Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




12-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo word je 125 volgens Kris Verburgh:

Zo word je 125 volgens Kris Verburgh: "minder rood vlees en koolhydraten, meer gezonde vetten"

http://static2.hln.be/static/photo/2015/1/5/14/20151012090535/media_xll_8065349.jpg

Vandaag ligt Veroudering vertragen in de winkelrekken, het nieuwe boek van Kris Verburgh (29). Verburgh kennen we als de jonge arts die met zijn nieuwe model van de Voedszelzandloper heel wat stof deed opwaaien. Vooral de beperking van koolhydraten was nieuw. In zijn nieuwe boek neemt hij het proces van veroudering onder de loep. Hoe kunnen we het vertragen? Ook hier speelt voeding de hoofdrol.

Ouder worden is onvermijdelijk, maar volgens Kris Verburgh kunnen we het proces wel uitstellen. De arts is van mening dat het een groot misverstand is dat we sterven doordat we verslijten, en we hebben volgens hem dat verouderingsproces voor een deel zelf in de hand.

"Voor het eerst in de 200.000-jarige geschiedenis van de mensen weten we nu hoe het (verouderingsproces, red.) werkt, dankzij de ontdekking van dna en de opkomst van moleculaire biologie," vertelde Verburgh aan de Nederlandse krant De Telegraaf. "Bovendien zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat het verlengen van onze levensduur niet zo ingewikkeld is als we altijd dachten. De natuur heeft er helemaal geen belang bij dat we doodgaan. (...) Hoe langer we leven, voor hoe meer nakomelingen we zorgen. Een lange levensduur is dus juist ideaal."

Langer leven heeft nu pas nut

Verburgh legt uit dat zo oud worden vroeger helemaal geen nut had, omdat we uiteindelijk toch zouden verhongeren, in een ravijn vallen of door loslopend wild verslonden zouden worden. "Nu onze maatschappij steeds veiliger wordt met winterjassen, antibiotica, hartoperaties en luipaardvrije straten, stijgt onze levensduur zienderogen," vervolgt hij in De Telegraaf. "Mutaties, nieuwe eigenschappen dus, die ervoor zorgen dat wel langer leven, hebben nu wel nut."

Voeding is de sleutel

Klinkt best aantrekkelijk, allemaal wat langer leven, maar hoe doen we dat dan? De sleutel ligt volgens Verburgh in gezonder eten, zodat verouderingsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer, Parkinson enzovoort drastisch ingeperkt worden. "Het is een kwestie van minder rood vlees, minder koolhydraten en meer gezonde vetten." Daarnaast ontwikkelde hij een vierstappenplan van voedingsgewoonten, dat gedetailleerd uitlegt welke vitaminen en mineralen extra belangrijk zijn. Niet te veel snelle suikers en koolhydraten, wel veel voedingstoffen die de juiste energie aanleveren. En ga vooral niet op dieet, besluit Verburgh nog. "De ene calorie is niet de andere calorie. Het is veel belangrijker wat je aan voeding binnenkrijgt dan de hoeveelheid," besluit de arts.

Veroudering vertragen van Kris Verburgh is uitgegeven bij Prometheus - Bert Bakker, en vanaf vandaag voor 19,95 euro te koop. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe vaak moet je sportkledij eigenlijk wassen?

Hoe vaak moet je sportkledij eigenlijk wassen?

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/0/9/20151011132511/media_xll_8063814.jpg

Een t-shirt waarin je de marathon hebt gelopen wordt natuurlijk meteen in de wasmand gemikt, maar hoe ziet het met sporten waarbij we niet zo veel zweten? Hoe vaak moet pakweg een yogabroek gewassen worden, als die na één les nog redelijk fris ruikt? Een dermatoloog geeft ons het - helaas weinig opbeurende - antwoord.

We gaan er geen doekjes om winden: zelfs een yogabroek waarin geen druppeltje zweet te bespeuren valt moet na één les in de wasmand, adviseert dermatoloog Dierdre Hooper. "Bacteriën en schimmels komen op je kleren terecht tijdens het sporten, zeker bij strakke stoffen," zegt Hooper. "Velen daarvan zitten nog altijd op die kledij de volgende dag, en er komen er nog meer bij doordat ze zich vermenigvuldigen. Dat gebeurt zelfs op droge stoffen." Doe je die sportkledij aan voor de tweede keer, dan komen die nieuw ontstane bacteriën en schimmels op je huid terecht, wat tot huidirritatie kan leiden. 

Immuun voor eigen zweetgeur
Niet overtuigd? Dan zal dit vieze weetje daar misschien wel voor zorgen. Er bestaat zoiets als "geurgewenning", wat maakt dat je na een uurtje sporten gewend bent aan je eigen zweetgeur. Daardoor ruik je na een sportsessie niet dat je kleren wel degelijk naar jouw zweet stinken. Begin je er in een tweede training opnieuw in te sporten, dan gaan die kleren al snel dubbel zo vies te ruiken doordat je er nóg eens in zweet. En zo ga je natuurlijk weinig vrienden maken in de sportschool...

Tip: investeer in verschillende sportoutfits als je vaak gaat sporten, zodat je niet meerdere keren per week een wasmachine hoeft te laten draaien. (br.hln)


» Reageer (0)
10-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Patty Pravo - La bambola


Patty Pravo - La bambola

Klik op de foto om haar te beluisteren






Patty Pravo (geboren Nicoletta Strambelli, 9 april 1948, Venetië , Italië ) is een Italiaanse pop zangeres.



» Reageer (0)
09-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veerle Baetens kreeg aanbiedingen uit de Verenigde Staten

Veerle Baetens kreeg aanbiedingen uit de Verenigde Staten

http://static2.hln.be/static/photo/2015/15/4/11/20151008101543/media_xll_8056661.jpg

Matthias Schoenaerts brak al door in de Verenigde Staten, Adil El Arbi en Billal Fallah hopen die ook te forceren. Veerle Baetens kreeg ook al aanbiedingen uit de VS.

Dat zegt de actrice in Goesting. "Ik heb al een aantal Amerikaanse scenario's gelezen. Bij twee films was het voorstel zeer concreet en ben ik effectief gesprekken gaan voeren", aldus Veerle.

Geen deal
Toch ging het uiteindelijk niet door. "Maar ik begreep het personage niet, en in het script ging daar niet meer veel aan veranderen. Dan is het voor mij een uitgemaakte zaak." De afgelopen maanden kreeg ze veel lof voor haar werk in Frankrijk.

Daar speelde ze mee in twee langspeelfilms en ook in een tv-reeks. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft van Vlamingen is chronisch ziek

Helft van Vlamingen is chronisch ziek

http://static0.hln.be/static/photo/2015/3/16/12/20151009081052/media_xll_8058492.jpg

De helft van de Vlamingen moet langdurig worden behandeld voor een chronische aandoening. Dat aantal stijgt bovendien nog altijd, zo staat vandaag in De Standaard.

De betrokken patiënten kampen het vaakst met een te hoge bloeddruk, astma, depressie of diabetes. En 1,8 miljoen Vlamingen, of 30 procent, heeft twee of meer chronische aandoeningen. Dat blijkt uit cijfers van Intego, een netwerk dat data van meer dan honderd Vlaamse huisartsen verzamelt, goed voor de gegevens van 380.000 verschillende patiënten.

Uit de cijfers blijkt ook dat het aandeel Vlamingen met de diagnose "chronisch ziek" sterk is gestegen. In 2000 had 40 procent van de patiënten een chronische aandoening, in 2013 was dat al de helft.

Bert Vaes, onderzoeker aan het academisch centrum voor huisartsgeneeskunde van de KU Leuven, ziet verschillende oorzaken. "Er is natuurlijk de vergrijzing, waardoor er meer mensen met chronische ziekten leven. Daarnaast worden ziekten als kanker en hiv chronische ziekten omdat ze vroeger worden opgespoord en beter behandeld kunnen worden. Een deel van de verklaring zit ook wel in de toename van welvaartsziekten. Hoge bloeddruk, een te hoge cholesterol en diabetes zijn problemen die te wijten kunnen zijn aan de levensstijl."

Almaar meer patiënten nemen ook langdurig geneesmiddelencocktails. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte Pieten in Antwerpen toch ook minder zwart

Zwarte Pieten in Antwerpen toch ook minder zwart

http://static1.hln.be/static/photo/2015/1/6/9/20151009072408/media_xll_8058414.jpg

Het lijkt wel of de discussie of de traditionele Zwarte Piet al dan niet een racistische voorstelling van de hulpknecht van Sinterklaas is, verglijdt in 50 tinten zwart. Van roetzwart naar... minder zwart. Want ook de Pieten in Antwerpen zullen aangepast worden, bevestigt de VRT in De Standaard. De recente lokroep van de Antwerpse schepen van Toerisme, Koen Kennis (N-VA), ten spijt.

Kennis had in De Telegraaf Nederlanders opgeroepen om Sinterklaas in de Vlaamse metropool te komen vieren. Gezellig en traditioneel, dus mét zwárte Zwarte Pieten.

In Nederland zijn er hevige voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet. De VRT liet eerder al weten dat de Pieten in de Vlaamse sinterklaasfilm 'Ay Ramon' (eind deze maand in onze zalen) aangepast zouden worden. Geen dikke, rood gestifte lippen meer, geen grote, gouden oorbellen meer, geen kroeshaar meer, maar vooral ook geen roetzwarte huid meer.

Te hoog van de toren geblazen?
Die lijn wordt nu doorgetrokken naar de Zwarte Pieten die de komst van Sinterklaas in Antwerpen zullen begeleiden, zo bevestigt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem in De Standaard. Het evenement is een organisatie van Ketnet.

Heeft Koen Kennis dan wat te vroeg en te hoog van de toren geblazen in De Telegraaf? "Ik heb ook aan De Telegraaf gezegd dat onze Pieten zwart zijn van het roet", zegt Kennis in De Standaard. "De titel hebben zij zelf boven het artikel gezet. Daar ben ik niet verantwoordelijk voor. Het gaat erom dat onze Pieten niet rood, geel, goud of groen zijn, maar zwart van het roet in de schoorsteen." Kennis voegt er nog aan toe dat hij de hele racismediscussie "onnozel" vindt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eric Clapton - Tears in Heaven

Eric Clapton - Tears in Heaven

Klik op de foto om hem te beluisteren





Eric Patrick Clapton, (Ripley (Surrey), 30 maart 1945) is een Britse gitarist, componist en zanger van blues-, rock- en popmuziek.




» Reageer (0)
08-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJswater en blauwe lucht gevonden op Pluto

IJswater en blauwe lucht gevonden op Pluto

http://static0.hln.be/static/photo/2015/13/6/9/20151008183119/media_xll_8056374.jpg

Het is zover. De "geweldige onthulling" met betrekking tot Pluto waar we al een hele dag nagelbijtend naar uitkeken is er eindelijk. De New Horizons NASA-missie heeft blauwe luchten en ijswater gevonden op Pluto. De foto's die NASA verspreidde, zijn ronduit prachtig.

De eerste kleurenfoto's van de nevels in de atmosfeer van Pluto tonen dat die nevels blauw zijn. "Wie had ooit kunnen verwachten dat we blauwe lucht zouden vinden in de Kuipergordel. Het is prachtig", zegt Alan Stern, planetoloog en leider van de New Horizons Missie. De deeltjes zelf zijn waarschijnlijk eigenlijk eerder grijs of zelfs rood, maar ze verspreiden een wonderlijk blauw licht dat de NASA-wetenschappers - en eigenlijk ons allemaal - met open mond achterlaat.

NASA heeft ook ijswater gevonden in enkele regio's op de dwergplaneet. "Het verbaast me dat het ijswater zo rood gekleurd is", zegt Silvia Protopapa, teamlid van de University of Maryland. Het ijswater brengt voorlopig meer vragen dan antwoorden voor de wetenschappers. "We begrijpen de relatie tussen het waterijs en de roodachtige Tholin kleurstoffen op het oppervlak van Pluto nog niet", klinkt het. Begrijpen waarom het water op sommige plekken opduikt en op andere plekken niet, is een raadsel dat het team wil ophelderen.

"Deze wereld leeft"

De wetenschapper Alan Stern gaf eerder tijdens een lezing aan een universiteit in Canada aan dat hij de ontdekking zelf nog maar amper kan bevatten, maar dat hij toen nog niets mocht onthullen over de aard ervan. "Helaas kan ik nog niets zeggen over wat NASA donderdag (vandaag, nvdr.) zal vertellen", aldus Stern toen. "Maar het is verbluffend."

Terwijl Stern hogeresolutiefoto's toonde van Pluto en zijn grootste maan Charon, zei hij: "Deze wereld leeft". "Er is een weersysteem, geologische activiteit en er zijn nevels in de atmosfeer."

Volgens de wetenschapper is op dit moment ook nog maar tien procent van de data van New Horizons gedownload waardoor Pluto steeds nieuwe elementen zal blijven prijsgeven. "2015 is een jaar waarin geschiedenis wordt geschreven", besloot Stern enthousiast.

Diezelfde Alan Stern die met deze straffe uitspraken tijdens zijn lezing iedereen warm had gemaakt voor het "grote nieuws" dat vandaag zou onthuld worden, leek niet veel later plots zelf de stoutste dromen van ruimtefanaten aan diggelen te slaan. Hij meldde immers het volgende op Twitter: "Er gaat een fout gerucht rond dat er een grote wetenschappelijke aankondiging zou zijn. Compleet vals."

Later tweette hij dan toch de nieuwe beelden. De prachtige foto's van de blauwe lucht en het ijswater op de dwergplaneet liegen er niet om.

Close-upfoto's afkomstig van ruimtesonde New Horizons gaven eerder al prijs dat de dwergplaneet over bergen beschikt van ruim drie kilometer hoog die mogelijk het gevolg zijn van ijsvulkanisme. Beelden van Plutomaan Charon toonden dan weer prachtige kleurvariaties, bergen, canyons en kloven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat als morgen iederéén elektrisch rijdt?

Wat als morgen iederéén elektrisch rijdt?

http://static1.hln.be/static/photo/2015/8/0/5/20151007231809/media_xll_8055875.jpg

In een jaar tijd is het aantal chauffeurs met een 100% elektrische wagen bijna verdubbeld. Wereldwijd glijden nu al meer dan 740.000 'groene' auto's over de wegen. In ons land hebben al 3.500 gezinnen een Tesla Model S, Nissan Leaf of BMW i3 voor de deur staan. Van een échte doorbraak is nog geen sprake: amper 0,06% van alle wagens is 'groen'. Om elektrisch rijden te ­stimuleren, reikt de Vlaamse regering daarom vanaf volgend jaar premies tot 5.000 euro uit. Specialisten verwachten ook dat de elektrische revolutie mondiaal nog enkele versnellingen hoger schakelt, dankzij het ­dieselschandaal bij Volkswagen. De vraag is of we daar wel klaar voor zijn. Wij zochten het uit.

Dan hebben we 15 procent meer stroom nodig
Van Tokio over Parijs tot Los Angeles tuffen liefst 1,18 miljárd wagens rond. Krijgen die allemaal een elektrische motor, dan moeten we plots een pak meer stroom opwekken. "Dat dénken velen althans, maar in realiteit valt het best mee. Elektrische voertuigen zijn bijzonder energie-efficiënt", zegt professor Joeri Van Mierlo (VUB), die al meer dan vijftien jaar onderzoek doet naar groene wagens. "Om 10% van ons wagenpark elektrisch te laten rijden, heb je slechts 1,37% méér stroom nodig." Extrapoleren we dat cijfer naar een ­wereld waarin alléén elektrische auto's bollen, die dagelijks gemiddeld veertig kilometer afleggen, dan heb je 13 à 15% meer nodig. Dat is 3.101 terawattuur extra energie per jaar, bijna evenveel als het totale jaarlijkse stroomverbruik in Europa. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NASA komt met "verbluffend nieuws" over Pluto

NASA komt met "verbluffend nieuws" over Pluto

http://static2.hln.be/static/photo/2015/13/6/9/20151008065709/media_xll_8056374.jpg

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal vandaag een fantastische ontdekking onthullen met betrekking tot Pluto. De gezaghebbende planetoloog Alan Stern, die het NASA-project New Horizons leidt, deed die opwindende aankondiging tijdens een lezing aan de universiteit van Alberta in Canada.

De wetenschapper gaf aan dat hij de ontdekking zelf nog maar amper kan bevatten maar dat hij niets mag onthullen over de aard ervan. "Helaas kan ik nog niets zeggen over wat NASA donderdag (vandaag, nvdr.) zal vertellen", aldus Stern. "Maar het is verbluffend."

Terwijl Stern hogeresolutiefoto's toonde van Pluto en zijn grootste maan Charon, zei hij: "Deze wereld leeft". "Er is een weersysteem, geologische activiteit en er zijn nevels in de atmosfeer."

Close-upfoto's afkomstig van ruimtesonde New Horizons gaven al prijs dat de dwerplaneet over bergen bechikt van ruim drie kilometer hoog die mogelijk het gevolg zijn van ijsvulkanisme. Beelden van Plutomaan Charon toonden dan weer prachtige kleurvariaties, bergen, canyons en kloven.

Volgens de wetenschapper is op dit moment nog maar tien procent van de data van New Horizons gedownload waardoor de planeet steeds nieuwe elementen zal blijven prijsgeven. "2015 is een jaar waarin geschiedenis wordt geschreven", besloot Stern.

Op 28 september onthulde NASA al dat er aanwijzingen zijn voor stromend water op Mars.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'Geraamten in travestie' van Ensor brengt twee miljoen op

'Geraamten in travestie' van Ensor brengt twee miljoen op

http://static1.hln.be/static/photo/2015/13/6/5/20151007090208/media_xll_8053790.jpg

Het schilderij 'Geraamten in travestie' van James Ensor is in Brussel onder de hamer gegaan voor 2,02 miljoen euro. De veiling 'Ensor to Permeke', met werken van verschillende Belgische kunstenaars, leverde in totaal 4,49 miljoen euro op. Het veilinghuis spreekt van een groot succes.

De biedprijs van het kleine olieverf op doek uit 1894 lag zowat driemaal hoger dan de getaxeerde prijs van 600.000 tot 750.000 euro. Veilinghuis Brussels Art Auctions spreekt van een uitzonderlijke prijs voor dergelijk klein werk van de Oostendse schilder. 'Geraamten in travestie' blijft in België, want een private koper won het opbod van een buitenlands museum.

Veilingmeester Philip Serck is uiterst tevreden met de behaalde prijs, een van de hoogste voor een Ensor van dat formaat. "Werken van die periode zijn dan ook bijna onvindbaar. Ze zitten allemaal in musea." Het doek van 20 op 36,6 centimeter toont negen doodshoofden en zat na een openbare verkoop in 1932 in een privécollectie.

Andere werken
Een verre tweede was 'Baadster voor de zee' (1910) van Leon Spilliaert. Het doek werd verkocht voor zowat 332.000 euro, waar de verwachte prijs op 130.000 tot 180.000 euro lag.

Voorts gingen twee werken van Gustave De Smet aan een hoge prijs de deur uit. 'Aan het venster' uit circa 1931 leverde ongeveer 225.000 op en 'Venster op de stad. Zicht op Amsterdam' (1916-1918) was goed voor ongeveer 162.000 euro. Een ander werk van Ensor, 'De grappige maaltijd' uit 1905, leverde zowat 199.000 euro op.

Een groot deel van de werken komt uit de collectie van de voormalige Davis Cup-tennisser, sportmanager en kunstverzamelaar Eric Drossart. (br.hln)


» Reageer (0)
07-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toeristen schreeuwen het uit wanneer glazen brug op één kilometer hoogte barst

Toeristen schreeuwen het uit wanneer glazen brug op één kilometer hoogte barst

http://static1.hln.be/static/photo/2015/16/14/7/20151007105442/media_xll_8054002.jpg

Recht onder hun voeten op zo'n 1.080 meter hoogte gebeurde het onwaarschijnlijke. Toeristen schreeuwden het uit toen een glazen brug aan de rand van een klif in China plots begon te barsten.

Op 20 september werd de glazen brug in het Yuntai massief nog met erg veel trots plechtig geopend en "bijzonder sterk" genoemd, veertien dagen later staat ze letterlijk op barsten. De oorzaak moet naar verluidt gezocht worden bij een metalen koffietas die een toerist op de brug had laten vallen.

Toeristen hebben op Weibo, de Chinese Twitter, gemeld hoe ze een klap hoorden en het voelden trillen onder hun voeten. De bezoekers schreeuwden het uit. Volgens de autoriteiten waren de toeristen nooit in gevaar.

Het glas van de brug bestaat uit verschillende lagen van elk 2,7 cm dik en is zo sterk dat per vierkante meter 800 kg gewicht kan gedragen worden. Wanneer de attractie zal heropend worden, is onduidelijk. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Linda Perry - Fly away

Linda Perry - Fly away

Klik op de foto om ze te beluisteren






Linda Perry (Springfield (Massachusetts), 15 april 1965) is een Amerikaans rockmuzikant, songwriter en producer. Haar ouders zijn van Portugese en Braziliaanse afkomst en ze is vooral bekend als zangeres van de voormalige band 4 Non Blondes.

Als coproducer en schrijfster werkte Perry mee aan het album M!ssundaztood van Pink. Tevens schreef ze enkele nummers voor het album 'Try This' van Pink. Ook schreef en produceerde ze de nummers Nasty Ghetto voor de Sugababes en What you Waiting For voor Gwen Stefani. Daarnaast is Perry voor een groot deel verantwoordelijk voor albums van Courtney Love en Kelly Osbourne.

Daarnaast schreef ze voor en met Christina Aguilera het nummer Beautiful van het album Stripped en in 2006 het nummer Hurt van het album Back to Basics, gebaseerd op Perry's recente verlieservaring. Aguilera heeft het nummer echter herschreven omdat het te veel referenties had naar de vader van Perry.

Voor de film Prey for Rock and Roll schreef ze met Gina Gershon het nummer StupidStar.

In 2007 schreef ze het nummer My Love voor Céline Dions album Taking Chances. Dit nummer werd in 2008 de titelsong van het "Best Of" album "My Love Ultimate Essential Collection".

» Reageer (0)
06-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat gebeurt er in je hoofd als je een "black out" hebt door alcohol?

Wat gebeurt er in je hoofd als je een "black out" hebt door alcohol?

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/15/12/20151006212713/media_xll_8053017.jpg

Wat er écht gebeurd is op die wilde avond waaraan je enkel nog vage herinneringen hebt: sorry, daarbij kunnen we je niet helpen. Wel kunnen we ophelderen wat er in je hersenen gebeurt bij zo'n "black out" door te veel alcohol te drinken.

Je bent uiteindelijk wel thuis geraakt na die wilde nacht waarin de alcohol rijkelijk vloeide, maar hoe? Daar herinner jij je niks meer van. "Black outs" of zwarte gaten door te veel alcohol te drinken zijn een duidelijk teken dat je teveel hebt gedronken. Behalve dat je gedrag tijdens die voor jou onbestaande momenten waarschijnlijk erg gênant was, is het ook schadelijk voor de lever en hersenen om je alcoholconsumptie zo ver te laten komen. Dit is wat er gebeurt in je hoofd als je flink wat glaasjes te veel op hebt. 

Geblokkeerde herinneringen
Herinneringen vormen zich in je hersenen volgens een strak, vastomlijnd patroon. Ze beginnen in het "onmiddellijke geheugen", waar ze even blijven voor ze in het kortetermijngeheugen terechtkomen. Vanaf daar maken ze eventueel kans om het tot in het langetermijngeheugen te schoppen. "Wanneer je snel veel alcohol drinkt, komt er een soort blokkade tussen het onmiddellijke en het kortetermijngeheugen," legt Mark Rose uit, psycholoog en verslavingsonderzoeker. "Meer specifiek: de breinreceptoren die herinneringen vormen in de hippocampus laten het afweten, waardoor je bepaalde gebeurtenissen niet opslaat in je geheugen." Hoe meer beschadigde receptoren, hoe minder jij je zal herinneren.

Snel drinken, weinig herinneren

Hoe snel je drinkt is de meest doorslaggevende factor in het ontstaan van black outs, meer nog dan hoeveel je hebt gedronken. "Wie drie drankjes in één keer opdrinkt heeft een grotere kans op een black out, dan iemand die drankjes spreidde over een langere periode, zelfs als die drankjes sterker zijn qua alcoholpercentage." Dé ideale truc om te achterhalen of iemand uit je gezelschap te snel en te veel heeft gedronken? "Stel hem of haar een vraag over iets dat een kwartier geleden gebeurd is," zegt Rose, "wat net buiten de "onmiddellijke" geheugenzone valt." Kan de persoon in kwestie niet meer antwoorden, dan is het dringend tijd om een glas water te bestellen en hem of haar huiswaarts te sturen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze dingen moet je wat vaker wassen in je leven

Deze dingen moet je wat vaker wassen in je leven

http://static1.hln.be/static/photo/2015/1/9/13/20151005175403/media_xll_8049883.jpg

Hoewel we al genoeg tijd spenderen aan de dagdagelijkse was en plas, zijn er toch nog een aantal dingen die je iets vaker moet wassen dan je nu waarschijnlijk doet. Zo mag je bijvoorbeeld een handdoek maar maximum drie keer gebruiken zonder te wassen en heeft ook je handtas nood aan een grondige antibacteriële reinigingsbeurt.

Lakens
Ongewassen lakens zijn een broeihaard van bacteriën, die astma kunnen veroorzaken of verergeren. Hoewel je bed opmaken natuurlijk niet echt het leukste karweitje is, doe je er toch goed aan om je lakens om de twee weken, en eigenlijk zelfs om de week, te wassen.

Matras
Uiteraard is het onmogelijk om je matras daadwerkelijk te wassen, maar doorheen de jaren verzamelen ze wel heel wat vuil wat kan zorgen voor allergieën. Om de zes maanden kun je je matras dus best stofzuigen en om het jaar omdraaien zorgt er dan weer voor dat hij langer meegaat. Sommige vlekken kun je verwijderen met stoffenshampoo.

Handdoeken
Omdat handdoeken nat worden, ze daarna in contact komen met je huid en haar én moeten drogen in een vochtige omgeving zijn ze zowat het vieste item in je huis. Volgens Philip Tierno, een microbioloog en patholoog aan de Universiteit van Geneeskunde in New York, moet je handdoeken dan ook ogenblikkelijk wassen nadat je ze drie keer gebruikt hebt.

Handtassen
Je denkt er weinig over na, maar je neemt je handtas overal mee naartoe en tenzij het een duur exemplaar is, zet je het waarschijnlijk veel op de grond ook. Wekelijks er eens over gaan met een desinfecterend doekje is dan ook een must. Smeer daarna wel in met een olie, zodat het leer niet uitdroogt.

Beha's
Beha's te vaak wassen zal de elasticiteit verminderen, waardoor ze hun vorm verliezen en je borsten minder steun krijgen. Maar dat wilt niet zeggen dat je ze maar één keer per maand moet wassen natuurlijk. Een beha was je best pas na enkele keren dragen (richtlijn: 3 à 4 keer). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sting - Englishman In New York

Sting - Englishman In New York

Klik op de foto om hem  te beluisteren






Sting, artiestennaam van Gordon Matthew Thomas Sumner, (Newcastle upon Tyne, 2 oktober 1951) is een Brits musicus. Hij is commandeur in de Orde van het Britse Rijk; dit werd hem verleend door koningin Elizabeth II.


» Reageer (0)
05-10-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Dikke Van Dale is dikste ooit, met vergroening en crisiswoorden

Nieuwe Dikke Van Dale is dikste ooit, met vergroening en crisiswoorden

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/1/7/20151005153641/media_xll_8049637.jpg

De vijftiende editie van het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal, die morgen verschijnt, telt 18.000 nieuwe trefwoorden, 21.351 nieuwe betekenissen en 5.869 nieuwe voorbeeldzinnen. De drie boekdelen zijn dikker dan ooit, uitgevoerd in kleur en bevatten illustraties. Dat meldt Van Dale Uitgevers vandaag. Het eerste exemplaar van de nieuwe Dikke Van Dale wordt vanavond in het Atomium in Brussel overhandigd aan schrijver Dimitri Verhulst.

De nieuwe woorden hangen sterk samen met maatschappelijke of technologische ontwikkelingen en economische trends. "De inhoud van de Dikke Van Dale vormt een spiegel van onze samenleving", klinkt het bij de uitgever.

Zo leverde de kredietcrisis woorden op als bail-out, giftige lening, financiële meltdown, onderwaterhypotheek, rommelkrediet en ontschulden. De zorg om de klimaatverandering zorgde dan weer voor woorden als klimaatvluchteling, klimaatzondaar en klimaatontkenner.

De "vergroening" van de Nederlandse taal is in gang gezet met nieuwe woorden als energielabel en accuauto's. Het ontstaan van sociale media bracht woorden als Twitter, twitteren, twitteraar, microblog, profielfoto, liken, statusupdate en cyberstalking.

Bij de nieuwe uitdrukkingen zijn bijvoorbeeld terug te vinden: de adrenaline voelen stromen, iemand bij de enkels afzagen en out of the box denken.

Toegankelijkheid

De uitgever wijst ook op enkele "onconventionele veranderingen" die doorgevoerd werden om de toegankelijkheid van het woordenboek te verbeteren en de bruikbaarheid van de gevonden informatie te verhogen. Zo staan er nu samenvattingen bij lange artikelen en illustraties bij bijvoorbeeld namen van geometrische figuren.

In de Dikke Van Dale Online is de Van Dale Wiki de opvallendste vernieuwing. De wikifunctie biedt de gebruiker de mogelijkheid om zelf woorden, betekenissen, voorbeelden, maar ook afbeeldingen en filmpjes aan de Dikke Van Dale Online toe te voegen. De Dikke Van Dale Online staat na verschijning tot en met woensdag 14 oktober 2015 bovendien gratis open voor iedereen.

Mensen die de Dikke Van Dale aankopen, krijgen eveneens een jaar toegang tot de Dikke Van Dale Online. De Dikke Van Dale kost 179 euro. Wie online reserveert tot en met 18 oktober, krijgt 30 euro korting. Meer info vind je hier. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Niet eerlijk: 40 jaar geleden was het makkelijker om slank te blijven

Niet eerlijk: 40 jaar geleden was het makkelijker om slank te blijven

http://static0.hln.be/static/photo/2015/16/14/14/20151005092800/media_xll_8048834.jpg

Volwassenen die in de jaren 70 opgroeiden, konden meer eten en minder sporten zonder veel bij te komen. Als wij vandaag dezelfde sport- en eetgewoonten aanhouden als 40 jaar geleden, komen we gemiddeld 10% meer bij dan de vorige generatie. Die oneerlijke vaststelling hebben we te danken aan het feit dat vandaag de dag veel meer factoren een rol spelen bij je gewicht dan enkel voeding en beweging, zo ontdekten wetenschappers.

Een grootschalige Amerikaanse studie, die gepubliceerd werd in Obesity Research & Clinical Practice, onderzocht de eetgewoonten van 36.400 Amerikanen tussen 1971 en 2008, en de fysieke activiteiten van 14.419 mensen tussen 1988 en 2006. Daaruit blijkt dat we vandaag 10% meer wegen, zelfs als we er dezelfde eet- en bewegingsgewoonten als 40 jaar geleden op nahouden. Hoe kan dat?

Vervuilde voeding
De onderzoekers argumenteren dat er de laatste jaren ook andere factoren zijn bijgekomen die gewichtstoename beïnvloeden, los van voeding en bewegingen. Ze wijzen op de invloed van vervuiling, pesticiden en antibiotica in onze voeding, die allemaal voor gewichtstoename kunnen zorgen.

Stressvolle levensstijl
Ook een haastigere levensstijl leidt tot gewoonten die invloed hebben op ons gewicht. Blootstelling aan licht tot laat in de avond, meer stress en 's avonds laat nog eten kan allemaal voor extra kilo's zorgen, zelfs als we niet noodzakelijk meer eten. Ook de toename van het aantal voorschriften voor antidepressiva brengen gewichtstoename met zich mee. Een algemene verandering in ons voedingspatroon, waarbij we meer vlees en kunstmatige zoetstoffen consumeren, verandert dan weer de samenstelling van de darmbacteriën, wat in het slechtste geval extra kilo's oplevert. 

Dus als jij niet in de jurk past die je moeder droeg als ze jong was: het ligt niet (alleen) aan jou. Het leven kan oneerlijk zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kim Clijsters doet mee in 'Foute Vrienden'

Kim Clijsters doet mee in 'Foute Vrienden'

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/12/0/20150915100720/media_xll_8000535.jpg

Kim Clijsters zal te zien zijn in de volgende aflevering van 'Foute Vrienden'. De ex-tennisster vond het zeer leuke opnames.

Foute Vrienden Begijn, Christophe, Thomas en Jeron breiden volgende zondag uit met een opmerkelijk vijfde groepslid. Ze trekken naar het Limburgse Bree om er de tennisacademie van Kim Clijsters onveilig te maken. Het viertal moet beginnende tennissers opleiden, maar door 'knieproblemen' moet Jeron noodgedwongen verstek geven voor de opdracht.

Maar hij heeft een meer dan waardige vervanger: Kim Clijsters wordt voor één keer een Foute Vriend. Kim neemt haar rol meteen heel serieus. Tijdens een aantal tennislessen krijgt ook zij via een oortje heel wat gênante instructies. Als Kim nadien zélf beschamende opdrachten mag influisteren voor Begijn, Thomas en Christophe, houdt ze zich niet in en laat ze hen alle hoeken van het tennisveld zien.

Gênant
"Brian en ik keken vaak naar 'Foute Vrienden' en zijn er echt fan van. Daarom wilde ik er zelf wel deel van uitmaken. Het is altijd grappig,soms op het randje van gênant, maar iedereen komt er goed uit. Tijdens de opnames had ik net hetzelfde gevoel. Ik voelde me inhet begin best onwennig tegenover mijn 'slachtoffers', maar toch moet je het met overtuiging doen. We hebben er veel plezier aan beleefd", zegt Clijsters. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het wordt dit jaar een dure Sint

Het wordt dit jaar een dure Sint

http://static0.hln.be/static/photo/2015/4/12/6/20151004235517/media_xll_8048271.jpg

De verlanglijstjes moet hij nog krijgen, maar nu al staat vast dat Sinterklaas dit jaar dieper in zijn geldbuidel zal ­mogen tasten om op 6 december de brave kinderen blij te maken. Heel wat speelgoed is namelijk flink duurder ­geworden. Dat komt door de sterke dollar en de hogere grondstofprijzen.

De meeste speelgoed­ketens zijn de sinterklaasboekjes nog ­volop aan het drukken, maar een vergelijking van de prijzen tussen nu en vorig jaar op de websites van onder meer Dreamland, Fun, Intertoys en Bart Smit leert dat heel wat speeltjes fors duurder zijn geworden. Zo betaalt de Sint aan de kassa van Bart Smit - dat wél al een promo­folder klaar heeft - dit jaar liefst tien euro meer voor een schoonmaak­trolley. Of mama en papa na 6 december nog op veel poetshulp van hun koters kunnen rekenen, is maar zeer de vraag, want een de set met bezem, stoffer en blik is meer dan verdubbeld in prijs: van 2,49 naar 5,99 euro. En het blijft niet enkel bij kuisgerief. Precies dezelfde elektrische racebaan kost dit jaar vier euro meer. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!