Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




27-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Decleir krijgt Vlaamse Cultuurprijs

Jan Decleir krijgt Vlaamse Cultuurprijs


http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/1/6/20130527170937/media_xll_5858286.jpg


Acteur Jan Decleir heeft uit handen van Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste gekregen. De jury loofde Jan Decleir voor de vele hoogtepunten in zijn carrière, maar ook voor zijn "bezieling en inzet voor de gemeenschap".

De Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste werd uitgereikt als afsluiter van het Cultuurforum 2020 in Kortrijk. Aan de prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden. Decleir krijgt ook het bronzen beeldje 'La ultima isla' van Philip Aguirre. "Bezieling, dat is misschien wel hét woord om Jan Decleir te omschrijven", stelde de jury onder leiding van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker. "Nooit op reserve, altijd met oog voor de wereld rondom hem, altijd geëngageerd in de gemeenschap. De Prijs voor Algemene Culturele Verdienste is bij hem in goede handen."

Ook Joke Schauvliege was vol lof over Jan Decleir: "'Ik doe niet aan streven. Daar schemert te veel krampachtig proberen doorheen. Ik doe dingen.' Dit tekent Jan Decleir: karakterkop en karaktermens, altijd voluit, grenzeloos, en bovenal, een rasacteur, subliem in woord en gebaar."

Hoewel Jan Decleir (67) erg bekend is van televisie (van 'Sil de Strandjutter' tot en met de norse cafébaas in vrouwenkleren uit 'Met man en macht') en van zijn acteerprestaties in tal van topfilms ('Daens', 'Karakter', 'Antonia', 'De Zaak Alzheimer', ...), is en blijf hij een man van het toneel. Met de Internationale Nieuwe Scene bewerkte hij in 1971 Dario Fo's 'Mistero Buffo'. Later volgden nog vele hoogtepunten: solo met 'Obscene fabels' van dezelfde Dario Fo, samenwerkingen met geestesgenoten als Pjeroo Roobjee ('Wolfsklem' en 'Faust') en Hugo Claus ('Gilles!') en recent nog 'Onvoltooid verleden'.

Decleir was jarenlang verbonden aan de Blauwe Maandag Compagnie, later Het Toneelhuis, waar hij onvergetelijke voorstellingen speelde als 'De Meeuw', 'Dodendans', 'All For Love' en 'Ten Oorlog'. Hij engageert zich ook naast het podium. Hij was lang de bezieler van Studio Herman Teirlinck, waar hij vele jonge acteurs opleidde.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baasje rijdt 2 weken met auto terwijl poes vastzit in motor

Baasje rijdt 2 weken met auto terwijl poes vastzit in motor

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





We durven soms wel eens jaloers te zijn op katten die elke dag zonder zorgen op avontuur kunnen trekken. Al loopt dit niet altijd even goed af, zo weet nu ook Princess de kat die vast kwam te zitten tussen de motor van haar baasjes' auto. Pas twee weken na haar 'onrustwekkende verdwijning' kon de viervoeter gered worden.

Wat het hele verhaal nog een pak opmerkelijker maakt, is dat Princess pas werd ontdekt nadat haar baasje honderden kilometers met de BMW had rondgereden. Doordat de poes zich had weten te verplaatsen, was er echter plots een lampje gaan branden op het dashboard.

Eens het 40-jarige baasje, Julie Tansley, kleine Princess had opgemerkt, deed ze er alles aan om haar viervoeter te redden. Al nam de hele operatie toch nog drie kwartier in beslag. Uiteindelijk kwam Princess er met de schrik vanaf (en een iets dunner lijntje). Haar baasje laat weten dat ze intussen weer helemaal de oude is.

Meer beelden van Princess de kat kan je bekijken via deze link of gewoon door op de foto te klikken  (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koude lente kost consument 146 euro

Koude lente kost consument 146 euro


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/3/0/20130523102513/media_xll_5843430.jpg


Het gasverbruik ligt door het koude voorjaar 17 procent hoger dan in 2012. De factuur kan daardoor 29 procent hoger uitvallen. Dat bericht De Standaard vandaag.

Uit berekeningen van Lampiris blijkt dat een gemiddelde gasconsument bij deze leverancier 655 euro betaalt voor de periode van januari tot mei. Vorig jaar was dat 509 euro. Het verschil bedraagt dus 146 euro of 29 procent. In mei was het meerverbruik het grootst: volgens Lampiris 88 procent hoger dan normaal en 43 procent hoger dan vorig jaar.

Marc Van den Bosch van Febeg, de federatie van Belgische elektriciteits- en gasbedrijven, zegt dat het vast staat dat de factuur hoger zal uitvallen. "Maar het is heel moeilijk om aan te geven hoeveel meer de verbruiker zal betalen."

Naast het volume spelen immers ook andere factoren mee, zoals de prijs. Die lag hoger in de eerste maanden van 2013, maar in de laatste maanden van 2012 lager door het prijsplafond van de regering. De gasafrekening heeft betrekking op een periode van twaalf maanden. "Veel zal dus afhangen van het moment waarop de jaarafrekening wordt gemaakt."

Niet onbelangrijk daarbij is dat uit de berekeningen van Lampiris blijkt dat het verbruik in de 12 maanden voorafgaand aan mei 2013 maar 5 procent hoger lag. Het effect van het koude voorjaar wordt dus over twaalf maanden uitgesmeerd.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel mama's hebben niet direct band met pasgeboren baby

Veel mama's hebben niet direct band met pasgeboren baby


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/12/9/20130527033958/media_xll_5855424.jpg


Hoewel vaak wordt gedacht dat het moment waarop een mama haar pasgeboren baby in de armen mag sluiten met verre voorsprong het mooiste is uit haar leven, spreekt een Brits onderzoek dit tegen. Uit een enquête bij meer dan 2.000 moeders bleek immers dat de helft niet onmiddellijk een band had met hun kindje. De grote meerderheid voelde zich ook geen 'natuurlijke moeder'.

Terwijl je de ene dag nog zonder zorgen door het leven kan, krijg je als mama plots een gigantische verantwoordelijkheid. Geen wonder dat een derde van de mama's bij de enquête toegaf doodsbang te zijn om plots verantwoordelijk te zijn voor het leven van een ander mensje.

Ondanks de nare gevoelens, zetten de meeste mama's hun 'pokerface' op. Van de ondervraagde dames zei 54 procent immers tegen hun vrienden en hun familie dat het moederschap hen heel goed beviel. Toch schaamde een derde zich dat ze niet in staat waren om hun nieuwe rol naar behoren te vervullen.

"Nieuwe mama's moeten niet zo streng zijn voor zichzelf. Het is een leerproces. Wanneer een baby huilt, betekent het immers niet dat hij kritiek heeft op de opvoeding van zijn mama. Daarmee wil hij enkel maar laten weten dat hij zich niet zo goed voelt en dat hij gekalmeerd wil worden", aldus opvoedingspsychologe Alison Knights.

Uit de enquête van babyproductenfabrikant Colief Infant Drops bleek ten slotte dat 79 procent van de mama's de slapeloze nachten bestempelt als het moeilijkste aspect bij de zorg voor hun baby. (br.hln)





» Reageer (0)
26-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 tips om de nagels van je kat te knippen

6 tips om de nagels van je kat te knippen


http://img228.imageshack.us/img228/6303/nagelspoes.jpg


Niet alleen de nagels van een hond moeten af en toe bijgeknipt worden, ook die van jouw kat kunnen wel eens een knipbeurt gebruiken. Verrast? Wij geven je vijf tips om het knippen makkelijker te maken voor je lieveling ... en voor jou!

1. Een vroege start

Als je de nagels van je kat al knipt als ze nog klein is, dan zal het proces veel makkelijker verlopen. Toch heb je sowieso veel geduld nodig om ervoor te zorgen dat je kat haar poten niet meteen wegtrekt. Begin met simpele pootmassages en schakel pas na een tijdje over naar het eigenlijke knippen.

2. Wacht het juiste moment af

Als je kat wil spelen, dan is het NIET het juiste moment om zijn nagels te knippen. Wacht daar liever mee tot ze geslapen heeft, dan heb je veel minder kans dat ze je zal krabben.

3. Geen spelletje

Zorg ervoor dat je niet te veel met je hand wiebelt als je de poten van je kat probeert vast te nemen, zodat ze niet denkt dat het een spelletje is waarbij ze iets moet proberen te grijpen. Probeer ook om af en toe haar pootjes te verwennen, zodat ze went aan de aanrakingen.

4. Kneed de pootjes

Voor je begint te knippen, moet je de poten en zelfs de nagels van je kat kneden. Op die manier raakt ze gewend aan de beweging, maar zal ze ook haar klauwen op een natuurlijke manier uitstrekken en terug intrekken.

5. Geef haar een krabpaal

Geef je kat ook een krabpaal waarmee ze zelf haar klauwen onder controle kan houden. Daarnaast kan je ook kiezen voor een stukje hout, of misschien heeft je kat zelf al een 'krabboomstam' uitgezocht.

6. Knip!

Als je toch zelf moet knippen, om bijvoorbeeld ingegroeide nagels te voorkomen, dan is het belangrijk dat je dat zo snel mogelijk doet. Zorg ervoor dat je kat geen tijd heeft om haar poten weg te trekken, want dan kan je per ongeluk op een verkeerde plaats knippen. Kies ook voor een speciale schaar, die je kan vinden in een dierenspeciaalzaak of bij de dierenarts. Succes!



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soms is het leven



http://oi43.tinypic.com/dre3py.jpg


Soms is het leven niet
zoals men het zelf  wil.
En ziet alles om ons heen
een beetje leeg en stil.
Dan moet men gaan knokken
en er weer tegenaan gaan.
Of misschien wel een hele
nieuwe weg in slaan.
Het heeft geen zin om maar
te blijven treuren.
Zo gaat onder tussen
wel ons hele leven voorbij.
Daarom beter genieten van het leven
en dingen doen die men zelf wil.
Dan merkt men snel
het leven is helemaal niet zo leeg en stil.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom we ons zo weinig herinneren uit de kindertijd

Waarom we ons zo weinig herinneren uit de kindertijd


http://static1.hln.be/static/photo/2013/1/5/9/20130526103124/media_xll_5852799.jpg


De reden waarom we het moeilijk hebben om herinneringen uit onze vroege kindertijd op te roepen, is de hoge productie van neuronen in die eerste jaren. Dat stellen Canadese wetenschappers. Die vorming van nieuwe hersencellen verhoogt wel de leercapaciteit, maar veegt ook oude herinneringen weg.

De neurogenese, of de vorming van nieuwe neuronen in de hippocampus, bereikt zijn piek voor en na de geboorte. Daarna daalt die gestaag tijdens de kindertijd en het volwassen leven. Tegelijkertijd is er de vaststelling dat de meeste mensen maar weinig herinneringen hebben uit hun vroege kindertijd.

Daarom wilden dr. Paul Frankland en dr. Sheena Josselyn uit Toronto nagaan of de productie van nieuwe neuronen een impact heeft op de opslag van herinneringen. Hun onderzoek werd uitgevoerd bij jongere en oudere muizen in een laboratorium.

Bij de volwassen muizen bleek het stimuleren van een nieuwe neurogenese na de vorming van het geheugen genoeg te zijn om een vergeetproces op gang te brengen. Daarnaast kon men bij de jonge muizen het normale vergeetproces voorkomen door de neurogenese te doen afnemen.

Deze resultaten suggereren een directe link tussen een verminderd vermogen om gebeurtenissen uit het verleden op te roepen en een verhoogde neurogenese, net zoals in de kindertijd gebeurt. Volgens de wetenschappers is dit dan ook de verklaring voor de afwezigheid van herinneringen uit de vroege kindertijd, bekend als infantiele of kinderamnesie.

Eerdere studies toonden al aan dat jonge kinderen wel dingen kunnen onthouden op korte termijn, maar dat die herinneringen niet blijven bestaan. "Kinderamnesie is lang een mysterie geweest. Maar onze nieuwe studies beginnen te verklaren waarom die herinneringen er niet zijn", aldus dr. Frankland.

"Voor de leeftijd van vijf jaar hebben we een zeer dynamische hippocampus, die niet in staat is om informatie stabiel op te slaan. Door de aanmaak van nieuwe neuronen wordt het geheugen wellicht aangetast."  (br.hln)



» Reageer (0)
25-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De unieke vriendschap tussen een leeuw en een hond

De unieke vriendschap tussen een leeuw en een hond

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Van een opmerkelijke vriendschap gesproken: deze schattige teckel deinst er zelfs niet voor terug om na het avondeten de tanden van zijn veel grotere kameraad Bonedigger schoon te likken. Het opmerkelijke duo wijkt al vijf jaar lang niet van elkaars zijde in het exotische dierenpark van Wynnewood (Oklahoma).

De leeuw gaat half kreupel door het leven, een gevolg van slechte botvorming bij zijn geboorte. Toen Milo inzag dat Bonedigger niet goed te been was, ging hij hem -samen met nog twee teckels- troosten en beschermen.

John Reinke (43) zag met eigen ogen hoe de band tussen de twee sindsdien steeds sterker werd. "Deze vriendschap tussen een teckel van vijf kilo en een leeuw van ruim tweehonderd kilo is uniek in de wereld", aldus de dierenverzorger. "Tegenover andere honden zou hij zo lief niet zijn." Reinke kan zich perfect in de situatie van Bonedigger inleven, vermits hij bij een bungeesprong zelf zijn twee benen verloren heeft.

De dodelijke tornado van enkele dagen geleden spaarde ook het park niet. Ondanks de vele vernielingen en overstromingen kunnen dakloos geworden dieren er wel nog steeds terecht. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleur witte tijger wordt veroorzaakt door genmutatie

Kleur witte tijger wordt veroorzaakt door genmutatie


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/16/10/20130524183303/media_xll_5849155.jpg


De kleur van de witte tijger wordt veroorzaakt door een mutatie in een enkel gen. Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Peking ontdekt. Het gaat om hetzelfde gen dat voor kleurvariatie bij mensen zorgt.

Het gemuteerde gen zorgt ervoor dat de aanmaak van oranje en rode pigment onderdrukt wordt. Zwart pigment wordt wel aangemaakt, vandaar dat de witte tijger wel gestreept is. In dierentuinen hebben witte tijgers vaak last van gezondheidsproblemen. Met het onderzoek claimen de wetenschappers een einde te maken aan de speculatie dat de mutatie een genetische fout is die samenhangt met die problemen.

Nadat in 1958 de laatste wilde witte tijger werd doodgeschoten, zijn de beesten alleen nog maar te zien in dierentuinen. Daar hebben ze vaak last van gezondheidsproblemen omdat de tijger door inteelt in stand gehouden wordt. Problemen met het zicht en misvormingen zijn daarvan het gevolg.

Dat de witte tijger in het wild niet meer voorkomt heeft volgens de onderzoekers niets te maken met zijn kleur of genen. Zij wijten het uitstreven van het dier aan de jacht en het verlies de fragmentatie van het leefgebied: dezelfde redenen waarom ook andere tijgers steeds minder vaak voorkomen. 

Het feit dat veel van de witte tijgers die ooit gevangen of doodgeschoten zijn volwassen waren, is voor de onderzoekers reden aan te nemen dat ze in het wild zonder problemen zouden moeten kunnen overleven. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bendes halen massaal oud papier en karton op

Bendes halen massaal oud papier en karton op


http://static0.hln.be/static/photo/2013/14/5/3/20130525063420/media_xll_5849943.jpg


Voor het eerst in twintig jaar heeft afvalintercommunale Limburg.net minder papier en karton opgehaald. De reden is dat steeds meer bendes de vuilniswagen te snel af zijn. Dat schrijft 'Het Belang van Limburg'.

Vandaag levert oud papier 90 euro op voor een ton. Goed georganiseerde bendes zijn bijgevolg 's nachts actief om het papier illegaal op te halen. Afvalbeheerder Fost Plus schat dat er jaarlijks zo'n 3.000 ton oud papier en karton wordt gestolen. De federale politie heeft een nota naar alle korpsen in Vlaanderen gestuurd om aandacht voor het fenomeen te vragen. (br.hln)



» Reageer (0)
24-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Zo vind je de perfecte handtas

 Zo vind je de perfecte handtas


http://img7.imageshack.us/img7/4135/perfectehandtas.jpg


Een handtas is zoveel meer dan een accessoire alleen: dit item is niet alleen erg praktisch, het is een manier om je zin voor stijl te uiten en iets waarmee je tijdens moeilijke momenten mee kan spelen.

Over de aankoop van een handtas mag je niet licht gaan. Je draagt dit elke dag, dit moet dus comfortabel, veelzijdig, mooi en kwalitatief zijn. De zoektocht hiernaar kan erg moeilijk zijn. Hou zeker met deze criteria rekening wanneer je je een nieuw exemplaar aanschaft.

Hendels: Niets zo lastig als een schoudertas die voortdurend afzakt of een handtas met de kleine hendels waarmee je altijd je handen vol hebt. Denk op voorhand na welke soort het beste bij je past en vooral op welke manier je dit accessoire het vaakst draagt.

Grootte: In een goede handtas moet je al je spullen kwijt kunnen, maar deze mag ook niet te groot zijn. Want dan stop je het vol met onnodige spullen en vind je niets meer terug. Onderzoek de inhoud van je huidige tas om te ontdekken wat noodzakelijk is voor jou. Wees realistisch: dat kleine exemplaar ziet er misschien geweldig uit, maar als je gigantsiche portefeuille er niet eens in past, koop je deze beter niet.

Kleur: Het belangrijkste is dat je een kleur kiest die overal bij past, maar dat betekent niet dat je per se voor zwart of bruin moet gaan.

Materiaal: Een lederen model staat vaak synoniem voor kwaliteit en gaat lang mee. Maar je vindt ook andere kwalitatieve materialen. Bekijk het stikwerk, de ritsen en bestudeer de hendels. Kleine metalen voetjes aan de onderkant voorkomen bijvoorbeeld dat deze vuil wordt. Onthou dat net een beetje meer betalen voor goede kwaliteit loont, omdat je handtas dan langer zal meegaan. 

Binnenkant: Onderverdelingen zijn van groot belang. Het is een hopeloze queeste om in een donkere ruimte in je gigantisch exemplaar naar sleutels te zoeken.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Migrainepatiënt beseft vaak niet hij aandoening heeft

Migrainepatiënt beseft vaak niet hij aandoening heeft


http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/12/3/20130523134958/media_xll_5844663.jpg


Twintig procent van de Belgen krijgt ooit in zijn leven te kampen met migraine en meer dan veertig procent van de patiënten doet geen beroep op een arts. Dat melden de Belgian Headache Society, apothekersverenigingen Ophaco en APB en Novartis Costumer Health vandaag . De verenigingen organiseren van 27 mei tot en met 1 juni de 'Week van de Migraine' in de Belgische apotheken om patiënten beter te informeren over de aandoening.

Er bestaan diverse soorten primaire hoofdpijnen, die allemaal verschillende kenmerken hebben. Daarbij komt dat migraine gepaard kan gaan met verschillende uitlokkende factoren, zoals een slecht eetpatroon, slaapstoornissen en hormonale factoren.

"Migraine is soms moeilijk vast te stellen vanwege het complexe ziektebeeld en het voorkomen van diverse mengvormen met andere hoofdpijnen", zegt dr. Bart Vandersmissen, voorzitter van de Belgian Headache Society. "De diagnose wordt ook vaak niet gesteld omdat veel patiënten met hoofdpijn dit niet bespreken met hun arts en zichzelf dikwijls proberen te behandelen met pijnstillende middelen."

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 19 procent van de Belgische patiënten die een pijnstiller tegen hoofdpijn gebruikt, niet beseft dat hij aan migraine lijdt. De apotheker speelt dan ook een belangrijke rol, aangezien die patiënten met hoofdpijn-gerelateerde vragen kan bijstaan met raad of doorverwijzen naar een arts. Tijdens de 'Week van de Migraine' krijgen apothekers dan ook de juiste instrumenten om patiënten te adviseren. Zo zullen in de apotheek informatiebrochures, een migrainetest en een migrainedagboek ter beschikking staan.

"De apotheker kan het eerste aanspreekpunt zijn voor patiënten die zich afvragen of ze nu migraine hebben, dan wel aan een andere vorm van hoofdpijn lijden. Om een gepast antwoord te vinden op die vraag kan de apotheker samen met de patiënt de migrainetest doorlopen", legt Marc-Henri Cornély uit, de algemeen secretaris van de Vereniging der Coöperatieve apotheken van België (Ophaco). De apotheker beschikt ook over een checklist die hem toelaat te kunnen oordelen wanneer hij de patiënt moet doorverwijzen naar de arts. Daarnaast kan hij de patiënt informatiefolders en een migrainedagboek overhandigen, waarin hij gedurende enkele maanden het verloop van zijn hoofdpijn- en migraineaanvallen kan noteren.

In Vlaanderen en Brussel worden door de ziekte jaarlijks 1.150.000 ziektedagen opgenomen. Migraine is de tweede grootste chronische ziekte bij vrouwen tussen 15 en 64 jaar. Aanvallen worden uitgelokt door verschillende factoren, zoals stress, voedingspatronen en hormonale spanningen en de ziekte kan een grote impact hebben op de levenskwaliteit en het dagelijks functioneren van de patiënt. "Een veranderde aanpak, waarvan een verhoogde kennis van migraine en een actievere adviesrol van de apotheker deel uitmaken, kan een positieve invloed hebben op het fysieke, mentale en sociale welzijn van de patiënt en bijgevolg ook op familie, werk en maatschappij", besluiten de organisatoren van de 'Week van de Migraine'. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duiven herkennen mensen die hen voeren

Duiven herkennen mensen die hen voeren


http://img29.imageshack.us/img29/6995/duiven.jpg


Duiven die in de stad wonen, lijken mensen te kunnen herkennen. De vogels maken onderscheid tussen mensen die hen voeren en mensen die hen wegjagen. Volgens Franse onderzoekers hebben de vogels dit geleerd om sneller aan eten te kunnen komen. Dat melden zij in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Cognition, waar de BBC over schrijft.

Stadsduiven, afstammelingen van de rotsduif, worden vaak gevoerd door mensen, waardoor het handig is voor de vogels om te onthouden wie hun weldoeners zijn. De duiven maken daardoor volgens de onderzoekers maximaal gebruik van het feit dat ze dicht bij mensen in de buurt wonen.

De wetenschappers deden testen in een park, waarbij ze twee mensen duiven lieten voeren. Een persoon was vriendelijk, de andere joeg de duiven weg. "Tijdens experimenten leerden de stadsduiven snel onderscheid te maken tussen de twee mensen", schrijven de onderzoekers.

Volgens de Fransen is voor het eerst aangetoond dat duiven mensen zo goed uit elkaar kunnen houden. "Duiven kunnen snel leren van hun omgang met mensen die hen voeren en ze gebruiken die kennis om zo efficiënt mogelijk te leven in een urbane omgeving", aldus de wetenschappers.

In Europa leven naar schatting 28 miljoen stadsduiven. Ze weten goed te overleven doordat in de steden weinig roofdieren leven en er veel voedsel en broedplekken te vinden zijn.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oude Geuze van brouwerij Oud Beersel in Australië verkozen tot beste bier

Oude Geuze van brouwerij Oud Beersel in Australië verkozen tot beste bier


http://oi43.tinypic.com/2mhflee.jpg


Oude Geuze van brouwerij Oud Beersel heeft tijdens de 21ste editie van de Australian International Beer Awards de belangrijkste prijs - die van 'Champion International Beer' - in de wacht gesleept. Het Vlaams-Brabantse geuzebier won eveneens goud in de categorie 'Lambic' en rijfde ook de trofee binnen van 'Best Belgian & French Style Ale'.

Brouwerij Oud Beersel werd in 1882 opgericht. Na een sluiting in 2002 nam Gert Christiaens in 2005 de brouwerij over met als doel de traditionele lambiekbieren voor de komende generaties te beschermen. De afgelopen jaren werd flink geïnvesteerd in de kwaliteit van het brouwproces. Momenteel worden er Oude Lambiek, Oude Geuze, Oude Kriek, Bersalis Tripel, Bersalis Kadet en Framboise Oud Beersel gebrouwen.

De afgelopen jaren vielen de Oude Geuze en andere bieren van Oud Beersel tijdens bierwedstrijden al meerdere keren in de prijzen in specifieke deelnamecategorieën. Zo werd het bier in 2007 door het magazine Beers of the World uitgeroepen tot 'The World's Best Gueuze'. Het is echter de eerste keer dat de brouwerij een internationale topaward wint.

Aan deze Australische bierwedstrijd namen 1.490 bieren van 277 brouwerijen uit 35 landen deel. "Dit is een pluim voor alle lambiekbrouwers die van hun passie hun levenswerk hebben gemaakt", aldus Christiaens.(br.hln - foto Kos)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vijftien nieuwe vogelsoorten ontdekt in Amazone

Vijftien nieuwe vogelsoorten ontdekt in Amazone


http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/12/14/20130524021853/media_xll_5846924.jpg
Twee pas ontdekte 'gralhas'


In het Amazonegebied in Brazilië zijn vijftien nieuwe vogelsoorten waargenomen. Het gaat om de grootste ornithologische ontdekking in Brazilië in meer dan 140 jaar, aldus ornitholoog Luis Fabio Silveira van de universiteit van Sao Paulo.

"Normaal worden er jaarlijks wereldwijd drie of vier vogelsoorten beschreven. Het is een verrassing dat er nu 15 zijn gevonden. Het bewijst de rijkdom van de biodiversiteit in de Amazone en de noodzaak om die te beschermen", aldus de wetenschapper.

Sommige van de nieuwe soorten leven in het oosten van het Amazonegebied, in zeer beperkte en door ontbossing bedreigde gebieden. Eén van de nieuwe soorten is van de orde van de spechtvogels, de andere zijn zangvogels. De onderzoekers hebben de soorten ontdekt dankzij hun zang, die nooit eerder was opgetekend. (br.hln - foto afp)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je gsm is de reden waarom jij te weinig slaapt

Je gsm is de reden waarom jij te weinig slaapt


http://oi44.tinypic.com/fuwdq0.jpg


Kunstlicht, waaronder lampjes van laptops, smartphones en tablets verstoren de slaap van heel wat mensen, daar waarschuwt een Amerikaanse professor aan de universiteit van Harvard voor.

Tussen 1950 en 2000 verviervoudigde de blootstelling aan kunstlichten bij de gemiddelde Brit. Dat staat in verband met het feit dat steeds meer mensen te wienig slapen, aldus professor Charles Czeisler.  "Kunstlicht voorkomt dat slaapwekkende neuronen in het brein aangemaakt worden en stoort de nachtelijke vrijmaking van het hormoon melatonine, wat de slaap stimuleert, terwijl het de neuronen activeert die alert maken. Dit brengt de hersenen in de war door de tweede heropleving van het brein van de dag te vertraging. Die begon voor de uitvinding van het elektrisch licht in de namiddag om de mensen energie voor de zonsondergang te geven. Door de moderne technologie lezen mensen nog laat hun e-mails, maken ze huiswerk of kijken ze televisie na middernacht zonder dat ze beseffen dat het eigenlijk al nacht is", vertelt de academicus.

30 procent van alle werkende volwassenen in de Verenigde Staten en 44 procent van de nachtwerkers slapen gemiddeld minder dan zes uur per nacht. Vijftig jaar geleden was dat nog 3 procent. Over de hele wereld rusten kinderen op een schoolavond gemiddeld 1,2 uur minder per nacht dan een eeuw geleden. Professor Charles Czeisler: "Doordat mensen minder slapen drinken ze 's ochtends meer cafeïne om langer wakker te blijven. Wat het slaappatroon nog meer in de war stuurt. Er zijn heel wat redenen waarom mensen niet voldoende slapen. Vaak komt dit door school of werk, lange pendeltijden tot een hoge consumptie van cafeïnerijk voedsel en drinken. Maar licht is vaak een onderschatte factor."

Hij wil met dit onderzoek met gedragstherapief en andere middelen de nadelige effecten van artificieel licht op moderne slaappatronen. "De afname van de hoeveelheid nachtrust treft de publieke gezondheid, het vergroot het risico op obesitas, diabetes, hartziekten, depressies en beroerten bij volwassenen en concentratieproblemen bij kinderen. Alle elektrische lichtjes treffen de natuurlijke biologische klok van mensen, maar nachtelijke blootstelling aan LED-lichtjes in gsm's en computers storen nog meer dan de standaard lampen", besluit de professor.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotografe Annie Leibovitz krijgt Prins van Asturiëprijs

Fotografe Annie Leibovitz krijgt Prins van Asturiëprijs


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/7/12/20130523133109/media_xll_5844522.jpg


De Amerikaanse fotografe Annie Leibovitz heeft de prestigieuze Prins van Asturiëprijs gekregen in de categorie Communicatie en Menswetenschappen. De 63-jarige Leibovitz, een van de grootste fotografen van het moment, kreeg de voorkeur op de Brits-Iraanse journaliste Christiane Amanpour van CNN en het fotoagentschap Magnum.

De fotografe is bekend van haar portretten van grote figuren als Richard Nixon, John Lennon, Andy Warhol, Mikhail Gorbatsjov en Barack Obama met zijn vrouw Michelle. Ze begon haar carrière in 1970 voor het muziektijdschrift Rolling Stone.

De Prins van Asturiëprijs geldt als de Spaanse versie van de Nobelprijs. Hij wordt elk jaar uitgereikt in acht categorieën en is goed voor 50.000 euro. De prijsuitreiking gebeurt in oktober in Oviedo door de Spaanse kroonprins Felipe, die de titel "prins van Asturië" draagt. De Oostenrijkse cineast Michael Haneke werd dit jaar al onderscheiden in de categorie Kunsten en de Nederlandse socioloog Saskia Sassen in de categorie Sociale Wetenschappen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen die klusjes doen, krijgen seks als beloning

Mannen die klusjes doen, krijgen seks als beloning


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/5/10/20130523150236/media_xll_5845030.jpg


Twee derde van de Britse vrouw beloont haar geliefde met seks voor het uitvoeren van een huishoudelijk taakje. Ze menen namelijk dat mannen vaker dingen in orde brengen als ze er een lijfelijke beloning voor krijgen.

Omdat vrouwelijke Britten vinden dat hun partner niet vaak genoeg een handje helpen in het huishouden zetten ze seks in om te krijgen wat ze willen. Verder uiten ze met een vrijpartij hun dankbaarheid wanneer ze een cadeautje hebben gekregen, ook als hun man voor de kinderen of een familielid heeft gezorgd. Ze gebruiken een vrijpartij echter niet om iets goed te maken, minder dan een op de tien vrouwen zegt dat ze hun geliefde met seks belonen als ze gedurende een lange tijd niet met hen intiem zijn geweest.

Vrouwen zijn blijkbaar het enige geslacht dat seks als beloning gebruikt, slechts 11 procent van de heren zegt dit te doen. Als ze hun partner al een keer op seks trakteerden was het vaak als bedanking voor het mogen kijken naar sport op televisie. Bijna acht op de tien Britten zeggen dat er niets mis is met seks als beloning. Onderzoeker Thomas O'Connell deed de rondvraag voor ukmedix.com: "Intimiteit en de rol die dit speelt in een relatie kan ontzettend interessant zijn. Met deze studie wilden we bekijken hoe mannen en vrouwen dit gebruiken om iets van hun partner gedaan te krijgen."

Relatie-experte Sharon Kell waarschuwt voor de gevaren seks als beloning: "Het neemt de romantiek van een vrijpartij weg, de spontaniteit verdwijnt." Maar relatietherapeute Rochelle Peachy gelooft dat het je seksleven net wat opwindender kan maken, het kan namelijk voor extra spanning zorgen. "Seks als beloning kan leuk zijn. Zo kun je je op een avond in een sexy outfit hullen of een sexy dansje uitvoeren. Plaag hem door iets te beloven waar hij zeker wild van wordt."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eva Cassidy - The Water Is Wide

Eva Cassidy - The Water Is Wide

Klik op de foto om ze te beluisteren






Eva Cassidy (Washington D.C., 2 februari 1963 - Bowie, Maryland, 2 november 1996) was een Amerikaans zangeres die een aantal bekende nummers in eigen stijl coverde. Tijdens haar leven werd ze niet bekend, maar nadat zij overleed aan de gevolgen van kanker kwam het verlate muzikale succes.

Twee jaar na haar dood kwam een tape met Cassidy's versie van "Over the Rainbow" terecht bij het Britse radiostation BBC Radio 2. Het nummer was gefilmd door een amateur tijdens een optreden in de Blues Alleys. Het werd een nummer-1-hit in de Britse hitlijsten. Cassidy's album "Songbird" werd een groot succes in Groot-Brittannië. In 2001 werd de plaat de best verkochte van Engeland.

Eva Cassidy wordt beschreven als niet bepaald elegant in haar kledingstijl, en ook haar koppigheid en standvastigheid op het selecteren van haar nummers (waaronder vooral soul, jazz en gospel) irriteerde de platenmaatschappijen mateloos. Een paar maanden na het verschijnen van haar album "Live at Blues Alley" kreeg ze in juli 1996 last van pijn in haar heup. Dit bleek een in haar botten uitgezaaide vorm van huidkanker (melanoom) te zijn. De artsen gaven haar nog maar een paar maanden te leven. Ze overleed in november van datzelfde jaar.

Het laatste lied dat ze ooit zong, zodanig verdoofd door pijnstillers dat ze op het podium geholpen moest worden, was haar eigen interpretatie van "What a Wonderful World" van Louis Armstrong.

Haar belangrijkste muzikale invloeden kwamen uit de genres jazz, blues, folk, gospel en pop. Cassidy werd ook wel eens een "Shy Genius" (verlegen genie) genoemd.

Naast haar muziek was Cassidy ook veelal bezig met tekenen en schilderen.



» Reageer (0)
23-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mogelijk koudste 23 mei sinds start van waarnemingen

Mogelijk koudste 23 mei sinds start van waarnemingen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/3/0/20130523102513/media_xll_5843430.jpg


Als het kwik - wat de maximumtemperatuur betreft - vandaag niet boven de 8,9 graden Celsius uitkomt, dan hebben we een dagrecord inzake maximumtemperatuur.

De koudste 23 mei sinds het begin van de waarnemingen, in 1833, in Ukkel was die van 1887, met 8,9 graden.

 Om 20 uur vanavond kan de klimatologische dienst van het KMI op basis van de dagwaarnemingen bevestigen of het dagrecord van de maximumtemperatuur al dan niet gebroken wordt.



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!