Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




01-04-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eten bovenop triomfboog Jubelpark

Eten bovenop triomfboog Jubelpark


© photo news


Bovenop de triomfboog van het Jubelpark in Brussel is het mogelijk om de volgende drie maanden te gaan eten in restaurant The Cube by Electrolux. Het is een constructie uit glas en staal op 45 meter hoogte, met een oppervlakte van 150 vierkante meter die 60 ton weegt. Na Brussel reist het concept door naar Stockholm, Moskou en Zürich. Twee sterrenchefs met Michelin-onderscheiding staan achter het fornuis. Huishoudtoestellenfabrikant Electrolux stond in voor de financiering en realisatie van het project.
 
Bart de Pooter van De Pastorale in Reet en Sang Hoon Degeimbre van L'air Du Temps in Noville-sur-Mehaigne, beiden met twee sterren, wisselen elkaar om de twee weken af en zorgen voor een nieuw menu op de kaart. "Dit vernieuwende concept had me dankzij zijn locatie, maar ook zijn kwaliteit en moderniteit onmiddellijk in de ban", aldus Sang Hoon Degeimbre.
 
Het restaurant is transparant, bestaat uit glas, is omgeven door een lasergesneden aluminiumlaag en is geplaatst bovenop het Koninklijk Legermuseum. Wit is de overheersende kleur, op de vloeren na. Het restaurant biedt plaats aan achttien personen op vrijdag, zaterdag of zondag na reservatie. Lunchen kost 150 euro en dineren 200 euro per persoon. Op maandag en dinsdag is het ook mogelijk om de volledige ruimte af te huren.
 
Ook in de andere Europese steden zal The Cube by Electrolux op een dak van een bekend gebouw geplaatst worden.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schimmelziekte bij vleermuizen kan voeding duurder maken

"Schimmelziekte bij vleermuizen kan voeding duurder maken"



Amerikaanse wetenschappers en economen vrezen ervoor dat de schimmelziekte bij vleermuizen in het Noordoosten van de Verenigde Staten ook zware schade kan toebrengen aan de voedingsindustrie en de economie. De schade wordt geschat op 2,6 miljard euro per jaar.

Sinds 2006 zijn naar schatting een miljoen vleermuizen in de Verenigde Staten gesneuveld aan de schimmelziekte 'het witteneuzensyndroom'. De ziekte werd eerst aangetoffen in Albany, en is ondertussen verspreid over het noordoosten van de VS tot in Ohio. De ziekte werd ook aangetroffen in de Canadese provincie New Brunswick.

Dat is problematisch, en vooral door de invloed op de insectenpopulatie en dus de voedingsproductie. Vleermuizen zijn grote eters van insecten en zonder vleermuizen worden oogsten aangetast.

"Het gebruik van chemische pesticiden stijgt", zei onderzoeker Gary McCracken van de University of Tennessee. Hij schat de waarde van de vleermuizen in de landbouw op minstens 3,7 miljard dollar (2,6 miljard euro) per jaar. Amerikanen vrezen ondertussen dat de voedselprijzen hierdoor zullen stijgen.

Ook het toenemende aantal windmolens zal de sterfte onder de vleermuizen doen toenemen. Er zijn al duizenden dode vleermuizen gevonden in de buurt van windmolens. Niet zozeer omdat ze vermalen worden, wel omdat het verschil in luchtdruk hun kleine longen doet dichtklappen.

De onderzoeker roept op tot actie. "Niets doen is geen optie, omdat deze vliegende zoogdieren weinig nakomelingen krijgen. Herstel van de populatie duurt tientallen jaren, misschien zelfs eeuwen."

De publieke opinie zit nog niet op dezelfde pagina als de wetenschappers. "Veel mensen vragen zich af waarom ze moeten geven om vleermuizen en hun voortbestaan. Het is aan ons om hun ecologische en economische impact duidelijk te maken."

Wat er kan gedaan worden, wordt echter niet zo meteen duidelijk.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschiedenis en herkomst van de 1 aprilgrap

Geschiedenis en herkomst van de 1 aprilgrap


http://img146.imageshack.us/img146/4364/1april.jpg


Een 1 aprilgrap (ook wel aprilgrap of aprilvis genoemd) is een goedaardige grap waarbij mensen elkaar op 1 april voor de gek willen houden.

In Frankrijk spreekt men van poisson d'avril. In Engelstalige landen wordt het April Fool's Day genoemd, en de Russen hebben het over День Дурака (Dyen' Doeraka, letterlijk vertaald: de dag van de dommerik). In sommige Vlaamse streken spreekt men over verzenderke(n)sdag, de dag waarop je iedereen tracht ergens heen te zenden om ze beet te nemen.

Sommige bronnen zeggen dat de bijzondere betekenis van 1 april ontstaan is bij de Franse wijziging naar de gregoriaanse kalender, zoals opgedragen door Paus Gregorius XIII in 1582. Voor die tijd werd Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Met de verandering van het kalendersysteem werd Nieuwjaar verplaatst naar 1 januari. Mensen die dit vergaten of die het nieuwe kalendersysteem weigerden te aanvaarden kregen uitnodigingen voor niet-gehouden feestjes, grappige presentjes enzovoort.

Dat dit bovenstaande verhaal klopt is onwaarschijnlijk, de 1 aprilgrap wordt voor het eerst vermeld in een Franse bron in 1508, dus voor die tijd. De eerste vermelding in een Nederlandse bron dateert uit ca. 1560 te Brugge, een gedicht van de rederijker Eduard de Dene. Het is een parodie op ‘1 april’ waarin een knecht het plan van zijn heer om hem te verzenden doorziet. De geschiedenis gaat dus tenminste terug tot het begin van de zestiende eeuw. De wijde verspreiding van het verschijnsel wijst echter op een hogere ouderdom.

1 april is volgens een andere theorie ontstaan uit een vroeger middeleeuws festival: Het Feest van de Zotten. La fête des fous was vooral in Frankrijk van de 5e tot de 16e eeuw erg populair. Het werd gevierd omstreeks 1 januari door het kiezen van een valse paus of bisschop en ging gepaard met allerlei rituelen en festiviteiten waarbij de geestelijkheid werd geparodieerd. Aan de basis hiervan lagen dan weer naar alle waarschijnlijkheid vroegere heidense saturnalia.

Er zijn verklaringen gezocht in het wisselvallige aprilweer en parallellen gezien in de Germaanse mythologie (Loki) of in de bijbelse geschiedenis. In verschillende landen zijn ook wel nationale gebeurtenissen aangevoerd als begin van de traditie. Deze verklaringen, die waarschijnlijk ooit zelf als aprilgrap zijn verzonnen, leiden soms tot op de dag van vandaag een hardnekkig leven. Zo denkt men in Nederland nog vaak dat de grappenmakerij begonnen is met de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572, zoals blijkt uit een bekend gezegde: Op 1 april verloor Alva zijn bril. Het feit dat ook buiten Nederland 1 aprilgrappen worden gemaakt, wordt daarbij over het hoofd gezien.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen fietshelm? Zet een airbag op je hoofd

Geen fietshelm? Zet een airbag op je hoofd

Klik op de foto om de airbag in werking te zien





Slechts een derde van alle fietsers draagt een fietshelm. Zweedse ontwerpers hebben daar wat op gevonden: de allereerste airbag beschermt je hoofd tijdens een botsing met de fiets.

Volgens de designers is ijdelheid de reden waarom weinigen de fietshelm aantrekken. In plaats van de traditionele helm meer allure te geven, zoals zo velen al probeerden, werd de Hövding airbag netjes verstopt in een kraag. Die springt als een clown uit het doosje na een ongeval.

Jongeren
Designers Anna Haupt en Terese Alstin geloven dat de airbag meer mensen kan overhalen om veilig in het verkeer te fietsen.
Onderzoek geeft aan dat vooral jongeren de fietshelm aan kant laten. Bij de 12- tot 19-jarigen en de 20 tot 34-jarigen dragen slechts 30 procent een helm.

Klik op de foto om de airbag in volle werking te zien na een crash.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leerlingen met autisme vaak afwezig door stress

Leerlingen met autisme vaak afwezig door stress



Acht op tien 16- en 17-jarigen met autisme zijn op school geregeld afwezig door de stress en dreigen hun diploma niet te halen.

Autismespecialiste bij het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap Hilde Meganck voerde een praktijkonderzoek naar schooluitval bij leerlingen met autisme. Dat was nooit eerder gedaan. In Vlaanderen zouden er ongeveer 6.000 leerlingen met autisme zijn.
 
"Van de groep van 375 leerlingen die ik heb bevraagd, zijn 219 kinderen omwille van hun stoornis al een of meerdere keren op school afwezig geweest. Het gaat dus om meer dan de helft", zegt Meganck in de kranten. Het percentage ligt vooral hoog bij tieners van 16, 17 jaar. Acht op tien jongeren van die leeftijd zijn geregeld afwezig, schrijven de Coreleokranten.
 
Volgens Meganck, die haar bevindingen doorspeelde aan het Vlaams kabinet van Onderwijs, zouden de scholen mits enkele kleine aanpassingen de leerlingen met autisme al veel stress kunnen besparen.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mika - Rain

Mika - Rain

Klik op de foto om hem te beluisteren







Mika (uitgesproken als: 'mi·ka; 'Mie-ka') werd op 18 augustus 1983 geboren in Beiroet, Libanon. Zijn moeder is een Libanese, zijn vader Amerikaans. Hij komt uit een gezin met vijf kinderen. Hij heeft één broer (Fortuné) en drie zussen (Paloma, Yasmine en Zuleika Allegra). Mika is de middelste van de vijf. Hij verliet Libanon toen hij nog erg jong was en woonde een tijd in Parijs. Toen hij negen jaar oud was verhuisde Mika naar Londen. Hier ging hij naar school op het Lycée Français Charles de Gaulle, Westminster School en de Royal College of Music, waarmee hij stopte om zijn debuutalbum op te nemen.


Relatie tussen hem en zijn broer en zussen

Mika's broertje en zijn drie zussen zijn erg belangrijk geweest in zijn carrière zover. Ook zijn moeder was erg belangrijk. Zijn zusters Yasmine en Paloma waren samen met zijn moeder, Joannie Penniman, Mika's stylistes. Ook heeft Yasmine Mika geholpen met het tekenen van het album en singlecovers. Paloma doet ook achtergrondstemmen op het album, zij doet dit voor Big girl, you are beautiful. Ook Fortuné en Zuleika doen achtergrondstemmen. Zij doen dit beiden voor Lollipop, maar Fortuné doet dit ook nog voor Any other world. Ook wordt hij vaak met een filmcamera gesignaleerd bij Mika's concerten.


Muzikale doorbraak

Als eerste single van Mika's debuutalbum Life In Cartoon Motion werd Relax, Take It Easy uitgebracht. Dit nummer behaalde in eerste instantie geen succes. Opvolger Grace Kelly werd de doorbraak van de zanger, in de Britse UK Singles Chart kwam het nummer op nummer 1. In vijf andere landen scoorde Mika ook een nummer 1-hit, in Nederland en elf andere landen kwam het nummer in de top 10. Hij schreef het nummer als "wraakactie" op alle platenlabels die in Mika geen toekomst zagen. Hij noemt dit nummer zijn "fuck you-song". Door het grote succes van Grace Kelly werd in verschillende landen, waaronder Nederland, Relax, Take It Easy opnieuw uitgebracht. Hiermee scoorde hij een nummer 1-hit in onder meer Nederland, België en Frankrijk. In de week dat Relax, Take It Easy op de eerste plaats belandde in Nederland was zijn album het best verkochte van Nederland.

Naast deze twee grote hits bracht Mika ook de singles Big Girl (You Are Beautiful), Happy Ending, Lollipop en Love Today uit.

11 november 2007 gaf hij een concert in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Het concert, waarbij hij alle nummers zong van zijn debuutalbum Life In Cartoon Motion, was volledig uitverkocht. Ook zijn concert in België, in Vorst Nationaal, was uitverkocht. Op 8 juli 2008 stond Mika weer in Amsterdam voor een concert, maar deze keer in de Westergasfabriek, in het Westerpark. Mika speelde op 3 juli 2008 ook op Rock Werchter in België, nadat hij het jaar voordien onverwacht had afgezegd.

Tijdens Lowlands 2007 kreeg Mika zijn eerste gouden plaat uitgereikt voor het album Life In Cartoon Motion. Mika verkocht meer dan 35.000 exemplaren van het album in Nederland. In België heeft het album de platina status, hij verkocht inmiddels meer dan 60.000 exemplaren van het album.

Bij de Brit Awards 2008 won Mika de award "British breakthrough" (Britse doorbraak). Ook op de Britse Capital Awards viel Mika twee keer in de prijzen. Hij werd "Best UK male" en zijn album Life in Cartoon Motion werd "Best UK album". In mei 2008 werd Mika bekroond op de Ivor Novello Awards als "Songwriter of the year". Op de Belgische TMF Awards in 2008 won hij "Best Pop".

Op 1 juni 2009 begon Mika aan de akoestische tour die hoorde bij de gelimiteerde release van zijn EP Songs for Sorrow. Tijdens deze tour zong hij niet alleen nummers van deze EP, maar ook van Life in Cartoon Motion, en nummers waarvan hij heeft bevestigd dat ze op het nieuwe album komen. Deze nummers zijn Blame It On The Girls, Rain en Good Gone Girl. Ook komen er twee nummers van de EP op het nieuwe album, namelijk Toy Boy en Blue Eyes. Op 30 juli kwam de eerste single, We Are Golden, van het nieuwe album uit. Mika's vervolg op Life in Cartoon Motion werd op 21 september 2009 uitgebracht en heet The Boy Who Knew Too Much. Dit album bevat 12 tracks


Zijn seksualiteit

Over zijn seksualiteit werd lange tijd flink gespeculeerd, totdat hij uiteindelijk in september 2009 in het blad "Gay & Night" aangaf biseksueel te zijn ("Zo mag je me noemen, als je dan toch per se een label nodig hebt om me te omschrijven")




» Reageer (0)
31-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kip verandert van geslacht

Kip verandert van geslacht


http://img9.imageshack.us/img9/6370/kipenhaan.jpg

Een kip uit het Engelse Huntingdon is langzaam van geslacht veranderd.

Kip Gertie verraste eigenares Jeanette Howard en haar man Jim toen ze plots stopte met het leggen van eieren, een grotere kam kreeg en als een haan probeerde te kraaien.
"Ik hoorde hoe ze probeerde te kraaien. Eerst lukte het niet goed, maar ze maakte goede vooruitgang en nu gaat ze er echt voor", aldus Howard.
Hormonen

Volgens gevogelte-dierenarts Marion Ford is een geslachtsverandering bij kippen niet ongebruikelijk. Volgens haar zouden mycotoxines (giftige stofwisselingsproducten van schimmels) in het eten hetzelfde effect als synthetische hormonen kunnen hebben en daarmee aan de oorzaak van de plotse geslachtsverandering liggen. "Een toename van de hoeveelheid testosteron zal resulteren in het groeien van de kam, grotere lellen en haan-achtig gedrag, inclusief pronken en kraaien", aldus Ford.

Of het effect omkeerbaar is, is niet duidelijk. (br.vandaag.be)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elektriciteit 72 euro duurder door zonnepanelen


Elektriciteit 72 euro duurder door zonnepanelen


http://img685.imageshack.us/img685/7759/zonnepanelen.jpg


Het directiecomité van de energiewaakhond Creg heeft de verhoging van de distributienettarieven van Eandis goedgekeurd. Vanaf 1 april stijgt het tarief voor een gemiddeld gezin per maand met 6 euro.

Omgerekend betekent dit dat voor een modaal gezin de jaarlijkse stroomfactuur van 645 euro met 72 euro wordt opgetrokken, of een stijging met 11 procent. Zonder de tussentijdse verhoging dreigde de factuur in 2013 te bruusk te stijgen, stelt men bij de Creg.

De stijging van de tarieven is een gevolg van het groter dan verwachte succes van zonnepanelen. De netbeheerders moeten de bijbehorende groenestroomcertificaten opkopen en Eandis wil die kostprijs doorrekenen aan de klant.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dassen verspreiden zich over Vlaanderen

Dassen verspreiden zich over Vlaanderen



Dassen zijn Vlaanderen druppelsgewijs aan het veroveren en begeven zich buiten de twee gekende populaties in Haspengouw en de Voerstreek. Dat besluit het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) na dertien jaar onderzoek op dertig dieren die buiten Limburg om het leven kwamen in het verkeer.

De das wordt omschreven als "Vlaamse panda", een symboolsoort voor natuurherstel. "Er werd van uitgegaan dat de das enkel in Zuid-Limburg voorkomt, maar dat komt omdat enkel daar permanent bewoonde burchten teruggevonden worden", zegt INB0-zoogdierspecialist Koen Van Den Berge. "Net die burchten, ondergrondse gangenstelsels die generaties lang gebruikt worden door dassenclans, zijn een eenvoudig criterium om hun echte voorkomen vast te stellen." De burchten worden meestal in bermen of boshellingen gebouwd.
 
Verkeersslachtoffers
Op basis van autopsieresultaten bij dertig verkeersslachtoffers in de andere Vlaamse provincies dan Limburg, blijkt dat de das ook op andere plaatsen kan voorkomen. Daar zijn twee interpretaties voor. "Enerzijds kan het gaan om zwervende jonge vrouwtjes of uitgerangeerde oude mannetjes. Anderzijds ontdekten we dat sommige dieren in contact waren met soortgenoten of zich voortplantten, wat wel spectaculair is voor die provincies buiten Limburg." Voorbeelden daarvan zijn Adinkerke (West-Vlaanderen) en Westmalle en Zandhoven (Antwerpen).
 
Verstoring
Er vindt dus een druppelsgewijs herkolonisatie plaats, maar Van Den Berge waarschuwt voor de gevolgen van verstoring. "Een gevestigde burcht kan tegen een stootje, maar voor een burcht in opbouw heeft verstoring nefaste gevolgen. In tegenstelling tot vossen, die enkel werpen in hun burcht, blijft een das overdag altijd ondergronds."
Dassen zijn de zwaarste marterachtigen en wegen tot vijftien kilo.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo herken je een valse glimlach

Zo herken je een valse glimlach



Een glimlach zegt meer dan duizend woorden, maar is dat wel zo? We glimlachen vaak om gevoelens voor anderen te verbergen. Dat doen we omdat we niemand willen kwetsen, om discussies te vermijden of omdat we gewoonweg geen zin hebben om onze persoonlijke problemen met anderen te delen.

Onderzoekers van de universiteit van Bangor in Wales organiseerden daarom een rollenspel om uit te pluizen hoe de vork aan de steel zit. 36 studenten kregen om de beurt geld van 4 studenten die de keuze hadden om de briefjes te overhandigen met een gemeende ofwel een gemaakte glimlach.

Spontane glimlach = meeste waarde
"Verrassend genoeg verkozen de studenten om het geld te krijgen van iemand met een spontane glimlach dan van iemand met een vriendelijke maar gemaakte lach, ook al deelde die laatste meer geld uit. Ons onderzoek wijst uit dat een spontane glimlach veruit het meest voor ons betekent." vertelt psychologe Erin Heerey, die de studie leidde.

Maar hoe kunnen we nu een echte glimlach onderscheiden van een 'valse'? Volgens Heerey kijk je daarom best naar iemands gelaatsuitdrukking, en in het bijzonder naar het gebied rond de ogen: "Iedereen heeft zogenaamde 'lachlijnen' op hun gezicht. Dat zijn kleine rimpeltjes die rond de ogen tevoorschijn komen wanneer we lachen. Die samentrekking is het gevolg van de orbicularis oculi, een spier die enkel samentrekt wanneer iemand oprecht glimlacht."

Heb jij het meteen door wanneer iemand geen oprechte glimlach heeft?



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luchtwegvirus ook gevaarlijk voor gorilla's

Luchtwegvirus ook gevaarlijk voor gorilla's


http://img684.imageshack.us/img684/2484/gorillaandbaby.jpg



Een virus dat bij mensen aandoeningen aan de luchtwegen veroorzaakt, vormt mogelijk ook een bedreiging voor berggorilla's in Oost-Afrika. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek waarvan de resultaten zijn gepresenteerd.

Dierenartsen hebben ontdekt dat twee dode berggorilla's die in 2009 werden gevonden in het noorden van Rwanda, besmet waren met een menselijk virus. Het onderzoek wees ook uit dat uitbraken van gevaarlijke luchtweginfecties onder de mensapen in Uganda, Rwanda en Congo in aantal en hevigheid toenemen.

Er leven naar schatting minder dan achthonderd berggorilla's in het wild. Dankzij een intensief beschermingsprogramma zit dat aantal de laatste jaren in de lift. De dieren komen daardoor echter vaker in contact met mensen, wat volgens de onderzoekers kennelijk ook risico's met zich meebrengt.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit jaar al 6.500 dolfijntjes gestorven door gevolgen van BP-olievlek in Golf

Dit jaar al 6.500 dolfijntjes gestorven door gevolgen van BP-olievlek in Golf



Het sterftecijfer bij dolfijnen in de Golf van Mexico als gevolg van de enorme olievlek veroorzaakt door het lekkende olieplatform Deepwater Horizon ligt zeker vijftig keer hoger dan tot nu werd toegegeven. Bij andere diersoorten, zoals zeeschildpadden, zou het zelfs 250 keer hoger liggen.

Dat blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek van Amerikaanse en Canadese marinebiologen. Ze zeggen dat er in de eerste drie maanden van 2011 alleen al 6.500 dolfijnen zijn gestorven door de gevolgen van de rampzalige milieuverontreiniging, waarvan het merendeel jonge of pasgeboren dolfijntjes.

Het aanspoelen van 20 pasgeboren dode dolfijntjes op een drukbezocht strand in Mississippi in amper twee weken tijd was al een indicatie dat er iets grondig mis is met de dolfijnenpopulatie in de Golf van Mexico. Een team van Amerikaanse en Canadese marinebiologen hebben nu een maand lang onderzocht hoe het zit met de populatie en komen tot de conclusie dat er een massale sterfte is, vooral bij pasgeboren dolfijntjes.

Los van dat onderzoek zijn er nog andere cijfers die het ergste doen vermoeden. In de jaren voor de olieramp werden gemiddeld 17 carcassen van dolfijnen geteld op de stranden van Alabama en Mississippi. De eerste drie maanden van 2011 waren er dat 138, en de helft daarvan waren jonge dolfijntjes.


http://img854.imageshack.us/img854/7534/dolfijntjes.jpg


En dat is wat is aangespoeld en werd gevonden. De echte sterfte ligt stukken hoger. Marinebiologen gaan er doorgaans vanuit dat wat aanspoelt en wordt gevonden in het geval van zeezoogdieren tussen 0,5 tot 2 procent is van wat daadwerkelijk sterft.

In de nieuwste studie zeggen de auteurs dat ze waarschijnlijk te conservatief hebben gerekend. Andere onderzoeken in het najaar van 2010 meldden ook al een vertievoudiging van de sterfte van zeedieren in bepaalde delen van de Golf.

Zelfs de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), een overheidsinstelling die zwaar onder één hoedje speelde met BP en bewust informatie verdraaide en achterhield tijdens de crisis (dat is ondertussen al aan het licht gekomen) spreekt van een "cetacean unusual mortality event". Zij telden 390 "strandings" de jongste twee maanden in Louisiana, Mississippi, Alabama en Florida.

In Florida is overigens een verhoogde sterfte vastgesteld bij de manatees, de zeekoeien die bijzonder gekoesterd worden in de vakantiestaat. Bijna een jaar na het begin van de ramp zijn ook nog steeds een aantal stranden in Louisiana verboden terrein voor de pers. Ze worden bewaakt door securitymensen van BP.  (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dertig jaar oude foetus uit buik van vrouw gehaald

Dertig jaar oude foetus uit buik van vrouw gehaald





In de Dominicaanse Republiek hebben artsen een dertig jaar oude en versteende foetus uit de buik van een vrouw gehaald. De 59-jarige dame van Haïtiaanse afkomst kent nu eindelijk de oorzaak van die helse buikpijn waarmee ze al die tijd te kampen had.

Röntgenfoto
De vrouw had zich nooit degelijk laten onderzoeken, tot ze recent in het ziekenhuis werd opgenomen met spijsverteringsstoornissen. Een röntgenfoto bracht de oorzaak van het kwaad aan het licht. Artsen zagen op de foto een versteende foetus van minstens dertig jaar oud.

De afgestorven vrucht werd met succes uit de buik van de patiënte verwijderd. De foetus woog 1,7 kilogram.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boomlange Chinees groeit nog vier centimeter per jaar

Boomlange Chinees groeit nog vier centimeter per jaar



De 29-jarige Chinees Wang Qiang ziet de dingen groot. Hij is 2,24 meter lang en wordt nog elk jaar 4 centimeter groter. Zijn merkwaardige groei begon na een oogoperatie toen hij 18 jaar was.


Wang Qiang had best succes bij de meisjes met zijn 1,80 meter, maar na de operatie liep het mis. Hij begon maar te groeien en dat ging gepaard met hevige pijnen. Nu is hij 2,24 meter en het einde lijkt nog niet in zicht.


Ook zijn voeten bleven maar groter worden. Gevolg is dat hij geen schoenen meer vindt die hem passen. Dat probleem heeft zijn moeder (1,51 meter) nu opgelost door extra dikke wollen sokken voor hem te breien. Voor de zolen gebruikt ze kapotte autobanden.






De man blijkt ook een bijziondere eetlust te hebben. Hij draait z'n hand niet om voor twee kilo rijst per dag.


Omwille van zijn lengte, wordt bewegen steeds moeilijker voor Wang Qiang. Hierdoor worden zijn spieren van langsom zwakker. De man heeft nu een wandelstok nodig. Die is op zich al een respectabele 1,8 meter lang.


"Ik haat groeien", getuigt Wang Qiang. "Ik droom van een paar schoenen die me passen en van nieuwe kleren".




» Reageer (0)
30-03-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooie mensen zijn gelukkiger en verdienen meer

Mooie mensen zijn gelukkiger en verdienen meer



Geld maakt niet gelukkig, maar wie een mooi snoetje heeft verdient meer op de werkvloer en gaat nochtans wél goedgemutst door het leven. Dat staat te lezen in een nieuwe studie waar wereldwijd meer dan 25.000 proefpersonen aan meewerkten.

Economen aan de universiteit van Texas verzamelden informatie van vijf grootschalige enquêtes die tussen 1971 en 2009 werden afgenomen in de VS, Canada, Duitsland en Groot-Brittannië. Zij menen dat mooie mensen over het algemeen vrolijker zijn dan zuurpruimen en lelijke eendjes. Daarbovenop zouden aantrekkelijke mensen ook op economisch vlak hun voordeel halen.

Aantrekkelijke partner
"Looks kunnen op verschillende manieren in iemands voordeel spelen. Mooie mensen verdienen over het algemeen meer en houden er bovendien vaak een aantrekkelijke partner op na die eveneens goed de kost verdient." zegt econoom Daniel Hamermesh, die jarenlang de effecten van schoonheid onderzocht.

De proefpersonen moesten via een puntensysteem aangeven hoe gelukkig ze zich voelden, terwijl de onderzoekers de looks van de studiegroep beoordeelden via face-to-face-interviews en foto's. Zij die tot het rijtje van de meest aantrekkelijke personen behoorden, waren minstens tien procent gelukkiger dan zij die helemaal onderaan het schoonheidslijstje bengelden.

"Logisch"
Todd Kashdan, professor psychologie aan de universiteit van Fairfax, vindt de resultaten van de studie logisch: "Denk maar aan het voordeel dat mooie mensen hebben tijdens een sollicitatiegesprek, een afspraakje en een eerste indruk. Knappe mensen krijgen meestal het voordeel van de twijfel terwijl dat bij onaantrekkelijke mensen meestal niet zo is."

Hamermesh merkt ook een verschil op tussen mannen en vrouwen: "Een bloedmooie vrouw kan op straat nagestaard worden. Dat geeft hen haast onmiddellijk een ego-boost. Bij mannen ligt dat anders omdat de link tussen uiterlijk en geluk minder direct is. Ze worden dan wel niet zo snel op het voetpad nagefloten, maar ze houden er op lange termijn wel een schone deerne én een beter loon aan over."




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beverdammen helpen bij beperken van overstromingen

Beverdammen helpen bij beperken van overstromingen



Beverdammen blijken een belangrijke rol te spelen in het lokale waterbeheer. Zo helpen de dammen in kwestie bij het beperken van overstromingen. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent. In België telt de beverpopulatie meer dan duizend dieren. In Vlaanderen zouden ongeveer een honderdtal bevers leven, voornamelijk langs de Dijle en in Limburg langs de Maaskant.


Gentse wetenschappers onderzochten samen met een Italiaanse collega een reeks van zes beverdammen in de Chevral, een bijrivier van de Ourthe. Ook het bekken van de Ourthe zelf, waar de grootste concentratie aan dammen te vinden is, werd onderzocht.
 
Uit de studie blijkt dat de beverdammen het aantal grote overstromingen beperken. Waar zich op een bepaalde locatie gemiddeld om de 3 tot 4 jaar een grote overstroming voordeed, was dat na het ontstaan van de beverdammen nog gemiddeld om de 5 tot 6 jaar. Ook het aantal kleine overstromingen verminderde aanzienlijk.



http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/5/3/13/media_xl_4121143.jpg?20110329124940


 
De resultaten van het onderzoek bevestigen aanbevelingen dat natuurlijke maatregelen menselijke ingrepen kunnen vervangen of aanvullen om zo het overstromen van bergriviertjes te controleren, zo luidt het in een persbericht.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Argentinië beschermt 1,6 miljoen hectare kust

Argentinië beschermt 1,6 miljoen hectare kust



In Argentinië slaan overheid, ecologisten en ondernemers de handen in elkaar om 1,6 miljoen hectare waardevol kustgebied te beschermen. Het gaat om 43 zones, die samen een van de meest productieve en best beschermde ecosystemen ter wereld vormen.

De 1,6 miljoen hectare, die voor de helft uit zee en voor de helft uit land bestaat, strekt zich uit over een afstand van bijna 5.000 kilometer langs de Atlantische kust, van Punta Rasa in de oostelijke provincie Buenos Aires tot het zuidelijke Beaglekanaal. Sommige zones herbergen unieke diersoorten. Zo verblijft de helft van alle Magelhaenpinguïns (Spheniscus magellanicus) ter wereld er, en is dit de enige plaats waar de zuidelijke reuzenstormvogel (Macronectes giganteus) zich voortplant.

Versnipperd
Nu zijn de beschermde delen te versnipperd. In oktober is Argentinië een programma gestart om er een aaneengesloten zone van te maken. Dat moet een betere bescherming en een efficiënter beheer garanderen.

Gedurende vier jaar zullen de betrokken gouverneurs, burgemeesters en de nationale ministeries van Milieu, Visserij, Toerisme en Buitenlandse Zaken hierover met elkaar overleggen. De leiding is niet in handen van de regering maar van een niet-gouvernementele organisatie, de Stichting Patagonia Natural, met financiering van het Wereldmilieufonds (GEF) en het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP).
Pan American Energy

Toerisme
Grote bedreigingen voor het gebied zijn de oliewinning, de visserij, het toerisme (met onder meer cruiseschepen) en de vervuiling door huishoudelijk en industrieel afval, zegt Guillermo Caille, technisch coördinator van het project. De overheid heeft de laatste twintig jaar aanzienlijke vooruitgang geboekt, maar in de privésector is nog heel wat werk aan de winkel, zegt Caille. In het project wil men daarom nadrukkelijk samenwerken met de bedrijven. "Wie voordeel haalt uit de diensten van een ecosysteem, moet ook bijdragen tot het behoud ervan", zegt Caille. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogtevrees? Neem een pilletje

Hoogtevrees? Neem een pilletje



Er is een remedie tegen hoogtevrees gevonden. Een hormoonpil met cortisol zou de angst voor grote hoogtes overwinnen, zo ontdekten Zwitserse wetenschappers.

Bij de studie werden aan vrijwilligers met hoogtevrees  het stresshormoon cortisol toegediend. Door virtual reality beelden werden ze blootgesteld aan grotere hoogtes. Al na drie dagen schenen de proefpersonen minder angstig. Vooral na een maand leek de hoogtevrees makkelijker te overwinnen.


Cortisol komt vrij bij elke vorm van stress. Volgens de onderzoekers kan de stof helpen bij therapieën waarbij het brein geleerd wordt om geen angsten te vertonen. Naast hoogtevrees, kan de pil ook bij andere angststoornissen als post traumatische stress worden ingezet.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer radioactief jodium in zeewater

Steeds meer radioactief jodium in zeewater




In het zeewater bij de Japanse kerncentrale Fukushima I is 3.355 keer zo veel radioactief jodium gevonden als wettelijk toegestaan. Dat meldde het Japanse persbureau Kyodo. De afgelopen dagen lag de hoeveelheid jodium-131 in het zeewater ongeveer duizend keer boven de limiet.

Volgens de Japanse autoriteiten zijn de gevaren voor de volksgezondheid echter klein. Iedereen die in een wijde omtrek rond Fukushima I woont, is geëvacueerd. Bovendien wordt er geen vis meer gevangen in het besmette zeewater.

Rusland
In het verre oosten van Rusland zijn voor het eerst sporen van de radioactieve stof jodium-131 gevonden. De stof komt waarschijnlijk uit de gehavende Japanse kerncentrale Fukushima.

De autoriteiten in de regio Primorje bij de stad Vladivostok hebben de lokale bevolking vandaag gerustgesteld. De gemeten concentratie in de lucht is honderd maal lager dan een voor mensen te verdragen hoeveelheid. Toch zijn veel bewoners massaal jodiumtabletten aan het hamsteren om zich tegen mogelijke straling te beschermen.

De radioactieve stof jodium-131 blijft over na kernsplijting. Blootstelling aan grote hoeveelheden kan leiden tot ziektes als schildklierkanker.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouw klinkt vanaf 32 jaar als haar moeder

Vrouw klinkt vanaf 32 jaar als haar moeder



Wie denkt nooit het gedrag van moeder over te nemen, heeft het goed mis. Op de leeftijd van 32 jaar schijnt de metamorfose naar de eigen moeder zich het sterkst te ontwikkelen.


Met de leeftijd schijnen we meer en meer op de eigen moeder te lijken. Bepaalde trekjes nemen we dan meer over van ma, zo blijkt uit de rondvraag onder 1000 Britten, uitgevoerd door Hallmark. "Of je het nu wil of niet, het is geen verrassing dat we ons spiegelen aan de moeder", stellen de onderzoekers. "37 procent van de bevolking stelt dat moeder de meest inspirerende persoon in hun leven betreft".


Volgens de studie zijn vrouwen gevoeliger voor de transformatie dan mannen. Vanaf 32 jaar nemen vrouwen bepaalde trekjes over als pieker- en hamstergedrag, vroeg gaan slapen, voorliefde voor soaps of het geven van scherpe kritiek.


Ook de partner zal het geweten hebben. Vooral in de omgang met hun partner en de verwijten die ze maken, klinkt schoonmoeders' gedrag door. Of de partner daar meestal zo blij mee is, blijft maar de vraag. 17 procent maakt duidelijk niet gediend te zijn met het veranderend gedrag



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!