Ik ben Staf De Raeymaeker
Ik ben een man en woon in Heverlee () en mijn beroep is gepensioneerd.
Ik ben geboren op 30/07/1946 en ben nu dus 78 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: groententuin, koken, digitale foto en film en reizen..
dagelijkse roddels van alles van de laatste dagen.
interessant boek lezen? Ga eens kijken op
http://www.wwaow.com/wwaow/site/bookdetail/?bookid=2935
01-12-2011
kokschool
We zijn vandaag met Leen en Hein gaan eten in de koksschool in Hasselt. Verdomme, wat is het nu kokschool of koksschool. Zelfs mijn computer weet het niet. Als ik het met één s intik in de titel geeft hij geen foutmelding, maar als dit doe in de tekst, moet ik verbeteren. Tik ik op Google, kokschool in is er geen enkel probleem. Kaat zal het me wel weten te vertellen. Het zijn daar echt jonge leerlingen die je moeten ontvangen, die het eten en de drank moeten opdienen en ondertussen door ondervinding moeten leren hoe alles moet volgens de regeltjes. Het eten was lekker, maar een beetje te veel. (mijn normen) Een toffe middag en namiddag.
De laatst tijd snoep ik niet of bijna niet. Toch kon ik me vandaag niet houden toen ik bij het winkelen plots een zak Engels drop zag liggen. Het is niet iedereen zijn meug, maar ik vind dat echt lekker. Nu moet ik het bekopen natuurlijk want mijn maag blijft opspelen. Te veel van gegeten zeker?
Ieder zijn dialect. Ikzelf versta bijna alle woorden in eender welke Vlaamse gewest taal. Toch zijn er dingen die me ontgaan. Moest ik hier een zin in het Leuvens neerpennen, kan bijna niemand die lezen. Eigenlijk vind ik het spijtig dat dat dialect aan het verloren gaan is. Er zijn zo veel uitspraken en gezegden die veel meer inhoud hebben in hun eigen streektaal dan in het abn. Zo kunnen we ook nog eens lachen met mensen van andere provincies natuurlijk. Zoals de Limburgers die zingen. Een pak moppen over. Maar ook over de g en de h in West Vlaanderen bv. Zoals Gods G(h)ulp staat altijd voor u open. Of de g(h)eilige maagd. Zo ken ik er nog een aantal. Och ja, wat zeggen ze misschien wel niet over mijn dialect. Toch blijf ik een voorstander.
Gisteren met Kaat en Lies gaan lunchen in de Notre Dame in Leuven. Het is Kaat haar lievelingsrestaurant. Jaren geleden (ondertussen zo een 14 a 15 jaar denk ik) deden we elke zaterdag boodschappen in Leuven en dan gingen we daar 's middags een hap eten. Ikzelf ben daar sindsdien niet meer zo veel geweest. Hoe goed kan een uitbater zijn? Toen ik deze middag binnenkwam en aan het rondkijken was (want het is een enorm grote zaak) , waar dochterlief ergens zou zitten, wist de eigenares me onmiddellijk te zeggen aan welke tafel ik verwacht werd. Niet te geloven dat je iemand na zo veel jaren nog kent. Een goeie zakenvrouw zou ik zo zeggen.
Weer veel te laat aan mijn computer, maar ach ja. Een tijd geleden schreef ik over een eigenaardig kasteel dat we in Spanje gezien hadden. Mijn broer was vandaag op bezoek en vertelde me dat er korter bij ook zo iets speciaals te zien was. Ga eens kijken naar "le facteur cheval". Ook de moeite
Ik zit hier weer een gat in de nacht. Pilletje nemen en straks terug proberen om de slaap te vatten. Buiten echt stormweer. Dan denk ik natuurlijk terug aan onze laatste vakantie. Genieten in het zonnetje. Hierbij een foto genomen van op ons balkon daar.
We waren gisteren bij onze vrienden Rudi en Chantal, in Boom. Altijd welkom en altijd een warm onthaal. Toffe mensen. Och ja, ze lezen dat nu straks wel, maar ze zullen er zeker geen dikke nek van krijgen. Ze zijn wie ze zijn. We proberen mekaar toch een aantal keer per jaar te zien. We leerden mekaar kennen op een reis naar Sardinië, ondertussen al jaaaaren geleden. Sindsdien vrienden voor het leven.
Gisteren had ik naar Agnes en de kinderen een mailtje gestuurd om te zeggen dat ik videe gemaakt had. Onmiddellijk een resem aan reacties omdat dit de specialiteit was van schoonmoeder. Daar heb ik dat destijds leren eten en kennen. Mens wat een lekkernij. Toch verdenk ik er een aantal restaurants van, om dit gewoon in dozen of welke vorm dan ook, aan te kopen, gewoon op te warmen en zo te serveren. Nooit zal ik dit in een bistro of een zogezegd restaurant bestellen. Het is te duur voor wat je krijgt en nooit zo lekker dan thuis gemaakt. Er bestaan zo veel recepten, maar de eenvoudige Vlaamse wijze, is nog altijd de allerbeste. Ik ga je mijn recept niet uitleggen, maar ik kan je wel zeggen dat de voornaamste smaakmaker de jus van de soep is.
Net nog eens door de meer dan 20.000 foto's gegaan om toch te proberen een en ander te ordenen. Ik zie hier bolle buiken van een zwangerschap van een van de dochters en nu is de oudste kleindochter ondertussen al 14. Onvoorstelbaar! Joost schreef enkele dagen geleden nog dat Helena gaan lunchen was met een vriendin. Het gaat me allemaal een beetje te snel. Hoe ouder je bent, hoe rapper de dagen passeren.
Wij eten zeer graag rode kool met spek. Ik weet het, dat spek er bij is niet zo gezond, maar wij kopen dat altijd zeer mager, al hoor ik op de markt bij de slager, door sommigen, speciaal vragen naar goed vet spek. Ikzelf ben het nooit gewoon geweest thuis, maar ik hoor verhalen van 's anderendaags het vet dat in de pan over blijft op de boterham smeren en zo. Ik bracht een rode kool mee van minstens 4 kg. Ik heb ze net klaar gemaakt en dat wil dus zeggen dat mijn vingers de volgende dagen blauw gekleurd zullen zijn. Vroeger sneed ik de kolen door de broodsnijmachine, maar die heb ik nu niet meer. Alles is dus met het mes te doen. Ajuin aanstoven, kool er bij en dan appels. (ik gebruik het liefst boscoop al zijn die niet meer wat ze vroeger waren) Nadien doe ik daar suiker en azijn bij, samen met laurier. En dan alleen nog afkruiden met peper en zout. Een lekkernij.
Onze vriend Tom was vandaag op bezoek. Enkele weken geleden ging ik samen met Joost een hammetje eten in Leuven. Tom lust dat ook en dus gingen we vandaag samen naar "de wiering" in Leuven om eens te proeven van die lekkernij. Een schitterend mosterdsausje en knapperige frietjes daar bij en alles was perfect. Nog wat groenten om het geheel wat op te fleuren, een plezant interieur en een goeie bediening. Tof gezelschap. (eigenlijk had ik dat op de eerste plaats moeten zetten) Kan het dan nog stuk? We hebben echt genoten. Nadien nog een koffie gedronken en thuis nog wat bij gepraat. Tof, echt tof.
Mijn kleindochter Helena, stuurde me een foto door die ik nog nooit gezien had. Echt mooi. Ik was er door aangedaan. Echt ontroerd. Ze zal toen misschien enkele maanden oud geweest zijn. Ondertussen is ze 14! Dit heeft me nu echt plezier gedaan.
Na de middag had ik een goesting in iets zoets. Niks speciaals meer in huis, dus trok ik naar de bakker hier in de buurt. Was dat even verschieten. Ik kocht twee roomsoezen en twee koeken. Prijs? 6,80. Even naar adem happen. Dit is me heel even te veel. Als dan de soezen nog even goed zouden geweest zijn als diegenen die ik me herinner van jaren geleden! Niet slecht, maar onvergelijkbaar. Weer een doodzonde?
Net bij tante geweest. Je weet, ik zorg voor haar paperassen en dus moet ik regelmatig eens bij haar langs gaan. Ze woont nu iets meer dan een jaar op een serviceflat en ze is enorm goed bezig. Het is een sociaal type en ze kent ondertussen een pak mensen in het gebouw. In het buitengaan kwam ik de verantwoordelijke van het OCMW tegen en die bevestigde wat ik allang wist. Alle angsten die ze had in dat veel te grote huis waar ze woonde, zijn verdwenen. Er is nu alle mogelijke hulp en er is een sociale controle. Prachtige instelling.
Ik begrijp niks over bepaalde rentetarieven die door een land moeten betaald worden. Alles wordt vergeleken met de te betalen rente van Duitsland. Wie doet dit en wie is verantwoordelijk om die tarieven te bepalen? Waarom gaat die nu in België plots stijgen? Wie of welke instelling bepaalde nu die rentevoet? Ik mis een aantal dingen, maar kan iemand me een kleine verklaring geven?
Wat is er tegenwoordig allemaal niet mogelijk. Straks op tv gezien dat er hier aan de universiteit een nieuwe vis gekweekt is met andere eigenschappen dan het oorspronkelijke exemplaar, zonder genetisch in te grijpen. Binnen 1 a 2 jaar komt die op de markt. Hij zou alleen in grote watercontainers gekweekt worden en zelfs al zou die in de vrije natuur terecht komen, zou die geen schade aanrichten. Is dit allemaal wel gezond? Ach ja, we eten wel meer dingen die schadelijk zijn zeker.
Gisteren was dus een baaldag. Na een feest, waar heel wat gegeten en gedronken wordt, heb ik de dag nadien geen enkele zin om iets te doen. Ik kan er niet meer tegen. Ik herinner me, toen ik een aantal jaren jonger was, dat we thuis nog aan het na babbelen waren na een avond uit, dat de kinderen al opstonden. Dan maakten we gewoon een tas koffie, we aten een boterham en we deden gewoon voort. Ik zou het nu absoluut niet meer kunnen.
Het was een enorm gezellig feest vandaag voor de 35ste huwelijksverjaardag van Jean-Marie en Jeanine. Echt geslaagd op alle gebied. Behalve.... Ik haat dus polonaise en kusjesdansen. Dat zijn de ogenblikken dat ik plotseling een hevige drang krijg om te gaan plassen. (zogezegd) Van het ogenblik dat ze de muziek opzetten, ben ik weg. Bij de genodigden was er nog zo iemand en die vertelde dat hij pijn aan zijn knie had en plots had ik dat ook, maar aan mijn twee knieën. Het trok zo helemaal naar beneden tot in het toppeke van mijn tenen. Dit hebben we samen toch de ganse avond kunnen volhouden. Ik kan er echt niet aan doen maar dat opgeklopte en verplichte om je zogezegd te amuseren, stoot me gewoon tegen de borst. Sommigen zullen hier anders over denken, maar het is absoluut niks voor mij.
Binnen een half uur vertrekken we naar een huwelijksverjaardag. Lang geleden dat ik nog een driedelig pak aan had met stropdas zelfs. Ik weet absoluut niet of het nodig is, maar ik heb mijn trouwkostuum aan gedaan om er een beetje deftig uit te zien. Nu kan het zijn dat ik daar uit de toon val, maar ik trek het me niet aan. Vrouw lief heeft haar mooiste juwelen uit de safe gehaald. Ik weet niet of het een chique partij gaat worden, maar plezant zal het wel zijn. In ieder geval zijn het toffe mensen en ik zal weer een pak mensen leren kennen. (interessant of niet)
Ik had met Joost afgesproken om in Leuven iets te gaan eten en wat bij te babbelen. Geen parkeerplaats in de buurt van waar ik iets wilde gaan nuttigen, maar geen probleem , er is genoeg te vinden in de stad. We kwamen in "de wiering" terecht. Als ik daar kom, gaat mijn keuze bijna altijd naar een hammetje met mosterdsaus. Dat "tje" zou ik er moeten van aflaten, want het was weer een flink uit de kluiten gewassen stuk ham. Joost nam er een foto van.