Huilende kinderen in een vliegtuig, voor menig zakenreiziger is het een grote gruwel. De Singaporese vliegmaatschappij Scoot Airlines gaat daarom 'kindvrije zones' aanbieden in zijn vliegtuigen.
Voor een extra bedrag krijgt de passagier de garantie dat er in de omgeving geen kinderen zitten, meldt de Amerikaanse zakenkrant the Wall Street Journal.
Eerder dit jaar kwam Air Asia X met een soortgelijk initiatief. Op bepaalde bestemmingen zijn gedeelten van het vliegtuig gegarandeerd kindvrij. Vooral zakenmensen geven aan van deze optie gebruik te willen maken. Zij kunnen dan ongestoord werken.
Eerder deze week werd bekend dat steeds meer koppels bewust kiezen voor reizen waarbij geen kinderen aanwezig zijn. Deze 'adults only-reizen' zijn populair bij jonge (zonder kinderen) en bij oudere koppels, waar de kinderen al de deur uit zijn. De reizen garanderen dat er geen gezinnen in het hotel zitten waar de mensen logeren. (br.hln)
Emmelie de Forest won dit jaar voor Denemarken met 'Only Teardrops'
De zoektocht naar een geschikt lied om België te vertegenwoordigen is officieel gestart.
Over het format van de vernieuwde 'Eurosong' houdt men nog stevig de lippen op elkaar, maar de VRT heeft wel al het startschot gegeven voor de jacht naar een lied en vertegenwoordiger voor ons land. En die hoeven niet per se samen te gaan.
Cover lied uit Eurovisie-geschiedenis Enerzijds mogen kandidaat-zangers/zangeressen een filmpje insturen waarin ze een lied uit de Eurovisie-geschiedenis op hun eigen wijze coveren. Er wordt dus geen eigen compositie gevraagd. Kandidaten mogen individueel of in groep van maximum 6 personen deelnemen.
Anderzijds doet de VRT ook een oproep aan tekstschrijvers en componisten om een geschikt nummer in te dienen. De compositie mag nooit eerder zijn uitgebracht.
Deze dubbele manier van kandidaatstelling doet vermoeden dat de VRT een wedstrijd plant met nieuw talent, dat doorheen het parcours gecoacht zal worden door een ervaren artiest. Bart Peeters liet eerder in een interview al vallen dat hij niet meer als presentator wenst betrokken te worden, maar wel als coach.
Topzomer aan de kust en toch klachten van handelaars
Topzomer aan de kust en toch klachten van handelaars
Ondanks het schitterend weer en de massa's toeristen deze zomer, regent het klachten van kusthandelaars. Want al die toeristen geven aan de kust beduidend minder uit, zo blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Unizo. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.
De mooie zomer na het tegenvallende voorjaar deed bij de kusthandelaars het beste verhopen voor een indrukwekkend inhaalmanoeuvre. Dat kwam er wel wat de aantallen toeristen betreft. Maar wat die uitgeven op en rond de dijk, blijkt heel wat minder te zijn.
Zo klagen restauranthouders dat veel toeristen eerder een broodje gaan kopen dan dat ze op restaurant tafelen. Anderen merken dan weer dat ouders één ijsje kopen dat de kinderen dan moeten delen. Ook zijn de verblijven aan de kust korter geworden. In plaats van de twee weken of zelfs de volledige maand van vroeger is een verblijf aan zee van drie à vier dagen nu schering en inslag. Unizo wijst op de invloed van de crisis. (br.hln)
Verzamelen doen we
allemaal of hebben we op zijn minst wel eens gedaan. Misschien verzamel
je nu muziek, maar hield je je vroeger bezig met mooi gekleurde
vogelveertjes, kastanjes, plaatjes van sporthelden of wat dan ook.
Verzamelen zit in onze genen. De oude Egyptenaren legden al
verzamelingen aan, en wie weet daarvoor ook al wel. Sinds mensenheugenis
zijn we er mee bezig en nog steeds is het verzamelen van spulletjes,
snuisterijen of hebbedingetjes een bezigheid waar we ons allemaal wel
eens schuldig aan maken.
Wij houden ervan ons te omringen met
spullen waar wij een zekere waarde aan toekennen. Voor de één is dat
topkunst en voor de ander zijn het dingen die herinneren aan voorbije
tijden of het voorgeslacht. Voor de één gaat het om puur genieten, voor
de ander is het een hobby. En bij sommigen zit het verzamelen zo in de
genen dat het een passie is.
Het resultaat van die eeuwenlange
verzamelwoede mag er wezen. In het onderdeel instellingen van de
Cultuurwijs vind je alleen al 750 musea die hun verzamelingen laten
zien: kachels, schelpen, parfumflesjes, speldjes, fietsen,
politiepetten, strijkijzers, tassen, pianola's, tatoeages, scheepjes in
flessen, jukeboxen, knipkunst, telefoons. Maar niet alleen objecten
worden verzameld, ook dieren, planten en zelfs (delen van) mensen zijn
prooi van de verzamelaar.
Toch denk je bij het woord verzamelen
misschien vooral aan kunst. Al eeuwen lang wordt kunst verzameld.
Vroeger -lang voordat musea bestonden- gebeurde dat voornamelijk door
welgestelden, vorsten en de kerk. Ze beperkten zich vaak niet alleen
tot het verzamelen zelf, maar gaven opdrachten voor het maken van kunst.
In een enkel geval waren ze zelfs sponsor van een kunstenaar. Door de
verzamelwoede ontstond een nieuw beroep, de kunsthandelaar. De
verzamelingen die in vroeger eeuwen werden aangelegd, vormen soms de
basis voor collecties die nu in musea of bibliotheken zijn terug te
vinden. Maar de verzamelwoede is niet alleen voorbehouden aan
individuen. Instellingen, overheid en bedrijven dragen ook hun steentje
bij. Musea, bibliotheken en archieven hebben verzamelen tot een hoger
doel gemaakt.
China wil zijn toppositie op het gebied van toerisme handhaven en vergemakkelijkt korte reizen naar zijn steden. Bezoekers van een groeiend aantal Chinese steden hebben geen visum meer nodig als ze korter dan 72 uur in de stad verblijven.
Dat was al mogelijk voor Peking en Shanghai. Vanaf deze maand geldt dat ook voor Guangzhou in het zuiden. Komende maand kunnen toeristen zonder visum naar Chengdu, een van de belangrijkste steden in het centrale westen van het land. Eind dit jaar geldt dat ook voor Kunming, de grootste stad in het zuidwesten. Aangenomen wordt dat spoedig de havenstad Tianjin op de lijst komt.
China is verwikkeld in een nek-aan-nek-race met Spanje om de toppositie in het toerisme. Beide landen kregen in 2012 57,7 miljoen buitenlandse toeristen over de vloer. (br.hln)
Markten zijn meer dan ooit populair. Dat blijkt ook uit de forse stijging van het aantal marktkramers. Op vijf jaar tijd is het aantal marktkramers met 40 procent toegenomen. Dat schrijft De Zondag, op basis van een analyse van het NSZ.
De afgelopen vijf jaar is het aantal marktkramers gestegen van 5.473 naar 7.659 beroepsbeoefenaars. Heel wat ondernemers kiezen dus opnieuw voor een bestaan als marktkramer. "Markten blijven voor de consument aantrekkelijk, zeker nu lokale, artisanale producten opnieuw zeer in trek zijn", aldsus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
Daarnaast is ook het statuut van marktkramer de laatste jaren verbeterd, en werd in 2006 de wetgeving op de ambulante handel versoepeld. Dat maakt de job aantrekkelijker. (br.hln)
Wat duiker Christina Zenato in het bovenstaande
filmpje doet, lijkt te bizar voor woorden. Ze steekt haar arm in een
levende haai, om een forse vishaak uit de bek van het dier te halen.
Ieder normaal mens zou zijn duikerspak, of arm, er niet aan wagen, maar
voor Christina is dit de normaalste zaak van de wereld. Ze doet het
zelfs met regelmaat.
De bijna twee meter lange haai verkeert namelijk in zogenaamde tonische
immobiliteit: een soort 'slaapstand' die bij de dieren opgewekt kan
worden door ze op hun rug te draaien. Het effect houdt soms wel 15
minuten aan. Het blijft evenwel een gevaarlijk staaltje dierenliefde.
In
haar dagelijkse werk met haaien verwijdert Zenato wel vaker haken, maar
in dit geval zat het onding wel erg diep. "Probeer dit vooral niet
zelf", zegt de ervaren duiker. "Het is doorgaans geen goed idee deze
wilde dieren aan te raken."
Céline Dion heeft haar huis in Florida op de markt gezet. De villa van bijna 1000 vierkante meter met uitzicht op het strand moet ongeveer 54 miljoen euro in het laatje brengen.
Voor dat geld krijgt de nieuwe eigenaar vijf slaapkamers en vijf badkamers in een door de Canadese popster zelf ontworpen villa in stijl van een traditioneel landhuis. Er is uiteraard veel rekening gehouden met de privacy van de eigenaar met een ommuring en een toegangshek, zo is te lezen op de site van makelaar Joseph Montanaro.
Sportievelingen hoeven zich niet te vervelen, want er is een tennisbaan en maar liefst drie zwembaden, waarvan een zicht op het strand heeft. Naast het hoofdgebouw zijn er meerdere aparte huisjes op het landgoed: een gastenhuis met acht slaapkamers, eentje aan de tennisbaan, eentje aan het zwembad met een ingebouwde barbecue en een strandhuis met ook weer een slaapvertrek en een massagekamer. (br.hln)
Problemen met garantie voor duizenden eigenaars van zonnepanelen
Problemen met garantie voor duizenden eigenaars van zonnepanelen
Duizenden eigenaars van zonnepanelen dreigen in problemen te komen met de garantie op hun installatie. Zo schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen zaterdag.
Het nieuws komt van het Nederlands-Limburgse bedrijf Solar Lab en wordt bevestigd door Alex Polfliet van de sectororganisatie PV Vlaanderen.
De problemen zijn een gevolg van de crisis die de sector van de zonnepanelen al geruime tijd treft. "Heel wat installateurs zijn failliet gegaan of gestopt", aldus Polfliet. "Mensen met een defecte installatie moeten zich dan wenden tot de producent, maar vaak bevindt die zich in China of Zuid-Korea, als hij ondertussen niet zelf failliet is gegaan."
Volgens Alex Polfliet kan dit voor 80 procent van de 220.000 installaties in Vlaanderen problemen opleveren. (br.hln)
Onderzoekers UZ Leuven ontwikkelen nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn
Onderzoekers UZ Leuven ontwikkelen nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn
Samen met buitenlandse centra zijn onderzoekers van het UZ Leuven erin geslaagd een nieuw efficiënt medicijn te ontwikkelen ter behandeling van de ziekte van Crohn, een chronische darmziekte. De onderzoekers publiceerden deze week twee studies in het vakblad New England Journal of Medicine waarin de werkzaamheid van het nieuwe medicijn wordt aangetoond. Verwacht wordt dat het in de loop van 2014 op de Europese markt zal komen.
Al een tiental jaren bestaat er een medicament dat TNF-alfa blokkeert, een eiwit dat door deze patiënten in te grote hoeveelheden wordt aangemaakt. Nadeel van deze therapie is dat ze bij 10 tot 20 procent van de patiënten niet aanslaat en bij nog eens 30 procent na verloop van tijd haar efficiëntie verliest. Die patiënten zullen nu binnen afzienbare tijd geholpen kunnen worden met vedolizumab, een nieuw medicijn dat lymfocyten blokkeert, witte bloedcellen die bij deze patiënten massaal naar de darm trekken en daar ontstekingen veroorzaken.
Er bestonden weliswaar al medicijnen die inwerkten op lymfocyten, maar die hielden onaanvaardbare risico's in omdat ze niet alleen de migratie naar de darm, maar ook naar de hersenen blokkeerden wat vaak resulteerde in ernstige hersenaandoeningen, zo staat in een persbericht. "Met het nieuwe medicijn zijn we erin geslaagd om de migratie van lymfocyten selectief te blokkeren en deze schadelijke bijwerkingen te vermijden", aldus gastro-enterologe Séverine Vermeire van het UZ Leuven. (br.hln)
Een Belg slikt in heel zijn leven minstens 40.000 pillen. Dat heeft gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) berekend, zo schrijft De Morgen.
Dat is gemiddeld 1,3 pillen per dag en wellicht ligt het reële aantal hoger. Drie dosissen antibiotica per dag telde Annemans immers als slechts één medicijn. Hoe ouder we worden, hoe meer we slikken. Een 14-jarige zit gemiddeld aan 0,3 pillen, bij een 75-jarige komt dat op vier stuks per dag.
"In vergelijking met de rest van Europa slikken we te veel", klaagt Annemans de overconsumptie aan. Als de uitgaven aan geneesmiddelen in rekening worden gebracht, dan blijken we 30 procent hoger dan het Europese gemiddelde te zitten.
Experts zeggen dat overmedicalisering al jaren een heikel punt is, en dat er vanuit de overheid weinig gebeurt. "Er is te veel naar de prijs van medicatie gekeken, en niet naar de volumes", zegt Annemans.
Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) benadrukt dat er enkele nieuwe projecten op stapel staan om het probleem tegen te gaan. (br.hln)
Aan de voet van de piramides van Gizeh ligt de reusachtige werf van het Groot Egyptisch Museum. De werf, waar tegen 2015 het grootste archeologische museum ter wereld zou moeten oprijzen, wordt gerund door een joint venture tussen het Egyptische Orascom Construction Industries en het Belgische Besix.
Het Groot Egyptisch Museum moet de nieuwe tentoonstellingruimte worden voor een groot deel van de collectie van het Egyptisch museum van Caïro, dat zich op het Tahrirplein bevindt. Meer dan 130.000 stukken, waaronder de elementen van het graf van Toetanchamon, krijgen onderdak in dit gigantische museum met een oppervlakte van 20.000 vierkante meter.
Besix mag het museum bouwen. De opdracht vormt wel een enorme technische uitdaging voor de ingenieurs en architecten. "Het museum bevat geen rechte hoek of parallelle lijnen. Alles is gebaseerd op een driehoekslogica", legt ingenieur Juan Nollet uit.
Door de politieke crisis en het geweld zit het toerisme momenteel in het slop, maar werfverantwoordelijke Alfred Reyniers van Besix richt de blik op de toekomst. "Dit is een toekomstproject dat noodzakelijk is voor de economische ontwikkeling van Egypte."
Reyniers erkent wel dat de politieke impasse problemen stelt op het vlak van de financiering. "54 procent van de financiering moet komen van de Egyptische overheid. Over dat geld beschikken we nog niet, wat vertraging kan opleveren." (br.hln)
In de Amerikaanse staat South Carolina heeft de stad Columbus dakloos zijn vorige week uitgeroepen tot een misdrijf. De stad noemt zich een "magneet voor dakloze mensen" en wil die weg.
Daklozen krijgen de keuze: ophoepelen of opgepakt worden, waarna ze naar een opvangtehuis met 240 slaapplaatsen buiten de stad zullen worden gebracht. Daar mogen ze volgens de politieke blog ThinkProgress niet buiten zonder toelating, terwijl de weg naar het gebouw bewaakt zou worden door de politie. De noodopvang zal open zijn van september tot maart, en zal ook dienen voor de opvang van mensen die de gevangenis verlaten.
Het is Columbus menens: de stad voorziet een kliklijn om de locatie van daklozen door te bellen, terwijl extra politiekrachten de straten in het oog houden en busjes worden ingezet om de daklozen naar het opvangtehuis te brengen. Het stadsbestuur noemt de aanpak een tijdelijke oplossing die uiteindelijk zal leiden tot een langetermijnoplossing.
Toch doet die tijdelijke aanpak vraagtekens rijzen. Zo leven naar schatting 1.621 daklozen in Columbia en omgeving, van wie 25 procent leden zijn van gezinnen met kinderen. Dat zijn dus veel meer mensen dan het opvangtehuis aankan. Volgens een vereniging die de belangen van daklozen behartigt heeft een dergelijke oplossing met een grote opvangplaats in een buitenwijk trouwens nog nooit eerder gewerkt.
Columbia is niet de enige Amerikaanse stad die maatregelen neemt tegen daklozen. Tampa Bay in Florida vaardigde vorige maand nog een wet uit die de politie toelaat mensen die op straat slapen op te pakken en op te sluiten. En dat kost geld, veel geld. Zo berekende Amanda Mole van de Tampa Epoch dat de opsluiting van daklozen in Hillsborough County alleen al 6,6 miljoen dollar (4,9 miljoen euro) per jaar kost.
Dat financiële spook doemt nu ook op in Columbia. Volgens een rapport over het daklozenprobleem zal zeven maanden voltijdse opvang de stad 1,7 miljoen dollar kosten, terwijl het noodplan tot dusver slechts 500.000 dollar heeft gebudgetteerd. (br.hln)
Antwerpse forten erg in trek bij parende vleermuizen
Antwerpse forten erg in trek bij parende vleermuizen
De fortengordel rond het Antwerpse is een belangrijke
overwinteringslocatie voor vleermuizen. Dat was al langer gekend, maar
nu blijkt dat zwermende vleermuizen op zwoele zomeravonden niet alleen
hun winterlocaties verkennen, maar er ook druk paren.
"In Vlaanderen zijn er weinig grote zwermlocaties bekend", zegt
vleermuizenexpert Wout Willems (Natuurpunt). "De meeste verblijven zijn
kleine bunkers, kelders of ijskelders met maar een klein aantal dieren.
Bovendien zwermen er verschillende soorten door elkaar en dat maakt de
kans erg klein dat vleermuizen een geschikte partner vinden."
Dat
zwermen op zwoele zomeravonden doen vleermuizen enerzijds om een
winterplaats te verkennen, maar ook om te paren. "Vlaanderen telt twee
locaties die daar uitermate geschikt voor zijn: de Limburgse
mergelgroepen, goed voor een kwart van de 13.000 winterslapers in
Vlaanderen, maar vooral de Antwerpse forten zijn populaire
trekpleisters. In de winter slapen hier naar schatting 6.700 dieren,
meer dan de helft dus. In de nazomer komen die de locaties controleren,
en er paren."
Zwermende vleermuizen zijn zeer plaatstrouw en de
ontwikkeling van nieuwe zwermlocaties duurt jaren. "Dit maakt
zwermlocaties zeer kwetsbaar en het maakt ook vleermuizen zelf
kwetsbaar, want zwermen is een noodzakelijk proces voor het voortbestaan
van vleermuizen." Natuurpunt merkt in dat kader op dat ingrepen nabij
winterverblijven pas na degelijk advies van vleermuizenkenners moeten
gebeuren.
Vrijdag en zaterdag vindt overigens de Europese Nacht van de Vleermuis
plaats, waarbij Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos en de
Vleermuizenwerkgroep bezoekers op meer dan 50 locaties laten kennismaken
met de nachtdieren. (br.hln)
Heel wat vrouwen zetten onbewust hun leven op het spel door met slippers achter het stuur te kruipen, dat heeft Brits onderzoek aangetoond.
Uit onderzoek blijkt dat slippers de verplaatsing van de voeten van chauffeurs tussen de remmen en de gaspedaal met 0,1 seconde vertragen. Daarnaast beperken ze de remkracht van de rijder met drie procent in vergelijking met veiliger schoeisel. Dat is het equivalent van vier meter bij 100 km/u. Uit een enquête blijkt dat de helft van de chauffeurs ongeschikt schoeisel achter het stuur dragen, terwijl een op de vijf chauffeurs schoenen die al bijna een ongeval hadden veroorzaakt blijft dragen.
Een op de vier maakte al mee dat een schoen onder een pedaal bleef zitten. Een derde gaf zelfs toe dat rijden met slippers een nachtmerrie is, 27 procent ervaarde al een probleem wanneer ze deze in de auto droegen. Een kwart verkiest simpelweg stijl boven veiligheid.
Daarnaast onthulde het onderzoek dé vijf zomerse schoenen die het rijden bemoeilijken: 1. Slippers 2. Blote voeten 3. Sleehakken 4. Espadrilles 5. Sandalen
Het aantal doden door hart- en vaatziekten is in België bij de populatie jonger dan 65 jaar in de periode 1980-2004 met 62 procent gedaald bij mannen, en met 58 procent bij vrouwen. Dat zegt cardioloog en epidemioloog Guy De Backer, professor-emeritus van de UGent. Dat komt door een gezondere levensstijl en door betere medische behandelingen. Desondanks sterft 20 à 25 procent van de Belgen jonger dan 65 nog steeds aan hart- en vaatziektes.
"Specifiek voor acute hartaanvallen beschikken we over een register van alle fatale en niet-fatale hartaanvallen in de Gentse populatie van 25 tot 69 jaar", zegt Guy De Backer. "Bij mannen stelden we in de periode tussen 1984 en 2008 een daling van 49 procent vast, bij de vrouwen een daling van 47 procent."
"Voor 60 procent is die evolutie te danken aan preventie (minder roken, gezondere voeding en meer bewegen), voor 40 procent aan een betere behandeling", aldus professor De Backer. Bij behandeling dient gedacht aan de introductie van betablokkers, van plaatjesaggregatieremmers zoals aspirine, van cholesterolverlagende medicijnen en ingrepen met ballondilataties en coronaire overbruggingen.
Een verdere daling kan bereikt worden door defibrillatoren te voorzien op plaatsen waar veel mensen samenzijn. "Dan moeten de burgers ook geïnstrueerd worden om die toestellen te gebruiken wanneer ze geconfronteerd worden met iemand die een hartstilstand door een acute hartaanval krijgt", zegt De Backer.
Ondanks de spectaculaire daling in de mortaliteit zijn hart- en vaatziektes nog altijd verantwoordelijk voor 20 tot 25 procent van de doden jonger dan 65. (br.hln)
In het Spaanse Villaricos is een week geleden een bizar wezen
aangespoeld op het strand. Het is zo'n vier meter lang. Niemand weet wat
het in verregaande staat van ontbinding verkerende dier precies is, en
speculaties swingen de pan uit.
Berichten over het wezen doken al snel op in Spaanse media, waar men het
heeft over een zeedraak. Er is ook sprake van een soort monster van
Loch Ness of een gemuteerde vis.
Onderzoek door marinebiologen
moet nu duidelijkheid brengen, al denken wetenschappers op basis van de
foto's aan een voshaai of een riemvis, ook wel haringkoning genoemd. Die dieren zijn gemiddeld drie meter lang, maar er zijn exemplaren van ruim tien meter gekend.
Wat
wel zeker is, is dat het aangespoelde dier verschrikkelijk stonk. Het
karkas werd dan ook begraven in afwachting van nader onderzoek. (br.hln)
Wetenschappers hebben een set genen ontdekt dat het verouderingsproces beïnvloedt en enkel door moeders aan hun kinderen wordt doorgegeven. Als er een fout zit in dit stukje DNA zul je vroegtijdig verouderen. Het gevolg is dat je niet alleen meer rimpels krijgt, maar ook dat je minder lang leeft.
De Zweedse en Duitse onderzoekers ontdekten dat schade aan de mitochondriën, de kleine krachtcentrales in onze cellen die voeding in energie omzetten, ouderdomskwaaltjes versnelt. Deze schade wordt niet alleen veroorzaakt door omgevingsfactoren in je leven, maar ook door genetische mutaties die je moeder heeft doorgegeven.
Normaal en beschadigd DNA wordt doorgegeven van generatie op generatie. Het DNA dat invloed heeft op hoe we ontwikkelen komt van beide ouders en zit in de nucleus van de cel, de genen in de mitochondriën (mDNA) staan daar helemaal los van en komen alleen van je moeder. De vorsers bestudeerden muizen en ontdekten dat schade aan mDNA kan resulteren in ernstige genetische ziekten. Maar zelfs geringe schade hieraan kan het verouderingsproces versnellen.
De Zweedse professor Nils-Goran Larsson die meewerkte aan het onderzoek: "Het mitochondriale DNA van je moeder beïnvloedt je eigen verouderingsproces. Als je mDNA met mutaties van je moeder erft, word je sneller ouder. De meeste schade is een gevolg van omgevingsfactoren, dat betekent dat geërfde mDNA-schade nooit de enige verklaring voor het verouderingsproces kan zijn, maar het is er wel een belangrijk onderdeel van."
Beschadigd mDNA werd in verband gebracht met een reeks ouderdomsziekten als hartproblemen, diabetes en dementie. Hoe ouder je wordt, hoe vatbaarder mDNA is voor schade. Wanneer je geërfde mutaties bij natuurlijke schade optelt, kan dit resulteren in vroegtijdige veroudering. Het is de onderzoekers wel nog niet duidelijk in welke mate beschadigd mDNA dat van moeder op kind doorgegeven wordt het verouderingsproces beïnvloedt. Dit onderzoek kan wetenschappers helpen om het verouderingsproces te vertragen met medicatie. (br.hln)
Olifanten bevrijd uit toeristische badplaatsen in Thailand
Olifanten bevrijd uit toeristische badplaatsen in Thailand
De autoriteiten hebben in verschillende badplaatsen in het zuiden van Thailand 14 illegaal gehouden olifanten bevrijd. De dieren werden in populaire vakantiegebieden in de provincies Krabi, Phuket en Phang Nga voor attracties zoals olifant rijden ingezet, meldt de organisatie voor de bescherming van de biodiversiteit Traffic.
De eigenaars hadden valse papieren gebruikt voor de registratie van de dieren. Vermoedelijk werden de olifanten door smokkelaars gevangen in de Thaise nationale parken waar ze in het wild leven. "De illegale handel in levende olifanten vormt een groot gevaar voor de Aziatische olifantensoort. We zijn echt blij met deze belangrijke stap van de Thaise overheid", zei Naomi Doak van Traffic.
Naar Thais recht zijn wilde olifanten beschermd, getemde dieren met de juiste documenten mogen echter als lastdieren gebruikt worden. Terwijl de handel in ivoor uit Afrika of van wilde Aziatische olifanten in Thailand verboden is, laat het land de verkoop van slagtanden van tamme inheemse dieren wel toe. Stropers en handelaars maken echter van dit achterpoortje gebruik om Afrikaans ivoor ongedeclareerd te verkopen. (br.hln)