Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
01-08-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 59 (foto's 41 - 50)

41. Naast het station van Dinant is het vandaga nog altijd mogelijk om de wachtende bussen te fotograferen. Dat was op 06.09.1992 niet anders. Opvallend bij ab5581.80 is de punt tussen 55 en 81; vergelijk met de 5581-90 ernaast. Beide bussen bieden bovendien een goede gelegenheid om de nieuwe TEC-jas te vergelijken met die van de NMVB zaliger. 5581 verwijst naar de firma Latour; de linkse bus heeft een MAN-motor, de rechtse een Volvo-motor.

42. Een paar pasjes naar rechts en dan poseert ook de 5581-77 duidelijk.Ook dit is aan Van Hool A120 met Volvo-motor.

43. Twee bussen van de regie dan, vermoedelijk van de stelplaats Florennes. Ook deze bussen behoren tot de uitgebreide reeks Van Hool A120, in dit geval met DAF-motor. Ab5594 zou later vernumemrd worden tot 4.467, de 5166 werd 4.404. Opvallend is wel dat bij de recente herstructurering van de Waalse vervoersmaatschappij alle bussen nieuwe nummrplaten kregen en dat dit niet gebeurde naar een minstens zo belangrijke wijziging bij de splitsing van de NMVB.

44. Nog even die"55.81.80".

45. Terug naar Halle dan. Het station is geen lang leven meer beschoren. Zelfs de neon van de "drankzaal" hangt er al wat belabberd bij. Naar mijn vader beweerde, was het station een muizenparadijs en hij kon het weten, want de grondige poetsbeurt na aankomst van de laatste trein rechtvaardigde absoluut geen volledige nachtdienst. Als de lader zich dan te ruste legde, kwam het jonge volkje uit zijn holen.

46. En nog Halle (13.09.1992). De mooie blauwe inschuifborden met witte letters zijn al een tijdje vervangen door de gele affiches die de ondeskundige reiziger niet echt vooruithielpen. Maar met wat geluk kon je een onthaalbediende tegen het lijf lopen: dat waren de personeelsleden die door het afschaffen van de controle in het station een andere functie kregen, met deze hoogdravende naam.

47. Nog wat treinen dan: mr 675 rijdt als IR 2185 van Tournai naar Charleroi-Sud op 06.11.1992. We bevinden ons langs lijn 78 kp 26.2. Dat is in de buurt van Peruwelz.

48. Op dezelfde plaats passeerde deze losse loc 6275.

49. Even later gevolgd door break 346 in zijn oorspronkelijke uitvoering, als IC 860 Herstal - Tournai.

50. De oude bedding van lijn 80 naar Bernissart.

01-08-2020 om 13:58 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
29-07-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. 29 juli 2020 Escanaffles - Tournai (ex-GR122)

De wandeling.
Als er al weeskinderen onder de GR-paden zijn, dan is GR122 ongetwijfeld het voorbeeld bij uitstek. Bij mijn weten is er maar één topogids verschenen die het 160 km lange pad tussen Hulst en Tournai beschrijft en die dateert van 1993. Onnodig te zeggen dat het parcours ondertussen hier en daar grondig is gewijzigd. Maar ons rest alleen nog een laatste stukje af te leggen van de oorspronkelijke route uit 1993. Dat de bewegwijzering onderweg te wensen zal overlaten, nemen we er graag bij. (Overigens kunnen gpx-bestanden en kaartjes geraadpleegd worden op de Vlaamse en de Waalse GR-site. Maar zie mijn boze opmerking in de vorige bijdrage. De Vlaamse GR loopt nu van Hulst tot Kluisbergen en de Waalse van Mont de l'Enclus tot Quiévrain. Daaruit blijkt dat vandaag van de oorspronkelijke route niet zo veel meer overblijft, of is ze net sterk gegroeid?)

We pikken aan bij de halte Rue de Joncquois van lijn 97 in Escanaffles en lopen eerst door een heel typisch agrarisch landschap, met drie soorten boerderijen: de kleine, die ongetwijfeld eerder vroeg dan laat de genadestoot zullen krijgen, de grote die nog volop actief zijn en dan de reeks gerestaureerde die zowat alle functies hebben behalve die van boerderij of pachthof. Het moet inderdaad prettig wonen zijn, tussen al die uitgestrekte akkers, waar de oogst tijdens onze doortocht al volop aan de gang is. Zo lopen we lange tijd door het vlakke Scheldeland, dat alleen onderbroken wordt door de beklimming (en de afdaling) van de Mont-Saint-Aubert. Bij het naderen van Tournai verwatert de GR pijlsnel en dat komt niet alleen omdat we nu langs de gekanaliseerde (en gebanaliseerde) Schelde lopen. (Een weetje: Escanaffles heet in het Nederlands Schalafie, de naam zou afgeleid zijn van Schelde + ahwjo en dat zou vochtige weide betekenen.)
Achteraf bekeken beklagen we ons deze 25 km lange tocht langs een opgegeven tracé toch niet. Uiteindelijk blijkt dat we toch 34% van de tijd over onverharde paden en wegen hebben gestapt, dat we konden genieten van mooie vergezichten (o.a. op de Vlaamse Ardennen) en dat we na 27 jaar eindelijk de volledige route hebben gestapt. Oh ironie, het zwakste deel van de oude GR is ook opgenomen in het nieuwe tracé: enkele kilometers langs de Schelde die ons onvermijdelijk naar het centrum van Tournai moeten brengen. Onze quotering is met 13/20 eerder matig, precies door het laatste stuk.
Hier vind je een kaartje, en hier alle foto's. Hieronder alvast een voorsmaakje:


De oogst is al ver gevorderd. Op de achtergrond ligt het kerkje van Pottes.


Dit is de Ferme du Port d'Anvers. Als je dat tegenwoordig googelt, krijg je alleen maar links naar Antwerpen en corona. Ik moet de oorsprong van deze naam dus spijtig genoeg schuldig blijven.


Het weer.
Aangenaam warm en vrij rustig zomerweer, van licht naar zwaar en opnieuw licht bewolkt, met tijdelijk vooral veel cumulusbewolking.

De stafkaarten.
Het zijn er heel wat op 1:10.000: 29/7S Amougies - 37/3N Celles - 37/2N Pecq - 37/2S Estaimbourg en 37/6N Tournai. Zelfs op 1:20.000 of 1:25.000 heb je 4 kaarten nodig: 29/7-8 Ronse (recent) en de oudere kaarten 37/1-2 Estaimpuis - Pecq, 37/3-4 Celles - Frasnes lez-Anvaing en 37/5-6 Rumes - Tournai.

Hoe we er geraakten.
Zo eenvoudig was het nu ook weer niet: de halte Escanaffles Rue du Joncquoi van lijn 97 Tournai - Ronse wordt zeer onregelmatig bediend en het maakte niet veel uit of we uit Ronse of uit Tournai vertrokken: vroeg uit de veren was in beide gevallen nodig. We kozen dan voor de rechtstreekse verbinding Halle - Tournai, met een flinke reserve omdat er nu eenmaal weinig bussen zijn op de verbinding Escanaffles - Celles.

Een beetje geschiedenis.
Lang geleden, toen de vogeltjes nog spraken en de treinbegeleiders nog floten, verbond een spoorlijn Bassilly met Tournai via Lessines, Ellezelles, Ronse en Amougies. Het deel dat ons vandaag interesseert werd geopend in 1882 en in 1950 al werd het reizigersverkeer tussen Ronse en Tournai stilgelegd. Het werd voor het laatst vermeld in het spoorboekje van 14.05.1950. Op 8.10.1950 viel het doek over een verbinding die tot het laatst bediend werd door gesleepte treinen. Daarmee was ze een van de eerste lijnen die in de jaren 1950 werden opgedoekt.

Er kwam wel een vervangingsbus, die in het spoorboekje figureerde onder het nummer 1502: Tournai - Orroir/Celles - Escanaffles. Op dat ogenblik waren er nog maar 9 vervangingslijnen en had men waarschijnlijk nog niet stilgestaan bij de naamgeving van deze nieuwe lijnen. Daar kwam verandering in op 05.10.1952, toen de lijn met 87a werd aangeduid. Deze nomenclatuur was typisch voor de lijnen die spoorlijnen vervingen die over een gedeelte van de route bleven bestaan - dat was inderdaad het geval voor lijn 87, die voorlopig tussen Bassilly en Ronse in gebruik bleef. Dan volgde een geleidelijke uitbreiding, ook al omdat ondertussen ook andere lijnen in de regio sneuvelden. In het boekje van 04.10.1953 vinden we een tabel 87a Tournai - Orroir - Avelgem - Celles. (Vanaf 1956 zou tijdens de zomermaanden op zondag zelfs een paar ritten van Tournai naar Mont de l'Enclus rijden, met een laatste terugrit uit de Mont om 23:59!)
Vanaf het begin was het duidelijk dat de bediening van Celles alles behalve vlot kon verlopen. De bussen moesten vanuit Escanaffles immers heen en terug naar Celles, wat tot een aanzienlijke verlenging van de reistijd leidde, net zoals vandaag trouwens. Onze afstaphalte ligt precies op dat heen-en-terugje. De redenering zal van in het begin geweest zijn dat Celles nu eenmaal een station had op lijn 87 en dat het ook door de vervangingslijn bediend moest worden. Overigens heette het station Escanaffles-Celles en lag het net iets voorbij halfweg tussen de kernen van Escanaffles en Celles. In 1959 leidde dat tot een vermindering van de bediening van Celles. In 1968 werd de buslijn uitgebreid naar Avelgem. Ronse werd nog sporadisch als eindpunt bereikt. Tot vandaag speelt Avelgem een belangrijke rol als overstappunt tussen al de oorspronkelijke vervangingslijnen in de regio.
In het busboekje van 01.07.2002 is de lijn vernummerd tot 97. Wanneer dat precies gebeurde, vond ik niet terug. In 2002 was er nog een zondagsdienst, maar die is ondertussen (wanneer?) ook al verdwenen.

De verbinding.

Halle - Tournai 3228 06:58 07:51 stipt 318 mr80 Break controle: J
Tournai - Escanaffles [97] 08:23 08:55 stipt ab3008-04 Iveco Urbanway 12 Roman
-
Tournai - Halle 3215 16:09 17:02 stipt 1821 -  61068 M6 controle: N

 

En wat we beleefden.
De trein van de heenrit bestaat uit 3 breaks. Het enige wapenfeit staat op naam van de treinbegeleider die ons meteen na Halle komt controleren en onze papieren Railpass ook nog knipt. In de buurt van Leuze beleef ik als weeramateur nog eens het genoegen om door dichte mist te rijden. Het lockdownweertype, dat je zeker te voet, toelaat om ongemerkt te genieten. Het is altijd een van mijn favorieten geweest, maar zelfs op de frequentie van mist heeft de klimaatwijziging een negatieve invloed.

Het busstation van Tournai moet een van de onoverzichtelijkste zijn van heel België. Een overzicht vinden we niet, en dus is het zoeken naar het gelukkig correct aangeduide perron. Dat is precies een van de redenen waarom we een ruime marge hebben ingebouwd, want de aangewezen aansluiting zou zes minuten lang geweest zijn maar als je nog op zoek moet, is dat niet bijster veel. We vertrekken met een zestal reizigers. Zoals de spoorlijn 87 destijds min of meer parallel werd aangelegd met de steenweg, rijdt de bus nu min of meer parallel met de afgeschafte spoorlijn, over die steenweg. We komen dan ook langs halten als Obigies Halte, Hérinnes Léaucourt (een vroegere halte) en Hérinnes Gare. Zelfs onze bushalte ligt niet zo ver van het vroegere station van Escanaffles-Celles. De chauffeur rijdt bijna op de minuut nauwkeurig volgens de dienstregeling.

Over de rechtstreekse terugrit Tournai - Halle valt niet zo heel veel te zeggen. De locomotief duwt het stel M6-rijtuigen en dat scheelt duidelijk in comfort: regelmatig vallen duidelijke schokken te voelen, alsof de rijtuigen en de locomotief elkaar proberen in te halen, met wat ellebogenwerk. Maar we bereiken Halle stipt.

De treinlectuur.
Mr. A. ROOTHAERT, Vlimmen contra Vlimmen.
Hubert LAMPO, Zeg maar Judith.



Er zijn opmerkelijke overeenkomsten tussen wegverkeer en corona. Zo is er een zeer beperkte groep die de regels zo stipt mogelijk naleeft, in beide gevallen. De overgrote meerderheid zet de regels naar de eigen hand en maalt niet om een overtreding, noch van zichzelf, noch van anderen. En een niet te onderschatten groep lapt de regels regelrecht aan de laars. Dat zijn de automobilisten die hun rijbewijs hebben moeten inleveren, maar toch blijven rijden en de wanburgers die het mondkapje rond de nek hebben hangen om het snel aan te binden als er toch eens onverwacht controle komt, maar het dus eigenlijk nooit draagt. De derde groep heeft verder gemeenschappelijk dat ze verantwoordelijk zijn voor de dood van hun slachtoffers.

Waar Abraham de mosterd haalde.
Voor het schrijven van deze bijdragen maak ik vaak gebruik van twee zeer waardevolle sites, één over de Belgische spoorlijnen en een over de bussen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het grootste probleem is dat van de informatisering: in de voorbije 20 jaar is het vrijwel onmogelijk geworden om nog aan papieren dienstregelingen te geraken en op het internet verdwijnen de oude dienstregelingen naarmate er nieuwe ingevoerd worden. Voor de trams maak ik nog al eens dankbaar gebruik van de Rail Atlas Vicinal van Stefan JUSTENS en Dick van der SPEK en van The Vicinal Story - Light Railways in Belgium 1885 - 1991 van W.J.K. DAVIES.

29-07-2020 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
23-07-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.23 juli 2020 Bilzen - Tongeren (SGR Haspengouw)

De wandeling.
GR-paden en topogidsen, dat leek altijd al een onlosmakelijk duo. Tot er binnen de GR blijkbaar getwijfeld werd aan het nut van een mooi uitgewerkte gids, met overvloedige info over de te betreden paden. Zo verscheen er van de GR Haspengouw (en van andere) alleen maar een kaart op een veel te kleine schaal (1:35.000), die nog net voldoet voor de landelijke gebieden, maar ruimschoots onvoldoende scoort in de stedelijke gebieden. En laat ons vandaag nu net van Bilzen naar Tongeren stappen. Onderweg laat de bewegwijzering al enige steken vallen, in Tongeren is het een regelrechte ramp. We raakten er al snel het spoor bijster en tot overmaat van ramp kom je dan op het vervolgtraject terecht dat je van het station wegleidt. Het kaartje heb ik dan ook gereconstrueerd aan de hand van de duidelijke kaart op de website van de GR-paden, maar toen was het kalf al verdronken. Overigens heb ik een abonnement op drie papieren kranten en ook daar durft men in geval van leveringsproblemen suggereren dat je als abonnee altijd de digitale versie kunt raadplegen, alsof je niet net de papieren versie prefereert. Wandelen wordt ook meer en meer een zaak van gpx-bestanden en apps, alsof een degelijke kaart niet veel handiger in gebruik is dan een piepkleine illustratie op je smartphone.

Gelukkig, gelukkig was het gevolgde traject op bepaalde momenten een echte topper: van de 22.8 km was 56% een trage weg en sommige van de paadjes waren een echte openbaring. Dat geldt o.a. voor de Molenbeemden en de Kevie, maar ook op andere plaatsen volgden we ongelooflijk mooie voet- en veldwegen. En dan heb ik het nog niet eens gehad over Alden Biezen, waar de terrasjes in het historische kader erg uitnodigend zijn, maar voorlopig zijn die niet aan ons besteed. De heropening van de horeca (en andere pretparken) is ongetwijfeld een van de oorzaken van de nieuwe crisis, die we trouwens nooit als afgelopen beschouwd hebben. Maar je wandelt nu eenmaal ook niet om op een terras te gaan zitten: het mooi golvende landschap biedt minstens evenveel voldoening.


Alden Biezen is het culturele hoogtepunt van de wandeling…


De Jeker is te vaak in een keurslijf gedrongen, maar net voor Tongeren ligt dit mooie stukje, compleet met alle eendjes in het water…

Meer foto's hier.

Het weer.
Op wat cirrus na helder en zeer warm met zo iets van een 26°. Later toch wel meer cirrus.

De stafkaarten.
Op 1:10.000 waren de kaarten 34/1 N (Bilzen), 34/1 Z (Hoeselt) en 34/5 N (Tongeren) ons dienstig. Recente kaarten op 1:25.000 zijn er nog niet: die zouden de kaarten uit 2008 34/1-2 Bilzen - Lanaken en 34/5-6 Tongeren - Bassenge moeten vervangen.


Hoe we er geraakten.
Moeilijk was het deze keer niet. Brussel is rechtstreeks verbonden met Bilzen en Tongeren, met dezelfde IC Gent - Tongeren, trouwens. Die verbinding rijdt ieder uur. Desnoods konden we ook nog terugvallen op een verbinding met aansluiting in Hasselt.

Een beetje geschiedenis.
Tussen Tongeren en Y.Glons heeft zich een interessant stukje spoorweggeschiedenis afgespeeld: de site van Paul Kevers vertelt er alles over. Maar ik wil zelf toch ook een kleine bijdrage leveren, met onderstaand kaartje dat ik in 1992 maakte, dus bijna 20 jaar na de wijziging van 1973. We kruisten de oude bedding tegen het einde van onze tocht aan. De streepjes geven de oude route aan, met een station in Nerem. De stipjes geven oude tramlijnen aan. (Stel je deze liefhebber-cartograaf voor in 1992, zonder hulp van de pc, met kalkpapier waarop de lijn wordt aangebracht. Alle andere aanduidingen bracht ik met van die koolstof-kleefletters aan op het kalkpapier. En zoals dat met die letters ging, bleven er altijd een heleboel niet gebruikte over en ontbraken andere binnen de kortste keren.)

De verbinding.

Halle - Brussel-Zuid 3407 08:21 08:32 stipt 2737 -  58047 M4 controle: N
Brussel-Zuid - Bilzen 2207 08:43 10:11 stipt 1923 -  61003 M6 controle: N
-
Tongeren - Brussel-Noord 2239 16:37 18:05 stipt 343 mr80 - Break controle: N
Brussel-Noord - Halle 1739 18:13 18:33 +7 309 mr80 - Break controle: N

 

En wat we beleefden.
Het is bijna hallucinant: een 10 rijtuigen lange trein in de spits en slechts een handvol instappers. Je zou van minder wanhopen; gelukkig stappen er in Brussel-Zuid toch nog wat meer reizigers uit. En voor de rest loopt treinreizen tegenwoordig nogal vlot.

In Brussel-Zuid wordt eerste klas aangekondigd in het 5de rijtuig, maar dat is fout: er hangen zelfs twee eersteklasrijtuigen in deze trein, die qua samenstelling identiek is aan de meeste IC-treinen Genk - Blankenberge. De 2207 loopt wel wat vertraging op in de NZV, maar verder valt er nog nauwelijks iets te noteren. In de buurt van Diepenbeek is er een vertragingszone, waar men blijkbaar bezig is met de bouw van onderdoorgangen om de overwegen af te schaffen, maar ik kan dit ook verkeerd interpreteren. Heel even leidt dat tot één minuutje vertraging - als er niks anders te melden is, moet je beroep doen op pietluttigheden - maar in Diepenbeek is die al weg. We kunnen nog net uitstappen op het perron: we zitten in het derde laatste rijtuig, en dat kan nog net aan het perron.

Voor de terugreis zullen we helemaal op breaks terugvallen. Ondanks de mondmaskers en een laatste spurtje, valt de warmte in de trein goed mee. Ook deze zal trouwens zonder problemen stipt blijven tot Brussel-Noord. In Tongeren vertrekt één break, maar een tweede komt ons vervoegen in Hasselt, afkomstig van een P-trein uit Hasselt.
Als de 1739 in Brussel-Noord aankomt , is het even slikken. De tweede en de derde break zijn helemaal overschilderd - met mijn excuus aan de echte schilders, street fartis niet mijn ding - en gelukkig ken ik de opbouw van een dergelijk motorstel, want anders zouden we eerste klas niet hebben kunnen vinden. Je zoekt dan zelf wanhopig naar oplossingen, maar eigenlijk is er maar één: treinstellen 100% graffitiveilig opstellen en bewaken, nacht in, nacht uit. Eigenlijk is het onverantwoord om dergelijke stellen te laten rijden, maar de capaciteit van deze trein tot 1/3de van zijn normale samenstelling reduceren is natuurlijk geen goed alternatief. De trein volgt trouwens een vindingrijke reisweg: in Brussel-Zuid komt hij op spoor 9 i.p.v. 18 en dan gaat hij over lijn 96A richting Halle. Overigens duurt het tot hij langzaam de brug oprijdt die de vorming van Vorst en de lijnen 96 en 96N overspant, voor ik de reisweg doorheb: ik zie nl. niets aan de graffitikant. De 4 minuten vertraging in Brussel-Zuid groeien op die manier tot 7 bij aankomst in Halle.

De treinlectuur.
Mr. A.ROOTHAERT, Vlimmen contra Vlimmen.
Hubert LAMPO, Zeg maar Judith.



Nog even en we mogen alleen nog wandelen met een mondmasker op. Al is dat nog altijd beter dan een kunstmatig coma…

Waar Abraham de mosterd haalde.
Voor het schrijven van deze bijdragen maak ik vaak gebruik van twee zeer waardevolle sites, één over de Belgische spoorlijnen en een over de bussen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het grootste probleem is dat van de informatisering: in de voorbije 20 jaar is het vrijwel onmogelijk geworden om nog aan papieren dienstregelingen te geraken en op het internet verdwijnen de oude dienstregelingen naarmate er nieuwe ingevoerd worden. Voor de trams maak ik nog al eens dankbaar gebruik van de Rail Atlas Vicinal van Stefan JUSTENS en Dick van der SPEK en van The Vicinal Story - Light Railways in Belgium 1885 - 1991 van W.J.K. DAVIES.




23-07-2020 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (3)
22-07-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 59 (foto's 31 - 40)

31. Nog altijd in Marteau (lijn 44) en nog altijd op 10.04.1992: mr532 met L 7187 Géronstère - Eupen.

32. Dit zou wel een gemakkelijke quizvraag kunnen zijn. Waar bevonden we ons hier? Maar quizvragen mogen ook niet te gemakkelijk zijn, dus verraad ik het antwoord: Jemelle, op 17.04.1992, met op de achtergrond de bekende exploitatie van Lhoist.

33. Op 17.05.1992 kwamen we in Mollem, waar we mr 812 konden fotograferen, als E 1865 Sint-Niklaas - Brussel-Zuid.

34. Deze brug bevindt zich in Muno, waar we stapten op 11.08.1992. Muno lag op lijn 163, die op dat moment al decennia beperkt was tot Bastogne-Nord - Libramont, en zelfs dat deel was geen lang leven meer beschoren.

35. Onder de curiosa dit artisanale aankondigingsbord dat we aantroffen in Geel. Het is meteen een mooie illustratie van het spiluur dat in die dagen nog op 21/51 lag.

36. Op 16.08.1992 vonden we dit emailbord, uit de tijd dat email nog als emaai uitgesproken werd.

37. Typisch beeld voor het station van Libramont, op 22.08.1992. Ab2537 heeft hier nog zijn oude NMVB-nummer, later zou dat 4.732 worden. Het betreft een Van Hool A600.

38. Binnenin het station van Libramont stond deze 4508, als L7664 Virton - Bastogne-Nord.

39. HLD 5541 sleept P 4441 Liège-Palais - Gouvy op 26.08.1992. De trein zal over enkele ogenblikken Gouvy bereiken.

40. Een wat troosteloos beeld van wat overblijft van de vroegere lijn 163, deel Gouvy - Sankt-Vith. Wat verder ging deze lijn onder de lijn 42 door. Op de stafkaart is dat nog duidelijk waar te nemen. Op deze plaats ligt tegenwoording de industriële aansluiting Courtil.

22-07-2020 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
21-07-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 59 (foto's 21 - 30)

21. Dit is wat overblijft van een spoorwegbrug ten zuiden van Sankt-Vith: lijn 163 verbond Sankt-Vith met Gouvy (en Libramont!), maar tegen het einde van de oorlog werd de brug onherstelbaar beschadigd. Het was dan ook afgelopen met de rechtstreekse verbinding Gouvy - Sankt-Vith. Niet dat het veel verschil maakte: na WO II sneuvelden al snel alle reizigersdiensten in de streek. We wandelden in de streek op 07.03.1992.

22. Dezelfde brug, deze keer zonder autocar maar wel met eenzaat.

23. Op onze tocht kwamen we ook bij de tunnel van Lommersweiler. Lommersweiler lag op 2 spoorlijnen die na WO I aan België werden toegewezen en die nooit echt belangrijk werden: lijn 46 Sankt-Vith - Steinebrück - Gerolstein en 47 Sankt-Vith - Troisvierges.

24. Deze tunnel is aan één zijde ontoegankelijk gemaakt, maar blijkbaar net niet genoeg om hem volledig af te sluiten. Jarenlang lesgeven aan pubers en adolescenten leerde me dat dergelijke toestanden precies daardoor erg aantrekkelijk worden.

25. Aan de andere zijde is de tunnel open, maar je geraakt er niet in zonder natte voeten.

26. Reuland. De Pruisen liggen nog altijd op de loer… Gezien het lettertype.

27. Het station ziet er erg patent uit.

28. Vraag me niet waarom ik deze tweede foto nam.

29. Op 08.03.1992 stapten we in Herzele. Het station ziet er al bij al donker uit op deze sombere lentedag.

30. Op 10.04.1992 waren we dan weer in de buurt van Spa, meer bepaald bij de vroegere treinhalte van Marteau. Mr 187 rijdt als L 7162 tussen Eupen en Géronstère, dat toen nog niet Spa-Géronstère heette.

21-07-2020 om 11:02 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
13-07-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13 juli 2020 Moerbeke-Waas - Sinaai

De wandeling.
Dat je af en toe het traject van een GR-pad, zeker in Vlaanderen, moet aanpassen, is niet verwonderlijk: nieuwe routes vragen nieuwe aansluitingspunten met bestaande GR's (zelfs verregaande overlappingen), sinds de betonstop breiden woonzones almaar uit en positief: waar vroeger voet- en veldwegen vaak op verdwijnen stonden, beleven we nu een heus herleven en dat is al lang voor de coronacrisis bezig. We zijn zelf altijd trouwe kopers geweest van de topogidsen - ik denk dat ik van bepaalde GR's ondertussen aan 4 versies ben - en vermits we dus de routes meestal uitstap per uitstap afleggen, moeten we soms wel eens wat water in de wijn doen, als we de vorige keer (soms enkele jaren geleden) aangekomen zijn op een punt dat nu niet langer op de GR ligt. Ook van de Streek-GR Waas- en Reynaertland is in 2019 een compleet nieuwe versie verschenen en de aanpassingen zijn niet mis, gelukkig zonder al te veel erg voor ons meerjarenplan.

We stappen vandaag van Moerbeke-Waas (Oostvaart) tot Sinaai (Dries) en dat levert meer dan 24 km op de teller op. Daarvan kun je 72% tot de trage wegen rekenen (TWQ 72%), maar dat betekent nog niet meteen dat sommige zwakke punten niet erg strak uit de verf komen: onze terughoudendheid als het over oude spoorbeddingen gaat, is ondertussen wel bekend en ook vandaag hebben we moeten vaststellen dat dergelijke ravels, al moet men in Vlaanderen nog een naam bedenken, niet altijd een garantie zijn op kwaliteit. Het zijn zo al pretparken voor fietsers van allerlei slag waar wandelaars maar net geduld worden, en wie regelmatig de trein neemt, zal wel weten dat spoorlijnen niet altijd door aantrekkelijke buurten lopen. De wandelpret raakt ook bedorven door de doortocht van weinig aantrekkelijke straten in Daknam, Lokeren en Sinaai. Moeten we dit stukje GR dan maar zo snel mogelijk vergeten? Neen, zeker niet. We kwamen uit op een quotering van 13/20, en dat was vooral te danken aan enkele natuurgebieden waar het aangenaam toeven was: o.m. de Linie, de Moervaartse en de Daknamse Meersen. De Liniewegel is zonder meer een paradijs voor wandelaars en het eerste deel langs de Moervaart is op een milde zomerdag als vandaag aangenaam fris. Al bij al is dit dus een typische Vlaamse GR, met enorme kwaliteitsverschillen, omdat het nu eenmaal onmogelijk is geworden om tientallen kilometers interessante stapkansen niet met zwakkere stukken af te wisselen…

Het kaartje en de foto's, maar kijk alvast eens naar de onderstaande.


De Moervaart mag er best zijn.


In Daknam zijn wel meer verwijzingen naar Reynaert de Vos.


Het weer.
Aangenaam mild zomerweer, rond 23°, met erg wandelvriendelijke wolkjes.

De stafkaarten.
14/8N Sinaai - 14/7N Wachtebeke - 14/8Z Lokeren. Als je de kaart op 1:25.000 14/7-8 Lokeren (uit 2018) meeneemt, heb je zelfs maar één kaart nodig.

Hoe we er geraakten.

Het Waasland beschikt nog altijd over een erg goed functionerend busnet en dus levert onze verplaatsing vandaag weinig problemen op, mede door de rechtstreekse verbinding tussen Halle en Sint-Niklaas met de IC's van de reeks 32**. Ons beginpunt kan werkelijk niet dichter bij de halte Moerbeke-Waas Oostvaart liggen en na de tocht wacht ons een gemakkelijke verbinding tussen Sinaai (Dries) en het station van Sinaai (of Sint-Niklaas, maar dat zorgt wel voor tijdverlies).


Een beetje geschiedenis.
Verder dan halfweg de jaren 1950 ben ik niet teruggegaan, deze keer. In het spoorboekje van 30.09.1956 liggen langs lijn 59 tussen Lokeren en Sint-Niklaas 3 halten of stations: Heiken, Sinaai en Belsele-Noord. Dat is een beetje sneu voor het centrum van Sinaai, dat toch algauw op 3 kilometer afstand van het station ligt, maar er is ook nog een aanvullende buslijn van de NMBS (265) die van Sint-Niklaas naar Eksaarde rijdt, met veel ritten die niet verder gaan dan Sinaai.

Op 02.06.1957 (ik vermeld telkens de datum van het spoorboekje, mogelijk gebeurden de schrappingen op een ander moment) verdwijnen alle treinhalten tussen Lokeren en Sint-Niklaas, maar zoals dat in de jaren 1950 gebruikelijk was, werd dat opgevangen door een vervangende buslijn, die vaak veel varianten telde, wat leidde tot tabellen die de grenzen van de leesbaarheid aftastten. Bus 59a reed tussen Gent-Sint-Pieters en Sint-Niklaas. Sinaai (Duizend Appels) werd bediend door de bussen Gent - Sint-Niklaas waarvan een redelijk aantal het volledige traject aflegden. Een variant reed van Eksaarde via Sinaai naar Sint-Niklaas, wat meteen betekende dat lijn 265 verdween.
De lange buslijn werd blijkbaar vanaf 27.05.1962 opgesplitst in een deel Gent - Lokeren en een deel Lokeren - Sint-Niklaas; lang niet alle bussen reden tussen Lokeren en Sint-Niklaas het volledige traject: Eksaarde fungeerde vaak als eindpunt. Beide tabellen droegen het nummer 59a.
Dat duurde tot 31.05.1964 toen een snuggere geest op het idee kwam om de lijn tussen Lokeren en Sint-Niklaas voortaan 59b te noemen.
Opmerkelijke gebeurtenis op 03.06.1973: naar aanleiding van de elektrificatie van lijn 59 gaan de stations van Beervelde en Sinaai opnieuw open.
Op 01.09.1977 worden alle buslijnen van de NMBS in een keer overgenomen door de NMVB. Maar de NMVB neemt rustig haar tijd: er verandert zo goed als niets aan de overgenomen lijnen.
Op 30.09.1979 wordt de tabel 59b wel opgesplitst in een 59b/1 Sint-Niklaas - Lokeren via Sinaai en 59b/2 Sint-Niklaas - Lokeren via Hamme en Waasmunster. Dat komt vooral de leesbaarheid ten goede.
Een echte reorganisatie blijft evenwel uit tot 01.09.1982, wanneer de stadslijnen van Sint-Niklaas geïntegreerd worden in het interstedelijk busnet. Dat geeft het ontstaan van lijnen 71 en 72, waarvan lijn 71 de voortzetting is van lijn 59b/1, en je raadt het al: de 72 van lijn 59b/2.
Tussendoor verschijnt ook nog een lijn 76 Sinaai - Belsele - Sint-Niklaas, maar voor de huidige toestand is het wachten tot 24.12.2006: de invoering van de basismobiliteit zaliger (snik…) zorgt voor een verdergaande opsplitsing, wat uiteindelijk leidt tot een net dat er voor Sinaai grofweg zo uitziet:

- 21 Lokeren - Sinaai - Belsele - Sint-Niklaas - De Klinge - Meerdonk
- 22 Lokeren - Sinaai - Belsele - Sint-Niklaas - Hulst
- 27 Lokeren - Sinaai - Puivelde - Sint-Niklaas - Meerdonk
- 28 Lokeren - Sinaai - Puivelde - Hulst
Noteer dat lang niet alle ritten deze trajecten volledig afleggen; vooral tussen Lokeren en Eksaarde wordt er weinig gereden, maar daar heeft belbus 70 grotendeels de taak van de reguliere lijnen overgenomen.

De verbinding.

Halle - Sint-Niklaas 3205 07:03 08:36 +5 1804 -  61076 M6 controle: N
Sint-Niklaas - Moerbeke-Waas [41] 09:08 09:40 stipt ab6040-24 MAN's Lion City A. Weyn & Zonen
-
Sinaai - Sinaai [21] 17:06 17:12 stipt ab2226-40 MAN's Lion City Waaslandia Bussen
Sinaai - Halle 3240 17:32 18:57 +35 384 mr80 Break controle: N

 

En wat we beleefden.
Vanmorgen hebben we geluk want onze IC 3205 is om een onbekende oorzaak afgeschaft tussen Moeskroen en Ath. Gelukkig gedraagt hij zich vanaf dan voorbeeldig, al is echt stipt rijden toch moeilijk. Het is dralen voor Brussel-Zuid, met 4 minuten vertraging tot gevolg, vertraging die wel krimpt maar dan weer uitzet net voor Dendermonde. Vijf minuten is niet zo slecht en zeker niet als je het in het perspectief van onze terugrit bekijkt. In Zele lijkt het perron stilaan op een natuurpark, een waterhoen foerageert tussen het weelderig en gevarieerd opgeschoten onkruid.

We zoeken vóór het station van Sint-Niklaas een bruikbare plaats om te ontbijten, want dat heeft corona toch wel grondig veranderd: anders zouden we ongetwijfeld in de trein ontbeten hebben, maar mondkapjes maken dat nu eenmaal onmogelijk. (Mondkapjes: zou die naamgeving de reden zijn waarom sommigen denken dat ze hun neus niet moeten bedekken? Maar wat doe je dan met diegenen die ook de mond vrijhouden? Zondag zagen we trouwens het toppunt: een tachtiger die het masker op zijn voorhoofd had gezet. Ik denk dan wel eens: man (of vrouw), hang het dan gewoon voor je g…, dat zal al even efficiënt zijn.)
De bus heeft toch wel wat volk mee en alle reizigers weten waaraan zich te houden. Dat geldt trouwens ook voor die van de korte terugreis. Een bus staat een tijdje aan de halte Dries, maar dat wordt niet de onze. Ik fotografeer het haltebord dat er door een maandenlang (?) verblijf onder de stellingen van de restauratiewerken aan het oude stadhuis erg vuil bij hangt en dan wil ik ook nog een foto van een stilstaande bus. Ik vraag met bekende bewegingen of ik de bus mag fotograferen - bij stilstaande bussen is dat geen probleem - maar het mag niet, volgens de chauffeur. Ik wil geen conflict en antwoord dat het wel mag, maar dat ik geen foto zal nemen, als hij dat niet wil. Het wordt voor één keer een beschaafd gesprek, waarin de chauffeur me zelfs bedankt en suggereert om de achterzijde van de bus te fotograferen. De man weet duidelijk niet waar het ons om gaat. Enfin, ik zal eens bij De Lijn zelf informeren wat hun standpunt is, al ken ik het antwoord vermoedelijk al: het mag, maar als de chauffeur het niet wil…

In het stationnetje van Sinaai hebben we voldoende tijd om eens na te gaan hoe het met onze trein zit. Met een defecte trein tussen Dendermonde en Jette ziet het er niet goed uit. Bij aankomst in Dendermonde rijden we 2 minuten te laat, maar dan weerklinkt de boodschap dat we wat later zullen vertrekken. De reden: de S 2289 moet zo nodig voor ons vertrekken, ook al heeft die trein al 37 minuten vertraging. Waar zou het verschil dan gelegen hebben, als die meteen na ons vertrokken was? De schuld van de vertragingen ligt bij een trein van Infrabel die net voorbij Zellik (richting Opwijk) defect geraakt is. De goederentrein (met enkele wagons met betonnen dwarsliggers) wordt gesleept door 2 blauwe 62'ers. 's Anderendaags 's morgens staat die trein trouwens nog altijd defect tussen Jette en Dendermonde. Aan de tractie kan het dus moeilijk gelegen hebben; er stonden al twee locs klaar om de trein terug te slepen richting Brussel toen wij passeerden. We sukkelden van gestoorde overweg naar gestoorde overweg. Voor ons viel het nog redelijk mee: Jette +35/+34, Noord +37/+37, Centraal +37/+37, Zuid +36/+34, Halle bij aankomst +35. De trein zal trouwens niet verder rijden dan Moeskroen.
(Al bij al hebben we nog geluk gehad: vanmorgen 14.07 reed E 3205 in het geheel niet, vermoedelijk nog altijd als gevolg van de defecte goederentrein.)

De treinlectuur.
Mr. A. ROOTHAERT, Doctor Vlimmen.
Hubert LAMPO, Zeg maar Judith.



De zesjescultuur zit overal. Horen we nu sinds het begin van de coronacrisis niet dat het we het allemaal zo fantastisch goed doen? In de klas klonk het net zo, met veel zesjes tot gevolg, terwijl iedereen met zijn ellebogen kan aanvoelen dat het echt niet zo goed gaat. Het resultaat laat zich raden…


Waar Abraham de mosterd haalde.
Voor het schrijven van deze bijdragen maak ik vaak gebruik van twee zeer waardevolle sites, één over de Belgische spoorlijnen en een over de bussen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het grootste probleem is dat van de informatisering: in de voorbije 20 jaar is het vrijwel onmogelijk geworden om nog aan papieren dienstregelingen te geraken en op het internet verdwijnen de oude dienstregelingen naarmate er nieuwe ingevoerd worden. Voor de trams maak ik nog al eens dankbaar gebruik van de Rail Atlas Vicinal van Stefan JUSTENS en Dick van der SPEK en van The Vicinal Story - Light Railways in Belgium 1885 - 1991 van W.J.K. DAVIES.


Je zou wel veel pech moeten hebben als je een kilometer lang géén trein zou kunnen fotograferen langs lijn 59. De 1306 was er alleen op uitgetrokken.


En motorrijtuig 360 hangt vooraan in trein 3237 Sint-Niklaas - Dendermonde - Brussel - Tournai - Kortrijk.

13-07-2020 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
12-07-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 59 (foto's 11 - 20)

11. Eventjes geen safari meer, maar gewoon gelegenheidskiekjes tijdens onze vele voettochten. Zo passeerden we op 28.10.1991 onder deze oude spoorwegbrug van lijn 138, nabij de Trou de Stave. We volgden toen de Sentier du 1000, en die 1000 staat voor het 1000-jarig bestaan van het prinsbisdom Luik. De Sentier liep van Couvin naar Huy, was ontworpen en werd bewegwijzerd door de toeristische dienst van de provincie Namur. Ondertussen behoren dit en andere gelijkaardige routes spijtig genoeg tot de geschiedenis, spijtig, want ze moesten niet onderdoen voor de GR's.

12. En van ver zagen we ook het station van Stave op lijn 136A.

13. Op 14.12.1991 waren we in Bassevelde, met oude NMVB-loods en zelfs een bus van De Lijn.

14. Op 07.02.1992 kon ik deze M4-stuurstand fotograferen, aan kop van E 736 Oostende - Brussel-Noord. We bevonden ons langs lijn 89 ter hoogte van kp. 8.2, tussen Ede en Burst.

15. Op En we hadden geluk want we konden ook mr 225 nog vastleggen, dat als E 5138 van Denderleeuw naar Zottegem reed. (Kp 8.0)

16. Tijd voor wat bussen dan. In de stelplaats van Leerbeek prijkt op 22.02.1992 ab 5128 als Radio 2-Sterrenlijn.

17. Hier heb je er nog een: ab 5462, die in de stelplaats van Leerbeek klaarstaat als HL naar Brussel Rouppeplein.

18. En deze staan gewoon te wachten op de volgende weekdag: ab5465 en 5134.

19. Puur toeval, maar op 07.03.1992 waren we ook al eens in Born. De kans op foto's uit 1992 en 2020 met elkaar te vergelijken. De viaduct is tegenwoordig veel meer onttrokken aan het zicht door de bomen die ondertussen blijven groeien zijn.

20. Dat wordt zo mogelijk nog duidelijker op deze foto.

12-07-2020 om 17:04 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
10-07-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 59 (foto's 1 - 10)

01. De safari langs lijn 59 loopt nog even door. Even ter herinnering: het is 27.08.1991 en we bevinden ons ter hoogte van kp 19.6, in de buurt van Nieuwkerken-Waas. Vierledige 809 bijt de spits af in deze map, met IC 614 Roosendaal - Oostende.

02. Zonder meer een mooi P-treintje, met HLE 2504 aan kop van E 4973 Antwerpen-Centraal - Sint-Niklaas. Je merkt dat de herschildering van de M2-rijtuigen haar einde nadert: amper 1 rijtuig is nog treingroen.

03. Nog maar ons een exemplaar van de reeks 12: HLE 1207 sleept IC 565 Antwerpen-Centraal - Moeskroen.

04. En nog een mooi P-treintje: HLE 2209 met P 4975 Antwerpen-Centraal - Kortrijk(!). Op Zwijndrecht-Fort na stopte deze trein overal op zijn traject.

05. Mr 918 is in dit geval L 6064 Antwerpen-Centraal - Sint-Niklaas.

06. En dan zijn we alweer een uurtje verder dan bij foto 1: mr 822 rijdt als E 615 van Roosendaal naar Oostende. Deze trein bestaat uit een rood en een grijs vierledig stel.

07. Einde van het filmrolletje en dus wat betonnen dwarsliggers.

08. Nog altijd op dezelfde plaats sleept HLE 2510 P 4977 Antwerpen-Centraal - Lokeren. Het stuurstandrijtuig M2 BDx hangt wat onnozel meteen achter de loc.

09. En nog een duikbril: mr 911 is ook een P-trein, E 4979 Antwerpen-Centraal - Sint-Niklaas.

10. Om de lange reeks foto's langs lijn 59 af te sluiten, nog deze 1208 met IC 566 Antwerpen-Centraal - Tourcoing. Eigenlijk boden deze treinen toch wel behoorlijk wat zitcapaciteit, zeker in vergelijking met de 2 of 3 mr 96 die daar tegenwoordig de dienst uitmaken. Uiteraard rijdt er nu wel een IC meer tussen Antwerpen en Gent.

10-07-2020 om 10:49 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
07-07-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 juli 2020 - Born

De wandeling.
We stappen vandaag in Born, een deelgemeente van Amel (Amblève) aan de Emmels, een bijriviertje van de Amblève, die hier dus nog Amel heet. We vonden de wandeling op een wandelkaart met als titel Land van St.Vith & Hoger Ameldal, uitgegeven door de plaatselijke VVV's in samenwerking met het NGI. Het werd een tocht van bijna 9 km tocht, bewegwijzerd met een groen kruis op witte achtergrond. Laten we maar meteen toegeven dat van die bewegwijzering niet zo heel veel meer overblijft, alleszins onvoldoende om de tocht alleen op basis daarvan te maken. Daar is de komst van het Wandelnetwerk Ostbelgien vermoedelijk niet vreemd aan. Het gebeurt wel vaker dat het plaatselijke netwerk verdwijnt als de genummerde paaltjes verschijnen. De wandeling van vandaag heet trouwens Gut Eid, en dat is ongeveer het uiterste punt dat je bereikt.

Het begint met een langzame klim over de Ravel 48 en zoals meestal kan zoiets ons, wandelaars, maar matig bekoren. Ik begrijp dat fietsers hier volop hun hart kunnen ophalen, maar voor ons was het toch net iets te druk. Gelukkig kun je hier en daar toch over parallelle wegjes stappen, die er veel stapvriendelijker uitzien. Na de klim (zie kaart en grafiek) kom je in het bos terecht en op wat de stafkaart In der Eidt noemt. Het zal wel duidelijk zijn dat ook wij meer genoten van het deel dat buiten de Ravel liep. Mede doordat we zo een hightech fietspad toch als een trage weg beschouwen, ligt de TWQ met 70% toch hoog. En zelfs een Ravel kan niet verhinderen dat je hier die prachtige glooiende weiden geserveerd krijgt die zo typisch zijn voor Ostbelgien. Voor ons scoorde de wandeling 16/20.

Foto's.

De Emmels.

Het weer.
Zwaar bewolkt, relatief fris.

De stafkaarten.
56/3 N (Amel) en 56/3 S (Sankt-Vith). In 2018 kwam een nieuwe uitgave op 1:25.000 tot stand: 56/3-4 (Sankt-Vith).

Hoe we er geraakten.
De bushalte Born Dorf wordt bediend door buslijn 748 Sourbrodt - Waimes - Sankt-Vith en daar ligt meteen een probleem: deze lijn is op geen enkele manier verbonden met het spoorwegnet en dus moeten we uitzoeken hoe we in Sourbrodt, Waimes of Sankt-Vith geraken. Als aanvoerlijnen voor lijn 748 komen de volgende buslijnen in aanmerking: 394 Eupen - Büllingen - Sankt-Vith (met aansluiting in Sourbrodt of Sankt-Vith), 390 Verviers - Rocherath (met aansluiting in Sourbrodt), 395 Verviers - Reuland (met aansluiting in Sankt-Vith) en 745 Trois-Ponts - Waimes - Büllingen (met aansluiting in Waimes.) Misschien lijkt het nu alsof de mogelijkheden legio zijn, maar dat is schijn. Het wordt heerlijk puzzelen voor de liefhebber van dienstregelingen die ik nu eenmaal altijd gebleven ben, de apps zullen pas ingeschakeld worden ter controle.

Uiteindelijk komt een gevarieerde oplossing uit de bus: heen met de trein tot Trois-Ponts en dan met de lijnen 745 en 748 naar Born via Waimes. Terug met de buslijnen 748 en 394, met overstap op de trein in Eupen. Dat vergt wel vroeg opstaan en ongetwijfeld zijn er andere oplossingen, maar we vertrekken nu eenmaal graag vroeg als we daarmee een late terugkeer kunnen vermijden.

Een beetje geschiedenis.
Je kunt er echt niet naast kijken: Born wordt beheerst door een oud spoorwegviaduct, dat ongetwijfeld ooit zo door de tand des tijds zal worden aangetast, dat het zal worden afgebroken. Nu al ligt het er 75 jaar doel- en zielloos bij. Dat komt zo:

Midden in WO I, toen de Duitsers blijkbaar nog rotsvast overtuigd waren van de eindoverwinning, werden verbindingslijnen aangelegd die in de eerste plaats een militaire bedoeling hadden. Zo werd een verbinding aangelegd tussen de Vennbahn en de lijn Spa - Luxemburg, die we tegenwoordig beter kennen als de lijn 42 (Liège) - Rivage - Gouvy - Luxemburg. Op de kosten werd weinig bespaard: in Vielsalm, ter hoogte van de vroegere halte Rencheux - werd de lijn verbonden met lijn 42 met bogen die zowel richting noorden (Liège) als zuiden (Gouvy) een rechtstreekse verbinding mogelijk maakten. Dat de aanleg niet gemakkelijk was, bewijzen de nog deels op de topografische kaarten zichtbare ongelooflijke kronkel waarmee de lijn uit de vallei van de Salm kroop, de brug van Hermanmont, net buiten Vielsalm, die op 10.05.1940 definitief uitgeschakeld werd en vooral het paradepaardje van vandaag: de immense viaduct die de ingang van het dorpje Born overspant.
De brug kreeg de naam van - gun me de pret om het eens helemaal uit te spellen - Friedrich Bernard Hubert Freiherr von Korff, de laatste Pruisische Landrat van Malmedy, die het gebied onder zijn hoede had van 12.02.1908 tot in het Verdrag van Versailles beslist werd dat het gebied Belgisch werd. (Overigens bereik je Born via de N659 die hier de Von Korffstraße heet.) Ze is 285 m lang, telt 11 bogen, is 18 m hoog. (Ik heb het zelf uitgetest: de om toeristische redenen aangelegde trap telt 83 treden…) In totaal werd 19.000 m³ verwerkt, door 4000 werknemers (met 54 locomotieven en 15 graafmachines). De klus werd in 8 maanden geklaard, van 13.03.1916 tot 21.11.1916. De inhuldiging vond plaats op 10.01.1917. (Hier bij ons in de buurt is een brug zwaar beschadigd door een uitbrandende vrachtwagen - ze is verboden voor alle verkeer, behalve stappers en fietsers. Het ongeval gebeurde op 01.08.2018; we zijn dus nu bijna 2 jaar later en er is zelfs nog geen begin gemaakt met de bouw van een nieuwe brug. Studies bij de vleet, dat wel én een actiecomité.)
Vanaf 03.10.1948 krijgt Born er nog een halte bij: Born Dorf. Het station Born lag namelijk een eind buiten het dorp, op de plaats waar de lijnen 48 (de Vennbahn) en de lijn 47A (Born - Vielsalm) samenkwamen. Die halte Born Dorf moet ongeveer gelegen hebben op de plaats waar we onze wandeling aanvatten. Het verhaal van de Vennbahn kun je voor de rest terugvinden op de onderaan vermelde site van Paul Kevers.


Viaduct, kerkje en enkele huizen - meer is Born niet.


Lijnen 47A en 48 waren zo gebouwd dat treinen uit Raeren die naar Vielsalm wilden de mogelijkheid moesten hebben om de loc te keren. De ligging van deze draaischijf is een wondertje op zich.

In de plaats van de Vennbahn werd een busdienst ingelegd die het logische nummer 48a kreeg. Die combineerde in eerste instantie een aantal verbindingen, zoals Steinebrück - Sankt-Vith, Weismes - Kalterherberg en Sankt-Vith - Weismes. Diverse reorganisaties en inkrimpingen later vinden we de laatste terug onder de huidige lijn 748. Helemaal in de filosofie van de jaren 1950 schrok men er toen niet voor terug om de spoorlijnen helemaal te verbussen, ondanks de winters die daar in de Oostkantons enkele maanden onverbiddelijk huis konden houden, bemerking die we vandaag nog gemaakt hebben toen we zagen welk parcours de bus volgt. Lockdowns zullen daar toen wel schering en inslag geweest zijn…

De verbinding.

Halle - Brussel-Zuid 1554 05:58 06:07 stipt 08121 mr08 Desiro controle: N
Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 0405 06:28 07:29 stipt 1867 -  61074 M6 controle: N
Liège-Guillemins - Trois-Ponts 0108 08:07 09:00 stipt 08510 mr08 Desiro controle: N
Trois-Ponts - Waimes [745] 09:15 09:55 stipt ab5010-43 Mercedes Citaro LE Satracom
Waimes - Born [748] 10:00 10:28 -2 ab5011-30 Van Hool New A360H Autobus Blaise
-
Born - Sankt-Vith [748] 14:28 14:39 +2 ab5011-39 MAN's Lion City Autobus Blaise
Sankt-Vith - Eupen [394] 14:45 15:52 -4 ab5013-06 Iveco Crossway LE SADAR
Eupen - Brussel-Noord 0539 16:17 17:53 stipt 1809 -  11808 I11 controle: N
Brussel-Noord - Halle 1939 18:01 18:23 +1 540 mr96 - DMT controle: N

 

En wat we beleefden.
Dat het tegenwoordig geen probleem is om overtredingen te scoren, wordt al meteen duidelijk op het perron in Halle: roken in een wachthuisje, zonder mondmasker en onvoldoende afstand houden. Drie op een rij. We zullen vandaag nog voorbeelden zien. Al kunnen we na vandaag toch besluiten dat de meeste reizigers zich toch neerleggen bij de mondmaskerplicht.

De ene desiro van S 1554 zit ondanks het vroege uur behoorlijk vol. Maar het is duidelijk dat deze vroege pendelaars zich toch bewust zijn van de ernst van de zaak. Strikt genomen is het mogelijk om met de IC 505 naar Liège te reizen, maar we hebben een half uur reserve genomen en dus stappen we naar IC 405: die is duidelijk minder bezet dan de 1554, maar de trein bestaat dan ook uit veel dubbeldekkers M6. Ik lees de hele weg; de vrees dat dit door het mondmasker erg onaangenaam zou kunnen worden, is snel weggeëbd. Grootscheepse werken in de tunnels tussen Liège-Guillemins en Herstal maken dat er twee maanden lang geen treinverkeer mogelijk is tussen Liège-Guillemins en Herstal; de TEC moet het zaakje klaren. Zoals verwacht is onze IC 108 naar Luxemburg de terugrit van IC 107; zo spaart men al snel personeel en materieel uit. Het zal vandaag de eerste keer zijn dat we met een desiro over de lijnen 43/42 reizen. Zo gaat toch wel veel charme van deze mooie spoorlijn langs rivieren verloren. Het infoscherm in de trein wil ons doen geloven dat we nu in IC 122 zitten; die zal nochtans pas over 14 uur rijden: het is de laatste trein van de dag, beperkt tot Gouvy - in de logica van de 122 worden inderdaad alleen maar halten tot Gouvy aangegeven. Het is het euvel waar we ons allemaal wel eens aan bezondigen het vertrouwen dat er met computers en zo niets verkeerd kan gaan, is zo groot dat we vergeten te verifiëren. Maar de rit verloopt wel stipt, met voldoende fietsen om de toegang tot het toilet moeilijk te maken.

Een kwartier overstaptijd in Trois-Ponts volstaat dan ook ruimschoots al maakt de voor ons nieuwe voetgangerstunnel onder de sporen dat het busstation nu verder van de perrons lijkt te liggen. Kwart over negen is trouwens een druk busmoment, met bussen van lijn 142, 745 en 294. Op de bussen van de TEC is ontwaarden opnieuw verplicht, maar dat kan duidelijk nog niet op alle bussen. Het ontwaardingstoestel is onbereikbaar. We staan onderweg even voor een mobiel verkeerslicht, maar Waimes zullen we toch stipt bereiken; de kans is trouwens groot dat de bussen hier op aansluiting wachten. In de bus van lijn 748 is ontwaarden wel mogelijk. Afstand houden kan hier moeiteloos, want we zijn de enige reizigers. Het is al volop genieten van Ostbelgien, want de bus volgt een prettig parcours.

Voor de terugrit maken we met het stukje Born - Sankt-Vith het plaatje van lijn 748 compleet. De chauffeuse is een erg vriendelijke dame, ook als een dame met kind vaststelt dat ze niet meer kan betalen: sinds 1 juli is net als bij De Lijn het aankopen van een biljet op de bus onmogelijk. Ze krijgt 2 minuten uitleg en mag uiteindelijk gratis mee. In Sankt-Vith staat wel een automaat, maar je bent niets zonder mobib, en die tover je niet zo maar uit je hoed. Bus vier komt net op tijd An den Linden. Het is de enige bus van vandaag met enige bezetting. Een jongedame zal de hele trip tot Eupen maken met nu eens één dan weer twee voeten op de mooie leren stoel voor haar. Wie het destijds in zijn hoofd heeft gehaald om zitjes in de tegenrichting te plaatsen moet niet goed bij dat hoofd geweest zijn. Mensen worden er ziek van, onverlaten kunnen er hun voeten (en schoenen) op leggen en je zit voortdurend in elkaar gezicht te kijken, wat in deze coronatijden nog eens extra slecht uitkomt. Vooral tegen het einde van de rit loopt de bus uit; Botrange en Baraque Michel krioelen van het volk (arme Venen), meer dan we hier ooit al samen gezien hebben. Maar denk vooral niet dat de bus hier moet stoppen om volk op te laden. Toeristen die anders met het vliegtuig aan het andere eind van de wereld geraken, slagen er niet in om een tripje naar de Venen zonder auto uit te tekenen.

De IC naar Oostende staat zoals verwacht klaar. De drukte die je vooral vanaf Liège-Guillemins op deze treinen kon hebben, blijft nu uit. Zelfs de injectie aan passagiers waar Leuven anders voor zorgt, blijft uit. De titel van topidioot gaat naar die jongeman die in Verviers is ingestapt en die vrolijk zwierend met zijn mondmasker door de trein trekt. Er is voldoende domheid in de wereld om een volledig zwart gat te vullen.
Blijft nog dat laatste stukje naar Halle. Het is duidelijk dat niet eens de helft van het normale aantal reizigers opdaagt. Het is toch godgeklaagd dat je nauwelijks maskers ziet in winkels en warenhuizen, in drukke winkelstraten, maar dat de vrees om bus en trein te nemen, mét mondmasker, immens groot blijft.

De treinlectuur.
Mr. A. Roothaert, Doctor Vlimmen. In 1972 aangekocht in de GB van Halle, ook omdat het boekje, een Zwart Beertje, zo aangenaam in de hand lag. Nergens vermeld in literatuurlijsten, maar wel verfilmd: het verhaal van een plattelandsveearts die de strijd aanbindt met Rome (en de plaatselijke kerk!) om zijn niet geconsummeerd huwelijk te laten ontbinden.
Hubert LAMPO, Zeg maar Judith.



Als de vaderlandse pers er nu eens in zou slagen om elke wind van de heer W. uit D. in de kolommen en bulletins op te nemen, dan zou die niet zo veel moeite moeten doen om met de dwaaste voorstellen in de gazet te komen. Hij begint meer en meer te lijken op de heer D. uit B. in zijn gloriedagen.

Waar Abraham de mosterd haalde.
Voor het schrijven van deze bijdragen maak ik vaak gebruik van twee zeer waardevolle sites, één over de Belgische spoorlijnen en een over de bussen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het grootste probleem is dat van de informatisering: in de voorbije 20 jaar is het vrijwel onmogelijk geworden om nog aan papieren dienstregelingen te geraken en op het internet verdwijnen de oude dienstregelingen naarmate er nieuwe ingevoerd worden. Voor de trams maak ik nog al eens dankbaar gebruik van de Rail Atlas Vicinal van Stefan JUSTENS en Dick van der SPEK en van The Vicinal Story - Light Railways in Belgium 1885 - 1991 van W.J.K. DAVIES.

07-07-2020 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
04-07-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 58 (foto's 71 - 80)

71. De 1203 sleept hier IC 562 Antwerpen-Centraal - Lille. Dat was toen een alledaags verschijnsel op deze verbinding. We bevinden ons ondertussen bij kp 19 van lijn 59. Opvallend: achter de loc hangt een stuurstandrijtuig, achteraan hangt een tweede locomotief. Dat laat vermoeden dat het stuurstandrijtuig defect was.

72. MR 918 rijdt als E 6061 van Antwerpen-Centraal naar Sint-Niklaas. De overweg in de achtergrond is OW23.

73. Vierledige 834, nog in zijn originele kleuren, rijdt als IC 612 van Roosendaal naar Oostende.

74. Altijd goed voor wat afwisseling: HLR 7368, zonder last. Nog altijd op dezelfde plaats en op dezelfde dag (27.08.1991).

75. De 1210 sleept IC 563 Antwerpen-Centraal - Tourcoing. Deze keer is de samenstelling wel zoals je ze verwacht: aan het enne eind de loc, aan het andere eind het stuurstandrijtuig.

76. MR 939 rijdt als L 6062 van Antwerpen-Centraal naar Sint-Niklaas.

77. 7368 is al op zijn terugweg, met amper 1 (één) wagon aan de haak.

78. Het is nu de beurt aan de 1212, met E 564 Antwerpen-Centraal - Lille. Dat was toen nog gewoon Lille; op Lille-Flandres en Lille-Europe is het nog enkele jaren wachten.

79. En het lijkt erop dat de treinen elkaar regelmatig opvolgden: E 6063 met mr 940…

80. … gevolgd door mr 839 - in bordeauxrood, vergelijk met foto 73 - als IC 613 van Roosendaal naar Oostende. In map 59 is het nog niet afgelopen met de safari langs lijn 59. Die leverde erg veel foto's op en dat fotografeerde ik nog bijna niet met tegenlicht. Het geeft een goed beeld van de drukte op deze plaats die in de loop der jaren alleen maar toegenomen is.

04-07-2020 om 11:13 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
30-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 juni 2020 - Kooigem - Knokke (Zwevegem)

De wandeling.
Het heeft een tijdje geduurd, maar hier zijn we terug. We hebben ons meteen op de getalletjes van het wandelnetwerk Land van Mortagne gegooid, in het zuiden van de provincie West-Vlaanderen. Jarenlang stappen heeft me geleerd dat het in deze provincie aardig tegen kan vallen, maar vandaag kunnen we toch terugblikken op een waardevolle, aangename, rustige tocht, met een TWQ van 49%, cijfer dat bereikt wordt door een zeer gewaardeerde reeks voetwegen. Koppel daar af en toe niet al te sterk gehavende vergezichten aan en een reeks mooie boerderijen waarvan de meeste al lang hun agrarische functie verloren lijken te hebben, maar die van de weeromstuit meestal smaakvol gerestaureerd zijn, niet zelden bevrijd van lelijke hangars en raketten met varkensvoer. Eigenlijk was het de bedoeling om te stappen van Kooigem (halte Koninklijke Jacht) tot Knokke (Kerk) - niet het Knokke van Lippens, wel te verstaan - maar het kwam ons beter uit als we er nog een dikke, lelijke kilometer van Spiere (IJzeren Bareel) bij namen. Uiteraard kun je aanpikken in Kooigem: dan stap je 16 à 17 km. De nummers van het wandelnetwerk dan: 44 45 46 47 48 50 51 40 39 37 38 4 6 7 8 13 12 14 15 16 18, met dien verstande dat nummer 44 zich al een eindje buiten de dorpskom van Kooigem bevindt, nabij een mooie kapel, en dat je punt 18 niet bereikt als je er al aan de kerk van Knokke genoeg van hebt.

Kaart en foto's.


Deze boerderij heeft haar oorspronkelijke functie verloren…


… maar deze lijkt het nog even te willen uitzingen.

Het weer.
Zwaar bewolkt, zo een 6 à 7/8, cumuluswolken die niet te storend waren. Het hoeven niet altijd blauwe luchten te zijn. De temperatuur lag rond de 20° en het was dus aangenaam stappen.

De stafkaarten.
29/6 Z (Sint-Denijs), 29/5N (Wevelgem), 29/6 N Zwevegem. Op 1:25.000 geeft dat 29/5-6, Moeskroen in de nieuwste versie uit 2019.

Hoe we er geraakten.
Oorspronkelijk was het echt wel de bedoeling om de wandeltocht te starten in Kooigem, maar de eerste bus van lijn 15 zou ons daar pas tegen 13:00 afzetten, en daarom zochten we een andere oplossing. We opteerden voor een extra kilometer vanaf de halte IJzeren Bareel die bediend wordt door de TEC-lijn 2. Voor de terugrit hadden we de keuze tussen de halten Knokke Kerk (lijn 93) en Knokke Brug (lijn 91), maar lijn 93 gaf ons zicht op een goede aansluiting met de rechtstreekse IC Kortrijk - Halle - Sint-Niklaas. Je hoort wel eens foeteren op sommige onwaarschijnlijke treinverbindingen maar soms komen die echt goed van pas.

Een beetje geschiedenis.
Het toeval wil dat we vandaag eigenlijk erg veel zouden kunnen vertellen over de geschiedenis van het openbaar vervoer in de streek waar we zijn doorgetrokken, maar ik probeer het toch kort te houden: ons beginpunt, de halte IJzeren Bareel, ligt in de onmiddellijke buurt van de vroegere halte Spiere op spoorlijn 85 (Oudenaarde) - Leupegem - Avelgem - Herseaux, die enkele decennia verder liep naar Roubaix. Ons eindpunt lag zo mogelijk nog dichter bij lijn 83 Kortrijk - Ronse, vlak bij het vroegere station Zwevegem (Knokke). Bovendien slingerden we ons een tijdje rond de N50, zoals je op het kaartje kunt zien, die vrij trouw gevolgd werd door de tramlijn Kortrijk - Pecq, die later een paar zou vormen met de tram Tournai - Pecq, zodat een doorgaande verbinding Kortrijk - Tournai ontstond. Ik zal me in wat volgt beperken tot Spiere en tot enkele jaartallen, volgens het principe van de hinkstapsprong.

In 1955 was het eindscenario voor de spoorlijnen 83 en 85 al geschreven; ze werden voor reizigers gesloten in 1960 resp. 1959. Ondanks het voorlopige voortbestaan van de spoorlijnen, probeerde de bus al een deel van de koek naar zich toe te trekken. Zo was er een lijn 204 (Moeskroen - Dottignies - Spiere), een lijn 205 (Moeskroen - Brussel! met een ochtend- en een avondrit), een lijn 482 Ronse - Herseaux, met voor een rit de verbazende vermelding dat ze niet rijdt als het regent, een lijn 492 (Tournai - De Panne), met een voormiddag- en een avondrit tijdens de vakanties en op bepaalde zondagen, en de tabel 987 die de recent ontstane buslijn 2 bevat: Tournai - Pecq - Kortrijk.

Twintig jaar later ziet het plaatje er helemaal anders uit: buslijn 85a Oudenaarde - Herseaux - Moeskroen vervangt de treinbediening, buslijn 492 houdt het nog altijd vol en onder tabel 804 vinden we 2 buslijnen: 2 Tournai - Kortrijk en 2 Tournai - Toufflers.

Je zou verwachten dat door de komst van IC-IR in 1985 de toestand erg wijzigt, maar eigenlijk verandert er weinig, hoewel… lijn 2 tussen Tournai en Kortrijk wordt een verbinding Tournai - Moeskroen. Lijn 85a wordt een lijn Avelgem - Spiere. En verder vinden we nog een tabel 715 Kortrijk - Kooigem - Spiere. De verschuivingen lijken geïnspireerd door een strengere verdeling tussen West-Vlaanderen en Hainaut.

De invoering van de basismobiliteit in het begin van de eeuw, heeft voor wat extra mogelijkheden gezorgd. Lijn 715 staat nu als 15 te boek: Kortrijk - Spiere, lijn 85a is Waregem - Anzegem - Avelgem - Helkijn-Spiere geworden, belbus 99 (Zwevegem - Spiere-Helkijn - Kooigem) wordt verondersteld de hiaten op te vullen en de TEC rijdt met zijn lijn 2 van Moeskroen via Herseaux naar Tournai.

De verbinding.

Halle - Moeskroen 3230 08:58 10:11 +2 1810 -  61073 M6 controle: N
Moeskroen - Spiere [2] 10:45 11:10 -3 ab3006-05 Iveco Urbanway 12 Roman
-
Knokke - Kortrijk [91] 16:34 16:55 -6 ab5503-11 VDL Bus&Coach Linea Le Coach Partners
Kortrijk - Brussel-Zuid 417 17:17 18:23 +7 1813 -  11819 I11 controle: J
Brussel-Zuid - Halle 3689 18:34 18:51 +2 08181 mr08 Desiro controle: N

 

En wat we beleefden.
Het is even wennen: onze laatste treinrit dateert van 5 maart. We zijn overtuigde mondmaskerdragers en die plicht schrikt ons dus niet echt af. In Halle is een gedeelte van het perron onder de vaste trappen afgesloten; de perrons zijn er echter zo lang dat zelfs de langste trein moeiteloos volledig aan het perron komt. Het eersteklasrijtuig wordt in vierde positie aangekondigd, het wordt uiteindelijk het vijfde. De trein vertrekt met 4 minuten vertraging - als we gewild hadden, zouden we ook met een seniorenbiljet hebben kunnen reizen, maar het is nu vooral zaak om de Railpassen die we hier nog liggen hebben en die vervallen in augustus, november en januari tijdig op te maken. In normale omstandigheden zou dat geen probleem zijn; je vraagt je natuurlijk af waarom ik die reserve heb, maar ja, ik koop nu eenmaal eens graag een biljet in voor ons minder voor de hand liggende haltes, in dit geval Lessines, Beersel en Villers-la-Ville. Corona is niet te vertrouwen, zeker niet als je ziet hoe onze medeburgers met de versoepeling van de maatregelen omspringen. Voor je het weet, zit je weer voor een tijdje thuis, terwijl de passen hun einddatum naderen. De trein haalt opvallend weinig van de vertraging in, al wordt er weinig tijd verloren in de stations. Uiteindelijk komen we in Moeskroen aan met 2 minuten vertraging.

Aan de automaat van de TEC staan drie dames te prutsen, maar ze slagen er niet in om er een biljet uit te toveren. Ze hebben geen mobib en dus is dat ook onmogelijk. Eén haalt toch een mobibkaart te voorschijn en daar zouden dus 3 ritten opgeladen kunnen worden, maar ik hou me veiligheidshalve toch maar op een afstand.
Onze bus is een driedeurs Iveco, klaarblijkelijk ontworpen lang voor de coronacrisis, want door het beperkte aantal zitplaatsen is afstand houden niet eenvoudig. Iedereen draagt een mondmasker maar een wat oudere vrouw heeft het mondmasker duidelijk op de groei gekocht, het valt voortdurend naar beneden. De rit zelf verloopt vlot.

De terugrit wordt een ander paar mouwen. We hebben onze dag bewust zo ingedeeld dat we met één bus en één trein opnieuw in Halle geraken, maar de chauffeur van lijn 93 zal er anders over beslissen. We staan aan de halte Kerk en haltelink laat ons toe de rit van de bus te volgen: die verloopt stipt en op het aangekondigde uur zien we de bus inderdaad over de brug arriveren. Maar als die rechts inslaat, beginnen we nattigheid te voelen. Om één of andere reden wijkt de bus af; zo komt die op het traject van lijn 91 en blijven de reizigers van lijn 93 in de kou staan. Ik pleeg dan maar een telefoontje met de klantendienst van De Lijn, al heb ik op de film vooraan duidelijk het roze van lijn 93 herkend. Dat telefoontje zal ons uiteindelijk € 3.81 kosten: jaren geleden is het gratis nummer van De Lijn vervangen door een betalend nummer en blijkbaar maken nog altijd veel mensen gebruik ervan. Het is wraakroepend dat de klant moet betalen omdat de eigen diensten slecht functioneren. Eerst krijg je nog wat nutteloze info over de website - die is onbruikbaar als je dringend wil bellen - en dan krijg je te horen dat de wachttijd kan oplopen, er zijn nog 4 bellers voor je. Als je uiteindelijk toch iemand aan de lijn krijgt, zijn we al opgeschoven naar de halte Brug, want we willen de bus van lijn 91 niet ook missen. Aan de andere kant van de lijn klinkt een vriendelijke stem en hij begrijpt ook het probleem. Hij doet zelfs een poging om de dispatching op te roepen, maar na een tijdje - muziekje - krijgen we te horen dat niemand opneemt. Daar staan we dan. Vorig jaar zou ik geschreven hebben: als hij dan rijdt, dan rijdt hij verkeerd, maar het kwaad van de afgeschafte bussen lijkt enigszins, en dus niet volledig, onder controle. Nu ben ik wel van plan om dit te melden, voeg ik eraan toe, en de operator wil dat zelfs in mijn plaats doen, maar het heeft lang genoeg geduurd. Ik ben eens benieuwd met welk kluitje ze ons deze keer weer in het riet gaan sturen.
De 91 is op tijd en het gaat vrij vlot richting Kortrijk al zijn de prachtige lockdowntijden blijkbaar achter de rug: ongelooflijk toch hoeveel verkeer er al opnieuw is. Rechts van mij aan de overzijde zit iemand met mondmasker die twee keer hoest. Opvallend hoe we daar op enkele maanden tijd aandacht voor gekregen hebben. De bus zet ons af bij busterminal 4 perron 41 dat toch wel op respectabele afstand van het NMBS-station ligt. Op krappe aansluitingen moet je hier niet rekenen. Stationsproject Kortrijk zal hopelijk op een betere oplossing uitlopen.

We hebben voldoende tijd en dus wordt de aansluiting bus/trein toch iets voor met de vingers in de neusgaten. Eigenlijk kunnen we kiezen, tussen een trein via Denderleeuw en eentje via Gent. We kiezen de laatste. Waarom die ene reiziger in onze buurt komt zitten als de rest van het rijtuig leeg is, blijft een open vraag. Blijkbaar is er wat misgelopen met zijn trein uit Lille en zal hij nu later in Gent zijn. Aan wie hij dit zo per se moet meedelen, is onduidelijk: C. krijgt info over zijn bezigheden en capaciteiten (veel! maar dus geen gezond coronaverstand) en dat moet je nu toch niet herhalen aan je liefhebbende vrouw die thuis met het avondmaal zit te wachten. De 417 vertrekt met een minuutje vertraging, maar het zal toch een rit met hindernissen worden. In Deinze gaan we net voor het station op tegenspoor, zodat we op perron 1 aanmeren. Meteen daarna gaat het alweer over gewoon spoor. We hebben ondertussen 4 minuten vertraging, in De Pinte zijn het er al zes. Het binnenrijden van Gent-Sint-Pieters verloopt evenmin vlot: bij aankomst tekenen we daar 8 minuten vertraging op, maar de ruime haltetijd reduceert die weer tot 5. Bij de Y. Sint-Katherina-Lombeek staan we zo goed als volledig stil. Vier sporen naar Brussel volstaan blijkbaar nog niet voor vlot treinverkeer. We komen uiteindelijk met 7 minuten vertraging in Brussel-Zuid aan, we kunnen nog net mee met de S naar Braine-le-Comte. We zijn vandaag één keer visueel gecontroleerd.

De treinlectuur.
Pierre LEMAITRE, Au revoir Là-Haut.

Hubert LAMPO, Zeg maar Judith.


Wat is het zalig om een paar uur in je groentetuin te werken en dan je handen te wassen, met water en zeep, omdat ze vuil zijn…

Waar Abraham de mosterd haalde.
Voor het schrijven van deze bijdragen maak ik vaak gebruik van twee zeer waardevolle sites, één over de Belgische spoorlijnen en een over de bussen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Het grootste probleem is dat van de informatisering: in de voorbije 20 jaar is het vrijwel onmogelijk geworden om nog aan papieren dienstregelingen te geraken en op het internet verdwijnen de oude dienstregelingen naarmate er nieuwe ingevoerd worden. Voor de trams maak ik nog al eens dankbaar gebruik van de Rail Atlas Vicinal van Stefan JUSTENS en Dick van der SPEK en van The Vicinal Story - Light Railways in Belgium 1885 - 1991 van W.J.K. DAVIES.

30-06-2020 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
28-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 58 (foto's 61 - 70)

61. Nog even een groepsfoto tegen de mooie achtergrond van Aux Armes de Bouillon. Meteen ook 3 films: van lijn 8 (Sugny) - Bouillon - Libramont, lijn 26 Florenville - Herbeumont - Cugnon, de schooldienst of de toeristische dienst Bohan - Bouillon - Herbeumont - Florenville, en lijn 6 Poix - Paliseul.

62. En dan een foto waarvoor je tegenwoordig nog niet in de cel zou geraken, maar toch minstens administratief aangehouden zou worden. Ik heb de laatste jaren een en ander meegemaakt op het vlak van de zogenaamde privacy: chauffeurs die dreigen de politie op te roepen omdat ik hun bus gefotografeerd had (TEC - Florenville), een chauffeur van De Lijn die blijft staan om te vragen wat ik met die foto wil doen, eentje die bijna van de weg raakt als hij een desperate poging onderneemt om met uitgestoken (nu ja) hand probeert om zijn gezicht te verbergen. Ik fotografeer liefst bussen in beweging en dan kun je niet eerst toestemming vragen. Hoe staan meelezende chauffeurs hier eigenlijk zelf tegenover? En wat zegt de wet? Overigens is op de meeste foto's door de reflectie niet te zien wie er achter het stuur zit. Is het niet zo dat ambtenaren in functie geen beroep kunnen doen op privacy? En thuis of tijdens de boodschappen ga ik nu echt geen foto's van hen nemen. Ik vraag me soms af wat die mannen allemaal mispeuteren achter het stuur dat ze zo bang zijn om gefotografeerd te worden?

63. Op naar Werbomont Carrefour dan, op 22.08.1991. AB6081-12 heeft ons daar net gedeponeerd. Het is een Van Hool A120P van de firma LIM-Collard-Lambert.

64. Dezelfde bus. Ik heb het geluk dat er een instappende reiziger is en dat geeft me da kans om de bus uit een andere hoek te fotograferen.

65. Op dezelfde dag fotografeerde ik deze bus in Verleumont, het is een bus van lijn 65b Aywaille - Verleumont. Het is een bus van de Cie. des Autobus Liégeois, maar het nummer is moeilijk leesbaar. Een gokje 705229. Dat zou dan een Mercedes O 405 zijn.

66. Opnieuw treinen dan, deze keer uit een fotosafari langs lijn 59, waarmee de rest van deze map opgevuld zal worden. MR 757 rijdt als IC 561 van Antwerpen-Centraal naar Moeskroen, ter hoogte van kp 19.9, in de buurt van Nieuwkerken-Waas. Alle foto's van 27.08.1991.

67. MR 940 zorgt voor het vervolg van het safariverhaal: hij komt door als L 6060 Antwerpen-Centraal - Sint-Niklaas.

68. MR 814 - nog zonder graffiti - als IC 611 Roosendaal - Oostende. In die tijd waren deze vierledige stellen nog niet kop van jut, zoals nu het geval is bij veel treinliefhebbers, maar verzorgden ze ook hoogwaardige diensten zoals deze populaire IC.

69. En dan komt de postbode, met MR 968. Het is de oude 074 die in 1988 als een erg mooi poststel op de sporen komt. Het was de tijd toen NMBS en de Belgische Posterijen elkaar nog vonden in een goed werkend samenwerkingsverband.

70. En ten slotte in deze reeks ook nog een goederentrein, gesleept door de 2362. Sinds de eerste foto van deze safari ben ik zo een 300 m opgeschoven richting Berchem

28-06-2020 om 18:34 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
26-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 58 (foto's 51 - 60)

51. Dit is het oude NMVB-station van Maaseik in 1991. Het werd toen al niet meer gebruikt als opstapplaats voor reizigers, als ik me niet vergis fungeerde het Majoor Aertsplein toen als centrale halte in Maaseik.

52. Op 18.08.1991 gebruikten we de Vennbahn als functioneel OV om zo gemakkelijk mogelijk een wandeling in de streek te kunnen maken. Het stationnetje van Kalterherberg lag er wat verweesd bij.

53. En dit was lijn 48 in de onmiddellijke buurt van Kalterherberg. Op de foto zie je nog de ruïne van een bakstenen keet langs de spoorweg. Een mooi stukje België, als je het mij vraagt.

54. Relict uit betere tijden. Pompen speelden uiteraard een cruciale rol in het stomtijdperk.

55. Een eerste foto van de 5922 met een gemengde sleep rijtuigen: vooraan een M1, gevolgd door een K-rijtuig. Vermoedelijk bestond de rest van de trein ook uit K-rijtuigen.

56. Dat kun je misschien nog net iets beter zien op deze foto. Ik herinner me dat de trein, waarvoor je trouwens moest reserveren, zo goed als volgt zat. In een gesprek (als ttb'er) met de dienst exploitatie van de NMBS, opperde ik eens - boutadegewijs - dat de treinen van de NMBS te goedkoop en te snel waren. Wist ik toen dat het sprookje van de Vennbahn al vrij snel ongelukkig zou aflopen.

57. Ik heb er nooit erg van gehouden, van deze M1-rijtuigen, maar ze zijn onmiskenbaar een ijkpunt in mijn jaren als jonge treingebruiker. Ze waren dan wel het eerste rijtuigtype met automatische deuren, voor de rest boden ze weinig comfort, zeker ook wat rijgedrag betreft.

58. Op naar Bouillon dan. Daar rijden natuurlijk geen treinen meer, maar in 1991 werd de stelplaats van de NMVB nog gebruikt als start- en eindpunt van de buslijnen die Bouillon aandeden. Ondertussen is de centrale halte al een paar keer verschoven. Nu ligt ze verspreid over 2 punten als gevolg van een circulatieplan.

59. AB4511 is een van de aanwezige bussen. Het is een Van Hool AI 119/2, die net de overstap van NMVB naar SRWT heeft gemaakt. De bus rijdt nog rond met het embleem van 100 jaar Buurtspoorwegen. Opvallend: in tegenstelling tot tegenwoordig heeft de nummerplaat de overgang overleefd. (Met dank aan Zone01.)

60. AB5867. Ook hier prijkt het verjaardagsembleem nog op de bus. Eigenaardig genoeg draagt de bus nog publiciteit voor de kusttram, die strikt gesproken tot De Lijn behoort. De overgang gebeurde in die tijd vrij geruisloos. De bus is een Van Hool A120. Lijn 7 reed toen nog tussen Bouillon en Paliseul, tegenwoordig rijdt lijn 7 van Bouillon naar Sugny. De rechtstreekse verbinding tussen Bouillon en Paliseul is geschrapt, bij de opening van de stelplaats Menuchenet.

26-06-2020 om 13:25 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
24-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 58 (foto's 41 - 50)

41. Toevallige ontdekking tijdens een wandeling door een mensenarm gebied: het vroegere stationnetje van Purnode (in 1991). Opvallend: rechtover het station vonden we een hotel, dat waarschijnlijk al jaren geen onderdak meer verschafte aan reizigers die hier in het station aankwamen en opzagen tegen nog een lange, zware klim naar het dorp. Wat was het leven toch eenvoudig en tezelfdertijd ook attractief, voor wie het zich kon permitteren…

42. Nog een toevallige treffer tijdens een wandeling: mr 4403 rijdt als L5237 van Ronse naar Gent-Sint-Pieters, op 16.06.1991. We bevonden ons langs lijn 86 bij kp 74.5, dat is een kilometertje voor de trein De Pinte bereikt.

43. En nog één: de 6267 met Z 1688 Neerpelt - Antwerpen-Centraal, langs lijn 19, bij kp 6: de trein bereikt nu snel de vroegere stopplaats Balen-Wezel en het verderop gelegen Mol.

44. En dit is een stationnetje dat ik ook in het uitgestorven item met quizvragen in de aard van welk station is dit had kunnen plaatsen. Dit is het stationnetje van Theux, op lijn 44 tussen Pepinster en Spa. Het is die plaats waar treinen op lijn 44 elkaar kunnen kruisen.

45. Een vrij ongelukkig frontaal genomen 5505 met Z 496 Basel - Maastricht. Lijn 42 leek toen alleen nog dubbelsporig bij kp 43 - het tweede spoor is sinds 1989 buiten dienst; de trein nadert de tunnel de Targnon en het kruisingsstation van Stoumont, waar de treinen van de IR-dienst Liège - Luxemburg elkaar kruisten. Het enkelsporig maken van het grootste deel van lijn 42 beschouw ik nog altijd als een miskleun van formaat: het aantal minuten vertraging dat we daar hebben opgelopen is niet te tellen, meestal omdat de trein uit Luxemburg met veel vertraging doorkwam.

46. Even een tussendoortje: als ik me niet vergis, is dit een bord dat het einde van een kleine beweging aanduidt. M.a.w. bij rangeringen mag de trein tot hier doorrijden. Onder voorbehoud, want ik ben geen specialist.

47. Dit zou je ook als tussendoortje kunnen beschouwen, maar dat zou weinig eer aandoen aan dit prachtige buurtspoorwegstation in Lierneux.

48. Dit bord hing destijds in het station van Florenville: het moest de dienstregeling voorstellen van de bussen die het aan de overzijde gelegen busstation van Florenville aandoen. Meestal zijn de aansluitingen zo slecht, dat je rustig de tijd kunt nemen om de informatie te ontcijferen.

49. Een beetje gedetailleerder beeld. Later zou dit kader zelfs helemaal verdwijnen. Ik sprak er een loketbediende over aan en die kon me alleen maar gelijk geven; hij herhaalde de argumentatie van de TEC: zij die de bus nemen weten wel wanneer die komt en andere zijn er niet, en die moeten het dus niet weten.

50. Een veel betere foto dan foto 45 is deze: 5515 sleept een IR van Liège naar Luxemburg, bij kp 53. Dat is tussen Coo en Trois-Ponts. Het was in die dagen een typische samenstelling: een 55 met 3 M4-rijtuigen, nadat in 1984 eerst nog enkele jaren I2-rijtuigen en later M2-rijtuigen waren ingezet.

24-06-2020 om 18:32 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
20-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 58 (foto's 31 - 40)

31. We bevinden ons nu aan de Y.Heike, waar de lijn 54 aftakt van lijn 53. Het is uiteraard nog altijd 22.05.1991. HLD 5110 sleept Z 4223 Mechelen - Dendermonde. Hij bevindt zich al onherroepelijk op lijn 53 - gelukkig.

32. Nog maar eens de wijnrode 717, met E 2040 Leuven - Sint-Niklaas. Het lijkt er wat op dat ik me hier op gevaarlijk terrein begeven heb, maar ik veronderstel dat ik beschermd werd door de overweg.

33. Na enkele uren is het bijna verrassend dat je nog eens een ander stel kunt fotograferen: door de spits zijn de namiddagsamenstellingen gegroeid, zoals hier te zien is bij E 2015 Sint-Niklaas - Leuven.

34. Ter afwisseling: HLE 2231 sleept een stel K3-rijtuigen; alleen het laatste rijtuig is een K1-rijtuig AD, zelfs met uitkijkpost.

35. En wat later verschijnt HLE 2505 met een stel M2-rijtuigen aan de haak: dit is E 4093 Mechelen - Dendermonde.

36. Zo zag de Y.Heike er in 1991 uit. We kijken in de richting van Mechelen, links liggen de sporen van lijn 54 (Y. Heike - Sint-Niklaas), rechts die van lijn 53 (Leuven - Schellebelle).

37. Ook mr 740 maakt voor de derde keer zijn opwachting, nog altijd in dezelfde IR-dienst Leuven - Sint-Niklaas: E 2041 Leuven - Sint-Niklaas.

38. Mr 270 zit vooraan in IR 1765 Turnhout - Poperinge. Het was ongetwijfeld de verbinding van IC-IR die het meest tot de verbeelding sprak.

39. Om de fotosafari af te sluiten, nog een erg technische foto. Zo technisch, dat ik de uitleg aan de specialisten overlaat, al vermoed ik dat het wat te maken heeft met het afsluiten van de stroom.

40. Op 26.05.1991 waren we alweer in Yvoir, waar ik deze .5305 kon fotograferen met een goederentrein, ter hoogte van OW 112, met de kenmerkende sensoren die moeten vermijden dat de overweg dichtgaat op het moment dat er zich nog voertuigen op bevinden.

20-06-2020 om 11:22 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
17-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 58 (foto's 21 - 30)

21. Deze foto van 1.002 werd genomen langs lijn 96 kp 17.6 op 05.05.1991.

22. Dan is het weer tijd voor een safari, langs lijn 54 deze keer: mr 717 rijdt als IR 2037 van Leuven naar Sint-Niklaas, lijn 54 kp 6.9.

23. Mr 072 is dan weer IR 2012 Sint-Niklaas - Leuven, op dezelfde plaats. De brem toont zich op zijn best, nu het zonnetje even door de wolken komt.

24. Mr 740 zit vooraan in IR 2038 Leuven - Sint-Niklaas. Ondertussen sta ik bij kp 5.6.

25. Mr 717 keert terug als IR 2013 Sint-Niklaas - Leuven. Kp 5.8.

26. Voor echt interessante foto's was het eigenlijk beter om de Y. Heike op te zoeken. Ik zakte dan ook langzaam die richting uit, vandaar dat de spoorlijn hier dubbelsporig is. We bevinden ons nog altijd op lijn 54, kp 5.6. Deze .6300 met goederentrein kwam toch wel als een verrassing.

27. Ook de 740 passeert voor een tweede keer de revue: IR 2014 rijdt van Sint-Niklaas naar Leuven, we zijn weer wat opgeschoven naar kp 5.4.

28. En dan komen de interessante treinen: HLE 2207 sleept P 4085 Leuven - Sint-Niklaas. Zoals sinds de invoering van IC-IR gebruikelijk was, was deze P-trein samengesteld uit K3-rijtuigen, die voordien het mooie weer maakten op de verbinding Oostende - Welkenraedt. Deze P-treinen mag je gerust beschouwen als hun zwanenzang.

29. Toch kunnen er in volle spits af en toe goederentreinen tussengeschoven worden: HLE 2105 bevindt zich met zijn sleep pal op Y. Heike.

30. Om deze reeks af te sluiten, nog snel even de staart van P 4274 Sint-Niklaas - Leuven.

17-06-2020 om 17:43 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
12-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 58 (foto's 11 - 20)

11. Op 10.04.1991 stapten we langs de GR van de Vesdre en zo kwamen we ook aan het mooie vroegere stationnetje van Chaudfontaine. Laat je niet misleiden door het opschrift Gare, want het station is op dat ogenblik al ongeveer 7 jaar gesloten. Het gebouw werd op straathoogte gebouwd, de perrons (en lijn 37) liggen hoger. Het is waarschijnlijk niet nodig om te vermelden dat Chaudfontaine sinds 03.09.2018 opnieuw geopend is voor reizigers. Een wijze beslissing, maar we hebben er wel lang op moeten wachten.

12. Het tweede station dat we op onze tocht tegenkwamen was dat van Trooz. Op de achtergrond is nog de korte tunnel van Trooz te zien.

13. Mr 088 rijdt over de brug van de Vesder als L 7837 Verviers-Palais - Liège-Palais. We vinden ons nu ongeveer aan de andere zijde van de tunnel van Trooz.

14. En op dezelfde brug zien we HLE 2701 met een stel M4-rijtuigen, dat voor het grootste deel verborgen blijft: dit is IC 538 Welkenraedt - Oostende.

15. Op 12.04.1991 waren we dan in de buurt van Bütgenbach, met zijn erg elegante viaduct in lijn 45.

16. Deze lijn 45 kronkelt rustig in de buurt van Weywertz

17. Op 04.05.1991 wordt de gerestaureerde stoomloc 1.002 op het publiek losgelaten, met een stel rijtuigen dat doet denken aan de tijd van de roemruchte internationale treinen.

18. Op naar de oude OW13 van lijn 94 dan. Eerst passeert nog deze 2745 met IC 762 Schaarbeek - Moeskroen. De overweg is opgebroken en het huis - ons oud huis, zoals we het in de familie nog altijd noemen in 2020 - is afgebroken.

19. En dan is het grote moment aangebroken: de 1.002 met zijn historisch verantwoorde sleep rijtuigen op een plaats waar ik dit soort locs in mijn jonge jaren dagelijks voorbij zag rijden. Wist ik veel dat voor deze (en andere) locs het herfsttij al was aangebroken.

20. Later op de dag zien we deze loc dan op lijn 96 (kp 14.5). Ik kan me met de beste wil ter wereld niet meer herinneren welk traject deze trein die dag gereden heeft, laat staan dat ik nog zou weten hoe de trein hier op deze plaats terechtgekomen is.

12-06-2020 om 14:09 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
11-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 58 (foto's 1 - 10)

01. Ongetwijfeld heb je het al gemerkt: op het einde van map 57 zetten we de stap van de sombere winterdagen naar de zonnige lente. En we gaan nog een hele tijd op dat elan door. Mr 172 is L 5287 Mechelen - Gent-Sint-Pieters, op 13.03.1991, lijn 53 kp 17.2.

02. En dat festival van klassieke tweeledige stellen gaat nog even door: mr 205 rijdt als L 5263 van Gent-Sint-Pieters naar Mechelen.

03. Mr 644 rijdt als IR 1787 Poperinge - Turnhout, op dezelfde plaats. De hoeveelheid tweetjes is meteen ook een stuk verklaard: zowel de stoptreinen als de IR-treinen bestonden uitsluitend uit klassieke stellen. Vergelijk met de huidige toestand, al hebben de desiro's uiteraard de taak van de klassiekjes overgenomen. Kp 17.2.

04. In de andere richting passeert mr 657 als IR 1762 Turnhout - Poperinge. Kp 16.8.

05. Als je enkele uren langs dezelfde spoorlijn doorbrengt, dan is het normaal dat eerder gefotografeerd materieel nog eens de revue passeert. Dat was hier het geval met mr 205 dat nu als L 5288 van Mechelen naar Gent-Sint-Pieters boemelt. Kp 15.4.

06. Het was altijd prettig als je eens een stelletje zag met horizontale lichten, zoals dit 267, aan de staart van een lange L-trein 5264 Gent-Sint-Pieters - Mechelen. Kp 15.5.

07. En af en toe passeert ook nog eens een verrassing, zoals deze 7355 met een reeks goederenwagons. Kp 15.5.

08. De overweg uit de vorige plaatjes: een in die tijd klassiek voorbeeld.

09. Mr 653 rijdt als 1788 Poperinge - Turnhout, kp 15.6.

10. En in de andere richting rijdt mr 642 als IR 1763 van Turnhout naar Poperinge. En daarmee eindigt dit reeksje van 10.

11-06-2020 om 16:17 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
09-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 57 (foto's 71 - 80)

71. Het is meer een winterse sfeerfoto dan een spoorwegfoto, maar dit is wel degelijk het station van Dave-État, het huidige Dave-Saint-Martin, zelfs met een bijna volledig verscholen trein en een glimp van een schuilhuisje.

72. Dit is nog eens mr 155, deze keer met L 7761 Namur - Ciney (lijn 162 kp 67.3)

73. Een minstens om 2 redenen interessante foto: kijk maar eens naar de erg oude perronverlichting en ook naar de oude aanduiding Dave-État.

74. Nog even wat treinen dan: mr 318 met IC 988 Luxemburg - Brussel-Zuid, lijn 162 kp 67.0. Nog altijd op 16.02.1991. We staan nu aan de andere zijde van Dave, want we zijn wat opgeschoven richting Namur. Interessant vergelijkingsmateriaal tussen deze foto en de volgende: de mr 80 (Breaks) waren niet van in het begin uitgerust met een verwarming van de koppeling, wat tot erg vervelende toestanden leidde bij winterweer. In eerste instantie werden de koppelingen afgeschermd (mr 318) door een inderhaast gefabriceerde bak die over de koppeling ging.

75. Mr 317 heeft deze bak niet: vermoedelijk is de verwarming hier intussen ingebouwd. Dit is trouwens IC 961 Brussel-Zuid - Luxemburg.

76. Gedaan met de wat sombere winterplaatjes dan: dit is het stationnetje van Berzée op lijn 132 Charleroi - Mariembourg. De foto is genomen vanop de voetgangersbrug die toen alle sporen en het emplacement overspande, van station tot de kerk van Berzée. Het emplacement verdween later en nu blijft alleen nog een korte voetgangersbrug over de twee overblijvende sporen over. (24.02.1991).

77. En toen ondernam ik een van mijn eerste fotosafari's. Op 13.03.1991 trok ik naar lijn 53 Schellebelle - Mechelen - Leuven en wei in de buurt van Baasrode-Zuid. Het begint met deze goederentrein, getrokken door HLD 5142. Lijn 53 kp 17.2.

78. Mr 172 is dan weer L 5262 Gent-Sint-Pieters - Mechelen, 13.03.1991, kp 16.8.

79. Mr 662 rijdt als IR 1786 Poperinge - Turnhout. Lijn 53 kp 17.0

80. Om deze map af te sluiten: mr 652 als IR 1761 Turnhout - Poperinge, kp 17.2 van lijn 53.

09-06-2020 om 13:05 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
06-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ttb map 57 (foto's 61 - 70)

61. mr 137 rijdt hier als L 7759 van Namur naar Ciney. Deze beperkte en opvallende reeks werd indertijd precies gebouwd t.g.v. de elektrificatie van de lijnen 161 en 162. Zoals alle materieel raakten ze echter al snel verspreid over het hele net. De kasten in roestvrij staal waren opgebouwd volgens het Budd-procédé. Deze foto dateert van 16.02.1991 en werd genomen op lijn 162 kp 67.9. Zoals je merkt aan het bord DAV bevinden we ons hier in de buurt van Dave-État. Tegenwoordig heet het hier Dave-Saint-Martin.

62. De vorige foto's hadden wat last van de opdringerige bovenleidingspalen; dat probleem was hier grotendeels opgelost. MR 301 rijdt als IC 986 van Luxemburg naar Brussel-Zuid. Lijn 162 kp 68.0.

63. mr 330 rijdt dan weer in de andere richting als IC 959 Brussel-Zuid - Luxemburg. Je vraagt je natuurlijk af waarom ik geen andere standplaats opzocht, als het duidelijk was dat de bovenleidingspalen storende elementen zouden kunnen zijn. Ik herinner me vooral dat het hier een zoeken en tasten was; zoals altijd was ik te voet en dat reduceert je actieradius sterk. Vandaar. Overigens was het ontbreken van zon een bijkomende factor die maakte dat ik toch niet zo gelukkig was met deze uitstap.

64. Het probleem van de standplaats lijkt wel opgelost in deze foto: MR 063 rijdt als L 7783 van Ciney naar Namur. Lijn 162 kp 68.0.

65. En dit mag er ook zijn als fotoplaats: dezelfde 063 rijdt nu als L 7760 van Namur naar Arlon. Lijn 162 67.8.

66. Prijsbeest van vandaag is deze gele 2024 met E 95 Brussel-Zuid - Basel aan de haak. Lijn 162 kp 67.5.

67. mr 314 rijdt dan als IC 987 van Luxemburg naar Brussel-Zuid. Lijn 162 kp 67.4.

68. En de wijnrode breaks voelden zich erg goed thuis op deze verbinding Brussel-Zuid - Luxemburg. Dit is IC 328, kp 67.5.

69. Het soort foto's dat ik al mijn hele leven veel te weinig neem: mr 155 rijdt als L 7787 van Arlon naar Namur. Tegenwoordig zijn die lange L-diensten opgesplist in 3 (Namur - Ciney, Ciney - Libramont en Libramont - Arlon, maar toen reed men om de 2 uur het volledige traject. Lijn 162 kp 67.5.

70. En ten slotte nog deze 2743 met een 21 aan de haak. Ik was wat verrast door hun komst en stond eigenlijk helemaal niet klaar. Toevalstreffer; ik laat het aan jullie oordeel over of het ook een echte voltreffer is. Zelf vind ik van niet...

06-06-2020 om 13:05 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
  • Lijnen 712/714 (Etienne Tas)
        op 17 augustus 2023 Herne - Bever (Voettocht in Pajottenland)
  • OTW 4670 (Sebastiaan Van Hoof)
        op 18 juli 2023 - Lesve
  • IC's in Sinaai en Belsele (overweg13)
        op 27 december 2022 - Sinaai - Belsele (GR Waas- en Reynaertland)
  • Inhoud blog
  • 10 april 2024 - Vervifontaine
  • 8 april 2024 Pont-à-Celles
  • 29 maart 2024 - Hillegem
  • 21 maart 2024 Belsele - Nieuwkerken-Waas
  • 14 maart 2024 - Sint-Idesbald - De Panne

    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!