Een Picasso voor 100 euro bij tombola voor goede doel
Een Picasso voor 100 euro bij tombola voor goede doel
Olivier Widmaier Picasso en Miss Universe 2013 poseren naast het schilderij in New York
Wie bereid is 100 euro neer te tellen voor een lotje, mag zich binnenkort misschien de trotse eigenaar noemen van een echte Picasso. Het werk 'L'homme au Gibus' (de man met de hoge hoed) uit 1914 is de enige prijs van een online tombola, waarvoor 50.000 lotjes worden verkocht aan 100 euro per stuk. De winnaar wordt op 18 december bekendgemaakt.
Het kubistische schilderij, waarvan de waarde op 1 miljoen euro wordt geschat, werd door een anonieme persoon gekocht bij een galerij in New York. De koper schonk het op zijn beurt aan een vereniging die zich inzet voor het behoud van Tyrus, een Libanese stad die door de Verenigde Naties tot werelderfgoed is verklaard.
Het geld dat de organisatie inzamelt, is bestemd voor een tewerkstellingsproject in Tyrus en voor een onderzoeksinstituut in Beiroet. Via de website www.1picasso100euros.com werden al 40.000 lotjes verkocht. De trekking vindt op 18 december plaats bij Sotheby's in Parijs.
Olivier Picasso, de kleinzoon van de Spaanse meester, kwam speciaal naar New York om publiciteit voor de tombola te maken. "Koop een ticket voor dubbel plezier", luidde het. "Het eerste plezier is een bijdrage leveren aan een echt interessant project en het tweede is, misschien, een Picasso bij jou thuis aan de muur mogen hangen".
De man benadrukte dat zijn opa van nieuwigheden hield en dat hij verheugd zou zijn om als eerste betrokken te zijn bij zo'n tombola. (br.hln - foto getty)
De zoekertjessite Kapaza.be heeft de voorwaarden voor het plaatsen van honden- en kattenzoekertjes aangepast om broodfok tegen te gaan. Dat meldt Kapaza.be in een persbericht dinsdag.
Bij het fenomeen broodfok hebben de kwekers van katten en honden als enig doel zoveel mogelijk geld te verdienen. Dat gaat vaak ten koste van de omstandigheden waarin de kleintjes ter wereld komen.
De zoekertjessite werd onlangs geconfronteerd met het fenomeen. "De laatste tijd ontvingen we regelmatig klachten van Kapaza.be-gebruikers in verband met honden- en kattenzoekertjes. We namen die klachten ernstig en na nader onderzoek werd het snel duidelijk dat we niet met onschuldige zoekertjes te maken hadden", luidt het persbericht.
In samenwerking met de vzw Anti Broodfok Actie werkte Kapaza.be enkele richtlijnen uit om malafide broodfokkers een halt toe roepen. "Door de voorwaarden voor het plaatsen van dierenzoekertjes op onze website aan te passen, willen we pro-actief broodfok ontmoedigen. Daarnaast treden we ook reactief op door een onderzoek in te stellen wanneer we van iemand een melding ontvangen in verband met een verdacht zoekertje", luidt het nog. (br.hln)
Een galajurk van de in 1997 verongelukte prinses Diana heeft dinsdag 102.000 pond (123.000 euro) opgebracht. Dat is aanzienlijk meer dan het geschatte bedrag van 50.000 tot 80.000 pond.
Volgens het veilinghuis Kerry Taylor is de koper een museum van buiten het Verenigd Koninkrijk.
De jurk behoorde tot de geliefdste kledingstukken van de ex-vrouw van de Britse kroonprins Charles. Hij is een ontwerp van David en Elizabeth Emanuel, die ook verantwoordelijk waren voor Diana's trouwjurk. Diana droeg hem voor het eerst tijdens een benefietmodeshow voor het Rode Kruis in de zomer van 1986.
Deze dieethulpjes zitten verborgen in je kleerkast
Deze dieethulpjes zitten verborgen in je kleerkast
Probeer jij een paar koppige kilootjes van je af te schudden? Durf dan gerust verder te denken dan calorieën tellen, want ook de inhoud van je kleerkast kan je helpen om dat streefdoel te bereiken. Ontdek hier welke dieethulpjes je subtiel in alledaagse outfits kan stoppen.
* Memo aan jezelf * Ruil slodderende truien en baggy broeken gerust eens in voor mooi aansluitende kledij. Door je lichaam niet te verbergen, blijf je bewust van je vormen. Hoewel we mogelijke complexen uiteraard niet in de verf willen zetten, helpt de confrontatie met jezelf wel om koekjes of andere ongezonde snacks op een veilige afstand te houden. Tips voor gezonde tussendoortjes vind je in de lees-ooks.
* H2O * Iedereen weet dat veel water drinken noodzakelijk is om gehydrateerd te blijven en je hongergevoel binnen de perken te houden. Helaas vergeten we deze goede gewoonte nogal gemakkelijk. Grabbel daarom in je collectie armbanden en doe er een stuk of 8 om één pols. Wanneer je in de loop van de dag een glas water of kop groene thee gedronken hebt, verhuis je er eentje naar de andere arm.
* Stijlvol & sportief * Ook in de strijd tegen excuses om niet te sporten kan je outfit je bijstaan. Leggings onder kleedjes zijn namelijk nog steeds trendy. Geen kat die hoeft te weten dat het in één klap ook je yogabroek is, toch? Ook een toffe sportbeha kan je altijd verbergen onder je werkoutfit. Geen reden meer om te zeggen dat je te weinig tijd hebt om die motiverende groepsles te halen.
* Accent * Denk eraan van je taille te benadrukken met een leuke riem. Door die zone te accentueren, zal je veel minder geneigd zijn je te overeten. Bewust genieten van een gezonde portie én achteraf nog stralen zonder opgeblazen buik, als dat geen win-win is.
* Comfort * Wie zich door de week vaak in nauwe, hoge schoenen wringt, zal veel vaker (onnodig) in haar stoel blijven plakken. Kies liever voor comfort en wandel even naar je collega, in plaats van een mailtje of chatbericht te sturen, neem vlot(ter) de trap en haal even een frisse neus tijdens je middagpauze. (br.hln)
De 26-jarige Tommy moet de eerste chimpansee worden voor wie de wet op dezelfde manier gaat gelden als voor mensen. Dierenrechtenactivisten hebben met dat doel een zaak aangespannen voor de gevangen aap.
Tommy is eigendom van een stel in de staat New York. Hij zit gevangen in een "kleine, bedompte cementen kooi in een donkere schuur" volgens de activisten.
Chimpansees hebben "complexe cognitieve vaardigheden" die strikt beschermd zijn bij mensen, aldus de activisten van Nonhuman Rights Project. Ze willen dat de rechtbank in New York bepaalt dat ook Tommy een rechtspersoon is "met het fundamentele recht om niet te worden opgesloten".
De activisten willen voor nog drie andere apen een rechterlijke uitspraak. "Dit zijn de eerste zaken in een campagne van onbepaalde duur", aldus Steven Wise van Nonhuman Rights Project. "We zullen doorgaan met het indienen van de zaken". (br.hln)
Siska Schoeters en co week in de kou voor Music For Life
Siska Schoeters en co week in de kou voor Music For Life
Siska Schoeters, Linde Merckpoel en Stijn Van de Voorde zullen dit jaar de populaire solidariteitsactie Music For Life op Studio Brussel presenteren. Dat doen ze vanuit het recreatiedomein De Schorre in Boom, waar ze een week buiten zullen leven.
Dit jaar mogen luisteraars zelf hun goede doel kiezen. Er werden er naar aanloop van Music For Life 732 geregistreerd. Vorig jaar stond Music For Life nog in het teken van dementie.
Dit jaar vindt Music For Life plaats van 17 tot en met 24 december op recreatiedomein De Schorre in Boom. Jaarlijks vindt er in de zomer het razendpopulaire dancefestival Tomorrowland plaats. (br.hln)
Bijna een vijfde van de Vlaamse kinderen heeft gescheiden ouders
"Bijna een vijfde van de Vlaamse kinderen heeft gescheiden ouders"
Een klein vijfde van de Vlaamse kinderen heeft gescheiden ouders. Dat besluit De Morgen vandaag uit onderzoek van de Studiedienst van de Vlaamse regering naar veranderingen in het moderne Vlaamse gezin. Veertig procent van de Belgische dertigers is al gescheiden, tien procent van de vijftigers zelfs al tweemaal, luidt het voorts.
Volgens de krant ligt het aantal kinderen betrokken bij een scheiding opvallend hoger dan in onze buurlanden. Zo zijn bij twee op de drie echtscheidingen in België kinderen in het spel, waar dat in Duitsland de helft is en in Nederland en Frankrijk een kleine zestig procent. Als samenwonenden in België uit mekaar gaan, is in een op de vijf gevallen een kind betrokken.
Een op de drie kinderen woont na een scheiding permanent bij moeder of vader, al is dat laatste een uitzondering. Bijna drie kwart van de Vlamingen vindt het trouwens een slechte zaak dat kinderen moeten verhuizen tussen hun gescheiden ouders, luidt het. Negen procent van de pasgeborenen heeft geen inwonende vader.
Voorts blijkt volgens de krant nog dat alleenstaande moeders vaker depressief zijn, terwijl alleenstaande vaders sneller naar de fles grijpen. Een echtscheiding zou ook vaker worden ingezet door een vrouw, terwijl toch veertig procent van de vrouwen na de echtscheiding haar loopbaan moet aanpassen.
Tot slot blijkt dat de helft van de Vlamingen het huwelijk geen verouderde instelling vindt, aldus nog de krant. (br.hln)
Van deze slaapstoornis word je (eventjes) krankzinnig
Van deze slaapstoornis word je (eventjes) krankzinnig
Ooit al gehoord van slaapverlamming? Wie deze slaapstoornis ervaart, gaat doorgaans spontaan twijfelen aan zijn gezond verstand. Geesten, demonen, aliens en andere buitenaardse fenomenen kunnen plots heel erg geloofwaardig worden wanneer slaapparalyse je nachtrust verstoort.
Slaapverlamming kan zich op verschillende manieren uiten, maar het gaat bijna altijd gepaard met volgende symptomen:
* Tijdelijk niet in staat zijn om te bewegen of te spreken. Oogbewegingen en ademhaling blijven wel functioneel.
* Levendige, doorgaans angstaanjagende hallucinaties die ook hoor-, ruik- en voelbaar kunnen zijn.
Krankzinnig Uit getuigenissen van mensen die lijden aan slaapparalyse blijkt dat er vaak een duister wezen aan de bedrand wordt "gezien" dat lijkt op een dreigende geest of een schaduw. Deze hallucinatie zorgt vaak voor het gevoel dat iemand je aanraakt en aan je bed gekluisterd houdt. Hoewel de aanval zelf meestal niet langer dan enkele minuten duurt, kan het hulpeloze gevoel dat ermee gepaard gaat een langdurige indruk achterlaten.
Geen rariteit Naar schatting zou 20 tot 60 procent van alle mensen slaapverlamming minstens één keer ervaren. Voor 1 op de 25 komt het zelfs 5 of meer keer voor op een heel leven. Onderzoek suggereert dat de slaapstoornis ontstaat wanneer elementen van de REM-slaap (rapid eye movement) de overgang naar wakker worden verstoren.
Onze nachtrust bestaat uit verschillende cycli. Tijdens de REM-slaap (die elke 90 à 120 minuten terugkeert) beleven we de levendigste dromen. Onze spieren zijn dan tijdelijk verlamd om te vermijden dat we de gebeurtenissen uit onze droomwereld naspelen in bed. Enkel de spiergroepen die je ogen en middenrif controleren blijven actief.
Verwarring De bizarre ervaringen die onder de noemer slaapverlamming vallen, ontstaan dan ook wanneer die levendige dromen overlappen met je bewustzijn. Bepaalde delen van je hersenen zijn dan aan het slapen, maar ook wakker op hetzelfde moment, wat kan leiden tot een angstige, verwarrende toestand. Tijdens een aanval van slaapparalyse registreer je dus visuele prikkels terwijl restanten van de REM-slaap het onmogelijk maken om te bewegen én voor enge hallucinaties zorgen.
Ook slaapwandelen sluit hier trouwens nauw bij aan. Het deel in je brein dat bewust prikkels registreert, slaapt rustig verder, terwijl je wel perfect in staat bent om je voort te bewegen. Resultaat: geen enkele herinnering aan je nachtelijke wandeling.
Risico Deze bizarre slaapstoornis kan ook jou overkomen, al heb je die kans deels zelf in de hand. Wie een stabiel slaappatroon onderhoudt, loopt namelijk een veel kleiner risico. Alcohol, depressie en werken in shiften verhogen dan weer het risico, omdat slaaptekort en onregelmatige nachtrust de overgang tussen REM-slaap en waakzaamheid doen vervagen. (br.hln)
Een gipsen standbeeld van Kuifje en Bobbie van de hand van de Belgische beeldhouwer Nat Neujean is gisteren in Parijs onder de hamer gegaan voor 62.500 euro (kosten inbegrepen). Dat heeft het veilinghuis Piasa laten weten.
Het standbeeld werd in 1976 in Brussel ingehuldigd door Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van het tijdschrift 'Kuifje'. Het ging volgens Piasa om een uniek stuk dat was geschat op een bedrag tussen de 60.000 en 80.000 euro. De veiling was georganiseerd samen met Moulinsart, de exclusieve houder van de exploitatierechten van het werk van Hergé.
Drie originele onuitgegeven tekeningen van de duikboot uit 'De Schat van Scharlaken Rackham' haalden 27.800 euro (kosten inbegrepen), ruim meer dan geschat (tussen 15.000 en 20.000 euro). (br.hln)
Ruim 1.000 mensen die in Engeland en Wales in een verzorgingshuis woonden, zijn tussen 2003 en 2012 door ernstige uitdroging gestorven. Dat meldt The Daily Telegraph op basis van documenten die de Britse krant heeft ingezien na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.
Uit een analyse van het Britse bureau voor statistiek blijkt dat 1.158 ouderen stierven door uitdroging. Uithongering werd in het overlijdenscertificaat als doodsoorzaak van ruim 300 mensen genoemd, terwijl bijna 3.000 ouderen overleden als gevolg van ernstige vormen van doorliggen. De werkelijke cijfers liggen mogelijk hoger, omdat de overlijdens die in een ziekenhuis plaatsvonden niet zijn geanalyseerd.
De krant onderzocht de doodsoorzaken na een reeks incidenten in verzorgingshuizen.
"Hoe kunnen we onszelf beschaafd noemen als we mensen laten sterven van honger of dorst. Het is een grote schande dat we mensen geen basisverzorging bieden", oordeelt een woordvoerder van de Britse Alzheimervereniging.
"Het publiek zou diep verontwaardigd zijn als dieren op deze manier werden behandeld. We zouden hetzelfde mededogen moeten tonen als het gaat om de zorg van onze oudere geliefden", reageerde directeur Dot Gibson van de nationale vereniging van gepensioneerden. (br.hln)
Kraantjeswater uit de stad Hasselt zou het lekkerst zijn. Dat blijkt uit een peiling die door onderzoeksbureau Haystack werd uitgevoerd op vraag van Radio 1-programma 'Hautekiet'.
50 bewoners van zes centrumsteden kregen van elke stad een staal te proeven. Naast een score op tien moesten ze de verschillende glazen water ook rangschikken volgens hun smaak.
69 procent van de bevraagden gaf Hasselt een score boven zeven. Zo laat de Limburgse hoofdstad van de smaak Brussel (63 procent) en Gent (60 procent) ruimschoots achter zich.
Bovendien kwam Hasselt bij het rangschikken van de stalen het vaakst op de eerste plaats terecht. 38 procent van de bevraagden gaf Hasselt goud, Leuven deed het het minst goed met slechts 27 procent.
Irene Cara, pseudoniem van Irene T. Escalera (New York City, 18 maart 1959) is een Amerikaanse zangeres en actrice. Begin jaren '80 scoorde ze twee wereldhits met titelsongs van de films Fame en Flashdance.
Al als kind stond Irene Cara in de schijnwerpers. Op de leeftijd van 5 maakte ze haar debuut op Broadway. Enkele jaren later had ze meerdere optredens op Broadway op haar naam staan en had ze opgetreden in een concert ter ere van Duke Ellington samen met onder meer Stevie Wonder, Sammy Davis Jr. en Roberta Flack.
Irene Cara debuteerde op het witte doek als Angela in de romantische thriller Aaron Loves Angela.
Irene Cara speelde Coco Hernandez in de enorm populaire film Fame (1980). In deze film zong ze zowel de titelsong Fame als het nummer Out There On My Own. Fame zou later, in 1983, een nummer 1-hit in Nederland worden. In de gelijknamige televisieserie werd de rol van Coco Hernandez vertolkt door Erica Gimpel.
Later in 1983 zong ze ook de titelsong van Flashdance, getiteld What a feeling. Dat nummer haalde datzelfde jaar in Nederland de 13e plaats van de Top 40. Voor dit nummer won ze een Grammy Award.
Tegenwoordig leeft Irene Cara grotendeels in de anonimiteit. Ze woont in Florida en treedt nu en dan nog op. Verder begeleidt ze een meidengroep, Hot Caramel.
Als je écht wil weten of een kledingstuk je dik maakt, dan vraag je het beter aan je partner. Volgens een nieuwe studie zal hij sneller de waarheid zeggen dan je vriendinnen.
Een rondvraag bij zo'n 2.000 mensen toonde aan dat we op het gebied van mode-advies steeds eerlijker zijn voor onze wederhelft. Tegen vrienden zullen we onze kritische opmerkingen daarentegen veel vaker inslikken.
Maar liefst 94% van de ondervraagden zei dat ze altijd eerlijk hun mening geven over de outfit van hun partner. Degene die dat niet deden zeiden vooral bang te zijn om hun geliefde te kwetsen.
Daarentegen zei slechts 44% dat ze ook aan vrienden een eerlijk advies geven. Eén derde zwijgt om de gevoelens van hun vrienden te sparen. 10% bekende zelfs af en toe te liegen zodat hun vrienden er minder goed uitzagen dan zijzelf.
In een ziekenhuis in Peking vielen dokters in opperste verbazing toen ze een kiemende paardenbloem ontdekten in de gehoorgang van een zestien maanden oud meisje. De oneigenlijke flora kon operatief verwijderd worden.
De baby had al vier maanden last van een oorsontsteking. Haar mama had wel 'iets' gezien in het oortje van haar spruit, maar ze kon 'het' er niet uit halen. Toen het ukje het niet meer hield van de pijn en onophoudelijk aan haar oor krabte, besloten de ouders medische hulp te zoeken.
In het ziekenhuis werd de onthutsende diagnose gesteld: er groeide een paardenbloem in het oor van de baby. De plant was al zowat 2 centimeter groot en had in de vochtige omgeving van het gehoorkanaal een ideale biotoop gevonden.
Een spoedoperatie drong zich op. "Door de druk die het plantje uitoefende was het risico op een inwendige bloeding te groot geworden", verduidelijkt dokter Gu Qinglong. Hoe de bloem in het oor van de baby is geraakt, is een raadsel.
Veertigste prijs voor 'The Broken Circle Breakdown' op filmfestival Estland
Veertigste prijs voor 'The Broken Circle Breakdown' op filmfestival Estland
Klik op de foto om de trailer te bekijken
De film 'The Broken Circle Breakdown' van Felix van Groeningen heeft zijn veertigste onderscheiding binnen. In Tallinn, de hoofdstad van Estland, won de film in de voorbije nacht de publieksprijs van het 17de Black Nights Film Festival. 'The Broken Circle Breakdown' is de Belgische inzending voor de Oscars en is ook een van de favorieten voor de European Film Awards.
Het Estse festival is een van de grootste filmfestivals in Noord-Europa. Er worden circa 250 speelfilms en documentaires getoond. Het festival trekt elk jaar meer dan 60.000 bezoekers. De publieksprijs is 2.000 euro waard.
Van Groeningens vierde speelfilm, met hoofdrollen voor Veerle Baetens, Johan Heldenbergh en Nell Cattrysse, ging in wereldpremière op het 39ste Film Fest Gent in 2012. Bij de veertig onderscheidingen die de film al won, zijn acht publieksprijzen.
De European Film Awards worden op 7 december uitgereikt. 'The Broken Circle Breakdown' is er genomineerd in de categorieën beste film, beste regisseur, beste scenario, beste acteur, beste actrice en prijs van het publiek. De film maakt ook kans op de LUX Prijs van het Europees Parlement, die op 11 december wordt uitgereikt. (br.hln)
Ruim een week nadat het centrum van de Amerikaanse stad Washington in de staat Illinois werd getroffen door een verwoestende tornado, is er een zes maanden oude pitbull levend onder het puin vandaan gehaald en met zijn dolgelukkige baasje herenigd.
De hond, Dexter, was zoekgeraakt toen het appartement van Jacob Montgomery instortte op 17 november. Montgomery, lid van de Nationale Garde van de staat, zocht meerdere keren vergeefs in het puin naar zijn huisdier.
Negen dagen na de storm was een buurman met behulp van de reddingsgroep Dieren in Nood op zoek naar zijn eveneens verdwenen kat. Daarbij troffen zij de onfortuinlijke Dexter aan die vast zat onder een berg puin.
Het beest is er gezien de omstandigheden goed vanaf gekomen. 'Volgens de dierenarts vallen de verwondingen mee. Alleen een paar schrammen en snijwonden. Hij was ondervoed, maar hij gaat het wel redden', aldus Montgomery. De staat Illinois werd ruim een week geleden getroffen door extreem noodweer. Daarbij kwamen 7 mensen om het leven. (br.hln)
Nu snotvallingen weer ontelbaar veel slachtoffers maken, is de kans groot dat je vandaag al minstens één niesbui in actie hebt gezien. Enig idee welk mechanisme er schuiltgaat achter deze slijmerige daad? Of hoe het komt dat we onze ogen zo goed als altijd dichtknijpen? Ontdek hier wat je misschien nog niet weet over niezen.
Het ludieke team van Head Squeeze jaagt elke week op boeiende weetjes om de nieuwsgierigheid van één uitverkoren abonnee te bevredigen. Deze keer werd gezocht naar een antwoord op "Waarom sluiten we onze ogen wanneer we niezen?".
Om te beginnen is niezen iets dat we niet vrijwillig doen. Je kan het vergelijken met de reflex die je (normaal gezien) hebt wanneer dokters met een hamertje op je knie tikken.
Bij een verkoudheid, allergie of griep gaat je neusholte zwellen, wat er dan weer voor zorgt dat je moet niezen. De grote boosdoener is de trigeminuszenuw die geprikkeld wordt wanneer je neusslijmvlies geïrriteerd is. Het signaal gaat vervolgens naar een lage regio in je hersenen die de medulla wordt genoemd.
Als reactie hierop gaan je longen zich vullen met lucht om kracht te geven aan de explosie van snot die ontstaat tijdens een niesbui. Wist je dat er gemiddeld 5.000 druppels slijm verspreid worden aan snelheden tot 160 kilometer per uur?
Uiteraard ben jij zelf zelden (jawel, er zijn uitzonderingen) of nooit ooggetuige van deze actie, aangezien je ogen zich automatisch zullen sluiten wanneer je niest. Een eerste mogelijke verklaring voor dit fenomeen is dat het een afweermechanisme is om te vermijden dat de ziektekiemen hun weg naar je oogvlies vinden. Een tweede hypothese stelt dat je oogleden gewoon één van de vele spieren zijn die worden opgespannen tijdens het niezen. (br.hln)
De Britten vieren weliswaar geen Thanksgiving, maar Britse winkeliers kopiëren wel de trend om op de dag erna kopers te lokken met grootscheepse aanbiedingen. Zo waait de koopgekte die daardoor traditioneel op Black Friday in de VS ontstaat, over naar de andere kant van de Atlantische Oceaan, meldt The Wall Street Journal.
Black Friday markeert in de VS traditiegetrouw de start van de kerstinkopen, op de dag na de typisch Amerikaanse feestdag Thanksgiving. De enorme drukte rond de mega-aanbiedingen in de VS zette dit jaar diverse Britse winkelbedrijven ertoe aan Black Friday ook te adopteren. Zo zetten onder meer de winkelbedrijven Dixons en Asda, dochteronderneming van de Amerikaanse gigant Wal-Mart, fors het mes in de prijzen. Ook het Britse onderdeel van Amazon.com had speciale aanbiedingen die alleen vandaag golden.
Ondertussen barst Black Friday in de VS bijna uit zijn voegen. Daar moesten koopjesjagers dit jaar zelfs de kalkoen op Thanksgiving laten staan, omdat diverse winkelketens besloten voor het eerst al op de feestdag zelf de deuren te openen met aanbiedingen zolang de voorraad strekt.
Niet iedereen besloot zijn huis te verlaten op Thanksgiving. Volgens softwarebedrijf Adobe liepen de internetaankopen op de feestdag dit jaar voor het eerst op tot meer dan 1 miljard dollar. Adobe, dat ruim 70 procent van de internetaankopen via de grootste Amerikaanse detailhandelaren afhandelt, verwacht dat de internetverkopen op Thanksgiving in de komende 5 jaar die op Black Friday kunnen overtreffen.
Op internet wordt de grootste slag overigens verwacht op maandag, die Cyber Monday is gedoopt. Adobe verwacht dat de internetaankopen dan oplopen tot 2,3 miljard dollar, tegen 1,6 miljard dollar op vrijdag. (br.hln)
Redder die kinderen uit water haalde, krijgt gepeperde rekening
Redder die kinderen uit water haalde, krijgt gepeperde rekening
Een heldhaftige Nederlander die twee jongens van de verdrinkingsdood redde, kreeg van zijn zorgverzekeraar een gepeperde factuur van 800 euro gepresenteerd. Remco de Bie raakte immers gewond bij zijn geslaagde reddingspoging. De factuur vond de man uit Berkel en Rodenrijs zuur. Een telefoontje van de krant Algemeen Dagblad deed wonderen. De zorgverzekeraar liet de rekening vallen.
Op een dag in juli zaten De Bie en zijn vrouw Jolanda op het terras van een restaurant, toen zij twee kinderen zagen spartelen in het water. Remco aarzelde geen seconde en sprong met kleren en al het water in. Hij kon de jongetjes met moeite boven water houden en met de hulp van omstanders raakten de slachtoffertjes op het droge. De Bie probeerde ook naar de kant te komen, maar raakte verstrikt in waterplanten. "Het was doodeng, ik ging een paar keer kopje onder."
Een vrouw hielp hem op de oever. Daar moest De Bie braken en naar lucht happen. Met zuurstofgebrek werd hij overgebracht naar het ziekenhuis. Onlangs kreeg hij een gepeperde rekening van zorgverzekeraar StadHolland, onderdeel van DSW voor de medische kosten. "De rekening was zo'n 800 euro. Daarvan moet ik 350 euro eigen risico betalen. Het is te zot voor woorden!"
Hij pleegde een telefoontje en kreeg te horen dat dit de regels zijn en dat het zijn keuze was het water in te gaan. Onfair vonden ze bij de krant Algemeen Dagblad en de krant pleegde op haar beurt een telefoontje. Met succes, de verzekeraar is nu toch bereid om de rekening kwijt te schelden. "Dat doe ik uit coulance, want het is niet logisch dat wij opdraaien voor de kosten. Die zou je moeten verhalen op de verzekering van de veroorzakers, de jongetjes dus", aldus DSW-directeur Chris Oomen. (br.hln)