Overweg13
Trein en bus, wandelen en weer, en van die hobby's meer
03-06-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 juni 2010 (Nassogne)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Het was nog maar een goeie twee jaar geleden dat we laatst in Nassogne stapten, maar vandaag staat het mooie Ardense stadje (?) alweer op het programma. Wie aan langeafstandswandelen denkt, denkt natuurlijk meteen aan GR-paden, maar er lopen hier wel meer trajecten in lijn, zoals de Transardense Route, die bewegwijzerd is volgens de GR-principes, maar dan met geel-witte streepjes. In de laatste Nederlandstalige uitgave (Roularta Books, 2009) werden enkele luswandelingen op het traject van de Transardense toegevoegd, en zo stappen we vandaag voor de vierde keer in Nassogne. De wandeling is net geen 14 km lang, en behoorlijk bewegwijzerd met blauwe kruisjes. Over de kwaliteit van de wandeling kan men het oneens zijn: met een TWQ van amper 28 % is het toch duidelijk dat je erg veel asfalt moet volgen (en enkele korte stroken hoofdweg), maar je kunt ongetwijfeld opperen dat zo'n asfaltbaan met nauwelijks verkeer dwars door het bos ook tot de Trage wegen gerekend moet worden. Dan zou deze wandeling veel hoger scoren, maar asfalt en straatbreedte, dat is een verkeersweg, vind ik… Toch valt de wandeling wel mee: het grootste deel loopt door een aangenaam bos, met enkele klaterende beekjes als toemaat, en af en toe kun je even uitkijken op een schitterend panorama. De brem staat volop in bloei, en de vogels zorgen in deze eerste zomermaand nog altijd voor overtuigende concerten.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 3759 9:58 10:16 stipt (690)

Brussel-Zuid - Jemelle 2110 10:33 12:22 +8 (521)

Jemelle - Nassogne [420] 13:04 13:19 stipt (ab 5632-36, Mercedes Connecto, Penning)

 

Nassogne - Jemelle [420] 17:47 18:01 +2 (ab5631-60, Mercedes O.405, Penning)

Jemelle - Brussel-Noord 2140 18:36 20:18 stipt (523)

Brussel-Noord - Halle 3142 20:21 20:41 +9 (919)

 

De commentaar:

 

De aangewezen trein om onze aansluiting te halen met de 2110 is de IR van 10:09, maar we zijn nog op tijd voor de 3759, weliswaar een stoptrein. Van stel 690 is een buitendeur defect, en dat zorgt voor veel beweging in eerste klasse. Het stel ziet er proper uit, zonder graffiti, maar bij nader toezien zijn enkele ramen bewerkt met crassiti. Maar de rit verloopt probleemloos.

 

IC 2110 zal het lang trouwens ook goed doen - de maximumvertraging bedraagt 3 minuten (Ottignies) na een trage rit langs de werven voor de aanleg van het derde en het vierde spoor. In Ciney vertrekken we met nauwelijks 1 minuut vertraging, maar dan gebeurt het: in Haversin moeten we wachten op een trein uit de tegenrichting, want tot Marloie zal het over tegenspoor gaan. We staan wel 10 minuten stil: schuldige is IC 2133, die blijkbaar in Arlon technische problemen gehad heeft, en nu met zo'n 25 minuten vertraging rijdt. Probeer dit trouwens maar niet te checken op railtime, want daar kennen ze deze trein alleen maar onder zijn internationale nummer: 296. Tussen Haversin en Aye worden rotswanden gesaneerd, en dat is de reden voor de rit op tegenspoor. In Marloie komen we aan met volle 10 minuten vertraging; in Jemelle zijn het er al maar acht meer. Maar we hebben veel aansluitingstijd, en eigenlijk is er dus geen reden tot klagen.

Klagen kan ik wel over mijn medereizigers: iemand probeert zijn problemen van op afstand op te lossen, en dat resulteert in een 4-tal gsm-gesprekken, maar dat is nog het minst van al. In Ottignies stapt een jong koppel in, dat zich op het platform nestelt, en daarbij naar luidruchtige muziek luistert, die nog het meest wegheeft van een parkinsonpatiënt die zijn glas neerzet op een metalen tafel. Een TBG, laat ons hem MAN noemen, passeert tot 2 maal toe, maar stoort zich blijkbaar niet aan de drukte. In zowat elk station moet het duo ook zonodig een aantal trekjes aan een sigaret doen, kortom, dit is het soort halve gebakkenen dat zich tegenwoordig niet langer wegsteekt, maar juist luid en openlijk zijn plaats in de maatschappij opeist. Het duurt tot een tweede TBG, laat ons haar VROUW noemen, langskomt en met een "Is dat muziek?" rechtveert en het koppel tot de orde roept. Het lukt nog ook, maar ondertussen zijn we Namur al een eindje voorbij.

Daar is ook een Nederlands koppel senioren ingestapt; hij aarzelt nog even om in eerste te zitten, maar zij vindt dat dat geen kwaad kan. Zo zitten ze dichter bij hun fietsen. Dat is zonder TBG MAN gerekend: eerst worden ze naar tweede gestuurd, maar de echte koude douche moet nog komen. Ze hebben wel biljetten voor hun fietsen aangekocht, maar die zijn volgens de TBG alleen maar geldig voor treinen in het (Nederlandse) binnenverkeer. Reactie 1: de loketbediende in Maastricht heeft hen verzekerd dat er geen probleem is. Reactie 2: in de andere Belgische trein mocht het wel. Reactie 3: ik ga hier zeker een brief over schrijven. Tegenreactie van de TBG: dat moet u zeker doen. Geen zweem van ironie in zijn stem, hij zal het dus wel menen.

Ik ben niet zo op de hoogte van die Maastrichttoestanden, maar volgens art. 7.1.3.4. van de Algemene Voorwaarden lijkt de mogelijkheid om een fietskaart aan te kopen voor het Belgische net toch te bestaan. Ofwel heeft de loketbediende zich vergist, ofwel heeft onze TBG zich vergist. Maar de fietstocht wordt wel plots 10 EURO duurder.

 

Om in Nassogne te geraken hadden we in Marloie ook een variant van lijn 1 (Marche - Bastogne) kunnen nemen, maar eigenlijk hadden we de 40 minuten extra die we zo voor de wandeling kregen niet nodig, en dus wordt het lijn 420 in Jemelle. Die heeft als eindpunt Nassogne; de meeste bussen rijden na een lus via de watertoren in Nassogne meteen weer terug naar Jemelle (of Aye). Vandaag rijdt ab5632-36 van Penning. Het is altijd prettig dat er mensen zijn die tot op gevorderde leeftijd in Sinterklaas blijven geloven. Zo ook een meereizende dame die naar het station van Forrières moet, en die vraagt of ze een foldertje van deze lijn kan krijgen. Vermits in bussen van de TEC bijna nooit foldertjes beschikbaar zijn, hoef ik het antwoord van de chauffeur niet te geven.

Forrières Station is trouwens wel een raar geval: het is een uitbreiding van amper 300 m, die maar enkele keren per dag wordt uitgevoerd en die op zijn zachtst uitgedrukt redelijk zinloos is, gezien de korte afstand en het totaal gebrek aan aansluitingen trein/bus in de ondertussen al lang onbemande halte van Forrières. Tijd misschien om even door oude trein- en busboekjes te struinen, op zoek naar een verklaring. In 1935 (en al jaren vroeger) reed er een busdienst van de Post enkele keren per dag tussen Forrières en Nassogne. De kans is groot dat met Forrières het station bedoeld werd. Later werd de bediening van Nassogne in de spoorboekjes opgenomen onder de particuliere busdiensten, en dat tot zeker 1970. Daarna komt Nassogne terecht in tabel 420, in de lijst van de aanvullende busdiensten van de NMBS. Lijn 420 bestond toen al een hele tijd, maar krijgt nu 2 terminussen: Awenne en Nassogne. De rest van het verhaal is klassiek: overname door de NMVB in 1977, en sinds de regionalisering van het OV in 1990 in handen van de TEC. Lijn 420 is nu een lijn Nassogne - Aye geworden, waarvan een aantal ritten niet over de hele afstand wordt verzekerd. Op zondag wordt er helemaal niet gereden.

Onderweg hoor ik nog hoe de chauffeur zich tegenover een collega smalend uitlaat over het toeristische circuit langs het dorpje Ambly, dat in de ogen van beide chauffeurs compleet nutteloos is. Tja, die prachtige karikatuur van de chauffeur die in de bus opgehangen is (de karikatuur) is ook compleet nutteloos, maar toch vind ik ze best het bekijken waard.

 

De terugrit verloopt volledig analoog. Gelukkig zijn wij er, want deze terugrit van wat waarschijnlijk een schoolrit is geweest, heeft niet bijster veel succes. Deze bus rijdt niet langs het station van Forrières.

 

In Jemelle is het even wachten, dus, maar in het zonnetje op een rustig perron is het aangenaam toeven. De IC2116 komt met een 8-tal minuten aan: het is toch wel een indrukwekkende trein, deze 13 met een lang stel M6 erachter. In laatste positie hangt een rijtuig, met gele streep - het is in dienst gekomen als tijdelijk tweedeklasrijtuig: de 2 op de flank is nog net zo duidelijk als de 1 die er achteraf is overgekleefd. Om het echt onbegrijpelijk te maken is dit rijtuig ook nog gedeclasseerd met een gele sticker. Quo usque tandem abutere, NMBS, patientia nostra?

De reis aan boord van stel 523 (IC 2140) verloopt gelukkig wel zoals elke treinreis zou moeten verlopen: rustig, stipt, met aangename tot onopgemerkte medereizigers. We komen stipt in Brussel-Noord aan, zodat we nog rustig naar spoor 12 kunnen stappen om daar IR 3142 te nemen. De trein heeft 3 minuten vertraging, ook nog bij het buitenrijden van Brussel-Zuid. In Vorst-Zuid komen we net niet tot stilstand, en dat tot verbazing van enkele reizigers die daar op het perron staan te wachten, maar het wordt tot Halle een rit tegen sukkeltempo: 9 minuten vertraging zijn het resultaat. Ik kan niet meteen uitdokteren wie deze keer de schuldige is: IC 1741 of CR 1591, maar het valt toch opnieuw op hoe stroef alles tussen Brussel en Halle loopt, zelfs op dit ogenschijnlijk rustige uur…

 

03-06-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
20-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 mei 2010 Diksmuide - Nieuwpoort (GR IJzer)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

GR IJzer  is een recente realisatie en we dachten er meteen op te springen, en in 2 "stappen" de Frans-Vlaamse trajecten af te leggen, zodat we opnieuw van uit het eigen Belgenland konden opereren, maar het moet gezegd: in vergelijking met Frans-Vlaanderen is het busaanbod in onze eigen Ardennen nog frequent te noemen. Het zat er echt niet in om bijvoorbeeld van Buysscheure naar Merckeghem of Ekelsbeke en verder naar Roesbrugge te stappen. Want op een paar schoolbussen na is het openbaar vervoer in die streken onbestaande. En helemaal de GR 130 teruglopen, die we nog maar pas in de andere richting beëindigd hadden, zagen we ook niet meteen zitten, en dus zal dit de minst gebruikte topogids ooit worden, voor een 23 km lange tocht tussen Diksmuide en Nieuwpoort. Punt.

 

Interessante punten zijn de Dodengang, het natuurreservaat van de Vicogneputten, heel sporadische interessante voetwegen die het West-Vlaamse agriculturele geweld overleefd hebben, en de aanloop naar Nieuwpoort, maar op meer dan een TWQ van 47 % kom ik niet uit. Veel van die Trage Wegen zijn bovendien nog asfaltbaantjes van twijfelachtig allooi langs de IJzer. Gelukkig liggen alle attractieve punten vrij goed verspreid, zodat deze GR niet echt aan eentonigheid ten onder gaat.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 7574 7:52 8:01 +1 (2122 - 53502)

Brussel-Zuid - Diksmuide 3630 8:14 9:43 +7 (323)

 

Nieuwpoort - Oostende tram 0 17:47 18:28 stipt (6021)

Oostende - Brussel-Zuid 518 18:43 19:55 +2 (1347 - 11821)

Brussel-Zuid - Halle 1591 20:26 20:37 +2 (223)

 

De commentaar:

 

We hopen IR 3706 van 7:46 te nemen, maar die wordt met een kwartier vertraging aangekondigd. Lap, alweer M6'en in de problemen. 's Ochtends vroeg is er volgens Railtime een seinstoring geweest in Halle, en dat heeft IR 3726 38 minuten vertraging gekost, maar met een keertijd van bijna een uur in Quévy, kan dat niet het enige probleem zijn. Maar kom, P7574 is een bruikbaar alternatief.

Die vertrekt zelfs op tijd uit Halle; zoals dat tegenwoordig gaat is de vertraging van de ene trein een voldoende argument om in een andere trein in eerste te duiken met een tweedeklasbiljet, en ja hoor, de bezetting van rijtuig 53502 bedraagt +100%. De rit verloopt wel vlot, en we schuiven probleemloos Brussel-Zuid binnen.

 

IR 3630 rijdt ook al met vertraging; die groeit van een initiële 7 minuten geleidelijk aan, en bij vertrek uit Brussel-Zuid kunnen we 12 minuten optekenen. Zowat een derde van deze solitaire break is gereserveerd, vooral voor korte, West-Vlaamse trajecten. Net voor Gent-Sint-Pieters begint de TBG een eindeloze reeks aansluitingen om te roepen. Zelfs de vertraging van de IC naar Knokke-Blankenberge wordt gemeld, én de aansluitende trein terug naar Landen. Voor wie nu pas zijn vergissing inziet, waarschijnlijk, en meteen terug naar huis wil.

In Gent horen en voelen we die typische knots die erop wijst dat we achteraan een 2de stel gekoppeld worden. Van de vertraging blijft er, ondanks de koppeling, maar 3 minuten meer over. Toch zal het traject tussen Gent en Diksmuide niet echt vlot verlopen: kijk maar eens hoe de vertraging opnieuw aangroeit: De Pinte +5 (werken), Deinze +6, Tielt +5, Lichtervelde +5 (een rit op tegenspoor tussen Tielt en Lichtervelde veroorzaakt geen extra vertraging), Kortemark +6, Diksmuide +7. En dan hebben we nog geluk, want deze trein zal uiteindelijk met een vol kwartier in De Panne aankomen. In de trein zelf is het rustig: onder het tiental reizigers 2 senioren, van elke kunne één. De dame lijkt zelfs een treinkaart eerste klasse te voorschijn te toveren.

 

Voor de terugreis kiezen we een rit met de kusttram tot Oostende. De tram zit voor zo'n 80 % vol, en zo blijft de tramrit aangenaam. We zitten helemaal vooraan, meteen achter de trambestuurder. In Westende zien we een rustige trambestuurder aan het werk, die duidelijk weet hoe hij moet omgaan met een agressieve reiziger. Het is een al wat ouder echtpaar, dat toch nog te jong lijkt te zijn om gratis te reizen. Ze willen 2 biljetten naar Oostende, maar aan voorverkooptarief: iemand van De Lijn heeft hem bevestigd dat dit kan als er uitzonderlijk geen biljetten aan het loket verkocht kunnen worden. De trambestuurder zegt dat hij alleen biljetten kan afleveren tegen het voertuigtarief. En dan begint de heer (de beer?) zich op te winden: hij gaat geen boete betalen, omdat hij geen biljet heeft kunnen kopen in voorverkoop. En nog eens het verhaaltje van de man van De Lijn. De trambestuurder: dit is geen boete; ik kán u geen biljet tegen voorverkooptarief verkopen. Hij weer: en ik betaal geen 6 EURO voor deze rit. De trambestuurder: ja, dan moet ge uitstappen. Dat heeft de dame ondertussen al gedaan - zij ergert zich duidelijk ook aan het gedrag van manlief. Ten slotte druipt hij af, niet zonder laatste waarschuwing: hij kent iemand optministerie, dit zal een staartje krijgen.

Onderweg bewijst de bestuurder nog 2 keer dat hij een erg (klant)vriendelijk en behulpzaam mens is. Ik zou graag voor hem getuigen, mocht dat staartje er toch komen.

Het hele incident heeft zeker 2 minuten geduurd, maar van de 3 minuten vertraging in Nieuwpoort blijft in Oostende niets meer over. We kunnen rustig naar perron 7 stappen, waar de IC naar Eupen al een tijdje staat te wachten. In Brugge wachten we 2 minuten op de aansluiting van de L uit Kortrijk, en er is echt wel een handvol reizigers dat op die manier zijn trein nog haalt. Er is trouwens weinig reden om zich zorgen te maken over deze vertraging: we rijden Gent alweer 2 minuten te vroeg binnen. Ook tussen Gent en Brussel-Zuid is het vooral zaak om niet te snel te rijden, maar Brussel-Zuid raak je niet zo maar binnen. We staan 5 minuten compleet stil, en zo komen we toch nog met 2 minuten vertraging aan.

IR 3741 naar Quévy komt op tijd binnen, en het ziet ernaaruit dat we stipt in Halle zullen arriveren. Om 20:04 zijn de deuren al dicht, maar bewegen doet de trein niet. Vijf lange minuten: er gebeurt niets… Dan volgt de mededeling dat we met 10 minuten vertraging zullen vertrekken wegens een technisch probleempje. Is het de loc, zijn het de M6, is het een combinatie van de twee? Het probleempje lijkt een probleem te zijn, en in een 2de mededeling wordt nu al een vertrekuur rond 20:30 voorspeld.

We stappen dan maar opnieuw uit, zoals flink wat andere reizigers. Wij en enkele anderen stappen naar de CR naar Geraardsbergen, flink wat meer kiezen voor de IC naar Quiévrain. De CR heeft maar een 3-tal minuten vertraging. Het is stel 223; op de flank staat nu een lang Europees nummer. Benieuwd hoe lang die zichtbaar zullen blijven in dit landje waar graffitispuiters vrij spel hebben.

Drie minuten vertraging: we verlaten Brussel-Zuid om 20:29, net zoals de IR naar Quévy die dus hersteld lijkt te zijn. Verkeerd gegokt, dus, want de IR zal ongetwijfeld voorrang krijgen, ook al omdat de CR over de tragere en langere 96 A gaat. Maar nee hoor, de fly-over in Vorst is een ideale observatieplek en de IR staat alweer stil, om ons voor te laten. Logisch is dit niet, maar het kan wel positief zijn voor de vertragingsstatistieken. Die IR zou sowieso met vertraging blijven rijden, de CR slaagt er nu zelfs in een minuutje vertraging in te halen. Mocht de IR voorrang gekregen hebben, dan was er een reële kans dat ook de CR met 6-7 minuten vertraging in Halle zou aangekomen zijn.

Nog even dit: in rijtuig 61042 (waar we dus eerst zaten) is het noodhamertje gestolen, het glas is stukgeslagen, het hamertje spoorloos. In stel 223 is met een blauwe stift een onleesbare boodschap op wanden en zetels geschreven. Ik vraag me af of de trein nog altijd een beetje reizen is…

20-05-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
27-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ezemaal - Zoutleeuw (GR128)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

GR 128, de Vlaanderenroute, loopt van Wissant  naar Aken. Wij zijn al een aardig eind opgeschoten en stappen vandaag iets minder dan 21 km tussen Ezemaal en Zoutleeuw. Hoofdrolspeler is de Gete, of beter zijn de Kleine en de Grote Gete, die we allebei van dichtbij of van wat verderaf volgen. Tussen Ezemaal en Wommersom is het allemaal net iets te clean om echt aan te spreken, en dat heeft ongetwijfeld te maken met een ruilverkaveling oude stijl, die hier wel voor weidse uitzichten heeft gezorgd met alleen functioneel, dus lucratief groen, maar ook voor vrij lange stukken over eentonige betonwegen. Vanaf Wommersom wordt het echter volop genieten, van een veldweg die de kronkels van de Grote Gete minutieus volgt, en van een parcours over een oude kasseiweg, die technisch gesproken misschien niet echt een Trage Weg is, maar in de realiteit minder verkeer slikt dan veel jaagpaden of oude spoorbeddingen, waar wandelaars vaak weggedrumd worden door wielerfanaten, al dan niet uitgerust met bel of blafgeluid. Want ook over spoorbeddingen hebben we vandaag gestapt: Drieslinter had destijds een station waar lijn 23 (Drieslinter - Tongeren) afsplitste van lijn 22 (Tienen - Diest), en we stapten een eindje over beide vroegere spoorlijnen. In een vooroorlogs spoorboekje is een tabel 23 opgenomen waaruit je kunt opmaken dat er overstapvrije verbindingen waren tussen Tienen en Montzen (via Drieslinter, Sint-Truiden, Tongeren en Visé-Haut). Als ik over die oude spoorbeddingen stap, dan ben ik nooit echt enthousiast, omdat het vaak om lange, rechte betonnen baantjes gaat, maar ook omdat ik onwillekeurig terugdenk aan al het moois dat hier ooit door het landschap heeft gekrocht. Oh ja, de TWQ bedraagt 37 %, wat niet echt veel is. En voor wie de topogids uit 2000 gebruikt: net voorbij Drieslinter is er een tracéwijziging, waardoor je iets langer over de spoorbedding loopt en dan langs een charmant voetwegje opnieuw op het oude tracé komt. Ontegenzeggelijk een verbetering!

 

En de Sint-Leonarduskerk in Zoutleeuw was open. Toen we aanstalten maakten om binnen te gaan, kregen we een soort suppoost achter ons aan, die net voordien buiten een sigaretje had staan roken. Een bezoek aan de kerk kost 2 EURO. Ik heb letterlijk geantwoord: "Kijk, meneer, ik ben een overtuigd katholiek, maar betalen om een kerk binnen te gaan, doe ik niet." (Mc. 11,15-17) En toen zijn we onze centen maar in de Lakenhalle gaan opdoen.

 

De verplaatsing:

Halle - Leuven 7515 8:27 9:19 +9 (2123 - 53511)

Leuven - Ezemaal 3606 9:42 10:02 +6 (2710 - 61072)

 

Zoutleeuw - Sint-Truiden [23] 17:07 17:18 +10 (ab3306-56, Mercedes Citaro van Van Mullem & Zonen)

Sint-Truiden - Brussel-Noord 2239 17:47 18:43 stipt (2715 - 61016)

Brussel-Noord - Halle 3740 18:53 19:13 stipt (483)

 

De commentaar:

Eigenlijk hadden we ook een wat strakkere verbinding kunnen kiezen, met vertrek om 8:47 en overstap in Brussel-Zuid, maar het is prettig om van die ene min of meer snelle en overstapvrije verbinding naar Leuven gebruik te maken. Ook de gemoderniseerde M5 zijn nog altijd recent genoeg om een attractie te zijn, maar keerzij van de medaille is dat deze trein toch bijna elke dag opnieuw een echte sukkeltrein lijkt te zijn. Zo verliep het vandaag: Halle +3 - Brussel-Zuid +5 - Brussel-Centraal + 9 - Brussel-Noord +9 - Schaarbeek +10 - Diegem +12 - Zaventem +12 - Leuven +9.

Alle treinen uit Brussel komen hier rond 9:30 trouwens aan met een vertraging tussen 6 en 10 minuten. Het is de terugkeer van een verschijnsel dat ook voor 1984 bestond: relatief lang na de ochtendspits rijden veel treinen nog altijd met vertraging.

De IC naar Oostende lijkt voor de helft gereserveerd te zijn. Dat zou op deze voorspelde mooie lentedag al meteen voor bezettingsproblemen kunnen zorgen vanaf Brussel. Eigenaardig toch dat ik soms alle moeite heb om te reserveren voor een groepje van 25, end at hier pakweg gereserveerd is voor 400 man in één trein! Wij moeten gelukkig de andere richting uit, met een stel M6 dat op dit ogenblik reeds lang zijn inhoud uitgekotst heeft in de Brusselse stations, en nu een eerder lege indruk geeft. In het zog van de IC naar Genk (en ongetwijfeld met dubbel geel in Leuven) vertrekken we met 6 minuten vertraging, en die zullen we houden tot in Ezemaal.

 

Voor de terugkeer moeten we eerst even met de bus mee, hetzij naar Tienen, hetzij naar Sint-Truiden. Via Tienen moet dat vaak met overstap in Budingen, maar ik weet niet hoe veilig die overstap is, zeker tijdens de spits, en dus opteren we voor een korte rit naar Sint-Truiden. We staan ruimschoots op tijd aan de halte Zoutleeuw (Kerk), maar die is al enkele maanden afgeschaft wegens werken. Ik moet zeggen dat de melding hiervan op de website me ontgaan was. Gelukkig komt er een bus van lijn 25 aangereden: de chauffeur brengt ons zonder aarzelen tot aan de vervangingshalte - dat is pas service en goede wil. Voor ons betekent het dat we de geplande bus nog halen; anders zou dat twijfelachtig geweest zijn. Hoewel, de bus heeft 10 minuten vertraging en die zou ons deze keer waarschijnlijk goed uitgekomen zijn.  Ook al omdat de aansluiting in Sint-Truiden ruim genoeg is.

 

In Sint-Truiden moet ik uitzonderlijk nog biljetten kopen. Ik toon onze beider halveprijskaarten, maar toch krijg ik biljetten met code 040 i.p.v. 088. Geen wonder dat men bij de NMBS denkt dat te weinig reizigers gebruik maken van deze kaart. Ik zal ze in het vervolg weer zelf maken, thuis, al kun je dan je planning niet meer veranderen. Voor ons zou het dan vandaag lang vooraf kiezen zijn geweest tussen Tienen en Sint-Truiden. De P-treinen uit Brussel rijden zo stipt, dat het de IC uit Genk is die de P-trein uit Brussel in vertraging zet op de grotendeels enkelsporige lijn 21 tussen Landen en Hasselt. Wij vertrekken met 4 minuten vertraging, maar in Tienen komen we al iets te vroeg aan, en de rit verloopt verder ook probleemloos, zodat we zelfs nog 2 minuten te vroeg in Brussel-Noord aanspoelen.

 

Van Brussel-Noord naar Halle zitten we in ms 483. De regelingsknop van de binnentemperatuur staat op zijn koudst, maar de airco heeft het duidelijk anders begrepen: het is behoorlijk warm, te warm.  Deze trein heeft nu met zijn 2 ms 96 een erg geschikte samenstelling: een redelijke bezetting zonder morrende reizigers, en dat zullen wij ook niet doen. Tenzij we in Halle over de goten struikelen die daar enkele weken ten gerieve van de fietsers op de trappen zijn aangebracht: echte valkuilen zijn het, want ze staan veel te ver naar het midden: vroeg of laat blijft een niet-fietser aan deze ondingen hangen, en dan is het te hopen dat het iemand is die van beneden naar boven moet i.p.v. omgekeerd.

 

Foto's van de wandeling op http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/ezemaal%20-%20zoutleeuw%20GR%20128/

 

27-04-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
22-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.22 april 2010 (Fumal - Huy GR564)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Vandaag stappen we de 10de en laatste etappe van de GR 564: in 1995 deden we Lommel - Hechtel, vandaag Fumal - Huy, net iets minder dan 14 km. De Vlaamse topogids dateert nog van 1993, vermoedelijk zal een nieuwe gewijzigde editie niet al te lang meer op zich laten wachten. Maar vandaag stappen we een parcours dat nog niet gewijzigd is, en stellen er zich dus geen problemen. De vallei van de Méhaigne, die we over langere afstand volgen, mag er best zijn, en bepaalde delen van het parcours zijn klasse; dichter bij Huy wordt het allemaal wat minder, al hebben de ontwerpers verwoede pogingen gedaan om toch nog wat aangename voetwegen in het traject in te passen. Een wat onevenwichtig traject wordt het dus, en daar getuigt ook de vrij lage TWQ van 36 % van.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3910 11:09 11:19 + 1 (807)

Brussel-Zuid - Landen 1710  11:31 12:21 (stipt) (2151 - 58065)

Landen - Huy bus 127a 12:30 13:21 stipt (ab 7721-85)

 

Huy - Liège-Guillemins  915 17:54 18:13 (stipt) (477)

Liège-Guillemins - Brussel-Noord 489 18:42 19:27 +3 (1350 - 11826)

Brussel-Noord - Halle                3940 19:32 19:51 +2 (2611 - 61008)

 

De commentaar:

Voor de heenreis houden we het erg simpel: tot Landen en dan met de bus pal naar het zuiden.

In IR 3910 krijgen we zelfs controle. Het is een dame die altijd controleert, na een tijdje weet je het wel. Ik heb opnieuw biljetten gekocht aan het loket, omdat we een "en terug van" hebben. De vierledige stellen zijn nog altijd even charmant als in hun beginperiode, al geldt dat alleen voor eerste klas. Hier heb je tenminste nog het gevoel dat je waar voor je geld krijgt.

Dat is trouwens ook zo in de M4's, die we tussen Brussel en Landen nemen. Het is een erg lang stel dat terugkeert van de ochtendspits. We zitten vooraan in rijtuig 58065. De reis verloopt zonder noemenswaardige problemen en zonder controle.  De TBG blijft "bienvenu" halsstarrig vertalen als "goede komst", maar het is hem graag vergeven. Op datzelfde ogenblik zijn beter betaalde en grotere klungelaars mijn afkeer voor de politiek aan het voeden. Voor Leuven worden de overstapmogelijkheden aangekondigd.

Bij het buitenrijden van Brussel-Zuid kruisen we een binnenkomende trein met I6 of I10 of beide. Zou dat de IC Liège - Quiévrain geweest kunnen zijn in een afwijkende samenstelling?

Landen is een schitterend overstapstation met perron en busstation dicht bij elkaar. De bus van lijn 127a staat naast twee andere van lijn 148a. De nummers verklappen dat het hier om vervangingsbussen gaat: men heeft hier in de jaren 1950 driftig in de spoorlijnen zitten snoeien. Het is een Waalse TEC-bus, met Vlaamse chauffeur, van de firma Cintra. Bus 7721-85 is een hard afgeveerde Mercedes Citaro LE. We beginnen met een lange omleiding, dezelfde als enkele maanden geleden. Toch is er geen spoor van terug te vinden op de website van de TEC. Resultaat is 6 minuten vertraging, maar uiteindelijk zullen we stipt in Fumal aankomen. Het is een TEC-lijn met uurfrequentie, en zelfs op het middaguur heeft ze behoorlijk wat succes. Hannut eerst en Huy later zijn belangrijke attractiepolen.

 

Voor de terugreis geraken de planners het niet eens: ze geven duchtig verschillende oplossingen, en ik dokter er dan maar zelf een uit.

Huy - Liège doen we aan boord van IC 915, 2 ms 96. De 2416 wordt met een dik half uur vertraging aangekondigd, maar dat heeft niet te veel invloed op de bezetting van deze overigens rustige IC. Deze keer is het een storing aan de seininrichting en de reizigersdrukte die als oorzaak opgegeven worden.

Het is nu wel even wachten op de IC naar Brussel-Zuid, maar de snelle rit maakt dat het wachten loont. Ook deze trein is erg lang, en alleen de eerste 6 rijtuigen zijn toegankelijk. Duidelijk is wel dat deze treinen geleidelijk aan succes winnen, ook nu de spits al even achter de rug is. Spijtig dat we het 2 maanden lang overdag zonder zullen moeten doen. De TBG schrikt even want ze denkt dat we naar Landen moeten, maar dan ziet ze de "en terug van Hoei". "Je hebt me bang gemaakt," zegt ze. Mocht er echt iets verkeerds geweest zijn, dan zouden wij de enigen geweest  zijn met een reden om bang te zijn. Maar we kunnen haar bekommernis op prijs stellen. We vertrekken met 2 minuten vertraging, maar net voor Ans is het even wachten op de IC uit Brussel; dan gaat het resoluut de HSL op. In Brussel-Noord hebben we nog 3 minuten vertraging, maar we hebben een overstap op hetzelfde perron, en dus is er tijd genoeg.

De IR naar Binche bestaat uit de 2611 vooraan en de 2615 achteraan, met tussenin een 8-tal M6-rijtuigen. Het is het stel dat al enige weken rondrijdt met 3 eersteklasrijtuigen erin. Het is nog altijd even onduidelijk welke rijtuigen gedeclasseerd zijn; we nemen dan maar het eerste, dat niet gedeclasseerd lijkt, tenzij de vage overblijfselen van een gele sticker aan de andere zijde op het tegendeel wijzen. Misschien is het wel een nieuwe richtlijn: gedeclasseerd langs één flank van het rijtuig, niet aan de andere. In Halle leren we dat het met de beide andere rijtuigen even onduidelijk gesteld is. Op dit uur van de dag is dat geen probleem, maar de inzet van M6 gebeurt toch voornamelijk voor drukke treinen, en dus moet dit eerder op de dag (en vele andere dagen voordien) wel voor moeilijkheden gezorgd hebben. Is er nu echt geen enkele TBG (of wie dan ook) die hier eens orde op zaken kan stellen? Of wacht men op een incident met een balsturige reiziger die in dit ene geval niet eens ongelijk zou hebben? Enfin, de rit verloopt vlot, en de vertraging bij aankomst in Halle is te verwaarlozen.  Zelfs de treinen profiteren van het lenteweer, want we hebben er vandaag 5 genomen, zonder noemenswaardige vertraging. Misschien gaat de NMBS een beter tweede trimester tegemoet. Dat kan trouwens moeilijk anders…

 

 

Foto's van de wandeling kun je hier bekijken: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/fumal%20-%20huy%20GR564/

 

22-04-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
09-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erbisœul - Mons (GR129)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voor vandaag plannen we een tamelijk kort stukje GR, tussen Erbisœul en Mons, langs GR 129, één van mijn favorieten. Het bosrijke parcours is iets meer dan 10 km kort. Meestal streven we naar meer kilometers, maar Mons is als eindpunt (en later als beginpunt) nu eenmaal ideaal: het Waalse stadje is voor ons gemakkelijker bereikbaar dan het gros van de Vlaamse steden, langs de lijn Halle - Henegouwen, zoals ze vandaag in de pers en op Ring-tv genoemd wordt.

Een flink stuk van ons parcours loopt door het Bois de Ghlin. Het bostraject wordt slechts even onderbroken voor de doortocht van het schattige gehucht Mouligneau, met kapel en café. Pas na de doortocht van het BoisBrûlé wordt het allemaal wat minder, door een slordige omgeving, met grint- en zandhopen. Maar Mons zelf is dan weer meer dan de doortocht waard. Kuieren langs oude, goed bewaarde huizen is niet meteen wat je van een GR verwacht, maar het zou zonde zijn om niet te profiteren van de inspanningen die hier gedaan worden om van het stadje een aangename, soms pittoreske, dan weer imposante stad te maken. Een TWQ van 29 % valt misschien wel tegen: alleen in het bos loop je over onverharde wegen, voor de rest is het rustig asfalt of beton, en in Mons zelfs nog authentieke kasseien.

 

De verplaatsing:

Halle - Soignies 3731 10:17 10:34 +14 (486)

Soignies - Erbisœul 4061 11:04 11:20 +1 (180)

 

Mons - Halle 3714 15:09 15:43 stipt (191)

 

De commentaar:

Eigenlijk waren we vertrokken met de idee om de CR naar Braine-le-Comte te nemen (om 10:30), daar over te stappen voor 5 minuten met de 1731, en dan de L-trein 4061 te nemen.

Maar een nukkig sein (tussen Tubize en Lembeek) heeft de ochtendspits in de war gestuurd. De bestuurder van IR 3906 zag plots het sein voor zich dichtvallen, en dat betekende meteen een hoop ellende. Het is de nasleep van die ellende waarvan we ook halfweg de voormiddag nog de volle portie krijgen.

Ik heb met argusogen Railtime in het oog gehouden, en tot mijn verbazing lijken onze treinen op tijd te rijden. De 3680 is op tijd vertrokken in Leuven, en rijdt in Zaventem nog altijd op tijd. Schrijft Railtime. Een latere controle geeft een minder positief beeld: de trein is met een klein half uur vertraging in Leuven vertrokken, blijkt nu, en dat is veel te veel voor onze aansluiting in Braine-le-Comte. Maar we staan klaar en kunnen wat vroeger vertrekken om de IR van 10:17 te nemen , wat ons tenslotte ook nog een overstap uitspaart.

 

Ik heb geen biljetten gekocht op de website, omdat we een "en terug van" nodig hebben, en om één of andere reden zijn die niet te koop via internet. Maar zelfs langs het loket gaan is geen probleem, ook al omdat ook de IR naar Quévy acht minuten vertraging heeft. De omroepster roept "het niet tijdig beschikbaar zijn van het materieel" in als reden voor de vertraging. Dat zal wel waar zijn, maar waarom het zo ingewikkeld maken: bij de heenrit is de trein ook het slachtoffer geworden van de problemen met het sein, is te laat in de Luchthaven aangekomen, en is daar niet op tijd kunnen vertrekken. In werkelijkheid loopt de vertraging trouwens nog op tot 15 minuten; in Soignies zijn er daar nog 14 van over, wat eigenlijk een indicatie is dat ook de rit tussen Halle en Soignies niet echt vlot verloopt.

Maar kom, onze aansluiting in Soignies is gered, en de IC 1731, waarmee we volgens het oorspronkelijke script in Soignies gearriveerd zouden zijn, rijdt ook op tijd. We maken de trip van Soignies naar Erbisœul in een zalig bordeaux stel en krijgen na Jurbise van de TBG te horen dat de volgende halte de onze is.

 

De terugreis zorgt nog voor een verrassing: geen M6 (de helft van de treinen wordt op deze verbinding met M6, de andere helft met ms 96 gereden), maar 3 klassiekjes. Eerder hebben we ook al een IC Quiévrain - Liège-Guillemins gezien met een afwijkende samenstelling met klassieke stellen., die nog maar eens bewijzen dat ze veruit het meest omnivalente materieel van de NMBS blijven.

Een knulletje vindt het nodig om in eerste klasse te komen zitten. Hij krijgt meteen controle, en toont dan maar zijn identiteitskaart, die eerder op een tijdelijke verblijfsvergunning lijkt. De TBG weet perfect wat er aan de hand is en mompelt zijn collega toe: hij doet het expres. Maar verder dan wat administratieve bedoening komt het niet. Meneer verhuist naar tweede klas, en blijft daar ook. Met 2 TBG's en 2 agenten van Securail in de onmiddellijke buurt is dat waarschijnlijk aangewezen. Morgen (of bij de terugrit al) nog maar eens proberen.

Toen ik jong was, probeerden de pubermeisjes de ware Jacob te vinden met een onschuldig spelletje, waarbij auto's van ik weet niet meer welke kleur van ik weet niet meer welk automerk geteld moesten worden. Als ze een bepaald getal bereikten, volstond het om eens rond te kijken: de eerste jongen die hen aankeek, moest hun lief worden! Maar o ramp! als de reeks onderbroken werd door een lijkwagen, want dan moest weer van nul begonnen worden. Zo gaat het ook met mijn "racisme": telkens als ik bijna het ultieme doel bereikt heb, door toevallige ontmoetingen met vriendelijke, gecultiveerde, verstandige, aangename allochtonen, kom ik weer die lijkwagen tegen, en kan ik weer van nul beginnen… Er rijden trouwens ook autochtone lijkwagens rond…

De IR bestaat uit 2 gemoderniseerde en 1 wijnrood stel. We kiezen voor het laatste. De rit verloopt perfect en we komen stipt in Halle aan. Een prachtige lentedag is het geweest, met een aangename wandeling erbovenop.

 

Meer foto's van de wandeling vind je op: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/erbisoeul%20-%20mons%20GR129/.

 

 

09-04-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
23-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bellen

Als het openbaar vervoer een spiegel is van onze samenleving, dan gaat het slecht met onze samen-leving. Maar dat wisten we al.

De moeder en de peuter, annex ingewikkelde en onhandige buggy, zijn al eerder ingestapt en zijn maar meteen vooraan op de laterale bank gaan zitten, om ongevallen te vermijden. Je ziet zo dat ze het nog niet gewend zijn, en er wordt ook gezwind een biljet aangekocht tegen busprijs. En nee, de moeder schrikt niet eens van het toch wel hoge bedrag dat ze moet neertellen voor de korte rit. Toch had ze minder verwacht, dat is duidelijk, want ze moet haar portemonnee een tweede keer aanspreken.

Wat verder is zij ingestapt: vaal kleurende bril, dito haar en verticale scheerschade tussen onderlip en puntje van de kin - nog net geen senior, want ze heeft nog een gewone Omnipas. Ze blijft nog even vooraan hinderlijk zijn, en ploft zich dan neer rechtover mij, even vergetend dat ze ook nog een rugzak draagt. Ik wacht rustig tot ze voorovervalt, maar dat blijft me bespaard.

Mijn verste herinneringen aan openbaar vervoer gaan nog steeds terug op dat zalige moment dat je mocht bellen. Thuis kon je nergens drukken op een knop die twee dingen tegelijk tot leven bracht. Op de tram kon dat wel: een schelle bel en een schitterend rood licht, dat vooral 's avonds in de schaars verlichte voertuigen voor een prille esthetische vervoering zorgde.

In die vijftig jaar is er veel veranderd, en toch: we mogen nog altijd op de bel drukken, en de peuters zitten nog altijd klaar, wachtend op het moment dat moeder zegt dat het mag. Ook hij zit klaar, de vinger op het knopje.

Ik heb altijd van mezelf gedacht dat ik een pestkop was en ben. En eerlijk, mild pestgedrag is me nooit vreemd geweest. Maar dit gaat mijn petje te boven: want nauwelijks zijn de deuren dicht, je ziet de afwachtende spanning stijgen, of zij drukt met een snelheid die je niet meer van haar zou verwachten. Je herkent de ontgoocheling, maar het kind is vatbaar voor reden, en legt zich neer bij de troostende woorden dat ze nog wel eens de bus nemen.

Bij de terugrit zijn mama en kind er weer. Nu lukt het wel. Van een ding ben ik zeker: als de dame met de scheerschade ooit nog op mijn bus zit, zal ik het zijn, die bel, desnoods aan elke halte. Ik druk dit tekstje alvast af, mocht de chauffeur het op zijn heupen krijgen. Ik denk dat hij het ook wel zal begrijpen…

23-03-2010 om 16:17 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
17-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pepinster - Hèvremont (GR573)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Voor de derde keer al stappen we GR 573. Vandaag loopt het nog even door en langs de vallei van de Vesder: in feite lopen we in een grote zuidelijke boog van west naar oost onder Verviers door, van Pepinster naar Hèvremont. De nabijheid van een redelijk grote stad als Verviers, en van een mindere godin als Pepinster, doet misschien wenkbrauwen fronsen, maar wees gerust: we volgen een bijwijlen schitterend parcours (TWQ 63 %), langs veel smalle tot minder brede onverharde paden en wegen, en zelfs het ontbreken van groen op deze eerste lentedag, doet niets af aan de kwaliteit van het traject, dat iets langer is dan 16 km. Alleen in de buurt van Heusy strekt de stad Verviers haar tengels wat al te geestdriftig uit, maar voor de rest is dit een erg landelijk parcours, met de bebouwing vaak op een veilige afstand. Enkele porties bos, met enthousiaste vogelzang op de achtergrond, maken het plaatje volledig.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 1556 7:23 7:34 +1 (239)

Brussel-Zuid - Liège-Guillemins 506 7:57 9:00 +1 (1351 - 11833)

Liège-Guillemins - Pepinster 5259 9:18 9:43 stipt (367)

 

Hèvremont - Verviers [724] 15:12 15:29 +3 (ab5644 - Renault EMI R312)

Verviers-Central - Brussel-Noord 538 15:34 16:54 stipt (1337 - 11830)

Brussel-Noord - Halle 3687 17:02 17:29 +6 (762)

 

De commentaar:

 

We zijn naar Halle gekomen met de bedoeling om de 1556 te nemen, in de wetenschap dat het hoogstwaarschijnlijk wel de 3105 zal worden. Maar die laatste wordt met 15 minuten vertraging aangekondigd, als gevolg van problemen met de locomotief. Dat komt ervan als je een locomotief voor een drietal breaks probeert te spannen. Het wordt dus tóch de 1556, die wel op tijd rijdt. Dat kan niet gezegd van de 3906, een 26 vooraan en één achteraan met een 8-tal M6-rijtuigen, die dicht tegen het kwartier vertraging aan zit. Van de 8 rijtuigen zijn er drie eerste klasse. Vermoedelijk zijn twee ervan gedeclasseerd. Niet dat je dat aan de buitenzijde kunt merken, of ik moet wel erg slecht kijken. Wat springt men toch slordig om met die dingen tegenwoordig. Beide treinen, de 1556 en de 3906, vertrekken gelijktijdig in Halle. We gaan over lijn 96 E en ik verwacht dat we in Lot voorrang zullen geven aan de 3906, maar dat gebeurt niet. We gaan gezwind over de wissel van lijn 96 E naar lijn 96, en via 96 A gaat het naar Brussel-Zuid, dat we zo goed als op tijd binnenrijden. Vanaf Vorst rijden we trouwens parallel met de 3906: samen uit, samen thuis dus, want beide treinen rijden ook gelijktijdig Brussel-Zuid binnen.

 

We struinen wat rond in Brussel-Zuid, ook langs het enigszins vernieuwde Sam's Café. IC 506 staat al een tijdje klaar om Brussel-Zuid binnen te rijden, maar de 3928 in vertraging houdt hem nog even op. Toch zal zijn vertraging amper 2 minuten bedragen, en daar komen er nauwelijks 2 bij in de NZV. Na een rustige, probleemloze rit bereiken we Liège-Guillemins met 1 minuut vertraging. In een van de splinternieuwe perrons wordt al opnieuw een gat geboord. Dat is nu net wat ik als gepatenteerde onhandige kluns ook altijd meemaak als ik knutsel: als ik denk dat alles in orde is, blijkt dat net niet het geval te zijn…

 

De L-trein naar Verviers-Centraal bestaat uit één break. Voor ons wordt dit de maidentrip over lijn 37 in dit type materieel. Tot Angleur hebben we het gezelschap van 7 NMBS'ers; later wordt het erg rustig. Normaal staat de trein 3 minuten stil in Pepinster. Ik maak me al op voor een foto van ons stel, want de zon staat goed, maar de zonzijde van stel 367 staat vol graffiti. Geen foto dus, ik verspreid geen kunst.

 

Voor de terugrit moeten we over korte afstand een bus nemen van lijn 724. Hèvremont is een onooglijk groepje huizen met een kerk op maat, maar vergetelheid zal wel de reden zijn waarom je nul op het rekest krijgt als je Hèvremont als plaatsnaam invult in de planner van de TEC. Met een aansluiting van 5 minuten in Verviers mag er niet veel fout lopen, en het begint al met 2 minuten vertraging, maar de vertraging schommelt de hele rit lang tussen 1 en 3 minuten. De chauffeur "laadt" bovendien reizigers aan een aantal halten van het stadsnet, en dat verbetert onze slaagkansen allerminst. De bus komt bovendien niet op het pleintje voor het station, maar net iets verder, zodat we ook nog de trappen af moeten. Zoals dat altijd gaat, is de IC stipt op tijd.

 

We stappen dan ook meteen in, zonder geldig vervoerbewijs, want ik moet onze Railpass nog invullen. Ik hoop dat ik een TBG tegenkom, maar de wet van Murphy is alomgeldend, en dus gebeurt dat niet. En Murphy blijft ons goedgezind, want ik ben nog maar net ons eerste lijntje bezig, als de TBG zich al parmantig aandient. Ik prevel dat er maar 3 minuten zat tussen bus en trein, en blijkbaar volstaat dat als excuus: ik mag onder het waakzaam oog van de TBG het tweede lijntje invullen, waarna beide deskundig geknipt worden. Voor de rest wordt ook dit een vlotte en rustige rit. In Zaventem staat de IR naar Quévy als vanouds zijn beurt af te wachten: zelfs bij een lichte vertraging krijgt de IC voorrang. Zo zal het nooit meer goed komen met de vroeger zo betrouwbare IR.

 

We zullen nu wel proberen om hem nog te nemen in Brussel-Noord, waar hij met 5 minuten vertraging aangekondigd staat. De 2704 sleept inderdaad met 4 minuten vertraging zijn M6'en aan, maar… een eersteklasserijtuig ontbreekt, dat wordt nog eens bevestigd door de TBG. Het zal wel iets te maken hebben met die ontsporing vorige week in Mons, maar het is toch godgeklaagd dat er in sommige treinen 2 A-rijtuigen te veel zitten, en dat het A-rijtuig in andere treinen ontbreekt. Dat het om twee verschillende onderhoudsposten gaat mag geen excuus zijn . We beslissen dan maar om de CR te nemen, tenslotte was dat de normale aansluiting geweest.

 

CR 3687 bestaat uit 2 klassieke stellen. Het eerste is een CR-stel: uit de display vooraan leid ik af dat dit CR 6 is. We stappen achteraan in. Behalve een licht gestoord reiziger, die zoals men hier zegt "geen zittend gat heeft", maar wel een kanjer van een rugzak en een gescheurde mouw, een allochtoontje dat schippert tussen staan, zitten in tweede en zitten in eerste, en 2 jongedames die vinden dat ze in eerste mogen zitten als ze niet bij elkaar kunnen zitten , valt er weinig  te beleven in eerste klasse. Ik denk aan de brief van Thomas Siffer die ik vanmorgen tijdens de heenreis gelezen heb: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=JN2NGT6V&word=siffer.

 

In Buizingen rijden we in een boogje rond het spooksein: het gaat even over tegenspoor. Daardoor blijven we de 6 minuten vertraging in Brussel-Zuid meeslepen tot Halle, maar al bij al leek het vandaag nog mee te vallen. Net als de wandeling en het weer trouwens. Waar snakt het hart nog meer naar?


Meer foto's? Hier: http://s62.photobucket.com/albums/h98/overweg13/wandelingen/pepinster%20-%20hevremont%20GR%20573/

 

 

 

 

17-03-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
05-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5 maart 2010 (Eizeringen)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zo'n tien jaar geleden werd onder impuls van het Felixfonds en in samenwerking met het NGI een aantal wandelingen in het Pajottenland uitgestippeld, onder de naam Wandelweg. Voor elke wandeling werd een kaartje gemaakt, met bijkomende summiere gegevens, en alles werd te koop aangeboden in handige mapjes. Wij volgen vandaag de tiende wandeling uit de eerste reeks, met start en aankomst in Eizeringen.

Als geboren en getogen Pajot zou ik vandaag blij moeten zijn, maar eigenlijk hou ik niet zo van het Pajottenland als wandelstreek. Ook vandaag moet ik weer vaststellen dat dit het land van de "koterijen" bij uitstek is, en tot overmaat van ramp volgen we ook veel meer asfaltwegen dan goed is. De TWQ bedraagt amper 22 %, en dat is toch wel weinig als je je streek als wandelparadijs wil promoten. Het wordt dus geen onverdeeld succes, deze tocht langs Borchtlombeek en Wambeek, waar Pol de Mont zijn eigen Pajottenland bezingt. Wie graag op een onbezorgde manier dit licht heuvelende gebied met bijhorende beken verkent, komt vast wel aan zijn trekken…

 

De verplaatsing:

Halle - Meerbeke bus 153 9:35 10:24 stipt (ab 3940 Jonckheere Transit 2000, Ukkel)

Meerbeke - Eizeringen bus 128 10:23 10:33 +3 (ab 4140 Van Hool AG500, Meerbeke)

 

Eizeringen - Meerbeke bus 128 13:43 13:53 -4 (ab 4141 - als 4140)

Meerbeke - Halle bus 153 14:41 15:25 +4 (ab 5168 - Van Hool New AG300, Leerbeek)

 

Het wordt vandaag een treinloze uitstap. Even heb ik wel aan een alternatieve route gedacht, bijvoorbeeld langs Brussel-Noord, maar tijd win je er niet mee, en de rit door het Pajottenland is ongetwijfeld aangenamer dan door het goorste deel van Brussel. Voor de reorganisatie van de busdiensten in het Pajottenland zouden we trouwens wél verplicht geweest zijn om via Brussel te reizen. Vandaag valt opnieuw op dat ook lang verwaarloosde gebieden reizigers aantrekken, als het aanbod voldoende groot is.

Van de nieuwe schermen in Halle kunnen we aflezen dat onze bus met enkele minuten vertraging rijdt. Die groeit nog snel aan, tot 15 minuten zelfs. We bereiken Leerbeek om 10:08, en dat is 13 minuten later dan voorzien. Als je weet dat een aantal bussen daar om 10:05 vertrekt, dan verwacht je niet meteen dat al die aansluitingen verbroken worden. En toch, vandaag lijken alle bussen stipt vertrokken. Voor minstens één reizigster wordt dat een vol uur wachten! Dit is nieuw: in Leerbeek wordt (werd?) over het algemeen goed gewacht op aansluiting, vandaag is het even anders, ondanks de minieme wachttijd die nodig geweest zou zijn. Ik hoop dat dit geen nieuwe politiek is, want de betrouwbaarheid van het regionale busnet staat of valt hier met dat knooppunt in Leerbeek.

Wij komen uiteindelijk stipt aan op ons overstappunt Meerbeke Stelplaats. We kunnen zelfs een aansluitende bus vroeger dan voorzien nemen, omdat die met wat vertraging rijdt. Zoals verwacht is het een gelede bus. De vroegere gelede bussen leden meer dan de huidige onder het karakteristieke huppelgedrag, dat blijkbaar moeilijk te vermijden is met deze lange bussen. We pikken nogal wat reizigers op, op weg naar Brussel, en de vertraging blijft, al is ze nauwelijks het vermelden waard: 2 minuten. We stappen uit aan de halte Weg naar Borchtlombeek. De N8 is een echt onding voor voetgangers en fietsers, en dat kunnen we hier over enige afstand ondervinden. Ongelooflijk hoe men destijds elke meter grond (o.a. teruggewonnen van de boerentram) meteen opslorpte om het de automobilist gemakkelijk (?) te maken. Fietsen moet hier een hel zijn, wij kunnen gelukkig uitwijken naar een smalle grasstrook.

 

Voor de terugrit hebben we dezelfde reisweg voorzien. Om 13.43 zou er een bus van lijn 128 moeten komen, maar die rijdt een viertal minuten te vroeg. Dat maakt onze overstap in Meerbeke nog ruimer, tijd om snel even een kiekje te stelen van enkele bussen in de stelplaats.

Een gelede bus brengt ons naar Halle: dat is al een voorbereiding op de spits, want tot Halle zou een standaardbus ruim volstaan. Het valt op dat ook de gelede bussen een evolutie naar meer comfort hebben doorgemaakt: deze bus is duidelijk minder kort afgeveerd. Op tijd rijden lukt moeiteloos tot Halle: uiteindelijk arriveren we daar met 4 minuten vertraging, Halle heeft geen verkeersprobleem, Halle IS een verkeersprobleem.

05-03-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
02-03-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2 maart 2010 Kessel-Lo - Wespelaar
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Nu zowat alle mogelijkheden voor echte GR-paden uitgeput raken, zeker in het volgebouwde Vlaanderen, lijkt men resoluut te kiezen voor de zogenaamde streek-GR's. Die van het Dijleland is een van de meest recente, en we beginnen de grote lus vandaag waar ook de topogids haar laat beginnen: in Kessel-Lo, bij het Recreatiedomein. Dat Vlaanderen volgebouwd is, en dat het aanbod aan trage (wandel)wegen in veel regio's uiterst beperkt is, wordt vandaag weer duidelijk: eigenlijk volgen we van begin tot eind een stuk van de GR 128, die we vroeger al stapten. Gelukkig doen we dat nu in tegengestelde richting, en zoals elke rechtgeaarde wandelaar weet, doe je dan een compleet andere wandeling. Een TWQ van 56 % is niet echt hoog, maar de gevolgde trage wegen mogen er zijn: de Kesselberg, al meteen bij het begin, een ruig stukje langs de Dijle, een prachtige veldweg naar Wakkerzeel, dat als dorp ook de moeite waard is, en nog enkele wegen langs een vaak moerassig gebied, waar de toponiem Broek dan ook vaak voorkomt. Na zo'n 17 km komen we aan in de NMBS-halte van Wespelaar-Tildonk.

 

Voor ons is het de eerste treinuitstap na de ramp van 15 februari. Anders dan vroeger staan de wrakken van de verongelukte trein goed zichtbaar, deels als schroot geladen op een wagonnetje… Vroeger werd zoveel mogelijk schroomvallig geprobeerd om die dingen weg te slepen of aan het oog te onttrekken. Nu beelden van de ramp na 2 uur al de hele wereld rondgingen, heeft dat inderdaad niet zo veel zin meer.

 

De verbinding:

Halle - Leuven 7515 8:27 9:19 +23 (2122 - 53511)

Leuven - Kessel-Lo bus 2 9:52 9:59 +7 (ab 5290 - Van Hool New A309 - Leuven)

 

Wespelaar-Tildonk - Mechelen 2715 15:25 15:37 +1 (924)

Mechelen - Brussel-Noord 2036 15:40 15:56 stipt (2709 - 61029)

Brussel-Noord - Halle 3686 16:02 16:29 +9 (217)

 

We hebben dus gekozen voor de enige min of meer snelle trein tussen Halle en Leuven. Zo kan ik meteen de nieuwe M5 "showen" aan mijn vrouw, al is er niet veel "showen" aan. Het is een nog verder uitgeklede M6, met een bijzonder hinderlijke plaatsing van de banken ten opzichte van de ramen; het echte verschil moet nog komen, als het warm wordt. Vandaag is het aangenaam warm, al kun je dat niet aan het kale, koele interieur toeschrijven.

Het wordt een echte sukkelrit: in Halle vertrekken we met 4 minuten vertraging, na de NZV zijn dat er al 17, en uiteindelijk zullen het er 23 worden in Leuven. Ik wil best aannemen dat de vertraging voor een deel te wijten is aan de nog niet ten volle genormaliseerde toestand in Halle, en dat een trein in vertraging de neiging heeft om zowat overal gehinderd te worden, maar ik vraag me af of deze 7515 eigenlijk ooit wel min of meer op tijd rijdt. Tussen Nossegem en Herent gaat het even over lijn 36N, en dat is zowat het enige deel van het traject dat min of meer snel afgelegd kan worden.

Tussen Halle en Brussel-Noord mogen we meeluisteren naar een veel te luide i-pod. Draagster is een dertiger, die blijkbaar nu al gehoorproblemen heeft. En die M5'en hebben altijd al zacht gereden, al maken ze nu wat meer lawaai: als je bijna uitgeklede rijtuigen op de sporen brengt zoals destijds, kan er niet veel rammelen. Nu er toch al wat extra voorzieningen zijn, zorgen die ook voor extra achtergrondgeluid.

 

Met een frequentie als die van lijn 2 is dergelijke vertraging natuurlijk geen echt probleem: in plaats van de bus van 9:30 wordt het die van 9:52, die van 9:45 rijdt net voor onze neus weg. De Prodata werkt niet: het wordt dus een gratis rit in ab 5290. We rijden wel even de stelplaats in, waar de Prodata vervangen wordt, maar we blijven rustig zitten en de chauffeur vindt het waarschijnlijk al goed dat we één poging gedaan hebben. Dat is een compensatie voor die enkele keren dat we door allerlei vergissingen en mankementen te veel betaald hebben, zullen we maar veronderstellen. Door het ommetje langs de stelplaats is de vertraging van de bus nu wel 7 minuten, en dat betekent dat 2 bussen van lijn 2 vlak na elkaar rijden, beurteling reizigers opnemend.

 

Voor de terugrit heb ik nog geen parcours uitgetekend: het kan langs Mechelen of Leuven, en het kan ongeveer even snel. We nemen dan ook de eerste kans die zich voordoet: langs Mechelen.

IR 2715 naar Sint-Niklaas bestaat uit 2 duikbrillen. De treinwachter knipt zonder kijken: het is gewoon onmogelijk dat hij het toegevoegde lijntje: "Terug van Wespelaar-Tildonk" gezien, laat staan gelezen, zou hebben. Blijkbaar steekt het allemaal niet zo nauw, want de kans dat het zurig-ruikende clochardachtige type een eersteklassebiljet heeft is minimaal, maar hij wordt wel ongemoeid gelaten. Of trakteert die zichzelf na een lucratieve dag?

 

Soms kan het allemaal ontzettend vlot gaan: in Mechelen kunnen we zelfs nog de stipte IC 2036 nemen. Deze treinbegeleider bekijkt onze biljetten wel grondig. Dat we van Halle zijn noopt tot een gesprekje over het ongeval. Het moet een zegen zijn voor deze mensen dat ze af en toe ook eens gewoon een babbeltje kunnen slaan zonder snauwen van moedwillige klanten. Hopelijk gebeurt dit vaker dan we zelf denken, in dit oververhitte landje waar de treinbegeleider die zijn job doet voor de correctionele gesleept wordt wegens slagen en verwondingen. Wedden dat hier opnieuw een staking van komt?

 

In Brussel-Noord hebben we 6 minuten voor de overstap naar CR 3686: twee klassieke stellen, waarvan de wijnrode 217, en dat is duidelijk te weinig. Ook in eerste klasse is de bezetting 100 %, al zullen alle reizigers wel niet voor eerste betaald hebben. Mogelijk is dat wel het geval voor de vader met 2 kleuters, die sinds 1 februari ook gratis in eerste mee mogen. De zak snoep en cakejes zakt zienderogen: ze halen Halle niet.

We hebben in Brussel-Noord eigenlijk ook nog de kans om over te stappen op de IR naar Quévy, met een fikse vertraging, die ook wel eens de oorzaak van de overbezetting van de CR zou kunnen zijn. Wie erop gerekend had om met de CR sneller te zijn, komt bedrogen uit. Een ondertussen berucht geworden sein net voorbij Buizingen houdt ons op, om de IR van lijn 96N naar lijn 96 te laten sporen. Het wordt dus ook nog even wachten tot de IR in Halle gestopt en opnieuw vertrokken is, alvorens wij verder kunnen. Het resultaat is 9 minuten vertraging, maar met 73 minuten (vertraging verrekend) is dit toch een vlotte reis geworden.

 

Door treinongeval en slecht weer waren we de laatste weken wat aangewezen op plaatselijke wandelingen, die ook enorm kunnen meevallen. Nu zou het echte wandelseizoen voor ons van start moeten gaan - mogelijk met nog een tweede wandeling deze week.

 

 

02-03-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
15-02-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 februari 2010 (Buizingen)

Luttre, Ghlin, Neufvilles, Aalter, Pécrot en nog enkele minder spectaculaire ongevallen van de voorbije 40 jaar: ik kan ze me nog allemaal herinneren. Dat alleen is al een aanwijzing dat onze treinen nog altijd voor een veilig alternatief zorgen voor de weg.

Maar vandaag wordt weer een zwarte bladzijde geschreven in de geschiedenis van de NMBS. Niet zo maar een zwarte bladzijde, mogelijk (en hopelijk) een van de zwartste van de 21ste eeuw. Want dit is niet zo maar een ongeval, het is een ongeval met internationale allure, een waarvan je denkt dat het alleen maar op minder beveiligde netten kan gebeuren, ergens in Azië of Afrika. Mens zijnde denk je dan in de eerste plaats aan de slachtoffers en hun familie en naasten, en dat je zelf ook een van de slachtoffers had kunnen zijn.

Een spoorwegmaatschappij die zichzelf respecteert moet in een geval als dit op zoek naar een oplossing die kan vermijden dat een dergelijk ongeval zich opnieuw voordoet. Een maatschappij die zichzelf respecteert moet er voor zorgen dat haar spoorwegen voldoende geld krijgen om te investeren in veiligheidssystemen die dergelijke ongevallen vermijden, en erop toezien dat het toegestoken geld ook voor die veiligheid gebruikt wordt.

In de voorbije jaren heeft die samenleving massa's geld geïnvesteerd in soms belachelijk goedkope tarieven, omdat riante reizigersaantallen nu eenmaal mooi ogen in de media, die ook vandaag weer overvloedig geïllustreerd hebben dat treinen en spoorwegen niet hun ding zijn. Bepaalde berichten van vandaag zouden bepaald hilarisch zijn, mocht de aanleiding niet zo dramatisch zijn.

 

15-02-2010 om 21:01 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
15-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 januari 2010 (Holsbeek)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Als aankoopdatum staat op de wandelfolder die we vandaag bij ons hebben 22 maart 1986. Het Holsbeekse wandelnet is ondertussen al aangepast, en de Attenhovenbergwandeling is verdwenen, al lijkt het huidige Meesbergpad er toch wel zo goed als volledig op geïnspireerd. 1986, dat is de tijd voor het internet, toen het Vakantiesalon in Brussel elk jaar opnieuw de mogelijkheid bood om nieuwe wandelfolders te kopen. Ik vermoed - gezien de datum, ergens in maart - dat we die toen ook daar kochten. Terwijl honderden bezoekers er droomden van een reis naar Egypte, Japan, Tunesië en meer van die bestemmingen die toen in trek waren, droomden wij van een wandeling in… Holsbeek. En vandaag, bijna een kwarteeuw later, is het er dus van gekomen.

Er ligt nog onverwacht veel sneeuw, hier aan de westkant van het Hageland, maar behalve voor het bepalen van het TWQ is dat natuurlijk geen bezwaar. We houden het op 62 %, en dat valt dus erg mee. Het is dan ook bijna een boswandeling van net geen 8 km, met op het einde nog een schat van een kerkwegel. Heerlijk genieten dus, zo vlakbij Leuven. We horen trouwens regelmatig treinen op lijn 35 Leuven - Hasselt; Holsbeek had lang geleden niet voor niets een treinhalte, al is daar vandaag niets meer van terug te vinden - en moet die wel ver van het centrum gelegen hebben.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3708 9:47 9:56 +3 (462)

Brussel-Zuid - Leuven 460 10:05 10:30 +3 (1335 - 11804)

Leuven - Holsbeek [310] 10:42 10:57 +1 (ab3018-59, een Mercedes Citaro van Intratours-Van Mullem)

 

Holsbeek - Leuven [310] 13:57 14:12 stipt (ab3018-58, als boven)

Leuven - Brussel-Noord 2235 14:24 14:43 stipt (2725 - 61048)

Brussel-Noord - Halle 3736 14:53 15:13 +1 (462)

 

Allereerst iets prettigs: het gaat duidelijk beter met de treinen dan tijdens en voor de winterperiode. Duimen voor een beter jaar dan 2009 dus!

Trein 3708 vertrekt stipt op tijd, maar heeft blijkbaar last van een kruisende trein (de CR naar Geraardsbergen (?) in vertraging, al heb ik daar mijn twijfels bij, want dat zou betekenen dat men die tot net voor Halle over lijn 96N heeft geleid) en ook Brussel-Zuid wordt niet zonder enige hapering bereikt. Daar komen die 3 minuten vertraging dus van, maar de overstap komt niet in het gedrang.

Met de 460 nemen we een van de IC's naar Maastricht met stilstand in Leuven. Ik heb de indruk dat deze treinen stilaan beter bezet raken. De trein is nog altijd stipt in Brussel-Noord en ik ben benieuwd of deze trein zal kunnen wat de IC's van Knokke/Blankenberge naar Genk/Maastricht die destijds met breaks gereden werden, vaak niet konden, nl. de afstand Brussel - Leuven overbruggen in 16 minuten. Nee dus, maar dat heeft vooral te maken met enig oponthoud in Diegem, ook al rijdt deze trein zijn volledige parcours tot Leuven over de 36N. Hij zal met 3 minuten vertraging in Leuven aankomen, maar ook nu is de aansluiting veiliggesteld. Zelfs met de IC naar Genk waren we nog op tijd geweest, trouwens. Tussenddor worden ook onze eID-biljetten gecontroleerd, zonder problemen.

Het Leuvense busstation bruist van de drukte. Ik vraag me af waarom op de aankondigingsschermen hier wel de effectieve vertraging aangegeven wordt, terwijl in Halle alleen genoteerd wordt over hoeveel minuten de bus zal aankomen. Ik prefereer het eerste, zonder twijfel. De bus zit gezellig vol, maar blijft toch ongeveer op tijd tot Holsbeek, waar de halte Sportschuur eerder op een soort busrotonde lijkt: de bussen van de beide richtingen stoppen aan dezelfde haltepaal. En blijkbaar komen ze er ook nog ongeveer tegelijk aan ook. Verstrooidheid is hier uit den boze; gelukkig zijn de films ondubbelzinnig en goed leesbaar.

 

We hadden erop gehoopt dat we onze boterhammetjes na de wandeling in de cafetaria van de Sportschuur zouden kunnen opeten, maar dat blijkt nog gesloten. Dan maar een jongeman aangeklampt, die zelfs een eindje met ons meeloopt op weg naar Het Kwadraat, een eet- en praatcafé, zoals dat tegenwoordig lijkt te moeten heten. Hij vindt het er best gezellig, en even vraag ik me af of dat wel een garantie kan zijn dat wij het ook gezellig vinden, want ik schat het leeftijdsverschil op zo'n 35 jaar. Maar het valt echt wel mee, en we mogen van de vriendelijke waard ook onze bokes opeten, al serveert hij zelf ook wel een en ander. Er wordt niet gerookt, maar als de inspectie langskomt wordt hij ongetwijfeld op de vingers getikt, want de oude stickers met nee en ja zijn nog niet verwijderd.

 

Ondertussen zijn we ook al 2 halten richting Aarschot opgeschoven: want we hebben een halte schuin over Het Kwadraat, de halte Boomkwekerij. Ook deze rit verloopt rustig en vlot, met een bus als vanmorgen.

In Leuven zie je de eerste symptomen van de vrijdagavonduittocht, maar toch moet die nog echt beginnen. Er staat geen rood op de borden, en ook onze trein komt perfect op tijd aangereden. Net voordien is een Thalys doorgekomen, vermoedelijk tegen de maximumsnelheid, en even hebben we het gevoel alsof die al de kou van de stervende winter met zich meesleurt. De rit verloopt vlot, al gaan we bij het naderen van Schaarbeek slenteren, maar toch komen we stipt in Brussel-Noord aan.

Ook onze laatste rit van vandaag, in hetzelfde stel als vanmorgen, lijkt stipt te zullen verlopen, maar in Lot duikt een oude kwaal opnieuw op: we vertragen en het duurt tot vlak voor Buizingen voor er opnieuw wat snelheid gemaakt wordt. Eén minuut vertraging is het gevolg, maar je zult ons vandaag zeker niet horen klagen. Het werd een bijna perfecte uitstap, en hopelijk kan deze trend zich in de rest van het jaar doorzetten. We houden jullie op de hoogte.

 

 

15-01-2010 om 19:01 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
08-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.R.I.P. 088
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Meer dan vijftig jaar oud moet ze zijn, want ze duikt al op in de spoorboekjes van de jaren 1950. Meer dan dertig jaar heb ik haar gekoesterd, want ze was vaak mijn enige kans om wat goedkoper van de treinen van de NMBS gebruik te maken, wat ik vaak deed en doe. Ik was immers geen vruchtbare vader, geen journalist of militair, geen oud-strijder: kortom, ik ben een man van weinig verdiensten. Ik heb haar in al die jaren vele wijzigingen zien ondergaan, van een kaart waarop de loketbediende elke maand opnieuw een zegel kleefde met de nieuwe geldigheidsdatum, tot de treinkaartachtige afgeleide van vandaag, met pasfoto, en verlengbaar voor één jaar. Op 2/2/2014 zou ik haar ongetwijfeld ingeruild hebben voor een nieuw, jonger exemplaar. Maar nu maakt de NMBS abrupt een einde aan deze idylle: op 31/01/2010 verdwijnt de halveprijskaart uit het tarievengamma. Die kaart kostte € 110.00, maar voor die prijs mocht je dan ook een jaar lang tegen halve prijs sporen, zonder beperkingen. Je hoefde maar code 088 te zeggen, en de meeste loketbediendes wisten al wat je bedoelde.

 

Ik wist al een tijdje van de plannen van de grote treinbazen, en natuurlijk heb ik meteen een aantal wapens in stelling gebracht, maar gisteren kreeg ik - net op de dag dat het ook bekend gemaakt werd in de pers - het definitieve doodvonnis. Volgens de NMBS gebruikten te weinig reizigers de kaart en zijn er voldoende alternatieven. Ik vind dit flauwe argumenten.

 

Neem nu de bewering dat te weinig reizigers de kaart gebruiken. Alsof elk product dat weinig gebruikt wordt per definitie moet verdwijnen. Hartverwarmende reacties op het internet bewijzen dat vooral bewuste treinreizigers van de kaart gebruik maken. Doordat je het initiële bedrag terug moet winnen, zijn het ongetwijfeld ook trouwe treinreizigers. De zaken moeten echt wel floreren, als je dat type klanten zomaar opzij kunt schuiven. De keerzijde van de medaille is uiteraard dat de kaart niet zo bekend was. En terwijl voor andere formules hopen geld aan publiciteit ervoor en promotie ervan worden uitgegeven, lijkt het erop dat het uiteindelijk al jaren de bedoeling was van de NMBS om de kaart (geruisloos) te laten verdwijnen, zoals sommige formules voor vaderlandse verdienste: als de laatste oud-strijder sterft, kan meteen ook het tarief hiervoor verdwijnen. Maar blijkbaar is het geduld van de NMBS niet erg groot meer. Dat is ook ergens te begrijpen, want de groep die echt voordeel haalt uit de kaart, zij die tussen de 26 en de 65 jaar oud zijn, kan alleen door een ramp van ongekende afmetingen verdwijnen. En het is vandaag nog wel even wachten op de ultieme tsunami die België, het roofgebied van de NMBS, van de wereldbol verzuipt.

 

Alternatieven zouden moeten zijn: RailPass, promotionele biljetten en Treinkaarten.

Die Railpass is zonder meer een bijzonder attractieve formule; alleen is ze alleen geschikt voor lange afstanden. Met de halveprijskaart ligt de grens op 101 km, als je vol tarief moet betalen rond de 50 km. Dat betekent gewoon dat alle verplaatsingen tot 100 km fiks duurder worden: Halle - Leuven zal ons vanaf 1 februari 2010 79 % meer kosten dan voordien. Nee, ik ben geen komma of decimaal teken vergeten…

De promotionele biljetten dan? Ik vermoed dat men daar het Shoppingbiljet mee bedoelt. Dat is welgeteld op 8 weekdagen geldig geweest dit jaar. Met dat biljet spreekt de NMBS ook een compleet verschillende groep reizigers aan, die mogelijk pas een jaar later opnieuw opduiken. En voor de rest weet ik echt niet welke biljetten de NMBS bedoelt. Ik geef toe dat ik als bezitter van de halveprijskaart ook nauwelijks op zoek ga naar deze biljetten; meestal was ik toch beter af met mijn kaart.

En dan zijn er nog de treinkaarten. Hallo, ik dacht dat die alleen voor vaste trajecten bestonden, terwijl je met de halveprijskaart net biljetten kon aanschaffen voor alle mogelijke bestemmingen.

Over het weekendbiljet wordt met geen woord gerept. Dat is ook logisch, want ondanks de uitgebreide geldigheidsperioden rond de feestdagen blijft de bruikbaarheid beperkt.

 

Kortom, een kaart die recht geeft op reductie aan de ruime bevolkingsgroep van de 26+ en de 65-, op weekdagen, voor middellange afstanden (20-100 km) heeft echt haar plaats in het tarievengamma van de NMBS. Gelijkaardige producten bestaan in Nederland, Duitsland en Zwitserland (en vermoedelijk in veel meer landen). Die publiceren duizelingwekkende verkoopcijfers voor hun kaarten. Wat daar kan, moet toch ook bij ons kunnen?  Ik zal met veel plezier 2 kaarten verlengen (die van mezelf en die van mijn vrouw) en dat op de voorziene datum ergens in het jaar, en niet op 31/01, de laatste dag waarop dat nog kan. Want dat suggereert de NMBS in haar antwoord: verleng ze nog net op 31/01, dan kun je ze nog een jaar gebruiken. Waarmee ze impliciet toegeven dat de halveprijskaart echt wel een zinvol alternatief is, en ging het daar niet om?



Tot slot nog een toemaatje. Onder de vorm van een overzicht van alle ritten die ik sinds april 2009 met de halveprijskaart betaald heb. Mijn winst op dit ogenblik bedraagt € 24.80. De prijzen zijn prijzen in eerste klasse. En nu hoor ik een aantal mensen luidop denken: als je het te duur vindt, reis dan in tweede klasse! Maar je kunt me geloven of niet, het gaat me minstens zo sterk om een soort engagement als NMBS-klant, dan om de eigenlijke prijs van de rit. Met de halveprijskaart op zak, voel ik me een trouwe klant, zoals ik ook lezer van Knack ben, bij Colruyt winkel en bij KBC bankier. Spijtig dat de NMBS blijkbaar over onvoldoende inzicht in klantenbinding beschikt, om dit te erkennen en waarderen. Vanaf nu ben ik een toevallige klant, zoals iemand die een keer per jaar met de trein gaat shoppen. En oh ja, ik heb natuurlijk veel meer gereisd dan de aangegeven ritten: we hebben ook nog ettelijke Railpass volgekribbeld, en ik heb ook nog een nettreinkaart, die ik (heel) af en toe valideer.


de eerste kolom is de bestemming, de tweede de datum, in de derde vind je de prijs met halveprijskaart (te vermeerderen met de €110.00, voor een jaar validering, de derde is de prijs zonder halveprijskaart. De €22.40 is de prijs van 2 lijntjes op de Railpass.Ten slotte is er een kolom met de winst of het verlies op dit ogenblik.



 

 

Bijlagen:
berekening voordeel halveprijskaart.xls (71.5 KB)   

08-01-2010 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
04-01-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 januari 2010 Gooik Landbouwleerpad
Klik op de afbeelding om de link te volgen

We pikken meteen de kortste wandeling uit ons programma 2010: het Landbouwleerpad te Gooik, zoals dat voorkomt op een wandelkaart van het NGI vermoedelijk i.s.m. met het Gooikse gemeentebestuur. De wandeling is nauwelijks 5 km lang, maar de dag belooft ijskoud te worden (wat niet per se onaangenaam hoeft te zijn) en de dagen zijn nog altijd kort: dus hoeft het niet meteen 20 kilometer te worden.  De niet zo oude folder (2002) lijkt ondertussen al voorbijgestreefd, want het Landbouwleerpad valt grotendeels samen met het ondertussen ingehuldigde en door ons eerder gelopen Houtemanpad. Maar de omstandigheden zijn vandaag helemaal anders dan toen, en dus is dit "dubbeltje" meegenomen. De TWQ bedraagt 64 %: we lopen o.a. over een mooie, niet-verharde veldweg, een oude trambedding en een typische kerkwegel door de weiden.

 

De trambedding waarvan sprake is die van het vroegere buurttrammetje dat langs een fantasierijk traject van Leerbeek naar Ninove slenterde. Het was de spoorlijn van mijn eerste levensjaren; ongetwijfeld zat hier de microbe die me beet (bijten microben?) en me voor de rest van mijn leven met een voorkeur voor alles wat over rails rijdt, opzadelde.

 

De verbinding is erg eenvoudig:

 

Dworp - Gooik [153] 10:21 11:09 stipt (ab 3183)

 

Gooik - Halle [153] 13:56 14:21 stipt (ab 3183)

Halle - Buizingen [155] 14:35 14:55 stipt (ab3164)

 

Allemaal Van Hools A600 van Leerbeek, dus, die allemaal stipt rijden. Het valt altijd weer op hoe snel het busvervoer herstelt van al die winterprikken. Het profiteert gewoon van de onzindelijke inspanningen om het wegverkeer rijdend te houden.

04-01-2010 om 17:54 geschreven door overweg13  


>> Reageer (1)
26-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2009 de cijfertjesdans
Klik op de afbeelding om de link te volgen Negendertig keer trokken we er in 2009 op uit (naast de wandelingen van eigen voordeur naar eigen voordeur...): dat was goed voor 556.770 km wandelplezier, wat een gemiddelde van 14.3 km per wandeling geeft. De langste was 26.470 km lang, de kortste 4.990).

Onze top 10 voor dit jaar ziet er als volgt uit:

1. GR 126 Gendron-Celles - Houyet
-. GR 57 Nadrin - Houffalize
3. Erezée 5 Sous-le-Bois
-. Gaume Buissonnière: Aubange - Grandcourt
-. Laforêt 27 Les Mallouirdis
-. GR 576 Remouchamps - Florzé
7. GR 573 Trooz - Pepinster
-. GR 14 Malmedy - Trois-Ponts
-. GR 129 Ellezelles - Mainvault
-. GR 571 Aywaille - Stoumont
-. GR 5A Westouter - Wulvergem
-. GR 575 Leignon - Taviet

Zoals je merkt, is er sprake van enig overwicht van de GR's, meer bepaald in Wallonië. Maar dat zal alleen de Dewevers en andere Bourgeois verbazen, vermoed ik. En nee, de tocht in het West-Vlaamse Heuvelland hoort echt in het rijtje thuis, en is er niet als een helende wondzalf aan toegevoegd.

26-12-2009 om 23:09 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
15-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 december 2009 (Sint-Margriete)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Er is een tijd geweest dat wandelen beschouwd werd als een wat onnozel tijdverdrijf voor halfzachten, die niets beter te doen hadden. Een sport was het zeker niet, en een intellectuele bezigheid (toen nog van aanzien) kon je het ook al niet noemen. Toch begon de Federatie voor Toerisme in Oost-Vlaanderen erg vroeg met het uitgeven van kant-en-klare wandelboekjes. Zo een boekje heeft ons vandaag geïnspireerd tot een tocht in het Meetjesland.  Van de zeshoekige panelen is al lang geen sprake meer, maar het wegenpatroon is hier vrij simpel, en dus lopen we vlot de 10 km langs het Leopoldkanaal en de kreken. Het is een echte betonwandeling met een TWQ van nauwelijks 13 %, en dat is meteen ook de frustratie die je voelt in deze uitermate vlakke regio. De kreken met de meest pittoreske namen zijn er wel, maar je hebt nooit de indruk dat je er ook echt mee in contact komt: ze blijven altijd wat op een afstand, je loopt er nooit echt naast of tussendoor. Het is dus zeker geen topper, al compenseert het heldere, koude winterweer veel. De wandeling heet Meetjesland-Houtland nr 1; veel moeite om een wat wervender naam te bedenken deed men zo'n 30 jaar geleden niet.

 

De verplaatsing:

 

Halle - Brussel-Zuid 7574 7:52 8:01 +8 (2159 - 51503)

Brussel-Zuid - Gent-Sint-Pieters 529 8:05 8:36 +11 (1342 - 11812)

Gent-Sint-Pieters - Eeklo 759 9:42 10:16 +4 (4187)

Eeklo - Sint-Margriete belbus 95 10:30 10:56 +8 (ab2221-09  - Joost Sprinter Mercedes - Ferry Cars)

 

Sint-Margriete - Eeklo belbus 95 15:05 15:30 stipt (ab2221-15 - Joost Sprinter II Mercedes - Ferry Cars)

Eeklo - Gent-Sint-Pieters 785 15:42 16:20 stipt (4144)

Gent-Sint-Pieters - Brussel-Zuid 515 16:24 16:55 stipt (1347 - 11816)

Brussel-Zuid - Halle 8572 16:58 17:08 +8 (2122 - 51502)

 

En hier moet toch wel enig commentaar bij!

 

De ochtendspits loopt nu al enkele weken steevast in het honderd, en daarom doen we wat we van de (verstandige) automobilisten geleerd hebben: vroeger vertrekken, ruime marges inbouwen. Zeker nu we gebruik maken van de belbus van het Meetjesland. Ik hou er niet zo van om een bus te bestellen en hem dan achteraf te moeten afbellen. Ik weet trouwens niet of je dan meteen de bus van het volgende uur kunt vragen. En daarom vertrekken we dus net geen uur vroeger dan voorzien, om 7:51 i.p.v. 8:47.

Nu, de spits lijkt niet eens dramatisch slecht te lopen. Er zijn vertragingen, maar ze blijven toch wel binnen de perken. Zo vertrekt P 7574 met 6 minuten vertraging in Halle, maar met wat de Hallenaars "dasjteren" noemen, worden dat er uiteindelijk 8 in Brussel-Zuid. De aansluiting met de IC naar Knokke/Blankenberge komt dus niet in het gedrang, meer zelfs, we halen de IC naar Oostende van 8:05 nog, die met 12 minuten vertraging vertrekt uit Brussel-Zuid. In Gent-Sint-Pieters komen we aan met 11 minuten vertraging. De aansluiting naar Eeklo (die tot .45 mag wachten) is uiteraard vertrokken; we bouwen dus een variant op de buffertijd in: buffettijd, van bijna een vol uur.

In IC 529 worden we snel gecontroleerd en de TBG van dienst gaat vlot om met onze ID-kaartbiljetten. Ze weet ons ook nog te zeggen dat we in Gent goed moeten luisteren naar de aankondigingen, want dat er een probleem is tussen Gent en Eeklo. Dat had ik vanmorgen tot mijn verbijstering inderdaad ook gelezen: een ontspoorde goederentrein in Sleidinge, al leek dat me weinig waarschijnlijk. Toen we thuis vertrokken waren de problemen trouwens al opgelost.

En dus vertrekt L 759 stipt uit Gent, we zijn net op tijd om de IC uit Brussel op spoor 12 te zien binnenrijden. Mochten we de voor de hand liggende treinen genomen hebben, dan zouden we dus inderdaad onze aansluiting van 6 minuten in Gent gemist hebben. Lang geleden zou die aansluiting in dit geval een certitude geweest zijn, maar tegenwoordig kan dat wachten dus niet meer. Ook niet in Gent-Dampoort, waar de trein uit Antwerpen komt aangereden op het ogenblik dat wij aanzetten! Foei, foei. In Gent is de overweg net over de Muidebrug gestoord: dat leidt tot 4 minuten vertraging. We krijgen opnieuw controle, en opnieuw loopt het vlot. We moeten zelfs onze reductiekaarten bovenhalen, wat we met veel plezier doen. Ik waardeer TBG's die hun werk doen. In Eeklo worden we nog uitgewuifd met de mededeling dat we 4 minuutjes vertraging hebben, en dat die veroorzaakt werden door een gestoorde overweg.

De belbus van het Meetjesland heeft 8 reizigers mee, wat de noodzaak aan basismobiliteit toch wel wat in de verf zet. Dat we uiteindelijk 8 minuten later dan voorzien in Sint-Margriete (eigenlijk nog Sint-Laureins Langeweg) aankomen, heeft te maken met 2 reizigers die niet komen opdagen: telkens belt de chauffeur naar de centrale. In het eerste geval lijkt het om een misverstand te gaan, het tweede is een duidelijk geval van nonchalance. De klant zit nog thuis. Ik hoop dat men hier op tijd paal en perk kan aan stellen: 3 keer niet komen opdagen zou schrapping moeten betekenen, eventueel gevolgd door een wachttijd, alvorens opnieuw gereserveerd kan worden. De politiek correcten steigeren nu ongetwijfeld bij deze gedachte, maar eigenlijk zijn wij de slachtoffers, niet omgekeerd.

 

In de namiddag loopt alles vlot: we zijn nu met 4, en krijgen er een omwegje langs de garage van Ferry Cars bovenop, want er komt een chauffeurswissel. Belbussen zijn erg gemoedelijke dingen: de vertrekkende chauffeur groet zijn klanten, de nieuwe doet dat evenzo. En wij antwoorden allemaal braaf.

 

De L naar Gent staat al klaar. Veel valt er over deze rit niet te vertellen: de controle gebeurt nog vlotter dan vanochtend. Tussen Gentbrugge en Gent wordt een dienststop ingelast voor het personeel van de wagenwerkplaats. Dat zal dus wel de reden zijn waarom deze trein een minuutje meer rittijd krijgt dan de andere. Maar de trein rijdt stipt, en dat levert ons nog een onverwachte aansluiting op met de IC naar Eupen van 16:24. Van spoor 1 naar spoor 12, het is net te doen, langs de tramperrons. De IC heeft maar een eersteklasrijtuig - dacht ik - dat dan ook gezellig vol zit. We moeten in een van de hoekjes gaan zitten, de minst goede plaatsen, want er is altijd wel iets dat kriept, klopt, schudt, waggelt zo net boven de bogies. De TBG komt ook hier langs. Na de controle vraag ik hem of er echt maar een eersteklasrijtuig in deze trein zit (ik denk al aan de toestand tussen Brussel en Liège) maar er lijkt er nog wel degelijk een tweede in te zitten. Alleen heeft men zitten knoeien met het stel, zodat je van achteren niet in dat tweede rijtuig kunt. Ik vermoed dat er dus een stuurstandrijtuig midden in dit rijtuigenstel zit.
Het binnenrijden van Brussel-Zuid gaat zonder enige hapering, zodat we zelfs nog 3 minuten te vroeg aankomen, en dat ondanks de vertragingszone in Pede, waar men al 3 keer dringende werken mét aanpassing van de dienstregeling uitvoert in 3 weken.

Zo halen we zelfs nog de P 8572 naar Geraardsbergen. Die zal met 5 minuten vertraging Brussel-Zuid uitrijden, maar in Halle zal die alweer tot 8 minuten aangegroeid zijn. Ik ken gelukkig de vaste stek van Spoorvreter in deze trein, zodat de reis al bij al te kort is om alles gezegd te krijgen. Maar dat doen we dan wel eens via onze respectievelijke blogs…

15-12-2009 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
07-12-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 december 2009 (Deurne)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De wandeling van vandaag vond ik in een box met 9 zogenaamde landschapswandelingen in Noord-Hageland. Ze heet "Vallei van de 3 beken" en kreeg als ondertitel "van droge Diestiaanheuvels tot venige valleien". Dat beschrijft het ding perfect. We lopen inderdaad door echt moerasgebied en zonder de vlonderpaden zou deze wandeling zelfs met kniehoge laarzen een heikele onderneming zijn, zeker na de stevige regenperiode waar we net doorgegaan zijn. Met een TWQ van 73 % scoort de wandeling hoog: noem het maar een echt uitdagende natuurwandeling. Het uitgestoken handje onder de vorm van de vlonders en de puike bewegwijzering wordt met plezier aanvaard. Oh ja, begin en einde situeren zich in Deurne (bij Diest!); de tocht is iets meer dan 8 kilometer lang.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Zuid 3908 9:09 9:19 +4 (816)

Brussel-Zuid - Hasselt 1508 9:30 10:49 +1 (533)

Hasselt - Deurne [91] 10:57 11:38 +3 (ab4420-60, Van Hool A360 met MAN-motor, Mebis & Co)

 

Deurne - Hasselt [91] 14:20 14:59 +1 (ab4420-54, als de 4420-60)

Hasselt - Brussel-Noord 1537 15:11 16:21 stipt (2742 - 61010)

Brussel-Noord - Halle 3786 16:35 17:02 +5 (179)

 

De commentaar:

De ochtendspits lijkt niet eens zo slecht te verlopen, leert me een vluchtige blik op railtime net voor we vertrekken, maar in werkelijkheid loopt het toch flink in het honderd: we zien nog wel de 3707 stipt vertrekken en de 3129 aankomen met een aanvaardbare vertraging, maar voor de rest is het drama. De CR uit Dendermonde, de IR naar Binche, de L naar de lijn 26: alle rijden ze met minstens 10 minuten vertraging. Wij zijn voor de 3758 gekomen van 8:58 - ik betrap er mezelf steeds vaker op dat ik een marge inbouw i.p.v. de voor de hand liggende aansluiting te kiezen. Maar ook de 37 wordt met 13 minuten vertraging aangekondigd. De 3908 van 9:09 - die ik dus uit veiligheidsoverwegingen niet gekozen had - lijkt wel op tijd te zijn, al zal hij uiteindelijk toch ook met 5 minuten vertraging Halle buitenrijden, als gevolg van de vertraging van de 3758. Ironisch toch, dat we uiteindelijk de trein nemen die ik eerst veiligheidshalve niet wilde nemen.

Op zulke momenten mis ik het keetje van de onderstationschef in het oude station van Halle tussen spoor 2 en 3 waar ik zowat kind aan huis was. Dat is niet eens het ergste: destijds wist de onderstationschef ook wat ze met de treinen van plan waren, in overleg met seinhuis en dispatching; vandaag kan de arme man me alleen maar zijn (en mijn) vermoeden bevestigen: de IR zal eerst in Brussel-Zuid aankomen, want ze zullen de CR opzij zetten. Dat gebeurt ook, niet op spoor 3, want daar moet een L-trein naar Geraardsbergen ontvangen worden, maar op spoor 2. En inderdaad: de IR zal in Lot de CR voorbijrazen die opgehouden wordt aan de wissel van de lijn 96E naar lijn 96. We komen uiteindelijk met 4 minuten vertraging aan in Brussel-Zuid, na een vlotte rit. Voor de reizigers die niet overstappen, zal Murphy echter eens te meer onverbiddelijk toeslaan: een reiziger in de 3908 is onwel geworden, en het is wachten op medische hulp.

Daardoor wordt onze IC naar Tongeren ook verspoord, want die moest normalerwijze de IR 3908 volgen op spoor 14.  Deze IC - een van de laatste met ms 96 - rijdt vrij stipt; blijkbaar zijn de problemen in Pede van de baan. We vertrekken dan wel met 3 minuten vertraging, maar de keertijd in Leuven is ruim genoeg om de vertraging volledig weg te werken. Toch rijden we Leuven niet stipt buiten, want blijkbaar moet eerst een mij onbekende trein met 2 klassieke stellen binnenrijden. Maar vanaf Aarschot rijdt de trein stipt, ook al worden we bij het binnenrijden van Hasselt nog opgehouden door de IC naar Genk met een aanzienlijke vertraging.

Ons was het er vooral om te doen de aansluiting met de bus van lijn 91 te halen.  Eigenlijk hadden we de reis ook anders kunnen maken, nl. met een overstap in Diest en dan 2 bussen met overstap in Lummen. Maar alle routeplanners opteren voor de overstap in Hasselt. Dat brengt niet alleen meer geld in het bakje voor NMBS en De Lijn, het spaart ook een overstap uit. Tussen haakjes: ik denk niet dat de planners ook rekening houden met de financiële kant van de zaak, hoor: ze hebben het nu al moeilijk genoeg om een aanvaardbare oplossing uit te dokteren als het wat ingewikkeld wordt. Behalve werken met verkeerslichten in Lummen verloopt de rit vlot. De bus is zo goed als volledig gevuld met het jonge volkje dat in deze dagen wat vroeger naar huis mag, om daar ongetwijfeld met ongebreideld enthousiasme de leerstof binnenste buiten te keren. We kunnen nog net 2 plaatsjes in tegenrichting bemachtigen.

 

Voor de terugreis opteren we voor dezelfde verbinding via Hasselt. Ook nu rijdt de bus behoorlijk stipt, en de overstap stelt geen problemen. Deze keer zullen het M6-rijtuigen met 2 locs 27 zijn, de stilaan bekende combinatie, die ons naar Brussel-Noord zullen brengen. In Leuven moeten we even de IR naar Kortrijk laten vertrekken, maar dat levert maar één minuutje vertraging op. Voor de rest verloopt de rit stipt, tot in Brussel. We krijgen net als bij de heenreis controle van onze virtuele biljetten met rijksregisternummer, en dat loopt in beide gevallen vlot.

In Brussel-Noord tekenen zich de eerste tekenen van een niet zo vlotte rit naar Halle af. De IC uit Luxemburg komt met 6 minuten vertraging aan; in Ottignies zal dat waarschijnlijk zo'n minuut of 10 geweest zijn. Dat leidt vast en zeker ook tot vertraging voor de IR 3937 die wij willen nemen tot Halle. En inderdaad, op het tv-schermpje floept plots 12 minuten vertraging te voorschijn. (Ook de IC uit Maastricht staat trouwens met 33 minuten vertraging aangekondigd, al rijdt die wel perfect op tijd binnen!) Het ziet er naar uit dat we deze keer de omgekeerde bewerking van vanochtend zullen maken: hopen op de IR, en uiteindelijk in de CR belanden. Het derde stel is gouwe ouwe (nu ja, gouwe, rode dus) 179 en dat geeft uiteindelijk de doorslag. Dat blijkt achteraf een verkeerde gok, want net voor Halle haalt de IR ons in over lijn 96N, en dat levert ons nog eens 5 minuten vertraging op. Uiteindelijk komen we dus 16 minuten later dan voorzien in Halle aan. Voorlopig zullen we moeten leren leven met dit type gestoorde treindienst. Voor wie in de jaren 1960 en 1970 zijn eerste treinreizen maakte, is het zelfs alleen maar een kwestie van opnieuw leren. Maar liefst zou ik toch opnieuw een wat betrouwbaardere dienst zien groeien, en ik vermoed dat ik wel niet de enige ben.

07-12-2009 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (0)
21-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.21 november 2009 (Oudergem - Huldenberg GR 579)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De weergoden houden zich vandaag perfect aan de afspraak, en zo stappen we mooi tussen twee regenzones door; het resultaat mag er zijn: een mooie herfstdag met wat lichte, onschuldige bewolking, en dat voor een tocht die ons grotendeels door een schitterend Zoniënwoud brengt, van Oudergem tot Huldenberg, dik 15 km langs de GR 579 die Brussel en Liège met elkaar verbindt.  Het is nauwelijks te geloven: uitstappen in Hermann-Debroux en vijf minuten later stappen door parkachtige toestanden, die een voorgift zijn op de pièce de résistance van vandaag: het prachtige, golvende Zoniënwoud, dat er op deze zaterdagvoormiddag vrij rustig bijligt. Het laatste derde van de tocht brengt ons dan weer rakelings langs Duisburg naar Huldenberg, langs een parcours dat we eerder dit jaar in het kader van GR 512 al in omgekeerde richting volgden. Het TWQ ligt hoog: 79 %, dankzij de tocht langs de slingerende boswegen van het Zoniënwoud en een zeer aangename veldweg tussen Duisburg en Huldenberg, bijna voortdurend dalend naar de vallei van de IJse.

Een schaduwvlek: waarom vermeldt de wandelboom in het Zoniënwoud niet de (Waalse) GR 579. Als je weet met hoeveel egards de Vlaamse stappers bejegend worden door de (Waalse) SGR, dan is dat ronduit spijtig.

 

De verplaatsing:

Halle - Brussel-Centraal 1908 9:30 9:44 +11 (2158 - 51044)

Brussel Centraal Station - Hermann-Debroux [5] 10:03 10:18 +2 (6031)

 

Huldenberg - Leuven [395] 15:19 15:53 +1 (ab4291 - van Hool AG500)

Leuven - Halle 3737 16:09 17:06 +5 (312)

 

De commentaar:

 

Je leest wel eens dat de NMBS de stiptheid van de weekendtreinen niet in rekening zou mogen brengen in de berekening van het stiptheidscijfer, maar wie regelmatig tijdens het weekend spoort, weet wel beter. En dat is vandaag niet anders. De 1908 wordt aangekondigd met 5 minuten vertraging, maar daardoor wordt de rit naar Brussel in het kielzog van de 3908 (zelf met wat vertraging) een parcours met hindernissen, zodat de vertraging uiteindelijk uitdeint tot 11 minuten.

Dat wordt dus een metro later dan voorzien, maar met een 10 minutenfrequentie is dat geen echt probleem. Het wordt onze maidentrip in een recent stel, 6031. We zitten op voorgevormde plastieken tuinterrasachtige aaneengesmolten krukjes; ze doen me denken aan de kinderzitjes die je wel eens bij de tandarts vindt, in de vorm van een kies. Nog een generatie verder, en we worden uitgenodigd om ons in het stro te vlijen. De varkens lachen in hun pootje: ze hebben de strijd gewonnen. Alles staat hier in het teken van het vandalisme.

 

Voor de terugrit opteren we voor een omweg via Leuven. Niet alleen is dat minstens zo snel als een verbinding bus-metro-trein, maar het spaart ook een overstap uit. Lijn 395 rijdt op zaterdag om het half uur en is nog goed beklant ook. Nog niet zo lang geleden vond men het niet eens nodig om tijdens weekends tussen Overijse en Leuven met bussen te rijden, nu zie je hier tussendoor zelfs een gelede bus rijden, zoals deze 4291, vermoedelijk van stelplaats Overijse. Het kan verkeren. Het wordt een rustige en vlotte rit, zelfs door hartje Leuven.

In Leuven staat de IR naar Mons (want door het ongeval van donderdagavond rijdt de trein niet naar Quiévrain) al klaar. We vertrekken stipt, maar ook deze rit zal niet helemaal volgens het boekje verlopen. We verlaten de Luchthaven met 2 minuten vertraging omdat de 3714 (een M4-stel) eerst binnen moet, en met vertraging rijdt. Uiteindelijk zal onze vertraging 5 minuten bedragen in Halle. Twee echtparen nemen acht plaatsen in, en eerlijk gezegd, ik weet niet wat ze anders met al hun koffers zouden kunnen doen. Gelukkig is er plaats genoeg.

 

(En wat de vertragingen tijdens het weekend betreft: op zondag trokken we naar Affligem, naar een grote pluimveetentoonstelling, en uiteraard ook met de trein. Ook op zondag was de stiptheid niet om over naar huis te schrijven:

Halle - Brussel-Zuid 1909 10:30 10:39 +10 (2144 - 58063) - ongeveer hetzelfde scenario als de dag voordien

Brussel-Zuid - Liedekerke 3633 10:56 11:11 stipt (436)

Liedekerke - Essene-Lombeek 2081 11:19 11:21 stipt (540)

 

Essene-Lombeek - Brussel-Noord 2086 16:21 16:46 +10 (358)

Brussel-Noord - Halle 1938 17:12 17:30 +4 (2112 - 58051).

De vertraging van de 1938 is het gevolg van de vertraging van 1915; toch moet het gezegd dat het keren in Schaarbeek bijzonder snel moet zijn gegaan, en dat ook de rit tussen Brussel-Noord en Halle vlot liep, ondanks het hondse onweer dat net doorgetrokken is.)

21-11-2009 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (7)
19-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.19 november 2009 (Erbisœul - Attre GR 123)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Er in een week met redelijk onaangenaam weer de aangenaamste dag uitpikken, heb ik na meer dan 20 jaar weerinteresse wel al enigszins geleerd, maar er in een rotweek voor de NMBS een dag zonder al te veel problemen uitkiezen, heb ik zelfs na 40 jaar treinen nog altijd niet onder de knie.

 

Het werd dus een aangename herfstdag met wat cirrusbewolking en toch wel een matige, warme wind, langs een stukje GR 123, tussen Erbisœul en Attre, zo'n 17.6 km, door een uitgesproken landelijke streek, met uitgestrekte akkers en hier en daar nog wat onverharde veldwegen. De wandeling werd bovendien uitgetekend langs veel goed bewaarde voetwegen in en om Lens, maar toch komt de TWQ niet hoger dan 44 %. Daar krijg je wel een stevige portie rust voor, met af en toe wat afleiding onder de vorm van rustige, aangename dorpjes, waar je bovendien ook nog je bokes kunt opeten in een dorpscafé, dat zich al opmaakt voor het rookverbod zonder achterpoorten dat er (gelukkig) zit aan te komen.  Let wel even op: in Erbaut is er een belangrijke trajectwijziging, die het parcours 1 km langer maakt, en niet noodzakelijk mooier.

 

De verplaatsing:

Halle - Soignies 3730 9:17 9:32 +31 (2724 - 61028)

Soignies - Erbisœul 4060 10:04 10:20 +8 (779)

 

Mévergnies-Attre - Jurbise 4165 15:57 16:10 stipt (216)

Jurbise - Halle 3715 16:17 16:43 +2 (546)

 

De commentaar:

 

Eigenlijk had ik er geen goed oog in, want de ochtendspits was al sinds maandag een ramp, met veel afschaffingen (soms tot 3 treinen op de lijn 96!) en belangrijke vertragingen. We hadden de heenreis dan ook wat korter, maar complexer kunnen maken door om 9:30 te vertrekken met de CR naar Braine-le-Comte, daar over te stappen op de IC naar Quiévrain, en na 4 minuten alweer over te stappen in Soignies op de L-trein, maar de tijdswinst van 13 minuten weegt niet op tegen het risico dat een en ander misloopt en tegen de wat lullige rit in IC1730 van amper 4 minuten tussen Braine-le-Comte en Soignies.

De IR's naar Quévy hadden het al de hele week niet goed gedaan, en ook vandaag was er weer flink wat miserie. De heenrit van onze IR was al afgeschaft - bleek op Railtime - maar blijkbaar was men er vrij gerust in dat de trein uit Brussel-Zuid min of meer op tijd zou kunnen vertrekken. We stonden al op het perron in Halle te wachten, toen een stel M6 richting Brussel over spoor 4 passeerde, en ja hoor, dat zou achteraf onze IR moeten worden. Twee keer 9 minuten rijden en een frontwissel in Brussel-Zuid, de rekening is snel gemaakt: de aangekondigde vertraging is zeer optimistisch, en ze blijft dan ook gestaag groeien: uiteindelijk wordt het een vertraging van 32 minuten, en de ruime aansluiting (die we eerst in Jurbise gepland hadden) lijkt nu eerder een zegen dan een kwelling.

De 2 TBG's doen wat ze eigenlijk altijd zouden moeten doen bij dergelijke ruime vertragingen: ze gaan door hun trein, en proberen de mensen te helpen. (Ik ben er me van bewust dat sommige reizigers zich ook als dieren gedragen, maar daar moet je de mensen niet voor straffen.) We hebben voor een keer biljetten aan het loket gekocht, en dus is er geen gerotzooi met identiteitskaarten en niet te lezen biljetten. De bestemming (Erbisœul) is mooi af te lezen, en dat doet bij de TBG een belletje rinkelen: we kunnen maar best in Soignies overstappen waar de L-trein naar Mons hopelijk na de IR zal vertrekken. En inderdaad: op spoor 3 staan 2 gemoderniseerde stellen te wachten. Dat we uiteindelijk met 8 minuten vertraging rijden, komt doordat ook nog een tweede aansluiting, met de IC uit Liège, verzekerd moet worden. Die zit de IR op de hielen. Wat mij de bedenking doet maken, dat we ook om 9:30 hadden kunnen vertrekken, al zouden de zenuwen dan ongetwijfeld nog wat meer gespannen gestaan hebben, en zouden we in Braine-le-Comte ongetwijfeld voor de IR gekozen hebben, die immers ook achter de CR zat.

Enfin, het mag een wonder heten dat we maar 8 minuten vertraging hebben bij aankomst in het wel erg rustige Erbisœul.

 

Zo stroef en onzeker als de heenrit is verlopen, zo vlot verloopt de terugrit. Tussen het al even rustige Mévergnies-Attre en Jurbise worden we zelfs nog getrakteerd op een ritje in stel 216. Ik zal maar geen vergelijking maken tussen het zitcomfort in de roodfluwelen zetels van dit stel en het moderne comfort van een M6. De TBG is vast tevreden dat we al een biljet hebben: een "terug van Mévergnies-Attre", een van de redenen waarom we vanmorgen geen elektronisch biljet aanmaakten, want die optie is nog altijd niet beschikbaar. Ook al slikt de loketbediende als die een biljet naar Erbisœul en terug van Mévergnies-Attre moet maken. Ik maak me sterk dat dit het eerste biljet is uit de hele spoorweggeschiedenis voor een dergelijk parcours.

In Jurbise wacht ons een vlotte overstap met de IR naar de Luchthaven. In stel 546 zit behoorlijk wat volk. In Neufvilles staat een loc op een zijspoor: zij is vermoedelijk de reden waarom we toch wat vertraging oplopen, maar met 2 minuten vertraging bij aankomst in Halle zijn we best tevreden.

 

's Anderendaags lezen en horen we over het dramatische treinongeluk dat 's avonds laat in de buurt van waar wij gestapt hebben is gebeurd. De alledaagse miserie van een in het honderd gelopen spitsuur verdwijnt in het niets, bij het verlies van een TBG, op weg naar huis en het warme bed, en van een TB die zich plots met het onmogelijke geconfronteerd ziet.

 

19-11-2009 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (3)
08-11-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lembeek - Pepingen (Hacowa 98)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

We zijn ondertussen toe aan editie 98 van het Hacowa-avontuur, dat vooraan in de jaren 1980 begon. Het wordt een verkenning in eigen streek, van Lembeek tot Pepingen, dwars door de Zennevallei naar het Pajottenland, dus, zo'n 17 km. In het eerste deel (tot de Edingsesteenweg) lag de nadruk op de kleine voetwegen, die zoals overal in niet-landelijke gebieden vrij goed stand gehouden hebben, in het tweede deel moesten we het ontbreken van echte trage wegen voor lief nemen, al werden we - ook gezien het schitterend heldere herfstweer - getrakteerd op vergezichten om u tegen te zeggen.

Het gebied over de Edingsesteenweg (voor ons vandaag Hondzocht, Beert en Pepingen) werd in de jaren 1970 getroffen door een ruilverkaveling, en in die tijd betekende dat een huiveringwekkende kaalslag. In de herverkavelde landschappen was alleen nog plaats voor betonnen veldwegen en weidse akkers. Voetwegen, struiken, bomenrijen… ze moesten er allemaal aan geloven. De TWQ van de wandeling bedraagt dan ook 27 %, en dat is echt weinig voor een regio - het Pajottenland - die zo graag met zijn landelijk karakter uitpakt.

 

Vermits we in eigen streek stapten, was de verplaatsing erg eenvoudig. Om 10:25 namen we de eerste bus van lijn 156 (Halle - Lembeek), één van die lijnen die  op enkele jaren tijd een trouw en vrij omvangrijk publiek hebben opgebouwd. We zitten in ab 3026-19 (maar buiten draagt de bus een ander nummer: ab3314-19 - het zal allemaal wel logisch zijn, maar het is ooit ongetwijfeld overzichtelijker geweest). Geen ellenlange en moeilijke procedure om tegen groepstarief te reizen bij De Lijn: de Lijnkaart met reductie wordt voor 10 personen ontwaard (de rest zijn 65+ of hebben een Omnipas). Op tijd rijden is op deze rustige zondagvoormiddag geen probleem. We stappen uit bij de halte Krekelenberg.

Vanuit Pepingen (halte Kerk) kunnen we om 17:12 met lijn 153 naar Halle. Het is ab 3942 van de stelplaats Ukkel die de job klaart. Ook deze bus rijdt stipt. Opvallend is dat de cafébaas de uren van de bus kent. Meestal weten zelfs brave burgers die vlak bij een halte wonen weinig of niets van bussen, halten en uren.

 

Met 25 tevreden stappers, 2 dito cafébazen ("De Kring" in Lembeek en " 't Dravershof" in Pepingen) en ene glunderende organisator kan de dag niet meer stuk.

 

08-11-2009 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (2)
27-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moignelée - Franière (GR 412 E)
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Ze draagt het nummer 412 en is daarmee de eerste GR in België waarvan het nummer niet begint met 12 of 5. De "Sentier des Terrils" loopt van Bernissart naar Blegny, en werd - zoals altijd - keurig voorgesteld in 2 topogidsen (Ouest en Est). Wij beginnen vandaag aan het oostelijke gedeelte, in Moignelée, en willen 18 kilometer verder eindigen in Franière.

Routes die aan een bepaald concept opgehangen zijn - hier het volgen van het hele Waalse steenkoolbekken - hebben soms de neiging om al te star aan dat concept vast te willen houden: daardoor wordt de stapper soms wel eens geleid langs paden en vooral wegen die niet bepaald het summum zijn van wandelgenot. Dat is ook vandaag enigszins het geval.

De TWQ bedraagt 47 %, en dat is weinig voor een GR. Toch is het duidelijk dat de ontwerpers hun uiterste best gedaan hebben om zoveel mogelijk onverharde paadjes in hun traject te verwerken. Maar een tocht langs de gekanaliseerde Samber loopt niet echt door de ongerepte natuur en de voortdurende aanwezigheid van de industrie en het bijhorende lawaai van fabrieken en wegen is niet bepaald de ideale achtergrond voor een GR.

 

Toch kom je ook langs stukjes die er best mogen zijn: wandelen aan de voet van de terril van de oude mijn van Sainte-Eugénie door het Bois du Chesselet, een stukje Oude Samber, een prachtige weg door het Bois Roly, net voor Franière, een overweldigend vergezicht als je uit dat Bois Roly komt: het zijn evenveel verrassende punten langs deze speciale GR. De kleuren en de geuren van de herfst zorgen voor extra toetsen.

 

De verplaatsing:

Halle - Mons 3728 7:17 7:51 +5 (526)

Mons - Tamines 3829 8:00 8:48 stipt (815)

Tamines - Moignelée bus 58 9:01 9:09 zie verder

 

Franière - La Louvière-Sud 3814 14:56 15:45 +10 (815)

La Louvière-Sud - Halle 3916 16:34 17:08 +2  (813)

 

De commentaar:

 

Van Halle naar Tamines, ik zou meteen aan een verbinding via Namur of Charleroi denken, maar het kan de laatste jaren altijd net iets sneller via Mons.  Dat doen we ook vandaag, net als voor een vorige tocht naar Floreffe.

IR 3728 bestaat uit 2 ms 96; vanaf Soignies komen enkele scholieren ons en enkele medereizigers in eerste klasse vervoegen: ze willen goed uitgerust aan alweer een vermoeiende schooldag beginnen. Ik heb dan altijd de neiging om even te verifiëren of tweede klasse  echt vol zit - dat is meteen het enige voordeel van de wel erg open structuur van deze stellen. Nee dus, er blijven minstens 20 plaatsen vrij, maar natuurlijk kun je niet altijd dicht bij je vriendjes zitten. Het is een van die treinen zonder TBG, ook. We horen 2 aankondigingen en af en toe een ver fluitsignaal, maar controle komt er niet.

Vanaf Jurbise begint de trein vertraging te maken, en we staan zelfs volledig stil voor Mons. We hebben uiteindelijk 5 minuten vertraging; de smalle trappen en de drukte maken dat onze IR naar Jambes al binnen staat, maar echt in gevaar komt de aansluiting niet.

Deze IR doet het goed: tot Tamines zal hij zo goed als op tijd rijden. Controle komt er pas na Charleroi. De TBG slaagt er niet in om de afkeer voor mijn biljet, nog maar eens gekoppeld aan het rijksregisternummer, te onderdrukken. Veel meer dan wat prutsen lijkt hij niet te doen: ik zal nooit weten of het deze keer wel gelukt is, want ik krijg mijn pasje zonder veel commentaar terug.

In Charleroi-Sud staat de IC uit Brussel voor het station te wachten. Hij zal pas aan het perron tot stilstand komen, als wij vertrekken. Lang geleden was er een reglement dat stipuleerde dat een aansluiting verzekerd moest worden tussen 2 treinen die zich binnen de actieradius van een seinhuis bevonden. Vandaag kun je maar beter niet meer rekenen op dergelijke evidente aansluitingen.

 

Van de planner van de TEC weet ik dat lijn 58 naar Moignelée (een erg recente uitbreiding trouwens) vertrekt van Quai C. We hebben 13 minuten aansluitingstijd, en echt in paniek slaan we niet, als we alleen maar een Quai A en Quai B vinden. Van een plannetje is er geen sprake; de loketbediende van de NMBS weet nergens van. (Hoe is het mogelijk dat je NIKS weet van de bussen die voor je eigens station vertrekken? Enfin, hij weet alleen dat ze een beetje van overal vertrekken.) Om een verhaal van 13 minuten kort te maken: we zien de bus voor onze neus vertrekken, als we eindelijk ook Quai C en Quai D ontdekt hebben. En de bussen rijden hier dan wel om het half uur, maar we besluiten om er de kleine 2 kilometer tot Moignelée Place dan maar te voet bij te doen. Het is toch ongelooflijk dat je hier nergens een overzichtsplan krijgt: voor ons was het jaren geleden dat we nog in Tamines overgestapt waren, en de toestand is echt wel een beetje onoverzichtelijk. De bus uit Moignelée kun je trouwens zowel aan Quai C als aan Quai B nemen. Het is een chauffeur van zo'n bus die ons op het rechte pad gezet heeft, weliswaar net te laat. Ik vermoed dat het samenkomen van de TEC-Namur en de TEC-Charleroi aan de basis van het probleem ligt: voor die uitgemaakt hebben wie hier een bordje moet hangen, zijn we alweer een kleine eeuw verder.

 

In Franière is een deel van het station uitgebrand. Ik google wat, maar blijkbaar is de brand aan de aandacht van de pers ontsnapt. Zitbanken op het perron zijn er niet, alleen twee bankjes in een onfris ruikend wachthuisje. Het wachtcomfort is hier dan ook zo goed als onbestaande, al kan de luifel van het statige stationsgebouw wel voor enig soelaas zorgen. De trein rijdt met 10 minuten vertraging. Er is dan wel een geluidsinstallatie, maar die blijft zwijgen. Ook achteraf - in de trein - blijft het raden naar de oorzaak van de vertraging. Toen we eerder in het jaar uit Floreffe kwamen, had de trein ook wat vertraging: die slonk toen vrij snel tot een aanvaardbare proportie, zodat we onze aansluiting in Mons toch haalden. Vandaag is het al snel duidelijk dat er van vertraging inlopen geen sprake is. Even stijgt de vertraging zelfs zonder aanwijsbare reden tot 11 minuten, en ook de buffertijd in Charleroi helpt ons niet vooruit. We besluiten dan ook in La Louvière-Sud over te stappen: zo reduceren we onze uiteindelijke vertraging in Halle tot een half uur.

We hebben geen biljetten voor de terugreis, Franière heeft al lang geen loket meer, en ik probeer echt om de TBG er attent op te maken dat we nog een biljet willen; maar de trein (een klassiek stel en het vierledige stel van de voormiddag) is blijkbaar te lang om daar een keer door te lopen, en we komen dus in La Louvière-Sud, waar we ons alsnog in regel zullen stellen. In het vierledige stel lijkt een volledig stel gereserveerd, maar dat blijkt van de heenreis te zijn. De TBG heeft dus niet eens de moeite genomen om de stickers te verwijderen; weet hij eigenlijk wel dat dit vierledig stel ook tot zijn trein behoort?

Aan het loket krijgen we eerst tweedeklasbiljetten toegeschoven, maar dat foutje is snel hersteld. Het stationsbuffet is rookvrij en ziet er fris uit. Waarom kan hier wat niet in zoveel andere buffetten kan; vroeg of laat worden ze toch rookvrij!

In de IR 3916 krijgen we wel snel controle; dit is duidelijk een TBG die regelmatig door zijn trein loopt, ook al bestaat die uit 2 vierledige stellen. We komen in Halle aan met 2 minuten vertraging; er moet snel gereden worden tussen Braine-le-Comte en Halle om op tijd te blijven, en dat lukt niet altijd.

 

Thuis lezen en horen we dat er volgende week gestaakt wordt. Omdat er problemen zijn bij B-Cargo, zal ook het reizigersverkeer stilvallen. Anders loop je als vakbond inderdaad het risico dat te veel goederentreinen toch rijden, want dan blijven de seinhuizen functioneren. Ik begrijp alleen niet hoe sommige personeelsleden kunnen staken. Minder dan wat enkelen hier vandaag geëtaleerd hebben, kun je toch niet doen, zelfs niet als je thuis blijft? Tenzij men nu al volop bezig is met het organiseren van kaartwedstrijden, gesponsord door de NMBS en dus de belastingbetaler.

27-10-2009 om 00:00 geschreven door overweg13  


>> Reageer (3)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Blog als favoriet !

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 


Zoeken in blog


Laatste commentaren
  • Lijnen 712/714 (Etienne Tas)
        op 17 augustus 2023 Herne - Bever (Voettocht in Pajottenland)
  • OTW 4670 (Sebastiaan Van Hoof)
        op 18 juli 2023 - Lesve
  • IC's in Sinaai en Belsele (overweg13)
        op 27 december 2022 - Sinaai - Belsele (GR Waas- en Reynaertland)
  • Inhoud blog
  • 10 april 2024 - Vervifontaine
  • 8 april 2024 Pont-à-Celles
  • 29 maart 2024 - Hillegem
  • 21 maart 2024 Belsele - Nieuwkerken-Waas
  • 14 maart 2024 - Sint-Idesbald - De Panne

    Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!