Een gipsen standbeeld van Kuifje en Bobbie van de hand van de Belgische beeldhouwer Nat Neujean is gisteren in Parijs onder de hamer gegaan voor 62.500 euro (kosten inbegrepen). Dat heeft het veilinghuis Piasa laten weten.
Het standbeeld werd in 1976 in Brussel ingehuldigd door Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van het tijdschrift 'Kuifje'. Het ging volgens Piasa om een uniek stuk dat was geschat op een bedrag tussen de 60.000 en 80.000 euro. De veiling was georganiseerd samen met Moulinsart, de exclusieve houder van de exploitatierechten van het werk van Hergé.
Drie originele onuitgegeven tekeningen van de duikboot uit 'De Schat van Scharlaken Rackham' haalden 27.800 euro (kosten inbegrepen), ruim meer dan geschat (tussen 15.000 en 20.000 euro). (br.hln)
Ruim 1.000 mensen die in Engeland en Wales in een verzorgingshuis woonden, zijn tussen 2003 en 2012 door ernstige uitdroging gestorven. Dat meldt The Daily Telegraph op basis van documenten die de Britse krant heeft ingezien na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur.
Uit een analyse van het Britse bureau voor statistiek blijkt dat 1.158 ouderen stierven door uitdroging. Uithongering werd in het overlijdenscertificaat als doodsoorzaak van ruim 300 mensen genoemd, terwijl bijna 3.000 ouderen overleden als gevolg van ernstige vormen van doorliggen. De werkelijke cijfers liggen mogelijk hoger, omdat de overlijdens die in een ziekenhuis plaatsvonden niet zijn geanalyseerd.
De krant onderzocht de doodsoorzaken na een reeks incidenten in verzorgingshuizen.
"Hoe kunnen we onszelf beschaafd noemen als we mensen laten sterven van honger of dorst. Het is een grote schande dat we mensen geen basisverzorging bieden", oordeelt een woordvoerder van de Britse Alzheimervereniging.
"Het publiek zou diep verontwaardigd zijn als dieren op deze manier werden behandeld. We zouden hetzelfde mededogen moeten tonen als het gaat om de zorg van onze oudere geliefden", reageerde directeur Dot Gibson van de nationale vereniging van gepensioneerden. (br.hln)
Kraantjeswater uit de stad Hasselt zou het lekkerst zijn. Dat blijkt uit een peiling die door onderzoeksbureau Haystack werd uitgevoerd op vraag van Radio 1-programma 'Hautekiet'.
50 bewoners van zes centrumsteden kregen van elke stad een staal te proeven. Naast een score op tien moesten ze de verschillende glazen water ook rangschikken volgens hun smaak.
69 procent van de bevraagden gaf Hasselt een score boven zeven. Zo laat de Limburgse hoofdstad van de smaak Brussel (63 procent) en Gent (60 procent) ruimschoots achter zich.
Bovendien kwam Hasselt bij het rangschikken van de stalen het vaakst op de eerste plaats terecht. 38 procent van de bevraagden gaf Hasselt goud, Leuven deed het het minst goed met slechts 27 procent.
Irene Cara, pseudoniem van Irene T. Escalera (New York City, 18 maart 1959) is een Amerikaanse zangeres en actrice. Begin jaren '80 scoorde ze twee wereldhits met titelsongs van de films Fame en Flashdance.
Al als kind stond Irene Cara in de schijnwerpers. Op de leeftijd van 5 maakte ze haar debuut op Broadway. Enkele jaren later had ze meerdere optredens op Broadway op haar naam staan en had ze opgetreden in een concert ter ere van Duke Ellington samen met onder meer Stevie Wonder, Sammy Davis Jr. en Roberta Flack.
Irene Cara debuteerde op het witte doek als Angela in de romantische thriller Aaron Loves Angela.
Irene Cara speelde Coco Hernandez in de enorm populaire film Fame (1980). In deze film zong ze zowel de titelsong Fame als het nummer Out There On My Own. Fame zou later, in 1983, een nummer 1-hit in Nederland worden. In de gelijknamige televisieserie werd de rol van Coco Hernandez vertolkt door Erica Gimpel.
Later in 1983 zong ze ook de titelsong van Flashdance, getiteld What a feeling. Dat nummer haalde datzelfde jaar in Nederland de 13e plaats van de Top 40. Voor dit nummer won ze een Grammy Award.
Tegenwoordig leeft Irene Cara grotendeels in de anonimiteit. Ze woont in Florida en treedt nu en dan nog op. Verder begeleidt ze een meidengroep, Hot Caramel.
Als je écht wil weten of een kledingstuk je dik maakt, dan vraag je het beter aan je partner. Volgens een nieuwe studie zal hij sneller de waarheid zeggen dan je vriendinnen.
Een rondvraag bij zo'n 2.000 mensen toonde aan dat we op het gebied van mode-advies steeds eerlijker zijn voor onze wederhelft. Tegen vrienden zullen we onze kritische opmerkingen daarentegen veel vaker inslikken.
Maar liefst 94% van de ondervraagden zei dat ze altijd eerlijk hun mening geven over de outfit van hun partner. Degene die dat niet deden zeiden vooral bang te zijn om hun geliefde te kwetsen.
Daarentegen zei slechts 44% dat ze ook aan vrienden een eerlijk advies geven. Eén derde zwijgt om de gevoelens van hun vrienden te sparen. 10% bekende zelfs af en toe te liegen zodat hun vrienden er minder goed uitzagen dan zijzelf.
In een ziekenhuis in Peking vielen dokters in opperste verbazing toen ze een kiemende paardenbloem ontdekten in de gehoorgang van een zestien maanden oud meisje. De oneigenlijke flora kon operatief verwijderd worden.
De baby had al vier maanden last van een oorsontsteking. Haar mama had wel 'iets' gezien in het oortje van haar spruit, maar ze kon 'het' er niet uit halen. Toen het ukje het niet meer hield van de pijn en onophoudelijk aan haar oor krabte, besloten de ouders medische hulp te zoeken.
In het ziekenhuis werd de onthutsende diagnose gesteld: er groeide een paardenbloem in het oor van de baby. De plant was al zowat 2 centimeter groot en had in de vochtige omgeving van het gehoorkanaal een ideale biotoop gevonden.
Een spoedoperatie drong zich op. "Door de druk die het plantje uitoefende was het risico op een inwendige bloeding te groot geworden", verduidelijkt dokter Gu Qinglong. Hoe de bloem in het oor van de baby is geraakt, is een raadsel.
Veertigste prijs voor 'The Broken Circle Breakdown' op filmfestival Estland
Veertigste prijs voor 'The Broken Circle Breakdown' op filmfestival Estland
Klik op de foto om de trailer te bekijken
De film 'The Broken Circle Breakdown' van Felix van Groeningen heeft zijn veertigste onderscheiding binnen. In Tallinn, de hoofdstad van Estland, won de film in de voorbije nacht de publieksprijs van het 17de Black Nights Film Festival. 'The Broken Circle Breakdown' is de Belgische inzending voor de Oscars en is ook een van de favorieten voor de European Film Awards.
Het Estse festival is een van de grootste filmfestivals in Noord-Europa. Er worden circa 250 speelfilms en documentaires getoond. Het festival trekt elk jaar meer dan 60.000 bezoekers. De publieksprijs is 2.000 euro waard.
Van Groeningens vierde speelfilm, met hoofdrollen voor Veerle Baetens, Johan Heldenbergh en Nell Cattrysse, ging in wereldpremière op het 39ste Film Fest Gent in 2012. Bij de veertig onderscheidingen die de film al won, zijn acht publieksprijzen.
De European Film Awards worden op 7 december uitgereikt. 'The Broken Circle Breakdown' is er genomineerd in de categorieën beste film, beste regisseur, beste scenario, beste acteur, beste actrice en prijs van het publiek. De film maakt ook kans op de LUX Prijs van het Europees Parlement, die op 11 december wordt uitgereikt. (br.hln)
Ruim een week nadat het centrum van de Amerikaanse stad Washington in de staat Illinois werd getroffen door een verwoestende tornado, is er een zes maanden oude pitbull levend onder het puin vandaan gehaald en met zijn dolgelukkige baasje herenigd.
De hond, Dexter, was zoekgeraakt toen het appartement van Jacob Montgomery instortte op 17 november. Montgomery, lid van de Nationale Garde van de staat, zocht meerdere keren vergeefs in het puin naar zijn huisdier.
Negen dagen na de storm was een buurman met behulp van de reddingsgroep Dieren in Nood op zoek naar zijn eveneens verdwenen kat. Daarbij troffen zij de onfortuinlijke Dexter aan die vast zat onder een berg puin.
Het beest is er gezien de omstandigheden goed vanaf gekomen. 'Volgens de dierenarts vallen de verwondingen mee. Alleen een paar schrammen en snijwonden. Hij was ondervoed, maar hij gaat het wel redden', aldus Montgomery. De staat Illinois werd ruim een week geleden getroffen door extreem noodweer. Daarbij kwamen 7 mensen om het leven. (br.hln)
Nu snotvallingen weer ontelbaar veel slachtoffers maken, is de kans groot dat je vandaag al minstens één niesbui in actie hebt gezien. Enig idee welk mechanisme er schuiltgaat achter deze slijmerige daad? Of hoe het komt dat we onze ogen zo goed als altijd dichtknijpen? Ontdek hier wat je misschien nog niet weet over niezen.
Het ludieke team van Head Squeeze jaagt elke week op boeiende weetjes om de nieuwsgierigheid van één uitverkoren abonnee te bevredigen. Deze keer werd gezocht naar een antwoord op "Waarom sluiten we onze ogen wanneer we niezen?".
Om te beginnen is niezen iets dat we niet vrijwillig doen. Je kan het vergelijken met de reflex die je (normaal gezien) hebt wanneer dokters met een hamertje op je knie tikken.
Bij een verkoudheid, allergie of griep gaat je neusholte zwellen, wat er dan weer voor zorgt dat je moet niezen. De grote boosdoener is de trigeminuszenuw die geprikkeld wordt wanneer je neusslijmvlies geïrriteerd is. Het signaal gaat vervolgens naar een lage regio in je hersenen die de medulla wordt genoemd.
Als reactie hierop gaan je longen zich vullen met lucht om kracht te geven aan de explosie van snot die ontstaat tijdens een niesbui. Wist je dat er gemiddeld 5.000 druppels slijm verspreid worden aan snelheden tot 160 kilometer per uur?
Uiteraard ben jij zelf zelden (jawel, er zijn uitzonderingen) of nooit ooggetuige van deze actie, aangezien je ogen zich automatisch zullen sluiten wanneer je niest. Een eerste mogelijke verklaring voor dit fenomeen is dat het een afweermechanisme is om te vermijden dat de ziektekiemen hun weg naar je oogvlies vinden. Een tweede hypothese stelt dat je oogleden gewoon één van de vele spieren zijn die worden opgespannen tijdens het niezen. (br.hln)
De Britten vieren weliswaar geen Thanksgiving, maar Britse winkeliers kopiëren wel de trend om op de dag erna kopers te lokken met grootscheepse aanbiedingen. Zo waait de koopgekte die daardoor traditioneel op Black Friday in de VS ontstaat, over naar de andere kant van de Atlantische Oceaan, meldt The Wall Street Journal.
Black Friday markeert in de VS traditiegetrouw de start van de kerstinkopen, op de dag na de typisch Amerikaanse feestdag Thanksgiving. De enorme drukte rond de mega-aanbiedingen in de VS zette dit jaar diverse Britse winkelbedrijven ertoe aan Black Friday ook te adopteren. Zo zetten onder meer de winkelbedrijven Dixons en Asda, dochteronderneming van de Amerikaanse gigant Wal-Mart, fors het mes in de prijzen. Ook het Britse onderdeel van Amazon.com had speciale aanbiedingen die alleen vandaag golden.
Ondertussen barst Black Friday in de VS bijna uit zijn voegen. Daar moesten koopjesjagers dit jaar zelfs de kalkoen op Thanksgiving laten staan, omdat diverse winkelketens besloten voor het eerst al op de feestdag zelf de deuren te openen met aanbiedingen zolang de voorraad strekt.
Niet iedereen besloot zijn huis te verlaten op Thanksgiving. Volgens softwarebedrijf Adobe liepen de internetaankopen op de feestdag dit jaar voor het eerst op tot meer dan 1 miljard dollar. Adobe, dat ruim 70 procent van de internetaankopen via de grootste Amerikaanse detailhandelaren afhandelt, verwacht dat de internetverkopen op Thanksgiving in de komende 5 jaar die op Black Friday kunnen overtreffen.
Op internet wordt de grootste slag overigens verwacht op maandag, die Cyber Monday is gedoopt. Adobe verwacht dat de internetaankopen dan oplopen tot 2,3 miljard dollar, tegen 1,6 miljard dollar op vrijdag. (br.hln)
Redder die kinderen uit water haalde, krijgt gepeperde rekening
Redder die kinderen uit water haalde, krijgt gepeperde rekening
Een heldhaftige Nederlander die twee jongens van de verdrinkingsdood redde, kreeg van zijn zorgverzekeraar een gepeperde factuur van 800 euro gepresenteerd. Remco de Bie raakte immers gewond bij zijn geslaagde reddingspoging. De factuur vond de man uit Berkel en Rodenrijs zuur. Een telefoontje van de krant Algemeen Dagblad deed wonderen. De zorgverzekeraar liet de rekening vallen.
Op een dag in juli zaten De Bie en zijn vrouw Jolanda op het terras van een restaurant, toen zij twee kinderen zagen spartelen in het water. Remco aarzelde geen seconde en sprong met kleren en al het water in. Hij kon de jongetjes met moeite boven water houden en met de hulp van omstanders raakten de slachtoffertjes op het droge. De Bie probeerde ook naar de kant te komen, maar raakte verstrikt in waterplanten. "Het was doodeng, ik ging een paar keer kopje onder."
Een vrouw hielp hem op de oever. Daar moest De Bie braken en naar lucht happen. Met zuurstofgebrek werd hij overgebracht naar het ziekenhuis. Onlangs kreeg hij een gepeperde rekening van zorgverzekeraar StadHolland, onderdeel van DSW voor de medische kosten. "De rekening was zo'n 800 euro. Daarvan moet ik 350 euro eigen risico betalen. Het is te zot voor woorden!"
Hij pleegde een telefoontje en kreeg te horen dat dit de regels zijn en dat het zijn keuze was het water in te gaan. Onfair vonden ze bij de krant Algemeen Dagblad en de krant pleegde op haar beurt een telefoontje. Met succes, de verzekeraar is nu toch bereid om de rekening kwijt te schelden. "Dat doe ik uit coulance, want het is niet logisch dat wij opdraaien voor de kosten. Die zou je moeten verhalen op de verzekering van de veroorzakers, de jongetjes dus", aldus DSW-directeur Chris Oomen. (br.hln)
's Werelds eerste drijvende stad met 50.000 inwoners
's Werelds eerste drijvende stad met 50.000 inwoners
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
Rond de wereld varen, drijven van land tot land, nooit lang genoeg ergens blijven om verveeld te worden. Het leven op het 'Freedom Ship', 's werelds eerste drijvende stad, klinkt als een droom voor globetrotters. Alleen is geduld op zijn plaats want het schip is nog niet gebouwd.
De ontwerpers hebben wel al de eerste computerbeelden en animaties van de mastodont op de wereld losgelaten. Het is met 25 verdiepingen groot genoeg om 50.000 opvarenden permanent te huisvesten. Ook een eigen luchthaven, ziekenhuis, casino, verschillende scholen, parken en vele winkels worden voorzien. Het schip, aangedreven door zonne- en golfslagenergie, zou om de twee jaar een wereldreis voltooien en aanleggen in de nabijheid van grote steden.
De Amerikaanse onderneming 'Freedom Ship International' met basis in Florida zoekt zo'n 6 miljard euro om het droomproject te doen slagen. Niet evident evenwel in economisch zware tijden. Al groeit de belangstelling voor het megaschip gestaag volgens de initiatiefnemers. Indien de aannemer één miljard kan bijeenharken, wordt met de bouw gestart. (br.hln)
Gary Moore - I Love You More Than You'll Ever Know
Gary Moore - I Love You More Than You'll Ever Know
Klik op de foto om hem te beluisteren
Robert William Gary Moore (Belfast, 4 april 1952 - Estepona, 6 februari 2011 was een Noord-Ierse gitarist.
Moore werd geboren als één van de vijf kinderen van de plaatselijke concertpromotor Robert Moore en de huisvrouw Winnie Moore. Dankzij het beroep van zijn vader groeide Moore op met het luisteren naar muziek van Ierse bands, live spelen en country-, rock- en popmuziek uit die tijd. In 1958 trad hij op zesjarige leeftijd voor het eerst op. Gekleed in een korte broek en staand op een stoel om bij de microfoon te komen, zong hij samen met de showband een nummer dat “Sugartime” heette.
In 1962, Moore was toen 10 jaar, kocht zijn vader een gitaar van een muzikant. Dit was een grote akoestische gitaar van Framus. De snaren waren erg hard, moeilijk af te stemmen en de gitaar was hiermee dus erg moeilijk te bespelen. Toch wist Moore in de eerste week al een aantal Shadows-liedjes onder de knie te krijgen. Hij had zichzelf wat akkoorden aangeleerd met behulp van een boek, keek naar andere mensen die gitaar speelden, luisterde naar platen en kreeg zo het gevoel van het gitaarspelen. Hoewel hij linkshandig was, begon hij te spelen met een rechtshandige gitaar, simpelweg omdat hij andere gitaristen dat ook zag doen.
Een jaar later trad Moore op onder de naam “Little Gary”. Weer twee jaar later, het was toen 1965, speelde hij in een bandje genaamd “The Beat Boys” in zijn vaders club net buiten Belfast. Later speelden ze in hotels en balzalen en qua repertoire speelden ze feitelijk alles wat het publiek maar wilde horen.
Zijn eerste soloalbum bracht Moore in 1973 uit als de Gary Moore Band. In 1979 startte hij, met hulp van Phil Lynott, een echte solocarrière. De combinatie van Moore's gitaarspel en Lynotts stem leverde de single "Parisienne Walkways" (van het album ‘Back On The Streets’) op die in april 1979 de Britse top tien haalde.
Na een serie stevige rock-albums keerde Moore terug naar de blues met het album Still Got the Blues, met daarop bijdragen van B.B. King, Albert King en Albert Collins. Dit album was een geweldig succes. Moore bleef bij de blues tot 1997, toen hij besloot te gaan experimenteren met moderne dancebeats in Dark Days In Paradise. Dit zette vele fans, en ook de muziekpers, danig op het verkeerde been. Met het album Back to the Blues keerde Moore uiteindelijk terug op het vertrouwde bluesstramien. Zijn meest recente album is Bad for you baby.
Moore overleed op 58-jarige leeftijd, tijdens zijn vakantie in een hotel in Estepona, Spanje. Eerst ging het gerucht dat hij was overleden door verstikking in zijn eigen braaksel, later werd bevestigd dat een hartaanval de doodsoorzaak was. Hij woonde in Brighton en had vier kinderen: Saoirse, Jack, Gus en Lily.
Nederland heeft met 'Zundert' tweede trappist beet
In het Nederlandse Zundert, op maar enkele kilometers van de grens met België, hebben de monniken van de abdij Maria Toevlucht vandaag hun bier, 'Zundert', voorgesteld. Dat bier is kandidaat om het negende officiële trappistenbier te worden, en het tweede Nederlandse. Het andere Nederlandse trappistenbier, 'La Trappe', wordt in een abdij vlakbij Tilburg gebrouwen.
Anders dan de trappisten van 'La Trappe' brouwen de monniken van Zundert één enkel bier. 'Zundert' (8 procent alcohol) "is niet te zwaar, kruidig en heeft een zekere bitterheid", aldus de beschrijving van broeder Christiaan, hoofd van de brouwerij. De twintig monniken in de abdij besloten te beginnen brouwen toen ze merkten dat de landbouwactiviteiten, hun belangrijkste bezigheid tot nu, niet langer rendabel waren.
De trappist wordt gebrouwen in Zundert, maar gebotteld in België. Het bier zal zowel in Nederland als ons land beschikbaar zijn. De eerste jaren mikt de brouwerij op 3.000 hectoliter per jaar. Op langere termijn moet dat 5.000 hectoliter worden. Met dit nieuwe bier internationaliseren de trappisten verder. Vorig jaar werd nog een Oostenrijkse trappist gelanceerd. Ook van over de oceaan is een trappist op komst: de 'Spencer Trappist Ale', gebrouwen door de Saint Joseph Abbey in Spencer, Massachusetts.
Op dit moment zijn er in zes erkende trappistenbrouwerijen in België, een in Nederland en een in Oostenrijk. Om als "authentiek trappistenbier" erkend te worden moet aan drie voorwaarden voldaan zijn. Als daaraan voldaan is komt er, nadat het bier gecommercialiseerd is, een audit die moet nagaan of de drie voorwaarden nageleefd worden. De erkenning van 'Zundert' als trappistenbier wordt over enkele weken verwacht. (br.hln)
Met een lengte van amper 68 centimeter en een gewicht dat schommelt rond de 4 kilo, wordt de 5-jarige Charlotte Garside gezien als het kleinste meisje ter wereld. Het kind, dat amper groter is dan haar eigen teddybeer, lijdt aan primordiale dwerggroei en zal wellicht nooit de 90 centimeter overstijgen. Vorige week heeft ze voor het eerst leeftijdsgenootjes mogen vergezellen in een klaslokaal. Het verhaal van de piepkleine Charlotte wordt verteld in Body Bizarre op de Britse zender TLC
De Portugese ontwerpster Susana Soares heeft een simpel toestel ontwikkeld waarmee ze kanker en andere zware ziektes kan detecteren door het inzetten van bijen. De glazen objecten van Soares hebben een kleine kamer waarin de patiënt uitademt en een grotere kamer waar de getrainde bijen in worden gezet. Als de bijen de geur herkennen waarvoor ze zijn opgeleid, in dit geval de 'biomarkers' van een bepaalde ziekte, zullen ze naar de kleinere kamer met de uitgeademde lucht vliegen.
Wetenschappers hebben ontdekt dat honingbijen (apis mellifera) een buitengewone reukzin hebben, beter dan die van speurhonden. Bijen kunnen rondvliegende molecules herkennen, zelfs in de geringste concentraties.
De insecten kunnen getraind worden om specifieke chemische geuren te herkennen, zoals de 'biomarkers' die kenmerkend zijn voor ziektes als tuberculose, diabetes, long-, huid- en pancreaskanker. Biomarkers zijn stoffen die dienstdoen als een indicator van een bepaalde biologische toestand.
Tijdens de zogenaamde hymenopteratraining worden bijen blootgesteld aan de geur en worden ze vervolgens beloond met een suikeroplossing. Op die manier associëren ze de geur met de beloning. De honingbijen kunnen slechts op één geur per bij getraind worden. Die training duurt slechts een vijftal minuten, maar de bijen herkennen de geur hun leven lang. Bijen leven gemiddeld zes weken.
Bijen en wespen werden in het verleden al ingezet om explosieven en drugs op te sporen. Bijen kunnen op meer dan zestig verschillende geuren getraind worden, waaronder metamfetamine (speed, xtc), uranium en tuberculose. Ze worden ook ingezet om diabetes, long- en huidkanker te diagnostiseren en ze kunnen ook zwangerschappen bevestigen.
Het systeem van Soares is niet waterdicht, maar kan gebruikt worden als een goedkoop alternatief voor opsporingsmethodes die dure medische apparatuur vereisen. (br.hln)
Wereldwijd minder baby's via moeder besmet met hiv
Wereldwijd minder baby's via moeder besmet met hiv
De strijd tegen nieuwe hiv-besmettingen onder kinderen is wereldwijd de afgelopen jaren succesvoller geweest dan de 10 jaar ervoor. Het aantal besmettingen van kinderen onder de 15 jaar, nam tussen 2009 en 2012 af met 35 procent. Zo raakten in 2012 in de arme en opkomende landen 260.000 kinderen besmet met hiv, het virus dat aids kan veroorzaaken.
Dat blijkt uit een rapport van het VN-kinderfonds Unicef en Unaids dat vrijdag gepubliceerd werd in het kader van Wereldaidsdag op 1 december. Tegelijk is de inschatting dat er 850.000 nieuwe besmettingen van baby's zijn voorkomen tussen 2005 en 2012.
Dat komt onder meer doordat de moeder intensief wordt behandeld met medicijnen die het virus onderdrukken, zodat ze haar baby niet besmet tijdens de bevalling of de borstvoeding. Toch krijgen nog niet alle zwangere vrouwen die hiv onder de leden hebben, de juiste medicijnen: in 2012 ontving 62 procent van hen dat wel in de 22 armere landen waar aidsbestrijding een speerpunt is.
De kinderen die besmet raken, krijgen niet altijd de juiste medicijnen. Van de kinderen met hiv onder de 15 jaar, kreeg 34 procent die tegenover 64 procent van de volwassenen met hiv. Naar schatting een derde van de hiv-besmette kinderen overlijdt zonder behandeling in het 1e levensjaar en dat is opgelopen tot de helft voor het 2e jaar.
Eerder maakten de organisaties bekend dat hiv en aids vooral onder pubers alarmerend toeneemt. In 2012 waren ongeveer 2,1 miljoen kinderen tussen 10 en 19 jaar besmet met hiv. Het aantal tieners dat overleed aan aids, steeg van 71.000 in 2005 naar 110.000 in 2012. En dat terwijl het totale aantal aids-doden in die periode afnam met 30 procent.
Volgens Unicef en Unaids moet er nog een flinke slag geslagen worden om ervoor te zorgen dat in 2015 alle kinderen met hiv de juiste medicijnen krijgen. (br.hln)
LaRue heeft nagels van 42 centimeter: "Hoe ik naar het toilet ga? Net als jij"
Klik op de foto om het filmpje te bekijken
LaRue heeft nagels van 42 centimeter lang, die ze verzorgt als waren het haar kinderen. De 57-jarige vrouw uit New Jersey is niet van plan haar nagels nog te knippen. "Zolang ik ermee kan blijven functioneren, laat ik ze groeien". Hoe kwam het zo ver en hoe ongemakkelijk is dat niet?
LaRue was als kind een fervente nagelbijter. "Tot ik op een dag een vrouw ontmoette die nagels had van wel 30 centimeter. Ze waren heel kleurrijk, ik vond ze prachtig. Sinds die dag heb ik nooit meer op mijn nagels gebeten". Al 44 jaar laat LaRue haar nagels groeien.
"Mannen zijn dol op mijn lange nagels. Ze vinden het sexy, bijzonder, mooi. Ik geniet van die aandacht, ja. Vaak stellen mensen me gekke vragen. Hoe ik het klaarspeel om naar het toilet te gaan. Wel, net zoals iedereen het doet. Die nagels vergen natuurlijk soms wat aanpassing. Zo heb ik het moeilijk om mijn schoenen aan te trekken".
Een gebroken nagel zou voor LaRue een drama betekenen. "Ze maken deel uit van wie ik ben. Mocht er één breken, ik zou niet compleet meer zijn".
LaRue heeft vier kinderen, maar daarnaast heeft ze ook haar 'nagelfamilie': nagelfanaten die er net als zij plezier in scheppen hun nagels te versieren en, vooral, ze te laten groeien.
"Al die jaren nagelverzorging, dat heeft me wel al een flinke stuiver gekost. Ik schat zo'n 20.000 dollar (14.700 euro). Ja, ik had er een auto mee kunnen kopen". Wat volgens onze bescheiden mening toch makkelijker is om naar het toilet te gaan, zo'n auto. (br.hln)
Fashionista laat been amputeren om op stiletto's te lopen
Fashionista laat been amputeren om op stiletto's te lopen
Mariah Serrano
Fashionista's zijn toegewijde dames en ze gaan ver. Heel ver, zeker als het om schoenen gaat. Mariah Serrano is er zo eentje. De Amerikaanse werd geboren met een klompvoet wou koste wat kost stiletto's dragen. Ze nam een drastische beslissing en liet een been amputeren. Vandaag kan ze met haar kunstbeen de schoenen dragen waarvan ze zolang droomde. Voor haar kwam er met de ingreep ook een einde aan een nachtmerrie van kwestende opmerkingen. Ze hoort er nu helemaal bij en ze vertelt over haar 'nieuwe' leven op hoge hakken op haar blog.
De 22-jarige heeft nog geen seconde spijt van haar ingrijpende beslissing. Serrano die aan de slag is in de modewereld -hoe kan het ook anders?!- wou er niet langer uitzien als een 'klein stompje', vertelt ze in de New York Post. "Ik wou altijd al een sexy tiener zijn op hoge hakken maar dat kon niet". De klompvoet begon Serrano steeds meer parten te spelen en ze was ook de pijnlijke opmerkingen ook spuugzat. Vooral de uithalen van de andere studentes op school kwamen keihard aan. "Ik voelde me ook steeds een idoot. De confrontaties met foto's was ook elke keer weer pijnlijk. Ik moest met allerlei braces rondlopen en dat werd steeds moeilijker. Ze boden ook geen oplossing voor mijn probleem en ik schaamde me rot."
Op een dag werd het haar allemaal te veel. De pijnlijke opmerkingen hielden haar thuis. "Het shoppen was ook een marteling. Ik moest altijd uren op zoek naar schoenen die ik kon dragen." In april 2009 maakte een dokter haar duidelijk dat een prothese een oplossing kon bieden. Het zou haar stapcomfort verhogen en wat meer was, ze zou ook op hoge hakken kunnen lopen. De suggestie klonk als muziek in de oren van de Amerikaanse. "Toen wist ik het zeker. Ik wou een prothese." Het duurde nog even voor ze helemaal overtuigd was. Een artikel gaf haar het laatste duwtje. De dokter stopte haar het verhaal toe van atlete en model Aimee Mullins die forure maakte op kunstbenen van ontwerper Alexander McQueen. "Alexander is een modekoning en dat maakte het voor mij ook makkerlijker om te wennen aan het idee."
Serrano ging in januari 2009 onder het mes en droeg zes maanden later haar eerste paar stiletto's. "De eerste keer werd een onvergetelijke gebeurtenis, het was fantastisch." Ze startte ook een blog waarop ze haar ervaringen deelt. Makkelijk is het nog altijd niet maar ze kan nu toch de schoenen van haar dromen dragen. Intussen is haar broer gestart met een project. Hij haalt geld op om het onderzoek naar betere protheses te financieren. "Ik ben blij dat ik deze ervaring heb mogen beleven. Ik heb nu opnieuw controle over mijn leven", besluit Serrano. (br.hln)