Er zijn meer dan duizend soorten en Begonia is daarmee een van de omvangrijkste geslachten uit de plantenwereld.
Van oorsprong komen begonia's uit vochtige, warme gebieden in een bosrijke omgeving. Er bestaan zowel eenjarige als overblijvende soorten, groenblijvende en bladverliezende soorten. Er zijn zelfs klimmende varianten.
Begonia's hebben vrouwelijke en mannelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn herkenbaar aan de driehoekige verdikking onder de bloemen (het vruchtbeginsel).
De naam werd gegeven ter ere van Michel Bégon, een voormalig gouverneur van de Franse kolonie Haiti.
Wie van een onderhoudsvriendelijk terras of balkon droomt en hiervoor niet te diep in zijn geldbuidel wil tasten, moet beslist eens denken aan begonias. Met een minimum aan moeite geeft deze vrolijke bloeier vijf maanden vreugde en kleur aan je huis. De keuze in het assortiment is bovendien zo ruim dat je eindeloos kunt variëren.
verschillende type's bladeren
De kwekers zijn nog steeds op zoek naar nieuwe variëteiten. In zijn op dit moment de pastelkleurige hangende begonias . De modekleuren zijn zalm, roze en abricoos. Ze worden vooral in hanging baskets gebruikt.
Ook gegeerd zijn de tweekleurige Picotee. Het zijn veelbloeiende knolbegonias met een anderskleurige bloemrand . De kleur van de voor- en achterkant van de bloemblaadjes verschilt bovendien.
Combineren : modern groeperen en plezierig tuinieren
Begonias zijn op zichzelf prachtige bloemen. Ze brengen kleur in gelijk welke tuin of terras en het rijke assortiment zorgt voor de nodige afwisseling in kleur, bloemvorm, bladgrootte en bloei.
Je kan de bloemen ook combineren met andere planten of bloemen. Gezien de weelderigheid van de bloei, is de combinatie met fijnere planten het meest aangewezen.
Enkele voorbeelden :
-groepjes van drie of meer grootbloemige dubbele of kroezelvormige (Fimbiatas) begonias voorzien van tusseninaanplanten van fijnwit (Alyssum), blauwe Ageratum, overvloedig bloeiende gele Mimulis of zilverbladerige Cineraria maritima. Het betreft eenjarige planten die vlot verkrijgbaar zijn in tuincentra.-Begonias omboorden met of combineren met zilverplantjes, blauwe Salvia en witte tabak Nicoteana.-Kleinbloemige begonias komen het best tot hun recht te samen met fijne Alyssum of witte Chrysanthenum pa
Ik zie graag begonias ,maar zou dat ook in bakken op de balkon gaan
maar dan zal ik afhangende moeten nemen denk ik ,woon juist op de hoek dus veel wind en regen en zon ,krijg alles ,het is de hoek aan de noorderkant ,normaal neem ik geraniums ,knufffff.
31-01-2010 om 14:29
geschreven door georgette
ik zou willen dat ik samen met de bloemekes buiten zat op een terras
Ik kom zo maar effe binnen gewandeld om jullie
een fijn tof en gezellig weekend te wensen
geniet ervan , het zal zo weer maandag zijn
lieve groetjes en knufffffff van ons voor jou
31-01-2010 om 13:44
geschreven door Jeske
Goedemiddag Waaroemnie
Begonia's zijn er precies wel genoeg zo te zien en te lezen op jou blog. In alle soorten en maten nog wel. Het was weer fijn vertoeven hier. Wat mij betreft mag die winter stilaan gaan stoppen en mag de lente langzaam aan beginnen.... Graag tot kijk!
31-01-2010 om 12:00
geschreven door De Vrolijke Bloggers
warme groetjes...mooi geschreven
wie het wonder in de liefde niet ziet, begrijpt de zin van het leven niet.
31-01-2010 om 11:45
geschreven door knolliewollie
Zondagse groetjes
31-01-2010 om 11:07
geschreven door cates
Momenteel krimpt dat van de kou!
Liefs,
Carine
xXx
31-01-2010 om 10:27
geschreven door wiely
Lieve warme zondag groetjes.....
Wens je een heel fijne zondag en nog veel blog plezier kusjes Gita.