Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




04-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Angst beïnvloedt dagelijks leven van 1 op 5 Vlamingen

Angst beïnvloedt dagelijks leven van 1 op 5 Vlamingen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/15/9/10/20130304113812/media_xll_5614990.jpg


Bijna 1 op 6 Vlamingen (16 procent) vindt zichzelf behoorlijk tot heel angstig. Dat blijkt uit een studie van de CM bij meer dan 700 Vlamingen. We zijn vooral bang dat onze dierbaren iets zal overkomen, of dat we ziek of eenzaam zullen worden. Voor 22 procent van de Vlamingen zijn die angsten zelfs een onoverkomelijke drempel om bepaalde zaken te ondernemen.

"Bij maar liefst 22 procent van de ondervraagden belemmert een of andere angst hen in het dagelijkse leven om bepaalde zaken te ondernemen", legt woordvoerder Marjolein Cuvelier uit. "Wanneer angst je leven bemoeilijkt, valt daar in veel gevallen vrij eenvoudig iets aan te doen. Toch schuwen veel Vlamingen therapie: slechts 23 procent van de ondervraagden zou professionele hulp overwegen om hun angsten te behandelen. Vrouwen (26%) zullen eerder psychologische hulp overwegen dan mannen (14%)."

Slechts een vijfde van alle Vlamingen vindt zichzelf helemaal niet angstig. Verder blijkt dat vrouwen angstiger zijn dan mannen: 31 procent van de mannelijke respondenten vindt zichzelf helemaal niet angstig tegenover 16 procent van de vrouwen. Machogedrag of niet, mannen (38%) zullen minder snel met familie, vrienden of kennissen over hun angsten praten dan vrouwen (52%).

Meer dan twee derde van de Vlamingen (67%) vindt van zichzelf dat hij of zij genoeg zelfvertrouwen heeft. Mannen (75%) hebben over het algemeen meer zelfvertrouwen dan vrouwen (63%). Heel wat Vlamingen zijn wel bang om iets niet aan te kunnen of verkeerd te doen (36%), om uitgelachen te worden (21%), om voor zichzelf op te komen bij de collega's of baas (16%) of om gepest te worden (9%). (br.hln)

1.     Angst dat mijn dierbaren iets overkomt     63,4%
2.     Angst dat onze kinderen het veel minder goed zullen hebben     37,9%
3.     Angst dat ik iets niet aankan of verkeerd doe     36,2%
4.     Angst om ziek te worden     35,1%
5.     Angst om financiële problemen te krijgen     35%
6.     Angst van extreme geloofsovertuigingen     33,9%
7.     Angst om ’s avonds alleen de straat op te gaan     27,4%
8.     Angst om eenzaam te worden     26,8%
9.     Angst om uitgelachen te worden     20,9%
10.     Angst dat we afstevenen op een escalatie van conflicten en oorlogen     20,4%



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leeuwin komt stokstijve natuurfotograaf besnuffelen

Leeuwin komt stokstijve natuurfotograaf besnuffelen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





De job van natuurfotograaf is niet altijd een pretje en houdt de nodige risico's in. Dat kan Graham Springer getuigen. De fotograaf/cameraman van Earth Touch, een tv-zender die zich volledig op de natuur concentreert, was aan het werk in Botswana toen hij onverwachts een wel heel dichte ontmoeting met een leeuwin beleefde. Springer bleef stokstijf staan, ook toen de leeuwin van zo'n 140 kg hem kwam besnuffelen (zie onderstaande video). "Als een leeuwin aan je kruis komt ruiken, dan kan je alleen maar niet bewegen en hopen dat ze snel vertrekt", vatte de natuurfotograaf zijn hachelijk avontuur samen.

"Earth Touch, our Planet Close up", staat er te lezen op de website van het natuurtelevisiekanaal. Iets te close wellicht in dit geval. Gelukkig konden zijn collega's de beelden vastleggen voor het nageslacht, anders zou wellicht niemand Graham Springer geloofd hebben.

De natuurfotograaf legt zelf uit wat er juist gebeurde, die morgen ergens op een afgelegen plek in Botswana. "Samen met een collega waren we fraaie plaatjes van een groep leeuwen aan het schieten. Hij filmde, terwijl ik van bij de jeep foto's nam. Ik hield me eerst zo laag mogelijk voor de beste kiekjes. Toen ik opstond, zag ik plots een grote leeuwin die echt vlak naast me passeerde. Ik bleef stokstijf staan."

"Enkele meters verderop bedacht de leeuwin zich plots. Ze had de koffers met mijn materiaal in de smiezen gekregen en besloot op haar stappen terug te keren. Ik kon niet meer bewegen, dus was terug in de jeep kruipen en vluchten geen optie. Eerst kwam de leeuwin aan mijn materiaal snuffelen en dan aan mijn lijf. Ik kan je vertellen dat wanneer een leeuwin aan je kruis komt ruiken er maar een mogelijkheid overblijft: stokstijf blijven staan en hopen dat ze snel weggaat."

"Gelukkig deed ze dat ook en na enkele erg zenuwslopende momenten kon ik eindelijk herademen. Als natuurfotograaf (of natuurcameraman) proberen we altijd zoveel mogelijk het gedrag van wilde dieren in te schatten. We willen nooit in een situatie komen, waarin we ons eigen leven of dat van het wilde dier in gevaar brengen. We nemen natuurlijk berekende risico's, maar zo'n bloednerveuze momenten als deze had ik toch nog nooit meegemaakt." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mmm insecten: het voedsel van de toekomst


Mmm insecten: het voedsel van de toekomst


http://oi49.tinypic.com/2whqlu0.jpg


Voor toekomstige generaties is het misschien even normaal om insecten te eten als een stukje vlees voor ons. Volgende maand wordt in Londen zelfs een speciaal festival georganiseerd om het eten van insecten te promoten.

"Eikes", denkt u misschien bij het lezen van de titel. Dat is de reactie van de meeste mensen wanneer ze denken aan krokante kevers of andere gefrituurde insecten. Die houding willen de organisatoren van een Londens festival uit de wereld helpen. Twee dagen lang zal het 'Nordic Food Lab', het Scandinavische team achter het Deense restaurant Noma, de Londenaars kennis laten maken het voedsel van de toekomst.

Noma is al drie jaar op rij uitgeroepen tot het beste restaurant ter wereld en op de kaart staan veel vreemde ingrediënten. Chef René Redzepi zegt dat mieren als een gebraden citroenschil smaken, en een puree van gefermenteerde sprinkhanen en mottenlarven lijkt op een straffe vissaus. Met de larven van bijen kan je dan weer een zoete mayonaise maken waarvoor geen eieren meer nodig zijn. Kenners experimenteren en vinden voortdurend nieuwe manieren om de kleine wezens op ons bord te leggen.

Binnenkort mogen we dus niet meer klagen wanneer we een vlieg in onze soep vinden, want dat is misschien de bedoeling. Specialisten wijzen echter op de voordelen van insecten eten voor het milieu. Boeren kunnen op termijn zelfs bewust insecten gaan kweken bedoeld voor onze voedselketen. Vorig jaar stelden de Verenigde Naties een lijst samen met 1.909 eetbare insectensoorten. Later dit jaar zal de VN in samenwerking met de Nederlandse overheid een internationale conferentie over deze waardevolle voedselbron houden.

Er moet veel gebeuren vooraleer insecten met uitsterven bedreigd worden. Voor iedere persoon op deze planeet leeft er 40 ton aan insecten. "Ik weet dat het in de westerse wereld een taboe is om insecten te eten, maar waarom niet?", zegt Redzepi. "In het zuidwesten van Azië is het heel normaal om insecten te eten. Als je graag paddenstoelen eet, heb je al meer wormen gegeten dan je jezelf maar kunt inbeelden. En we eten ook honing, terwijl dat eigenlijk de kots van een bij is. Denk daar de volgende keer maar eens aan."

Het motto van de 'Nordic Food Lab' is: "Niets is oneetbaar." Insecten worden door mensen meestal als ergerlijk ervaren en met een slag met de vuist of een trap met de voet van de kaart geveegd. Toch vormen ze met meer dan een miljoen soorten de meest variërende levensvorm op onze planeet. De komende dertig jaar zullen we de kaap van negen miljard mensen overstijgen. Eén miljoen van die mensen heeft niet genoeg voedsel en de druk op de landbouw zal nog groter worden. Tegelijk wordt ook vlees duurder en moet er steeds meer regenwoud sneuvelen om vee te blijven telen.

Insecten stoten ook minder schadelijke gassen uit dan koeien en schapen. Ze hebben dus ook een goede invloed op de milieuvervuiling. In China en Zimbabwe duiken de eerste 'boerderijen' voor insecten al op. Wie de nieuwe delicatesse graag eens wil proberen, moet dus volgende maand een bezoekje brengen aan het 'Pestival' in Londen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Veiling 547 Hergé-stukken brengt bijna 400.000 euro op


Veiling 547 Hergé-stukken brengt bijna 400.000 euro op


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/4/6/20130303210435/media_xll_5613081.jpg


Een veiling van meer dan 547 strips, beeldjes, schetsen en ander materiaal van Hergé heeft in  Brussel bijna 400.000 euro opgebracht. Dat meldt expert Johnny Kindt, die de veiling in de Brusselse Galerie Moderne leidde.

De goedkoopste stukken gingen voor iets meer dan 100 euro van de hand, voor het meest gewilde stuk -een schets uit 1942 van een schaatsende Kuifje- betaalde een verzamelaar iets meer dan 85.000 euro. Een deel van de opbrengst van de veiling gaat naar een goed doel.

Galerie Moderne werkte meer dan een jaar om de collectie van strips, beeldjes, schetsen en promotiemateriaal bijeen te krijgen. Naast de schets uit 1942 zaten er tussen de stukken ook een wandpuzzel van een Kuifje-raket van zo'n drie meter op drie, waarvan slechts 15 exemplaren bestaan, een kleurtekening met alle personages van Hergé, en strips van Kuifje, Kwik en Flupke en andere Hergé-helden in verschillende talen. De veiling lokte dan ook Hergé-fans vanuit heel Europa.

"Het was een zeer goede veiling", zegt Johnny Kindt. "Ongeveer 80 procent van de te koop aangeboden stukken zijn verkocht. Eén van de eerste duizend exemplaren van "Tintin au pays des Soviets" bracht 5.000 euro op, een originele "Sigaren van de farao" 3.000 euro." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een op tien knuffelt liever met een kat dan met partner

Een op tien knuffelt liever met een kat dan met partner


http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/5/0/20130304112410/media_xll_5614935.jpg


Grote katachtigen worden vaak afgebeeld als de koning van de jungle, het lijkt erop dat kleinere exemplaren evenveel respect afdwingen in hun eigen 'koninkrijk'. In een onderzoek gaf 95 procent van de respondenten aan dat ze hun kat als een lid van de familie beschouwen. Een op tien gaat nog verder door te zeggen dat ze liever knuffelen met hun kat dan met hun partner.

Katten spelen dus blijkbaar een belangrijke rol in het gemiddelde gezin. Twee derde van de ondervraagde katteneigenaars (64 procent) geeft zelfs aan dat ze hun mening over andere mensen deels baseren op de reactie van hun kat op die persoon. Het zou om een soort 'wederzijds vertrouwen' gaan tussen kat en baasje.

Verder verklaren meer dan de helft van de respondenten af en toe een 'goed gesprek' met hun kat te hebben. 87 procent gelooft dat hun spinnende vrienden de dagelijkse stress verminderen omdat ze een gevoel van kalmte uitstralen. Meer dan twee derde van de eigenaars vertelt dat hun kat hen begrijpt en 40 procent zegt dat hun huisdier extra aandacht aan hen besteedt als ze ziek zijn.

Het onderzoek bracht ook enkele gelijkenissen tussen huiskatten en grotere leden van de kattenfamilie onder de aandacht. Gewone katten rusten ook op hogere plaatsen, verzorgen en kneden elkaars vacht. Kattenspecialist Dr Sandra McCune zegt "Hoewel katten vaak gezien worden als onafhankelijke en mysterieuse wezens hebben ze toch een speciale relatie met hun baasjes zoals een leeuwenwelp die in het wild zou hebben met zijn moeder."

"Alles wat een huiskat doet valt op een of andere manier terug te koppelen aan het gedrag van grote katachtigen. Hoewel ze sterk verschillen in grootte zullen ze allebei hun lichaam of hoofd gebruiken om iemand te groeten door het tegen de andere aan te wrijven" legt kattenexpert Simon King uit. Het likken van de handen van hun baasje door huiskatten is te vergelijken met het gedrag van groepen van grote katachten die elkaars vacht schoonmaken. Een op vier van de respondenten verklaart dat het 'grotekattengedrag' van hun huisdier hen al was opgevallen.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 op 7 vrouwen gooit kleren man weg

Een  op zeven vrouwen gooit kleren man weg


http://static2.hln.be/static/photo/2013/0/13/12/20130304085050/media_xll_5613702.jpg


Hoewel de gemiddelde vrouw zelf zestien stukken in haar kleerkast heeft hangen die ze nooit draagt, kan ze het niet laten om kledij van haar man door ramen en deuren naar buiten te gooien. Maar liefst een op zeven vrouwen geeft toe dat ze achter de rug van haar man kleren weggooit die hem volgens haar niet meer passen, zo blijkt uit een enquête van de Britse Heart Foundation (BHF).

Een derde van de Britten voelt zich bovendien opgelucht na een grondig opruimmomentje in de kleerkast. Wat het pas echt straf maakt, is dat elf procent van de vrouwen vindt dat het opruimen van de kleerkast leuker is dan... seks.

Al zijn er niet alleen voordelen aan verbonden. Na een enthousiaste opruimbeurt heeft meer dan een vierde van de ondervraagde Britten (28 procent) immers in de vuilniszakken moeten gaan snuffelen om kledingstukken terug te vinden die ze eigenlijk niet wilden wegdoen. 17 procent heeft ooit zelfs per ongeluk iets waardevols kwijtgespeeld na een grote schoonmaak.

Emotionele waarde
De Britse Heart Foundation, die mensen aanmoedigt om kledingstukken die ze niet meer dragen naar hun winkels te brengen, wilde ook te weten komen waarom we bepaalde stukken koste wat het kost willen bijhouden en andere niet. Hier speelt uiteraard emotionele waarde een grote rol. Een derde (33 procent) van de Britten houdt bijvoorbeeld zaken bij die hen herinneren aan betere tijden en bijna de helft (45 procent) kan het niet over zijn hart krijgen om stukken weg te gooien met emotionele waarde.

Het grappige is dat zes procent van de ondervraagde Britten bepaalde stukken bijhoudt niet omdat ze het ooit gebruiken, maar wel uit schrik dat de persoon die het hen gaf er ooit naar zou vragen.

Weinig verrassend is bovendien dat een vierde (25 procent) een serieuze opruiming plant na een stukgelopen relatie. Al ligt bij een relatiebreuk niet alleen een frisse start aan de basis van een selectie in de kleerkast, soms durft een ex die uit is op wraak wel eens een handje toesteken. Een op zeven vrouwen (15 procent) geeft toe al eens kleren van een ex-partner te hebben weggegooid in een woede-uitbarsting. En ook het cliché van de doorgeknipte das is hier van toepassing. Acht procent van de Britten bekende immers al eens kleren van een ex te hebben vernietigd.

"Ons onderzoek toont aan dat bijna een derde van de mensen zich opgelucht voelt na een grondige 'lenteschoonmaak'. Voor sommigen voelt het zelfs beter dan naar de fitness gaan", verklaart Mike Taylor van BHF. "We willen graag iedereen aanmoedigen om zo een grote kuis te houden in de lente. Als je bepaalde kledingstukken jaren niet gedragen hebt, is het tijd om hen op te geven", besluit hij. (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeren drinken en roken minder

Jongeren drinken en roken minder


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/16/13/20130304113531/media_xll_5614963.jpg


Jongeren drinken minder alcohol en roken minder tabak en cannabis. Dat meldt de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) vandaag in een persbericht naar aanleiding van de jaarlijkse leerlingenbevraging over alcohol en drugs bij jongeren in het secundair onderwijs. Jongeren blijven wel experimenteren met cannabis, aldus het VAD.

VAD presenteert vandaag het rapport van het schooljaar 2010-2011, waarin 25.301 leerlingen uit 48 scholen deelnamen aan de bevraging. De vereniging organiseert de bevraging elk jaar sinds het schooljaar 2000-2001. "De resultaten bevestigen de trends in middelengebruik over de laatste vijf jaar", luidt het in het persbericht. Tussen 2005 en 2011 is het aantal jongeren dat ooit tabak gebruikte, gedaald van 39,4 procent tot 33,7 procent.
   
Daarnaast daalde het aantal jongeren dat ooit alcohol dronk van 82 procent naar 71,5 procent. Het aantal leerlingen dat wekelijks tot dagelijks dronk, is gedaald van 24 naar 19,5 procent. Bovendien is het aantal twaalf- tot veertienjarigen dat ooit alcohol dronk, gedaald van 71,1 procent naar 47,8 procent. VAD vindt het positief dat jongeren ouder zijn wanneer ze voor de eerste keer drinken. "Jongeren zijn vatbaarder voor de negatieve effecten van alcohol, en bovendien is het bewezen dat hoe vroeger een kind met het drinken van alcohol begint, hoe groter de kans is dat het later een drankprobleem krijgt", luidt het in het persbericht.
   
Toch dronk 45,8 procent van de -16-jarigen het jaar voor de bevraging alcohol en 34,5 procent van de -18-jarigen sterkedrank. "Dat is een aandachtspunt, want sterkedrank wordt vaak in een mix gedronken", legt VAD uit. "Daardoor zijn de jongeren zich minder bewust van de hoeveelheid alcohol die ze drinken en ervaren ze de effecten (te) laat."
   
Voor cannabis zijn de resultaten minder eenduidig. Het aantal leerlingen dat ooit cannabis heeft gebruikt, schommelde de laatste vijf jaren tussen 16 en 22 procent. Het aantal leerlingen dat geregeld cannabis gebruikt ligt rond de 3 procent. "Er is wel sprake van een daling, maar een veel kleinere dan die van het alcohol- en druggebruik", aldus de vereniging.

"Bovendien is er geen stabiele tendens, zeker niet wanneer het gaat over het aantal leerlingen dat experimenteert." In 2008-2009 meldde 18,8 procent van de leerlingen dat ze ooit cannabis gebruikten, het jaar erop 21,6 procent en bij de meest recente enquête was dat 17,2 procent. De cannabiscampagne die minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen in december 2012 aankondigde is dan dan ook een zeer welkom initiatief, zegt VAD nog.
   
Ondanks de dalende trend, moeten we waakzaam blijven, besluit VAD. "Er zijn nog steeds jongeren zijn die te vaak of teveel drinken en cannabis blijft relatief populair." (br.hln)



» Reageer (0)
27-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Mensen gebruiken zelfde paswoorden overal voor


Mensen gebruiken zelfde paswoorden overal voor


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/15/14/20130227183522/media_xll_5602994.jpg


Meer dan 90 procent van de paswoorden die gebruikt worden om via een computer, tablet of telefoon toegang te krijgen tot diensten als bankrekeningen, e-mails of sociale netwerken, is kwetsbaar vanwege de herhaling ervan. Dit zegt een studie van het bedrijf Deloitte die maandag in Panama bekendgemaakt is.

De studie verzekert dat met de duizend meest gebruikte paswoorden (van de 6 miljoen die bekeken werden voor de studie) het mogelijk is toegang te krijgen tot 91 procent van de diensten die in theorie beschermd zijn.

Deze mogelijkheid om toegang te krijgen tot bankrekeningen, profielen of sociale netwerken, verkoopwebsites of andere onlinediensten, maakt deze diensten erg kwetsbaar voor aanvallen door cyberpiraten.

"Het grootste probleem met de paswoorden is het hergebruik ervan. De mens onthoudt vijf, zes, zeven paswoorden en gebruikt die natuurlijk overal voor, wat ze erg fragiel maakt", legde Francisco Martin, van Deloitte in Panama, uit.

"Het zou minder erg zijn als we de tijd zouden nemen om paswoorden te kiezen die niet zo gemakkelijk ontcijferd kunnen worden", voegde hij eraan toe.

Volgens de studie kiest 9,8 procent van de internetgebruikers de combinatie "password 123456" of "password 12345678", gaat 8,5 procent voor "password" of "123456", en gebruikt 4,7 procent "password". (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hogere levensverwachting maakt van 72 jaar het nieuwe 30

Hogere levensverwachting maakt van 72 jaar het nieuwe 30


http://static1.hln.be/static/photo/2013/11/1/14/20130227111547/media_xll_5601059.jpg


Dat we langer jong blijven dan vroeger, weten we natuurlijk allemaal. Maar nu hebben wetenschappers daar ook een leeftijd op geplakt. Ze stelden vast dat een primitieve jager-verzamelaar van 30 jaar hetzelfde risico had om te sterven dan een 72-jarige uit een ontwikkeld land vandaag. Dat hebben we natuurlijk te danken aan de uitgebreide gezondheidszorg en medicatie. Het slechte nieuws? Dat betekent niet dat je er ook 'jong' blijft uitzien, want je huid veroudert wel.

Voor hun onderzoek bestudeerden Duitse wetenschappers de sterftecijfers van enkele primitieve stammen, van wie de levenswijze al generaties lang hetzelfde was. Het ging om jager-verzamelaars uit Australië, Afrika, Zuid-Amerika en de Filipijnen.

"Zij bleken een even grote kans te hebben om te sterven dan een huidige Japanner op 72-jarige leeftijd", zegt onderzoeksleider dr. Oskar Burger van het Max Planck Institute. Het sterftecijfer van de jager-verzamelaars bleek zelfs dichter aan te sluiten bij dat van chimpansees dan bij dat van de inwoners van Japen of Zweden.

Tot de leeftijd van 15 jaar hebben de jager-verzamelaars ongeveer 100 keer meer kans op sterfte dan hun leeftijdsgenoten in het hedendaagse Japan of Zweden. En over hun hele leven hebben ze ongeveer tien keer zoveel kans om vroegtijdig te sterven. In 1900 lagen de levensverwachtingen echter nog veel dichter bij elkaar.

"Sinds ongeveer 1840 is de levensverwachting in de moderne populaties met ongeveer drie maanden per jaar gestegen", zeggen de wetenschappers. De grootste daling in het risico op sterfte gebeurde vanaf 1900 en werd dus maar door vier van de ruwweg 80.000 mensengeneraties meegemaakt.

De levensverwachting ligt in sommige ontwikkelde landen nu zelfs al hoger dan 80 jaar. Dat hebben we te danken aan de moderne gezondheidszorg en de verbeterde voedingsmogelijkheden, verklaren de onderzoekers.

"We hebben de invloed van de omgeving kleiner gemaakt, want verwondingen en ziektes zijn minder fataal door de medische technologie. Bovendien is de gezondheid op latere leeftijd ook beter, door betere voeding en het lagere risico op ziektes op jongere leeftijd", aldus het team.

De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad 'Proceedings Of The National Academy Of Sciences'.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neushoorns steeds vaker doelwit van stropers

Neushoorns steeds vaker doelwit van stropers


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/12/10/20130226231017/media_xll_5599540.jpg


Stropers doden steeds meer neushoorns in Afrika. Vorig jaar werden er zeker 745 dieren illegaal afgeschoten, een stijging met 43 procent ten opzichte van 2011. Dit jaar sneuvelen er tot nu meer dan twee neushoorns per dag door stroperij.

Als het in dit tempo doorgaat, dreigen de neushoorns uit te sterven, meldde de internationale natuurorganisatie IUCN vandaag. Dat geldt vooral voor de zwarte neushoorn waarvan er in Afrika naar schatting nog zo'n 5000 exemplaren rondlopen.

Volgens de in Zwitserland gevestigde organisatie zitten achter de stroperij goed georganiseerde criminele organisaties. De illegale handel in hoorns van de dieren is lucratief. In Aziatische landen, zoals China en Vietnam, worden hoorns verwerkt in traditionele medicijnen. Vooral in Vietnam is de vraag explosief gestegen, aldus IUCN.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Berenknuffel' verlost je van een langdurige hik

'Berenknuffel' verlost je van een langdurige hik


http://static3.hln.be/static/photo/2013/17/7/8/20130226145850/media_xll_5598158.jpg


Voor de meesten is de hik kortstondig vervelend, maar af en toe blijven mensen langdurig hikken, dag en nacht en ongeveer elke 15 seconden. Wat moet je doen wanneer adem inhouden, water drinken of schrikken geen redding brengen? Volgens deze getuigenis is een stevige 'berenknuffel' de enige oplossing.

Ben Lamberton heeft maar liefst tien dagen lang de hik gehad. "Ik voelde me vlak ervoor wel moe, maar was verder perfect gezond en bovendien had ik niets gegeten of gedronken dat de hik zou kunnen veroorzaken. De standaard trucjes hielpen allemaal niet. Het was zo frustrerend en vermoeiend".

"Ik ben zelfs in de logeerkamer gaan liggen om mijn vrouw haar rust te gunnen want elke 15 seconden moest ik hikken, dag en nacht. Af en toe kreeg ik eens een kwartiertje rust, maar bij de gedachte dat de hik voorbij was, begon alles opnieuw", getuigt hij. Na een paar dagen ging Ben langs bij de huisarts die tot zijn grote verbazing droogweg zei dat de hik medisch niet relevant is. Hij keerde dan ook gewoon terug naar huis en hikte er verder op los.

Meestal is de hik het gevolg van een onwillekeurige samentrekking van het middenrif, veelal door maagzuur dat zijn weg vindt naar de slokdarm na snel of veel te eten of te drinken. Hierdoor worden de zenuwen die het middenrif controleren geïrriteerd. Ook overmatig roken en plotse temperatuursschommelingen in de maag kunnen deze zenuw aantasten.

"Het feit is dat we nog steeds niet goed begrijpen hoe de hik precies veroorzaakt wordt", verklaart professor Alastair Watson. "Het kan het gevolg zijn van rechtstreekse irritatie van de zenuwen, maar net zo goed van een infectie of letsel aan het brein en in zeldzamme gevallen van een tumor. Het enige dat we echt weten is dat de controle over het middenrif verstoord wordt en ingeruild voor een reflex die je moeilijk kan tegenhouden", gaat hij verder.

Een normale, kortstondige hik (maximaal 1 uur) kan je meestal bestrijden door je adem in te houden of te ademen in een papieren zak.

"Een langdurige hik is zo zeldzaam dat veel artsen nog nooit een patiënt gehad hebben die ermee zat. Hierdoor kunnen ze moeilijker goede raad of een efficiënte behandeling aanraden. Het beste is ze door te verwijzen naar een neuroloog of gastroënterologist", stelt Watson.

Om een langdurige hik tegen te gaan wordt medicatie ingezet om de boodschap naar de zenuwen te verstoren, waardoor de reflex stopt. Een andere optie is een verdovend middel om de zenuw te kalmeren.

Ben Lamberton werd echter niet behandeld met medicatie, maar kwam terecht bij een kinesist. "Ik moest gaan zitten op de massagetafel. Ze kwam achter me staan en gaf me een beresterke knijp zoals wanneer je iemand redt die aan het stikken is. Het hikken was voorbij. Het leek wel alsof ze de hik gewoon uit me had geperst", vertelt Lamberton.

Professor Watson noemt het op zijn beurt "een intrigerende oplossing". "Het feit dat de hik genezen werd door een 'berenknuffel' doet vermoeden dat de druk op de zenuwen van het middenrif de reflex gewoon gebroken heeft", besluit hij.   (br.hln)



» Reageer (0)
24-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.101-jarige marathonloper hangt schoenen aan de haak


101-jarige marathonloper hangt schoenen aan de haak


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/5/10/20130224151833/media_xll_5590285.jpg



De 101-jarige marathonloper Fauja Singh heeft in Hong Kong zijn laatste langeafstandsloop gelopen. De Brit met Indiase roots liep in Hong Kong "slechts" de 10-kilometerloop.

De man begon pas twaalf jaar geleden, op 89-jarige leeftijd, met het lopen van marathons. In oktober 2011 werd Singh de eerste honderdjarige die een marathon uitliep. Hij liep in totaal negen marathons uit.

Sing liep vandaag tien kilometer in een tijd van een uur en 32 minuten. "Vandaag was mijn laatste race. Maar ik kan zeggen dat ik een volmaakt leven heb geleefd", zo schreef de oudste wedstrijdloper op zijn facebookpagina.

Vorige zomer mocht Singh, intussen beroemd in Groot-Brittannië, nog mee de fakkel dragen in aanloop naar de Olympische Spelen in Londen. De man woont in Londen.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Henri Evenepoel 1872 – 1899 was een Belgisch


Henri Evenepoel   1872 – 1899   was een Belgisch kunstschilder.


http://img713.imageshack.us/img713/5180/henrievenepoel.jpg
Marguerite dochter van de kunstenaar Henri Matisse




Henri Evenepoel Nice, 3 oktober 1872 – Parijs, 27 december 1899 was een Belgisch schilder.

Het belangrijkste deel van zijn werk wordt tot het fauvisme gerekend. Hij studeerde een jaar te Brussel en later te Parijs waar hij ging werken in het atelier van Gustave Moreau die hem in contact bracht met Henri Matisse en Georges Rouault.

Het kinderportret ‘Charles met streepjestrui’ uit 1898 is een van de meest gekende werken uit het oeuvre van Henri Evenepoel




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Evenepoel.jpg?t=1275220487
Charles met streepjestrui



De Brusselse schilder Henri Evenepoel is vooral gekend omwille van zijn portretten en meer bepaald zijn kinderportretten. De modellen hiervoor waren kinderen uit zijn nabije omgeving: zoontjes en dochtertjes van familie, vrienden en bekenden. Vooral de drie kinderen van zijn nicht, Louise Van Mattemburgh, bracht Henri Evenepoel vaak en graag in beeld. ‘Charles met streepjestrui’ stelt de jongste van het drietal voor en was tevens zijn zoon, geboren uit zijn verborgen relatie met zijn nicht Louise. Dit verklaart waarom Charles, in tegenstelling tot zijn zusjes, steeds met een bepaalde levensernst wordt weergegeven. Dit blijkt eveneens uit de ernstige en stilzwijgende houding van Charles op het portret.




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/De-Spanjaard.jpg?t=1275220965
De Spanjaard te Parijs




Evenepoels gevoel voor rijke en diepe kleuren blijkt hier uit de harmonie van zwart, blauw, oker en het intens rode accent van de Moulin Rouge. “De Spanjaard te Parijs” betekent een grote doorbraak in Evenepoels artistieke ontwikkeling en draagt in grote mate bij tot zijn roem. Op het Gentse salon van 1899 zag de dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren het portret als ‘een bijna volmaakt meesterwerk’.




http://i573.photobucket.com/albums/ss177/believe_my/Au-Moulin-Rouge.jpg?t=1275221606
de Moulin Rouge



De voorkeur voor okergeel en roodbruin deed de schilder op tijdens een reis in Algerije.

Ongeveer 100 jaar na de geboorte van Henri Evenepoel gaf België twee postzegels uit ter gelegenheid van de herdenking van de schilder. Het portret van ‘Charles met streepjestrui’ en dat van zijn zus ‘Henriette met de grote hoed’ werden hiervoor gekozen.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vier problemen die geen enkel huwelijk overleeft

Vier problemen die geen enkel huwelijk overleeft


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/13/9/20130222120641/media_xll_5584479.jpg


Als we psychotherapeute en scheidingsexperte Micki McWade mogen geloven, zijn er vier grote problemen die geen enkel huwelijk kan overleven. Een affaire maakt daar geen deel van uit, omdat dat meestal het gevolg is van een onderliggend probleem. En het zijn die problemen die uiteindelijk leiden tot een scheiding.

In een blog op de Huffington Post identificeerde Micki McWade, die zichzelf een scheidingscoach noemt, vier problemen die onvermijdelijk leiden tot een scheiding. Ze legt uit:

1. Losmaken
Als een partner het gevoel heeft dat de andere onvolwassen, onverantwoordelijk, onbetrouwbaar of egoïstisch is, dan zal de echtelijke dynamiek afbrokkelen en gaan de intimiteit en seksuele aantrekking verloren. Dat zorgt ervoor dat één partner zich 'losmaakt' van de andere. Huishoudelijk geweld is de ergste vorm van die losmaking, waarbij de ene partner zich niet langer een gelijke voelt van de andere.

Vaak is er geen terugweg na zo'n losmaking, dus is het belangrijk om de signalen te herkennen en voor het breekpunt te beginnen met therapie. Een huwelijksconsulent kan geen connectie maken, maar enkel versterken.

2. Voortdurend klagen en beschuldigen
Als je niet allebei tevreden bent met de oplossing van jullie problemen, dan zullen boosheid en wrevel zich opstapelen en de relatie schaden.

Een probleem oplossen door een compromis te sluiten is veel belangrijker dan 'gelijk' krijgen. Wie geen verantwoordelijkheid kan aanvaarden, zal nooit een geslaagde relatie hebben.

3. Narcisme
Iedereen is tot op zekere hoogte narcistisch, maar het wordt een probleem als je je niet kan inleven in elkaar en voortdurend strijd levert. Wie werkt het hardst, wie brengt meer tijd door met de kinderen, wie had een lastigere dag, enzovoort.

Als partners elkaars bijdrage niet inzien, dan zullen ze allebei aannemen dat de andere het gemakkelijker heeft en zal geen van de twee zich begrepen voelen.

4. Verslaving
Bij een verslaafde zal zijn verslaving altijd voorgaan, ook op zijn huwelijk en familie. Daardoor voelt de partner zich boos en beschaamd. En als de verslaafde niet in staat is om zijn gewoonte op te geven, dan zal hij ook de schuld geven aan zijn partner. Die zal proberen om de relatie intact te houden, zeker als er kinderen zijn, maar geeft uiteindelijk op als hij of zij niet afkickt.

McWade beklemtoont dan ook dat het belangrijk is om huwelijksproblemen aan te pakken voor ze een gewoonte worden en onmogelijk om te veranderen. "Het is moeilijk voor een koppel om een al lang bestaand patroon te veranderen, omdat je altijd argumenteert vanuit je eigen standpunt. Maar je kan niet communiceren zonder een neutraal perspectief. Patronen moeten daarom zo snel mogelijk herkend én gestopt worden."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Facebook houdt je brein jong

Facebook houdt je brein jong


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/0/4/20130223194740/media_xll_5588614.jpg


Oudere mensen die hun hersenkracht willen bewaren, kunnen maar best lid worden van de sociaalnetwerksite Facebook, raden onderzoekers aan.

Een studie aan de universiteit van Arizona toonde aan dat gepensioneerden tussen 68 en 91 jaar die met de site leerden te werken, 25 procent beter scoorden op taken die naar hun werkgeheugen peilden. Onderzoekster Janelle Wohltmann organiseerde een Facebooktraining voor 14 oudere mensen die nog nooit sociale media hadden gebruikt of waarbij het langer dan een maand geleden was. Ze moesten minstens een post per dag doen. Een tweede groep van niet-gebruikers hield een online dagboek bijhouden dat privé bleef.

De Facebookgebruikers presteerden 25 procent beter op het eind van de studie op de tests. De deelnemers van de andere groepen deden het achteraf niet beter. Deze studie bevestigt dat het leren van nieuwe taken oudere volwassenen kan helpen hun cognitieve functies te verbeteren. De onderzoekers denken dat de complexiteit van Facebook de oorzaak hiervan is. Op de site zie je posts van anderen, er verschijnt constant nieuwe informatie op. Mensen moeten zich hierop concentreren en de oude informatie uit hun werkgeheugen verwijderen, waardoor je voortdurend je aandacht erbij moet houden. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Mode of geen mode: enkel deze kapsels zijn toegelaten in Noord-Korea

Mode of geen mode: enkel deze kapsels zijn toegelaten in Noord-Korea


http://static0.hln.be/static/photo/2013/15/10/6/20130224030320/media_xll_5589321.jpg


Je zal in Noord-Korea niet snel een vrouw zien rondlopen met het kapsel van Jennifer Aniston. Dames worden in het streng communistische land immers sterk 'aangemoedigd' om een haarsnit te kiezen die is goedgekeurd door het regime. En ook mannen ontsnappen er niet aan.

Hip zijn, wordt nu eenmaal niet getolereerd in Noord-Korea. Westerse kapsels zijn dan ook helemaal uit den boze. Communistische ambtenaren hebben een lijst samengesteld van coupes die bijdragen aan het conformisme. Foto's die een muur in een kapsalon in Pyongyang sieren, laten zien dat de keuzemogelijkheden zeer beperkt zijn.

Vrouwen kunnen kiezen uit 18 coiffures, mannen slechts uit 10 coupes. Heren die hun haar willen laten groeien, zijn er trouwens aan voor de moeite. Hun lokken, die niet langer mogen zijn dan vijf centimer, moeten om de 15 dagen bijgeknipt worden.(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwen op dieet zijn hard voor dikkerds

Vrouwen op dieet zijn hard voor dikkerds


http://img21.imageshack.us/img21/4963/bethdittob.jpg
Beth Ditto van Gossip draagt steeds korte, strakke jurkjes.



Afvallers vinden het niet mooi wanneer een vrouw met overgewicht strakke kledij draagt, velen van hen zouden dit zelfs ook niet dragen. Verder blijkt uit Nederlands onderzoek dat mensen met een laag of normaal gewicht veel minder hard oordelen over dikkerds.


Een enquête van GezondheidsNet.nl en Valtaf.nl toont aan dat 38 procent van de ondervraagden vindt dat volslanke vrouwen hun lichaam moeten bedekken met passende kledij. Vooral degenen die zelf wat kilo's willen kwijt spelen of zelf te dik zijn oordelen hard over hen. Slechts 13 procent van de mensen met een laag of ondergewicht is het daar mee eens. Vier op de tien vindt dat iedereen dat zelf moet beslissen, maar zou zelf geen strakke kledij dragen. Slechts minder dan een kwart vindt dat iedereen trots moeten zijn op zijn lichaam, ondanks zijn maten.


71 procent is niet dol op de zomer omdat ze zich dan erg bewust zijn van hun lichaam en zich dan lelijk voelen. Slechts een op de vier voelt zich goed in badmode, de rest schaamt zich in deze kledij voor zijn lichaam en heeft bang van blikken van anderen. De meeste ondervraagden verbergen op het strand het liefst hun buik.




» Reageer (0)
23-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naturisten bezoeken expositie over naakte mannen

Naturisten bezoeken expositie over naakte mannen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/9/2/20130219015143/media_xll_5570297.jpg


Een groep naturisten heeft de tentoonstelling 'Nackte Männer' ('Naakte mannen') in het Leopold Museum in Wenen met een bezoek vereerd, uiteraard in hun adamskostuum. De opmerkelijke bezichtiging werd bijgewoond door 250 mensen.

Het evenement was georganiseerd op verzoek van een groep Duitse naturisten. Sommige bezoekers toonden zich tegenover persbureau Reuters ronduit enthousiast over het initiatief. Anderen zeiden het niets bijzonders te vinden: "Iedereen heeft weleens naakte mannen gezien", zegt de Duitse bezoeker Moritz.

De expositie, die is verlengd tot 4 maart, wekte vorig jaar oktober beroering toen er protesten klonken tegen de levensgrote affiches met naakte voetballers die het museum ter promotie door de stad had verspreid. De geslachtsdelen van de voetballers werden daarop met een rode baan bedekt.

De commotie pakte niet slecht uit voor de bezoekcijfers van het museum in de Weense hoofdstad. Dat steeg vorig jaar met 17 procent, tot ruim 364.000 toeschouwers.



» Reageer (0)
22-02-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VRT roept op om tong uit te steken tegen kanker


VRT roept op om tong uit te steken tegen kanker



http://static2.hln.be/static/photo/2013/15/6/0/20130222162937/media_xll_5585730.jpg


Tijdens de campagne 'Kom op tegen kanker' van de openbare omroep staat dit jaar kanker bij kinderen centraal en meer bepaald de late gevolgen van de ziekte bij de patiëntjes. Het hoogtepunt van de campagne vindt plaats op 16 maart tijdens de liveshow van 'Kom op tegen Kanker'.

Kinderen die kankerbehandelingen ondergaan worden gestoord in hun groei en ontwikkeling, aldus VRT. "Gelukkig overleven steeds meer kinderen de ziekte en hebben ze nog een heel leven voor zich. Meer weten over de late gevolgen van kanker en hoe die tijdens de behandeling zelf al kunnen geminimaliseerd worden, is dus zeer relevant."

Het symbool van 'Kom op tegen Kanker' is je tong uitsteken, "hét symbool voor kinderlijk protest", zegt de openbare omroep. 'Kom op tegen Kanker' vraagt volwassenen dan ook om collectief hun tong uit te steken tegen kanker, daar een foto van te nemen en er vooral bij te vertellen waarom of voor wie ze dat doen. "Zo willen we alle kankerpatiënten een hart onder de riem steken en natuurlijk ook fondsen verzamelen om de behandeling van kinderen met kanker te verbeteren."

Vanaf 22 februari is een televisiespot te zien op de VRT-zenders en vanaf 1 maart volgen verschillende radiospots. In verschillende radio- en televisieprogramma's zal bovendien aandacht geschonken worden aan kanker. Op 16 maart volgt de liveshow met Goedele Wachters en Saartje Vandendriessche.

In 2010-2011 bracht de actie een recordbedrag van 17.130.355 euro op. Tijdens de liveshow van februari 2011 werd 1.751.178 euro verzameld voor de Vlaame navelstrengbloedbanken.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China geeft bestaan van 'kankerdorpen' door vervuiling toe


China geeft bestaan van 'kankerdorpen' door vervuiling toe


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/0/8/20130222111657/media_xll_5584313.jpg


De Chinese overheid geeft voor het eerst toe dat de jarenlange milieuvervuiling als gevolg van de economische boom bepaalde gebieden heeft omgevormd tot 'kankerdorpen'. Deze verklaring van het Chinese ministerie van Milieu staat in een vijfjarenplan om de strijd met de pollutie aan te gaan.

In het document staat te lezen dat "in de laatste jaren toxische en gevaarlijke stoffen vele milieurampen hebben veroorzaakt, die zelfs geleid hebben tot ernstige gezonheids- en sociale problemen zoals 'kankerdorpen'".

Milieuactivisten vragen al veel langer aan de regering om te erkennen dat giftige stoffen honderden kankerclusters hebben veroorzaakt en om hier iets aan te doen. In 2009 hielp onderzoeksjournalist Deng Fei nog om enkele van de ergst getroffen dorpen te plotten op een Google Map.

Een van China's belangrijkste milieudeskundigen, Ma Jun, ziet een positieve evolutie in de verklaring van de overheid. "Het erkennen van het probleem is de eerste stap en een belangrijke voorwaarde om te kunnen starten met het oplossen ervan." Volgens haar werden milieukwesties voordien gebagatelliseerd of zelfs in de doofpot gestopt. "Als dat zou blijven doorgaan, zouden de problemen met lucht-,water- en grondvervuiling en de impact ervan op de volksgezondheid kunnen blijven aanslepen."

Het plan van de overheid bevat een strenge aanpak in verband met het gebruik en de productie van 58 soorten toxische chemische stoffen.

Het plan kadert in de groeiende verontwaardiging in de Chinese publieke opinie over de tol op de gezondheid die de milieuvervuiling eist. Kanker is de grootste doodoorzaak in China, één op vier Chinezen sterft vandaag aan kanker. In de laatste 30 jaar is het sterftecijfer te wijten aan kanker gestegen met liefst 80 procent.

Herhaaldelijke aanvallen van toxische smog in Peking en andere grote steden hebben de milieuproblematiek bovenaan de Chinese politieke agenda geplaatst. Deze maand nog haalde de vervuiling van de Chinese waterwegen de krantenkoppen nadat Deng Fei een oproep deed aan lezers om foto's van vervuilde rivieren in hun buurt door te sturen.

Volgens Ma Jun ontkende de overheid vroeger de link tussen milieuvervuiling en kankerclusters omdat er niet voldoende wetenschappelijk bewijs voor was. Nu dat er meer aanwijzing zijn voor een rechtstreeks verband moet China volgens haar een voorbeeld nemen aan de Verenigde Staten en Japan en voorzorgsmaatregelen nemen. "We kunnen niet zeggen dat we niets doen totdat deze verbanden 100 procent wetenschappelijk en medisch bewezen zijn." (br.hln - foto belga)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!