Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




12-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechte nachtrust kan vroeg signaal van Alzheimer zijn

Slechte nachtrust kan vroeg signaal van Alzheimer zijn


http://static3.hln.be/static/photo/2013/13/11/7/20130312090120/media_xll_5638282.jpg


Slaapproblemen kunnen een vroeg signaal zijn voor de ziekte van Alzheimer, zo waarschuwen Amerikaanse wetenschappers. Zij stelden vast dat de nachtrust verstoord raakt bij mensen die vroeg Alheimer krijgen, ook al hebben ze nog geen geheugenverlies of andere cognitieve problemen.

De bevindingen bevestigen eerdere studies van hetzelfde onderzoeksteam. Daarin werd een link gevonden tussen slaapverlies bij muizen en de ontwikkeling van seniele plaques in het brein, een kenmerk van Alzheimer.

Voor de nieuwe studie werden 145 vrijwilligers tussen 45 en 75 jaar gerekruteerd, die in het begin geen cognitieve problemen hadden. Na een analyse van hun ruggenmergvloeistof bleek wel dat 32 proefpersonen preklinische Alzheimer hadden. Dat wil zeggen dat er amyloïde plaques in hun brein te vinden waren, maar dat ze nog geen cognitieve problemen hadden.

Vervolgens hielden de proefpersonen gedurende twee weken een slaapdagboek bij. Ze noteerden wanneer ze gingen slapen en opstonden, hoeveel dutjes ze deden, enzovoort. Daarnaast werd ook hun nachtelijke activiteit gemeten aan de hand van sensoren rond de polsen die de bewegingen van de proefpersoon detecteerden.

"De meeste mensen bewegen niet als ze slapen, dus konden we uit de bewegingen afleiden of iemand wakker was of niet", legt onderzoeksleidster dr. Yo-El Ju uit. "Daardoor konden we de slaapefficiëntie meten, wat toont hoeveel tijd in bed slapend doorgebracht wordt."

Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers met preklinische Alzheimer een slechtere slaapefficiëntie (80,4 procent) hadden dan mensen zonder signalen van Alzheimer (83,7 procent). Gemiddeld lagen deze mensen wel even lang in bed als de andere deelnemers, maar sliepen ze minder lang. Bovendien deden ze ook meer dutjes overdag.

"Als we specifiek naar de slechtste slapers keken, hadden degene met een slaapefficiëntie onder de 75 procent vijf keer meer kans op preklinische Alzheimer dan de goede slapers", voegt dr. Ju nog toe.

Voorlopig is het nog niet duidelijk hoe de link werkt. "Lokt slaapverlies Alzheimer uit, leidt Alzheimer tot een verstoorde nachtrust of is het een combinatie?", vraagt dr. Ju zich af. Het vroege bewijs lijkt op een link in twee richtingen te wijzen. Het team zal nu een vervolgstudie doen met jongere proefpersonen met slaapstoornissen, in de hoop dat de richting van de link beter te begrijpen.

De bevindingen van de huidige studie werden gepubliceerd in het vakblad 'Neurology'.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Schild van koude lucht beschermt pinguïns tegen vrieskou

Schild van koude lucht beschermt pinguïns tegen vrieskou


http://static3.hln.be/static/photo/2013/13/10/8/20130306161231/media_xll_5623253.jpg


Keizerpinguïns dragen een soort onzichtbaar schild van koude lucht dat ervoor zorgt dat de vogels hun lichaamswarmte niet verliezen. Hierdoor kunnen de vogels overleven in de temperaturen ver onder de nul graden Celsius op Antarctica.

Wetenschappers gebruikten infraroodtechnologie om de temperaturen van de keizerpinguïns te onderzoeken. Uit de onderzoeksresultaten - die in Biology Letters zijn gepubliceerd - blijkt dat de buitenkant van de warmbloedige dieren kouder is dan de omgeving op Antarctica.

'Het grootste gedeelte van het lichaam dat met dikke veren is bedekt, blijkt zo'n 4 tot 6 graden Celsius kouder te zijn dan de temperatuur van de lucht', vertelt Dominic McCafferty, biofysisch ecoloog van de Universiteit van Glascow. Alleen de ogen van de pinguïns hebben een temperatuur boven nul graden Celsius. 'We waren erg verrast door deze ontdekking', aldus McCafferty.

Het verenkleed van een pinguïn vormt meer dan 80 procent van de totale isolatie van het dier, het kleed is zeer goed bestand tegen wind. Doordat pinguïns bij elkaar staan in een groep, verminderen ze het warmteverlies nog verder. Daarnaast hebben de vogels een dikke schilferige huid, vertellen de onderzoekers. Die dikke huid beschermt de pinguïns tegen afkoeling en tegen het ijs. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De eerste zwaluw maakt duidelijk de lente niet

De eerste zwaluw maakt duidelijk de lente niet


http://static0.hln.be/static/photo/2013/12/14/10/20130311110418/media_xll_5635735.jpg


Dit weekend zijn op verschillende plaatsen in ons land de eerste boerenzwaluwen gezien. Die maken duidelijk de lente nog niet, want Koning Winter is deze week terug van weggeweest.

De eerste boerenzwaluwen werden zaterdagmorgen gezien boven de terreinen van het militair domein Kamp Beverlo (Helchteren), maar ook boven de moerassen van Harchies (Henegouwen) en het Groot Broek (Sint-Agatha-Rhode). "De kop is er af, maar de echte instroom zal door de invallende vrieskou nog wel een poos op zich laten wachten", verduidelijkt Dominique Verbelen van Natuurpunt op de weetjeswebsite Natuurbericht.be.

De boerenzwaluwen die in ons land broeden, brengen de winter door ten zuiden van de Sahara, overwegend in Ghana, Nigeria en Congo. De gemiddelde aankomstdatum van de boerenzwaluw in Vlaanderen is gemiddeld met zeven dagen vervroegd, zo blijkt uit de aankomstdata die Natuurpunt sinds 1985 bijhoudt.

Het gaat niet goed met de boerenzwaluw. In 2002 werd het aantal broedpaartjes op 20.000 tot 30.000 geschat, vijf jaar eerder op 40.000 tot 85.000 en dubbel zoveel in het begin van de jaren zeventig. "Ondanks jaarlijke fluctuaties is er duidelijk sprake van een uitgesproken negatieve trend", aldus Verbelen. "Best jammer, want niemand wil deze ambassadeurs van het boerenland kwijt, ook de landbouwsector niet. Boerenzwaluwen zijn de ideale biologische insectenverdelgers, want een nest met vijf jongen heeft dagelijks ongeveer 6.000 insecten nodig. Er wordt geschat dat een koppeltje in een broedseizoen goed is voor een miljoen gevangen insecten."



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elvis Peeters op shortlist Libris Literatuur Prijs

Elvis Peeters op shortlist Libris Literatuur Prijs


http://oi47.tinypic.com/282e2xd.jpg


De Vlaming Elvis Peeters staat met zijn boek 'Dinsdag' op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs. De winnaar van de prijs wordt op 6 mei bekendgemaakt in Amsterdam en krijgt 50.000 euro.

Andere kanshebbers op de prijs voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar zijn Esther Gerritsen ('Dorst' - De Geus), Arnon Grunberg ('De man zonder ziekte' - Nijgh & Van Ditmar), Oek de Jong ('Pier en oceaan' - Atlas Contact), Christiaan Weijts ('Euforie' - De Arbeiderspers) en Tommy Wieringa ('Dit zijn de namen' - De Bezige Bij).

Zij krijgen allemaal sowieso een bedrag van 2.500 euro. Op Christiaan Weijts na werden alle auteurs eerder al genomineerd voor deze prijs en voor Arnon Grunberg is dit zelfs de vijfde nominatie.

De jury hekelt in haar juryrapport het grote aantal boeken geschreven als een "bouwpakket bestaande uit een handvol personages, een groot geheim in het verleden, tegengestelde belangen en loyaliteiten, een verliefdheid hier of juist wroeging en verdriet over een verbroken relatie daar".

Het deed de jury "met regelmaat verlangen naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk" dat ze "gelukkig in voldoende mate" is tegengekomen.

De winnaar van dit jaar wordt op 6 mei bekendgemaakt tijdens het traditionele galadiner voor genodigden vanuit het Amstel Hotel te Amsterdam, in een rechtstreekse uitzending van Nieuwsuur. Vorig jaar won A.F.Th. van der Heijden de prijs met 'Tonio'. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sandie Shaw - Puppet On A String


Sandie Shaw - Puppet On A String

Klik op de foto om haar te beluisteren






Over Sandie Shaw Echte naam Sandra Ann Goodrich (Dagenham, 26 februari 1947) was één van de populairste Britse zangeressen uit de jaren zestig.

Ze werd in 1964 ontdekt door Adam Faith die haar op een concert bezig zag (ze mocht zingen op het concert na 2de geworden te zijn in een talentenwedstrijd). Enkele weken later had ze een platencontract en haar eerste single As long as you are happy baby werd uitgebracht. Dit was niet zo'n groot succes maar haar 2de single was dat wel, Always something there to remind me geschreven door Burt Bacharach en Hal David, Shaw kwam er 3 weken mee op 1 in de Britse hitlijst.

Ze maakte nog verschillende grote hits, omdat ze veel liedjes ook in het Frans, Italiaans, Duits en Spaans uitbracht werd ze in heel Europa bekend. Ze was ook zeer bekend in Zuid-Amerika, zong zelfs een keer achter het IJzeren Gordijn en in Iran. Amerika werd niet veroverd omdat ze geen werkvergunning kreeg daar, maar toch heeft ze er heel wat fans. Ze zong meestal op blote voeten want dan voelde ze zich meer relaxed en had ze meer zin om het lied te zingen.

In 1967 begon haar succes wat te tanen en werd ze tegen haar wil naar het Eurovisiesongfestival gestuurd, ze dacht dat dit haar geloofwaardigheid zou aantasten. Er werden 5 liedjes voorgesteld op de Britse televisie en Puppet on a string (een lied dat ze haatte) won. Na 11 jaar slaagde Sandie er als eerste in om het songfestival te winnen voor het Verenigd Koninkrijk, barrevoets, en het bezorgde haar een derde nummer één-hit (een record voor een zangeres in die tijd) en ze had er ook meteen een wereldhit mee beet, het was de meest verkopende single van het jaar in Duitsland. In 1967 trouwde ze met modeontwerper Jeff Banks met wie ze in 1971 een dochter, Gracie, kreeg. Shaw zou ook snel met een eigen kledinglijn beginnen en verrassend genoeg ook eigen schoenen. Op het einde van de jaren zestig waren haar liedjes niet meer zo populair.

In de jaren zeventig was het stil rond Shaw, ze coverde nog enkele liedjes maar liet de muziekscène dan voor wat ze was. In 1977 bekeerde ze zich tot het boeddhisme.

In 1983 dook ze plots op uit de anonimiteit als gastzangeres bij The Smiths. Ze maakte vervolgens enkele solo-LP's in dark wave-stijl en scoorde zelfs enkele hitjes.



» Reageer (0)
11-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontroerend verhaal: twee zusjes overwinnen tegelijk kanker

Ontroerend verhaal: twee zusjes overwinnen tegelijk kanker


http://static0.hln.be/static/photo/2013/16/1/7/20130311120403/media_xll_5636062.jpg
Rebekah (13) en Megan (11) zijn dolgelukkig dat ze de kwaadaardige kankerbeestjes hebben kunnen verslaan. © Facebook Please help Rebekah and Megan.


Wie dacht dat een maandag noodgedwongen synoniem stond voor een depressieve start van de week, zal zich een pak beter voelen na dit pakkende verhaal. Zo zijn twee zusjes uit het Schotse Kirkcaldy erin geslaagd om tegelijk hun agressieve kanker te overwinnen. "Ze zeiden ons dat we meer kans hadden om twee keer de lotto te winnen dan dat onze dochters er allebei zouden doorkomen", aldus de dolgelukkige mama van Rebekah (13) en Megan Rae (11).

Op slechts enkele maanden van elkaar kregen de zusjes Rebekah en Megan de verschrikkelijke diagnose te horen. Eerst werd bij Rebekah het Ewing-sarcoom (een zeer kwaadaardige vorm van botkanker) vastgesteld. Het meisje ontdekte dit toen ze in september 2011 een gezwel voelde op haar arm. "Rebekah vroeg me of ze zou sterven. Hoewel de dokters haar probeerden gerust te stellen, was dit het meest verontrustende nieuws dat we ooit konden krijgen", aldus de 40-jarige mama. "Ze was amper 11 jaar oud toen ze ons vertelden dat ze kanker had. Het was te veel om te verwerken."

Alsof dat nog niet genoeg miserie was voor één gezin, kreeg haar jongere zusje Megan acht maanden later in mei eveneens te horen dat ze kanker had. "Megan ontdekte een bultje achter haar oor. Sinds ze de strijd van haar zus van dichtbij had meegemaakt, was ze zo bang dat ze ook een gezwel zou ontdekken", gaat de mama verder. "Om het zekere voor het onzekere te nemen, gingen we met haar naar de dokter voor een check-up." Chirurgen hebben het gezwel verwijderd, maar brachten even later het gezin nog meer slecht nieuws: ook Megan leed aan kanker, meer bepaald aan het maligne lymfoon, een vorm van bloedkanker.

"Ik kreeg te horen dat ook mijn tweede dochter kanker had. Rebekah was er nog steeds tegen aan het vechten en nu had Megan het ook. Ik wilde het niet geloven. Ze zeiden me dat Megan eveneens chemotherapie zou krijgen, net zoals haar zus. Maar ik had van dichtbij meegemaakt wat Rebekah allemaal had moeten doorstaan: de pijn, het haarverlies, de misselijkheid. Moesten we dit nu echt allemaal herbeleven?"

Gelukkig kreeg de kleine Megan enorm veel steun van haar oudere zus. Toen de chemotherapie van start ging, begonnen immers ook haar haren uit te vallen. "Rebekah verzekerde Megan dat ze zich beter zou voelen door haar haren gewoon allemaal af te scheren. Dat gaf haar de nodige kracht", aldus de mama. "Hoewel het even ervoor Megan was die Rebeka de nodige steun gaf, waren de rollen nu omgedraaid."

De hevige strijd van de zusjes wierp gelukkig zijn vruchten af. Terwijl Rebekah in augustus genezen werd verklaard, hoorde Megan even later in september eveneens het bevrijdende nieuws. "Het nieuws dat mijn meisjes de verschrikkelijke ziekte allebei hadden overwonnen, was het beste dat we konden krijgen", aldus hun mama. Hoewel beide zusjes een verschrikkelijke strijd hebben moeten voeren om de kwaadaardige beestjes te verslaan, kan hun geluk niet meer op: "We proberen het verleden achter ons te laten, zodat we eindelijk de draad van ons leven opnieuw kunnen opnemen", besluit de mama. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zweedse prinses Lilian (97) overleden

Zweedse prinses Lilian (97) overleden


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/6/12/20130310202343/media_xll_5634282.jpg


De Zweedse prinses Lilian, een tante van koning Carl XVI Gustaf, is op 97-jarige leeftijd overleden in haar woning in Stockholm. Lilian werd bijna een eeuw geleden geboren als Lilian Davies in een arm gezin in Swansea (Wales). Haar man, prins Bertil, overleed in 1997 op 85-jarige leeftijd.

Door haar (zeer) eenvoudige komaf en het feit dat dit voor het blauwbloedige Zweedse Hof niet door de beugel kon, waren Bertil en Lilian decennialang verplicht zonder trouwakte en stiekem samen te wonen. Lilian, die al een huwelijk met een Britse acteur achter de rug had, kreeg de titel 'prinses' pas na haar huwelijk met Bertil in 1976. Zij was toen al 61.

Lilian leed haar laatste jaren aan de ziekte van Alzheimer. Daardoor kon of mocht zij niet deelnemen aan de koninklijke feesten en andere royale bijeenkomsten.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Risico op huidkanker een derde lager door aspirines

Risico op huidkanker een derde lager door aspirines


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/10/7/20130311084252/media_xll_5635102.jpg


Asprines kunnen vrouwen beschermen tegen de ontwikkeling van huidkanker. Dat is de conclusie van een nieuwe studie. Zo bleek dat hoe langer je deze pijnstiller neemt, hoe lager het risico op de ontwikkeling van gevaarlijke melanomen is. Wie regelmatig aspirines neemt, zou 21 procent minder risico lopen dan niet-gebruikers. Wie ze langer dan vijf jaar neemt, heeft zelfs 30 procent minder kans op melanomen.

De studie werd uitgevoerd bij bijna 60.000 vrouwen tussen 50 en 79 jaar, die gedurende 12 jaar gevolgd werden door een onderzoeksteam. Gegevens van mannen werden niet opgenomen in de studie.

"Aspirine werkt tegen pijn door de ontstekingen te verminderen. Het kan die eigenschap zijn die ervoor zorgt dat aspirines het risico op de ontwikkeling van melanomen verkleint", zegt onderzoeksleidster dr. Jean Tang. Andere pijnstillers, zoals paracetamol, verlaagden het risico daarentegen niet.

Eerder werd al aangetoond dat asprines effectief zijn in de strijd tegen darmkanker, zeker als die ziekte vaak voorkomt in de familie. In een recente studie werd zelfs beweerd dat een regelmatig gebruik van aspirines het risico op maag- en darmkanker met 40 procent doet dalen. Helaas werd het langetermijngebruik van deze pijnstiller ook al gelinkt aan maagzweren en -bloedingen.

Daarnaast zijn asprines ook een bekende behandeling voor hartpatiënten, want de pijnstiller voorkomt de vorming van bloedklonters in de aders, die kunnen leiden tot een hartaanval. Aspirines worden door deze patiënten dan ook preventief gebruikt, iets wat men ook zou willen doen in de strijd tegen kanker.

"Maar aspirines hebben ook een hele reeks ernstige neveneffecten", waarschuwt Jessica Harris van het Cancer Research UK. "Op dit moment is het nog niet duidelijk of de voordelen groter zijn dan de nadelen, wat de juiste dosis is en welke mensen er het meest voordeel uit halen."

De resultaten van het nieuwe onderzoek werden gepubliceerd in het 'Journal of Cancer'. Verdere studies moeten uitwijzen hoe aspirines echt kunnen gebruikt worden in de strijd tegen huidkanker en andere vormen van de ziekte. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stilleven van Ensor onder de hamer voor 88.000 euro


Stilleven van Ensor onder de hamer voor 88.000 euro


http://static1.hln.be/static/photo/2013/5/10/10/20130310191514/media_xll_5633980.jpg


Bij een antiquariaat in Brugge is zaterdag een Ensorcollectie van een privéverzamelaar verkocht. Een stilleven werd verkocht voor 88.000 euro. Dat heeft antiquair Marc Van de Wiele bekendgemaakt.

Bij het antiquariaat werd gisteren een boekenveiling gehouden met 778 loten. Er was belangstelling van Belgische verzamelaars, maar ook uit Italië en de Verenigde Staten.

De focus van de veiling was een opmerkelijke Ensorcollectie van een privéverzamelaar. Door de jaren heen verzamelde hij niet alleen boeken en catalogi, maar ook originele grafiek, brieven, affiches, een foto en een olie op doek uit de periode 1915-1919, getiteld 'Chinoiseries'. Het is een stilleven met typische levendige, zachte kleuren. Het werk bracht de hamerprijs 88.000 euro op. Met de kosten betaalt de Belgische koper 112.640 euro.

Voorts werden nog oude drukken en handschriften verkocht en grafiek van Frans Masereel, Jules De Bruycker en tekeningen van Constant Permeke, George Minne, Frits Van den Berghe en Emile Claus. De oudste incunabel (wiegendruk) die aangeboden werd, was een herbarius of kruidboek gedrukt in Leuven rond 1486, dat 32.000 euro opbracht. Er werd ook een 'Nieuwen Herbarius' van Fuchs uit 1545 verkocht voor 13.500 euro. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superbacteriën resistent tegen antibiotica zijn tikkende tijdbommen

Superbacteriën resistent tegen antibiotica zijn tikkende tijdbommen


http://static1.hln.be/static/photo/2013/9/6/1/20130311112312/media_xll_5635846.jpg


Superbacteriën waarop antibiotica geen vat meer heeft, zijn even gevaarlijk als terrorisme, zegt professor Sally Davies, medisch expert van de Britse regering. Operaties die vandaag routine zijn geworden, kunnen binnen twintig jaar dodelijk zijn wanneer we infecties niet langer kunnen bestrijden.

Professor Davies denkt dat het probleem "even belangrijk is als de klimaatverandering". Ze raadt haar regering dan ook aan het onderwerp aan te kaarten op de G8-top in Londen van volgende maand. Op termijn zou onze gezondheidszorg in dezelfde situatie vergelijkbaar kunnen zijn met de toestand in de negentiende eeuw.

Als oplossing vraagt Davies onze voorraad antibiotica beter te beschermen en de farmaceutische industrie te steunen om nieuwe medicijnen te ontwikkelen. Natuurlijk beperkt dit probleem zich niet tot het Verenigd Koninkrijk, maar gaat het de hele wereld aan. "Resistentie tegen antibiotica is een catastrofale bedreiging. Als we nu niks doen, zouden we binnen twintig jaar aan een ordinaire infectie kunnen sterven."

Vooral heupoperaties en de vervanging van organen worden dan potentieel levensgevaarlijk, omdat het risico op infecties groter is. Er is dus nood aan nieuwe vormen van antibiotica, maar momenteel zit er niet veel in de pijplijn. Een ander probleem is het feit dat de helft van de antibiotica in het Verenigd Koninkrijk aan vee wordt gegeven. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Helft jongeren wil bejaarde ouders in huis nemen

Helft jongeren wil bejaarde ouders in huis nemen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/13/12/8/20130311092147/media_xll_5635223.jpg


De helft van Vlaamsen jongeren is bereid hun bejaarde ouders in huis te nemen. In ruil verwachten de jongeren dat hun ouders helpen bij de kinderopvang van de kleinkinderen. Dat blijkt uit een rondvraag van Zorgnet Vlaanderen en Radio 2 bij 715 jongeren.

"De uitkomst is positief", aldus Peter Degadt, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet. "Bijna één op de twee Vlaamse jongeren tussen 15 en 25 jaar wil zijn ouders best in huis nemen eenmaal ze hulpbehoevend zijn. Wie dacht dat het individualisme onder jongeren hoogtij vierde, moet zijn mening herzien. Vergeet niet dat thuis voor je bejaarde ouders zorgen, verregaande gevolgen heeft", aldus Degadt in de krant De Standaard.

Dat jongeren bereid zijn tot thuisverzorging, is volgens Degadt een goede zaak in tijden van vergrijzing. "Thuisopvang is een goede aanvulling op de schaarse en dure plaatsen in rust- en verzorgingsinstellingen."

Volgens de enquête daalt de bereidheid om ouders in huis te nemen naarmate de leeftijd van de kinderen stijgt. "Wie de vijftig nadert en zijn ouders tachtig ziet worden, heeft een realistischer beeld van wat het betekent hulpbehoevend te zijn."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heroïsche menselijke ketting redt jongen uit zee

Heroïsche menselijke ketting redt jongen uit zee

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Een jongen uit Nieuw-Zeeland dankt zijn leven aan een aantal creatieve redders. De jongen dreigde gisteren te verdrinken in zee bij het Nieuw-Zeelandse Napier, maar toeristen en agenten wisten hem te redden door een menselijke ketting te vormen. Dat schrijft de Australische krant Sydney Morning Herald.

De 12-jarige jongen werd gegrepen door een grote golf en meegesleurd door de stroming. Een Duitse toerist probeerde de jongen te redden, maar moest zijn poging staken. Ook agenten slaagden er niet in de jongen te redden, die steeds langer en vaker onder water verdween.

In een ultieme poging de tiener te redden, vormden agenten en het publiek een menselijke ketting vanaf het strand het water in. Zo wisten ze de jongen net op tijd op de kant te krijgen. Hij werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar bleek niets te mankeren.

De vader van de jongen wist niet hoe hij iedereen moest bedanken. "Ik zou willen dat ik iedereen kon bedanken. Zonder deze fantastische mensen was mijn zoon er niet meer geweest". (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Richard Hawley - Just Like The Rain

Richard Hawley - Just Like The Rain

Klik op de foto om hem te beluisteren






Richard Hawley (Sheffield, 17 januari 1967) is een britpopartiest, afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Hij speelde onder meer in da bands Longpigs en Pulp, als gitarist. Als solo-artiest zingt hij en speelt hij gitaar. Hiermee heeft hij tot op heden 6 albums uitgebracht.

Ondanks dat hij in eigen land nooit echt heeft door weten te breken, heeft hij in Europa een kleine schare fans. Hij maakt af en toe kleine tours buiten de eigen landsgrenzen. Hawleys stemgeluid wordt vaak vergeleken met dat van Frank Sinatra, al is de muziek van Hawley melancholischer.

Hawley verwierf voornamelijk bekendheid met zijn nummers "Coles Corner", "Oh My Love" en "Soldier On".

Hawley verzorgde de zang bij het nummer "Bad Woman" van de Arctic Monkeys, dat op de single Teddy Picker van de groep kwam te staan.

Dankzij Banksy's pseudo-documentaire "Exit through the Gift Shop" verwierf hij meer faam, met name door de single "Tonight the Streets Are Ours" die als soundtrack werd gekozen.




» Reageer (0)
10-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Léon Joseph Florentin Bonnat 20 juni 1833 -1922


Léon Joseph Florentin Bonnat  1833 -1922 was een Frans kunstschilder

Klik op de foto om een filmpje van zijn overige werken te bekijken






Léon Joseph Florentin Bonnat (Bayonne, 20 juni 1833 - Monchy-Saint-Éloi, 8 september 1922) was een Frans kunstschilder. Zijn werk wordt gerekend tot het naturalisme, in de academische traditie.

Bonnat werd geboren in Bayonne maar woonde tussen 1846 en 1853 in Madrid, waar zijn vader een boekhandel dreef, en waar hij leerling werd van de bekende kunstschilder Federico de Madrazo y Kuntz. Op zijn eenentwintigste ging hij naar Parijs en ging werken in de ateliers van Léon Cogniet en Hippolyte Delaroche. Van 1858 tot 1860 verbleef hij in Rome, waar hij onder andere Edgar Degas en Gustave Moreau leerde kennen. Later reisde hij ook naar Griekenland en het Midden-Oosten. Na zijn terugkeer naar Frankrijk begon hij te werken als leraar aan de École nationale supérieure des beaux-arts. Tot zijn leerlingen behoorden onder anderen Edvard Munch, Gustave Caillebotte, John Singer Sargent, Peder Severin Krøyer, Henri de Toulouse-Lautrec, Thomas Eakins, Alphonse Osbert, Erik Werenskiold, Raoul Dufy en Georges Braque.



http://oi50.tinypic.com/b3wu9c.jpg


Bonnat schilderde hij veel historische en religieuze werken in een academisch-naturalistische stijl, waarbij zijn Spaanse achtergrond duidelijk zichtbaar was, met name in het harmonieuze gebruik van coloriet. Een bekend voorbeeld is zijn "Gekruisigde Christus", dat vanwege zijn sterke expressie veel kritiek uitlokte.

Het meest bekend werd Bonnat door zijn portretten, vaak van beroemdheden als Adolphe Thiers, Victor Hugo en Jules Grévy. Kenmerkend is de energieke modellering van zijn figuren, de sterke plastiek en de karakteristieke tekening van de gezichten.

Bonnat stierf in 1922 te Monchy-Saint-Éloi, op 89-jarige leeftijd. Zijn werk bevindt zich in tal van grote musea, zoals het Louvre, de Hermitage, het Musée d'Orsay en het Metropolitan Museum of Art. In zijn geboorteplaats Bayonne staat het Musée Bonnat.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De hond waarvoor Chinezen graag 500.000 euro neertellen

De hond waarvoor Chinezen graag 500.000 euro neertellen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/9/16/9/20130310044304/media_xll_5633034.jpg


Honden zijn uitgegroeid tot statussymbolen in China. Tibetaanse mastiffs gaan vlot van de hand voor 500.000 euro of meer. Rijke Chinezen hebben er bovendien alles voor over om de mooiste hond te hebben, zelfs plastische chirurgie.

Tijdens een 'hondenshow' in Baoding ten zuiden van Peking explodeerden de prijzen voor de dieren opnieuw. Een bedrag van 500.000 euro of meer was geen uitzonderling.

Volgens kenners is de Tibetaanse mastiff erg trouw en beschermend van aard. Vroeger leefde het ras alleen in zuidwestelijk Tibet als jachthond en werd hij gebruikt als veedrijver door nomaden. Marco Polo maakte zelfs al gewag van de hond tijdens zijn ontdekkingsreis door Azië.

Kwekers reizen nog steeds naar het hoogplateau in de Himalaya om puppy's te gaan ophalen, alhoewel vele diertjes zich niet kunnen aanpassen aan de lagere hoogte en sterven tijdens de barre tocht.

Vorige maand diende een hondeneigenaar een klacht in tegen een dierenkliniek omdat zijn Tibetaanse mastiff stierf tijdens de uitvoering van een facelift. De hond onderging de operatie om hem aantrekkelijker te maken voor de kweek. De eigenaar eist een schadevergoeding van 100.000 euro, zoveel had hij zelf voor het dier betaald. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verslaafd aan ratten:

Verslaafd aan ratten: "Ze likken mijn tranen op als ik huil"


http://static1.hln.be/static/photo/2013/9/2/4/20130310110750/media_xll_5633224.jpg


Hoewel de meeste vrouwen een luide gil laten en op het hoogste voorwerp uit hun omgeving springen zodra ze een rat in het vizier krijgen, kan Chantal Banks niet genoeg krijgen van haar lievelingsbeestjes. De Amerikaanse heeft maar liefst negentien rattenvriendjes die ze vrij in haar huis laat rondlopen. "Ik zie mijn ratten liever dan mensen, inclusief mijn ex-man", aldus Chantal in het Amerikaanse programma 'My Crazy Obsession'.

En het wordt nog veel erger. Chantal, die haar langstaartige vriendjes beschrijft als "haar kinderen", laat alle negentien ratten aan haar lippen lekken. Ze mogen zelfs voedsel van haar mond eten en doodleuk in de slaapkamer rondlopen terwijl ze slaapt.

De rattenobsessie van Chantal startte toen ze zestien jaar was. "Wanneer je ontdekt wat de doelstelling is in je leven, dan weet je dat. En dat is wat er gebeurde toen ik mijn eerste rat zag", vertelt ze tijdens de show. "Sindsdien heb ik altijd veel ratten om me heen gehad en ik kan me geen dag meer voorstellen zonder hen", gaat ze verder.

Gescheiden
Ooit vond Chantal een man die kon leven met haar rattenobsessie. Zo was ze elf jaar getrouwd met Chester. Samen hebben ze een zoon Kevin die vertelt over de aanwezigheid van de ratten in zijn leven: "Ik groeide op met broers en zusjes en dat waren ratten." De obsessie van Chantal liep echter zo hard uit de hand dat ze uiteindelijk is moeten verhuizen: "Mijn man was het beu om voor mijn ratten te zorgen. Het was erg ontmoedigend en een moeilijke beslissing, maar hij zal nooit dezelfde band hebben met mijn ratten dan ik", beseft Chantal.

"Likken tranen op"
Intussen woont ze samen met haar vriendjes op een appartement en hebben ze elk een naam gekregen "die hun persoonlijkheid reflecteert". "Burka eet graag, maar hij is geen sporter. Janice geeft heel graag kusjes en Lilly is een echte jumper", vertelt ze fier. "Mijn ratten houden van mij en beoordelen me niet. Ze houden van mij voor wie ik ben. Als ik huil, likken ze mijn tranen op."

Wie het filmpje van de rattenvrouw wil bekijken, kan dit via deze link doen.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krijgen tempels op Bali straks bordje met 'seks verboden'?


Krijgen tempels op Bali straks bordje met 'seks verboden'?


http://oi49.tinypic.com/wvu1cp.jpg


Mogelijk zullen in de toekomst tempels op het Indonesisch eiland Bali een bordje bij krijgen, naast 'verboden te roken' en 'eten verboden': 'seks verboden'.

Op Bali ontstond een schandaal toen een stel toeristen uit Estland in een hindoetempel in Saraseda in volle seksuele actie werd betrapt. Dat gebeurde toen functionarissen de staat van herstelwerken kwamen opnemen.

De politie kwam eraan te pas. Na een kort verhoor mocht het paar beschikken. Volgens Hadi Purnomo zei het stel echt niet te weten dat het in Balinese tempels verboden is te vrijen.

De autoriteiten belisten het stel een boete van omgerekend 1.600 euro te laten betalen. Dat geld laat toe een een ceremonie te financieren om de tempel te 'zuiveren'. Voorts overwegen de autoriteiten aan de ingang van tempels een bordje 'seks verboden' te hangen.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fabelachtige beelden van zeldzame sneeuwpanter

Fabelachtige beelden van zeldzame sneeuwpanter

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






Het gebeurt niet vaak dat een fotograaf erin slaagt om een sneeuwluipaard of sneeuwpanter te filmen. De wondermooie dieren zijn met uitsterven bedreigd en erg mensenschuw. Maar Matse Rangja verstopte in de Chinese provincie Qinghai een camera tussen de rotsen op 4.600 meter hoogte. En jawel, een prachtexemplaar doemde op voor de lens.

De katachtige besnuffelde zelfs de camera. De vorige keer dat de fotografe dit huzarenstuk voor mekaar kreeg, was acht jaar geleden. De unieke beelden wilden we jullie dan ook niet onthouden.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8-jarige knaap trouwt met 61-jarige bruid

8-jarige knaap trouwt met 61-jarige bruid


http://static1.hln.be/static/photo/2013/3/12/7/20130310055719/media_xll_5633047.jpg


De zowat 100 genodigden beleefden een van de meest bizarre trouwpartijen ooit in Zimbabwe. Een achtjarige schoolknaap stapte er in in het huwelijksbootje met een vrouw van 61. De bruid heeft al vijf kinderen én een echtgenoot. Haar kinderen en man waren overigens ook aanwezig op de plechtigheid. De piepjonge bruidegom beweert dat hij dit huwelijk moest regelen van zijn ondertussen overleden grootouders.

Het was een heel raar zicht op de huwelijksplechtigheid: de achtjarige Sanele Masilela die in een veel te groot pak heel onwennig aan de zijde van zijn 53 jaar oudere bruid stond. De ringen werden uitgewisseld en de huwelijkskus bezegelde de bizarre trouwpartij, zij het niet van harte.

Wettelijk is er echter geen huwelijk, want het bruidspaar ondertekende geen enkel trouwdocument. Het 'koppel' gaat ook niet samenleven. De familie van de bruidegom hoestte zo'n 2.000 euro op voor het puur rituele huwelijk. De piepjonge bruidegom Sanele beweert dat hij dit moest doen op bevel van zijn overleden grootouders. "Ik zei tegen mijn moeder dat ik wilde trouwen. Ik wilde het echt. Ik ben blij dat ik gehuwd ben met Helen. Als ik ouder zal zijn, zal ik zeker met een bruid van mijn eigen leeftijd trouwen."

Zijn tante Patience legt uit waarom de rituele trouwpartij op het getouw werd gezet. "Sanele werd genoemd naar zijn overleden grootvader die nooit getrouwd was. Net voor zijn dood had zijn grootvader aan Sanele gevraagd om zeker wel te trouwen. De jongen nam het bevel heel ernstig en koos Helen uit als zijn bruid."

De bruid en haar gezin zagen geen enkel probleem in de rituele trouwpartij. "Ik ben zelf getrouwd en heb vijf kinderen, maar omdat het de uidrukkelijk wens van zijn grootouders was, hebben we ingestemd met deze trouw. Nu zijn de grootouders van de bruidegom gelukkig en wij ook, want we weten dat het een louter ritueel huwelijk was."



» Reageer (0)
09-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toenemende armoede bij alleenstaanden met kinderen

Toenemende armoede bij alleenstaanden met kinderen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/8/11/6/20130309162957/media_xll_5632026.jpg


Het risico op armoede voor een alleenstaande met kinderen in ons land is na een daling van 36,9 tot 35,3 procent in 2011 weer gestegen tot 38,5 procent. Maggie  De Block baseert zich voor deze gegevens op enquêtes van SILC (Statistics on Income and Living Conditions).

Deze gezinnen weten vaak niet op welke steun ze recht hebben of hoe ze dit moeten aanvragen. De Block zegt dat de besturen momenteel al heel wat inspanningen leveren om rechthebbenden te informeren. Zelf werkt ze aan een praktische en eenvoudige gids die mensen in armoede op toegankelijke wijze informeert over de belangrijkste rechten inzake gezondheidszorg, huisvesting en dienstverlening en de nodige contactpunten.

Volgens De Block is "automatische toekenning van rechten een na te streven doel om te garanderen dat eenieder zijn rechten kan laten gelden". Het Steunpunt Armoedebestrijding onderzoekt momenteel de mogelijkheden op dit vlak. Er was ook al een contact met verschillende administraties en relevante publieke instellingen. De staatssecretaris kijkt uit naar de resultaten daarvan, die eerstdaags gepubliceerd worden. (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!