Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Bierblog
29-12-2008
De Belleman - Brugge tijdens de Kerst 2008
De Belleman - Brugge tijdens de Kerst 2008
De meeste toeristen die naar Brugge komen hebben maar oog voor de Grote Markt, het Minnewater De Burcht en nog andere bekende bezienswaardigheden die Brugge rijk is. Wanneer men echter afdwaalt langs diverse smalle straatjes komt men o nverwachte verrassingen tegen. Kleine pareltjes van huisjes met hun typische Gotische trapgevels bvb.
Op de hoek van Gevangenisstraat en Josef Suveestraat, dicht bij het Koningin Astrid Park, is er zo een juweeltje te vinden. De Belleman staat er op de gevel. Moet het nu wel lukken dat dit een kroegje is.Of liever een pub. Het was onze plicht om een kijkje te nemen.
De Bellman een typisch huisje met een gotische trapgevel.
We hadden geluk dat het van binnen een pub was. Zoals ik al zei, Geluk schuilt in een klein Kersthoekje
De Belleman is een pub in Engelse stijl. Van zodra u binnenstapt springen de rij banken met Fluwelen rode bekleding in het oog. Vooral omdat op de tussenruimtes en er boven een aardige collectie stenen potten te zien zijn.
Leuk is het infostandje. De krant kan er men dagelijks lezen.
Het is een erg gezellige knusse pub met Paul & Bernice als vriendelijke uitbaters. Naar het schijnt komen de studenten er graag een snack eten omdat het redelijk goedkoop is naar Brugse normen. De muziek is uit de jaren 60.Er staat een enorme cd collectie achter de toog.
De andere kant is iets anders opgevat. Naast de pluchen zetels staan er hier en daar ook stoelen om een ander sfeer te creëren
.
Hier hangen andere collectie voorwerpen. Een oud pijpenrek verenigd met moderne publiciteitsborden
Een glaskast met de afbeelding van een Belleman.
De Kerstsfeer was uiteraard ook aanwezig in De Belleman.
De Belleman zit met een contract bij brouwerij Haacht. Maar de bierkaart varieert. U kunt er zelfs een Star Blond bestellen. Een volmondig alcoholvrij en caloriearm biertje. Vroeger kwamen veel Engelse bierproevers er een Museumbiertje van de Dolle Brouwers proeven. Dit bier staat echter niet meer op de kaart.
Wij kozen voor het erkend abdijbiertje Tongerlo Christmas Blond van t vat.
De eerste smaken zijn die van een lichte bitterheid die overgaan naar mondzoet Een lekkere moutige smaak Ietsje hoppiger dan uit de fles het bier heeft een heel lichte aanhoudende bitterheid De zoete moutsmaak neemt echter de bovenhand
Nasmaak en afdronk zijn zoet.
Een bier die in de smaak zal vallen bij het grote publiek. Voor mij is het over gans de lijn ietsje te zoet. Een goed gebrouwen commercieel biertje. Ondanks zijn 6,5% heeft het toch een gevoel van een zwaarder bier.
De Belleman Pub Jozef Suvéestraat, 22 8000 Brugge Tel : 050/34.19.89 Open van 11u00 tot +/- 01u00 Gesloten op zondag en maandag.
De Belleman een bezoekje waard.
Nog een sfeeropname van de ijspiste op de Brugse Grote markt.
Best Christmas Wishes is een heel exclusief kerstbrouwsel van de Mechelse brouwerij Het Anker. Dit bier zou op bestelling gebrouwen worden voor een Deense klant. (Dit stond te lezen in het programmaboekje van het Kerstbierfestival in Essen).
Ik heb dit jaar gelukkig een fles kunnen bemachtigen via mijn vriend John Barrez. Waarvoor dank. Mijn 75cl fles 'Best Christmas Wishes' is slechts 8% ipv 10% Het bier smaakt dan ook anders dan de zwaardere versie.
Best Christmas Wishes 8% Alc. Vol. Brouwerij Het Anker Mechelen
Donkerbruin bier met gebroken witte schuimkraag
De neus ruikt een zoet moutaroma Karamel en rozijntjes
De smaak is zoet met een opmerkelijke toets van boterspekken. Karamel dwarrelt in uw mond. Lichte alcohol laten soms een toets van port smaken Ook de smaak van rozijntjes komen het bier ten goede.
Een typisch Kerstbiertje.
Een heel mooi Kerstlabel
Op het etiket alleen maar onbegrijpelijke tekst in het Deens. U ziet duidelijk dat het Alcholvolume 8% is.
Den Proefzolder Heule - Een Rotsig Plankje proeven na het vliegen.
Den Proefzolder Het Rotsig Plankje
Vooraleer Voske en ik ons naar de proefzolder begaven zijn we eerst (sorry voor het taalgebruik) een keer van de grond gegaan. Laten we zeggen tussen de 0 en 800 meter.
Luc Vermeersch, eigenaar en brouwer van brouwerij De Leite uit Ruddervoorde (Femme fatale). (zie ook op dit Bierblog : Open Brouwerijendag - Brouwerij De Leite - Ruddervoorde) had ons na een bierproeverij enkele weken geleden bij ons thuis samen met Carl Kins en Geroen Vansteenbrugge uitgenodigd voor een vluchtje sportvliegen boven de streek van Kortrijk. Daarna zouden we men met zijn allen naar Den Proefzolder begeven om er een Rotsig plankje te proeven.
Links Het vliegtuigje N2037S van Luc Vermeersch Rechts : Voske in contact met de verkeerstoren
Luc Vermeersch tankt zijn vliegtuigje vol. De tanks zitten in beide vleugels.
Zicht op Kortrijk en in de verte Heule (R)
Toen we boven Heule vlogen en het Rotsig bierplankje opmerkten konden we niet langer wachten om te landen op het vliegveld van Wevelgem.
Het rotsig plankje gefotografeerd van uit het vliegtuig met een redelijke scherpe zware zoomlens.
Nadat we het vliegtuig in zijn hangar hadden geparkeerd trokken we met zijn allen langs de gebruikelijke wegen (de ene al iets langer op weg dan de andere) naar Den Proefzolder.
Tamelijk druk die dag op de zolder.
Het Rotsigplankje bestond uit:
· Abbaye des Rocs Speciale Noel Abbaye des Rocs Brune · Abbaye des Rocs Grand Cru · Abbaye des Rocs Triple Imperiale
Ditmaal bestond het plankje enkel uit biertjes van brasserie Abbaye des Rocs een kleine brouwerij uit het Henegouwse Montignies-sur-Roc.
De De brouwerij van Abbaye des Rocs is ontstaan in een klein dorpje midden in het groen, dat werkelijk de groene long vormt van een regio die in het verleden talloze welvarende industriële bedrijven heeft gehuisvest. De brouwerijactiviteit ging in 1979 van start. Op dat ogenblik bedroeg de productiecapaciteit 50 liter per 15 dagen. In 1987 trekken de producenten een nieuw gebouw op waarin tanks van 1500 liter kunnen worden geplaatst. Er wordt een coöperatieve maatschappij opgericht. In 1991 worden de handelsmerken gedeponeerd en wordt er een gebouw opgetrokken voor de gisting en voor de opslag van de afgewerkte producten. In 1993 wordt de coöperatieve maatschappij in een naamloze vennootschap opgevormd. Er werd nieuw materiaal aangekocht voor het bottelen van het bier (installaties om de flessen te wassen, het bier af te tappen, de kurk of kroonkurk en het etiket aan te brengen) In 1994 en 1995 bedroeg de productie 600 hl. In 1996 werd de kaap van de 1000 hl bijna gehaald. Er werd een nieuwe opslagplaats gebouwd en er werd een nieuwe brouwzaal in gebruik genomen waarmee per brouwsel een productie van 50 hl kan worden gehaald. Hierdoor kon in 1999 een jaarproductie van 3.000 hl worden gehaald.
Bron : Website Abbaye des Ros
Allemaal bruintjes op het rotsig plankje.
Abbaye des Rocs Speciale Noel 9% Alc. Vol.
Donker bruin biertje met een kleine beige schuimkraag
Het biertje is duidelijk iets verouderd. Het aroma is muffig
De smaak ondanks verouderd is beter dan het aroma Moutig en rozijntjes laten zich nog gelden Lichte biterheid in de achtergrond De afdronk is bitter zoet
Abbaye des Rocs Bruin 9% Alc.Vol.
Donker bruin donker roodbruin met een gebroken witte schuimkraag
Het aroma is overheerlijk Moutig afwisselend met fruitige toetsen. Overwegend zoet met lichte bittere prikkels die het aangenaam geurend maken
De smaak is moutzoet Fruitige gedroogde pruimpjes laten de neus genieten. Karamel zorgt voor een zoete basis In de verte weer die lichte bitterheid die voor een prachtig evenwicht zorgt. Lekker biertje
Abbaye des Rocs Grand Cru 9,5% Alc.Vol.
Donker bruin met witte schuimkraag
Het aroma is moutig Rozijntjes en lichte alcohol
De aanzet is zoetig. Naast de karamelsmaak spelen de fruitige rozijntjes een bijrol. De aanwezigheid van lichte alcohol maken dit bier warm Heerlijk biertje.
Abbaye des Rocs Triple Imperiale 10% Alc. Vol.
Donker bruin bier met beige schuimkraag
Het aroma is totaal anders dan de drie vorige bieren Eerder kruidig
In de smaak zijn de rozijntjes weer van de partij zij het iets in minder mate Ook lichte fruitig toetsen van banaan. Kruidig en hier en daar een tikkeltje koffie Ook hier laat de karamelsmaak zich gelden Ondanks het hoogste alcoholgehalte ruik en smaak je het minst alcohol. Iets complexer dan de rest.
Carl, Geroen en Voske nog eventjes nagenieten van de vlucht en proeven van de biertjes van Abbaye des Rocs.
Naast de biertjes was er ook een stoofpotje te krijgen klaar gemaakt met Festina Lente.
Ook aanwezig waren Bas en Hildegard van brouwerij De Leyerth uit Ruislede. Hier in gesprek met Alvinne brouwer Davy.
Uit Tempeleuve, onze Waalse vrienden Jean-Pierre en Daniële
Om de zoldervrienden te laten meegenieten met mijn verjaardag had ik een twee literfles Tsjechische Pardobice Porter meegebracht Een lekkere bruintje uit Pardubice
Zeer donker bier, bijna zwart van kleur. Dikke beige schuimkraag
Het aroma is zoet. Zoet moutig
De smaak is een aangename zoet moutsmaak. Ietsje gebrand met afwisseling van Karameltoetsen. Ook de lichte bitterheid maakt dit bier heel lekker. Het heeft een volle body zonder echt papperig over te komen. de afdronk is droog met een lichte bitterheid. Een lekker bier die al enkele prijzen in de wacht sleepte.
Piloot en brouwer Luc Vermeersch in gesprek met Renaat. Renaat werkt op de Heerlijkheid (boerderij die moeilijk opvoedbare jongeren opvangt) en is diegene die altijd de draf komt ophalen voor de koetjes van Alvinne.
Nog een hoogtepunt die dag op Den Proefzolder. Glenn laat ons proeven van Alvinno.
Het basisbier (nieuw bier) voor Alvino is hetzelfde als dat van Kerasus, een 5,5 vol% alc gegiste bier met wilde gist. In plaats van Krieken deden ze 45 kg druiven in op 400 l. Het bier ligt al maanden te rusten op wijnvaten.
Het zal samen met andere experimentele bieren geproefd kunnen worden op het PreZbf op donderdag 5 en vrijdag 6 maart 2009
donderdag van 14u00 tot 22u00 Vrijdag van 10u00 tot 22u00
Ook dit jaar hebben Voske en ik enkele dagen doorgebracht in Brugge. Een beetje de Kerstsfeer gaan opsnuiven en zoals altijd enkele typische cafeetjes en restaurants bezocht.
De Wijngaert - Wijngaardstraat 15 - 8000 Brugge
Ik denk dat iedereen die reeds een bezoekje gebracht heeft aan Brugge er moet voorbij gelopen zijn. Misschien er ook al gegeten. De Wijngaert is een gezellig grill restaurantje niet ver van het Minnewater en het pittoreske Walplein. Het Walplein waar brouwerij De Halve Maan gelegen is.
Van zodra u binnen komt wordt u meteen geconfronteerd met de open haard. Die maakt het sfeervol restaurant gezellig en warm maar is ook de werkplaats van de patroon Karl Kinds (niet verwarren met bierkenner Carl Kins). Want de meeste gerechten worden hier op hout gegrild.
Ook de toog springt in het oog. U kan er niet aan plaats nemen maar wel een stevige Whisky kiezen uit een uitgebreide collectie.
Het Authentieke kader ademt de sfeer van de typische Brugse restaurants
Patroon Karl Kinds aan de open grill.
Terwijl ik enkele fotos' neem bekijkt Voske de menukaart.
Als hapje aten we de momenteel erg in trek zijnde Belgische lookbroodjes. We dronken er een blonde Chimay bij.
Voske koos voor een gegrilde brochette van rivierpaling.
Ik koos voor de gegrilde konijnenfilet De Wijngaert
Leuk is, terwijl men eet, door het venster de typische Brugse paardenkoetsen ziet voorbij rijden.
Wees eens eerlijk! Wat kan bier toch prachtig en lekker zijn!
Goudblond bier met een stevige witte schuimkraag
Prachtig aroma, licht kruidig en zoet Hoppig en fruitig (druiven - banaan)
De smaak van fruit treed u tegemoet. Ook hoppetoetsen zijn uw smaakpapillen aan het bespelen Ook een moutige smaak waar te nemen Alles is in evenwicht met een mooie lekkere bitterheid. Een uitstekend bier met een sterke bittere afdronk. Heerlijk brouwsel van onze Trappisten.
De Brasserie Fantôme werd in 1988 opgericht door Dany Prignon en zijn vader. Het was hun bedoeling het dorp en de streek weer tot leven te brengen door een lokale trekpleister te ontwikkelen, uitgaande van de belangstelling voor oude recepten voor tafelbier. Vroeger produceerde elk dorp zijn eigen elixir, dat verkocht werd zoals het plaatselijke brood of vlees. Het was voor de inwoners ook een gelegenheid om nog eens samen te komen en bij pot en pint te keuvelen.
De naam Fantôme verwijst naar La Roche en zijn beroemde prinses Berthe. Naast de zuiver familiale ambachtelijke brouwerij is er ter ere van dit bier een broederschap opgericht. De gebruikte gronstoffen zijn natuurlijke ingrediënten, er komen noch additieven noch conserveermiddelen aan te pas ! Het bronwater (Val dAisne) geeft aan het bier zijn eigenlijk caracter. De Fantôme is gebaseerd op een precies uitgemeten mengeling van planten en vruchten die alleen de brouwer kent. In 97 won dit bier de tweede prijs op de jaarlijkse wedstrijd die door de Objectieve Bierproevers wordt georganiseerd (meest originele bier van de afgelopen vijf jaar). (Bron Internet : Ardennes Etappe)
Brasserie Fantôme is bekend voor zijn Jaarlijks Het Weekend van het Goede Doel." Deze inrichting van het gebeuren lig elk jaar in de handen vanZythosvereniging De Heikantse Bierliefhebbers. met steun van nog twee andere lokale Zythosverenigingen nl. De Aarschotse Bierwegers en De Leuvense Biertherapeuten. Elk jaar wordt er een nieuw bier Santé ontwikkeld Zie een reportage op dit blog
De neus is gistig en licht zurig. Kruidige toetsen.
De smaak is typisch Fantôme, alhoewel? Zurige prikkels Grasachtig Een wijnachtige smaak Ondanks de 10% heeft het weinig body.Ietsje waterachtig. Eigenaardig, maar het heeft veel mee van een Vlaams Oud Bruin dan van een Kerstbiertje.
Het is een lekker bier maar voor veel mensen zal het niet echt als een typisch Kerstdrankje overkomen. maar Fantôme zou Fantôme niet zijn moest het niet afwijken. Naargelang het weer, het humeur of de creativiteit van Dany worden er een bier gebrouwen
Beste bierblogbezoekers. Wisten jullie dat er hier in ons eigen België zo maar liefst 150 Kerstbieren gebrouwen worden? Ik denk niet dat de meeste van jullie dit weten. En toch is het waar. De meeste Kerstbieren die we kennen zijn deze van in de groothandel. Elk jaar worden ze afgedrukt op de talrijke reclamefolders die onze brievenbussen volproppen. Ze worden voorgesteld als de ideale Kerstgift voor onder de Kerstboom Meestal zijn ze verpakt in blitse omhulsels en in het beste geval krijgt u er nog gratis een glas bij.
In kleinere gespecialiseerde drankenhandels en typische biercafeetjes kun je al meerdere Kerstbieren bekomen. Tussen de grote kleppers staan er ook al biertjes van kleinere artisanale brouwerijen. Dit zijn over het algemeen de interessantste om te proeven.
Van sommige Kerstbieren worden er amper 20 bakken gebrouwen en dit wordt natuurlijk al moeilijker om deze op uw weg tegen te komen. Daarom bieden de Objectieve Bierproevers van de Essense Regio
(OBER) op hun Jaarlijks tweedaags Kerstbierfestival de mogelijkheid om alle Kerstbieren van België te proeven.
In de ruime en gezellige rookvrije heuvelhal slaagden ze er weer in om voor de 14de maal maar liefst 151 Kerstbieren waaronder 18 van t vat en 5 warme bieren samen te brengen. Een opgave waarmee sommigen onder hen het hele jaar zoet zijn en waar zelfs de Kerstman nog nooit in slaagde.
Laten we zeggen dat het Kerstbierfestival van OBER momenteel het grootste van Europa is, misschien wel het grootste van de wereld?
Een nokvolle heuvelhal. Bierproevers van over gans de wereld komen hier de Belgische Kerstbiertjes degusteren.
Stephanie Smedley uit Colorado USA. Toevallig mijn buurmeisje op het Kerstbierfestival. Geluk schuilt soms in een klein Kersthoekje.
De Kerstbiertjes mooi op een rij.
Al die Kerstbiertjes moeten natuurlijk nog uitgeschonken worden. OBER beschikt over voldoende personeel om die klus te klaren. Ze worden ook nog bijgestaan door de Roosendaalse Biergilde uit Nederland.
Laten we enkele biertjes bespreken.
Bij de proefnotities van de bieren staan soms een technische uitleg erbij. Ik heb deze uitleg weergeven zoals die vermeld staan in de prachtige leerrijke catalogus van het Kerstbierfestival. de notities zijn van de deskundige proevers Jan M. van Bragt, Derek Walsh en Werner Mertens.
Ongefilterd, ongepasteuriseerd en met hergisting op 33-cl fles. Gebrouwen begin september en afgevuld begin november. 3 moutsoorten : pils, cara 120 en Cara 300 Golding Kent en Challenge hop. Met dryhopping - 18 baling 6 brouwsels van 30hl.
Rood biertje met een witte schuimkraag.
De neus is vrij kruidig. Anijs laat iets te veel aroma af
De aanzet is vrij kruidig Koriander en anijs spelen de hoofdrol Ook toetsen van zoethout.
Ietsje te kruidig voor mij. een biertje is meer dan genoeg.
Père Canard 8,5% Alc.Vol. Brouwerij St.-Canarus Gottem Festival Primeur Een klein brouwsel van 20 bakken speciaal gebrouwen voor het Kerstbierfestival. We hadden een proefbrouwsel al kunnen proeven op Den Proefzolder. Gebrouwen met Pilsmout, munichmout, kristalmout, Cara50 en Cara120 en bruine kandijsuiker. Verder nog hoppellets Goldings uit Poperinge, en een snuifje zoethout. Ongefilterd en ongepasteuriseerd, met nagisting in de fles. 20° plato. De flessen zijn voorzien van een gelegenheidsetiket.
Donker biertje met een beige schuimkraag Het schuim is al vlug verdwenen
Een heel zoet neus van kandij, amandel
De aanzet is zoet Gekruide toetsen Lichte vanille smaak komt soms even naar boven. Ook alcoholwarmte (ietsje te veel) streelt onze tong.
Bovenaan : Het biertje uitgeschonken uit een fles zonder etiket. Onderaan : Ik het etiket nog kunnen fotograferen
Donkerbruin biertje met beige schuimkraag.
Het aroma ruikt naar groene hoppebellen geur gaat naar Bio-hop.
De aanzet is hoppig en kruidig Zoete toetsen maken het biertje evenwichtig Ook lichte smakelijke alcoholflitsjes maken het bier interessant
De afdronk is zoet. Lekker biertje
Hun rendieren stonden buiten te wachten. De vis was BOB.
Nederlandse bierliefhebber Jan Komejan in gesprek mat brouwer Marc Struyf. Marc is ook nog veratwoordelijk voor de Belgian label Service (BLS)
Bierproevers in hart en nieren. Bianca en Thierry uit Bredene aan 't zeetje. Breng ook eens een bezoekje aan hun blog : Goddelijke drank
Meer moet dat niet zijn om de gemoedelijke sfeer op te vrolijken.
Ieder jaar op post links Piet van Tichelen en rechts Jan Menken. Jan is eigenaar van de gekende website Bier en trein
Zinnebier Xmas 6,5% Alc.Vol. Zennebrouwerij De Ranke Dottenijs Zeldzaam biertje Deze X-mas is iets zwaarder dan het Zinnebir "Bier van de Zenne", het hoofdbier van de in 2004 gestarte micro-brouwerij. Intussen wordt er niet meer gebrouwen in St. Pieters Leeuw. De voorziene site in Schaarbeek die we vorig jaar nog vermelden is niet doorgegaan. Bernard Leboucq zal vermoedelijk midden 2009 een nieuwe installatie op een nieuwe site in Neder-over-Heembeek in gebruik kunnen nemen. Momenteel wordt er gebrouwen bij De Ranke in Dottignies.
Bruin biertje met beige schuimkraag.
Een kruidige en hoppige neus
De eerste smaak is karamelzoet die snel overvloeit naar een lekkere hopbitterheid. Zacht en mals. Het bier heeft een mooie droge afdronk. Bernard Leboucq en Yvan De Baets bewijzen dat Kerstbier niet altijd zwaar in alcohol moet zijn om lekker te smaken.
De bieren van de Zennebrouwerij zijn al jarenlang mijn lievelingsbiertjes. Met dit Kerstbrouwsel komt er eentje bij.
Malheur Cuvée Royal 9,0% Alc.Vol. Brouwerij De Landtsheer - Buggenhout Exclusief Biertje Deze Bière Brut heeft evenals zijn jongere chocoladen broertje een behandeling ondergaan zoals de edelwijn uit Reims. De gist is in de flessenhals verzameld geweest, bevroren, en via dégorgement verwijderd. Het blonde bier is daarom slechts afgevuld in de traditionele Bouteille Champenoise van 75cl.
Donkerblond bier met mooie licht gebroken witte schuimkraag.
Het biertje heeft een fruitig aroma van appels.
De smaak is vrij moutig maar in de achtergrond een redelijke droge bitterheid. De afdronk is redelijk droog. Een heel lekker bier. Geen typisch Kerstbier maar aan de Kersttafel gaat het zeker opvallen qua smaak als uitzicht.
Ook ChrisPollard - bij de bierliefhebbers beter bekend als 'De Podge kies ook voor een Malheur Cuvée Royal Bezoek eventjes zijn website : http://www.podgebeer.co.uk/
Waar men gaat langs de bierwegen komt men altijd BLES leden tegen
Uit Nederland de beroemde bierkok Han Hidalgo (biercuisine) (rechts) met echtgenote M.Therese recht tegenover hem. M. Therese wordt geflankeerd door de eigenaars van de Nederlandse brouwerij Emelisse
Vijf van de 18 tapinstallaties.
Santas Little Helper (Mikkeller) 11% Alc.Vol. Brouwerij De Proefbrouwerij - Lochristi Festivalprimeur en Exclusief in België Op de Deense markt bestempeld als Belgian Strong Ale, exclusief op dit festival dankzij Jan en Charlotte, onze Deense Obers.
Donkerbruin bier met beige schuimkraag
Het heeft een cacao aroma Ook bittere toetsen in de neus
De smaak is redelijk complex. Koffie met melk. Kruidig Karamel dadels De lichte alcoholtoetsjes en een mooie nabitterheid maken dit biertje voor mij het beste van de namiddag.
Dit Kerstbier van 16 Plato wordt eenmaal per jaar gebrouwen met Affligemse hop, afkomstig van de laatst overgebleven hoppevelden binnen een straal van 1 km van de abdij.
Goudblond biertje met mooie dikke schuimkraag.
De neus is mooi hoppig (dubbel gehopt) Ook moutige prikkeltjes in de verte
De aanzet is moutig die onmiddellijk overgaat in een hoppige bitterheid Het is een heel lekker mals biertje die voor afwisseling zorgt tussen het kruidige geweld van andere biertjes. Erbij vertellen dat dit bier gehopt is met Affligemse hop.
Alle Nationaliteiten zijn aanwezig op dit prachtig ingerichte festival.
Ook dames lusten een Kerstbiertje.
Het lijvige programmaboekje inkijken, keuze maken en proeven. Ook dit groepje Kerstmannen weten wat lekker is.
Nederlands bekende bierschrijver Theo Flissebaalje en uw dienaar.
Uit Philadelphia (USA) Tom Peters van Belgian Beer Emporium & Restaurant
Het Essens Kerstbierfestival is een bierfestival om U tegen te zeggen. Ondanks het vele volk verloopt de organisatie vlekkeloos. Naast de vele Kerstbieren was er ook Kerstbiersoep en een portie stoofvlees (met Kerstbier bereid) te verkrijgen.
PROFICIAT aan de organisatoren en helpend personeel.
Tot volgend jaar op het 15de Kerstbierfestival. 12 en 13 december 2009
Drie Biercocktails voor de Eindejaarsfeesten van Han Hildalgo
Han Hildalgo de bekende Nederlandse bierkok van Biercuisine en Jazzcookin heeft me voor de Eindejaarsfeesten drie biercocktails doorgemaild. Ik wil ze met al mijn blogbezoekers delen.
Wie weet is er een biercocktail die jullie interesse opwekt en eventueel wil klaarmaken voor jullie gasten.. Het is eens iets anders dan de traditionale Champagne of schuimwijn.
Bedankt Han en M.Therese.
Prettige feestdagen en een gezond, voorspoedig, succesvol 2009.
Zaterdag 22 november in regen en wind reden Geroen, Voske en ik naar Bredene om er een Hollandse bierproeverij bij te wonen.Hondenweer waarvan TV weerman Frank De Boosere zou zeggen wie niet meer naar buiten moet blijft liever gezellig thuis. Maar ja, leg dat maar eens uit aan bierproevers. Ook mede door de operatie van Voske hadden we de proeverij al moeten uistellen. Daarmee waren we in feite een beetje verplicht om op de tweede uitnodiging van Thierry en Bianca (Bierblog : Goddelijke drank) in te gaan. Ook bieren verouderen met de tijd en worden dus liefst, zo vers mogelijk geproefd. Vandaar. Filip Geerts ontwerper van Belgian Beerboard en echtgenote Katerine waren ook uitgenodigd.
In hun gezellig huis waar de verzamelingen van Achouffe en de Dolle Brouwers een belangrijke hoofdrol spelen stonden een twintigtal Hollandse bieren reeds uitgestald om gedegusteerd te worden.
De uitgestalde biertjes. Andere zaten nog in de koelkast.
We hebben ze niet allemaal geproefd maar wel al de aanwezige biertjes van de momenteel beste brouwerij van Nederland. Brouwerij De Molen.
Daar ik BOB was kon ik enkel nippen van de aangeboden biertjes. Maar ik probeer toch een kleine smaakbeschrijving te geven.
Naast water was er ook brood beschikbaar als smaakopruimer. Daarnaast kleine hapjes en tenslotte waren er nog na de proeverij belegde broodjes.
Thierry schenkt een Ezelenbok uit.
Ezelenbok 7,5% De Proefbrouwerij Lochristi Gebrouwen voor SNAB (Stichting Noord-Hollandse Alternatieve Bierbrouwers)
Gebrouwen in België voor Nederland.
Donker bier met beige schuimkraag
Een moutzoet aroma Met lichte toetsen van alcohol
De smaak is die van geroosterde mout Zeer bitter Droge afdronk Toch iets te weinig body
De neus is zoet Alcohol en een prachtige hoppigheid
De aanzet is zeer zoet onmiddellijk gevolgd door een prachtige hopbitterheid van maar liefst 81,7 EBU Een echte winterwarmer door de warmte van de mond komt er een lekkere alcoholtoetsen naar boven
Van dit bier werden slechts 524 flessen afgevuld Wij proefden nr 37
Aroma is licht zurig die overgaat in bleke rozijntjes Aroma van likeur Manadarine
De smaak is erg zoet Met een lekkere bittere achtergrond Fruitig, rozijntjes Chocoladetoetsen. Lichte smaak van warme alcohol doet ons aan een Barleywine denken Complex bier met een heerlijke smaak.
De eerste smaak is bitter, bitter en nog eens bitter (93 EBU) Ook de geroosterde mout draagt toe aan de bitterheid Koffie, chocolade, karamel.Alles is aanwezig Dit maakt het bier zo uniek.
Niet overdreven alcohol toetsen maken er een warm biertje van lekker complex.
Chouffe Bok 6666 6,6% Achouffe Moortgat Achouffe Gebrouwen voor Nederland.
Amberkleurig bier Helder met een mooie gebroken witte schuimkraag.
Een lekker geurend hoparoma
Het bier smaakt zoet karamel met in de achtergrond bittere toetsen Hoppig met een mooie bittere achtergrond ook het typisch gistaroma van Achouffe is soms te proeven Mooie lekkere nabitterheid. Lekker bokbiertje
De aanzet is moutig Licht zurig (Citrus?) Het bier is een beetje waterachtig Weinig body. Eigenaardig van smaak? Toch een van de minst geproefde bieren
Een zeer geslaagde Hollandse proeverij. Met verrassende resultaten. Nederland is langzamerhand een echt bierland aan het worden. Wat brouwerij De Molen uit zijn brouwketels weet te halen is onbeschrijfelijk lekker. Bedankt Thierry en Bianca voor deze gezellige proeverij
Het Liers Kerstbier te weer op de markt. Het amberkleurige drankje werd vorig jaar geïntroduceerd. Omdat de lancering veel te kort voor Kerstmis gebeurde, hebben weinig Lierenaars er toen van kunnen genieten.
Het bier van hoge gisting wordt gebrouwen bij de familiebrouwerij Strubbe uit Ichtegem. Het gaat om een mengeling van drie mouttypes: pils mout, caramunich mout en munich mout.
In de Ichtegemse kookketel werd donkere kandijsuiker toegevoegd. Het geheel werd gehopt met vijftig procent Poperingse hop en vijftig procent Duitse Hallertau.
De toegevoegde kruiden tijdens het kookproces zijn zoethout, koriander en appelsienschil. Het biertje van 25 centiliter en 6 procent alcohol is op zijn best als het geschonken en gedegusteerd wordt op een temperatuur van acht graden.
Op het etiket prijkt een afbeelding van de kerststal 'bij Polien Pap'. Eigenlijk is het t café t Zeemeerminneke, die op het etiket prijkt het café van Polien Pap De dafebazin uit het toneel Waar de sterre bleef stille staan van Felix Timmermans.
Zeer helder koperkleurig bier met een witte schuimkraag die jammer genoeg vlug verdwijnt.
De neus laat ons een licht kruidig aroma ruiken. Een heel lichte geur van ijzer in de verte
Een zeer zoete aanzet van kandij. Lichte kruidigheid en ietsje bitterheid Zoethout vind ik er niet in terug wel een tikkeltje koriander Het bier is voor mij iets te dunnetjes. Let op slecht is het niet, maar tussen andere Kerstbieren zal het toch heel magertjes over komen
Maar met zijn slechts 6% is het wel een vlot doordrinkbier geworden. Met de opdrijving van de alcoholcontroles is het misschien goed voor de Lierenaars.
Het bier is zo kristalhelder dat u de achtergrond er los door ziet
Eigenaardigheid op het rugetiket. Het bier zou dus bij brouwerij Strubbe gebrouwen zijn (nergns weer te vinden) Maar het bier zou gebotteld zijn in Aubel (Abbye de Val-Dieu). Ondanks dat Strubbe over een degelijke bottelmachine beschikt waar veel brouwers beroep op doen.
Antwoord van Urbain Coutteau (De Struise) op een vraag van mij
Naar aanleiding van het vorig artikel Den Proefzolder - Straffe Pankjes
In het artikel schreef ik Ondanks het velewerk die voorafgaat om een bier te bekomen van 26% vonden Pierre en ik de Double Black het minderebier van de drie. Aroma en smaak waren minder uitgesproken dan het schitterende Cuvéé Delphine. Maar toch proefden we nog een heerlijke likeur smaak. Mout en donkere chocolade vanille De alcohol was goed gemaskeerd. Ondanks alles een echte belevenis voor de bierliefhebber.
Mijn vraag was dan ook aan Urbain
Waarom moet men die alcohol verhogen als de smaak niet evenredig is.
Neem nu de Black Albert : Schitterend !
De Cuvée Delphine nog schitterender, door de diverse nieuwe smaken die erbij komen.
En dan een klein beetje teleurstellend (alvast voor mij) was dan de Double Black.
Hoge alcohol waar weinig van te merken viel in geur en smaak in tegenstelling tot de eerste twee.
Ik moet er bij vertellen dat ik niet ten volle heeft kunnen proeven van de bieren daar ik s'namiddags nog een Hollandse bierproeverij moest bij wonen. En dus enkel een paar slokjes geproefd heeft van de drie biertjes. Waarvoor toch chappeau.
grt
William
Antwoord van Urbain
Dag William,
Ik vind het jammer dat je me deze keer niet hebt kunnen volgen in mijn denkwijze, dit door je drukke kalender of smaak- en geur differenties ten spijt. Struise zou ook nooit iets doen of verwezenlijken als er geen WAAROM achter zou staan. Wij hebben namelijk diverse ijsdistillaties gedaan in een kort verleden en in het buitenland, dit met een uiterst groot enthousiasme van het publiek waarvoor wij dit hebben verwezenlijkt (zie Luik Amerika en Zweden). Verder hebben wij bemerkt dat een paar slimme jongens dit met gelijk welk bier kunnen doen, dat hebben wij reeds praktisch ondervonden. Vandaar dat wij op een gegeven moment beslist hebben om alleen nog een ijsdistillatie te doen vanaf Cuvée Delphine. De eerste reden omdat deze al even gelimiteerd en onbereikbaar is voor grootdistributie en export. Reden 2 omdat wij de verkoop van deze volledig onder eigen controle wensen te houden via Deca (gelimiteerd per fles per kop en webshop). Als laatste en zeker de belangrijkste reden omdat wij vonden dat dergelijke distillatie alleen maar kan van een perfect product.
Om dit te verduidelijken moeten we twee jaar achteruit. Het zit hem zo dat gedurende deze periode wij reeds 100en experimenten hebben verricht. Wij hebben kunnen vast stellen dat distillaties ook de onperfect heden verdubbelen. Vandaar dat wij nauw gelet willen toezien dat niemand anders onze reputatie kan schaden door gesjoemel met dergelijke praktijken.
WAAROM? Is een goeie vraag. Waarom zijn bananen krom? Als ze recht zouden zijn dan waren het waarschijnlijk geen bananen meer! Sorry voor mijn uitlating, ik kon het even niet laten mijn excentrieke kantje de bovenhand te laten opsteken. Waarom? Als je nu zelf denkt dat Black Albert een schitterend bier is en de Cuvée Delphine kan je nog meer bekoren, dan kun je toch wel denken dat ik dit het bier bij uitstek vond om een ijsdistillatie op toe te passen. Tot daar zijn we inmiddels akkoord, nu moet ik je nog zien te overtuigen van de Double Black. Het resultaat is niet alleen een verdubbeling van alcohol, maar ook bitterheid, smaken, aromas, eindsuikers, body, afdronk, lopen allen gelijkaardig op. Onze smaakpapillen kunnen natuurlijk maar aan wat ze aankunnen en ergens zijn dit uiterst extreme toestanden wat je niet iedere dag de kans ziet om aan te voelen.
Mijn analyse is dat je smaakpapillen een shock hebben ondergaan en dat je dit even niet hebt kunnen vertalen zoals je anders zou kunnen doen. Ik stel dus voor dat je ooit de kans neem om dit opnieuw te doen, met betere analyse resultaten tot gevolg, allee, dat meen ik toch te weten uit vorige proefsessies buiten de proefzolder.
Verder kan ik stellen dat dit eerder imago gerichte projecten zijn, een Double Black ga je dus nooit vinden in een winkel of distributeur dit is het hebbedingetje van de brouwer. Zijn passie, hij vertelt er in eerste instantie liever zelf over, hij probeert zijn gasten iets dergelijks uit te proberen in zijn aanwezigheid. Dit project heeft dus niks te maken met commercie, handel en dergelijke meer
Als laatste opmerking is dit wel de ultieme test om een bier van ons te onderwerpen aan de meest extreme brouw fouten. Bij een ijsdistillatie en als ze er nu uiterst bescheiden aanwezig zijn onder normale vorm, komen ze er naderhand steeds torenhoog bovenuit.
Hopelijk ben je iets wijzer met mijn uiteenzetting en kan ik je alsnog ooit van gedachten doen veranderen.
Ondertussen dank ik jou dat je toen aanwezig waart en dat ik inmiddels jou kritieken heb kunnen lezen.
Den Proefzolder blijft telkenmale verbazen.Om de veertien dagen verrassen de Alvinne brothers ons met opmerkelijke bieren. Ditmaal stonden twee plankjes op het menu.Een vergelijkend plankje met Black Jack 33cl versus 75cl en Tsjeeses Reserva 33cl (jong) versus 75 cl (ouder) Het tweede plankje was Het Straffe plankje.In de ronde gaatjes stonden Black Albert, Cuvee Delphine en Double Jack.
Veel volk op Den Proezzolder. Een nieuwe lichting cursisten hadden net hun eerste ls achter de rug.
Aankondging van de plankjes
Vergelijkende bieren van het eerste plankje Djeeses en Black Jack
Ingewijden in het bierwereldje en regelmatige lezers van mijn bierblog weten onmiddellijk dat de te proeven bieren allemaal uitzonderlijke brouwsels van De Struise Brouwers waren.
De Struise brouwers uit Lo Reninge mogen zich momenteel de meest creatieve brouwers in België noemen.Ze maken het brouwen tot een ware kunstvorm.Hun verbeeldingskracht en vakmanschap brengen bieren naar voor met een totaal ander smakenpallet dat we gewoon zijn.
Daar Voske en ik in de namiddag nog naar Bredene moesten om een proeverij van Nederlandse Bieren bij te wonen nipte ik samen met Pierre aan een zelfde plankje.Het Straffe natuurlijk.
Black Albert Cuvee Delphine Double Jack.
De Black Albert is momenteel al ingeburgerd bij de meeste bierproevers. (Ooit was het anders, we waren we al blij dat we een flesjes konden bemachtigen.
De Black Albert is maar liefst 13% Alc, Een donkerbruin bier bijna zwart van kleur. De aromas van gebrande mout en fruit doen u bijna bedwelmen.Ook de smaak is hemels Geroosterde mout die overgaat in een zoetigheid van donkere chocolade en bruine kandij. De Struise hebben 225 liter van hun Black Alber gedurende 1 jaar laten staan rijpen.
Om tot Cuvee Delphine te bekomen hebben ze de Black Albert nog een jaar op Four Roses Whiskyvaten laten rijpen. Four Roses is een Amerikaanse Whisky uit Kentucky.Hij verschilt van andere Bourbon whiskys in het feit dat dit een mix is van elf compleet verschillend geproduceerde typen bourbon whiskey's Het 13% Alc Cuvee Delphine bezit al die vorige smaakcomponenten met daarbij nog de smaak van nieuwe eiken toetsen en de fruitige whiskey.Ook vanille laat zich heerlijk smaken. Het geheel heeft een lekkere alcoholische warmte. het bier werd gebotteld op magnums en zijn volgens Urbain Coutteau onbetaalbaar.
Cuvee Delphine is de Black Albert die nog een jaar op Four Roses Whiskyvaten heeft liggen rijpen.
De Cuvée Delphine is dan weer de bodemlaag voor de Double Black. De Double Black heeft maar liefst 26% Alc.Niet mogelijk voor een biertje? Dan kent u de Struise Brouwers nog niet.Deze hoge alcoholwaarde bekomt men door ijsdestillatie. Dit proces biedt het grote voordeel dat men nog steeds kan spreken van bier, de aromas en smaken komen er versterkt uit.
3 zwarte bieren. Black Albert, Cuvée Delphine en Double Black
Om Urbain te citeren (zie Zythosforum) In feite wordt je met de Double Black om de tuin geleidt. Als je even stilstaat bij het feit dat om die 26% te bekomen wij per 33cl fles exact de helft aan water afscheiden. Niet alleen het abv verdubbelt maar ook het eind SG. Door de verdubbeling van deze laatste wordt het alcohol gevoel of gewaarwording grotendeels gemaskeerd. Om de nagisting van deze klepper te doen slagen gebruiken wij weliswaar dezelfde maat suiker als de Cuvée Delphine, doch Double Black gist zover niet door... wat het eind SG nogmaals wat doet stijgen en de alcohol verder verbergt. Het dubbele IBU zorgt daarenboven voor de perfecte balans.
Ondanks het vele werk die voorafgaat om een bier te bekomen van 26% vonden Pierre en ik niet mindere bier van de drie. Aroma en smaak waren minder uitgesproken dan het schitterende Cuvéé Delphine. Maar toch proefden we nog een heerlijke likeur smaak. Mout en donkere chocolade vanille De alcohol was goed gemaskeerd. Ondanks alles een echte belevenis voor de bierliefhebber.
Volgens Urbain willen ze nog een stapje verder gaan met de ijsdestilatie en er een Triple Black van 39 %.Vol bekomen.
Tja creatieveilingen zijn het wel die Struise Brouwers en maar goed ook want ze brengen tenminste leven in het belgisch Bierlandschap
Voor de hongerigen was er een met Eycken Balthazar geparfumeerd romig tomatengroentensoepje met gehakt-Breydelspekballetjes in de aanbieding.
Tom het zoontje van Urbain liet de soep smaken ondanks de lekkere Cuvée Delphine die voor zijn neus stonden.
Chef Jeffrey uit Bredene was schenker van dienst.
Urbain van De Struise in en ernstig gesprek met Glenn van Alvinne.
Niet iedereen dronk soep. Cursisten Marc en Sabine proefden eerst de twee straffe plankjes.
Van links naar rechts Steven Lintermans, Dabiël van Café 206 in Sint Katalijne-Waver en bierjournalist Steven Vermeylen (Hier stroom het bier) genieten van hun biertjes.
Thierry en Bianca uit Bredene waren speciaal van de zee afgekomen om te genieten van deze bijzonder bieren. s'Namiddags vond er nog een uitzonderlijke Nederlandse bierproeverij bij hen plaats
Terug aanwezig op Den Proefzolder Trappist van Wesvleteren
Den Proefzolder is om de 14 dagen voor iedereen gratis toegankelijk van 10.00u tot 16.00u. U hoeft geen drempelvrees te hebben. Het enige nadeel is : Als u er eenmaal bent geweest dat u blijft verder gaan.
Kerstbieren proeven in het Bourgondisch Kruis te Deerlijk
Een grote verkoudheid of een soort griepvirus maken dat mijn bierblog de laatste tijd niet regelmatig meer wordt aangevuld. Nochtans onderwerpen genoeg om mee uit te pakken, maar de goesting is er soms niet. Vandaag voel ik me iets beter en daarom maak ik van de gelegenhed gebruik om het verslag van de Kerstbieproeveij van HOP te plaatsen
Een degustatie-avond van kerstbieren is voor veel bierproevers en bierproeversclubs een vaste traditie om hun jaarprogramma mee af te sluiten. Ook de Heerlijke Objectieve Proevers (HOP) pakten uit met een traditionele proefavond van die Goddelijke bieren. Het is niet de laatste bijeenkomst want nu zaterdag staat de jaarlijkse Bonte dag nog op het programma.
In de warme en aangename sfeer van café Het Bourgondisch Kruis of t Kruiske in de volksmond te Deerlijk (op den Belgiek) konden een 25-tal Hoppers proeven van een 7-tal Kerst-of winterbieren.
Kevin en Lies een vriendin die een handje kwam helpen
Het Kruiske wordt sinds 1999 uitgebaat door Kevin en Marinka. In het kruiske kan je terecht voor een uitstekende getapte pils , Kevin was één van de laureaten van de Nationale Preselectie - Stella Artois World Draught Master Championship . Tevens is het een specialiteit van het huis om bieren van hoge gisting te schenken volgens de regels van de kunst.
Marinka zorgt daarbij voor een overheerlijke verse keukenmet uitstekend gekozen wijnen , kortom de ideale combinatie voor een gezellig avondje uit .
De te proeven bieren. Alleen Père Noël van 't vat ontbreekt.
De geproefde Kerstbieren waren.
1 Stille Nacht editie 2007 De Dolle brouwers 2 Père Noël De Ranke 3 Cuvée Meilleurs Voeux.-La Brasserie Artisanal de Rulles - Rulles 4 Speciale Noël Abbaye des Rocs 5 Tournay de Noël 6 La Moneuse Spéciale Winter Ale Brasserie de Blaugies 7 Bush Noël Dubuisson
Fruitig met aromas van banaanlikeur. Ook hoppige toetsen brengen u naar hogere sferen
Het bier is aromatisch De alcoholtoetsen komen meteen naar boven In dit bier is de warmte van alcohol op zijn plaats De smaak is als een Likeurpraline met cognac Zeer complex
Bittere afdronk
Een redelijke kanjer om op uw gemak te degusteren. Een biertje die u tenslotte enkele jaren kunt bewaren. Een goed begin
De smaak is hoofdzakelijk hop zeer bitter ook smaaktoetsen van zoethout waar te nemen anijs Kruidig
Een bitter kerstbier. Waarom niet? Voor echte bierlovers die de zoete Kerstbieren deze dagen willen ontwijken. Prachtig uitgebalanceerd bier met een droge afdronk De bitterheid vloeit lang uit. Deze nog jonge versie is duidelijk bitterder dan zijn voorgangers
Waarom niet degusteren als aperitief met de Feestdagen?
Het kleur is donkerbruin bijna naar de zwarte kant Licht beige schuimkraag
Het aroma was niet onmiddellijk te ruiken. Na een tijdje was er geuren van karamel waar te nemen.
Het biertje is zoet fruitig Met geroosterde toetsen Bitterzoete smaak van vlier. Ondanks zijn 8,2 heeft het bier minder body te hebben Een mooie nabitterheid brengt voldoende evenwicht.
Een diep donker koperen amber kleur Een witte schuimkraag die snel verdwijnt door de Alc.
Prachtige warme alcoholaroma's in de neus ook geuren van noten, hout
Diep volle smaak van alcohol en karamel De alcohol dringt diep door in de keel U proeft onmiddellijk dat het hier om een zwaar biertje gaat. nootachtige prikkels een soort oude whisky
Een prachtig biertje om als digestief te verbuiken na een lekkere maaltijd Maar om echt te genieten is ééntje meer dan genoeg.
Ik kan al indenken dat sommig lezers van dit blog beginnen denken dat wanneer u al die biertjes geproefd hebt u niet meer in staat bent om te rijden.
Ook bij HOP betaat er zoiets als BOB. Ook veel mensen komen met de fiets naar de bierproeverij af. De biertjes worden in kleine glaasjes geschonken (op de foto tonen ze nogal groot) en van de meeste biertjes wordt enkel genipt. Wie met de auto is zonder BOB en alle biertjes tot op de bodem ledigt is de naam van bierproever niet waard
Claudine Bulcaen mag zich een gelukkige waardin voelen. Ze heeft weliswaar geen ster gekregen in de nieuwe Michelin Gids. Maar ze runt het oudste cafeetje van Wevelgem uit.
Hoeveel maal per week Voske en ik hier met de wagen voorbij rijden is bijna niet te tellen. Telkens met de vraag, zou dit nu een cafeetje of een restaurantje zijn? Tot dat Danny Van Tricht een bevriende blogger een foto van "De Herder" op zijn prachtige blog "Vader Abt en zijn Portrettekes" plaatste.
Het is uiteindelijk een klein gezellig restaurantje. Voske en ik hadden voorgenomen van zodra de problemen van de baan zouden zijn in verband met haar eetmoeilijkheden hier zeker eens zouden binnenstappen. Veertien dagen geleden was het zover.
De Herder, Gullegemstraat 17 Wevelgem. Het oudste restaurant van Wevelgem. Bemerkt de eigenaardige dakconstructie
De oude emailborden aan de buitenmuren veraden nog dat het hier ooit een cafeetje is geweest. Alle bieren zijn jamer genoeg uit het bierlandschap verdwenen.
Ook het interieur verwijst naar die goeie oude tijd. Al is het antieken interieur een aandringen van huisbaas Marcel Vandoorne. Die bezit ook een landbouwmuseum in Moorsele
Mensen van alle slag komen in De Herder over de vloer.
De Herder is tegenwoordig niet zozeer meer een café maar eerder een eetcafe. Noem het maar een kleine fijn restaurantje.
Op het kaartje staat er Babbel- en knabbel-staminee
Bronnen wijzen erop dat De Herder reeds meer dan 300 jaar bestaat.
Waar vroeger nog het salon was is nu een tweede eetzaaltje bijgekomen.
Claudine kookt graag.Haar hobby is uiteindelijk haar beroep geworden. De maaltijden worden altijdop Grootmoeders wijze klaar gemaakt. Daarin is de sympathieke waardin ouderwets gebleven. Ze past dus precies in het cafeetje. Jammer maar ik mocht haar niet fotograferen
In het kantenbakje een kopie van 6 jaar geleden met een foto van Claudine toen ze het restaurant overnam.
Het restaurant straalt een familiaal karakter uit. Het antieken meubilair en dito muurbekleding zorgt ervoor dat de klant terugvalt op de zweem van toen.Dat schept rust en een gezellige sfeer.
Voske doorloopt de kaart. Bierliefhebbers komen hier niet aan hun trekken en dit is wel jammer. Claudine kent niets van bier en dat geef ze grif toe. De klanten vragen meestal om wijn. Enkel een paar klasieke bieren staan op de kaart
Voske koos voor de roggevleugels met karpertjes.
Ik koos voor de paardensteak met sjalotjes. Twee eenvoudige gerechten maar met zoveel toewijding klaar gemaakt dat het hemels genieten was. Alle gerechten worden in nog oude pannen (zonder oren) klaar gemaakt. Claudine wil niets anders gebruiken, vandaar het succes van haar restaurantje?
Reservaties op tel nr : 056/42.61.62 Gesloten op dinsdag en donderdag.
Gelukkig had Claudine een Westmalle Dubbel in huis.
Roodachtig van kleur Met een romige beige schuimkraag.
Het aroma is fantastisch moutig en een lichte koffietoets doen u bedwelmen.
De smaak is koffiemoutig met hier en daar fruitige prikjes van Koriander Bittere toetsen in de achtergrond maken deze trappist mooi in evenwicht Droge afdronk
Een warm bier om te koesteren.
Bezoek ook eens de prachtige site van Danny Van Tricht.
Het Vlaams Parlement wilde op 14, 15 en 16 november de burger laten proeven van de politiek. Volgens Voorzitter van het Vlaams Parlement Marleen Vanderpoorten heette dit Festival dan ook Smaak voor Politiek. Op het festival staat smaak in de brede betekenis van het woord centraal.Zowel onze bevoegdheden inzake voeding, eten, enz.. als de zin in het politiek bedrijven of het interesse wekken voor politiek, kwamen in het festival uitgebreid aan bod.
Hoe groot was mijn verwondering toen ik een mail in mijn bus ontving van Guido Vandermarliere, historicus en drijvende kracht achter de Keteniers met de vraag of ik op dit Festival van de Politiek een bierproeverij wilde geven op de zondag. Een hele eer voor een bierproever.
Eerst zou Prof. Denis De Keukeleire, vakgroep Geneesmiddelenleer, UGent, over de smaak- en aroma-eigenschappen, de actuele ontwikkelingen van hop-afgeleide producten en de economische aspecten van de hopteelt spreken. Daarna zou Guido het over het aspect erfgoed en monumenten en landschappen hebben. Daarna zou er een proeverij plaats vinden van een viertal biertjes. Alles zou plaats vinden in de Antoon Van Dyckzaal.
Om stresstoestanden te vermijden riep ik de hulp in van mijn vriend en spraakwaterval Geroen Vansteenbrugge secretaris van de Waregemse bierfanaten. Hij zou de bieren bespreken. Ik zou mij met het inschenken en serveren bezig houden en hier en daar een woordje uitleg geven aan de aanwezigen.Ik werd bijgestaan door mijn echtgenote Voske en de Wacho een echte volksfiguur met passie voor bier en tevens uitgever van Wachos biernieuwsbrief op het Internet.
Hier moesten we zijn. Hertogsstraat 6 in Bussel
Ze verwachten ons want de deur stond al open. Nee zo eenvoudig ging het niet. We moesten na eerst een veiligheidsprocedure toegepast te hebben met ons kratjes bier via de parking onder het Parlement rijden. We werden onmiddellijk geholpen door vriendelijke en behulpzame ambtenaren. Ze waren de ganse dag ter onze beschikking. U raad het al! we waren VIP's
Via verschillende liften en gangen (met bewaking 'het sas' en zonder) bereikten we eindelijk de Antoon Van Dyckzaal. Jammer want de tijd speelde een beetje in ons nadeel. Zo kon ik de merkwaardige architectuur van het gebouw en de geïntegreerde Vlaamse hedendaagse kunst die het Parlement rijk is niet digitaal vastleggen.
Een bepaald kunstwerk buiten op straat kon je er niet naast kijken. Naar aanleiding van het Festival van de Politiek heeft de Kortrijkse kunstenaar Arne Quinze een nieuwe installatie ontworpen. De oranjekleurige constructie in hout en beton die hij in de Leuvenseweg optrok, heet "The Sequence" en verbindt het Vlaams parlement met het huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers. (Ik heb trouwens nog een schitterend Duvelglas van hem in mijn bezit)
De constructie zal er vijf jaar blijven staan. "The sequence moet een brug slaan en mensen in beweging brengen. Ik wil de mensen samenbrengen, zoals vroeger op pleinen", zegt de kunstenaar. "The sequence" is niet het eerste werk van Quinze in Brussel. Het werk sluit aan bij 'cityscape' dat hij vorig jaar optrok op een braakliggend terrein aan de Guldenvlieslaan. In februari volgend jaar moet de Cityscape wel verdwijnen.
De Keteniers waren al aanwezig om hun powerpointpresetaie en geluidsinstallatie uit te testen. Op de foto vooraan van links naar rechts : Pether (Volkszanger), Voorzitter Guido Vandermarliere, secretaresse Annemie Declerck en Kunstschilder Ameel
We begonnen ook aan de voorbereiding. Hier Geroen die het bruine brood (smaakopruimer tussen twee biertjes door) in papieren korfjes verdeelde.
Ondertussen is ook Prof De Keukeleire aangekomen. Hier in gesprek met Annemie Declerck, secretaresse van de Keteniers
Prof. Denis De Keukeleire, vakgroep Geneesmiddelenleer, UGent, sprak over de smaak- en aroma-eigenschappen van hop. Ook de actuele ontwikkelingen van hop-afgeleide producten en de economische aspecten van de hopteelt kwamen aan bod. Hij bracht die toch enigszins zware materie op een speelse en luchtige manier die aan hem eigen is.
Een aandachtige toehoorder was Sven Gatz. Vlaams volksvertegenwoordiger Open VLD, fractieleider en Jets gemeenteraadslid. Ook iemand met passie voor bier en in het bijzonder geuze.
Over geuze gesproken. Op zaterdag waren er in de zuilenzaal twee lezingen. Verleden en toekomst van Lambiek en Geuze.
De Comissie voor Brussel en de Vlaamse Rand organiseerde deze lezingen. Presentatie was in handen van Armand Debelder (Brouwerij 3 Fonteinen, Beersel en trekker van de Hoge Raad voor het Ambachtelijke Lambiekbier HORAL) en bierjournalist.
Ben Vinken (Uitgever van Bierpassiemagazine) sprak over verleden en toekomst van Lambiek en Geuze. Daarna volgde ook een proeverij.
Guido Vandermarliere had het over het aspect erfgoed, monumenten en landschappen. Vooral had hij het over het behoud en de restauratie van de Hopasten in de streek van Poperinge. In zijn studie worden alle nog bestaande hopasten geïnventariseerd, bestudeerd en op hun erfgoedwaarde geschat. Zo bracht hij zondag een vergeten en door economisch-maatschappelijke ontwikkelingen bedreigd stuk landelijk erfgoed opnieuw in beeld,
Naast hem zit Volksvertegewoordiger Patrick Lachaert, voorzitter leefmilieu en onroerend erfgoed die de sprekers inleidde. Geheel rechts zit De Hr. Johan Cuypers Commissiesecretaris Commissie voor Leefmilieu en Natuur.
Een volle zaal met vooraan een aandachtig Voske.
Daarna bracht Persensief Singersongwriter Pether uit Roesbrugge (WVl) zijn nieuw gecomponeerd hoplied.
Tijdens het lied brachten we de eerste proevertjes (Orval) in de zaal.
Geroen Vansteenbrugge gaf uitleg over de te proeven bieren
We serveerden vier bieren.
Orval 6,2 % Alc-Vol gebrouwen bij in de abdij van Notre Damme d'Orval Villers-devant-Orval. (Lux) Hommel 7,5 % Alc-Vol gebrouwen bij Van Eecke Watou (WVl) Hop-It - 9,5% Alc-Vol gebrouwen bij La Trappe Koningshoeven (NL) door Bierfirma De Leyerth uit Ruislede (W-Vl) Jessenhofke - 8% Alc-Vol. een biobier van bierfirma Beer, Bed & Breakfast Jessenhofkeuit Kuringen bijHasselt. (Limb) Voor een bespreking van de bieren klikt op de naam van het bier.
Freddy Debels (De Wacho) in volle actie
Hier bedien ik De Hr. Herman Degryse Conservator van het Hopmuseum van Poperinge.
Na het werk volgde de ontspanning. We werden uitgenodigd in het restaurant "De daktuin" om er te proeven van een 4-gangen menu.
Op het menu een glaasje Champagne en deze Ravioli van krab met rucola en Italiaanse salami
Daarna een Hutsepotje van speenvarken met een zacht looksausje
Als dessert een duo van citroen en kaneel Daarna koffie of thee met versnaperingen
De wijnen waren Chateau de Maupas en Regis Boucabeille.
Na het eten waren we uitgenodigd in het koffiehuis. om er het huisbiertje (nieuw) van het Vlaams Parlement te proeven.
Het gezellige koffiehuis grenst aan de koepelzaal.
'Halfrond' het huisbier van het Vlaams Parlement. Op zeer professionele wijze uitgeschonken.
Het bier wordt gebrouwen bij brouwerij Van Steenberge uit Ertvelde. Het is wel een etiketbier van "Augustijn".
Als we later beelden zullen zien van dit gebouw (Koepelzaal) gaan we automatisch terug denken aan die ene fantastische dag dat we hebben mogen beleven in het Vlaams parlement.
En wees eens eerlijk! een bierproeverij geven in het Vlaams Parlement dat maakt u niet alle dagen mee. Het was zelfs een grote eer voor Geroen, Wacho, Voske en voor mij dat we dit mochten doen. Bedankt Guido !
De Week van de Smaak - Franse kazen en bieren in de Pado te Tielt.
De Week van de Smaak
De Week van de Smaak in Vlaanderen is een jaarlijks (eet)cultureel evenement dat zoveel mogelijk mensen wil samenbrengen rond smaak en eetcultuur in al hun aspecten. Meer dan 1000 grote en kleine acties zorgen voor een heerlijk programma.
De Week van de Smaak wil zoveel mogelijk mensen op een toegankelijke wijze kennis laten maken met 'smaak' en hen laten genieten van eten en drinken, gastronomie en alles wat daarbij komt kijken. Het evenement vertrekt vanuit een cultureel perspectief en heeft niet alleen aandacht voor de voedingsproducten zelf, maar ook voor het erfgoed, de verhalen en de studies erover. Het koesteren van culturele diversiteit en het creëren van een aanbod voor jongeren en scholen staan daarbij centraal.
Van 13 tot 23 november 2008 brengt de Week van de Smaak Frankrijk naar Vlaanderen! Om kennis te kunnen maken met de rijke gastronomie, de streekproducten en de cultuur van alle regios van Frankrijk, spiegelen we ze aan onze eigen provincies.
Organisatoren en gemeentes gingen aan de slag met een bepaalde Franse stad of regio. Ze gingen op zoek naar aanknopingspunten in hun keuken, ingrediënten, producenten, kunst, literatuur, geschiedenis, verhalen, muziek, feest of tradities en creëerden ontmoetingen met de streek- en eetcultuur uit hun eigen gemeente of regio.
Ook Pado de bekende tapasbar uit Tielt bracht een stukje Franse gastronomie naar de Europastad. Meer bepaald kazen en bieren van de Regio Nord-Pas-de-Calais.
De te proeven kazen.
in wijzerszin :
De Maroilles : een kaas van het type gewassen-korst kaas. De Maroilles komt uit het noorden van het land, uit de regio Nord-Pas-de-Calais, en dankt zijn naam aan het gelijknamige plaatsjewaar hij al sinds de 7e eeuw gemaakt wordt.
Een Trappistenkaas Abbaye du Mont des Cats, vervaardigd in de Cisterciënzer abdij op de Katsberg (Abbaye du Mont des Cats).De Kaas is goed te vergelijken met de Port Salut.
Twee bio geitekazen van de hoeve "le cabri de flandres"uit Uksem (officieel: Uxem) is een gemeente in de Franse Westhoek. De ene is een jonge verse kaas met kruiden (onderaan), de andere een meer uitgesproken geitenkaas die wat ouder en daardoor wat droger is. Beide kazen dragen het Biolabel.
De te proeven bieren. Van links naar rechts : Hommelpap, Moulin d'Ascq een wit biobiertje, 3 Monts en Gavroche.
Blond wazig biobier Beperkte witte schuimkraag die al vlug verdwijnt.
De neus ruikt een weinig citrus en koriander.
De aanzet is ietsje bitter in tegenstelling tot Belgische witbieren. Lichte zurige toetsen van citrus. Matige bittere afdronk. Ondanks zijn beperkte alcohol mocht het iets meer body gehad hebben . Het was wel lekker te combineren met het bio kruidenkaasje.
De eerste slok is de smaak van een pils. Het bier is moutig zoet. Daarna komt een mooie bitterheid naar boven. af en toe een prikkeltje alcohol. Het bier heeft een droge afdronk en mooie nabitterheid. Een van de bekendste bieren van de regio.
De smaak is volmoutig Over het algemeen zoet. Het is alsof u verse koude wort drinkt. Smaak van brood. Een brouwsel voor de echte liefhebber van volmoutbieren. Het woordje pap in hommelpap heeft zijn naam niet gestolen. Nog een ouderwets biertje ambachtelijk gebrouwen.
Donker amber Helder met een mooie gebrokenwitte schuimkraag.
Het aroma is dit van alcohol. Heel doordringend.
De eerste slok bevestigd het geroken aroma Sterke alcoholsmaak. Cognac Fruitig met een bitterheid op de achtergrond. Het bier is volmondig. Een tamelijk zware afsluiter. Het bier viel bij de meeste aanwezigen in de smaak Want het werd achteraf nog vaak besteld.
Smakelijk.
In de culinaire wereld blijft het huwelijk tussen wijn en kaas het ene jubileum na het andere vieren. Perfecte partners, zo lijkt het wel. Maar schijn bedriegt, want zonder de wijn meteen in de steek te laten en met een beetje hulp van Belgische chef-koks heeft de kaas ontdekt dat hij met het Belgisch bier een heerlijk koppel vormt.
André PEETERS (Het Nieuwsblad)
Belgisch Bier kiest voor Belgische kaas:
uitgekiend smaakpalet (her)ontdekt
Smaakcombinatie krijgt steeds meer gastronomische aandacht
Steeds meer restaurateurs ontdekken de smaakrijkdom van Belgische bieren. Vooral het huwelijk van Belgisch bier met Belgische kaas vindt ingang bij chef-koks als een bijzondere smaakervaring. Soms met uitgedokterde recepten, soms in alle eenvoud van een stukje kaas met een glas bier.
Maar welke kaas combineer je met welk bier? Welke smaken gaan nu het best samen? Het Beer & Society Information Center van de Belgische Brouwers en VLAM (Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing) lichten u een tipje van de sluier op van de haast eindeloze smaakcombinaties. Ontdek een stukje gastronomie, voor de keuken van elke dag of voor de semi-professionele hobbykok.
Zondag laatst (9 november 2008) hebben Voske en ik de eerste editie van Brugge Culinair bezocht. Deze beurs vond plaats in de Site Oud Sint-Jan in de Mariastraat. Niet alleen de vele standjes met Nationale- en Internationale streekproducten trokken onze aandacht maar als bierliefhebbers waren ook de te proeven bieren van de Belgische brouwers en bierfirma's een must om deze beurs met een bezoekje te vereren.
Er waren een 150 standhouders die streekproducten en specialiteiten uit binnen- en buitenland lieten proeven, degusteren en verkopen. Ze waren te vinden in de verschillende zalen op de twee verdiepingen van dit vroegere Sint-Janshospitaal. Alle Belgische provincies waren vertegenwoordigd met hun specialiteiten.
Een greep uit het aanbod : het beste bier van de wereld, streekbieren uit alle hoeken van ons land, Gilde van de Brugse Chocolatiers, Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge, Orde van de Paardenvissers uit Oostduinkerke, mosterd, wafels, confituren, wijnen, champagnes, vleeswaren, mattentaarten uit Geraardsbergen, foie gras, kazen, paardenmelk, hoeve-ijs, koffie, chocolade, confiserie, honing, cuberdons, jenevers, paté, aperitiefwijn, appelsap, producten rechtstreeks van de hoeve.....maar ook streekproducten uit Brugge, Damme, Poperinge, Beauvoorde, Vlaams Brabant, Meetjesland, Limburg, Antwerpen,......
Ingang slechts 5 . En voor eenmaal voelden wij ons die zondag geen Weight Watcher.
EEN FOTOVERSLAG
Site Oud Sint-Jan met de mooie Onze-Lieve-Vrouwekerk
Patrick en Dominiek van Tapasbar De Pado (Tielt) hadden een klein cafeetje ingericht. Naast hun bekende streekbier Halleschelle kon men er ook proeven van een verwenkoffie.
Om de namiddag mee te beginnen. Een lekkere verwenkoffie bij Patrick en Dominiek.
Dat chocolade een Belgische specialiteit is bewezen de vele standjes van dit lekkers. Ook kon men de bekende Brugse Zwanentaart proeven.
Legende van de Zwaantjes :
Brugge werd in het verleden veroverd maar streed zich steeds weer vrij. Ook tegen Keizer Maximiliaan van Oostenrjk kwam men in opstand. Op de markt werd zijn bevriende baljuw Lanckhals onthoofd. Daarop verplichtte Keizer Maximiliaan de Bruggelingen om voor altijd zwanen (langhalzen) op de reien te behouden.
Een eerste bierstand die we moeilijk konden voorbijlopen was die van De Struise Brouwers (De Beste brouwers van de wereld) en bierfirma Bieren Pirlot uit Pulderbos. Deze laatste kreeg onlangs van de gemeenteraad het licht op groen voor zijn toeristisch recreaief project. Een kleinschalige brouwerij met proeflokaal in een oude hoeve. Op de foto : Guy Pirlot en Urbain Coutteau
Als er in de Zandhovense cafés een vuurke wordt gevraagd, dan bedoelen ze daar geen aansteker of lucifers, maar het plaatselijk streekbier Kempisch Vuur. Guy Pirlot zette acht jaar geleden het recept op punt en brouwt sindsdien zijn gerstenat in de proefbrouwerij van Lochristi. Maar zoals gezegd voor niet lang meer. Zijn bierfirma wordt een heuse brouwerij
Vele bezoekers konden kennis maken met de Black Albert (13% ) van de Struise Brouwers.
Dit bijna zwart biertje is hemels complex. Gebrande mout Chocolade, kandij enz...
Een prettig weerzien met Achille van Microbrouwerij Achills uit Itegem. Naast het gama Serafijnbiertjes kon men ook proeven van een streekbiertje uit Lier. De liter van Palieter. Ik heb nog een botteltje thuis staan die ik later nog op dit bierblog zal bespreken.
Voor wie de Itegemse biertjes wilde proeven kon dit degustatiesetje aanschaffen. Men kreeg er nog het prachtige engelenglas erbij.
Proevertjes, enorm veel proevertjes. Zoals dit ambachtelijk geconfijt fruit en kaas. Viel het mee, dan kon je het uiteraard kopen.
Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan uit Brugge liet zijn Brugse Zot uitschenken door vier Vlaamse schonen. Het bier smaakte nog beter!
Sales Promotor en Quality Ambassador Bernard Dewolf van bierfirma Brouwerij Corsendonk uit Oud Turnhout had naast het gamma Corsendonk bieren zijn Corsendonk Christmas Ale mee. Normaal proeven we dit lekker Kertstbiertje altijd op de Horecabeurs in Gent. Nu konden Voske en ik er reeds van genieten in Brugge.
Poperingse specialiteiten altijd het proeven waard. Naast het pittige en bittere Hommelbie van brouwerij Van Eecke was er ook nog Hommelpaté te proeven en te verkrijgen van Daarnaast had traiteur Luc Sohier gezorgd dat we konden genieten van zijn zelfgemaakte hoppepaté.
Voor een verse gernoase moest u bij deze garnaalpelster zijn Zoals ze ik kon fotograferen is het net een schilderij van Vermeer
Via e-mail stonden we reeds menigmaal in contact. Eindelijk konden we elkaar eens life zien. Johan Vermesen van Bierfirma J.B.S. uit Veerle-Laakdal kwam publiciteit maken met zjn Laakdalse Biershop voor zijn biertjes Ne Walleman Vorstenbier en St. Gertrudis Tripel
St. Gertrudis Tripel of Laakdase Tripel (8,7%) Het moederbier is Alvinne Tripel van Picobrouwrij Alvinne uit Heule. Dit staat mooi vermeld op het etiket. Een voorbeeld naar alle andere etikettebieren.
Gert Jordens van Bierfirma Jessehofke op bezoek bij een colega
Ondertussen is zijn wederhelft Christel Putzeys een heerlijk Jessenhofke aan het tappen. Het biobier 'Jessenhofke' is ontworpen in de brouwketels van Bed and Breakfast Jessenhofke te Kuringen dicht bij Hasselt. Het bier wordt gebrouwen in de Proefbrouwerij in Lochristi
In de zaal 10 was naast de Officiële Spaanse Kamer van Koophadel in België en Luxemburg ook Euroferia Andaluza gevestigd. Ze pakten uit met een reuzenpan Paella
Ook brouwerij De Koninck was met hun bieren aanwezig in Brugge.
Met veel ernst en liefde voor het beroep tapt Anne-Catherine Dilewyns vertegenwoordigster en een van de drie dochters van Bierfirma 'Vicaris' een Vicaris Tripel van 't vat voor Voske en ik.
Een mooi zicht op de Sint-Salvatorskathedraal naast de vlag van Vicaris
Uit Haillot (Provincie Namen) kwam bierfirma B.G.V. sprl hun bieren prsenteren. Op de foto : Philippe Golinvaux en Michael Vermeren. website: http://www.forestinne.be/
Naast hun Forestinne en La Forestinne Ambrosia hadden ze ook hun nieuw Kerstbier Forestinne Mysteria en L'elixir de Forestinne bij.
Een voorbeeld hoe uw tafel er kan uitzien met oudejaarsavond. Een mooie fles bier van 75cl zou hier niet misstaan.
Manu Buysse vertegenwoordigde 'TONafhankelijk Biergen(o)otschap Damme. Naast Damse Culinaire specialiteiten zoals Damse Mokke, Damse vleeswaren serveerde hij twee Damse bieren. Damse Uilenspiegel en Damse Tripel Maerlant.
Moet er nog kaas zijn?
Thuisbrouwer Johan Brandt uit Assebroek (Brugge) had voor de gelegenheid een mooie wand laten schilderen van de Vlaamse Ardennen door kunstenaar Ghislain Swimberghe. Mater in de Vlaamse Ardennen wordt de nieuwe thuisbasis voor zijn brouwerij 't Smisje. Hij blijft wel in Assebroek wonen. Op de foto van links naar rechts : Martin de Keulenaere, Johan Brandt en Chris Bauweraerts ex-eigenaar van Brasserie Achouffe
Chris Bauweraerts hier in gezelschap van Daisy van 't Brugs Beertje Hij kwam speciaal van Achouffe naar Brugge om er Smisje Kuvee Eletrik 979 W te tappen. Filip Geers webmaster van de mooe Engelstalige Bierblog Belgian Beer Board kijkt toe http://belgianbeerboard.com/
Smisje Kuvee Eletrik 979 W een heerlijk biertje met een verhaal. Later zal ik dit bier uitvoerig bespreken op deze bierblog want ik heb nog enkele flesjes staan.
Bij het verlaten van Brugge Culinair hadden we nog een prachtig zicht op de Site Oud Sint-Jan en de verlichte Onze-Lieve-Vrouwekerk
Zaterdag laatst was er een nachtplankje te proeven op Den Proefzolder.
Het duister, de eigenzinnige namen en de aantrekkingskracht van de donkere of bijna donkere bieren besloten mij om vroeger naar Den Proefzolder te gaan.
De Nacht, Stille Nacht, Noire de Dottignies en Bush de Nuits. Schaduwrijk en voorzichtig laten zij hun donkere kant zien vol zware geuren. 4 fabelachtige bieren verschillend van elkaar maar één ding hebben ze gemeen. Ze laten de mens genieten.
Zeer donker bier (Zwart) Licht bruine schuimkraag.
Fruitig en een licht Floraal aroma Ietsje geparfumeerd in positieve zin. Moutig
De eerste slokjes zijn die van geroosterde mout Een lichte mooie bitterheid komt naar boven Moutige toetsen Ondanks slecht 5,2% Alcohol volume heeft dit biertje een mooi smakenpallet. Lekker biertje om De Nacht in te zetten.
Donker amber/rood Het kleur (EBC) staat nog niet op punt. Het bier heeft een mooie beige schuimkraag
De neus is zoet Karamel Gebrande mout
De smaak is zoet fruitig en ietsje zurig. Daarna komen de bittere toetsen opzetten koffiebitter Donker en hoppig Goed in evenwicht Het bier heeft een mooie droge afdronk.
Fruitig met aromas van banaanlikeur. Ook hoppige toetsen brengen u naar hogere sferen
Het bier is aromatisch De alcoholtoetsen komen meteen naar boven In dit bier is de warmte van alcohol op zijn plaats De smaak is als een Likeurpraline met cognac Zeer complex
Bittere afdronk
Een redelijke kanjer om op uw gemak te degusteren. Een biertje die u tenslotte enkele jaren kunt bewaren.
De neus is meteen raak Een krachtig vineus aroma hout, vanille, madeira
De eerste slokken zijn overheerlijk Madeira Licht zurig Ondanks de 13% is er geen overheersende smaak van alcohol. Complex bier. Sinaasappel Gancia. Ik weet het soms niet? Een bier om echt van te genieten.
Niet goedkoop. Maar om een mooie Kerst-of feestavond af te sluiten is dit HET bier.
De Bush de Nuits is aanvankelijk een Bush de Noël waarvan de traditionele bewaring in kuipen onder een temperatuur van 0°C vervangen werd door een rijping, gedurende een periode van 6 maanden, in vaten die voordien de fameuze Bourgognewijn Nuits-Saint-Georges bevatten. Tijdens het bottelproces wordt een kleine hoeveelheid suiker en gist toegevoegd aan het bier, dat dan een hergisting op fles ondergaat in een verwarmd lokaal gedurende 3 weken. Het eindresultaat is indrukwekkend: een bijzonder aromarijk bier met duidelijke accenten van rode vruchten, dat een evenwichtige, harmonieuze et verrassende aandronk biedt en uitloopt op een tegelijkertijd zachte, lichtjes zure en relatief droge afdronk, ondanks de hoge densiteit van het bier. Een waar kunstwerk!
Voor het eerst op de zolder Stefaan en Rita, bierproevers uit Vichte.
Bierpraat. Mark, Davy, David en Carl.
Ik ben een maand te laat zeker? Kwam eigenlijk voor het Beestig plankje. Lees HIER
Den proefzolder in Heule is gekend om zijn uitzonderlijke biershop.
Naast hun eigen Alvinne bieren vindt u ook een selectie van minder gekende en zeldzame bieren. Ook streekbieren uit verschillende contreien kunt u hier op de kop tikken. Zo konden wij enkele flesjes Corneel aanschaffen.
Het streekbier Corneel werd voor het eerst dit jaar gelanceerd om precies te zijn op 19 april bij de voorstelling van het programma 330 jaar Meerdonk of Meerdonk 330.
De naam van het bier verwijst naar de mooie Sint-Corneliuskerk en vooral naar. Sint-Cornelius, de patroonheilige van Meerdonk. Die prijkt dan ook op het etiket, tegen een achtergrond van de Meerdonkse dijken.
Meerdonk is een stukje rust gevangen tussen de E34 Antwerpen Knokke, Nederlandse grens en de oprukkende havenuitbreiding.
Donker biertje met een mooie gebroken witte schuimkop.
Het schuim is wandklevig.
De neus laat ons fruit ruiken maar ook een zweem alcohol. Grand Marnier
Het bier heeft een donkere gebrande moutsmaak Toetsen van donker fruit Middelmatig zoete body (Karamel) met een minieme wrange bitterheid op de achtergrond. Ook in desmaak komt de alcohol sterk naar boven. Als besluit een heel lichte nabitterheid.
U ruikt alcohol en u proeft alcohol Naar mijn smaak mocht het iets minder zijn. Ik noem het een stevige gevaarlijke winterwarmer Zeg maar een glaasje sterke drank met schuim.. Degusteren is de boodschap!
Corneel, een stevige Meerdonkse heilige.
Sint-Cornelius, de patroonheilige van Meerdonk prijkt op het etiket, tegen een achtergrond van de Meerdonkse dijken.
Proeven van een Zwarte Flesch in 'De Tramstatie' van Sint-Lievens-Esse.
Proeven van een Zwarte Flesch in De Tramstatie van Sint-Lievens-Esse.
Voordat we op Open Monumentendag 2008 de brouwerij Van Den Bossche bezochten brachten Voske en ik op aanraden van een plaatselijke inwoner van Sint-Lievens-Esse nog een blits bezoekje aan De tramstatie.
Dit taverne-restaurant is op een boogscheut van de brouwerij verwijderd en is gekend als een gespecialiseerd zaak in huisbereide vis- en vleesgerechten en beschikken over een uitgebreide bierkaart.
De Taverne is gelegen op het hoogste punt van Sint-Lievens-Esse
De vele vensters van het restaurant creëren een optimale lichtinval die mooi aansluit met het pastelkleurig interieur.
Het gebouw dateert van 1912 en was dus de 'tramstatie' van Sint-Lievens Esse. Men kon er een kruidenierszaak en drankgelegenheid in aantreffen, ook waren er fietsenstallingen en een weegbrug. De oude tramlijn verdween in 1957 en bestaat nu nog in de vorm van het fiets- en wandelpad tussen Sint-Lievens-Esse en Herzele.
Herinneringen aan vroeger.
Dit restaurant heeft haar naam niet gestolen. Het was in de eerste helft van de 20e eeuw een station op de buurtspoorlijn Geraardbergen Gent. Deze spoorlijn, die van 1907 tot 1957 in gebruik was, betekende een belangrijke vorm van ontsluiting voor onze streek. Net zoals de spoorlijn Kortrijk Brussel die later werd aangelegd, had deze spoorlijn een belangrijke impact op het landschap, dat in de 20e eeuw sowieso grondige veranderingen onderging (o.a. ook door de ruilverkavelingen en de schaalvergroting van de landbouw). Tot op de dag van vandaag vormt de trambaan een belangrijk landschappelijk element met hoge ecologische en recreatieve waarde.
Het bier is nadrukkelijk aanwezig in de Tramstatie. Twee stamgasten aan de toog bewijzen dat het niet enkel een restaurant is maar ook een aangename biertaverne.
We dronken er een goudblonde Zwarte Flesch gebrouwen bij de Proefbrouwerij.
Zwarte Flesch 6,4% Alc. Vol. De Proefbrouwerij - Lochristi
Het bier is goudblond Het heeft een mooie dikke witte schuimkraag Het schuim is wandklevig.
De neus laat ons een aangenaam moutaroma ruiken. Ook snuiven we gistige toetsen op.
De aanzet is zoet en fruitig. Ook smaakjes van gebak zijn te proeven Een aangename bitterheid op de achtergrond brengt voldoende evenwicht in het bier.
Een lekker fris doordrinkbiertje die ook als degustatiebier kan gedronken worden
Zwarte Flesch, een lekkere doordrinker.
In navolging van Talis, de veerman van de Zwarte Flesch anno 1910, die zijn eigen jenever stookte om zijn klanten te bedienen, brouwt VZW De Zwarte Flesch anno 2007 nu ook zijn eigen, unieke biertje.
Het Zwarte Flesch bier is, in tegenstelling tot zijn naam, blond en is ontstaan aan de voet van de voetgangersbrug te Pollare.
De vzw Zwarte Flesch wil geld inzamelen voor de instelling Schoonderhage en in die optiek wordt voortaan Zwarte Flesch Bier te koop aangeboden. Tijdens een eindejaarsactie zal het bier zowel in flessen van 33cl als 75cl te koop worden aangeboden. Schoonderhage is een instelling die voor de begeleiding instaat van volwassenen met een mentale beperking. Liefst 185 mensen verblijven deels of permanent in Schoonderhage. Info over de actie kan bekomen worden bij de vzw Zwarte Flesch in de Schuitstraat 16 te Pollare (054/31.90.95, 0476/51.08.98)
Proeven kan tijdens de openingsuren van het Café De Zwarte Flesch of op de activiteiten van vzw De Zwarte Flesch (pannenkoekenweekend, BBQ, kunsttentoonstelling, kerstmarkt, kwis,...)
Wanneer u uit de Tramstatie komt wordt u onmiddellijk geconfronteerd met de natuur van Sint-Lievens-Esse
Dit Waals brouwsel is het streekbiertje van de Confrérie La Gatte dOr uit Hamois. Een plaatsje gelegen in de provincie Namen, mee bepaald in de Condroz de graanzolder van België. Het wordt vooral gedronken tijdens de georganiseerde manifestaties van dit broederschap.
De historie van de Confrérie begint op 21 januari 1998. Enkele personen met liefde voor hun grondgebied, die houden van de plaatselijke folklore en de waardering voor hun streekproducten richten het broederschap La Gatte dOr op.
Elke 3de september komen ze samen in Hamois aan de De kapel Saint-Agathe de Hubinne, Ze is gelegen op een uitstekende rotspunt en vormt één van de belangrijkste locaties van het locale erfgoed. Haar pilaren aan de basis van de centrale boog komen uit de 13de eeuw. Ook de deur van de sacristie (15de eeuw), evenals het altaar en de beelden uit de 16de en 17de eeuw zijn opmerkelijk.
Donkerblond bier met een witte schuimkraag. Het schuim verdwijnt nogal vlug.
Het aroma is vrij zoet Moutzoet Lichte fruitaromas
De eerste slok is zoet. Karamel laat zich lichtjes smaken Lichte fruitige toetsen (zoete abrikoos) Er is een geringe bitterheid op de achtergrond. maar niet voldoende om een evenwicht te vormen met het moutzoete.
Een goed biertje maar ook niet meer
Naast hun2 streekbieren (blond en bruin) hebben ze ook nog volgende producten onder hun hoede.
Le paté de campagne à la bière brune La Gatte dOr Le fromage frais de chèvre La Gatte dOr La quiche au fromage de chèvre La Gatte dOr avec courgettes et tomates.