Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




28-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Studie bevestigt dat pesticiden hersenen van bijen aantasten

Studie bevestigt dat pesticiden hersenen van bijen aantasten


http://static0.hln.be/static/photo/2013/10/1/7/20130327220956/media_xll_5685532.jpg


Twee soorten pesticiden die regelmatig gebruikt worden bij de landbouw of in bijenkorven, tasten de werking van de hersenen van bijen aan. Vooral het leervermogen en het geheugen ondervinden hinder, zo blijkt uit een wetenschappelijke studie die vandaag werd bekendgemaakt.

Het onderzoek is toegespitst op de effecten van de zogenaamde neonicotinoïden op de hersenen van bijen. Die pesticiden worden vooral gebruikt voor de bescherming van landbouwgewassen. Ook de organofosfaten, die soms gebruikt worden bij de bestrijding van de varroamijt in bijenkorven, werden mee in het onderzoek betrokken.

De wetenschappers stelden vast dat de bijen hinder ondervinden als ze worden blootgesteld aan een hoeveelheid pesticiden die ook op het terrein voorkomt.

"De twee soorten pesticiden samen tonen een nog grotere negatieve impact op de hersenen van bijen en lijken het leerproces van de bijeen te belemmeren", zegt Christopher Connolly, onderzoeker aan de universiteit van het Schotse Dundee, en coauteur van het artikel dat in Nature Communications is verschenen.

De studie verschijnt op een moment dat de Europese Commissie probeert om het gebruik van een aantal voor bijen schadelijke pesticiden gedurende twee jaar op te schorten. De Europese lidstaten bereikten een tweetal weken geleden evenwel geen eensgezindheid over een tijdelijk verbod op neonicotinoïden. De Europese Commissie hoopt evenwel voor deze zomer toch nog over te gaan tot een ban op de producten die mee verantwoordelijk zijn voor de slinkende bijenpopulatie.

De vorsers roepen op tot een grondiger onderzoek naar mogelijke alternatieven voor de schadelijke pesticiden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Helft van geliefden vertrouwt partner niet met geld

Helft van geliefden vertrouwt partner niet met geld


http://oi49.tinypic.com/2qds9dv.jpg

 
Lieve heren, de vrouw in jullie leven mag dan wel haar diepste geheimen en innerlijke angsten met je delen, denk niet dat ze je ook vertrouwt met haar portemonnee. Al is ook het omgekeerde waar. Uit een Britse enquête blijkt immers dat maar liefst de helft van de geliefden zijn of haar partner niet vertrouwt op het vlak van geld.

Hoewel het wantrouwen zich zowel bij mannen als vrouwen stelt, zijn de dames toch nog een pak waakzamer. Uit de enquête bleek immers dat mannen over het algemeen sneller geld zullen lenen aan vrienden. En het gaat dan niet om een klein bedrag. Integendeel, de ondervraagde mannen waren bereid tot 9.200 euro te geven aan een vriend in nood, terwijl dames maximum 4.300 euro zouden afstaan. Maar ook hun partner vertrouwen ze minder goed. Zo denken de meeste vrouwen er nog niet aan om hun handtas toe te vertrouwen aan hun partner, terwijl mannen hun portemonnee veel sneller durven af te geven aan vrouwlief.

De grote oorzaak van ons gebrek aan vertrouwen? De erbarmelijke economische tijden en de vrees voor jobverlies. Verder geeft ook meer dan de helft van de 2.000 ondervraagde Britten aan dat hun dalend vertrouwen in de mensheid te wijten is aan grote schandalen rond belangrijke vertrouwensfiguren zoals bankiers en politici.

Hoewel dit op het eerste gezicht misschien een beetje overdreven lijkt, hebben we wel degelijk reden om mensen te wantrouwen. Het beste bewijs hiervan? Wijzelf. Vier op de tien van de ondervraagde Britten gaf immers toe dat ze het afgelopen jaar iemands vertrouwen hadden geschonden. Bij een op de vijf was dit zelfs in de laatste maand nog gebeurd. Hoewel de grote meerderheid zich hier achteraf ontzettend schuldig over voelde, gaf 14 procent aan dat het hen eigenlijk geen bal kon schelen.



» Reageer (0)
27-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.600 euro voor wie poes van Brigitte Bardot terugvindt

600 euro voor wie poes van Brigitte Bardot terugvindt


http://oi49.tinypic.com/2u5ysu8.jpg


Brigitte Bardot is er het hart van in. Haar lievelingspoes Rontonton is verdwenen, het inmiddels 78-jarige sekssymbool uit de jaren zestig looft een vinderspremie van 600 euro uit.

Sinds vorige week donderdag is Rontonton spoorloos. Dierenvriendin Bardot heeft een oproep gedaan in de regionale krant La Provence om haar lievelingspoes terug te vinden. Rontonton is een kattin van twee jaar. Volgens haar bazin is Rontonton "klein en mollig, zonder halsband of tatoeage". "Mijn leed is onpeilbaar, ik slaap niet meer", laat de legende van de Franse film weten.

Vermoedelijk heeft Rontonton de wijk genomen door het kabaal van kettingzagen toen boomsnoeiers vorige week aan het werk waren in de tuin van Bardot in de Var. Wie Rontonton terugbrengt, weliswaar in goede gezondheid, krijgt van Bardot 600 euro. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kwart meer oproepen voor Zelfmoordlijn in 2012

Kwart meer oproepen voor Zelfmoordlijn in 2012


http://oi47.tinypic.com/358qukz.jpg


De vrijwilligers van de Zelfmoordlijn hebben vorig jaar een recordaantal van 11.395 oproepen beantwoord. Dat is bijna een kwart meer dan in 2011, zo meldt het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ).

Het centrum ziet als mogelijke verkaringen voor de stijging "het veelvuldig vermelden van het nummer in de media en extra bezetting van de lijn". De Zelfmoordlijn zoekt overigens nog vrijwilligers.

Relationele problemen en problemen met de omgeving worden in twee op de drie gevallen genoemd door de oproeper. Bij jongeren komt pesten vaak voor, terwijl ouderen vaak financiële problemen vermelden, zo staat in het jaarverslag van CPZ.

De Zelfmoordlijn is te bereiken via zelfmoordlijn.be en 02/649 95 55. Negentig procent van de oproepen gebeurt telefonisch, 10 procent via de chat. Dit jaar wil het CPZ e-mail uitbouwen als een volwaardig medium naast telefoon en chat. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verborgen waterlek kost klant 36.676 euro

Verborgen waterlek kost klant 36.676 euro


http://desmond.imageshack.us/Himg4/scaled.php?server=4&filename=waterkraan.jpg&res=medium


Wie thuis met een verborgen waterlek zit, moet zijn factuur meestal betalen, ongeacht de hoogte van het bedrag. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Vlaamse ombudsman. Zo kreeg één klant vorig jaar een aanrekening van 36.676 euro.

Wie een abnormaal hoge waterfactuur ontvangt en rekent op een minnelijke schikking wegens een verborgen lek, krijgt zelden positief nieuws. Dat concludeert ombudsman Bart Weekers in zijn jaarverslag.

De drinkwatermaatschappijen hebben de voorwaarden in het Waterverkoopreglement aan hun kant en de Ombudsdienst kan niet anders dan de betrokkenen diets maken dat ze weinig hoop moeten koesteren. Zo lopen sommige facturen op tot bedragen boven de 10.000 euro, met een uitschieter tot 36.676 euro.

De ombudsman pleit voor meer billijkheid bij de watermaatschappijen. De klanten krijgen op hun beurt de raad om geregeld hun meterstand te controleren.

Weekers wil overigens ook meer begrip voor personen die hun waterfacturen niet langer kunnen betalen, vaak omdat ze werkloos zijn geworden. De Antwerpse Waterwerken sluiten bijvoorbeeld al af zodra de klant een schuld van 50 euro heeft uitstaan. "Wie zijn rekening écht niet kan betalen, mag niet afgesloten worden", stelt de ombudsman. "Ook het ocmw moet hierin meer assertiviteit tonen." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amsterdamse zoo Artis viert 175-jarig jubileumfeest

Amsterdamse zoo Artis viert 175-jarig jubileumfeest


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/4/9/20130327073948/media_xll_5682849.jpg
Babyolifantje Mumba, met links moeder Tong Tai en tante Winthida, geniet in dierentuin Artis van de koude douche die zij krijgt van haar verzorgers


De Amsterdamse zoo Artis viert vandaag zijn 175-jarig bestaan. Om het feest te vieren, zal prinses Margriet een jubileumtulp dopen. De 'Tulipa Natura Artis Magistra' is speciaal voor de gelegenheid gekweekt. Verder hebben studenten afkomstig van verschillende natuur- en milieuopleidingen er meer dan 175.000 bloemen en 36.000 planten geplant. Zo staat de oudste dierentuin van Nederland het hele jaar extra in bloei.

Margriet staat bekend om haar liefde voor de natuur en is sinds 2002 beschermvrouwe van Artis. Zij opende in 2005 al het Vlinderpaviljoen. Daarvoor opende prins Bernard in 1988 het olifantenverblijf en ook prinses Máxima mocht in 2003 het dierenverblijf de Pampa openen.

Naast het aanleggen van de bloementuin heeft Artis ook een website gemaakt waarop mensen hun herinneringen kunnen delen. Een selectie hiervan wordt verzameld in een boek dat in mei uitkomt. Ook presenteerde Artis eerder deze maand een kinderboek met verhalen over de dierentuin. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is jouw partner te dik? Meer dan de helft vindt van wel

Is jouw partner te dik? Meer dan de helft vindt van wel


http://static0.hln.be/static/photo/2011/6/2/13/20111107103556/media_xl_4457368.jpg


Hoewel de grote meerderheid van de mannen het serieus op hun zenuwen krijgt als hun liefje vraagt of haar gat niet te dik is in die rok, is het nochtans een zeer terechte vraag. Uit een Britse enquête bij 1.426 mannen en vrouwen blijkt immers dat bijna 60 procent van de ondervraagde personen graag zou hebben dat hun partner wat minder zou wegen.

Wie dacht dat enkele honderden grammetjes volstonden, heeft het jammer genoeg mis. Van de ondervraagde dames en heren gaf maar liefst 43 procent aan dat ze het fijn zouden vinden mocht hun man of vrouw 6 kilo (!) minder wegen. De voornaamste reden? "Voor hun gezondheid." Uiteraard...

Om onze partner op de hoogte te brengen van onze kleine wens, zijn we wel redelijk rechttoe rechtaan. 58 procent denkt namelijk dat we man- of vrouwlief het best kunnen aanmoedigen hun levensstijl te verbeteren door ze gewoon vlak in hun gezicht te zeggen dat ze 'te dik' zijn. Net zoals bij kinderen, is drie procent van de ondervraagden bereid om hun partner te belonen voor zijn gezonde switch. Maar ook het tegendeel gebeurt soms: 1 procent zou immers druk zetten op zijn of haar geliefde via 'lieftallige' dreigementen à la "als je nu niet vermagert, pak ik mijn valiezen".

Nochtans kunnen we er niet helemaal zelf aan doen dat we wat te veel wegen. Volgens Zoe Hellman van Weight Watchers is er gewoon te veel keuze, waardoor we in een proces van 'mindless eating' terechtkomen. "Uit onderzoek blijkt dat mensen dagelijks 220 beslissingen nemen omtrent voeding en drinken. Dit komt onder andere door de toenemende populariteit van koffieshops en 'meeneem'-voedsel. Tegenwoordig lijkt het wel dat je overal waar je bent eten en drinken kan kopen."(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezin zit 15 maanden op dode kat in zetel

Gezin zit 15 maanden op dode kat in zetel


http://oi45.tinypic.com/6j36s4.jpg


Een gezin in het Nederlandse Purmerend heeft 15 maanden op het kadaver van zijn vermiste kat Blacky gezeten. Het dier bleek te zijn overleden nadat het klem was komen te zitten in de vering aan de onderzijde van het bankstel in de woonkamer.

Dat schrijft de Dierenambulance Purmerend op zijn website. De gemummificeerde kat werd vrijdag teruggevonden toen het gezin aan het verhuizen was.

Aanvankelijk werd aangenomen dat het in december 2011 verdwenen huisdier door het ijs was gezakt en verdronken. Van de doordringende stank nabij de zetel werd aangenomen dat die ontstond doordat andere katten in huis er hadden geplast. De donkere vlek die daarvan het gevolg leek, werd keer op keer gereinigd.

Medewerkers van de gealarmeerde Dierenambulance melden dat de gezinsleden "erg aangedaan en verdrietig" waren bij het ontdekken van de stoffelijke resten. "Wij hebben in onze loopbaan al heel wat meegemaakt", aldus de ambulancedienst op zijn website, "maar het blijkt altijd nog extremer te kunnen." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Morgen is het Buitenspeeldag : stuur je kinderen naar buiten

Morgen is het Buitenspeeldag : stuur je kinderen naar buiten


http://static1.hln.be/static/photo/2013/4/0/8/20130326173540/media_xll_5681213.jpg


Jongeren hebben morgenmiddag geen enkel geldig excuus om binnen te blijven, want het is Buitenspeeldag. Dat is het hoogtepunt van een campagne die kinderen en jongeren aanzet om buiten te sporten en te speren in hun onmiddellijke woonomgeving. Tegelijkertijd wil de campagne ook de openbare besturen en ouders stimuleren om hun kinderen buiten te doen spelen.

Het hoogtepunt van de campagne valt morgen, op woensdag 27 maart. Dan staken de jongerenzenders Nickelodeon en Ketnet tussen 13 en 17 uur hun programma's en gaan de schermen voor één keer helemaal op zwart. Een duidelijk signaal om naar buiten te gaan dus.

De Buitenspeeldag, die aan zijn zesde editie toe is, wordt georganiseerd door de Vlaamse overheid met de twee tv-zenders. Daarnaast helpen andere partners, zoals ISB, het Vlaams Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid, de VVJ, de Vereniging Vlaamse Jeugddiensten en -consulenten, Goe Gespeeld! en verschillende jeugdverenigingen bij de organisatie van allerlei buitenspeelactiviteiten op de Buitenspeeldag.

Op de website www.buitenspeeldag.be kunnen de jongeren ontdekken wat er op woensdag 27 maart in hun gemeente gebeurt. Klikken op de link "In jouw buurt" en de naam van je stad of gemeente intikken. Neemt je gemeente (nog) niet deel aan de campagne, dan krijg je de raad de naam van een buurtgemeente in te tikken. Of je kunt samen met je vrienden een spelnamiddag in de open lucht verzinnen. Veel plezier!  (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed nieuws voor zwetende mannen: dit kostuum verslindt vieze geurtjes

Goed nieuws voor zwetende mannen: dit kostuum verslindt vieze geurtjes


http://static0.hln.be/static/photo/2013/9/13/6/20130326165744/media_xll_5680971.jpg


Niet alleen vrouwen hebben af en toe last van zweetplekken en een vervelende lichaamsgeur, ook mannen krijgen ermee te maken. Zeker in de zomer hebben zij problemen, want vaak is het verplicht om op kantoor een kostuum te dragen. Gelukkig heeft de Britse keten Marks & Spencer daar nu een oplossing voor gevonden: kostuums en blazers die de vieze geurtjes verslinden.

Dat komt omdat er onder de oksels van de nieuwe ontwerpen 'DeoTags' bevestigd zijn. Die werden gemaakt door Odegon, een bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwikkelen van oplossingen tegen vieze geurtjes.

De inovatieve lapjes op de kostuums zijn gemaakt van nano-poreus materiaal, dat ontwikkeld is om de moleculen van de lichaamsgeur te absorberen én vervolgens te neutraliseren. Zo voorkomen ze onaangename geurtjes.

Maar hoewel dat materiaal nu pas in de winkels terechtkomt, is het helemaal niet aan zijn proefstuk toe. Integendeel zelfs, want tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het materiaal al gebruikt in gasmaskers die moesten beschermen tegen chemische aanslagen.

Het nieuwe gebruik van de stof zal natuurlijk geen levens redden, maar kan het leven wel aangenamer maken voor mannen die last hebben van een vervelende lichaamsgeur. Zij kunnen vanaf komende maand bij M&S terecht voor een 'Man Superlite Suit' (179 pond of zo'n 210 euro) of een 'Man Performance Blazer' (99 pond of zo'n 116 euro).

Volgens de ontwerpers van Odegon hoef je ook niet bang te zijn dat de ingewerkte deostukjes na een tijdje niet meer werken. "Ze blijven werken zolang het kledingstuk meegaat, zelfs na enkele wasbeurten", klinkt het. "De moleculen van de lichaamsgeur worden geabsorbeerd en gevangen genomen in het materiaal, tot het kledingstuk gewassen wordt. Dan worden de moleculen verwijderd, zowel bij het wassen met de hand, in de machine als bij de droogkuis." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Revolutie: labo onder de huid belt dokter automatisch

Revolutie: labo onder de huid belt dokter automatisch

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Met dank aan de medische vooruitgang is er weer nieuwe hoop voor hartpatiënten, diabitici en mensen die chemotherapie ondergaan. Wetenschappers ontwikkelden namelijk een bloedlabo van amper 14 millimeter lang, dat onder de huid wordt geïmplanteerd en via een mobiele telefoon live data bezorgt aan artsen. Zo kan medische hulp ter plaatse zijn uren voor de toestant kritiek wordt.

Het team van de École Polytechnique Fédérale in Lausanne stellen dat de chip zeer waardevol is om mensen die chemo ondergaan nauwgezet op te volgen. Door het meten van specifieke chemicaliën in de bloedstroom kan het zelfs een aanstormende hartaanval opsporen. Bij patiënten met chronische aandoeningen kan de chip alarm slaan nog voor de symptomen effectief zichtbaar zijn.

Het implantaat is slechts een paar kubieke millimeter groot, maar bevat toch vijf verschillende sensoren, een radiozender en stroomlevering. Buiten het lichaam zorgt een batterijpatch voor kracht doorheen de huid. Zo kunnen eindeloze operaties uitgesloten worden telkens de batterij aan vervanging toe is.

"De chip laat toe dat patiënten onmiddellijk en langdurig kunnen worden opgevolgd op basis van hun individuele tolerantie en niet volgens leeftijd, gewicht en wekelijkse bloedtesten. We zouden in principe eender wat kunnen detecteren in de bloedstroom", verklaart Giovanni de Micheli.

Om een specifieke marker te volgen in het lichaam (denk maar aan glucose of melkzuur) wordt de oppervlakte van elke sensor bedekt met enzymen. Ze hebben echter een beperkte levensduur, die momenteel goed is voor anderhalve maand. "Hoewel dit voldoende is voor heel wat toepassingen, proberen we de enzymen zodanig te ontwerpen dat ze nog veel langer kunnen meegaan. Gelukkig is de chip zeer makkelijk te verwijderen en te vervangen omdat het zo klein is", aldus Micheli. Verwacht wordt dat het onderhuidse labo binnen dit en vier jaar op de markt is. (br.hln)



» Reageer (0)
26-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leonard Cohen deze zomer in Sportpaleis en Vorst Nationaal

Leonard Cohen deze zomer in Sportpaleis en Vorst Nationaal

Klik op de foto om '  Everybody knows ' te beluisteren





Leonard Cohen komt amper tien maanden na zijn vorige doortocht opnieuw naar ons land. Het tweede Europese luik van de 'Old Ideas World Tour'  houdt op 23 juni halt in het Antwerpse Sportpaleis. Een week later (30 juni) staat Cohen in Vorst Nationaal.

Vorig jaar koos Leonard het Sint-Pietersplein uit voor de première-week van zijn huidige wereldtournee. Zijn trouw publiek en de verzamelde wereldpers waren er getuige van de unieke manier waarop Cohen de songs van zijn nieuwe plaat ('Old Ideas') combineerde met zijn feilloos gebrachte klassiekers.

De combinatie van Leonard Cohen en België kan de laatste jaren niet meer stuk, getuige de razendsnel uitverkochte concerten. Vorige zomer mocht Cohen in Gent een award in ontvangst nemen omdat hij op 4 jaar tijd meer dan 100.000 concerttickets verkocht. In verhouding tot het aantal inwoners werden er in geen enkel ander land ter wereld meer tickets verkocht dan ons land. Tussen 2008 en 2012 bracht hij op volgende locaties zijn publiek in vervoering: Minnewaterpark, Vorst Nationaal (2x), Sportpaleis en Sint-Pietersplein (8x). Ook de lokale verkoopcijfers van 'Old Ideas' is in tijden van dalende platenverkoop spectaculair te noemen.

'Old Ideas' kwam in België rechtstreeks op de eerste plaats van de Ultratop 100 albums-lijst binnen. Cohen stootte hierbij Adele van de troon en was meteen de oudste levende artiest die deze lijst ooit aanvoerde.

 In de zomer van 2013 zakken Cohen, zijn band en zijn crew -inclusief de beste geluidstechnici ter wereld- opnieuw naar Antwerpen en Brussel af. En ze zullen er met open armen ontvangen worden. Op 18 september kan je Leonard Cohen ook in Ahoy Rotterdam aan het werk zien. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De aanhoudende winter brengt ook het dierenleven in gevaar


De aanhoudende winter brengt ook het dierenleven in gevaar


http://static3.hln.be/static/photo/2013/4/9/1/20130325140359/media_xll_5677261.jpg


Door de aanhoudende koude gebruiken dieren veel energie die ze normaal aan de voorbereidingen voor het nageslacht besteden. Natuurvorsers weten nog niet wat de gevolgen zijn, want de temperaturen liggen sinds januari onder de gemiddelde waarden en dat is nog niet eerder gedocumenteerd.

"Het is volop winter, terwijl we volop lente verwachten", zegt Marc Herremans, hoofd van de studiedienst van Natuurpunt. "De afgelopen jaren namen zowel de onvoorspelbaarheid als de extremen toe, waardoor we niet weten wat de gevolgen zullen zijn."

In elk geval is het planten- en dierenleven ontregeld. Zo stevent het groeiseizoen af op een maand vertraging en trekken sommige teruggekeerde trekvogels alweer zuidwestwaarts. "Ondanks de strakke noordoostenwind proberen zomervogels wel nog aan te komen, zoals tjiftjaffen, zwartkoppen of zwaluwen. Maar ze claimen geen territorium of zingen niet, maar wachten in wilgenstruiken in de hoop een insect te vangen." Vogels zullen in mindere conditie aan hun broedseizoen beginnen. "Die verloren tijd is weg en de conditie die ze kwijt zijn, kost eieren of energie om jongen te voederen."

Een aantal soorten neemt ook risico's, zoals uilen die jagen in ontdooide bermen. En tuinen worden overspoeld door onder meer vinken, sijzen, rietgorzen of kepen. Zowel Natuurpunt als Vogelbescherming Vlaanderen vragen om het bijvoederen geenszins te stoppen.

Ook voor onder meer amfibieën kunnen er gevolgen zijn. "Zullen ontwaakte amfibieën nog eieren leggen? De energie die nodig is voor hun eieren, kan ook gebruikt worden om te overleven", zo luidt het. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom de lente NU moet komen

Waarom de lente NU moet komen


http://img98.imageshack.us/img98/2071/kindjesmethond.jpg


Deelt u ook dat 'gevangen tussen twee minder ideale seizoenen'-gevoel? We zouden er namelijk niet van verschieten als we de vrieskou en winterse buien abrupt gaan mogen inruilen voor plakkerige, warme zomerdagen. Daarom hebben we dringend nood aan de lente, het perfecte tussenseizoen, waarin je overdag niet hoeft te bevriezen, maar veilig kan genieten van de zon én 's nachts niet ligt te sterven van de hitte in je slaapkamer.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderbaarlijke reddingen van schapen uit 1,5m sneeuw

Wonderbaarlijke reddingen van schapen uit 1,5m sneeuw

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Hoezeer de late winterellende heeft ingehakt op het Verenigd Koninkrijk, blijkt uit de bijzonder straffe beelden van de vele ingesneeuwde schapen. Over Het Kanaal haalden de sneeuwstormen de voorbije weken ongemeen hard uit en op sommige plaatsen ligt zelfs een dikke meter sneeuw, plaatselijk nog meer. Dat is te zien op de onderstaande beelden van de Welshe schapenboer Gareth Wyn Jones, die samen met zijn hond op zoek gaat naar ingesneeuwde schapen. De wonderbaarlijke reddingen van nog levende schapen uit een sneeuwlaag van anderhalve meter steken schril af tegen de hartverscheurende taferelen wanneer Gareth dode lammeren uitgraaft.

In België sloeg de winter al hard toe zo laat op het jaar, maar wat Groot-Brittannië in maart te verwerken kreeg, tart elke verbeelding. De hevige sneeuwstormen waren helaas fataal voor mens én dier. Vooral de massa's schapen op de Britse Eilanden kregen het extreem zwaar te verduren.


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/12/8/20130326063720/media_l_5678828.jpg



Volgens de boerenbond NFU moeten alleen al in Engeland en Wales honderden dieren zijn omgekomen. Een boerin uit Noord-Ierland zei tegen de BBC dat honderden collega's schapen levend ondergesneeuwd hebben zien worden. De toestand is des te ernstiger doordat het lammerenseizoen intussen is aangebroken. Ook op het eiland Man wordt gevreesd voor een catastrofe. Duizenden stuks vee zouden de afgelopen week levend zijn begraven door de hevigste sneeuwval sinds 1963. Vanuit het hele land komen meldingen van veehouders die dieren zien omkomen doordat ze niet langer boven de sneeuw kunnen uitkomen. Ook wordt het door de sneeuwval steeds moeilijker vee te bereiken in weilanden en afgelegen gebieden, waardoor bijvoeden praktisch onmogelijk is geworden.

Dat kan ook schapenboer Gareth Wyn Jones getuigen. Hij heeft een grote kudde schapen in de buurt van het Welshe Corwen in Snowdonia, een gebied dat zijn naam duidelijk niet gestolen heeft. Met de hulp van zijn hond graaft Gareth heel wat gevangen schapen uit hopen sneeuw. "Het is ongelooflijk dat sommige schapen nog leven", zegt Gareth Wyn Jones aan de Telegraph. "Helaas komt de sneeuwval op een heel slecht moment, aan het begin van het lammerenseizoen. Heel wat schapen zijn juist nu hoogzwanger en dus sterk verzwakt. Gelukkig kan mijn hond met zijn scherpe neus de dieren snel lokaliseren en dan begin ik te graven."

Zo zien we Gareth een schaap uitgraven uit zo'n diep pak sneeuw dat bij wijze van spreken enkel zijn oren nog boven de sneeuw uitsteken. Helaas haalt hij ook heel wat dode lammetjes boven. "Dit is een absolute ramp voor de schapenboeren uit de streek. Een collega zat met 150 vermiste schapen. Het is hartverscheurend als je zo'n dood lammetje bovenhaalt. Je hebt daar zo hard voor gewerkt en dan loopt het zo tragisch af."

Gelukkig eindigt het eerste filmpje hieronder met een hoopvolle noot: dat het meters diep ingesneeuwde schaap nog leeft en vrolijk uit de sneeuw huppelt, is ronduit wonderbaarlijk.(br.hln - foto reuters)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe killer in Florida: verrassende verdwijngaten

De nieuwe killer in Florida: verrassende verdwijngaten


http://static1.hln.be/static/photo/2013/9/7/14/20130326100529/media_xll_5679299.jpg


Het ene ogenblik heb je nog vaste voet op de Aarde, het volgende moment zak je meters diep weg in een plots opgedoken verdwijngat. 'Sinkholes' heten ze in het Engels. Het officieuze seizoen van deze dodelijke bodemverzakkingen is aangebroken in de Amerikaanse staat Florida en loopt nog tot het einde van de zomer.

Bijna een maand geleden werd de 37-jarige Jeff Bush in zijn slaap pardoes weggezogen door een gigantische aardverzakking van zes meter breed onder zijn huis. Een zoektocht naar Jeffs lichaam leverde niks op en de man werd doodverklaard. Zijn broer Jeremy (35) was hem nog achternagesprongen en moest zelf gered worden. Zaterdagavond opende zich tussen twee huizen in Seffner in - op drie kilometer van het drama met Jeff Bush - dan opnieuw een gat van naar schatting drie meter breed en drie meter diep. Omwonenden moesten uit voorzorg geëvacueerd worden.

Het blijkt dan ook het officieuze 'seizoen' van de sinkholes te zijn in de Amerikaanse staat Florida, zo weet geoloog Jonathan Arthur. De aanvang daarvan valt samen met het begin van het regenseizoen, de afloop met het einde van de zomer. Tot juli is het het gevaarlijkst. "Forida is bekend voor zijn ongedierte, alligators, pythons, orkanen en nu dus ook verdwijngaten", zegt Larry McKinnon, woordvoerder van de politie van Hillsborough. "Ik denk dat onze redding is dat het meestal beeldmooi weer is."

Jaarlijks splijt de Aarde zich op die manier honderden keer open in de VS. Het mag een wonder heten dat daarbij niet meer doden vallen. De verdwijngaten kondigen zich immers niet aan en zijn er gewoon plots. Volgens experten speelt het weer daarbij een rol. Zuur regenwater kan, volgens Jonathan Arthur, na verloop van tijd kalksteen en natuurlijke holen, die onder een groot deel van de staat liggen, wegeten en zo sinkholes veroorzaken. Zowel extreem droog weer - zoals in februari - als heel nat weer kan de aardverzakkingen in de hand werken.

Hillsborough City, de regio waar het dodelijke ongeval met Jeff Bush gebeurde, is heel vatbaar voor sinkholes. Ingenieurs weten niet precies hoe het verdwijngat daar plots ontstond en vrezen het waarschijnlijk nooit te zullen weten. Maar dat ook de mens er een hand in heeft, lijkt vast te staan. "Als je water uit de grond oppompt, verander je de hydrostatische druk ondergronds en dat kan sinkholes veroorzaken", zegt Bill Fernandez, een expert uit Florida. "Maar ongeacht de menselijke invloed zullen verdwijngaten altijd op natuurlijke wijze voorkomen", besluit Arthur. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Let op wat u eet tijdens evenementen

"Let op wat u eet tijdens evenementen"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/0/4/10/20130326111833/media_xll_5679670.jpg


Het is met de voedselveiligheid tijdens evenementen zoals kermissen, kerstmarkten of muziekfestivals niet zo erg gesteld als vaak wordt aangenomen. Toch doen consumenten er goed aan hun ogen de kost te geven bij eettenten waar ze een snelle hap willen kopen. De hygiëne daar is immers vaak al een goed richtsnoer voor de kwaliteit en hygiëne van het voedsel zelf. Dat concludeert Test-Aankoop uit een analyse van 64 snacks op 20 Belgische evenementen.

Uit eerdere onderzoeken van Test-Aankoop bleek dat de voedselveiligheid en -hygiëne op evenementen dikwijls te wensen overliet. Het ging dan zowel om de gebrekkige kwaliteit van de basisingrediënten als de netheid van het verkooppunt, het materiaal en de uitbaters. Het nieuwe onderzoek werd tussen juni en december 2012 uitgevoerd op evenementen als de Antwerpse Sinksenfoor, de Gentse Feesten en Couleur Café in Brussel. Uit de resultaten blijkt dat drie vierde van de gecontroleerde eettentjes wel degelijk weet hoe het moet qua hygiëne.

Naast een visuele beoordeling liet Test-Aankoop ook de snacks zelf analyseren. De microbiologische kwaliteit van 15 procent van de stalen bleek ronduit slecht te zijn. Er waren bijvoorbeeld problemen met room- en softijs, waar vaak te veel coliformen (een soort bacteriën) in aanwezig waren. In één van de stalen -een couscous kefta- werd zelfs een ziekmakende bacterie aangetroffen.

Test-Aankoop benadrukt dat het utopisch en onnodig is om qua voeding volledige steriliteit na te streven. Aanhoudende controles van het Federaal Voedselagentschap en de gemeenten blijven wel nodig. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fototoestel na 8.000 km dobberen terug bij eigenares

Fototoestel na 8.000 km dobberen terug bij eigenares


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/14/2/20130326044410/media_xll_5679017.jpg


Een onderwatercamera die 8.000 kilometer over de Stille Oceaan heeft gedobberd, wordt binnenkort herenigd met de rechtmatige eigenares. De camera begon zijn lange reis over de oceaan in 2007 voor de kust van Hawaï, toen een Amerikaanse duikster hem liet vallen. Lindsay Crumbley Scallan had verwacht het toestel nooit terug te zien, maar dankzij een volhardende Taiwanees gaat dat toch gebeuren.

Douglas Cheng vond de camera onlangs op een strand aan de oostkust van Taiwan, vertelde hij de krant Taipei Times. Hoewel het apparaat bedekt was met zeewier en mosselen, bleek het beschermende omhulsel goed te hebben gewerkt; de geheugenkaart was nog intact en Cheng kon de foto's bekijken.

Daarop zag de Taiwanees een jonge vrouw bij een catamaran staan. Hij nam aan dat dit de eigenares moest zijn. Via de naam van het bootje en hulp op Hawaï wist hij haar te traceren.

Toevalligerwijs werkt de vinder voor luchtvaartmaatschappij China Airlines. Die zag er een goede publiciteitsstunt in en heeft de vrouw uitgenodigd om haar camera gratis op te komen halen. De vrouw stond perplex toen ze het bericht hoorde en is vooral heel blij dat haar foto's terug zijn, vertelde ze lokale media op Hawaï. Ze wist alleen nog niet of ze snel vrij kon krijgen van haar werk om naar Taiwan af te reizen.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor deze appel kan niemand allergisch zijn

Voor deze appel kan niemand allergisch zijn


http://static3.hln.be/static/photo/2013/4/3/7/20130326081357/media_xll_5679142.jpg


Goed nieuws voor iedereen die last heeft van fruitallergieën. Wetenschappers zijn namelijk volop in de weer met de ontwikkeling van een appelsoort waar niemand slecht op kan reageren door natuurlijke proteïnes te vervangen door hypoallergene varianten.

Een interdisciplinaire onderzoeksgroep werkt momenteel aan de ontwikkeling van een hypoallergene appel. Hoewel het fruit op zich niet geassocieerd wordt met een specifieke allergie, is ruim 75 procent van wie allergisch aan berkenpollen ook gevoelig voor appels. Onaangenaame irritatie en blaasvorming op tong en lippen zijn mogelijke reacties, net als zwelling in de keel en kortademigheid.

Het team ontwikkelt een genetische kaart van de appel en vervangt irriterende proteïnes door hypoallergene varianten die ze elders in de natuur vinden. Toch gaan ze uiterst voorzichtig te werk: "Je kan nooit weten wat er gebeurt wanneer je een biologisch gen uitschakelt. We moeten alert zijn voor mogelijke bijwerkingen", verklaart Alessandro Botton. Allergieën zijn bovendien geen statisch gegeven, dus wat start als een hypoallergene appel kan op termijn opnieuw voor reacties zorgen.

Het grootste probleem lijkt echter de weerstand tegen genetisch gemanipuleerde voeding. "Hoewel consumenten met voedselallergieën sneller positief zullen staan tegenover de 'GM-appel', ging de voorkeur overtuigend naar het traditionele kweekproces. De reductie van allergenen in de voedselketen is nochtans extreem belangrijk", besluit Lynn Frewer. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sporten om jong en fit te blijven is een fabel

Sporten om jong en fit te blijven is een fabel


http://static3.hln.be/static/photo/2013/10/1/10/20130325162115/media_xll_5677780.jpg


Slecht nieuws voor de miljoenen mensen die wekelijks uren zweten en puffen om langer jong en fit te blijven. Recent onderzoek toont namelijk aan dat lichaamsbeweging de biologische veranderingen in onze ouder wordende spieren niet tegenhoudt. "Sport helpt sommigen misschien beter functioneren, maar het zal geen rem zetten op spierverlies", klinkt het.

De bevindingen staan bijna loodrecht op de vastgeroeste stelling dat onvoldoende lichaamsbeweging verantwoordelijk is voor afbraak van spierweefsel op latere leeftijd. "Regelmatig sporten kan niet voorkomen dat onze spieren hun vorm en kracht verliezen", stelt professor Jamie Timmons van de Loughborough universiteit.

De onderzoekers gingen kijken naar de link tussen fysieke activiteit en de biologische processen die plaatsvinden in onze spieren naarmate we ouder worden. Ze keken daarbij naar de spiermassa van zowel Britten als Amerikanen en konden de "simpele" link tussen spierverlies en weinig lichaamsbeweging niet hard maken.

"Fysieke activiteit bleek geen impact te hebben op de biologische veranderingen. Ruim een kwart van alle mensen is niet eens in staat spierweefsel aan te maken, ook al steken ze er alle moeite van de wereld in. Daarom is die 'one-size-fits-all'-aanpak van de overheid (lees: focus op lichaamsbeweging) helemaal niet effectief als het aankomt op het beschermen van onze spieren", stelt Timmons.

Tijdens het onderzoek werden specifieke chemische markers (zogenaamd vingerafdrukken) ontdekt voor verouderende spieren. Na de identificatie kon getest worden hoe ze reageren op uithoudingstraining. De wetenschappers zochten daarbij bewust naar verbetering bij mensen die veel bewogen, maar zagen als snel dat het harde werk van de vrijwilligers geen impact had op het spierverlies. "Voor heel wat mensen zou de focus beter liggen op slaap en voeding", klinkt het besluit.  (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!