We beleven vandaag naar alle waarschijnlijkheid de warmste dag van het jaar. Het kwik klimt vandaag naar tropische temperaturen van 35 graden en meer. 's Nachts koelt het nauwelijks af, het blijft heel de nacht 20 graden of meer. Niet echt ideale omstandigheden om te slapen dus. Daarom geven wij u toch een aantal tips mee om uw nachtrust veilig te stellen.
Door de aanhoudende hitte kan uw slaapkamer wel eens worden omgetoverd in een ware bakoven. Dit maakt slapen er niet bepaald gemakkelijker op. Het raam openzetten in de hoop wat frisse lucht binnen te laten, lijkt dan vaak de enige optie. Ook de verkopers van ventilators doen dezer dagen gouden zaken. Die blazen echter enkel de aanwezige hete lucht in het rond en zullen dus zeker niet voor afkoeling zorgen. Toch zijn er ook nog andere manieren om de nacht op een aangename, koele manier door te komen.
Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar ijsblokjes helpen om de lucht af te koelen. Vul een handdoek met ijsblokjes en span deze tussen twee stoelen. Zet daar een ventilator voor en de ijsblokjes zullen ervoor zorgen dat er enkel nog frisse lucht wordt verspreid. Een bak met koud water zorgt trouwens voor een gelijkaardig effect, maar is wat minder praktisch.
Wat betreft kleding, is het aan te raden natte kousen te dragen. Wanneer je je voeten koel kan houden, zal de volledige huidtemperatuur gaan dalen. Paradoxaal genoeg wordt naakt slapen afgeraden. Het vele zweet dat rechtstreeks wordt geabsorbeerd door je matras zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je een verkoudheid kan oplopen tijdens je slaap. Zorg dus best voor een katoenen onderlaken, dat je lichaamsvocht snel zal absorberen en meteen ook weer afgeeft.
Bij het inslapen dienen de armen en de benen wijd te worden opengespreid. Zo voorkomt men dat er alle warmte zich verzamelt op de ledematen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je lichaam afkoelt voor je in bed kruipt. Normaal doet je lichaam dit automatisch, maar wanneer de buitentemperatuur te hoog is, kan het wel wat hulp van buitenaf gebruiken. Een koude douche lijkt hiervoor het meest logische, maar is niet de beste oplossing. Hierdoor wordt de stofwisseling namelijk aangewakkerd en zal het lichaam van binnenuit gaan opwarmen. Lauw water gebruiken bij het douchen is dus de boodschap. (br.hln)
De Roemeense regisseur Tudor Giurgiu gaat een film maken over de geruchtmakende roof van zeven schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal afgelopen oktober. De moeder van hoofdverdachte Radu D. staat centraal in het verhaal.
Giurgiu is een beroemdheid in eigen land en zou volgens het Nederlandse dagblad AD gefascineerd zijn door de miljoenenroof en de vernietiging van de kostbare meesterwerken. "Wat is de waarde van een Picasso in de handen van een moeder die haar zoon wil helpen?", tekende de krant op uit de mond van de regisseur.
Het is nog onbekend wanneer de film over de Roemeense bende die in de nacht van 15 op 16 oktober zeven schilderijen met een geschatte waarde van 18 miljoen euro stal, op het witte doek verschijnt. (br.hln)
Australische betaalt 1.000 euro voor twee echte Apples
Australische betaalt 1.000 euro voor twee echte 'Apples'
Een 21-jarige Australische uit Brisbane heeft zich mooi laten beetnemen op het internet. Ze had zelf een zoekertje geplaatst voor twee iPhones. Iemand reageerde en zei: "Ik heb twee 'appels' te koop." De vrouw ging akkoord met de prijs van zo'n 1.000 euro en kreeg even later inderdaad twee appeltjes in handen. Het waren groene...
De twintigster wist meteen hoe laat het was toen ze de twee groene appels zag liggen in de doosjes: ze was haar geld kwijt. Ze had nochtans persoonlijk afgesproken met de verkoopster aan een McDonald's waar de transactie ook plaatsvond. Maar op dat moment stelde ze zich tevreden met de authentieke iPhone-doosjes - van het merk Apple, uiteraard. Pas op weg naar huis deed ze de verpakking open...
Op het net krijgt de naïeve vrouw weinig medelijden: "Wie geeft er nu zomaar duizend euro aan een wildvreemde zonder de inhoud van de koopwaar te checken?" Bovendien vind je in Australië voor zo'n 550 euro een gloednieuwe iPhone 5 in de Apple Store, merkt iemand anders op. Dus: goedgelovigheid of hoax? (br.hln)
Facelift maakt je slechts drie jaar jonger (en niet knapper)
Facelift maakt je slechts drie jaar jonger (en niet knapper)
Wie een facelift laat uitvoeren, hoeft geen wonderen te verwachten, want volgens dokters kan die je slechts drie jaar jonger doen lijken. Bovendien zal je aantrekkelijkheid er niet door verbeteren. Wie meer jaren wil liegen, moet meer operaties laten uitvoeren en dus ook meer geld uitgeven. Dat is de conclusie van Amerikaanse en Canadese specialisten.
"Meestal vertellen plastische chirurgen aan hun patiënten dat ze er na de ingreep frisser en minder vermoeid zullen uitzien", weet onderzoeksleider dr. Joshua Zimm. "Ze vermijden de woorden 'jonger' of 'aantrekkelijker', omdat daar nog geen objectief bewijs voor bestond. Toch is dat net wat de patiënten zelf verwachten van de ingreep. Maar onze nieuwe studie toont dat er toch wel wat 'beperkingen' zijn waar de patiënten rekening mee moeten houden."
In het onderzoek werd aan 50 onafhankelijke proefpersonen gevraagd om foto's van voor en na de operatie van 49 patiënten te beoordelen. Zij werden tussen juli 2006 en juli 2010 onder handen genomen door eenzelfde chirurg. De patiënten, onder wie 12 mannen, waren tussen 42 en 73 jaar oud op het moment van de operatie, met een gemiddelde leeftijd van 57 jaar.
Gemiddeld werden de patiënten ongeveer 2,1 jaar jonger ingeschat op de foto's voor de operatie en 5,2 jaar jonger op de foto's na de operatie. Gemiddeld leken de patiënten dus 3,1 jaar jonger na de operatie dan ervoor. Wie meer behandelingen liet uitvoeren, zag er nog jonger uit.
Daarnaast werden de proefpersonen ook gevraagd om de aantrekkelijkheid van de patiënten te beoordelen op een schaal van een tot tien. Er bleek een kleine, statistisch niet-significante stijging te zijn in aantrekkelijkheid bij de foto's na de operaties. Drie op de vier patiënten scoorden tussen 4 en 7 punten, en dat bleef ook zo bij de foto's na de operaties.
"Uit deze studie blijkt dat de aantrekkelijkheid hetzelfde blijft, ondanks de iets jongere look", besluit dr. Zimm. Die conclusie doet ons alleszins nog meer afvragen of plastische chirurgie wel de moeite waard is, gezien alle kosten en pijn die eraan te pas komen.
De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het vakblad 'JAMA Facial Plastic Surgery'. (br.hln)
Kinderen met autisme spelen dubbel zoveel videospelletjes
Kinderen met autisme spelen dubbel zoveel videospelletjes
Kinderen met autisme spenderen dubbel zoveel aan het spelen van videospelletjes: 2,1 uur in plaats van 1,2 uur bij kinderen zonder ontwikkelingsstoornis. Ook hebben ze meer kans op verslaving, net als kinderen met ADHD. "Het lijkt erop dat spelverslaving beïnvloed wordt door onoplettendheid", zegt Amerikaans onderzoeker Christopher Engelhardt.
Voor de studie werden de ouders van 141 jongens tussen 8 en 18 jaar ondervraagd. Van de kinderen kregen 56 de diagnose autisme, 44 hebben ADHD en de rest (41) ontwikkelt normaal.
Autistische kinderen spelen gemiddeld genomen het meest: 2,1 uur per dag. Kinderen met ADHD spelen 1,7 uur, de andere kinderen 1,2 uur.
Ook wat ze spelen verschilt: 'normale' kinderen kiezen eerstepersoonsschietgames of sportspelletjes. Kinderen met autisme en ADHD kiezen vaker voor rollenspelen.
Kinderen met autisme en ADHD hadden vaker een spelconsole op hun kamer, en meer kans op een spelverslaving. Een eerdere studie legde ook al een verband tussen verslaving en rollenspelen.
"Voor de autistische kinderen was de score op problematisch videospelgedrag gedreven door aandachtsproblemen, en niet hyperactiviteit", verklaart onderzoeker Engelhardt. (br.hln)
In Planckendael heeft de groep grévyzebra's van het dierenpark er sinds zondag een nieuwe telg bij. Dat meldt de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen). Het veulentje is een merrie en luistert naar de naam Okoth, wat zoveel betekent als "geboren in de storm". De grévyzebra is de enige zebrasoort die officieel als bedreigde diersoort beschouwd wordt.
De zebrakudde van Planckendael werd onlangs nog uitgebreid met twee jonge merries, maar het is de 21 jaar oude Fanny die voor het eerst in acht jaar opnieuw een jong ter wereld bracht. Planckendael telt nu acht grévyzebra's, voornamelijk merries. Moeder en jong zijn vanaf vandaag buiten te zien voor de bezoekers.
Grévyzebra's komen nog in het wild voor in Zuid-Ethiopië en Noord-Kenia, waar er in totaal nog 2.500 exemplaren rondlopen. In dertig jaar tijd is hun aantal met tachtig procent afgenomen. Planckendael neemt deel aan een kweekprogramma en steunt het Marwell Wildlife conservatieproject in Kenia. Met behulp van speciale halsbandzenders worden gegevens verzameld over de verplaatsingen en het territorium van de zebra's om zo een beheers- en conservatieplan op te stellen en de soort te behoeden voor uitsterven.
Elke zebra heeft een uniek streepjespatroon op het achterwerk, vergelijkbaar met de menselijke vingerafdruk. Ze vormen meestal kleine, gesloten groepen. Grévyzebra's zijn niet alleen de grootste zebrasoort, ze verschillen ook van andere soorten in hun gedrag: groepen merries en hun jonge nakomelingen trekken doorgaans door de territoria van dominante hengsten. Niet dominante hengsten vormen dan weer 'vrijgezellengroepen'. (br.hln)
Het publiek denkt hard mee over het apenraadsel in het Nederlandse Emmen. Sinds eergisteren komen de 112 bavianen in Dierenpark Emmen nauwelijks van hun plek en eten en drinken ze bijna niet. De verzorgers hebben geen idee wat er met de dieren aan de hand is, maar veel mensen denken wel te weten waarom de bavianen zo onrustig zijn.
De dierentuin werd afgelopen dagen overspoeld met tientallen mails en telefoontjes met mogelijke antwoorden, vertelt bioloog Wijbren Landman van het Drentse dierenpark. "De één oppert dat er een aardbeving is geweest of een natuurramp dreigt, een ander vermoedt dat er een slang ontsnapt is", zegt Landman.
Hij kreeg een mail van iemand die zei de bavianen wel op afstand te kunnen genezen. Ook een dierentolk en paragnost hebben inmiddels hun hulp aangeboden, maar voor dat aanbod heeft het dierenpark vriendelijk bedankt.
De bioloog sluit niet uit dat de apen zijn geschrokken van een roofdier of een bezoeker in kleding met een roofdierprint. "Een onderzoeker liet ons weten in het wild een vergelijkbare situatie te zijn tegengekomen. De bavianen waren daar dagen van slag na het zien van een vijand", zegt Landman. (br.hln - foto anp)
Na 10.554 dagen op de nieuwsdienst van eerst BRTN, dan BRT en nu VRT,
is het genoeg geweest voor de 65-jarige Jan Becaus. Op de valreep deed
hij nog een uitspraak om u tegen te zeggen: "Ik nam me voor om te zijn
als een aardappel: kleurloos, geurloos en smaakloos." De reden is
simpel: "Een nieuwsanker is het nieuws niet."
Op het einde van zijn laatste presentatie richtte Jan nog een woordje
aan zijn kijkers: "Ik ben 29 jaar nieuwslezer geweest, in goede en kwade
dagen. Ik heb het altijd een voorrecht gevonden om jullie te vertellen
wat er in de wereld gebeurd was."
Vervolgens werd hij letterlijk
in de bloemen gezet, door collega's maar ook door de concullega's van
VTM. Zijn laatste dag werd ook vastgelegd door een fotograaf, en het
resultaat is op deze Facebookpagina te bewonderen.
Jan
Becaus werkte al die tijd op de televisie-nieuwsdienst, als
verslaggever en presentator van "Het Journaal". De festiviteiten rond de
troonswisseling, op 21 juli, waren zijn laatste grote wapenfeit.
De laatste jaren had Jan Becaus een soort cultstatus en ongemene
populariteit veroverd, voornamelijk door zijn bijzondere uitspraak van
het Engels.
Het afscheid van Becaus kreeg de voorbije weken heel
wat media-aandacht en er werden zelfs diverse Facebook-groepen voor hem
opgericht. In de Gentse cinema Sphinx werd "De Jan Becaus
Afscheidswake" gehouden. De site 'Jan Becausify' werd dan weer opgericht voor iedereen die nu al heimwee heeft naar zijn uitspraak.
In een opiniestuk op deredactie.be schreef Becaus dat hij de voorbije
drie decennia "Het Journaal" en de hele VRT grondig heeft zien
veranderen.
"Ten goede, want ondanks de concurrentie, die
aanvankelijk fataal leek te worden, heeft de openbare omroep niet alleen
flink standgehouden, maar met succes weerwerk geboden. In die mate, dat
de VRT op dit ogenblik de onbetwiste marktleider is in het Vlaamse
televisielandschap."
(br.hln)
Bedankt Jan en geniet van je pensioen, maar we zullen je wel missen !!!
Fabelachtige trap leidt naar het grote niets maar wie durft hem te nemen?
Fabelachtige trap leidt naar het grote niets maar wie durft hem te nemen?
Toeristen die een stevige adrenaline-opstoot wel weten te waarderen, kunnen sinds gisteren hun hartje ophalen in de Oostenrijkse Alpen. Daar is de fabelachtige 'Trap naar het Niets' officieel geopend.
Nadat half juli al de spectaculaire 'Skywalk' in Dachstein werd ingehuldigd, wordt de attractie nu uitgebreid met 'Die Treppe ins Nichts'. De trap bestaat uit veertien helse treden die naar een klein glazen platform leiden, vanwaar toeristen temidden van de bergtoppen kunnen genieten van het overweldigende panorama. Ongeveer honderd meter lager gaapt het dal.
Wie zijn hoogtevrees onder controle houdt, ervaart een gevoel van "absolute vrijheid", belooft de dienst voor toerisme.(br.hln)
Dit doen beren als (ze denken dat) er niemand in de buurt is
Dit doen beren als (ze denken dat) er niemand in de buurt is
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Zelden komen beren positief in het nieuws, maar deze keer is anders.
Een camera die in de bossen van Alberta (Canada) is opgesteld, kon
immers een hevige partij 'boomknuffelen' van een aantal beren
vastleggen.
Het schuren tegen de schors van de boom heeft uiteraard een doel,
namelijk jeuk bestrijden. Het gedrag is niet uitzonderlijk, wel dat het
gefilmd kon worden. De milieuwebsite Treehugger
publiceerde de beelden. Wat begint als een onemanshow draait snel uit
op een trio. Terwijl twee beren zich tegoed doen aan de stam, rolt een
derde over de grond dat het een lieve lust is. Vier beren nemen
uiteindelijk deel aan het tafereel.
Wilde beren leven in een
complexe sociale structuur. Boomknuffelen bestrijdt niet alleen jeuk,
het biedt de dieren ook de gelegenheid om onder andere spanningen tussen
elkaar te bezweren en banden aan te halen.
De camera's die op
verschillende plaatsen zijn opgesteld in de bossen van Alberta, dienen
onderzoekers meer te leren over het leven van verschillende diersoorten
in het wild. In het natuurgebied duiken zelden mensen op. (br.hln)
Chinese wetenschappers zijn erin geslaagd tanden te laten groeien uit stamcellen afkomstig uit urine. Dit soort tanden zouden volgens wetenschappers in de toekomst een oplossing kunnen zijn voor mensen die hun tanden verliezen door verwaarlozing of ouderdom.
De resultaten staan gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Regeneration. Het onderzoeksteam gebruikte cellen uit urine van muizen en lieten die in een laboratorium verder ontwikkelen tot stamcellen.
De
wetenschappers plaatsten een mix van deze stamcellen en ander materiaal
in de muizen. Na drie weken begon de celbundel op een tand te lijken.
De gekweekte tanden waren echter niet zo hard als normale tanden. "De
tandachtige structuur bevatte tandmerg, tandbeen en tandglazuur", melden
de wetenschappers.
Wetenschappers
reageren sceptisch op het resultaat. Zo vertelt Chris Mason,
stamcelwetenschapper aan het University College London, aan de BBC:
"Urine is waarschijnlijk een van de slechtste bronnen. Urine bevat
weinig cellen, daardoor kan het niet op een efficiënte manier worden
omgezet in stamcellen."
Hij waarschuwt daarnaast voor het risico
op infecties door bacteriën uit urine. In urine is de hoeveelheid
bacteriën veel hoger dan in andere celbronnen. "Je zou het gewoon niet
op deze manier moeten doen", aldus Mason.
(br.hln)
Het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo kan 1,1 miljard dollar per jaar opleveren, stelt een onafhankelijk bureau dat in opdracht van het Wereld Natuur Fonds onderzoek deed naar de waarde van het park. Voorwaarde is wel dat geen olie wordt gewonnen in het gebied.
Investeringen die waterkrachtcentrales, visserij en toerisme op gang brengen, kunnen volgens het onderzoek 45.000 mensen aan een baan helpen.
Virunga National Park, 790 vierkante kilometer groot, is Unesco Werelderfgoed. Een kwart van de laatste berggorilla's leeft er.
Twee oliebedrijven, Total en Soco, hebben het recht er olie te gaan winnen. In mei beloofde de topman van Total geen gebruik te zullen maken van dat recht. (br.hln - foto reuters)
Een kwart van de laatste berggorilla's leeft in het gebied.
In de eerste zes maanden van dit jaar alleen al werden 838 gevallen
van fraude met internetbankieren geteld, goed voor een bedrag van 2,7
miljoen euro. De fraude, bijvoorbeeld 'phishing', neemt toe: over heel
2012 waren er 1.003 gevallen van fraude met internetbankieren voor een
totaal van bijna 3 miljoen euro. Dat tonen cijfers van de
bankenfederatie Febelfin aan.
Fraude met internetbankieren is een recent fenomeen. Zo was er in 2011
sprake van slechts 94 gevallen. Na één kwartaal werden dit jaar al 473
gevallen geregistreerd.
In de meeste fraudegevallen gaat het om
'phishing'. Daarbij sturen de fraudeurs de achteloze burger e-mails,
zogezegd in naam van de bank, en vragen hen om een aantal gegevens door
te geven. De fraudeurs namen daarna telefonisch contact op, geven zich
uit voor een medewerker van de bank en vragen om de response code door
te geven die op het scherm van de kaartlezer verschijnt. Op die manier
geraken ze op een onrechtmatige manier aan geld.
Febelfin sensibiliseert met een YouTube-filmpje de bankklanten om nooit bancaire gegevens te delen via de telefoon: (br.hln)
Dit hebben ze bij mij al een paar maal geprobeerd....oppassen dus...het gebeurt...
Wonderkat overleeft bootreis van 12.000 km zonder eten
Wonderkat overleeft bootreis van 12.000 km zonder eten
Een kat die als verstekeling op een vrachtschip van de Filippijnen naar Los Angeles was meegekomen, heeft de reis bij wonder overleefd, al was het op het nippertje, want het 4-jarige beestje moest het op de 11.750 kilometer lange reis zonder eten of drinken stellen.
Bij aankomst in Los Angeles werd de kat meer dood dan levend aangetroffen, maar inmiddels is het beest na verblijf in een dierenziekenhuis alweer behoorlijk aangesterkt. Volgens het ziekenhuispersoneel is Pinay, zoals ze hem hebben gedoopt, nog wel wat schichtig, maar klaar om te worden geadopteerd. (br.hln)
Politie waarschuwt voor oplichters van 'Microsoft'
De politie van Antwerpen waarschuwt voor oplichters die zich aan de telefoon voordoen als medewerkers van Microsoft. Dat meldt Het Nieuwsblad.
De bellers zeggen de mensen in het Engels dat er problemen zijn met hun computer, waarna ze vragen of ze het toestel vanop afstand mogen overnemen. Wie instemt, geeft de beller zo vrije toegang tot persoonlijke gegevens zoals paswoorden en bankgegevens.
Gedupeerden kunnen een aangifte doen op het nummer 0800 123 12 of bij de lokale politie. (br.hln)
De op één na oudste Belgische vrouw, Anne-Marie Dewinter, is vandaag op 109-jarige leeftijd overleden. Dat meldt Anthony Croes-Lacroix, een Belgische correspondent van de Gerontology Research Group (GRG).
Dewinter werd geboren op 30 december 1903. Ze leefde in een rusthuis in Wilsele en stierf vandaag toen ze 109 jaar en 212 dagen oud was. Volgens Croes-Lacroix was ze de laatste nog levende Belg die geboren werd in 1903. Op de lijst met de alleroudste Belgen bekleedde ze de 25ste plaats.
De oudste Belgische is ook een vrouw, Fanny Godin, geboren op 27 mei 1902 in Hoei en momenteel woonachtig in Zoutleeuw. Ze is 111 jaar en 64 dagen oud. De op één na oudste is nu Marie-Jeanne Pirenne-Lempereur, geboren op 8 april 1904 in Charneux.(br.hln)
'Mieren uit de hel' of 'de onoverwinnelijke mier', het zijn maar twee van de vele bijnamen die Amerikanen uit de zuidelijke staten aan de door hen zo gevreesde insecten geven: vuurmieren. Sinds de rode insecten 80 jaar geleden de Amerikaanse zuidkust binnenkwamen, zijn ze nooit meer weggegaan. Integendeel, ze schuiven alsmaar verderlijker op naar het noorden, zo blijkt.
Justin Nobel, journalist bij het wetenschapsmagazine Nautilus, verhuisde vorig jaar van New York, in het noorden van de VS, naar New Orleans in de staat Louisiana, in het zuiden. Bij zijn eerste picknick na zijn verhuis, in het City Park, voelde Nobel ineens "een pijn alsof mijn benen in brand stonden". "We schoten uit onze broek en zagen een massa vuurmieren over onze benen kruipen. Ik werd meer 200 keer gestoken, mijn oren en keel zwelden op. Gelukkig was ik niet allergisch, en hield ik er alleen een hoop jeukende bulten aan over."
Voor Nobel liep de aanval van de vuurmieren goed af, maar dat is niet voor iedereen zo. Tot vijf procent van alle Amerikanen zou allergisch zijn aan een beet van de vuurmier, met de dood als mogelijk gevolg.
De vuurmier, 'Solenopsis invicta' in het Latijn, komt oorspronkelijk uit het vochtige grensgebied tussen Brazilië en Paraguay. Ergens begin jaren 30 van de vorige eeuw kwamen ze de VS binnen via een Amerikaans cargoschip dat van Brazilië kwam en aanlegde in de haven van Mobile in de staat Alabama. Het ging maar om enkele koninginnen, die onderweg alles aten wat ze konden vinden: kakkerlakken, kevers, suiker uit de laadruimte, en uiteindelijk ook delen van zichzelf, zoals hun vleugels en hun vetreserves.
Eens ze aan land kwamen, begonnen de vuurmieren hun eerste mierenhoop te bouwen. Stelselmatig breidden ze uit, en voedden ze zich met al het lekkere dat de Deep South te bieden had: zaden, nectar, wormen, vlinders, en zelfs dode schildpadden, slangen en alligators.
De mieren bouwden ook een nest in de tuin van het huis op 550 Charleston Street, waar een twaalfjarige jongen de vuurmieren in 1942 voor het eerst ontdekte. De jongen die opgroeide midden in de miereninvasie was E.O. Wilson, nu de bekendste en meest gerespecteerde mierenbioloog ter wereld.
Over de jaren heen trachtten de Amerikanen met man en macht de mieren uit te roeien. Van gif over insecticiden tot vallen. Maar de meest geliefde methode was en is nog steeds van een ander kaliber: benzine. "Steek een bezemstok in de mierenhoop, giet er benzine over en steek de boel in de fik. Wat er ook in de mierenhoop zit, opbranden zal het", zo luidde het devies in het diepe zuiden.
Vanaf de jaren 60 begon ook de overheid zich te moeien en massaal pesticiden in te zetten om de verspreiding van de vuurmier in de dammen. Het gebruik van het middel 'Mirex' scheerde ongekende toppen, waardoor niet alleen mieren, maar ook vogels, honden, katten, krabben, ganzen, kikkers en miljoenen vissen stierven. Pas in 1977 werd Mirex verboden, waardoor nu nog altijd 25 tot 35 procent van alle inwoners van de zuidelijke staten sporen van de uiterst giftige stof in hun lichaam dragen.
En toch volstond ook Mirex niet om de miereninvasie tegen te houden, integendeel. Het middel doodde net de inheemse mierensoorten, waardoor de vuurmieren extra vrij spel kregen en nog noordelijker konden oprukken. Bovendien hebben wetenschappers onlangs ontdekt dat de vuurmier aan het kruisen is met een andere soort, waardoor ze samen een 'supermier' vormen. Beide soorten apart overleven bijvoorbeeld maar maximaal vier dagen in de vrieskoude, de kruising daarentegen kan perfect tegen temperaturen onder nul.
Betekent dat dat op een dag de vuurmieren ook noordelijker gaan voorkomen, zoals in New York? En moet de wereld schrik beginnen krijgen? Onlangs reisde een kolonie mieren van de Verenigde Staten mee richting Australië en Taiwan. Van daaruit zijn ze nu ook in China aangekomen. Volgens een studie uit 2004 kunnen vuurmieren overleven in Frankrijk, Italië, Griekenland, Japan, Zuid-Koreo, Mexico, Centraal-Amerika en grote delen van Afrika en Azië. (br.hln)
Tienjarig meisje vangt baby die uit gebouw wordt gegooid
Tienjarig meisje vangt baby die uit gebouw wordt gegooid
Klik op de foto om het filmpje te bkijken
In de Amerikaanse staat Georgia heeft een tienjarig meisje het leven
van een baby gered in Decatur, een wijk van Atlanta. Zna Gresham ving
vorige week donderdag een kind van de buren toen die het uit een raam
van twee hoog gooiden tijdens een brand. Zna wordt gevierd als heldin,
maar blijft nuchter onder de aandacht. "In onze familie zorgen we voor
onze buren, wat er ook gebeurt," zegt ze.
De brandweer stelt dat de panikerende buren geen andere keuze meer
hadden dan hun baby en twee kleuters uit het raam te gooien toen brand
uitbrak in het appartementsgebouw waar ze wonen.
Zna en haar zus
werd gevraagd te helpen nadat ze uit het brandende gebouw waren
gevlucht. "Onze bovenbuurvrouw liet haar kinderen vallen en vroeg mij en
mijn zus hen te vangen", vertelt ze aan WSB-TV. "Ik ving de pasgeboren
baby voor hij de grond raakte."
De twee andere kinderen, twee en
drie jaar oud, raakten wel de grond en liepen volgens de brandweer
lichte verwondingen op. De autoriteiten zeggen dat twee volwassenen
werden opgenomen in het ziekenhuis, maar dat hun situatie niet
levensbedreigend is. In totaal liepen vijf mensen verwondingen op.
De
autoriteiten stellen dat het vuur lijkt uitgebroken in een keuken van
een appartement op de eerste verdieping. Zna zegt dat het vuur inderdaad
startte in de keuken toen haar grootmoeder eten aan het maken was. Meer
dan een dozijn inwoners moest vluchten. (br.hln)
Op 21 juli, tijdens de troonswissel, viel het velen op dat prinses Astrid (51) er bedrukt bijzat. "Astrid had ook geen enkele reden om blij te zijn", stelt royaltywatcher Kathy Pauwels in Dag Allemaal.
"Astrid heeft een uitzonderlijk hechte band met haar ouders. Zij gaan zelfs samen met vakantie. Het spreekt vanzelf dat de troonsafstand van haar vader haar verdriet heeft gedaan. Ook omdat Astrid beseft dat haar ouders nu veel meer tijd zullen doorbrengen in hun buitenverblijf in de Provence. Nee, de troonswissel was geen feestdag voor de prinses. Vandaar dat ze er zo bedrukt uitzag".
"Astrid heeft helemaal geen goeie band met Filip. En ook niet met Laurent. Tijdens een stukje taart voor haar verjaardag zal Astrid wel praten met Mathilde en Claire, maar met Filip en Laurent wisselt ze zelden een woord".
"Wat Laurent betreft: Astrid is zijn fratsen méér dan beu, omdat hij de hele koninklijke familie telkens in een slecht daglicht plaatst. Bovendien heeft Laurent zijn zus op de receptie na het recente nieuwjaarsconcert de mantel serieus uitgeveegd, omdat Astrid via een omweg had laten verstaan dat zij openstond voor een vermindering van de dotaties voor de koninklijke familie. Astrid is na de aanvaring met haar broer huilend weggelopen".
"Wat Filip betreft, daar speelt vooral jaloezie. Astrid is graag gezien bij het volk, en daar heeft Filip het altijd moeilijk mee gehad. Toen koning Boudewijn de Salische wet afschafte en zo de deur openzette voor prinses Astrid om eventueel koningin te worden, viel dat zowel bij Filip als bij Laurent in slechte aarde. Astrid voelt sindsdien dat Filip haar dit kwalijk neemt. En hoewel ze geen haatdragend type is, staat dit een fatsoenlijke broer-zusterband in de weg". (br.hln)