Moet je een taal kunnen spreken om ze te kunnen lezen? Neen, volgens
een groep Franse onderzoekers die bavianen geleerd hebben, correct
gespelde woorden te onderscheiden van fout gespelde woorden.
Dan, de beste leerling van het zestallige bavianenklasje, kon op
anderhalve maand 308 woorden ontdekken in de totaal 8.000 juist gespelde
woorden die hij te zien kreeg. De bavianen kregen aan sneltempo op een
touchscreen vierletterige Engelse woorden (waaronder niet de beruchte
"four letter words") te zien. Op dat touchscreen moesten ze aanduiden of
die woorden al dan niet correct gespeld waren. Na elk goed antwoord
kregen ze een kleine beloning.
Elke aap ondernam ongeveer 50.000
pogingen. In het begin kregen ze vaker juist gespelde woorden te zien.
"Na een paar dagen al konden ze van goed op elkaar lijkende woordvormen
zeggen welke juist gespeld waren", zeiden Jonathan Grainger en Joël
Fagot, twee van de onderzoekers. Het Amerikaanse wetenschappelijke
tijdschrift Science publiceerde donderdag de resultaten.
Nadat ze de spelling van een tiental woorden kenden, begonnen ze ook
het verschil te kennen tussen goed en slecht gespelde woorden, zonder ze
eerder al gezien te hebben. "Dat toont aan dat ze ook de bestaande en
onbestaande lettervolgordes verworven hebben", gaan de onderzoekers
verder.
Hoe minder een vorm lijkt op een bestaand woord, hoe
vaker de bavianen beseffen dat die vorm niet correct is. Ook bij de mens
is dat het geval. Daaruit besluiten de onderzoekers dat lezen eerder
een visuele ontleding is dan lettergreep per lettergreep, op basis van
de taal, de woorden te behandelen.
Dave Eyley uit het Britse Wantage schrok zich een hoedje toen bleek dat zijn begraven hamster weer opgestaan was uit de doden. Met Pasen...
De hamster was vier jaar oud toen Eyley het beestje afgelopen paasweekend "koud en levenloos" in zijn kooi vond. Rhino werd daarop een halve meter onder de grond in de tuin begraven.
Maar de volgende dag zag de buurman Rhino vrolijk rondhuppelen in de tuin. Eyley (49) dacht uiteraard dat de man zich vergiste en checkte de begraafplaats van Rhino. Tot zijn verbazing vond Eyley een gang van vijf centimeter waardoor de hamster zich een uitweg uit zijn eigen graf had gegraven. Een ware paashamster...
Energieleverancier Eneco schaft de verbrekingsvergoeding af voor wie van energieleverancier verandert. Op 29 maart werd een wetsontwerp goedgekeurd dat nog voor de zomer een einde zal maken aan de verbrekingsvergoeding op de Belgische energiemarkt, maar daar wacht Eneco dus niet op. Dat maakte de energieleverancier vandaag bekend.
"Concreet betaalt Eneco de vergoeding terug die nieuwe klanten bij hun vorige leverancier moeten betalen en hoeven klanten die bij Eneco vertrekken geen vergoeding meer te betalen voor het opzeggen van hun contract", klinkt het in een persbericht.
Eneco is sinds 2003 actief in België en heeft ondertussen meer dan 2.000 bedrijven en 50.000 particulieren als klant. Eneco België telt 150 medewerkers en realiseert een jaarlijkse omzet van 800 miljoen euro. (br.hln)
De epische strijd tussen vreemde wezens in één druppel water
De epische strijd tussen vreemde wezens in één druppel water
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Neem nog snel even een slok water voor u dit filmpje bekijkt, want
misschien heeft u er nadien geen zin meer in. De Oostenrijker Clemens
Wirth filmde wat er in één druppel water kan gebeuren. We krijgen
allerlei vreemde organismen te zien, die behoorlijk angstaanjagend
zouden worden als ze een stuk groter zouden zijn.
De microben die we op de beelden zien, leven overal rondom ons heen: in
rivieren, meren en vijvers. Voor het geval u toch nog dorst heeft,
kunnen we u alvast geruststellen, want in ons drinkwater zitten ze niet.
Wirth doopte zijn video 'Micro Empire'. "Kleine dingen fascineren me,
dus besloot ik een microscoop te gebruiken. Het is ongelooflijk hoe
gedetailleerd deze kleine wereld is en hoeveel er in één druppeltje
water gebeurt", legt hij uit.
Om deze organismen te filmen
verbond hij een camera met een microscoop. De microben in het filmpje
zijn volgens Wirth niet gevaarlijk voor de mens. Eentje ervan zou al
zo'n 200 miljoen jaar bestaan. (br.hln)
Een schilderij van de Franse schilder Paul Cézanne, dat vier jaar geleden gestolen werd in Zürich, is in Servië in beslag genomen. Dit meldden het dagblad Blic en de Servische staatstelevisie RTS vandaag. De politie ontdekte het olieverfschilderij gisteravond in Belgrado. Het zou enkele tientallen miljoenen euro waard zijn. Er werden drie verdachten opgepakt.
Cézanne (1839-1906) schilderde het kunstwerk van 80 op 64 centimeter rond 1888. Het werd gestolen in februari 2008 tijdens een gewapende overval op de Collectie E.G. Bührle.
Lukas Gloor, de directeur van de stichting Bührle, kon het bericht nog niet bevestigen aan het Zwitserse persagentschap ATS. (br.hln)
Twee slechtvalken geboren in Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal
Twee slechtvalken geboren in Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal
Gisteren zijn de eerste twee slechtvalkkuikens uitgekomen van het valkenpaar dat al voor achtste jaar op rij naar de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal komt om er in de torens zijn kroost groot te brengen. Dit heeft Museum voor Natuurwetenschappen gemeld.
Begin maart legde het koppel drie eieren. Vandaag zijn onder ruime belangstelling de eerste twee kuikens uitgekomen. Het derde kuikentje wordt binnen enkele uren verwacht.
Sinds 2004 komt het paartje slechtvalken zich nestelen in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel. De valken kunnen rekenen op veel belangstelling en kunnen van 9 april tot 27 mei geobserveerd worden vanuit de observatiepost voor de kathedraal.
De slechtvalk was in het begin van de jaren 1970 volledig uit België verdwenen. Een verbod op de gevaarlijkste pesticiden, een afdoende wetgeving (Europese richtlijnen) en verscheidene beschermingsprogramma's in Europa hebben ervoor gezorgd dat het stilaan beter ging met de soort. "In 1994 zagen we weer slechtvalken in België en nu heeft de soort een echte comeback gemaakt. In België nestelen ongeveer 90 paren, waarvan zes in Brussel", aldus het Museum voor Natuurwetenschappen.
Help, ik zit vast in de kast": de gekste oproepen bij de brandweer
In Groot-Brittannië heeft een vrouw de brandweer gebeld omdat ze tijdens het in elkaar zetten van een zelfbouwkast vast was komen te zitten in die kast. Het is een van de bizarre oproepen van het voorbije jaar die de brandweerdienst van Leicestershire heeft vrijgegeven.
De vrouw in kwestie was naar eigen zeggen al anderhalf uur met de kast aan het worstelen voor ze de hulpdiensten belde. Die vonden haar in de kleerkast terwijl ze een pakje sigaretten aan het roken was. "Ze was niet zo ongelukkig omdat ze haar sigaretten had terwijl ze wachtte op hulp," zegt een brandweerman die toen ter plaatse ging.
Andere opmerkelijke oproepen waren die voor een kleuter wiens hoofdje vastzat in een toiletbril die dient om kinderen te leren op het potje te gaan. Er was ook een volwassene die stikte in een hondenleiband, een kindje wiens vingertje vastzat in een afvoer, en 49 mensen die een ring niet van hun vinger kregen. Er was zelfs een man die zijn voet spietste op een tuinhark. "En hij slaagde er nog in naar de kazerne te rijden", herinnert brandweerman Neil Mayne zich.
"Je krijgt er wel wat rare binnen", zegt Mayne aan de Daily Mail. Hij spreekt ook van "seksuele connotaties waar we niet echt over mogen praten." Het is dan niet altijd gemakkelijk om je gezicht in de plooi te houden. "Soms gaat het om een vrijgezellenfeestje waar iemand vastzit in handboeien of vastgeketend is aan een telefooncel, dan kan je ze wel een beetje plagen. Anders doen we alles met een uitgestreken gezicht omdat dat deel uitmaakt van de service."
Een van de domste interventies was misschien wel die voor een man die een bad nam. "Zijn vrouw had hem gezegd zijn teen niet in de kraan te steken. Natuurlijk deed hij dat wel, waarna die kwam vast te zitten." (br.hln)
Voor het eerst is de groep internetgebruikers die een 720p-monitor gebruiken groter dan andere surfers. Al jarenlang was 1024x768 pixels de meest gebruikte resolutie, maar door de opkomst van HD-ready schermen in laptops is dat nu dus veranderd.
Voor het eerst worden websites wereldwijd het meest bezocht door computers met een schermresolutie van 1366x768 pixels. Dat is de resolutie die ook wel HD-ready wordt genoemd, en erg veel gebruikt wordt in laptopschermen. Jarenlang was de meest gebruikte resolutie 1024x768 pixels, waardoor veel websites voor die resolutie geoptimaliseerd zijn.
Drie jaar geleden gebruikten nog 42 procent van alle surfers een resolutie van 1024x768 pixels. Dat is vorige maand gedaald tot 18,6 procent, waardoor de 720p-resolutie met 19,28 procent de eerste plaats inneemt. Minder dan twee jaar geleden haalde die resolutie nog maar een marginale halve procent. Microsoft heeft ook al aangekondigd dat 720p de standaardresolutie zal worden voor het Windows 8. Dat wil zeggen dat het nieuwe besturingssysteem enkel perfect zal werken met die of een hogere resolutie. Lagere resoluties kunnen gebruikt worden, maar zullen mogelijk niet alle functionaliteiten tonen. (br.hln)
Het grote matenbedrog: huidige 38 is even groot als vroegere 42
Het grote matenbedrog: huidige 38 is even groot als vroegere 42
Een vrouw die vandaag even veel weegt als in haar jeugd, past nu in twee kledingmaten kleiner dan toen. Zo is het maatje 38 van vandaag even groot als maat 42 in de jaren '70. 'Size inflation', heet dat volgens The Economist, die daar onderzoek naar deed.
Het verschil in kledingmaat tussen vroeger en nu verschilt van merk tot merk, maar gemiddeld is een broek in maatje 42 meer dan 10,2 centimeter breder rond het middel. Rond de heupen is de broek dan weer 7,6 centimeter groter dan in de jaren '70.
Daardoor is de huidige maat 42 even groot als het vroegere 46, terwijl maat 38 even goed past als een vroegere 42. Kleren met dezelfde maat op het etiket zijn vandaag dus veel groter dan vroeger.
Maar hoe komt dat nu? Volgens The Economist is de verklaring simpel: het is een trucje van modehuizen om meer te verkopen. Zij geloven dat vrouwen zich beter voelen als ze passen in dezelfde kledingmaat als in hun jeugd, en daarom sneller geneigd zijn om zo'n 'klein' kledingstuk te kopen.
Aangezien de gemiddelde omvang van vrouwen echter sterk gestegen is, moesten ze daarvoor hun maten aanpassen.
De 'inflatie' komt vooral voor bij vrouwenkleding, omdat de broeken van mannen meestal uitgedrukt worden in middelomtrek in plaats van willekeurige maten. Toch blijven ook mannenkleren er niet van gespaard.
Amerikaanse en Britse onderzoekers stelden namelijk vast dat broeken met het label 'middelomtrek 91,4 centimeter' eigenlijk 12,7 centimeter groter zijn.
En dat is niet zonder risico, vinden de schrijvers van The Economist. "De inflatie is dan misschien wel flatterend voor de klanten, maar er schuilt ook een zeker gevaar in. Het kan ervoor zorgen dat obese mensen het niet nodig vinden om te diëten en dat ze blind blijven voor gezondheidsrisico's", vinden zij.
"Voor drie vijfde van de Britse bevolking, het deel dat te maken heeft met overgewicht, is de maat wél van belang", besluiten de journalisten.
Verhoging aardgasprijzen is tegen letter en geest van de wet
Verhoging aardgasprijzen is tegen letter en geest van de wet
De prijsverhogingen van aardgas die leveranciers Electrabel en Luminus op 1 april hebben doorgevoerd, gaan in "tegen de letter en de geest van de wet" die de bevriezing van de prijzen regelt. Dat zeggen ministers Johan Vande Lanotte en Melchior Wathelet van Economie en Energie in een reactie. Ze ondernemen stappen om de prijsverhoging tegen te houden.
De bevriezing van de indexeringen van de variabele parameters in de gas- en elektriciteitscontracten wordt geregeld door de wet van 29 maart 2012. Die schrijft voor dat "alle opwaartse indexeringen verboden zijn vanaf 1 april inbegrepen", leggen de ministers uit. Tijdens de periode van bevriezing zijn enkel prijsverhogingen toegestaan als de prijzen eerst naar beneden werden bijgesteld.
Prijsverhogingen voor gas en elektriciteit doorvoeren op 1 april, zoals Electrabel en Luminus hebben gedaan, "zijn dus in geen enkel geval toegelaten", luidt het.
Daarom gaat de prijsverhoging in tegen de letter én de geest van de wet, zeggen Vande Lanotte en Wathelet. Ze hebben de Economische Inspectie gevraagd een onderzoek te starten en de energieleveranciers te contacteren. Als die "hun gedrag" niet wijzigen, dreigen ze, "zal er naar de handelsrechter gestapt worden om een vordering tot staking te vragen van deze praktijken".
Vande Lanotte en Wathelet wijzen er ondertussen nogmaals op dat de bevriezing van de energieprijzen erop gericht is een hervorming van de tariefformules door te voeren, "zodat deze de echte kosten van de leveranciers weerspiegelen". (br.hln)
De hoge brandstofprijzen maken vliegvakanties tot 134,40 euro duurder voor een gezin van vier. Dat blijkt na een kerosinetoeslag van touroperator Thomas Cook, schrijft de krant Het Laatste Nieuws. Lijnmaatschappijen zoals Brussels Airlines verhoogden eerder al hun prijzen.
Een toeslag komt altijd bovenop de catalogusprijs van een pakketreis. Wie zijn reis dus al geboekt heeft, moet toch bijbetalen. "Tenzij je voor een 'fuel protection program' hebt gekozen", zegt Baptiste van Outryve, woordvoerder van Thomas Cook.
De brandstoftoeslag hangt af van de vliegafstand. Voor Ibiza bijvoorbeeld gaat het om een toeslag van 3,24 euro per reiziger, per traject. Voor Turkije is dat 5,28 euro en voor de Dominicaanse Republiek 16,80 euro. De brandstoftoeslag geldt voor afreizen in juni, maar mogelijk volgt er later nog een voor vliegvakanties in juli en augustus.
Intussen hinken de zomerboekingen bij de meeste Belgische touroperators achterop ten opzichte van vorig jaar, aldus de krant. Bij TUI Belgium lagen de boekingen eind maart 2 procent lager, terwijl de omzet 6 procent terugviel. Een prijzenslag zou de consument echter niet hoeven te verwachten. (br.hln)
Philip David Charles (Phil) Collins (Chiswick, Londen, 30 januari 1951) is een Brits popmuzikant. Hij werd bekend als drummer en leadzanger van de progressieve rockband Genesis, hij won als soloartiest verscheidene Grammy's en een Academy Award[2] en heeft eveneens een succesvolle carrière als acteur.
Zijn singles, die vaak over verloren liefdes gaan, varieerden van het met drums beladen "In the air tonight", tot het dance-popnummer "Sussudio" en de politieke opvattingen van zijn succesvolle nummer "Another Day in Paradise". Zijn internationale populariteit veranderde Genesis van een progressieve rockband met een een relatief kleine groep fans tot één van de grootste rockbands aller tijden, en tevens een vertrouwde naam binnen de hitlijsten.
Collins' professionele carrière begon als drummer in de obscure rockband Flaming Youth.[3] Toen hij later bij het veel bekendere Genesis kwam, voorzag hij de band alleen van drums en achtergrondzang voor de leadzanger Peter Gabriel. Pas in 1975, toen Gabriel de band verliet, werd Collins leadzanger van Genesis. Tegen het einde van de jaren zeventig demonstreerde de hit "Follow You, Follow Me" de drastische verandering ten opzichte van de vroege jaren van de band en het feit dat de band goed zonder Gabriel zou kunnen.[4] Zijn solocarrière, die flink beïnvloed is door zijn privéleven, brachten hem en Genesis tot een commercieel succes. Volgens Atlantic Records was Collins' totale wereldwijde afzet als een soloartiest in 2002 meer dan 100 miljoen albums.[5] Dat maakt Collins en Paul McCartney de enige artiesten die zowel met een band als solo meer dan 100 miljoen albums hebben verkocht.
Collins werkte met veel artiesten samen, onder wie The Four Tops, George Harrison, Paul McCartney, Robert Plant, Eric Clapton, ABBA's Frida, Mike Oldfield, Sting, Brian Eno, Peter Gabriel, Led Zeppelin, Ozzy Osbourne, Queen, Laura Pausini, Lil' Kim, Philip Bailey en The Who.
In tien jaar tijd is het aantal Britse mannen dat met levensbedreigende eetstoornissen in het ziekenhuis belandde verdrievoudigd, dat blijkt uit cijfers van de gezondheidszorg.
Voornamelijk jongemannen lopen risico op aandoeningen als anorexia en boulemia nervosa, omdat ze steeds meer druk voelen om te voldoen aan het slanke schoonheidsideaal. Het aantal mannelijke patiënten jonger dan 18 dat werd opgenomen met dit soort aandoening is verdriedubbeld in tien jaar. Het probleem is volgens experts echter veel omvangrijker dan dat, want er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het aantal patiënten dat hulp zoekt bij hun huisarts maar niet opgenomen worden. Ook zijn er heel wat mannen die in stilte lijden.
Experts schatten dat 20 procent van de Britse patiënten met een eetstoornis een man is. Maar de autoriteiten en hulpverlieners negeren dit probleem en richten zich enkel tot vrouwen bij de behandeling ervan. Vorig jaar raakte bekend dat jongens van tien al kampten met boulemia nervosa. Artsen waarschuwen dat door te zwijgen eetstoornissen bij jongens een taboe blijven.
Modetrends als de skinny jeans, tal van graatmagere mannelijke modellen die in de media tentoongesteld worden en het posten van foto's op sociaalnetwerksites zijn volgens experts de oorzaak van deze stijging. Patiënten hebben vaak een laag zelfbeeld en zijn teruggetrokken. Toch kunnen dit soort aandoeningen goed behandeld worden, zeker wanneer dit in een vroeg stadium aangepakt wordt. (br.hln)
Als het van de Europese Unie afhangt, dan zullen kapsters binnenkort
geen hoge hakken en juwelen meer mogen dragen. In een nieuw voorgestelde
richtlijn wordt gepleit om de hakken te vervangen door antislipzolen en
"onhygiënische" ringen en uurwerken te verbieden.
En het blijft niet bij deze plannen. De richtlijn wil ook dat de
kapsters niet te veel knipbeurten per dag uitvoeren, om "emotionele
instortingen" te voorkomen. Daarnaast moeten ze ook regelmatig een
"sociale dialoog" voeren (lees: roddelen) met hun klanten, om het
"mentale welzijn" op de werkplek te bevorderen.
De overeenkomst
zal deze maand getekend worden door de EU Coiffure, die de bazen van
kapperszaken vertegenwoordigt, en de UNI Europa Hair & Beauty, die
de belangen van de Europese kappers behartigt. Beide groepen zijn
'sociale partners' van de Europese Commissie en zullen de richtlijnen
bindend maken in alle 27 staten van de Europese Unie.
"Een
verspilling van tijd en geld", vindt de Britse National Hairdressers'
Federation. "We moeten jobs creëren, niet ze vermoorden", bevestigt de
Britse minister van Werk Chris Grayling. (br.hln)
Als je geliefde je net heeft gedumpt, dan ben je erg kwetsbaar en is
gezond verstand vaak zoek. Daarom enkele tips om het hoofd koel te
houden zodat je geen domme dingen doet waar je achteraf spijt van
krijgt.
- Hem iedere keer bellen als jij aan hem denkt: maak je
niet te veel zorgen als je om de zeven minuten aan je ex denkt. Maar
weersta aan de drang om hem dan telkens op te bellen, anders gaat hij al
gauw denken dat je stalkt.
- Je verdriet delen op Facebook:
Schrijf zeker geen cryptische omschrijven, want haast iedereen uit je
omgeving weet wat je nu doormaakt, dus weet ook iedereen over wie je het
hebt als je zegt dat "sommigen altijd een rotzak zullen blijven".
Sociaalnetwerksites zijn geen dagboeken, als je het moeilijk hebt, bel
dan iemand op om even wat stoom af te laten.
- Je haar laten knippen:
Naar de kapper gaan na een breuk is geen goed idee. Nog erger dan
gedumpt te worden, is een kersverse vrijgezel te zijn met een lelijk
kapsel. Wacht to je minder gestresseerd bent om je look helemaal te
veranderen.
- Meteen vrienden proberen te zijn.
Wanneer je klaar bent om met je ex te praten over zijn nieuwe liefde,
ben je ook er klaar voor om vrienden te zijn, anders vermijd je best
even nog alle contact.
- Onmiddellijk een nieuwe relatie
beginnen: Zorg ervoor dat je eerst emotioneel stabiel bent voor je je
hart voor iemand nieuw openstelt. Heb je nu echt toevallig iemand
ontmoet waar het ontzettend goed mee klikt, doe het dan erg rustig aan,
want de kans is groot dat jullie relatie op de klippen loopt.
Klik op de foto om een filmpje over de Fabergé-eieren te bekijken
Fabergé-eieren (Russisch: Яйца Фаберже)
zijn juwelen in de vorm van paaseieren die Peter Carl Fabergé (of beter
gezegd: zijn werknemers) tussen 1885 en 1917 maakte in opdracht van de
Russische tsaren om te dienen als paasgeschenk. Kenmerkend voor de
ongeveer 50 gemaakte eieren is dat ze stuk voor stuk uniek zijn en dat
ze gemaakt zijn van kostbare materialen zoals goud, platina en
edelstenen. Na de Russische Revolutie zijn de eieren verspreid geraakt
over de hele wereld: tien eieren zijn verdwenen, zestien zijn in bezit
van particulieren, vijf zijn in handen van koningin Elizabeth II van het
Verenigd Koninkrijk en een groot aantal eieren bevindt zich in
verschillende musea. Fabergé-eieren zijn heden zeer kostbaar en sommige
zijn miljoenen waard.
Pasen was (en is) een
belangrijke feestdag in Rusland waarbij het de gewoonte was om elkaar
cadeaus te geven. Vaak waren dit mooi versierde eieren, omdat die
symbool stonden voor vruchtbaarheid. In 1885 gaf tsaar Alexander III
zijn juwelier Fabergé opdracht een paasei te maken voor zijn vrouw, de
tsarina Maria Fjodorovna. Zo werd het eerste Fabergé-ei geboren: het
"Hen Egg". De tsarina was zó opgetogen over het geschenk dat de tsaar
Fabergé benoemde tot hofjuwelier met de opdracht ieder jaar een nieuw
paasei te maken. De voorwaarden waren dat ieder ei uniek moest zijn en
bij voorkeur een bepaald thema moest hebben. Verder kreeg Fabergé de
vrije hand en wist zelfs de tsaar niet hoe het volgende ei eruit zou
zien. Als hij er al eens naar informeerde was het antwoord steevast:
"Uwe Majesteit zal tevreden zijn". Na de dood van Alexander III in 1894
zette de nieuwe tsaar Nicolaas II de traditie voort, maar vanaf dat jaar
werden er twee eieren per jaar besteld; één voor zijn vrouw, de tsarina
Alexandra Fjodorovna en één voor zijn moeder de keizerin-weduwe.
Deze eieren worden ook vaak nagemaakt, zoals veel trouwens in de antiekwereld
Reeds bij onze verre voorvaderen was het ei
al het symbool van de opstanding. Bij de Joden was het de gewoonte
eieren te eten als maaltijd op de begrafenis als symbool van de
wedergeboorte na de dood. Germanen aten eieren bij de offermaaltijden
van Ostara, de godin van lente en vruchtbaarheid. Werd in het oude
Hoog-Duits Eástr Ostara genoemd, en ter ere van haar werd ieder jaar een
tweedaags feest gevierd. Eieren staat niet alleen symbool voor het nieuwe leven, maar ook voor de vier elementen: 1) De schaal staat voor de aarde 2) Het membraan staat voor de lucht 3) Het eiwit staat voor het water 4) Het eigeel staat voor het vuur Ontstaan
in de middeleeuwen, doordat in de vastentijd een kerkelijk verbod was
ingesteld voor het eten van eieren en vlees. In deze periode echter
legden de kippen bijzonder veel eieren. De eieren werden gekookt, om
langer goed te blijven, versierd, en met Pasen veelvuldig gegeten of
cadeau gedaan. Ook dit is een gebruik
waar onze voorouders zich al aan over gaven. In Christelijke landen
werden de eieren beschilderd in de kleuren van het altaar, waarna men ze
de kerk inbracht om te laten wijden en te offeren. Niet Christelijke
streken beschilderden hun eieren in heldere kleuren, welke een
weerspiegeling waren van het zonlicht in de lente. Vroeger
waren boeren gewoon om met Pasen eieren in de akkers te begraven om
vruchtbaarheid over hun akkers af te dwingen. Dit is waarschijnlijk de
voorloper van het verstoppen van de eieren, welke kinderen met veel
plezier gaan zoeken.
Het is algemeen bekend, en nog maar eens bewezen: lachen blijft het
beste medicijn. Een goede lachbui heeft dezelfde effecten op het lichaam
als een goede workout: het verbetert je humeur, het vermindert
stresshormonen, het boost het immuunsysteem, het verlaagt de bloeddruk
en de cholesterol. Daar bovenop stimuleert het de eetlust. Dat meldt de
Amerikaans lachexpert Lee Berk.
Berk liet een groep vrijwilligers twee video's bekijken: een
ontspannende en een humoristische. Tussen beide kijksessies zat een week
tijd. Tegelijk werd in hun bloed het niveau van de hongerhormonen
leptine en ghreline gemeten.
Na het kijken van de ontspannende
video werd geen significant verschil in niveau vastgesteld. Dat was bij
de humoristische video wel het geval: het veranderde de bloeddruk, het
niveau leptine daalde en het niveua ghreline steeg. Een gelijkaardige
verandering zoals na een sportsessie, die gepaard gaat met een
toegenomen hongergevoel. De wetenschapper ziet in de toekomst
een belangrijk toepassing voor de 'lachbuien': het helpen van ondervoede
personen. Personen die weigeren te eten, zouden via een alternatieve
lachtherapie terug hun eetlust (en misschien ook levenslust) kunnen
terugvinden.
"Vooral bij wie geen fysieke activiteiten aankan om
de eetlust te normaliseren of aan te wakkeren, kan dit een oplossing
bieden", aldus Berk. Hij denk aan chronische pijnpatiënten of weduwes en
weduwnaren.
"Het is fascinerend dat positieve emoties, die
ontstaan door muziek spelen, zingen of zelfs lachen, zoveel positieve
biologische effecten hebben. Lachen is dus echt het beste medicijn."
Het Brugs Diamantmuseum pakt uit met een geslepen stunt om haar bezoekersaantal op te krikken. Vanaf paasmaandag 9 april krijgt iedere bezoeker een gratis diamantje.
"We hebben onze rekening gemaakt en kunnen dit aan", vertelt conservator Boris Dewolf. "Zelfs veel Bruggelingen weten niet eens dat er een diamantmuseum is in hun stad. Daar maken we met deze actie komaf mee. We hebben het aantal diamanten in rekening gebracht, maar het mogen er altijd meer zijn." De actie loopt zeker tot na de zomer. Het Diamantmuseum in Brugge lokt jaarlijks 30.000 bezoekers.
Ook kleine spelers verhoogden gasprijzen op 1 april
Ook kleine spelers verhoogden gasprijzen op 1 april
Test-Aankoop wijst er vandaag op dat niet alleen Electrabel en
Luminus de gasfactuur hebben laten stijgen op 1 april. Ook klanten met
een variabel contract bij Eneco, Lampiris en Octa Plus, die hun
gasprijzen niet koppelen aan de olieprijzen op de internationale
markten, zien op 1 april de gasfactuur stijgen. Test-Aankoop raadt, in
navolging van de oproep van minister van Economie Johan Vande Lanotte,
aan de factuur te betwisten en onder voorbehoud te betalen.
Ook sommige klanten van Eneco, Lampiris en Octa Plus worden met een
stijging geconfronteerd. Het gaat om klanten met een variabel contract
waarin de aardgasprijs wordt berekend volgens de zogenaamde
TTF-parameter, die maandelijks de evolutie van de natuurlijke gasprijs
volgt op de Amsterdamse energiebeurs Endex.
Vandaag worden alle
energieleveranciers verwacht bij de Economische Inspectie voor een
gesprek. Ze zullen worden aangemaand prijsverhogingen in te trekken. Een
rapportering van die ontmoeting aan de bevoegde minister Vande Lanotte
wordt verwacht tegen begin volgende week.
Test-Aankoop zegt dat men niet kan ontkennen dat de wetteksten
verwarring creëren, maar dat duidelijk was dat de wet van start ging
vanaf, en dus inclusief, 1 april. Prijsstijgingen net voor het ingaan
van de bevriezing, is tegen de geest van de wet, zegt ook Test-Aankoop.
De consumentenorganisatie raadt klanten met een variabele
energiefactuur nu aan "onder alle voorbehoud" te betalen. Mocht de
prijsstijging in de toekomst door een rechter onwettig worden bevonden,
dan is het mogelijk om terugbetaald te worden, legt Test-Aankoop uit.
Als de gestegen factuur betaald wordt zonder enige betwisting, is dat
achteraf niet meer mogelijk.
Ook Unizo roept kmo's op eventuele
voorschotfacturen te betalen, maar de verhoging te betwisten. Voka
daarentegen vindt het niet de taak van de overheid om op te roepen tot
betwisting of het niet betalen van facturen. (br.hln)