Soms is het leven niet zoals men het zelf wil. En ziet alles om ons heen een beetje leeg en stil. Dan moet men gaan knokken en er weer tegenaan gaan. Of misschien wel een hele nieuwe weg in slaan. Het heeft geen zin om maar te blijven treuren. Zo gaat onder tussen wel ons hele leven voorbij. Daarom beter genieten van het leven en dingen doen die men zelf wil. Dan merkt men snel het leven is helemaal niet zo leeg en stil.
Waarom we ons zo weinig herinneren uit de kindertijd
Waarom we ons zo weinig herinneren uit de kindertijd
De reden waarom we het moeilijk hebben om herinneringen uit onze vroege kindertijd op te roepen, is de hoge productie van neuronen in die eerste jaren. Dat stellen Canadese wetenschappers. Die vorming van nieuwe hersencellen verhoogt wel de leercapaciteit, maar veegt ook oude herinneringen weg.
De neurogenese, of de vorming van nieuwe neuronen in de hippocampus, bereikt zijn piek voor en na de geboorte. Daarna daalt die gestaag tijdens de kindertijd en het volwassen leven. Tegelijkertijd is er de vaststelling dat de meeste mensen maar weinig herinneringen hebben uit hun vroege kindertijd.
Daarom wilden dr. Paul Frankland en dr. Sheena Josselyn uit Toronto nagaan of de productie van nieuwe neuronen een impact heeft op de opslag van herinneringen. Hun onderzoek werd uitgevoerd bij jongere en oudere muizen in een laboratorium.
Bij de volwassen muizen bleek het stimuleren van een nieuwe neurogenese na de vorming van het geheugen genoeg te zijn om een vergeetproces op gang te brengen. Daarnaast kon men bij de jonge muizen het normale vergeetproces voorkomen door de neurogenese te doen afnemen.
Deze resultaten suggereren een directe link tussen een verminderd vermogen om gebeurtenissen uit het verleden op te roepen en een verhoogde neurogenese, net zoals in de kindertijd gebeurt. Volgens de wetenschappers is dit dan ook de verklaring voor de afwezigheid van herinneringen uit de vroege kindertijd, bekend als infantiele of kinderamnesie.
Eerdere studies toonden al aan dat jonge kinderen wel dingen kunnen onthouden op korte termijn, maar dat die herinneringen niet blijven bestaan. "Kinderamnesie is lang een mysterie geweest. Maar onze nieuwe studies beginnen te verklaren waarom die herinneringen er niet zijn", aldus dr. Frankland.
"Voor de leeftijd van vijf jaar hebben we een zeer dynamische hippocampus, die niet in staat is om informatie stabiel op te slaan. Door de aanmaak van nieuwe neuronen wordt het geheugen wellicht aangetast." (br.hln)
De unieke vriendschap tussen een leeuw en een hond
De unieke vriendschap tussen een leeuw en een hond
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Van een opmerkelijke vriendschap gesproken: deze schattige teckel deinst er zelfs niet voor terug om na het avondeten de tanden van zijn veel grotere kameraad Bonedigger schoon te likken. Het opmerkelijke duo wijkt al vijf jaar lang niet van elkaars zijde in het exotische dierenpark van Wynnewood (Oklahoma).
De leeuw gaat half kreupel door het leven, een gevolg van slechte botvorming bij zijn geboorte. Toen Milo inzag dat Bonedigger niet goed te been was, ging hij hem -samen met nog twee teckels- troosten en beschermen.
John Reinke (43) zag met eigen ogen hoe de band tussen de twee sindsdien steeds sterker werd. "Deze vriendschap tussen een teckel van vijf kilo en een leeuw van ruim tweehonderd kilo is uniek in de wereld", aldus de dierenverzorger. "Tegenover andere honden zou hij zo lief niet zijn." Reinke kan zich perfect in de situatie van Bonedigger inleven, vermits hij bij een bungeesprong zelf zijn twee benen verloren heeft.
De dodelijke tornado van enkele dagen geleden spaarde ook het park niet. Ondanks de vele vernielingen en overstromingen kunnen dakloos geworden dieren er wel nog steeds terecht. (br.hln)
Kleur witte tijger wordt veroorzaakt door genmutatie
Kleur witte tijger wordt veroorzaakt door genmutatie
De kleur van de witte tijger wordt veroorzaakt door een mutatie in een enkel gen. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Peking ontdekt. Het gaat om hetzelfde gen dat voor kleurvariatie bij mensen zorgt.
Het gemuteerde gen zorgt ervoor dat de aanmaak van oranje en rode pigment onderdrukt wordt. Zwart pigment wordt wel aangemaakt, vandaar dat de witte tijger wel gestreept is. In dierentuinen hebben witte tijgers vaak last van gezondheidsproblemen. Met het onderzoek claimen de wetenschappers een einde te maken aan de speculatie dat de mutatie een genetische fout is die samenhangt met die problemen.
Nadat in 1958 de laatste wilde witte tijger werd doodgeschoten, zijn de beesten alleen nog maar te zien in dierentuinen. Daar hebben ze vaak last van gezondheidsproblemen omdat de tijger door inteelt in stand gehouden wordt. Problemen met het zicht en misvormingen zijn daarvan het gevolg.
Dat de witte tijger in het wild niet meer voorkomt heeft volgens de onderzoekers niets te maken met zijn kleur of genen. Zij wijten het uitstreven van het dier aan de jacht en het verlies de fragmentatie van het leefgebied: dezelfde redenen waarom ook andere tijgers steeds minder vaak voorkomen.
Het feit dat veel van de witte tijgers die ooit gevangen of doodgeschoten zijn volwassen waren, is voor de onderzoekers reden aan te nemen dat ze in het wild zonder problemen zouden moeten kunnen overleven. (br.hln)
Voor het eerst in twintig jaar heeft afvalintercommunale Limburg.net minder papier en karton opgehaald. De reden is dat steeds meer bendes de vuilniswagen te snel af zijn. Dat schrijft 'Het Belang van Limburg'.
Vandaag levert oud papier 90 euro op voor een ton. Goed georganiseerde bendes zijn bijgevolg 's nachts actief om het papier illegaal op te halen. Afvalbeheerder Fost Plus schat dat er jaarlijks zo'n 3.000 ton oud papier en karton wordt gestolen. De federale politie heeft een nota naar alle korpsen in Vlaanderen gestuurd om aandacht voor het fenomeen te vragen. (br.hln)
Een handtas is zoveel meer dan een accessoire alleen: dit item is
niet alleen erg praktisch, het is een manier om je zin voor stijl te
uiten en iets waarmee je tijdens moeilijke momenten mee kan spelen.
Over de aankoop van een handtas mag je niet licht gaan. Je draagt dit
elke dag, dit moet dus comfortabel, veelzijdig, mooi en kwalitatief
zijn. De zoektocht hiernaar kan erg moeilijk zijn. Hou zeker met deze
criteria rekening wanneer je je een nieuw exemplaar aanschaft.
Hendels:
Niets zo lastig als een schoudertas die voortdurend afzakt of een
handtas met de kleine hendels waarmee je altijd je handen vol hebt. Denk
op voorhand na welke soort het beste bij je past en vooral op welke
manier je dit accessoire het vaakst draagt.
Grootte:
In een goede handtas moet je al je spullen kwijt kunnen, maar deze mag
ook niet te groot zijn. Want dan stop je het vol met onnodige spullen en
vind je niets meer terug. Onderzoek de inhoud van je huidige tas om te
ontdekken wat noodzakelijk is voor jou. Wees realistisch: dat kleine
exemplaar ziet er misschien geweldig uit, maar als je gigantsiche
portefeuille er niet eens in past, koop je deze beter niet.
Kleur:
Het belangrijkste is dat je een kleur kiest die overal bij past, maar
dat betekent niet dat je per se voor zwart of bruin moet gaan. Materiaal: Een lederen
model staat vaak synoniem voor kwaliteit en gaat lang mee. Maar je vindt
ook andere kwalitatieve materialen. Bekijk het stikwerk, de ritsen en
bestudeer de hendels. Kleine metalen voetjes aan de onderkant voorkomen
bijvoorbeeld dat deze vuil wordt. Onthou dat net een beetje meer betalen
voor goede kwaliteit loont, omdat je handtas dan langer zal meegaan.
Binnenkant:
Onderverdelingen zijn van groot belang. Het is een hopeloze queeste om
in een donkere ruimte in je gigantisch exemplaar naar sleutels te
zoeken.
Migrainepatiënt beseft vaak niet hij aandoening heeft
Migrainepatiënt beseft vaak niet hij aandoening heeft
Twintig procent van de Belgen krijgt ooit in zijn leven te kampen met migraine en meer dan veertig procent van de patiënten doet geen beroep op een arts. Dat melden de Belgian Headache Society, apothekersverenigingen Ophaco en APB en Novartis Costumer Health vandaag . De verenigingen organiseren van 27 mei tot en met 1 juni de 'Week van de Migraine' in de Belgische apotheken om patiënten beter te informeren over de aandoening.
Er bestaan diverse soorten primaire hoofdpijnen, die allemaal verschillende kenmerken hebben. Daarbij komt dat migraine gepaard kan gaan met verschillende uitlokkende factoren, zoals een slecht eetpatroon, slaapstoornissen en hormonale factoren.
"Migraine is soms moeilijk vast te stellen vanwege het complexe ziektebeeld en het voorkomen van diverse mengvormen met andere hoofdpijnen", zegt dr. Bart Vandersmissen, voorzitter van de Belgian Headache Society. "De diagnose wordt ook vaak niet gesteld omdat veel patiënten met hoofdpijn dit niet bespreken met hun arts en zichzelf dikwijls proberen te behandelen met pijnstillende middelen."
Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 19 procent van de Belgische patiënten die een pijnstiller tegen hoofdpijn gebruikt, niet beseft dat hij aan migraine lijdt. De apotheker speelt dan ook een belangrijke rol, aangezien die patiënten met hoofdpijn-gerelateerde vragen kan bijstaan met raad of doorverwijzen naar een arts. Tijdens de 'Week van de Migraine' krijgen apothekers dan ook de juiste instrumenten om patiënten te adviseren. Zo zullen in de apotheek informatiebrochures, een migrainetest en een migrainedagboek ter beschikking staan.
"De apotheker kan het eerste aanspreekpunt zijn voor patiënten die zich afvragen of ze nu migraine hebben, dan wel aan een andere vorm van hoofdpijn lijden. Om een gepast antwoord te vinden op die vraag kan de apotheker samen met de patiënt de migrainetest doorlopen", legt Marc-Henri Cornély uit, de algemeen secretaris van de Vereniging der Coöperatieve apotheken van België (Ophaco). De apotheker beschikt ook over een checklist die hem toelaat te kunnen oordelen wanneer hij de patiënt moet doorverwijzen naar de arts. Daarnaast kan hij de patiënt informatiefolders en een migrainedagboek overhandigen, waarin hij gedurende enkele maanden het verloop van zijn hoofdpijn- en migraineaanvallen kan noteren.
In Vlaanderen en Brussel worden door de ziekte jaarlijks 1.150.000 ziektedagen opgenomen. Migraine is de tweede grootste chronische ziekte bij vrouwen tussen 15 en 64 jaar. Aanvallen worden uitgelokt door verschillende factoren, zoals stress, voedingspatronen en hormonale spanningen en de ziekte kan een grote impact hebben op de levenskwaliteit en het dagelijks functioneren van de patiënt. "Een veranderde aanpak, waarvan een verhoogde kennis van migraine en een actievere adviesrol van de apotheker deel uitmaken, kan een positieve invloed hebben op het fysieke, mentale en sociale welzijn van de patiënt en bijgevolg ook op familie, werk en maatschappij", besluiten de organisatoren van de 'Week van de Migraine'. (br.hln)
Duiven die in de stad wonen, lijken mensen te kunnen herkennen. De
vogels maken onderscheid tussen mensen die hen voeren en mensen die hen
wegjagen. Volgens Franse onderzoekers hebben de vogels dit geleerd om
sneller aan eten te kunnen komen. Dat melden zij in het
wetenschappelijke tijdschrift Animal Cognition, waar de BBC over
schrijft.
Stadsduiven, afstammelingen van de rotsduif, worden vaak gevoerd door
mensen, waardoor het handig is voor de vogels om te onthouden wie hun
weldoeners zijn. De duiven maken daardoor volgens de onderzoekers
maximaal gebruik van het feit dat ze dicht bij mensen in de buurt wonen. De
wetenschappers deden testen in een park, waarbij ze twee mensen duiven
lieten voeren. Een persoon was vriendelijk, de andere joeg de duiven
weg. "Tijdens experimenten leerden de stadsduiven snel onderscheid te
maken tussen de twee mensen", schrijven de onderzoekers.
Volgens
de Fransen is voor het eerst aangetoond dat duiven mensen zo goed uit
elkaar kunnen houden. "Duiven kunnen snel leren van hun omgang met
mensen die hen voeren en ze gebruiken die kennis om zo efficiënt
mogelijk te leven in een urbane omgeving", aldus de wetenschappers. In
Europa leven naar schatting 28 miljoen stadsduiven. Ze weten goed te
overleven doordat in de steden weinig roofdieren leven en er veel
voedsel en broedplekken te vinden zijn.
Oude Geuze van brouwerij Oud Beersel in Australië verkozen tot beste bier
Oude Geuze van brouwerij Oud Beersel in Australië verkozen tot beste bier
Oude Geuze van brouwerij Oud Beersel heeft tijdens de 21ste editie van de Australian International Beer Awards de belangrijkste prijs - die van 'Champion International Beer' - in de wacht gesleept. Het Vlaams-Brabantse geuzebier won eveneens goud in de categorie 'Lambic' en rijfde ook de trofee binnen van 'Best Belgian & French Style Ale'.
Brouwerij Oud Beersel werd in 1882 opgericht. Na een sluiting in 2002 nam Gert Christiaens in 2005 de brouwerij over met als doel de traditionele lambiekbieren voor de komende generaties te beschermen. De afgelopen jaren werd flink geïnvesteerd in de kwaliteit van het brouwproces. Momenteel worden er Oude Lambiek, Oude Geuze, Oude Kriek, Bersalis Tripel, Bersalis Kadet en Framboise Oud Beersel gebrouwen.
De afgelopen jaren vielen de Oude Geuze en andere bieren van Oud Beersel tijdens bierwedstrijden al meerdere keren in de prijzen in specifieke deelnamecategorieën. Zo werd het bier in 2007 door het magazine Beers of the World uitgeroepen tot 'The World's Best Gueuze'. Het is echter de eerste keer dat de brouwerij een internationale topaward wint.
Aan deze Australische bierwedstrijd namen 1.490 bieren van 277 brouwerijen uit 35 landen deel. "Dit is een pluim voor alle lambiekbrouwers die van hun passie hun levenswerk hebben gemaakt", aldus Christiaens.(br.hln - foto Kos)
In het Amazonegebied in Brazilië zijn vijftien nieuwe vogelsoorten waargenomen. Het gaat om de grootste ornithologische ontdekking in Brazilië in meer dan 140 jaar, aldus ornitholoog Luis Fabio Silveira van de universiteit van Sao Paulo.
"Normaal worden er jaarlijks wereldwijd drie of vier vogelsoorten beschreven. Het is een verrassing dat er nu 15 zijn gevonden. Het bewijst de rijkdom van de biodiversiteit in de Amazone en de noodzaak om die te beschermen", aldus de wetenschapper.
Sommige van de nieuwe soorten leven in het oosten van het Amazonegebied, in zeer beperkte en door ontbossing bedreigde gebieden. Eén van de nieuwe soorten is van de orde van de spechtvogels, de andere zijn zangvogels. De onderzoekers hebben de soorten ontdekt dankzij hun zang, die nooit eerder was opgetekend. (br.hln - foto afp)
Kunstlicht, waaronder lampjes van laptops, smartphones en tablets verstoren de slaap van heel wat mensen, daar waarschuwt een Amerikaanse professor aan de universiteit van Harvard voor.
Tussen 1950 en 2000 verviervoudigde de blootstelling aan kunstlichten bij de gemiddelde Brit. Dat staat in verband met het feit dat steeds meer mensen te wienig slapen, aldus professor Charles Czeisler. "Kunstlicht voorkomt dat slaapwekkende neuronen in het brein aangemaakt worden en stoort de nachtelijke vrijmaking van het hormoon melatonine, wat de slaap stimuleert, terwijl het de neuronen activeert die alert maken. Dit brengt de hersenen in de war door de tweede heropleving van het brein van de dag te vertraging. Die begon voor de uitvinding van het elektrisch licht in de namiddag om de mensen energie voor de zonsondergang te geven. Door de moderne technologie lezen mensen nog laat hun e-mails, maken ze huiswerk of kijken ze televisie na middernacht zonder dat ze beseffen dat het eigenlijk al nacht is", vertelt de academicus.
30 procent van alle werkende volwassenen in de Verenigde Staten en 44 procent van de nachtwerkers slapen gemiddeld minder dan zes uur per nacht. Vijftig jaar geleden was dat nog 3 procent. Over de hele wereld rusten kinderen op een schoolavond gemiddeld 1,2 uur minder per nacht dan een eeuw geleden. Professor Charles Czeisler: "Doordat mensen minder slapen drinken ze 's ochtends meer cafeïne om langer wakker te blijven. Wat het slaappatroon nog meer in de war stuurt. Er zijn heel wat redenen waarom mensen niet voldoende slapen. Vaak komt dit door school of werk, lange pendeltijden tot een hoge consumptie van cafeïnerijk voedsel en drinken. Maar licht is vaak een onderschatte factor."
Hij wil met dit onderzoek met gedragstherapief en andere middelen de nadelige effecten van artificieel licht op moderne slaappatronen. "De afname van de hoeveelheid nachtrust treft de publieke gezondheid, het vergroot het risico op obesitas, diabetes, hartziekten, depressies en beroerten bij volwassenen en concentratieproblemen bij kinderen. Alle elektrische lichtjes treffen de natuurlijke biologische klok van mensen, maar nachtelijke blootstelling aan LED-lichtjes in gsm's en computers storen nog meer dan de standaard lampen", besluit de professor.
Fotografe Annie Leibovitz krijgt Prins van Asturiëprijs
Fotografe Annie Leibovitz krijgt Prins van Asturiëprijs
De Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz heeft de prestigieuze Prins van Asturiëprijs gekregen in de categorie Communicatie en Menswetenschappen. De 63-jarige Leibovitz, een van de grootste fotografen van het moment, kreeg de voorkeur op de Brits-Iraanse journaliste Christiane Amanpour van CNN en het fotoagentschap Magnum.
De fotografe is bekend van haar portretten van grote figuren als Richard Nixon, John Lennon, Andy Warhol, Mikhail Gorbatsjov en Barack Obama met zijn vrouw Michelle. Ze begon haar carrière in 1970 voor het muziektijdschrift Rolling Stone.
De Prins van Asturiëprijs geldt als de Spaanse versie van de Nobelprijs. Hij wordt elk jaar uitgereikt in acht categorieën en is goed voor 50.000 euro. De prijsuitreiking gebeurt in oktober in Oviedo door de Spaanse kroonprins Felipe, die de titel "prins van Asturië" draagt. De Oostenrijkse cineast Michael Haneke werd dit jaar al onderscheiden in de categorie Kunsten en de Nederlandse socioloog Saskia Sassen in de categorie Sociale Wetenschappen. (br.hln)
Mannen die klusjes doen, krijgen seks als beloning
Mannen die klusjes doen, krijgen seks als beloning
Twee derde van de Britse vrouw beloont haar geliefde met seks voor het uitvoeren van een huishoudelijk taakje. Ze menen namelijk dat mannen vaker dingen in orde brengen als ze er een lijfelijke beloning voor krijgen.
Omdat vrouwelijke Britten vinden dat hun partner niet vaak genoeg een handje helpen in het huishouden zetten ze seks in om te krijgen wat ze willen. Verder uiten ze met een vrijpartij hun dankbaarheid wanneer ze een cadeautje hebben gekregen, ook als hun man voor de kinderen of een familielid heeft gezorgd. Ze gebruiken een vrijpartij echter niet om iets goed te maken, minder dan een op de tien vrouwen zegt dat ze hun geliefde met seks belonen als ze gedurende een lange tijd niet met hen intiem zijn geweest.
Vrouwen zijn blijkbaar het enige geslacht dat seks als beloning gebruikt, slechts 11 procent van de heren zegt dit te doen. Als ze hun partner al een keer op seks trakteerden was het vaak als bedanking voor het mogen kijken naar sport op televisie. Bijna acht op de tien Britten zeggen dat er niets mis is met seks als beloning. Onderzoeker Thomas O'Connell deed de rondvraag voor ukmedix.com: "Intimiteit en de rol die dit speelt in een relatie kan ontzettend interessant zijn. Met deze studie wilden we bekijken hoe mannen en vrouwen dit gebruiken om iets van hun partner gedaan te krijgen."
Relatie-experte Sharon Kell waarschuwt voor de gevaren seks als beloning: "Het neemt de romantiek van een vrijpartij weg, de spontaniteit verdwijnt." Maar relatietherapeute Rochelle Peachy gelooft dat het je seksleven net wat opwindender kan maken, het kan namelijk voor extra spanning zorgen. "Seks als beloning kan leuk zijn. Zo kun je je op een avond in een sexy outfit hullen of een sexy dansje uitvoeren. Plaag hem door iets te beloven waar hij zeker wild van wordt." (br.hln)
Eva Cassidy (Washington D.C., 2 februari
1963 - Bowie, Maryland, 2 november 1996) was een Amerikaans zangeres die
een aantal bekende nummers in eigen stijl coverde. Tijdens haar leven
werd ze niet bekend, maar nadat zij overleed aan de gevolgen van kanker
kwam het verlate muzikale succes.
Twee jaar na haar dood kwam een
tape met Cassidy's versie van "Over the Rainbow" terecht bij het Britse
radiostation BBC Radio 2. Het nummer was gefilmd door een amateur
tijdens een optreden in de Blues Alleys. Het werd een nummer-1-hit in de
Britse hitlijsten. Cassidy's album "Songbird" werd een groot succes in
Groot-Brittannië. In 2001 werd de plaat de best verkochte van Engeland.
Eva
Cassidy wordt beschreven als niet bepaald elegant in haar kledingstijl,
en ook haar koppigheid en standvastigheid op het selecteren van haar
nummers (waaronder vooral soul, jazz en gospel) irriteerde de
platenmaatschappijen mateloos. Een paar maanden na het verschijnen van
haar album "Live at Blues Alley" kreeg ze in juli 1996 last van pijn in
haar heup. Dit bleek een in haar botten uitgezaaide vorm van huidkanker
(melanoom) te zijn. De artsen gaven haar nog maar een paar maanden te
leven. Ze overleed in november van datzelfde jaar.
Het laatste
lied dat ze ooit zong, zodanig verdoofd door pijnstillers dat ze op het
podium geholpen moest worden, was haar eigen interpretatie van "What a
Wonderful World" van Louis Armstrong.
Haar belangrijkste muzikale
invloeden kwamen uit de genres jazz, blues, folk, gospel en pop.
Cassidy werd ook wel eens een "Shy Genius" (verlegen genie) genoemd.
Naast haar muziek was Cassidy ook veelal bezig met tekenen en schilderen.
Mogelijk koudste 23 mei sinds start van waarnemingen
Mogelijk koudste 23 mei sinds start van waarnemingen
Als het kwik - wat de maximumtemperatuur betreft - vandaag niet boven de 8,9 graden Celsius uitkomt, dan hebben we een dagrecord inzake maximumtemperatuur.
De koudste 23 mei sinds het begin van de waarnemingen, in 1833, in Ukkel was die van 1887, met 8,9 graden.
Om 20 uur vanavond kan de klimatologische dienst van het KMI op basis van de dagwaarnemingen bevestigen of het dagrecord van de maximumtemperatuur al dan niet gebroken wordt.
Aap met "menselijke ogen" in top-10 vreemdste ontdekkingen
Aap met "menselijke ogen" in top-10 vreemdste ontdekkingen
Een slechts zeven millimeter grote kikker en een aap met een stralend blauwe streep boven het achterwerk en het geslachtsdeel, ze staan beide in de top-10 van "vreemdste ontdekkingen" van 2012. Volgens het International Institute for Species Exploration in Tempe, Arizona leven er nu tien tot twaalf miljoen soorten op aarde, de microbes slechts zijdelings meegeteld.
De kikker met de Latijnse naam 'Paedophryne amauensis' is nu het kleinste bekende gewervelde dier ter wereld en leeft in het regenwoud van Papoea-Nieuw-Guinea.
In Afrika ontdekten biologen voor het eerst in 28 jaar een nog onbekende apensoort. Het Lesula-aapje leeft verborgen in het Lomami-gebied van Congo en heeft ogen die gelijken op die van de mens. De mannetjes hebben echter nog een ander opvallend kenmerk: een stralend blauwe streep boven het achterwerk en het geslachtsdeel. Samen met de vrouwtjes groeten ze 's morgens op geheel eigen manier de dingen: met veel lawaai en hun eigen interpretatie van de apendans.
Nog bij de tien "vreemdste ontdekkingen" zijn een vleesetende zwam die op een diepte van drie kilometer in de Grote Oceaan voor de kust van Californië leeft, en een viooltje van nauwelijks een centimeter hoog dat een voorlopig onbekend bestaan leidde hoog in de Peruaanse Andes.
Aangezien het aantal soorten op aarde snel de dieperik ingaat, moet de zoektocht naar nog onbekende organismes een tandje bijsteken, vindt Quentin Wheeler, directeur van het International Institute for Species Exploration. Momenteel worden ongeveer 18.000 soorten per jaar ontdekt. Bedoeling is de ontbrekende tien miljoen tegen ongeveer 2065 te identificeren. (br.hln)
De Franse zanger van Grieks-Joodse afkomst Georges Moustaki is vanmorgen op 79-jarige leeftijd in Nice overleden. Dat heeft zijn entourage bekendgemaakt.
Moustaki werd in 1934 als Giuseppe Mustacchi geboren in Egypte, als kind van Grieks-Joodse ouders afkomstig van Korfoe. Hij groeit op in een multiculturele omgeving en raakt gepassioneerd door de Franse literatuur en het chanson.
In 1951 trekt hij naar Parijs, waar hij als journalist en barman in een pianobar aan de bak komt. Wanneer hij een concert van Georges Brassens bijwoont, is dat voor hem zo'n revelatie dat hij de voornaam vaan zijn leermeester overneemt.
In 1958 ontmoet hij Edith Piaf, voor wie hij één van haar bekendste nummers schrijft: 'Milord'. De twee hebben een korte maar hevige relatie.
In de jaren zestig schrijft hij teksten voor de groten van het Franse chanson, onder wie Yves Montand, Barbara en vooral Serge Reggiani. Chansons als 'Sarah', 'Ma Solitude', 'Joseph' en 'Ma Liberté' worden klassiekers.
In 1968 schrijft hij 'Le Métèque', over een dromerige vreemdeling. Het wordt een internationaal succes en het begin van zijn carrière als optredend artiest.
Moustaki schaart zich achter de Trotskistische beweging, in het nummer 'Sans la Nommer' verpersoonlijkt hij de permanente revolutie, één van de grondbeginselen van het Trotskisme.
In 2009, tijdens een concert in Barcelona, verklaart hij aan het publiek dat zijn ademhalingsproblemen hem verhinderen het concert af te maken. Twee jaar later maakt hij bekend dat hij nooit meer zal kunnen zingen.
Moustaki laat een dochter van 59 na, Pia, die hij kreeg bij zijn vrouw Yannick. (br.hln)
De 80-jarige Japanse extreme skiër Yuichiro Miura, die vijf jaar geleden de Mount Everest beklom, maar daarmee net niet het record van oudste beklimmer in handen had, heeft revanche genomen. Vandaag bereikte hij als oudste mens de hoogste bergtop ter wereld.
Helaas voor hem zit zijn één jaar oudere Nepalese rivaal Min Bahadur Sherchan, die het record in 2008 ook al voor zijn neus wegkaapte, hem wederom op de hielen. Rivaal Sherchan is zich nog aan het voorbereiden in het basiskamp maar volgende week begint hij ook aan de klim naar de 850 meter hoge top.
Op zijn website verklaart de Japanner Miura waarom hij op zo'n hoge leeftijd nog steeds zo'n extreme lichaamsinspanning wil leveren. "Om mijn eigen grenzen op te zoeken. En om moeder natuur te eren."
"En als die grens op 80-jarige leeftijd nog steeds op de top van de Mount Everest ligt, de hoogste plek ter wereld, dan ben ik de gelukkigste mens op aarde."
Daarin slaagde hij dus vanmorgen en zo werd hij de oudste beklimmer van de Mount Everest. Of hij dat record lang in handen zal hebben, is dan nog maar de vraag. Sherchan zit hem op de hielen. (br.hln)
Op komst: eenmalig griepvaccin dat levenslang beschermt
Op komst: eenmalig griepvaccin dat levenslang beschermt
Wetenschappers hebben een nieuw vaccin ontwikkeld dat de nood aan jaarlijkse injecties tegen griep overbodig maakt. Het 'universele' vaccin belooft met een enkele prik bescherming tegen alle types griep op lange termijn, zelfs tot levenslang.
Tot op heden moeten mensen elk jaar ingeënt worden tegen de griep. Dat komt omdat de virussen voortdurend veranderen en evolueren op een manier die de huidig beschikbare vaccins overwint. Maar de wetenschappers achter het nieuwe vaccin beweren dat dit beschermt tegen alle virussen én helpt bij het voorkomen van de ontwikkeling van nieuwe versies.
De experimenten zijn alleszins hoopgevend. Zo hebben tests bij fretten, die dezelfde soorten griep kunnen hebben als mensen, aangetoond dat het nieuwe vaccin tot tien keer zo effectief is als de huidige jaarlijkse vaccins.
"Griepvirussen vormen een grote bedreiging en zijn een last voor de gezondheidssystemen in alle landen. Elk jaar moeten de griepvirussen snel gemaakt worden, zodat ze matchen met de circulerende virussen", weet onderzoeksleider dr. Gary Nabel van het Vaccine Research Centre in Maryland. Dat proces gebeurt op basis van voorspellingen en is erg traag en duur.
Maar met het nieuwe vaccin zou die procedure verleden tijd zijn. Het vaccin is gebouwd met behulp van 'zelfassemblerende nanodeeltjes' van eiwitten. Wanneer die geïnjecteerd worden, creëren ze antilichamen die zichzelf aanhechten aan de deeltjes van het virus die voor elke griep gelijk zijn.
Bovendien is de productie ook veiliger dan bij de standaardvaccins, want die worden gemaakt door het virus te doen groeien in een laboratorium.
Onderzoeksleider dr. Gary Nabel hoopt binnen twee jaar te kunnen beginnen met klinische tests bij mensen. De resultaten van het huidige onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad 'Nature'.
Andere wetenschappers verwelkomen het onderzoek, maar blijven erg voorzichtig. De experimenten bij mensen zullen moeten uitwijzen of het vaccin echt zo goed werkt als gehoopt wordt.
Het zou alleszins goed nieuws zijn, want volgens de Wereldgezondheidsorganisatie doodt de griep wereldwijd jaarlijks 250.000 à 500.000 mensen.
Eerder deze maand werd nog gewaarschuwd voor een dodelijke vogelgriep in China. In een maand tijd heeft het virus zich verspreid over 31 Chinese provincies en heeft het naar verluidt 125 slachtoffers gemaakt, met een vijfde van de besmette personen die aan deze griep sterft. (br.hln)
Alan
Merrill (geboren 19 februari 1951) is een Amerikaanse zanger, gitarist
en liedjesschrijver. Hij is de leadzanger van de allereerste officiële
versie en co-auteur van het lied "I Love Rock 'n' Roll 'van The Arrows
in 1975.
"I Love Rock 'N Roll" is een
rock-'n-rollnummer, geschreven in 1975 door Alan Merrill en Jake Hooker
van The Arrows. Het werd uitgebracht door The Arrows en later gecoverd
door vele artiesten, onder andere Joan Jett en Britney Spears.
Allereerst nam Joan Jett het nummer op in 1979 met Steve Jones and Paul
Cook van de Sex Pistols, maar het nummer werd geen succes. In 1982 nam
ze het nummer opnieuw op, deze keer met haar band The Blackhearts. Deze
tweede versie stond zeven weken op nummer 1 in de Verenigde Staten.