Kiki Dee, pseudoniem van Pauline Matthews, (Bradford, 6 maart 1947) is een Engelse zangeres.
In
de late jaren '60 werd ze bekend als blanke soulzangeres. Ze was de
eerste blanke Britse zangeres die bij het legendarische soul label
Motown onder contract kwam. Vanaf 1973 was ze de protegé van Elton John.
In die periode scoorde ze haar bekendste hits: "I've got the music in
me" (1974), het duet "Don't go breaking my heart" (1976) met Elton John
en "Star" (1981).
Vanaf 1984 richtte ze zich tevens op het acteren in (West End-)musicals.
Vanaf
medio jaren negentig vormt ze een duo met Carmelo Luggeri, met wie ze
voornamelijk in het Britse schnabbelcircuit optreedt.
Voeding wordt vaak in verband gebracht met gezondheid: een bepaalde hoeveel van die fruit, groenten, noten of drank zou dit of dat effect hebben op (de kans tot) het krijgen of net niet krijgen van een bepaalde ziekte. De Daily Mail liep langs bij enkele dokters en zij doorprikten deze 'gezondheidsclaims':
1) Margarine die de cholesterol verlaagt Aseem Malhotra, cardioloog bij de organisatie National Obesity Forum: "Ik zou er niets kopen dat beweert mijn cholesterol te verlagen, en dat zeg ik ook tegen mijn patiënten. Ten eerste zijn het dure producten, en ten tweede zijn ze artificieel: al die onnatuurlijke ingrediënten, dat kan niet goed zijn. Ten derde geloof ik niet dat er gezondheidsvoordeel uit te halen valt. Ze verlagen de cholesterol wel een beetje, maar er is niet bewezen dat het de kans op een hartaanval vermindert. En dat is nochtans cruciaal."
De dokter gaat zelfs nog een stapje verder: "Het hele gedoe over verzadigde vetten is overhypet. Ik raad mijn patiënten aan om gewone boter te eten, een heel klein beetje dan toch."
Een review van verschillende studies over in totaal 350.000 mensen kon geen sluitend bewijs leveren dat verzadigde vetten linkt aan hart- en vaatziekten. Meer en meer wordt zelfs aangetoond dat verzadigd vet net helpt om hartaanvallen te voorkomen, omdat het essentiële vitamines bevat, zoals vitamine A en D, en mineralen zoals calcium.
De Britse dokter staat niet alleen: in 2007 werd in ons land al eens gewaarschuwd dat cholesterolverlagende middelen best worden geconsumeerd na een advies van de dokter of diëtist, vooral omdat ze niet allemaal doen wat ze beweren.
In 2009 keurde de Europese unie twee producten goed (Benecol en Becel Pro-Activ). De producten zijn wel populair: in 2011 bleek dat één op vijf volwassenen regelmatig cholesterolverlagende producten gebruikt.
2) Wortelen om beter te zien Niet het gezondheidsgehalte van een wortel op zich staat ter discussie, wel hun effect op de ogen: "Iedereen denkt dat wortelen helpen om beter te zien, maar eigenlijk zijn ze niet beter dan de andere groenten", poneert Shamine Asif van de organisatie voor optometristen.
De mythe werd gestart in Wereldoorlog II, toen werd gesuggereerd dat de uitzonderlijke nachtelijke prestaties van de RAF (de Britse luchtmacht) was te wijten aan het eten van wortelen. Eigenlijk was het een trucje om een overaanbod aan wortelen weg te werken, maar het werkte: de consumptie van wortelen steeg scherp, en nam zo de druk weg van andere, veel schaarsere groenten.
Wil je echt groenten eten en je ooggezondheid verbeteren, dan kan je maar beter groene bladgroenten eten en wel drie tot vier keer per week. Deze kunnen beschermen tegen maculadegeneratie, een oogziekte waarbij de kegeltjes op het netvlies afsterven, waardoor niet meer scherp kan worden gezien.
3) Smoothies "Een smoothie is een betere keuze dan frisdrank en ja, het bevat enigszins fruit. Maar ze zijn echt niet zo gezond als ze willen doen geloven, vooral niet als ze melk, siropen, suiker, pindakaas of chocolade bevatten. Dat zijn veel extra calorieën, en de suikers in fruit zorgen al voor een pak calorieën meer", zegt diëtiste Helen Bond.
Dat is nog niet alles: "Door te persen of te mixen, haal je alle vezels uit het fruit. Je laat veel nuttige voedingsstoffen verloren gaan." Advies: de stukken fruit eten is gezonder en zal je langer een verzadigd gevoel geven.
4) Levertraan Levertraan als wondermiddel voor wie lijdt aan reuma en artritis? Niet volgens dokter Christine Haesler, adviseur bij de organisatie Arthritis Care.
"Het is beter te focussen op wat wél werkt: sporten. Dat is de beste niet-medicinale oplossing, en vermindert pijn zowel als het beweging verbetert. En het voorkomt reuma en artritis. Dus stop met slikken en start met sporten!"
5) Rozijnen omhuld in yoghurt "Dat klinkt gezond: rozijnen en yoghurt, hoe kan dat slecht zijn? Maar het hoofdbestandeel is suikers en vetten, en de yoghurt is ver te zoeken tot afwezig. Het 'yoghurtjasje' is gemaakt van droge melk, yoghurtpoeder, suiker en olie. Wil je yoghurt en rozijnen? Doe dan een handjevol rozijnen in een potje niet-gesuikerde yoghurt", zo raadt diëtiste Victoria Taylor aan.
6) Bessen tegen Alzheimer Alzheimeronderzoeker Simon Ridley: "Er is veel te doen rond dementie voorkomen door verse bessen te eten. In sommige onderzoeken is inderdaad vastgesteld dat regelmatig bessen eten leeftijdsgerelateerde mentale afwikkeling ietwat vertraagt. Maar het is natuurlijk niet zo dat dit je beschermt tegen dementie."
7) Sinaasappelsap tegen ademhalingsproblemen Sinaasappelsap bevat te veel suikers, dat weten we al. Maar het is ook geen wondermiddel tegen ademhalingsproblemen. "Het aantal mensen dat denkt dat dit werkt, is niet te tellen. Ze geloven dat de benodigde vitamine C hun longen deblokkeert. Dat is zever in pakjes, en voor sommigen kan het de zaken zelfs verergeren. Niet vers geperst sinaasappelsap bevordert namelijk de slijmvorming, en maakt het slijm dikker en taaier. Voor patiënten met ademhalingsproblemen is dat een nachtmerrie!"(br.hln)
Sarah Bettens (Kapellen, 23 september 1972) is een Belgische zangeres, vooral bekend als zangeres van K's Choice en later ook als solo-zangeres.
In het begin van de jaren 90 speelde Sarah samen met haar broer Gert in een amateurbandje, The Basement Plugs. Broer en zus werden hierdoor ontdekt en kregen een platencontract aangeboden. Onder de naam The Choice brachten ze hun debuutalbum uit. Later werd de naam veranderd in K's Choice, waarmee ze nog drie studioalbums maakten en enkele grote hits scoorden, zoals Not an Addict.
Toen K's Choice in 2003 besloot om een jaar rust te houden, ging Sarah aan het werk om een soloalbum te maken. Allereerst bracht ze het minialbum Go uit en in maart 2005 verscheen het volledige album Scream, met daarop o.a. de singles Not Insane en Stay. In 2005 schreef ze ook voor het eerst een Nederlandstalig nummer genaamd Leef, wat tevens de titelsong werd van de gelijknamige film Leef!. Op 23 januari 2006 verscheen een duet van Sarah Bettens en Stash op single, genaamd I need a woman.
In december 2006 toerde ze samen met muzikale duizendpoot Tom Kestens door Vlaanderen met de theatertour From Scream to Whisper. In 21 dagen speelde ze 17 concerten die allemaal uitverkocht waren.
Op het album 2007 van The Scene, waarop de band een aantal van zijn eigen nummers opnieuw opneemt, is ze gastzangeres in het nummer Blauw.
Op 28 september 2007 had het nieuwe album van Sarah Bettens moeten verschijnen, getiteld Shine. De Vlaamse krant 'De Morgen' besliste echter om in samenwerking met Universal Music het album op 13 oktober 2007 gratis in 120.000 exemplaren bij de krant te geven. Deze actie bleek een succes en de krant moest nog 60.000 keer bijgedrukt worden. De Belgische winkeleditie van Shine bevat zes extra live-tracks die tijdens een showcase in de KVS werden opgenomen. Van Shine verschenen twee promosingles, Daddy's gun en I can't get out.
In 2007 won Sarah Bettens een European Border Breakers Award. De European Border Breakers Awards zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan tien jonge veelbelovende Europese artiesten die het jaar ervoor succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden.
Eind 2008 toerde Sarah door West-Europa met de theatertour Never say goodbye. Hierbij speelde zij louter akoestische liedjes, waaronder een stel covers van onder andere Stevie Wonder (Don't you worry 'bout a thing), Otis Redding (Sitting on the dock of the bay), Jacques Brel (Ne me quitte pas), The Commodores (Three times a lady) en Abba (Money money money). De tournee startte op 26 november in Verviers en leidde vervolgens naar Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland en Luxemburg. Bij de concerten was exclusief de cd Never say goodbye verkrijgbaar. Hierop staan voornamelijk akoestische nummers die live zijn opgenomen bij de From Scream to Whisper-tournee van 2006. Twee van deze nummers zijn covers: Cry me a river van Julie London en I can't make you love me van Bonnie Raitt. Ook staan er drie nieuwe studioliedjes op van Sarah zelf, I can do better than you, Slow you down en Win me over.
Sarah zingt ook mee op het album Oktober van BLØF, dat op 1 oktober 2008 verscheen. Sarah is te horen in de nummers Van veraf was het zo mooi, Labrador en Hoe lang blijf je binnen?.
Op 25 april 2009 was ze één van de gasten op Nekka-Nacht met als hoofdact Yevgueni en Zjef Vanyutsel. Hier zong ze het nummer "Leef" in duet met Klaas Delrue van Yevgueni het nummer "De aarde" in duet met Jan de Wilde oorspronkelijk van Urbanus en het nummer "Als je zomaar weg zou gaan" in duet met Zjef Vanyutsel. Ook was Bettens te horen op het album Kingdom of Contradiction van de Nederlandse band Intwine met een cover van "Walking on the Moon" van The Police.
Sarah woont samen met haar vriendin Steph in Johnson City (Tennessee). Ze hebben samen twee kinderen: Justin en Taylor.
Het is zover, de winter is daar. Een seizoen dat ook voor onze huisdieren een beproeving is. Met deze tips maak je het ook voor hen aangenamer als het kwik zakt.
1) Hoezo kou, ze hebben toch een vacht?
De vacht van katten en honden isoleert hen deels tegen de kou, maar is niet bestand tegen extreme temperaturen of koude over een lange tijd. Ook huisdieren lopen dus risico op hypothermie, of onderkoeling.
Dit wordt erger als de vacht nat is, dus bij regenweer of sneeuw kunnen de dieren zich minder lang warm houden. Logischerwijs: hoe korter de vacht, hoe korter de bescherming.
Geef je hond of kat de mogelijkheid om binnen te komen, al is het in de kelder of een bijkeuken. Probeer te vermijden dat ze een hele dag buiten zitten, zeker als er geen droge en liefst warme schuilplaats is voorzien. Reken niet op hun vacht om hen warm te houden, voorzie minstens dozen en dekens, water en eventueel eten. Ga regelmatig kijken of deze schuilplaats nog droog is en het drinkwater niet bevroren.
2) Extra bescherming Een jasje voor je kat is een slecht idee: ze verdragen ze over het algemeen erg slecht en brengen zichzelf in gevaar door zich uit het ding te willen wurmen.
Voor (kleine) honden kan het wel, voor een wandeling, niet om hele dagen buiten te zitten. Als deze kleren nat worden, hebben ze hetzelfde probleem als de vacht: ze houden de kou niet tegen. Hou je hond ook altijd in het oog: hij zal misschien ook proberen uit de jas te geraken, met verstikkingsgevaar tot gevolg.
Een gevoelig lichaamsdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de poten. Wandelen in de sneeuw, op bevroren ondergrond of op bestrooide voetpaden is niet echt comfortabel voor je hond. Het zout kan zelfs brandwonden veroorzaken. Kies dus zorgvuldig waar je wandelt en kijk regelmatig de poten van je hond na.
Er bestaan 'hondenschoentjes', maar let op dat ze niet te strak zitten en de bloedsomloop afknellen. Om je hond te trainen iets aan de poten te aanvaarden, kan je best beginnen met babysokken. Eens hij die laat zitten, kan je proberen overschakelen op schoeisel.
3) Pups en kittens Volwassen dieren kunnen kou nog enigszins aan, maar dat geldt niet voor pups en kittens. Onder geen geval zou je ze buiten moeten laten, hoe goed ze ook gekleed zijn. Ze zijn te klein, hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou.
Ook oude en zieke dieren hou je best zoveel mogelijk binnen.
4) Tips voor de buitenkat Is je kat een echte buitentijger en kan je hem met geen geld ter wereld binnen houden, voorzie dan minstens een beschutte, warme, liefst schuilplaats en water. Ga regelmatig kijken of de schuilplaats nog droog is: een natte slaapplaats kan dodelijk zijn.
Overweeg een kattenluik dat altijd open staat. De meeste katten kiezen eieren voor hun geld als het echt koud wordt, en nestelen zich weer op je zetel.
Dat is een ander verhaal voor wilde, achtergelaten of verloren katten die al een tijdje rondzwerven. Zeker in de winter, als voedsel schaars wordt, komen ze dichterbij of laten ze zich vaker zien. Maar wie de katten tijdelijk wil opnemen, staat vaak voor een huzarenstukje: de kat is het niet meer gewend binnen, met alle problemen tot gevolg.
"Idealiter begin je enkele maanden voor de winter met de gewenning van de kat. Je lokt ze met eten, dat je steeds dichter bij je huis en ten slotte binnen geeft. In het begin met open ramen en deuren, zodat de kat gemakkelijk weer weg kan. Eens ze daar aan is gewend, sluit de ramen en deuren. Open ze onmiddellijk terug als de kat panikeert, indien niet dan is het tijd voor de volgende stap. Het doel is om de kat te leren dat het binnen veilig is leuk is."
5) Kijk onder de auto Bij gebrek aan beter kruipen katten wel eens onder een auto als beschutting tegen kou, regen- of sneeuwbuien. Check voor je vertrekt of er geen kat aan het schuilen is. De meest vertrekken wel zodra je de motor start, maar kunnen alsnog geraakt worden door de auto.
6) Opgelet met antivries Antivries is niet bestemd voor huisdieren, en toch vinden velen het dikke, zoete goedje onweerstaanbaar. Hou het uit het bereik van kat en hond en sluit altijd goed af: antivries vergiftigd je huisdier en kan dodelijk zijn als er niet onmiddellijk na inslikken wordt opgetreden. Ruim altijd op wat je morst: een kat die door een druppeltje loopt en de pootjes aflikt, heeft al voldoende binnen om vergiftigd te raken. Als je denkt dat je kat of hond antivries heeft ingeslikt, ga dan onmiddellijk naar de dokter.
7) Reflectoren Zichtbaarheid op koude, donkere winterdagen is miniem. En dat geldt evengoed voor je huisdieren. Doe je hond of kat een reflecterende halsband aan, om de zichtbaarheid te verbeteren.
8) Feestelijke gevaren Chocolade, maretak, hulstbessen en andere planten die je in huis haalt voor de feestdagen kunnen giftig zijn voor je hond.
9) Vermijd ongelukjes in huis Honden zijn er niet dol op om in de regen of sneeuw hun wandeling te maken (en naar het toilet te gaan) en hun baasjes nog minder. Te veel uitstellen kan echter leiden tot ongelukjes in huis. Ga daarom toch regelmatig wandelen, en help je hond door de wandeling kort te houden, dicht bij hem te blijven en eventueel de pootjes te beschermen. Voor wie het geduld heeft: kleinere honden kan je ook trainen om een kattenbak te gebruiken.
10) Herken de symptomen van onderkoeling - Extreem rillen - Lusteloosheid - Zwakke hartslag - Lethargisch, in niets geïnteresseerd en beweegt amper - Ademhalingsmoeilijkheden - Geen zin om te eten - Coma - Hartfalen
Wat kan je doen bij onderkoeling van je hond? - Breng ze naar een verwarmde kamer - Laat ze een oplossing dringen van warm water en suiker of honing. Is je huisdier te zwak om te drinken, breng dan honing aan op het tandvlees om ze terug energie te geven. - Wikkel je huisdier in warme dekens of plaats in doeken gewikkelde warmwaterkruiken tegen zijn of haar lichaam. - Gebruik geen haardroger, elektrische dekens of warmtecompressen: deze kunnen brandwonden veroorzaken of laten de aderen te wijd uitzetten, waardoor de vitale organen onvoldoende bloed krijgen. - Bel onmiddellijk naar de dierenarts.
11) Hoe herken je symptomen van bevriezing bij je kat of hond? - Bleke, grijze of blauwe huid (eerst) en rode, opgezwollen huid (later) - Pijn aan de oren, staart of poten bij aanraking - Een huid die koud blijft - Gerimpelde huid
Wat te doen als je kat of hond bevroren raakte? - Gebruik warm (geen heet!) water om de bevroren plekken te behandeln - Ook hier: geen haardroger, elektrische dcekens of warmtecompressen om brandwonden te vermijden - Wees erg voorzichtig met de aangetaste gebieden: vermijd masseren of wrijven, zo kunnen de bevroren stukken voorgoed beschadigd raken. Deppen en met warmte omringen is beter. - Bel de dierenarts
Alcohol geeft je over het algemeen geen klaardere kijk op de zaken, maar voor Nieuw-Zeelander Denis Duthie ligt het enigszins anders. Een fles whisky redde het zicht van de 65-jarige, die blind geworden was door het drinken van wodka. De mix met zijn diabetesmedicatie bleek geen goeie en de man zag plots niets meer.
Het was het ziekenhuispersoneel dat Duthie heel dure whisky toediende met het oog op zijn 'genezing'. De man kwam er binnen op de spoed nadat het licht bij hem helemaal was uitgegaan. Op een feestje voor de vijftigste huwelijksverjaardag van zijn ouders had hij een paar glazen wodka achterovergekapt, die hij van enkele studenten had gekregen. Duthie werkt aan het New Plymouth's Western Institute of Technology. Thuis merkte hij dat alles zwart werd voor zijn ogen.
"Ik dacht dat het weer donker was en dat ik een blackout had gehad", vertelt hij aan nzherald.co.nz. "Maar pas om half vier 's namiddags viel mijn frank toen ik het licht wou aandoen in de slaapkamer: ik was helemaal blind geworden."
Duthie dacht nog altijd dat hij na een goed nachtje slaap weer de oude zou zijn, maar hij bleef ook de volgende ochtend blind. Er zat niks anders op dan naar het Taranaki Base Hospital te gaan. "Veel weet ik daar niet meer van, maar wel nog dat de dokter aan mijn vrouw zei afscheid te nemen van mij. Zij dachten niet dat ik nog zou terugkeren uit de operatiezaal."
Bleek dat Duthie een methanolvergiftiging had opgelopen. Volgens de chirurg kwam er "een geur van nagellak" uit de darmen van de patiënt walmen. Mogelijke oplossing: het toedienen van ethanol. En dat vind je onder meer in alcoholische dranken. Omdat er niet voldoende medische ethanol voorradig was in het ziekenhuis, trok men naar de plaatselijke sterke drankboer. Een goeie fles Johnny Walker Black Label deed de rest.
"Vijf dagen later werd ik wakker, opende ik mijn ogen en kon ik meteen weer zien", zegt een gelukkige Duthie. Hij wil wel andere diabetespatiënten waarschuwen voor alcoholgebruik: "Take it easy".(br.hln)
Oudste filmposter Mickey Mouse geveild voor 100.000 dollar
Oudste filmposter Mickey Mouse geveild voor 100.000 dollar
Een poster van 's werelds bekendste muis is in de Verenigde Staten voor ruim 100.000 dollar (circa 77.000 euro) onder de hamer gegaan. Dat meldt het veilingshuis Heritage Auctions.
Een onbekende koper bood in Dallas (Texas) 101.575 dollar voor de uit 1928 stammende filmposter met Mickey Mouse. Daarmee haalt de mysterieuze koper één van de oudste nog intacte filmposters met Mickey Mouse in huis.
De kleurenposter heeft als opschrift The world's funniest cartoon character (De grappigste tekenfilmfiguur ter wereld) en toont een lachende en zwaaiende Mickey. De print was afkomstig uit de collectie van een overleden verzamelaar. (br.hln)
Verdubbeld: aantal mannen dat borsten laat verkleinen
Verdubbeld: aantal mannen dat borsten laat verkleinen
Het aantal mannen dat onder het mes gaat om hun 'borsten' te laten verwijderen, is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat is volgens experten toe te schrijven aan de toenemende obesitas, een gebrek aan evenwicht in hormonen en een meer open attitude ten opzichte van plastische chirurgie bij mannen.
Steeds meer mannen krijgen last van de ontwikkeling van overmatig borstweefsel, een aandoening die bekend staat als gynecomastie. In Groot-Brittannië gaat het al om duizenden mannen. 790 van hen gingen in 2011 onder het mes om hun mannenborsten of 'moobs' te laten verwijderen. Vijf jaar geleden was dat nog de helft.
Voor veel mannen gaat de aandoening gepaard met schaamte en lichamelijk ongemakken, zeker omdat het meestal voorkomt bij jongens in hun puberteit. Toch tonen de cijfers dat minstens 30 procent van de mannen die een operatie ondergaan ouder is.
Eén van hen is Ayo Adesina, een 29-jarige man die de aandoening kreeg toen hij 8 jaar was. Het zorgde ervoor dat hij tijdens het opgroeien extreem onzeker werd over zijn uiterlijk. Hij werd als tiener ook vaak uitgelachen om zijn 'mannenborsten'. Bijgevolg was de operatie voor hem niet alleen een verandering op fysiek, maar ook pyschologisch vlak.
"Ik ben erg tevreden met het resultaat. Ik heb geen lichaam zoals Arnold Scharzenegger, maar ik ben door de operatie nog meer overtuigd om het lichaam te krijgen dat ik zou willen", aldus Ayo.
Volgens dr. Ravi Jain, die de operatie uitvoerde, toonde een recente poll bij zijn patiënten aan dat 60 procent uitgelachen werd omwille van de 'moobs'. "De operatie zorgt voor meer voordelen dan enkel die op fysiek vlak", meent hij. "Door te pronken met een nieuw uiterlijk verandert de manier waarop je naar jezelf kijkt en jezelf presenteert. Zo'n operatie beïnvloedt dus niet alleen je looks, maar je algemene zelfvertrouwen."
Het pestgedrag is waarschijnlijk het gevolg van de link tussen gynecomastie en obesitas. Er zijn echter ook andere oorzaken voor de aandoening.
Het kan bijvoorbeeld uitgelokt worden door een onevenwicht tussen de hormonen oestrogeen en testosteron in het lichaam van de man. Dat verklaart waarom veel 70-plussers er last van hebben, want het testosterongehalte daalt naarmate je ouder wordt.
Daarnaast kunnen ook bepaalde medicijnen de schuldige zijn, zoals antidepressiva en hart- en levermedicatie. Verder werd de aandoening al gelinkt aan sommige medicijnen tegen kanker, die het aantal mannelijke geslachtshormonen doen verminderen. Ook anabole steroïden kunnen zorgen voor een groei van het borstweefsel.
De behandeling van gynecomastie focust zich in de eerste plaats op de onderliggende oorzaak en vervangt daarom de testosteron in het bloed. Als dat niet werkt, is een operatie de enige overgebleven optie. (br.hln)
Belgen geven vier euro minder uit aan kerstcadeaus
Belgen geven vier euro minder uit aan kerstcadeaus
De Belgen verwachten dit jaar om gemiddeld 205 euro aan kerstcadeaus te besteden. Door de economische crisis is dat gemiddeld 4 euro lager dan in 2011. Dat leert een vandaag gepubliceerd onderzoek van eBay en TNS.
Met dat bedrag bevindt België zich in de Europese staart. Enkel de Italianen (201 euro), Russen (184) en Polen (119) zullen minder uitgeven. Het Verenigd Koninkrijk (317 euro) en Ierland (287) zijn de 'big spenders' aan kerstcadeaus.
Voor Kerstmis kopen Belgen gemiddeld cadeautjes voor zes personen, met een gemiddelde van zeven geschenken in totaal. Het grootste deel van het kerstbudget gaat naar cadeaus voor de kinderen (zowat 114 euro), gevolgd door de partner (86), gevolgd door het uitgeven van 64 euro voor de ouders en 55 euro voor broers en zussen. Voor andere kerstgerelateerde items (decoratie, kerstkaarten, eten, enz) verwachten Belgen nog eens 124 euro te zullen besteden, ook 4 euro minder dan in 2011.
Slechts 3 procent wacht met kerstinkopen tot de laatste twee dagen voor Kerstmis, de meerderheid (44 procent) winkelt gedurende de eerste drie weken van december. Kerstinkopen doen blijft het terrein van de vrouw. Volgens deze studie zijn de vrouwen voor 77 procent de baas over kerstmis shopping.
Vijfendertig procent van alle Belgen doen hun kerstinkopen online, in de EU het laagste percentage van de bevolking. Fransen (45 procent) en Italianen (46 procent) staan net boven België. Voor het onderzoek werd tussen 11 en 16 oktober een steekproef van 1.052 personen tussen 16 en 64 jaar ondervraagd. (br.hln)
De energieprijzen in België blijven hoger in vergelijking met de ons omringende landen. De energiekloof met de buurlanden bedraagt 13 procent, zo berekende de studiedienst van de linkse partij PVDA.
Voor een gemiddeld gezin is elektriciteit 19 procent duurder, voor gas is dat 10 procent, stelt de partij vandaag in een persbericht. Professionele gebruikers (zelfstandigen en kmo's) betalen hun stroom en gas respectievelijk 14 procent en 8 procent te duur.
"De prijskloof met de buurlanden kost elk gezin 333 euro per jaar", zegt PVDA-energiespecialist Tom De Meester. "Voor een professionele gebruiker loopt het verschil zelfs op tot 1.715 euro per jaar."
De linkse partij hekelt dat het aanpakken van de energiekloof geen prioriteit is van de federale regering. Zelf denkt de partij aan maatregels zoals maximumprijzen voor elektriciteit en gas en een btw-tarief van 6 procent op energie. (br.hln)
1 op 5 meisjes op pro-anorexiasites is amper 6 à 11 jaar
1 op 5 meisjes op pro-anorexiasites is amper 6 à 11 jaar
Meer dan 100.000 Britse kinderen tussen zes en elf jaar hebben al een pro-anorexiawebsite bezocht. De meer dan 500 websites van deze soort moedigen kwetsbare meisjes aan om zichzelf uit te hongeren. Zij geloven namelijk dat je een 'slanke godin' kan worden door amper te eten en enkel koffie te drinken, te roken en dieetpillen te slikken
Met de slagzin 'starving for perfection' (honger lijden om perfectie te creëren) moedigen de sites aan om niet meer dan 500 calorieën per dag op te nemen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is nochtans 2.000 voor vrouwen en 2.500 voor mannen. Daarnaast halen de websites ook 'thinspiration' (dunspiratitie, of inspiratie om mager te zijn) bij superslanke celebrities zoals Katie Holmes, Miranda Kerr en Kate Moss.
Gevaarlijke websites dus, zeker als je weet dat steeds meer jonge meisjes ze bezoeken. Volgens onderzoek bezochten maar liefst 500.000 Britse meisjes het afgelopen jaar zo'n site. Eén op vijf van hen was amper 6 à 11 jaar oud.
Veel van de pro-anorexiawebsites worden opgestart door mensen die zelf kampen met een eetstoornis. "Het begint met een individu die zijn ervaringen wil delen. Als ze dan gevolgd worden door anderen, presenteren ze zichzelf als een soort godin", zegt onderzoekster dr. Emma Bond van de University Campus Suffolk in Ipswich.
"Toen ik in januari begon met het onderzoek, ontdekte ik bijvoorbeeld een website van een meisje die zichzelf verafschuwde omdat ze een paar kilo's was bijgekomen met Kerstmis. Om de controle terug te krijgen, besloot ze drie dagen te vasten", vertelt dr. Bond. "In minder dan twee uur had ze 36 volgers die haar prachtig vonden en haar zelfs een inspiratiebron noemden. "Ik vast alleen door jou"", klonk het bij de volgers.
Sommige van de meisjes posten ook foto's van hun magere lichamen met weinig kleren op hun blogs én op sociale media zoals Facebook en Twitter.
"Dat zorgt ervoor dat ze benaderd worden door mensen die de foto's willen verkopen op pornosites, want er is zeker een markt voor 'magere porno'", weet Bond. "De meisjes zelf zijn zich echter niet bewust van dat gebruik. Ze voelen zich geliefd, mooi en aantrekkelijk als iemand hen aanspreekt. Het geeft hen het gevoel dat ze erbij horen."
Anorexia vs. boulimie Volgens officiële cijfers krijgt 1 op de 200 vrouwen en 1 op de 2.000 mannen te maken met een eetstoornis. Heel wat experten denken echter dat het cijfer nog veel hoger ligt, aangezien veel patiënten erin slagen om hun aandoening te verbergen voor artsen, vrienden en familie..
Ongeveer 8 procent van de vrouwen en 1 procent van de mannen krijgt dan weer te maken met boulimie. Daarbij worden grote hoeveelheden voedsel opgenomen, waarna ze zichzelf doen braken of laxeermiddelen gebruiken.
Dokters geloven dat de eetstoornissen vaker voorkomen bij mensen die perfectionistisch zijn, zich veel zorgen maken of vaak depressief zijn. Volgens experten ligt de 'size zero'-obsessie van de maatschappij aan de basis voor de recente stijging van het aantal eetstoornissen. We mogen echter ook niet vergeten dat ze kunnen uitgelokt worden door een stressvolle gebeurtenis, zoals een sterfgeval, gepest op school of een scheiding van de ouders. (br.hln)
Een vete tussen twee groepen olifanten in het Noorder Dierenpark Emmen in Nederland is volledig uit de hand gelopen. De dikhuiden strijden sinds het overlijden van hun leidster om de macht en maken elkaar daarbij het leven zuur. Vier olifanten moeten nu vertrekken. Ze zijn gratis af te halen in Emmen. "We hebben alles geprobeerd, maar de dieren blijven elkaar naar het leven staan."
"Het is een ontzettende rotsituatie," zegt Krista Nijstad (34), al 14 jaar verzorgster van de olifanten in het Noorder Dierenpark aan het AD. "Ik ken ze goed genoeg om te zien dat ze niet goed in hun vel zitten en ernstig lijden onder de stress. Maar we hebben alles geprobeerd, en er is niets wat werkt. Het enige wat we kunnen doen, is ze uit elkaar halen."
De ruzies en intriges in het olifantenverblijf, met een verhaallijn haast ingewikkelder dan die van een soap, ontstonden op een wel heel dramatische manier. De onbetwiste leidster van de Emmer kudde, Htoo Khin Aye, zakte op 1 juni van dit jaar door haar poten, en verpletterde daarbij haar pas 3 weken oude zoontje, Later overleed ze zelf ook, aan de gevolgen van een baarmoederlijke bloeding.
Na de dood van de leidster ontstond een machtsvacuüm in de kudde dikhuiden, waarbinnen de vrouwtjes de dienst uitmaken. De oudste dochter van de overleden Htoo Khin Aye kwam in conflict met het oudste vrouwtje van de kudde met als inzet het leiderschap. De dames pestten elkaar tot op het eindeloze af, daarbij geholpen door hun eigen zussen, zoons en dochters.
"Ze duwden elkaar, trompetterden tegen elkaar, klapperden woest met hun oren, het was niet meer te houden," zegt de woordvoerder van het dierenpark, Wybren Landman. "Bij veel soorten in het dierenrijk gaat de strijd om de macht net zo lang door tot er eentje eieren voor zijn geld kiest en de andere als meerdere erkent. Maar bij olifanten werkt dat niet zo."
In Emmen geldt voorlopig een gewapende vrede. De dieren worden met alle middelen - lees een traliehek met spijlen zo dik als boomstammen - uit elkaar gehouden.
De oplossing is een definitieve scheiding tussen de twee rivaliserende kuddes. De kleinste groep van vier is, echt waar, gratis af te halen in Emmen. "We hebben nu bekendgemaakt aan de andere dierentuinen in de wereld dat de olifanten beschikbaar zijn," zegt Wybren Landman. "Dus dierentuinen die er naar op zoek zijn, kunnen bij ons aankloppen. Als er een geschikte gegadigde is, willen wij natuurlijk zelf ook eerst nog wel zeker weten of het een geschikte plek is. Maar daarna kunnen ze weg. Ik denk dat dat binnen nu en een paar maanden zal gebeuren." (br.hln)
Billy
Paul (Philadelphia, 1 december 1934) is een Amerikaans soulzanger. Hij
won een Grammy Award voor zijn vocale prestaties in het nummer "Me and
Mrs. Jones". In feite was dat ook zijn enige nummer 1-hit tijdens de
laatste drie weken van 1972.
Op zijn elfde begon hij als diskjockey bij een radiostation en later zou hij zelf muziek maken.
Kinderen met schisis kunnen met kunstbot succesvol behandeld worden. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek. De meest bekende vorm van schisis is een hazenlip.
Schisis is een aangeboren afwijking waarbij iemand een spleet in zijn bovenlip, kaak of gehemelte heeft. Normaal gesproken groeien bij een embryo de linker- en rechterhelft van die lichaamsdelen aan elkaar vast. Door een foute communicatie van de genen gebeurt dat niet bij schisispatiënten.
Dit kan nu verholpen worden door korrels van keramisch materiaal aan te brengen in de spleet, een soort kunstbot. Daarin zit een kalkachtige stof waar echt bot deels uit opgebouwd is. De korrels trekken botvormende stamcellen aan, die zich daaraan vasthechten. Vervolgens groeit de spleet grotendeels dicht en kunnen er zelfs gewone tanden uit gaan groeien.
Tot nu toe werden kinderen met schisis behandeld door een stukje bot uit hun bekken of uit de kin te halen en in de de kaak te zetten. Dat kon dan wel bijwerkingen in de vorm van beschadigingen of zenuwpijn opleveren.
Inmiddels zijn zes kinderen succesvol behandeld met het kunstbot. Komende tijd zullen nog twintig andere kinderen van rond de tien jaar ermee geholpen worden. Gemiddeld heeft 1 op de 800 pasgeborenen een lip-schisis of lip-kaak-gehemelteschisis. Een schisis bij alleen het gehemelte komt voor bij 1 op de 2000 baby's. (br.hln)
De tarieven voor elektriciteit en voor gas zullen vanaf januari fors stijgen. Experts gaan ervan uit dat de elektriciteitsprijzen zo'n 10 à 15 procent zullen toenemen. Voor de gasprijzen zou de verhoging tussen 9 à 13 procent schommelen. Dat staat in de kranten L'Echo en De Tijd.
Sinds april mogen energieleveranciers hun tarieven niet meer optrekken, maar dat verbod vervalt op 1 januari. De regering had tegen dan een nieuw akkoord moeten vinden over maximumprijzen voor energie, maar dat lukt niet meer. Johan Vande Lanotte (sp.a), minister van Consumentenzaken, en Melchior Wathelet (cdH), staatssecretaris voor Energie, raken het niet eens. En zelfs mocht de kern nog snel een akkoord vinden, kan dat niet meer voor april 2013 in een KB gegoten worden.
Daarom kan vanaf januari de markt opnieuw spelen. En dat tot 1 april, de zogenaamde transitieperiode. De prijzen voor gas en elektriciteit zijn in de winter sowieso duurder dan in de zomer, maar toch wordt ervan uitgegaan dat de marktcontext is gewijzigd. Veel Belgen zijn van leverancier veranderd om goedkopere tarieven te bekomen.
Door het bevriezen van de prijzen zijn de energieleveranciers de afgelopen maanden 200 miljoen euro misgelopen, schat consultant Sia Partners. (br.hln)
Je voedert de restjes van het avondeten wel eens aan de hond... maar kan dat ook voor de kat? Soms wel, soms niet.
Mag wel:
- Gekookt, gebakken en gebraden vlees is gezonder voor je kat dan het verwerkte kattenvoer. Kijk wel uit met te veel kruiden: overweeg om de kruiding bij serveren te doen (of aan de eter zelf over te laten).
- Gestoomde, gekookte of gepureerde groenten kunnen perfect. Vermengd met een beetje vlees of kattenvoer, gaan verrassend veel katten het opeten.
Liever niet:
- Vetrestjes, te zure voeding of korsten, zoals van pizza. Alleen gezonde voeding houdt het verteringssysteem van je kat in orde.
- Zuivel: dat is een ramp voor zijn vertering
- Te grote hoeveelheden tonijn: katten zijn er dol op, maar door de aanwezige kwik kan een te grote portie je kat vergiftigen. Restjes (blik)tonijn kunnen geen kwaad, maar serveer het met mate.
- Druiven of rozijnen: dit kan nierfalen veroorzaken bij je kat. Let dus op voor rozijnenbrood met kaas, of zoete vleesbereidingen (br.hln)
In de Amsterdamse zoo Artis vecht een babygirafje dat gisterennacht geboren is voor zijn leven. De dierenarts vermoedt dat het kalfje te vroeg geboren is, omdat het beestje nog niet kan staan. Het is nog niet duidelijk of het dier het gaat overleven.
De verzorgers zijn de hele dag bij het dier gebleven, en proberen de lichaamstemperatuur op peil te houden met warmtelampen, dekens en zakken warm water. Vannacht zullen de verzorgers in de giraffenstal slapen om het jonge mannetje af en toe te helpen met opstaan, melk te geven en warm te houden.
Niemand kan op dit moment zeggen of het dier zal overleven, maar Artis hoopt dat het girafje na enkele dagen sterk genoeg is om zelf te staan. Als dit zo is, zijn de kansen dat het dier het redt groot. Het is de bedoeling dat hij onderdeel van de kudde blijft, en daarom wordt hij niet bij moeder Kadja weggehaald. Dit is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de giraf.(br.hln)
Steeds meer mensen kampen met nieuwe slaapstoornis
Steeds meer mensen kampen met nieuwe slaapstoornis
In plaats van dat je zoals bij insomnia kampt met volledig slapeloze nachten, kampen steeds meer mensen met zogenaamd semi-somnia. Dit zijn korte momenten van een verstoorde slaap. Volgens experts is dit even schadelijk voor je gezondheid als echte slapeloosheid.
Patiënten die kampen met semi-somnia worden elke nacht gedurende een half uur wakker, ze liggen soms ook een te piekeren in bed omdat hun gedachten op volle toeren blijven draaien. Professor Nerina Ramlakhan: "Patiënten met semi-somnia slapen wel lang genoeg, maar ze worden niet uitgerust wakker. Ze verwerken 's nachts nog veel informatie, waardoor het brein van patiënten nog steeds erg actief is."
Onderzoeker Jean Gomes: "Ik heb vijf jaar 30.000 Britse patiënten bestudeerd en waarschijnlijk is technologie de voornaamste oorzaak van dit probleem. Mensen kampen al eeuwenlang met stress, dit verstoorde de slaap, maar vroeger was er een duidelijkere scheiding tussen werk en thuis: als je het kantoor verliet, kon je je ook helemaal ontspannen. Ook al had je een stresserende dag op het werk, je hersenen konden 's nachts deze problemen verwerken waardoor je 's ochtends fris wakker werd. Nu controleren we Facebook na als we naar televisie kijken, ons brein is in een constante staat van opwinding. Wanneer het bedtijd is, kan dit grote problemen veroorzaken."
Als je slaapt, gebeuren er drie dingen in de hersenen: doordat het donker wordt, neemt de productie van het hormoon melatonine af, onze lichaamstemperatuur daalt en je lichaam en geest ontspannen zich, waardoor je zenuwsysteem zich uitschakelt. Nieuwe technologieën storen elk van deze stappen. Een fel scherm kan het niveau van melatonine met bijna een kwart beperken. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die blootgesteld worden aan stralingen van gsm's voor ze gaan slapen meer tijd nodig hebben om in de diepste slaapfase te geraken en deze duurt ook minder lang.
Tijdens de slaap verwerkt het brein informatie die we overdag opgenomen hebben. Doordat op het internet nu zoveel informatie beschikbaar is, kan dit te veel worden. Hierdoor zitten we 's nachts langer in de fase waarin we informatie verwerken en minder in de diepe slaapfase die we nodig hebben om onszelf te verfrissen. Hierdoor word je moe wakker. (br.hln)
De Duitse regering wil seks met dieren weer verbieden. Het verbod werd bij de hervorming van het Duitse strafrecht in 1969 opgeheven, maar woensdag spreekt de landbouwcommissie van de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, over een wetsvoorstel om seksuele contacten tussen mens en dier weer strafbaar te maken. Wie het verbod overtreedt, kan rekenen op een boete tot 25.000 euro.
Experts hebben op het verbod aangedrongen, omdat volgens hen veel dieren in Duitsland seksueel worden misbruikt. Er zijn boerderijen die de dieren speciaal voor zulke praktijken verhuren. Naar verwachting spreekt de Bondsdag zich midden december over het verbod uit. (br.hln)
Tips om het feestseizoen te overleven zonder 'eetkater'
Tips om het feestseizoen te overleven zonder 'eetkater'
Met de vele feestmaaltijden in het verschiet is het dringend tijd om wat eettips op een rijtje te zetten die jou, maar vooral je lichaam, zullen beschermen tegen overdaad.
1. Ondanks de overvloed aan uitgebreide maaltijden is het belangrijk tijd te maken voor het ontbijt. Hiermee verzeker je jezelf van een zwoegend metabolisme dat klaar staat om het feestmaal in spe te verteren. Een lekkere omelet of een stevige havermoutpap zijn goede opties om je voldoende energie en een langdurig voldaan gevoel te geven.
2. Wie na het werk vrijwel onmiddellijk in de richting van het familiefeest moet vliegen, zorgt best voor een voedzame lunch. Zo kom je niet in de verleiding om onderweg snel naar fastfood te grijpen. Mik op een vezel- en proteïnerijk middagmaal en schrap zeker geen (volkoren) koolhydraten van het menu.
3. Blijf zeker en vast ook goed gehydrateerd. Met alle heisa rond de feesten, vergeet je al snel de basics, zoals het drinken van voldoende water. Hydratatie is de sleutel tot een goed werkend lichaam. Drink daarom voldoende water voor, tijdens en na het consumeren van alcohol.
4. Probeer te vermijden dat je eet om te eten. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar voor je het weet grijp je nog naar die extra knabbel, gewoon omdat het voor je neus staat. Wees dus 'voedselbewust' en vraag jezelf even af of je die zoveelste grabbel in de kom chips echt nog wel nodig hebt. Mik bovendien altijd eerst strategisch op rauwkost of andere gezonde opties.
5. Zadel jezelf niet op met een 'eetkater', want niet alleen een overdosis alcohol kan je rotslecht doen voelen. Probeer daarom zeker vette voeding en koolhydraatbommen als wit brood en witte pasta aan banden te leggen. Ga indien mogelijk voor volkoren varianten en granenrijke voeding en wees alert voor moeilijk verteerbare gerechten. (br.hln)
Een uitzonderlijk fototoestel van het merk Leica, type MD3, uit 1955, is vandaag op een veiling in Wenen onder de hamer gegaan voor maar liefst 1.680.000 euro. Dit is een recordbedrag voor een dergelijk toestel.
Het was de gerenommeerde fotogalerij Westlicht die het toestel (serienummer M3D-2), dat ooit toebehoorde aan de Amerikaanse fotograaf Davis Douglas Duncan toen die voor het magazine Life werkte, te koop aanbood.
Vrijdag verwisselde een uitzonderlijk lot van 2.456 foto's en 2.144 dia's van de NASA al voor 200.000 euro van eigenaar. Een ander lot van foto's gewijd aan de Russische ruimtevaart werd geschat op 60.000 euro. (br.hln)