Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




25-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verzameldrift



De afbeelding “http://img238.imageshack.us/img238/1350/simonek6.jpg” kan niet worden weergegeven, omdat hij fouten bevat.


Verzameldrift



Verzamelen doen we allemaal of hebben we op zijn minst wel eens gedaan. Misschien verzamel je nu muziek, maar hield je je vroeger bezig met mooi gekleurde vogelveertjes, kastanjes, plaatjes van sporthelden of wat dan ook. Verzamelen zit in onze genen.
De oude Egyptenaren legden al verzamelingen aan, en wie weet daarvoor ook al wel. Sinds mensenheugenis zijn we er mee bezig en nog steeds is het verzamelen van spulletjes, snuisterijen of hebbedingetjes een bezigheid waar we ons allemaal wel eens schuldig aan maken.

Wij houden ervan ons te omringen met spullen waar wij een zekere waarde aan toekennen. Voor de één is dat topkunst en voor de ander zijn het dingen die herinneren aan voorbije tijden of het voorgeslacht. Voor de één gaat het om puur genieten, voor de ander is het een hobby. En bij sommigen zit het verzamelen zo in de genen dat het een passie is.

Het resultaat van die eeuwenlange verzamelwoede mag er wezen. In het onderdeel instellingen van de Cultuurwijs vind je alleen al 750 musea die hun verzamelingen laten zien: kachels, schelpen, parfumflesjes, speldjes, fietsen, politiepetten, strijkijzers, tassen, pianola's, tatoeages, scheepjes in flessen, jukeboxen, knipkunst, telefoons. Maar niet alleen objecten worden verzameld, ook dieren, planten en zelfs (delen van) mensen zijn prooi van de verzamelaar.

Toch denk je bij het woord verzamelen misschien vooral aan kunst. Al eeuwen lang wordt kunst verzameld. Vroeger -lang voordat musea bestonden- gebeurde dat voornamelijk door welgestelden, vorsten en de kerk.  Ze beperkten zich vaak niet alleen tot het verzamelen zelf, maar gaven opdrachten voor het maken van kunst. In een enkel geval waren ze zelfs sponsor van een kunstenaar. Door de verzamelwoede ontstond een nieuw beroep, de kunsthandelaar. De verzamelingen die in vroeger eeuwen werden aangelegd, vormen soms de basis voor collecties die nu in musea of bibliotheken zijn terug te vinden. Maar de verzamelwoede is niet alleen voorbehouden aan individuen. Instellingen, overheid en bedrijven dragen ook hun steentje bij. Musea, bibliotheken en archieven hebben verzamelen tot een hoger doel gemaakt.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China wil citytrippers lokken met gratis visum

China wil citytrippers lokken met gratis visum


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/8/14/20130824105754/media_xll_6076199.jpg


China wil zijn toppositie op het gebied van toerisme handhaven en vergemakkelijkt korte reizen naar zijn steden. Bezoekers van een groeiend aantal Chinese steden hebben geen visum meer nodig als ze korter dan 72 uur in de stad verblijven.

Dat was al mogelijk voor Peking en Shanghai. Vanaf deze maand geldt dat ook voor Guangzhou in het zuiden. Komende maand kunnen toeristen zonder visum naar Chengdu, een van de belangrijkste steden in het centrale westen van het land. Eind dit jaar geldt dat ook voor Kunming, de grootste stad in het zuidwesten. Aangenomen wordt dat spoedig de havenstad Tianjin op de lijst komt.

China is verwikkeld in een nek-aan-nek-race met Spanje om de toppositie in het toerisme. Beide landen kregen in 2012 57,7 miljoen buitenlandse toeristen over de vloer.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw meer marktkramers

Opnieuw meer marktkramers


http://static0.hln.be/static/photo/2013/13/13/1/20130825080107/media_xll_6077581.jpg


Markten zijn meer dan ooit populair. Dat blijkt ook uit de forse stijging van het aantal marktkramers. Op vijf jaar tijd is het aantal marktkramers met 40 procent toegenomen. Dat schrijft De Zondag, op basis van een analyse van het NSZ.

De afgelopen vijf jaar is het aantal marktkramers gestegen van 5.473 naar 7.659 beroepsbeoefenaars. Heel wat ondernemers kiezen dus opnieuw voor een bestaan als marktkramer. "Markten blijven voor de consument aantrekkelijk, zeker nu lokale, artisanale producten opnieuw zeer in trek zijn", aldsus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Daarnaast is ook het statuut van marktkramer de laatste jaren verbeterd, en werd in 2006 de wetgeving op de ambulante handel versoepeld. Dat maakt de job aantrekkelijker. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geloof in jezelf



http://oi44.tinypic.com/302amgp.jpg


Geloof in jezelf

Om sterk te zijn moet je geloven
Geloven in je eigen kracht
Want als je denkt te sneuvelen
Heeft men jou in zijn macht

Sta hoog en fier voor normen
Laat de waarde je deel zijn
Laat je niet door een ander vormen
Dat eindigde meestal met pijn

Geloof in je eigen ideeën
Bewandel je eigen weg
Laat je niet dirigeren
Of wat een ander je oplegt

Wees overtuigd van jezelf
Want ook jij hebt een plek op aard
Kruip niet weg onder een gewelf
Want ieder mens is iets waard

Zoek je doel in het leven
Al is het maar één klein ding
Voor andere kan het veel betekenen
Geloof in jezelf  dan heeft het zin

Shadow



» Reageer (0)
24-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duiker haalt vishaak uit bek van levende haai

Duiker haalt vishaak uit bek van levende haai

klik op de foto om het filmpje te bekijken





Wat duiker Christina Zenato in het bovenstaande filmpje doet, lijkt te bizar voor woorden. Ze steekt haar arm in een levende haai, om een forse vishaak uit de bek van het dier te halen. Ieder normaal mens zou zijn duikerspak, of arm, er niet aan wagen, maar voor Christina is dit de normaalste zaak van de wereld. Ze doet het zelfs met regelmaat. De bijna twee meter lange haai verkeert namelijk in zogenaamde tonische immobiliteit: een soort 'slaapstand' die bij de dieren opgewekt kan worden door ze op hun rug te draaien. Het effect houdt soms wel 15 minuten aan. Het blijft evenwel een gevaarlijk staaltje dierenliefde.

In haar dagelijkse werk met haaien verwijdert Zenato wel vaker haken, maar in dit geval zat het onding wel erg diep. "Probeer dit vooral niet zelf", zegt de ervaren duiker. "Het is doorgaans geen goed idee deze wilde dieren aan te raken."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Céline Dion verkoopt huis voor 54 miljoen

Céline Dion verkoopt huis voor 54 miljoen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/5/6/20130824124738/media_xll_6076281.jpg


Céline Dion heeft haar huis in Florida op de markt gezet. De villa van bijna 1000 vierkante meter met uitzicht op het strand moet ongeveer 54 miljoen euro in het laatje brengen.

Voor dat geld krijgt de nieuwe eigenaar vijf slaapkamers en vijf badkamers in een door de Canadese popster zelf ontworpen villa in stijl van een traditioneel landhuis. Er is uiteraard veel rekening gehouden met de privacy van de eigenaar met een ommuring en een toegangshek, zo is te lezen op de site van makelaar Joseph Montanaro.

Sportievelingen hoeven zich niet te vervelen, want er is een tennisbaan en maar liefst drie zwembaden, waarvan een zicht op het strand heeft. Naast het hoofdgebouw zijn er meerdere aparte huisjes op het landgoed: een gastenhuis met acht slaapkamers, eentje aan de tennisbaan, eentje aan het zwembad met een ingebouwde barbecue en een strandhuis met ook weer een slaapvertrek en een massagekamer. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Problemen met garantie voor duizenden eigenaars van zonnepanelen

Problemen met garantie voor duizenden eigenaars van zonnepanelen


http://static0.hln.be/static/photo/2013/0/15/4/20130824043709/media_xll_6075934.jpg


Duizenden eigenaars van zonnepanelen dreigen in problemen te komen met de garantie op hun installatie. Zo schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen zaterdag.

Het nieuws komt van het Nederlands-Limburgse bedrijf Solar Lab en wordt bevestigd door Alex Polfliet van de sectororganisatie PV Vlaanderen.

De problemen zijn een gevolg van de crisis die de sector van de zonnepanelen al geruime tijd treft. "Heel wat installateurs zijn failliet gegaan of gestopt", aldus Polfliet. "Mensen met een defecte installatie moeten zich dan wenden tot de producent, maar vaak bevindt die zich in China of Zuid-Korea, als hij ondertussen niet zelf failliet is gegaan."

Volgens Alex Polfliet kan dit voor 80 procent van de 220.000 installaties in Vlaanderen problemen opleveren. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderzoekers UZ Leuven ontwikkelen nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn

Onderzoekers UZ Leuven ontwikkelen nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn


http://static3.hln.be/static/photo/2013/16/14/4/20130823170329/media_xll_6075304.jpg


Samen met buitenlandse centra zijn onderzoekers van het UZ Leuven erin geslaagd een nieuw efficiënt medicijn te ontwikkelen ter behandeling van de ziekte van Crohn, een chronische darmziekte. De onderzoekers publiceerden deze week twee studies in het vakblad New England Journal of Medicine waarin de werkzaamheid van het nieuwe medicijn wordt aangetoond. Verwacht wordt dat het in de loop van 2014 op de Europese markt zal komen.

Al een tiental jaren bestaat er een medicament dat TNF-alfa blokkeert, een eiwit dat door deze patiënten in te grote hoeveelheden wordt aangemaakt. Nadeel van deze therapie is dat ze bij 10 tot 20 procent van de patiënten niet aanslaat en bij nog eens 30 procent na verloop van tijd haar efficiëntie verliest. Die patiënten zullen nu binnen afzienbare tijd geholpen kunnen worden met vedolizumab, een nieuw medicijn dat lymfocyten blokkeert, witte bloedcellen die bij deze patiënten massaal naar de darm trekken en daar ontstekingen veroorzaken.

Er bestonden weliswaar al medicijnen die inwerkten op lymfocyten, maar die hielden onaanvaardbare risico's in omdat ze niet alleen de migratie naar de darm, maar ook naar de hersenen blokkeerden wat vaak resulteerde in ernstige hersenaandoeningen, zo staat in een persbericht. "Met het nieuwe medicijn zijn we erin geslaagd om de migratie van lymfocyten selectief te blokkeren en deze schadelijke bijwerkingen te vermijden", aldus gastro-enterologe Séverine Vermeire van het UZ Leuven. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belg slikt 40.000 pillen in heel zijn leven

Belg slikt 40.000 pillen in heel zijn leven


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/11/2/20130824075611/media_xll_6075947.jpg


Een Belg slikt in heel zijn leven minstens 40.000 pillen. Dat heeft gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) berekend, zo schrijft De Morgen.

Dat is gemiddeld 1,3 pillen per dag en wellicht ligt het reële aantal hoger. Drie dosissen antibiotica per dag telde Annemans immers als
slechts één medicijn. Hoe ouder we worden, hoe meer we slikken. Een 14-jarige zit gemiddeld aan 0,3 pillen, bij een 75-jarige komt dat op vier stuks per dag.

"In vergelijking met de rest van Europa slikken we te veel", klaagt Annemans de overconsumptie aan. Als de uitgaven aan geneesmiddelen in rekening worden gebracht, dan blijken we 30 procent hoger dan het Europese gemiddelde te zitten.

Experts zeggen dat overmedicalisering al jaren een heikel punt is, en dat er vanuit de overheid weinig gebeurt. "Er is te veel naar de prijs van medicatie gekeken, en niet naar de volumes", zegt Annemans.

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) benadrukt dat er enkele nieuwe projecten op stapel staan om het probleem tegen te gaan. (br.hln)



» Reageer (0)
23-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Besix bouwt Groot Egyptisch Museum

Besix bouwt Groot Egyptisch Museum


http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/9/5/20130823211454/media_xll_6075605.jpg


Aan de voet van de piramides van Gizeh ligt de reusachtige werf van het Groot Egyptisch Museum. De werf, waar tegen 2015 het grootste archeologische museum ter wereld zou moeten oprijzen, wordt gerund door een joint venture tussen het Egyptische Orascom Construction Industries en het Belgische Besix.

Het Groot Egyptisch Museum moet de nieuwe tentoonstellingruimte worden voor een groot deel van de collectie van het Egyptisch museum van Caïro, dat zich op het Tahrirplein bevindt. Meer dan 130.000 stukken, waaronder de elementen van het graf van Toetanchamon, krijgen onderdak in dit gigantische museum met een oppervlakte van 20.000 vierkante meter.

Besix mag het museum bouwen. De opdracht vormt wel een enorme technische uitdaging voor de ingenieurs en architecten. "Het museum bevat geen rechte hoek of parallelle lijnen. Alles is gebaseerd op een driehoekslogica", legt ingenieur Juan Nollet uit.

Door de politieke crisis en het geweld zit het toerisme momenteel in het slop, maar werfverantwoordelijke Alfred Reyniers van Besix richt de blik op de toekomst. "Dit is een toekomstproject dat noodzakelijk is voor de economische ontwikkeling van Egypte."

Reyniers erkent wel dat de politieke impasse problemen stelt op het vlak van de financiering. "54 procent van de financiering moet komen van de Egyptische overheid. Over dat geld beschikken we nog niet, wat vertraging kan opleveren." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Amerikaanse stad verbiedt dakloos zijn

Amerikaanse stad verbiedt dakloos zijn


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/5/4/20130823142620/media_xll_6074989.jpg


In de Amerikaanse staat South Carolina heeft de stad Columbus dakloos zijn vorige week uitgeroepen tot een misdrijf. De stad noemt zich een "magneet voor dakloze mensen" en wil die weg.

Daklozen krijgen de keuze: ophoepelen of opgepakt worden, waarna ze naar een opvangtehuis met 240 slaapplaatsen buiten de stad zullen worden gebracht. Daar mogen ze volgens de politieke blog ThinkProgress niet buiten zonder toelating, terwijl de weg naar het gebouw bewaakt zou worden door de politie. De noodopvang zal open zijn van september tot maart, en zal ook dienen voor de opvang van mensen die de gevangenis verlaten.

Het is Columbus menens: de stad voorziet een kliklijn om de locatie van daklozen door te bellen, terwijl extra politiekrachten de straten in het oog houden en busjes worden ingezet om de daklozen naar het opvangtehuis te brengen. Het stadsbestuur noemt de aanpak een tijdelijke oplossing die uiteindelijk zal leiden tot een langetermijnoplossing.

Toch doet die tijdelijke aanpak vraagtekens rijzen. Zo leven naar schatting 1.621 daklozen in Columbia en omgeving, van wie 25 procent leden zijn van gezinnen met kinderen. Dat zijn dus veel meer mensen dan het opvangtehuis aankan. Volgens een vereniging die de belangen van daklozen behartigt heeft een dergelijke oplossing met een grote opvangplaats in een buitenwijk trouwens nog nooit eerder gewerkt.

Columbia is niet de enige Amerikaanse stad die maatregelen neemt tegen daklozen. Tampa Bay in Florida vaardigde vorige maand nog een wet uit die de politie toelaat mensen die op straat slapen op te pakken en op te sluiten. En dat kost geld, veel geld. Zo berekende Amanda Mole van de Tampa Epoch dat de opsluiting van daklozen in Hillsborough County alleen al 6,6 miljoen dollar (4,9 miljoen euro) per jaar kost.

Dat financiële spook doemt nu ook op in Columbia. Volgens een rapport over het daklozenprobleem zal zeven maanden voltijdse opvang de stad 1,7 miljoen dollar kosten, terwijl het noodplan tot dusver slechts 500.000 dollar heeft gebudgetteerd. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antwerpse forten erg in trek bij parende vleermuizen

Antwerpse forten erg in trek bij parende vleermuizen


http://static2.hln.be/static/photo/2013/8/9/1/20130822133921/media_xll_6072256.jpg


De fortengordel rond het Antwerpse is een belangrijke overwinteringslocatie voor vleermuizen. Dat was al langer gekend, maar nu blijkt dat zwermende vleermuizen op zwoele zomeravonden niet alleen hun winterlocaties verkennen, maar er ook druk paren.

"In Vlaanderen zijn er weinig grote zwermlocaties bekend", zegt vleermuizenexpert Wout Willems (Natuurpunt). "De meeste verblijven zijn kleine bunkers, kelders of ijskelders met maar een klein aantal dieren. Bovendien zwermen er verschillende soorten door elkaar en dat maakt de kans erg klein dat vleermuizen een geschikte partner vinden."

Dat zwermen op zwoele zomeravonden doen vleermuizen enerzijds om een winterplaats te verkennen, maar ook om te paren. "Vlaanderen telt twee locaties die daar uitermate geschikt voor zijn: de Limburgse mergelgroepen, goed voor een kwart van de 13.000 winterslapers in Vlaanderen, maar vooral de Antwerpse forten zijn populaire trekpleisters. In de winter slapen hier naar schatting 6.700 dieren, meer dan de helft dus. In de nazomer komen die de locaties controleren, en er paren."

Zwermende vleermuizen zijn zeer plaatstrouw en de ontwikkeling van nieuwe zwermlocaties duurt jaren. "Dit maakt zwermlocaties zeer kwetsbaar en het maakt ook vleermuizen zelf kwetsbaar, want zwermen is een noodzakelijk proces voor het voortbestaan van vleermuizen." Natuurpunt merkt in dat kader op dat ingrepen nabij winterverblijven pas na degelijk advies van vleermuizenkenners moeten gebeuren.

Vrijdag en zaterdag vindt overigens de Europese Nacht van de Vleermuis plaats, waarbij Natuurpunt, het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vleermuizenwerkgroep bezoekers op meer dan 50 locaties laten kennismaken met de nachtdieren. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom slippers dodelijk kunnen zijn

Waarom slippers dodelijk kunnen zijn


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/2/8/20130822172527/media_xll_6072878.jpg


Heel wat vrouwen zetten onbewust hun leven op het spel door met slippers achter het stuur te kruipen, dat heeft Brits onderzoek aangetoond.

Uit onderzoek blijkt dat slippers de verplaatsing van de voeten van chauffeurs tussen de remmen en de gaspedaal met 0,1 seconde vertragen. Daarnaast beperken ze de remkracht van de rijder met drie procent in vergelijking met veiliger schoeisel. Dat is het equivalent van vier meter bij 100 km/u. Uit een enquête blijkt dat de helft van de chauffeurs ongeschikt schoeisel achter het stuur dragen, terwijl een op de vijf chauffeurs schoenen die al bijna een ongeval hadden veroorzaakt blijft dragen.

Een op de vier maakte al mee dat een schoen onder een pedaal bleef zitten. Een derde gaf zelfs toe dat rijden met slippers een nachtmerrie is, 27 procent ervaarde al een probleem wanneer ze deze in de auto droegen. Een kwart verkiest simpelweg stijl boven veiligheid.

Daarnaast onthulde het onderzoek dé vijf zomerse schoenen die het rijden bemoeilijken:
1. Slippers
2. Blote voeten
3. Sleehakken
4. Espadrilles
5. Sandalen



» Reageer (0)
22-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fors minder doden door hart-en vaatziektes

Fors minder doden door hart-en vaatziektes


http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/4/13/20130821203211/media_xll_6070993.jpg


Het aantal doden door hart- en vaatziekten is in België bij de populatie jonger dan 65 jaar in de periode 1980-2004 met 62 procent gedaald bij mannen, en met 58 procent bij vrouwen. Dat zegt cardioloog en epidemioloog Guy De Backer, professor-emeritus van de UGent. Dat komt door een gezondere levensstijl en door betere medische behandelingen. Desondanks sterft 20 à 25 procent van de Belgen jonger dan 65 nog steeds aan hart- en vaatziektes.

"Specifiek voor acute hartaanvallen beschikken we over een register van alle fatale en niet-fatale hartaanvallen in de Gentse populatie van 25 tot 69 jaar", zegt Guy De Backer. "Bij mannen stelden we in de periode tussen 1984 en 2008 een daling van 49 procent vast, bij de vrouwen een daling van 47 procent."

"Voor 60 procent is die evolutie te danken aan preventie (minder roken, gezondere voeding en meer bewegen), voor 40 procent aan een betere behandeling", aldus professor De Backer. Bij behandeling dient gedacht aan de introductie van betablokkers, van plaatjesaggregatieremmers zoals aspirine, van cholesterolverlagende medicijnen en ingrepen met ballondilataties en coronaire overbruggingen.

Een verdere daling kan bereikt worden door defibrillatoren te voorzien op plaatsen waar veel mensen samenzijn. "Dan moeten de burgers ook geïnstrueerd worden om die toestellen te gebruiken wanneer ze geconfronteerd worden met iemand die een hartstilstand door een acute hartaanval krijgt", zegt De Backer.

Ondanks de spectaculaire daling in de mortaliteit zijn hart- en vaatziektes nog altijd verantwoordelijk voor 20 tot 25 procent van de doden jonger dan 65.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieus zeemonster spoelt aan op Spaans strand

Mysterieus zeemonster spoelt aan op Spaans strand


http://static2.hln.be/static/photo/2013/5/6/12/20130822101818/media_xll_6071607.jpg


In het Spaanse Villaricos is een week geleden een bizar wezen aangespoeld op het strand. Het is zo'n vier meter lang. Niemand weet wat het in verregaande staat van ontbinding verkerende dier precies is, en speculaties swingen de pan uit.

Berichten over het wezen doken al snel op in Spaanse media, waar men het heeft over een zeedraak. Er is ook sprake van een soort monster van Loch Ness of een gemuteerde vis.

Onderzoek door marinebiologen moet nu duidelijkheid brengen, al denken wetenschappers op basis van de foto's aan een voshaai of een riemvis, ook wel haringkoning genoemd. Die dieren zijn gemiddeld drie meter lang, maar er zijn exemplaren van ruim tien meter gekend.

Wat wel zeker is, is dat het aangespoelde dier verschrikkelijk stonk. Het karkas werd dan ook begraven in afwachting van nader onderzoek. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel rimpels? Dat is de schuld van je moeder

Veel rimpels? Dat is de schuld van je moeder


http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/5/7/20130822105519/media_xll_6071827.jpg


Wetenschappers hebben een set genen ontdekt dat het verouderingsproces beïnvloedt en enkel door moeders aan hun kinderen wordt doorgegeven. Als er een fout zit in dit stukje DNA zul je vroegtijdig verouderen. Het gevolg is dat je niet alleen meer rimpels krijgt, maar ook dat je minder lang leeft.

De Zweedse en Duitse onderzoekers ontdekten dat schade aan de mitochondriën, de kleine krachtcentrales in onze cellen die voeding in energie omzetten, ouderdomskwaaltjes versnelt. Deze schade wordt niet alleen veroorzaakt door omgevingsfactoren in je leven, maar ook door genetische mutaties die je moeder heeft doorgegeven.

Normaal en beschadigd DNA wordt doorgegeven van generatie op generatie. Het DNA dat invloed heeft op hoe we ontwikkelen komt van beide ouders en zit in de nucleus van de cel, de genen in de mitochondriën (mDNA) staan daar helemaal los van en komen alleen van je moeder. De vorsers bestudeerden muizen en ontdekten dat schade aan mDNA kan resulteren in ernstige genetische ziekten. Maar zelfs geringe schade hieraan kan het verouderingsproces versnellen.

De Zweedse professor Nils-Goran Larsson die meewerkte aan het onderzoek: "Het mitochondriale DNA van je moeder beïnvloedt je eigen verouderingsproces. Als je mDNA met mutaties van je moeder erft, word je sneller ouder. De meeste schade is een gevolg van omgevingsfactoren, dat betekent dat geërfde mDNA-schade nooit de enige verklaring voor het verouderingsproces kan zijn, maar het is er wel een belangrijk onderdeel van."

Beschadigd mDNA werd in verband gebracht met een reeks ouderdomsziekten als hartproblemen, diabetes en dementie. Hoe ouder je wordt, hoe vatbaarder mDNA is voor schade. Wanneer je geërfde mutaties bij natuurlijke schade optelt, kan dit resulteren in vroegtijdige veroudering. Het is de onderzoekers wel nog niet duidelijk in welke mate beschadigd mDNA dat van moeder op kind doorgegeven wordt het verouderingsproces beïnvloedt. Dit onderzoek kan wetenschappers helpen om het verouderingsproces te vertragen met medicatie.  (br.hln)



» Reageer (0)
21-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifanten bevrijd uit toeristische badplaatsen in Thailand

Olifanten bevrijd uit toeristische badplaatsen in Thailand


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/0/0/20130821154320/media_xll_6070530.jpg


De autoriteiten hebben in verschillende badplaatsen in het zuiden van Thailand 14 illegaal gehouden olifanten bevrijd. De dieren werden in populaire vakantiegebieden in de provincies Krabi, Phuket en Phang Nga voor attracties zoals olifant rijden ingezet, meldt de organisatie voor de bescherming van de biodiversiteit Traffic.

De eigenaars hadden valse papieren gebruikt voor de registratie van de dieren. Vermoedelijk werden de olifanten door smokkelaars gevangen in de Thaise nationale parken waar ze in het wild leven. "De illegale handel in levende olifanten vormt een groot gevaar voor de Aziatische olifantensoort. We zijn echt blij met deze belangrijke stap van de Thaise overheid", zei Naomi Doak van Traffic.

Naar Thais recht zijn wilde olifanten beschermd, getemde dieren met de juiste documenten mogen echter als lastdieren gebruikt worden. Terwijl de handel in ivoor uit Afrika of van wilde Aziatische olifanten in Thailand verboden is, laat het land de verkoop van slagtanden van tamme inheemse dieren wel toe. Stropers en handelaars maken echter van dit achterpoortje gebruik om Afrikaans ivoor ongedeclareerd te verkopen. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gedaan met crashdieet: gespierd is het nieuwe slank

Gedaan met crashdieet: gespierd is het nieuwe slank


http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/3/2/20130821150318/media_xll_6070397.jpg


Work-outs om slank te worden als Pilates en yoga hebben afgedaan in de Amerikaanse stad New York, ze moeten er plaats maken voor gewicht heffen en andere zware sportsessies. Dames willen er namelijk niet meer op de graatmagere modellen lijken, een gespierd lichaam is er het nieuwste schoonheidsideaal.

Het schoonheidsideaal in New York, een stad waar veel modellen wonen, was decennialang graatmager. Velen spendeerden daarom uren in fitnesscentra op cardiotoestellen om zo snel mogelijk calorieën te verbranden. Nu ruilen ze deze in voor oefeningen met gewichten voor een gespierd lichaam. Vooral intervaltrainingen waarin cardio-oefeningen met sterktetraining afgewisseld worden zijn erg populair. Zelfs de graatmagere actrice Jennifer Aniston heeft haar yogaroutine verstevigd met weerstandsbanden om haar voor te bereiden voor haar nieuwste rol als stripper.

Fitnessinstructrice Donna Cyrus: "De gemiddelde vrouw in New York ziet er nu anders uit dan enkele jaren geleden. Nu zijn stevige en lange spieren aantrekkelijk. Yoga is steeds minder populair, de vraag naar sterktetraining is ontzettend gestegen. Ook is UXF training tegenwoordig erg in. Tijdens zo een sessie ga je krachtpatsers als John Massis achterna en trek je zware gewichten vooruit of hef je reusachtige banden boven je ooofd. Ook zijn boot camps erg trendy. Veel dames willen tegenwoordig gespierde armspieren en een sixpack. En deze trend is niet enkel populair bij jonge meisjes, steeds meer mama's en veertigplussers willen sterker worden, omdat ze denken dat ze er zo jonger willen uitzien."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Studies spreken elkaar tegen: hoeveel kopjes koffie mag je elke dag drinken?

Studies spreken elkaar tegen: hoeveel kopjes koffie mag je elke dag drinken?


http://static3.hln.be/static/photo/2013/7/16/12/20130729112451/media_xll_6021297.jpg


Dagelijks meer dan vier kopjes koffie opnemen verhoogt de kans op vroegtijdige sterfte aanzienlijk, als we een Amerikaans onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd mogen geloven. Een andere studie heeft deze week echter aangetoond dat dezelfde hoeveelheid cafeïne net goed is voor je lever. Experts geven daarom voor eens en altijd duidelijk advies hoeveel kopjes van het zwarte goud je veilig kan consumeren.

Een nieuwe grootschalige studie verricht door een team van internationale onderzoekers suggereert dat hoe meer cafeïne je opneemt, hoe beter je lever beschermd is tegen bepaalde ziekten. Vier kopjes van een cafeïnehoudende drank helpen een vette lever te bestrijden en kunnen mogelijk deze ziekte voorkomen, zo blijkt uit onderzoek op cellen en muizen. Mensen met een vette lever ervaren symptomen zoals vermoeidheid, een ongemakkelijk gevoel in de buik en slapheid.

Bijna 70 procent van de mensen wereldwijd die met obesitas en diabetes kampen, hebben een vette lever. En bijna 30 procent van de Amerikaanse volwassenen kampen met deze aandoening. Naast een gezond eetpatroon en sport is er geen efficiënte behandeling voor deze ziekte.

Eerder deze week echter heeft een andere Amerikaanse studie aan de universiteit van South Carolina aangetoond dat het sterftecijfer bij mensen jonger dan 55 jaar die meer dan 28 tassen koffie per week dronken met de helft toenam. Dat was niet het geval bij 55-plussers. De vorsers bestudeerden 40.000 mensen tussen 20 en 87 jaar tussen 1979 en 1998. In de loop van de studie overleden 2.500 deelnemers.

Een frappante ontdekking van deze studie was dat de impact van koffie groter is op vrouwen. Waarom de consumptie van koffie mogelijk dodelijk is, is nog steeds een raadsel voor de onderzoekers. Een mogelijke verklaring is dat mensen die veel koffie drinken ook meer alcohol opnemen en andere ongezonde levenskeuzes maken. De consumptie ervan kan namelijk gepaard gaan met andere slehcte gewoonten als laat gaan slapen en een ongezond eetpatroon.

Onderzoeker Steven Blair waarschuwt daarom jonge mensen dat ze niet te veel koffie mogen drinken. Sommige studies suggereren dat deze drank de bloeddruk kan verhogen en de werking van adrenaline en insuline kan veranderen. Andere hebben het positieve effect op het immuunsysteem en cognitieve prestaties aangetoond.

Hoeveel kopjes koffie per dag mag je nu daadwerkelijk drinken zonder dat je risico loopt vroegtijdig te sterven? Professor Chip Lavie zegt dat de recentste onderzoeken suggereren dat het veilig is om dagelijks twee tot drie kopjes te drinken. Dit kan zelfs voordelig zijn voor je gezondheid. Wel is het belangrijk dat je daarnaast er een gezonde levensstijl op nahoudt. Als je gezond en niet zwanger bent, kunnen zelfs vier kopjes geen schade aanrichten. Ook is het belangrijk naar je lichaam te luisteren. Wanneer je negatieve effecten opmerkt, zoals slaapproblemen of nervositeit, dan is het tijd om te minderen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geïsoleerde indianenstam duikt op uit jungle en vraagt om bananen

Geïsoleerde indianenstam duikt op uit jungle en vraagt om bananen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






Leden van één van de meest geïsoleerde stammen ter wereld zijn even uit de Peruviaanse jungle gekomen om voedsel te vragen. Dit hebben lokale activisten laten weten. Het voorval vond in juni plaats maar pas nu werden de beelden vrijgegeven.

De Mashco-Piro-stam zocht contact met enkele dorpelingen aan de oever van de rivier Las Piedres bij het plaatsje Monte Salvado. Tientallen indianen gewapend met speren vroegen om bananen, touwen en machetes. De sfeer was gespannen. De dorpsbewoners vreesden voor hun leven. Sommige indianen wilden de rivier oversteken maar werden uiteindelijk tegengehouden door een parkwachter van FENAMAD, een belangenorganisatie voor het behoud van het regenwoud. Hij kon ze overtuigen om naar een bananenplantage te gaan wat verderop.

De regering verbiedt direct contact met de geïsoleerde stammen omdat het immuunsysteem van de indianen niet is opgewassen tegen bacteriën die andere Peruvianen met zich meedragen.

Volgens antropologe Beatriz Huertas migreert de Mashco-Piro-stam soms doorheen de jungle omwille van droogte maar leeft ze in totale afzondering. Dit is de tweede keer op korte tijd dat ze zich laten zien. Ook in 2011 doken ze op aan een andere rivier. "Misschien zijn ze boos omdat hun leefgebied steeds kleiner wordt door de houtkap en er olie en gas wordt gewonnen door buitenstaanders", aldus Huertas. "Wellicht vragen ze daarom voedsel en gebruiksvoorwerpen ter compensatie."  (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!