Het MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen heeft de 'Stiletto Award 2013' ontvangen van het European Museum Forum. De prijs beloont ieder jaar een Europees museum voor de beste vrijwilligers- en gemeenschapswerking.
De jury was onder de indruk van de diverse en nieuwe manieren die het MAS 2011 hanteert om tegemoet te komen aan de publieke en lokale gemeenschappen bij het presenteren van de Antwerpse identiteit. Het MAS opende twee jaar geleden, in mei 2011, de deuren.
De prijs voor het 'Europees Museum van het jaar 2013' ging naar het Riverside Museum, het Schots Museum van Transport en Reizen in Glasgow. De jury was het unaniem eens dat het museum tegemoet komt aan alle criteria van publieksvriendelijkheid op het hoogste niveau. Veertig musea namen deel aan de wedstrijd.
Het Gallo-Romeins Museum van Tongeren, de EMYA winnaar van 2011, fungeerde als gastheer van de jaarvergadering van het Europees Museum Forum en de prijsuitreiking op zaterdag, de Internationale Museumdag. (br.hln)
Achter
de weinig zeggende naam Rox gaat de 21-jarige Roxanne Tataei schuil.
Een meisje uit een buitenwijk van Londen, van Jamaicaanse en Iranese
afkomst. Vanaf haar veertiende speelt ze al op haar eigen gitaartje. In
2010 vormt ze een band en gaat ze door het leven als kortweg Rox.
Behalve in eigen land krijgt ze ook grote bekendheid in het buitenland.
Paul Weller en Mark Ronson zijn fans van haar .
Een medewerker van het veilinghuis met de Beatles-gitaar.
Een gitaar van de popgroep The Beatles heeft gisteren bij een veiling in New York ruim 400.000 dollar (ongeveer 311.000 euro) opgebracht. Dat heeft veilinghuis Julien's bekendgemaakt.
De gitaar is in de jaren 60 bespeeld door George Harrison en John Lennon. Harrison speelde op de VOX-gitaar het nummer 'I Am The Walrus' tijdens de 'Magical Mystery Tour'. Lennon gebruikte het voor de opnames van een video van het nummer 'Hello, Goodbye'.
Lennon gaf de gitaar in 1967 aan 'Magic Alex' Mardas, een Griekse elektronica-whizzkid die gedurende de jaren 60 enige tijd in het gevolg van de groep verkeerde. Wie de gitaar gekocht heeft, is niet bekendgemaakt. (br.hln)
Maagd vraagt asiel aan om te ontsnappen aan koning van Swaziland
Maagd vraagt asiel aan om te ontsnappen aan koning van Swaziland
Een jonge vrouw uit Swaziland heeft in het Verenigd Koninkrijk asiel aangevraagd omdat ze bang is door koning Mswati III tot één van zijn vrouwen te worden gemaakt. De koning die 13 echtgenotes heeft, kiest er bijna jaarlijks een bij. Dat gebeurt bij de traditionele 'rietenrokjesdans', waarbij jonge halfnaakte Swazi-maagden voor Mswati dansen.
Tintswalo Ngobeni (22) zegt dat de koning 7 jaar geleden zijn interesse voor haar had laten blijken en met haar wilde trouwen. Dat gebeurde toen hij op bezoek was bij zijn vierde echtgenote LaNgangaza.
"Hij begon me op te bellen op de kostschool waar ik zat en vroeg of ik deel wilde uitmaken van de koninklijke familie", aldus Tintswalo, die van zijn avances niets wilde weten en naar Engeland vluchtte, waar ze asiel aanvroeg.
De asielaanvraag is inmiddels afgewezen en Tintswalo staat op het punt om het land te worden uitgezet. Ze is bang voor wat haar in Swaziland te wachten staat. "Je moet gehoorzamen aan de koning, je mag hem niet weigeren", vertelde ze aan de krant Daily Mail.
Ze denkt dat ze in de gevangenis kan belanden, ook omdat ze de laatste jaren actie heeft gevoerd tegen het autocratische bewind van de 45-jarige koning. (br.hln)
Vijftien procent minder foorkramers in tien jaar tijd
Vijftien procent minder foorkramers in tien jaar tijd
België telt vandaag 15 procent minder foorkramers dan tien jaar geleden. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van ondernemersorganisatie Unizo.
"Het wordt de foorkramers ook niet gemakkelijk gemaakt", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Ze zien zich geconfronteerd met een strenge wetgeving, grote investeringskosten, een dalende rentabiliteit en vooral met meer en meer tegenkanting van buurtbewoners." Van Eetvelt verwijst daarbij naar de perikelen met de Sinksenfoor in Antwerpen.
Momenteel is in Antwerpen de Sinksenfoor aan de gang. Burgemeester Bart De Wever toonde alvast zijn kunnen in het schietkraam.
Unizo vraagt steden en gemeenten daarom om een meer doordacht 'foorbeleid' op te zetten. (br.hln)
Klik op de foto om ' Only Teardrops ' te beluisteren
Het Eurovisiesongfestival zal volgend jaar plaatsvinden in Denemarken. Dat land won gisterenavond immers de 58ste editie van het liedjesspektakel. In de Malmö Arena in Zweden kon de sprookjesachtige Emmelie de Forest het best overtuigen met haar song 'Only Teardrops'. 26 landen namen deel aan de grote finale.
België eindigde op een gedeelde elfde plaats, net na Nederland dat negende werd.
Azerbeidzjan haalde met Farid Mammadov de zilveren 'medaille' binnen. Oekraïne vervolledigde de top drie, gevolgd door Noorwegen en Rusland. Met de overwininning van vanavond is het al de derde keer dat Denemarken helemaal bovenaan eindigt. 26 landen namen deel aan de grote finale.
Toonvaste Bellarosa België haalde dankzij de feilloze prestatie van een bijzonder toonvaste en emotionele Roberto Bellarosa een mooie elfde plaats binnen. Even zag het ernaar uit dat we dankzij Bellarosa's liefdesliedje 'Love Kills' in de top vijf zouden eindigen, maar dan gingen we toch nog wat plaatsen achteruit. De 18-jarige jongeman werd afgevaardigd door de Franstalige omroep RTBF.
"Ik ben erg tevreden en fier dat ik België zo ver heb kunnen brengen in de finale. Men heeft mij onderschat na de nationale selectie. Vanavond heb ik mijn beste prestatie neergezet en heb ik kunnen bewijzen dat ik, ondanks mijn jonge leeftijd, een dergelijke verantwoordelijkheid aankon." Van plankenkoorts was er bij Bellarosa geen sprake: "De druk was enorm. Maar ik heb me goed geamuseerd voor de 15.000 aanwezigen in Malmö en de miljoenen televisiekijkers."
Ons land kreeg het maximale puntenaantal (12) van Nederland. Ook Rusland en Zweden konden de Belgische inzending wel smaken en gaven respectievelijk 8 en 7 punten. Zelf beloonden we op onze beurt Nederland met het maximale puntenaantal, gevolgd door Denemarken (10 punten), Oekraïne (8), Noorwegen (7), Italië (6), Azerbeidzjan (5), Rusland (4), Moldavië (3), Griekenland (2) en Zweden (1). (br.hln)
In heel wat private rusthuizen in Vlaanderen mag het eten van een bewoner per dag - ontbijt, lunch én avondmaal - niet meer kosten dan 4 euro. De koks werken er zelfs volgens een nota die voorschrijft wat de verschillende voedingsonderdelen per gram mogen wegen. Er zijn ook rusthuizen waar pampers pas mogen worden ververst nadat ze voor 65 procent of zelfs volledig verzadigd zijn.
Vooral in commerciële rusthuizen ervaren bewoners en personeel dat winstbejag voorgaat op een mooie, oude dag. Het Laatste Nieuws verzamelde nog een hoop andere getuigenissen, voor een diepgravende reeks over wat er in onze woonzorgcentra fout loopt en wat beter kan.
Vlaams minister van Welzijn Jo Van deurzen benadrukt dat de zorg in 80 procent van de 766 Vlaamse woonzorgcentra van behoorlijke tot excellente kwaliteit is. Wel is hij van plan om nog dit jaar alle woonzorgcentra te bevragen over alle aspecten van wat een kwalitatieve dienstverlening behoort te zijn.
De minister noemt het alvast onaanvaardbaar dat onze bejaarden in bepaalde rusthuizen pas worden verschoond wanneer hun pamper voor 65 procent verzadigd is. Praktijken over het hergebruik van incontinentiemateriaal, waarover ook wordt getuigd, noemt hij in één woord schandelijk. (br.hln)
Sinksenfoor officieel open, plooien met foorkramers nog niet gladgestreken
Sinksenfoor officieel open, plooien met foorkramers nog niet gladgestreken
De Sinksenfoor is vanmiddag plechtig geopend met een receptie op het Antwerpse stadhuis. De drankjes konden de slechte nasmaak die de foorkramers overhouden aan het recente akkoord echter niet wegspoelen. Leon Van Passel, voorzitter van de Vereniging der Belgische Foornijveraars, was in zijn toespraak niet mild voor het stadsbestuur.
De Sinksenfoor heeft dit jaar heel wat voeten in de aarde gehad. Schepen van Markten en Foren Ludo Van Campenhout (N-VA) hoopt dat deze editie de meeste succesvolle ooit wordt. "De moeilijkste bevallingen leveren vaak de schoonste boelekes op", zei hij in zijn toespraak.
Maar met dit 'boeleke' zijn de foorkramers niet onverdeeld gelukkig. "We zijn zwaar ontgoocheld in het stadsbestuur", speechte Van Passel. De foorkramers hadden de stad gevraagd om zich door de zes klagers vooral niet in een keurslijf te laten dwingen, maar nu mogen ze toch bepalen wat er wel en niet kan op de Sinksenfoor en de Gedempte Zuiderdokken.
Hij was ook niet te spreken over het feit dat de stad de gerechtskosten van de klagers gaat vergoeden. "Die procedure heeft ons ook 25.000 euro gekost. Hopelijk kunnen wie dit ook via de stad recupereren", sneerde hij.
De foorkramers hadden de voorbije dagen met acties gedreigd, maar zien daar nu toch van af. "Nu heeft de rechter er nog mee over beslist, maar in 2015 is het uw beslissing en wij gaan de Gedempte Zuiderdokken niet zomaar opgeven", zei Van Passel tegen burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die vond de kritiek onterecht. "Wij hebben tijd noch moeite gespaard om ervoor te zorgen dat de Sinksenfoor dit jaar op de Gedempte Zuiderdokken kon doorgaan. Zonder ons was die daar niet geweest", reageerde De Wever achteraf.
Na de receptie ging het richting Sinksenfoor waar de burgemeester zich aan enkele attracties waagde zoals het schietkraam en de spectaculair ronddraaiende 'Turbine', die snelheden tot 104 kilometer per uur haalt. (br.hln)
Slachtoffer van vleesetende ziekte krijgt bionische handen
Slachtoffer van vleesetende ziekte krijgt bionische handen
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Een Amerikaanse vrouw die beide handen, haar linkerbeen en haar rechtervoet verloor door een vleesetende ziekte, heeft twee bionische handen gekregen. De handen zijn geprogrammeerd met 24 functies waardoor haar mobiliteit enorm is toegenomen.
Volgens vader Andy Copeland liep zijn 25-jarige dochter Aimee de zeldzame bacteriële infectie vorig jaar op na een val uit een kabelbaan. Daarbij liep ze een grote wond op in haar been. Drie dagen later moest ze met spoed worden opgenomen wegens hevige ontstekingen.
Nadat haar handen en been waren geamputeerd bracht Copeland twee maanden door in een revalidatiekliniek in Atlanta, waar ze weer leerde te bewegen en eten zonder protheses.
Met haar nieuwe bionische handen kan ze nu zelf weer een stukje chips beetpakken en een komkommer in stukjes snijden. Volgens CNN kosten de handen zo'n 120.000 dollar (90.000 euro) per stuk.
Total boort niet naar olie bij berggorilla's in Afrika
Total boort niet naar olie bij berggorilla's in Afrika
Olieconcern Total gaat niet naar het zwarte goud boren in het leefgebied van de laatste berggorilla's in de Democratische Republiek Congo. De topman van het Franse bedrijf beloofde op de aandeelhoudersvergadering in Parijs geen olie te winnen in de buurt van het Afrikaanse Virunga National Park. Dat maakte het Wereld Natuur Fonds (WNF) bekend.
WNF had afgelopen zomer de aandeelhouders van Nederlandse banken en pensioenfondsen die beleggingen hebben in Total, om hulp gevraagd. Minstens vier Nederlandse banken hebben destijds beloofd met het olieconcern hierover te gaan praten.
Vorig jaar telde Virunga National Park meer dan 700 vogelsoorten en meer dan 200 soorten zoogdieren. Ook een kwart van de laatste 786 berggorilla's leefde er. Het park staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. (br.hln)
Hoe vertederend kan dierenliefde zijn? Dit knaapje is duidelijk weg van een orang-oetan in de zoo van Moskou. En de primaat beantwoordt de genegenheid van het jongetje en biedt prompt de vlezige lippen aan.
Voor alle duidelijkheid: de twee dikke vrienden worden gescheiden door het glas van het primatenverblijf. Het opmerkelijke kiekje werd gemaakt door fotografe Olga Dmitrieva.
Het Brusselse parket onderzoekt een gigantische zwendel met muntstukken van 1 en 2 euro. Dat schrijft De Tijd op gezag van parketwoordvoerster Ine Van Wymersch.
De afgelopen maanden zijn op de luchthaven van Zaventem 'tonnen' euromunten onderschept die afkomstig waren uit China. Dat is een veelvoud van het aantal valse euromunten dat over heel 2012 is onderschept in de hele eurozone. De speurders vrezen dat België een draaischijf is om de verdachte Chinese munten in omloop te brengen in de Europese Unie. Dat kan behoorlijk pijnlijk zijn voor de reputatie van ons land. Vooral omdat de Duitse Bundesbank al in 2011 had ontdekt dat ze 29 ton euromunten uit China - allemaal illegaal - had omgeruild voor 6 miljoen euro. Sindsdien zijn alle Europese landen op hun hoede voor ladingen uit China.
België zou als enige land nog soepel zijn gebleven. In elk geval moest het gerecht met lede ogen aanzien dat de machines van onze Koninklijke Munt de Chinese muntstukken aanvaarden. Het was de douane op Brussels Airport die het smokkelnetwerk op het spoor kwam. Maandenlang zijn in de luchthaven van Zaventem verschillende verdachten geschaduwd terwijl ze containers met euromunten ons land binnensmokkelden. Op papier was sprake van oude muntstukken of oude metalen. (br.hln)
Een coyotepup is op een golfbaan in Arizona met z'n snuitje pal tegen een cactus gelopen. Het diertje was bedekt met stekelige naalden, maar is intussen gezond en wel herenigd met zijn familie.
Gwen Maxwell vond de kleine coyote dinsdagochtend in haar tuin. Deze gepensioneerde vrouw van 68 woont pal naast een golfbaan in Sun City West. Het diertje was bedekt met een zestal grote stukken cactus.
De dame riep de hulp in van Jose Soto en Shawn Bordine, terreinverzorgers van de golfbaan. Samen verwijderden ze de stekels uit het lijfje van de coyote, gewapend met handschoenen en een tang. Eenmaal bevrijd van de cactusnaalden, ging de coyote op de loop. (br.hln)
Amerikaanse onderzoekers ontdekken verborgen stad in jungle van Honduras
Amerikaanse onderzoekers ontdekken verborgen stad in jungle van Honduras
Amerikaanse onderzoekers hebben met moderne lasertechnieken in het regenwoud van Honduras de overblijfselen van een mogelijk tot dusver onbekend gebleven cultuur ontdekt. De wetenschappers vonden bewijzen voor twee grote steden met piramides en pleinen, terrasvormige velden en kanalen, zo kondigden ze aan tijdens een persconferentie in Mexico.
Wetenschappers van de universiteit van Houston vlogen met een klein vliegtuigje over de jungle van Honduras en stuurden laserstralen over de bodem. Op basis van de gereflecteerde stralen konden ze zich een beeld vormen van de oppervlaktestructuur van het gebied. Ze zochten naar rechte en rechthoekige structuren die enkel door menselijk toedoen veroorzaakt kunnen zijn.
Tot dusver ging men ervan uit dat de Midden-Amerikaanse culturen niet tot in het huidige Honduras doorgedrongen waren. Die opvatting moet nu mogelijkerwijs herzien worden. (br.hln)
Velen kruipen graag dicht tegen hun partner aan in bed zonder daarbij na te denken over hun houding. Velen beseffen niet dat hoe je slaapt een grote invloed heeft op je gezondheid. Artsen geven tips over de beste slaaphoudingen voor je lichaam.
De perfecte slaappositie bestaat niet, maar volgens professor Michael J. Breus zijn sommige slaaphoudingen beter je lichaam dan anderen. Hij onthulde op de Amerikaanse tv-show 'The Doctors' dat door verkeerd in bed te liggen je je rug en nek onnodig kunt belasten.
"Op je rug slapen is doorgaans het beste. Hierdoor verdeel je namelijk je gewicht over je hele houding. Dit beperkt op zijn beurt dan weer de kans op spierpijn en overbelasting. Op je buik slapen is het slechtst voor je lichaam, aldus Breus. "Het probleem is dat je dan je hoofd bijna 90 graden moet draaien, want ontzettend slecht is voor je nek. Velen duwen ook hun arm onder het kussen, wat het enkel erger maakt. Een oude matras of een te dik kussen hebben hetzelfde negatieve effect op je nek. De beste slaappositie is echter erg persoonlijk." (br.hln)
Ongeruste boeren in Wetteren laten zelf stalen nemen
"Hoge gifwaarden in spinazie, sla en radijzen"
Bij staalnames van landbouwgewassen in de buurt van de treinramp in Wetteren, zijn hoge gifwaarden vastgesteld. "Er zaten enorme dosissen tot 350 partikels per miljoen acrylnytril op de sla, radijzen, gras en spinazie", klinkt het. De ongeruste boeren hadden de proeven zelf besteld omdat het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid tot nu niks kwijt wil over eventueel eigen onderzoek.
Omdat de boeren uit de directe omgeving van de treinramp het lange wachten beu waren, lieten ze zelf de gewassen op negen percelen controleren door de VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek. De resultaten waren onthutsend. "In een perimeter van honderd meter rond de ramp zat geen enkel veld onder de norm van 50 ppm. In een perimeter van 500 meter was goed een kwart van de staalnames boven de norm. En dat was lang niet het ergste. Vooral de hoeveelheid gif op de gewassen was schrikwekkend. Tot 350 ppm. Dodelijk giftig zijn die gewassen."
Zowel het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid als het Crisiscentrum wilde gisteren geen commentaar kwijt. Onafhankelijk landbouwdeskundige Luc Busschaert begrijpt die houding niet. "De situatie daar is levensgevaarlijk. De overheid moet hier snel duidelijkheid scheppen. Als die gewassen gegeten worden, zelfs al zijn ze gespoeld, kunnen ze de gezondheid erge schade berokkenen." (br.hln)
Andrea Bocelli (Lajático, Toscane, 22 september 1958) is een Italiaanse tenor, die zowel klassieke als populaire muziek zingt. Tevens zingt hij in enkele opera's, en is hij een producer.
Andrea Bocelli leed vanaf zijn geboorte aan de oogziekte glaucoom. Op twaalfjarige leeftijd werd hij na een ongeluk met een voetbal geheel blind, tot dat moment kon hij nog een beetje met zijn rechteroog zien.
Bocelli werd ontdekt door Zucchero toen deze een tenor zocht voor de demo van Miserere. Uiteindelijk nam Zucchero dit nummer op met Luciano Pavarotti, maar Andrea Bocelli begeleidde Zucchero op zijn internationale concerttour.
Bocelli werd in Italië algemeen bekend na zijn overwinning op het Festival van Sanremo in 1994 met Il mare calmo della sera. Het jaar daarop deed hij nog eens mee aan het festival met Con te partirò. Dit nummer nam hij in 1996 opnieuw op, samen met Sarah Brightman onder de titel Time to say goodbye en haalde er een internationale hit mee.
In 1998 trad Andrea Bocelli op in het Kennedy Center in Washington D.C. en werd hij ontvangen door de Amerikaanse president Bill Clinton in het Witte Huis. In hetzelfde jaar toerde hij door Amerika en won hij twee World Music Awards, wat hij in 2002 herhaalde. In de jaren daartussen werd hij meerdere malen genomineerd voor een Grammy Award, maar deze heeft hij tot nog toe niet gewonnen. Wel kreeg hij verscheidene andere internationale prijzen toegekend.
Tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Turijn in 2006 heeft Bocelli het nummer Because we believe gezongen. Voor de Nederlandse versie van zijn cd Amore heeft hij het nummer opgenomen met Marco Borsato.
In 2005 heeft Bocelli het project Teatro del Silenzio geopend, een openluchttheater nabij het plaatsje Lajatico in Toscane. Slechts een keer per jaar wordt, in de maand juli, dit theater opengesteld voor publiek. In de zomer van 2007 heeft Bocelli zijn grote nummers hier tijdens een concert ten gehore gebracht. Tijdens deze avond vond de registratie plaats voor de dvd Vivere, Live in Tuscany. In de zomer van 2010 heeft de laatste editie van het project "Theatro del Silenzio" plaatsgevonden.
In de Zoo van Antwerpen is een aardvarkentje geboren in het nachtdierenverblijf. Het diertje, dat nu negen dagen oud is, "blaakt van gezondheid", aldus de Zoo.
Het diertje is het vijfde jong van moeder Curly. De meeste van haar jongen werden amper een maand oud. Het grootbrengen van de kleine aardvarkentjes is niet eenvoudig, aangezien de melkproductie van de moeder traag op gang komt. Bovendien staan aardvarkens ervoor bekend hun jongen niet echt zachtaardig te behandelen. De verzorgers leggen het diertje elke drie uur bij de moeder om te drinken, kolven moedermelk af en geven het diertje ook puppymelk. Het diertje, dat bij de geboorte 1,5 kilogram woog, weegt ondertussen 2,1 kilogram.
Het geslacht van de boreling is nog niet gekend, aangezien het geslacht moeilijk vast te stellen is. Elk jong aardvarkentje heeft uitwendig een soort balletjes die te verwarren zijn met teelballen, maar even goed geurklieren kunnen zijn. De naam van het diertje wordt bepaald wanneer het geslacht duidelijk is. Dit jaar beginnen alle namen van baby's in de Zoo met een "O".
Er leven 45 aardvarkens in Europese dierentuinen. Aardvarkens zelf zijn niet bedreigd, maar hun bestaan is belangrijk voor andere Afrikaanse dieren zoals hyena's en wrattenzwijnen, die de holen van de aardvarkens gebruiken als schuilplek.
Prairiehonden, knaagdieren uit de familie van de eekhoorns, hebben
een eigen, relatief complexe taal. De doorsnee mens hoort een monotoon
gepiep, maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ze gedetailleerde
beschrijvingen van dreigingen kunnen doorgeven als ze alarm slaan, meldt de website Treehugger.com.
De bioloog Dr. Con Slobodchikoff van de universiteit van Noord-Arizona
heeft samen met zijn studenten gedurende 25 jaar de roep (het gepiep)
van de Gunnison-prairiehonden bestudeerd. Hij kan vandaag stilaan
beweren dat hij al heel wat van hun taal begrijpt.
Via
sonogrammen en statistische analyses werd de roep van de prairiehonden
vergeleken bij bijvoorbeeld de komst van een hond, van een coyote of van
een mens. In wat wij enkel horen als hoog gepiep zitten dermate
subtiele verschillen dat Slobodchikoff zelfs spreekt van klinkers en
medeklinkers en substantieven en adjectieven. Met die 'woorden' kunnen
prairiehonden redelijk exact omschrijven welke dreiging er op komst is.
Heel
concreet vergissen prairiehonden zich nooit tussen pakweg een
herdershond en een coyote (die toch sterk op elkaar gelijken), maar ook
niet tussen een mens met een geel of met een groen T-shirt. Ook een
omschrijving of je groot of klein en dun of dik bent, wordt meegeleverd.
Dr.
Con Slobodchikoff wijst erop dat er nog heel wat 'gebabbel' is tussen
prairiehonden onderling, dat niet kan ontcijferd worden omdat wij de
context niet kennen. Maar hij toont met zijn onderzoek alvast aan dat
'taal' niet alleen eigen is aan de mens. (br.hln)