Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




06-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Ademtest om maagkanker op te sporen voor 90 procent succesvol

Ademtest om maagkanker op te sporen voor 90 procent succesvol


http://static2.hln.be/static/photo/2013/9/10/1/20130306084136/media_xll_5621026.jpg


Wetenschappers hebben een ademtest ontwikkeld die kan helpen bij de diagnose van maagkanker. Via sensoren worden minuscule chemische bestanddelen van kankercellen opgespoord die vrijkomen wanneer we ademen. De test zou in 90 procent van de gevallen succesvol zijn, aldus de onderzoekers.

De wetenschappers voerden testen uit bij 130 kankerpatiënten uit Israël en China. "Via de ademtest zijn wij in staat om maagkanker op te sporen, waardoor we hopelijk de ziekte veel sneller kunnen ontdekken", verklaart hoofdonderzoeker en professor Hossam Haick.

Volgens Haick kan de ademtest ingezet worden als alternatief voor een endoscopie, een ziekteopsporingsmanier waarbij een arts met een flexibele slang in het lichaam van de patiënt gaat. De ademtest is niet alleen goedkoper, maar ook minder tijdrovend en niet zo onaangenaam als een endoscopie, aldus de professor.

Uit eerder onderzoek bleek al dat honden, vooral labradors en Portugese waterhonden, in staat zijn om verschillende soorten kankers op te sporen, zoals blaas-, long,- borst-, en eierstokkanker. Aangezien het reukvermogen van honden 1.000 keer beter ontwikkeld is dan bij mensen, kunnen de vierpoters deeltjes opsporen die eigen zijn aan kanker. Wetenschappers hebben lange tijd gehoopt dat de kankerspecifieke deeltjes die honden kunnen opsporen, konden gebruikt worden in een nieuwe sensor die adem- en stoelgangsmonsters zou kunnen testen.

"Slechts een op vijf patiënten kan geopereerd worden doordat de meeste maagkankers pas ontdekt worden wanneer ze al te ver gevorderd zijn", legt Kate Law uit van Cancer Research UK. "Elke test die kan helpen om de diagnose van maagkanker sneller vast te stellen, kan een groot verschil maken voor patiënten", gaat ze verder.

In België is maagkanker een vrij zeldzame vorm van kanker. Volgens cijfers van Belgian Cancer Registry blijkt dat in 2008 in totaal 1109 Belgen getroffen waren met maagkanker. Hiervan waren 804 mannen en 305 vrouwen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andy Warhol bestverkopende kunstenaar in 2012


Andy Warhol bestverkopende kunstenaar in 2012


http://oi49.tinypic.com/jfg3z5.jpg


Kunstenaar Andy Warhol is opnieuw nummer één geworden in de lijst van meeste geveilde kunstwerken in 2012. Hij verdringt hiermee de Chinese moderne impressionist Zhang Daqian en Pablo Picasso. De veelzijdige - en nog levende - Duitse kunstenaar Gerhard Richter steeg naar de vijfde plaats. Dat meldt Artprice.

Met een totale verkoop van meer dan 329 miljoen dollar (exclusief kosten), heroverde 'Pop Art'-icoon Andy Warhol (1928-1987) zijn eerste plaats.

In 2007 was hij ook al eens de nummer een, maar zakte direct daarna, volgens het verslag van Artprice en Artron. De Pop-Art koning, nummer drie in 2011, brak wel geen records in 2012. De markt werd "overspoeld" door beeldende kunst van de Andy Warhol Stichting, die via Christie's veel van zijn collectie heeft verkocht, aldus Artprice.

Zhang (1899-1983), in 2011 nog nummer een, valt, met 287 miljoen dollar, een plaatsje terug. De vraag naar zijn vaak Zen-geïnspireerde landschappen is sterk teruggevallen.

Pablo Picasso (1881-1973), vierde in 2011, gaat terug naar de derde plaats met enkel 286 miljoen dollar aan openbare verkopen op zijn naam, minder dan het jaar ervoor.(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mu.Zee koopt topstuk van James Ensor

Mu.Zee koopt topstuk van James Ensor


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/7/0/20130305123006/media_xll_5618235.jpg


Het museum Mu.Zee in Oostende heeft de tekening 'Les Masques et la Mort' van James Ensor aangekocht voor 190.000 euro. De aankoop is van grote betekenis voor Mu.Zee want het is het eerste werk van Ensor met maskers in de collectie.

'Les Masques et la Mort' dateert uit 1898 en is een gouache, krijt en aquarel op papier. Het stelt een groep gemaskerden voor die de Dood omringen. Het werk was in handen van een Belgische privé-verzamelaar die erop stond dat het zou te zien zijn voor het publiek.

Mu.Zee-directeur Philip Van den Bossche: "Het is een werk van groot formaat, van enorme kwaliteit en uit één van zijn beste periodes. De afmetingen van 54 op 50 cm zijn uitzonderlijk want doorgaans zijn de tekeningen van Ensor van een kleiner formaat." Het motief van het werk is ook te zien op het biljet van 100 Belgische frank dat in 1995 door de Nationale Bank van België werd geproduceerd. 'Les Masques et la Mort' is vanaf nu permanent te zien in de vleugel met topstukken. (br.hln - foto photo news)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermiste tiener overleeft twee nachten in sneeuwgrot


Vermiste tiener overleeft twee nachten in sneeuwgrot

http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/0/0/20130306073435/media_xll_5620965.jpg


In het Amerikaanse skigebied Sugarloaf bij Maine heeft een 17-jarige skiër twee nachten in de wildernis overleefd. Overdag hoorde hij sneeuwscooters en probeerde op dat geluid af te gaan, 's nachts schuilde hij in een zelfgebouwde sneeuwgrot. Dat schrijft The Huffington Post.

Joy en zijn vader namen zondagnamiddag samen de zeteltjeslift naar de top van de berg. Ze besloten een verschillende route naar beneden te nemen. Daarna zouden ze elkaar op de parking van het skigebied ontmoeten om terug naar Massachusetts te rijden. Toen zijn zoon niet kwam opdagen, sloeg de vader in paniek alarm.

Op maandag moest de zoektocht naar Joy bij het vallen van de nacht afgeblazen worden. Het zicht was te zeer beperkt door hoge winden en opstuivende sneeuw. De zoektocht zou de dag erna hervat worden.

Nicolas Joy werd uiteindelijk dinsdagmorgen gevonden op de westelijke flank van Sugarloaf Mountain. De persoon die Joy vond, nam eigenlijk niet deel aan de zoektocht. De tiener werd onmiddellijk naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek, maar de tiener bleek wonder boven wonder ongedeerd. Hij overleefde twee nachten in de wildernis in een zelfgebouwde sneeuwgrot.

Jaarlijks worden één à twee skiërs vermist in het skigebied van Sugarloaf. Drie jaar geleden nog overleefden vier snowboarders een nacht in de wildernis. Ze bleven in dichtbebost gebied en bewogen de hele tijd om niet onderkoeld te raken. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toni Childs - Don't Walk Away

Toni Childs - Don't Walk Away

Klik op de foto om ze te beluisteren






Toni Childs (geboren 29 oktober, 1957) is een Amerikaanse zangeres

Toni Childs groeide op onder een streng religieus regime  in verschillende kleine dorpjes op het Amerikaanse platteland. In de dogmatische levenvisie van de familie Childs passen geen creatieve uitingen, maar Toni voelt zich sterk aangetrokken tot de blues van Billie Holiday en verlaat al op vijftienjarige leeftijd het ouderlijk huis. Zwervend van stad naar stad belandt ze uiteindelijk in de roerige muziekscene van Los Angeles. Na het zien van een Pink Floyd-concert in '72 weet Toni zeker dat ze op professionele basis verder wil in de popmuziek...



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mix van shampoo en grof zeezout belooft meer volume


Mix van shampoo en grof zeezout belooft meer volume

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






Door grof zeezout toe te voegen aan je shampoo, krijg je dikker haar met meer volume. Dat beweren de beauty-experten van ModaMob. Volgens hen hebben ook je lokken af en toe een scrubbeurt nodig, net als je huid. Met de 'ontgiftende' mix zou je haar ontdaan worden van dode huidcellen, achtergebleven productrestjes en vuil, terwijl de natuurlijke oliën van je haar intact blijven.

"Door veel haarproducten te gebruiken, kan je haar plat vallen en te veel doorwegen", legt experte Marianna Hewitt, een vroegere Miss California, uit in een filmpje op de beautywebsite. Maar daar kan je iets aan doen met je eigen ontgiftende mix van shampoo en zout.

Het is wel belangrijk dat je grof zeezout gebruikt, zodat je kan genieten van de scrubbende voordelen. "Het zout haalt alle 'smurrie' uit je haar", weet Hewitt. "Het verwijdert alle restjes die al jaren achterblijven in je haar. En dat zal uiteindelijk zorgen voor meer volume."

De mix is niet alleen goedkoop, maar ook erg eenvoudig om te maken. Het enige wat je moet doen is drie deeltjes zout mengen met twee deeltjes shampoo. Zorg ervoor dat je alles goed door elkaar mengt.

Daarna kan je in de douche aan de slag met het mengsel. Spoel je haar goed uit met koud (!) water en zorg ervoor dat alle restjes weg zijn. Het is géén goed idee om de wasbeurt te herhalen, zoals je met een gewone shampoo misschien wel doet. "Was je haar niet meer dan een keer per maand met dit mengsel, want dan zal je haar té proper zijn", zegt Hewitt.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Vrouwenpraat' bestaat ook bij chimpansees

'Vrouwenpraat' bestaat ook bij chimpansees


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/9/2/20130305153338/media_xll_5619002.jpg


Vrouwelijke chimpansees zijn negatiever in hun communicatie met andere vrouwtjes, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. In conversaties van vrouw tot vrouw gebruiken de chimpansees agressievere signalen en ze verontschuldigen zich ook minder vaak voor hun gedrag.

De Amerikaanse onderzoekster Nicole Scott van de universiteit van Minnesota bestudeerde 17 vrouwelijke chimpansees en vijf mannetjes in de Chester Zoo. Ze zag vooral de bewegingen met het hoofd en de rest van het lichaam, die de dieren bewust uitoefenden, als signalen. In hun communicaties met mannetjes zijn vrouwtjes veel vriendelijker dan in hun contacten met geslachtsgenoten.

Mannelijke chimpansees blijken hun gedrag helemaal niet aan te passen aan het geslacht van hun 'gesprekspartner'. Mogelijk zijn vrouwtjes zich dus meer bewust van het geslacht van hun partner en hebben ze met meer sociale druk te kampen dan mannetjes. "Ik zie wel gelijkenissen met mijn eigen leven", zegt Nicole Scott aan de BBC. "Vrouwen zijn agressief en competitief tegenover elkaar, terwijl mannen hun gedrag nauwelijks aanpassen."

Doorgaans wordt door biologen aangenomen dat mannetjes net agressiever zijn dan vrouwtjes. De resultaten van het onderzoek spreken die theorie dus tegen. "Het is niet zo dat vrouwtjes agressiever zijn dan mannetjes, maar ze uiten hun agressie wel op een andere manier", nuanceert Scott. De studie verschijnt in het tijdschrift 'American Journal of Primatology'.




» Reageer (0)
05-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rik De Saedeleer overleden

Rik De Saedeleer overleden

Klik op de foto om de uitroep Goooaaaaaaal! Goal! Goal! Goal! te beluisteren






De legendarische ex-voetbalcommentator Rik De Saedeleer is op 89-jarige leeftijd overleden. De Saedeleer, zelf een ex-voetballer die heel zijn carrière voor RC Mechelen speelde, werd wereldberoemd met uitspraken als 'Daar is em, daar is em!' en 'Dag moeder!', die hij tijdens de hoogdagen van de Rode Duivels enthousiast door de microfoon riep. In 2008 werd hij bekroond voor zijn hele tv-carrière.

Oud-voetbalcommentator Rik De Saedeleer overleed zondag al, maar het was pas deze namiddag dat Carl Huybrechts het nieuws namens de familie bekendmaakte. De begrafenis heeft al in heel intieme kring plaatsgevonden. Huybrechts kon niet zeggen of die begrafenis maandag of dinsdag was. "Het voorbije anderhalf jaar lag Rik regelmatig in het ziekenhuis", luidt het. "De leeftijd heeft zijn tol geëist."

Huybrechts, die de memoires van De Saedeleer optekende in een boek dat in oktober 2011 verscheen, voegde er nog aan toe dat de familie van De Saedeleer vraagt om gerust gelaten te worden. De voormalige voetbalverslaggever, die na het WK van 1998 met pensioen ging, laat een weduwe en twee dochters na.(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kamelen leefden eerst op de Noordpool

Kamelen leefden eerst op de Noordpool


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/12/3/20130305173443/media_xll_5619498.jpg


Miljoenen jaar geleden leefde de kameel eerst op de Noordpool, tijdens een periode waar de regio voordelen haalde uit een klimaat dat zachter was dan vandaag. Dat schatten Canadese wetenschappers in een studie, onder leiding van Natalia Rybczynski van het Canadese Museum van Natuur in Ottawa, die wordt gepubliceerd in het Britse vakblad Nature Communications.

De grootvader van alle kamelen, dromedarissen en moderne lama's werd dus niet geboren in de Sahara, het Arabische schiereiland of de Andes, maar in Noord-Amerika tijdens het Eoceen zowat 45 miljoen jaar geleden.

Die kamelen zouden vervolgens gemigreerd zijn tot in Azië via een dunne landtong die toen de twee contintenten verbond in de Beringstraat. Een ander deel van de familie heeft koers gezet in de richting van Zuid-Amerika, waar hun afstammelingen nog steeds leven: lama's, alpaca's en vicuña's.

Hun theorie vindt zijn grondslag in een stukje gefossiliseerde beenderen van 3,5 miljoen jaar oud, dat ontdekt werd bij versteende bomen op het grote eiland Ellesmere van de Canadese Arctische archipel bij de Noordpool en Groenland. "De kameel van Ellesmere is de meest noordelijke vertegenwoordiger van de kameelachtigen" ontdekt tot nu toe.

Het dier "woonde in het Hoge Noorden tijdens de warme periode van het Plioceen. De regio was bebost en grote gebieden van de Canadese Arctische archipel werden gevuld door residu's", schrijven de onderzoekers.

Vandaag kent het eiland Ellesmere bijna geen vegetatie. In die tijd was de gemiddelde jaartemperatuur er ongeveer 2 à 3°C hoger dan vandaag, maar nog negatief, verduidelijken ze.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet alleen bij kinderen: 1 op 3 heeft ook later nog ADHD

Niet alleen bij kinderen: 1 op 3 heeft ook later nog ADHD

http://static0.hln.be/static/photo/2013/8/0/3/20130305085958/media_xll_5617548.jpg


ADHD (aandachtstekort-hyperkinetische stoornis) is een aandoening die we vooral associëren met kinderen en waarvan we denken dat het na een tijdje wel overgaat. Maar volgens een nieuwe studie kan ADHD blijven duren tot in de volwassenheid. Dat is zelfs het geval bij een op de drie volwassenen. Bovendien hebben zij ook een hogere kans op andere psychiatrische aandoeningen.

ADHD treft ongeveer zeven procent van de kinderen, meer jongens dan meisjes. Wie aan de aandoening lijdt, raakt snel afgeleid, heeft het moeilijk om stil te zitten en doet dingen zonder na te denken over de gevolgen.

In een onderzoek van de Mayo Clinic in Minnesota wilde men nagaan of en hoe ADHD zich verderzet in het volwassen leven. Daarvoor werden meer dan 5.000 kinderen gevolgd, die geboren werden tussen 1976 en 1982 in Rochester. 367 van hen kregen de diagnose van ADHD, van wie er 232 deelnamen aan het vervolgonderzoek als volwassene.

Symptomen
"Slechts 37,5 procent van de kinderen die we contacteerden als volwassenen, hadden helemaal geen symptomen meer van de aandoening", zegt onderzoeksleider dr. William Barbaresi. "Dat toont dat er nood is aan een langdurige behandeling voor kinderen met ADHD, ook als ze volwassen zijn."

De wetenschappers stelden vast dat 29 procent van de kinderen met ADHD de aandoening ook nog hadden als volwassene. Van hen had maar liefst 81 procent ook nog last van een andere psychiatrische stoornis. Ter vergelijking: dat was het geval bij slechts 47 procent van degene die geen ADHD meer hadden en 35 procent van de proefpersonen uit de controlegroep.

Verder bleek ook dat zeven van de 367 kinderen met ADHD (1,9 procent) al gestorven waren, waarvan drie door zelfdoding. Van de 4.946 kinderen zonder ADHD stierven er slechts 37 (0,7 procent), waarvan vijf door zelfdoding. Tien van de kinderen met ADHD (2,7 procent) zaten op het moment van de vervolgstudie in de gevangenis.

Daarbij merkt dr. Barbaresi op dat het gaat om kinderen uit de middenklasse, met een goed onderwijsniveau en toegang tot gezondheidszorg. "De resultaten zouden nog slechter kunnen zijn bij bevolkingsgroepen die het sociaal en economisch moeilijker hebben", aldus de onderzoeksleider.

Chronisch
"Het is een misvatting dat ADHD een vervelende stoornis bij kinderen is, die te veel aandacht krijgt en overbehandeld wordt", beklemtoont dr. Barbaresi. "Dat staat ver van de waarheid. We moeten ADHD beschouwen als een chronische ziekte, net zoals bijvoorbeeld diabetes. De behandeling moet daaraan aangepast worden", vindt hij.

Hij adviseert ouders dan ook om ervoor te zorgen dat hun kinderen met ADHD in behandeling blijven als tiener. Bovendien moeten ze ook gecontroleerd worden op leerstoornissen en andere aandoeningen, zoals depressies en angsten.

Symptomen van ADHD

- Onoplettendheid

Korte aandachtsspanne, makkelijk afgeleid, vergeetachtig lijken, niet in staat om zich te concentreren.

- Hyperactiviteit

Niet in staat om stil te zitten, wriemelen, overmatig praten en bewegen.

- Impulsief

Handelen zonder nadenken, weinig gevoel voor gevaar, niet in staat om geduldig te wachten. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen willen meer: man met humor volstaat niet

Vrouwen willen meer: man met humor volstaat niet


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/13/6/20130305104251/media_xll_5617731.jpg


Mannen die humor inzetten in een poging een vrouw in bed te krijgen, zullen straffer uit de hoek moeten komen. Louter vertrouwen op wat grappige praat volstaat niet langer. Psychologen van de Universiteit van Stirling ontdekten immers dat grapjassen ook aantrekkelijk moeten zijn, willen ze scoren bij een vrouw.

De onderzoekers vroegen aan een groep psychologiestudenten welke twee zaken ze zouden meenemen naar een onbewoond eiland en waarom. Voor hun antwoord konden ze kiezen uit chocolade, haarspray of een plastic zakkje. Hun antwoorden werden allemaal vastgelegd op video. Hoewel de mannelijke studenten absoluut niet wisten dat de studie over humor ging, probeerde de grote meerderheid toch grappig uit de hoek te komen.

Vervolgens werd aan andere studenten gevraagd om de commentaren van de testpersonen te beoordelen. Hierbij werd enerzijds gepolst naar de gevatheid van de studenten. Anderzijds moesten ze ook zeggen hoe aantrekkelijk ze de psychologen in wording vonden en met wie ze een korte of een lange relatie zouden overwegen.

Blijkbaar zijn vrouwen toch oppervlakkiger dan ze zelf willen toegeven. Uit de resultaten van de studie blijkt immers dat de aantrekkelijke individuen uit de videoclip als grappiger worden bestempeld dan hun studiegenoten die over iets minder goede looks beschikken. Bovendien gaven de vrouwen toe dat ze sneller zouden flirten met een knappe testpersoon. Dit verklaren de onderzoekers door het eenvoudige feit dat dergelijke mannen minder snel de indruk wekken zich serieus te willen binden voor een lange relatie.

Een mogelijke theorie is dat mannen humor gebruiken om te tonen hoe intelligent ze wel zijn en om te bewijzen aan een vrouw dat ze over goede genen beschikken. Een andere verklaring is dat we onze gevatheid gebruiken om aan te tonen dat we ons seksueel aangetrokken voelen tot iemand.

De studie staat gepubliceerd in het blad 'Personality and Individual Differences'. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frietparty's zijn nieuwste rage

Frietparty's zijn nieuwste rage

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Tieners in Zuid-Korea bestellen grote porties frieten die ze daarna gezamelijk op dienbladen uitstorten. Het verorberen van de gefrituurde lekkernij wordt dan veelvuldig gefotografeerd. En ziedaar een nieuwe hype is geboren: de 'frietparty'.

Wil je zelf een frietparty organiseren? Moeilijk is het niet. Ga naar een hamburgerketen en bestel een 'bijna dodelijke' hoeveelheid frieten. Verwijder de papieren verpakking en strooi ze uit over de dienbladen. Neem een foto, publiceer online en bedek eventueel je gezicht. Klaar is kees.

Het is niet bepaald een manier van eten die aangemoedigd wordt door het personeel van fastfoodrestaurants. Begrijpelijk. Een dozijn tieners werd dan ook al aan de deur gezet in een lokale McDonald's. Ze hadden geprobeerd om gezamelijk een hoeveeldheid frieten ter waarde van maar liefst 200 euro op te eten. Maar de foto van hun braspartij doet nu wel de ronde op tal van socialenetwerksites.

Vorig jaar werden dergelijke kiekjes al in Japan gepost maar het lijkt nu alleen maar te escaleren. Het personeel van hamburgerketens, ouders en gevoelige tienermagen zullen er allerminst mee opgezet zijn. (br.hln)



» Reageer (0)
04-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angst beïnvloedt dagelijks leven van 1 op 5 Vlamingen

Angst beïnvloedt dagelijks leven van 1 op 5 Vlamingen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/9/10/20130304113812/media_xll_5614990.jpg


Bijna 1 op 6 Vlamingen (16 procent) vindt zichzelf behoorlijk tot heel angstig. Dat blijkt uit een studie van de CM bij meer dan 700 Vlamingen. We zijn vooral bang dat onze dierbaren iets zal overkomen, of dat we ziek of eenzaam zullen worden. Voor 22 procent van de Vlamingen zijn die angsten zelfs een onoverkomelijke drempel om bepaalde zaken te ondernemen.

"Bij maar liefst 22 procent van de ondervraagden belemmert een of andere angst hen in het dagelijkse leven om bepaalde zaken te ondernemen", legt woordvoerder Marjolein Cuvelier uit. "Wanneer angst je leven bemoeilijkt, valt daar in veel gevallen vrij eenvoudig iets aan te doen. Toch schuwen veel Vlamingen therapie: slechts 23 procent van de ondervraagden zou professionele hulp overwegen om hun angsten te behandelen. Vrouwen (26%) zullen eerder psychologische hulp overwegen dan mannen (14%)."

Slechts een vijfde van alle Vlamingen vindt zichzelf helemaal niet angstig. Verder blijkt dat vrouwen angstiger zijn dan mannen: 31 procent van de mannelijke respondenten vindt zichzelf helemaal niet angstig tegenover 16 procent van de vrouwen. Machogedrag of niet, mannen (38%) zullen minder snel met familie, vrienden of kennissen over hun angsten praten dan vrouwen (52%).

Meer dan twee derde van de Vlamingen (67%) vindt van zichzelf dat hij of zij genoeg zelfvertrouwen heeft. Mannen (75%) hebben over het algemeen meer zelfvertrouwen dan vrouwen (63%). Heel wat Vlamingen zijn wel bang om iets niet aan te kunnen of verkeerd te doen (36%), om uitgelachen te worden (21%), om voor zichzelf op te komen bij de collega's of baas (16%) of om gepest te worden (9%). (br.hln)

1.     Angst dat mijn dierbaren iets overkomt     63,4%
2.     Angst dat onze kinderen het veel minder goed zullen hebben     37,9%
3.     Angst dat ik iets niet aankan of verkeerd doe     36,2%
4.     Angst om ziek te worden     35,1%
5.     Angst om financiële problemen te krijgen     35%
6.     Angst van extreme geloofsovertuigingen     33,9%
7.     Angst om ’s avonds alleen de straat op te gaan     27,4%
8.     Angst om eenzaam te worden     26,8%
9.     Angst om uitgelachen te worden     20,9%
10.     Angst dat we afstevenen op een escalatie van conflicten en oorlogen     20,4%



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwin komt stokstijve natuurfotograaf besnuffelen

Leeuwin komt stokstijve natuurfotograaf besnuffelen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





De job van natuurfotograaf is niet altijd een pretje en houdt de nodige risico's in. Dat kan Graham Springer getuigen. De fotograaf/cameraman van Earth Touch, een tv-zender die zich volledig op de natuur concentreert, was aan het werk in Botswana toen hij onverwachts een wel heel dichte ontmoeting met een leeuwin beleefde. Springer bleef stokstijf staan, ook toen de leeuwin van zo'n 140 kg hem kwam besnuffelen (zie onderstaande video). "Als een leeuwin aan je kruis komt ruiken, dan kan je alleen maar niet bewegen en hopen dat ze snel vertrekt", vatte de natuurfotograaf zijn hachelijk avontuur samen.

"Earth Touch, our Planet Close up", staat er te lezen op de website van het natuurtelevisiekanaal. Iets te close wellicht in dit geval. Gelukkig konden zijn collega's de beelden vastleggen voor het nageslacht, anders zou wellicht niemand Graham Springer geloofd hebben.

De natuurfotograaf legt zelf uit wat er juist gebeurde, die morgen ergens op een afgelegen plek in Botswana. "Samen met een collega waren we fraaie plaatjes van een groep leeuwen aan het schieten. Hij filmde, terwijl ik van bij de jeep foto's nam. Ik hield me eerst zo laag mogelijk voor de beste kiekjes. Toen ik opstond, zag ik plots een grote leeuwin die echt vlak naast me passeerde. Ik bleef stokstijf staan."

"Enkele meters verderop bedacht de leeuwin zich plots. Ze had de koffers met mijn materiaal in de smiezen gekregen en besloot op haar stappen terug te keren. Ik kon niet meer bewegen, dus was terug in de jeep kruipen en vluchten geen optie. Eerst kwam de leeuwin aan mijn materiaal snuffelen en dan aan mijn lijf. Ik kan je vertellen dat wanneer een leeuwin aan je kruis komt ruiken er maar een mogelijkheid overblijft: stokstijf blijven staan en hopen dat ze snel weggaat."

"Gelukkig deed ze dat ook en na enkele erg zenuwslopende momenten kon ik eindelijk herademen. Als natuurfotograaf (of natuurcameraman) proberen we altijd zoveel mogelijk het gedrag van wilde dieren in te schatten. We willen nooit in een situatie komen, waarin we ons eigen leven of dat van het wilde dier in gevaar brengen. We nemen natuurlijk berekende risico's, maar zo'n bloednerveuze momenten als deze had ik toch nog nooit meegemaakt." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mmm insecten: het voedsel van de toekomst


Mmm insecten: het voedsel van de toekomst


http://oi49.tinypic.com/2whqlu0.jpg


Voor toekomstige generaties is het misschien even normaal om insecten te eten als een stukje vlees voor ons. Volgende maand wordt in Londen zelfs een speciaal festival georganiseerd om het eten van insecten te promoten.

"Eikes", denkt u misschien bij het lezen van de titel. Dat is de reactie van de meeste mensen wanneer ze denken aan krokante kevers of andere gefrituurde insecten. Die houding willen de organisatoren van een Londens festival uit de wereld helpen. Twee dagen lang zal het 'Nordic Food Lab', het Scandinavische team achter het Deense restaurant Noma, de Londenaars kennis laten maken het voedsel van de toekomst.

Noma is al drie jaar op rij uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld en op de kaart staan veel vreemde ingrediënten. Chef René Redzepi zegt dat mieren als een gebraden citroenschil smaken, en een puree van gefermenteerde sprinkhanen en mottenlarven lijkt op een straffe vissaus. Met de larven van bijen kan je dan weer een zoete mayonaise maken waarvoor geen eieren meer nodig zijn. Kenners experimenteren en vinden voortdurend nieuwe manieren om de kleine wezens op ons bord te leggen.

Binnenkort mogen we dus niet meer klagen wanneer we een vlieg in onze soep vinden, want dat is misschien de bedoeling. Specialisten wijzen echter op de voordelen van insecten eten voor het milieu. Boeren kunnen op termijn zelfs bewust insecten gaan kweken bedoeld voor onze voedselketen. Vorig jaar stelden de Verenigde Naties een lijst samen met 1.909 eetbare insectensoorten. Later dit jaar zal de VN in samenwerking met de Nederlandse overheid een internationale conferentie over deze waardevolle voedselbron houden.

Er moet veel gebeuren vooraleer insecten met uitsterven bedreigd worden. Voor iedere persoon op deze planeet leeft er 40 ton aan insecten. "Ik weet dat het in de westerse wereld een taboe is om insecten te eten, maar waarom niet?", zegt Redzepi. "In het zuidwesten van Azië is het heel normaal om insecten te eten. Als je graag paddenstoelen eet, heb je al meer wormen gegeten dan je jezelf maar kunt inbeelden. En we eten ook honing, terwijl dat eigenlijk de kots van een bij is. Denk daar de volgende keer maar eens aan."

Het motto van de 'Nordic Food Lab' is: "Niets is oneetbaar." Insecten worden door mensen meestal als ergerlijk ervaren en met een slag met de vuist of een trap met de voet van de kaart geveegd. Toch vormen ze met meer dan een miljoen soorten de meest variërende levensvorm op onze planeet. De komende dertig jaar zullen we de kaap van negen miljard mensen overstijgen. Eén miljoen van die mensen heeft niet genoeg voedsel en de druk op de landbouw zal nog groter worden. Tegelijk wordt ook vlees duurder en moet er steeds meer regenwoud sneuvelen om vee te blijven telen.

Insecten stoten ook minder schadelijke gassen uit dan koeien en schapen. Ze hebben dus ook een goede invloed op de milieuvervuiling. In China en Zimbabwe duiken de eerste 'boerderijen' voor insecten al op. Wie de nieuwe delicatesse graag eens wil proberen, moet dus volgende maand een bezoekje brengen aan het 'Pestival' in Londen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Veiling 547 Hergé-stukken brengt bijna 400.000 euro op


Veiling 547 Hergé-stukken brengt bijna 400.000 euro op


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/4/6/20130303210435/media_xll_5613081.jpg


Een veiling van meer dan 547 strips, beeldjes, schetsen en ander materiaal van Hergé heeft in  Brussel bijna 400.000 euro opgebracht. Dat meldt expert Johnny Kindt, die de veiling in de Brusselse Galerie Moderne leidde.

De goedkoopste stukken gingen voor iets meer dan 100 euro van de hand, voor het meest gewilde stuk -een schets uit 1942 van een schaatsende Kuifje- betaalde een verzamelaar iets meer dan 85.000 euro. Een deel van de opbrengst van de veiling gaat naar een goed doel.

Galerie Moderne werkte meer dan een jaar om de collectie van strips, beeldjes, schetsen en promotiemateriaal bijeen te krijgen. Naast de schets uit 1942 zaten er tussen de stukken ook een wandpuzzel van een Kuifje-raket van zo'n drie meter op drie, waarvan slechts 15 exemplaren bestaan, een kleurtekening met alle personages van Hergé, en strips van Kuifje, Kwik en Flupke en andere Hergé-helden in verschillende talen. De veiling lokte dan ook Hergé-fans vanuit heel Europa.

"Het was een zeer goede veiling", zegt Johnny Kindt. "Ongeveer 80 procent van de te koop aangeboden stukken zijn verkocht. Eén van de eerste duizend exemplaren van "Tintin au pays des Soviets" bracht 5.000 euro op, een originele "Sigaren van de farao" 3.000 euro." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op tien knuffelt liever met een kat dan met partner

Een op tien knuffelt liever met een kat dan met partner


http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/5/0/20130304112410/media_xll_5614935.jpg


Grote katachtigen worden vaak afgebeeld als de koning van de jungle, het lijkt erop dat kleinere exemplaren evenveel respect afdwingen in hun eigen 'koninkrijk'. In een onderzoek gaf 95 procent van de respondenten aan dat ze hun kat als een lid van de familie beschouwen. Een op tien gaat nog verder door te zeggen dat ze liever knuffelen met hun kat dan met hun partner.

Katten spelen dus blijkbaar een belangrijke rol in het gemiddelde gezin. Twee derde van de ondervraagde katteneigenaars (64 procent) geeft zelfs aan dat ze hun mening over andere mensen deels baseren op de reactie van hun kat op die persoon. Het zou om een soort 'wederzijds vertrouwen' gaan tussen kat en baasje.

Verder verklaren meer dan de helft van de respondenten af en toe een 'goed gesprek' met hun kat te hebben. 87 procent gelooft dat hun spinnende vrienden de dagelijkse stress verminderen omdat ze een gevoel van kalmte uitstralen. Meer dan twee derde van de eigenaars vertelt dat hun kat hen begrijpt en 40 procent zegt dat hun huisdier extra aandacht aan hen besteedt als ze ziek zijn.

Het onderzoek bracht ook enkele gelijkenissen tussen huiskatten en grotere leden van de kattenfamilie onder de aandacht. Gewone katten rusten ook op hogere plaatsen, verzorgen en kneden elkaars vacht. Kattenspecialist Dr Sandra McCune zegt "Hoewel katten vaak gezien worden als onafhankelijke en mysterieuse wezens hebben ze toch een speciale relatie met hun baasjes zoals een leeuwenwelp die in het wild zou hebben met zijn moeder."

"Alles wat een huiskat doet valt op een of andere manier terug te koppelen aan het gedrag van grote katachtigen. Hoewel ze sterk verschillen in grootte zullen ze allebei hun lichaam of hoofd gebruiken om iemand te groeten door het tegen de andere aan te wrijven" legt kattenexpert Simon King uit. Het likken van de handen van hun baasje door huiskatten is te vergelijken met het gedrag van groepen van grote katachten die elkaars vacht schoonmaken. Een op vier van de respondenten verklaart dat het 'grotekattengedrag' van hun huisdier hen al was opgevallen.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 7 vrouwen gooit kleren man weg

Een  op zeven vrouwen gooit kleren man weg


http://static2.hln.be/static/photo/2013/0/13/12/20130304085050/media_xll_5613702.jpg


Hoewel de gemiddelde vrouw zelf zestien stukken in haar kleerkast heeft hangen die ze nooit draagt, kan ze het niet laten om kledij van haar man door ramen en deuren naar buiten te gooien. Maar liefst een op zeven vrouwen geeft toe dat ze achter de rug van haar man kleren weggooit die hem volgens haar niet meer passen, zo blijkt uit een enquête van de Britse Heart Foundation (BHF).

Een derde van de Britten voelt zich bovendien opgelucht na een grondig opruimmomentje in de kleerkast. Wat het pas echt straf maakt, is dat elf procent van de vrouwen vindt dat het opruimen van de kleerkast leuker is dan... seks.

Al zijn er niet alleen voordelen aan verbonden. Na een enthousiaste opruimbeurt heeft meer dan een vierde van de ondervraagde Britten (28 procent) immers in de vuilniszakken moeten gaan snuffelen om kledingstukken terug te vinden die ze eigenlijk niet wilden wegdoen. 17 procent heeft ooit zelfs per ongeluk iets waardevols kwijtgespeeld na een grote schoonmaak.

Emotionele waarde
De Britse Heart Foundation, die mensen aanmoedigt om kledingstukken die ze niet meer dragen naar hun winkels te brengen, wilde ook te weten komen waarom we bepaalde stukken koste wat het kost willen bijhouden en andere niet. Hier speelt uiteraard emotionele waarde een grote rol. Een derde (33 procent) van de Britten houdt bijvoorbeeld zaken bij die hen herinneren aan betere tijden en bijna de helft (45 procent) kan het niet over zijn hart krijgen om stukken weg te gooien met emotionele waarde.

Het grappige is dat zes procent van de ondervraagde Britten bepaalde stukken bijhoudt niet omdat ze het ooit gebruiken, maar wel uit schrik dat de persoon die het hen gaf er ooit naar zou vragen.

Weinig verrassend is bovendien dat een vierde (25 procent) een serieuze opruiming plant na een stukgelopen relatie. Al ligt bij een relatiebreuk niet alleen een frisse start aan de basis van een selectie in de kleerkast, soms durft een ex die uit is op wraak wel eens een handje toesteken. Een op zeven vrouwen (15 procent) geeft toe al eens kleren van een ex-partner te hebben weggegooid in een woede-uitbarsting. En ook het cliché van de doorgeknipte das is hier van toepassing. Acht procent van de Britten bekende immers al eens kleren van een ex te hebben vernietigd.

"Ons onderzoek toont aan dat bijna een derde van de mensen zich opgelucht voelt na een grondige 'lenteschoonmaak'. Voor sommigen voelt het zelfs beter dan naar de fitness gaan", verklaart Mike Taylor van BHF. "We willen graag iedereen aanmoedigen om zo een grote kuis te houden in de lente. Als je bepaalde kledingstukken jaren niet gedragen hebt, is het tijd om hen op te geven", besluit hij. (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeren drinken en roken minder

Jongeren drinken en roken minder


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/16/13/20130304113531/media_xll_5614963.jpg


Jongeren drinken minder alcohol en roken minder tabak en cannabis. Dat meldt de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) vandaag in een persbericht naar aanleiding van de jaarlijkse leerlingenbevraging over alcohol en drugs bij jongeren in het secundair onderwijs. Jongeren blijven wel experimenteren met cannabis, aldus het VAD.

VAD presenteert vandaag het rapport van het schooljaar 2010-2011, waarin 25.301 leerlingen uit 48 scholen deelnamen aan de bevraging. De vereniging organiseert de bevraging elk jaar sinds het schooljaar 2000-2001. "De resultaten bevestigen de trends in middelengebruik over de laatste vijf jaar", luidt het in het persbericht. Tussen 2005 en 2011 is het aantal jongeren dat ooit tabak gebruikte, gedaald van 39,4 procent tot 33,7 procent.
   
Daarnaast daalde het aantal jongeren dat ooit alcohol dronk van 82 procent naar 71,5 procent. Het aantal leerlingen dat wekelijks tot dagelijks dronk, is gedaald van 24 naar 19,5 procent. Bovendien is het aantal twaalf- tot veertienjarigen dat ooit alcohol dronk, gedaald van 71,1 procent naar 47,8 procent. VAD vindt het positief dat jongeren ouder zijn wanneer ze voor de eerste keer drinken. "Jongeren zijn vatbaarder voor de negatieve effecten van alcohol, en bovendien is het bewezen dat hoe vroeger een kind met het drinken van alcohol begint, hoe groter de kans is dat het later een drankprobleem krijgt", luidt het in het persbericht.
   
Toch dronk 45,8 procent van de -16-jarigen het jaar voor de bevraging alcohol en 34,5 procent van de -18-jarigen sterkedrank. "Dat is een aandachtspunt, want sterkedrank wordt vaak in een mix gedronken", legt VAD uit. "Daardoor zijn de jongeren zich minder bewust van de hoeveelheid alcohol die ze drinken en ervaren ze de effecten (te) laat."
   
Voor cannabis zijn de resultaten minder eenduidig. Het aantal leerlingen dat ooit cannabis heeft gebruikt, schommelde de laatste vijf jaren tussen 16 en 22 procent. Het aantal leerlingen dat geregeld cannabis gebruikt ligt rond de 3 procent. "Er is wel sprake van een daling, maar een veel kleinere dan die van het alcohol- en druggebruik", aldus de vereniging.

"Bovendien is er geen stabiele tendens, zeker niet wanneer het gaat over het aantal leerlingen dat experimenteert." In 2008-2009 meldde 18,8 procent van de leerlingen dat ze ooit cannabis gebruikten, het jaar erop 21,6 procent en bij de meest recente enquête was dat 17,2 procent. De cannabiscampagne die minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen in december 2012 aankondigde is dan dan ook een zeer welkom initiatief, zegt VAD nog.
   
Ondanks de dalende trend, moeten we waakzaam blijven, besluit VAD. "Er zijn nog steeds jongeren zijn die te vaak of teveel drinken en cannabis blijft relatief populair." (br.hln)



» Reageer (0)
27-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Mensen gebruiken zelfde paswoorden overal voor


Mensen gebruiken zelfde paswoorden overal voor


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/15/14/20130227183522/media_xll_5602994.jpg


Meer dan 90 procent van de paswoorden die gebruikt worden om via een computer, tablet of telefoon toegang te krijgen tot diensten als bankrekeningen, e-mails of sociale netwerken, is kwetsbaar vanwege de herhaling ervan. Dit zegt een studie van het bedrijf Deloitte die maandag in Panama bekendgemaakt is.

De studie verzekert dat met de duizend meest gebruikte paswoorden (van de 6 miljoen die bekeken werden voor de studie) het mogelijk is toegang te krijgen tot 91 procent van de diensten die in theorie beschermd zijn.

Deze mogelijkheid om toegang te krijgen tot bankrekeningen, profielen of sociale netwerken, verkoopwebsites of andere onlinediensten, maakt deze diensten erg kwetsbaar voor aanvallen door cyberpiraten.

"Het grootste probleem met de paswoorden is het hergebruik ervan. De mens onthoudt vijf, zes, zeven paswoorden en gebruikt die natuurlijk overal voor, wat ze erg fragiel maakt", legde Francisco Martin, van Deloitte in Panama, uit.

"Het zou minder erg zijn als we de tijd zouden nemen om paswoorden te kiezen die niet zo gemakkelijk ontcijferd kunnen worden", voegde hij eraan toe.

Volgens de studie kiest 9,8 procent van de internetgebruikers de combinatie "password 123456" of "password 12345678", gaat 8,5 procent voor "password" of "123456", en gebruikt 4,7 procent "password". (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!