Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




11-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Negen op de tien Belgische meisjes al slachtoffer van seksuele intimidatie

Negen op de tien Belgische meisjes al slachtoffer van seksuele intimidatie

https://images2.persgroep.net/rcs/tz7SkYhqRsZ31-43vr42T-Uy0k4/diocontent/158362811/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Negen op de tien Belgische meisjes zijn al het slachtoffer geworden van seksuele intimidatie, tegenover 28 procent van de jongens. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van Plan International, naar aanleiding van Wereldmeisjesdag vandaag. Iets meer dan drie kwart van de jongeren zegt al getuige geweest te zijn van zulke intimidatie. De ngo lanceert vandaag het Safer Cities-platform. 

Safer Cities is een digitaal platform waar jongeren nog tot het einde van het jaar openbare plaatsen in Antwerpen, Brussel en Charleroi kunnen identificeren waar ze zich ongemakkelijk, bang, gelukkig of veilig voelen. Ze kunnen er ook oplossingen delen rond de aanpak van seksuele intimidatie.

De bevraging gebeurde met een steekproef bij 700 jongeren tussen de 15 en 24 jaar in Antwerpen, Brussel en Charleroi. Voor Plan International België wijzen de bevindingen op een “structureel samenlevingsprobleem”. De resultaten worden ook bevestigd door een eerder onderzoek, naar grensoverschrijdend gedrag op Belgische festivalweides.

Een op de vijf meisjes geeft aan al eens het slachtoffer geweest te zijn van ongewenste aanrakingen. Nafluiten (82 procent), langdurig aanstaren (79 procent) en opmerkingen over het uiterlijk (62 procent) zijn de meest voorkomende voorbeelden van intimidatie. Uit de peiling blijkt verder nog dat het voor de jongeren niet altijd duidelijk is dat dit allemaal onder seksuele intimidatie valt.

Plan leert verder nog dat slachtoffers vaak niet weten waar ze met hun verhaal of klacht kunnen aankloppen. 

Het Safer Cities-platform is al actief in andere landen, zoals Australië, Oeganda en Vietnam.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6 op de 10 katten zijn te zwaar: “Obesitas kan erg gevaarlijke gevolgen hebben voor je huisdier”

6 op de 10 katten zijn te zwaar: “Obesitas kan erg gevaarlijke gevolgen hebben voor je huisdier”

https://images2.persgroep.net/rcs/0-nZsCys9VB5-zvgLq1uX1yqQIQ/diocontent/155911742/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vandaag is het ‘Pet Obesity Awareness Day’, een dag die baasjes ervoor waarschuwt dat veel dieren te zwaar worden. “Een gevaarlijke trend, want obesitas bij katten kan voor veel problemen zorgen.”

Tot 60% van de katten lijdt aan overgewicht, waarvan 27% aan obesitas en dat is volgens professor dierenvoeding Myriam Hesta (UGent), die tevens onderzoek doet naar zwaarlijvige katten, een groot probleem. “Obesitas op zich is al een ziekte, maar gaat ook gepaard met een continue lage graad van ontsteking waardoor de diertjes ook veel sneller last hebben van andere ziektes.” Hesta stipt type 2 diabetes daarvan als het belangrijkste voorbeeld aan. “Net zoals bij mensen, hebben obese katten een veel hoger risico op type 2 diabetes en moeten ook zij op dieet en twee keer per dag een insulinespuit krijgen. Maar de katten kunnen ook problemen krijgen met hun gewrichten, beginnen te manken, blaas- en huidproblemen krijgen en bij morbide obesitas zie je ook dat ze zichzelf niet meer kunnen toiletteren. Doordat ze fysiek te zwaar zijn, raken ze aan bepaalde plekken niet meer aan waardoor hun vacht er erg onverzorgd gaat uitzien.”

Voor de gezondheid van je kat is het dus uitermate belangrijk dat ze een gezond gewicht heeft. “Dat bedraagt rond de 3 à 4 kilogram en 5 kilogram bij echt grote katten”, aldus Hesta. “Behalve bij speciale rassen, zoals de Noorse Boskat en de Maine Coon, is een gewicht boven de 5 kilogram te zwaar.”

Boosdoeners

Uiteraard is onaangepaste voeding een belangrijke oorzaak van zwaarlijvigheid bij katten, maar volgens Hesta zijn er nog een aantal boosdoeners. “Te calorierijke voeding is natuurlijk een belangrijke reden voor overgewicht, maar ook een verkeerde manier van voederen én te weinig beweging spelen een grote rol. Het leven van veel katten bestaat tegenwoordig gewoon uit een herhaling van slapen en eten. Dan is de kans op overgewicht natuurlijk groot. Maar er zijn ook dingen die we minder in de hand hebben. Zo lopen bepaalde rassen meer risico op obesitas, zoals bijvoorbeeld de Britse Korthaar. Oosterse rassen neigen dan weer minder vaak naar zwaarlijvigheid. Een andere factor is sterilisatie of castratie. Die katten hun energiebehoefte daalt met 30%, maar laten minder restjes liggen in hun voederbakje én bewegen minder.”

Op dieet

Kan jouw kat ook wel wat kilootjes of grammetjes verliezen? Dit zijn Hesta’s beste tips:

- “In de wetenschappelijke literatuur bestaat er geen specifiek link tussen bepaalde soorten voeding en obesitas. Het belangrijkste is de hoeveelheid én dat de voeding aangepast is aan je huisdier. Is je kat gesteriliseerd, dan kies je het best voor een voeding voor gesteriliseerde katten, die bevat meer vezels en minder energie zodat je het volume niet kleiner moet maken. Vraag bij je dierenarts welke voeding en hoeveel je kat precies nodig heeft en wat je precies moet ondernemen om te laten afvallen.

- Let op hoe je je kat voedert. Vermijd daarbij om alle voeding in een keer in haar voederbakje te doen, maar stimuleer ook activiteit. Verstop bijvoorbeeld wat korreltjes in huis of neem een deel in je hand en laat ze achter je aan lopen, rol ze over de grond of leg ze op tafel of bovenaan de trap zodat ze ook beweegt tijdens haar zoektocht naar voedsel. Of stop de korrels in een lege wc- of keukenrol zodat ze met haar pootje moet prutsen om de korrels vrij te krijgen. In de dierenspeciaalzaak vind je ook tal van leuke puzzels die ervoor zorgen dat je kat trager gaat eten. En mocht je nog inspiratie nodig hebben, vind je ook leuke voorbeelden op foodpuzzlesforcats.com.

- Als je meer dan een kat hebt, bestaan er bepaalde voederbakken die je kan programmeren aan de hand van de chip van je kat. Komt de juiste kat voor het luikje staan, dan opent het en zodra de kat vertrekt, sluit het opnieuw. Zo vermijd je dat je katten elkaars voeding opeten.

- Maar onthoud vooral: voorkomen is makkelijker dan genezen. En mocht je zien dat je kat aankomt, raadpleeg dan zo snel mogelijk je dierenarts, zodat haar voeding aangepast kan worden.” (br.hln)


» Reageer (0)
08-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal slaapapneupatiënten loopt op, maar wat is dat nu juist?

Aantal slaapapneupatiënten loopt op, maar wat is dat nu juist?

https://images2.persgroep.net/rcs/YMT_dIIiWPewYzIWN3Ze2pyGKVw/diocontent/158084232/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De voorbije tien jaar is het aantal patiënten met slaapapneu in België verviervoudigd. In 2008 tekenden de Belgische ziekenhuizen nog ongeveer 31.000 apneupatiënten op die een behandeling kregen met een luchtdrukmasker. In 2018 waren dat er al meer dan 122.000. Slaapapneu is meer dan zomaar wat snurken. Prof. Johan Verbraeken, medisch coördinator van het slaapcentrum in het UZ Antwerpen, geeft uitleg.

Snurken mag dan wel erg storend zijn, de schone slaper zelf ondervindt er meestal geen hinder van. Het kost snurkers weliswaar wat extra moeite om te ademen - wat een impact op de slaapkwaliteit kan hebben - maar dat valt in het niets bij de prijs die de bedpartner betaalt. ‘We weten uit onderzoek dat het geluid dat snurkers produceren zelden lager dan 35 decibel is. In extreme gevallen loopt het zelfs op tot 90 decibel: alsof je naast een drilboor slaapt. Daarbij komt dat sommige snurkers last hebben van slaapapneu: tijdens de slaap treden er ademstops op. Het gesnurk valt dan stil, om na een tiental seconden met een luid, gierend geluid te herbeginnen. Met een monotoon, luid geluid valt nog te leven, maar die variatie in geluid maakt het gesnurk erg storend. Vaak zelfs in die mate dat het een serieuze impact op de relatie heeft.’

Oorzaak gezocht

Een passe-partoutoplossing die voor elke vorm van snurken werkt, bestaat niet. ‘Alles hangt af van wat het probleem veroorzaakt’, zegt professor Verbraecken. ‘Snurken treedt op bij het inademen. Er ontstaat turbulentie in de luchtstroom, waardoor de slijmvliezen beginnen te trillen en het snurkende geluid ontstaat. De oorzaak van die turbulente luchtstroom kan divers zijn. Zo kan een obstructie in de keel of de neus - denk bijvoorbeeld aan vergrote amandelen of neuspoliepen - een vlotte luchtdoorstroming in de weg staan. Ook een allergie kan de neusslijmvliezen doen zwellen en zo het ademhalen bemoeilijken. Zelfs de positie van de kaak speelt een rol: bij een overbeet staan de ondertanden wat naar achteren en verkleint de diameter van de keel. Tijdens de slaap valt onze tong naar achteren. Met een kleine keelopening zorgt dat al snel voor problemen.’

Hulp inroepen

Over snurken wordt soms wat lacherig gedaan. Ten onrechte, want volgens de slaapexpert doe je er goed aan om hulp in te roepen. ‘Laat je het snurken op zijn beloop, dan leidt dat op termijn tot microtraumata en beschadiging van de slijmvliezen en het spierweefsel in de keel. Die schade doet het slijmvlies verdikken, waardoor het nog makkelijker gaat trillen ... en nog meer schade veroorzaakt. Kortom, blijf je ermee lopen, dan wordt het gesnurk alsmaar erger.’ En er is nog een tweede belangrijke reden waarom een bezoekje aan de huisarts aan te raden is. ’Snurken kan ook met het slaapapneusyndroom gepaard gaan, en dat is niet zo onschuldig. Wie aan slaapapneu lijdt, heeft tijdens zijn slaap ademstops: een pauze in de ademhaling die minstens tien seconden duurt. Tot vijf apneus per uur beschouwen we als ‘normaal’, maar bij meerdere ademstops moeten we ingrijpen. Apneus zorgen namelijk voor tijdelijke zuurstofdalingen. De langetermijnrisco’s zijn niet min. Zo hebben patiënten met slaapapneu drie keer meer kans op een hoge bloeddruk dan gezonde personen. Ook het risico op het ontwikkelen van een hartinfarct of diabetes is groter. En dan zijn er nog de cognitieve en psychologische problemen die ademstops met zich meebrengen: geheugenklachten, concentratiestoornissen, verhoogde slaperigheid en zelfs depressie. Net zoals bij snurken zal het probleem zonder behandeling alleen maar toenemen.’

Werk aan de winkel

Voordat een meer ingrijpende behandeling het overwegen waard is, doen snurkers er goed aan om hun levensstijl bij te sturen. Professor Verbraecken: ‘Maar liefst 85 procent van de patiënten met het slaapapneusyndroom kampt met overgewicht, vaak zelfs met obesitas. Het streven naar een gezond gewicht is dus een eerste, belangrijke stap. Voor elke twee apneus die zich per uur voordoen, adviseren we een gewichtsverlies van één kilo. Blijf weg van crashdiëten, maar kies voor een gezonde voedingsstijl die je kan volhouden. Minder koolhydraten eten werkt goed én is haalbaar.’ Ook met alcohol kan je het best oppassen. ‘Het is weliswaar een goed inslaapmiddel, maar belemmert het doorslapen. We weten dat ademstops het vaakst optreden tijdens de overgang van wakker naar lichte slaap én tijdens de remfase: twee slaapfasen die na het drinken van alcohol vaker voorkomen dan anders. Bovendien doet alcohol de neusslijmvliezen opzwellen, waardoor je door de mond gaat ademen en de kans op apneu opnieuw toeneemt.’ Kortom: kies liever voor een kop kamillethee dan voor een glas wijn als slaapmutsje.

Masker nodig

Voor slaapapneupatiënten is er vaak medische hulp nodig om de ademstops een halt toe te roepen. “De CPAP blijft voor hen de beste behandeling”, weet de professor. “De patiënt draagt dan ’s nachts een masker dat voor een continue luchtstroom zorgt. Dat creëert een tegendruk en houdt de keel open. Voor patiënten met obstructieve slaapapneu - waar een vernauwing van de keel aan de basis ligt - biedt de CPAP een goede oplossing. Het toestel wordt over het algemeen goed verdragen én werkt zeer efficiënt. Natuurlijk zijn ook aanpassingen in de levensstijl essentieel, maar ‘lapmiddelen’ zoals neuspleisters en sprays werken bij deze patiëntengroep onvoldoende. Ook bij een meer zeldzame vorm van slaapapneu - centrale apneu - kan een CPAP aangewezen zijn. Het centraleslaapapneusyndroom komt voor bij ongeveer 10 procent van de patiënten en wordt veroorzaakt door een verstoring van het ademcentrum in de hersenen. Dat zet de nodige spieren niet aan om adem te halen, waardoor er een ademstop optreedt. Naast de CPAP zetten we bij die patiënten dikwijls medicatie in. In extreme situaties moeten we zelfs zuurstof toedienen.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driekwart ouders koopt babyuitzet tweedehands: dit heb je écht nodig

Driekwart ouders koopt babyuitzet tweedehands: dit heb je écht nodig

https://images1.persgroep.net/rcs/B8yWvnUdN76J9u-OU9Ywn3pFh40/diocontent/158103924/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bijna driekwart van de ouders koopt een deel van de babyuitzet tweedehands. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezinsbond en 2dehands.be. Maar welke babyspullen heb je als toekomstige ouder écht nodig, en waar kan je best wat op besparen?

Dit kan je perfect tweedehands kopen:

Park

Een park om je baby overdag in te laten spelen en slapen is een onmisbaar accessoire voor elke ouder, maar tevens eentje waar je best wat geld op kunt besparen. Reken op een kost van om en bij de € 200 voor een standaardpark met matras. Op tweedehandssites kan je al een exemplaar op de kop tikken voor ongeveer € 100. Omdat een park in de meeste gevallen enkel gebruikt wordt tijdens het eerste levensjaar van de baby, hebben de meeste exemplaren amper gebruikssporen en kan je dus net zo goed een tweedehandsexemplaar kopen.

Wandelwagen

Een buggy, inclusief draagwieg, kost je een flinke duit maar is onmisbaar in je baby-uitzet. Reken op een kost van om en bij de € 1.000 (meer of minder afhankelijk van merk en model). Je wandelwagen tweedehands kopen bespaart je sowieso enkele honderden euro’s, de prijzen liggen op de tweedehandsmarkt immers vaak in de buurt van de € 400.

Babybadje

Hoewel je een baby tijdens z’n eerste levensmaanden heel erg regelmatig wast, is een babybad nieuw kopen een kost die je makkelijk kunt vermijden. Een basic babybadje kost je nieuw rond de € 25, tweedehands tel je er vaak amper € 5 voor neer.

Autostoelen

Zowel het eerste autostoeltje van je baby als autozitjes van groep 1/2/3 kan je makkelijk tweedehands kopen. Het zijn stuk voor zitjes die nieuw vaak erg duur in aankoop zijn, maar navenant niet verslijten wanneer ze gebruikt worden. En al zeker niet wanneer de vorige eigenaar gebruik maakt van een beschermende hoes. Beknibbel echter niet op de veiligheid van je kind, en let erop dat -wanneer je voor een tweedehandsaankoop gaat- de stoel in kwestie ongevalvrij is en aan de laatste veiligheidsvoorschriften voldoet.

Meubels voor de babykamer

Heb je echt specifieke meubels voor de babykamer nodig? Vast niet. Ziet een mooi ingerichte kamer (inclusief speciale meubels) voor je kindje er gewoon heel erg leuk uit? Ongetwijfeld. Vermits de meeste babykamers maar enkele jaren gebruikt worden en de meubels meestal nog in quasi perfecte staat zijn bij verkoop, kan je dus best wat geld uitsparen door je babykamer tweedehands te kopen.

Relax

Een wipstoeltje of relax is je ideale bondgenoot op huilerige dagen (van jou of je baby, schrappen wat niet past). Het relaxzitje geeft jou als ouder even de mogelijkheid om je baby in een comfortabele positie te zetten, terwijl je zelf aan het koken bent, naar het toilet moet of gewoon even de handen vrij wil. Omdat een relax ook alleen tijdens de eerste levensmaanden gebruikt wordt, is hij vaak nog in nieuwstaat wanneer hij weer verkocht wordt. Ideaal om wat centjes op te besparen dus.

Dit koop je best nieuw:

Verschoonkussen

Niets wat zo intensief gebruikt wordt tijdens de eerste levensmaanden van je baby als een verschoonkussen. Investeer zelf in een goed exemplaar, dat tegen een stootje kan en ook dik genoeg is zodat je baby comfortabel ligt tijdens het verschonen.

Thermometer

Een goede thermometer (liefst eentje die snel de temperatuur meet) is essentieel tijdens de eerste levensjaren van je kind. Hoewel er ook infraroodthermometers bestaan, koop je volgens ons toch nog steeds best een gewoon model dat je ook rectaal kan inbrengen. Om hygiënische redenen koop je deze natuurlijk best gewoon nieuw.

Tetradoeken

Je gebruikt ze als handdoekje, slab, dekentje, kwijldoekje en voor nog zoveel meer. Geen item zo multi-inzetbaar als de tetradoek. Koop ze nieuw én zorg ervoor dat je er voldoende in huis hebt, je zal snel genoeg merken dat de tetradoek zich in geen tijd tot jouw nieuwe beste vriend ontpopt.

Borstvoedingskussen

Zelfs wanneer je geen borstvoeding geeft is een borstvoedingskussen een item dat in elke baby-uitzet thuishoort. Gebruik het tijdens je zwangerschap om op of tegen te slapen, en tijdens de eerste levensmaanden van je kind als accessoire om je baby op te voeden, te laten rusten of spelen. Net omdat dit worstvormige kussen zo intensief gebruikt wordt koop je het best nieuw. (br.hln)


» Reageer (1)
06-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze natuurlijke middeltjes helpen tegen keelpijn

Deze natuurlijke middeltjes helpen tegen keelpijn

https://images1.persgroep.net/rcs/-IosTUYsAzXw5gyUxut0mg0fSc0/diocontent/157863049/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kriebel in de keel, droge hoest, lopende neus? Ja hoor, het viel je misschien al op: heel wat mensen lopen weer rond met een verkoudheid. Vaak gaat dat ook hand in hand met een vervelende pijn in de keel. Hoe krijg je die gemakkelijk weg? Dokter Jutta Borms weet raad. 

Dokter Jutta Borms, holistisch huisarts: “Keelpijn komt vaak voor in de winter, als de virussen hoogtij vieren. Vaak is keelpijn het eerste signaal dat je verkouden wordt. Klassieke pijnstillers en ontstekingsremmers kan je beter achterwege laten vanwege de geleidelijke opbouw van afvalstoffen, het maskeren van de ziekte of bijwerkingen zoals last aan de maag. Onthoud dat de meeste keelpijn veroorzaakt wordt door een virussen dus meestal niet door bacteriën als streptokokken.”

“Concreet betekent het dat je alleen antibiotica neemt als je dokter met een keelwisser bevestigt dat het om streptokokken gaat. Antibiotica mag je combineren met de homeopathische middeltjes hieronder. Ik spreek over een ‘wondertriade’-behandeling bij keelpijn, omdat deze drie snel winst geven. Mercurius solubilis 9 CH (werkt ook goed bij aften), Phytolacca 9 CH en Belladonna 9 CH (als er koorts bij komt). Je mag van elk middel vijf granules nemen om het uur. Lokaal kan je een plantenspray gebruiken (ook van Boiron). Die is veilig en efficiënt en mag je tot elk uur gebruiken. Mensen die meerdere keren per jaar keelpijn hebben, moeten dat verder nagaan. Meestal wil het zeggen dat het afweersysteem niet naar behoren werkt. Ontgiften is de boodschap, en dat kan op twee manieren. Enerzijds raad ik hen aan Trias-C te nemen: dat zuivert lever, nieren en lymfevaten van ballast die zich opgestapeld heeft, bijvoorbeeld na het veelvuldig innemen van medicatie.”

“Anderzijds prik ik mensen in of rond de keel met een combinatie van neuraaltherapie en biopunctuur. Dat zijn injecties met natuurlijke biotherapeutica, bijvoorbeeld Tonsilla compositum, Injeel- of Traumeel-ampullen (beide van Heel). Twee keer een behandeling met biopunctuur is vaak voldoende om nooit meer geplaagd te worden door keelpijn. Bij een ernstige keelontsteking start ik vaak Tropa-cat (Urmale), een waardig alternatief voor antibiotica. Er moet binnen de twaalf uur verbetering optreden als je natuurlijke middelen inneemt, anders moet je je huisarts verwittigen. Verder kan je de klassieke hete thee met salie, gember, citroen, tijm of mierikswortel drinken. Vermijd witte suiker, chocolade en melkproducten: zij zijn slijmvormend.”  (br.hln)


» Reageer (1)
05-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sia: “Ik heb een neurologische aandoening”

Sia: “Ik heb een neurologische aandoening”

https://images0.persgroep.net/rcs/KjmbWASgvAwRA3vwjrOwFumy8jg/diocontent/76998193/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Sia heeft haar fans op Twitter verteld dat ze een neurologische aandoening heeft. De 43-jarige zangeres lijdt aan het syndroom van Ehlers-Danlos.

“Ik lijd aan chronische pijn, een neurologische aandoening. Aan iedereen onder jullie die pijn hebben, fysiek of emotioneel: ik hou van je, blijf doorgaan. Het leven is verdomd moeilijk. Pijn demoraliseert en je bent niet alleen”, schrijft Sia.

Het syndroom van Ehlers-Danlos is een erfelijke aandoening waarbij de bindweefsels ongewoon rekbaar en meegevend zijn. Bij mensen met EDS scheurt de huid erg makkelijk en gaat wondgenezing vaak erg traag. De juiste mate waarin EDS voorkomt is onbekend, de cijfers variëren van 1 op 150.000 personen tot zelfs 1 op 20.000 personen. (br.hln)


» Reageer (0)
04-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vooral de chihuahua is populair: zoveel geld geeft de Belg uit aan zijn huisdier

Vooral de chihuahua is populair: zoveel geld geeft de Belg uit aan zijn huisdier

https://images0.persgroep.net/rcs/EaBLICeGAiJ9yi0OUPw03H9cr4U/diocontent/148025339/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Kopen we een huisdier, dan mag het wat kosten. Gemiddeld betalen we 263 euro voor een kat - nipt het populairste huisdier - en 535 euro voor een hond. Dat blijkt uit de dierenbarometer, die Ipsos uitvoerde in opdracht van dierenverzekeraar Santévet. 

Ook als we ons beestje in huis hebben, willen we daar best wat geld voor neertellen. Zo gaf bijna één op de drie hondeneigenaars al geld uit aan kledij voor zijn viervoeter - en dat mocht dan gemiddeld 173 euro per jaar kosten. Bij katteneigenaars wil maar 13% de dierendressing aanvullen, maar daar mag het wel 196 euro kosten. Ook de bezoekjes aan de dierenarts tikken aan: voor honden betalen we 242 euro per jaar, voor katten 106 euro.

De populairste hond in België is de chihuahua: 5% van alle eigenaars heeft er zo eentje in huis. Zo steekt het huppelhondje stoere rassen als de Duitse herder, de jackrussellterriër, de beagle en de bordercollie naar de kroon. De chihuahua moet het alleen afleggen tegen de straathond: 14% van de honden is rasonzuiver. Bij de katten is dat zelfs 59%. Als het dan toch een raskat mag zijn, is de Britse korthaar de populairste. (br.hln)


» Reageer (2)
03-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uw keukenhanddoek is degoutant: zo vaak moet je ze echt wassen

Uw keukenhanddoek is degoutant: zo vaak moet je ze echt wassen

https://images0.persgroep.net/rcs/xzdFVeuzwbInGeFYWTLZYYFlDZw/diocontent/157675171/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Er voelt haast niets beter dan al je taken van je to-dolijstje schrappen. Kleren in de wasmachine? Check. Stofzuigen? Check. Afwas gedaan? Dubbel check! Eén klusje dat we echter vaak over het hoofd zien? De keukenhanddoeken in de was gooien, en laat dat nu juist niet zo goed voor de gezondheid zijn. 

In 2018 bestudeerden onderzoekers van de universiteit van Mauritius de bacteriën die op 100 keukenhanddoeken leefden. Wat bleek? De resultaten waren vrij verontrustend. Terwijl op de meeste handdoeken bacteriën zaten die erg onschuldig waren voor een gezond persoon, vonden ze ook sporen van E.Coli - ook wel de ‘poepbacterie’ genoemd- en S.aureus. Deze kunnen beiden bijdragen aan een voedselvergiftiging. 

De onderzoekers ontdekten dat het aantal mensen, wat ze aten en hoe ze de handdoek gebruikten (dingen mee poetsen, handen mee drogen, warme voorwerpen mee vasthouden), allemaal een effect had op hoeveel bacteriën er te vinden waren. “Vochtige handdoeken laten rondslingeren en meervoudig gebruik wordt afgeraden. Daarnaast moeten grote gezinnen met kinderen of oudere gezinsleden in het bijzonder opletten met hygiëne in de keuken”, geeft Dr. Biranjia-Hurdoyal, professor aan de universiteit, mee. Er wordt aangeraden ze elke dag in de was te doen. (br.hln)


 


» Reageer (1)
02-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hooverphonic gaat voor België naar het Songfestival: “Van het nummer zijn we overtuigd”

Hooverphonic gaat voor België naar het Songfestival: “Van het nummer zijn we overtuigd”

https://images2.persgroep.net/rcs/moFHy2p0PmKAPZGw2t_Lkdz9dEU/diocontent/157626895/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De VRT haalt het grove geschut boven. Voor het 65ste Eurosongfestival van volgend jaar in Rotterdam, wordt met Hooverphonic een van de grootste bands van het land gestuurd. En dat nadat ze eerder al vier keer vriendelijk bedankten: “We hebben het altijd gezegd: als we hét nummer hebben, dan gaan we.”

Deze week nog vertrekt Hooverphonic voor een tournee door Oost-Europa, daarna doen ze ze hetzelfde in België. Honderduizenden platen verkocht de groep rond Alex Callier al, maar nu is het tijd voor iets nieuws. Na 25 jaar neemt Hooverphonic deel aan de grootste liedjeswedstrijd ter wereld en daar zijn ze bij de VRT behoorlijk trots op, de band bedankte in het verleden namelijk al vier keer. Tot nu dus. “We hebben het altijd gezegd: als we hét nummer hebben, dan gaan we. En dat is deze keer het geval”, zegt Alex Callier. “We deden met de band nog nooit eerder mee aan wedstrijden zoals bijvoorbeeld Humo’s Rock Rally en andere, maar ik vind dat we de lat meteen hoog moet leggen (lacht).”

In de bubbel

Lang werd er neergekeken op het Eurovisiesongfestival, maar in die teneur zit de laatste jaren verandering. Met de Portugees Salvador Sobral in 2017 en dit jaar met de Nederlander Duncan Laurence wonnen artiesten met liedjes die ook door niet-songfestivalfans worden gesmaakt. De kans om geloofwaardigheid te verliezen met een deelname lijkt dus klein. “Ik vind niet dat we iets te verliezen hebben”, zegt Callier. “Van het nummer zijn we overtuigd, nu moeten we nog zorgen dat we op het festival zelf een geweldige performance neerzetten. Bovendien valt er des te meer te winnen. Ik bekijk een deelname als het uitbrengen van een nieuwe single en een televisieshow die daarmee gepaard gaat.”

Door hun jarenlange tournees door Europa zal een aanzienlijk deel van de 200 miljoen Songfestival-kijkers Hooverphonic al kennen. Dat is één van de redenen waarom niet zangeres Luka met een Hooverphonic-nummer gaat, maar wel de band als geheel. “We hebben nu de naam, die moeten we gebruiken”, vindt Callier. “Het feit dat we het Europese publiek kennen, kan alleen maar een voordeel zijn.”

Het nummer zelf wordt pas in 2020 op de wereld losgelaten. Het is zelfs nog niet opgenomen. Bij wijze van voorbereiding zochten Callier en co. wel al Duncan Laurence op. “We zijn samen met hem gaan dineren. Hij vertelde dat het in de hectiek van de wedstrijd vooral moeilijk is om in je bubbel te blijven, daar gaan we dus extra op moeten letten.”

Stiekeme fan

Dat geldt in de eerste plaats voor zangeres Luka Cruysberghs, winnares van ‘The Voice van Vlaanderen 2017’ en sinds vorig jaar ook zangeres van Hooverphonic. “Natuurlijk is het spannend, maar ik heb geen seconde getwijfeld”, aldus de 18-jarige Leuvense. “Eurosong roept bij mij warme herinneringen op van vroeger toen ik keek met de hele familie, al moest ik toen vaak wel voor de puntentelling gaan slapen. (lacht)” De zangeres heeft trouwens een opmerkelijk Eurosong-verleden. Enkele jaren geleden schreef ze zich al eens in voor de junior-versie, haar auditie deed ze toen met het Hooverphonic-nummer ‘Happiness’. “Ik ben ook altijd een stiekeme fan geweest”, verklapt Callier. “Ik kijk ieder jaar, maar vorig jaar lukte dat niet omdat ik op het feestje van een vriend was. Maar ik ging wel vaker dan gewoonlijk naar het toilet, om daar op mijn telefoon de tussenstand te checken. (lacht)”

Coach Alex Callier slaat een jaartje over

Dat een deelname aan het Eurovisiesongfestival een hele kluif is, moge duidelijk zijn. Reken daarbij nog een Oost-Europese tournee in het najaar, gevolgd door eentje in België, en zijn job als coach in ‘The Voice van Vlaanderen’ moet Alex Callier links laten liggen. “Het is gewoon te druk”, vertelt hij. De artiest begeleidde in het vijfde en zesde seizoen jonge talenten in de muziekwedstrijd, nadat hij dat ook in reeksen één en twee had gedaan. In 2017 won Callier het programma met Luka Cruysberghs, die hij een jaar later voorstelde als nieuwe zangeres van Hooverphonic.

‘The Voice’, hofleverancier van het Songfestival

Met Luka Cruysberghs wordt opnieuw een talent uit ‘The Voice’ naar het Songfestival gestuurd. Na Eliot in 2019, Blanche in 2017, Laura Tesoro in 2016 en Loïc Nottet en Axel Hirsoux in de jaren daarvoor is Luka al de zesde stem die werd opgevist uit de vijver van de talentenwedstrijd. “Het is inderdaad opvallend”, geeft Alex Callier toe. “’The Voice’ is de perfecte manier om onbekende talenten een kans te geven, maar over het algemeen doet het er niet toe hoe je er geraakt, het draait gewoon om de stem.”

De halve finales van het Eurovisiesongfestival vinden plaats op dinsdag 12 en donderdag 14 mei, de finale volgt op zaterdag 16 mei. (br.hln)


» Reageer (0)
28-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hallo herfst: zo verzorg je je planten nu het kouder wordt

Hallo herfst: zo verzorg je je planten nu het kouder wordt

https://images4.persgroep.net/rcs/1UzVnvo1iiU2a1XpCxgL-krlrgI/diocontent/157009325/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

We kunnen er niet meer omheen: de herfst is officieel begonnen. De bladeren vallen binnenkort weer van de bomen en ook onze kamerplanten kunnen weer wat extra liefde en zorg gebruiken. Hoe je dat het best aanpakt vroegen wij aan de experts van Plantsome.

Haal je planten op tijd weer binnen

“Tijdens de zomermaanden kunnen sommige huiskamerplanten absoluut een tijdje buiten staan. Wanneer het ’s nachts kouder wordt dan 12 graden is het echter weer tijd om ze naar binnen te halen. Tenminste, als je wil dat ze de herfst overleven.”

Bladverlies is geen ramp

“Wanneer je je planten van buiten weer naar binnen haalt, kan het zijn dat ze hun bladeren laten vallen. Je hoeft je zeker niet meteen zorgen te maken, want dat is heel normaal. Je planten moeten immers weer wennen aan een nieuw klimaat.”

Zorg voor voldoende licht

“Nu de dagen weer korter worden krijgen sommige planten minder licht dan ze in de zomer en lente kregen. Daarom is het belangrijk om planten die ver van het raam staan te verplaatsen naar een lichtere plek. Daarnaast is het een goed idee om je planten wekelijks te draaien. Zo krijgen alle bladeren zeker voldoende zonlicht en voorkom je dat je plant naar één kant gaat overhellen.”

Vergeet geen water te geven

“Nu de zon niet meer zo brandt heb je vast de neiging om minder snel water te geven. Toch heeft je groene vriend zeker nog nood aan een drankje, al hoeft dat nu minder regelmatig dan tijdens de zomermaanden. De Plantsome App kan je zeker helpen met de juiste bewatering van je planten.

Zet je planten dicht bij elkaar

“Wanneer de temperaturen echt dalen is het een goed idee op je planten lekker dicht bij elkaar te zetten. Op die manier kunnen ze voor elkaar zorgen en zullen ze elkaar voorzien van zuurstof. Dit is trouwens ook een goed idee voor wanneer je met vakantie gaat.”

Blijf weg van de verwarming

“Wat je ook doet, zet je planten nooit op de verwarming of naast een radiator. Neen, ook niet boven een verwarming op de vensterbank. De warmte mag voor ons dan wel lekker gezellig aanvullen, voor planten is het dat allesbehalve: zij drogen er alleen maar sneller van uit.”

Nu is het moment om te verpotten

“Zijn je planten deze zomer goed gegroeid? Dan is het nu het ideale moment om ze over te zetten naar een grotere pot. Als de wortels boven de grond uitkomen of onderuit de pot dan is het hoog tijd voor een nieuwe pot. Zorg dat de kluit van de plant zo’n 1 à 2 centimeter onder de bovenrand van de sierpot blijft. “

Lang leve de plantenspuit

“Het is bijzonder belangrijk om je planten goed te besproeien met een plantenspuit nu de verwarming wat hoger staat. Zo voorkom je dat je planten uitdrogen door de droge lucht en de warmte binnenshuis.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stemplicht bij gemeenteraadsverkiezingen wordt afgeschaft

Stemplicht bij gemeenteraadsverkiezingen wordt afgeschaft

https://images3.persgroep.net/rcs/hxVu7C2_f_dTiaTj9m7rVCwOlHo/diocontent/149272242/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De opkomstplicht bij de gemeente- en de provincieraadsverkiezingen verdwijnt. En de kandidaat met de meeste stemmen van de grootste coalitiepartner wordt automatisch burgemeester. Dat zijn enkele van de maatregelen waarover de Vlaamse regering het al eens is geraakt.

De Vlaamse onderhandelaars doken gisteren voor een tweede keer de nacht in, met de hoop op witte rook bij het ochtendgloren. Maar enkele ambities van Jambon I sijpelden gisteren toch naar buiten. De Vlaamse regering in spe schrapt de opkomstplicht voor de lokale en provinciale verkiezingen. Ons land is één van de weinige ter wereld waar nog opkomstplicht geldt, maar bij elke verkiezing blijft hoe dan ook een kleine 10% van de kiezers thuis. Officieel riskeren thuisblijver een boete van 40 tot 80 euro, maar daar wordt zelden of nooit gevolg aan gegeven.

Ook de lijststem op lokale en provinciale lijsten verdwijnt. Gemeenten zullen voortaan ook gebruikmaken van het Waalse systeem, waarbij de kandidaat met de meeste stemmen van de grootste coalitiepartner ook automatisch burgemeester wordt. De grootste partij kan nog steeds buitenspel gezet worden, maar wekenlang gesjacher over wie nu burgemeester wordt - herinner u de Gentse coalitievorming - kan zo wel vermeden worden.

De Vlaamse symboolstrijd over de burgemeesterssjerp wordt uiteindelijk een compromis à la Belge: burgemeesters kunnen voortaan kiezen of ze een tricolore sjerp dragen of een ‘Vlaamse’ zwart-gele. In Wallonië woedde die discussie overigens ook. De sjerp van de schepenen was er zwart-geel - te Vlaams - en bestaat intussen uit de kleuren van de Waalse vlag: geel-rood. (br.hln)


» Reageer (0)
27-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fireworking: de nieuwe (niet zo leuke) datingtrend

Fireworking: de nieuwe (niet zo leuke) datingtrend

https://images2.persgroep.net/rcs/DVyMLzhOo37nyJHG-nmVMiqsDmY/diocontent/157076587/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Ah, de liefde. Bestaat er iets mooiers? Wanneer we alle datingtrends van tegenwoordig ontdekken, zou je denken van wel. Een nieuwe dag, een nieuwe datingtrend die de kop opsteekt. Mogen we je voorstellen: fireworking. 

Van indruk maken op je jaloerse ex tot je nieuwsgierige familie de mond snoeren. Wie gaat fireworken, gaat een relatie aan met iemand met als doel die relatie zoveel mogelijk in de kijker zetten om indruk te maken op anderen. 

Fireworking wordt beschreven als het omgekeerde van de datingtrend stashing. Bij stashing wordt een geliefde bewust achtergehouden bij vrienden en familie. Wanneer iemand aan fireworking doet, gebeurt dus juist het tegenovergestelde. 

Hoewel het op het eerste gezicht flatterend lijkt wanneer iemand zoveel mogelijk met je te koop wil lopen, is het ook wel pijnlijk om te weten dat iemand eigenlijk alleen om de mening van anderen geeft. Hoe merk je het op? Je kan een fireworker herkennen aan een overvolle socialmediapagina, met in het bijzonder kiekjes die genomen worden op de mooiste plaatsen om zo hun volgers jaloers te maken.  (br.hln)


» Reageer (0)
24-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Te veel neerzitten kan de vorm van je hart veranderen

Te veel neerzitten kan de vorm van je hart veranderen

https://images1.persgroep.net/rcs/5S9_4twY0CLeNxHFz3EBTOkGtrs/diocontent/156750395/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Anno 2019 is de kans groot dat je te veel neerzit. Vlamingen zitten gemiddeld zelfs 8,3 uur per dag neer, dat is 57% van hun dag, slaapuren niet meegerekend. En dat dat nefast is voor je gezondheid bleek al uit verschillende studies. Te lang neerzitten zou namelijk gelinkt worden aan een verhoogde bloeddruk, een hoge bloedsuikerspiegel, meer lichaamsvet rond de taille en hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar een nieuwe studie toont nu ook aan dat het de vorm van je hart kan veranderen.

Om de relatie tussen lichaamsbeweging en de vorm van je hart te onderzoeken, vergeleken de auteurs van het onderzoek met een echografie de harten van meer dan 160 volwassen mannen. De mannen werden verdeeld in vier groepen: langeafstandslopers, mannen die aan American Football doen, de Tarahumara (een groep inheemse boeren van Amerika die in de staat Chihuahua in Mexico wonen en bekend staan om hun langeafstandslopen) en volwassenen met een sedentaire levensstijl.

De resultaten, die gepubliceerd werden in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), toonden duidelijke verschillen tussen de hartvormen van de vier groepen mannen. Zo ontdekten de onderzoekers op de echografieën dat langeafstandslopers en de inheemse boeren lange hartkamers hadden en dunne wanden, twee aanpassingen die hen helpen om lang te rennen.

Ter vergelijking: de harten van de footballers, maar vooral die met de zittende beroepen, vertoonden dikkere hartkamerwanden en kortere hartkamers die veel breder waren, oftewel: hun harten waren ronder van vorm. Bij de footballers zou dat volgens de onderzoekers komen doordat er voldoende bloed naar de hersenen moet stromen om het bewustzijn te behouden tijdens intensieve activiteiten; de mannen met een sedentaire levensstijl lijken deze hartvorm te hebben door hun gebrek aan lichaamsbeweging.

En hoewel het vermogen van ons hart om van vorm te veranderen een evolutionaire aanpassing is, zeggen de auteurs dat het bij de sedentaire mannen schadelijk kan zijn en de kans op hypertensie en hart- en vaatziekten vergroot.

Het goede nieuws? Volgens de auteurs kan je je hart opnieuw zijn normale vorm aannemen door de juiste levensstijlveranderingen. Ze stellen voor om wat vaker te lopen, fietsen of zwemmen om je uithoudingsvermogen te verbeteren en je hart gezond te houden.  (br.hln)


» Reageer (0)
23-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je mag binnenkort je Apple Macbook misschien niet meer meenemen in je handbagage

Je mag binnenkort je Apple Macbook misschien niet meer meenemen in je handbagage

https://images1.persgroep.net/rcs/KOqI_0Lgww8tDITe6bUTENbOjmU/diocontent/156743309/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vertrek je binnenkort op vakantie en van plan om tijdens de vlucht een Netflixmarathon te houden? Dan check je beter eerst de nieuwe wetgeving van luchtvaartmaatschappij EasyJet.

De lowbudgetluchtvaartmaatschappij kondigde namelijk aan dat ze Apple Macbook-laptops die tussen de periode van september 2015 en februari 2017 aangekocht zijn, wil verbieden op vluchten. Die modellen zouden defecte batterijen bevatten. Je mag je laptop wel nog meenemen, maar opladen of aanzetten zou niet meer mogen.

In een verklaring op hun website vertellen ze dat het verbod er komt na een rapport van het European Unian Aviation Safety Agency (EASA).

“In het licht van de recente EASA-richtlijnen worden klanten geadviseerd geen 15-inch Macbook Pro-toestellen die in de periode van september 2015 en februari 2017 zijn aangekocht aan te zetten of op te laden tijdens de vlucht. Als zo’n toestel meegnomen wordt, moet de passagier het uitschakelen.”

In het EASA-rapport staat ook dat de luchtvaartmaatschappijen sancties opgelegd zullen worden als ze dergelijke apparaten gebruiken aan boord. Het EASA voegde er wel nog aan toe dat het maar om een beperkt aantal serienummers gaat en dat Apple aangeboden heeft om de batterijen van de genoemde toestellen gratis te vervangen.  (br.hln)


» Reageer (0)
22-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Parijs dure stad? Cafés laten je extra betalen voor schijfje citroen in drankje: “Dat is pure diefstal”

Parijs dure stad? Cafés laten je extra betalen voor schijfje citroen in drankje: “Dat is pure diefstal”

https://images3.persgroep.net/rcs/zbFtVSwZCC5o_WwL1aA9Hz9_Exk/diocontent/156646155/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Even verpozen op een terras in Parijs terwijl je geniet van een verfrissend drankje? Dan lees je toch maar beter eerst de kleine lettertjes op de kaart want in sommige cafés en bistro’s betaal je extra voor een schijfje citroen. De praktijk veroorzaakt ophef in de lichtstad, zo schrijven Franse media.

Wanneer je graag eens geniet van een Perrier of Cola met een schijfje citroen, wees dan op je hoede in de Franse hoofdstad. In bepaalde quartiers in Parijs is het immers niet ongebruikelijk dat klanten ook in de buidel moeten tasten voor een schijfje citroen. Parijzenaars en toeristen spreken er schande van, maar de praktijk is perfect legaal - zolang de prijzen maar correct zijn geafficheerd.

Het was de Franse journaliste Nora Hamadi die begin deze week de kat de bel aanbond. “In Parijs laat men jou betalen voor een schijfje citroen in je drankje”, schreef ze op Twitter over haar bezoek aan ‘Bistrot de la Tour’ in het vijftiende arrondissement. Hamadi had als bewijs haar kassaticket bijgevoegd waaruit bleek dat haar 0,50 euro was aangerekend voor wat extra frisheid in het glas. Aangezien het gezelschap 5 glazen Perrier had gedronken met telkens een schijfje citroen erin kwam dit in totaal op 2,5 euro extra, en dan dikt de rekening natuurlijk snel aan. “Dat is regelrechte diefstal”, verklaarde ze verbolgen. Haar tweet ging vervolgens viraal met duizenden retweets en meer dan 1.500 commentaren.

“Als ze ons zouden kunnen laten betalen voor de lucht die we inademen, dan zouden ze het doen”, klonk het onder meer. “Hoe dichter we in de buurt van de Eiffeltoren komen, hoe duurder het wordt”, concludeerde een toerist.

Tot tien keer duurder

Wetende dat men ongeveer 7 schijfjes van één grote citroen van 120 gram kan afsnijden die tegen twee euro per kilo wordt verkocht, dan is een schijfje op café tot tien keer duurder, zo berekende France Info.

Volgens Le Parisien is de omstreden praktijk in deze bistro geen alleenstaand geval. Ook in andere etablissementen in Parijs is het gangbaar zoals onder meer in het ‘Eiffel Café’ en ‘Pizzeria Lolanda’ die ook in het toeristische vijftiende arrondissement zijn gelegen.

Dus bij je volgende bezoek aan Parijs lees je maar beter de kleine lettertjes op de kaart en let je op voor eventuele supplementen voor citroen, siroop of melk. Je bent gewaarschuwd! (br.hln)


» Reageer (0)
19-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwangere Natalia openhartig: “Ik ben dankbaar dat ik dit nog kan op mijn 38ste”

Zwangere Natalia openhartig: “Ik ben dankbaar dat ik dit nog kan op mijn 38ste”

https://images2.persgroep.net/rcs/NKmA1-nmSykQnO0OzzSGBAPwW3s/diocontent/156529479/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Natalia kondigde haar zwangerschap vorige week aan op Instagram, en ondertussen is ze vijftien weken zwanger. In de zetel van ‘Gert Late Night’ gaf ze toe dat ze angst heeft om een fout te maken, maar een boodschap van familie en vrienden beurde haar meteen op.

Gert wilde weten of Natalia last heeft gehad van ochtendmisselijkheid. “Ja, zoals iedereen zeker?”, klonk het. “Maar dat is ondertussen wel gebeterd, hoor. Ik heb nooit echt moeten overgeven, ik was gewoon echt moe en ben veel binnen gebleven.”

“Ik heb mijn spiraaltje in Barbados laten verwijderen, en ze zeiden dat we zes maanden zouden moeten wachten. Dus we waren er nog niet zo mee bezig, maar na drie maanden was het al raak. Ik prijs mezelf heel gelukkig en ik ben ook heel dankbaar dat het op mijn 38ste nog gebeurd is, want op die leeftijd denk je daar toch wel even over na.”

Test

Wanneer Gert haar vroeg hoe ze erachter kwam dat ze zwanger was, geeft ze een typisch, doodeerlijk Natalia-antwoord. “’s Morgens op de wc, om half zes”, lacht ze. “Met zo’n test. Ik ben nogal onregelmatig en ik schrok ervan dat ik toch al meer dan veertig dagen niks had gezien. Mijn vriend zei toen: misschien moet ik toch eens zo’n zwangerschapstest gaan halen.” 

Kinderwens

Ze weet al of het een jongen of een meisje wordt, maar dat geeft ze nog niet prijs. “Ik had de gedachte aan kinderen even afgezworen na het overlijden van onze papa. Toen zag ik dat precies nog niet zitten. Het was een samenloop van omstandigheden, carrière en de juiste man nog niet tegengekomen. Het was gewoon een gevoel: ‘nee het past nog niet echt in mijn leven’. En ook angst. Angst om bepaalde dingen door te geven, schrik of ik het wel goed zou doen, want ik wil het perfect doen. Al weet ik dat ik fouten ga maken...”

Daarop kreeg ze een bemoedigende boodschap van haar familie en vrienden te zien, die haar meteen weer in een vrolijke stemming bracht.  (br.hln)


» Reageer (0)
17-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rob De Nijs kondigt afscheid aan: populaire zanger lijdt aan Parkinson

Rob De Nijs kondigt afscheid aan: populaire zanger lijdt aan Parkinson

https://images4.persgroep.net/rcs/Hl9HsZES2XDFs200voMMKXyQU3I/diocontent/153332137/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De populaire zanger Rob De Nijs (76) stopt met zingen. De artiest houdt het voor bekeken, zij het met tegenzin, nu de diagnose van de ziekte van Parkinson gevallen is. Al komt er volgend jaar wel nog nieuwe muziek en een afscheidstournee. Dat schrijft De Telegraaf.

De Nederlandse zanger is al actief in de showbizzwereld sinds de jaren ’60. Zijn afscheid kondigt hij dan ook met pijn in het hart aan. De artiest is vooral bekend van de hits ‘Ritme van de Regen’, ‘Jan Klaassen de Trompetter’, ‘Dag zuster Ursula’, ‘Malle Babbe’ en ‘Banger Hart’. Hij kondigt zijn afscheid nu zelf aan in een interview met De Telegraaf. De zanger hield het nieuws van zijn diagnose enkele weken verborgen, maar vindt het nu tijd om dat te delen. Het filmpje dat gemaakt werd, waarbij de zanger onwel werd en van het podium viel, heeft zeker iets te maken met zijn beslissing om het nieuws bekend te maken. “Ik had het nieuws toen zelf net te verwerken gekregen. Maar ik neem de maker van die video niks kwalijk”, aldus Rob. De gemene online reacties die beweerden dat de artiest dronken op het podium stond, deden hem wel wat. “Niemand wist toen wat er aan de hand was.”

Voor de fans: Rob stopt niet meteen met zingen. De zanger wil zijn fans een waardig afscheid gunnen. “Ik wil nog een nieuwe cd maken, mijn huidige tournee afmaken en volgend jaar een afscheidstournee maken langs alle provincies met een allerlaatste concert in Amsterdam, waar ik vandaan kom en waar alles voor me begon.” Of hij ook een concert inplant voor zijn Belgische fans, is niet duidelijk.

De zanger bekijkt, nu de eerste shock verwerkt is, het glas als halfvol. Hij hoopt dan ook nog een mooie oude dag te mogen beleven met zijn geliefden. Zijn carrière zegt hij binnenkort voorgoed vaarwel. “Aan alles komt een einde. Ik hou nog steeds van mijn vak, maar dit was het. Als ik dat nu voor het eerst hardop zeg, valt dat nauwelijks te geloven. Zingen, optreden, wás al die jaren mijn leven. Ik hoop de tijd en de kracht te hebben dat op een mooie manier te kunnen afsluiten.’’ (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eigen beautycollectie van Victoria Beckham is nu te koop

De eigen beautycollectie van Victoria Beckham is nu te koop

https://images1.persgroep.net/rcs/25cc5UVlqyU1VcYEZRbJKoe7m8U/diocontent/156258981/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

10 jaar na het lanceren van haar eigen modemerk, heeft Victoria Beckham (45) nu haar eerste beautylijn gelanceerd. “Ik wil voor vrouwen zorgen, zowel voor hun binnen- als buitenkant”, zegt ze daarover. Met verpakkingen die gemaakt zijn van recycleerbaar of biologisch afbreekbaar materiaal past haar beautycollectie perfect in de trend naar meer duurzaamheid. 

De voormalige Spice Girl sloeg voor ‘Victoria Beckham Beauty’ de handen in elkaar met Sarah Creal, die al 25 jaar wegwijs is in het beautywereldje. Creal werkte eerder al voor grote namen als Prada, Bobbi Brown Cosmetics en Estée Lauder. Voorlopig is enkel de oogmake-up, denk aan een oogschaduwpalet en een eyeliner, te koop op de webshop. In de nabije toekomst komen daar ook nog lip- en huidproducten bij. 

Beckham omschrijft haar eerste beautycollectie zelf als een “propere beauty beweging”, want zowel de verpakking als de producten zelf werden zo duurzaam mogelijk gemaakt. Met de lijn wil ze dames vooral een goed gevoel geven over zichzelf. “Ik wil er persoonlijk voor zorgen dat vrouwen zich beter in hun vel voelen door mode en beauty. Dat is zo belangrijk, want als je zelfvertrouwen hebt, straal je dat ook uit. Daarom wil ik voorzien in must-have producten wat betreft make-up, skincare, parfum en wellness, waarvan ik vind dat ik ze ook nodig heb in mijn eigen leven”, zegt Beckham in een persbericht.

De producten die voorlopig te koop zijn op de website variëren in prijs van € 22 tot € 53. Omdat het om een Amerikaanse webshop gaat, moet je wel rekening houden met extra import- en douanekosten. (br.hln)


» Reageer (0)
14-09-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereld Eczeemdag: 7 vragen beantwoord over de veelvoorkomende huidziekte

Wereld Eczeemdag: 7 vragen beantwoord over de veelvoorkomende huidziekte

https://images4.persgroep.net/rcs/EMqV6If_KsxRleiuBrn3VBvtLMI/diocontent/156049576/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Atopische eczeem komt steeds vaker voor. Naar schatting heeft bijna 20% van de Belgische kinderen er last van en zo’n 3% van de volwassen kampt vandaag met de jeukende huidaandoening. Naar aanleiding van Wereld Eczeemdag die vandaag plaatsvindt, stelden we 7 vragen over de ziekte aan dermatoloog Thomas Maselis. 

Atopische eczeem of atopische dermatitis - vroeger ook constitutioneel eczeem genoemd - is de meest voorkomende huidaandoening bij kinderen. De exacte oorzaak van de ziekte is nog niet precies geweten, maar wel staat vast er bij mensen met atopie sprake is van een erfelijke aanleg voor een excessieve reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen uit de omgeving (allergenen). Dat uit zich in veel gevallen in de vorm van atopisch eczeem, waarbij de huid erg jeukt, vocht afscheidt en er korstjes gevormd worden. Door een stoornis in de beschermlaag van de huid functioneert de barrièrefunctie van de huid bovendien niet optimaal, waardoor de atopiehuid uitdroogt en allergenen dieper kunnen indringen. Die stimuleren dan het immuunsysteem, dat daarop fel gaat reageren. Gevolg: jeuk, ontsteking en vochtafscheiding. 

1. Zijn er factoren die eczeem uitlokken?

“Grosso modo kunnen we stellen dat eczeem veroorzaakt wordt door een combinatie van aanleg (als een van je ouders een atopische aanleg heeft, loop je zelf 50% meer kans op atopische eczeem, nvdr.) en een aantal prikkels zoals contact met water, droge lucht en ruwe stoffen. Water mag dan vaak heerlijk aanvoelen omdat de huid gehydrateerd aanvoelt, eigenlijk verergert het de symptomen alleen maar. Ook droge lucht droogt - als vanzelfsprekend - uit, waardoor mensen met eczeem nog meer jeuk krijgen en extra schilfering. Ruwe materialen kunnen de huid dan weer irriteren. Vooral wol maar ook bepaalde synthetische materialen.”

2. Kun je het zomaar uit het niets krijgen (op bijvoorbeeld latere leeftijd)?

“Meestal duiken de eerste symptomen van eczeem al op erg jonge leeftijd op, soms verdwijnen ze daarna spontaan maar de klachten kunnen ook blijven aanhouden. Hoewel het minder voorkomt, kun je ook ‘zomaar uit het niets’ last krijgen van de huidaandoening op volwassen leeftijd. Dat kan onder andere te maken hebben met bepaalde invloeden zoals stress, vermoeidheid en hormonen. Toch is de kans groot dat je dan ook als kind al eczeem had, maar dat er nog geen opstoot was doorgekomen.”

3. Sommige mensen hebben er minder last van in de winter, hoe komt dat?

“De meeste mensen hebben net minder klachten in de zomer omdat de zon ontstekingsremmend werkt. Het verdikt ook de opperhuid waardoor de beschermingsfunctie beter werkt en de lucht vochtiger is wat zoals eerder gezegd helpt tegen de symptomen. Anderzijds kom je wel meer in contact met water en zweet je ook meer, wat verschrikkelijk kan irriteren en jeuken. Daarnaast spelen allergische reacties een rol in het uitlokken van de symptomen en er zijn een aantal allergieën die enkel dan voorkomen zoals pollen. Het is dan ook zeker nuttig om na te trekken of je bepaalde intoleranties of allergieën hebt als je last hebt van eczeem.”

4. Geldt qua verzorging hoe vetter hoe beter?

“Het klopt inderdaad dat het efficiënt onderhouden van de huid erg belangrijk is om de natuurlijk barrière te herstellen en de huid te beschermen tegen allergenen. Al moet je niet eender wat gaan opsmeren. Vette crèmes zoals vaseline gaan de huid heel snel overhydrateren, maar dat effect is van korte duur. Nadien zal de huid zelfs nog droger zijn en zullen de symptomen vaak verergeren. Emolliërende crèmes daarentegen gaan niet alleen droogheid tegen, maar hebben ook een positief effect op het vlak van jeuk en inflammatie omdat ze de aangetaste barrière herstellen en het natuurlijke afweersysteem versterken. Ik raad dan ook om telkens heel kort te douchen (het liefst koud) met een olie en geen zeep en je daarna van kop tot teen in te smeren met zo’n crème.”

5. Wat zijn de voor- en nadelen van cortisonecrèmes?

“Er heerst een soort van algemene cortisonefobie, terwijl dat eigenlijk een schitterend medicijn is als het correct gebruikt wordt. Voor mensen met eczeem in het bijzonder zijn ze erg effectief om letsels te kalmeren en ervoor te zorgen dat je minder gaat krabben. Wel kunnen cortisonecrèmes de huid dunner en brozer maken, dus raad ik langdurig gebruik ervan af. Je kunt het daarom beter alleen gebruiken op de ontstoken zones als er zich een eczeemopstoot voordoet en tussen opstoten in slechts één keer per week. Op die manier gebruik je het proactief en dus om te vermijden dat je jeuk krijgt.”

6. Zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de behandeling van eczeem?

“Hydrateren blijft het belangrijkste en cortisone helpt ook veel. Daarnaast worden sinds een tijdje topische immunomodulatoren voorgeschreven die de felle reactie van het afweersysteem onderdrukken én moduleren. Traditioneel worden immunomodulatoren (oraal dan) gebruikt om het afstoten van organen na transplantatie te voorkomen. Het voordeel hiervan is dat ze huid niet verdunnen zoals cortisone dat wel doet. Als de eczeemopstoot zeer ernstig is, worden ook wel afweeronderdrukkende medicijnen zoals Ciclosporine en Mycofenolzuur voorgeschreven. Echt nieuw zijn de zogenaamde biologicals, medicijnen op basis van antistoffen die zich specifiek richten op stoffen in het afweersysteem die een belangrijke rol spelen bij eczeem. Het grote nadeel daarvan is dat ze voorlopig nog erg duur zijn en dus enkel selectief gebruikt worden bij ernstige atopische eczeem.”

7. Sommige mensen letten extreem op hun eten en vermijden bijvoorbeeld gluten en alcohol. Kan dat soelaas bieden?

“Zoals eerder gezegd, kunnen allergieën een grote rol spelen en voor extra ontsteking zorgen dus als je bijvoorbeeld gluten- of lactose-intolerant bent, kan het zeker nut hebben om dat te vermijden. Als dat niet het geval is, heeft het schrappen van die producten geen enkele zin. Wél weten we dat snelle suikers jeuk doen toenemen. Alcohol, frisdrank en andere suikerrijke zaken laten of toch althans niet te veel consumeren is dan ook geen slecht idee. Cafeïne maakt zenuwachtig waardoor mensen meer krabben wat dan weer leidt tot meer jeuk. Zoals altijd geldt eigenlijk het advies: geniet, maar doe het met mate.”  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom 1 hondenjaar niet gelijkstaat aan 7 mensenjaren (en hoe je wel de juiste leeftijd van je huisdier bepaalt)

Waarom 1 hondenjaar niet gelijkstaat aan 7 mensenjaren (en hoe je wel de juiste leeftijd van je huisdier bepaalt)

https://images2.persgroep.net/rcs/BvfvE4xCyCTVY2I5B6peZBd8P0E/diocontent/155971581/_fitwidth/763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De mythe luidt dat 1 jaar in een mensenleven gelijkstaat aan 7 jaar voor een hond. Is je viervoeter 3 jaar, dan betekent dat in een mensenleven een prille twintiger. Maar klopt dat ook écht? Volgens dierenarts Jesse Grady zit het alvast wat ingewikkelder in elkaar.

Al zit er wel een logica achter de redenering volgens Grady. “Uit observaties blijkt dat de gemiddelde levensverwachting van een hond van een gemiddelde grootte, met een optimale gezondheid te herleiden is tot een factor 7 in vergelijking met de mens, aangezien mensen ongeveer 80 jaar oud worden en honden 11 à 12 jaar.”

Maar uiteraard heeft niet elke hond ‘een gemiddelde grootte’, waardoor de regel al langer onder vuur ligt. “Honden en katten verouderen niet alleen anders dan mensen, maar ook ten opzichte van elkaar. Zo hebben grotere huisdieren vaak een kortere levensverwachting dan kleinere. Dat verschil is kleiner bij katten, maar bij honden kan de levensverwachting enorm variëren naargelang hun grootte. Denk maar aan een Chihuahua tegenover een Duitse Dog.”

Bovendien is niet alleen de levensverwachting van mensen erop vooruitgegaan, dierenartsen kunnen huisdieren nu ook een betere medische zorg verlenen dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden. Daarom is de oude berekening achterhaald volgens Grady. “Vandaag worden honden in 6 categorieën onderverdeeld: puppy, junior, adult (volgroeid), mature (volwassen), senior en geriatrisch. Levensfasen zijn immers een betere manier om de leeftijd te benaderen dan enkel en alleen een getal. Als je dan kijkt naar de levensverwachting, zijn het ras en de grootte de belangrijkste voorspellers, maar ook voeding en het gewicht bepalen mee hoe oud het diertje kan worden.”

Maar dat geeft natuurlijk nog geen antwoord op de vraag hoe oud je trouwe viervoeter nu echt is. Als je vastbesloten bent om erachter te komen of Fluffy of Max nu zou afstuderen van de middelbare school of rijp is voor het rusthuis, kijk je volgens Grady beter naar de levensfasen. “Door naar de mijlpalen in de ontwikkeling van je huisdier te kijken, kan je een betere inschatting maken van hoe oud je dier nu is”, aldus de dierenarts. “Die levensfasen kan een dierenarts dan gebruiken om de juiste gezondheidszorg toe te dienen. Want zoals in een mensenleven kan je gezondheid je ‘echte leeftijd’ in positieve of negatieve zin beïnvloeden. De volgende keer dat je naar je dierenarts gaat, praat je dus beter over zijn of haar levensfase in plaats van over de exacte leeftijd.” (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!