Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




17-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpse zoo verwelkomt nieuw aardvarken

Antwerpse zoo verwelkomt nieuw aardvarken


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/16/12/20130516095313/media_xll_5822142.jpg


In de Zoo van Antwerpen is een aardvarkentje geboren in het nachtdierenverblijf. Het diertje, dat nu negen dagen oud is, "blaakt van gezondheid", aldus de Zoo.

Het diertje is het vijfde jong van moeder Curly. De meeste van haar jongen werden amper een maand oud. Het grootbrengen van de kleine aardvarkentjes is niet eenvoudig, aangezien de melkproductie van de moeder traag op gang komt. Bovendien staan aardvarkens ervoor bekend hun jongen niet echt zachtaardig te behandelen. De verzorgers leggen het diertje elke drie uur bij de moeder om te drinken, kolven moedermelk af en geven het diertje ook puppymelk. Het diertje, dat bij de geboorte 1,5 kilogram woog, weegt ondertussen 2,1 kilogram.

Het geslacht van de boreling is nog niet gekend, aangezien het geslacht moeilijk vast te stellen is. Elk jong aardvarkentje heeft uitwendig een soort balletjes die te verwarren zijn met teelballen, maar even goed geurklieren kunnen zijn. De naam van het diertje wordt bepaald wanneer het geslacht duidelijk is. Dit jaar beginnen alle namen van baby's in de Zoo met een "O".

Er leven 45 aardvarkens in Europese dierentuinen. Aardvarkens zelf zijn niet bedreigd, maar hun bestaan is belangrijk voor andere Afrikaanse dieren zoals hyena's en wrattenzwijnen, die de holen van de aardvarkens gebruiken als schuilplek.




» Reageer (0)
16-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Taal van prairiehonden ontcijferd

Taal van prairiehonden ontcijferd

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Prairiehonden, knaagdieren uit de familie van de eekhoorns, hebben een eigen, relatief complexe taal. De doorsnee mens hoort een monotoon gepiep, maar uit Amerikaans onderzoek blijkt dat ze gedetailleerde beschrijvingen van dreigingen kunnen doorgeven als ze alarm slaan, meldt de website Treehugger.com.

De bioloog Dr. Con Slobodchikoff van de universiteit van Noord-Arizona heeft samen met zijn studenten gedurende 25 jaar de roep (het gepiep) van de Gunnison-prairiehonden bestudeerd. Hij kan vandaag stilaan beweren dat hij al heel wat van hun taal begrijpt.

Via sonogrammen en statistische analyses werd de roep van de prairiehonden vergeleken bij bijvoorbeeld de komst van een hond, van een coyote of van een mens. In wat wij enkel horen als hoog gepiep zitten dermate subtiele verschillen dat Slobodchikoff zelfs spreekt van klinkers en medeklinkers en substantieven en adjectieven. Met die 'woorden' kunnen prairiehonden redelijk exact omschrijven welke dreiging er op komst is.

Heel concreet vergissen prairiehonden zich nooit tussen pakweg een herdershond en een coyote (die toch sterk op elkaar gelijken), maar ook niet tussen een mens met een geel of met een groen T-shirt. Ook een omschrijving of je groot of klein en dun of dik bent, wordt meegeleverd.

Dr. Con Slobodchikoff wijst erop dat er nog heel wat 'gebabbel' is tussen prairiehonden onderling, dat niet kan ontcijferd worden omdat wij de context niet kennen. Maar hij toont met zijn onderzoek alvast aan dat 'taal' niet alleen eigen is aan de mens. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitspraak :Wil je niet verkracht worden? Drink dan minder

Uitspraak:Wil je niet verkracht worden? Drink dan minder


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/10/14/20130516160222/media_xll_5823734.jpg


Net nu zedendelicten meer onder de aandacht worden gebracht met als doel het bestraffen en behandelen van daders te stimuleren, komt de Hongkongse secretaris voor Veiligheid op de proppen met zijn nieuw motto: "Wil je niet verkracht worden? Drink dan minder".

Het lijkt iets ontzettends middeleeuws om de schuld van een verkrachting niet in de schoenen van de dader, maar in die van het slachtoffer te schuiven. Lai Tung-kwok, de Hongkongse secretaris voor Veiligheid, schopte dan ook ontzettend veel mensen tegen de schenen met zijn bevreemdende uitspraak.

"Mensen worden niet verkracht omdat ze te veel drinken of een gewaagd kleedje dragen. Misschien had hij niet de intentie om vrouwen te beschuldigen, maar als hij dergelijke dingen gaat blijven zeggen, vrees ik dat vrouwen opnieuw minder geneigd zullen zijn deze zedendelicten aan te geven bij de politie uit schrik om zelf de schuld te krijgen, zeker als ze op dat moment een paar glazen op hadden", getuigt Linda Wong van de Association Concerning Sexual Violence Against Women.

Net nu het aantal aangegeven verkrachtingen in Hong Kong sterk aan het stijgen is omdat vrouwen eindelijk de moed vinden om het onrecht aan te kaarten, doet een uitspraak als dit de ronde. Gelukkig knokken vrouwenbewegingen voor de ondersteuning van slachtoffers. Eén iniatief kwam alvast overgewaaid uit Canada: de Slutwalk. Deze provocatieve wandelingen van schaarsgeklede (en binnenkort wellicht ook drinkende) vrouwen steken de draak met de gedachte dat slachtoffers van verkrachting erom vragen. Ze dragen dan ook slogans als "Mijn kleren geven jou geen goedkeuring" en "Beschaam verkrachters, geen slachtoffers".  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pensioen kan iemand depressief en ziek maken

Pensioen kan iemand depressief en ziek maken


http://static1.hln.be/static/photo/2013/2/15/14/20130516085722/media_xll_5822039.jpg


Te snel op pensioen gaan, kan je gezondheid schaden. Onderzoek heeft aangetoond dat na zijn pensioen de gemiddelde volwassene 60 procent meer kans heeft om ziek te worden.

Vorsers aan het instituut van Economische zaken in Londen ondervroegen 9000 volwassenen tussen 50 en 70 jaar uit 11 Europese landen. De studie probeerde wel rekening te houden met het feit dat sommige mensen op pensioen gaan door gezondheidsproblemen.

Veel werknemers dromen dat ze met hun pensioen veel gaan reizen, nieuwe hobby's krijgen en vooral hét geluk te vinden. Dit kan je echter een miserabel gevoel geven en je gevoeliger voor ziekte maken. Naast een verhoogde kans op ziekte, doet het pensioen ook het risico op een depressie toenemen, gepensioneerden hebben ook 60 procent meer kans om medicatie te nemen.

Hoofdonderzoeker Gabriel Sahlgren zegt dat deze studie aantoont dat op pensioen gaan je leven zo verandert, dat dit stressvoller is dan te blijven werken. Velen verliezen door te stoppen met werken contact met vrienden en collega's en raken sociaal geïsoleerd. Ze sportten minder aangezien sommigen naar het werk fietsen of wandelen of hadden lichamelijk veeleisende jobs. Ook het verlies aan een inkomen heeft een negatieve invloed op het welzijn en de gezondheid. De studie besluit: "De resultaten getuigen van grote negatieve effecten van het pensioen op zowel mannen als vrouwen. Hoewel er twijfel is over de onmiddellijke gezondheidsimpact van een pensioen, blijkt langer werken goed te zijn voor je gezondheid op lange termijn."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werden die beha's voor niets verbrand? Britse vrouwen willen geen gelijkheid

Werden die beha's voor niets verbrand? Britse vrouwen willen geen gelijkheid


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/9/8/20130516112729/media_xll_5822543.jpg


Na een decennia lange strijd voor gelijkheid hunkeren heel veel Britse vrouwen stiekem naar een leven als huisvrouw. Ruim 62 procent van de 1.582 ondervraagde vrouwen zou haar carrière zo opzijschuiven. Ook financiële onafhankelijkheid hangt aan een zijden draadje. Maar liefst 78 procent zou er geen probleem van maken om te leven op kosten van hun partner.

Uit de studie blijkt dat vrouwen hun wens om als huisvrouw door het leven te gaan verborgen houden omdat ze onder druk staan van andere 'onafhankelijke' vrouwen. Meer dan 74 procent gaf toe die stress bijna dagelijks te voelen. De meer dan 1.500 ondervraagde dames boven de 25 hadden allemaal een relatie en een voltijdse job op het moment van het onderzoek.

Ze kregen de vraag of ze zich al dan niet een onafhankelijke vrouw voelen. Voor 65 procent van de vrouwen was het antwoord ja. Toch hunkert meer dan 57 procent naar een meer ontspannen leven. Ze zouden nog veel liever een huisvrouw zijn dan achter hun carrière aan te hollen. Op gebied van geld zou 78 procent er niks mee inzitten als ze daarvoor afhankelijk zouden van hun partner.

"Ik ben echt gechoqueerd dat de meerderheid van de vrouwen liever een huisvrouw wil zijn in plaats van een carrière op te bouwen. Je hoort zo vaak dat we kracht en onafhankelijkheid moeten omarmen. Ik bedoel, Destiny's Child heeft er vaak genoeg over gezongen. Het meest schokkende resultaat is echter dat vrouwen geen moer geven om hun financiële onafhankelijkheid. Een vogeltje in een gouden kooi zijn, spreekt echt niet iedereen aan", stelt Bobbie Malpass van mycelebrityfashion.co.uk. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3D-print menselijke huid kan verbrande mensen helpen

3D-print menselijke huid kan verbrande mensen helpen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Vier studenten van de Universiteit Leiden in Nederland hebben een opvallend concept bedacht waarbij brandwondenslachtoffers minder operaties nodig hebben om te herstellen. Het idee van de zogenaamde SkinPrint, waarbij een 3D-printer stukjes huid print, won al de Digital Award - de grootste studentenondernemersprijs van Nederland.

"SkinPrint kan voor een revolutie in de geneeskunde zorgen", vertelt teamleider Ingmar van Hengel in dagblad Metro. "Bij patiënten met brandwonden halen we met een naald een klein stukje gezonde menselijke huid weg." De huidcellen worden vervolgens op kweek gezet waardoor ze vermenigvuldigen. De cellen dienen als inkt voor de 3D-printer waarna er in het ziekenhuis een huidtransplantatie kan plaatsvinden.

Om de menselijke huid te mogen printen moet er nog een keurmerk verkregen worden van de European Medicines Agency. Van Hengel: "Daarvoor moeten we bewijzen dat de methode veilig is. Gelukkig gaan we samenwerken met de Zwitserse professor Ernst Reichmann, dé expert op het gebied van huid. Met zijn hulp denk ik dat de eerste ziekenhuizen binnen vijf jaar gebruik zullen maken van geprinte menselijke huid." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veiling tekeningen Willy Vandersteen brengen 50.000 euro op

Tekeningen Willy Vandersteen brengen 50.000 euro op


http://oi41.tinypic.com/34s2uz7.jpg


Een veiling van originele tekeningen van Willy Vandersteen, de geestelijke vader van Suske en Wiske, heeft gisterenavond 50.000 euro opgebracht. Dat meldt veilinghuis voor verzamelaars Catawiki. Een tekening uit "De Texasrakkers", een Suske en Wiskeverhaal, ging voor 2.500 euro weg.

Voor twee originele stroken uit het allereerste verhaal van De Rode Ridder uit 1950 is 1.700 euro neergeteld. Pagina's uit Robert en Bertrand, die zelden worden aangeboden, brachten goed 1.500 euro per stuk op.

"We zijn zeer tevreden met de interesse voor de Vandersteentekeningen, vooral ook omdat er niet alleen belangstelling was uit de Lage Landen", klinkt het bij Catawiki-oprichter René Schoenmakers.

Behalve tekeningen van Vandersteen zelf, werden ook tekeningen van zijn medewerkers geveild, die onder de naam 'Studio Vandersteen' werkten aan reeksen als 'Jerom', 'Bessy', 'Pats' en 'Karl May'. Die brachten honderden euro's per stuk op.

Uit een onderzoek van studenten van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat stripverhalen de afgelopen 30 jaar een hoger rendement opleverden dan beleggen in aandelen of goud. Catawiki verwijst daarvoor naar een eerste druk van het album 'Rikki en Wiske in Chocowakije', die eerder deze week voor 3.500 euro geveild werd. "Dertig jaar geleden ging dit album in deze staat omgerekend voor 'slechts' enkele honderden euro's weg", aldus Catawiki.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recordveiling bij Christie's haalt half miljard dollar op

Recordveiling bij Christie's haalt half miljard dollar op


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/13/0/20130516074758/media_xll_5821935.jpg


De veiling van een reeks hedendaagse kunstwerken bij Christie's in New York heeft een historisch record gehaald van bijna een half miljard dollar, zo'n 385 miljoen euro. Dat heeft het Britse veilinghuis laten weten. Bij de kunstwerken zaten schilderijen van Jackson Pollock en Jean-Michel Basquiat, die elk ook records vestigden.

Zo'n 94 procent van de loten vond een afnemer, voor een volgens Christie's "verbluffend" totaal van iets meer dan 495 miljoen dollar. Negen kunstwerken gingen elk van de hand voor meer dan 10 miljoen dollar. 'Number 19, 1948' van Jackson Pollock schoot de hoofdvogel af met 58,4 miljoen dollar. 'Dustheads' van Jean-Michel Basquiat vond een koper voor 48,8 miljoen dollar.

Volgens een verantwoordelijke bij Christie's illustreert het record dat de kunstmarkt een nieuw tijdperk is ingetreden, waarbij "doorgewinterde verrzamelaars en nieuwe kopers op het hoogste niveau rivaliseren, in het kader van een wereldmarkt."

De recordverkoop bij Christie's komt er een dag nadat rivaal Sotheby's ook al een recordverkoop realiseerde, waarbij 'Onement VI' van Barnett Newman onder hamer ging voor 43,84 miljoen dollar en een schilderij van Gerhard Richter voor 37,1 miljoen dollar. Dat laatste is de hoogste prijs die ooit voor een werk van een levende kunstenaar is betaald. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Angelina Jolie wil ook eierstokken laten verwijderen

Angelina Jolie wil ook eierstokken laten verwijderen


http://oi41.tinypic.com/w12tcm.jpg


Angelina Jolie wil haar eierstokken laten verwijderen. Dat schrijft het blad People. De actrice zou dit willen doen vanwege het BRCA1-gen dat ze draagt. Hierdoor heeft ze een verhoogde kans op eierstokkanker.

Eerder kwam het nieuws naar buiten dat de actrice haar borsten in februari heeft laten verwijderen en dat er protheses zijn geplaatst in april. Dit allemaal om de kans op kanker te verkleinen.

Ze is wereldwijd geprezen om het wereldkundig maken van haar toestand. Dit zou miljoenen vrouwen met vergelijkbare problemen kunnen helpen.



» Reageer (0)
15-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schoenen in maat 66 voor 17-jarige Venezolaan

Schoenen in maat 66 voor 17-jarige Venezolaan


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/4/14/20130515155014/media_xll_5819444.jpg
Schoenmaker Georg Wessels presenteert maat 66.


De Duitse schoenmaker Georg Wessels heeft schoenen in maat 66 gemaakt voor de 17-jarige Venezolaan Jeison Rodrieguez. De jongen, die ten gevolge van een hersentumor lijdt aan een groeistoornis, heeft 44 centimeter lange voeten. Dat zijn mogelijk de langste ter wereld.

In amper twee jaar tijd is de Zuid-Amerikaanse jongen overgegaan van schoenmaat 46 naar maat 66. De Duitser Wessels is specialiseerd in extra grote maten en heeft een paar schoenen en sandalen persoonlijk bij de jongen thuis in het Venezolaanse Maracay afgeleverd. Dat heeft het Duitse persbureau dpa vandaag gemeld.  (br;hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beetje verdikt? Geef je genen de schuld

Beetje verdikt? Geef je genen de schuld


http://static3.hln.be/static/photo/2013/3/1/6/20130515105904/media_xll_5818506.jpg


Een derde van de vrouwen beschikt over een gemuteerd gen dat de ontwikkeling van vetweefsel stimuleert, hierdoor hebben ze twee en een half keer meer kans om 6,5 kilo te verdikken. Dat ontdekten Nederlandse wetenschappers.

Uit een analyse door de universiteit van Maastricht van de gewichtsschommelingen bij 5.000 mannen en vrouwen gedurende tien jaar en de ontrafeling van hun DNA ontdekten de vorsers dat alle vrouwen die waren verdikt een gemuteerde versie van een gen genaamd MMP2 gemeenschappelijk hadden.

Onderzoeker Freek Bouwman zegt dat minstens 30 procent van de vrouwen met deze versie van het gen rondlopen. Mannen kunnen het gen FTO dragen, waardoor ze sneller verdikken. De dragers lopen bijna twee keer meer risico om 6,5 kilo bij te komen. Deze mutatie kreeg de naam het 'junkfoodgen', omdat het ervoor zorgt dat je meer zin in suiker en vette voeding hebt. De dragers nemen elke maaltijd ongeveer 100 calorieën meer op dan gemiddeld. Dit telt in een week op tot 2.100 calorieën extra.

Deze ontdekking biedt hoop op de ontwikkeling van een test die onthult wie het meeste risico loopt de strijd tegen de kilo's te verliezen. Deze twee genen zijn eigen aan de geslachten omdat hun activiteit gecontroleerd wordt door geslachtshormonen. Volgens de onderzoekers kan dit ook helpen te onthullen welke mensen gevoelig zijn aan opnieuw bij te komen na een dieet. Professor John Wilding zegt dat je je genen niet de schuld mag geven van je gewichtstoename. "Mensen moeten zich zorgen maken over wat ze eten. Je kunt je DNA niet veranderen, maar wel je gedrag." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe therapie voor longpatiënten: zangles

Nieuwe therapie voor longpatiënten: zangles


http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/8/8/20130514134624/media_xll_5816048.jpg


In Groot-Brittannië krijgen mensen met longaandoeningen als astma, bronchitis en emfyseem zangles om kortademigheid te bestrijden en de levenskwaliteit te verbeteren.

"De aangeleerde zangtechnieken hebben in feit veel gemeen met de oefeningen die fysiotherapeuten gebruiken bij patiënten met chronische ademhalingsproblemen", verklaart dokter Nicholas Hopkinson van het Royal Brompton ziekenhuis.

Wie moeilijk kan ademen, zal van nature zijn ademhalingspatroon aanpassen om zoveel mogelijk zuurstof op te nemen. Zonder de juiste technieken kan dit het probleem echter nog erger maken, aangezien de eerste reflex meestal is om kort en ondiep te ademen.

Om dit te voorkomen, krijgen longpatiënten tijdens de zanglessen ook manieren aangeleerd om de buikspieren te onspannen, waardoor lucht het hele bovenlichaam kan vullen. Diezelfde spieren worden ook ingezet om het uitademen te ondersteunen. Ze leren verder ook om langzamer uit te ademen en hun lichaam de tijd te geven om voldoende zuurstof te absorberen.

"Zingen draait niet rond volle kracht pompen in die eerste klanken, maar rond het gelijkwaardig stuwen van lucht langs de stembanden voor een bepaalde tijd. Daarbij zorg je bovendien voor een juiste houding van je hele bovenlichaam om die zuivere noten te halen", klinkt het

In een recent onderzoek werd de impact van deze wekelijkse zanglessen onder de loep genomen en vergeleken met de traditionele medische behandelingen. Na afloop bleek dat zingen de fysieke gezondheid aanzienlijk verbeterde en ook het gemoed van de patiënten een serieuze boost gaf. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierenverzorger gaat naakt om wilde tijgers te helpen

Dierenverzorger gaat naakt om wilde tijgers te helpen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/6/7/8/20130514153017/media_xll_5816438.jpg


Grant Kother, dierenverzorger in de Londense ZSL Zoo, moedigt iedereen aan om op 15 augustus deel te nemen aan de eerste naaktloop in de dierentuin. Zelf geeft hij nu al het goede voorbeeld door de dieren naakt te voederen.

Met de 'Streak for Tigers' hoopt men om geld in te zamelen zodat de Zoological Society of Londen hun werk kan verder zetten om de amper 300 resterende wilde Sumatraanse tijgers te helpen.

"We vinden het fantastisch om zo een uitdagend evenement te organiseren voor het goede doel. We hopen dat de vrienden en familie van de deelnemers diep in hun zakken tasten en zo hun steun betuigen om tijgers over heel de wereld te beschermen", aldus Lucy Osman van de Londense Zoo.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juwelen Gina Lollobrigida geveild voor 3,8 miljoen euro

Juwelen Gina Lollobrigida geveild voor 3,8 miljoen euro


http://oi42.tinypic.com/5x1k5z.jpg


Juwelen van de voormalige Italiaanse filmster Gina Lollobrigida hebben gisteren op een veiling zo'n 3,8 miljoen euro opgeleverd. Dat heeft veilinghuis Sotheby's bekendgemaakt.

De collectie omvatte meer dan 20 juwelen, waaronder een paar oorbellen met parel en diamant, die voor ruim 1,5 miljoen euro onder de hamer ging. De 85-jarige Lollobrigida heeft laten weten het geld te zullen gebruiken voor stamcelonderzoek.

Lollobrigida speelde in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw in verschillende films, waaronder Buona Sera, Mrs. Campbell (1968) en Come september (1961). (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nooit eerder zo weinig huwelijken sinds WOII


Nooit eerder zo weinig huwelijken sinds WOII


http://oi39.tinypic.com/dzczno.jpg


In België zijn in 2011 maar 41.001 burgerlijke huwelijken voltrokken. Dat is het op een na laagste aantal sinds de Tweede Wereldoorlog. Limburg vormt hierop de uitzondering. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS), schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

In 2011 werden 24.464 huwelijken gesloten in Vlaanderen, 12.241 in Wallonië en 4.296 in Brussel. Een totaal dus van 41.001. Dat zijn er 1.158 (2,8 procent) minder dan in 2010, en liefst een derde minder dan in 1990, toen 64.554 koppels mekaar plechtig trouw beloofden. Sinds de Tweede Wereldoorlog werden enkel in 2002 nog minder huwelijken voltrokken (40.343).

Wie de cijfers per provincie analyseert, ziet dat Limburg de grote uitzondering op de regel is. Als grootste steden hebben Hasselt (321) en Genk (246) het hoogst aantal huwelijken. Beringen (177) vervolledigt de top drie.

De gemiddelde leeftijd van de 82.002 gehuwden was 35 jaar en drie maanden. Voor zij die de eerste keer trouwden, bedroeg de gemiddelde leeftijd 30 jaar en vijf maanden.(br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.600.000 Belgen gebruiken bloeddrukverlagers foutief

600.000 Belgen gebruiken bloeddrukverlagers foutief


http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/1/4/20130515090540/media_xll_5818234.jpg


Net als de voorbije jaren waren bloeddrukverlagers ook vorig jaar de meest gebruikte geneesmiddelen in België. Maar 600.000 Belgen, of een kwart van de patiënten, neemt de medicatie niet regelmatig in en loopt het risico op ernstige hart- en vaatproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van de Christelijke Mutualiteit (CM).

De CM maakt elk jaar een top tien van de meest gebruikte geneesmiddelen, op basis van de geneesmiddelen die aan CM-leden (42 procent van de Belgische bevolking) werden uitgereikt in publieke apotheken. De bloeddrukverlagers staan al jarenlang helemaal bovenaan de lijst. "Over de hele Belgische bevolking worden er per jaar 1,4 miljard dagdosissen bloeddrukverlagers ingenomen. Dat is 27 procent van alle gebruikte pilletjes in België", luidt het in een persbericht.

Bloeddrukverlagers, zoals bijvoorbeeld Rampiril of Bisoprolol, worden voorgeschreven wanneer de patiënt zijn bloeddruk niet kan beheersen met een gezonde levensstijl. Vooral oudere mensen nemen bloeddrukverlagers. Een behandeling met bloeddrukverlagers moet strikt opgevolgd worden: in de juiste dosis, op vaste tijdstippen, regelmatig en voor een lange tijd. Maar een op de vier patiënten doet dat niet voldoende, en heeft een sterk verhoogd risico op een beroerte, hartinfarct of hartfalen, stelt de CM.

"Verhoogde bloeddruk wordt niet voor niets de stille doder genoemd", zegt CM-voorzitter Marc Justaert. "Je voelt zelf niet altijd het effect op je lichaam als je de bloeddrukverlager niet trouw inneemt, maar het kan desastreuze gevolgen hebben." Justaert pleit voor meer sensibilisering bij artsen en apothekers. Hij wijst er ook op dat patiënten hulpmiddelen kunnen inschakelen om de pilletjes niet te vergeten, zoals pillendoosjes of apps voor de smartphone.

In de top tien van meest gebruikte geneesmiddelen worden de bloeddrukverlagers gevolgd door cholesterolverlagers en bloedverdunners. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Indiase artsen brengen operatie van meisje met waterhoofd tot goed einde

Indiase artsen brengen operatie van meisje met waterhoofd tot goed einde


http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/2/9/20130415133738/media_xll_5733864.jpg
Roona voor de chirurgische ingreep.


Indiase artsen hebben vandaag de operatie van een meisje van 15 maanden tot een goed einde gebracht. Het meisje leed aan een zeldzame ziekte waardoor de omvang van haar hoofd verdubbelde. Wegens de extreme armoede van haar ouders veroorzaakte haar lot een golf van solidariteit.

"De operatie verliep perfect, veel beter dan verwacht", verklaarde dokter Sandeep Vaishya naar aanleiding van de operatie van Roona Begum. "Het is een succes, maar het is te vroeg om een uitspraak te doen over de kwaliteit van haar toekomstige leven", voegde hij eraan toe.

Roona Begum is geboren met een ernstige neurologische afwijking. Die leidt tot de toename van het volume van de ruimten die cerebrospinale vloeistof bevatten. Dit veroorzaakt een druk op de hersenen.

De omtrek van haar hoofd bedraagt zo'n 94 centimeter, tweemaal meer dan de normale omtrek van een kind van haar leeftijd. Door haar grote hoofd kan het meisje niet rechtop staan, en kan ze ook niet op handen en voeten staan.

De operatie bestond uit een "craniale bypass" waarbij het vocht uit de hersenen werd verwijderd.

De foto's van het meisje, die begin april waren getrokken in de staat Tripura, in het noordoosten van India, beroerde heel wat mensen. Sommigen van hen organiseerden een campagne om het nodige geld voor de operatie in te zamelen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schildpad Jan Fabre weg van Nieuwpoortse zeedijk

Schildpad Jan Fabre weg van Nieuwpoortse zeedijk


http://static0.hln.be/static/photo/2013/0/6/1/20130514162355/media_xll_5816641.jpg


De gouden schildpad van kunstenaar Jan Fabre krijgt een nieuwe plaats in Nieuwpoort. Het beeld dat sinds de eerste editie van het kunstfestival Beaufort in 2003 op de zeedijk stond, is gisterenochtend weggehaald. De schildpad zal in de toekomst een plaats krijgen aan het cultuurcentrum Ysara.

Een van de belangrijkste redenen om de schildpad te verhuizen waren de weersomstandigheden op de zeedijk. Het beeld moest er wind en zand trotseren. "Nu krijgt het beeld een volledige restauratie door Art Casting, het atelier waar de schildpad initieel werd opgebouwd", aldus Geert Vanden Broucke (CD&V), schepen van Cultuur en Erfgoed. "De schildpad wordt opnieuw bekleed met bladgoud en duurzame materialen waardoor de sculptuur tot 25 jaar beschermd zal blijven."

Het kunstwerk van Jan Fabre zal op het nieuwe Fabreplein komen te staan, bij cultuurcentrum Ysara. Op dit moment wordt dat plein volledig heraangelegd, onder toeziend oog van Fabre zelf. Er komen ook garageboxen aan het plein. Zolang die werken niet gefinaliseerd zijn, komt de schildpad er niet. "We verwachten toch dat de schildpad zeker een jaar in het atelier in Oudenaarde zal moeten wachten", besluit de schepen.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.België stoot door naar finale Songfestival

België stoot door naar finale Songfestival

Klik op de foto om ' Love Kills ' te beluisteren





België heeft zich geplaatst voor de finale van het Songfestival van komende zaterdag. De 18-jarige kandidaat Roberto Bellarosa, afgevaardigd door de Franstalige omroep RTBF, kon in het Zweedse Malmö wel degelijk overtuigen.

Bellarosa vertolkte een Engelstalig nummer 'Love Kills'. De bookmakers geloofden niet in de kansen van België, maar Songfestival-kenner André Vermeulen had wel gedacht dat de Waalse jongeman kon doorstoten, "dankzij zijn Bambi-ogen, die televotende tienermeisjes zouden moeten overtuigen." (br.hln)



» Reageer (0)
14-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe je handtas je zieker kan maken dan een toiletbril

Hoe je handtas je zieker kan maken dan een toiletbril


http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/13/11/20130514154725/media_xll_5816546.jpg


De handtas van een vrouw bevat meer bacteriën dan het gemiddelde toilet, zo blijkt uit een nieuwe studie. Volgens tests bevatten de draagriempjes van één op de vijf handtassen zelfs voldoende bacteriên om een risico te zijn voor de menselijke gezondheid.

Het vuilste stuk in de gemiddelde handtas bleken flesjes handcrème te zijn. Die bevatten zelfs meer bacteriën dan de gemiddelde toiletbril. Lippenstift en mascara deden het niet veel beter.

De tests onthulden ook dat lederen handtassen het meest bacteriën bevatten, aangezien de sponsachtige structuur een ideale omgeving is voor bacteriën om te groeien en zich te verspreiden.

Onlogisch is dat natuurlijk niet. "Handtassen komen regelmatig in contact met onze handen en een heleboel andere oppervlakken, dus het risico op het overbrengen van bacteriën is erg groot, zeker aangezien handtassen maar zelden schoongemaakt worden", aldus Beter Barratt van Initial Hygiene, dat het onderzoek uitvoerde. "En van op de handtas worden ze al snel overgebracht naar andere omgevingen."

Nochtans is het volgens de onderzoekers niet moeilijk om die kruisbesmetting te voorkomen. "Vrouwen moeten hun handen en tassen regelmatig schoonmaken met antibacteriële doekjes of gel", klinkt het. "En uiteraard is ook het schoonmaken van de handtassen een must."

De studie is het vervolg van een eerder onderzoek naar de hygiëne in keukens, ook uitgevoerd door Initial Hygiene. Daaruit bleek dat de werkoppervlaktes gevaarlijk vuil zijn en zelfs kunnen leiden tot ziektes.

Ongeveer de helft van de werkbladen in keukens bleek besmet te zijn met gevaarlijke hoge gehaltes van coliforme bacteriën, de soort die aanwezig is in uitwerpselen en kan leiden tot maag- en darmaandoeningen. Ook meer dan een kwart van de afdruiprekjes bevatte vier keer het veilige gehalte van coliforme bacteriën.

Ook de handvaten van gedeelde koelkasten en diepvriezers waren een haard van bacteriën, met een derde die te veel coliformen bevatte. Daarnaast bleek ook 30 procent van de microgolfovens vol bacteriën te zitten op de handvaten en knoppen. Vaker schoonmaken is dus de boodschap. (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!