Inhoud blog
Zoeken in blog
Categorieën
E-mail mij
Beoordeel dit blog
Inhoud blog
Wie Weet
bloggen om te leren
26-02-2011
nieuwsgierig h�Blinde vink
B    l i
B     b    B     b    12 i 6
Blinde vink
Blinde vink (Vlaams : vogel zonder kop) is een Nederlands en Vlaams gerecht, gemaakt van gekruid gehakt omwikkeld met een dun lapje vlees (bijvoorbeeld kalfsvlees of hamlap).
Een bijzondere vorm van de blinde vink is de slavink waarbij het gehakt met spek wordt omwikkeld.

De blinde vink wordt gebraden en in het algemeen gegeten in een avondmaaltijd met aardappelen en groente, waarbij (een deel van) het vet waarin het vlees gebraden is over de aardappelen gegoten wordt.

De blinde vink is een van de eerste door de Nederlandse slagers voorbereide combinatieproducten met vlees en nog altijd zeer populair.


blinde vink
Bron :  - Wikipedia    CC 3.0
            - internet

26-02-2011 om 08:05 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:eten & drinken
(8)
nieuwsgierig h�verjaardagen 26 februari 2011
57    Verjaardag    VANDAAG     26 februari 2011
voor (volledige) biografie klik op de foto
    308
Kees Brusse, Nederlands acteur, filmregisseur en scenarioschrijver
    86 jaar (°1925)
Fats Domino, Amerikaans rock-'n-roll-zanger
    83 jaar (°1928)
Jan Jansen, Nederlands wielrenner
    66 jaar (°1945)
Sandie Shaw, Engels zangeres
    64 jaar (°1947)
Officiële website van Sandie Shaw
Sébastien Loeb, Frans rallyrijder
    37 jaar (°1974)
Officiële website van Sébastien Loeb
Li Na, Chinese tennisspeelster
    29 jaar (°1982)

26-02-2011 om 00:11 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:verjaardagen
(2)
25-02-2011
nieuwsgierig h�Blinde bij
B    l i
B     b    B     b    12 i 5
Blinde bij
De blinde bij (Eristalis tenax) is een tweevleugelig insect uit de familie van de zweefvliegen (Syrphidae)

Alles aan de Nederlandse naam blinde bij is onjuist: dit insect is ondanks de naam geen bij maar een zweefvlieg en is al helemaal niet blind.

De naam komt waarschijnlijk voort uit het feit dat deze soort wel erg op een bij lijkt maar niet kan steken.
Daarnaast heeft de blinde bij rijen haren op zijn ogen wat mogelijk tot de gedachte leidde dat hij blind was.
Ook veel andere onschuldige zweefvliegen lijken net als de blinde bij op minder onschuldige soorten zoals wespen, hommels en bijen.

Deze gelijkenis wordt mimicry genoemd.
Hierdoor aarzelen predatoren soms om aan te vallen, uit angst een steek op te lopen.


Engels : drone fly
Duits : Mistbiene, Schlammbiene, Scheinbienen-Keilfleckschwebfliege
Frans : éristale gluante, éristale tenace


blinde bij
auteur : Michael Becker    CC 3.0
Het lichaam is bruin met smalle gele dwarsstrepen.
De blinde bij heeft een vrij dicht behaarde kop en borststuk, en een lichter behaard achterlijf.
Vlak onder het borststuk zitten links en rechts geeloranje, driehoekige vlekken die bij het mannetje het best te zien zijn.

Er zijn zelfs twee genetisch verschillende kleurvarianten: een donkere variant waarbij de vrouwtjes bijna helemaal zwart zijn en de mannetjes alleen geel op het tweede (het eerste grote) tergiet (segment) hebben; en een lichte variant waarbij de vrouwtjes veel geel op het tweede tergiet hebben en de mannetjes ook geel op het derde tergiet hebben.
De grootte van deze gele vlekken en de intensiteit van het geel wordt ook nog beïnvloed door de temperatuur gedurende de larvale ontwikkeling.


parende blinde bijen
auteur : Aiwok    CC 3.0
De blinde bij heeft ongeveer dezelfde vorm en kleur als de honingbij (Apis mellifera).
Om de gelijkenis nog te versterken, maakt deze soort ook een zoemend geluid tijdens het vliegen en als men hem vast pakt, terwijl veel andere zweefvliegen bijna niet te horen zijn.

Het verschil is vooral te zien in de vlucht: bijen maken een vrij vloeiende beweging, terwijl de blinde bij van positie naar positie kan schieten en regelmatig stil blijft hangen in de lucht.
Ook de ogen zijn typisch vlieg-achtig, en de blinde bij mist zowel de kleine voelsprieten als de stuifmeelzakjes die een bij wel heeft.

Opvallend is dat de blinde bij ook zijn pootjes laat hangen, net als de honingbij en dat het achterste paar poten verbreed is om op de stuifmeelzakjes te lijken.
Tenslotte heeft een 'echte' bij twee paar vleugels in plaats van twee, maar dat is vaak zeer moeilijk te zien.
Het is duidelijker te zien dat de blinde bij zijn vleugels bij zit (bv op een bloem) vlak boven zijn lichaam hangt terwijl de honingbij de vleugels meer samenvouwt en omhoog heeft staan.

Mannetjes en vrouwtjes zijn bij alle leden van het geslacht Eristalis makkelijk te herkennen.
Bij de mannetjes raken de ogen elkaar boven op de kop terwijl er bij de vrouwtjes een aanzienlijke afstand tussen zit waar men ook de ocelli (enkelvoudige ogen) kan vinden.


'rattenstaartlarve' van de blinde bij
auteur : LoKiLeCh    CC 3.0
Het bijzondere van de blinde bij is de ontwikkeling van de in het water levende larve.
Veel aquatische insectenlarven kunnen slecht tegen zuurstofloze omgevingen en vervuiling, maar de larve van de blinde bij vindt er zijn ideale leefomgeving.
De ongeveer 2 centimeter lange larve is made-achtig en leeft op de bodem van ondiepe en stilstaande, vervuilde wateren en ademhaalt door een telescopisch uitschuifbare buis, waaraan de naam rattenstaartlarve te danken is.

De adembuis bestaat uit drie delen en is in ingeschoven toestand ongeveer drie centimeter lang.
Uitgeklapt kan de buis tot 15 cm lang worden.
Hierdoor kunnen ze in vrijwel zuurstofloos water leven.
Het voedsel bestaat uit rottend organisch materiaal, in het water opgeloste stoffen en plankton.

De larve leeft in de modder en kruipt in het voorjaar op het droge, waar de verpopping plaatsvindt.
De volwassen vlieg is te zien van juni tot november en leeft zoals vrijwel alle zweefvliegen van bloemennectar.
De blinde bij is de laatste zweefvlieg die men kan vinden op bloeiende klimop.
De vrouwtjes overwinteren in holle bomen en ook wel in huizen.

Het komt voor dat er in groten getale rattenstaartlarven in gierkelders leven.
Deze komen dan ook massaal uit de gier om te verpoppen zodat "de hele muur beweegt".
Bron :  - Wikipedia    CC 3.0
            - internet

25-02-2011 om 08:25 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:insecten
(11)
nieuwsgierig h�verjaardagen 2 februari 2011
56    Verjaardag    VANDAAG     25 februari 2011
voor (volledige) biografie klik op de foto
    309
Maria Goos, Nederlands schrijfster
    55 jaar (°1956)
Officiële website van Maria Goos
Martine Prenen, Vlaams actrice en presentatrice
    47 jaar (°1964)
Officiële website van Martine Prenen
Normann Stadler, Duits triatleet
    38 jaar (°1973)
Heinrich Haussler, Duits wielrenner
    27 jaar (°1984)
Officiële website van Heinrich Haussler
Hannelore Desmet, Belgisch atlete
    22 jaar (°1989)

25-02-2011 om 00:24 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:verjaardagen
(1)
24-02-2011
nieuwsgierig h�Blinddruk
B    l i
B     b    B     b    12 i 4
Blinddruk
Blinddruk, preegdruk of droogstempelen is een druktechniek waarbij geen inkt wordt gebruikt.

Een blinddruk wordt gemaakt met een blinddruktang, ook wel blinddrukstempel, preegstempel, reliëfstempel, diepdrukstempel of droogstempel genoemd.
Voor grotere oplagen kan ook een aangepaste drukpers worden gebruikt.


Engels : Embossing
Duits : Hohlprägen
Frans : Embossage


blinddrukpers
Door op (of in) de drukplaat een reliëf aan te brengen en deze daarna te drukken, ontstaat in het papier eveneens een reliëf.
Door de schaduwwerking is de afbeelding te zien.

Een eenmaal aangebrachte door middel van blinddruk aangebracht droogstempel is niet of nauwelijks onzichtbaar te verwijderen.

De techniek leent zich bijzonder goed voor producten, waar een chique uitstraling vanuit moet gaan.
Ook wordt namaak bemoeilijkt.


blinddruk toegepast op een postzegel
auteur : NobbiP    CC 3.0
Blinddruk is vooral populair in de wereld van relatiegeschenken.
Daar wordt blinddruk vooral gebruikt om logo’s in lederen artikelen te drukken.
Maar ook op kunstleer en PU materiaal kan men blinddruk toepassen.
Zo wordt blinddruk gebruikt op schrijfmappen, sleuteltasjes, cd-etuis, visitekaart-etuis e.d.

Braille wordt ook als blinddruk gemaakt.


kunstwerken in blinddruk
werk van Carolien Duijzer    CC 3.0
Een variant op de blindpreeg is de preegdruk, waarbij een of beide zijden van een inktlaag voorzien wordt.

Deze techniek wordt onder andere veel gebruikt bij bankbiljettenproductie.
Bron :  - Wikipedia    CC 3.0
            - internet

24-02-2011 om 07:31 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:varia
(1)
nieuwsgierig h�verjaardagen 24 februari 2011
55    Verjaardag    VANDAAG     24 februari 2011
voor (volledige) biografie klik op de foto
    310
Luc Verbeke, Vlaams schrijver
    87 jaar (°1924)
Seniorennetblog van Luc Verbeke
Phil Knight, Amerikaans oprichter van sportkledingfabrikant Nike
    73 jaar (°1938)
Steve Jobs, Amerikaans computerpionier
     °1955 - †5 okt 2011
Alain Prost, Frans autocoureur
     56 jaar (°1955)
Plastic Bertrand, Belgische zanger
pseudoniem voor Roger Jouret
    53 jaar (°1958)
Officiële website van Plastic Bertrand
Billy Zane, Amerikaans acteur
    45 jaar (°1966)
Lleyton Hewitt, Australisch tennisser
    30 jaar (°1981)

24-02-2011 om 00:00 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:verjaardagen
(2)
23-02-2011
nieuwsgierig h�Blimp
B    l e
B     b    B     b    12 i 3
Blimp
Een blimp is een slap luchtschip. In tegenstelling tot de (stijve) zeppelin heeft een blimp geen skelet.
De vorm van een blimp ontstaat door overdruk van het gas waarmee hij is gevuld (meestal helium).

Naast dit slappe type bestaat er ook een halfstijf type, dat geen volledig skelet heeft, maar wel een verstevigde kiel over een groot deel van de onderzijde van de ballon, waaraan de gondel is bevestigd.


Engels : blimp, non-rigid airship
Duits : Prallluftschiffe
Frans : ballon dirigeable


Blimp
auteur : Derek Jensen    
De term blimp komt waarschijnlijk van Lt. A.D. Conningham van de Britse Royal Navy in 1915.

Er bestaat een vaak terugkerend – maar vals – verhaal over de afkomst van de naam.
Het zou afkomstig zijn geweest van de Amerikaanse luchtmacht die twee types luchtschepen had, de A-rigid and B-limp.

De blimp zou van dit laatste militaire type zijn afgeleid.


aandrijfproppelers van een blimp
auteur : Hadhuey    CC 3.0
De grootste fabrikant tot op heden is Goodyear.

"Stijve" luchtschepen worden over het algemeen zeppelin genoemd, doch enkel luchtschepen van de firma Luftschiffbau Zeppelin of met Zeppelin Luchtschiptechniek mogen deze naam dragen.

De blimp wordt meestal gebruikt voor promotiedoeleinden en reklame campagnes.


blimp aan de grond
auteur : Mpdus    CC 3.0
De aandrijfproppelers bevinden zich meestal onder- of achteraan de gondel en hebben een beperkte richtingcontrole.

De blimp is een vrij-vliegend luchtschip maar worden dikwijls verward met een kabelballon die vast is verankerd aan de grond.

Ook niet te verwarren met een hete luchtballon of een heliumballon welke aangewezen zijn op windkracht en windrichting.
Bron :  - Wikipedia    CC 3.0
            - internet

23-02-2011 om 10:11 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
Categorie:voertuigen
(1)
nieuwsgierig h�verjaardagen 23 februari 2011
54    Verjaardag    VANDAAG     23 februari 2011
voor (volledige) biografie klik op de foto
    311
Jef Geeraerts, Vlaams schrijver van misdaadromans
    81 jaar (°1930)
Peter Fonda, Amerikaans acteur en regisseur
    71 jaar (°1940)
Joop van den Ende, Nederlands televisie- en musicalproducent
    69 jaar (°1942)
Ludo Dielis, Belgisch biljarter
    66 jaar (°1945)
Officiële website van Ludo Dielis
Lucas Van den Eynde, Vlaams acteur
    52 jaar (°1959)

23-02-2011 om 00:06 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:verjaardagen
(1)
22-02-2011
nieuwsgierig h�Blimbing
B    l e
B     b    B     b    12 i 2
Blimbing
De blimbing (Averrhoa bilimbi) wordt ook wel blimbing asem of zure blimbing genoemd ter onderscheid van de blimbing manis, de zoete blimbing of carambola (Averrhoa carambola).

Het exacte oorsprongsgebied van de blimbing is onbekend, mogelijk komt de soort van oorsprong van de Molukken.

Tegenwoordig wordt de soort wereldwijd in tropische gebieden gekweekt, onder andere in Indonesië en de Filipijnen, Singapore, India, Zanzibar, Queensland, Jamaica, Cuba, Puerto Rico, Trinidad, de laaglanden van Centraal-Amerika, Venezuela, Colombia, Ecuador, Suriname, Guyana, Brazilië en het noorden van Argentinië.
Ook komt de soort voor op meerdere eilanden in de Grote Oceaan.


Engels : bilimbi, cucumber tree, tree sorrel
Duits : Gurkenbaum
Frans : bilimbi, arbre à cornichons


Blimbing
Het is een 5-10 m hoge, groenblijvende boom met een korte stam en steil oplopende takken.
De bladstelen zijn tot 5 cm lang.

De bladeren lijken op die van de grosella (Phyllantus acidus) en zitten geclusterd aan de uiteinden van de takken.
Ze zijn afwisselend geplaatst, 30-60 cm lang, oneven geveerd en bestaan uit 11 tot 37 deelblaadjes.
De deelblaadjes zijn afwisselend geplaatst of bijna tegenoverstaand, lancetvormig, gaafrandig, lang toegespitst, afgerond aan de basis en 2-12 x 1,2-3,5 cm groot.
Aan de bovenzijde zijn ze donkergroen, glad en dof en aan de onderzijde zijn ze bleekgroen en donzig behaard.


rijpe vrucht van de blimbing
auteur : hariadhi    CC 3.0
De bloemen zijn klein, geurig, geelachtig groen of paarsachtig, bestaan uit vijf kroonblaadjes en groeien in 20 cm lange, harige pluimen die direct uit de stam en de dikkere takken ontspringen (cauliflorie).
De vruchten zijn elliptische tot bijna cilindrische, stomp vijfkantige, 4-10 cm lange bessen.

Tijdens de rijping verkleuren de vruchten van heldergroen tot geelachtig groen of (crème)wit.
De schil is glanzend, dun en zacht. Het vruchtvlees is groen, geleiachtig, sappig en zeer zuur door het hoge gehalte aan oxaalzuur.
De vruchten bevatten tot 10 afgeplatte, circa 8 mm lange, gladde, bruinige zaden.


blimbing vruchten
Over het algemeen worden de vruchten niet rauw gegeten, maar verwerkt in andere gerechten.
Ze worden met suiker gekookt, gekonfijt of tot chutney, jam of siroop verwerkt.
Ook worden de vruchten aan rijst- en visgerechten toegevoegd.

De blimbing wordt in Nederland voornamelijk verkocht door Surinaamse Nederlanders.

Zij verkopen de vruchten doorgaans onder de naam birambi, wat echter ook de naam is die door hen wordt gegeven aan de grosella.
Bron :  - Wikipedia    CC 3.0
            - internet

22-02-2011 om 12:30 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:eten & drinken
(0)
nieuwsgierig h�verjaardagen 22 februari 2011
53    Verjaardag    VANDAAG     22 februari 2011
voor (volledige) biografie klik op de foto
    312
Karl Otto Götz, Duits kunstschilder
    97 jaar (°1914)
Niki Lauda, Oostenrijks autocoureur
    62 jaar (°1949)
Lenny Kuhr, Nederlands zangeres
    61 jaar (°1950)
Marc Wilmots, Belgisch ex-voetballer, assistent Rode Duivels
    42 jaar (°1969)
James Blunt, Brits zanger
    37 jaar (°1974)
Officiële website van James Blunt
Drew Barrymore, Amerikaans actrice
    36 jaar (°1975)
Officiële website van Drew Barrymore
Jonathan Borlée, Belgisch atleet
    29 jaar (°1982)
Kevin Borlée, Belgisch atleet
    29 jaar (°1982)

22-02-2011 om 00:10 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:verjaardagen
(1)
21-02-2011
nieuwsgierig h�Blikvanger
B    l i
B     b    B     b    12 i
Blikvanger
Een blikvanger is een type afvalbak dat men tegenkomt in de openbare ruimte, veelal naast fietspaden, om zwerfafval te voorkomen.



Blikvanger
Door het ontwerp van deze afvalbak kan een fietser zijn of haar afval erin kwijt zonder snelheid te hoeven minderen.
De ervaring leerde dat afval steeds vaker rondom een afvalbak lag in plaats van erin.

Onderzoek wees uit dat men het prettiger vond om niet extra van de fiets af te hoeven stappen om het afval in de bak te deponeren.


Blikvanger
De naam blikvanger werd toegekend omdat vooral blikjes frisdrank geschikt zijn om in deze afvalbak te belanden.
Bron :  - Wikipedia    CC 3.0
            - internet

21-02-2011 om 08:06 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:varia
(3)
nieuwsgierig h�verjaardagen 21 februari 2011
52    Verjaardag    VANDAAG     21 februari 2011
voor (volledige) biografie klik op de foto
    313
Odilon Mortier, Vlaams acteur
    (°1931) - (†12 aug 2012)
Jo De Meyere, Vlaams acteur
    72 jaar (°1939)
Siegfried Bracke, Vlaams journalist, presentator en politicus
    58 jaar (°1953)
website van Siegfried Bracke
Stijn Coninx, Vlaams filmregisseur
    54 jaar (°1957)
Arijan van Bavel (Adje), Nederlands acteur en zanger
    32 jaar (°1979)

21-02-2011 om 00:00 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:verjaardagen
(0)
20-02-2011
nieuwsgierig h�Bleu du Vercors-Sassenage
B    l e
B     b    B     b    12 e 27
Bleu du Vercors-Sassenage
De Bleu du Vercors-Sassenage is een Franse kaas van het massief van de Vercors, in de regio Rhône-Alpes.

De kaas werd initieel ontwikkeld door monniken, maar verspreidde zich al snel naar de boerderijen in het gebied.
Al in de 14e eeuw werd er een kaas gemaakt onder de naam Fromage de Sassenage.

De kaas is heeft een natuurlijke korst met een lichte witte schimmel, eventueel met rode marmering.
De kaasmassa is zacht en glad.
Voor een blauwe kaas is de smaak zacht te noemen.




Bleu du Vercors-Sassenage
De naam is bepaald door het feit dat het gebied van de Vercors toebehoorde aan de seigneur de Sassenage, Sassenage was een kasteel bij de belangrijkste toegang tot het gebied.

De boeren betaalden hun belastingen aan de heren in de vorm van deze kaas.
In 1338 werd door baron Albert de Sassenage bepaald dat de boeren hun kaas ook vrijelijk buiten het gebied mochten verkopen.
De kaas wordt dan ook in meerdere documenten van het Franse hof en de Franse adel vermeld.


Bleu du Vercors-Sassenage
De bereidingswijze is oud, door de geïsoleerde ligging van de boerderijen in het gebied zijn de tradities bewaard gebleven.
De melk van de vorige avond wordt gekookt, licht afgeroomd, waarna deze bij de verse melk van de ochtend gevoegd wordt.
Na de stremming wordt de wrongel in de vormen gedaan.

Eenmaal uit de vorm wordt de kaas gezouten.
Daarna volgt een rijpingsproces van twee maanden, waarin de kaas ook meerdere malen gekeerd wordt.


Bleu du Vercors-Sassenage
De kaas heeft het AOC-keurmerk, maar pas sinds 1998.
Het gebied waar de kaas geproduceerd kan worden is beperkt tot een 27-tal gemeenten binnen een regionaal natuurpark in de Drôme en de Isère.
De boerderijen die het betreft (zo’n 165) zijn over het algemeen klein (20 koeien).
Op dit moment is de vrij kleine productie (die ook nauwelijks kan groeien door de AOC eisen) de belangrijkste beperkende factor voor het bekender worden van de kaas.

80% van de afzet van de kaas vindt plaats in de regio, inclusief de grotere plaatsen daar (Grenoble, Valence, Lyon).

Maar 16 producenten zijn er van de kaas, waarvan 14 boerenbedrijven zijn.
Het produceren van de kaas in kaasfabriekjes kent ook nog maar een zeer korte geschiedenis.
Bron :  - Wikipedia    CC 3.0
            - internet

20-02-2011 om 06:37 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:eten & drinken
(3)
nieuwsgierig h�verjaardagen 20 februari 2011
51    Verjaardag    VANDAAG     20 februari 2011
voor (volledige) biografie klik op de foto
    314
Sidney Poitier, Amerikaanse acteur
    84 jaar (°1927)
André van Duin, Nederlandse komiek, zanger en acteur
    64 jaar (°1947)
Peter van Dam, Vlaamse radio-dj
pseudoniem voor Peter Nijdens
    59 jaar (°1952)
Rihanna, Barbadiaanse zangeres
    23 jaar (°1988)
Officiële fansite van Rihanna

20-02-2011 om 00:10 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:verjaardagen
(0)
19-02-2011
nieuwsgierig h�Bleu des Causses
Bleu des Causses
B    l e
B     b    B     b    12 e 26
Bleu des Causses
De Bleu des Causses is een Franse kaas, afkomstig uit de departementen Lozère, Aveyron en Lot.

Sinds 1953 heeft de Bleu des Causses zijn eigen AOC-keurmerk, wel een keur die veel minder strikt omschreven is dan die van de Roquefort.




Bleu des Causses
Het ontstaan van de Bleu des Causses is wat minder poëtisch dan dat van andere kazen.
Tot 1925 worden in dit gebied allerlei blauwe kazen geproduceerd die allemaal onder de naam Roquefort verkocht worden.

Allerlei rechtszaken hebben gediend om de namaak door de “caves bâtardes” te bestrijden.

Met de bescherming van de naam Roquefort, met de strikte omschrijving van de AOC kenmerken in de wet- en regelgeving wordt de namaak onmogelijk.
Een andere kaas moet gemaakt worden, die dan de Bleu d’Aveyron gedoopt wordt.
Niet meer op basis van de dure schapenmelk, maar op basis van de veel goedkopere koemelk.
De Bleu d’Aveyron is de voorloper van de Bleu des Causses.


Bleu des Causses
Van origine werd de Bleu des Causses van rauwe melk gemaakt, maar tegenwoordig wordt de volle koemelk eerst tot 68°C verwarmd (ter bestrijding van listerine).

Vervolgens wordt de melk gestremd en wordt de wrongel gesneden.
De schimmel voor de blauwe aderen, de penicillium roqueforti, wordt met de wrongel vermengd en het geheel wordt in vormen gedaan.
De vormen hebben gaten, waardoor de wei nog verder weg kan lopen.


het zouten van de kaas (salage)
De kaas wordt gezouten, geborsteld en gespoeld, vervolgens worden met naalden gaatjes in de kaas geprikt om de schimmel zich goed te kunnen laten ontwikkelen.
Het rijpingsproces in koele ruimtes duurt 3 tot 6 maanden (minimaal 70 dagen).

Het rijpen vindt plaats in de op het noorden uitkijkende natuurlijke grotten bij de Gorges du Tarn.

De ventilatie van de grotten vindt plaats via de “fleurines”, natuurlijke kanalen in de kalkgrotten, deze wijze van werken draagt bij aan de specifieke smaak van de Bleu des Causses.
Bron :  - Wikipedia    CC 3.0
            - internet

19-02-2011 om 14:54 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:eten & drinken
(1)
nieuwsgierig h�Blue de Gex
B    l e
B     b    B     b    12 e 25
Bleu de Gex
De Bleu de Gex is een Franse kaas, geproduceerd in de Haut Jura, in de departementen Jura en Ain.
De kaas wordt ook wel de Bleu de Septmoncel of de Bleu du Haut-Jura genoemd.




Bleu de Gex
auteur : Myrabella    CC 3.0
Volgens de overlevering is de Bleu de Gex rond 1350 de favoriete kaas van Charles Quint, de toenmalige heer van de regio.
De productie van de kaas gaat in elk geval terug tot de 13e eeuw, naar de introductie van kaasmaaktechnieken door de monniken van de abdij van Saint Claude in de Jura.

De kaas wordt gemaakt van de melk van de koeien die in de hoge weiden van de Jura lopen.
De grote diversiteit van de kruiden daar geeft de melk en dus ook de kaas een typisch eigen smaak.


Bleu de Gex
Na het verzamelen van de melk wordt het stremsel toegevoegd en wordt de melk verwarmd tot 27°C.
Dan wordt ook de penicilium glaucum voor de blauwe aders toegevoegd.
Na 2 uur stremmen wordt de wrongel gesneden tot stukjes ter grootte van een erwt.
De wrongel wordt afgegoten in de vormen.
Het afgieten wordt versneld door het regelmatig keren van de vormen.

Het zouten vindt droog plaats gedurende 4-6 dagen.
De kaas wordt dan in een ruimte bij 25°C behandeld.
Tijdens de rijping van 1-3 maanden wordt de kaas eenmaal per twee dagen gekeerd en wordt de kaas "geprikt" om de blauwschimmel van zuurstof te voorzien.

Rijping vindt plaats in een kelder bij een temperatuur van 12°C en een vochtigheidsgraad van 80%.

Resultaat is een kaas met een vrij zachte smaak.
De kaas is wit tot ivoorkleurig, de blauw-groene aders zijn redelijk evenredig verdeeld over de kaasmassa.
De korst is wit-geel, iets korrelig.


"Gex" terug te vinden in de kaas
De kaas heeft geen sterke geur, maar een karakteristieke smaak met een vleugje noten er in.

De Bleu de Gex is sinds 1977 een beschermde kaas met het AOC-keurmerk.

Onder in de vorm staat het woord "GEX" in reliëf, wat vervolgens in de kaas terug te vinden is.
Bron :  - Wikipedia    CC 3.0
            - internet

19-02-2011 om 08:20 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:eten & drinken
(3)
nieuwsgierig h�verjaardagen 19 februari 2011
50    Verjaardag    VANDAAG     19 februari 2011
voor (volledige) biografie klik op de foto
    315
Prins Andrew, tweede zoon van Elizabeth II van Groot-Brittannië
    51 jaar (°1960)
Enzo Scifo, Belgisch voetballer
    45 jaar (°1966)
Danny de Munk, Nederlands acteur en musicalster
    41 jaar (°1970)
website van Danny de Munk

19-02-2011 om 00:04 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:verjaardagen
(0)
18-02-2011
nieuwsgierig h�Bleu de Bresse
B    l e
B     b    B     b    12 e 24
Bleu de Bresse
De Bleu de Bresse is een Franse kaas, een zachte kaas met een blauwschimmel.
Het is de kleinste vertegenwoordiger van de familie van blauwschimmelkazen.

De bleu de Bresse wordt sinds 1951 geproduceerd in de melkfabriek in het dorp Servoz, in de Bresse, een gebied tussen de Bourgogne en de Jura.
Het was het plaatselijke antwoord op de invasie van Italiaanse kazen in die tijd.




Bleu de Bresse
De bleu de Bresse is ook de enige blauwschimmelkaas die een witte korst heeft.
Het is een zachte blauwschimmel, de smaak is minder pregnant en de kaasmassa is ook zacht.
Deze eigenschappen maken het een zeer geliefd kaasje.
Daarnaast heeft ook de beslissing destijds om de kaas in meerdere maten te produceren (van 30-500 gram) de markt flink opgeschud:
de klant kon altijd de kaas kopen zoals hij dat zelf wilde, zonder dat de kaas versneden moest worden.


Bleu de Bresse
De melk komt van de boerderijen uit de Bresse.

Zelfs al voordat de melk gestremd wordt, de wrongel zich vormt, wordt de penicillum roqueforti toegevoegd, die voor de blauwe aders moet zorgen.
De wrongel wordt vervolgens gesneden en in vormen gedaan.
Die laat men uitlekken, en vervolgens wordt de kaas gezouten.

Ten slotte wordt de penicillum camemberti op de kaas gestoven, die voor de witte korst moet gaan zorgen.
Na twee tot vier weken rijpen is de kaas klaar.


Kant en klaar Bleu de Bresse met gevogelte
De melk komt van de boerderijen uit de Bresse.

De kaas wordt geproduceerd door Bongrain SA.
Bron :  - Wikipedia    CC 3.0
            - internet

18-02-2011 om 11:28 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:eten & drinken
(1)
nieuwsgierig h�verjaardagen 18 februari 2011
49    Verjaardag    VANDAAG     18 februari 2011
voor (volledige) biografie klik op de foto
    316
Yoko Ono, Japans zangeres en artieste
    78 jaar (°1933)
Paco Rabanne, Spaans modeontwerper
    77 jaar (°1934)
Prinses Christina, jongste zuster van Koningin Beatrix
    64 jaar (°1947)
Cybill Shepherd, Amerikaans actrice
    61 jaar (°1950)
Officiële website van Cybill Shepherd
Katrien Devos, Vlaams actrice
    60 jaar (°1951)
Randy Crawford, Amerikaans zangeres
    59 jaar (°1952)
John Travolta, Amerikaans acteur
    57 jaar (°1954)
Officiële website van John Travolta
Marlène de Wouters d'Oplinter, Belgisch/Nederlandse televisiepersoonlijkheid, journaliste en voormalig tenniskampioene
    48 jaar (°1963)
Matt Dillon, Amerikaans acteur
    47 jaar (°1964)

18-02-2011 om 00:06 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:verjaardagen
(6)
17-02-2011
nieuwsgierig h�Bleu d'Auvergne
B    l e
B     b    B     b    12 e 23
Bleu d'Auvergne
De bleu d'Auvergne is een relatief jonge blauwschimmelkaas, ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw.
De kaas komt uit Auvergne, oorspronkelijk uit de streek op zo'n 40 kilometer ten westen van Clermont-Ferrand.

De kaas is afkomstig van de koeien die grazen in de streek in het zuiden van Puy-de-Dôme en het noorden van Cantal.
De koeien profiteren van het rijke groen op de hellingen van de oude vulkanen daar, van de grond rijk aan fosfor, kalium en magnesium.




Bleu d'Auvergne
user : Hohum    CC 3.0
De bleu d'Auvergne wordt van koeienmelk gemaakt.
Bij de fabricage worden exact omschreven processen gevolgd, wil men de AOC-keur verkrijgen / behouden.

Na opwarming van de melk wordt de schimmel penicillium roqueforti toegevoegd.
De melk wordt onder lichte druk gestremd, het stremsel wordt gesneden.
In de volgende stap, het mengen, krijgt de kaas een bepaalde structuur, de kaas wordt korrelig.
De korrels ontwikkelen een klein beschermlaagje, waardoor het schimmelproces bevorderd wordt.

De wei wordt afgegoten en de wrongel in een vorm gedaan.
De vormen worden meermaals gekeerd om de wei goed weg te laten lopen.
Twee dagen duurt het proces van afgieten.
De volgende stap is het handmatig zouten.
De kaas wordt uit de vorm gehaald en aan de bovenkant en zijkant gezouten.
De volgende dag wordt de kaas gekeerd en nog de laatste kant gezouten.

Dan volgt het prikken van de kaas.
Met een aantal naalden worden gaten in de kaas geprikt, die de schimmel van de lucht moet voorzien die zij nodig heeft om te kunnen ontwikkelen.

In grotten rijpt de kaas verder, bij een temperatuur van 7-9° Celsius, bij een hoge vochtigheidsgraad.
Het rijpingsproces duurt minimaal 4 weken.

Als laatste stap van de bereiding wordt de kaas gekeurd.
Een proever controleert of de kaas voldoet aan de normen.
Voldoet de kaas, dan wordt de kaas in aluminiumfolie verpakt.
Op de verpakking staan de naam van de Appellation d'Origine Bleu d'Auvergne en het zegel van de INAO......


Bleu d'Auvergne
Het verhaal gaat dat de schimmelkaas ontdekt is door een boer die beschimmeld roggebrood had liggen naast de kaas die hij maakte.
Na wat experimenten bleek er een zeer goed smakende kaas uit te komen.
Van de eigenschap dat de betreffende schimmel goed groeide op roggebrood is lang gebruikgemaakt.
De entstof voor de kaas werd gemaakt uit de gedroogde gemalen resten van roggebroden die in speciale grotten gebruikt werden voor het kweken van de schimmel.

De schimmel die tegenwoordig voor het kaasmaken gebruikt wordt is een penicillium roqueforti stam.
De schimmel wordt speciaal voor het kaasmaken gekweekt, en sinds de kaas in 1975 de AOC-keur heeft, is zowel de productie van de kaas als de productie van de schimmel strikt gecontroleerd.


Bleu d'Auvergne
De bleu d'Auvergne is in 1854 ontwikkeld door Antoine Roussel.
Doordat de kaas een hogere toegevoegde waarde had dan de gewone kazen, verbreidde de productie van de kaas zich.
Voor de standaard kaas van de streek, de fourme de Cantal was al gauw de melk nodig van 18-20 koeien.
Voor de kleine boeren in de streek was dat geen optie, die hadden nu met de Bleu d'Auvergne een alternatief.

In 1891 komt er in Cheylade, in Sartre een eerste melkfabriek voor de bleu d'Auvergne.
In 25 jaar breidt dat aantal zich uit tot 20, maar het merendeel van de kazen wordt toch nog bij de boeren gemaakt en via handelaren op de markt gebracht.
De crisis van de jaren dertig maakt dat meer boeren hun melk aan de melkfabrieken leveren, waardoor het productieproces beter beheerst wordt.

In de zeventiger jaren verenigen de melkfabrieken zich en in 1975 wordt de AOC-keur voor de bleu d'Auvergne door de INAO ingesteld.
Tegenwoordig zijn er nog een zestal melkfabrieken actief die de AOC Bleu d'Auvergne produceren.
Bron :  - Wikipedia    CC 3.0
            - internet

17-02-2011 om 12:26 geschreven door waaroemni

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
Categorie:eten & drinken
(6)




Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 

voor volledig scherm
...klik hier
kerst 2014


Laatste commentaren
  • nike air max 97 (yanxia39)
        op Luchtballonvaart
  • vriendelijk blog bezoekje (kinrooi webradio)
        op Kerstgroet
  • Hallo, lieve zondaggroetjes ... (gita)
        op Kerstgroet
  • Hoikes (steffie)
        op Luchtballonvaart
  • Hoikes (steffie)
        op Kerstgroet
  • Hoofdpunten blog saagje
  • Het oude moedertje
  • De legende van de maïs
  • Mans van de Maone
  • De boer en de duivel
  • De twee advocaten(slot)

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto



    Kribbelboek
  • vriendelijk blog bezoekje
  • Fijn weekend toegewenst
  • Fijne Zondag gewenst
  • Groeten uit Knokke-Heist
  • Groeten uit Knokke-Heist

    waaroemni
    E-mail mij


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Gratis aanmelden bij searchengines.

    Foto

    Archief per week
  • 23/12-29/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 30/01-05/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 26/12-01/01 2012
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 02/11-08/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 03/11-09/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 14/04-20/04 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Welkom bij De Vrolijke Bloggers
    Laatste commentaren
  • nike air max 97 (yanxia39)
        op Luchtballonvaart
  • vriendelijk blog bezoekje (kinrooi webradio)
        op Kerstgroet
  • Hallo, lieve zondaggroetjes ... (gita)
        op Kerstgroet
  • Hoikes (steffie)
        op Luchtballonvaart
  • Hoikes (steffie)
        op Kerstgroet
  • Zondagse groeten (rudi)
        op Vredespaleis
  • Goedemorgen, een fijne dag gewenst. (Jasmijn2)
        op Vredespaleis
  • DE MAT (Maarten)
        op Kerstgroet
  • Zonnige groetjes uit Hasselt. (Jasmijn2)
        op Oklahoma
  • Kom jou een fijne Valentijn wensen ... (gita)
        op Kerstgroet
  • Fijne zaterdag, maatje(s)... (gita)
        op Kerstgroet
  • woensdaggroetjes (Frankie)
        op Kerstgroet
  • zomermissende zonloze zaterdagse zendingen (Frankie)
        op Oklahoma
  • GROETJES VAN UIT VILVOORDE (ESTER EN LEON)
        op Kerstgroet
  • Het is inderdaad veel te lang geleden dat ik hier was (marylou)
        op Kerstgroet
  • Zaterdaggroetjes maatje(s)... (gita)
        op Kerstgroet
  • Lieve groetjes en fijne dinsdag... (gita)
        op Kerstgroet
  • gelukkig nieuwjaar! (lipske)
        op Kerstgroet
  • Bijna weekend blogmaatje(s)... (gita)
        op Kerstgroet
  • Fijne start van de nieuwe week maatje ... (gita)
        op Luchtballonvaart
  • Hoi maatje (steffie)
        op Luchtballonvaart
  • Fijn weekend & Fijne feestdagen (Bernward - DF6JL)
        op Luchtballonvaart
  • hallo (lipske)
        op Luchtballonvaart
  • Lieve groetjes aus Oberhausen (Bernward - DF6JL)
        op Luchtballonvaart
  • Fijn weekend ... (gita)
        op Luchtballonvaart
  • Fijne dag maatje ... (gita)
        op Luchtballonvaart
  • Vrijdag groetjes maatje ... (gita)
        op Luchtballonvaart
  • hallo (lipske)
        op Luchtballonvaart
  • Fijne midweek blog maatje... (gita)
        op Paulus Potter
  • Fijne start van de nieuwe week ... (gita)
        op Willem Tell
  • Weekendgroetjes ... (gita)
        op Oklahoma
  • Fijne dag maatje ... (gita)
        op Apollo 12
  • hallo (lipske)
        op Apollo 12
  • Nen goeie mergent (Jeske)
        op Apollo 12
  • Fijne dinsdag ... (gita)
        op Tirpitz
  • Zondaggroetjes ... (gita)
        op US Marine Corps
  • Vrijdag groetjes maatje ... (gita)
        op Wilhelm Röntgen
  • hallo (lipske)
        op Sabena
  • Fijne midweek blog maatje... (gita)
        op Hawker Hurricane
  • Fijne start van de nieuwe week ... (gita)
        op Spaanse furie
  • Hoi Maatje (steffie)
        op Chevrolet
  • dat waren tenminste nog auto's ! (meeuw)
        op Chevrolet
  • Weekendgroetjes ... (gita)
        op Ivy Mike
  • hallo (lipske)
        op Bohemian Rhapsody
  • Donderdaggroetjes blog maatje... (gita)
        op Bohemian Rhapsody
  • Fijne dinsdag ... (gita)
        op Burger King
  • Zondaggroetjes ... (gita)
        op Metro van New York
  • Fijne dag maatje ... (gita)
        op Bunzing 2
  • Ben er weer... (gita)
        op Juan Luna
  • Hoi maatje (steffie)
        op Buntgras
  • Hallo Waaroemni,fijne avondgroetjes uit Terneuzen met veel liefs van Lilian en Paolo. (paolo)
        op Bungeejumpen
  • hallo (lipske)
        op The Walt Disney Company
  • Dinicreatief (Dini)
        op Bulwers fazant
  • MAANDAG!!! MAAK ER EEN FIJNE DAG VAN. (Rachel Belmans)
        op Bell X-1
  • hallo (lipske)
        op Bultkrokodil
  • Dag blogmaatje (Beverse Weetjes)
        op Great Chicago Fire
  • Dinicreatief (Dini)
        op Bulthaarmos
  • EERSTE GROETJES VAN UIT TURKYE! (Rachel Belmans)
        op Bullterriër
  • Dag Waaroemni,we wensen je een heel fijne zondag toe,groetjes uit Terneuzen met veel liefs van Lilian en Paolo. (paolo)
        op Bullterriër
  • Zondaggroetjes ... (gita)
        op Bullterriër
  • Hoi maatje (steffie)
        op Bullshitbingo
  • Dag Waaroemnie.Na onze 5-3 overwinning tegen K.FC.Izegem kom ik Je graag nog een fijne en gezellige zaterdagnamiddag toewensen. (Jos Vande Ghinste)
        op Bullshitbingo
  • Lieve weekendgroetjes! (Cates)
        op Bullshitbingo
  • Weekendgroeten blogmaatje(s) (Rudi)
        op Werelddierendag
  • Een fijn weekend gewenst (Benthe)
        op Werelddierendag
  • Fijne dag maatje ... (gita)
        op Werelddierendag
  • hallo (lipske)
        op Werelddierendag
  • Fijne midweek blog maatje... (gita)
        op Bullers albatros
  • Dag Waaroemni,prachtige fotoreportage,fijne midweekse groetjes uit Terneuzen met veel liefs van Lilian en Paolo. (paolo)
        op Bullers albatros
  • MAAK ER EEN MOOIE DAG VAN!! (Rachel Belmans)
        op Bullers albatros
  • Hoi maatje (steffie)
        op Bullers albatros
  • fijne avond ! (meeuw)
        op Bullers albatros
  • Prachtige foto's met een mooie beschrijving (José)
        op Bullers albatros
  • Dag Waaroemnie.Ik wens Je een heerlijke zonnige dinsdag toe. (Jos Vande Ghinste)
        op Bullers albatros
  • Een tof weekske wens ik je ! (Jeske)
        op The Flintstones
  • Goede morgen. (Jos Neys)
        op The Flintstones
  • Fijne maandag maatje... (gita)
        op The Flintstones
  • Het is maar hoe je het bekijkt. Ik wens je een heel mooie zondag. (Loek)
        op De Fabeltjeskrant
  • Dag Waaroemni,fijne zondag met groetjes uit Terneuzen van Lilian en Paolo. (paolo)
        op De Fabeltjeskrant
  • Lieve zondaggroetjes ... (gita)
        op De Fabeltjeskrant
  • Hallo (Athea)
        op Dag van de klant
  • die mennekes hebben allebei gelijk.. (Alda Bosmans)
        op Dag van de klant
  • een lieve groet ... (meeuw)
        op Dag van de klant
  • fijn weekend.... (Martine)
        op Dag van de klant
  • Veel kleine winkels zijn er niet meer, warenhuizen daarentegen wel (Annie & Rogier)
        op Dag van de klant
  • Fijn weekend gewenst ...uit Retie :lol: (Jeske)
        op Dag van de klant
  • Weekendgroetjes ... (gita)
        op Dag van de klant
  • hallo (lipske)
        op Biosfeer 2
  • Lieve dinsdaggroetjes blog maatje... (gita)
        op Honda
  • De herfst is begonnen (Wilfried)
        op Das Rheingold
  • Lieve zondaggroetjes ... (gita)
        op Das Rheingold
  • Vrijdag groetjes maatje ... (gita)
        op Armada de Moluccas
  • hallo (lipske)
        op Armada de Moluccas
  • Midweekgroetjes ... (gita)
        op Bullenpees
  • Fijne start van de nieuwe week blogmaatje ... (gita)
        op General Motors
  • Weekendgroetjes ... (gita)
        op Windows ME
  • hallo (lipske)
        op Newport Transporter Bridge
  • Lieve donderdaggroetjes ... (gita)
        op Newport Transporter Bridge
  • Fijne dag maatje ... (gita)
        op Californië
  • Goedemorgen Waaroemnie.Na 3 maand ben ik er gelukkig weer bij. (Jos Vande Ghinste)
        op Californië

  • Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!