NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
09-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleermuizen bezwijken massaal onder Australische hitte: ze koken letterlijk dood

Vleermuizen bezwijken massaal onder Australische hitte: ze koken letterlijk dood

https://www.mupload.nl/img/l6rtdsca.jpg

De hitte in Australië is momenteel zo groot dat vleermuizen dood uit de bomen vallen. Zeker honderden en mogelijk duizenden vleermuizen bezweken al aan een zonnesteek. 

“Ze koken letterlijk. Het heeft invloed op hun hersenen, die koken over en ze raken gedesoriënteerd”, getuigt een natuurbeschermer in de krant New Zealand Herald. De temperaturen in de buurt van Sydney bereikten zondag een hoogtepunt met 47,3 graden. De regio beleefde haar heetste dag in bijna tachtig jaar.

Bedreigde diersoort

De vleermuissoort die massaal bezwijkt onder de hitte is de zogeheten pteropus, die in Australië vliegende vos wordt genoemd. Het is een bedreigde diersoort. Natuurbeschermers probeerden zoveel mogelijk vleermuizen te redden door ze vocht toe te dienen, maar in veel gevallen kwam die hulp te laat.

Bevroren leguanen

Aan de anderen kant van de wereld, in de Verenigde Staten, bezweken afgelopen week ook dieren onder extreme weersomstandigheden. Door de snijdende vrieskou in het oosten van Amerika vielen bevroren leguanen uit bomen en spoelden bevroren haaien aan. (br.hln)


» Reageer (0)
08-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 redenen waarom je nóg vroeger zou moeten opstaan

7 redenen waarom je nóg vroeger zou moeten opstaan

https://images0.persgroep.net/rcs/LgprNQsMfPxsM1WOEpNr7aYfVlA/diocontent/117132609/_focus/0.530000/0.460000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vond jij het al pijnlijk genoeg toen je wekker om half 7 abrupt een einde maakte aan je nachtrust, en bijgevolg ook je goede humeur? Wel, wat zou je ervan denken als we zeggen dat je in het vervolg nóg vroeger zou moeten opstaan?

Kans is groot dat je er even aan moet wennen. Er zijn nu eenmaal maar een handvol mensen op deze aardbol die ’s ochtends met plezier en boordevol energie uit hun bed springen. En toch proberen we best om de wekker in het vervolg nog vroeger te zetten. En wel hierom:

1. Dankbaarheid

Je hebt extra tijd voor jezelf, en dan vooral om dankbaar te zijn. Neem een voorbeeld aan de Dalai Lama, die zo zijn eigen ochtendritueel heeft: “Iedere dag ben ik weer dankbaar dat ik wakker word. Dankbaar dat ik leef. Een mensenleven is iets kostbaars, dat wil je niet verspillen. Ik neem mezelf voor om al mijn energie te gebruiken om mezelf verder te ontwikkelen, mijn hart open te stellen voor anderen. Ik wil zoveel mogelijk positieve dingen uit mijn dag halen, en anderen zo veel mogelijk helpen.”

2. Rust

Je kent het wel: de wekker net iets te laat zetten, tóch nog een paar keer snoozen en uiteindelijk wordt dat ochtendritueel weer een race tegen de tijd. Wie vroeger opstaat, heeft echter tijd om zich klaar te maken, de ontbijttafel klaar te zetten, de kinderen klaar te stomen voor de schooldag én geraakt wellicht ook nog eens op tijd op het werk. Klinkt onmogelijk? Wel, probeer het dan maar eens, en wees verbaasd. Bovendien is dat ene uurtje voordat iedereen wakker is een moment van rust. Geen jengelende kinderen of partner met een ochtendhumeur, maar een kalme morgen waar jij op je dooie gemak van een kop koffie kan genieten zonder dat je op zoek moet naar de tweede schoen van je kind. Heerlijk toch?

3. Ontbijt

Schiet het ontbijt er bij jou ook vaak in, simpelweg omdat je de tijd niet meer hebt? Zonde, het ontbijt is namelijk één van de belangrijkste momenten van de dag. Het geeft je de nodige energie om vol goede moed aan je werkdag te beginnen, én het helpt om minder te snacken gedurende de dag.

4. Beweging

Is het niets voor jou om rustig de krant te zitten lezen? Dan kan je dat extra uurtje ’s morgens misschien gebruiken om te sporten. Zeur je altijd dat je na het werk geen tijd of energie meer hebt om die loopschoenen aan te trekken? Dan is dit dé oplossing. Sta wat vroeger op, en loop een rondje door het park om aan je dag te beginnen. Of laat alvast de hond uit. Op die manier haal je niet alleen je dagelijkse portie beweging, je bent meteen fris en boordevol endorfines. Weg, ochtendhumeur.

5. Productiviteit

Niet zo in de mood om te gaan sporten? Kan gebeuren. Maar dan nog kan je dat uur gebruiken om iets nuttigs te doen. Begin alvast aan die vervelende opdracht, nu het nog even rustig is, of maak je mailbox leeg zodat je straks meteen zonder afleiding aan je werk kan beginnen.

6. Goed humeur

Al die extra tijd voor jezelf heeft één belangrijk voordeel: je mentale gezondheid gaat erop vooruit. Hoe je het eerste uur van je dag spendeert, zet namelijk meteen de toon voor de rest. Door dat in alle rust door te brengen, zal je niet alleen veel meer ontspannen aan je dag beginnen, je zal snel merken dat je attitude over het algemeen óók verandert. Heel wat studies wezen immers al uit dat vroege vogels optimistischer en tevredener zijn. Altijd het proberen waard, toch?

7. Slaap

Wie vroeg uit de veren moet, heeft over het algemeen ook een betere slaaproutine. Meestal gaan ze iedere dag rond hetzelfde uur naar bed, dat maakt het immers eenvoudiger om iedere dag in de vroege uurtjes op te staan. En precies die routine is belangrijk om de kwaliteit van onze nachtrust te garanderen. Door steeds hetzelfde schema aan te houden, stellen we meteen ook onze biologische klok in, waardoor we beter slapen en na verloop van tijd ’s ochtends vanzelf wakker worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meghan Markle gaf Queen de slappe lach met haar kerstcadeau

Meghan Markle gaf Queen de slappe lach met haar kerstcadeau

https://images0.persgroep.net/rcs/vYboLzdiV1cwOM7D46nJ5aiO_dg/diocontent/117095952/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Meghan en Harry zijn nog maar pas verloofd, maar de actrice mocht wel al kerst vieren met haar wereldberoemde schoonfamilie. Het moet zenuwslopend zijn om cadeautjes te kopen voor de Queen of England, maar de actrice bracht het er naar verluidt goed vanaf. Zeer goed zelfs.

De Britse koninklijke familie pakt niet zoals de rest van het land op kerstdag zelf cadeautjes uit, maar doet dat op kerstavond - ze doen dat als een eerbetoon aan hun Duitse roots. Om klokslag 18 uur verzamelen de royals op het Sandringham Estate om pakjes uit te wisselen. Veel opzichtige, dure geschenken, zou je denken, maar niets is minder waar. De traditie wil dat ze grappige gadgets aan elkaar geven.

Het mocht dan wel haar eerste kerst met de schoonfamilie zijn, maar Meghan hield zich niet in. Haar cadeau voor de Queen was... een zingende speelgoedhamster. En nog voor het staatshoofd het ding goed kon bekijken, was een van haar Corgi’s er al mee weg. Daarop barstte Elizabeth in schaterlachen uit. “Het kan mijn honden gezelschap houden”, grapte ze. “Die zijn er duidelijk helemaal weg van.”

Het huwelijk van prins Harry en Meghan staat gepland voor 19 mei. Ze zullen dan geen fopgeschenk krijgen van de Queen. Vermoedelijk geeft die hen dan een graafschap cadeau. (br.hln)


» Reageer (0)
07-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse zangeres France Gall (70) overleden na longinfectie

Franse zangeres France Gall (70) overleden na longinfectie

https://images0.persgroep.net/rcs/e7dVsp1t4knIgRxfdr2ELavp69A/diocontent/117080828/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Franse zangeres France Gall is vanochtend overleden in Parijs aan een longinfectie. Ze werd 70 jaar. Dat melden Franse media. Ze is vooral bekend van nummers als Poupée de cire, poupée de son en Ella elle l’a.

“Er zijn woorden die we nooit willen uitspreken. France Gall is naar het ‘witte paradijs’ vertrokken op 7 januari, nadat ze twee jaar, in stilte en waardigheid, heeft gestreden tegen de terugkeer van een tumor”, aldus de woordvoerder van de zangeres, Geneviève Salama. Door het “witte paradijs” verwijst de woordvoerster naar Le paradis blanc van Michel Berger. Tijdens de behandeling kreeg ze een zware longinfectie. Sinds 19 december lag ze daarvoor in het ziekenhuis.

Gall komt uit een muzikale familie. Haar vader schreef teksten voor onder andere Charles Aznavour. Ze leerde op vijfjarige leeftijd piano spelen en op elfjarige leeftijd gitaar. In 1976 trouwde ze met collega-zanger Michel Berger. Ze bleven samen tot zijn dood in 1992.

France Gall (de artiestennaam van Isabelle Gall) nam in 1963 op 15-jarige leeftijd haar eerste single Ne sois pas si bête op, een nummer dat meteen een hit werd in Frankrijk. In 1965 ging ze voor Luxemburg naar het Eurovisiesongfestival met Poupée de cire, poupée de son, dat werd geschreven door Serge Gainsbourg. Door haar overwinning raakte ze ook internationaal bekend. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bye bye, bunny. Verdwijnt Playboy na 64 jaar?

Bye bye, bunny. Verdwijnt Playboy na 64 jaar?

https://www.mupload.nl/img/2yol7fytn1.jpg

De kans bestaat dat het tijdschrift ‘Playboy’ er na 64 jaar definitief mee ophoudt. De oplage is de voorbije 40 jaar gedaald van 5,6 miljoen naar minder dan een half miljoen exemplaren.

Oprichter Hugh Hefner, die in september vorig jaar overleed, had bij de verkoop van zijn aandelenpakket bedongen dat het blootblad tot aan zijn dood zou blijven bestaan. Maar zijn erfgenamen, nog voor 35 procent eigenaar van ‘Playboy’ in al zijn verschijningsvormen, hebben dat recht niet. Dat betekent dat de huidige grootaandeelhouder van het imperium en een partij die de aandelen van de familie Hefner wil overnemen, samen kunnen beslissen dat het Amerikaanse tijdschrift na zeven decennia uit de schappen verdwijnt.

“Ik weet niet of een papieren tijdschrift in de toekomst de beste manier is om met onze klant te communiceren”, zegt topman Ben Kohn. Mogelijk blijft van ‘Playboy’ zo enkel een merk over dat producten verkoopt met de iconische naam. Ook zonder het tijdschrift met de spraakmakende foto’s en interviews heeft ‘Playboy’ immers nog genoeg om aan te verdienen. Zo komt er veel geld binnen door het in licentie geven van de naam Playboy en het bekende Playboy-konijn.

De eerste ‘Playboy’ (foto), met Marilyn Monroe, verscheen in 1953. Sommige modellen werden wereldberoemd door ‘Playboy’, onder wie Pamela Anderson - zij versierde zo een rol in ‘Baywatch’. In 2015 stopte het tijdschrift met naaktfoto’s, maar die ommezwaai kon de terugval van de oplage niet stoppen. (br.hln)


» Reageer (0)
06-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verrassing van formaat: Bob Savenberg is getrouwd

Verrassing van formaat: Bob Savenberg is getrouwd

https://images0.persgroep.net/rcs/NRSToFfcigZs9X-QdLf8rNcQFb8/diocontent/117042067/_focus/0.400000/0.280000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bob Savenberg is altijd al een man ‘op de achtergrond’ geweest. Als ex-manager van Natalia of drummer van Clouseau stond hij nooit te springen voor persaandacht. Dat verklaart meteen waarom hij in het grootste geheim in het huwelijksbootje trad met zijn 15-jaar jongere partner Lise.  Savenberg maakte het nieuws vanochtend zelf bekend via zijn Instagram-pagina.

Uit de post kunnen we afleiden dat de trouwerij van 3 maanden geleden dateert. En dat de twee in zeer intieme kring zijn getrouwd. 

Bob is al enige tijd samen met Lise Van de Velde. Samen hebben ze twee kinderen, Jade en Leon. Opvallend is dat zij de naam ‘Van de Velde’ kregen. ”Dat was mijn voorwaarde om opnieuw aan kinderen te beginnen”, zei Bob daarover in een interview.

Savenberg heeft al een dochter Talle en een zoon Nino uit een vorige relatie. “Er lopen al genoeg Savenbergs rond”, verklaarde hij toen. (br.hln)
 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hij stond bekend als woeste en genadeloze piraat, maar ontdekking in wrak van zijn schip toont andere kant van Zwartbaard

Hij stond bekend als woeste en genadeloze piraat, maar ontdekking in wrak van zijn schip toont andere kant van Zwartbaard

https://images3.persgroep.net/rcs/XK-tC7Ak2L7x-6pE8E8X7Wb9bv4/diocontent/117015747/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Iedereen kent hem als de schrik van de oceanen, sinds hij 300 jaar geleden de wereldzeeën onveilig maakte. Groot was dan ook de verbazing van een team onderzoekers dat het wrak van zijn Queen Anne’s Revenge in kaart brengt, toen het iets vreemds vond in de loop van een van de kanonnen van het schip.

Het wrak van Queen Anne’s Revenge werd in 1996 ontdekt, op een zandbank voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina. Zwartbaard liep er exact 300 jaar geleden vast, in 1718. Sindsdien slaagden archeologen erin om een heleboel van de voorwerpen aan boord te bergen: van kanonnen, glazen juwelen en munten tot potten en goudpoeder. En dat gaf de wetenschap een unieke kijk in het leven van de piraten uit de 18de eeuw.

Kanonnen

Toen onderzoekers in 2016 de kamer van een van de kanonnen van het schip proper aan het maken waren, ontdekten ze dat er een bundel nat textiel in zat. En daarin zaten papieren fragmenten met tekst erop. De door buskruit zwartgeblakerde prop kan hebben gediend als een plug die het kanon moest beschermen voor aantasting door de elementen.

Er werden in totaal 16 papieren fragmenten gevonden. Zeven ervan waren leesbaar. De eerste woorden die in het oog sprongen waren ‘zuiden’ en ‘doorgronden’. “Maar het ultieme sleutelwoord bleek ‘Hilo’ te zijn”, aldus een van de onderzoekers, conservator Kimberly Kenyon. “Het was schuin gedrukt, waardoor we vermoedden dat het een plaatsnaam was. Experts ontdekten vervolgens dat het voorkwam in een boek van kapitein Cook over het plunderen van een eiland in de Grote Oceaan: Ilo.”

De wetenschappers slaagden er zo in om het boek te identificeren waaruit de fragmenten kwamen: ‘A Voyage to the South Sea, and Round the World, Perform’d in the Years 1708, 1709, 1710 and 1711 by Captain Edward Cook’. Dat werk beschrijft de avonturen van de bekende kapitein op twee van zijn schepen: de Duke en de Dutchess. Het maakt ook melding van de redding van Alexander Selkirk, die gedurende vier jaar schipbreukeling was op een eiland. Selkirk was de man op wie schrijver Daniel Defoe in 1719 de figuur van Robinson Crusoe baseerde.

De vondst werd gisteren wereldkundig gemaakt door conservator Erik Farrell van het Queen Anne’s Revenge (QAR) Conservation Lab, tijdens de jaarlijkse vergadering van de Society of Historical Archaeology. Die vindt momenteel plaats in New Orleans

Het doet vermoeden dat Zwartbaard en zijn bemanningen niet alleen woeste en genadeloze piraten waren, maar ook wel hielden van een goed boek. Historische bronnen brachten volgens Kenyon eerder al aan het licht dat de zeemannen in staat geweest moeten zijn om te lezen en te schrijven. Ze moesten immers de kaarten kunnen ontcijferen voor de navigatie. Er zijn ook verslagen die vermelden dat Zwartbaard een dagboek bijhield, maar dat zou na zijn dood gestolen zijn. De piraten hielden dus blijkbaar ook van avonturenverhalen.

Gevecht

Zwartbaard stierf overigens amper enkele maanden nadat hij was gestrand met de Queen Anne’s Revenge. Hij sneuvelde tijdens een gevecht met troepen van de Britse zeemacht in Pamlico Sound, niet zo ver van waar zijn schip kort daarvoor ten onder was gegaan.  

Kenyon is er overigens van overtuigd dat het wrak nog lang niet al zijn geheimen prijs heeft gegeven. “De helft van het schip moet nog opgegraven worden en ligt nog op de bodem van de zee. En er wachten ook nog 100.000 van de 400.000 artefacten die we wél al bovenhaalden op conservatie.”   (br.hln)


» Reageer (0)
05-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen deze geloofsgemeenschap mogen vrouwen maar één oog tonen

Binnen deze geloofsgemeenschap mogen vrouwen maar één oog tonen

https://www.mupload.nl/img/9p5dy003p.jpg

Eén oog. Meer mogen vrouwen in de regio Mzab in de Algerijnse Sahara niet tonen. De rest van hun lichaam is gehuld in een wit gewaad. De Mozabieten hebben een uniek islamitisch geloof: het Ibadisme. Het is een zeer strenge maar pacifistische stroming binnen de islam.

Zelfs naar Algerijnse normen beoefenen de inwoners van Ghardaia en omgeving een zeer conservatieve vorm van de islam die vrouwen elke omgang met niet-gezinsleden verbiedt. Na hun trouwdag zullen ze het huis niet vaak meer verlaten. Sporadisch wordt er een uitzondering toegestaan. Zo mogen ze naar het huis van hun ouders gaan, begeleid door familieleden.

Het is voor vrouwen verboden om vriendinnen uit te nodigen voor de thee omdat dit ‘geroddel’ zou bevorderen en vrouwen ervan weerhoudt om huishoudelijk werk te verrichten.

Zelfs een arts mag deze vrouwen niet bezoeken, omdat alle lichaamsdelen die door de arts aangeraakt worden na hun dood gedoemd zijn om naar de hel te gaan.

Ook feestvieren, zingen, roken en alcohol zijn niet toegestaan. Trouwen gebeurt zelden buiten de eigen groep.

Eeuwenlang werden de Mozabieten vervolgd. Sommige groepen vestigden zich in Tunesië en Oman. Anderen trokken diep de Sahara in naar Mzab, de streek waaraan de Mozabieten hun naam ontlenen, zo schrijft de Nederlandse krant Trouw.

De Mozabieten houden van hard werken. Hun ondernemerschap wortelt in een lange traditie. Overal in Algerije hebben Mozabieten ondertussen bloeiende bedrijven. Hun rijkdom zullen ze nochtans niet snel tonen. Soberheid is een deugd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je smartphone bespioneert je

Je smartphone bespioneert je

https://images3.persgroep.net/rcs/VVQWmnrnaQUheA4wT8Lv_HLqE1U/diocontent/116988688/_focus/0.460000/0.570000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Honderden apps voor android gebruiken stiekem de microfoon van je smartphone om te bespieden hoe je naar televisie kijkt, zo blijkt uit een nieuw rapport. Niet minder dan 250 games uit de Google Play Store gebruiken software die registreert naar welke tv-series en advertenties je kijkt. Het gaat vaak om games en apps die op kinderen zijn gericht. De software verzamelt de informatie zelfs wanneer de apps niet aan staan. De data over je kijkgedrag worden verkocht aan adverteerders, die dan gerichter op hun doelpubliek kunnen mikken.

Honderden apps luisteren mee terwijl u tv kijkt. Dat schendt het Europees recht op privacy, maar de privacycommissies hebben te weinig slagkracht om alle apps aan te pakken. Eenmaal de data- en privacywetgeving GDPR op 28 mei van start gaat, zullen zware boetes zulke praktijken aan banden kunnen leggen.

Zo werkt het

Volgens een rapport van de New York Times registreert de software, ontworpen door het bedrijf Alphonso, via de microfoon van je smartphone audiosignalen in tv-advertenties en tv-programma’s. Volgens Alphonso neemt hun software geen gesprekken op en kan je als gebruiker die zogenaamde ‘tracking’ uitschakelen. Bedrijfsleider Ashsish Chordia verklaart dat Alphonso ook samenwerkt met filmstudio’s om in de bioscoop te registreren hoe je naar de film kijkt.

“Heel wat mensen zetten hun telefoon af in de cinema of wanneer ze tv-kijken, maar velen doen dat niet en steken hun telefoon in hun zak”, stelt Chordia in The New York Times. “Bij hen kunnen we peilen naar hun kijkgedrag”.

De meeste apps die dergelijke software gebruiken, worden aangeboden in de Google Play Store, een kleiner aantal kan ook gedownload worden uit de appstore van Apple.

Gewaarschuwd, dus geen probleem?

Onder de knop ‘lees meer’ en in het gebruiksbeleid van de software verneem je bij sommige van die apps dat de app je tv-gedrag screent. Zowel Google als Apple vereisen dat die apps nadrukkelijk de toestemming vragen om de microfoon van de gebruiker te mogen gebruiken, maar heel wat gebruikers lezen die zaken niet. “De gebruiker wordt geïnformeerd en kan er op elk ogenblik uitstappen”, maakt Chordia zich sterk.

Hij voegt er aan toe dat zijn bedrijf op haar website uitlegt hoe je uit die software stapt en dat die voorschriften in overeenstemming zijn met de richtlijnen van de Amerikaanse handelscommissie. Hij stelt voorts dat Alphonso het niet goedkeurt dat hun software wordt gebruikt in apps die op kinderen zijn gericht, hoewel de software werd aangetroffen in games zoals ‘Zap Balloons’ en ‘Teeth Fixed’ van het Indiase bedrijf KLAP Edutainment. Dat bedrijf omschrijft zichzelf als “aanbieder van opvoedkundige games voor kinderen en studenten”.

Wettelijk én angstaanjagend

“We moeten hier voorzichtig mee omspringen. We krijgen steeds meer toestellen die informatie verzamelen in onze woon- en slaapkamer, op straat en in de huizen van anderen. Het gaat niet om wat wettelijk is, het gaat om wat angstaanjagend is”, stelt Dave Morgan, oprichter en ceo van Simulmedia, een bedrijf dat met marketeers aan gerichte advertenties werkt.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te zijn

7 wetenschappelijk bewezen manieren om gelukkiger te zijn

https://images2.persgroep.net/rcs/2_MKF3p0yMDIxapPPziUe7lqGzg/diocontent/116988308/_focus/0.410000/0.370000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De sfeervolle feestperiode ligt achter ons, de kerstboom staat er maar treurig bij en dat het buiten alleen maar donkerder lijkt te worden, helpt ook niet bijster veel. Merk je dat het allemaal wat meer moeite kost en dat je ochtendhumeur nóg erger is dan anders? Lees dan vooral verder.

We denken dat we zelf wel weten waar we gelukkig van worden - een hoger loon, een mooi huis en veel vakantie - maar de wetenschap is het daar niet mee eens. Sterker nog, geluk vind je ook op heel wat kleine plaatsen, of door kleine aanpassingen aan je levensstijl, zo wezen verschillende onderzoeken uit. Benieuwd?

1. Leer dankbaar zijn

Iedere week een paar zinnen neerschrijven waarin je beschrijft waar je dankbaar om bent, of mijmeringen over de leuke dingen die je de afgelopen week meegemaakt of gedaan hebt, zorgt ervoor dat je optimistischer in het leven staat. Dat blijkt uit een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift ‘Journal of Personality and Social Psychology’. Mensen die er even de tijd voor namen om zo’n dagboek bij te houden voelden zich na 10 weken beter in hun vel en over hun leven, zo concludeerden de onderzoekers. Leuk extraatje: ze waren ook meer gaan sporten en moesten minder vaak naar de dokter. Handig!

2. Doe iets cultureels

Een instrument bespelen, schilderen of gedichten schrijven, vrouwen die meer bezig zijn met kunst - en het zelf ook beoefenen - zijn over het algemeen tevredener, zo stelt een onderzoek in het ’British Medical Association’s Journal of Epidemiology and Community Health’ magazine. Mannen hoefden dan weer niet zelf de penselen erbij te nemen, voor hen was het voldoende om cultuur passief te beleven, bijvoorbeeld door naar een museum of een concert te gaan. Heb jij ongeveer even veel schilderstalent als een pinguïn? Wie weet telt luidkeels zingen onder de douche ook wel. Het proberen waard, in ieder geval.

3. Doe vrijwilligerswerk

Van iets doen voor anderen, word je zelf ook gelukkiger. Een analyse van meer dan 40 studies over een periode van 20 jaar bewijst nog maar eens dat vrijwilligers minder kans hebben op depressie, zich beter voelen en over het algemeen tevredener zijn met hun leven.

4. Probeer iets nieuws

Een kleinschalige studie die verscheen in ‘Psychological Science’ wees uit dat mensen die iets nieuws en indrukwekkends te zien kregen, zoals een prachtig uitgestrekt landschap, zich gelukkiger voelen dan mensen die simpelweg beelden te zien krijgen van zaken die ze leuk vinden. Het effect gold zelfs wanneer de deelnemers de afbeelding of video maar erg kort te zien kregen, of wanneer ze gewoon lazen over de ervaringen van iemand anders. Dus zelfs wanneer je niet de tijd (of het geld) hebt om te reizen en nieuwe dingen te proberen, kan het al helpen om een inspirerend boek te lezen.

5. Mediteer

Geen zorgen, mediteren wil niet zeggen dat je in kleermakerszit op een matje minutenlang Ohm moet neuriën. Integendeel, gewoon iedere ochtend of avond vijf minuutjes voor jezelf nemen waarin je je hoofd leegmaakt en focust op je ademhaling, is al voldoende. En als je nog wat extra motivatie nodig hebt: volgens een onderzoek van Harvard zou het de structuur van onze hersenen veranderen. Mensen die regelmatig mediteren zouden namelijk minder celvolume hebben in de amygdala, een amandelvormige kern van neuronen die onder andere verantwoordelijk is voor angstgevoelens en stress.

6. Geef geld uit

Nee, niet aan de solden. Wel aan andere mensen. Dat is toch wat een team van onderzoekers aan de University of British Columbia beweren. Of je nu vijf euro of vijftig euro van je rekening haalt, maakt niet uit. Wel dat je het aan iemand anders geeft, hetzij in de vorm van een cadeautje, hetzij door het te doneren. Daar heb je meer aan dan die broek die je binnen een paar maanden weer beu bent.

7. Slaap meer

Slapen is goed voor je gezondheid, je geheugen, je huid en ook je humeur. Niet alleen dat ochtendhumeur wordt er beter door, je voelt je ook effectief gelukkiger. Een uurtje vroeger naar bed zou ons volgens psycholoog Norbert Schwarz zelfs blijer maken dan jaarlijks 70.000 euro extra verdienen. Al zouden wij daar nu ook niet meteen nee tegen zeggen. (br.hln)


» Reageer (0)
04-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guur winterweer spelbreker: duizenden Vlamingen vast in Alpen

Guur winterweer spelbreker: duizenden Vlamingen vast in Alpen

https://images4.persgroep.net/rcs/MjyyL6hKBe8nfHCbVxFuWXXL6NE/diocontent/116971827/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Duizenden Vlamingen zitten op dit moment vast in de Alpen door het gure winterweer. De skiërs zijn ongerust dat ze niet op tijd thuis geraken voor het einde van de kerstvakantie. Bij reisbijstandsorganisatie Touring kregen ze al twintig procent meer oproepen uit skigebieden tegenover vorig jaar, weet VTM Nieuws. 

De storm die sinds gisteren over de bergen raast, heeft voor pakken sneeuw gezorgd. Vanwege de harde wind zijn veel skigebieden dicht. Er dreigt bovendien lawinegevaar, waardoor verschillende dorpen afgesneden zijn van de buitenwereld.

Ook journaalanker Goedele Wachters ondervindt de gevolgen aan den lijve, zij zit momenteel in het Zwitserse Saastal. “Er is te veel sneeuw gevallen om te skiën”, laat ze in een filmpje weten. “Alle skiliften zijn dicht in dit gebied omdat het lawinegevaar te groot is. Ook de weg hiernaartoe is helemaal afgesloten. Ik wilde morgen naar huis rijden, ik hoop maar dat dat lukt. Voor elk probleem is er echter een constructieve oplossing: we werken aan een iglo waar we vanavond glühwein in kunnen drinken. Ook niet slecht, denk ik dan.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 (natuurlijke) tips om weer energie te krijgen

7 (natuurlijke) tips om weer energie te krijgen

https://images3.persgroep.net/rcs/iHD9Hwa6D9wghhTfYtDCataP77w/diocontent/116872994/_focus/0.450000/0.440000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Met dank aan dat wilde nieuwjaarsfeest zit je nu misschien ook wel met kleine oogjes te turen naar je beeldscherm. Concentreren lukt amper, je kan alleen maar aan je bed denken en zelfs sloten koffie bieden geen soelaas meer. Herkenbaar? 7 tips om vandaag (en de rest van de week) te overleven.

1. Probeer zo vaak mogelijk in natuurlijk licht te vertoeven en ga naar buiten wanneer je de mogelijkheid hebt. Vijf minuutjes tijdens je pauze kunnen al wonderen doen.

2. Een goede lichaamshydratatie is (vaak) het begin van een goede gezondheid waardoor ook je energiepeil positief beïnvloed zal worden. Probeer daarom per dag acht glazen water te drinken. Gelukkig mag je een tas thee ook bij het totaal tellen: een goede reden om vanavond lekker gezellig in de zetel te zitten.

3. De voornaamste bronnen van energie zijn zink en ijzer. Wanneer je een ijzertekort hebt, moet je lichaam bovendien veel harder werken om alle voedingsstoffen op te nemen wat resulteert in vermoeidheid. Geen zin in supplementen? Geen probleem: je kan ook heel wat ijzer binnenkrijgen via je voeding en je zo fit voelen. Oesters, spinazie, vlees en eieren: maak ze wat vaker klaar wanneer je je moe voelt.

4. Het orgaan dat een belangrijke rol speelt in je energievoorziening zijn je darmen. Dagelijks is ons lichaam uren bezig met het verteren van ons eten, een van de meest energieverbruikende processen in ons lijf. Zonder gezonde darmen en een normale spijsvertering gaat je lichaam dan ook in ‘overdrive’. Om dat te voorkomen kan je probiotica zoals yoghurt eten.

5. Ook een positieve ingesteldheid kan heel wat doen voor je energiepeil. Verdoe je tijd niet langer aan doemdenken maar focus op positieve aspecten. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat een treurige gemoedstoestand gemiddeld 240 keer langer in je lichaam en gedachten blijft sluimeren.

6. Koffie geeft op korte termijn wel even energie, onderzoek heeft uitgewezen dat het onze slaap verstoort waardoor je er eigenlijk alleen maar meer moe van wordt. Daarom is het beter om neutrale dranken zoals groene thee en (natuurlijk) water te drinken. 

7. Toch nood aan een snelle energieboost? Eet dan een appel. Deze fruitsoort is rijk aan fructose, een natuurlijke suiker die het lichaam wakker maakt tijdens de dag. Nog een voordeel: je loopt geen risico op een energiedip. Appels bevatten ook koolhydraten, die energie leveren en een goede bron van vezels zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
03-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschap verklaart waarom 374 miljoen jaar geleden bijna al het leven uitstierf

Wetenschap verklaart waarom 374 miljoen jaar geleden bijna al het leven uitstierf

https://www.mupload.nl/img/ponvp2d.jpg

Een onderzoek onder leiding van VUB-alumnus David De Vleeschouwer heeft een nieuw licht geworpen op één van de grootste massa-extincties die onze planeet ooit heeft gekend, zo’n 374 miljoen jaar geleden. Toen verdween in een periode van 600.000 jaar tijd bijna 80 procent van alle leven op aarde.

De vermoedelijke oorzaak van de massa-extinctie was een dramatische daling van het zuurstofgehalte in de oceanen. Die daling werd veroorzaakt door een samenloop van omstandigheden. De aarde kende toen, - in de geologische periode die we het Devoon noemen - een snelle verspreiding van landplanten door een warm en tropisch klimaat. Daardoor kwamen immense hoeveelheden plantenmateriaal in de oceaan terecht. De afbraak van die biomassa slorpte zoveel zuurstof op, dat het oceaanleven quasi onmogelijk werd.

Bovendien viel de massa-extinctie samen met een tijd waarin de aarde in een bijna perfect circulaire baan rond de zon draaide. Hierdoor waren er lange tijd geen extreme seizoenen en vielen verticale zeestromingen grotendeels stil door het gebrek aan temperatuurverschillen. Ook langs die weg kwam er dus geen vers zuurstof in het zeewater terecht.

“De massa-extinctie werd bespoedigd door de circulaire baan van de aarde rond de zon”, verduidelijkt De Vleeschouwer, die nu postdoctoraal vorser aan de universiteit van Bremen is. “Maar de oorzaak van het massaal verdwijnen van soorten is toch met grote waarschijnlijkheid de oververzadiging van de oceanen met plantenmateriaal op datzelfde moment.”

Mooie fossielen

De geologische bewijzen daarvan zijn terug te vinden in twee lagen zwarte schalie, een sedimentair gesteente dat ook in België te vinden is. Er werden geologische lagen bestudeerd in verschillende werelddelen, van Canada over de Verenigde Staten tot in China. Bij ons zijn de bewuste schalies onder meer te vinden in Sinsin, nabij Ciney. De donkere kleur geeft aan dat de gesteenten werden gevormd in een zuurstofarme omgeving. Bovendien zitten de gelaagde schalies vol met goed bewaarde fossielen en ander organisch materiaal, omdat het rottingsproces door gebrek aan zuurstof niet op gang kwam.

“De vorming van de jongste zwarte schalielaag valt volledig binnen een cyclus van 405.000 jaar”, aldus De Vleeschouwer. “Deze laag geeft de zwaarste extinctiegolf aan. Daarna recupereerden de oceanen stilaan. In de laatste 374 miljoen jaar is dezelfde circulaire baan van de aarde al meer dan duizend keer opnieuw voorgekomen, maar telkens zonder een massa-extinctie tot gevolg. Dat betekent volgens mij dat de oorzaak niet in de veranderende aardbaan, noch in de afstand van de aarde tot de zon gezocht moet worden. De astronomische omstandigheden hebben de massa-extinctie wél bevorderd en voor de ideale omstandigheden gezorgd.”

Uitsterfrondes

De massa-extinctie in het Devoon was overigens niet de eerste, noch de laatste die onze planeet te beurt viel. Ook tijdens het Ordovicium, omstreeks 450 miljoen jaar geleden, was er al eens een grote uitsterfronde op aarde. De volgende was de dubbele massa-extinctie in het Devoon, met de zwarte schalies als geologisch bewijs. 250 miljoen jaar geleden, tijdens de overgang van het Perm naar het Trias, volgde er nog eentje. Op het einde van datzelfde Trias kwam er zelfs nog een tweede uitstervingsgolf, zo’n 200 miljoen jaar geleden.

Daarna duurde het tot in het Krijt, ongeveer 66 miljoen jaar geleden, toen een meteorietinslag het einde inluidde van de dinosauriërs. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen welke rol de baan van de aarde rond de zon gespeeld heeft tijdens deze andere massa-extincties. (br.hln)


» Reageer (0)
02-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richard Hawley - Just Like The Rain

Richard Hawley - Just Like The Rain

Klik op de foto om hem te beluisteren


Richard Hawley (Sheffield, 17 januari 1967) is een britpopartiest, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Hij speelde onder meer in da bands Longpigs en Pulp, als gitarist. Als solo-artiest zingt hij en speelt hij gitaar. Hiermee heeft hij tot op heden 6 albums uitgebracht.

Ondanks dat hij in eigen land nooit echt heeft door weten te breken, heeft hij in Europa een kleine schare fans. Hij maakt af en toe kleine tours buiten de eigen landsgrenzen. Hawleys stemgeluid wordt vaak vergeleken met dat van Frank Sinatra, al is de muziek van Hawley melancholischer.

Hawley verwierf voornamelijk bekendheid met zijn nummers "Coles Corner", "Oh My Love" en "Soldier On".

Hawley verzorgde de zang bij het nummer "Bad Woman" van de Arctic Monkeys, dat op de single Teddy Picker van de groep kwam te staan.

Dankzij Banksy's pseudo-documentaire "Exit through the Gift Shop" verwierf hij meer faam, met name door de single "Tonight the Streets Are Ours" die als soundtrack werd gekozen.
» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomaten kunnen de longen van ex-rokers sneller herstellen

Tomaten kunnen de longen van ex-rokers sneller herstellen

https://images4.persgroep.net/rcs/6S_zcxmCY_-Fppng_5SSKq-zr4I/diocontent/116874755/_focus/0.490000/0.590000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Wie er daadwerkelijk in slaagt om sigaretten in 2017 achter te laten en stoppen met roken vol te houden, doet er goed aan om wat vaker tomaten op het menu te zetten. Uit onderzoek van Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health blijkt namelijk dat dagelijks tomaten eten helpt om de longcapaciteit van ex-rokers te herstellen.

Voor het onderzoek werd de longfunctie van 650 mensen uit Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk 10 jaar lang bestudeerd. De deelnemers moesten vragenlijsten invullen over hun dieet en ze legden ook longtesten af. Eén keer in 2002, daarna nog eens in 2012. Daarbij werd rekening gehouden met factoren zoals leeftijd, geslacht, lengte, BMI, sociaal-economische status en fysieke activiteit.

De meest opvallende conclusie na 10 jaar onderzoek, is dat wie minstens twee verse tomaten per dag eet, minder snel aan longcapaciteit inboet. Dat geldt voor iedereen, al is het effect opvallend groter bij ex-rokers. Ook bepaalde stoffen in fruitsoorten, en dan vooral appels, kunnen helpen bij het herstel van aangebrachte longschade. Al moet je dan wel minstens 3 porties fruit per dag eten. Het effect geldt sowieso ook alleen voor verse tomaten en fruit, dagelijks tomatensaus eten heeft helaas niet dezelfde gezondheidsvoordelen.

Verouderingsproces longen

“Deze studie toont aan dat een dieet kan helpen om longen te herstellen bij mensen die gestopt zijn met roken. Maar ook dat tomaten en vers fruit het natuurlijke verouderingsproces van de longen kunnen tegengaan, zelfs als je nog nooit gerookt hebt,” schrijft Vanessa Garcia-Larsen, een van de auteurs van de studie en professor aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, in een persbericht. 

Is stoppen met roken ook  voor jou een goed voornemen, maar vind je het nu al moeilijk? Wij vroegen 5 tips aan tabakoloog Laura Jacobs:

1. Schrijf je voordelen en nadelen van roken uit. Zet jouw huidige en lange termijn voor- en nadelen van roken op papier. Het zijn deze items die je zullen aanzetten om een rookstoppoging te ondernemen. Je kan het briefje eventueel op zak steken of uithangen ter herinnering.

2. Zoek iemand die ook wil stoppen. Hierbij heb je het voordeel dat je elkaar kan steunen, aanmoedigen en begrijpen. Samen sterk!

3. Bepaal een stopdatum. Plan deze niet te ver in de toekomst. Zoek een datum waarop je niet te veel blootgesteld zal zijn aan stress of risicosituaties. Denk na wat je ondertussen nog kan doen. Hoe kan je je motivatie verder verhogen? Hoe en door wie kan je jezelf (professioneel) laten ondersteunen? Wie zal je inlichten over je stoppoging? Hoe kan je jezelf belonen?

4. Tracht jezelf bezig te houden of kies enkele nieuwe (gezonde) gewoontes. Focus je op de niet-rokers in je omgeving of op het werk. Hoe brengen zij hun pauze door? Wat doen zij ter ontspanning? Hoe gaan zij om met stressoren of onverwachte gebeurtenissen?

5. Er bestaat niet zoiets als “slechts één” sigaret. Ga je toch in de fout, probeer dan vooral kalm te blijven. Herval staat niet gelijk aan mislukking. Laat je niet te sterk ontmoedigen, het overkomt veel mensen die proberen stoppen met roken. Tracht er iets uit te leren en ga zo snel mogelijk terug door met je gezond voornemen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Als men echt van goede wil is, dan is de zaak binnen de 2 maanden opgelost

Bende van Nijvel-slachtoffer David Van De Steen: “Als men echt van goede wil is, dan is de zaak binnen de 2 maanden opgelost”

https://images2.persgroep.net/rcs/CxUustPluIP1C89PxCJgM1JXbB8/diocontent/114818364/_focus/0.520000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

David Van De Steen vertelde vandaag op Radio 2 dat hij ervan overtuigd is dat de zaak rond de Bende van Nijvel binnen de twee maanden opgelost kan worden. Zeker nu er nog een extra getuigenis opdook van een man op zijn sterfbed. Volgens Van De Steen moeten de speurders gewoon alle beschikbare informatie die ze hebben goed gebruiken. David Van De Steen was zelf aanwezig bij de aanslag van de Bende in Aalst. Hij raakte daarbij zwaargewond en verloor zijn ouders en zusje.

De Bende van Nijvel was alomtegenwoordig in het nieuws in 2017. Dat had veel impact op het gezin van David, aangezien hij zelf ook slachtoffer is van de Bende. “Het was allesoverheersend in ons leven”, zei hij daarover op Radio 2, “het zijn flashbacks, het is niet simpel om er nu zoveel jaren later nog altijd constant mee bezig te zijn”.

Van De Steen heeft wel goede hoop voor 2018: “Als men echt van goede wil is, dan is de zaak rond de Bende van Nijvel binnen de 2 maanden opgelost”. Volgens hem zou de nieuwe getuigenis van een negentiger op zijn sterfbed wel eens de doorslag kunnen geven. 

In de getuigenis vertelde een man dat hij destijds een loods verhuurde, die zou gediend hebben als safehouse voor de Bende van Nijvel. De huurder van die loods werd verdacht van een moord in het Brusselse. In 1987, tijdens het onderzoek naar die moord, kwamen speurders uit bij de loods en ontdekten ze dat het de schuilplaats van de Bende was. Bij de reconstructie van de moord, werd het hele dossier echter naar Charleroi verplaatst. Volgens Van De Steen is er dus met het dossier geknoeid. David gaf deze nieuwe informatie door aan de speurders, maar zegt dat “alles wat je afgeeft van tips op een zijspoor gezet wordt.” Toch heeft hij hoop dat er deze keer een ontknoping zal volgen.

Verder komt in het najaar van 2018 ook een film uit over de Bende van Nijvel van Stijn Coninx. ‘Niet schieten’. Van De Steen zegt uit te kijken naar de komst van die film. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opvallend: Bart De Pauw is man van het jaar in Humo

Opvallend: Bart De Pauw is man van het jaar in Humo

https://images0.persgroep.net/rcs/u5ax2Jvgg-ENEQOguLj5UEgn38o/diocontent/115163852/_focus/0.630000/0.400000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bart De Pauw was zeker geen onopgemerkt persoon in 2017. Vanwege beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag verloor hij zijn job bij de VRT. Niet de meest positieve berichtgeving, maar toch werd hij de man van het jaar in de pop-poll van Humo. 

De lezers van Humo hebben Bart De Pauw alsnog verkozen tot man van het jaar. De redactie verklaart dit doordat vele stemmers gewoon op élke categorie op Bart De Pauw hebben gestemd, zelfs in die van ‘beste actrice’. Hij staat dan ook op nummer 2 in de categorie ‘lul van het jaar’, net onder Donald Trump. 

Ook Johnny Depp, die in opspraak kwam omdat hij zijn ex-vrouw Amber Heard mishandelde, wint alsnog de titel van ‘beste acteur’.  (br.hln)


» Reageer (0)
01-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.“Ik was 13 toen mijn stiefvader me voor het eerst verkrachtte. En hij bewaarde een ziekelijke trofee”

Ik was 13 toen mijn stiefvader me voor het eerst verkrachtte. En hij bewaarde een ziekelijke trofee

https://www.mupload.nl/img/ovmmn7v.jpg

De Britse Kim Fawcett (29) was 10 jaar toen haar ouders scheidden. Haar vader had net die ene affaire te veel gehad: met de beste vriendin van haar moeder. Toen haar mama een nieuwe vriend leerde kennen, kon Kim haar geluk niet op. Stuart was vriendelijk en overlaadde haar met geschenkjes. Tot hij haar op een avond vroeg op zijn schoot te komen zitten.

“Ik had een moeilijke jeugd”, doet de vrouw uit Bristol haar verhaal aan het magazine Cosmopolitan. “Mijn relatie met mijn ouders verliep stroef en ik had altijd het gevoel dat ze mijn drie jaar jongere zus liever zagen. Mijn moeder was verpleegster en mijn vader militair en daardoor waren ze weinig thuis. Ik had niet veel vrienden en bracht veel tijd alleen door. En ik voelde me vaak waardeloos.”

Warm

Dat veranderde toen Stuart in het leven van haar moeder kwam, een trucker. “Mama bloeide helemaal open na de scheiding van mijn vader”, zegt ze. “Ik was 12 jaar en ik vond hem erg leuk. Hij was grappig en warm en een beetje gek. En ik had het gevoel dat hij aan mijn kant stond. Voor het eerst was het alsof iemand mij leuker vond dan mijn zus. We vormden een team.”

Ze brachten steeds meer tijd door samen en toen Kim op een dag hevig ruzie kreeg met haar moeder, kort na haar 13de verjaardag, trok ze naar het huis van Stuart. Dat was de dag dat alles veranderde.

Stuart gaf het meisje een grote fles Smirnoff Ice en daar dronk ze van. “Ik voelde me er erg volwassen door. Het was de eerste keer dat ik alcohol dronk. We zaten in zijn woonkamer in twee leren zetels naast elkaar en ik herinner me dat het erg donker was. De lichten waren uit, alleen de tv speelde. Stuart keek naar me en zei dat ik op zijn schoot moest komen zitten. Ik was opeens doodsbang.”

Bepotelen

Ze deed wat hij zei en de man wreef zich tegen haar aan. Daarop begon hij haar te bepotelen en probeerde hij haar te overtuigen nog meer te drinken. “Ik had nog nooit een seksuele ervaring gehad en wist niet wat er aan de hand was. En ik wist ook niet wat ik moest doen. Uiteindelijk rukte ik me los en zei ik dat ik naar bed ging. Maar terwijl ik naar boven rende, voelde ik me opeens duizelig. Hij haalde me in, greep me bij mijn polsen en sleepte me naar zijn kamer. Daar verkrachtte hij me. Ik herinner me er niet veel van. Behalve dat hij me daarna toebeet: ‘Ben je zeker dat je nog een maagd bent?’. Omdat ik niet had gebloed. Ik voelde me zo bang, beschaamd en vernederd.”

De volgende morgen merkte ze dat hij de fles Smirnoff Ice waaruit ze gedronken had, op de koelkast had gezet. “Toen ik dichterbij ging kijken, merkte ik dat hij de datum van de dag ervoor in het plastic van de fles had gesneden. Hij stelde het tentoon als een trofee. Maar dat begreep ik pas later”, zegt ze.

Het was het begin van een maandenlange periode van misbruik. “Al snel voelde het of ik er niet meer bij was. Ik was gewoon een leeg omhulsel als het gebeurde. Hij beroofde me van mijn eerste kus, mijn eerste seksuele ervaring, mijn eerste alles, eigenlijk”, aldus Kim, die zichzelf begon te verminken en aan boulimie begon te lijden. “Op een verknipte manier begon ik eraan te wennen en te geloven dat we een relatie hadden. En hoewel ik vaak weende als we seks hadden, klampte ik me echt aan hem vast als we gewoon samen waren. Ik wilde hem niet kwijt.”

Zwanger

Op haar 14de bleek ze plots zwanger te zijn. “Ik had vreselijke buikpijn en Stuart bracht me naar de dokter”, vertelt ze. “Die vertelde me dat ik een kind zou krijgen. Maar noch hij, noch mijn moeder stelden vragen. Mijn moeder heeft altijd ontkend dat ze wist wat er aan de hand was, maar daar geloof ik weinig van. Hoe kan ze het niet geweten hebben? Moeders weten toch alles. Ik vertelde dat het van iemand op school was en liet een abortus uitvoeren. Ik was doodsbang dat als ik het op de wereld zou zetten, het op Stuart zou lijken en iedereen ons geheim zou ontdekken.”

De zwangerschap maakte echter dat Stuart zich plots heel anders begon te gedragen. “Hij meed me en bedreigde me zelfs enkele keren”, aldus Kim. “Langzaam ging het licht bij me aan. Ik begon te beseffen dat we helemaal geen relatie hadden en dat wat we deden echt niet oké was.”

Dat was ook het moment dat ze hulp zocht. “Mijn vader had eerder een vriendin gehad die ik heel graag mocht, Gemma”, vertelt ze. “Ze was een sociaal werker en dertiger. Ik vond haar zo cool. Ik was kapot van de abortus en wilde er met iemand over praten. En dus zocht ik contact. Ik vertelde alles, behalve dat het kind van Stuart was. Toen ik naar huis was gegaan bij mijn moeder en stiefvader en het toch nog aan Gemma opbiechtte in een berichtje, schreef die terug: ‘Ik kom je halen.’”

Politie

Kim bleef enkele dagen bij Gemma op haar flat in Manchester. Toen de vrouw haar vroeg of ze dacht dat Stuart ook een bedreiging was voor anderen, besefte Kim dat ze naar de politie moest stappen. Er kwam een rechtszaak van en Stuart werd uiteindelijk veroordeeld, op basis van berichtjes die hij had gestuurd en de fles wodka die hij als trofee had bijgehouden. Hij kreeg in 2003 zes jaar cel.

Kim ging bij haar vader wonen en besloot later rechten te gaan studeren. Ze is intussen een advocaat die gespecialiseerd is in zaken rond mensenrechten. Maar het trauma achtervolgde haar nog lang. Ze voelde zich schuldig en verweet alleen zichzelf wat er gebeurd was. Het maakte relaties moeilijk.

Zelfhulpgroep 

Uiteindelijk werd een posttraumatisch stresssyndroom vastgesteld bij haar. Dat hielp haar om langzaam aan met alles in het reine te komen. Ze richtte ook een zelfhulpgroep op voor andere slachtoffers die iets soortgelijks meemaakten. “Gewoon met elkaar praten is al een enorme steun”, zegt ze daar nog over.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De perfecte manier om een champagnefles te openen

De perfecte manier om een champagnefles te openen

https://images4.persgroep.net/rcs/RLEzpnVOfH4cDsHHIodoPSV_W8k/diocontent/116821378/_focus/0.460000/0.270000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ieder jaar poppen we een fles champagne of prosecco om het nieuwe jaar in te luiden. Helaas verspil je hierbij soms heel wat drank. Dus vandaag is het tijd voor een lesje fles openen! 

Openen

Leg de fles voor het openen kort in ijs. Voeg aan het ijs een scheut zout en veel water toe. Zout zorgt ervoor dat het koelingsproces een stuk sneller gaat. 6 tot 8 graden is de ideale temperatuur voor een fles champagne.

Schud de champagne niet, zo hoor je een mooi sissend geluid tijdens het openen. Zoek het lipje van het folie en haal het folie van de kurk. Nu heb je de kooi en de kurk over. Leg je duim op de kooi en draai deze los. Zorg ervoor dat je de fles tijdens het openen op 45 graden houdt. Tijdens het openen draai je de fles in plaats van de kurk, tegelijkertijd geef je tegendruk met je duim. Zo hoor je een mooi sissend geluid en verspil je geen champagne of prosecco. 

Schenken

De hoek van het schenken is ook belangrijk voor de bubbels. Nu niet die van de fles maar van het glas. Die moet je op ongeveer 45 graden onder de fles vasthouden. Zo schenk je de prosecco of champagne langzaam via de zijkant in het glas. 

Bewaren

Heb je nog wat champagne of prosecco over? Zorg er dan voor dat je de fles bewaart op een koele en donkere plek. Zo kun je ook in het nieuwe jaar genieten van de bubbels.

Klink op een gelukkig nieuwjaar! (br.hln)


» Reageer (0)
30-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 gewoonten om te stelen van Scandinaviërs voor een leuker leven

7 gewoonten om te stelen van Scandinaviërs voor een leuker leven

https://www.mupload.nl/img/2frwd17d743.jpg

Met dank aan hun vrolijke levensvisies zoals “hygge” en “lagom”, staan de Scandinaviërs bekend als gezonde en gelukkige mensen. Gezelligheid en geluk vinden in de kleinste dingen, dat is hun geheim. Ook een portie positieve levensfilosofie uit het hoge Noorden adopteren? Begin alvast met deze zeven Scandinavische gewoonten.  
1. Ga vaker naar de sauna

In koude Scandinavische landen begrijpen ze het genot van een heerlijk warme sauna of stoombad nog beter, een concept dat door de Finnen werd bedacht. Het ontspant je spieren, maakt je poriën vrij en verbetert de doorbloeding. Finnen en IJslanders houden ervan om in de sneeuw te springen na een saunabezoek, Noren nemen lekkere geuren mee in de zweethut zoals gember of munt.
2. Gebruik slecht weer niet als excuus

Te koud en te nat om te gaan sporten? Als de Scandinaviërs het niet als excuus gebruiken, dan mogen wij dat ook niet.  Zij hebben nog veel meer gure, koude en donkere uren per dag dan wij. Bovendien zorgt sporten net voor een beter gevoel achteraf door de stoffen die vrijkomen, wat helpt tegen die gevreesde winterdip. Zorg voor aangepaste kledij, of sport binnen als het weer je echt afschrikt.
3. Date eens overdag

Eentje gaan drinken als eerste romantische afspraakje is geen standaard gewoonte bij Scandinaviërs. In de meeste noordelijke landen geldt een bijzondere wet rond alcohol, waardoor de prijzen bijzonder hoog liggen. Om dat te omzeilen, springen Scandinaviërs creatief om met de invulling van een eerste date. Ze plannen een sportieve activiteit, gaan wandelen, zwemmen, klimmen of skiën. Toch liever een gastronomische in plaats van een sportieve activiteit? Koken bij iemand thuis of overdag een koffie met gebak gaan drinken is er ook populair. Een date overdag zonder alcohol lijkt misschien spannend, maar je leert elkaar wel beter en oprechter kennen.
4. Laat even alles vallen als de zon schijnt

Komt er onverwacht een streep zon piepen? Stop dan waarmee je bezig bent - tenzij je aan het werk bent natuurlijk - en ga meteen genieten van dat lekkere weertje. Doordat zonlicht zo schaars is, genieten Scandinaviërs er meer van en zullen ze er alles willen uithalen, voor die zon weer verdwenen is. Laat die afwas even staan, verschuif die to-dolijst naar de donkere avond en ga snel naar buiten, bij voorkeur in goed gezelschap.
5. Eet wat vaker vis

Scandinaviërs zijn fervente viseters - in Noorwegen durven ze het zelfs bij het ontbijt op hun bord leggen. De omega-3 vetzuren uit vis zijn een uitstekende bron van energie, en sommige studies zien een verband tussen die vetzuren en het voorkomen van depressies.
6. Steel de Deense en Zweedse levensfilosofieën

Korte, donkere dagen in de winter hebben ook zo hun voordelen. Hoe gezellig kan het niet zijn om in de zetel te kruipen met een dekentje en een kop thee, terwijl er geurige kaarsjes branden? Omarm het concept “hygge” van de Denen, en geniet van het knisperen van een open haard, die eerste hap van een stuk chocoladetaart en een dikke sjaal rond je nek. De Zweden kunnen ons dan weer leren om gematigd te leven, en tevreden te zijn met wat we hebben. Hun levensfilosofie “lagom” staat voor “niet te veel, niet te weinig, maar net genoeg.” En kende je de Zweedse koffiepauze “fika” al? In Zweden nemen werknemers uitgebreid de tijd voor een pauze in de namiddag, met een kopje koffie of thee erbij. Minder stress, meer productiviteit achteraf, zouden daar de voordelen van zijn.
7. Introduceer de regel ’schoenen uit binnen”

Misschien doe je het vanzelf al, maar in het Noorden is het vaker de gewoonte om je schoenen altijd uit te trekken als je thuis bent. Niet alleen vermijd je zo dat er allerlei vuil, sneeuw of modder binnen komt, maar het heeft ook iets erg gezellig. Investeer in een leuk paar pantoffels of dikke kousen, wat meteen de overgang inluidt van “guur buiten” naar “gezellig binnen”. Wil je het nog gezelliger maken? Vraag vrienden die langskomen om pantoffels mee te brengen of voorzie enkele exemplaren voor gasten, zodat zij zich ook helemaal thuis voelen (en jij ook niet moet poetsen na een bezoekje). Niet bij elk gezelschap of in iedere situatie zal dit geapprecieerd worden, maar proberen kan altijd.  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!