Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




27-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inventieve konijnen krijgen lift van schapen om aan overstroming te ontkomen

Inventieve konijnen krijgen lift van schapen om aan overstroming te ontkomen

http://static3.hln.be/static/photo/2017/5/14/11/20170727060848/media_xll_9893096.jpg

Een Nieuw-Zeelandse boer heeft nieuw respect gekregen voor de wilde konijnen op zijn boerderij. Toen de man zijn schapen wilde gaan redden die wegens de overstromingen op het Zuidereiland dreigden te verdrinken, zag hij tot zijn grote verrassing zwarte wilde konijnen hoog en droog in de zachte witte wol op de rug van zijn schapen zitten.

Eigenlijk zijn de wilde konijnen een plaag en voert de boer, de 62-jarige Ferg Horne, al veertig jaar 'oorlog' tegen de beesten: wanneer hij ze ziet, schiet hij ze af of probeert hij ze met vallen te vangen.

Maar de goede man kon het deze keer toch niet over zijn hart verkrijgen om de inventieve knaagdieren de nek om te draaien. "Normaal schiet ik ze dood, maar deze konijnen hadden zoveel initiatief en overlevingsdrang getoond dat ik niet anders kon dan ze te laten leven", lacht de boer, die het tafereel vastlegde met zijn smartphone.

Bedreiging
De man bracht zijn schapen met hun levende vracht op de rug in veiligheid in een andere, hogerop gelegen weide. Terwijl de schapen zo snel mogelijk naar het hoogste punt holden, probeerden de konijnen uit alle macht te blijven zitten. "Uiteindelijk vielen ze eraf, maar toen waren ze al hoog genoeg en konden ze zich in de heg verschansen", zegt de boer.

Konijnen en andere knaagdieren worden in Nieuw-Zeeland beschouwd als een pest en een bedreiging voor de lokale vogelpopulatie die deels bestaat uit loopvogels die niet kunnen vliegen en hun eieren op de grond leggen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rolling Stones werken aan een nieuw album

Rolling Stones werken aan een nieuw album

http://static1.hln.be/static/photo/2017/1/13/3/20170725160557/media_xll_9889083.jpg

De Britse oerrockband Rolling Stones werkt aan een nieuw album, zo heeft een woordvoerder aan het Duitse persbureau DPA bevestigd.

De groep zal "zeer, zeer binnenkort" weer de studio intrekken, had gitarist Keith Richards (73) in een interview aangekondigd dat vorige week op zijn YouTube-kanaal opdook.

Wat er precies zal te horen zijn, wilde Richards nog niet verraden. Maar mogelijk zullen de Stones voortborduren op hun vorige album 'Blue and Lonesome' dat covers van blueslegenden als Jimmy Reed, Willie Dixon en Eddie Taylor omvat. Het succes van het eind vorig jaar uitgebrachte album, het eerste sinds 'A Bigger Bang' van 2006, heeft de groep verrast, zei Richards. Volgens hun platenmaatschappij was het laatste album op nauwelijks drie dagen in Londen ingeblikt.

Sinds het ontstaan van de groep in 1962 hebben de Stones al meer dan twee dozijn studioalbums uitgebracht. In september en oktober toeren ze door Europa. (br.hln)


» Reageer (0)
26-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alice Cooper vindt kunstwerk van Andy Warhol terug tussen hoopje rommel

Alice Cooper vindt kunstwerk van Andy Warhol terug tussen hoopje rommel

http://static1.hln.be/static/photo/2017/2/0/14/20170725171401/media_xll_9889274.jpg

Rockmuzikant Alice Cooper heeft tussen oude spullen in een opslagplaats een meesterwerk van Andy Warhol teruggevonden. Het kunstwerk, dat meer dan veertig jaar weggeborgen zat, kan miljoenen waard zijn.

Het gaat om een print van 'Little Electric Chair' op rode zijde uit Warhols 'Death and Disaster'-reeks. Het werk zat opgeborgen met tourmateriaal uit de jaren 1970. "Alice kreeg het als verjaardagsgeschenk, lang geleden in de jaren '70 toen nog niemand echt om Andy gaf - hij werd nog maar net bekend," vertelt Coopers manager Shep Gordon aan CNN.

Cooper en Warhol raakten in de jaren '70 bevriend in New York. "Het was in 1972 en Alice was naar New York verhuisd met zijn vriendin Cindy Lang," zei Gordon aan The Guardian. "Andy was een beetje een groupie en Alice ook. Ze hielden van beroemde mensen. Dus ze begonnen een relatie en trokken graag samen op."

Vage herinnering

 Tijdens zijn optredens veinsde Cooper destijds dat hij geëlektrocuteerd werd in een stoel die identiek is aan de stoel op Warhols print. Het beeld is gebaseerd op een persfoto van 13 januari 1953 van een executiekamer in de Sing Sing-gevangenis, waar twee Amerikanen dat jaar geëxecuteerd werden omdat ze geheime informatie hadden doorgespeeld aan Rusland.

Het was Cindy Lang die een van de prints van Warhol wilde kopen als verjaardagsgeschenk voor Cooper. "Ik herinner me dat Cindy naar kantoor kwam en dat ze Alice (het schilderij van) de elektrische stoel voor zijn verjaardag wilde geven en (Warhols studio) zei dat ze er een kon hebben voor 2500 dollar. Dat is hoe ik het me herinner, maar alles van die periode is erg vaag. Zoals ik later ontdekte, waren dingen waarvan ik toen dacht dat ze echt waren, niet echt," bekent Gordon.

Ook Alice Coopers herinneringen van die periode zijn niet meer al te helder. Hij liet zich opnemen voor een alcoholverslaving en verhuisde van New York naar Los Angeles. "Alice zegt dat hij zich herinnert dat hij een gesprek had met Warhol over de prent. Hij denkt dat het gesprek echt was, maar hij kan niet zweren dat het zo was," aldus Gordon.
Opgerold

Na de tournee werd het werk opgeborgen. Vier jaar geleden kwam het terug ter sprake, tijdens een etentje van Gordon met Ruth Bloom, een bekende kunsthandelaar in LA. Zij vertelde dat een werk van Warhol recent veel geld had opgebracht en toen Gordon haar vertelde dat Cooper een 'Little Electric Chair' had, raadde Bloom hem aan om het te werk zoeken.

"Alices moeder herinnerde zich dat het werd opgeborgen, dus we gingen het zoeken en vonden het opgerold in een buis," aldus Gordon.
Miljoenen

In november 2015 werd een groene versie van Little Electric Chair uit 1964 geveild voor 11,6 miljoen dollar. De kans is echter klein dat Coopers exemplaar evenveel zal opbrengen, want het is niet getekend.

Gordon bracht het doek naar Richard Polsky, een Warhol-expert die vermoedt dat het werk dateert uit 1964 of 1965. "Toen ik dit verhaal hoorde, fascineerde het me en het was 100 procent correct - alles hield steek," vertelde Polsky aan CNN. "Wat mensen niet weten van de 'Electric Chairs' is dat ze niet verkochten toen ze voor het eerst gemaakt werden - in 1964 en 1965. Kan je je voorstellen dat je een elektrische stoel aan de muur van je woonkamer hangt? Mensen deden dat toen gewoon niet. Het is te luguber."

"Eerlijk, destijds dacht niemand dat het echt enige waarde had," aldus Gordon. "Andy Warhol was toen niet eens 'Andy Warhol'. En het was toen een echte wervelwind van drugs en drank. Maar je had Alices gezicht moeten zien toen de schatting van Richard Polsky binnenkwam. Zij mond viel open en hij keek naar me. 'Ben je serieus? Dat is van mij!"  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladerepen worden steeds kleiner en dit is de reden

Chocoladerepen worden steeds kleiner en dit is de reden

http://static0.hln.be/static/photo/2017/1/13/13/20170726090741/media_xll_9890698.jpg

In november vorig jaar stond het Verenigd Koninkrijk op zijn achterste poten, nadat de chocoladerepen van Toblerone plots heel wat minder chocolade bevatten voor dezelfde prijs. Maar de bekende chocoladereep is niet het enige product dat steeds kleiner wordt. "Krimpflatie" heet het fenomeen, en ook bij ons wordt het toegepast.

"Krimpflatie" oftewel shrinkflation is het fenomeen waarbij producenten haast ongemerkt voor dezelfde prijs een minderwaardig product verkopen. Met die stiekeme techniek hoeven ze de prijs niet te verhogen en schrikken ze dus geen klanten af.

Minder chocolade voor hetzelfde geld
Het bekendste voorbeeld was de ophef rond Toblerone in het Verenigd Koninkrijk eind vorig jaar. De blokjes bevatten beduidend minder chocolade, maar werden nog steeds voor dezelfde prijs verkocht, tot ongenoegen van de Britse chocoladeliefhebbers. Hetzelfde gebeurde met Coco Pops van Kellogg's, Doritos van PepsiCo en Maltesers en M&M's van Mars. 

Geen nieuw fenomeen
"De schuld van de brexit", klonk toen als veelvoorkomende verklaring. Maar een nieuw onderzoek van de Britse Office for National Statistics ontkent dat nu, zo schrijft De Tijd. Tussen 2012 en 2017 zijn zo'n 2.500 producten kleiner geworden voor dezelfde prijs, voornamelijk bij drank en voeding. Geen gevolg van de brexit dus, want het fenomeen gaat al veel verder terug en is niet toegenomen sinds toen. Bovendien is het Verenigd Koninkrijk niet de enige plek die zich hier schuldig aan maakt: oplettende chococoladeliefhebbers hebben ook al gemerkt dat bijvoorbeeld repen Snickers doorheen de jaren iets kleiner zijn geworden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 trucjes om planten water te geven als je op vakantie bent

3 trucjes om planten water te geven als je op vakantie bent

http://static1.hln.be/static/photo/2017/3/10/6/20170725142921/media_xll_9888876.jpg

Wil je niemand belasten met de taak om je plantjes water te komen geven, terwijl jij op vakantie bent? Niks dat een beetje klussen niet kan oplossen. Met deze drie handige methodes maak je zelf een systeem om je kamerplanten in leven te houden terwijl jij van een reisje geniet.

1. Methode één: zelfbedruipend systeem

Dit zelfgemaakte vernuftige systeem zorgt ervoor dat je planten geleidelijk water krijgen, en zelf gaan "drinken" als ze dorst hebben. Het enige wat je nodig hebt is enkele plastic flessen; een halve liter volstaat voor kleine plantjes, voor grotere planten kan je literflessen gebruiken.

Zo maak je het: 

- Maak met een schaar of met behulp van een hamer en een nagel een gat in de plastic dop van een volle fles water.

- Plant de fles nu in de grond met de dop naar beneden. Het water zal geleidelijk in de plant druppelen terwijl je weg bent.

2. Methode twee: een fles en een koordje

Heb je geen plastic flessen, dan kan je ook met behulp van een koordje en een bokaal een systeem op poten zetten. Dit systeem is vooral efficiënt voor kleine plantjes die weinig water nodig hebben. 

Zo maak je het:

- Vul een fles of bokaal met water en zet het naast de plant. Zorg ervoor dat de bokaal of fles iets hoger dan de bloempot staat. 

- Hang een katoenen of nylon koord in het water en duw dat ook in de grond in de bloempot. 

- Het water gaat nu via het koordje geleidelijk in de bloempot. Let op: gebruik een koord of stuk stof dat water kan absorberen uit katoen of nylon, anders zal de truc niet werken.

3. Methode drie: in het bad

Vele kleine kamerplanten, waardoor het nogal een werkje is om ze allemaal van zo'n systeem te voorzien? Tip van Martha Stewart: maak dan gebruik van je badkuip, als je die hebt. 

Zo maak je het:

- Maak je badkuip schoon en zorg dat er geen resten van zeep of andere chemische producten in achterblijven

- Bedek de bodem met een doek of badmat, zodat de ondergrond niet glad is.

- Zet al je kleine bloempotjes in het bad, dat je vult met een flinke bodem water. Zo kunnen je plantjes zelf "kiezen" wanneer ze willen drinken. Let wel op met een badkamer waar niet veel daglicht binnen schijnt, als je plantjes dat wel nodig hebben. (br.hln)


» Reageer (0)
25-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stephen Hawking waarschuwt:

Stephen Hawking waarschuwt: "Aliens kunnen onze planeet plunderen"

http://static1.hln.be/static/photo/2017/6/7/9/20170724170657/media_xll_9886884.jpg

Astrofysicus Stephen Hawking waarschuwt dat we maar beter behoedzaam zijn wanneer we proberen te communiceren met mogelijke buitenaardse beschavingsvormen. Intelligente 'aliens' zouden volgens Hawking wel eens plunderaars kunnen zijn die het op de bestaansmiddelen van vruchtbare planeten zoals de onze hebben gemunt die ze veroveren en koloniseren.

Hawking herhaalt zijn waarschuwing in een nieuwe documentaire: 'Stephen Hawking's Favorite Places'. Van de mogelijks bewoonbare buitenaardse wereld, Gliese 832c, zegt hij: "Op een dag kunnen we een signaal ontvangen van dergelijke planeet, maar we moeten beducht zijn als we antwoorden. De ontmoeting met een geavanceerde samenleving zou wel eens kunnen zijn zoals de indianen die Columbus tegen het lijf lopen. Dat is niet zo goed afgelopen".

Luidruchtig
Als planeet is onze Aarde nogal luidruchtig: we zenden nu al eeuwenlang radio- en televisiesignalen de ruimte in. Sommige astronomen menen dat een buitenaardse beschaving die in staat is snel genoeg door de ruimte te reizen om onze planeet binnen te vallen met een bezettingsmacht ons al lang zou opgemerkt hebben.

Daarnaast is er ook de fermiparadox, die stelt dat er geen buitenaards leven is en dat we alleen zijn in het universum.

Reservaat
Of er is de conservatietheorie, die stelt dat meer geavanceerd leven onze planeet aan zijn lot heeft overgelaten totdat we hier een zeker niveau van ontwikkeling hebben bereikt en dat onze planeet in wezen een reservaat is. (br.hln)


» Reageer (0)
24-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Expert: Shakespeare was homo en schreef zijn sonnetten voor mannen

Expert: "Shakespeare was homo en schreef zijn sonnetten voor mannen"

http://static1.hln.be/static/photo/2017/3/15/5/20170723103958/media_xll_9884240.jpg

Hij was getrouwd met Anne Hathaway, met wie hij drie kinderen kreeg. Maar toch zijn velen ervan overtuigd dat de befaamde Britse toneelschrijver en dichter William Shakespeare heimelijk homo was. De artistiek directeur van de Royal Shakespeare Company, een man die weet waarover hij spreekt, meent zelfs Shakespeare het leeuwendeel van zijn sonnetten aan een man en niet aan een vrouw richtte.

Greg Doran verklaarde tegenover de BBC: "Na jarenlang werken met het materiaal van Shakespeare, besef ik dat zijn perspectief dat van een buitenstaander was. Dat stelde hem in staat in de ziel te kijken van een zwarte generaal, een Venetiaanse jood, een Egyptische koningin of wie dan ook. Dat perspectief van de buitenstaander heeft misschien wel iets te maken met zijn seksualiteit".

De geruchten als zou Shakespeare wellicht mannen boven vrouwen verkoos, zijn niet nieuw. Sommige historici beweren dat zijn sonnetten voor mannen werden geschreven. Doran ging dat uitpluizen en besluit dat 126 van de 154 sonnetten die de bard schreef aan een man en niet aan een vrouw zijn gericht. Doran stelt voorts dat regisseurs de geaardheid van homoseksuele personages in het werk van Shakespeare niet hoeven te verbloemen, zoals Antonio in 'De Koopman van Venetië' die volgens Doran duidelijk verliefd is op de jonge Bassanio. "Dat wordt nog al te vaak neergezet als 'wij zijn goeie vrienden'. Terwijl het duidelijk een portret is van een homo en het is in de 21ste eeuw niet meer aanvaardbaar dat anders neer te zetten". (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lang zullen we leven

Lang zullen we leven: deze 3 gezonde gewoontes verlengen je levensduur

http://static0.hln.be/static/photo/2017/0/7/11/20170723115608/media_xll_9884351.jpg

Van plan om nog lang en liefst ook wat gelukkig te leven? Dan zijn er drie belangrijke dingen die je zelf enigszins in de hand hebt om je levensduur lichtjes te verlengen. Dat blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek van de universiteit van Michigan.

Toegegeven: het resultaat van het onderzoek is niet verrassend en we weten het diep vanbinnen allemaal wel. Maar de sleutel tot een langer leven is volgens de onderzoekers van de universiteit van Michigan heel simpel: Rook niet. Drink alcohol met mate. Word niet obees. Dat is het resultaat van hun studie bij meer dan 14.000 gezonde vijftigplussers.

Betere levenskwaliteit

Gemiddeld leven de niet-rokers, niet-obesen en matige alcoholdrinkers zeven jaar langer dan wie wel zondigt aan deze gezonde gewoonten. Met "matig alcoholdrinken" namen de onderzoekers de richtlijn van maximum veertien consumpties per week. Mensen met een BMI onder de 30 vielen in de categorie niet-obees. Wat ook opvallend is: niet alleen leefde deze groep langer, ook hun levenskwaliteit was beter. Zo werd ook gemeten op fysieke ongemakken zoals moeilijk wandelen of uit bed raken, wat in die zeven extra jaren bij de "gezonde" groep geen probleem opleverde. Spontaan zin om je leven te beteren? Dan zal deze tip je misschien wel interesseren. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lezen vervangt huiswerk in basisscholen in Florida

Lezen vervangt huiswerk in basisscholen in Florida

http://static2.hln.be/static/photo/2017/15/4/5/20170723093354/media_xll_9884195.jpg

Geen huiswerk meer voor 20.000 kinderen in basisscholen in Florida. De directrice van de scholengroep vervangt het traditionele huiswerk door 20 minuten lezen. Volgens de directrice zijn de positieve effecten van (luidop) lezen wetenschappelijk aangetoond en is dat bij het traditionele huiswerk niet of amper het geval.

Over de (on)zin van huiswerk, zeker op jonge leeftijd, is al heel wat inkt gevloeid. Heidi Maier, directrice van een scholengroep in Marion County in Florida, voegt daar nu een hoofdstuk aan toe. Zij heeft namelijk beslist om vanaf volgend schooljaar het huiswerk te schrappen in haar basisscholen. In de plaats moeten de leerlingen elke dag twintig minuten lezen.

Maier baseert zich voor haar controversiële beslissing op experts die zeggen dat het traditionele huiswerk voor kinderen in het basisonderwijs weinig of geen effect heeft op de schoolse prestaties. Dagelijks lezen, luidop lezen en voorgelezen worden door een volwassene hebben daarentegen wel wetenschappelijk aangetoonde positieve effecten.

De directrice verwijst onder meer naar de studies van Richard Allington, een expert op het vlak van leren lezen en taalverwerving. "De kwaliteit van het huiswerk dat gegeven wordt, is zo bedroevend dat het beter is om kinderen zelfgekozen boeken te laten lezen ter vervanging van hun huiswerk", aldus Allington.

De circa 20.000 kinderen in de basisscholen van Maier zullen zelf hun boeken kunnen kiezen. Ze krijgen daarbij wel de hulp van hun leerkrachten van de schoolbibliotheken. De kinderen die thuis geen volwassene hebben om hen te helpen bij het lezen - dat zijn dan dezelfde kinderen die ook geen volwassene hebben die hen helpen bij het huiswerk - zullen kunnen rekenen op onder meer vrijwilligers en audioboeken. (br.hln)


» Reageer (0)
23-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Police - Every Breath You Take

The Police - Every Breath You Take

Klik op de foto om ze te beluisteren






The Police is een popgroep die bestaat uit drie leden: Sting, Stewart Copeland en Andy Summers. Zij boekten hun grootste successen in de jaren tachtig en zijn officieel nooit uit elkaar gegaan.



» Reageer (0)
22-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfs de snor van Salvador Dalí is 28 jaar na zijn dood nog intact

Zelfs de snor van Salvador Dalí is 28 jaar na zijn dood nog intact

http://static0.hln.be/static/photo/2017/4/3/9/20170721151858/media_xll_9881049.jpg

Het lichaam van de surrealistische Spaanse kunstenaar Salvador Dalí is gisterenavond opgegraven voor een vaderschapstest, 28 jaar na zijn dood. Een Spaanse rechtbank beval de test in juni. Er werden onder andere monsters van haren, tanden, nagels en botten genomen van het lichaam. Het lichaam bleek volgens aanwezigen nog in perfecte staat, zelfs Dalí's snor werd bewaard.

De kist waarin Dalí zich bevindt werd omstreeks 22.20 uur geopend. Volgens de burgemeester van Figueras was het lichaam van Dalí in goede staat en goed geconserveerd. De gerechtelijke artsen waren ongeveer vijf uur bezig met het nemen van de monsters.

Ook volgens Lluis Peñuelas Reixach, secretaris-generaal van de Dalí-stichting, was het lichaam nog in goede staat. "Zoals u weet werd  het lichaam gebalsemd en gemummificeerd. Ook zijn snor is daarbij bewaard gebleven, ze bevond zich nog altijd in de typische 'tien na tien'-positie.

Dalí stierf in 1989 aan hartfalen, op de leeftijd van 84 jaar. Er werd aangenomen dat hij geen kinderen had. Maar een 61-jarige Spaanse vrouw uit Girona, wier naam niet bekendgemaakt werd door de rechtbank, overtuigde de rechter ervan dat Dali moest worden opgegraven om na te gaan of zij de dochter is van de kunstenaar.

Geheime affaire met huishoudster
De vrouw, die tarotkaarten leest, zegt sinds 2007 dat ze een kind is van Dalí. Als ze erkend wordt als zijn dochter, zou ze delen van zijn eigendom en rechten op zijn kunst in handen kunnen krijgen.

Ze zegt dat haar moeder als huishoudster voor Dalí werkte en dat de twee halverwege de jaren 50 een geheime affaire hadden. Dalí was toen getrouwd met zijn muze Gala. De rechter wil op 18 september uitspraak doen in de vaderschapszaak.

Het gebalsemde lichaam van Dalí ligt tussen zijn kunstwerken begraven onder de glazen koepel van zijn theater-museum in de stad Figueres, in de regio Catalonië. Hij ligt onder twee stenen blokken die elk 1,5 ton wegen, aldus het stadsbestuur. Aan de opgraving kwamen dan ook technici en bouwvakkers te pas.

De stichting Gala Salvador Dalí is niet blij met de opgraving maar troost zich met de gedachte dat de kunstenaar weer in vrede kan rusten. "Dit was een zeer ongemakkelijke situatie voor de stichting en het heeft ons allen zeer treurig gemaakt. En niet alleen ons maar vele mensen die van Salvador Dalí hielden", zei secretaris Lluís Peñuelas. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo draag je slippers zonder je voeten te verknoeien

Zo draag je slippers zonder je voeten te verknoeien

http://static2.hln.be/static/photo/2017/6/9/11/20170721122412/media_xll_9880766.jpg

Het ultieme zomergevoel is dat van zand tussen je tenen, terwijl je met slippers aan de voeten richting zee wandelt. Het jammere aan dat zomerse accesoire is dat ze niet bepaald goed voor je voeten zijn, en regelmatig dragen tot ontstekingen kan leiden. Zo perk je die schade in.

Slippers dragen mag dan wel slecht zijn voor je voeten, het blijft nog steeds beter dan blootsvoets rondtrippelen, zo vertelde Dr. Christina S. Long aan Today. "Ze beschermen een beetje de onderkant van de voeten, maar dat is dan ook alles,"  klinkt het. "Ze geven geen steun aan je hiel of bal van de voet, en je moet ze met je tenen vastgrijpen om ze aan je voeten te houden. Als je ze te lang draagt kan je blaren krijgen, maar ook virale infecties, bacteriën, een slechte loophouding, ontstekingen, hamertenen enzovoort."

Maar zoals dat gaat met ongezonde dingen, wil dat nog niet zeggen dat we ze definitief aan de kant moeten schuiven. Net zoals bij wijn en chocolade, geldt bij slippers evenzeer dat ze kunnen, maar met mate. En probeer ook eens hier op te letten.

1. Niet achter het stuur

Met je slippers achter het stuur kruipen is een slecht idee. Het schoeisel kan af je voeten schuiven en vast komen te zitten onder het rem- of gaspedaal, met alle gevolgen van dien. Draag altijd "vaste" schoenen als je rijdt, en hou die slippers voor op het strand. 

2. Bij bijzondere gelegenheden

Flip-flops zijn ideaal voor kortetermijngebruik, zeker als ze op zijn minst een kussentje in de zool hebben en lichtjes steun bieden aan de boog van de voet. "Draag ze op het strand, rond het zwembad, in openbare douches zoals op de sportschool of op een korte wandeling naar de supermarkt," tipt Long. Maar draag ze niet om lange afstanden te wandelen, lang recht te staan of om een sport uit te oefenen. Sandalen zijn dan een betere keuze, maar voor activiteiten met veel beweging blijft een sportschoen de beste keuze.

3. Koop een degelijk paar

Slippers vind je zelfs in de supermarkt vanaf enkele euro's, maar als je voeten je lief zijn investeer je toch beter in een iets degelijker paar. Zoek naar exemplaren die de voet toch een beetje ondersteunen, aan de boog of door kussentjes in de zolen. Leer is een betere keuze dan plastic, om blaren te vermijden. Kan je de zool van de slipper bijna helemaal dubbel plooien? Dan weet je zeker dat je een nachtmerrie voor je voeten in handen hebt. 

4. Verzorg je voeten

Je hoeft geen wekelijkse afspraak bij de pedicure te maken, maar het is wel belangrijk om je voeten schoon te houden. Goed wassen, af en toe een voetcrème en je teennagels goed onderhouden zijn een basic must. Vergeet je voeten ook niet in te smeren met zonnecrème, een plek die vaak vergeten wordt. Let daarnaast op waar je loopt, zodat je niet in glas, een gemorste bol ijs of - erger nog - hondenpoep trapt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antistresstip: neem je kat mee naar het werk

Antistresstip: neem je kat mee naar het werk

http://static1.hln.be/static/photo/2017/9/4/3/20170720152849/media_xll_9879078.jpg

Eigenlijk wou je liever vanuit je hangmat van het uitzicht genieten, maar de realiteit is dat je gewoon achter je computer op kantoor zit en en eerder tegen een helse deadline dan de oceaan aankijkt. Hallo, stress. Al hebben ze in Japan iets gevonden om dat leed wat draaglijker te maken: pak gewoon je kat mee naar kantoor.

En dan bedoelen we niet dat je je kat moet sturen, wél dat je jouw huisdier - of een Chinese kattenvrijwilliger - mee naar je werk neemt. Dat doen ze toch bij het technologiebedrijf Ferray in Tokyo. Volgens CEO Hidenobu Fukuda is zijn personeel sindsdien niet alleen minder vermoeid, maar hebben ze ook minder last van stress (over het toegenomen aantal niesbuien wordt evenwel niet gerept).

En Ferray is niet het enige bedrijf. Steeds meer werkplaatsen laten huisdieren toe, om zo angst en stress bij het personeel te verminderen. In Oracle Japan vind je Candy, de Engelse herdershond. En bij Pasona Group kunnen bezoekers twee geiten en twee alpaca's spotten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom Tomorrowland 2017 de beste editie ooit is

Waarom Tomorrowland 2017 de beste editie ooit is - en waarom dat voor elke Belg gewoon goed nieuws is

http://static1.hln.be/static/photo/2017/3/2/3/20170722075434/media_xll_9882663.jpg

Amicorum Spectaculum, heet editie nummer 13 van Tomorrowland. Wat een spektakel onder vrienden het is. En hoe mooi ziet De Schorre er weer uit. Alsof daar geen klei maar puur goud zat, in die Boomse putten. En je weet: volgend jaar ziet het er allemaal nóg beter uit. We leggen uit waarom en proberen ook een poging te doen waarom dat voor elke Belg gewoon een goeie zaak is.

Eigenlijk is het elk jaar een beetje hetzelfde verhaal met 'dien Tomorrowland'. Telkens wanneer je denkt dat het niet beter kan, is de volgende editie weer dat tikje mooier, grootser, overweldigender. Alleen: dit jaar ziet het er in vergelijking met het vorige ineens nog een héél pak beter uit. Een viertal nieuwe stages die je helemaal van de sokken doet blazen en volledig in harmonie zijn met de natuurpracht van de Schorre. In 'Core' knalt de techno een wonderlijk bos met 1.600 vierkante meter zwevende houten vloer in. De 'Garden of Madness' is niet langer een tent maar een open en rond ponton op het water met daarboven een reusachtige bloemenhemel (zowaar geen echte, dat zou te moeilijk te besprenkelen zijn met ook al die technologie erin). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elk jaar krijgen 30 tipgevers nieuwe identiteit

Elk jaar krijgen 30 tipgevers nieuwe identiteit

http://static0.hln.be/static/photo/2017/8/14/10/20170722010107/media_xll_9882250.jpg

In ons land krijgen jaarlijks gemiddeld 30 burgers een nieuwe identiteit, woonplaats en geld, als bedankje voor hun medewerking aan de opheldering van een zwaar misdrijf. Zulke 'beschermde getuigen' zullen in de toekomst ook worden ingezet als burgerinfiltranten. Spijtoptanten kunnen dan weer aanspraak maken op strafvermindering.

Wie een zware crimineel verlinkt, loopt een risico op vergelding. "Daarom zijn ze genoodzaakt om hun identiteit én die van hun gezinsleden te laten veranderen", zegt een anonieme politiebron in de Sudpresse-kranten. "De federale politie financiert het nieuwe leven van de beschermde getuige. Dat kan ver gaan en de gemeenschap veel geld kosten. Als een getuige getrouwd is en vijf kinderen heeft, moeten we het hele gezin helpen te verkassen, desnoods naar een ander continent. Ze hebben daar recht op een waardig bestaan. Dat wil niet zeggen dat ze voor de rest van hun dagen op kosten van de Belgische staat kunnen leven, maar het begin van hun nieuwe leven moet toch minstens gefinancierd worden. Ze worden begeleid om werk te zoeken, maar soms lukt dat niet of duurt het erg lang."

Sommige getuigen ondergaan zelfs medische ingrepen om niet meer herkend te worden. "Iemand met een opvallende tatoeage die ook bekend is bij de misdadigers die hij aan de galg praatte, kan die op onze kosten laten verwijderen. Ook plastische chirurgie in het aangezicht is mogelijk." (br.hln)


» Reageer (0)
21-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer kilo's, minder slaap: dit gebeurt er met je als je twee weken stopt met sporten

Meer kilo's, minder slaap: dit gebeurt er met je als je twee weken stopt met sporten

http://static1.hln.be/static/photo/2017/12/12/12/20170720144043/media_xll_9878967.jpg

Een vakantiestop in je looproutine inlassen? Waarom niet. Al hou je er best rekening mee dat je dan ook je nachtrust zal moeten opgeven. We weten allemaal dat sporten goed is voor onze gezondheid, ermee stoppen is dan ook niet zonder gevolgen. Dit kan er allemaal al veranderen op twee weken tijd.

Je wordt minder lenig en verliest spierkracht

Bye bye ballerina moves, hallo stijve hark. Al op één week tijd kan je heel wat mobiliteit en flexibiliteit verliezen. Ons lichaam wordt lenig door regelmatige beweging, en helaas werkt dat ook in de omgekeerde richting: stop je met sporten, dan zal het niet lang duren vooraleer je dat been een stuk minder hoog krijgt. Ook je spierkracht gaat achteruit. Bij topatleten neemt dat proces maanden in beslag, maar wie gewoon na het werk al eens naar de fitness gaat, zou al na tien dagen verschil merken. Wie helemaal een groentje is als het op sporten aankomt, zou op 14 dagen tijd al 70 procent van hun fitnessniveau kunnen verliezen.

Je komt bij

Vrij logisch: aangezien sporten je metabolisme op gang trekt en helpt bij het verbranden van calorieën, spreekt het voor zich dat wie stopt met sporten maar wel dezelfde eetgewoonten aanhoudt, ook weer bijkomt. Helaas pindakaas. Op twee weken tijd zal je nu niet gigantisch veel bijkomen, maar misschien toch af en toe een slaatje met mozzarella eten in plaats van een pizza als je in Italië op vakantie bent?

Je hebt meer stress en bent nukkig

Sporten maakt endorfines vrij, en daar worden we gelukkig van. Wie daar plots mee stopt, loopt dan ook een stuk norser rond. En daar stopt het niet: die endorfines zorgen er ook voor dat we beter met stress omkunnen, meer gemotiveerd en zelfs zelfzekerder zijn. Nu is de kans klein dat je op vakantie plots een stress-opstoot ervaart, maar bij thuiskomst weer even die loopschoenen aantrekken is dus zeker geen slecht idee.

Je slaap slechter

Na een stevige work-out slapen wij gegarandeerd als een roosje. En dat is doodnormaal: van sporten word je moe, je verbruikt immers energie. Om die energie weer op te bouwen voor de volgende dag, is het belangrijk dat je goed slaapt, dus doet je lichaam er alles aan om jou de ideale nachtrust te bezorgen. Maar wie 's avonds gewoon in de zetel (of aan het zwembad) zit, verbruikt heel wat minder energie, en zou daarom wel eens een paar nachten op rij naar het plafond (of tentzeil) kunnen staren.

Je uithouding laat te wensen over

Wordt het steeds moeilijker om die trap naar je vakantiehuisje te beklimmen? Niet verwonderlijk, je longen kunnen immers minder zuurstof vasthouden, waardoor je uithouding er behoorlijk op achteruit gaat. Dat heeft te maken met je VO2max, oftewel: de maximumcapaciteit van je longen. Hoe hoger je VO2, hoe beter je conditie. En die kan in 2 weken tijd al met 10 procent dalen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is kaartlegster dan toch kind van Salvador Dali?

Is kaartlegster dan toch kind van Salvador Dali? Lichaam 28 jaar na zijn dood opgegraven voor vaderschapstest

http://static1.hln.be/static/photo/2017/10/0/0/20170721101017/media_xll_9880485.jpg

Het lichaam van de surrealistische Spaanse kunstenaar Salvador Dali is gisterenavond opgegraven voor een vaderschapstest, 28 jaar na zijn dood. Een Spaanse rechtbank beval de test in juni.

De kist waarin Dali zich bevindt werd omstreeks 22.20 uur geopend", aldus het hof van beroep van Catalonië. Omstreeks 23.40 uur waren de noodzakelijke stalen genomen.

Dali stierf in 1989 aan hartfalen, op de leeftijd van 84 jaar. Er werd aangenomen dat hij geen kinderen had. Maar een 61-jarige Spaanse vrouw uit Girona, wier naam niet bekendgemaakt werd door de rechtbank, overtuigde de rechter ervan dat Dali moest worden opgegraven om na te gaan of zij de dochter is van de kunstenaar.

Geheime affaire met huishoudster
De vrouw, die tarotkaarten leest, zegt sinds 2007 dat ze een kind is van Dali. Als ze erkend wordt als zijn dochter, zou ze delen van zijn eigendom en rechten op zijn kunst in handen kunnen krijgen.

Ze zegt dat haar moeder als huishoudster voor Dali werkte en dat de twee halverwege de jaren 50 een geheime affaire hadden. Dali was toen getrouwd met zijn muze Gala.

Dali ligt tussen zijn kunstwerken begraven onder de glazen koepel van zijn theater-museum in de stad Figueres, in de regio Catalonië. Hij ligt onder twee stenen blokken die elk 1,5 ton wegen, aldus het stadsbestuur.

De stichting Gala-Salvador Dali zou vandaag een verklaring aan de pers afleggen over de opgraving.(br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal mensen dat sterft aan aids gehalveerd

Aantal mensen dat sterft aan aids gehalveerd

http://static3.hln.be/static/photo/2017/17/13/1/20170720114810/media_xll_9878611.jpg

Voor het eerst heeft meer dan de helft van de mensen met het hiv-virus toegang tot een geneeskundige behandeling. Dat meldt het agentschap UNAIDS van de Verenigde Naties in Genève. Het aantal mensen dat sterft aan aids halveerde dan weer van 1,9 tot 1 miljoen tussen 2005 en 2016.

Vorig jaar leefden er wereldwijd 36,7 miljoen mensen die besmet zijn met het hiv-virus, dat het immuunsysteem aantast en kan leiden tot aids. Van al die mensen krijgt 53 procent de geneesmiddelen die nodig zijn om het virus tegen te houden.

De grootste vooruitgang boekten het zuiden en oosten van Afrika. Het aantal nieuwe jaarlijkse infecties daalde daar met 29 procent sinds 2010. Het aantal aids-doden daalde 42 procent. De levensverwachting steeg met 10 jaar in de 2 Afrikaanse regio's de afgelopen 10 jaar. (br.hln)


» Reageer (0)
20-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitdrogingsverschijnselen en griep: dit is het effect van airco op je gezondheid

Uitdrogingsverschijnselen en griep: dit is het effect van airco op je gezondheid

http://static2.hln.be/static/photo/2017/1/11/9/20170719114651/media_xll_9876144.jpg

Buiten is het 30 graden vandaag, maar op je werkplek is het waarschijnlijk een stuk frisser. Mede mogelijk gemaakt door de airco die op volle toeren blaast. Maar hoe zit het eigenlijk met je gezondheid? Kun je ziek worden van airco of is dat een broodje aap verhaal?

Een airconditioner zuigt warme lucht naar binnen en leidt deze over een koude verdamper. Hierop condenseert de warme lucht en daarna wordt koelere en drogere lucht de ruimte in geblazen. 

Aangezien het buiten zo warm is, zijn veel airco's dezer dagen ingesteld op de koudste stand en wordt een flinke hoeveelheid koude droge lucht richting de werknemers geblazen om ze koel te houden. Maar dat kan een averechts effect hebben. Veel mensen hebben het te koud en klagen over een rillerig en grieperig gevoel. 

Volgens kno-arts Bram Struijs van het Rotterdamse Havenziekenhuis zorgt de drogere 'aircolucht' voor uitdroging van onze slijmvliezen. "Wanneer je slijmvlies uitdroogt, wordt het afweersysteem minder en krijgen bacteriën en virussen meer kans zich te ontwikkelen. Je bent dus vatbaarder voor ziektes.''

Struijs maakt de vergelijking met een vliegtuig. Veel reizigers  voelen zich verschrikkelijk na een lange vlucht omdat ze zijn uitgedroogd. Om uitdrogingsverschijnselen te verminderen, adviseert hij genoeg te drinken op kantoor. "Ik zou zeker twee  liter drinken en in de pauze nog een soepje nemen. Dan kom je wel aan genoeg vocht.''  

Schoonmaken
Volgens Erwin Brochard, eigenaar van Ebro Koeltechniek kan achterstallig onderhoud ook zorgen voor gezondheidsklachten. Hij wijst op het belang om regelmatig de filter in de airco schoon te maken of te vervangen. Een filter vangt het vuil uit de lucht op. Wanneer dit niet wordt schoongemaakt, kunnen bacteriën zich ontwikkelen en dat zorgt weer voor gezondheidsproblemen. 

Het schoonmaken is een eenvoudig klusje, volgens Brochard. "Je moet het klepje openmaken, een borsteltje over de filter halen en klaar. Het moet wel even gebeuren. Als mensen ziek worden is de filter al jaren niet schoongemaakt.'' 

Gezondheidsklachten
Volgens Brochard zorgt een verkeerde instelling van de airco ook voor gezondheidsklachten. "De luchtstroom is bijvoorbeeld direct op de werknemer gericht. Of het temperatuurverschil is veel te groot. In de winter zetten mensen de kachel op ongeveer 20 graden, dat is een aangename temperatuur. Waarom moet het in de zomer dan ineens 16 graden zijn op kantoor?'' (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische frietkoten erkend als erfgoed

Belgische frietkoten erkend als erfgoed

http://static1.hln.be/static/photo/2017/17/9/8/20170720114544/media_xll_9878573.jpg

Onze Belgische frietkotcultuur is officieel erkend als Belgisch immaterieel erfgoed. Alle bevoegde regeringen hebben daarvoor het licht op groen gezet.

Door deze nationale erkenning komt de Belgische frietkotcultuur in aanmerking om opgenomen te worden in het UNESCO-werelderfgoed. De erkenning wordt vandaag gevierd met een frietreceptie onder het Atomium. Ook Prins Laurent zal er een frietje meepikken.

Goed voor de omzet
De nationale erkenning is een eerste belangrijke stap naar een erkenning door UNESCO. Zo'n UNESCO-erkenning levert vele toeristen op. Andere Belgsiche erkende producten en sectoren kenden een aanzienlijke omzetverhoging.

In totaal staan elf Belgische producten op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Onder andere onze Belgische biercultuur, de garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke en Aalst Carnaval komen voor op die lijst. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!