Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




25-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Salem de kat gaat net als wij naar het toilet

Salem de kat gaat net als wij naar het toilet

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Een katteneigenaar heeft dierenexperts verbaasd door zijn huisdier Salem te leren naar toilet te gaan net zoals mensen dat doen.

De 29-jarige Luke Evans was het beu dat zijn appartement voortdurend smerig rook door de kattenbak. Dus trainde hij zijn kat van negen maanden om het toilet in de badkamer te gebruiken door snacks met kaas aan te bieden als beloning. Het beest kan ook pootjes geven en rollen op bevel. Momenteel leert Luke hem te apporteren. Maar vooral zijn zindelijkheid heeft experts verbaasd.

Het baasje getuigt over zijn bijzonder huisdier: "Vaak beseffen we niet eens dat Salem het toilet is geweest. Hij kan wel nog niet doorspoelen, dus we vinden nog regelmatig cadeautjes in de wc-pot. Het heeft een paar maanden geduurd voor hij het kon, voor de zindelijkheidstraining gebruikten we een kinderpotje."

Becki Pratt, de dierenarts van het beestje, was zo onder de indruk dat ze het dier een uit het miljoen noemde. "We zien hier veel getalenteerde katten en honden in de kliniek, maar Salem is nog van een ander kaliber." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dove jongen in tranen wanneer hij ouders voor het eerst hoort

Dove jongen in tranen wanneer hij ouders voor het eerst hoort

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Amerikaanse artsen zijn er maandag in geslaagd een zevenjarige dove jongen uit Guatemala voor het eerst te laten horen. Jenri Rivera barstte in tranen uit toen hij zijn ouders de eerste keer in zijn leven via Skype kon horen.

De dove Jenri Rivera kon naar Amerika vliegen voor een behandeling dankzij de hulp van de organisatie Ray of Hope Medical Missions. De Amerikaanse Erin Van Oordt maakte tijdens haar vrijwilligerswerk in Guatemala kennis met de dove jongen. Dus regelde ze voor Jenri een medisch visum om naar de Verenigde Staten te vertrekken. Het hoorimplantaat, met een waarde van 30.000 euro, werd gedoneerd door het bedrijf Advanced Bionics, professor Disher voerde de operatie uit.

Maandag werd dan het implantaat geactiveerd door arts Tina Sheehan van Focus Audiology and Hearing Services en zo hoorde Jenri voor de eerste keer in zijn leven geluiden. Als test klapte Sheehan met haar hand op de tafel, waarop Jenri erg verbaasd reageerde. Na de derde keer vond de jongen het genoeg geweest en zei hij de arts zelfs te stoppen met lawaai te maken.

Toen de jongen voor de eerste keer de stem van zijn ouders via het computerprogramma Skype hoorde, reageerde hij erg emotioneel. Hij zal nog enkele maanden in de Verenigde Staten verblijven om te leren spreken en te leren begrijpen wat hij hoort. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pakistaanse aardbeving doet 'eilandje' uit zee rijzen

Pakistaanse aardbeving doet 'eilandje' uit zee rijzen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/4/14/20130925163406/media_xll_6154514.jpg


Opschudding in Pakistan. Eerst letterlijk, na de krachtige aardbeving van gisteren in de provincie Baloetsjistan, maar nu ook figuurlijk. Door de aardbeving is namelijk een 'eilandje' uit het water van de Arabische Zee gerezen. Wie er als de kippen bij wil zijn om zich het nieuwe stukje 'land' toe te eigenen, is er echter aan voor de moeite. De mengeling van modder en rotsen is gedoemd om binnen enkele weken of maanden weer te verdwijnen.

De eer om het eilandje uit het water te zien verrijzen, was weggelegd voor de inwoners van de havenstad Gwadar. Muhammad Rustam wrijft zich nog de ogen uit en spreekt over iets "gigantisch", van ongeveer twintig meter hoog, een 40-tal meter lang en met een breedte van zo'n 100 meter. Veel fotografen kwamen al langs om het nieuwe stukje land, op enkele honderden meter voor de kust van Gwadar, op de gevoelige plaat vast te leggen.

Achter de fascinatie over het "nieuwe eilandje van Gwadar" zit echter ook een wetenschappelijke verklaring. Die heeft te maken met de beweging van de tektonische platen en met "moddervulkanen". Die worden bij een aardbeving naar de oppervlakte geduwd onder druk van enorme concentraties methaangas, aldus Gary Gibson, seismoloog van de universiteit van Melbourne. Het eilandje is geen vaste structuur, maar een mengeling van modder en rotsen die na een tijd weer uit mekaar valt.

Bij de aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter in het zuidwesten van Pakistan vielen nu al 216 doden. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrouwenrechten: lange weg afgelegd maar nog niet aan de finish

Vrouwenrechten: lange weg afgelegd maar nog niet aan de finish


http://static1.hln.be/static/photo/2013/0/15/12/20130925125539/media_xll_6153777.jpg


Het 'Women, Business and Law'-rapport van de Wereldbank toont aan dat er op het gebied van vrouwenrechten de afgelopen jaren zeker vooruitgang is geboekt, maar dat veel landen het economisch potentieel van vrouwen nog altijd sterk beperken. Saoedi-Arabië is het land dat vrouwen het minst economische mogelijkheden biedt en in Zuid-Azië, Noord-Afrika en het Midden-Oosten is de situatie voor vrouwen er de afgelopen 50 jaar het minst op vooruit gegaan.

Het rapport van de Wereldbank omvat 143 landen en is gebaseerd op gegevens van april 2011 tot en met april 2013 met informatie over wetgeving en interviews met experts. Het onderzoek ging ook na hoe de levensomstandigheden voor vrouwen de afgelopen 50 jaar is geëvolueerd.

De afgelopen halve eeuw zijn de rechten van vrouwen er significant op vooruit gegaan en toch bestaat er in 90 procent van de onderzochte landen minstens één wet die vrouwen tegenhoudt om een bepaald beroep uit te oefenen, een bankrekening te openen, zelf kapitaal te beheren of om zelfstandig beslissingen te mogen nemen. In 28 landen zijn er meer dan 10 wetten die een onderscheid maken tussen de rechten van mannen en van vrouwen. De helft van deze landen bevinden zich in Noord-Afrika en het Midden-Oosten en nog eens 11 van deze landen liggen in Sub-Saharisch Afrika. Ook hebben 25 procent van de landen geen enkele wet tegen huishoudelijk geweld.

De economische beperkingen van vrouwen zouden volgens de onderzoekers ook een invloed hebben op de welvarendheid van een land. "Wanneer vrouwen en mannen op gelijke voet kunnen participeren in het economische leven kunnen ze samen bijdragen aan een sterke samenleving en weerbare economie" zegt Jim Yong Kim, voorzitter van de Wereldbank.

De meeste landen zijn al gestart met het afschaffen van vrouwonvriendelijke wetten. In Latijns-Amerika, de Caraïben, Sub-Saharisch Afrika en Oost-Azië zijn de wetten die vrouwen beperkingen opleggen in de afgelopen 50 jaar gehalveerd. In Ivoorkust en Mali werd er bijvoorbeeld een wet opgeheven die ervoor zorgde dat mannen hun echtgenotes konden verbieden te werken en in Slovakije is de vergoeding voor vrouwen tijdens hun zwangerschap verhoogd.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Baby's uit periode van economische bloei worden later slimmer

Baby's uit periode van economische bloei worden later slimmer


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/8/5/20130912144937/media_xll_6123425.jpg


Wie opgroeit in een periode van hoogconjunctuur, heeft als volwassene meer kans op een hogere geestelijke capaciteit. Zelfs de gebeurtenissen van de eerste levensmaanden hebben al een beslissende invloed op de fysieke en cognitieve vorming van een mens. Dat zegt Gabriele Doblhammer, die het Rostocks Centrum voor de Studie van Demografische Veranderingen leidt.

Doblhammer wijt dat resultaat onder meer aan het feit dat in crisistijden de voeding slechter is en dat infectieziekten vaker voorkomen. Bovendien worden mensen dan aan meer stress blootgesteld, wat zijn effecten kan hebben op de verhouding tussen kind en ouder.

In een studie hebben Doblhammer en onderzoekers van de universiteit van Mannheim en het Duitse Centrum voor Neurodegeneratieve Ziekten mensen uit tien Europese landen onderzocht. Zij werden geboren in de eerste helft van de 20e eeuw.

Uit het onderzoek bleek dat volwassenen die ter wereld kwamen in hoogconjunctuur over betere verbale vaardigheden en een beter geheugen beschikken. Ook in het algemeen leverden ze betere cognitieve prestaties dan volwassenen die in crisisjaren opgroeiden.

De onderzoekster benadrukte dat een recessie nu niet meer de kracht heeft van bijvoorbeeld de wereldwijde economische crisis van de jaren 30. Of ook de huidige recessie de geestelijke capaciteit zo sterk zal beïnvloeden, laat zich wetenschappelijk nog niet verklaren.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liever een opgeruimd huis dan seks?

Liever een opgeruimd huis dan seks?

http://static3.hln.be/static/photo/2013/11/9/0/20130925112505/media_xll_6153465.jpg


Een nieuw onderzoek bij 3500 Britten toont aan dat de meeste mensen liever een opgeruimd huis hebben dan een leuke avond uit of zelfs seks. Een net huis is voor 36 procent van de ondervraagden de topprioriteit terwijl seks slechts bij 18 procent bovenaan het lijstje staat.

De onderzoekers stelden vast dat de meeste mensen rommel vervelender vinden dan in de file staan of moeten wachten aan de telefoon en luisteren naar de wachtmuziek. In het huishouden blijken er ook nog steeds verschillen te zijn tussen de geslachten. Vrouwen zijn gemiddeld zes uur meer bezig met huishoudelijk werk dan mannen.

Volgens het onderzoek van huishoudtoestellenproducent Beko poetsen vrouwen gemiddeld 17 uur per week. Een kwart van de vrouwen denkt bovendien dat haar partner niets doet in het huishouden, hoewel sommigen schatten dat manlief ongeveer 6 uur per week bezig is in het huishouden.

Uit de resultaten blijkt ook dat de genderstereotypen nog lang de wereld niet uit zijn. Meer dan een derde van de mannen (38 procent) vindt namelijk dat strijken vrouwenwerk is. Het vuilnis buiten zetten vinden veel mannen (48 procent) dan weer wel een mannentaak.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rubens-expositie in Louvre te Lens was succes

Rubens-expositie in Louvre te Lens was succes


http://static0.hln.be/static/photo/2013/13/6/6/20130923211530/media_xll_6150351.jpg


De speciale Rubens-tentoonstelling in de vestiging van het Louvre in het Noord-Franse Lens heeft 128.000 bezoekers gelokt, zo heeft het nog geen jaar geleden geopende museum bekendgemaakt.

De tentoonstelling 'Het Europa van Rubens' liep van 22 mei tot vandaag. Het ging om 70 werken van de Vlaamse barokschilder, uitgeleend door 54 musea en instellingen uit negen landen waaronder ook vier particuliere verzamelingen.

Het Louvre in Lens is gevestigd op een oude mijnsite en opende op 4 december. Twintig procent van de 740.000 bezoekers komt uit het buitenland, uit meer dan zeventig landen. Onder die buitenlandse bezoekers was er onlangs ook de Belgische koningin Mathilde. (br.hln)



» Reageer (0)
24-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Dierentuin gooit 'asociale' gorilla buiten

Dierentuin gooit 'asociale' gorilla buiten


http://static2.hln.be/static/photo/2013/10/15/12/20130924053827/media_xll_6150462.jpg


De dierentuin in het Amerikaanse Dallas heeft zijn 23-jarige gorilla Patrick de deur gewezen omdat hij geen trek heeft in het gezelschap van soortgenoten. Het weigerachtige dier wordt overgebracht naar een dierentuin in Columbia (South Carolina), waar hij een meer teruggetrokken bestaan kan leiden.

De ruim 200 kilogram zware westelijke laaglandgorilla heeft, aldus de dierentuindirectie, gedurende zijn verblijf van achttien jaar in de Dallas Zoo geen enkele betekenisvolle relatie met soortgenoten opgebouwd. Tegenover bezoekers en oppassers gedraagt hij zich uiterst sociaal, maar tussen Patrick en de andere gorilla's, inclusief de vrouwtjes, wilde het nooit echt boteren.

Ook in seks had Patrick geen zin. Volgens de directie ontwikkelde hij in de loop van de jaren een gedrag ten opzichte van vrouwtjesgorilla's dat uiteenloopt van onverschillig tot ronduit agressief. "Het is duidelijk geworden dat hij liever een eigen leven leidt", aldus Lynn Kramer, hoofd van de diergeneeskundige dienst in de dierentuin. "Door de verhuizing kan hij straks zijn gang gaan, terwijl de vier mannetjes die hier overblijven een samenhangende groep vrijgezellen kunnen vormen."

Patrick werd in 1990 geboren in de Bronx Zoo in New York, maar kort na zijn geboorte overgebracht naar het Canadese Toronto omdat zijn moeder hem verwaarloosde. Daar werd hij grootgebracht met een even oude mannelijke soortgenoot. Ze verkasten na vijf jaar samen naar Dallas. Voor zijn nieuwe verhuizing is nog geen datum aangekondigd, maar vaste bezoekers van Dallas Zoo krijgen dit weekend alvast de kans om Patrick uit te zwaaien. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peuter voedt zijn uit coma ontwaakte moeder

Peuter voedt zijn uit coma ontwaakte moeder


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/4/4/20130923150858/media_xll_6149584.jpg


Nadat ze betrokken was in een zwaar verkeersongeval, drie jaar geleden, ontwaakte de Chinese Zhang Rongxiang uit een diepe coma. Ze werd 'gewekt' door haar zoontje Gao Qianbo die ze het leven schonk terwijl ze buiten bewustzijn was. Qianbo wijkt geen moment van zijn moeder. Meer zelfs: hij 'voedert' haar mond-aan-mond met eten dat hij voorzichtig voorkauwt.

Zhang is nu 42 jaar. In 2010 sloeg het noodlot toe. Ze werd zwaargewond bij een auto-ongeval. Nagenoeg helemaal verlamd, raakte ze in coma. De vrouw bleek op dat moment vier maanden zwanger.

Op 22 juli 2011 werd haar zoontje Qianbo geboren door middel van een keizersnede. Haar man Gao Dejin kreeg van de dokters in het hospitaal van Shuyang te horen dat zijn vrouw wellicht nooit meer zou ontwaken.

De vader en zijn kersverse zoontje bleven Rongxiang met alle liefde omringen. En met resultaat. In mei van dit jaar ontwaakte de vrouw door de stem van haar kind. Sedertdien zijn de twee nog meer dan ooit onafscheidelijk, wat aanleiding geeft tot ontroerende taferelen.

Het gezin kan de intensieve verzorging bekostigen dankzij steun van de overheid en giften van familie en vrienden. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Recordaantal zeehondenpups in Sea Life Blankenberge

Recordaantal zeehondenpups in Sea Life Blankenberge


http://static0.hln.be/static/photo/2013/8/1/11/20130924152650/media_xll_6151961.jpg


Het zeehondenopvangcentrum van Sea Life Blankenberge zit helemaal vol. In een maand tijd spoelden dertien hulpbehoevende pups aan. Volgens bioloog Manu Potin is dit te wijten aan de zeer lange winter en korte zomer van dit jaar.

"Door de bijzondere weersomstandigheden zitten er momenteel erg weinig garnalen in de Belgische wateren. Dit zorgt ervoor dat er veel minder eten is voor zeehondenpups. In combinatie met een groeiende zeehondenpopulatie leidt dit tot een ongekend groot aantal pups in nood, met name door ondervoeding en uitputting."

Hoewel het opvangcentrum vol zit, kunnen er nog steeds meer zeehondjes worden opgevangen. Sea Life heeft tijdelijke quarantaineruimtes voorzien. Naast plaatsgebrek, zorgen de pups ook voor een grote financiële meerkost. "De opvang van een zieke zeehond kost ons ongeveer 2.500 euro en we ontvangen hiervoor geen enkele subsidie", aldus Albert Sikkens, general-manager van Sea Life. "Gelukkig kunnen we rekenen op de gulle steun van onze adoptieouders en donateurs die het goede werk van het Rescue Team mogelijk maken." Sea Life is constant op zoek naar donaties voor de zeehonden.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Derde van kinderen ontbijt nooit of zelden

Derde van kinderen ontbijt nooit of zelden

http://static1.hln.be/static/photo/2013/8/11/8/20130924135004/media_xll_6151733.jpg


Een op de drie kinderen ontbijt nooit of slechts af en toe en een vierde drinkt geen melk. Dat blijkt uit bevragingen van de ngo GoodPlanet en Vlerick Management School. De cijfers werden vandaag voorgesteld door verpakkingsbedrijf Tetra Pak, dat naar aanleiding van Wereld Schoolmelkdag morgen een schoolmelkcampagne lanceert.

Geen tijd en geen honger zijn volgens bevragingen bij 400 leerlingen uit de lagere school de voornaamste redenen om niet of slechts af en toe te ontbijten. De kinderen die wel ontbijten eten vaak iets zoets, zoals een boterham met choco of cornflakes. Nog geen vijfde eet 's ochtends fruit en de helft drinkt melk bij het ontbijt.

Scholen bieden verschillende dranken aan, maar volgens de enquête is slechts in de helft van de scholen melk te krijgen. Iets meer dan 15 procent van de kinderen drinkt ook melk op school. Dat cijfer wil Tetra Pak verhogen met de sensibiliseringscampagne www.melkopschool.be. "Melk maakt deel uit van een evenwichtige voeding voor jonge kinderen", zegt Magda Buelens van Tetra Pak Benelux. "Het is belangrijk dat scholen daaraan meewerken."

Een van de redenen waarom scholen geen melkverpakkingen aanbieden, is omdat drankkartons slecht zouden zijn voor het milieu. Tetra Pak ontkent dat. "Uit een vergelijkende milieu-analyse blijkt dat die een heel lage impact heeft op het klimaat. Van alle Belgische drankkartons wordt 80 procent gerecycleerd", aldus de multinational. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hot Chocolate - Emma

Hot Chocolate - Emma

Klik op de foto om ze te beluisteren







Hot Chocolate was een Britse discoband van de jaren 60, 70 en 80 en werd opgericht door Errol Brown (oorspronkelijk van Jamaica). De bandnaam The Hot Chocolate Band werd verzonnen door Applemedewerkster Mavis Smith, dit werd echter al snel afgekort.

Brown begon zijn muziekcarrière met het maken van een reggaeversie van John Lennons "Give Peace A Chance", maar er werd hem verteld, dat hij toestemming nodig had. Tot Browns verbazing werd hij benaderd door Apple Records, aangezien John Lennon zijn versie goed vond en kreeg vervolgens een contract aangeboden bij Apple Records.

Vervolgens werkte de band samen met producent Mickie Most aan vele singles, waaronder Love Is Life (1970), Brother Louie (1973) en Emma (1974), en geleidelijk introduceerden ze hun karakteristieke funky geluid. Het succes van de band was in de Benelux matig in de beginperiode, maar Hot Cholocate bleef gestaag produceren. Toen in 1975 de discoperiode aanbrak, brak ook Hot Chocolate door en had met name in het Verenigd Koninkrijk grote hits, zoals You Sexy Thing (1975), So you win again (1977), Every 1's A Winner (1978), No doubt about it (1980), Girl crazy (1982) en It Started With A Kiss (ook 1982). In 1987 maakte Ben Liebrand remixes van oude hits van Hot Chocolate; You sexy thing (remix) stond maar liefst 29 weken in de Nationale Hitparade maar kwam nooit hoger dan de 29e plaats.

Errol Brown begon vervolgens tevens aan een weinig succesvolle solocarrière met uitzondering van één kleine hit: Personal touch (1987). In 2003 ontving Brown de Order of the British Empire (equivalent van de ridderorde) en in 2004 de Ivor Novello Award voor zijn uitmuntende bijdrage aan de Britse muziek. Hot Chocolate is echter nog niet opgehouden en blijft doorgaan met tours en optredens.

In 1975 verliet basgitarist Tony Wilson de groep omdat hij het niet eens was met de met de verzoeting en vercommercialisering van de sound die Errol Brown voorstond. Tony scoorde in 1977 één hit in de Benelux, I like your style.


» Reageer (0)
23-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze hond moet in buggy wegens te klein om te wandelen

Deze hond moet in buggy wegens te klein om te wandelen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





De driejarige Pagan, een Yorkshire terrier uit het Engelse Hull, meet slechts 13 centimer hoog en 18 centimeter lang en zou daarmee de kleinste hond van het land zijn.

De kleinste hond van Engeland is kleiner dan een chihuahua, maar beschikt wel over een kleerkast gevuld met piepkleine outfits om Pagan warm te houden. Intussen is ze uitgegroeid tot een lokale ster, als ze buitenkomt, stopt iedereen baasje Brenda Wheeldon om een foto van haar viervoeter te nemen.

De driejarige Yorkshire terrier is zo klein dat het diertje ooit bijna stierf toen een windhond, de levensgezel van Pagan, ooit geeuwde en het hoofdje van het beestje per ongeluk in zijn mond terechtkwam. De arts heeft haar toen twee keer bijna laten inslapen, maar de minihond maakte een miraculeus herstel.

Baasje Brenda Wheeldon zegt dat haar huisdier te klein is om aan de leiband te lopen, dus nu duwt ze haar hondje in een kleine poppenbuggy voort. "In het begin dat ik Pagan had, was ze zo klein dat ik met het beestje naar de dierenarts ben gegaan omdat ik vreesde dat ze niet goed groeide. Maar die zei dat mijn huisdier kerngezond was, alleen een wat aan de kleine kant. Ik kan niet met haar gaan winkelen aan de leiband omdat ze te klein is, ze zou verpletterd kunnen worden."

Intussen is de Yorkshire terrier al een echte ster geworden, iedereen wil foto's van haar nemen en daar houdt ze van. Iemand heeft Wheeldon al 1.200 euro voor de hond aangeboden, maar ze zou niet meer zonder haar kleine hartedief kunnen leven. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moe de herfst in? Zo pas je je bioritme na de zomer aan

Moe de herfst in? Zo pas je je bioritme na de zomer aan


http://static2.hln.be/static/photo/2013/1/5/3/20130923135737/media_xll_6149313.jpg


De zomer is een periode dat het leven iets meer ontspannen verloopt. Ook je slaappatroon is dan iets minder strikt door de langere dagen en de lossere dagelijkse routine. Nu de herfst is aangebroken voelen velen zich moe omdat ze het moeilijk hebben om hun slaappatroon aan te passen aan het nieuwe ritme.

Velen blijven hun herfstavonden even vol plannen als in de zomer, maar zo val je moeilijker vroeger in slaap. Dit maakt dat je bij de start van het nieuwe seizoen ook overdag voortdurend moe bent. Daarom enkele tips om nu sneller in je bed te kruipen.

1. Donker
Dim de lichten en kijk niet meer naar een beeldscherm een uur voor je gaat slapen. Bij het zien van licht maken je hersenen namelijk melatonine aan, dit is een natuurlijk hormoon dat de slaap opwekt en je een hele nacht doet doorslapen. Felle lichten kunnen de productie van melatonine beperken, blauw licht is het schadelijkst voor je slaappatroon.

2. Ontspannen
Het uur voor je gaat slapen, hou je je best rustig bezig. Zoek iets dat je kalmeert en ontspant, dit is niet het tijdstip om mails te beantwoorden of nog wat te werken.

3. Fel licht
Wanneer je 's ochtends wakker wordt, moet je wel alle gordijnen meteen openen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk natuurlijk licht opneemt. Geniet van je ontbijt voor je raam, felle lichten stoppen de productie van melatonine, maken je wakker en helpen je dagelijkse ritme constant te houden.

4. Hele week
Zorg ervoor dat je de hele week je op hetzelfde uur opstaat. Je lichaam kent namelijk het verschil tussen een weekdag en weekenddagen niet. Het is belangrijk om in het weekend je ritme van tijdens de week aan te houden, want anders raak je zondagavond niet in slaap.

5. Elke dag beetje vroeger
Als je het echt moeilijker vindt om vroeger te gaan slapen, kun je elke dag een kwartiertje eerder in bed kruipen en een kwartier vroeger opstaan. Dit betekent ook dat je vroeger moet beginnen met het doven van de lichten.

6. Voeding
Tijdens de zomermaanden is het moeilijk om met ijsjes en zomerse cocktails om een gezond eetpatroon aan te houden. Voor een goede slaap is het belangrijk om de suikeropname te beperken en cafeïne te vermijden in de namiddag. Drink geen alcohol meer drie uur voor je gaat slapen, want ook dit kan je slaappatroon verstoren.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Kotstudent is vaak eenzaam

Kotstudent is vaak eenzaam


http://oi40.tinypic.com/2qv5xk2.jpg


Vanaf vandaag trekken naar schatting 220.000 studenten naar de universiteit of hogeschool. Bij de start van dit nieuwe academiejaar waarschuwt Teleblok dat veel studenten eenzaam zijn op kot. Eén op de drie jongeren (34 procent) die de hulplijn de vorige jaren contacteerde tijdens de examens, kon nergens anders terecht. Zes procent van de telefoontjes ging specifiek over eenzaamheid, staat vandaag in Het Laatste Nieuws, De Morgen en Metro.

Volgens de meest recente cijfers van 2011-2012 zit 47 procent van alle universiteitstudenten op kot. In Leuven en Gent samen vertegenwoordigt dat 60.000 jongeren. Zo'n kot is goed voor het sociaal contact, klinkt het dan meestal. Maar in de realiteit blijken niet alle studenten over een goed sociaal netwerk te beschikken.

"Nogal wat studenten zeggen ons dat ze het moeilijk hebben met de overstap van secundair naar hoger onderwijs", zegt Kathleen Devos, coördinator van Teleblok, in de kranten. "Ze hebben het vooral over de grote veranderingen in hun sociale leven: zelfstandig hun leven inrichten, een nieuwe vriendenkring opbouwen of omgaan met kotgenoten met andere interesses."

In zes procent van alle gesprekken die Teleblok voert, is eenzaamheid de centrale problematiek. "Het is een probleem waar studenten niet graag mee naar buiten komen", zegt Devos. "In onze samenleving bestaat het beeld dat de studententijd de tijd van je leven is. Dat maakt het moeilijk om erover te praten met vrienden of familie."

De hulplijn wil met vijf tips de studenten een houvast bieden om tijdens de eerste maanden hun sociale leven op te bouwen, bijvoorbeeld door zich te laten begeleiden door een peter of meter uit een hoger jaar.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eén op tien professoren gebuisd voor Engels

Eén op tien professoren gebuisd voor Engels


http://static3.hln.be/static/photo/2013/8/3/8/20130923054702/media_xll_6147458.jpg


Tussen tien en twintig procent van de professoren en docenten die in het Engels lesgeven, haalt in een test niet het vereiste taalniveau, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag. Strikt gezien mag een gezakte prof zijn vak niet meer in het Engels geven. De universiteiten vragen nu een overgangsregeling.

De docenten van de universiteiten en hogescholen die in het Engels lesgeven, moesten de afgelopen maanden op vraag van de Vlaamse overheid een taaltest afleggen. Aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) haalt 20 procent het vereiste niveau niet. Aan de Universiteit Antwerpen is dat 13 procent, aan de UGent 14 procent, aan de UHasselt tussen 15 en 20 procent en aan de KU Leuven 10 procent.

Sommige professoren die gebuisd zijn, doceren al decennia in het Engels. Klachten over hun taalgebruik hebben ze tot nog toe niet gekregen. Ze zijn boos, teleurgesteld en gekwetst. "Deze mensen zijn een kei in hun discipline", zegt Kristiaan Versluys, directeur onderwijs aan de UGent, in de krant. "Er zitten poten­tiële Nobelprijswinnaars bij. Ze publiceren in Engelstalige tijdschriften, spreken op internationale congressen. En dan gebeurt dit. Er zijn er die foert zeggen. Voor hen hoeft die Engelstalige cursus niet meer."

Aan de VUB morren vooral de ingenieurs. Zij vinden dat de test mijlenver van hun vaktaal staat. Het wrange is dat in de ingenieurswetenschappen Engels als voertaal heel courant is.

De universiteiten vragen nu een overgangsregeling. Zo zou een niet-geslaagde docent dit academiejaar nog mogen voortdoen en zich ondertussen bijscholen. Maar het decreet, dat de taaltest Engels oplegde, voorziet dat niet. Er is wel een achterpoortje: er kan een andere titularis voor het vak worden aangesteld. Die kan zich dan gewoon door de gebuisde prof laten vervangen, maar de instellingen lijken niet van plan daar gebruik van te maken. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogbegaafde Ian (16) is de jongste Vlaamse student

Hoogbegaafde Ian (16) is de jongste Vlaamse student


http://static1.hln.be/static/photo/2013/9/0/3/20130923112117/media_xll_6148713.jpg
De campus Middelheim van de Universiteit Antwerpen

Vandaag begint voor veel studenten het nieuwe academiejaar. Voor Ian Van der Wild een extra speciale dag, want hij mag zich met 16 jaar de jongste student van Vlaanderen noemen, schrijft Het Belang van Limburg. Ian schreef zich in voor de bachelor Informatica aan de Universiteit van Antwerpen.

Ook Jessica Rosenblum trekt op 16-jarige leeftijd naar de Universiteit van Antwerpen, maar Ian is nog 106 dagen jonger en krijgt daarom de titel van jongste student. Jessica begint na het geslaagde ingangsexamen aan de opleiding geneeskunde.

Zowel Ian als Jessica kregen al op vroege leeftijd te horen dat ze hoogbegaafd waren. "Bij mij hebben ze als kleuter een intelligentietest gedaan, vertelt Ian. "Daaruit bleek dat ik eigenlijk meteen naar het derde leerjaar mocht overstappen, maar dat vonden mijn ouders toch geen goed idee. Daarom ben ik naar de derde kleuterklas gegaan waar ik heb leren lezen en schrijven. Daarna heb ik wel het eerste en tweede leerjaar overgeslagen."

De Universiteit van Antwerpen mag vandaag dus meteen twee hoogbegaafde studenten verwelkomen. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom sommigen meer lijden onder griep

Waarom sommigen meer lijden onder griep


http://static3.hln.be/static/photo/2013/15/2/1/20130923110630/media_xll_6148681.jpg


Wetenschappers zijn een stapje dichter bij een universeel griepvaccin dat beschermt tegen nieuwe griepstammen als de vogel- of varkensgriep. Dit is dankzij de ontdekking van wat mensen die weinig last hebben van symptomen bij het griepvirus gemeen hebben.

Wetenschappers zijn al jaren bezig met het ontwikkelen van een griepvaccin dat tegen alle stammen van deze ziekte beschermen. De huidige vaccins beschermen tegen de meest voorkomende stammen doordat het immuunsysteem antilichamen produceert om infecties te voorkomen. Maar ze waren altijd een stap achter het virus, dat zich steeds blijft ontwikkelen. Dankzij een studie tijdens de uitbraak van de varkensgriep in 2009 kon het griepseizoen ingeperkt worden en toekomstige uitbraken voorkomen worden.

Wetenschappers aan het Imperial College in London gebruikten doe uitbraak als een uniek, natuurlijk experiment om te onderzoeken waarom sommige mensen ziek worden en anderen niet. Ze namen bloedstalen van honderden vrijwilligers en hielden hen gedurende twee weken in de gaten. Daaruit blijkt dat wie zich zieker voelde minder van deze virusbestrijdende immuuncellen, genaamd CD8 T-cellen, in zijn bloed had. Degenen die wel de griep hadden opgelopen, maar geen of milde symptomen vertonen, hadden meer van deze cellen. Volgens professor Ajit Lalvani kan dit de basis dit de basis van een universeel griepvaccin. "Een nieuw vaccin kan werken door het lichaam te stimuleren deze cellen te produceren om de ziekte te bevechten. En we weten al hoe we dat kunnen doen met een vaccing."

"Er duiken constant nieuwe griepstammen op, sommige daarvan zijn dodelijk. Daarom is het zo belangrijk om een universeel vaccin te creëren dat efficiënt is tegen alle griepstammen. Jaarlijks sterven tussen de 250.000 en 500.000 mensen per jaar aan de griep", besluit Lalvani. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrees voor mazelenepidemie bij studenten

Vrees voor mazelenepidemie bij studenten


http://static0.hln.be/static/photo/2013/8/6/3/20130923074629/media_xll_6147648.jpg


Antwerpse en Hasseltse onderzoekers waarschuwen bij de start van het nieuwe academiejaar voor een mogelijke heropflakkering van de mazelen. "Jonge twintigers werden immers niet allemaal even goed gevaccineerd, en omdat ze vele contacten hebben, zijn ze vatbaar voor het virus", klinkt het in een persbericht van de Universiteit Antwerpen.

Recentelijk brak het mazelenvirus uit in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. "Die uitbraken verhogen ook de kans op een heropflakkering in ons land", zegt prof. Niel Hens (UHasselt/UAntwerpen). "Op basis van de vaccinatiegraadcijfers en van de antistoffen gemeten bij een willekeurige steekproef van de Belgische bevolking, maakten we een statistisch-wiskundig model op. Samen met de pasgeborenen, die de bescherming van hun moeder vrij snel verliezen, zijn de jonge twintigers het meest vatbaar voor een infectie."

De onderzoekers adviseren de leeftijdsgroep 18-30 jaar dan ook om hun vaccinatiestatus te laten nakijken en zich indien nodig te laten vaccineren. "Vaccinatie is zeker zinvol", legt prof. Pierre Van Damme (UAntwerpen) uit. "In vergelijking met de periode voor de start van de vaccinatie tegen mazelen is het risico op verspreiding van het virus afgenomen met 90%. Het is belangrijk om ons te blijven inzetten om deze vaccinatiegraad te verhogen zodat we mazelen kunnen uitroeien."

Als de mazelen zouden opduiken, is het van groot belang dat de bevoegde instanties op de hoogte worden gebracht. Zij kunnen beschermende maatregelen nemen om een eventuele uitbraak te vermijden of te beperken.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Extreem veilige TouchID na twee dagen al gekraakt

"Extreem veilige" TouchID na twee dagen al gekraakt


http://static0.hln.be/static/photo/2013/4/13/2/20130923071936/media_xll_6147587.jpg

Krap twee dagen nadat de iPhone 5S in de verkoop is gegaan zijn Duitse hackers erin geslaagd TouchID te kraken. Bij de presentatie van de nieuwe iPhone met vingerafdrukscanner beloofde Apple dat het extreem veilig zou zijn, maar volgens de Chaos Computer Club is een nepafdruk vrij simpel te maken.

Om in een met een vingerafdruk beveiligde iPhone te komen, gebruikte de hackersclub een gekopieerde vingerafdruk van een iPhone-gebruiker. Ze lieten het 'slachtoffer' zijn afdruk op een stuk glas zetten en daarvan is uiteindelijk een kopie gemaakt op een dun laagje folie. Met de gekopieerde afdruk kon de iPhone zonder problemen worden ontgrendeld.

Volgens de Duitsers is het gebruik van vingerafdrukken voor beveiliging totaal nutteloos. Het namaken van een afdruk is te simpel en er lijkt geen oplossing te zijn tegen deze manier van 'inbreken'.
(br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!