NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
23-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Police - Every Breath You Take

The Police - Every Breath You Take

Klik op de foto om ze te beluisteren


The Police is een popgroep die bestaat uit drie leden: Sting, Stewart Copeland en Andy Summers. Zij boekten hun grootste successen in de jaren tachtig en zijn officieel nooit uit elkaar gegaan.» Reageer (0)
22-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfs de snor van Salvador Dalí is 28 jaar na zijn dood nog intact

Zelfs de snor van Salvador Dalí is 28 jaar na zijn dood nog intact

http://static0.hln.be/static/photo/2017/4/3/9/20170721151858/media_xll_9881049.jpg

Het lichaam van de surrealistische Spaanse kunstenaar Salvador Dalí is gisterenavond opgegraven voor een vaderschapstest, 28 jaar na zijn dood. Een Spaanse rechtbank beval de test in juni. Er werden onder andere monsters van haren, tanden, nagels en botten genomen van het lichaam. Het lichaam bleek volgens aanwezigen nog in perfecte staat, zelfs Dalí's snor werd bewaard.

De kist waarin Dalí zich bevindt werd omstreeks 22.20 uur geopend. Volgens de burgemeester van Figueras was het lichaam van Dalí in goede staat en goed geconserveerd. De gerechtelijke artsen waren ongeveer vijf uur bezig met het nemen van de monsters.

Ook volgens Lluis Peñuelas Reixach, secretaris-generaal van de Dalí-stichting, was het lichaam nog in goede staat. "Zoals u weet werd  het lichaam gebalsemd en gemummificeerd. Ook zijn snor is daarbij bewaard gebleven, ze bevond zich nog altijd in de typische 'tien na tien'-positie.

Dalí stierf in 1989 aan hartfalen, op de leeftijd van 84 jaar. Er werd aangenomen dat hij geen kinderen had. Maar een 61-jarige Spaanse vrouw uit Girona, wier naam niet bekendgemaakt werd door de rechtbank, overtuigde de rechter ervan dat Dali moest worden opgegraven om na te gaan of zij de dochter is van de kunstenaar.

Geheime affaire met huishoudster
De vrouw, die tarotkaarten leest, zegt sinds 2007 dat ze een kind is van Dalí. Als ze erkend wordt als zijn dochter, zou ze delen van zijn eigendom en rechten op zijn kunst in handen kunnen krijgen.

Ze zegt dat haar moeder als huishoudster voor Dalí werkte en dat de twee halverwege de jaren 50 een geheime affaire hadden. Dalí was toen getrouwd met zijn muze Gala. De rechter wil op 18 september uitspraak doen in de vaderschapszaak.

Het gebalsemde lichaam van Dalí ligt tussen zijn kunstwerken begraven onder de glazen koepel van zijn theater-museum in de stad Figueres, in de regio Catalonië. Hij ligt onder twee stenen blokken die elk 1,5 ton wegen, aldus het stadsbestuur. Aan de opgraving kwamen dan ook technici en bouwvakkers te pas.

De stichting Gala Salvador Dalí is niet blij met de opgraving maar troost zich met de gedachte dat de kunstenaar weer in vrede kan rusten. "Dit was een zeer ongemakkelijke situatie voor de stichting en het heeft ons allen zeer treurig gemaakt. En niet alleen ons maar vele mensen die van Salvador Dalí hielden", zei secretaris Lluís Peñuelas. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo draag je slippers zonder je voeten te verknoeien

Zo draag je slippers zonder je voeten te verknoeien

http://static2.hln.be/static/photo/2017/6/9/11/20170721122412/media_xll_9880766.jpg

Het ultieme zomergevoel is dat van zand tussen je tenen, terwijl je met slippers aan de voeten richting zee wandelt. Het jammere aan dat zomerse accesoire is dat ze niet bepaald goed voor je voeten zijn, en regelmatig dragen tot ontstekingen kan leiden. Zo perk je die schade in.

Slippers dragen mag dan wel slecht zijn voor je voeten, het blijft nog steeds beter dan blootsvoets rondtrippelen, zo vertelde Dr. Christina S. Long aan Today. "Ze beschermen een beetje de onderkant van de voeten, maar dat is dan ook alles,"  klinkt het. "Ze geven geen steun aan je hiel of bal van de voet, en je moet ze met je tenen vastgrijpen om ze aan je voeten te houden. Als je ze te lang draagt kan je blaren krijgen, maar ook virale infecties, bacteriën, een slechte loophouding, ontstekingen, hamertenen enzovoort."

Maar zoals dat gaat met ongezonde dingen, wil dat nog niet zeggen dat we ze definitief aan de kant moeten schuiven. Net zoals bij wijn en chocolade, geldt bij slippers evenzeer dat ze kunnen, maar met mate. En probeer ook eens hier op te letten.

1. Niet achter het stuur

Met je slippers achter het stuur kruipen is een slecht idee. Het schoeisel kan af je voeten schuiven en vast komen te zitten onder het rem- of gaspedaal, met alle gevolgen van dien. Draag altijd "vaste" schoenen als je rijdt, en hou die slippers voor op het strand. 

2. Bij bijzondere gelegenheden

Flip-flops zijn ideaal voor kortetermijngebruik, zeker als ze op zijn minst een kussentje in de zool hebben en lichtjes steun bieden aan de boog van de voet. "Draag ze op het strand, rond het zwembad, in openbare douches zoals op de sportschool of op een korte wandeling naar de supermarkt," tipt Long. Maar draag ze niet om lange afstanden te wandelen, lang recht te staan of om een sport uit te oefenen. Sandalen zijn dan een betere keuze, maar voor activiteiten met veel beweging blijft een sportschoen de beste keuze.

3. Koop een degelijk paar

Slippers vind je zelfs in de supermarkt vanaf enkele euro's, maar als je voeten je lief zijn investeer je toch beter in een iets degelijker paar. Zoek naar exemplaren die de voet toch een beetje ondersteunen, aan de boog of door kussentjes in de zolen. Leer is een betere keuze dan plastic, om blaren te vermijden. Kan je de zool van de slipper bijna helemaal dubbel plooien? Dan weet je zeker dat je een nachtmerrie voor je voeten in handen hebt. 

4. Verzorg je voeten

Je hoeft geen wekelijkse afspraak bij de pedicure te maken, maar het is wel belangrijk om je voeten schoon te houden. Goed wassen, af en toe een voetcrème en je teennagels goed onderhouden zijn een basic must. Vergeet je voeten ook niet in te smeren met zonnecrème, een plek die vaak vergeten wordt. Let daarnaast op waar je loopt, zodat je niet in glas, een gemorste bol ijs of - erger nog - hondenpoep trapt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antistresstip: neem je kat mee naar het werk

Antistresstip: neem je kat mee naar het werk

http://static1.hln.be/static/photo/2017/9/4/3/20170720152849/media_xll_9879078.jpg

Eigenlijk wou je liever vanuit je hangmat van het uitzicht genieten, maar de realiteit is dat je gewoon achter je computer op kantoor zit en en eerder tegen een helse deadline dan de oceaan aankijkt. Hallo, stress. Al hebben ze in Japan iets gevonden om dat leed wat draaglijker te maken: pak gewoon je kat mee naar kantoor.

En dan bedoelen we niet dat je je kat moet sturen, wél dat je jouw huisdier - of een Chinese kattenvrijwilliger - mee naar je werk neemt. Dat doen ze toch bij het technologiebedrijf Ferray in Tokyo. Volgens CEO Hidenobu Fukuda is zijn personeel sindsdien niet alleen minder vermoeid, maar hebben ze ook minder last van stress (over het toegenomen aantal niesbuien wordt evenwel niet gerept).

En Ferray is niet het enige bedrijf. Steeds meer werkplaatsen laten huisdieren toe, om zo angst en stress bij het personeel te verminderen. In Oracle Japan vind je Candy, de Engelse herdershond. En bij Pasona Group kunnen bezoekers twee geiten en twee alpaca's spotten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom Tomorrowland 2017 de beste editie ooit is

Waarom Tomorrowland 2017 de beste editie ooit is - en waarom dat voor elke Belg gewoon goed nieuws is

http://static1.hln.be/static/photo/2017/3/2/3/20170722075434/media_xll_9882663.jpg

Amicorum Spectaculum, heet editie nummer 13 van Tomorrowland. Wat een spektakel onder vrienden het is. En hoe mooi ziet De Schorre er weer uit. Alsof daar geen klei maar puur goud zat, in die Boomse putten. En je weet: volgend jaar ziet het er allemaal nóg beter uit. We leggen uit waarom en proberen ook een poging te doen waarom dat voor elke Belg gewoon een goeie zaak is.

Eigenlijk is het elk jaar een beetje hetzelfde verhaal met 'dien Tomorrowland'. Telkens wanneer je denkt dat het niet beter kan, is de volgende editie weer dat tikje mooier, grootser, overweldigender. Alleen: dit jaar ziet het er in vergelijking met het vorige ineens nog een héél pak beter uit. Een viertal nieuwe stages die je helemaal van de sokken doet blazen en volledig in harmonie zijn met de natuurpracht van de Schorre. In 'Core' knalt de techno een wonderlijk bos met 1.600 vierkante meter zwevende houten vloer in. De 'Garden of Madness' is niet langer een tent maar een open en rond ponton op het water met daarboven een reusachtige bloemenhemel (zowaar geen echte, dat zou te moeilijk te besprenkelen zijn met ook al die technologie erin). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elk jaar krijgen 30 tipgevers nieuwe identiteit

Elk jaar krijgen 30 tipgevers nieuwe identiteit

http://static0.hln.be/static/photo/2017/8/14/10/20170722010107/media_xll_9882250.jpg

In ons land krijgen jaarlijks gemiddeld 30 burgers een nieuwe identiteit, woonplaats en geld, als bedankje voor hun medewerking aan de opheldering van een zwaar misdrijf. Zulke 'beschermde getuigen' zullen in de toekomst ook worden ingezet als burgerinfiltranten. Spijtoptanten kunnen dan weer aanspraak maken op strafvermindering.

Wie een zware crimineel verlinkt, loopt een risico op vergelding. "Daarom zijn ze genoodzaakt om hun identiteit én die van hun gezinsleden te laten veranderen", zegt een anonieme politiebron in de Sudpresse-kranten. "De federale politie financiert het nieuwe leven van de beschermde getuige. Dat kan ver gaan en de gemeenschap veel geld kosten. Als een getuige getrouwd is en vijf kinderen heeft, moeten we het hele gezin helpen te verkassen, desnoods naar een ander continent. Ze hebben daar recht op een waardig bestaan. Dat wil niet zeggen dat ze voor de rest van hun dagen op kosten van de Belgische staat kunnen leven, maar het begin van hun nieuwe leven moet toch minstens gefinancierd worden. Ze worden begeleid om werk te zoeken, maar soms lukt dat niet of duurt het erg lang."

Sommige getuigen ondergaan zelfs medische ingrepen om niet meer herkend te worden. "Iemand met een opvallende tatoeage die ook bekend is bij de misdadigers die hij aan de galg praatte, kan die op onze kosten laten verwijderen. Ook plastische chirurgie in het aangezicht is mogelijk." (br.hln)


» Reageer (0)
21-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer kilo's, minder slaap: dit gebeurt er met je als je twee weken stopt met sporten

Meer kilo's, minder slaap: dit gebeurt er met je als je twee weken stopt met sporten

http://static1.hln.be/static/photo/2017/12/12/12/20170720144043/media_xll_9878967.jpg

Een vakantiestop in je looproutine inlassen? Waarom niet. Al hou je er best rekening mee dat je dan ook je nachtrust zal moeten opgeven. We weten allemaal dat sporten goed is voor onze gezondheid, ermee stoppen is dan ook niet zonder gevolgen. Dit kan er allemaal al veranderen op twee weken tijd.

Je wordt minder lenig en verliest spierkracht

Bye bye ballerina moves, hallo stijve hark. Al op één week tijd kan je heel wat mobiliteit en flexibiliteit verliezen. Ons lichaam wordt lenig door regelmatige beweging, en helaas werkt dat ook in de omgekeerde richting: stop je met sporten, dan zal het niet lang duren vooraleer je dat been een stuk minder hoog krijgt. Ook je spierkracht gaat achteruit. Bij topatleten neemt dat proces maanden in beslag, maar wie gewoon na het werk al eens naar de fitness gaat, zou al na tien dagen verschil merken. Wie helemaal een groentje is als het op sporten aankomt, zou op 14 dagen tijd al 70 procent van hun fitnessniveau kunnen verliezen.

Je komt bij

Vrij logisch: aangezien sporten je metabolisme op gang trekt en helpt bij het verbranden van calorieën, spreekt het voor zich dat wie stopt met sporten maar wel dezelfde eetgewoonten aanhoudt, ook weer bijkomt. Helaas pindakaas. Op twee weken tijd zal je nu niet gigantisch veel bijkomen, maar misschien toch af en toe een slaatje met mozzarella eten in plaats van een pizza als je in Italië op vakantie bent?

Je hebt meer stress en bent nukkig

Sporten maakt endorfines vrij, en daar worden we gelukkig van. Wie daar plots mee stopt, loopt dan ook een stuk norser rond. En daar stopt het niet: die endorfines zorgen er ook voor dat we beter met stress omkunnen, meer gemotiveerd en zelfs zelfzekerder zijn. Nu is de kans klein dat je op vakantie plots een stress-opstoot ervaart, maar bij thuiskomst weer even die loopschoenen aantrekken is dus zeker geen slecht idee.

Je slaap slechter

Na een stevige work-out slapen wij gegarandeerd als een roosje. En dat is doodnormaal: van sporten word je moe, je verbruikt immers energie. Om die energie weer op te bouwen voor de volgende dag, is het belangrijk dat je goed slaapt, dus doet je lichaam er alles aan om jou de ideale nachtrust te bezorgen. Maar wie 's avonds gewoon in de zetel (of aan het zwembad) zit, verbruikt heel wat minder energie, en zou daarom wel eens een paar nachten op rij naar het plafond (of tentzeil) kunnen staren.

Je uithouding laat te wensen over

Wordt het steeds moeilijker om die trap naar je vakantiehuisje te beklimmen? Niet verwonderlijk, je longen kunnen immers minder zuurstof vasthouden, waardoor je uithouding er behoorlijk op achteruit gaat. Dat heeft te maken met je VO2max, oftewel: de maximumcapaciteit van je longen. Hoe hoger je VO2, hoe beter je conditie. En die kan in 2 weken tijd al met 10 procent dalen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is kaartlegster dan toch kind van Salvador Dali?

Is kaartlegster dan toch kind van Salvador Dali? Lichaam 28 jaar na zijn dood opgegraven voor vaderschapstest

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/0/0/20170721101017/media_xll_9880485.jpg

Het lichaam van de surrealistische Spaanse kunstenaar Salvador Dali is gisterenavond opgegraven voor een vaderschapstest, 28 jaar na zijn dood. Een Spaanse rechtbank beval de test in juni.

De kist waarin Dali zich bevindt werd omstreeks 22.20 uur geopend", aldus het hof van beroep van Catalonië. Omstreeks 23.40 uur waren de noodzakelijke stalen genomen.

Dali stierf in 1989 aan hartfalen, op de leeftijd van 84 jaar. Er werd aangenomen dat hij geen kinderen had. Maar een 61-jarige Spaanse vrouw uit Girona, wier naam niet bekendgemaakt werd door de rechtbank, overtuigde de rechter ervan dat Dali moest worden opgegraven om na te gaan of zij de dochter is van de kunstenaar.

Geheime affaire met huishoudster
De vrouw, die tarotkaarten leest, zegt sinds 2007 dat ze een kind is van Dali. Als ze erkend wordt als zijn dochter, zou ze delen van zijn eigendom en rechten op zijn kunst in handen kunnen krijgen.

Ze zegt dat haar moeder als huishoudster voor Dali werkte en dat de twee halverwege de jaren 50 een geheime affaire hadden. Dali was toen getrouwd met zijn muze Gala.

Dali ligt tussen zijn kunstwerken begraven onder de glazen koepel van zijn theater-museum in de stad Figueres, in de regio Catalonië. Hij ligt onder twee stenen blokken die elk 1,5 ton wegen, aldus het stadsbestuur.

De stichting Gala-Salvador Dali zou vandaag een verklaring aan de pers afleggen over de opgraving.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal mensen dat sterft aan aids gehalveerd

Aantal mensen dat sterft aan aids gehalveerd

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/13/1/20170720114810/media_xll_9878611.jpg

Voor het eerst heeft meer dan de helft van de mensen met het hiv-virus toegang tot een geneeskundige behandeling. Dat meldt het agentschap UNAIDS van de Verenigde Naties in Genève. Het aantal mensen dat sterft aan aids halveerde dan weer van 1,9 tot 1 miljoen tussen 2005 en 2016.

Vorig jaar leefden er wereldwijd 36,7 miljoen mensen die besmet zijn met het hiv-virus, dat het immuunsysteem aantast en kan leiden tot aids. Van al die mensen krijgt 53 procent de geneesmiddelen die nodig zijn om het virus tegen te houden.

De grootste vooruitgang boekten het zuiden en oosten van Afrika. Het aantal nieuwe jaarlijkse infecties daalde daar met 29 procent sinds 2010. Het aantal aids-doden daalde 42 procent. De levensverwachting steeg met 10 jaar in de 2 Afrikaanse regio's de afgelopen 10 jaar. (br.hln)


» Reageer (0)
20-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitdrogingsverschijnselen en griep: dit is het effect van airco op je gezondheid

Uitdrogingsverschijnselen en griep: dit is het effect van airco op je gezondheid

http://static2.hln.be/static/photo/2017/1/11/9/20170719114651/media_xll_9876144.jpg

Buiten is het 30 graden vandaag, maar op je werkplek is het waarschijnlijk een stuk frisser. Mede mogelijk gemaakt door de airco die op volle toeren blaast. Maar hoe zit het eigenlijk met je gezondheid? Kun je ziek worden van airco of is dat een broodje aap verhaal?

Een airconditioner zuigt warme lucht naar binnen en leidt deze over een koude verdamper. Hierop condenseert de warme lucht en daarna wordt koelere en drogere lucht de ruimte in geblazen. 

Aangezien het buiten zo warm is, zijn veel airco's dezer dagen ingesteld op de koudste stand en wordt een flinke hoeveelheid koude droge lucht richting de werknemers geblazen om ze koel te houden. Maar dat kan een averechts effect hebben. Veel mensen hebben het te koud en klagen over een rillerig en grieperig gevoel. 

Volgens kno-arts Bram Struijs van het Rotterdamse Havenziekenhuis zorgt de drogere 'aircolucht' voor uitdroging van onze slijmvliezen. "Wanneer je slijmvlies uitdroogt, wordt het afweersysteem minder en krijgen bacteriën en virussen meer kans zich te ontwikkelen. Je bent dus vatbaarder voor ziektes.''

Struijs maakt de vergelijking met een vliegtuig. Veel reizigers  voelen zich verschrikkelijk na een lange vlucht omdat ze zijn uitgedroogd. Om uitdrogingsverschijnselen te verminderen, adviseert hij genoeg te drinken op kantoor. "Ik zou zeker twee  liter drinken en in de pauze nog een soepje nemen. Dan kom je wel aan genoeg vocht.''  

Schoonmaken
Volgens Erwin Brochard, eigenaar van Ebro Koeltechniek kan achterstallig onderhoud ook zorgen voor gezondheidsklachten. Hij wijst op het belang om regelmatig de filter in de airco schoon te maken of te vervangen. Een filter vangt het vuil uit de lucht op. Wanneer dit niet wordt schoongemaakt, kunnen bacteriën zich ontwikkelen en dat zorgt weer voor gezondheidsproblemen. 

Het schoonmaken is een eenvoudig klusje, volgens Brochard. "Je moet het klepje openmaken, een borsteltje over de filter halen en klaar. Het moet wel even gebeuren. Als mensen ziek worden is de filter al jaren niet schoongemaakt.'' 

Gezondheidsklachten
Volgens Brochard zorgt een verkeerde instelling van de airco ook voor gezondheidsklachten. "De luchtstroom is bijvoorbeeld direct op de werknemer gericht. Of het temperatuurverschil is veel te groot. In de winter zetten mensen de kachel op ongeveer 20 graden, dat is een aangename temperatuur. Waarom moet het in de zomer dan ineens 16 graden zijn op kantoor?'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische frietkoten erkend als erfgoed

Belgische frietkoten erkend als erfgoed

http://static1.hln.be/static/photo/2017/17/9/8/20170720114544/media_xll_9878573.jpg

Onze Belgische frietkotcultuur is officieel erkend als Belgisch immaterieel erfgoed. Alle bevoegde regeringen hebben daarvoor het licht op groen gezet.

Door deze nationale erkenning komt de Belgische frietkotcultuur in aanmerking om opgenomen te worden in het UNESCO-werelderfgoed. De erkenning wordt vandaag gevierd met een frietreceptie onder het Atomium. Ook Prins Laurent zal er een frietje meepikken.

Goed voor de omzet
De nationale erkenning is een eerste belangrijke stap naar een erkenning door UNESCO. Zo'n UNESCO-erkenning levert vele toeristen op. Andere Belgsiche erkende producten en sectoren kenden een aanzienlijke omzetverhoging.

In totaal staan elf Belgische producten op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Onder andere onze Belgische biercultuur, de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke en Aalst Carnaval komen voor op die lijst. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefdesbrief van Tupac aan Madonna dan toch niet geveild

Liefdesbrief van Tupac aan Madonna dan toch niet geveild

http://static1.hln.be/static/photo/2017/17/7/11/20170720063811/media_xll_9878231.jpg

Een rechter in Manhattan heeft een veiling van erg persoonlijke spullen van de Amerikaanse popster Madonna laten stopzetten. Dat hebben lokale media gemeld.

Onder de spullen waren bijvoorbeeld ondergoed, een haarborstel met haren van Madonna en een liefdesbrief van haar voormalige vriend Tupac Shakur, aldus Rolling Stone Magazine.

De rechter liet 22 voorwerpen uit de veiling halen, nadat Madonna een spoedprocedure opgestart had. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn de kwallen in de Noordzee gevaarlijk & helpt het om op een beet te urineren?

Zijn de kwallen in de Noordzee gevaarlijk & helpt het om op een beet te urineren?

http://static3.hln.be/static/photo/2017/3/1/7/20170718165417/media_xll_9874417.jpg

Vakantie in eigen land wint elk jaar aan populariteit en dus is de kans groot dat ook jij deze zomer naar het 'zeetje' trekt. Ook in de Noordzee kun je helaas een kwallenbeet oplopen, maar zijn die eigenlijk gevaarlijk? En helpt het dan echt om erop te plassen? Wij zochten het uit.

Laten we maar meteen beginnen met het goede nieuws: exotische en gevaarlijke kwallensoorten komen in principe niet voor in de Noordzee. Maar dat wil niet zeggen dat er alleen kwallen voorkomen die niet steken. Doordat er meer gevist wordt in de Noordzee en er dus veel plankton is (wat kwallen eten), zwemmen er de laatste twintig jaar meer van de dieren in onze zee. Wat meteen ook wil zeggen dat er meer soorten voorkomen die wél 'netelen'.

Wat is een kwallenbeet?
De tentakels van kwallen bevatten duizenden minuscule netelcellen, waaruit een kwal gif kan inspuiten van zodra het in aanraking komt met de huid van een zwemmer. Dat kan trouwens ook als een kwal al dood is, want de zogenoemde netelcellen sterven niet meteen af. Die bevinden zich trouwens niet alleen op de tentakels van de dieren, maar soms ook op het lijfje - ook wel de hoed genoemd. Het contact met de netelcellen doet pijn, maar vooral het gif zorgt voor pijnlijke rode bultjes die aanvoelen als een brandnetelsteek. Wel verschilt het soort gif erg van kwal tot kwal, en het hangt er ook vanaf hoeveel gif er wordt geïnjecteerd.

Wat doe je aan een kwallenbeet?
Je zal er dus niet van doodvallen, maar een beet van een Noordzweekwal is vaak bijzonder vervelend en soms ook erg pijnlijk. Helpt urineren om te pijn te verzachten zoals vaak gezegd wordt? Gelukkig (want vies) niet. Op een kwallenbeet plassen prikkelt alleen de huid even, waardoor de pijn van de beet tijdelijk minder opvalt.

Wat helpt dan wel?
Meestal verdwijnt de jeuk of de zwelling wel vanzelf. Sowieso is het belangrijk om de huid eerst met zeewater te spoelen. Spoel vooral nooit met zoet water, want dan gaan de resten van de tentakels nog feller activeren. De overgebleven tentakels verwijder je best zo snel mogelijk met pakweg een lange schelp of een vork. Daarna kun je de irritatie eventueel behandelen met azijn.

Sowieso ga je best even langs het Rode Kruis omdat iedereen anders reageert op de kwallen en dat kan leiden tot allergische reacties en ontstekingen. Zijn je ogen geraakt, dan snel je best zo snel mogelijk richting dichtbijzijndste arts. (br.hln)


» Reageer (0)
19-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Romeinse sarcofaag opgegraven in hartje Londen

Romeinse sarcofaag opgegraven in hartje Londen

http://static2.hln.be/static/photo/2017/13/13/1/20170719111958/media_xll_9876061.jpg

Een ongeveer 1600 jaar oude sarcofaag is opgegraven bij werkzaamheden in het centrum van Londen. Het gaat vermoedelijk om de laatste rustplaats van een aristocraat uit de Romeinse tijd, bericht de BBC.

De stenen grafkist lag enkele meters onder de grond op een bouwplaats en werd vorige maand ontdekt. Archeologen kregen na de vondst een teleurstelling te verduren. De kist was al geopend en gevuld met aarde, wat erop wijst dat grafrovers hebben toegeslagen. Dat gebeurde vermoedelijk al eeuwen geleden.

Gillian King, hoofd planning voor archeologie bij de lokale overheid, zei te hopen dat de rovers "dingen hebben achtergelaten die voor hen weinig waarde hadden, maar voor ons archeologen juist waardevol zijn''. Volgens King moet de eigenaar van het graf erg rijk en invloedrijk zijn geweest.

Onderzoekers brengen de sarcofaag over naar het Museum of London. Daar gaan experts de botten en aarde in de kist testen, om te achterhalen hoe oud de vondst precies is. Delen van Groot-Brittannië maakten honderden jaren deel uit van het Romeinse Rijk. De Romeinse bezetting eindigde in de vijfde eeuw na Christus. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naar waar gaan we op reis? In 70% van de gevallen beslist de vrouw

Naar waar gaan we op reis? In 70% van de gevallen beslist de vrouw

http://static0.hln.be/static/photo/2017/14/0/4/20170719095251/media_xll_9875929.jpg

De baas in huis? Dat is de vrouw, althans als het over reizen en vakantie gaat. Uit cijfers van de boekingssite Prijsvrij.be blijkt dat in 70% van de gezinnen de vrouw het initiatief neemt om een vakantie te zoeken én de reisbestemming en -formule bepaalt. Opvallend detail: voor de praktische boekingsdetails wordt meestal wel de naam (en bankkaart) van de man opgegeven.

De online vakantieaanbieder Prijsvrij.be analyseerde de gegevens van meer dan 140.000 klanten in België en Nederland en kwam daarbij tot enkele opmerkelijke bevindingen. Zo blijkt het initiatief om de site te bezoeken veel vaker in handen te liggen van vrouwen (69%) dan mannen (31%). Dezelfde verhouding zie je terug bij het daadwerkelijk boeken van de vakantie: 38% gebeurt door de man, 62% door de vrouw.

De redenen zijn volgens Melvin Oomes van Prijsvrij duidelijk: "Degene die de reis zoekt en boekt moet zich goed kunnen inleven in wat elk gezinslid graag doet en hierbij een juist evenwicht vinden. Wellicht beschikken vrouwen over iets meer geduld om dé perfecte vakantie te vinden in het brede aanbod, eentje die past bij iedereen én binnen het gezinsbudget."

Opvallend is dat de verhouding omkeert bij het opgeven van de hoofdboeker, zeg maar de financieel verantwoordelijke.  Dat is in 58% van de gevallen nog steeds de man. "Dit is mogelijk nog eerder uit gewoonte", verklaart Oomes. "Maar laat er geen twijfel over bestaan: de officieuze 'vakantiebaas', is de vrouw." (br.hln)


» Reageer (0)
18-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voor het eerst: albatros gespot voor Belgische kust

Voor het eerst: albatros gespot voor Belgische kust

http://static3.hln.be/static/photo/2017/9/13/2/20170718151542/media_xll_9874157.jpg

Voor de Belgische kust is een wenkbrauwalbatros gefotografeerd. Een zeldzame waarneming, want deze vogelsoort broedt vooral op de Falklandeilanden en in Chili.

Wenkbrauwalbatrossen kunnen zeventig jaar oud worden en hebben een maximale vleugelspanwijdte van 2,5 meter, weet Natuurpunt. Het dier werd afgelopen zondag gezien vanaf de ferry van Hull naar Zeebrugge. Als experts de waarneming bevestigen, is dat een unicum voor ons land.

Op het Duitse eiland Helgoland werd drie jaar geleden bij een jan-van-gentenkolonie een exemplaar gespot, dat sindsdien elk jaar zou terugkeren. De natuurorganisatie vermoedt dat het zondag om dezelfde albatros ging. De vogel zou de afgelopen weken al zijn opgemerkt langs de westkust van Engeland en Schotland.

Onder meer vis en kwallen staan op het menu van wenkbrauwalbatrossen. Ze volgen geregeld boten waar visafval overboord wordt gegooid. Tot 2013 beschouwde BirdLife International de vogels als een bedreigde diersoort. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo hou je je leren stuks in topvorm

Zo hou je je leren stuks in topvorm

http://static2.hln.be/static/photo/2017/17/12/6/20170717112929/media_xll_9871011.jpg

Iedereen heeft zonder twijfel enkele leren stuks in zijn kast hangen. Of het nu een leren jas, schoenen of handtas is, het zijn vaak van die klassiekers die iedere mens gewoon moet hebben. Alleen is leer niet altijd even gemakkelijk te onderhouden. Zo lukt het wel:

1. Vanaf dag 1

Nieuwe jas, schoenen of handtas aangeschaft? Dan begint de verzorging vanaf dag één. Het liefste zou je nu meteen de deur uitlopen en dat nieuwe stuk aan de wereld tonen. Maar verlaat het huis niet voor je een beschermende laag, die regen en vuil tegengaat, hebt aangebracht. Dit doe je met een beschermende spray of balsem.

2. Hou het proper

Nieuw of oud, je leren stuks moet je net houden. Zijn je favoriete leren schoenen vuil? Dan kan je ze snel eens opfrissen met een vochtig doekje. Een vuile handtas of jas laat je die best meteen door een professional onder handen nemen.

3. Alleen de real deal

Gebruik nooit, maar dan ook nooit, schoonmaakproducten die niet speciaal voor leer gemaakt zijn. Al die huismiddeltjes lijken dan misschien wel een goedkope en gemakkelijke oplossing, maar je laat ze beter links liggen, er zou maar eens iets moeten misgaan. Bekijk ook altijd met welke soort leer je te maken hebt, want niet elke soort behandel je op dezelfde manier.

4. Goed bewaren

Veranderen van handtas en jouw leren tas gewoon in je kast smijten? Wij dachten het niet. Bewaar je handtas altijd in de stoffen zak die je er hebt bijgekregen of in een kussensloop. Daarnaast kan je jouw handtas ook beter vol achterlaten, steek enkele dikke winter sjalen in de tas zodat ook de vorm intact blijft.

5. Let op waar je gaat

Regenweer en leer zijn niet de beste vrienden, maar omdat we in België wonen is het regenweer soms moeilijk te ontlopen. Wanneer je thuiskomt met een doorweekte jas of schoenen, plaats ze dan absoluut niet onder de verwarming of in de zon. Hitte kan er namelijk voor zorgen dat je leer op de foute manier droogt en dan kan het barsten. Natte leren schoenen vul je best met oude kranten, die zullen het vocht uit de schoen trekken. Een doorweekte leren jas hang je dan weer best op aan een kleerhanger. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit trucje helpt als je bang bent bij turbulentie

Dit trucje helpt als je bang bent bij turbulentie

http://static3.hln.be/static/photo/2017/7/12/1/20170717122336/media_xll_9871096.jpg

Vliegangst is één ding, maar laten we toegeven: niemand is honderd procent op zijn gemak als een vliegtuig last heeft van turbulentie. Stiekem innerlijk aan het sterven als je vliegtuig van boven naar onder schokt? Travel + Leisure heeft een trucje om de gemoederen te bedaren.

De truc van reiswebsite Travel + Leisure is kinderlijk eenvoudig, en berust op het principe van het afleidingsmanoeuvre. Concentreer je volledig op iets anders, en dat heen en weer schokkende vliegtuig en visioenen aan een neergestort voertuig verdwijnen als sneeuw voor de zon. Alleen is dat makkelijker gezegd dan gedaan. "Denk niet aan een roze olifant" heeft zoals gekend het effect op ons brein om er net wél eentje voor de geest te houden.

Pen en papier
De oplossing? Neem de volgende keer dat er turbulentie is tijdens een vlucht pen en papier bij de hand. Schrijf je naam herhaaldelijk op dat stuk papier, maar probeer het met de andere hand dan je gewend bent. Linkshandigen nemen de pen rechts ter hand en vice versa. Door je zodanig te concentreren op enkel die actie, worden we een stuk rustiger en vergeten we haast dat we in een door elkaar schuddend vliegtuig zitten, aldus de reiswebsite. Dat je medepassagiers jou ervan zullen verdenken een lager IQ dan gemiddeld te hebben - wie begint er nu plots in bibberend handschrift zijn naam vijf keer op te schrijven - moet je er wel bij nemen. Al is de kans groot dat ook zij zich uiterst concentreren om rustig te blijven, en hoeft dat dus geen probleem te zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
17-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer = bessenseizoen! Zo helpen ze je afvallen

Zomer = bessenseizoen! Zo helpen ze je afvallen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/2/3/0/20150608171840/media_xll_7776075.jpg

Het is momenteel hoogseizoen voor de blauwe bessen, frambozen en aardbeien. Niet alleen goed nieuws voor onze smaakpapillen, maar ook voor de lijn zijn deze fruitsoorten met hun gezonde eigenschappen een prima keuze. Metabolismeboost? Snellere vetverbranding? Laat maar komen.

Vezelbommetjes
Bessen bevatten veel vezels, of je ze nu uit de diepvries haalt of vers koopt. Die vezels vergemakkelijken de vertering en verminderen een opgeblazen gevoel. Frambozen en aardbeien bevatten het meeste vezels: een kopje aardbeien bevat 3 gram, een kop frambozen levert maar liefst 8 gram vezels.

Bye bye buikvet
Dit horen we graag. Een smoothie met veel blauwe bessen is niet alleen erg lekker, wie veel bessen eet kan de manier waarop je lichaam suiker opslaat en verwerkt tot energie veranderen, en zo buikvet verminderen. Dat wijst onderzoek aan de University of Michigan uit. Veel (bessen!) eten = buikvet verliezen, dat klinkt geweldig in de oren.

Weinig calorieën
Zin in zoet? Kies dan voor bessen in plaats van voor koekjes of snoep, en je zal het verschil snel merken. Een kopje vol blauwe bessen is goed voor 84 kcal, braambessen halen zelfs amper 62 calorieën, een kopje frambozen bevat er 64.

Metabolismeboost
Blauwe bessen en frambozen bevatten allebei de flavonoïde anthocyaan, die ervoor zorgt dat je lichaam het hormoon adiponectine produceert. Veel moeilijke termen met een makkelijk te begrijpen gevolg: dat hormoon zorgt er op zijn beurt voor dat het glucoseniveau in het bloed daalt, waardoor je minder eetbuien hebt en je metabolisme een boost krijgt. Ideaal voor wie een paar kilo's kwijt wil. (br.hln)


» Reageer (0)
16-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 dingen die je beter wakker maken dan koffie

5 dingen die je beter wakker maken dan koffie

http://static1.hln.be/static/photo/2016/2/1/0/20160424082745/media_xll_8602290.jpg

Raak je vanochtend niet in gang? Dan is er natuurlijk koffie, de zwarte godendrank die ons een hoognodige schop onder ons achterste geeft. Voor even dan toch, want eens de effecten uitgewerkt zijn, zijn we nog meer uitgeput dan ervoor. Wil je snel wakker worden én blijven? Dan zijn deze opties een beter idee:

1. Water
Toegegeven, veel smaak heeft het niet, maar toch is het geen slecht idee om 's ochtends een groot glas naar binnen te werken. Zelfs het kleinste beetje dehydratatie - en 's ochtends vroeg hebben we daar allemaal last van - kan je brein mistig en je lichaam moe maken. Voel je je doorheen de dag opnieuw suf worden? Drink dan eerst een glas water voor je andere trucjes probeert.

2. Pepermunt
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de geur van pepermunt je waakzaam maakt en vermoeidheid bestrijdt. En daarnaast zorgt het ook voor een frisse adem: win-win zeg maar. Neem dus gerust een kopje muntthee 's ochtends en stop een pakje kauwgum in je tas.

3. Bladgroenten
Het lijkt niet meteen het meest voor de hand liggende ontbijt, maar bladgroenten - denk bijvoorbeeld aan spinazie, sla of boerenkool - zijn 's ochtends een uitstekende keuze. Ze bevatten veel vitamine B, wat je lichaam helpt om voedsel naar energie om te zetten. Krijg je ze puur niet binnen? Stop ze dan in een smoothie, of in een omelet (zie volgend puntje).

4. Eieren
Niet dat we je aanraden om elke dag meerdere eieren te eten, maar regelmatig een omeletje of een spiegelei kan geen kwaad. Integendeel: ze bevatten veel proteïne om je de hele dag door energiek te houden. Het heeft wel geen zin om een magere versie met enkel de eiwitten te maken: de meeste voedingsstoffen zitten in de dooier.

5. Havermout
Niet iedereen is er fan van, maar havermout blijft een van de betere ontbijtopties. Niet alleen is het vrij calorie-arm, het heeft ook nog eens een lage glycemische index. Met andere woorden: de koolhydraten worden traag opgenomen en omgezet in energie, zodat je heel de ochtend lang wakker en energiek blijft. In tegenstelling tot je koffie en een suikerrijk ontbijt, die je na een uurtje of twee doen crashen. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!