Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




13-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doe morgen gratis longtest om astma op te sporen

Doe morgen gratis longtest om astma op te sporen



De Belgische Vereniging voor Pneumologie organiseert morgen voor het vijfde jaar op rij een Spirometriedag. Iedereen die rookt of denkt Chronisch Obstructief Longlijden (COPD) of astma te hebben, kan zich op een aantal plaatsen in België gratis laten testen bij long-, kinder- en huisartsen. Ook diverse burgemeesters laten zich testen.


Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen waaraan zo'n 5 à 10 procent van de Belgische bevolking lijdt. COPD is een langzaam evoluerende en onomkeerbare aandoening die zich meestal pas manifesteert bij mensen vanaf hun 45ste en die volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd de vierde meest dodelijke aandoening is. In 9 op 10 gevallen gaat het om rokers. 


De eenvoudige en pijnloze test meet de longcapaciteit. Met deze test kan COPD of astma in een vroeg stadium worden opgespoord en de evolutie van de ziekte opgevolgd.


Ook een aantal burgemeesters doen mee. De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens laat zich om 15 uur testen in het ZNA Middelheim. In Genk gaat het om burgemeester Wim Driesen en in Hasselt laat burgemeester Hilde Claes zich testen in het Virga Jesse ziekenhuis. Burgemeester Louis Tobback van Leuven springt binnen in het UZ Gasthuisberg.
 

In België wordt het aantal COPD-patiënten op 680.000 geraamd. Bij meer dan de helft is er nog geen diagnose gesteld.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama kiest naam van baby

Mama kiest naam van baby




De keuze van een babynaam is iets waarbij toekomstige vaders weinig in de pap te brokken hebben. Het is namelijk de voorkeur van mama die meestal doorslaggevend is bij deze keuze. 


Veertig procent van de vaders wordt namelijk gedwongen akkoord te gaan met de naamkeuze van de moeder. Een Britse enquête bij 3.000 ouders toont ook aan dat het gemiddelde koppel twaalf verschillende namen overweegt voor ze hun definitieve keuze maken. Een kwart beslist niet voor de baby is geboren. Een derde van de koppels maakt ruzie om de naam van hun toekomstig kind. Bij twijfelende moeders en vaders gaat een baby gemiddeld 11 dagen naamloos door het leven.


Woordvoerster van de website bounty.com die de enquête organiseerde Faye Mingo: "De naam is een discussiepunt, de ruzies hierom kan negen maanden duren. Er zijn ook heel wat dingen waar je mee rekening moet houden, onder meer bijnamen, hoe leeftijdsgenoten hier mee zullen omgaan en de achternaam." Dat laatste blijkt voor zeven op de tien ouders een probleem te zijn. Evenveel mama's en papa's willen ook slechte bijnamen vermijden en 42 procent wil niet met een celeb geassocieerd worden. Een derde zoekt een originele naam, 21 procent heeft schrik voor afkortingen of veranderingen.


Een op de tien ouders lost deze ruzies op door een naam blind te trekken, 14 procent laat een muntstuk over het lot van hun baby beslissen. Een vijfde noemt zijn kind naar zijn favoriete collega of vriend, 37 procent kiest een naam uit de familie. 40 procent vraagt toestemming aan de grootouders, iets meer dan de helft vermijdt namen uit de vriendenkring. 16 procent van de kersverse ouders twijfelt zo dat ze na enkele dagen de naam van hun baby veranderen. Gelukkig leerden negen op de tien ouders die last minute van gedacht veranderden de naam van hun kind te appreciëren.


Vijftien procent van de moeders maakte zich kwaad op een vriend nadat ze een naam hadden gestolen die ze graag hoorden, 15 procent bekende dit al zelf te hebben gedaan. Een laatste grappig resultaat van het onderzoek: 17 procent van de ondervraagde mama's en papa's die het eens waren over een naam gaven deze verkeerd gespeld aan bij de gemeente.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe vleermuis lijkt op Yoda

Nieuwe vleermuis lijkt op Yoda


http://static0.hln.be/static/FOTO/pe/6/16/4/media_xl_3905494.jpg?20101012101716


In Papoea-Nieuw-Guinea is vorig jaar een nieuw soort vleermuis ontdekt. Het gaat om een heel bizar exemplaar dat voor de fans van Star Wars misschien wel een treffende gelijkenis vertoont met Yoda.

Wetenschappelijke expedities ontdekten in 2009 in Papoea-Nieuw-Guinea ongeveer 200 nieuwe soorten. De vleermuis was al op eerdere tochten gezien, maar de nieuwe soort werd nog nooit geregistreerd en had nog geen naam gekregen. De dieren verspreiden de zaadjes van het fruit dat ze eten. Op die manier zijn de vleermuizen cruciaal voor het ecosysteem van het regenwoud.

Naast de vleermuis werden in het dierrijke regenwoud van Papoea-Nieuw-Guinea 24 nieuwe kikkers, 2 nieuwe zoogdieren en bijna honderd nieuwe insecten gevonden. Het leefgebied van de dieren is erg afgelegen, enkel bereikbaar per vliegtuig, boot, helikopter of te voet. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naakte opblaaspop zweeft week lang boven Brugge

Naakte opblaaspop zweeft week lang boven Brugge



Het naakte evenbeeld van de Poolse kunstenaar Pawel Althamer zal een week lang boven Brugge zweven. Het gaat om een project van het cultureel programma Brugge Centraal. De ballon of zeppelin is twintig meter lang en wordt vandaag voor het eerst boven 't Zand opgelaten.

Pawel Althamer (43) woont en werkt in Warschau. Hij wordt aanzien als een van de toonaangevende kunstenaars uit Centraal-Europa. Kenmerkend voor zijn werk zijn de maatschappelijke betrokkenheid van de kunstenaar, zijn intrinsieke belangstelling voor de natuur, het spelen met kunst en sculptuur als objecten met een fetisjistische waarde, zijn belangstelling om de omgeving bij zijn projecten te betrekken en zijn intrinsieke belangstelling voor het menselijk lichaam.

Na de publieke voorstelling van de naakte man, verhuist de ballon naar de zolder van het historische Sint-Janshospitaal waar het onderdeel wordt van de tentoonstelling "Luc Tuymans, een visie op Centraal-Europa". Die loopt van 22 oktober tot en met 23 januari 2011.

In 2007 zorgde "de naakte kunstenaar" in Milaan voor commotie omwille van de omvang en de naaktheid. Maar Brugge is op het vlak van naaktheid wel al wat gewoon: in 2005 kwam de naaktfotograaf Spencer Tunick naar de stad om er een massa naakte mensen te fotograferen.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijnwerker Florencio Avalos ziet als eerste familie weer

Mijnwerker Florencio Avalos ziet als eerste familie weer

Klik op de foto om de reddingsoperatie live te bekijken




Mijnwerker Florencio Avalos ziet als eerste familie weer


Woensdagmorgen, om tien over vijf Belgische tijd, is de Chileense mijnwerker Florencio Avalos met succes bevrijd uit de mijnschacht in Copiapo waarin hij 69 dagen vastzat. Zijn 32 lotgenoten volgen in de komende uren. De grote reddingsactie, via een smalle capsule, zou twee dagen kunnen aanslepen.


Het bevrijden van de 33 kompels liep enkele uren vertraging op omdat de Chileense regering risico's wilde mijden. Er werd dus vooraf grondig getest.



http://img832.imageshack.us/img832/6656/de33mijnwerkers.jpg

De 33 mijnwerkers die al 69 dagen ondergronds doorbrachten.



Avalos, die een zonnebril droeg, werd opgewacht door vrienden en familie. Die reageerden uiteraard euforisch toen hij aan de aardoppervlakte verscheen. De redding was live te zien op televisie.

Avalos liet een rustige, gezonde indruk na. Zijn familieleden namen hem meteen in de armen. De man, die maandenlang op 700 meter diepte leefde, moet nu nog een medische keuring ondergaan. Hij werd eveneens begroet door de Chileense president.

Eén van de reddingswerkers daalde eerst in de mijn af. Hij bereidde de wachtende mijnwerkers voor op hun terugkeer naar het normale leven.



http://img685.imageshack.us/img685/5275/reddingscapsule.jpg





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kluizenaar verlost van tongvormige tumor op borst

Kluizenaar verlost van tongvormige tumor op borst


http://static0.hln.be/static/FOTO/pe/17/4/6/media_xl_3907386.jpg?20101013103736



Een Chinese man, die acht jaar als kluizenaar leefde in de bergen, is verlost van een merkwaardige tumor op zijn borst. Artsen hebben het tongvormige gezwel gratis verwijderd omdat de man de operatie niet kon betalen.


Toen hij zeven jaar was, kreeg de nu 23-jarige Xu Yanlin overal pukkeltjes op zijn lichaam. Eén van die pukkels ontwikkelde zich langzaamaan tot een enorm gezwel op zijn borst.


Toen Xu 13 jaar was, hertrouwde zijn moeder en liet ze de jongen in de steek. Overmand door verdriet, trok Xu de bergen in om een kluizenaarsbestaan te leiden.


Dat eenzame bestaan duurde tot twee jaar geleden. "Mijn gezondheid ging met de dag achteruit", getuigt de man. "Ik dacht echt dat ik ging sterven. Ik keerde terug naar de bewoonde wereld en zocht mijn moeder op".


Moeder en zoon werden herenigd. Zijn berouwvolle ma zocht medische hulp voor haar zoon. Een hopeloze zaak, zo bleek, omdat de vrouw geen geld had om een eventuele behandeling te betalen.


Gelukkig voor Xu werden enkele dokters bereid gevonden om hem gratis en voor niks te verzorgen. De enorme tongvormige tumor op zijn borst is inmiddels met succes verwijderd.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langste tunnel ter wereld ziet vrijdag in Zwitserland het licht

Langste tunnel ter wereld ziet vrijdag in Zwitserland het licht



Zwitserland staat voor een historisch moment. De Gotthard-spoortunnel onder de Alpen, die met 57 kilometer de langste tunnel ter wereld wordt, ziet vrijdag het licht.



De boorploegen die aan beide zijden van de tunnel aan het werk zijn, ontmoeten elkaar overmorgen. Hierdoor ontstaat een tunnel die de Japanse Seikan-tunnel (53,8 kilometer) van de troon stoot als langste ter wereld.
 

De Zwitsers spreken van de 'werf van de eeuw', en niet zonder reden. De werken zijn al vijftien jaar aan de gang, 2.500 mensen namen deel aan de bouw en in totaal zal 13,5 miljoen kubieke meter rots zijn weggeboord.




 
In 2017 zullen de eerste treinen door de tunnel kunnen rijden. De reistijd tussen Zurich en Milaan zal daarmee worden teruggebracht tot 2 uur en veertig minuten, een uur minder dan nu het geval is. Met de tunnel willen de Zwitsers ook het vrachtvervoer van de weg halen en op het spoor zetten.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond (m/v) zoekt baasje na geslachtsoperatie

Hond (m/v) zoekt baasje na geslachtsoperatie





In Manchester zoekt een hond een nieuw onderdak. Zijn baasje had het dier in de steek gelaten omdat het als hermafrodiet was geboren. Na een geslachtsoperatie is Georgie nu een teefje geworden.


In het asiel waar de Staffordshire was opgevangen, genoot Georgie veel bijval. Toen de potentiële nieuwe baasjes echter hoorden van zijn/haar uitzonderlijke geslachtskenmerken, wilde niemand hem adopteren.


Om een einde te maken aan de ellende en te voorkomen dat het dier zou afgemaakt worden, hebben dierenartsen een geslachtsoperatie uitgevoerd op Georgie. De hond gaat nu definitief door het leven als een teefje. Wie Georgie wil ophalen in het Manchester Dogs Home, moet een adoptievergoeding van 70 Pond betalen.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grace Jones - Libertango

Grace Jones - Libertango

Klik op de foto om haar te beluisteren






Grace Jones, geboren als Grace Mendoza (Spanish Town, 19 mei 1948) is een Jamaicaans supermodel, zangeres en actrice.

Haar ouders, Marjorie Jones en dominee en politicus Robert W. Jones, verhuisden in 1965, samen met Grace en diens tweelingbroer Christian, van Jamaica naar Syracuse, in de Amerikaanse staat New York. Voor ze begon te werken als model studeerde Jones theater aan het Onondaga Community College.

Toen ze begin twintig was verhuisde Jones naar Parijs waar ze zich beroemd en berucht maakte door in disco's en op feestjes topless te verschijnen in gezelschap van Jerry Hall, de toenmalige vriendin van Mick Jagger. Tijdens een feest in een restaurant werd ze ontdekt door een platenproducer toen ze zich, op de tonen van Dirty Ol' Man van The Three Degrees, dansend op een tafel begaf.

Er werden drie singles uitgebracht - I Need A Man, Sorry en That's The Trouble - en in 1977 verscheen haar tamelijk succesvolle debuutalbum Portfolio op het label Island Records. Het nummer La vie en rose (een cover van het bekende chanson van Edith Piaf) werd een Europese hit. Hierna volgen twee minder succesvolle albums: Fame (1978) en Muse (1979). Alle drie albums staan vol met campy disco-hits en Jones werd erg geliefd in de gayscene. De hoezen van deze drie albums werden gemaakt door kunstenaar Richard Bernstein.
In deze periode kwam Jones ook in contact met kunstenaar Andy Warhol. Ze werd tijdelijk zijn muze en vergezelde hem vaak tijdens bezoekjes aan de beroemde New Yorkse nachtclub Studio 54.
In 1980 verscheen het album Warm Leatherette waarmee Jones artistiek gezien een geheel andere richting insloeg. Het album bevatte grotendeels covers van onder andere Chrissie Hynde en Roxy Music. Ook onderging Jones, onder leiding van stilist en toenmalig partner Jean Paul Goude, een drastische verandering qua uiterlijk. Haar androgyne, onderkoelde imago met het beroemde blockhead-kapsel, werd haar handelsmerk en zou haar wereldberoemd maken.

Haar volgende album, Nightclubbing, werd wereldwijd een groot succes. Ook artistiek gezien was dit haar meest succesvolle album. De single I've Seen That Face Before (een bewerking van Libertango van de Argentijnse componist Ástor Piazzolla) werd een grote hit evenals het dansnummer Pull Up To The Bumper. Het derde album in deze reeks is Living My Life, waar veel reggae-invloeden op te horen zijn. Hits van dit album waren Nipple To The Bottle en het door haar zelf geschreven My Jamaican Guy.

Deze drie albums kwamen tot stand in samenwerking met onder meer Chris Blackwell, Alex Sadkin, het top-ritme duo van de reggae; Sly Dunbar en Robbie Shakespeare en de eerdergenoemde Jean Paul Goude. De albums werden opgenomen in de beroemde Compass Point Studio's op de Bahama's en staan ook wel bekend onder de naam The Compass Point sessions.

In 1983 zei Jones zich meer op haar filmcarrière te willen richten. Ze speelde tot dusver in onder meer een aantal artistieke films maar geen grote commerciële films. Deze kwamen er nu wel met Conan the Destroyer en de James Bond-film A View to a Kill.

Twee jaar later maakte ze onder leiding van producer Trevor Horn het album Slave to the Rhythm waarvan de gelijknamige single Slave to the Rhythm een grote hit werd. De legendarische videoclip van Slave To The Rhythm werd erg populair en was veel te zien op MTV. Ook verscheen Jones in een aantal reclamespotjes van onder andere Honda en Citroën.
Een jaar later kwam het door Nile Rodgers en haarzelf geproduceerde Inside Story uit, dat matig werd ontvangen. Alle nummers waren geschreven door Jones samen met gitarist Bruce Woolly. Alleen de single I'm Not Perfect (But I'm Perfect For You) werd een bescheiden commercieel succesje. Voor de videoclip van deze single werd Jones' lichaam beschilderd door kunstenaar Keith Haring.

Daarna volgen er een aantal schandalen. Jones belandde in de gevangenis vanwege cocaïne-bezit, ze werd wegens wangedrag uit een vliegtuig gezet, American Express spande een rechtszaak tegen haar aan wegens betalingsachterstand en Jones gaf haar minnaar, muzikant Christopher Stanley, ten onterechte op als vermist.

Het album Bulletproof Heart uit 1989 wordt beschouwd als een commercieel en artistiek dieptepunt in haar carrière.[bron?] Alleen de single Love On Top Of Love (Killer Kiss), werd redelijk goed ontvangen en leverde een bescheiden hit op. Hierna werd het op muzikaal terrein erg stil rond Jones. Naast een aantal losse singles, onder meer Seven Day Weekend, verschenen er verder alleen compilatie-albums. Jones nam een aantal nieuwe albums op maar deze werden niet uitgebracht. Op filmgebied viel ze met name op door haar rollen in de films Boomerang uit 1992, met Eddie Murphy, en Wolf Girl (2001), met Tim Curry.

Wel trad Jones nog regelmatig op. Op 28 mei 2002 trad ze naast Luciano Pavarotti op tijdens een van zijn Pavarotti and Friends benefietconcerten om het vluchtelingenprogramma te ondersteunen dat de Verenigde Naties in Zambia had opgezet voor vluchtelingen uit Nigeria.

In 2008 keerde Jones uiteindelijk terug met het enthousiast ontvangen album Hurricane, waarop in het nummer William's Blood haar moeder te horen is.

Grace Jones is nog steeds bekend als een van de grootste stijl-iconen van de jaren '80. Niet alleen door haar uiterlijke verschijning en haar opvliegende en soms shockerende gedrag maar ook door haar bijzondere en gestileerde, bijna metaalachtige, stemgeluid met een bereik van bijna 3 octaven en de muziek die zij voornamelijk in de eerste helft van de jaren '80 maakte, de zogeheten Compass Point Sessions. Zij treedt nog altijd op, bijvoorbeeld in Nederland op het jaarlijkse muziekfestival Lowlands (augustus 2009).

Jones heeft diverse relaties gehad met onder meer Jean Paul Goude, de stylist die haar begin jaren '80 hielp haar wereldberoemde uiterlijk te creëren. Samen kregen ze een zoon, Paolo, die ook actief is in de muziekwereld. Anno 2009 is Jones verloofd met de 20 jaar jongere Engelse burggraaf Ivor Mervyn Vigors Guest





» Reageer (0)
12-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekenbeurs telt vijf nieuwe themadagen

Boekenbeurs telt vijf nieuwe themadagen




Van 31 oktober tot en met 11 november is Antwerp Expo opnieuw het mekka voor literatuurliefhebbers. Dan zet de Boekenbeurs haar tenten op voor jong en oud, veellezers, liefhebbers van de letteren en entertainment.
 
Het recept is ondertussen alom bekend. Verspreid over vier verschillende hallen stallen 110 standhouders zo'n 60.000 titels uit. Ook de nieuwe dragers zoals e-readers en e-boeken komen aan bod. Bovendien kan de bezoeker dagelijks tientallen Vlaamse en internationale auteurs ontmoeten.

"Euh...ropa!", "Madammendag", "Boekenstebuiten", ...
Nieuw dit jaar zijn vijf aparte themadagen. Tijdens "Euh..ropa!" op 1 november staat, zoals de naam het al doet vermoeden, Europa in de kijker. Wat betekent ons land nog binnen Europa en omgekeerd? Hoe ziet de Europese toekomst eruit? Een dag later is het "Madammendag", in samenwerking met het gelijknamige Radio 2-programma.
 
Op 6 november staan de veertienplussers centraal.  Zij wagen zich tijdens "Boekenstebuiten" aan een stripworkshop en kunnen acteur voor een dag worden.
 
Ook de mannen krijgen hun eigen themadag: "It's a Man's World" loopt in samenwerking met P-magazine en Ché en belooft op 7 november een dag met een hoog testosterongehalte over alles wat mannen drijft. Tot slot is er "Uit de kunst" op 11 november, waar kunst in beeld en beelden in boeken aan bod komen.
 
Daarnaast tracht de Boekenbeurs ook deze editie haar ecologische voetafdruk verder te verminderen. Zo wordt er in totaal 1.100 m² ecologisch tapijt gebruikt dat honderd procent recycleerbaar is en na gebruik verwerkt wordt tot grondstof voor nieuwe producten.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby geboren nadat embryo twintig jaar was ingevroren

Baby geboren nadat embryo twintig jaar was ingevroren



In de Verenigde Staten is een vrouw bevallen van een baby nadat het embryo twintig jaar was ingevroren. Dat meldt vakblad 'Fertility and Sterility'.

Zowel de 42-jarige moeder als het kind, een jongetje, stellen het goed, meldt 'Fertility and Sterility' nog. De vrouw volgde al jarenlang een vruchtbaarheidsbehandeling bij het Jones Institute for Reproductive Medicine in Norfolk.


Daar werd bij de aspirant-mama een embryo van net geen twintig jaar oud ingebracht, dat destijds door een anoniem koppel aan het instituut werd gegeven. In totaal werden vijf embryo's ontdooid, twee ervan overleefden de procedure. Een embryo leidde nu dus tot een gezond kindje.

De geboorte van het kind is een wetenschappelijke primeur: nooit eerder werd een baby geboren uit een embryo dat zo lang ingevroren was.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoed van James Ensor gestolen in Oostende

Hoed van James Ensor gestolen in Oostende



Uit het Ensorhuis in Oostende is zondag de hoed van James Ensor verdwenen. Dat bevestigt de communicatieverantwoordelijke van Mu.ZEE.

De diefstal van de hoed vond zondag tussen 16 en 17 uur plaats, tijdens een zeer druk moment in het Ensorhuis. Van de diefstal zijn er geen camerabeelden.
 
Het is niet geweten of de hoed ook origineel is. "We weten niet met zekerheid of Ensor de hoed ook ooit daadwerkelijk heeft opgezet. Toch had de hoed een grote historische waarde, veeleer dan een grote financiële waarde," zegt de communicatieverantwoordelijke van Mu.ZEE.
 
Het Ensorhuis bevat geen originele kunstwerken, enkel replica's. Het Ensorhuis roept vooral de sfeer op waarin de beroemde kunstenaar leefde.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorzaak middeleeuwse pestepidemie ontdekt

Oorzaak middeleeuwse pestepidemie ontdekt


http://img214.imageshack.us/img214/5250/middeleeuwsepestepidemi.jpg


Onderzoekers van het Antropologisch Instituut van de Johannes-Gutenberg Universiteit in Mainz hebben ontdekt dat de bacterie Yersinia pestis verantwoordelijk is voor de middeleeuwse pestepidemie in Europa. Mede door onderzoek van botten uit massagraven in Bergen op Zoom ontdekten zij twee tot nu toe onbekende varianten van deze bacterie.


Over het ontstaan van de Zwarte Dood, de grote pestepidemie die Europa tussen 1347 en 1352 teisterde en tot 25 miljoen doden leidde, waren de meningen onder wetenschappers altijd sterk verdeeld. De theorie luidde dat de ziekte vanuit Centraal-Azië oversloeg naar Europa. Velen betwijfelden dit en dachten dat andere ziekten aan de Zwarte Dood ten grondslag lagen.


Het onderzoek door het instituut heeft nu aan alle twijfel een einde gemaakt. De wetenschappers bestudeerden skeletresten van 76 mensen uit vijf verschillende plaatsen in Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland. Een van de onderzochte plaatsen is Bergen op Zoom, waar in 1999 massagraven zijn gevonden op het Gouvernementsplein. Hier stond vroeger een gasthuis. De Bergse skeletten leverden opvallend goed bewaard DNA op.
 

De onderzoekers waren in staat het DNA van de pestbacterie terug te vinden in de beenderen en tanden van de slachtoffers. Er werden twee varianten van de pestbacterie teruggevonden, die ouder bleken te zijn dan de tot nu toe bekende typen. Eén ervan is verwant aan een nog bestaande bacterie die onlangs in Azië is gevonden.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwemmen met een otter

Zwemmen met een otter



Een presentator van BBC heeft het zeldzame privilege gehad om te zwemmen met een otter. Het is immers niet eenvoudig om onder water te zwemmen met deze gracieuze dieren. Otters waren vorige eeuw in Europa zelfs zo goed als uitgestorven.


Voor BBC-presentator Charlie Hamilton James was het een obsessie om eens naast een otter te kunnen zwemmen. James wou de otter in zee filmen, waar de dieren jagen op vis en schaaldieren. In de twintigste eeuw is het aantal otters in Europa drastisch gedaald. Nochtans kwamen de otters op ons continent ooit heel verspreid voor. Ook in Groot-Brittannië kreeg de populatie tussen de jaren 50 en 70 zware klappen te verwerken.


http://static1.hln.be/static/FOTO/pe/4/16/6/media_l_3905511.jpg?20101012103621


Het gaat ondertussen weer wat beter met de otters, maar de dieren proberen in afzondering te leven. Jagen doen ze liefst bij schemer en 's nachts. Het was dus geen gemakkelijke opdracht voor James, die vastberaden was om zelfs de jongen van wilde otters te filmen. Tijdens de zomer ging hij gedurende vijf weken op zoek naar otters, maar hij vond geen enkel exemplaar. Vorige week trok hij er nogmaals op uit.


Nabij Shetland trof James met zijn camerateam een grote otter aan, maar het dier had helaas geen jongen. Kort daarop zagen ze echter nog een otter in de buurt van een ferry terminal. De otter had vis bij zich en dook ergens een gat in. Dat was het signaal voor de cameraploeg om hetzelfde te doen, want deze otter was mogelijk op weg naar een hongerige familie. Dit keer hadden ze meer geluk, ze filmden een moederotter samen met haar twee jongen.


Enkele dagen later slaagde James ook in zijn andere opdracht. Na een zeldzame ontmoeting met een groep otters trok James zijn duikerspak aan en ging hij het water in. De otters hadden James opgemerkt maar ze waren niet bang. Na een tijdje doken de otters het water in en hadden ze geen aandacht meer voor de onverwachte menselijke bezoeker. James kreeg zelfs de kans om deze opmerkelijke dieren van dichtbij te filmen.


http://static0.hln.be/static/FOTO/pe/7/2/9/media_l_3905514.jpg?20101012103752


Toen de otters de collega's van James opmerkten sloegen ze op de vlucht. "Ik heb de hele wereld rondgereisd om ongelooflijke dieren te filmen", zei James aan BBC. "Maar zwemmen met otters is de meest opmerkelijke ervaring die ik ooit gehad heb. Misschien omdat ik een glimp heb mogen opvangen van de geheime wereld van een wezen dat erg goed is in het bewaren van zijn geheimen."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom tandpasta je doodziek kan maken

Waarom tandpasta je doodziek kan maken





Een antibacteriële chemische stof die vaak wordt toegevoegd aan tandpasta kan een ernstige bedreiging betekenen voor de gezondheid van de wereldbevolking.


De Europese Commissie voor de bescherming van de consument waarschuwt dat het ingrediënt triclosan bacteriën resistent maakt voor antiobiotica. Daarom vragen ze voor meer onderzoek naar de veiligheid van deze stof. Ook de Amerikaanse overheid is bezorgd over het feit dat deze stof de hormoonhuishouding verstoort. Triclosan werd 50 jaar geleden ontwikkeld en aanvankelijk als een zeep voor chirurgen gebruikt.


De stof zit in tandpasta omdat het aanslag en ziekten aan het tandvlees voorkomt. Dit wordt zo vaak gebruikt dat het werd aangetroffen in de urine van 75 procent van de Amerikaanse bevolking. Triclosan kan echter genmutaties in bacteriën veroorzaken. Hierdoor maken de bacteriën een proteïne vrij die bescherming biedt tegeb andere bacteriën. Dit kan leiden tot  de ondermijning van de efficiëntie van antibiotica en andere levensreddende medicijnen. 


Eerdere onderzoeken toonden al bacteriële mutaties van E coli, salmonella en listeria aan door triclosan. De fabrikant van Colgate zegt dat de voordelen van het toevoegen van triclosan aan zijn producten groter zijn dan de gevaren voor de gezondheid. De fabrikant GlaxoSmithKline neemt een meer voorzichtige houding aan, het bedrijf stopt triclosan te gebruiken in producten als Aquafresh, Sensodyne en Corsodyl.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tate Modern gevuld met miljoenen zonnebloemzaadjes

Tate Modern gevuld met miljoenen zonnebloemzaadjes



De Chinese kunstenaar en activist Ai Weiwei heeft de turbinehal in Tate Modern in Londen gevuld met 100 miljoen zonnebloemzaadjes uit porselein. Ze vormen een magisch tapijt. Het kunstwerk 'Sunflower seeds' zal volgens de directie van het museum ongeveer twee miljoen bezoekers lokken.


De voorbije twee jaar werden de 100 miljoen zonnebloempitten met de hand vervaardigd in China, een echt huzarenstuk. Elk zaadje is een kunstwerk op zich. De pitten lijken alledaags maar zijn een symbool van de revolutie. Tijdens de Culturele Revolutie werd Mao immers afgebeeld als de zon, de mensen als zonnebloemen", aldus Ai Weiwei.



Kunstenaar Ai Weiwei
Kunstenaar Ai Weiwei


De miljoenen zaadjes lijken wel een oneindig landschap. Bezoekers mogen ze aanraken en er zelfs over lopen, maar worden verzocht om de porseleinen pitten niet mee te nemen. 'Sunflower seeds' zet ons volgens de kunstenaar aan om het gekende label 'Made in China' met andere ogen te bekijken.

Ai Weiwei is een van de meest vooraanstaande kunstenaars uit China. Hij werkte onder meer mee aan het Vogelnest, het olympisch stadion in Peking. In maart van dit jaar ontving hij nog een eredoctoraat van de Gentse universiteit.



http://static0.hln.be/static/FOTO/pe/15/16/14/media_xl_3905579.jpg?20101012110147


De expo loopt nog tot 2 mei 2011 in Tate Modern. De toegang is gratis. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China telt rijkste vrouwen ter wereld

China telt rijkste vrouwen ter wereld



Meer dan de helft van de 20 rijkste vrouwen ter wereld zijn Chinese vrouwen. Hun vermogen ligt gemiddeld hoger dan dat van de Amerikaanse presentatrice Oprah Winfrey of de Britse schrijfster JK Rowling. Dat blijkt uit een lijst van het Chinese tijdschrift Hurun.


Het magazine benadrukt dat de vrouwen zelf hun fortuin gemaakt hebben, en dat ze hun vermogen dus niet te danken hebben aan hun familie.

Het gemiddelde vermogen van de elf rijkste Chinese vrouwen bedraagt 2,6 miljard dollar, tegenover 2,3 miljard voor Oprah Winfrey. JK Rowling, de schrijfster van de Harry Potter-boeken, komt uit op één miljard dollar.
 

De drie rijkste vrouwen op deze planeet zijn allemaal afkomstig uit China. De koningin van het recyclagepapier, de 53-jarige Zhang Yin, heeft een vermogen dat geschat wordt op 5,6 miljard dollar. Na haar komen Wu Yajun van de immobiliëngroep Longfor Properties met 4,1 miljard dollar, en Chen Lihua, die aan het hoofd staat van het conglomeraat Fuhua (actief in de havenlogistiek en de energiesector), met 4 miljard dollar.
 

De eerste niet-Chinese komt op de vierde plaats en is de Spaanse Rosalia Mera, de oprichtster van de modeketen Zara.




» Reageer (0)
11-10-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TV en computer verdrijven klassieke hobby's

TV en computer verdrijven klassieke hobby's



TV-en computerspelletjes vormen de vijand van klassieke hobby's als postzegels verzamelen of het maken van modeltreinen. Traditionele bezigheden raken daardoor stilaan uitgestorven.


De trend blijkt uit een Britse studie onder duizend volwassenen en evenveel kinderen tussen 11 tot 18 jaar. Vogels spotten, het verzamelen van knikkers of het aanleggen van een stickerverzameling, lijken zo goed als verdwenen. Slechts 1 op 10 jongeren bouwt nog modelvliegtuigtuigen in vergelijking met 1 op 6 in de jaren '70.


Grote boosdoener blijkt de televisie. 8 op 10 jongeren rekent tv kijken tot hun favoriet tijdverdrijf, tweederde van de ondervraagden kiest voor computerspelletjes, 58 procent voor Facebook.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Primeur: foetus van 17 weken lacht in baarmoeder

Primeur: foetus van 17 weken lacht in baarmoeder





De trotse toekomstige ouders Louise en Sam Henry uit het Britse Swallowfield waren sprakeloos toen ze de foetus in de baarmoeder zagen lachen. Dit veroorzaakt heel ophef in Groot-Brittannië, volgens experts bewijst dit beeld dat een ongeboren baby al gevoelens heeft.


De toekomstige vader Sam Henry: "Je eerste zorg tijdens dit stadium is dat je een gezonde baby hebt, dus het was fantastisch dat we ons kind zagen lachen." Sommige experts geloven echter dat deze 3D-scan bewijst dat baby's emoties als geluk en pijn al veel vroeger dan eerder werd gedacht ervaren. Ze ijveren er nu zelfs voor dat de limiet voor een abortus wordt verlaagd naar 24 weken, omdat de ongeboren baby dan al pijn kan voelen en de procedure dus mensonterend is.


Professor in de verloskunde Eric Jauniaux: "Tijdens dit stadium kunnen baby's nog geen emoties ervaren, het is bewezen dat dit pas vanaf 24 tot 28 weken het geval is. Op 17 weken is de verbinding tussen het brein en de rest van het lichaam erg beperkt." Professor in gynaecologie Yehudi Gordon nuanceert deze uitspraken: "Alle emotionele centra die je tijdens je leven zal hebben vormen zich volledig tegen de tijd dat je geboren wordt. Op 17 weken kan de baby lachen of het kan zijn dat de gezichtsspieren samentrekken als voorbereiding op de zuigreflex."


Professor Stuart Campbell die de afbeelding nam, zegt dat het beeld niet noodzakelijk bewijst dat het kind gevoelens heeft, maar volgens hem vertoont het zeker wel menselijk gedrag. "Ik zag al een foetus een huilend gezicht maken rond 18 of 19 weken, maar nog nooit een lachend gezicht. Dit nieuw beeld is het vroegste teken van menselijk gedrag dat ooit al werd vastgelegd, dat is schitterend." Hij weet niet wat de lach veroorzaakte. "Het is onderdeel van een sequentie dat geeuwen en ademhalingsbewegingen inhoudt, het openen van de oogleden en natuurlijk een huilend gezicht."




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mysterieus mini-Pompeii blootgelegd in Noorwegen

Mysterieus mini-Pompeii blootgelegd in Noorwegen


Pompeii bleef grotendeels intact nadat het ruim 1.500 jaar onder lava lag.


In Noorwegen is een vestiging ontdekt die zo'n 5.500 jaar bedolven lag onder een dikke laag aarde. Wetenschappers maakten na de vondst vergelijkingen met het Italiaanse Pompeii, al verdween de Noorse nederzetting destijds door geheel andere oorzaken.


Het verhaal van Pompeii, een Romeinse stad nabij Napels, is bekend: de stad werd kort na het begin van onze jaartelling, in 79 na Christus, bedolven onder de lava nadat de nabijgelegen vulkaan Vesuvius uitbarstte. Pas ruim 1.500 jaren later, in 1599, werd de grotendeels intact gebleven stad opnieuw ontdekt.


In Noorwegen zit men nu met een gelijkaardige geschiedenis. Archeologen ontdekten in het zuiden van het land een nederzetting die eeuwenlang verborgen is gebleven. Wellicht lagen overstromingen en zand destijds aan de basis van het verdwijnen van de plaats. De Noorse plek zou overigens nog een pak ouder zijn dan Pompeii, en ruim 5.500 jaren onder een zandlaag van bijna een meter dik hebben gelegen.


Tot nu toe werd al een schat aan geschiedkundig materiaal opgedolven. Onderzekers brachten onder meer pijlpunten, stenen structuren en vaartuigjes aan de oppervlakte. Het onderzoek wijst erop dat de nederzetting bedolven raakte tijdens een catastrofe, en dat ze niet geleidelijk in de loop der jaren werd verlaten.


Hoe de zandlaag bovenop de vestiging tot stand kwam, blijft momenteel een mysterie. Mogelijk werd de site plots overspoeld en met zand bedolven toen een rivier uit de regio buiten haar oevers trad. "Met de gegevens die we nu tot onze beschikking hebben, ziet het ernaar uit dat het relatief snel is gegaan", zegt een archeoloog die meewerkt aan het onderzoek. "De nederzetting ligt bovenop een kleilaag, waarin onder meer hout goed bewaard blijft. De kans is groot dat we hier nog belangrijke ontdekkingen doen."




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!