Kinderen met gescheiden ouders zien hun grootouders minder dan leeftijdgenootjes met getrouwde ouders. Vooral het contact met de grootouders aan vaderskant vermindert drastisch. Dat stellen sociologen Maaike Jappens en Jan Van Bavel van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Als ouders gescheiden zijn, zien kinderen hun grootouders minder frequent, vooral die van vaderskant. Meer dan 10 procent van de kinderen met gescheiden ouders heeft zelfs helemaal geen contact meer met de grootouders van vaderskant. Sociologen Maaike Jappens en Jan Van Bavel baseerden zich voor het onderzoek op data van meer dan 1.000 10- tot 25-jarige inwonende kinderen en hun ouders die deelnamen aan de rondvraag 'Scheiding in Vlaanderen'.
Dat een echtscheiding in vele gevallen tot minder contacten met grootouders van vaderskant leidt, kan volgens de sociologen voor een groot deel verklaard worden door de verblijfsregeling van de kinderen. "De meest voorkomende regeling in Vlaanderen is dat kinderen van gescheiden ouders bij hun moeder wonen en eventueel tweewekelijks tijdens het weekend bij hun vader. Die kinderen zien hun oma en opa van moederskant even vaak als kinderen met nog steeds gehuwde ouders", zeggen de sociologen.
Als de kinderen minstens de helft van de tijd bij de vader wonen, springen zijn ouders wel vaker in bij zorg en opvang en is er dus meer contact met de grootouders. "Dit onderzoek suggereert dat de verblijfsregeling niet alleen gevolgen heeft voor ouders en kinderen maar ook voor de verschillende grootouders." (br.hln)
Zwaluw weer thuis na barre tocht van 17.000 kilometer
Zwaluw weer thuis na barre tocht van 17.000 kilometer
Ornithologen hebben zwaluwen uitgerust met chips, en zo ontdekt dat een exemplaar het afgelopen jaar een tocht van maar liefst 17.000 kilometer heeft afgelegd.
De zwaluw kreeg de chip geïmplanteerd in mei 2011. Ruim een jaar later blijkt het beestje een reis te hebben afgelegd die het bijna met het leven moest bekopen. Tijdens de terugreis vanuit zuidelijk Afrika kwam de vogel in een zandstorm terecht boven de sahara.
Hij besloot honderden kilometers terug te vliegen richting het zuiden om uit te rusten en te wachten tot de storm voorbij was. Het beestje kwam met een maand vertraging terug in het Nederlandse Culemborg, waar de chip werd uitgelezen.
Volgens de Nederlandse Vogelbescherming is de populatie van de boerenzwaluw bij onze noorderburen de afgelopen 30 jaar met de helft afgenomen, maar de vogel staat niet op de lijst van beschermde diersoorten.
Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
Stadsvogel gebruikt peuken in nest als parasietbestrijding
Heeft u ook wel eens een vogeltje met een sigarettenpeuk zien vliegen en vreesde u toen voor het leven van het diertje? Wees gerust, ze eten het niet op maar gebruiken de peuken voor de bouw van hun nest.
In tegenstelling tot mensen lijken vogels alleen maar te profiteren van sigaretten. Mexicaanse wetenschappers ontdekten dat sigarettenpeuken in nesten van veel voorkomende stadsvogels het aantal parasieten drastisch doet afnemen. De vogels lijken zich dus aan te passen aan hun stedelijke leefomgeving.
Om dit te onderzoeken bevestigde het team Constantino Macías Garcia van de National Autonomous University van Mexico een soort warmteval aan de nesten van 55 mussen en vinken. Als parasieten hier op af kwamen, bleven ze vastplakken aan een plakband.
Nadat de vogels het nest hadden verlaten, werden de nesten verzameld en geanalyseerd. Uit de analyse bleek dat hoe meer peuken een nest bevatte, des de minder parasieten er op het plakband zaten. Bovendien ontdekten de Mexicaanse wetenschappers dat nesten met gebruikte peuken tot wel 60 procent minder parasieten aantrokken.
Het is nog onduidelijk of de vogels de peuken ook voor dit doeleinde gebruiken. 'Het is ook goed mogelijkheid dat de vogels de peuken voor isolatie gebruiken uit gebrek aan veren of dons', zegt Macías Garcia tegen New Scientist.
Opvallend was wel dat de nesten vooral Marlboro sigaretten bevatten. 'Ik weet niet of dit aan de smaak van de vogels of die van de studenten ligt,' zegt coauteur Montserrat Suárez Rodriguez. (br.hln)
Als je het aan de moderne vrouw vraagt, dan zijn de mannen van vandaag geen 'echte mannen' meer. Twee op de drie vrouwen zijn er namelijk van overtuigd dat ze bepaalde traditionele mannelijke klusjes, zoals het herstellen van computers, niet meer kunnen uitvoeren.
De meerderheid moet echter wel toegeven dat hun man de gewone basisklusjes wél kan uitvoeren. Het gaat bijvoorbeeld om gras afrijden, fotokaders ophangen of de vaat doen.
Maar als het gaat over kapotte computers en auto's, dan kunnen de meeste mannen het niet oplossen. Nochtans vindt bijna de helft van de ondervraagde vrouwen ze in staat zouden moeten zijn om een computer te upgraden, zodat hij weer sneller werkt. Drie op de vier vinden dan weer dat het herstellen van een auto een echte mannenzaak zou moeten zijn.
Het zijn echter niet alleen de vrouwen die vinden dat moderne mannen niet meer al hun vaardigheden hebben, want ook zelf zijn ze het daarmee eens. De mannen die deelnamen aan de enquête van computerspecialist Crucial.com gaven toe dat ze inderdaad waardeloos zijn voor bepaalde taken.
Meer dan de helft van hen (51 procent) bekende het upgraden van een harde schijf 'verwarrend' te vinden. Daarnaast gaf een kwart ook toe dat het vervangen van de olie van een auto niet zou lukken. Kan jij / jouw man het wel? (br.hln)
Vrouwen die vitamine D-supplementen nemen, kunnen het risico op de ziekte van Alzheimer verminderen. Twee nieuwe studies tonen namelijk aan dat een tekort aan vitamine D op middelbare leeftijd het risico op de aandoening verhoogt.
De eerste studie gebeurde in het Franse Toulouse, waar de gegevens van 500 vrouwen werden bestudeerd. Onderzoeksleider dr. Cedric Annweiler stelde er vast dat vrouwen die Alzheimer ontwikkelden een gemiddelde vitamine D-opname hadden van 50,3 microgram per week. Ter vergelijking: vrouwen die niet te maken kregen met een vorm van dementie, namen 59 microgram op.
Opvallend was wel dat vrouwen met een andere vorm van dementie nog meer vitamine D opnamen: gemiddeld 63,6 microgram per week. De studie toont dus aan dat vitamine D vooral een rol speelt in de ontwikkeling Alzheimer, een zeer erge vorm van dementie die de patiënt gedesoriënteerd, agressief en vergeetachtig maakt.
Een tweede studie werd uitgevoerd in de Verenigde Staten, waar ook bleek dat vrouwen met een lage opname van vitamine D meer kans hadden op cognitieve achteruitgang. Het team van Yelena Slinin kwam tot die conclusie na een analyse van het vitaminegehalte van 6.257 oudere vrouwen. Die proefpersonen werden ook onderworpen aan een cognitieve test.
Het resultaat was duidelijk: een vitamine D-gehalte van minder dan 20 nanogram per milliliter bloedserum, was gelinkt aan een hogere kans op mentale achteruitgang.
Verschillende experten onderlijnen dan ook het belang van een voldoende hoge opname van vitamine D, zowel door blootstelling aan de zon, door het kiezen van de juiste voeding als door het nemen van vitaminesupplementen. (br.hln)
De Amerikaanse overheid luidt de alarmbel over het zogezegde einde van de wereld deze maand. "Spijtig genoeg hebben die geruchten veel mensen bang gemaakt, vooral kinderen," stelt het Witte Huis op de blog USA.Gov. "De wereld zal niet vergaan op 21 december 2012, noch op een andere dag in 2012."
NASA-astronoom David Morrison vertelt de site dat hij minstens een keer per week een bericht krijgt van een jongere - zo jong als elf - die zegt ziek te zijn of zelfmoord te overwegen wegens de aankomende apocalyps.
Volgens de Amerikaanse overheid is er helemaal geen einde van de wereld voorspeld door een kalender van de Maya's, geen komeet op komst die de Aarde zal doen ontploffen, en ook geen verborgen planeet die komt knoeien met de polariteit van de Aarde. Het bericht verzekert dat ook veel andere theorieën niet kloppen.
De NASA zei vorige maand nog dat onze planeet meer te vrezen heeft van de kwalijke gevolgen van de klimaatopwarming en de mens zelf. "De grootste bedreiging voor de Aarde in 2012, op het einde van dit jaar en in de toekomst, komt gewoon van het menselijk ras zelf," aldus heliofysicus Mitzi Adams van NASA's Marshall Space Flight Center aan LiveScience.
De Verenigde Staten zijn niet de enige overheid die het nodig vindt voorspellingen over het einde van de wereld tegen te spreken. Ook de Russische minister van Noodsituaties stelde de bevolking vrijdag gerust dat hij "toegang heeft tot manieren om in het oog te houden wat er op de planeet Aarde gebeurt," en dat hij met zekerheid kan zeggen dat de wereld niet zal eindigen in december. Hij erkende echter wel dat de Russen nog altijd kwetsbaar zijn voor "sneeuwstormen, ijsstormen, tornado's, overstromingen, transportproblemen, problemen met de voedselvoorraad en pannes van de voorzieningen voor verwarming, stroom en water." (br.hln)
De voorbije strenge winters hebben ertoe geleid dat veel minder broedvogels in onze streken verblijven. Zo komen fuut en waterhoen respectievelijk 36 en 37 procent minder vaak voor, en de goudhaantjes en zwarte mezen respectievelijk 48 en 57 procent minder. Dat staat in het tijdschrift INBO Vogelnieuws dat verschijnt op maandag 10 december.
De voorbije twee winters kenden een erg koude periode met veel sneeuw en ijs. Vele vogelsoorten zoeken in de winter warmere oorden op, maar vele standvogels blijven hier door ons gematigd klimaat. Verwacht werd dat vorstgevoelige soorten na de voorbije twee winters serieuze klappen zouden krijgen. Traditioneel komen watervogels in de problemen zodra de ijsbedekking aanhoudt, maar minder bekend is dat ook sommige zangvogels in de problemen komen.
Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) vergeleek de cijfers van de periode 2007-2009 met 2010-2012, en stelde vast dat soorten als fuut en waterhoen afnamen met respectievelijk 36 en 37 procent. In de bossen en tuinen nam ook het aantal groene spechten (-17 procent), goudhaantjes (-48 procent), zwarte mezen (-57 procent) en winterkoningen (-15 procent) sterk af. Andere metingen wezen al op een forse terugloop van de ijsvogel en blauwe reiger.
Tuinvogels zoals de merel, koolmees, pimpelmees en Turkse tortel houden wel stand en nemen soms zelfs toe. Zij profiteren van de vele voedertafels in onze tuinen. "Afnames bij algemene soorten door winterse omstandigheden zijn normaal in ons klimaat en wanneer er zachtere winters voorkomen, zullen die soorten zich naar verwachting weer snel herstellen", zegt Glenn Vermeersch van het INBO. (br.hln)
Brief en manuscript Napoleon geveild voor 560.000 euro
Brief en manuscript Napoleon geveild voor 560.000 euro
Een gecodeerde brief waarin Napoleon aankondigt het Kremlin te willen opblazen, is in Fontainebleau geveild voor 187.500 euro. Een behoorlijk bedrag, maar niet het hoogste dat vandaag werd opgehaald: een manuscript van Napoleon op Sint-Helenaging voor 375.000 euro onder de hamer. Koper was in beide gevallen het Museum voor Brieven en Manuscripten in Parijs.
Beide historische voorwerpen hebben meer opgebracht dan verwacht: de gecodeerde brief was geschat op 10.000 tot 15.000 euro, het manuscript tussen 60.000 en 80.000 euro.
Napoleon schreef de brief op 20 oktober 1812, een dag nadat hij zich uit het centrum van Moskou had teruggetrokken. De brief was ondertekend met 'nap' en gericht aan Hugues-Bernard Maret, de minister van Buitenlandse Zaken van Napoleon. Hij vraagt onder meer levensmiddelen en rijdieren omdat een Siberische koude is neergestreken over de regio rond Moskou.
In het laatste manuscript van keizer Napoleon op Sint-Helena wordt de veldtocht in Rusland gerechtvaardigd. Het document telt meer dan 310 pagina's en is geïllustreerd met 44 tekeningen.
Nog nooit hebben zoveel Vlaamse gezinnen een beroep moeten doen op een sociale netbeheerder. Het gaat nu al om 112.173 energieaansluitingen bij Vlaamse gezinnen, 1.800 meer dan in 2011. Dat bericht Gazet van Antwerpen. De sociale netbeheerder vangt gezinnen op nadat ze door hun commerciële energieleverancier zijn gedumpt, meestal omdat ze een of meerdere elektriciteits- of gasfacturen niet hebben betaald.
"Het blijft een hoog aantal, maar de stijging is wel minder sterk dan in andere jaren", zegt Simon Van Wijmeersch, woordvoerder van netbeheerder Eandis, in de krant. "De energieprijs is dit jaar minder sterk gestegen en het was een zachtere winter. Ook de OCMW's spelen korter op de bal."
De Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) houdt haar hart vast voor komende winter. "Als er echt een koudeprik komt, gaan de cijfers nog sterker de hoogte in", voorspelt woordvoerster Nathalie Debast. Ook de waterfactuur betalen blijft voor veel mensen een probleem. Vorig jaar is het water bij 4.470 Vlaamse gezinnen volledig afgesloten. Dat is dubbel zoveel als in 2010. (br.hln)
Zo voelen we ons sexy: met stiletto's en rode lippen
Zo voelen we ons sexy: met stiletto's en rode lippen
Een Britse vrouw voelt zich het meest aantrekkelijk als ze gladgeschoren benen heeft, nieuw ondergoed heeft aangetrokken en net een compliment heeft gekregen, dat blijkt een Britse rondvraag. Hoge hakken, rode lippen en een diepe decolleté komen ook in de top zes van de meest sexy attributen.
Gelakte nagels, opgestoken haar en nippen aan een glas wijn helpt dames zich ook sexy te voelen. Een op de tien vrouw meent aantrekkelijk te zijn wanneer ze diamanten draagt, 80 procent voelt zich slanker met hoge hakken. De helft van de dames voelt zich beter wanneer haar make-up en kapsel verzorgd is. Een vrouw op de twintig doet elke dag moeite om zich sexy te voelen, 19 procent zegt dat ze hier nooit tijd in investeert.
Naast kledij, haar en make-up, heeft zelfvertrouwen de grootste impact op het sexappeal van vrouwen. De grens tussen sexy en ordinair is wel dun. Een diepe decolleté is volgens 40 procent sexy, maar ordinair volgens 60 procent. Haast iedereen is het er wel over eens dat tatoeages, een overdaad aan make-up en zichtbare slipjesranden een grote afknapper zijn.
Meer dan de helft van de 2000 ondervraagde Britse vrouwen wil sexy voor haar partner zijn, 18 procent kleedt zich uitdagend om te krijgen wat ze wil. Driekwart tut zich op om een date vast te krijgen, een op de tien doet het zelfs om hun auto gemaakt te krijgen. Britse dames spenderen gemiddeld 17 minuten aan het zich klaarmaken voor een normale dag, voor een heus avondje uit zijn ze hier gemiddeld 40 minuten mee bezig.
Vrouwen voelen zich sexy met gladgeschoren benen en hoge hakken.
Een op de vijf vrouwen tut zich vaak op om thuis te blijven, een derde zegt dat ze in huis regelmatig jarretelles en hoge hakken draagt. Vier op de tien voelt zich het meest aantrekkelijk wanneer ze helemaal niets dragen in bed, een kwart verkiest een sexy nachtjurkje, 20 procent opteert voor het comfort van een pyjama. Meer dan de helft van de vrouwen is fan van zwarte lingerie, rood komt op de tweede plaats. 29 procent draagt regelmatig een setje dat bij elkaar past.
De rondvraag werd uitgevoerd door de webshop voor lingerie Boux Avenue. "Enkele subtiele veranderingen kunnen een dame het gevoel geven dat ze sexy is. Hoge hakken en lipstick veranderen ons uiterlijk, hoe we ons voelen, maar mensen onderschatten het effect dat nieuw ondergoed op een vrouw kan hebben ondanks het feit dat haast niemand dit kan zien." (br.hln)
Nieuw sociaal taboe: 2 keer getagd worden in zelfde outfit
Nieuw sociaal taboe: 2 keer getagd worden in zelfde outfit
Verschijnen op een feestje in dezelfde outfit als een andere aanwezige, dat was nog niet zo lang geleden het ergste wat op sociaal modevlak kon gebeuren. Vandaag is er echter een nieuw taboe: twee keer in dezelfde outfit getagd worden op Facebook. Om dat te vermijden, kopen heel wat meisjes elke week een nieuwe feestjurk.
Dat is althans wat 80 procent van de vrouwen in een enquête van AX Paris onthulde. Zij krijgen vanaf maandagmiddag al stress over de outfit die ze op zaterdagavond zullen dragen. 62 procent koopt die ten laatste op dinsdag.
Eens de jurk gedragen is, belandt die in de kast. Maar liefst 72 procent van de ondervraagden weigert namelijk om twee keer dezelfde outfit aan te trekken voor een feestje. Eén op drie zou zelfs een avondje uit afzeggen als ze geen nieuwe outfit heeft om aan te trekken.
Andere vrouwen wagen het dan weer wel om meerdere keren dezelfde outfit aan te trekken, maar vermijden een Facebook-misstap door te spelen met accessoires. Dat kan je echter maximum drie keer doen met één jurk.
Sociale media zoals Facebook, Twitter en Instagram spelen al een tijdje een belangrijke rol in de onzekerheden en modezorgen van vrouwen. Het is tegenwoordig zelfs zo dat een vrouw de 'likes' op een foto belangrijker vindt dan een compliment van de eigen partner. 40 procent beschouwt die 'likes' als de belangrijkste beïnvloeder van hun humeur. Het aantal 'likes' kan een avondje uit dan ook doen slagen of doen falen. (br.hln)
Wie in Nederland een kerstboom wil kopen, moet er dit jaar snel bij zijn. De vorst eerder dit jaar beschadigde veel bomen, die daardoor niet kunnen geoogst worden.
Door de vorst ontberen de bomen uit bijvoorbeeld de Ardennen, Duitsland en Denemarken aan kwaliteit. Knoppen zijn stukgevroren, waardoor bijvoorbeeld de populaire Nordmann Spar maar beperkt leverbaar is.
De verwachting is dat er binnenkort nauwelijks meer kerstbomen verkocht kunnen worden door Nederlands-Limburgse tuincentra. Of het in ons land ook problematisch is, is af te wachten. (br.hln)
U verkiest geld voor kerst (maar u krijgt cadeaubonnen)
U verkiest geld voor kerst
De Belgen krijgen het liefst baar geld als kerstcadeau, maar zullen dit jaar zelf vooral een cadeaubon onder de kerstboom leggen. Dat blijkt uit de kerststudie van consultant Deloitte. Daarbij geven bijna vier op de tien Belgen aan minder dure geschenken te zullen kopen.
Deloitte bevroeg 18.587 consumenten in 18 Europese landen over hun aankoopintenties voor de eindejaarsperiode. Aan de studie namen 1.214 Belgen deel. Het gaat om de vijftiende editie van de studie.
De meerderheid van de Belgische respondenten (38 procent) is van plan om cadeaubonnen te schenken. Dan volgen boeken (33 procent), cosmetica of parfum (22 procent), cd's (22 procent) en juwelen of horloges (19 procent).
Slechts 18 procent van de consumenten is van plan om ook daadwerkelijk cash geld te geven, terwijl 47 procent dat het liefst zou hebben. Boeken (39 procent), cadeaubonnen (37 procent), reizen (34 procent) en een restaurantbezoek (33 procent) vervolledigen de top vijf van meest gewenste geschenken.
Deloitte merkt op dat de prijsgevoeligheid in België is toegenomen. "Belgische consumenten geven aan dat ze dit jaar waarschijnlijk goedkopere cadeaus zullen kopen en dat ze op zoek gaan naar afgeprijsde producten of geschenken", luidt het.
Vorig jaar dachten de Belgische consumenten 574 euro te zullen uitgeven, maar dat werd uiteindelijk 544 euro. Dit jaar begroten de Belgische gezinnen hun uitgaven voor de eindejaarsfeesten -aan cadeaus, voeding, drank en sociale activiteiten- op 559 euro. Dat is de laagste raming sinds het begin van de economische crisis in 2008, aldus Deloitte. (br.hln)
Mysterie onvindbaar eiland in Stille Ocenaan opgelost
Mysterie onvindbaar eiland in Stille Ocenaan opgelost
Een Nieuw-Zeelandse onderzoeker heeft het mysterie van het spookeiland in de Stille Oceaan ontrafeld. Het eiland staat op Google Earth en in de grote wereldatlassen, maar is onvindbaar in de oceaan zelf. Volgens de onderzoeker is de fout in de atlassen te wijten aan de informatie die een walvisvaarder in 1876 doorgaf.
Het eiland is op de digitale atlas Google Earth halverwege tussen Australië en de Nieuw-Caledonië in de Koraalzee te zien onder de naam 'Sandy Island'. In de Times Atlas of the World kreeg het de naam 'Sable Island'. Het eiland staat ook op maritieme kaarten, maar een team van Australische wetenschappers heeft geverifieerd dat er geen eiland te vinden is.
Shaun Higgings, een Nieuw-Zeelandse onderzoeker, dook in de archieven om het raadsel op te lossen. "Het eiland werd in de negentiende eeuw gesignaleerd door walvisvaarder 'Velocity'", aldus Higgings aan radiozender ABC. Hij meldde dat de kapitein berichtte over grote klippen en enkele zandeilandjes.
"Volgens mij is het mogelijk dat de walvisvaarders melding maakten van een rif dat aan de oppervlakte kwam drijven of dachten ze enkel maar dat ze een rif hadden gezien. Het is ook mogelijk dat ze een verkeerde locatie hebben doorgegeven", luidt het. "Het eiland is ooit op een kaart gezet en telkens opnieuw gekopieerd", besluit Higgins. (br.hln)
Kiki Dee, pseudoniem van Pauline Matthews, (Bradford, 6 maart 1947) is een Engelse zangeres.
In
de late jaren '60 werd ze bekend als blanke soulzangeres. Ze was de
eerste blanke Britse zangeres die bij het legendarische soul label
Motown onder contract kwam. Vanaf 1973 was ze de protegé van Elton John.
In die periode scoorde ze haar bekendste hits: "I've got the music in
me" (1974), het duet "Don't go breaking my heart" (1976) met Elton John
en "Star" (1981).
Vanaf 1984 richtte ze zich tevens op het acteren in (West End-)musicals.
Vanaf
medio jaren negentig vormt ze een duo met Carmelo Luggeri, met wie ze
voornamelijk in het Britse schnabbelcircuit optreedt.
Voeding wordt vaak in verband gebracht met gezondheid: een bepaalde hoeveel van die fruit, groenten, noten of drank zou dit of dat effect hebben op (de kans tot) het krijgen of net niet krijgen van een bepaalde ziekte. De Daily Mail liep langs bij enkele dokters en zij doorprikten deze 'gezondheidsclaims':
1) Margarine die de cholesterol verlaagt Aseem Malhotra, cardioloog bij de organisatie National Obesity Forum: "Ik zou er niets kopen dat beweert mijn cholesterol te verlagen, en dat zeg ik ook tegen mijn patiënten. Ten eerste zijn het dure producten, en ten tweede zijn ze artificieel: al die onnatuurlijke ingrediënten, dat kan niet goed zijn. Ten derde geloof ik niet dat er gezondheidsvoordeel uit te halen valt. Ze verlagen de cholesterol wel een beetje, maar er is niet bewezen dat het de kans op een hartaanval vermindert. En dat is nochtans cruciaal."
De dokter gaat zelfs nog een stapje verder: "Het hele gedoe over verzadigde vetten is overhypet. Ik raad mijn patiënten aan om gewone boter te eten, een heel klein beetje dan toch."
Een review van verschillende studies over in totaal 350.000 mensen kon geen sluitend bewijs leveren dat verzadigde vetten linkt aan hart- en vaatziekten. Meer en meer wordt zelfs aangetoond dat verzadigd vet net helpt om hartaanvallen te voorkomen, omdat het essentiële vitamines bevat, zoals vitamine A en D, en mineralen zoals calcium.
De Britse dokter staat niet alleen: in 2007 werd in ons land al eens gewaarschuwd dat cholesterolverlagende middelen best worden geconsumeerd na een advies van de dokter of diëtist, vooral omdat ze niet allemaal doen wat ze beweren.
In 2009 keurde de Europese unie twee producten goed (Benecol en Becel Pro-Activ). De producten zijn wel populair: in 2011 bleek dat één op vijf volwassenen regelmatig cholesterolverlagende producten gebruikt.
2) Wortelen om beter te zien Niet het gezondheidsgehalte van een wortel op zich staat ter discussie, wel hun effect op de ogen: "Iedereen denkt dat wortelen helpen om beter te zien, maar eigenlijk zijn ze niet beter dan de andere groenten", poneert Shamine Asif van de organisatie voor optometristen.
De mythe werd gestart in Wereldoorlog II, toen werd gesuggereerd dat de uitzonderlijke nachtelijke prestaties van de RAF (de Britse luchtmacht) was te wijten aan het eten van wortelen. Eigenlijk was het een trucje om een overaanbod aan wortelen weg te werken, maar het werkte: de consumptie van wortelen steeg scherp, en nam zo de druk weg van andere, veel schaarsere groenten.
Wil je echt groenten eten en je ooggezondheid verbeteren, dan kan je maar beter groene bladgroenten eten en wel drie tot vier keer per week. Deze kunnen beschermen tegen maculadegeneratie, een oogziekte waarbij de kegeltjes op het netvlies afsterven, waardoor niet meer scherp kan worden gezien.
3) Smoothies "Een smoothie is een betere keuze dan frisdrank en ja, het bevat enigszins fruit. Maar ze zijn echt niet zo gezond als ze willen doen geloven, vooral niet als ze melk, siropen, suiker, pindakaas of chocolade bevatten. Dat zijn veel extra calorieën, en de suikers in fruit zorgen al voor een pak calorieën meer", zegt diëtiste Helen Bond.
Dat is nog niet alles: "Door te persen of te mixen, haal je alle vezels uit het fruit. Je laat veel nuttige voedingsstoffen verloren gaan." Advies: de stukken fruit eten is gezonder en zal je langer een verzadigd gevoel geven.
4) Levertraan Levertraan als wondermiddel voor wie lijdt aan reuma en artritis? Niet volgens dokter Christine Haesler, adviseur bij de organisatie Arthritis Care.
"Het is beter te focussen op wat wél werkt: sporten. Dat is de beste niet-medicinale oplossing, en vermindert pijn zowel als het beweging verbetert. En het voorkomt reuma en artritis. Dus stop met slikken en start met sporten!"
5) Rozijnen omhuld in yoghurt "Dat klinkt gezond: rozijnen en yoghurt, hoe kan dat slecht zijn? Maar het hoofdbestandeel is suikers en vetten, en de yoghurt is ver te zoeken tot afwezig. Het 'yoghurtjasje' is gemaakt van droge melk, yoghurtpoeder, suiker en olie. Wil je yoghurt en rozijnen? Doe dan een handjevol rozijnen in een potje niet-gesuikerde yoghurt", zo raadt diëtiste Victoria Taylor aan.
6) Bessen tegen Alzheimer Alzheimeronderzoeker Simon Ridley: "Er is veel te doen rond dementie voorkomen door verse bessen te eten. In sommige onderzoeken is inderdaad vastgesteld dat regelmatig bessen eten leeftijdsgerelateerde mentale afwikkeling ietwat vertraagt. Maar het is natuurlijk niet zo dat dit je beschermt tegen dementie."
7) Sinaasappelsap tegen ademhalingsproblemen Sinaasappelsap bevat te veel suikers, dat weten we al. Maar het is ook geen wondermiddel tegen ademhalingsproblemen. "Het aantal mensen dat denkt dat dit werkt, is niet te tellen. Ze geloven dat de benodigde vitamine C hun longen deblokkeert. Dat is zever in pakjes, en voor sommigen kan het de zaken zelfs verergeren. Niet vers geperst sinaasappelsap bevordert namelijk de slijmvorming, en maakt het slijm dikker en taaier. Voor patiënten met ademhalingsproblemen is dat een nachtmerrie!"(br.hln)
Sarah Bettens (Kapellen, 23 september 1972) is een Belgische zangeres, vooral bekend als zangeres van K's Choice en later ook als solo-zangeres.
In het begin van de jaren 90 speelde Sarah samen met haar broer Gert in een amateurbandje, The Basement Plugs. Broer en zus werden hierdoor ontdekt en kregen een platencontract aangeboden. Onder de naam The Choice brachten ze hun debuutalbum uit. Later werd de naam veranderd in K's Choice, waarmee ze nog drie studioalbums maakten en enkele grote hits scoorden, zoals Not an Addict.
Toen K's Choice in 2003 besloot om een jaar rust te houden, ging Sarah aan het werk om een soloalbum te maken. Allereerst bracht ze het minialbum Go uit en in maart 2005 verscheen het volledige album Scream, met daarop o.a. de singles Not Insane en Stay. In 2005 schreef ze ook voor het eerst een Nederlandstalig nummer genaamd Leef, wat tevens de titelsong werd van de gelijknamige film Leef!. Op 23 januari 2006 verscheen een duet van Sarah Bettens en Stash op single, genaamd I need a woman.
In december 2006 toerde ze samen met muzikale duizendpoot Tom Kestens door Vlaanderen met de theatertour From Scream to Whisper. In 21 dagen speelde ze 17 concerten die allemaal uitverkocht waren.
Op het album 2007 van The Scene, waarop de band een aantal van zijn eigen nummers opnieuw opneemt, is ze gastzangeres in het nummer Blauw.
Op 28 september 2007 had het nieuwe album van Sarah Bettens moeten verschijnen, getiteld Shine. De Vlaamse krant 'De Morgen' besliste echter om in samenwerking met Universal Music het album op 13 oktober 2007 gratis in 120.000 exemplaren bij de krant te geven. Deze actie bleek een succes en de krant moest nog 60.000 keer bijgedrukt worden. De Belgische winkeleditie van Shine bevat zes extra live-tracks die tijdens een showcase in de KVS werden opgenomen. Van Shine verschenen twee promosingles, Daddy's gun en I can't get out.
In 2007 won Sarah Bettens een European Border Breakers Award. De European Border Breakers Awards zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan tien jonge veelbelovende Europese artiesten die het jaar ervoor succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden.
Eind 2008 toerde Sarah door West-Europa met de theatertour Never say goodbye. Hierbij speelde zij louter akoestische liedjes, waaronder een stel covers van onder andere Stevie Wonder (Don't you worry 'bout a thing), Otis Redding (Sitting on the dock of the bay), Jacques Brel (Ne me quitte pas), The Commodores (Three times a lady) en Abba (Money money money). De tournee startte op 26 november in Verviers en leidde vervolgens naar Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland en Luxemburg. Bij de concerten was exclusief de cd Never say goodbye verkrijgbaar. Hierop staan voornamelijk akoestische nummers die live zijn opgenomen bij de From Scream to Whisper-tournee van 2006. Twee van deze nummers zijn covers: Cry me a river van Julie London en I can't make you love me van Bonnie Raitt. Ook staan er drie nieuwe studioliedjes op van Sarah zelf, I can do better than you, Slow you down en Win me over.
Sarah zingt ook mee op het album Oktober van BLØF, dat op 1 oktober 2008 verscheen. Sarah is te horen in de nummers Van veraf was het zo mooi, Labrador en Hoe lang blijf je binnen?.
Op 25 april 2009 was ze één van de gasten op Nekka-Nacht met als hoofdact Yevgueni en Zjef Vanyutsel. Hier zong ze het nummer "Leef" in duet met Klaas Delrue van Yevgueni het nummer "De aarde" in duet met Jan de Wilde oorspronkelijk van Urbanus en het nummer "Als je zomaar weg zou gaan" in duet met Zjef Vanyutsel. Ook was Bettens te horen op het album Kingdom of Contradiction van de Nederlandse band Intwine met een cover van "Walking on the Moon" van The Police.
Sarah woont samen met haar vriendin Steph in Johnson City (Tennessee). Ze hebben samen twee kinderen: Justin en Taylor.
Het is zover, de winter is daar. Een seizoen dat ook voor onze huisdieren een beproeving is. Met deze tips maak je het ook voor hen aangenamer als het kwik zakt.
1) Hoezo kou, ze hebben toch een vacht?
De vacht van katten en honden isoleert hen deels tegen de kou, maar is niet bestand tegen extreme temperaturen of koude over een lange tijd. Ook huisdieren lopen dus risico op hypothermie, of onderkoeling.
Dit wordt erger als de vacht nat is, dus bij regenweer of sneeuw kunnen de dieren zich minder lang warm houden. Logischerwijs: hoe korter de vacht, hoe korter de bescherming.
Geef je hond of kat de mogelijkheid om binnen te komen, al is het in de kelder of een bijkeuken. Probeer te vermijden dat ze een hele dag buiten zitten, zeker als er geen droge en liefst warme schuilplaats is voorzien. Reken niet op hun vacht om hen warm te houden, voorzie minstens dozen en dekens, water en eventueel eten. Ga regelmatig kijken of deze schuilplaats nog droog is en het drinkwater niet bevroren.
2) Extra bescherming Een jasje voor je kat is een slecht idee: ze verdragen ze over het algemeen erg slecht en brengen zichzelf in gevaar door zich uit het ding te willen wurmen.
Voor (kleine) honden kan het wel, voor een wandeling, niet om hele dagen buiten te zitten. Als deze kleren nat worden, hebben ze hetzelfde probleem als de vacht: ze houden de kou niet tegen. Hou je hond ook altijd in het oog: hij zal misschien ook proberen uit de jas te geraken, met verstikkingsgevaar tot gevolg.
Een gevoelig lichaamsdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, zijn de poten. Wandelen in de sneeuw, op bevroren ondergrond of op bestrooide voetpaden is niet echt comfortabel voor je hond. Het zout kan zelfs brandwonden veroorzaken. Kies dus zorgvuldig waar je wandelt en kijk regelmatig de poten van je hond na.
Er bestaan 'hondenschoentjes', maar let op dat ze niet te strak zitten en de bloedsomloop afknellen. Om je hond te trainen iets aan de poten te aanvaarden, kan je best beginnen met babysokken. Eens hij die laat zitten, kan je proberen overschakelen op schoeisel.
3) Pups en kittens Volwassen dieren kunnen kou nog enigszins aan, maar dat geldt niet voor pups en kittens. Onder geen geval zou je ze buiten moeten laten, hoe goed ze ook gekleed zijn. Ze zijn te klein, hebben niet genoeg vet en vacht om zich te weren tegen de kou.
Ook oude en zieke dieren hou je best zoveel mogelijk binnen.
4) Tips voor de buitenkat Is je kat een echte buitentijger en kan je hem met geen geld ter wereld binnen houden, voorzie dan minstens een beschutte, warme, liefst schuilplaats en water. Ga regelmatig kijken of de schuilplaats nog droog is: een natte slaapplaats kan dodelijk zijn.
Overweeg een kattenluik dat altijd open staat. De meeste katten kiezen eieren voor hun geld als het echt koud wordt, en nestelen zich weer op je zetel.
Dat is een ander verhaal voor wilde, achtergelaten of verloren katten die al een tijdje rondzwerven. Zeker in de winter, als voedsel schaars wordt, komen ze dichterbij of laten ze zich vaker zien. Maar wie de katten tijdelijk wil opnemen, staat vaak voor een huzarenstukje: de kat is het niet meer gewend binnen, met alle problemen tot gevolg.
"Idealiter begin je enkele maanden voor de winter met de gewenning van de kat. Je lokt ze met eten, dat je steeds dichter bij je huis en ten slotte binnen geeft. In het begin met open ramen en deuren, zodat de kat gemakkelijk weer weg kan. Eens ze daar aan is gewend, sluit de ramen en deuren. Open ze onmiddellijk terug als de kat panikeert, indien niet dan is het tijd voor de volgende stap. Het doel is om de kat te leren dat het binnen veilig is leuk is."
5) Kijk onder de auto Bij gebrek aan beter kruipen katten wel eens onder een auto als beschutting tegen kou, regen- of sneeuwbuien. Check voor je vertrekt of er geen kat aan het schuilen is. De meest vertrekken wel zodra je de motor start, maar kunnen alsnog geraakt worden door de auto.
6) Opgelet met antivries Antivries is niet bestemd voor huisdieren, en toch vinden velen het dikke, zoete goedje onweerstaanbaar. Hou het uit het bereik van kat en hond en sluit altijd goed af: antivries vergiftigd je huisdier en kan dodelijk zijn als er niet onmiddellijk na inslikken wordt opgetreden. Ruim altijd op wat je morst: een kat die door een druppeltje loopt en de pootjes aflikt, heeft al voldoende binnen om vergiftigd te raken. Als je denkt dat je kat of hond antivries heeft ingeslikt, ga dan onmiddellijk naar de dokter.
7) Reflectoren Zichtbaarheid op koude, donkere winterdagen is miniem. En dat geldt evengoed voor je huisdieren. Doe je hond of kat een reflecterende halsband aan, om de zichtbaarheid te verbeteren.
8) Feestelijke gevaren Chocolade, maretak, hulstbessen en andere planten die je in huis haalt voor de feestdagen kunnen giftig zijn voor je hond.
9) Vermijd ongelukjes in huis Honden zijn er niet dol op om in de regen of sneeuw hun wandeling te maken (en naar het toilet te gaan) en hun baasjes nog minder. Te veel uitstellen kan echter leiden tot ongelukjes in huis. Ga daarom toch regelmatig wandelen, en help je hond door de wandeling kort te houden, dicht bij hem te blijven en eventueel de pootjes te beschermen. Voor wie het geduld heeft: kleinere honden kan je ook trainen om een kattenbak te gebruiken.
10) Herken de symptomen van onderkoeling - Extreem rillen - Lusteloosheid - Zwakke hartslag - Lethargisch, in niets geïnteresseerd en beweegt amper - Ademhalingsmoeilijkheden - Geen zin om te eten - Coma - Hartfalen
Wat kan je doen bij onderkoeling van je hond? - Breng ze naar een verwarmde kamer - Laat ze een oplossing dringen van warm water en suiker of honing. Is je huisdier te zwak om te drinken, breng dan honing aan op het tandvlees om ze terug energie te geven. - Wikkel je huisdier in warme dekens of plaats in doeken gewikkelde warmwaterkruiken tegen zijn of haar lichaam. - Gebruik geen haardroger, elektrische dekens of warmtecompressen: deze kunnen brandwonden veroorzaken of laten de aderen te wijd uitzetten, waardoor de vitale organen onvoldoende bloed krijgen. - Bel onmiddellijk naar de dierenarts.
11) Hoe herken je symptomen van bevriezing bij je kat of hond? - Bleke, grijze of blauwe huid (eerst) en rode, opgezwollen huid (later) - Pijn aan de oren, staart of poten bij aanraking - Een huid die koud blijft - Gerimpelde huid
Wat te doen als je kat of hond bevroren raakte? - Gebruik warm (geen heet!) water om de bevroren plekken te behandeln - Ook hier: geen haardroger, elektrische dcekens of warmtecompressen om brandwonden te vermijden - Wees erg voorzichtig met de aangetaste gebieden: vermijd masseren of wrijven, zo kunnen de bevroren stukken voorgoed beschadigd raken. Deppen en met warmte omringen is beter. - Bel de dierenarts
Alcohol geeft je over het algemeen geen klaardere kijk op de zaken, maar voor Nieuw-Zeelander Denis Duthie ligt het enigszins anders. Een fles whisky redde het zicht van de 65-jarige, die blind geworden was door het drinken van wodka. De mix met zijn diabetesmedicatie bleek geen goeie en de man zag plots niets meer.
Het was het ziekenhuispersoneel dat Duthie heel dure whisky toediende met het oog op zijn 'genezing'. De man kwam er binnen op de spoed nadat het licht bij hem helemaal was uitgegaan. Op een feestje voor de vijftigste huwelijksverjaardag van zijn ouders had hij een paar glazen wodka achterovergekapt, die hij van enkele studenten had gekregen. Duthie werkt aan het New Plymouth's Western Institute of Technology. Thuis merkte hij dat alles zwart werd voor zijn ogen.
"Ik dacht dat het weer donker was en dat ik een blackout had gehad", vertelt hij aan nzherald.co.nz. "Maar pas om half vier 's namiddags viel mijn frank toen ik het licht wou aandoen in de slaapkamer: ik was helemaal blind geworden."
Duthie dacht nog altijd dat hij na een goed nachtje slaap weer de oude zou zijn, maar hij bleef ook de volgende ochtend blind. Er zat niks anders op dan naar het Taranaki Base Hospital te gaan. "Veel weet ik daar niet meer van, maar wel nog dat de dokter aan mijn vrouw zei afscheid te nemen van mij. Zij dachten niet dat ik nog zou terugkeren uit de operatiezaal."
Bleek dat Duthie een methanolvergiftiging had opgelopen. Volgens de chirurg kwam er "een geur van nagellak" uit de darmen van de patiënt walmen. Mogelijke oplossing: het toedienen van ethanol. En dat vind je onder meer in alcoholische dranken. Omdat er niet voldoende medische ethanol voorradig was in het ziekenhuis, trok men naar de plaatselijke sterke drankboer. Een goeie fles Johnny Walker Black Label deed de rest.
"Vijf dagen later werd ik wakker, opende ik mijn ogen en kon ik meteen weer zien", zegt een gelukkige Duthie. Hij wil wel andere diabetespatiënten waarschuwen voor alcoholgebruik: "Take it easy".(br.hln)