Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




23-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aap met "menselijke ogen" in top-10 vreemdste ontdekkingen

Aap met "menselijke ogen" in top-10 vreemdste ontdekkingen


http://oi44.tinypic.com/e7cx8z.jpg


Een slechts zeven millimeter grote kikker en een aap met een stralend blauwe streep boven het achterwerk en het geslachtsdeel, ze staan beide in de top-10 van "vreemdste ontdekkingen" van 2012. Volgens het International Institute for Species Exploration in Tempe, Arizona leven er nu tien tot twaalf miljoen soorten op aarde, de microbes slechts zijdelings meegeteld.

De kikker met de Latijnse naam 'Paedophryne amauensis' is nu het kleinste bekende gewervelde dier ter wereld en leeft in het regenwoud van Papoea-Nieuw-Guinea.

In Afrika ontdekten biologen voor het eerst in 28 jaar een nog onbekende apensoort. Het Lesula-aapje leeft verborgen in het Lomami-gebied van Congo en heeft ogen die gelijken op die van de mens. De mannetjes hebben echter nog een ander opvallend kenmerk: een stralend blauwe streep boven het achterwerk en het geslachtsdeel. Samen met de vrouwtjes groeten ze 's morgens op geheel eigen manier de dingen: met veel lawaai en hun eigen interpretatie van de apendans.

Nog bij de tien "vreemdste ontdekkingen" zijn een vleesetende zwam die op een diepte van drie kilometer in de Grote Oceaan voor de kust van Californië leeft, en een viooltje van nauwelijks een centimeter hoog dat een voorlopig onbekend bestaan leidde hoog in de Peruaanse Andes.

Aangezien het aantal soorten op aarde snel de dieperik ingaat, moet de zoektocht naar nog onbekende organismes een tandje bijsteken, vindt Quentin Wheeler, directeur van het International Institute for Species Exploration. Momenteel worden ongeveer 18.000 soorten per jaar ontdekt. Bedoeling is de ontbrekende tien miljoen tegen ongeveer 2065 te identificeren. (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Georges Moustaki (79) overleden

Georges Moustaki (79) overleden


http://static2.hln.be/static/photo/2013/0/11/4/20130523105837/media_xll_5843659.jpg


De Franse zanger van Grieks-Joodse afkomst Georges Moustaki is vanmorgen op 79-jarige leeftijd in Nice overleden. Dat heeft zijn entourage bekendgemaakt.

Moustaki werd in 1934 als Giuseppe Mustacchi geboren in Egypte, als kind van Grieks-Joodse ouders afkomstig van Korfoe. Hij groeit op in een multiculturele omgeving en raakt gepassioneerd door de Franse literatuur en het chanson.

In 1951 trekt hij naar Parijs, waar hij als journalist en barman in een pianobar aan de bak komt. Wanneer hij een concert van Georges Brassens bijwoont, is dat voor hem zo'n revelatie dat hij de voornaam vaan zijn leermeester overneemt.

In 1958 ontmoet hij Edith Piaf, voor wie hij één van haar bekendste nummers schrijft: 'Milord'. De twee hebben een korte maar hevige relatie.

In de jaren zestig schrijft hij teksten voor de groten van het Franse chanson, onder wie Yves Montand, Barbara en vooral Serge Reggiani. Chansons als 'Sarah', 'Ma Solitude', 'Joseph' en 'Ma Liberté' worden klassiekers.

In 1968 schrijft hij 'Le Métèque', over een dromerige vreemdeling. Het wordt een internationaal succes en het begin van zijn carrière als optredend artiest.

Moustaki schaart zich achter de Trotskistische beweging, in het nummer 'Sans la Nommer' verpersoonlijkt hij de permanente revolutie, één van de grondbeginselen van het Trotskisme.

In 2009, tijdens een concert in Barcelona, verklaart hij aan het publiek dat zijn ademhalingsproblemen hem verhinderen het concert af te maken. Twee jaar later maakt hij bekend dat hij nooit meer zal kunnen zingen.

Moustaki laat een dochter van 59 na, Pia, die hij kreeg bij zijn vrouw Yannick.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.80-jarigen wedijveren om klimrecord Mount Everest

80-jarigen wedijveren om klimrecord Mount Everest


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/5/0/20130523054544/media_xll_5842905.jpg


De 80-jarige Japanse extreme skiër Yuichiro Miura, die vijf jaar geleden de Mount Everest beklom, maar daarmee net niet het record van oudste beklimmer in handen had, heeft revanche genomen. Vandaag bereikte hij als oudste mens de hoogste bergtop ter wereld.

Helaas voor hem zit zijn één jaar oudere Nepalese rivaal Min Bahadur Sherchan, die het record in 2008 ook al voor zijn neus wegkaapte, hem wederom op de hielen. Rivaal Sherchan is zich nog aan het voorbereiden in het basiskamp maar volgende week begint hij ook aan de klim naar de 850 meter hoge top.
 
Op zijn website verklaart de Japanner Miura waarom hij op zo'n hoge leeftijd nog steeds zo'n extreme lichaamsinspanning wil leveren. "Om mijn eigen grenzen op te zoeken. En om moeder natuur te eren."

"En als die grens op 80-jarige leeftijd nog steeds op de top van de Mount Everest ligt, de hoogste plek ter wereld, dan ben ik de gelukkigste mens op aarde."

Daarin slaagde hij dus vanmorgen en zo werd hij de oudste beklimmer van de Mount Everest. Of hij dat record lang in handen zal hebben, is dan nog maar de vraag. Sherchan zit hem op de hielen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op komst: eenmalig griepvaccin dat levenslang beschermt

Op komst: eenmalig griepvaccin dat levenslang beschermt


http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/7/11/20130523085837/media_xll_5843111.jpg


Wetenschappers hebben een nieuw vaccin ontwikkeld dat de nood aan jaarlijkse injecties tegen griep overbodig maakt. Het 'universele' vaccin belooft met een enkele prik bescherming tegen alle types griep op lange termijn, zelfs tot levenslang.

Tot op heden moeten mensen elk jaar ingeënt worden tegen de griep. Dat komt omdat de virussen voortdurend veranderen en evolueren op een manier die de huidig beschikbare vaccins overwint. Maar de wetenschappers achter het nieuwe vaccin beweren dat dit beschermt tegen alle virussen én helpt bij het voorkomen van de ontwikkeling van nieuwe versies.

De experimenten zijn alleszins hoopgevend. Zo hebben tests bij fretten, die dezelfde soorten griep kunnen hebben als mensen, aangetoond dat het nieuwe vaccin tot tien keer zo effectief is als de huidige jaarlijkse vaccins.

"Griepvirussen vormen een grote bedreiging en zijn een last voor de gezondheidssystemen in alle landen. Elk jaar moeten de griepvirussen snel gemaakt worden, zodat ze matchen met de circulerende virussen", weet onderzoeksleider dr. Gary Nabel van het Vaccine Research Centre in Maryland. Dat proces gebeurt op basis van voorspellingen en is erg traag en duur.

Maar met het nieuwe vaccin zou die procedure verleden tijd zijn. Het vaccin is gebouwd met behulp van 'zelfassemblerende nanodeeltjes' van eiwitten. Wanneer die geïnjecteerd worden, creëren ze antilichamen die zichzelf aanhechten aan de deeltjes van het virus die voor elke griep gelijk zijn.

Bovendien is de productie ook veiliger dan bij de standaardvaccins, want die worden gemaakt door het virus te doen groeien in een laboratorium.

Onderzoeksleider dr. Gary Nabel hoopt binnen twee jaar te kunnen beginnen met klinische tests bij mensen. De resultaten van het huidige onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad 'Nature'.

Andere wetenschappers verwelkomen het onderzoek, maar blijven erg voorzichtig. De experimenten bij mensen zullen moeten uitwijzen of het vaccin echt zo goed werkt als gehoopt wordt.

Het zou alleszins goed nieuws zijn, want volgens de Wereldgezondheidsorganisatie doodt de griep wereldwijd jaarlijks 250.000 à 500.000 mensen.

Eerder deze maand werd nog gewaarschuwd voor een dodelijke vogelgriep in China. In een maand tijd heeft het virus zich verspreid over 31 Chinese provincies en heeft het naar verluidt 125 slachtoffers gemaakt, met een vijfde van de besmette personen die aan deze griep sterft. (br.hln)



» Reageer (0)
22-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alan Merrill - I Love N Rock Roll


Alan Merrill - I Love N Rock Roll

Klik op de foto om hem te beluisteren






Alan Merrill (geboren 19 februari 1951) is een Amerikaanse zanger, gitarist en liedjesschrijver. Hij is de leadzanger van de allereerste officiële versie en co-auteur van het lied "I Love Rock 'n' Roll 'van The Arrows in 1975.

"I Love Rock 'N Roll" is een rock-'n-rollnummer, geschreven in 1975 door Alan Merrill en Jake Hooker van The Arrows. Het werd uitgebracht door The Arrows en later gecoverd door vele artiesten, onder andere Joan Jett en Britney Spears. Allereerst nam Joan Jett het nummer op in 1979 met Steve Jones and Paul Cook van de Sex Pistols, maar het nummer werd geen succes. In 1982 nam ze het nummer opnieuw op, deze keer met haar band The Blackhearts. Deze tweede versie stond zeven weken op nummer 1 in de Verenigde Staten.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer vrouwen proberen zelf moedervlekken te verwijderen

Steeds meer vrouwen proberen zelf moedervlekken te verwijderen





Steeds meer websites bieden doe-het-zelfkits aan waarbij je zelf moedervlekken kunt verwijderen. Veel jonge Britse vrouwen kiezen voor deze goedkope oplossing, maar beseffen niet dat dit littekens kan veroorzaken en het levensgevaarlijk is.

Met crèmes en lotions beweren websites je te kunnen helpen moedervlekken, wratten of gelijkaardige huidproblemen thuis zelf te verwijderen aan de fractie van de prijs die een dermatoloog vraagt. Ze beweren veilig en natuurlijk te zijn en garanderen dat ze echt werken. De kits houden in dat je zelf de oppervlakte van de huid wegkrabt, daarvoor moet je een naald gebruiken. Dan breng je een crème aan op basis van kruiden, die de moedervlek op een 'natuurlijke' manier verwijdert. Maar eigenlijk branden ze de huid weg en krijg je een korstje dat er uiteindelijk afvalt.

De Britse dermatoloog Manu Mehra: "Ik heb tal van vrouwen behandeld die littekens bij zichzelf aanbrachten met een product dat ze op het internet kochten. Een jong meisje had een klein vlekje op haar neus zelf verwijderd. Maar daarbij nam ze ook de onderliggende huid weg, waardoor ze nu permanent een putje in haar neus heeft. Omdat een ingreep het vaak enkel erger maakt, zit er vaak niets anders op dan dat deze vrouwen permanent met een litteken blijven rondlopen."

Maar wat nog erger is dat door deze producten mensen de signalen van kanker niet kunnen opsporen. Een moedervlek kan een kwaadaardig melanoom worden, wat gevaarlijk voor je gezondheid is. Als mensen naar een dermatoloog gaan, kan een professional bestuderen of het om zo'n gevaarlijke moedervlek gaat en ze kunnen deze ook laten analyseren in het labo. Maar als de moedervlek verwijderd is en de kanker zich verspreidt in het lichaam, kun je een terminale tumor ontwikkelen die veel eerder ontdekt en dus ook sneller verwijderd had kunnen worden.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regenachtige dagen zijn slecht voor het hart

Regenachtige dagen zijn slecht voor het hart


http://static2.hln.be/static/photo/2013/18/12/11/20130522165904/media_xll_5841416.jpg


en koude regenachtige dag kan hartfalen veroorzaken, daarnaast kan het leiden tot potentieel dodelijke veranderingen in de bloeddruk. Onderzoek toonde namelijk aan dat bloeddruk afhankelijk is van de buitentemperaturen, vooral dalingen blijken erg schadelijk te zijn.

Temperatuurschommelingen verhogen de kans op sterfte met meer dan een derde. De universiteit van Glasgow toonde aan dat gebrek aan zonneschijn en regenbuien hun tol op de gezondheid van het hart eisen. Hartexperte Sandosh Padmanabhan legde het verband tussen het weer en hartgezondheid nadat ze bloeddrukgegevens van 40 jaar van patiënten had vergeleken. De helft van hen was gevoelig aan temperatuursveranderingen zoals die bij de overgang tussen zomer en winter.

Een daling van 10 graden Celsius kan leiden tot een stijging van de bloeddruk van 3 tot 6 mm Hg. Dit lijkt niet veel, maar een verandering van 2 mm is genoeg om de kans op een hartaanval en beroerte aanzienlijk te verhogen. Verdere analyse toonde aan dat bij wie de bloeddruk afhankelijk was van temperatuursschommelingen 35 procent meer kans had om te sterven tijdens de studie. Gebrek aan zonlicht verhoogde ook de bloeddruk, waarschijnlijk omdat grijze dagen vaak kouder zijn.

Bloedvaten aan het huidoppervlak vernauwen bij koud weer om je lichaam warm te houden. Dit doet de bloeddruk stijgen, wat het lichaam onder druk zet en het risico op hartaanvallen en beroertes verhoogt. Onderzoekers zeggen dat dokters hier rekening mee moeten houden wanneer ze de bloeddruk van een patiënt meten. Dit helpt hen te bepalen of patiënten gevoelig zijn aan weersveranderingen zodat ze hun behandeling hierop kunnen afstemmen.

Regen zou schadelijk zijn omdat patiënten hier stress van krijgen wanneer ze zich door nat weer naar de dokter moeten begeven. Professor Padmanabhan: "Elke millimeter telt, dat is belangrijk. Artsen moeten met deze resultaten rekening mee houden wanneer ze patiënten een behandeling voorschrijven. Een goede meting tijdens de zomer kan maken dat een patiënt mogelijk vitale medicatie misloopt. Iemand die gevoelig is aan het weer, kan rekening houden met wat ze eten en hoeveel ze bewegen om hun hart gezond te houden." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8,6 miljoen Italianen leven in armoede

8,6 miljoen Italianen leven in armoede


http://oi43.tinypic.com/swel3q.jpg


Miljoenen Italianen kunnen door geldgebrek hun huis niet goed verwarmen en zijn niet in staat vier keer per week vlees te eten. Dat blijkt uit een rapport van Istat, het Italiaanse bureau voor de statistiek.

In de laatste 2 jaar van aanhoudende economische recessie in Italië is het aantal inwoners dat in armoede leeft verdubbeld tot 8,6 miljoen. Dat is ongeveer 14 procent van de bevolking.

Volgen de cijfers kan meer dan de helft van de bevolking zich geen week vakantie veroorloven. In het armere zuiden is dat meer dan twee derde van de bevolking. Van de jongeren die de afgelopen 3 jaar zijn afgestudeerd, heeft 57,6 procent een baan. Dat is aanzienlijk minder dan het Europese gemiddelde van 77,2 procent.

Uit de cijfers blijkt dat de Italianen steeds meer hun spaargeld aanspreken om nog rond te kunnen komen. In het Zuid-Europese land werd tot nu toe veel gespaard, maar nu ligt het land in dat opzicht achter op Duitsland en Frankrijk. Vooral Zuid-Italianen spreken hun vaak geringe spaargeld aan.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw lijdt meer onder pensioen dan man

Vrouw lijdt meer onder pensioen dan man


http://oi39.tinypic.com/110c6sk.jpg


Vrouwen genieten minder van hun pensioen en missen vaker hun leven als werkmens, dat blijkt uit een recente Britse enquête.

Een rondvraag in het Verenigd Koninkrijk bij 678 gepensioneerden toonde aan dat acht op de tien vrouwen het gevoel heeft dat ze geen doel meeft heeft in haar leven eens ze gestopt is met werken. Bij mannen is dit slechts 54 procent. Bijna de helft van de hen geniet van elke minuut van hun pensioen, bij de vrouwen is dit slechts 38 procent.

Bijna twee derde van de vrouwelijke ondervraagden geeft toe dat ze het dagelijks roddelen met collega's mist, in vergelijking met 44 procent van de mannen. Zij beginnen na hun pensioen vaak met een nieuwe hobby en zijn blij dat ze gewoon thuis kunnen ontspannen, vrouwen maken zich dan vaker zorgen. Een gepensioneerde man gaat vaker op vakantie nadat ze stopten met werken. Andere populaire bezigheden van hem zijn wandelen en stappen, historische monumenten bezoeken en klussen in huis verrichten. Dames beginnen eerder te koken, tuinieren, te lezen of volgen lessen. Koppels die hun pensioen plannen genieten hier meer van, onafhankelijk van hoeveel geld ze hebben.

Vooral hun gebrek aan inkomen en sociaal leven zorgt voor stress. Eenzaamheid treft gepensioneerde vrouwen harder dan mannen, ze wensten ook vaker dat ze dicht bij hun familie woonden. De onderzoekers concluderen uit deze resultaten dat een gelukkig pensioen van een vrouw bepaald wordt door een goed gevoeuld sociaal leven, 56 procent van de dames op leeftijd probeert regelmatig met vrienden af te spreken in vergelijking met 33 procent van de mannen. 32 procent van de gepensioneerde dames voelt zich eenzaam, dat geldt voor slechts een vijfde van de heren. De gemiddelde man op pensioen heeft gemiddeld zeven dichte vrienden.

Ook maken heren zich minder zorgen om hun financiën. De toekomst baart drie kwart absoluut geen zorgen, vier op de tien heeft beslist zich niet constant zorgen over geld te maken. Meer dan een derde zei al grappend dat ze toch niet graag gingen shoppen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandweer moet beer uit hoge boom redden

Brandweer moet beer uit hoge boom redden


http://static0.hln.be/static/photo/2013/17/13/12/20130522105905/media_xll_5840142.jpg


De brandweerlieden uit Colorado Springs zullen hun laatste reddingsmissie niet snel vergeten. Geen personen uit een brand redden of drenkelingen uit het water halen, wel een beer uit een hoge boom takelen. Dat meldt persbureau AP.

De reddingswerkers keken raar op toen ze een beer uit een hoge den moesten redden. Het arme dier was er zo hoog in geklommen, dat het niet meer op eigen kracht de begane grond wist te bereiken.

Normaal gezien donderen dieren uit een boom naar beneden eens ze verdoofd worden, waarna ze met behulp van een dekzeil worden opgevangen. Deze beer was echter niet zo makkelijk klein te krijgen. Na het eerste pijltje klom het dier nog hoger de boom in, bij het tweede viel de beer knus in slaap op een tak.

Volgens zegsman Michael Seraphin ging het om een zwarte beer van ongeveer 90 kilogram. Nadat het dier verdoofd werd, brachten brandweermannen een veiligheidsharnas aan. Vervolgens werd de beer met behulp van de ladderwagen naar de veiligheid getakeld. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veiling eerste versie 'Harry Potter'-boek vestigt record

Veiling eerste versie 'Harry Potter'-boek vestigt record


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/5/11/20130522014704/media_xll_5839556.jpg


Een eerste editie uit 1997 van het boek 'Harry Potter and the Philosopher's Stone', met aantekeningen en illustraties van schrijfster J.K. Rowling, is gisteren bij Sotheby's in Londen geveild voor 150.000 pond (176.000 euro). Dat bedrag is meteen een nieuw record voor een boek geschreven door een Britse auteur.

Twee bieders streden om het boek met 22 originele illustraties van de schrijfster. Toen de veilinghamer de verkoop bezegelde, werd er geapplaudisseerd in de veilingzaal.

Het boek maakte deel uit van een reeks originele, van noten voorziene boeken van 50 hedendaagse auteurs uit Groot-Brittannië en het Gemenebest. De veiling bracht in totaal 439.000 pond (515.000 euro) op. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer Amerikaanse tieners ruilen Facebook voor Twitter


Steeds meer Amerikaanse tieners ruilen Facebook voor Twitter


http://static3.hln.be/static/photo/2013/3/13/10/20130522043342/media_xll_5839615.jpg


Meer en meer tieners in de Verenigde Staten schuiven de socialenetwerksite Facebook aan de kant in het voordeel van de microblogsite Twitter en aanverwante diensten als Instagram en Tumblr. Dat blijkt uit een onderzoek van het Pew Research Center dat gisteren werd gepubliceerd.

Tieners beklagen zich in de studie Teens, Social Media and Privacy over de overmaat aan volwassenen en het teveel aan drama op Facebook. Ze willen best meer persoonlijke informatie delen, maar tegelijkertijd hun reputatie online beschermen.

"De sleutel is dat er minder volwassenen en minder ouders zijn en dat het gewoon minder complex is", aldus Amanda Lenhart van Pew. "Ze houden hun Facebookprofiel wel aan, maar besteden er minder tijd aan en verschuiven naar plekken als Twitter, Instagram en Tumblr."

94 procent van de ondervraagde tieners beschikte vorig jaar over een profiel op Facebook, evenveel als in 2011. 26 procent zat op Twitter, ruim tweemaal zo veel als een jaar eerder, toen 12 procent van de tieners twitterde.

In tegenstelling tot hun activiteiten op Facebook zijn hun berichten op Twitter in de meeste gevallen voor iedereen zichtbaar. Ruim 60 procent van de ondervraagde tieners op Twitter heeft een openbaar account. Ongeveer een kwart houdt zijn tweets privé, terwijl 12 procent aangeeft niet te weten of de berichten privé of openbaar zijn.

Ruim 90 procent van de Amerikaanse tieners die actief zijn op socialemediasites, heeft weleens een foto van zichzelf op internet geplaatst. In 2006 bedroeg dat percentage nog 79. Zeven van de tien geven de naam prijs van hun woonplaats; in 2006 was dat nog zes van de tien. Eén op de vijf tieners vindt het geen probleem om zijn mobiele-telefoonnummer op internet te zetten. Dat is tien keer zo veel als in 2006, toen mogelijk minder leeftijdsgenoten beschikten over een telefoon. (br.hln)





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mammoet stierf uit door meteoor

Mammoet stierf uit door meteoor


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/8/7/20130522115348/media_xll_5840137.jpg


Reuzendieren zoals de mammoet en grondluiaard lijken uitgestorven te zijn door een meteorietinslag aan het einde van de laatste ijstijd. Dat is de conclusie van een grootschalig onderzoek van wetenschapper James Kennett en zijn team.

Het verdwijnen van al deze dieren is voor zowel archeologen als aardwetenschappers interessant, omdat nog steeds onduidelijk is wat er precies gebeurde. 13.000 jaar geleden was de laatste ijstijd net afgelopen. De planeet werd warmer en dieren begonnen zich thuis te voelen op plekken die voorheen bevroren waren. Maar toen werd het plotseling weer veel kouder op aarde. Met deze mondiale temperatuurafname stierven veel grote zoogdieren uit.

Hoe kon het dat deze dieren uitstierven? Daarover voeren wetenschappers inmiddels al lange tijd een debat. Kwam het door de Clovis-mensen, die bekend stonden om hun jacht op grote dieren? Konden de dieren gewoon de kou niet aan? Of kwam het door iets groters, een object uit de ruimte dat het leven op aarde verstoorde? Met het onderzoek denkt Kennett erg sterk bewijs te hebben gevonden voor dat laatste idee.

In het onderzoek, dat deze week in PNAS verscheen, bekeek Kennett een gebied van 50 miljoen vierkante kilometer, van Noord- en Midden-Amerika tot Europa. Hij bekeek de grondlaag die ten tijde van de koude periode het aardoppervlak vormde. In deze laag ontdekte hij microbolletjes van allerlei exotische materialen, die normaal niet op aarde voorkomen. Hoewel zulke materialen ook gevonden worden na een vulkaanuitbarsting, is het onwaarschijnlijk dat deze materialen daardoor zijn ontstaan: de chemische samenstelling is anders dan bij vulkaanstoffen.

Het is al bekend dat een grote inslag vanuit de ruimte catastrofaal kan zijn voor het leven op aarde. De dinosaurussen stierven waarschijnlijk ook op deze manier uit. Niet alleen veroorzaakt de meteoor zelf veel schade, door de inslag kunnen enorme vloedgolven een continent verdrinken en het omhoog geblazen stof vormt een laagje in de atmosfeer dat de zon blokkeert. Dat zou ook de temperatuurdaling verklaren.

Toch blijft de impact-theorie controversieel. Hoewel Kennett veel verschillende gebieden heeft onderzocht over de hele wereld, liet eerder onderzoek zien dat andere theorieën, zoals het wegvallen van een warme golfstroom, de plotselinge temperatuurdaling uit die tijd beter verklaren. (br.hln)




» Reageer (0)
21-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ray Manzarek (74) van The Doors overleden

Ray Manzarek (74) van The Doors overleden

Klik op de foto om ' Roadhouse Blues  ' te beluisteren






Ray Manzarek, die in 1965 samen met Jim Morrison The Doors oprichtte en ook de toetsenist was van de groep, is gisteren op 74-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Duitsland.

Manzarek richtte in 1965 The Doors op nadat hij Jim Morrison, die tekstschrijver van de groep zou worden, had ontmoet in Venice Beach, Los Angeles. The Doors werd een van de meest populaire popgroepen van de jaren '60. Ze verkochten meer dan 100 miljoen albums en scoorden wereldhits met nummers als 'Hello, I Love You', 'Riders on the Storm', 'Light My Fire' en 'Break On Through to the Other Side'.

Manzarek koesterde tijdens zijn leven de herinneringen aan de "totale vrijheid" bij The Doors. "Iedereen deed wat hij wilde en wat in zijn bereik lag'", zei de toetsenist in 2007 in een interview met het Nederlandse persagentschap ANP. Volgens Manzarek voelden de fans van de band die vrijheid goed aan: "We stegen uit boven religie, politiek en opleiding. Vooral in die tijd sprak dat tot de verbeelding."

Na de dood van Morrison, die in 1971 op 27-jarige leeftijd overleed in Parijs, hielden The Doors op met bestaan, al bleef Manzarek met gitarist Robby Krieger wel nog jaren optreden onder de naam 'Manzarek-Krieger', of ook wel 'Ray & Robbie Krieger of The Doors' genoemd. Ze speelden nog steeds een groot deel uit het repertoire van The Doors.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor het eerst in eewen wilde wisent geboren in Duitsland

Voor het eerst in eewen wilde wisent geboren in Duitsland


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/1/5/20130521180641/media_xll_5838005.jpg


Voor het eerst in eeuwen is in Duitsland weer een wisent, een Europese bizon, in het wild geboren. Duitse natuurbeschermers melden dat een van de acht wisents, die begin april zijn vrijgelaten in het Rothaargebergte, begin deze maand een gezond kalfje heeft gebaard.

Volgens een boswachter van het gebergte in het westen van Duitsland maakt de kleine wisent het goed, en is het dier 'in opperbeste stemming'. Wandelaars in het gebied mogen niet te dicht bij Quintus komen omdat de moeder haar kalfje instinctief zal beschermen, zo waarschuwt de boswachter.

Quintus is het vijfde kalfje dat werd geboren tijdens een project voor bescherming van de wisent, maar het eerste in het wild.

De wisent is het grootste nog levende landzoogdier op het Europese continent. In het wild was hij bijna een eeuw uitgestorven in heel Europa. De bizonsoort kwam oorspronkelijk voor van Noord-Spanje tot Zuid-Zweden en van Nederland tot de Kaukasus.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw vindt hondje tijdens interview levend onder puin na tornado

Vrouw vindt hondje tijdens interview levend onder puin na tornado

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Barbara Garcia, één van de overlevenden van de tornado in Oklahoma, geeft een interview terwijl ze over de puinhopen loopt die het natuurgeweld veroorzaakte. Ze vertelt over haar geliefde hondje dat ze kwijt is. En tijdens het gesprek gebeurt er iets wonderbaarlijks.

De journalist ziet het hoofd van een hond. Als de oudere dame zich omdraait, herkent ze direct haar kameraadje. Met haar blote handen begint ze het puin weg te ruimen om het beestje vrij te krijgen. We zien dat de vrouw ook zelf de nodige verwondingen heeft opgelopen.

"Ik dacht dat God alleen het gebed heeft verhoord dat ik in orde zou zijn, maar hij heeft mijn beide gebeden verhoord", reageert de emotionele Garcia terwijl ze haar hond weer in haar armen sluit.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen maken zich massaal zorgen om... teenharen

Mannen maken zich massaal zorgen om... teenharen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/7/4/11/20130521130503/media_xll_5837396.jpg


Steeds meer mannen gaan onder de laser om het haar van hun tenen te laten verwijderen, dat melden Britse artsen. Schoonheidsspecialisten concluderen daarom dat heren steeds meer met hun uiterlijk bezig zijn.

Door de trendy teenslippers en sandalen maken mannen zich steeds vaker zorgen over hun benen. Een privékliniek in Londen zegt dat het aantal patiënten dat zijn teenhaar laat verwijderen met de laser het laatste jaar verdubbeld is. Je betaalt voor deze behandeling gemiddeld 825 euro. De laser beschadigt de haarfollikels en voorkomt zo haargroei, het haar komt na enkele maanden of jaren terug. Vaak wordt deze behandeling als permanent beschreven, maar dat is dus niet het geval. Je hebt acht sessies van een uur nodig om het haar te verwijderen van de onderbenen en de voeten.

Dermatoloog Michael Prager zegt dat hij dagelijks twee mannen behandelt die zich zorgen maken over hun tenen. "De mode is veranderd, mannen tonen meer van hun benen, ze willen dat hun voeten er goed uitzien. Ook verwijderen steeds meer van hen het haar van hun benen." Voetexperte Margaret Dabbs, heeft klinieken zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Dubai: "Het aantal mannelijke klanten is de laatste maanden sterk gegroeid. Vroeger lieten enkel de metroseksuelen deze ingreep uitvoeren maar dit wordt steeds populairder bij alle heren."

Deze trend bewijst dat mannen steeds meer met hun uiterlijk bezig zijn. Aan het begin van dit jaar bleek namelijk al dat het aantal Britse mannelijke patiënten die een liposuctie aan hun 'borsten' lieten uitvoeren met 38 procent gestegen was. Een van de uitvoerende artsen: "Er is zeker een stijging merkbaar qua aantal mannen dat het vet ter hoogte van de borstkas laat verwijderen. Ze zijn steeds beter op de hoogte van de behandelingen die ze kunnen laten uitvoeren, heren staan meer open voor de mogelijkheden van cosmetische procedures om het perfecte uiterlijk te krijgen." 10 procent van alle cosmetische procedures worden bij mannen uitgevoerd.  (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pinguïns kunnen niet vliegen omdat ze te goed kunnen duiken

Pinguïns kunnen niet vliegen omdat ze te goed kunnen duiken

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/0/5/20130521112914/media_xll_5837120.jpg


Het vraagstuk waarom pinguïns niet kunnen vliegen is misschien wel voor altijd opgelost. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. Wetenschappers geloven namelijk dat het feit dat de pinguïn uitstekend kan zwemmen en duiken hun het vermogen om te goed te kunnen vliegen gekost heeft.

Een vleugel die gebruikt wordt om te vliegen, kan blijkbaar niet even goed worden gebruikt om te duiken en te zwemmen. Dat blijkt uit de studie die gepubliceerd werd in het magazine Proceedings of the National Academy of Sciences. "Zoals veel mensen ben ik altijd geïnteresseerd geweest in pinguïns", legt professor John Speakman van de University of Aberdeen uit. "Telkens als ik hen fenomenale trektochten zag maken op het ijs, vroeg ik me af waarom ze die afstanden niet gewoon vlogen."

Eerder werd aangenomen dat de vogels het vliegen afleerden omdat ze geen vijanden hebben op de grond. Maar professor Speakman staat volledig achter de biomechanische hypothese. "Als een vogel vliegt of duikt, worden zijn vleugels op twee verschillende manieren gebruikt. Onze hypothese is dat er geen vleugels bestaan die beide dingen goed kunnen."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie kwart van Vlamingen sport regelmatig

Drie kwart van Vlamingen sport regelmatig


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/13/12/20130521123150/media_xll_5837337.jpg


Drie op de vier Vlamingen sport regelmatig. Dat blijkt althans uit een peiling van de CM bij meer dan 3.000 Vlamingen.

Uit het onderzoek blijkt dat de meerderheid van de Vlamingen (58 procent) vindt dat hij of zij genoeg beweegt. Mannen blijken het sportiefst te zijn: 83 procent van de mannen sport meer dan anderhalf uur per week tegenover 74 procent van de vrouwen. Toch neemt een tiende van de respondenten - ongeacht het weer - de auto voor een verplaatsing van minder dan een kilometer.

Fietsen is met stip de meest uitgeoefende sport bij zowel mannen (67 procent) als vrouwen (57 procent). Vier op de tien respondenten is ervan overtuigd dat zijn conditie even goed is als die van de gemiddelde Vlaming. Bijna 1 op de 3 (32 procent) schat zijn conditie zelfs beter in. 74 procent van de Vlamingen sport met als voornaamste motivatie "gewichtsverlies" (80 procent) terwijl 78 procent van de mannen en 65 procent van de vrouwen van mening is dat bedprestaties hand in hand gaan met een goede conditie.

De voornaamste belemmering om te sporten is "gebrek aan tijd" (50 procent), gevolgd door "geen zin" (27 procent) en "gebrek aan doorzettingsvermogen" (25 procent). De rondvraag gebeurde voor het meinummer van het gratis tijdschrift çava?. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meisje dat kanker overleefde kan been 180 graden draaien

Meisje dat kanker overleefde kan been 180 graden draaien

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Een jonge kankerpatiënte heeft haar vrienden, familieleden en nu ook het internet met verstomming geslagen met haar uiterst zeldzame flexibiliteitscapaciteiten. Zo is Jen O'Shea in staat om volledig pijnloos haar rechterbeen 180 graden om te draaien, zodat haar voetzool naar het plafond gericht staat.

De jonge vrouw heeft haar flexibel talent overgehouden na een behandeling tegen botkanker. Hoewel ze in 2011 de operaties al onderging, ontdekte de moedige patiënte pas afgelopen jaar wat ze voortaan met haar been kan doen.

Via een videoboodschap op YouTube doet O'Shea een oproep aan de beroemde talkshowpresentatrice Ellen DeGeneres om haar uit te nodigen in één van haar shows: "Alleen voor jou Ellen wil ik tonen hoe gek ik echt ben", aldus het meisje.

Haar fimpje heeft intussen al meer dan 200.000 nieuwsgierige kijkers gelokt. "Het is super! Wie vindt het niet leuk om anderen aan het lachen te brengen... en hen eerst een beetje overstuur te maken natuurlijk."  (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!