Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




29-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michael Jacksons Neverland te koop voor 100 miljoen

Michael Jacksons Neverland te koop voor 100 miljoen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/12/2/13/20150529041123/media_xll_7750948.jpg

Het landgoed Neverland Ranch van de overleden popster Michael Jackson staat te koop voor 100 miljoen dollar (91 miljoen euro). De makelaar heeft de naam van het terrein veranderd; Michael Jackson werd ervan beschuldigd op Neverland kinderen te hebben misbruikt.

Het gebied is ruim 100 hectare groot en ligt zo'n 210 kilometer ten noordwesten van de Amerikaanse stad Los Angeles. Het landgoed is in handen van vermogensbeheerder Colony Capital Inc. Die nam het terrein over nadat Jackson in de financiële problemen raakte.

Eigenaar Thomas Barrack liet in juli weten dat het bekende terrein mogelijk in de verkoop zou gaan. Neverland Ranch is volgens hem opgeknapt op een manier zoals Michael Jackson het voor ogen had.

Pretpark
Jackson kocht Neverland in 1988 en bouwde er onder meer een pretpark en een dierentuin. Die zijn inmiddels weggehaald. De investeerder die het landgoed kocht heeft de naam Neverland nu veranderd naar Sycamore Valley Ranch. Op het landgoed zijn wel een treinstation, een bioscoop en een aantal meren. Er is een gastenverblijf, een personeelsverblijf en een woonhuis met zes slaapkamers. 

Michael Jackson was vaak in Neverland te zien met fans, maar stopte met het bezoeken ervan nadat de politie er invallen deed. De zanger noemde zijn landgoed Neverland, naar het fantasie-eiland uit het verhaal Peter Pan waar kinderen nooit groot worden.

Misbruik
Hij woonde er meer dan vijftien jaar, maar raakte in de schulden en kwam er niet meer nadat hij werd beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen op het landgoed. Jackson werd in 2005 verdacht van kindermisbruik. De popster stierf in 2009 op 50-jarige leeftijd aan een hartstilstand door een overdosis medicijnen.

Vastgoedspecialist Randall Bell meldt aan The Los Angeles Times dat het niet makkelijk zal zijn om er 100 miljoen dollar voor te krijgen. "Het is moeilijk om voorbij te gaan aan het feit dat Neverland geassocieerd wordt met kindermisbruik. Ik denk dat 100 miljoen erg optimistisch is." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag op dag 30 jaar geleden: het Heizeldrama

Dag op dag 30 jaar geleden: het Heizeldrama

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/13/2/20150529100950/media_xll_7751282.jpg

Vandaag is het dag op dag 30 jaar geleden dat het Heizeldrama plaatsvond. Nog voor er een bal werd getrapt in Juventus-Liverpool, de finale van de Europabeker, ontsierden zware rellen het voetbalfeest. Uiteindelijk vielen er op 29 mei 1985 39 doden, 400 anderen raakten gewond.

De fans van Juventus pakten vorige week in hun laatste thuiswedstrijd uit met een indrukwekkend eerbetoon voor de slachtoffers. Op een groot spandoek stond de tekst 'Niemand sterft echt als men verder leeft in de harten van de levenden'. De supporters toonden ook papieren bedrukt met de namen van de slachtoffers. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Londense rabbijnen verbieden vrouwen met auto te rijden

Londense rabbijnen verbieden vrouwen met auto te rijden

http://static2.hln.be/static/photo/2015/9/0/1/20150529074449/media_xll_7751116.jpg

Een groep Belz-rabbijnen uit het noordoosten van Londen wil de vrouwen in hun gemeenschap verbieden met de auto te rijden.

De Belz, een chassidische beweging afkomstig uit Oekraïne, zijn altijd al tegen de idee van vrouwen achter het stuur geweest. Met een omzendbrief maakt de gemeenschap dat verbod voor het eerst officieel. In de brief stellen de rabbijnnen dat kinderen vanaf augustus uit Belz-scholen zullen geweerd worden indien hun moeders rijden. De nieuwe maatregel komt van rabbijn Yissachar Dov Rokeach, die de Belzer vanuit Israël leidt. Buiten Jeruzalem wonen er in New York, maar ook in Antwerpen en Londen veel Belzer.

Verfijning, moraliteit en waardigheid
Een lokale organisatie van Belz-vrouwen heeft al gereageerd op het nieuws. De vrouwen stellen daarin dat ze zich "bijzonder bevoorrecht en gewaardeerd voelen deel te mogen uitmaken van een gemeenschap die de hoogste standaarden van verfijning, moraliteit en waardigheid respecteert". Het autorijden noemen de vrouwen in hun reactie "een activiteit die onze waarden in het gedrang kan brengen door de blootstelling aan egoïsme, verkeersagressie, schuttingtaal en ander ongepast gedrag".

De vrouwen wijzen er op dat ze evenwel geen bezwaar hebben tegen niet-Belz vrouwen die autorijden. "We respecteren deze vrouwen en de beslissingen die ze maken", klinkt het.

Macht en controle
Dina Brawer van de Joods Orthodoxe Feministische Alliantie verklaarde tegenover de Jewish Chronicle dat "de drijfveer achter zo'n draconisch verbod er één is van macht en controle van mannen over vrouwen" en noemt de maatregel "beschamend en verontrustend". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leraar zonder diploma maanden voor klas

'Leraar' zonder diploma maanden voor klas

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/13/11/20150529064716/media_xll_7750976.jpg

Zonder onderwijsdiploma en in de volle overtuiging dat hij er wel degelijk één behaald had, heeft een 30-jarige man vorig jaar drie maanden les kunnen geven in een basisschool in Oostende.

Toen Lars F. dringend zijn diploma moest indienen bij de schooldirectie zodat die het kon opsturen naar het ministerie van Onderwijs, vervalste hij een getuigschrift. Voordien hadden directie en leerlingen in leefschool 'De Vlieger' nooit iets opgemerkt. Volgens ingewijden werd hij geprezen en oefende hij zijn job goed uit, maar het kwam al snel uit dat het getuigschrift vervalst was.

De procureur des Konings vordert nu een celstraf van 6 maanden met probatie-uitstel voor valsheid in geschrifte. De 'leerkracht' zegt dat hij met het valse getuigschrift niet de bedoeling had "een diploma te veinzen". Hij is naar eigen zeggen verschillende keren op het secretariaat van de Hogeschool Gent geweest om z'n diploma op te halen, maar daar vielen ze compleet uit de lucht. "De docenten herkenden mij daar niet en blijkbaar had ik mijn examens niet afgelegd. Ik zie nochtans al die lessen, examens, medeleerlingen en docenten nog voor me. Zelfs mijn stageplaats zit nog in het geheugen. Toen ik later terugkeerde voor bewijzen, zag alles er plots helemaal anders uit. Ik heb echt geen idee wat ik meemaakte in die tijd."

Een gerechtspsychiater moet nu uitmaken of de man écht aan geheugenverlies lijdt, waanbeelden heeft of alles verzint. (br.hln)


» Reageer (0)
28-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jethro Tull - Bourée

Jethro Tull - Bourée

Klik op de foto om ze te beluisteren







Jethro Tull is een Britse progressieve-rockband en Grammy Award-winnaar uit Blackpool, opgericht in 1968 rond de Schotse voorman Ian Anderson. Hun muziek is herkenbaar aan de opmerkelijke zangstijl en het unieke dwarsfluitwerk van Anderson, aan de ongewone en vaak complexe liedconstructies en aan de intelligente teksten.

Hun muziek, gestart als blues met een experimentele inslag, heeft onomstotelijk invloeden van klassieke muziek, hardrock en alternatieve rock, alsmede Aziatische en Keltische folkmuziek. Hierdoor is het zeer moeilijk andere muzikanten aan te wijzen die soortgelijke muziek maken. Meer dan andere rockbands staat hun muziek apart van de overige rockmuziek.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Al dertig wolvenfamilies in Duitsland geteld

Al dertig wolvenfamilies in Duitsland geteld

http://static0.hln.be/static/photo/2015/8/9/10/20150528174236/media_xll_7749595.jpg

In de Duitse bossen leven naar schatting meer dan dertig wolvenfamilies. Dat blijkt uit een brief van het Duitse ministerie van Milieu, na een parlementaire vraag van de groene partij. Er zijn al zeker vijfentwintig wolvenroedels, acht wolvenparen en drie individuele wolven geteld.

De wolf kwam lange tijd, net zoals in België, niet meer voor in het wild in Duitsland. Voor het eerst sinds de eeuwwissel is de diersoort er opnieuw inheems geworden. Wolven zijn beschermd en mogen dus niet gejaagd worden. Toch werden sinds 1991 volgens het ministerie van Milieu al minstens tweeëntwintig wolven illegaal gedood. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tsjechisch dorpje installeert permanent beschikbare biertap

Tsjechisch dorpje installeert permanent beschikbare biertap

http://static3.hln.be/static/photo/2015/16/4/11/20150528180618/media_xll_7749641.jpg

In het Tsjechische dorpje Uhrinovice heeft een lokale bierbrouwer een biertap in een muur geïnstalleerd. De cafés in de buurt zijn overdag gesloten en zo is er permanent vers getapt bier beschikbaar. Het apparaat is alvast een succes. Tijdens zonnige weekends verkoopt het tot wel 150 liter bier.

"Een gewoon café heeft geen enkele kans op overleven in een dorpje als dit", zegt de 50-jarige Martin Povysil, lokaal bierbrouwer en bedenker van het systeem. Daarom ontwikkelde hij de bierautomaat. Voor een goedkope prijs kan iedere voorbijganger die oud genoeg is, fris bier tappen. Het systeem scant namelijk eerst je identiteitskaart om te controleren of je al meerderjarig bent.

Volgens Povysil is het een uniek systeem. "Ik heb op het internet al gelijkaardige dingen gezien in Japan en de Verenigde Staten, maar deze versie is compleet anders", zegt hij. Tot 2013 was hij verkoper voor een lokale brouwerij, maar daarna is hij zijn eigen bier beginnen brouwen bij zich thuis in Uhrinovice. Later kwam hij op het idee van de automaat en liet hij de speciale tap maken voor 1.800 euro. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom scheren vrouwen zich eigenlijk?

Waarom scheren vrouwen zich eigenlijk?

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/1/4/20150527201746/media_xll_7746799.jpg

Vrouwen scheren massaal al hun lichaamsharen weg, terwijl mannen zonder enig probleem kunnen rondlopen met een bos okselhaar en (op wielrenners na) beenhaar. Maar hoe komt het eigenlijk dat vrouwen zich wél (moeten) scheren en wanneer is dat begonnen?

Volgens de Amerikaanse website VOX was het erg lange tijd absoluut ondenkbaar dat vrouwen zich zouden scheren. Tot de jaren twintig droegen vrouwen bedekte kleren, waardoor niemand zich zorgen maakte over behaarde lichaamsdelen. Alleen gezichtshaar en af en toe haar op de onderarmen werd geëpileerd, maar ook niets meer dan dat.

Mouwloze jurken
Maar vanaf de jaren twintig begonnen mouwloze jurken - geïnspireerd op de Romeinen en Grieken - steeds vaker op te duiken in het straatbeeld. Zo ontstond een toen nog kleinschalige ontharingsindustrie, die stilletjes aan vrouwen probeerden te overtuigen om hun oksels te scheren. Dat deden ze onder andere door te adverteren in vrouwenmagazines als Harper's Bazaar. In die advertenties is duidelijk te zien dat scheren voor vrouwen nog uitgelegd moest worden, scheren was dus echt nog niet vanzelfsprekend.

Gilette
Steeds vaker en vaker doken die campagnes op en dat werd alleen maar erger toen Gilette zich begon te focussen op specifieke 'veilige' scheermesjes voor vrouwen. Plots was het volgens vrouwenmagazines absoluut not done om je benen en oksels niét te scheren. Op twintig jaar tijd schoor dus plots elke vrouw zich, simpelweg omdat dat hen werd opgedragen in advertentiecampagnes.

Tegenbeweging
Pas sinds kort durven vrouwen er tegenin gaan, met selfies van Madonna en Miley Cyrus met een bos okselhaar op Instagram als bekendste voorbeelden. Al lijkt het bijna ondenkbaar dat vrouwen zich ooit terug zo zorgeloos niét meer zouden scheren als voor de jaren twintig. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Demis Roussos - I'm on my way

Demis Roussos -  I'm on my way

Klik op de foto om hem te beluisteren






Demis werd geboren als Artemios Ventouris Roussos op 15/6/1946 in Alexandrië, Egypte. Zijn ouders waren Grieken die tijdens de Suezcrisis alles verloren en daardoor noodgedwongen terugkeerden naar Griekenland. Toen Demis zeventien jaar oud was werd hij lid van The Idols. Daarna vervoegde hij We Five en andere coverbands die een beperkt succes genoten in Griekenland. Het succes kwam er pas toen hij in 1968 bij de progressieve rockband Aphrodite’s Child kwam. Eerst was hij zanger, maar later begon hij ook basgitaar te spelen. Zijn opgemerkte stem hielp de band aan internationaal succes, en successen zoals ‘Rain and Tears’, ‘I Want to Live’, ‘It’s Five o’clock’ en ‘Spring, Summer, Winter and Fall’ haalden overal de hitparades. De band releaste echter maar drie elpees. Toen de groep ermee kapte, ging Demis door als solozanger en nam sporadisch nog enkele songs op met componist/toetsenist Vangelis Papathanassiou. Hij begon zijn succesvolle solocarrière met de hit ‘We Shall Dance’ in 1971, en tijdens de volgende jaren zouden nog vele hits volgen zoals: ‘Forever And Ever’, ‘My Friend the Wind’, ‘My Reason’, ‘Goodbye My Love, Goodbye’, ‘Someday Somewhere’ en ‘Lovely Lady of Arcadia’. Ook nam hij op in verschillende talen, zoals Duits en Japans.

Verder is hij bekend door zijn dieet, dat hij neerschreef in een boek. Tijdens de jaren tachtig en negentig bracht hij af en toe een nieuw album uit. Nu heeft hij een nieuwe cd uit waarop rock , soul en blues aan de orde is. Een ontmoeting met Marc di Domenico bracht hem terug naar zijn roots: de rockmuziek. Hij werkte met jonge muzikanten van Little Barrie en Dirty Feel. Het album werd opgenomen bij Terry Britten, die u nog wel kent van zijn werk met Tina Turner enz.

Dat die stem ooit nog op fijne blues soulnummers zou opleveren had niemand verwacht. En wat nog meer verrast, het is nog geloofwaardig ook.



» Reageer (0)
27-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steenmarters kraken kerkuilkasten

Steenmarters kraken kerkuilkasten

http://static3.hln.be/static/photo/2015/4/14/11/20150526164526/media_xll_7743701.jpg

Steenmarters blijken hun toevlucht te zieken in nestkasten voor kerkuilen, als schuilplaats voor zichzelf en in enkele gevallen zelfs als nestruimte. Net zoals de uil, heeft ook de steenmarter te maken met een gebrek aan natuurlijke schuilplaatsen, meldt Natuurpunt.

Steenmarters zijn lichtbruine zoogdieren die ongeveer zo groot zijn als een kat. Sinds de tweede helft van de jaren negentig hebben ze hun leefgebied zichtbaar uitgebreid en intussen zijn ze in heel Vlaanderen terug van weggeweest. "Het zijn bijzonder lenige dieren die uitstekend kunnen klimmen, ook op muren en boomstammen, zolang het maar niet te glad is", zeggen Han Lagring en Diemer Vercayie (Natuurpunt). "Steenmarters geraken dan ook vlotjes in de nestkasten voor uilen."

Bij controles van de Kerkuilwerkgroep (Vogelbescherming Vlaanderen) werden vorig jaar steenmarters opgemerkt op zeventig locaties waar uilennestkasten hangen. Bij een vijftigtal kasten vond men sporen van uitwerpselen en prooiresten en op drie plaatsen (Sint-Truiden, Veurne en Mol) werden zelfs jongen van steenmarters in de kasten gevonden. Vooral in West-Vlaanderen wordt de steenmarter in of rond kerkuilkasten gezien, allicht omdat die daar vaker op boerderijen geplaatst worden.

Verarming van het leefgebied van steenmarters is allicht een verklaring voor het fenomeen. "Natuurlijke holtes worden schaars en in huis worden ze steeds meer geweerd door betere isolatie en afsluiting", zeggen Langring en Vercayie. "De uilenkasten zijn dan ook ideaal om overdag te schuilen of om hun nestje te bouwen. Maar ook aan de eieren of jongen van uilen doen ze zich graag te goed."

De Kerkuilenwerkgroep maakt zich nog niet onmiddellijk grote zorgen, omdat het aantal gekraakte kasten relatief laag is en het om een natuurlijk fenomeen gaan. "Maar het gevaar bestaat dat de nestkasten een ecologische val worden voor de uilen", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hof van Cleve valt voor het eerst uit top 50 beste restaurants

Hof van Cleve valt voor het eerst uit top 50 beste restaurants

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/5/2/20150526123552/media_xll_7743182.jpg

In de lijst van de 100 beste restaurants ter wereld valt Hof van Cleve, het sterrenrestaurant van Peter Goossens, voor het eerst uit de top 50.

Nooit eerder moest Peter Goossens het met een plekje buiten de top 50 van de beste restaurants ter wereld stellen. Tot vandaag. Bij de bekendmaking van de lijst bleek dat Hof van Cleve daalde van de 45ste naar de 54ste plek. Dit is niet de eerste keer dat Peter Goossens zijn restaurant in de ranglijst ziet dalen, al hoeft dat niet meteen dramatisch te zijn. In 2007 stond Hof van Cleve nog op de 14e plek wereldwijd, om in 2009 naar de 26ste positie te dalen en in 2010 terug op de 17de plek te eindigen. Ook later gebeurden er gigantische schommelingen: in 2012 zakte Goossens naar plaats 42, om het daaropvolgende jaar weer op de 25ste plek terecht te komen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China bouwt glazen brug tussen bergen uit 'Avatar'

China bouwt glazen brug tussen bergen uit 'Avatar'

http://static1.hln.be/static/photo/2015/6/3/9/20150527124304/media_xll_7745679.jpg

In het nationaal park Zhangjiajie in de Chinese provincie Hunan wordt deze doorzichtige brug gebouwd. De grand canyon van Zhangjiajie vormde voor regisseur James Cameron de inspiratie voor de vliegende bergen op de planeet Pandora in de film 'Avatar'.

De provincie Hunan zal nog dit jaar de hoogste, langste en meest angstaanjagende transparante brug ter wereld hebben. De brug in het nationale park wordt 300 meter hoog, 380 meter lang en 6 meter breed. Ze werd ontworpen door architectenbureau Haim Dotan uit Tel Aviv. Achthonderd personen zullen tegelijkertijd op de brug worden toegelaten. De brug zal bovendien 's werelds hoogste punt voor benjisprongen bieden. De ontwerpers hopen dat de brug ook gebruikt zal worden voor modeshows.

Architect Dotan maakt zich sterk dat zijn brug zo min mogelijk impact zal hebben op de omgeving en de indruk zal wekken dat ze zweeft. "De glazen brug is zo ontworpen dat ze zo onzichtbaar mogelijk blijft. Ze moet als het ware in de wolken opgaan", stelt hij. De brug moet in juli klaar zijn, de plechtige opening staat in oktober gepland. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huren wordt onbetaalbaar voor de laagste inkomens

"Huren wordt onbetaalbaar voor de laagste inkomens"

http://static2.hln.be/static/photo/2015/4/6/12/20150527073726/media_xll_7744917.jpg

De huurprijzen zijn vorig jaar veel sneller gestegen dan de inflatie. Daardoor dreigt huren vooral voor de laagste inkomens een onmogelijke zaak te worden. Dat zegt de Huurdersbond vandaag in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De Vlaamse huurder betaalde vorig jaar gemiddeld 574,45 euro voor zijn huurwoning, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Huurdersbond. De meeste provincies laten een stijging van 1 à 2,5 procent optekenen, zowat vier of vijf keer meer dan de inflatie. In de provincie Antwerpen steeg de huurprijs zelfs met meer dan 13 procent.

Volgens de Huurdersbond zijn de forse stijgingen vooral slecht nieuws voor de mensen die het nu al financieel lastig hebben. "Voor de laagste inkomens, en zij zijn goed voor de helft van alle huurders, zijn huurwoningen sinds 2005 18 procent duurder geworden. Terwijl veel huurders het al moeilijk hebben om rond te komen en die woningen vaak de prijs niet waard zijn", zegt Geert Inslegers van het Vlaams Huurdersplatform. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom boter en eieren ons toch niet zullen doden

Waarom boter en eieren ons toch niet zullen doden

http://static0.hln.be/static/photo/2015/14/5/12/20150527104456/media_xll_7745307.jpg

Tientallen jaren lang werden boter en eieren aanzien als de grote boosdoeners voor onze gezondheid. Momenteel komen wetenschappers echter terug op hun woorden: cholesterol zou immers niet zo slecht voor onze gezondheid zijn als ze altijd dachten.

Een steeds groter wordend aantal experten is het erover eens: er zou geen link bestaan tussen het eten van voedingsmiddelen die veel cholesterol bevatten, en een hoog percentage van het vettige goedje in onze bloedsomloop. Om die reden overweegt de US zelfs om cholesterolrijke producten van de lijst met 'gevaarlijke' voedingsstoffen te schrappen.Met andere woorden: we worden niet langer afgeraden om eieren, boter, schaaldieren en andere voedingsmiddelen rijk aan cholesterol te eten.

De plotse ommekeer veegt bijna 40 jaar aan gezondheidswaarschuwingen over cholesterol van de kaart. Cardioloog Steven Nissen: "En toch is het de juiste beslissing. De waarschuwingen over cholesterolrijk voedsel zijn onterecht, en zijn dat de voorbije jaren altijd al geweest."

In plaats van cholesterol en verzadigde vetten wordt suiker nu als de grootste bedreiging voor onze gezondheid aanzien. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.School is uit op 23 juni

School is uit op 23 juni

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/9/14/20150527070351/media_xll_7744529.jpg

De laatste examendag valt dit jaar in heel wat scholen al op 23 juni. Dat blijkt uit een rondvraag. De rapporten volgen pas een week later - en zo is er alweer een grote kans op luxeverzuim. Een oplossing daarvoor is er nog altijd niet.

Uit een rondvraag van deze krant bij dertig secundaire scholen blijkt dat de examens steevast eindigen op 23 juni. Tijdens de deliberaties moeten de leerlingen niet naar school komen. "De leerkrachten hebben die dagen echt wel nodig om te delibereren. Er zijn wel wat vervangende activiteiten voorzien in die laatste week, maar meestal komen daar enkel een deel van de leerlingen van de eerste graad op af", vertelt directeur Jean-Marie Noreille van het Heilig Hart-college in Waregem.

En zo dreigt ook dit jaar weer de problematiek van het luxeverzuim op te duiken. Veel ouders wachten immers niet meer op de uitdeling van de rapporten om op vakantie te vertrekken. Dat luxeverzuim is een dossier waar menig minister van Onderwijs al zijn tanden op stukbeet. Vorig minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) voerde het verplichte doktersbriefje in, maar daar maakte Hilde Crevits (CD&V) korte metten mee. "Het bracht geen verandering in het gedrag met zich mee", klinkt het op haar kabinet. Crevits benadrukt wel dat het "belangrijk is dat kinderen naar school gaan tot het einde van het jaar". Maar hoe de minister het probleem concreet zal aanpakken, blijft voorlopig onduidelijk. "Binnen enkele weken komen we naar buiten met een actieplan, waarin onder meer de strategie tegen het luxeverzuim en spijbelen uit de doeken gedaan zal worden." Gezien het einde van het schooljaar inmiddels erg dichtbij komt, is er dit jaar alvast weer geen oplossing voor het probleem. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VS geven fresco's die bijna 60 jaar geleden werden gestolen terug aan Pompeï

VS geven fresco's die bijna 60 jaar geleden werden gestolen terug aan Pompeï

http://static1.hln.be/static/photo/2015/6/9/10/20150526145619/media_xll_7743475.jpg

Drie fresco's die bijna zestig jaar geleden uit de antiek-Romeinse ruïnes van Pompeï waren gehakt en naar de VS gesmokkeld, zijn vandaag door de Amerikaanse overheid aan Italië terugbezorgd.

De fresco's, uit de eerste eeuw na Christus, tonen een vrouw in een rode mantel, een mannelijke figuur en een jonge vrouw met een Cupido. De diefstal dateert van 26 juli 1957. Drie andere fresco's die toen waren ontvreemd, hadden een tijdje geleden al hun weg naar huis teruggevonden. Hoe vriendelijk de teruggave ook was, de fresco's kunnen niet meer op hun oorspronkelijke plaats terecht. Vermoedelijk zullen zij tentoongesteld worden ofwel op de site van Pompeï, ofwel in het Nationale Archeologische Museum in Napels.

Nog 22 andere kunststukken
Samen met de fresco's maakten nog 22 andere kunststukken, waaronder Etruskische en Griekse vazen, standbeelden, antieke boeken, een Venetiaans kanon en een marmeren sarcofaag uit de 2e eeuw, de oversteek van de grote plas. De teruggave van het gestolen spul gebeurde tijdens een plechtigheid op het hoofdkwartier van de carabinieri en in het gezelschap van de Amerikaanse ambassadeur in Rome. De dieven waren notoire kunsttraffikanten en de voormalige directeur van de Girolamini-bibliotheek in Napels. Zij zijn allen al jaren geleden gearresteerd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kan je niet stoppen met geeuwen? Een slokje water helpt

Kan je niet stoppen met geeuwen? Een slokje water helpt

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/4/11/20150527090015/media_xll_7745051.jpg

Natuurlijk is weinig slaap niet echt bevorderlijk als je niet de hele dag met je hand voor je mond wil lopen, maar blijkbaar geeuwen we eveneens om andere redenen. Volgens een nieuw onderzoek zouden we namelijk ook geeuwen omdat we gedehydrateerd zijn.

Uit een studie bij 300 huisdokters kwam naar voren dat patiënten die lijden aan extreme vermoeidheid meestal niet voldoende water drinken. Het resultaat? Ze geeuwen de hele dag door.

Volgens dokter Roger Henderson, adviseur van het Natural Hydration Council dat de studie begeleidde, onderschrijft deze ontdekking: "Ik zie verschillende mensen in mijn praktijk die zich continu moe voelen. Uiteraard zijn er verschillende redenen die dat zouden kunnen veroorzaken, maar een verrassende én veelvoorkomende reden is dehydratie."

Loop je de hele dag te geeuwen? Meer drinken zou dus wel eens de oplossing kunnen zijn (en ja, ook koffie, halleluja!). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Carole King - Will You Still Love Me Tomorrow

Carole King - Will You Still Love Me Tomorrow

Klik op de foto om haar te beluisteren






Carole King (9 februari 1942; Brooklyn, New York), Carole King, is een Amerikaanse singer-songwriter die in de jaren zestig hits schreef voor anderen; met en zonder haar eerste echtgenoot Gerry Goffin. Zoals daar zijn;

    Will you love me tomorrow (een hit van The Shirelles),
    Take Good Care of My Baby (Bobby Vee),
    The Loco-motion (Little Eva)
    A Natural Woman (Aretha Franklin).


» Reageer (0)
26-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifantenpopulatie op vijf jaar tijd met helft afgenomen in Mozambique

Olifantenpopulatie op vijf jaar tijd met helft afgenomen in Mozambique

http://static0.hln.be/static/photo/2015/18/13/6/20150526141541/media_xll_7743411.jpg

De olifantenpopulatie in Mozambique is in de voorbije vijf jaar als gevolg van de illegale handel in ivoor met de helft afgenomen. Dat is gebleken uit een telling van de Amerikaanse ngo Wildlife Conservation Society (WCS).

"De laatste telling toont een dramatische daling met 48 procent van het aantal olifanten over de laatste vijf jaar, met name van 20.000 naar 10.300 dieren. De afname is te wijten aan de wijdverbreide stroperij", aldus WCS in een communiqué vandaag. De telling gebeurde met het vliegtuig en op 10 procent van het grondgebied.

De ngo schat dat 95 procent van de gestorven olifanten in het noordelijke deel van Mozambique, aan de grens met Tanzania, werd gedood. In die regio liep het aantal olifanten terug van 15.400 naar 6.100 dieren.

Op het hele Afrikaanse continent worden jaarlijks naar schatting 30.000 olifanten illegaal afgeslacht om tegemoet te komen aan de vraag naar ivoor. Volgens een telling van de ngo Elephants Without Borders (EWB) blijven er nog zo'n 470.000 wilde Afrikaanse olifanten over. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze bionische lens geeft je bovenmenselijk zicht

Deze bionische lens geeft je bovenmenselijk zicht

http://static0.hln.be/static/photo/2015/18/12/4/20150526061812/media_xll_7740979.jpg

Een gezichtsvermogen dat beter is dan gewoon perfect? In de nabije toekomst zou het wel eens mogelijk kunnen zijn.

Volgens oogdokter Garth Webb zou het in de nabije toekomst voor iedereen mogelijk kunnen zijn om "tot drie keer beter te zien dan een perfect 20/20 gezichtsvermogen."

Dat zullen we dan te danken hebben aan de Ocumetics Bionic lens, een klein apparaatje dat in je oog kan geplaatst worden gedurende een pijnloze, 8 minuten durende operatie. Daarbij wordt de bionische lens dubbel gevouwen en via een kleine tube in je oog ingebracht. Eens de lens zich daar ontvouwd heeft zou je gezichtsvermogen zichzelf automatisch corrigeren, met een meer dan perfect zicht als onmiddellijk gevolg.

"Deze bionische lens is 100% veilig en veroorzaakt geen fysieke veranderingen in je oog", aldus dokter Webb. "Bovendien is deze procedure een pak veiliger dan typische laserchirurgie, omdat er niet geraakt wordt aan het gezonde hoornvliesweefsel in je oog. Daardoor zal je met deze bionische lens ook geen last hebben van veelvoorkomende problemen na laserchirurgie zoals nachtblindheid en overgevoeligheid aan licht."

Webb test momenteel de effecten van deze lens op blinde ogen. De bionische lens zou al op de markt kunnen komen in 2017. Hoeveel het ding zal kosten is momenteel nog niet bekend.  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!