Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




02-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Coyote overleeft als bij wonder aanvaring met autobumper

Coyote overleeft als bij wonder aanvaring met autobumper

http://static0.hln.be/static/photo/2014/8/4/5/20141001224614/media_xll_7164110.jpg

Dieren versus het verkeer: het loopt meestal gegarandeerd fout af, maar niet zo voor deze coyote die onlangs een aanrijding op miraculeuze wijze overleefde. Het dier bleef na de botsing vasthangen in de bumper van de wagen, terwijl de chauffeur nietsvermoedend verder reed. Het lijkt achteraf wel een geluk bij een ongeluk, want de coyote kon snel verzorgd worden en zal volledig te herstellen.

Mark Armour was vorige week op weg naar zijn werk in de staat Illinois toen hij 'iets' raakte met zijn wagen. Hij zag echter niets en besloot verder te rijden. Toen hij eenmaal bij het treinstation aankwam, stonden tientallen mensen op de parking naar de voorkant van zijn wagen te staren. Hij had blijkbaar wel degelijk een dier aangereden en de coyote was erin geslaagd vast te komen zitten in zijn bumper.

Zowel de politie als de dierenbescherming konden hun ogen niet geloven bij het zien van wat er gebeurd was. "Het is een wonder dat hij de impact van de auto overleefd heeft", zei Amber Manley van de plaatselijke dierenbescherming.

Ze kon het gewonde dier, dat volledig in shock was, bevrijden van de bumper en bracht het voor verzorging naar het Flint Creek Wildlife Rehabilitation.

Hoewel de coyote drie gebroken pootjes overhield aan het ongeval, kon hij de volgende dag alweer eten en "lag hij comfortabel te rusten". Hij zou tegen deze winter weer helemaal paraat zijn om terug te keren naar het wild.

De chauffeur, die zich verschrikkelijk voelde over het incident, heeft intussen aangeboden geld te storten voor de behandeling van het dier. "Ik ben zo blij dat hij goed zal herstellen. Heel erg bedankt om voor hem te zorgen", klonk het op de Facebookpagina van het centrum. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deze ziekte laat mensen letterlijk hun haar uittrekken

Deze ziekte laat mensen letterlijk hun haar uittrekken

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/11/4/20141002135240/media_xll_7165579.jpg

De ziekte trichotillomanie, of je haar uittreken omdat je je impulsen niet kan beheersen, is voor vele personen een pijnlijke waarheid en weegt naast het fysieke aspect ook erg zwaar op het zelfvertrouwen. Wereldwijd zouden ongeveer 110 miljoen mensen hun haar uittrekken, om deze personen wat kracht bij te zetten, is het deze week de Internationale Week tegen Trichotillomanie.

Hoewel de ziekte iederen kan treffen, blijken vooral vrouwen het slachtoffer. De eerste zichtbare tekenen uiten zich meestal rond de puberteit wanneer jongeren zich bewuster worden over hun lichaam. De stress die gepaard gaat met de ontwikkeling van jongeren hun identiteit blijkt vaak de oorzaak die mensen aanzet tot onbedwingbare impulsen.

Hoewel de ziekte zich traag ontwikkelt, verergt de situatie heel snel: plots trekken mensen geen paar haren meer uit maar hele plukken, wat resulteert in kale plekken op het hoofd. Om aan te tonen hoe hulpeloos patiënten zich voelen, filmen veel slachtoffers de ontwikkelingen. Ze nemen elke dag een foto van hun haar of maken een timelapse.

Weinig mensen zoeken echter hulp om de ziekte te behandelen, terwijl het een zware beproeving is voor geest en lichaam. Vooral vrouwen hebben het er erg moeilijk mee omdat ze meestal langer haar hebben en de kale plekken dus sneller opvallen. Net omdat de ziekte goed zichtbaar is, zorgt het vaak voor extra stress wat de situatie nog erger maakt. Maar ook voor mannen is het een zware dobber. De eerste manier om de ziekte onder controle te krijgen is dan ook te aanvaarden dat je er last van hebt. Vervolgens zoek je best uit wat nu juist de stress veroorzaakt en moet je je impulsen proberen onder controle te houden. Hulp van een huisdokter en psychiater kunnen hierbij helpen. (br.hln)


» Reageer (0)
01-10-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De meest sexy leeftijd van vrouwen

De meest sexy leeftijd van vrouwen


http://oi46.tinypic.com/1gsy8h.jpg


De vrouwelijke schoonheid mag dan officieel op hun 23ste pieken, dat is niet wanneer ze zichzelf het meest sexy voelen. Dat komt op de leeftijd van 28: net oud genoeg om zich minder aan te trekken van wat anderen denken en zichzelf te zijn, zonder de grote, boze 30 al te zien naderen. De piek in zelfvertrouwen komt iets later: op hun 32ste.

Vrouwen zijn het meest trots op hun ogen (23 procent), hun borsten (20 procent) en in mindere mate op wat ze intellectueel aankunnen: slechts 13 procent is trots op hun brein. De belangrijkste doorn in het oog was: de benen. Ruim vier op tien zou deze langer en slanker maken, als ze zouden kunnen.

De helft van de 2.000 ondervraagde Britse vrouwen was trots op hun figuur en driekwart zou niets veranderen aan hun lichaamstype.

Dat zijn opmerkelijke cijfers, want uit andere onderzoeken blijkt dat vrouwen eerder ongelukkig zijn met hun lichaam. De groep ondervraagde vrouwen speelt dus duidelijk een rol: Noord-Ierse vrouwen zijn bijvoorbeeld helemaal niet tevreden met hun lichaam, daar zou 80 procent haar lichaam anders willen hebben.

Zelfvertrouwen is moeilijker op te bouwen dan vertrouwen in het eigenlijk lichaam: de helft van de vrouw wenst dat ze zich minder zorgen zou maken over haar leven.

Waardoor voelt ze zich zekerder? Weten waar haar leven naartoe gaat (60 procent) en een partner hebben en je natuurlijke gewicht ontdekken (elk 52 procent). Redenen om het zelfvertrouwen te verliezen zijn niet onlogisch je werk verliezen en gedumpt worden. Gelukkig kunnen ze terecht bij hun vier goede vriendinnen.

Wat is het leukst aan vrouw-zijn? Je kunnen opkleden, hakken dragen en make-up, zo vonden de vrouwen. Zelf kijken ze op naar Kate Middleton (19 procent), Marilyn Monroe (15 procent) en Florence Nightingale (17 procent). (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stella McCartney ontwerpt lingerie voor borstkankerfonds

Stella McCartney ontwerpt lingerie voor borstkankerfonds

http://static2.hln.be/static/photo/2014/17/16/7/20141001143332/media_xll_7163017.jpg

De populaire Britse ontwerpster Stella McCartney wil geld inzamelen om borstkanker beter te bestrijden. Dat doet ze door een lingeriecollectie te ontwerpen en de aandacht op de vreselijke ziekte te vestigen. McCartney, die zelf haar moeder verloor aan borstkanker, hoopt op een groot succes.

"Nog te veel vrouwen worden geconfronteerd met deze ziekte. Daarnaast is het gewoon verschrikkelijk om een dierbare te verliezen aan kanker." Met de collectie wil McCartney vrouwen er in de ochtend aan herinneren dat ze goed voor zichzelf moeten zorgen. "Een beha of slipje is het eerste wat je aantrekt, daarom kan de collectie vrouwen sensibiliseren", klinkt het.

Voor de campagne kon McCartney haar vriendin Kate Moss strikken: zij is te zien op de prachtige reclamebeelden. De opbrengst van haar collectie wil McCartney investeren in kankerfondsen. Stella richtte enkele jaren geleden het Linda McCartney centrum op na het overlijden van haar mama. Zo moet de mammografieruimte dringend vernieuwd worden.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dus daarom gaan mannen liever op café met hun vrienden

Dus daarom gaan mannen liever op café met hun vrienden

http://static3.hln.be/static/photo/2014/17/12/13/20141001105641/media_xll_7162333.jpg

Mannen die met enkele vrienden op café gaan en samen soms wat te diep in het glas kijken: het is een gewoonte die zo oud is als de straat. Vriendschappen onstaan immers vaak bij pot en pint, niet? Die vaststelling wordt nu ook bevestigd door de wetenschap, er is zelfs een verklaring waarom mannen zo graag op café gaan met hun makkers.

Lachen is besmettelijk, dat weten vrouwen maar al te goed. Ook mannen vallen te prooi aan deze vrolijke uiting. Wanneer ze echter een pintje ophebben, fungeert "alcohol als een smeermiddel waardooor ze gevoeliger zijn voor sociaal gedrag zoals lachen en plezier maken." Mannen zouden volgens het onderzoek niet op dezelfde manier reageren wanneer ze enkel frisdrank of water drinken.

Hoewel deze vaststelling misschien ietwat voorspelbaar is, gebeurt niet hetzelfde wanneer er vrouwen op dat moment in de vriendengroep aanwezig zijn.

Voor het onderzoek werden ongeveer 800 personen onderverdeeld in drie groepen. De eerste groep kreeg een alcoholisch drankje voorgeschoteld terwijl de andere groepen ofwel een placebo ofwel frisdrank mochten drinken. Onder mannen werd er vaker gelachen naarmate ze meer dronken. Dit resultaat werd alleen vastgesteld bij mannen. "Een gemeende glimlach zou bij nuchtere vrouwen aanstekelijk zijn terwijl dit niet het geval is bij mannen", stellen de wetenschappers. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo veel Belgen bezoeken elke maand een prostituee

Zo veel Belgen bezoeken elke maand een prostituee

http://static2.hln.be/static/photo/2014/6/14/1/20141001091115/media_xll_7161961.jpg

Jaarlijks spenderen Belgen 430 miljoen euro aan prostituees. Dit komt doordat meer dan een half miljoen mannen gemiddeld 15 keer per jaar naar voornamelijk raamprostituees of privéclubs gaan. Onderzoekers van de Nationale Bank ontdekten dat illegale praktijken als drugs, prostitutie en smokkel de Belgische economie doen groeien met 1,3 miljard euro.

De Nationale Bank kreeg van Europa de opdracht de illegale economie, waaronder prostitutie, drugshandel en smokkel, van België in kaart te brengen. Vrijwillige prostitutie is niet illegaal in ons land, maar pooierschap wel. Toch heeft Eurostat, het statistisch bureau van Europa, beslist dat enkel de legale prostitutie moet meegerekend worden.

Om te berekenen hoeveel waarde prostitutie toevoegt aan onze economie, is de Nationale Bank van een opvallende stelling vertrokken. Namelijk dat 10 procent van de Belgische mannen tussen 18 en 65 jaar een 'hoerenloper' zou zijn. Gemiddeld zou hij 15 keer per jaar een prostituee bezoeken. Meestal kiest hij voor vrouwen die hun diensten aanbieden in een vitrine (45 procent) of in een club/bar (27 procent). Op basis van de prijs per dienst en de kosten voor de prostituee komt de Nationale Bank tot een bedrag van 305 miljoen euro. Het totale bedrag dat mannen jaarlijks achterlaten bij hun prostitutiebezoeken wordt geschat op 430 miljoen euro.

Prostitutie is niet de grootste illegale uitgavenpost van de Belgen, we geven 535 miljoen uit aan drugs als cannabis, xtc, amfetamines, cocaïne en heroïne. De Nationale Bank geeft toe dat het om ramingen gaat omdat het niet makkelijk is om deze illegale praktijken in kaart te brengen.

"Bronnenmateriaal daarover bestaat niet", vertelt Rudi Acx, departementshoofd Algemene Statistiek van de Nationale Bank. "Daarom hebben we beroep gedaan op gegevens van de politie, hulporganisaties en wetenschappelijke instituten.

Toch stellen Belgische experts deze gegevens in vraag. Professor Guido Van Hal van de Universiteit van Antwerpen bestudeerde ooit al het onderwerp en voerde een rondvraag uit bij Belgische prostituees. "Een half miljoen mannen die regelmatige klanten zijn bij hoeren, dat lijkt me aan de hoge kant." (br.hln)


» Reageer (0)
30-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vier tips die je kop koffie perfect maken

De vier tips die je kop koffie perfect maken

http://static1.hln.be/static/photo/2014/6/10/5/20140930135512/media_xll_7159985.jpg

Een dag na de internationale dag van de koffie leren we je hoe de perfecte kop te zetten. De Britse kok Heston Blumenthal, die al bekroond werd met Michelinsterren, deelt zijn stappenplan voor het beste resultaat. Van de temperatuur van het water tot de vorm van de tas, al deze elementen spelen een cruciale rol.

Heston begint met uit te leggen wat een goede kop koffie moet zijn: rijk, smaakvol en een beetje bitter. Als je gestoomde melk wil toevoegen, moet die romig zijn.

Brandgraad
Het branden van koffie is erg belangrijk, want in deze fase ontwikkelt de smaak zich. Tijdens dit proces vinden namelijk duizenden chemische reacties plaats, de bonen gaan van groen naar zwart en geven rijke, complexe en aromatische oliën vrij. Na drie weken beginnen de bonen hun complexe aroma te verliezen, gebruik dus versgeroosterde ingrediënten.

Malen
Van zodra de bonen gemalen zijn, komen de aromamoleculen in de lucht vrij. De truc is dus zo snel mogelijk na het malen de koffie op te gieten. Zorg ervoor dat je meteen erna koffie zet. Ook de grootte van de korrels is van belang. Hoe groter, hoe minder goed het water door de koffie kan lopen. Hierdoor krijg je dus een slapper resultaat. Bij te kleine korrels, heb je net het omgekeerde effect. Het water heeft langer nodig om door te lopen, waardoor het eindresultaat bitter wordt.

Watertemperatuur
Het water moet niet kokend heet zijn, 92 tot 94 graden is ideaal. 

Kopje
Je kop moet dik zijn zodat deze de warmte vasthoudt. De beste vorm is een ronde koffiekop met kleine oortjes, deze is optimaal voor het kleine schuimlaagje.

Melk
Als je de melk stoomt, dan moet je opletten dat je deze niet oververhit. Dit kan de suikers en de proteïne verschroeien, wat een bitter resultaat kan geven. Ook mag het schuim niet te luchtig zijn, want dan krijg je uiteindelijk enkel koffie binnen omdat de melk boven blijft drijven. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Da Vinci schilderde zijn Dame zowel met als zonder hermelijn

Da Vinci schilderde zijn Dame zowel met als zonder hermelijn

http://static3.hln.be/static/photo/2014/7/9/3/20140930174800/media_xll_7160613.jpg

De beroemde Renaissancekunstenaar Leonardo da Vinci heeft zijn bekende werk 'De Dame met de Hermelijn' niet een- of tweemaal, maar zelfs driemaal geschilderd - wel steeds op hetzelfde canvas, zo heeft de Britse openbare omroep BBC gemeld.

Tot de conclusie komt de Franse wetenschapper Pascal Cotte, die drie jaar lang het 500 jaar oude schilderij scrupuleus heeft onderzocht. Cotte maakte gebruik van de fonkelnieuwe LAM-technologie (Layer Amplification Method). Blijkt dat het 15de eeuwse genie eerst een versie zonder enig knaagdier heeft gemaakt en daarna een met een andere hermelijn.

Op het schilderij pronkt ene Cecilia Gallerani, de op dat moment nog jonge maitresse van de Milanese hertog Ludocico Sforza. Sforza, 18 jaar lang broodheer van Da Vinci, had de bijnaam "de witte hermelijn".

Meteen vraagt de kunstwereld zich af waarom de jongedame eerst zonder, dan met hermelijn prijkt. Een van die theorieën luidt dat de kunstenaar het diertje aan het portret heeft toegevoegd als symbool van Gallerani's geliefde. Andere geopperde mogelijkheid: Gallerani vroeg de artiest het diertje toe te voegen om aldus het Milanese hof meer dan duidelijk te maken dat zij iets met de hertog had.

Da Vinci schilderde het portret - één van zijn vier vrouwenportretten- in 1490. Nadat de Dame in de loop der eeuwen heel wat avonturen beleefde, hangt zij sinds een ruime halve eeuw in een museum in het Poolse Krakau (Krakow).

In de schilderkunst staat de hermelijn onder andere symbool voor reinheid, zelfs bij een maitresse. Overigens meldt Wikipedia dat het beestje op het kunstwerk geen hermelijn is, maar een witte fret. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aantal dieren afgelopen veertig jaar gehalveerd

Aantal dieren afgelopen veertig jaar gehalveerd

http://static3.hln.be/static/photo/2014/4/1/14/20140930082128/media_xll_7159109.jpg

Het is nog veel slechter gesteld met het aantal dieren dan eerst gedacht, zo blijkt uit de Living Planet Index van de London Zoological Society (ZSL). De populatie is in veertig jaar gehalveerd.

De populatie zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen is met gemiddeld 52 procent gedaald. Soorten die in zoetwater leven gingen er zelfs met 76 procent op achteruit. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ZSL, in samenwerking met milieuorganisatie WWF.

Het berekenen van het wereldwijde gemiddelde van diersoorten is moeilijk werk, maar het team van ZSL heeft naar eigen zeggen haar methodologie sterk verbeterd sinds het vorige rapport, twee jaar geleden. "De manier waarop we onze gegevens gebruiken is meer gesofisticeerd", legt een woordvoerder van ZSL uit aan BBC. Het resultaat van die verbeterde meetmethode schetst echter een nog dramatischer beeld. De vorige meting suggereerde een daling van 'slechts' 30 procent. "Als we de nieuwe methode toepassen op onze gegevens van 2008 zien we dat de zaken aanzienlijk slechter staan dan we toen dachten. Er is een duidelijke langetermijntrend in de daling van de diersoorten", klinkt het.

Achter die cijfers schuilt de immense menselijke impact op de fauna en flora. Bomen worden sneller gerooid dan ze kunnen groeien, er wordt meer vis gevangen dan de oceanen kunnen voortbrengen, meer water uit rivieren gepompt dan de regen opnieuw kan aanvullen en meer koolstofdioxide uitgestoten dan de natuur kan afbreken.

In bepaalde regio's zijn de cijfers nog veel dramatischer. In Ghana is de leeuwenpopulatie in veertig jaar met maar liefst 90 procent gedaald. In West-Afrika heeft de boskap het aantal bosolifanten gereduceerd tot amper 6 à 7 procent van de historische populatie. Door het verlies van hun habitat zijn er in Nepal nog amper 3.000 tijgers over, terwijl dat er honderd jaar geleden nog 100.000 waren.

De grootste bedreiging voor de biodiversiteit is het verlies van habitat en de dalende populatie, beiden het gevolg van de onhoudbare menselijke consumptie. Ook de impact van de klimaatverandering baart het WWF zorgen. Maar er is hoop. Verscheidene projecten werpen hun vruchten af, zoals het Gorilla Conservation-programma in Rwanda. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haarbal van vier(!) kilogram gevonden in maag van vrouw

Haarbal van vier(!) kilogram gevonden in maag van vrouw

http://static0.hln.be/static/photo/2014/9/15/3/20140930074237/media_xll_7159038.jpg

Terwijl dokters elke dag wel met een of ander onverklaarbaar kwaaltje geconfronteerd worden, zorgde de ontdekking bij Ayperi Alekseeva (18) voor heel wat verbijstering. In de maag van het meisje werd een haarbal van vier kilogram aangetroffen. Artsen noemen het de grootste haarbal van de afgelopen vijftig jaar.

Alekseeva klaagde al een hele tijd over hevige buikpijn: ze kon amper eten en vermagerde aanzienlijk op korte tijd. Haar ouders sloegen alarm toen het meisje zelfs geen water meer kon opdrinken en brachten haar naar de spoedgevallenafdeling van het ziekenhuis in Kirgizië.

De artsen onderzochten haar buik maar vonden pas de oorzaak van haar pijn na een lichaamsscan: in de maag van Alekseeva had zich een haarbal gevormd van meer dan vier kilogram. Ze werd met spoed geopereerd. Zonder onmiddellijk ingrijpen was de vrouw waarschijnlijk binnen enkele dagen gestorven. Haar lichaam voortoonde al ernstige tekenen van dehydratatie en haar maag werd voor een deel geperforeerd door het grote en zware gezwel.

Hoe het zover is kunnen komen, weet enkel de vrouw: ze at regelmatig pluizen van haar tapijt op en beet de puntjes van haar haarlokken af. De berg haren werd na verloop van tijd zo groot dat haar lichaam het niet meer kon afstoten en de haarbal bleef groeien. (br.hln)


» Reageer (0)
29-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdekt: de gevangenis van Dracula

Ontdekt: de gevangenis van Dracula

http://static0.hln.be/static/photo/2014/7/11/0/20140929095457/media_xll_7156110.jpg

Turkse archeologen hebben de gevangenis van Dracula ontdekt. Ze hebben een geheime gang blootgelegd die naar twee kerkers leidt waar prins Dracula ooit heeft vastgezeten.

De archeologen waren aan het werk in het Tokat kasteel in Turkije, dat momenteel gerestaureerd wordt. Daar werd een geheime tunnel blootgelegd, die naar enkele geheime kamers leidt. "Het hele kasteel is omgeven met geheime tunnels en kamers, het is een erg mysterieuze plaats", aldus de opgravers. Er werden onder meer twee kerkers ontdekt, waar niemand minder dan Dracula ooit gevangen heeft gezeten.

Natuurlijk gaat het hier niet om de mythische vampier, maar wel om prins Vlad III de spietser, die ook wel Vlad Dracula werd genoemd. Hij was in de vijftiende eeuw vorst van Walachije, en ging regelmatig in de clinch met de Turken en het Ottomaanse rijk.

Volgens de wetenschappers werd hij ooit in Turkije opgesloten als politiek gevangene, en dat zou dus in het kasteel van Tokat gebeurd zijn. "We kunnen niet precies zeggen in welke kamer of kerker, maar hij is hier zeker geweest", klinkt het.

Dracula kreeg zijn bijnaam omdat hij de gewoonte had om zijn vijanden op staken te spietsen. Hij stond bekend als een erg wrede vorst. Uiteindelijk werd hij het onderwerp van Roemeense folklore, waarop Bram Stoker uiteindelijk zijn wereldberoemde vampier baseerde. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het verhaal van de jongen zonder gezicht

Pakkend: het verhaal van de jongen zonder gezicht

http://static2.hln.be/static/photo/2014/16/12/13/20140928174302/media_xll_7154428.jpg

Yahya El Jabaly werd geboren zonder ogen, zonder bovenkaak en met een gat waar zijn neus hoort te zitten. De onfortuinlijke kleuter krijgt nu gelukkig de kans om een normaal leven te leiden. Binnenkort gaat hij onder het mes, nadat een weldoenster uit Melbourne zijn verhaal las op Facebook.

De 3-jarige kleuter Yahya El Jabaly woont in Marokko, in een klein dorpje zo'n zes uur buiten Casablanka. Zijn leven is totnogtoe niet eenvoudig geweest. De jongen werd immers geboren met een erg misvormd gezicht - sommigen zeggen zonder gezicht - na complicaties tijdens de zwangerschap. De botten in zijn gezicht zijn nooit goed aan elkaar gegroeid, en de aandoening is levensbedreigend. Toch wist de baby te overleven en groeide uit tot een gelukkige en gezonde kleuter.

Het uiterlijk van de jongen maakt hem echter automatisch een paria in zijn dorp. Wanneer hij naar buiten gaat, moet zijn gezicht verborgen worden met een doek, omdat de dorpelingen het te confronterend vinden. Omdat zijn mond ook geen gehemelte heeft, kan Yahya enkel communiceren met geluiden.

Zijn verhaal werd wereldkundig gemaakt nadat de vader van een van Yahya's vrienden het verhaal op Facebook zette. Hij hoopte zo hulp te vinden voor de kleuter. Met succes: Fatima Baraka, een vrouw uit Melbourne, las het relaas en besloot om te helpen. "Ik ben geboren in een dorpje niet ver van dat van Yahya. Deze kleine jongen heeft mijn hart gestolen", aldus Fatima.

Ze contacteerde een chirurg in Melbourne die gespecialiseerd is in gelaatreconstructies, Tony Holmes. De man wist ook de siamese tweeling Trishna en Krishna uit Bangladesh succesvol te scheiden. Niet veel later werd Yahya overgevlogen om de dokter te ontmoeten, die al snel instemde om de operatie uit te voeren. Yahya gaat in december onder het mes, en Holmes zal trachten om de twee helften van zijn schedel samen te voegen en een neus te maken met de huid van de kleuter. "Ik wil gewoon dat hij er zo normaal mogelijk uitziet", aldus de vader van Yahya. "Hopelijk kan hij ooit buiten gaan spelen met andere kinderen." (br.hln)


» Reageer (0)
28-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bekend jazzcafé De Muze moet de deuren sluiten

Bekend jazzcafé De Muze moet de deuren sluiten

http://oi59.tinypic.com/2gujc3s.jpg

Het zeer bekende jazzcafé De Muze in het historische stadscentrum van Antwerpen moet door financiële problemen sluiten. Daarover verschenen vandaag berichten op sociale media, die bevestigd worden door de zaakvoerder. Vandaag wordt afgesloten met een groots feest.

"Er is weinig aan te doen. Ik heb het 50 jaar volgehouden, maar de kosten lopen te hoog op. In de zomermaanden was er weinig volk. Als je de kosten dan niet kunt betalen, zit je met intresten, krijg je problemen met RSZ en btw en deurwaarders", zegt zaakvoerder Jan Van Den Braak van de bekende verzamelplek voor kunstenaars. Hij bevestigt dat voor het faillissement een curator werd aangesteld: "Morgen worden koffiemachine, computer en alles opgehaald om openbaar verkocht te worden."

Maar het café gaat niet dicht zonder een groot feest: "Iedereen is vandaag uitgenodigd om mee een hoop muziek te maken. De muzikanten verzorgen zo mijn laatste wens. Ik ben wel kapot."

Het is erg onduidelijk wat er verder met het café in het zestiende-eeuwse pand zal gebeuren. Alleszins wil Van Den Braak dat het café, bekend vanwege zijn schaars verlichte interieur met onder meer treinbanken, dat het artistieke karakter blijft. "Alleen maar met mijn toelating mag De Muze verder blijven gaan. Ik wil geen horecaman die er enkel bier wil verkopen. Cultuur moet er kunnen blijven."

De Muze werd in oktober 1964 geopend door Kortrijkzanen Walter Lasselis en Tone Pauwels. In 1965 trad folkmuzikant Ferre Grignard wekelijks op in De Muze en zijn eerste plaat werd er opgenomen. Ook jazzmuzikanten John Lee Hooker, Dexter Gordon en Archie Shepp passeerden er de revue. In 1967 vernielde een brand de eerste en tweede verdieping van het pand. Academiestudent en barman Jan Van Den Braak nam de zaak over en was tot nu toe de uitbater. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel horecazaken zullen sluiten bij een black-out

Veel horecazaken zullen sluiten bij een black-out

http://static1.hln.be/static/photo/2014/3/7/14/20140928043902/media_xll_7153199.jpg

Ongeveer zeven op de tien horecazaken zullen bij een black-out komende winter wellicht de deuren sluiten. Dat blijkt uit een rondvraag die het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) onder haar leden organiseerde, bericht De Zondag.

De stroomonderbrekingen zullen zich voordoen tussen 17 en 20 uur. "Noem het maar spitsuren. Bij een stroomonderbreking riskeren cafés en restaurants heel wat inkomsten mis te lopen. Te meer omdat slechts een fractie verzekerd is tegen stroomonderbrekingen", zegt Christine Mattheeuws, voorzitter van het NSZ.

Uit de rondvraag blijkt dat 69 procent van de horecaondernemers de deuren zal sluiten bij een stroomonderbreking. De andere ondernemers zullen maatregelen nemen om de hinder te beperken. Zowat een op de drie van hen heeft een stroomgenerator aangekocht of is van plan dat te doen. Andere handelaars voorzien in een avond bij kaarslicht terwijl nog andere enkel een koude schotel of een winterbarbecue plannen.

Ten slotte blijkt dat een uitbater op de drie nog niet weet of zijn of haar zaak in een zone ligt die voor een black-out in aanmerking komt. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echte ouderliefde: Vader en moeder staan elk oog af aan hun kind

Echte ouderliefde: Vader en moeder staan elk oog af aan hun kind

http://static2.hln.be/static/photo/2014/14/11/0/20140928085538/media_xll_7153305.jpg

Hoever gaat jouw liefde voor jouw kind? Ongetwijfeld ver maar wat dan gezegd over Yus Nurlina Mohd Ysuf (25) en Khairil Syafiq Azmi (27). Het ouderkoppel uit Maleisië besloot om elk een oog af te staan aan hun 17 maanden oude zoontje.

Het jongetje kampt met ernstige problemen en kan misschien geholpen worden met gezonde donorogen. Het koppel kreeg van de artsen te horen dat Khairil Mikhail's linkeroog niet functioneerde en dat zijn rechteroog ook al aangetast was. "We willen onze zoon nog een mooie toekomst geven en dus zijn we bereid om elk een oog af te staan", zegt zijn moeder Yus in de krant Harian Metro.

Haar zoontje kampt met nog meer gezondheidsproblemen en gaat wekelijks naar de drie verschillende ziekenhuizen voor de nodige behandelingen. "Hij gaat naar het Tuanku Jafaar Ziekenhuis voor de behandeling van zijn ogen, maar het Malacca Ziekenhuis voor het probleem van zijn aanvallen en naar het ziekenhuis in Kuala Lumpur voor zijn groeiproblemen."

De ouders kregen intussen al de steun van een wilde weldoener. Hij gaf hen een flinke som geld waarmee ze een wagen konden kopen. Dat scheelt al een hele slok op een borrel want de vader en moeder moesten voordien al hun afspraken naar de ziekenhuizen afleggen met het openbaar vervoer.

De problemen met het jongetje begonnen al 25 dagen na zijn geboorte. Toen werd er een bacteriële infactie vastgesteld in zijn longen. De ouders namen al in juni de beslissing om elke een oog af te staan maar wanneer de operatie precies zal doorgaan, dat wilden ze niet kwijt. (br.hln)


» Reageer (0)
27-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De reuzen komen weer

De reuzen komen weer

http://static0.hln.be/static/photo/2014/1/4/11/20140927121211/media_xll_7151411.jpg

Ze komen weer! Vier jaar nadat ze de hele stad in vervoering brachten, komen volgende zomer de reuzen van Royal de Luxe weer naar Antwerpen. Wélke personages de overtocht precies zullen maken, is onduidelijk. Maar alles wijst erop dat het de Kleine Reuzin is die terugkomt, dit keer met haar grootmoeder.

Voor de Reuzen wordt het de vierde keer dat ze naar Antwerpen komen. De eerste keer was in 1993. In 2006 kwamen 650.000 mensen kijken naar de Olifant en de Sultan. Maar 2010 werd pas écht legendarisch: toen kwamen er 800.000 bezoekers om de avonturen van de Duiker, Zijn Hand en de Kleine Reuzin te volgen (foto).

19, 20 en 21 juni

Het stadsbestuur probeerde Royal de Luxe al verschillende jaren opnieuw te boeken. Maar pas nu lukte dat. Meer dan waarschijnlijk komen de Franse theatermakers van Royal de Luxe met de voorstelling 'Le Mur de Planck'. Daarin is opnieuw een hoofdrol weggelegd voor de Kleine Reuzin. Antwerpen zal voor het eerst ook kennismaken met haar grootmoeder, die in een rolstoel naar de aarde komt om haar kleindochter verhalen te vertellen.

Stip nu alvast aan: 19, 20 en 21 juni. Waar de Reuzen dan exact opduiken, zal tot dan een goed bewaard geheim blijven. Want ook dat hoort bij Royal de Luxe: mysterie. Hoe meer, hoe liever. (VSH) (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Depressie zit niet gewoon in je hoofd

Depressie zit niet "gewoon in je hoofd"

http://static1.hln.be/static/photo/2014/17/9/4/20140926160830/media_xll_7148254.jpg

Wereldwijd lijden er 350 miljoen mensen aan depressie. Toch is de beleving ervan nooit tweemaal dezelfde. Naast een aantal moeilijk te omschrijven psychologische en emotionele factoren die aan de basis van de ziekte liggen, blijkt depressie nu ook een duidelijke lichamelijke component te hebben. Een depressie zit dan blijkbaar toch niet alleen 'tussen je twee oren'.

Leven zonder substantie
Depressie is een donkere en ondoorgrondelijke toestand van de menselijke geest. Wat de stoornis zo moeilijk meetbaar maakt, is dat ze iedereen op een andere manier lijkt te treffen. Geen twee belevingen van depressie zijn dezelfde. Sommigen geven mee te moeten leven met een constante 'donkere wolk' boven het hoofd. Anderen omschrijven het als 'vastzitten in een lege ruimte'. Dit gebrek aan 'psychische consistentie' maakt het voor mensen niet alleen moeilijk hun ziekte te omschrijven, maar ook voor artsen en psychologen om de stoornis te diagnosticeren. 

Depressie zit niet "tussen de twee oren"
Depressie wordt vaak omschreven als een 'algehele staat van droefheid'. De fysieke en emotionele weerslag van de ziekte gaat echter veel verder dan dat. De gevolgen gaan vaak zelfs zo ver dat ze normaal functioneren in de dagelijkse omgang in de weg staan.

In copore sano
Recent onderzoek wijst uit dat de ziekte niet alleen bepaald wordt door psychische factoren, maar dat ook lichamelijke klachten wezenlijk onderdeel van de stoornis uitmaken. De verhouding tussen beide is er, zoals zo vaak, eentje conform die van de kip of het ei. Of de lichamelijke klachten nu voortkomen uit de mentale staat van stress en depressie of dat ze net mee aan de basis liggen van het ontstaan van de ziekte zelf, daar hebben ook wetenschappers het raden naar.

Wat wel zeker is, is dat de samengang van psychische en fysieke symptomen voor een kluwen van problemen zorgt, waardoor depressie vaak verzandt in een zichzelf versterkende neerwaartse spiraal. Een viceuze cirkel van zwartgalligheid en tegenslag, waaruit opklimmen geen sinecure is.

Angst, piekeren en herkauwen
Mensen die aan depressie lijden, voelen zich vaak permanent angstig en zijn constant bezig met het mentaal herkauwen van problemen en moeilijke situaties. Doordat deze mensen situaties al snel als bedreigend ervaren, kunnen zij deze moeilijk loslaten. Hierdoor kunnen zij zich moeilijker concentreren op werk of andere zaken. Depressie veroorzaakt ook gevoelens van extreem verdriet en diepe weemoed. "Men mag deze toestand, niet verwarren met gewoon verdriet, het gevoel is veel intenser en langduriger van aard."

Hoofpijn, misselijk en gebrek aan slaap
Naast emotionele componenten zijn er dus ook verschillende lichamelijke symptomen aan depressie verbonden. Zo hebben mensen die aan de ziekte lijden vaak last van ernstige hoofdpijnen en/of migraine, van een slechte spijsvertering en/of indigestie. Ook treedt er vaak misselijkheid en verlies aan eetlust op. Daardoor kan depressie ook vaak afgelezen worden aan een ernstige toe- of afname in lichaamsgewicht. Een andere vervelende fysieke klacht is pijn in spieren en gewrichten. Onderzoek toont zelfs aan dat er een sterke correlatie zou bestaan tussen depressie en fybromyalgie.

Een laatste probleem van eerder fysieke aard waar mensen met een depressie vaak mee te kampen hebben, is een verstoord slaappatroon. "Mensen die op een depressie af stevenen, komen vaak terecht in een toestand van algehele rusteloosheid", zo zegt John F. Greden, directeur van het Comprehensive Depression Center aan de Universiteit van Michigan. Die onrustigheid kan dus zo'n grote proporties aannemen, dat zij ook heel letterlijk niet meer aan rusten toekomen.

"Dodelijke" combinatie
Het feit dat er zowel lichamelijke als emotionele factoren aan de basis van depressie liggen, maakt dat de ziekte een wel erg zwaar om dragen wordt. De dynamiek die tussen de twee aspecten speelt, maakt het extra moeilijk om vat op situatie te krijgen. "Het tegelijkertijd voorkomen van zowel lichamelijke als psychische klachten, die de levenskwaliteit danig inperken, kan op de persoon in kwestie een levensveranderende impact hebben", zo stelt Greden.

"Dat kan gaan van ernstige gevoelens van schuld of woede, tot zelfs gevaarlijke zelfmoordgedachten." Om dergelijke ingrijpende acties onder de aan depressie lijdende wereldbevolking te voorkomen, is het van groot belang dat zowel de geestelijke als de fysieke aspecten van de ziekte voldoende aandacht krijgen. "Jammer genoeg wordt die link tussen lichaam en geest in ons huidige zorgsysteem nog veel te weinig gelegd." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moeder wil Zwarte Piet uit Nederlandse school verbannen

Moeder wil Zwarte Piet uit Nederlandse school verbannen

http://static3.hln.be/static/photo/2014/9/10/7/20140927070035/media_xll_7151077.jpg

Een moeder, die Zwarte Piet discriminerend vindt, is een procedure begonnen bij het Nederlandse College voor de Rechten van de mens, omdat een Utrechtse basisschool weigert het hulpje van Sinterklaas uit het onderwijsaanbod te verbannen. Dat melden onze collega's van het Algemeen Dagblad.

"De vrouw wil dat de school Zwarte Piet in woord en geluid verbiedt", bevestigt voorzitter Thea Meijer van schoolbestuur SPO Utrecht.

De moeder heeft kinderen op de openbare Prof. Kohnstammschool in Utrecht-Oost. Op de website Doorbraak.nu wordt ze anoniem geciteerd: "Kinderen krijgen taken op school als 'Corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet'. Zo wordt in de hoofden van de kinderen het beeld opgeroepen dat zwarte mensen dom, slordig en meer in het algemeen anders zijn."

Het College voor de Rechten van de mens toetst of er sprake is van overtreding van wetgeving over het gelijkheidsbeginsel. Er kan geen sanctie of boete worden opgelegd. (br.hln)


» Reageer (0)
26-09-2014
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gruwelijke ziekte versteent lichaam van meisje

Gruwelijke ziekte versteent lichaam van meisje

http://static2.hln.be/static/photo/2014/13/4/14/20140926113442/media_xll_7146464.jpg

Fibrodysplasia ossificans progressiva (FOP), dat is de gruwelijke aandoening waar de 14-jarige Ni Min aan lijdt. De ziekte zorgt ervoor dat er botweefsel ontstaan in haar spieren en gewrichten, waardoor het meisje langzaam maar zeker versteent.

Slechts 600 mensen ter wereld lijden aan de uiterst zeldzame ziekte, en de 14-jarige Ni Min uit China is de een van de jongste patiënten. De tiener begon symptomen te vertonen op haar achtste. Haar familie was bezorgd omdat ze er altijd bleek en mager uitzag, en er verschenen vreemde knobbels onder haar huid.

Het meisje zag een aantal artsen voor iemand haar diagnosticeerde met FOP, dat ook wel het 'Stenen Man-syndroom' wordt genoemd. De ongeneeselijke ziekte, waarvoor geen echte behandeling bestaat, is een genetische aandoening waarbij botweefsel gevormd wordt op ander weefsel. Zo worden de spieren, gewrichten, ligamenten en andere bindweefsels langzaamaan ingekapseld door onwrikbare beenderen. Het lichaam wordt steeds meer gehinderd in haar bewegingen, omdat er een soort tweede skelet gevormd wordt die al het weefsel gevangen houdt. De meeste patiënten sterven rond hun 40ste, omdat de druk op hun longen te groot is en ademhalen onmogelijk wordt.

Gelukkig is er een sprankeltje hoop voor Ni Min. Ze heeft immers een arts gevonden die gelooft dat hij de symptomen kan vertragen. "Ze krijgt nu medicatie, en hopelijk slaat die aan", aldus dokter Zhang Keqin. Intussen wordt er in de Verenigde Staten druk gewerkt aan een nieuw medicijn, die de ziekte verder moet kunnen behandelen.

De grootmoeder van het meisje, Li Yuanchao, is een onverwoestbare steun voor Ni Min. Ze heeft al haar spaargeld uitgegeven om de kosten van de behandelingen te kunnen betalen, en reist met het meisje het hele land rond op zoek naar mogelijke behandelingen. Als ze ooit geneest van de ziekte, wil de tiener graag een dokter worden, zodat ze andere mensen met de ziekte kan helpen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schokkende cijfers: zoveel dieren eten we in ons leven

Schokkende cijfers: zoveel dieren eten we in ons leven

http://static3.hln.be/static/photo/2014/7/1/4/20140926133540/media_xll_7147294.jpg

Elke Belg eet in zijn leven gemiddeld 1.800 dieren. Stel dat iedereen beslist om één dag geen vlees te eten dan kunnen er 650.000 dierenlevens gespaard worden. Hallucinant, niet? Een ander cijfer schetst het volledige plaatje: alle Belgen samen eten in hun leven ongeveer 19,8 miljard dieren.

1.800 dieren verorberen in je hele leven, het doet ons toch even nadenken. Per jaar maakt dat een totaal van 247,5 miljoen dieren voor alle Belgen, een schamele 20,6 miljoen per maand of 678.000 per dag. Daarom roept EVA op om op 1 oktober vlees van het menu te schrappen.

Stel dat alle 11 miljoen Belgen die dag vegetarisch eten, dan sparen we het leven van 105 paarden, 1.845 koeien en kalfjes, 2.405 schapen, 8.842 konijnen, 15.316 varkens, 324.897 kippen, 15.746 ander gevogelte en 285.967 vissen om precies te zijn. "Niet alleen de dieren zullen ons dankbaar zijn. Ook op het milieu, de voedselverdeling en onze gezondheid heeft meer plantaardig eten een positief effect", klinkt het. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!