Body sugaring is een ontharingsmethode die al ruim 4000 jaar bestaat. De methode werd waarschijnlijk voor het eerst toegepast in Egypte. De huid die van haar ontdaan moet worden wordt ingesmeerd met een suikerpasta. De hard geworden pasta wordt vervolgens weer van de huid verwijderd, waarbij de haartjes in de pasta achterblijven. Deze methode lijkt veel op harsen, maar is minder pijnlijk omdat de suikerpasta niet aan de huid kleeft. Tegenwoordig wordt deze methode weer steeds vaker toegepast door schoonheidsspecialisten.
Engels : Sugaring Duits : Halawa, Warmwachs Frans : ??
de klaargemaakte suiker op lichaamstemperatuur
Al in vroegere tijden bijv. in het oude Egypte gebruikten de mensen suiker om zich te ontdoen of te laten ontdoen (door slaven) van overtollige haargroei. Ook nu nog wordt suiker hiervoor gebruikt in een aantal Arabische landen zoals bijv. Marokko, Tunesië en Algerije maar ook in het Midden Oosten en Turkije wordt hier door velen nog steeds suiker voor gebruikt.
het aanbrengen van de suiker
Body Sugaring heeft een aantal extra voordelen heeft op de reeds bestaande ontharingsmethoden.
- Minder pijnlijk omdat er geen of nauwelijks beschadigingen optreden. - Geen allergische reacties (omdat suiker de mooie eigenschap heeft te desinfecteren). - Body Sugaring is op het gehele lichaam te gebruiken ook op het gezicht. - De behandelingen leiden op den duur tot een vermindering van de haargroei. - In tegenstelling tot bijv. de normale harsmethoden worden de haren verwijderd in de richting van de hatuurlijke haargroei en daardoor in zijn geheel verwijderd waardoor de haren niet afbreken. - Ook het behandelen van korte weerbarstige haartjes is door deze methode geen enkel probleem. - Het gebruik van bepaalde medicijnen of zwangerschap vormen geen belemmeringen voor het ontharen door middel van suiker. - Afgestorven huidcellen worden weggehaald waardoor de huid er zijdezacht en gezond gaat uitzien.
het verwijderen van de suiker
- Na een body sugaring behandeling kan de huid soms geïrriteerd en een beetje rood zijn. Dit trekt gewoonlijk vrij snel weg. - Het kan vaak helpen om een goede vochtinbrengde crème, lotion of bodymilk aan te brengen. - Neem geen hete douche kort na een behandeling, want dit kan de gevoeligheid van je huid vergroten, en vermijd de eerste 24 uur de zon of zonnebank. - Ook deodorants, make-up of geparfumeerde zeep kun je de eerste 12-24 uur maar beter links laten liggen. - Body sugaring wordt afgeraden voor mensen met spataderen, couperose of een door de zon verbrande huid.
De bodhiboom (Ficus religiosa), ook wel 'banyan' genaamd, een plant uit de moerbeifamilie (Moraceae).
Het is een heilige boom voor boeddhisten. De beroemdste bodhiboom staat ongeveer 100 km ten zuiden van Patna in het plaatsje Bodhgaya, in de Indische staat Bihar.
Onder deze boom bereikte Gautama Boeddha, de geestelijk leraar en stichter van het boeddhisme, 'Bodhi' (opperste kennis, verlichting, ontwaking).
Engels : Bodhi Tree, Bo Duits : Pappel-Feige, Buddhabaum, Bodhibaum, Bobaum, Pepul-, Pepal-, Pipul- of Peepalbaum Frans : figuier des pagodes, arbre de la Bodhi, pipal
Bodhiboom op Hawaii, genetisch gelijk aan de Bodhiboom van de Sri Mahabodhi tempel in Sri Lanka auteur : Avriette
De bodhiboom in Bodhgaya is een geliefde toeristenbestemming voor pelgrims en staat in het tempelcomplex van de Mahabodhi-tempel in Bodhgaya, één van vier heilige plaatsen voor boeddhisten. Siddhartha Gautama bereikte het Boeddhaschap terwijl hij al zittend aan het mediteren was onder deze boom. Daarom wordt de bodhiboom ('de boom der ontwaking') beschouwd als heilig en staat het symbool voor het bereiken van verlichting of nibbana.
blad van de bodhiboom CC 3.0 auteur : Eric Guinther
De bodhiboom die we nu aantreffen in Bodhgaya is een stek van de oorspronkelijke, het is de zesde generatie. De bodhiboom in Anuradhapura in Sri Lanka (genaamd de Sri Maha Bodhi) is een tweede generatie die naar Sri Lanka werd gebracht door de dochter van koning Asoka. De bodhiboom in Sanchi, India is eveneens een vroege stek. Tegenwoordig staat er in veel boeddhistische tempels ook een afstammeling van de boom in Bodhgaya.
Bodhiboom aan de Maya Devi tempel in Lumbini (Nepal)
Bockscar, soms ook Bock's Car of Bocks Car (44-27297) is de naam van de Amerikaanse B-29 Superfortress-bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog op 9 augustus de tweede atoombom met de naam Fat Man boven Nagasaki afwierp.
De naam is een woordspeling op de achternaam van de oorspronkelijke piloot van het toestel: Capt. Frederick C. Bock, en een Amerikaanse gesloten goederenwagon (boxcar).
Bockscar
de Bockscar kreeg een tijdelijke staartmarkering tijdens de missie van 9 augustus 1945
Bock vloog het toestel op 9 augustus 1945 echter niet. De bemanning bestond tijdens deze missie uit:
Maj. Charles W. Sweeney, piloot Capt. James Van Pelt, navigator Capt. Raymond "Kermit" Beahan, bombardier 1st. Lt. Charles Donald Albury, co-piloot 2nd Lt. Fred Olivi, co-piloot Sgt. Abe Spitzer, radio operator Master Sgt. John D. Kuharek, flight engineer Staff Sgt Ray Gallagher, schutter, assistant flight engineer Staff Sgt Edward Buckley, radar operator Sgt. Albert Dehart, staartschutter Cmdr. Frederick L. Ashworth, schutter; Lt. Philip Barnes, assistent schutter; Lt. Jacob Beser, radio countermeasures;
rechtstaand : Captain Beahan, Captain Van Pelt, Jr., First Lt. Albury, Second Lt. Olivi, Major Sweeney gehurkt : Staff Sgt. Buckley, Master Sgt. Kuharek, Sgt. Gallagher, Staff Sgt. DeHart, Sgt. Spitzer
De oorspronkelijke bemanning van Bockscar vloog die dag een andere B-29, The Great Artiste genaamd, die was uitgerust met instrumenten om de gevolgen van de atoombomaanval te meten.
Bockscar is te bezichtigen bij het National Museum of the United States Air Force, in Dayton (Ohio).
De bochtige smele-uil (Photedes minima) is een nachtvlinder uit de familie Noctuidae, de uilen. De voorvleugellengte bedraagt tussen de 11 en 14 millimeter. De soort komt verspreid over Europa voor. Hij overwintert als rups.
125 Verjaardag VANDAAG 5 mei 2011 voor (volledige) biografie klik op de foto 240
Lance Henriksen, Amerikaans acteur 71 jaar (°1940)
Michael Palin, Brits komiek, schrijver en acteur, lid van Monty Python 68 jaar (°1943)
Maggie MacNeal, Nederlands zangeres, lid van het duo Mouth & MacNeal geboren als Sjoukje Lucie van t Spijker 61 jaar (°1950) Officiële website van Maggie MacNeal
Kamagurka, Belgisch cartoonist pseudoniem van Luc Zeebroek 55 jaar (°1956) Website van Kamagurka
Wilfried Nelissen, ex-Belgisch wielrenner 41 jaar (°1970)
De bochtige smele (Deschampsia flexuosa, basioniem: Aira flexuosa) is een vaste plant uit de grassenfamilie (Poaceae). De plant komt voor in gematigde streken, voornamelijk in oostelijk Noord-Amerika, Oost-Azië en Noord-, West- en Midden-Europa. Ingeburgerd in zuidelijk Zuid-Amerika, Nieuw-Zeeland en in enkele tropische berggebieden, onder meer in het oosten van Afrika.
Het is een los zodevormende plant met ruwe, taaie stengels, die vaak roodachtig van kleur zijn. De hoogte is 30-70 cm.
Engels : Wavy hair-grass, Crinkled hair grass Duits : Drahtschmiele Frans : Canche flexueuse, Canche des montagnes, Foin tortueux
bochtige smele auteur : Botaurus
De aartjes zijn tot 6 mm lang, hebben een zeer korte spil en bestaan meestal uit twee bloemen, die niet boven het bovenste kelkkafje uitsteken. Deze zijn glanzend bruin, purperkleurig of zilverwit. De kelkkafjes hebben één nerf. Het bovenste, ruim 4 mm lange kelkkafje is langer dan het onderste. Het onderste, 4 mm lange kroonkafje heeft van onderaan af een geknikte rugnaald, die boven het aartje uitsteekt.
De aartjes vormen samen pluimen met heen en weer gebogen zijtakken, vandaar de naam bochtige smele.
Bochtige smele bloeit in het begin van de zomer (juni en juli).
De vrucht is een graanvrucht.
bochtige smele auteur : http://sophy.u-3mrs.fr/ CC 3.0
Bochtige smele groeit het liefst op zonnige tot licht beschaduwde plaatsen op droge tot vochthoudende, voedselarme, zure grond (zand, fijn grind, uitgeloogde leem en uitgedroogd veen).
De bochtige smele is waardplant voor de microvlinders Elachista bifasciella en Crambus hamella alsook voor de bochtige smele-uil (Photedes minima).
Bochtige smele dankt zijn naam aan de gekronkelde aarsteeltjes.
De bochtige klaver (Trifolium medium) is een vaste plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae).
De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als zeldzaam en matig afgenomen. De plant komt in heel Nederland voor, maar is zeer zeldzaam in Drenthe en de Achterhoek.
De Bochtige klaver komt in het wild in heel Europa en in Centraal-Azië voor.
De plant wordt 20-45 cm hoog en bloeit van juni tot augustus.
De weinig behaarde, meestal opstijgende stengels zijn heen en weer gebogen. De steel van de bloeiwijze is eerst heel kort, tijdens en na de bloei groeit de steel verder uit. De deelblaadjes zijn meestal langwerpig of soms eirond. Ze zijn mat donkergroen, hebben een onduidelijke witte V-vormige vlek en zijn zwak getand.
Aan de top van de hoofdjesachtige tros staan afstaande bloemen, waardoor de hoofdjes een afgeplatte vorm hebben.
De bloemen groeien met meerdere in 60120 cm lange, vertakte bloeiwijzen. De bloemen zijn 1,52 cm groot. Ze bestaan uit vijf, kleine, langwerpige, geel en bruin gevlekte bloemdekbladen en een heldergele lip met twee kleine zijlobben en een grote, ronde, aan de top ingesneden middenlob.
Aan de voet van de lip bevindt zich een driedelig, vlezige, rood met gele structuur.
De vruchten zijn doosvruchten, die met overlangse spleten opengaan en vele, kleine zaden bevatten.
Oncidium flexuosum auteur : The Orchid Files CC 3.0
De bloeiende takken zijn zeer flexibel en worden best ondersteunt.
Ze ontwikkelen zich best in een warme, vochtige hitte. Ze groeien het best in de schaduw.
De bloeiperiode in het wild is januari, februari. Op het noordelijk halfrond herfst - winter.
Mei is de vijfde maand in het jaar van de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. Mei is misschien vernoemd naar de Romeinse godin Maia of naar de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Bona Dea, wier feest in mei werd gevierd. Mei wordt ook wel de bloeimaand of Mariamaand genoemd.
Mei valt op het noordelijk halfrond geheel in de lente en op het zuidelijk halfrond geheel in de herfst.
In de Keltische traditie is 1 mei het begin van de zomer, dat wordt gevierd met het Beltane-feest.
De Romeinen vierden diverse voorjaarsfeesten. Begin mei hadden ze het meerdaagse bloesemfeest, de Floralia geheten. Op de eerste dag van mei vierden ze het feest van de aardgodin Bona Dea ('de Goede Godin'), die later met de Griekse godin Maia werd geïdentificeerd. Zij was de oudste en mooiste van de Pleiaden, de zeven dochters van Atlas en Pleione. Het Griekse woord maia betekende oorspronkelijk 'moeder' en later 'vroedvrouw' (maieia). De Romeinen vereerden deze Griekse moedergodin opdat zij de dingen van de natuur zou laten groeien. Zij noemden de meimaand (Maius in het Latijn) naar haar. Het Latijnse woord maior (= 'groter') is aan maia verwant, zo ook het woord maiestas (= 'aanzien', 'pracht', 'het hoog in aanzien zijn', 'verheven zijn'). In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om de maand mei te wijden aan Maria, de "Moeder van God".
Op de gregoriaanse kalender wordt mei voorafgegaan door april en gevolgd door juni.
- In geen enkel jaar - dus ook niet in een schrikkeljaar - zijn er maanden die op dezelfde dag van de week beginnen als mei. - De sterrenbeelden van mei zijn Stier en Tweelingen. - Joodse naam: Sivan - Oudnederlandse/puristische naam: bloeimaand - Romeinse naam: Maius - Mei, de laatste maand van de lente, wordt gewoonlijk geassocieerd met een lieflijk soort weer: warm, maar niet heet, met lange en nog steeds langer wordende dagen en met een volop levende, groeiende en bloeiende natuur. Op licht depressieve mensen heeft de maand vaak een helend effect. Het dichterlijke beeld dat de maand oproept is heel vaak gebruikt, bijvoorbeeld in Heinrich Heines gedicht Im Wunderschönen Monat Mai en in Herman Gorters duizenden verzen lange Mei.
Weerspreuken
- Een koude mei, een gouden mei. - Onweer in mei maakt de boeren blij. - Avonddauw en zon in mei: hooi met karren in de wei. - In mei leggen alle vogels een ei. - De meimaand tot juichmaand uitverkoren, heeft nochtans rijm achter de oren. - Als het regent in mei, is april voorbij. - Een natte mei, brengt boter in de wei. - Als het dondert in mei valt er dikwijls hagel bij. - Avonddauw en zon in mei, hooi met karren op de wei. - Het onweer in de mooie mei, doet 't koren bloeien op de hei. - Is mei nat, de droge juni volgt zijn pad. - Onweer in mei is een vruchtbaar getij.
Weerextremen in België sinds begin van de metingen in Ukkel (1833)
1833 - Tijdens dit eerste jaar van de geregistreerde waarnemingen valt er maar 1,4 mm regen in de maand mei. Dit is de droogste maand mei tot op heden. 1856 - 30 van de 31 dagen valt er regen, het dubbele van normaal in een meimaand. 1902 - Deze meimaand is koud met een gemiddelde temperatuur van slechts 8,5 °C. 1965 - Er valt 145,6mm neerslag en is daarmee de natste maand mei tot nu. 1984 - In Ukkel is de somberste maand mei sinds de meting opgetekend. De zon scheen slechts 66 uur (normaal: 201 uur). 1989 - De maand mei is zeer zonnig. In Ukkel tekenen we een record op met 323 uur zonneschijn. 1989 - Het regent deze maand slechts 4 dagen. 2008 - De gemiddelde temperatuur van de maand mei bedraagt voor Ukkel 16,4 °C (normaal: 12,7 °C).
Weerextremen in Nederland gemeten op het KNMI-station in De Bilt vanaf 1901
1902 - De koudste maand mei tot nu toe, met een gemiddelde van 9,4 °C (norm 12,7 °C). 1983 - De zon schijnt slechts 103,8 uur. 1989 - Een uitzonderlijk droge maand mei met slechts 5,6 mm neerslag. 1989 - Tijdens de maand mei schijnt de zon 331,0 uur in De Bilt. 2007 - De natste mei tot nu met 137,9 mm neerslag (normaal 61,5 mm). 2008 - De zachtste maand mei tot nu met een gemiddelde van 15,7 °C (normaal 12,7 °C).
Bron : - Wikipedia CC 3.0 - www.meteo.be - www.knmi.nl