! Dat er een nieuw artisanaal biertje op de Belgische Bierlijst prijkt.
Via de Amerikaanse Importeur Twelve Percent zijn hun bieren momenteel ook in Amerika te verkrijgen onder de namen t Gaverhopke Extra en Blond.Ook Japan staat op de lijst.
Naast het bier is er ook bierpaté en zijn er bierpralines te verkrijgen verwerkt met hun eigen artisanale bieren.
Adres: 't Gaverhopke, Steenbrugstraat 187, 8530 Stasegem, Tel : 0497-76.04.12.
Den Tseut - Het zwijntjesbier van brouwerij Den Tseut uit Oosteeklo
Den Tseut - Het zwijntjesbier van brouwerij Den Tseut uit Oosteeklo. Den Tseut is het product van brouwerszoon Stefan De Decker. Hij is werkzaam bij brouwerij Van Steenberghe in Ertvelde. Het heeft heel wat moeite gekost maar eind juni van dit jaar kreeg Stefan, net op zijn 36ste verjaardag, eindelijk de nodige documenten om thuis zijn eigen brouwerijtje te runnen. Een heel jaar lang was hij genoodzaakt om gebruik te maken van zijn eigen brouwinstallatie bestaande uit oude melktanks. Ook kon hij beschikken over de brouwinstallatie van het Katho Sint-Lievens te Gent. Het kleine huisbrouwerijtje ligt in Oosteeklo-dorp een deelgemeente van Assenede. De naam Den Tseut verwijst naar de varkensgemeente die Oosteeklo is.
Jupiler Tauro - De persvoorstelling in de Bonnefooi, hartje Brussel.
DE STIER NOG KRACHTIGER DAN OOIT !!!
Jupiler TAURO, een opvallende affiche
Via het Zythosforum konden we al lezen dat Inbev met een nieuw bier voor de dag zou komen. Er werden door de forumbezoekers ook allerlei speculaties gemaakt zoals Zou het een kloon zijn van een reeds bestaand bier?Hoe zal het smaken ? Nieuwsgierigheid alom.
De opheldering voor mij althans, kwam, toen ik een persoonlijke uitnodiging van Karen Couck (external Communication Manager bij Inbev) in mijn mailbox kreeg om de persvoorstelling van Jupiler Tauro 8,3 (want zo laat het nieuwe bier zich noemen) bij te wonen. De avant-première vond plaats in café Bonnefooi een nieuwe trendy zaak in het hartje van Brussel.
Bonnefooi, pas een week open.
sMorgens had de voorstelling plaats voor de geschreven pers.In de namiddag voor de Internetmedia.Iets voor 14u00u waren Voske en ik aanwezig in de Bonnefooi. We werden vriendelijk ontvangen door de mensen van Inbev Jupiler. Daar we met niet zo veel vertegenwoordigd waren (wij en Erik Vandeperre voorzittr van Zythos) was de voorstelling veeleer een gezellig praatje met de vertegenwoordigers van Inbev.We plaatsten ons in knusse zetels rond de laptop van Frederic Landtmeters - Marketing Directeurvan Inbev.Hij had het voornamelijk over de nieuwe innovatie van Jupiler.Na de succesvolle introductie van Jupiler Blue, dat in 2006 werd gelanceerd met de bekende slogan 100% Jupiler, 3,3% alcohol, wisten De Hr. Landtmeters en Karen Couck ons te vertellen dat de Jupiler Tauro een volledig nieuw concept binnen het Inbev gamma is.Ook op de Belgische biermarkt is het een volledig nieuw ontwilleld bier. De vraag van de consument naar een krachtiger blond bier met een uitgesproken karakter en de herkenbare Jupiler-smaak, overtuigde Inbev omhet krachtige goudblonde Jupiler Tauro op de markt te brengen. Naast de alom bekende pils is er ook de Jupiler N.A., Jupiler Blue en nu dus Jupiler Tauro. Jupiler is voor velen het favoriete pilsbier in België.
Kevin Vonckx (Brand Manager bij Jupiler) schonk ons de Jupiler Tauro in. "Ik ben dolgelukkig dat het bier op de markt is en vol verwachtingen of het zal aanslaan bij het grote publiek" vertelde hij ons.
Tussendoor kregen we van Kevin Vonckx de Brand Manager bij Jupiler het nieuwe bier aangeboden. Hoofdrolspeler in de hele communicatie, van het glas tot de verpakking, is de emblematische Jupiler-stier, die ook zijn naam heeft gegeven aan dit unieke bier. (Tauro is Spaans voor stier) Op de laptop was ook de evolutie van de Jupiler Stier te bewonderen. In vergelijking met voorgaande jaren komt hij nu krachtiger over.
De Stier : krachtiger dan ooit. Deze nieuwe stier is vanaf nu zichtbaar op Jupiler Tauro en zal zich verder uitbreiden naar de rest van het jupilergamma.
Speciaal voor Jupiler Tauro werd een unieke eigentijdse, stoere fles ontwikkeld waarop deze stier in reliëf wordt afgebeeld. Buiten een klein neklabel, draagt de 33 cl retourfles verder geen enkel etiket. Het glas werd ontwikkeld in dezelfde stijl : het gaat om een stevig glas met de naam Jupiler Tauro in reliëf, dat dankzij zijn vorm en eigenheid de vorming van een extra dikke schuimkraag toelaat. Op de bodem van het glas vind men in reliëf ook de stier terug.Dit reliëf moet bij het inschenken zorgen dat er een mooie dikke schuimkraag ontstaat.
De unieke eigentijdse, stoere fles waarop de stier in reliëf wordt afgebeeld.
Een stevig glas met de naam Jupiler Tauro in reliëf, dat dankzij zijn vorm en eigenheid de vorming van een extra dikke schuimkraag toelaat.
Het reliëf op de bodem van het glas.
We hadden de glazen al zien staan bij het binnenkomen van het café.Maar nu gevuld met het goudblonde bier (goudblond omdat het iets donkerder van kleur is in tegenstelling tot de gewone Jupiler) waren ze nog indrukwekkender.Vrouwvriendelijk zijn ze niet echt, maar Karen vertelde ons dat in feite de hele Tauro campagne draait rond de man.Remember de spreuk Mannen weten waarom Maar ze geloof stellig dat vrouwen dit uitzonderlijke bier ook wel zullen lusten. Voske was er in elk geval enthousiast over.
JUPILER TAURO 8,3 % Alc. Vol. Inbev - Leuven
Jupiler Tauro is in tegenstelling tot andere bieren een krachtig blond bier van lage gisting, met een alcoholgehalte van 8.3% en een extra dikke schuimkraag.
Het bier is goudblond van kleur. Het heeft een stevige rotsachtige schuimkraag bij het inschenken. De schuimkraag verdwijnt nogal vlug en maakt plaats voor een klein laagje.
Het aroma is bij het inschenken niet zo sterk aanwezig. Waarschijnlijk heeft de lage gisting en de koude temperatuur mee te maken. Het bier wordt liefst geschonken op 3° Volgens mij is dit iets te koud. Thuis heb ik het biertje iets minder fris geschonken en er was een lekkere moutgeur te ruiken.Ook toetsen van lichte alcohol prikkelen de neus.
De aanzet is zoetmoutig met fruitige toetsen. Een lichte smaak van alcohol laat zich opmerken zonder dominant over te komen. Na een tijdje komt de bitterheid opzetten. Een mooie hopbitterheid die lang uitvloeit. Het bier is volmondig zonder papperig over te komen. En toch had ik liever een drogere afdronk gehad. Nu creëren de restsuikers weer een dorstig gevoel. Is dit eigen aan lage gsiting?
Maar al bij al is het een lekker bier. In tegenstelling tot de gewone Jupiler die een doordrinker en dorstlesser is, is deze Jupiler Tauro met zijn 8,3% Alc eerder een degustatiebier. Maar de rechte glazen zullen daar waarschijnlijk anders over beslissen!
Jupiler Tauro zal vanaf de 2de week van oktober verkrijgbaar zijn in de belangrijkste grootwarenhuizen van België. De nieuwe pils wordt er verkocht in een cluster pack 6 x 33 cl retourfles. De aanbevolen verkoopprijs bedraagt 5,29 euro.
Cluster pack 6 x 33 cl retourfles
Vanaf de derde week van oktober zal Jupiler Tauro ook verkrijgbaar zijn in de horeca.
Met deze innovatie gaat InBev België verder op de innovatiekoers die de brouwer als marktleider wil varen om de biermarkt te dynamiseren en duurzame groei te verzekeren.
Op 10 en 11 oktober krijgen 1.000 liefhebbers de kans om Jupiler Tauro te proeven in Antwerpen en Luik. Een tipje van de sluier wordt eerstdaags opgelicht op www.jupilertauro.be.
Op het einde kregen we nog een speciale verpakking van de Jupiler Tauro mee. Het is een Collector's Item want er zijn slechts 250 stuks van gemaakt.
Zo ziet het kistje er van binnen uit. De stier veilig achter de tralies.
DE BONNEFOOI
Bonnefooi is een Brussels dialect
Van Dale: op de bonnefooi [(1863) <Fr. à la bonne foi (in goed vertrouwen)],
op goed geluk
ik ben er maar op de bonnefooi heen gegaan
De Bonnefooi is een nieuw café in het hartje van Brussel. Het is een trendy zaak die pas een week haar deuren heeft geopend. Volgens de uitbaatster was het vroeger een winkel waar ze kroonluchters verkochten. Van zodra u binnenstapt kunt u er niet naast kijken.
Op de piano onder de kroonluchter werden we meteen geconfronteerd met de Jupiler Taura
Het cafe straalt de Art Deco uit van vroeger. Het Brussel van de jaren 1920-30
Enkele sfeerbeelden.
Wanneer u eens in Brussel bent moet u de Bonnefooi beslist eens aandoen. en vraagt om een krachtige Jupiler Tauro.
De Bonnefooi is gelegen in de steenstraat 8 niet tusse de Grote markt. en de Anspach laan. http://www.bonnefooi.be/
Na de maaltijd trokken de mannen zich terug in de bibliotheek om een sigaar op te steken en om van hun Jupiler Tauro te nippen Ze weten waarom.