Lucio Dalla (Bologna, 4 maart 1943 - Montreux, 1 maart 2012) was een populaire Italiaanse singer-songwriter en acteur. Hij speelde ook klarinet en keyboads.
Dalla was de componist van Caruso (1986), wat door diverse internationale artiesten gecovered is.
De Nederlander Ed Houben kan met recht een superspermadonor genoemd
worden. Hij is namelijk in een aantal jaren tijd vader geworden van maar
liefst 82 kinderen. Houben (42) was tot zijn 34ste maagd, maar heeft nu
kinderen over de hele wereld: 45 meisjes, 35 jongens en twee kinderen
van wie het geslacht onbekend is.
Houben begon zijn loopbaan als spermadonor bij een kliniek, maar kwam er
op een gegeven moment achter dat er een markt was om vrouwen op de
natuurlijke manier te bevruchten. En met succes, want hij slaapt nu met
gemiddeld vijftien vrouwen per maand die hem onder andere via zijn eigen
website weten te bereiken. Zijn leven is dus compleet anders dan toen
hij als 34-jarige maagd nog bij zijn moeder woonde.
Vrouwen
kunnen gratis gebruik maken van Houben zijn sperma, zo schrijft de
Britse krant Daily Mail. Dat is aantrekkelijk, aangezien 'officiële'
spermabanken duizenden euro's rekenen voor inschrijving en inseminatie.
De 42-jarige man woont in Maastricht en laat toekomstige moeders naar
hem komen. Maar als de reis- en hotelkosten vergoed worden, wil Houben
ook best zelf op het vliegtuig stappen.
Houben
heeft na al zijn avontuurtjes met buitenlandse vrouwen zelf
uiteindelijk ook de liefde gevonden. Zijn vriendin heeft overigens geen
problemen met zijn bijzondere baan. "Ze zegt dat wat ik doe me alleen
maar interessanter maakt voor haar", aldus Houben in het Duitse weekblad
Der Spiegel.
Voor zover bekend is de Nederlander de meeste
productieve professionele spermadonor ter wereld: 80 procent van de
vrouwen waar hij het bed mee deelt, worden zwanger. Dit resulteert in
kinderen in Duitsland, Nederland, Italië, Spanje, België, Frankrijk en
Nieuw-Zeeland. De oudste is negen jaar en de jongste twee maanden oud,
bovendien zijn er nog tien kinderen 'onderweg'. Het zal dus niet heel
lang meer duren of Houben is de vader van meer dan honderd kinderen.
Tienjarige ontwikkelt game om met blinde grootmoeder te spelen
Tienjarige ontwikkelt game om met blinde grootmoeder te spelen
De tienjarige Dylan Viale heeft een speciale band met zijn grootmoeder, Sherry Nissen. Ze doen alles samen. Maar omdat Sherry blind is, konden ze nooit samen videogames spelen, het favoriete tijdsverdrijf van Dylan. De jongen besloot dan maar om zijn eigen videogame voor blinden te maken.
"Ik hou van videogames, en zocht daarom een manier om haar dezelfde ervaring te geven", aldus Dylan. Hij gebruikte het programma GameMaker om een spel in elkaar te steken dat ook door blinden gespeeld kan worden.
Dertig ontwikkelingsuren later kwam Dylan met het spel 'Quacky's Quest' op de proppen. Daarin moet je een eend besturen en je een weg banen door een doolhof. Dat doe je echter niet op basis van wat je ziet op het scherm, maar op basis van geluiden. Sherry heeft het spel intussen volledig onder de knie, en weet de eend nu in geen tijd uit het doolhof te bevrijden.
Aangezien het spel nu toch bestond, besloot Dylan om het ook in te dienen bij de wetenschapswedstrijd van zijn lagere school. 'Quacky's Quest' won de eerste prijs.
De Russische grijze kat Ksenia heeft tal van fans op YouTube. In
enkele uren tijd werd haar filmpje 150.000 keer bekeken. Volgens velen
is dit de schattigste kat ter wereld.
Ksenia is zo hartverwarmend dat velen denken dat ze niet echt maar een
soort van robot is, anderen willen haar kopen. Op haar YouTube-debuut
doet Ksenia niets speciaal, ze dartelt speels op een rugleuning van een
zetel.
Met haar uitzonderlijke vacht, feloranje ogen, schattige
tong en haast perfecte kopje veroverde het dier het hart van duizenden.
Sommigen vergeleken haar zelfs met de tekenfilmkat uit 'Puss in Boots',
gegadigden boden al meer dan 765 euro om haar te kopen. De eigenaar
maakte meteen al bekend dat ze haar favoriete huisdier nooit zou kunnen
weggeven.
Kans op genezing leukemie bij kinderen sterk gestegen
Kans op genezing leukemie bij kinderen sterk gestegen
De kans dat kinderen met leukemie genezen, is de afgelopen decennia sterk gestegen. Terwijl in de jaren '70 amper 30 procent genas, is dat percentage momenteel gestegen tot een gemiddelde van 80 en zelfs tot 90 procent bij bepaalde types. Dat stelt Prof. Anne Uyttebroeck van de afdeling Kinderhemato-oncologie van het Leuvense UZ Gasthuisberg in het gezondheidsmagazine Bodytalk.
Jaarlijks krijgen in ons land ruim 300 kinderen jonger dan vijftien te horen dat ze aan kanker lijden. In ongeveer een geval op de drie gaat het om een aandoening van de witte bloedcellen (leukemie), waarbij uit de onrijpe cellen in het beenmerg van de botten abnormale witte bloedcellen worden gevormd.
Deze blijven zich ongeremd vermenigvuldigen en geven hierdoor aanleiding tot een tekort van zowel normale witte als rode bloedcellen. De woekerende witte bloedcellen zijn bij kinderen meestal lymfocyten, zodat de aandoening acute lymfoblastenleukemie (ALL) genoemd wordt.
De oorzaak van deze aandoening is nog steeds onbekend. De therapie omvat een behandeling met cytostatica gedurende een tweetal jaren. Dit zijn medicijnen die de vermenigvuldiging van de kankercellen afremmen. Daarna moeten de kinderen ook een tijd chemotherapie volgen.
Op basis van data van vroegere behandelingen in Europa wordt voor iedere patiënt een therapie op maat uitgewerkt. "Slechts bij een minderheid van kinderen met ALL slaat de chemotherapie onvoldoende aan en is stamceltransplantatie nodig", aldus Uyttebroeck.(br.hln)
Risico op scheur in PIP-implantaat veel groter dan gedacht
Risico op scheur in PIP-implantaat veel groter dan gedacht
Een op de drie borstimplantaten van de fabrikant Poly Implant Prothèse (PIP) kan scheuren. Dat is veel meer dan tot nu toe werd aangenomen, meldden Britse plastisch chirurgen vandaag.
Uit een studie van 453 patiënten die 7 tot 12 jaar geleden een PIP-implantaat kregen, blijkt dat 15,9 tot 33,8 procent scheurde. In vorige studies lag het percentage tussen 2 en 5 procent, meldden de auteurs van de studie.
In de nieuwe studie is gebruik gemaakt van ultrasone golven in plaats van lichamelijk onderzoek dat normaal wordt gedaan. De onderzoekers raden vrouwen met een PIP-implantaat aan die te laten verwijderen. De borstimplantaten van PIP raakten de afgelopen maanden in opspraak omdat ze zouden zijn gemaakt van een gel die niet geschikt is voor medische toepassing. Daardoor vormen ze een mogelijk risico voor de gezondheid van de drager. (br.hln)
De beste manier om een vrouw te flatteren is te beginnen over haar gewichtsverlies, dat onthulde onderzoek bij 2.000 Britten.
Het beste compliment is er eentje over haar troeven: zoals haar gebit, lippen, kapsel en benen. De helft van de vrouwen neemt complimentjes goed op, vier op de tien krijgen deze het liefst van hun partner. 36 procent is slecht gehumeurd doordat ze een goedbedoelde opmerking verkeerd hebben opgevat. Een vijfde denkt dat haar partner haar vet vindt wanneer ze een opmerking over hun rondingen krijgen. 14 procent begrijpt een compliment over hun make-up verkeerd, ze denken dan dat ze te veel dragen. 15 procent wordt kwaad wanneer haar partner iets zegt over haar strakke outfit, dan denkt ze dat haar jurkje te nauwaansluitend is.
87 procent van de mannen menen regelmatig een compliment te geven aan hun partner, tot drie keer per dag. Helaas beseffen hun geliefde dit vaak niet. 38 procent van de mannen knapt bij een vrouw af op eten dat tussen hun tanden zit. 37 procent houdt niet van vrouwen die te veel zelfbruiner aanbrengen, evenveel mannen gruwelt van overdadige make-up. Een kwart vindt een spleetje tussen de tanden een afknapper.
De beste complimentjes
1. Ben jij afgevallen? 2. Je hebt een mooie glimlach 3. Je ruikt lekker 4. Je haar zit leuk 5. Die jurk staat je 6. Die kleur flatteert je 7. Je hebt iets mooi aan 8. Je hebt mooie ogen 9. Je ziet er slank uit 10. Je bent prachtig
De slechtste complimentjes
1. Je lijkt moe 2. Ben je ziek? 3. Je ziet er goed uit 4. Je bent verdikt 5. Je bent net je vader/moeder 6. Je ziet er niet zo slecht uit als ik dacht 7. Je bent niet zo dom als je lijkt 8. Vandaag lijk je minder moe 9. Je hebt grote kenmerken 10. Je bent wel breed, niet?
Hoewel velen honderden vrienden hebben op sociaalnetwerksites, kennen we maar vijf mensen waar we echt op kunnen rekenen, dat blijkt uit een recent Brits onderzoek.
Bijna twee derde van de ondervraagde Britten heeft een nauwe groep van vijf maten of minder. Bijna de helft zegt dat ze op slechts een op de tien vrienden op sociaalnetwerksites echt kunnen rekenen, dat blijkt uit een enquête bij 2.045 internetgebruikers. 61 procent zegt dat ze minder dan een vijfde van hun online kennissen zouden bellen voor raad in moeilijke tijden. 91 procent van de deelnemers kijkt eerder op naar familie en vrienden als rolmodellen dan een bekend persoon.
De Britse fietsster die deelneemt aan de Paralympische Spelen Sarah Storey: ''Elke succesvolle persoon heeft mensen achter zich nodig om hen te stimuleren. Ik weet niet wat ik zou zijn zonder mijn vrienden, echtgenoot, trainers en ouders. Ze drijven me tot het uiterste, inspireren me en helpen me aan alles te ontsnappen."
Psycholoog Rob Yeung: ''Velen denken dat hun success een gevolg is van hun prestaties. Maar zonder dierbaren in ons leven, kunnen we niet zoveel bereiken als we zouden willen." (br.hln)
Amper vier jaar is ze, de Britse Heidi Hankins. En toch is ze al lid van Mensa, de internationale club voor hoogbegaafden. Met een IQ van 159 doet ze het bijna evengoed als genieën als Albert Einstein en Stephen Hawking. En zeggen dat ze nog niet eens naar school gaat.
Nog voor ze 2 was, kon ze al tot 40 tellen, sommen maken, portretten tekenen, gedichten uit haar hoofd opzeggen en boeken voor 7-jarigen lezen. 'We hebben altijd geweten dat Heidi vrij verstandig is', zegt haar vader Matthew Hankins (47). Hij zelf is wetenschapper aan de universiteit van Southampton, zijn vrouw Sophie (43) is artieste.
Het heeft iets van een understatement: dochtertje Heidi 'vrij verstandig' noemen. Want Heidi werd gisteren toegelaten tot Mensa, nadat ze op de officiële intelligentietest een score van 159 behaalde. Het meisje heeft daarmee een hoger IQ dan 98procent van de Britten en scoort maar een puntje minder dan twee van 's werelds beroemdste natuurkundigen: Albert Einstein en Stephen Hawking.
Heidi onderging de IQ-test op aanraden van haar kleuterleidsters. 'We hadden moeite om taken te bedenken die uitdagend genoeg zijn voor haar', zegt een van hen.
Maar dat de peuter hoogbegaafd is, bleek al langer. 'Toen ze twee was, kochten we haar de volledige, 30-delige set Oxford Reading Tree-boeken. Ze had ze alle 30 in één uur tijd uitgelezen', vertelt haar vader in een Britse krant. 'Toen ze begon te spreken, deed ze dat in volzinnen. En toen ze 18 maanden oud was, vonden we haar op de computer, waar ze bezig was zichzelf te leren lezen.'
Haar ouders hopen dat hun kleuter volgend jaar een schooljaar kan overslaan. 'Zodat ze uitgedaagd blijft worden. We pushen Heidi niet, ze leert zichzelf alles aan. Ze bloeit gewoon vroeger dan andere kinderen, zowel academisch, artistiek als fysiek', aldus haar vader.
Heidi is immers ook een kop groter dan andere kinderen van haar leeftijd. Met haar 1,17 meter is ze bijna even groot als een zesjarige. 'Al speelt ze even graag nog met haar barbiepoppen.'
Heidi Hankins is niet het jongste kind dat tot de Britse Mensa toegelaten wordt. In 2009 werd Elise Tan Roberts, toen 2,5jaar, al lid met een IQ van 156. Wereldwijd telt Mensa zowat 110.000 leden. (bron. Het Nieuwsblad)
Oasis of the Seas overtroeft legendarische Titanic op elk vlak
Oasis of the Seas overtroeft legendarische Titanic op elk vlak
In 1912 was de Titanic het grootste cruiseschip dat voer op de wereldzeeën tot het op een ijsberg botste en voor altijd naar de oceaanbodem zonk. Maar als we dit schip vergelijken met de mastodonten van vandaag, dan blijkt de Titanic slechts een lilliputter te zijn die het praktisch op elk vlak moet afleggen tegen het grootste cruiseschip ter wereld: de Oasis of the Seas.
Op honderd jaar tijd hebben cruiseschepen een enorme metamorfose ondergaan. Vroeger waren het louter transportmiddelen, nu zijn het varende steden geworden. Ter vergelijking: de Oasis of the Seas is vijfmaal groter dan de legendarische Titanic.
Met bouwkosten van 940 miljoen euro behoort de Oasis of the Seas ook tot de duurste cruiseschepen van de wereld. Bijna 6.300 passagiers en 2.165 bemanningsleden kunnen genieten in alle luxe. Op 16 dekken worden vele 'ervaringswerelden' van de klimmuur over zwembaden tot basketbalveld en verschillende zalen voor musicals of ijsschaatsvoorstellingen aangeboden.Voor het natuurgevoel op het stalen monster zorgen echte metershoge bomen. Oasis of the Seas heeft tevens het grootste drijvende casino ter wereld aan boord en heeft dus de naam 'Casino Royale' niet gestolen. Je kan er perfect zeven dagen aan boord blijven zonder één voet aan wal te zetten en dan nog heb je niet alles gezien of beleefd. (br.hln)
Moet je een taal kunnen spreken om ze te kunnen lezen? Neen, volgens
een groep Franse onderzoekers die bavianen geleerd hebben, correct
gespelde woorden te onderscheiden van fout gespelde woorden.
Dan, de beste leerling van het zestallige bavianenklasje, kon op
anderhalve maand 308 woorden ontdekken in de totaal 8.000 juist gespelde
woorden die hij te zien kreeg. De bavianen kregen aan sneltempo op een
touchscreen vierletterige Engelse woorden (waaronder niet de beruchte
"four letter words") te zien. Op dat touchscreen moesten ze aanduiden of
die woorden al dan niet correct gespeld waren. Na elk goed antwoord
kregen ze een kleine beloning.
Elke aap ondernam ongeveer 50.000
pogingen. In het begin kregen ze vaker juist gespelde woorden te zien.
"Na een paar dagen al konden ze van goed op elkaar lijkende woordvormen
zeggen welke juist gespeld waren", zeiden Jonathan Grainger en Joël
Fagot, twee van de onderzoekers. Het Amerikaanse wetenschappelijke
tijdschrift Science publiceerde donderdag de resultaten.
Nadat ze de spelling van een tiental woorden kenden, begonnen ze ook
het verschil te kennen tussen goed en slecht gespelde woorden, zonder ze
eerder al gezien te hebben. "Dat toont aan dat ze ook de bestaande en
onbestaande lettervolgordes verworven hebben", gaan de onderzoekers
verder.
Hoe minder een vorm lijkt op een bestaand woord, hoe
vaker de bavianen beseffen dat die vorm niet correct is. Ook bij de mens
is dat het geval. Daaruit besluiten de onderzoekers dat lezen eerder
een visuele ontleding is dan lettergreep per lettergreep, op basis van
de taal, de woorden te behandelen.
Dave Eyley uit het Britse Wantage schrok zich een hoedje toen bleek dat zijn begraven hamster weer opgestaan was uit de doden. Met Pasen...
De hamster was vier jaar oud toen Eyley het beestje afgelopen paasweekend "koud en levenloos" in zijn kooi vond. Rhino werd daarop een halve meter onder de grond in de tuin begraven.
Maar de volgende dag zag de buurman Rhino vrolijk rondhuppelen in de tuin. Eyley (49) dacht uiteraard dat de man zich vergiste en checkte de begraafplaats van Rhino. Tot zijn verbazing vond Eyley een gang van vijf centimeter waardoor de hamster zich een uitweg uit zijn eigen graf had gegraven. Een ware paashamster...
Energieleverancier Eneco schaft de verbrekingsvergoeding af voor wie van energieleverancier verandert. Op 29 maart werd een wetsontwerp goedgekeurd dat nog voor de zomer een einde zal maken aan de verbrekingsvergoeding op de Belgische energiemarkt, maar daar wacht Eneco dus niet op. Dat maakte de energieleverancier vandaag bekend.
"Concreet betaalt Eneco de vergoeding terug die nieuwe klanten bij hun vorige leverancier moeten betalen en hoeven klanten die bij Eneco vertrekken geen vergoeding meer te betalen voor het opzeggen van hun contract", klinkt het in een persbericht.
Eneco is sinds 2003 actief in België en heeft ondertussen meer dan 2.000 bedrijven en 50.000 particulieren als klant. Eneco België telt 150 medewerkers en realiseert een jaarlijkse omzet van 800 miljoen euro. (br.hln)
De epische strijd tussen vreemde wezens in één druppel water
De epische strijd tussen vreemde wezens in één druppel water
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Neem nog snel even een slok water voor u dit filmpje bekijkt, want
misschien heeft u er nadien geen zin meer in. De Oostenrijker Clemens
Wirth filmde wat er in één druppel water kan gebeuren. We krijgen
allerlei vreemde organismen te zien, die behoorlijk angstaanjagend
zouden worden als ze een stuk groter zouden zijn.
De microben die we op de beelden zien, leven overal rondom ons heen: in
rivieren, meren en vijvers. Voor het geval u toch nog dorst heeft,
kunnen we u alvast geruststellen, want in ons drinkwater zitten ze niet.
Wirth doopte zijn video 'Micro Empire'. "Kleine dingen fascineren me,
dus besloot ik een microscoop te gebruiken. Het is ongelooflijk hoe
gedetailleerd deze kleine wereld is en hoeveel er in één druppeltje
water gebeurt", legt hij uit.
Om deze organismen te filmen
verbond hij een camera met een microscoop. De microben in het filmpje
zijn volgens Wirth niet gevaarlijk voor de mens. Eentje ervan zou al
zo'n 200 miljoen jaar bestaan. (br.hln)
Een schilderij van de Franse schilder Paul Cézanne, dat vier jaar geleden gestolen werd in Zürich, is in Servië in beslag genomen. Dit meldden het dagblad Blic en de Servische staatstelevisie RTS vandaag. De politie ontdekte het olieverfschilderij gisteravond in Belgrado. Het zou enkele tientallen miljoenen euro waard zijn. Er werden drie verdachten opgepakt.
Cézanne (1839-1906) schilderde het kunstwerk van 80 op 64 centimeter rond 1888. Het werd gestolen in februari 2008 tijdens een gewapende overval op de Collectie E.G. Bührle.
Lukas Gloor, de directeur van de stichting Bührle, kon het bericht nog niet bevestigen aan het Zwitserse persagentschap ATS. (br.hln)
Twee slechtvalken geboren in Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal
Twee slechtvalken geboren in Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal
Gisteren zijn de eerste twee slechtvalkkuikens uitgekomen van het valkenpaar dat al voor achtste jaar op rij naar de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal komt om er in de torens zijn kroost groot te brengen. Dit heeft Museum voor Natuurwetenschappen gemeld.
Begin maart legde het koppel drie eieren. Vandaag zijn onder ruime belangstelling de eerste twee kuikens uitgekomen. Het derde kuikentje wordt binnen enkele uren verwacht.
Sinds 2004 komt het paartje slechtvalken zich nestelen in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. De valken kunnen rekenen op veel belangstelling en kunnen van 9 april tot 27 mei geobserveerd worden vanuit de observatiepost voor de kathedraal.
De slechtvalk was in het begin van de jaren 1970 volledig uit België verdwenen. Een verbod op de gevaarlijkste pesticiden, een afdoende wetgeving (Europese richtlijnen) en verscheidene beschermingsprogramma's in Europa hebben ervoor gezorgd dat het stilaan beter ging met de soort. "In 1994 zagen we weer slechtvalken in België en nu heeft de soort een echte comeback gemaakt. In België nestelen ongeveer 90 paren, waarvan zes in Brussel", aldus het Museum voor Natuurwetenschappen.
Help, ik zit vast in de kast": de gekste oproepen bij de brandweer
In Groot-Brittannië heeft een vrouw de brandweer gebeld omdat ze tijdens het in elkaar zetten van een zelfbouwkast vast was komen te zitten in die kast. Het is een van de bizarre oproepen van het voorbije jaar die de brandweerdienst van Leicestershire heeft vrijgegeven.
De vrouw in kwestie was naar eigen zeggen al anderhalf uur met de kast aan het worstelen voor ze de hulpdiensten belde. Die vonden haar in de kleerkast terwijl ze een pakje sigaretten aan het roken was. "Ze was niet zo ongelukkig omdat ze haar sigaretten had terwijl ze wachtte op hulp," zegt een brandweerman die toen ter plaatse ging.
Andere opmerkelijke oproepen waren die voor een kleuter wiens hoofdje vastzat in een toiletbril die dient om kinderen te leren op het potje te gaan. Er was ook een volwassene die stikte in een hondenleiband, een kindje wiens vingertje vastzat in een afvoer, en 49 mensen die een ring niet van hun vinger kregen. Er was zelfs een man die zijn voet spietste op een tuinhark. "En hij slaagde er nog in naar de kazerne te rijden", herinnert brandweerman Neil Mayne zich.
"Je krijgt er wel wat rare binnen", zegt Mayne aan de Daily Mail. Hij spreekt ook van "seksuele connotaties waar we niet echt over mogen praten." Het is dan niet altijd gemakkelijk om je gezicht in de plooi te houden. "Soms gaat het om een vrijgezellenfeestje waar iemand vastzit in handboeien of vastgeketend is aan een telefooncel, dan kan je ze wel een beetje plagen. Anders doen we alles met een uitgestreken gezicht omdat dat deel uitmaakt van de service."
Een van de domste interventies was misschien wel die voor een man die een bad nam. "Zijn vrouw had hem gezegd zijn teen niet in de kraan te steken. Natuurlijk deed hij dat wel, waarna die kwam vast te zitten." (br.hln)
Voor het eerst is de groep internetgebruikers die een 720p-monitor gebruiken groter dan andere surfers. Al jarenlang was 1024x768 pixels de meest gebruikte resolutie, maar door de opkomst van HD-ready schermen in laptops is dat nu dus veranderd.
Voor het eerst worden websites wereldwijd het meest bezocht door computers met een schermresolutie van 1366x768 pixels. Dat is de resolutie die ook wel HD-ready wordt genoemd, en erg veel gebruikt wordt in laptopschermen. Jarenlang was de meest gebruikte resolutie 1024x768 pixels, waardoor veel websites voor die resolutie geoptimaliseerd zijn.
Drie jaar geleden gebruikten nog 42 procent van alle surfers een resolutie van 1024x768 pixels. Dat is vorige maand gedaald tot 18,6 procent, waardoor de 720p-resolutie met 19,28 procent de eerste plaats inneemt. Minder dan twee jaar geleden haalde die resolutie nog maar een marginale halve procent. Microsoft heeft ook al aangekondigd dat 720p de standaardresolutie zal worden voor het Windows 8. Dat wil zeggen dat het nieuwe besturingssysteem enkel perfect zal werken met die of een hogere resolutie. Lagere resoluties kunnen gebruikt worden, maar zullen mogelijk niet alle functionaliteiten tonen. (br.hln)
Het grote matenbedrog: huidige 38 is even groot als vroegere 42
Het grote matenbedrog: huidige 38 is even groot als vroegere 42
Een vrouw die vandaag even veel weegt als in haar jeugd, past nu in twee kledingmaten kleiner dan toen. Zo is het maatje 38 van vandaag even groot als maat 42 in de jaren '70. 'Size inflation', heet dat volgens The Economist, die daar onderzoek naar deed.
Het verschil in kledingmaat tussen vroeger en nu verschilt van merk tot merk, maar gemiddeld is een broek in maatje 42 meer dan 10,2 centimeter breder rond het middel. Rond de heupen is de broek dan weer 7,6 centimeter groter dan in de jaren '70.
Daardoor is de huidige maat 42 even groot als het vroegere 46, terwijl maat 38 even goed past als een vroegere 42. Kleren met dezelfde maat op het etiket zijn vandaag dus veel groter dan vroeger.
Maar hoe komt dat nu? Volgens The Economist is de verklaring simpel: het is een trucje van modehuizen om meer te verkopen. Zij geloven dat vrouwen zich beter voelen als ze passen in dezelfde kledingmaat als in hun jeugd, en daarom sneller geneigd zijn om zo'n 'klein' kledingstuk te kopen.
Aangezien de gemiddelde omvang van vrouwen echter sterk gestegen is, moesten ze daarvoor hun maten aanpassen.
De 'inflatie' komt vooral voor bij vrouwenkleding, omdat de broeken van mannen meestal uitgedrukt worden in middelomtrek in plaats van willekeurige maten. Toch blijven ook mannenkleren er niet van gespaard.
Amerikaanse en Britse onderzoekers stelden namelijk vast dat broeken met het label 'middelomtrek 91,4 centimeter' eigenlijk 12,7 centimeter groter zijn.
En dat is niet zonder risico, vinden de schrijvers van The Economist. "De inflatie is dan misschien wel flatterend voor de klanten, maar er schuilt ook een zeker gevaar in. Het kan ervoor zorgen dat obese mensen het niet nodig vinden om te diëten en dat ze blind blijven voor gezondheidsrisico's", vinden zij.
"Voor drie vijfde van de Britse bevolking, het deel dat te maken heeft met overgewicht, is de maat wél van belang", besluiten de journalisten.