Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




22-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sergio Herman neemt na 25 jaar afscheid van Oud Sluis met pakkende brief op Twitter

Sergio Herman neemt na 25 jaar afscheid van Oud Sluis met pakkende brief op Twitter

http://static2.hln.be/static/photo/2013/6/9/13/20131222090324/media_xll_6350053.jpg

Het doek is nu definitief gevallen over Oud Sluis: topchef Sergio Herman (43) bereidde gisteren zijn laatste avondmaal in het driesterrenrestaurant in het Zeeuws-Vlaamse Sluis. 42 uitverkoren tafels mochten er proeven van een - ongetwijfeld - overheerlijk stuk culinaire geschiedenis. De chef-kok zelf stuurde deze nacht een origineel dankwoord via Twitter de wijde wereld in: "Merci, merci, merci, 25 jaar Oud Sluis" en dan... een getypte brief.

140 tekens schenkt Twitter de gebruiker om een korte, gebalde boodschap wereldkundig te maken. Te weinig, ditmaal, voor Sergio Herman. Hij typte een hele afscheidsbrief op papier, scande die in en postte het document via een tweet. Altijd nét dat tikje anders... het kenmerkt de allergrootsten.

Het werd een pakkende brief, van een sensitieve, sensationele sterrenchef. Maar liever niet sentimenteel, zoals hij zelf aangeeft, en verre van zeemzoeterig. Stoppen op een hoogtepunt: die ingeving is - opnieuw - niet iedereen gegeven. Sergio Herman blikt in de brief dan ook tevreden terug vanop de top, die hij met hard zwoegen bereikt heeft: "Ik ben daarbij zeer diep gegaan, te diep misschien."

Het zal niemand verbazen dat Sergio Herman na al die jaren vergroeid is met zijn Oud Sluis, tot in "elke vezel in mijn lichaam". Het is ook geen definitief afscheid van zijn geweldige gastronomische kunsten. Hij blijft koken en maakt afspraak met de klant in zijn twee andere restaurants. "Daarom zeg ik: tot ziens, tot volgend jaar bij Pure C in Cadzand en The Jane in Antwerpen. (...) Want ik ben een chef en dat zal ik altijd blijven." (br.hln)

https://pbs.twimg.com/media/BcC2Dh4IIAAWyhB.jpg


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jan Decleir keert terug in film Mike van Diem

Jan Decleir keert terug in film Mike van Diem

http://static1.hln.be/static/photo/2013/16/0/12/20131222091206/media_xll_6350367.jpg

Jan Decleir gaat weer samenwerken met de Nederlandse regisseur Mike van Diem. De acteur zal te zien zijn in de romantische komedie 'De Surprise' die Van Diem naar verwachting volgend jaar gaat draaien. Dat heeft producent Isabella Films gemeld.

Van Diem en Decleir werkten eerder samen aan 'Karakter', dat werd bekroond met een Oscar. Eerder werd al bekend dat acteur Jeroen van Koningsbrugge de hoofdrol gaat spelen in 'De Surprise'. Het wordt de eerste speelfilm van Mike van Diem sinds 'Karakter' uit 1997.

De Surprise is gebaseerd op een kort verhaal van Belcampo en vertelt over een excentrieke multimiljonair die een overeenkomst sluit om zichzelf naar een andere wereld te laten helpen. Bij het uitzoeken van zijn doodskist ontmoet hij een jonge vrouw die precies hetzelfde contract heeft getekend. Als de twee verliefd worden op elkaar, willen ze onder de deal uit. Maar dat blijkt zo gemakkelijk nog niet te zijn.

De film wordt gedeeltelijk Engelstalig. Wie de vrouwelijke hoofdrol gaat spelen is nog niet bekend. Producent Isabella Films legt op dit moment de laatste hand aan de financiering, onder meer door particulieren te vragen te investeren in de film. (br.hln)


» Reageer (0)
21-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Queen - Thank God It's Christmas

Queen - Thank God It's Christmas

Klik op de foto om ze te beluisteren





"Thank God It's Christmas" is een kerst single van de Britse rockband Queen. Het is geschreven door gitarist Brian May en drummer Roger Taylor.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huskypup leert huilen

Huskypup leert huilen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Heel schattig , deze pup, een Husky van 20 dagen, wordt door een jongetje aangemoedigd om te huilen. Het beestje doet zijn best en... dat geeft een bijzonder resultaat.

Belka woont, volgens het bijschrift op YouTube, in Churchill, Manitoba. Haar naam betekent 'eekhoorn' in het Russisch maar het betreft wel degelijk een Husky.

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappers transformeren 60-jarige in 20-jarige

Wetenschappers transformeren 60-jarige in 20-jarige

http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/3/13/20131220134744/media_xll_6347293.jpg

Wetenschappers hebben een manier ontdekt om het verouderingsproces om te keren, professoren aan de universiteit van Harvard zijn erin geslaagd bij een 60-jarige de klok aanzienlijk terug te draaien.

De doorbraak biedt vooruitzichten qua behandelingen van ouderdomsziekten als kanker en diabetes, dat werd gisterenavond onthuld door wetenschappers aan de universiteit van Harvard. Ze ontdekten dat bij jonge muizen communicatie in individuele cellen snel en frequent is. Maar wanneer de dieren ouder worden, vertraagt dit en versnelt de veroudering. Om de communicatie te verbeteren gaven de onderzoekers de dieren een injectie met het bestanddeel NMN, wat het niveau van het molecule genaamd NAD verhoogt. Dit herstelt het communicatienetwerk van de cellen.

Moleculair bioloog David Sinclair: "Het verouderingsproces kun je vergelijken met een getrouwd koppel, als ze jong zijn, communiceren ze goed. Maar na een tijdje neemt de communicatie af, door dit weer recht te zetten, keer je het verouderingsproces om. Bij muizen kon dit verouderingsproces in een week teruggedraaid worden, hierdoor werd een 60-jarige op bepaalde vlakken in een 20-jarige getransformeerd. Dit was onder meer het geval bij de afname van spieren. De proefprojecten bij mensen kunnen in 2014 starten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Samson & Gert Kerstshow voor het eerst in Plopsa Theater

Samson & Gert Kerstshow voor het eerst in Plopsa Theater

http://oi39.tinypic.com/2vio6c3.jpg

In De Panne is vandaag de nieuwe kerstshow van Samson en Gert in première gegaan. In totaal staan er in de kerstvakantie 24 shows gepland. Studio 100 organiseert de jaarlijkse kerstshow voor het eerst in het eigen Plopsa Theater.

De nieuwe kerstshow wordt helemaal opgehangen aan een droom van Samson. De sprekende hond krijgt een opdracht van de assistent van de kerstman. Samson en zijn vrienden beleven hun gebruikelijke avonturen tijdens de tocht naar de kerstman.

Vandaag stonden de eerste drie voorstellingen op het programma. "Alles is heel goed verlopen, we zijn heel tevreden", zegt Gert Verhulst. "De reacties waren ook heel positief." Op 8 dagen tijd zal de kerstshow 24 keer opgevoerd worden. "Die zijn ondertussen zo goed als uitverkocht. We konden misschien iets meer shows plannen, maar we hebben eerder laag ingezet omdat we niet wisten of de mensen de weg naar De Panne zouden vinden."

In het verleden was de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen de vaste locatie van de Samson & Gert Kerstshow. De nieuwe zaal in Plopsaland De Panne biedt veel voordelen. "Technisch is het Plopsa Theater veel beter uitgerust. We kunnen ook veel meer decorwissels doen. Iedereen, ook de acteurs, was alvast superenthousiast."

Het is nog niet zeker dat de kerstshow definitief in De Panne blijft. "Dat is natuurlijk afhankelijk van de reacties, maar volgend jaar blijven we zeker nog in De Panne."

De voorstellingen van de Samson & Gert Kerstshow lopen nog tot 30 december. Er zijn enkele tickets beschikbaar voor de shows van 29 en 30 december. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spierpijn knabbel je weg met deze vruchten

Spierpijn knabbel je weg met deze vruchten


http://oi43.tinypic.com/qpiaa8.jpg

 

Was jouw goed voornemen ook meer bewegen? Dan is de kans op pijnlijke spieren ineens aanzienlijk groter. Voor anderen is de dalende temperatuur dan weer de oorzaak van spierpijn en een verkrampt gevoel. Gelukkig hoef je niet automatisch te grijpen naar ontstekingsremmers en pijnstillers, je kan de klachten namelijk ook aanpakken door het eten van kersen, blauwe bessen en granaatappels. Even kijken hoe dat komt!

In verschillende wetenschappelijke onderzoeken werd al gezocht naar het verband tussen spierpijn en voedingsstoffen met een genezende werking. We gaan hier alvast dieper in op drie van deze wondervruchten.

Blauwe bessen
Een recente studie uit Nieuw-Zeeland stelt dat de antioxidanten in blauwe bessen vermoeide spieren oppeppen door het aanpakken van het teveel aan vrije radicalen die ontstaan tijdens fysieke inspanning. Bovendien helpen deze bessen ook bij het boosten van concentratie en het verlagen van de bloeddruk.

Blauwe bessen kan je op heel veel manieren opnemen in je eetpatroon: puur natuur als tussendoortje, verwerkt in een heerlijke smoothie, in een kom musli met magere melk of gepureerd in magere natuurkaas. Je kan natuurlijk ook altijd het sap drinken.

Kersen
Britse onderzoekers hebben sinds kort ontdekt dat het drinken van geconcentreerd kersensap effectief is bij het verhelpen van spierpijn na een workout. Proefpersonen dronken gedurende tien dagen twee keer per dag een glaasje van dit sap en kregen een intensieve weerstandstraining voor de benen.

In tegenstelling tot de doelgroep die het kersensap niet dronk, herstelden zij veel sneller van de effecten van de training. Kersen hebben namelijk ontstekingsremmende eigenschappen en bevatten daarnaast ook veel antioxidanten.

Granaatappels
Diezelfde vlieger gaat op voor granaatappels. Het zijn net als blauwe bessen en kersen natuurlijke 'NSAID's' (ontstekkingsremmende medicatie zonder steroïden), jullie ongetwijfeld beter bekend als ibuprofen en aspirine. Alleen is het in dit geval dan puur natuur. Ook granaatappels hebben dus de kracht om spierschade door fysieke inspanningen aan te pakken. Uiteraard geldt dit ook voor druiven, acaibessen en veenbessen.

Volgende keer dat je last hebt van spierpijn, grijp dan niet meteen naar het medicijnenkistje, raadpleeg liever de fruitmand!

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelden geziene Van Gogh voortaan in National Gallery

Zelden geziene Van Gogh voortaan in National Gallery

http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/6/2/20131220212225/media_xll_6347942.jpg

De National Gallery in Washington is via een schenking eigenaar geworden van een schilderij van Vincent Van Gogh dat zelden het publieke zonlicht heeft gezien. Dat heeft het museum in de Amerikaanse hoofdstad vandaag gemeld.

Het gaat om 'Champ de blé vert, Auvers' (Groen tarweveld, Auvers), een 73 bij 93 centimeter groot landschap in groen en blauw uit 1890 dat de Nederlandse impressionist hoogstwaarschijnlijk schilderde enkele weken voor zijn dood.

Het werk maakte deel uit van de nalatenschap van de in 1999 overleden 'filantroop' Paul Mellon, die het in december 1995 had gekocht.

Voortaan beschikt de Gallery over negen Van Goghs, waarvan er zes worden tentoongesteld. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna 1.000 neushoorns gesneuveld in Zuid-Afrika

Bijna 1.000 neushoorns gesneuveld in Zuid-Afrika

http://static0.hln.be/static/photo/2013/18/4/10/20131219163007/media_xll_6345220.jpg

Sinds het begin van 2013 werden in Zuid-Afrika al bijna 1.000 neushoorns gedood om hun hoorn op de Aziatische zwarte markt te kunnen verkopen.

Het aantal neushoorns dat het slachtoffer werd van stroperij sinds januari 2013 staat nu al op 946. De vraag in Azië naar de hoorn van de neushoorn, die zonder enige wetenschappelijke onderbouwing gebruikt wordt in traditionele geneeskunde of als afrodisiacum, doet het afslachten van de dieren toenemen. In 2007 werden slechts 13 neushoorns illegaal gedood in Zuid-Afrika, maar dat aantal stijgt elk jaar sterk, tot 668 in 2012.

In Zuid-Afrika leeft ongeveer 80 procent van de neushoornpopulatie van de wereld, in totaal geschat op 25.000. De hoorns van de dieren zijn opgebouwd uit keratine, net zoals menselijk haar en nagels.

Internationale bendes met gesofisticeerd materiaal nemen de dieren vanuit helikopters in het vizier, waarna jagers de hoorn van de nog levende dieren afsnijden. Er werden dit jaar al 330 personen gearresteerd voor de misdrijven. Tot nu toe konden de criminelen vaak aan de veiligheidsdiensten ontkomen, ook al werden er soldaten ingezet in het wereldbekende Krugerpark dat het doelwit was van verschillende aanvallen, met al 573 dode dieren sinds 1 januari 2013.

In het Keniaanse natuurreservaat Masai Mara hebben enkele zwarte neushoorns een microchip in hun hoorn en een oormerk gekregen, meldt het Wereldnatuurfonds (WWF). De technologie moet helpen om de stroperij te bestrijden.

Sinds begin dit jaar werden in Kenia 21 neushoorns gedood voor hun kostbare hoorn. Het WWF leverde nu chips en scanners aan het Oost-Afrikaanse land zodat de neushoorns beter kunnen worden gevolgd. In de loop van volgend jaar krijgen alle 1.030 witte en zwarte neushoorns een chip en oormerk. De inschakeling van technologie is een belangrijk wapen in de strijd tegen neushoornstropers. Het wordt zo ook mogelijk om in beslag genomen hoorns aan een gestroopt dier te koppelen, aldus het WWF.

"Stropers van bedreigde diersoorten worden steeds ingenieuzer om aan de massale vraag naar hoorn te voldoen. Het is dan van groot belang dat Kenia ook technische hoogstandjes inzet om de toekomst van de neushoorn zeker te stellen", zegt Mohammed Awer van WWF Kenia. De illegale handel in bedreigde dieren is voor criminele bendes een miljardenbusiness.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.H&M bant angorawol definitief

H&M bant angorawol definitief

http://static2.hln.be/static/photo/2013/16/14/14/20131221030330/media_xll_6348239.jpg

H&M liet gisteren weten dat het besluit, om de productie van kleding met angorawol te stoppen, definitief is. Het besluit volgt op de ophef die ontstond over de wijze waarop angorakonijnen zonder verdoving worden geplukt.

"Als verantwoordelijk bedrijf hebben we besloten de productie van angoraproducten definitief te staken", liet H&M weten. Het bedrijf had eerder al bekend gemaakt de wolproducten tot nader orde niet te verkopen; dat besluit is nu dus definitief geworden.

De rel rond de wol ontstond toen dierenorganisatie PETA beelden liet zien over het plukken van de gillende konijnen. (br.hln)


» Reageer (0)
20-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nooit meer vlekken dankzij deze uitvinding

Nooit meer vlekken dankzij deze uitvinding

Klik op de foto om het filmpje te bekijken

Voor onhandige en luie mensen heeft een Amerikaanse student de oplossing gevonden: een T-shirt dat je simpelweg niet vuil kan maken. Zelfs na ongelukjes met cola, tomatenketchup, mosterd en rode wijn blijft het kledingstuk vlekkeloos. Het kledingstuk 'Silic' is gemaakt van polyester, dat bewerkt werd door een combinatie van chemicaliën om de stof waterbestendig maken.

De universiteitsstudent Platel uit San Francisco maakte eerst een prototype van dit kledingstuk met een spraymiddel, maar het effect bleef maar gedurende een wasbeurt. Hij zocht dan naar een manier om de technologie in het weefsel te verwerken. De nieuwe versie heeft miljarden silicapartikels die gebonden zijn aan de vezels op microscopisch niveau. Dit betekent dat het materiaal je huid niet zal irriteren en net zo comfortabel als een doorsnee shirt aanvoelt. Wanneer vloeistoffen op basis van water het oppervlak raken, rollen ze er simpelweg af.

Uitvinder Patel ontwikkelde het kledingstuk en geeft tips hoe dragers zeker kunnen zijn dat de t-shirt waterproof blijft. "Gebruik geen wasverzachter, bleekmiddel of was het niet samen met kleuren en strijk het kledingstuk niet. Om de waterbestendigheid te reactiveren, moet de T-shirt in een droogkast gestopt worden op een lage temperatuur om de drie wasbeurten."  (br.hln)

» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1 vrouw op 200 denkt dat ze onbevlekt zwanger raakte

1 vrouw op 200 denkt dat ze onbevlekt zwanger raakte

http://static3.hln.be/static/photo/2013/9/8/7/20131219133612/media_xll_6344527.jpg

Dit moet wel een van de bizarste onderzoeken zijn: Amerikaanse academici ontdekten dat meer dan 0,5 procent van een groep jonge ondervraagde vrouwen echt gelooft dat ze onbevlekt zwanger raakten. Deze mama's dachten dus dat ze nog maagd waren op het moment dat ze van hun eerste kind bevielen.

7.870 vrouwen tussen 15 en 28 jaar werden door wetenschappers aan de universiteit van North Carolina ondervraagd, meer dan 0,5 procent van hen zeiden dat ze maagd waren op het moment dat ze bevielen, zonder dat ze een IVF-behandeling hadden ondergaan. De meisjes waren 12 tot 18 jaar toen ze aan het onderzoek begonnen in het schooljaar 94/95. Ze werden gedurende 14 jaar op regelmatige tijdstippen opgevolgd. Bij 45 van de 5.340 zwangerschappen die gedurende al die jaren voorkwamen, zeiden de vrouwen dat bij de verwekking van het kind geen man aan te pas was gekomen.

Hoofdonderzoekster Amy Herring en haar collega's ontwikkelden een experiment waarbij de deelnemers spontaan moesten antwoorden op vragen van een computer. De onderzoekers vroegen niet specifiek of ze nog maagd waren, maar ze gebruikten de antwoorden om een tijdlijn van hun seksleven en zwangerschap te maken. De gemiddelde leeftijd van de zogenaamde 'zwangere' maagden was 19,3 jaar. 31 procent van hen hed een kuisheidsgelofte. Slechts 15 procent van de niet-maagden hadden de gelofte afgelegd, waarbij de meisjes beloven geen seks voor het huwelijk te hebben.

Ook blijkt dat deze maagden zelden of nooit met hun ouders over seks of anticonceptie praatten. 28 procent van hen wist ook niet hoe ze een condoom moesten gebruiken. De vrouwen in kwestie kregen vaker jongens dan meisjes en waren vaak zwanger in de weken voor kerstmis. Professor Herring zegt dat er nog geen enkel medisch bewijs is geleverd dat de mens zwanger kan raken zonder geslachtsgemeenschap. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunnen dieren nadenken?

Kunnen dieren nadenken?

http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/1/9/20131219153135/media_xll_6344979.jpg

Om een antwoord op deze vraag te vinden, verzamelen zich in Gent vandaag en morgen psychologen, biologen en zoölogen uit Europa en Noord-Amerika om ervaringen en kennis uit te wisselen.

Sceptici denken dat ogenschijnlijk intelligent gedrag niet berust op inzicht, maar het gevolg is van het belonen van gewenst gedrag en het afstraffen van ongewenst gedrag. "Anderzijds zijn er mensen die toch meer geneigd zijn te geloven dat dieren blijk geven van inzicht", aldus professor Tom Beckers (KU Leuven en Universiteit van Amsterdam). "Ik verwacht niet te weten wie gelijk heeft, maar hoop wel dat de twee 'kampen' meer inzicht kunnen verschaffen in elkaars argumenten en wat cruciale stappen moeten zijn voor verder onderzoek."

Beckers zelf sluit niet uit dat dieren tot grotere inzichten in staat zijn. "Ik baseer me onder meer op bevindingen uit de literatuur, waarbij mensen echt wel hun best deden om puur conditioneringsverklaringen uit te sluiten. Probleem bij observaties in het wild is wel dat je niet weet wat voor ervaringen dieren al gehad hebben en of hun gedrag niet puur instinctief is."

Bij de onderzoekers die vandaag en morgen vergaderen, zitten mensen die met primaten, ratten en vogels werken. Professor Beckers onderzoekt of ratten een soort van nieuwe wiskunde aangeleerd kunnen krijgen. "Cruciaal is niet kijken wat ze kunnen aanleren, maar wel wat ze doen in nieuwe situaties", zegt hij. In het onderzoek kregen dieren eten bij twee soorten signalen, maar niet bij een combinatie van die signalen, wat ze snel wisten. In een vervolgonderzoek wordt hetzelfde gedaan met andere signalen, maar waarbij ze wel eten krijgen bij de twee samen.

Het symposium wordt ondersteund door de Universiteit Gent, de KU Leuven, de federale overheidsdienst Wetenschapsbeleid (Belspo), en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO).(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.J.K. Rowling brengt Harry Potter naar theater

J.K. Rowling brengt Harry Potter naar theater

http://static1.hln.be/static/photo/2013/17/13/8/20131220045754/media_xll_6346283.jpg

J.K. Rowling werkt aan een toneelstuk over Harry Potter. Het stuk gaat volgens Daily Mail over de jonge jaren van Harry, voordat hij naar de tovenaarsschool Zweinstein gaat.

De schrijfster van de beroemde boekenserie gaat het theaterstuk co-produceren en ze zal samenwerken met de schrijver van het script. Het verhaal moet een inkijkje geven in het hart van de inmiddels wereldberoemde tovenaar, door te focusen op zijn jeugd als een weeskind en buitenbeentje.

Het stuk moet binnen twee jaar te zien zijn in de Londense theaterwijk West End. (br.hln)


» Reageer (0)
19-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaming wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

Vlaming wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

http://static2.hln.be/static/photo/2013/3/12/4/20131218234741/media_xll_6343324.jpg

Met slechts dertien fouten heeft Vlaming Dirk Bosmans (36) dit jaar het Groot Dictee der Nederlandse Taal gewonnen. Hij maakte zeven spelfouten in de tekst 'Een przewalskipaardenmiddel' van Kees van Kooten en zag daarnaast zes taalfouten over het hoofd.

De Nederlandse grafisch ontwerper Joke Beltman (49) uit Arnhem eindigde als tweede. Ook zij maakte 13 fouten, waaronder 8 spelfouten. Op de derde plaats met 15 fouten eindigde de 21-jarige Emilie Cardon uit Lokeren, deze Vlaamse is studente Biochemische Wetenschappen.

Bij de prominenten werd de top 3 gevormd door poëzieperformer Maud Vanhauwaert (21 fouten, waarvan 14 spelfouten), hoogleraar Paul Schnabel (21 fouten, waarvan 16 spelfouten) en VRT-journaliste Ann de Bie (22 fouten, waarvan 13 spelfouten).

De 19 Nederlandse prominenten maakten gemiddeld 40 fouten in de dicteetekst. De tien bekende Vlamingen maakten gemidddeld 31 fouten. Ook bij de gewone deelnemers scoorden de Vlamingen beter. De 20 lezers van de Volkskrant maakten gemiddeld 27 fouten, de tien lezers van de Vlaamse krant De Morgen gemiddeld 26,5.

Dicteewinnaar Bosmans struikelde naar eigen zeggen over de woorden macedoine ("dus zonder cedille"), criticaster ("had ik met een k gespeld"), lammenadige, wiewauwde, gardekorps ("allemaal woorden die ik niet ken") en vurrukkulluk ("hé, dat is met een dubbele l, ja inderdaad") en Babels ("dat had ik bewust niet met een hoofdletter geschreven"). Bosmans vertelde dat hij op dezelfde lagere school heeft gezeten als de winnaar van vorig jaar, Edward Vanhove. "Meester Mathy en juffrouw Stella hebben mij leren lezen en schrijven", zei Bosmans achteraf.

Voor het eerst in de geschiedenis van het dictee moesten de deelnemers niet alleen goed spellen, maar ook het verkeerd gebruik van woorden en foute zinsconstructies herkennen en onderstrepen. De dicteewinnaar is groot voorstander van de andere aanpak van Van Kooten. Bosmans: "Ik vind het wel heel fijn dat Kees van Kooten op deze manier de aandacht op taalvervuiling heeft gevestigd. Misschien dat mensen het rot vinden, maar het is een onderdeel dat aandacht verdient. Spelfouten hoor je niet, stijlfouten lees je en die hoor je."

Juryvoorzitter Inez Weski was blij met de nieuwe opzet. "Taal is meer dan spellen natuurlijk, het is ook de context. Deze aanpak verdient volgend jaar bij de 25e editie zeker navolging." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man voor 100 euro eigenaar van een Picasso

Man voor 100 euro eigenaar van een Picasso

http://static1.hln.be/static/photo/2013/13/2/12/20131219030535/media_xll_6343467.jpg

Een 25-jarige Amerikaan is gisteren voor 100 euro eigenaar geworden van een Picasso. Kunstliefhebber Jeffrey Gonano gaf dat bedrag uit aan een lootje voor een speciale tombola, met het werk 'L'Homme au Gibus' als inzet.

Hoewel zijn aanwinst een hoop geld waard is, weigert de gelukkige winnaar voorlopig de tekening uit 1914 te verkopen. "Ik ben nog steeds in shock. Ik heb nog nooit zoiets gewonnen", vertelde Gonano. De waarde van de tekening is geraamd op iets minder dan een miljoen dollar (circa 727.000 euro).

Het winnende lot werd geselecteerd door een computer. In totaal waren 50.000 loten te koop aangeboden. Volgens de organisatoren deden kunstliefhebbers uit alle windstreken mee. Zo waren er deelnemers uit Iran, Frankrijk en de Verenigde Staten.

De tombola was uitgevoerd door veilinghuis Sotheby's in Parijs. De opbrengst is bedoeld voor het conserveren van de historische havenstad Tyrus in Libanon. Volgens de kleinzoon van Pablo Picasso zou zijn grootvader blij zijn geweest dat het geld goed wordt besteed.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Man laat hond aan leiband over balkon bengelen

Man laat hond aan leiband over balkon bengelen

http://static2.hln.be/static/photo/2013/15/3/14/20131218151916/media_xll_6342329.jpg

Terwijl zijn ouders op reis waren, moest de 23-jarige Tyler Smith uit Greenville, South Carolina op hun hond Max letten. Toen het beest zijn behoefte moest doen, vond Tyler er niet beter op dan de hond aan zijn leiband over het balkon te hangen. Zijn excuus? "Het regende te hard om hem uit te laten".

Dat verklaarde Tyler aan een vrouw die het tafereel gadesloeg en er ook een foto van nam, die ze op Facebook postte. "Het is mijn hond, ik doe ermee wat ik wil", voegde hij er nog aan toe.

De foto op Facebook bereikte niet alleen het plaatselijke dierenasiel maar ook de politie. Die slingerden Tyler op de bon voor het niet naleven van de dierenreglementen van de stad. Hij riskeert een boete tot 1.000 dollar en dertig dagen cel. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het mooiste kerstgeschenk dat sneeuwluipaard zich kan wensen? Sneeuw!

Het mooiste kerstgeschenk dat sneeuwluipaard zich kan wensen? Sneeuw!

http://static0.hln.be/static/photo/2013/2/15/9/20131218135313/media_xll_6342069.jpg

Wanneer je een jong, speels sneeuwluipaard bent, is een prachtig sneeuwtapijt toch het beste dat jou 's winters kan overkomen. Dat blijkt ook uit deze vertederende beelden van de zoo in Chicago.

Op het moment dat 'Everest', een welp van zes maanden oud, voor het eerst aan het publiek wordt voorgesteld en de sneeuw ziet, weet hij met zijn geluk geen blijf. Ook moeder Sarani deelt in de vreugde. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tragisch mooi: weduwnaar herneemt trouwfoto's met dochtertje

Tragisch mooi: weduwnaar herneemt trouwfoto's met dochtertje

http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/11/2/20131218133251/media_xll_6341912.jpg

Twee jaar geleden verloor Ben Nunery zijn vrouw Ali aan longkanker. Met hun dochtertje Olivia poseerde hij in het huis waar hij met zijn aanstaande bruid destijds ook de trouwfoto's had genomen.

Het huis hadden Ben en Ali voor hun huwelijk gekocht en helemaal verbouwd.

Ali was slechts 31 jaar toen ze overleed. Haar dochtertje Olivia was toen één jaar. Samen met haar papa verwerkte Olivia het verlies van haar mama, waardoor het huis waarin ze woonden steeds minder een pijnlijke herinnering aan hun verloren geliefde werd.

Nu hebben Ben en Olivia besloten te verhuizen om een nieuw leven te beginnen. Maar eerst poseerden ze nog eens samen in het huis om ook de trouwfoto's die Ben en Ali daar lieten nemen een nieuw leven te geven.

De vergelijking tussen beide fotosessies valt Ben zwaar: "Deze keer had ik een andere partner, maar wel één die net zo mooi is als Ali. Het was tegelijk leuk en vreemd, triest ook en tegelijk troostend en zowat elke emotie die je je kan voorstellen. Pas toen we wegreden drong de betekenis van wat we net hadden gedaan goed tot me door. Dat zouden immers onze laatste herinneringen aan het huis worden". (br.hln)


» Reageer (0)
18-12-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zwerfhond ondergaat verbluffende metamorfose

Tranentrekker: zwerfhond ondergaat verbluffende metamorfose

Klik op de foto om het ontroerende filmpje te bekijken


Vel over been, vol huidinfecties, uitgehongerd: Miley was op sterven na dood toen de hulporganisatie 'Hope For Paws' de hond na een tip kwam redden van een vuilnisbelt in Los Angeles. Na de broodnodige verzorging en heel veel liefde onderging Miley een ware metamorfose en bekommerde ze zich zelfs over een soortgenootje. Hou die zakdoek alvast bij de hand!
Al vele maanden leefde Miley op een vuilnisbelt nadat ze achtergelaten was door haar baasje. Gelukkig ontfermde Hope for Paws, een organisatie die zich inzet voor verwaarloosde dieren, zich over dit zielige hoopje hond.

Na een intensieve behandeling in een dierenkliniek knapte Miley weer helemaal op. Ze veranderde van een zieke, uitgebluste hond in een gezonde, blije viervoeter.

En dan raakt ze bevriend met een hondje dat vast heeft gezeten in een pijp en helpt hem van zijn angsten af. Het filmpje is ondertussen al bijna zes miljoen keer bekeken. (br.hln)

» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!