Wendy Van Wanten uit de kleren voor theaterstuk en kalender
Wendy Van Wanten uit de kleren voor theaterstuk en kalender
Wendy met haar Franske
Wendy Van Wanten (53) gaat acteren in het theaterstuk 'Calendar Girls', bekend van de gelijknamige film uit 2003. Samen met onder meer Janine Bischops, Karin Jacobs en Ann De Winne brengt ze vanaf mei 2014 in het Fakkeltheater het verhaal van een groep dames op middelbare leeftijd die een naaktkalender uitgeven voor het goede doel. De actrices zullen de kalender ook echt op de markt brengen en de opbrengst ervan wegschenken.
"Ik ben een rijpere dame, hou van prikkelende zaken en ik ben gevoelig voor de diepere betekenis van het verhaal. Bovendien zit er heel veel humor in. Het is me dus op het lijf geschreven", verklaart Van Wanten. "De repetities zijn pas voor later, maar de hilarische fotoshoot was alvast veelbelovend. We hebben ontzettend veel plezier gehad".
Wendy vertolkt Celia, de rol die in de Londense theaterproductie vertolkt werd door Jerry Hall, de ex van Mick Jagger. (br.hln)
Paolo Conte (Asti, 6 januari 1937) is een
Italiaanse zanger, componist en tekstschrijver van liedjes voor andere
zangers en later voor zichzelf. Zijn korrelige, holle stem voegt een
speciale charme toe aan zijn treurige, soms melancholische teksten. Hij
heeft in 1998 een verzamelalbum uitgebracht onder de naam The best of
Paolo Conte. Hij componeerde filmmuziek en een musical, Razmataz. Als
beeldend kunstenaar had hij tentoonstellingen in Londen van zijn grafiek
en schilderijen. Paolo Conte studeerde rechten en was advocaat.
Hij
was de zoon van een notaris en een telg uit een familie van
landeigenaars. Voor zijn vierde kreeg hij al pianoles, samen met zijn
broer Giorgio, die ook zanger en liedjesschrijver zou worden. Hij leerde
daarnaast de vibrafoon en de kazoo bespelen. Van jongs af aan was Paolo
Conte al geïnteresseerd in de diverse stromingen binnen de jazzmuziek.
In zijn studententijd speelde hij als vibrafonist in het jazzorkest Taxi
For Five. Met zijn Paul Conte Quartet maakt hij zonder succes zijn
eerste grammofoonplaat in 1962, een ep voor RCA Italiana. Andere
jazzplaten volgden. In de jaren zestig zong hij aanvankelijk niet zelf
maar was hij (deels samen met zijn broer) liedjesschrijver voor Bruno
Lauzi en Adriano Celentano, en verder vertolkten ook Patty Pravo, Johnny
Halliday en Shirley Bassey zijn nummers.
Pas in de jaren 70 kwam
Paolo Conte ertoe om zelf te zingen en te spelen. Zelf vond hij zijn
zang op proefopnames verre van geweldig, maar producer Lilly Greco
hoorde echter wel het degelijk talent van de praktiserend advocaat en
hielp hem op weg. Het eerste studioalbum verscheen in 1974 heette
eenvoudigweg Paolo Conte. In 1979 werd Un Gelato al Limon(Citroenijs)
een grote hit maar de wereldwijde doorbraak kwam met Max (1987) waarin
hij een pas overleden vriend bezingt.
De teksten vol associaties
en impressionisme gezongen met een monotone (brommende en mompelende)
stem, soms sober dan weer uitbundig begeleid door zijn muzikanten
spreken vele mensen aan. Er volgt een lange reeks van studio- en
livealbums. In 2005 komt de dvd 'Arena di Verona' uit, opgenomen in
dezelfde stad waarin Paolo Conte op 18 december 1976 voor zo'n
tweehonderd geïnteresseerden zijn eerste concert geeft.
In 2008
verscheen een nieuw album, Psiche, wat aanleiding was voor een kleine
tournee begin 2009 waarbij hij ook Nederland en België aandeed.
Conte's
nummer "Colleghi Trascurati" (Verwaarloosde Collega's) werd gebruikt
als indicatief bij het VRT-programma "Confidenties in Toscane". Conte's
nummer "Via con me" (Ga met mij mee) werd gebruikt in een reclame voor
een bekend biermerk uit het zuiden des lands. In de reclame laat een man
twee slakken een snelheidswedstrijd houden, terwijl hij het betreffende
bier drinkt.
Vijftien procent Vlamingen ontevreden over hygiëne partner
Vijftien procent Vlamingen ontevreden over hygiëne partner
Meer dan één op de vier Vlamingen stoort zich vaak aan de lichaamsgeur van anderen. Ook vindt 15 procent dat de persoonlijke hygiëne van de partner beter kan. Nochtans oordeelt 94 procent van de Vlamingen dat het goed is gesteld met zijn hygiëne, wisselt 83 procent elke dag van onderbroek en poetst 40,5 procent de tanden een keer per dag. Dat blijkt uit een onderzoek bij meer dan drieduizend Vlamingen door de Christelijke Mutualiteit (CM) voor het septembernummer van het CM-tijdschrift 'çava?'.
Gemiddeld spenderen we 28 minuten per dag in de badkamer. Dagelijks brengt bovendien 55 procent van de vrouwen meer dan dertig minuten in de badkamer door, tegen 30 procent van de mannen. Ook neemt 38 procent van de Vlamingen minstens elke dag een douche of een bad.
Meer dan de helft van de respondenten beschouwt baden of douchen niet alleen als iets functioneel, aldus çava-woordvoerster Marjolein Cuvelier. "Vaak is het een moment om tot rust te komen en te ontspannen." Na het vrijen is 31 procent eerder geneigd zich te douchen, 19 procent doet dit na elke vrijpartij.
Voorts wast 54 procent de handen na elk toiletbezoek, terwijl 35 procent dit "meestal" doet. Ook gaat één op de drie Vlamingen (35 procent) nooit op de bril van een openbaar toilet zitten. Negentien procent legt eerst een laagje toiletpapier. Acht procent vermijdt zelfs openbare toiletten en wacht tot thuis.
Het onderzoek wijst verder nog uit dat 87 procent van de vrouwen en drie procent van de mannen de benen scheert. Voor de oksels is dat 23 procent van de mannen, tegenover 91 procent van de vrouwen. Vijftien procent van de mannen werkt dan weer de wenkbrauwen bij, tegen 43 procent van de vrouwen.
De foutenmarge van het onderzoek bedraagt 1,65 procent, bij een betrouwbaarheidsinterval van 95 procent. (br.hln)
Keniaanse kan niet kiezen en huwt dan maar twee mannen
Keniaanse kan niet kiezen en huwt dan maar twee mannen
Twee Keniaanse mannen zijn gelijktijdig met dezelfde vrouw getrouwd, omdat zij niet tussen hen kon kiezen. De vrouw had al 4 jaar een affaire met de mannen, die nu hebben verklaard dat ze om beurten bij haar zullen wonen en zullen zorgen voor de kinderen, mocht ze die krijgen.
Volgens advocaten zullen de huwelijken worden erkend, omdat polyandrie (de vrouwelijke variant van polygamie) legaal is in Kenia. De twee mannen ontdekten pas onlangs dat ze de vrouw deelden en raakten in gevecht. Een politieagent haalde hen over dan maar allebei met haar te trouwen.
"We komen overeen dat vanaf vandaag we niet zullen dreigen of jaloerse gevoelens zullen hebben over onze vrouw, die zegt dat ze van geen van ons afscheid wil nemen", citeert de Keniaanse krant Daily Nation uit het huwelijksakkoord.
Polygamie komt geregeld voor in Kenia, maar polyandrie is ook daar zeer uitzonderlijk. (br.hln)
Meer dan de helft (53 procent) van de woonhuizen in België is ouder dan 52 jaar, en meer dan de helft van de appartementsgebouwen (52 procent) is ouder dan 43 jaar. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Financiën, zo schrijft Le Soir.
Uit de cijfers blijkt dat meer dan één inwoner op vijf (21,1 procent) in een woonst leeft die kampt met een lekkend dak, of met vochtige muren, vloeren of funderingen. Volgens cijfers van Eurostat doen slechts zes Europese lidstaten het slechter.
Dat onze huizen verouderd zijn, blijkt ook uit het feit dat 0,9 procent van de bevolking niet beschikt over een bad of douche. Geen enkele van de buurlanden doet het slechter. Bovendien vinden 860.000 inwoners hun huis te somber. (br.hln)
Staan Prins Andrew en Fergie op punt te hertrouwen ?
Staan Prins Andrew en Fergie op punt te hertrouwen ?
Prins Andrew en Sarah Feruguson bij het afstuderen van hun dochter Prinses Beatrice
Is er een 'Andy and Fergie Part II' op komst? In het Verenigd Koninkrijk gaan alvast hardnekkige geruchten over een verzoening tussen Prins Andrew en zijn nu nog ex-vrouw Sarah Ferguson. Het stel is volgens vrienden zo hecht dat een nieuw huwelijk niet wordt uitgesloten, zo melden verschillende Britse media vandaag.
Andrew en Sarah zijn volgens vrienden zo close dat een huwelijk niet lang meer op zich zal laten wachten. De hertog en hertogin van York gingen 17 jaar geleden (in 1996) uit elkaar, maar ze bleven altijd vriendschappelijk contact houden.
"Let op mijn woorden, ze gaan hertrouwen. Het is een kwestie van tijd", verzekert een van de vrienden in The Telegraph. "Het zou me niets verbazen. Ze zijn samen een ontzettend leuk stel en, nog belangrijker, geweldige ouders", gaat een ander verder.
Vier jaar geleden liet prins Andrew al doorschemeren dat hij niet uitsloot weer met zijn ex in het huwelijksbootje te stappen. "Moeten we getrouwd zijn? Laat ik het op een andere manier zeggen, ik kan niet bevestigen of ontkennen dat het gebeurt", liet hij weten. "We hebben twee prachtige kinderen. En we zorgen nog steeds voor ze."
'Fergie' kwam in 1992 in opspraak nadat een Britse tabloid foto's had gepubliceerd waarop ze door financieel adviseur John Bryan (inderdaad, 'den John') aan haar tenen werd gezogen. Ironisch genoeg is het huwelijk van deze laatste met onze Vlaamse diva Astrid Bryan intussen op de klippen gelopen. (br.hln - foto afp)
De 29-jarige man die onlangs de moord op Aurore Ruyffelaere bekende, heeft vannacht zelfmoord gepleegd in zijn cel in Gent. Dat meldt VRT-radio. Hij heeft zich opgehangen, zegt Laurent Sempot, woordvoerder van het gevangeniswezen.
"Hij is absoluut doordrongen van spijt", zei zijn advocate Katrien Van der Straeten toen hij begin augustus de moord bekend had. "Hij heeft zijn verantwoordelijkheden genomen. Het was niet evident voor iemand die heel zijn leven een correct mens was om zoiets gruwelijk onder woorden te brengen. Hij heeft wel twintig of dertig keer gezegd hoe erg hij het vindt voor de ouders en de omgeving van Aurore." De man had voordien, kort nadat hij was opgepakt, al eens geprobeerd om zelfmoord te plegen. Hij werd om zeven minuten gecontroleerd, maar zat niet in een isolatiecel. De man heeft zich verhangen met kleding of een laken.
Volgens advocate Christine Mussche reageren de ouders van Aurore
opgelucht op de zelfmoord van de moordenaar van hun dochter. Volgens
Mussche zijn de ouders in de eerste plaats opgelucht, omdat ze nu zeker
zijn dat de man nooit nog dergelijke feiten kan plegen. Daarnaast kunnen
ze nu sneller met de verwerking beginnen, omdat ze niet moeten wachten
op een rechtszaak.
Aurore Ruyffelaere verdween spoorloos na een
avondje stappen op de Gentse Feesten. Haar lichaam werd eind juli
aangetroffen in de koffer van de wagen van de verdachte. De 29-jarige
man van Russische afkomst werd aangehouden, maar bleef lang ontkennen
dat hij de vrouw om het leven bracht. (br.hln)
Huilende kinderen in een vliegtuig, voor menig zakenreiziger is het een grote gruwel. De Singaporese vliegmaatschappij Scoot Airlines gaat daarom 'kindvrije zones' aanbieden in zijn vliegtuigen.
Voor een extra bedrag krijgt de passagier de garantie dat er in de omgeving geen kinderen zitten, meldt de Amerikaanse zakenkrant the Wall Street Journal.
Eerder dit jaar kwam Air Asia X met een soortgelijk initiatief. Op bepaalde bestemmingen zijn gedeelten van het vliegtuig gegarandeerd kindvrij. Vooral zakenmensen geven aan van deze optie gebruik te willen maken. Zij kunnen dan ongestoord werken.
Eerder deze week werd bekend dat steeds meer koppels bewust kiezen voor reizen waarbij geen kinderen aanwezig zijn. Deze 'adults only-reizen' zijn populair bij jonge (zonder kinderen) en bij oudere koppels, waar de kinderen al de deur uit zijn. De reizen garanderen dat er geen gezinnen in het hotel zitten waar de mensen logeren. (br.hln)
Emmelie de Forest won dit jaar voor Denemarken met 'Only Teardrops'
De zoektocht naar een geschikt lied om België te vertegenwoordigen is officieel gestart.
Over het format van de vernieuwde 'Eurosong' houdt men nog stevig de lippen op elkaar, maar de VRT heeft wel al het startschot gegeven voor de jacht naar een lied en vertegenwoordiger voor ons land. En die hoeven niet per se samen te gaan.
Cover lied uit Eurovisie-geschiedenis Enerzijds mogen kandidaat-zangers/zangeressen een filmpje insturen waarin ze een lied uit de Eurovisie-geschiedenis op hun eigen wijze coveren. Er wordt dus geen eigen compositie gevraagd. Kandidaten mogen individueel of in groep van maximum 6 personen deelnemen.
Anderzijds doet de VRT ook een oproep aan tekstschrijvers en componisten om een geschikt nummer in te dienen. De compositie mag nooit eerder zijn uitgebracht.
Deze dubbele manier van kandidaatstelling doet vermoeden dat de VRT een wedstrijd plant met nieuw talent, dat doorheen het parcours gecoacht zal worden door een ervaren artiest. Bart Peeters liet eerder in een interview al vallen dat hij niet meer als presentator wenst betrokken te worden, maar wel als coach.
Topzomer aan de kust en toch klachten van handelaars
Topzomer aan de kust en toch klachten van handelaars
Ondanks het schitterend weer en de massa's toeristen deze zomer, regent het klachten van kusthandelaars. Want al die toeristen geven aan de kust beduidend minder uit, zo blijkt uit een enquête van ondernemersorganisatie Unizo. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag.
De mooie zomer na het tegenvallende voorjaar deed bij de kusthandelaars het beste verhopen voor een indrukwekkend inhaalmanoeuvre. Dat kwam er wel wat de aantallen toeristen betreft. Maar wat die uitgeven op en rond de dijk, blijkt heel wat minder te zijn.
Zo klagen restauranthouders dat veel toeristen eerder een broodje gaan kopen dan dat ze op restaurant tafelen. Anderen merken dan weer dat ouders één ijsje kopen dat de kinderen dan moeten delen. Ook zijn de verblijven aan de kust korter geworden. In plaats van de twee weken of zelfs de volledige maand van vroeger is een verblijf aan zee van drie à vier dagen nu schering en inslag. Unizo wijst op de invloed van de crisis. (br.hln)
Verzamelen doen we
allemaal of hebben we op zijn minst wel eens gedaan. Misschien verzamel
je nu muziek, maar hield je je vroeger bezig met mooi gekleurde
vogelveertjes, kastanjes, plaatjes van sporthelden of wat dan ook.
Verzamelen zit in onze genen. De oude Egyptenaren legden al
verzamelingen aan, en wie weet daarvoor ook al wel. Sinds mensenheugenis
zijn we er mee bezig en nog steeds is het verzamelen van spulletjes,
snuisterijen of hebbedingetjes een bezigheid waar we ons allemaal wel
eens schuldig aan maken.
Wij houden ervan ons te omringen met
spullen waar wij een zekere waarde aan toekennen. Voor de één is dat
topkunst en voor de ander zijn het dingen die herinneren aan voorbije
tijden of het voorgeslacht. Voor de één gaat het om puur genieten, voor
de ander is het een hobby. En bij sommigen zit het verzamelen zo in de
genen dat het een passie is.
Het resultaat van die eeuwenlange
verzamelwoede mag er wezen. In het onderdeel instellingen van de
Cultuurwijs vind je alleen al 750 musea die hun verzamelingen laten
zien: kachels, schelpen, parfumflesjes, speldjes, fietsen,
politiepetten, strijkijzers, tassen, pianola's, tatoeages, scheepjes in
flessen, jukeboxen, knipkunst, telefoons. Maar niet alleen objecten
worden verzameld, ook dieren, planten en zelfs (delen van) mensen zijn
prooi van de verzamelaar.
Toch denk je bij het woord verzamelen
misschien vooral aan kunst. Al eeuwen lang wordt kunst verzameld.
Vroeger -lang voordat musea bestonden- gebeurde dat voornamelijk door
welgestelden, vorsten en de kerk. Ze beperkten zich vaak niet alleen
tot het verzamelen zelf, maar gaven opdrachten voor het maken van kunst.
In een enkel geval waren ze zelfs sponsor van een kunstenaar. Door de
verzamelwoede ontstond een nieuw beroep, de kunsthandelaar. De
verzamelingen die in vroeger eeuwen werden aangelegd, vormen soms de
basis voor collecties die nu in musea of bibliotheken zijn terug te
vinden. Maar de verzamelwoede is niet alleen voorbehouden aan
individuen. Instellingen, overheid en bedrijven dragen ook hun steentje
bij. Musea, bibliotheken en archieven hebben verzamelen tot een hoger
doel gemaakt.
China wil zijn toppositie op het gebied van toerisme handhaven en vergemakkelijkt korte reizen naar zijn steden. Bezoekers van een groeiend aantal Chinese steden hebben geen visum meer nodig als ze korter dan 72 uur in de stad verblijven.
Dat was al mogelijk voor Peking en Shanghai. Vanaf deze maand geldt dat ook voor Guangzhou in het zuiden. Komende maand kunnen toeristen zonder visum naar Chengdu, een van de belangrijkste steden in het centrale westen van het land. Eind dit jaar geldt dat ook voor Kunming, de grootste stad in het zuidwesten. Aangenomen wordt dat spoedig de havenstad Tianjin op de lijst komt.
China is verwikkeld in een nek-aan-nek-race met Spanje om de toppositie in het toerisme. Beide landen kregen in 2012 57,7 miljoen buitenlandse toeristen over de vloer. (br.hln)
Markten zijn meer dan ooit populair. Dat blijkt ook uit de forse stijging van het aantal marktkramers. Op vijf jaar tijd is het aantal marktkramers met 40 procent toegenomen. Dat schrijft De Zondag, op basis van een analyse van het NSZ.
De afgelopen vijf jaar is het aantal marktkramers gestegen van 5.473 naar 7.659 beroepsbeoefenaars. Heel wat ondernemers kiezen dus opnieuw voor een bestaan als marktkramer. "Markten blijven voor de consument aantrekkelijk, zeker nu lokale, artisanale producten opnieuw zeer in trek zijn", aldsus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.
Daarnaast is ook het statuut van marktkramer de laatste jaren verbeterd, en werd in 2006 de wetgeving op de ambulante handel versoepeld. Dat maakt de job aantrekkelijker. (br.hln)
Wat duiker Christina Zenato in het bovenstaande
filmpje doet, lijkt te bizar voor woorden. Ze steekt haar arm in een
levende haai, om een forse vishaak uit de bek van het dier te halen.
Ieder normaal mens zou zijn duikerspak, of arm, er niet aan wagen, maar
voor Christina is dit de normaalste zaak van de wereld. Ze doet het
zelfs met regelmaat.
De bijna twee meter lange haai verkeert namelijk in zogenaamde tonische
immobiliteit: een soort 'slaapstand' die bij de dieren opgewekt kan
worden door ze op hun rug te draaien. Het effect houdt soms wel 15
minuten aan. Het blijft evenwel een gevaarlijk staaltje dierenliefde.
In
haar dagelijkse werk met haaien verwijdert Zenato wel vaker haken, maar
in dit geval zat het onding wel erg diep. "Probeer dit vooral niet
zelf", zegt de ervaren duiker. "Het is doorgaans geen goed idee deze
wilde dieren aan te raken."
Céline Dion heeft haar huis in Florida op de markt gezet. De villa van bijna 1000 vierkante meter met uitzicht op het strand moet ongeveer 54 miljoen euro in het laatje brengen.
Voor dat geld krijgt de nieuwe eigenaar vijf slaapkamers en vijf badkamers in een door de Canadese popster zelf ontworpen villa in stijl van een traditioneel landhuis. Er is uiteraard veel rekening gehouden met de privacy van de eigenaar met een ommuring en een toegangshek, zo is te lezen op de site van makelaar Joseph Montanaro.
Sportievelingen hoeven zich niet te vervelen, want er is een tennisbaan en maar liefst drie zwembaden, waarvan een zicht op het strand heeft. Naast het hoofdgebouw zijn er meerdere aparte huisjes op het landgoed: een gastenhuis met acht slaapkamers, eentje aan de tennisbaan, eentje aan het zwembad met een ingebouwde barbecue en een strandhuis met ook weer een slaapvertrek en een massagekamer. (br.hln)
Problemen met garantie voor duizenden eigenaars van zonnepanelen
Problemen met garantie voor duizenden eigenaars van zonnepanelen
Duizenden eigenaars van zonnepanelen dreigen in problemen te komen met de garantie op hun installatie. Zo schrijven Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen zaterdag.
Het nieuws komt van het Nederlands-Limburgse bedrijf Solar Lab en wordt bevestigd door Alex Polfliet van de sectororganisatie PV Vlaanderen.
De problemen zijn een gevolg van de crisis die de sector van de zonnepanelen al geruime tijd treft. "Heel wat installateurs zijn failliet gegaan of gestopt", aldus Polfliet. "Mensen met een defecte installatie moeten zich dan wenden tot de producent, maar vaak bevindt die zich in China of Zuid-Korea, als hij ondertussen niet zelf failliet is gegaan."
Volgens Alex Polfliet kan dit voor 80 procent van de 220.000 installaties in Vlaanderen problemen opleveren. (br.hln)
Onderzoekers UZ Leuven ontwikkelen nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn
Onderzoekers UZ Leuven ontwikkelen nieuw medicijn tegen ziekte van Crohn
Samen met buitenlandse centra zijn onderzoekers van het UZ Leuven erin geslaagd een nieuw efficiënt medicijn te ontwikkelen ter behandeling van de ziekte van Crohn, een chronische darmziekte. De onderzoekers publiceerden deze week twee studies in het vakblad New England Journal of Medicine waarin de werkzaamheid van het nieuwe medicijn wordt aangetoond. Verwacht wordt dat het in de loop van 2014 op de Europese markt zal komen.
Al een tiental jaren bestaat er een medicament dat TNF-alfa blokkeert, een eiwit dat door deze patiënten in te grote hoeveelheden wordt aangemaakt. Nadeel van deze therapie is dat ze bij 10 tot 20 procent van de patiënten niet aanslaat en bij nog eens 30 procent na verloop van tijd haar efficiëntie verliest. Die patiënten zullen nu binnen afzienbare tijd geholpen kunnen worden met vedolizumab, een nieuw medicijn dat lymfocyten blokkeert, witte bloedcellen die bij deze patiënten massaal naar de darm trekken en daar ontstekingen veroorzaken.
Er bestonden weliswaar al medicijnen die inwerkten op lymfocyten, maar die hielden onaanvaardbare risico's in omdat ze niet alleen de migratie naar de darm, maar ook naar de hersenen blokkeerden wat vaak resulteerde in ernstige hersenaandoeningen, zo staat in een persbericht. "Met het nieuwe medicijn zijn we erin geslaagd om de migratie van lymfocyten selectief te blokkeren en deze schadelijke bijwerkingen te vermijden", aldus gastro-enterologe Séverine Vermeire van het UZ Leuven. (br.hln)
Een Belg slikt in heel zijn leven minstens 40.000 pillen. Dat heeft gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) berekend, zo schrijft De Morgen.
Dat is gemiddeld 1,3 pillen per dag en wellicht ligt het reële aantal hoger. Drie dosissen antibiotica per dag telde Annemans immers als slechts één medicijn. Hoe ouder we worden, hoe meer we slikken. Een 14-jarige zit gemiddeld aan 0,3 pillen, bij een 75-jarige komt dat op vier stuks per dag.
"In vergelijking met de rest van Europa slikken we te veel", klaagt Annemans de overconsumptie aan. Als de uitgaven aan geneesmiddelen in rekening worden gebracht, dan blijken we 30 procent hoger dan het Europese gemiddelde te zitten.
Experts zeggen dat overmedicalisering al jaren een heikel punt is, en dat er vanuit de overheid weinig gebeurt. "Er is te veel naar de prijs van medicatie gekeken, en niet naar de volumes", zegt Annemans.
Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) benadrukt dat er enkele nieuwe projecten op stapel staan om het probleem tegen te gaan. (br.hln)
Aan de voet van de piramides van Gizeh ligt de reusachtige werf van het Groot Egyptisch Museum. De werf, waar tegen 2015 het grootste archeologische museum ter wereld zou moeten oprijzen, wordt gerund door een joint venture tussen het Egyptische Orascom Construction Industries en het Belgische Besix.
Het Groot Egyptisch Museum moet de nieuwe tentoonstellingruimte worden voor een groot deel van de collectie van het Egyptisch museum van Caïro, dat zich op het Tahrirplein bevindt. Meer dan 130.000 stukken, waaronder de elementen van het graf van Toetanchamon, krijgen onderdak in dit gigantische museum met een oppervlakte van 20.000 vierkante meter.
Besix mag het museum bouwen. De opdracht vormt wel een enorme technische uitdaging voor de ingenieurs en architecten. "Het museum bevat geen rechte hoek of parallelle lijnen. Alles is gebaseerd op een driehoekslogica", legt ingenieur Juan Nollet uit.
Door de politieke crisis en het geweld zit het toerisme momenteel in het slop, maar werfverantwoordelijke Alfred Reyniers van Besix richt de blik op de toekomst. "Dit is een toekomstproject dat noodzakelijk is voor de economische ontwikkeling van Egypte."
Reyniers erkent wel dat de politieke impasse problemen stelt op het vlak van de financiering. "54 procent van de financiering moet komen van de Egyptische overheid. Over dat geld beschikken we nog niet, wat vertraging kan opleveren." (br.hln)