Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




08-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom frisdrank slecht voor je is

Waarom frisdrank slecht voor je is

http://static2.hln.be/static/photo/2015/2/13/14/20150204164104/media_xll_7462214.jpg

We drinken meer frisdrank dan ooit - gemiddeld meer dan 94 liter per persoon per jaar - en dat heeft gevolgen voor onze gezondheid. Vorige week nog kwamen Amerikaanse onderzoekers erachter dat jonge meisjes die regelmatig frisdrank drinken sneller in de puberteit komen. En daar stopt het niet. Ook light frisdranken en zelfs bruiswater hebben een effect op onze gezondheid.

1. Ze zorgen ervoor dat je sneller ouder wordt
Mensen die 2 blikjes cola (of een andere suikerrijke frisdrank) per dag drinken, verouderen sneller dan zij die dat nooit doen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Californië. Onderzoekers daar ontdekten dat het DNA van mensen die op regelmatige basis een grote hoeveelheid frisdrank drinken maar liefst 4.6 jaar ouder is.

2. Je krijgt er zin in suiker van
Wanneer je minstens twee blikjes frisdrank per dag drinkt wordt de smaak van suiker minder waargenomen, waardoor je nog meer naar zoetigheden gaat verlangen. Dat ontdekte dr. Hans-Peter Kubis, een psycholoog aan de universiteit van Bangor. "Omdat suiker gekoppeld is aan het beloningscentrum in onze hersenen willen mensen die veel frisdrank drinken nog meer suikers consumeren. Ook de bubbels in frisdrank zorgen ervoor dat onze zin in zoet groter wordt. Bruisende frisdranken worden in het algemeen als lekkerder ervaren, net door de aanwezigheid van bubbels. Daardoor gaan we er ook meer van drinken."

3. Ze worden soms gelinkt aan kanker
Vrouwen die meer dan drie gesuikerde frisdranken per week drinken (met of zonder bruis), zouden een verhoogd risico op borstkanker lopen. Vorig jaar ontdekten wetenschappers van de Laval universiteit in Quebec dat de densiteit van de borsten van vrouwen die veel frisdrank drinken hoger wordt, een veelvoorkomende risicofactor voor kanker. "Vrouwen met borsten met een grote densiteit hebben een groter risico om kanker te ontwikkelen, simpelweg omdat ze meer cellen hebben waarin er kanker kan ontstaan", aldus dr. Anne Trigg, oncoloog bij het London Bridge Hospital. "Het kan zelfs zover gaan dat het risico op het ontwikkelen van borstkanker tot vier keer groter wordt."

4. Ze beschadigen je botten
Amerikaanse onderzoekers beweren dat grote hoeveelheden cola drinken per dag je botten kan beschadigen. Dit komt omdat cola vaak een grote hoeveelheid fosforzuur bevat, een stof die ervoor zorgt dat het drankje een zurige smaak krijgt en een beetje prikt bij het inslikken. Een studie van de Tufts universiteit in Boston uit 2006 toont aan dat vrouwen die elke dag cola drinken een minder stevige botstructuur in de heupen hebben dan vrouwen die dat niet doen. Dit komt omdat ons lichaam er uit zichzelf naar streeft om een gebalanceerd niveau van calcium en fosfor aan te houden. Wanneer we dus overvloedig veel fosfor binnenkrijgen, corrigeert ons lichaam zichzelf door het loslaten van calcium. Bovendien heeft de cafeïne die in cola aanwezig is ook een nadelige invloed op de densiteit van onze botten.

5. Je krijgt er een opgeblazen gevoel van
Het koolzuur dat in frisdranken aanwezig is vult je maag met lucht. Die lucht komt terug naar boven via onze slokdarm en veroorzaakt vervolgens een boer. Als je snel last hebt van een opgeblazen gevoel, dan zal frisdrank dat alleen maar erger maken.  Bovendien kan het drinken van koolzuurhoudende frisdranken er ook voor zorgen dat personen met prikkelbare darmsyndroom hier meer last van krijgen.

6. Ze vormen een aanslag op je tanden
De bacteriën die aanwezig zijn in tandplak reageren sterk op suiker. Hierdoor ontstaan zuren, die voor tandbederf zorgen. Op die manier zijn niet alleen frisdranken, maar ook fruitsap bijzonder slecht voor je tanden. Toch vormen frisdranken een nog groter gevaar voor de gezondheid van je mond. Een onderzoek van de universiteit van Birmingham toont aan dat koolzuurhoudende suikerrijke frisdranken in de eerste drie minuten na het nemen van een slok maar liefst 10 keer zoveel schade berokkenen aan je tanden dan dat fruitsap, hoewel ze een gelijkaardige hoeveelheid suiker bevatten. Dit komt door de hoeveelheid citroenzuur die aanwezig is in frisdranken, om ze een zurige nasmaak te geven. Hierdoor vormen niet alleen suikerrijke dranken, maar ook hun light-varianten een gevaar voor je tanden. Ook bruiswater kan tandbederf veroorzaken, omdat het koolzuur bevat, een stof die het tandglazuur aantast.

7. Ze zijn slecht voor je lever
Frisdranken die een hoge dosis fruitsap bevatten, werden in het verleden al gelinkt aan leververvetting. Een Israëlische studie uit 2009 toont aan dat mensen die twee blikjes koolzuurhoudende fruitdrankjes per dag drinken vijf keer meer kans maken op de ziekte en zelfs op leverkanker. Dit komt omdat deze drankjes veel fruitsuikers bevatten, die meteen door de lever worden opgenomen en omgezet in vet. Light frisdranken zouden trouwens hetzelfde effect. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dit werk van Gauguin is nu het duurste schilderij ooit

Dit werk van Gauguin is nu het duurste schilderij ooit

http://static1.hln.be/static/photo/2015/3/11/14/20150206195524/media_xll_7467839.jpg

Het schilderij "Nafea faa ipoipo" van de Franse postimpressionist Paul Gauguin (1848-1903) geldt voortaan als het duurste schilderij ooit. Het doek wisselt voor een recordbedrag van 300 miljoen dollar (264 miljoen euro) van eigenaar, meldt The New York Times.

Het werk "Nafea faa ipoipo" (letterlijk: "Wanneer zal je trouwen?") werd in 1892 geschilderd door Gauguin, die toen op het eiland Tahiti verbleef. Het schilderij toont twee lokale vrouwen. Het doek, dat eigendom was van de 62-jarige Zwitserse privéverzamelaar Rudolf Staechelin, hing al bijna vijftig jaar in het Kunstmuseum in Basel.

Maar de Amerikaanse krant New York Times zegt van de vorige eigenaar bevestiging te hebben gekregen dat het doek voor bijna 300 miljoen dollar verkocht wordt. De nieuwe eigenaar zou afkomstig zijn uit de oliestaat Qatar, vernam de krant ook van twee experts. De verkoper zelf wenste dat laatste evenwel niet te bevestigen. "Ik ontken het niet en ik bevestig het niet", verklaarde Staechelin.

Tot nu toe was "De kaartspelers" van Paul Cézanne het duurste schilderij ooit. Drie jaar geleden werd dat werk voor zowat 250 miljoen dollar verkocht, eveneens aan Qatarese kopers. Toen ging het om de koninklijke familie van het land.

Het Kunstmuseum in het Zwitserse Basel heeft in een mededeling al laten weten dat het de verkoop betreurt. Het museum verliest overigens wel meer belangrijke werken. Want de trust van de familie Staechelin heeft beslist om de overeenkomst met het museum, over het in bruikleen geven van achttien schilderijen, te beëindigen. Naast Gauguin gaat het onder meer om schilderijen van Vincent Van Gogh, Edgar Degas, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Paul Cézanne. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijver Dave Eggers krijgt Amnesty Leerstoel van UGent

Schrijver Dave Eggers krijgt Amnesty Leerstoel van UGent

http://static1.hln.be/static/photo/2015/10/4/13/20150208153508/media_xll_7470943.jpg

De Amerikaanse schrijver en uitgever Dave Eggers, bekend van de bestseller 'The Circle' ontvangt op 17 maart de Amnesty International Leerstoel van de UGent. Dat meldt de instelling.

Eggers, van wie alle boeken in het Nederlands zijn vertaald, werd bekend met 'A Heartbreaking Work of Staggering Genius' (2000), een semi-autobiografische roman over hoe hij zijn broertje moet opvoeden na de dood van hun beide ouders. Groot succes had hij met The Circle (2013) over de schaduwkant van het internet en vooral de privacygevaren in het digitale tijdperk.

Behalve voor zijn romans maakt Eggers ook veel tijd vrij voor daadwerkelijk engagement. Hij stichtte onder meer ScholarMatch, dat kansarme studenten aan een beurs helpt, en 826 National, dat schrijfcursussen geeft aan jongeren van 6 tot 18 jaar oud. De opbrengsten van de boeken 'Zeitoun' en 'What is the What' gaan ook integraal naar stichtingen die samenhangen met het thema van de boeken.

Op 17 maart om 20.00 uur geeft Dave Eggers een lezing in de Gentse Vooruit, op 18 maart 's namiddags treedt Eggers voor studenten in gesprek met professoren. De Amnesty International Leerstoel wordt al voor het achtste jaar toegekend aan iemand die zich bijzonder inzet voor de mensenrechten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help het klimaat: laat je tuin verwilderen

Help het klimaat: laat je tuin verwilderen

http://static2.hln.be/static/photo/2015/16/8/11/20150205083112/media_xll_7463501.jpg

Onze privétuinen zijn een belangrijk wapen in de strijd tegen de opwarming van het klimaat en de uitstoot van CO2. "Wie in zijn stukje groen, hoe klein ook, zo veel mogelijk variatie stopt, bewijst ons milieu een grote dienst", zeggen experts.

De bijdrage van onze privétuinen tot de natuur in Vlaanderen is groter dan je denkt. Uit nieuw cijfermateriaal van het Instituut voor Landbouw- en Visserij Onderzoek (ILVO) en de KU Leuven blijkt dat 8% van de totale grondoppervlakte in Vlaanderen wordt ingenomen door tuin. Dat is nauwelijks minder dan de 11% die het totale bosbestand in onze provincies beslaat. Volgens onderzoekster Valerie Dewaelheyns hebben de Vlamingen dus voor een belangrijk deel hun lot in eigen handen als het aankomt op de verbetering van de luchtkwaliteit in volgebouwd Vlaanderen. Maar dan moeten wij dringend afstappen van de drang om onze lap groen tot in de puntjes te willen verzorgen, zonder enige ruimte te laten voor afwisseling.

Dewaelheyns pleit onder meer voor het mulchmaaien, in plaats van het gemaaide gras te verwijderen. "Wij kunnen inderdaad zelf heel veel doen om onze tuin tot een paradijsje te maken voor allerlei vogels, amfibieën, bijen, vlinders en andere insecten", zegt groenexperte Laurence Machiels. "Vandaag liggen nog te veel stukken tuin er strak, afgemeten en overdreven proper bij. Zij dragen niks meer bij tot de verbetering van ons milieu. Alle leven wordt uit de tuin gezogen. Een eerste stap in de goede richting is alvast het mulchmaaien. Door de snippers te laten liggen in plaats van ze te verwijderen, krijg je niet enkel een gezonder en groener gazon, met minder vilt, maar hou je ook veel meer koolstof vast. Hierdoor moet je minder bemesten, wat het milieu ten goede komt." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nee, dit is geen foto

Nee, dit is geen foto

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/5/0/20150208091059/media_xll_7470570.jpg

Patrick Kramer uit de Amerikaanse staat Utah is een schilder die angstaanjagend realistische kunstwerken maakt. Soms kost het hem weken om een schilderij af te krijgen.

"Sommige werken zijn af in enkele dagen, maar voor andere werken zoals 'Salt Lake Library" duurde het meer dan zes weken", vertelt Kramer aan i100.co.uk.

Bekijk op Kramers website nog meer schilderijen. Het is bijna niet te geloven dat het allemaal echte schilderijen zijn. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo ziet een gorilla eruit net voor hij op je gezicht slaat

Zo ziet een gorilla eruit net voor hij op je gezicht slaat

http://static3.hln.be/static/photo/2015/3/8/1/20150208083204/media_xll_7470556.jpg

Christophe Courteau is een lefgozer. Toen een grote gorilla klaar stond om hem een muilpeer van jewelste te geven, liep de fotograaf niet weg, maar bleef hij staan om een foto te nemen. De knock-out nam hij er graag bij.

De 46-jarige journalist liep in het Volcanoes National Park in Rwanda een 2 meter grote gorilla tegen het lijf. "Ik kon niet weglopen, want ik zat op mijn knieën om foto's te nemen", zegt Christophe. "Het was alsof ik door een trein werd aangereden".

Gelukkig geraakte Christophe er zonder kleerscheuren van af en de knappe foto wordt lustig gedeeld op het internet. (br.hln)


» Reageer (0)
07-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook internationale tickets Tomorrowland in mum van tijd uitverkocht

Ook internationale tickets Tomorrowland in mum van tijd uitverkocht

http://static1.hln.be/static/photo/2015/15/6/14/20150207185657/media_xll_7469789.jpg

Het populaire dancefestival Tomorrowland is ook dit jaar weer volledig uitverkocht. Nadat vorige week al alle specifiek voor de Belgische markt beschikbaar gestelde tickets meteen de deur uitgingen, was het zaterdag de beurt aan de wereldwijde verkoop. Ook nu duurde het nauwelijks een uur voor alles aan de man gebracht was en bleek de vraag het aanbod ruim te overstijgen. De gelukkigen krijgen vanaf maandag tot en met 27 februari de tijd om hun tickets verplicht te personaliseren, laat de organisatie nog weten.

De elfde editie van Tomorrowland, van 24 tot en met 26 juli in het provinciaal recreatiedomein De Schorre in Boom, zal dus opnieuw zowat 180.000 festivalgangers uit binnen- en buitenland mogen verwelkomen. De helft van de tickets wordt traditioneel voor het Belgische publiek voorbehouden en ook voor inwoners van de gemeenten Boom en Rumst waren 3.000 tickets opzijgelegd. Die werden de voorbije weken al te koop aangeboden, net als de zogenaamde Global Journey tickets - internationale reispakketten voor 20.000 personen.

Op de affiche van Tomorrowland staan dit jaar onder meer Avicii, David Guetta, Armin Van Buuren, Hardwell en Tiësto. Daarnaast komt er een "vinyl only" podium met Sven Väth en zal het Nationaal Orkest van België een speciaal voor het festival samengestelde set brengen die een mix vormt tussen klassieke muziek en dance. De komende dagen en weken zal de organisatie nog meer namen van artiesten lossen. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ziet de gezinsauto van 2030 er zo uit?

Ziet de gezinsauto van 2030 er zo uit?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/5/15/0/20150207172346/media_xll_7469475.jpg

Een gezinswagen op zonne-energie, ontworpen door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft in San Francisco de Oscar onder de technologieprijzen gewonnen. Rijden we in 2030 allemaal in zo'n revolutionaire bolide?

Mensen hangen met fotocamera's en mobieltjes uit het autoraam als ze Stella zien rijden, jubelt Wouter van Loon, student werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij en 21 andere medestudenten ontwikkelden de gezinswagen op zonne-energie. Deze is zo revolutionair dat het voertuig gisteren (Belgische tijd) in San Francisco een Crunchie Award kreeg, zeg maar de Oscar onder de technologieprijzen. Stella wint het daarmee van onder meer een betalingssysteem van internetgigant Apple en een herbruikbaar lanceringssysteem voor ruimtevaartuigen van ruimtebedrijf SpaceX.

De energie die de zonnepanelen op de Stella opwekt, wordt opgeslagen in een batterij. Zonneauto's bestaan al een tijdje, maar ze zijn vooral ontwikkeld om zo snel en zo ver mogelijk te rijden. Wouter van Loon: "Wij wilden een auto waar mensen met het hele gezin in passen. Daar hebben ze wat aan.''

1,5 jaar werkten de studenten onafgebroken aan hun wagen, die grotendeels is gemaakt van koolstof. "Hij ligt wat laag bij de grond, maar zit best comfortabel,'' aldus Van Loon. "De auto is licht, ongeveer 380 kilo, haalt de snelheden van een gewone auto en kan 1500 kilometer rijden voor je hem moet opladen. Dat kan via het stopcontact. Of je zet hem een tijdje in de zon, natuurlijk.''


Het voertuig, dat evenveel moet gaan kosten als een middenklasser, is al goedgekeurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Toch durft Van Loon niet te voorspellen hoelang het duurt voor de zonneauto in grote aantallen rondrijdt. "Ik gok dat het een jaar of 15 duurt. Eerst moet de aaibaarheidsfactor omhoog. Daar werken we nu aan."

Auto-expert Niek Schenk ziet best een markt voor zonneauto"s zoals de Stella. "Fabrikanten als Toyota en Ford werken aan hun eigen modellen." Toch denkt ook Schenk dat het nog even zal duren voor de zonneauto"s massaal de weg op gaan. "Er gelden heel strenge eisen voor de productie. Tot dusverre sneuvelen de wagens die op zonne-energie rijden een voor een bij de botsproeven. Bovendien zijn er allerlei andere verplichte veiligheidssystemen. Airbags, automatische remsystemen en noem maar op. Het maakt de zonneauto's zwaarder, waarmee ook het voordeel dat ze nu nog hebben, namelijk dat ze verder kunnen rijden op een volle batterij dan benzineauto's op een volle 'tank', weer voor een groot deel wordt tenietgedaan."

Dat de studenten met een auto als Stella op de proppen komen, verdient groot respect, aldus Schenk. "Het onderstreept ook de voorsprong die Nederland heeft bij de ontwikkeling van zonneauto's. Nu fronsen veel automobilisten misschien nog hun wenkbrauwen als ze zo'n auto zien. Maar dat deden de mensen bij het zien van de allereerste auto ook. Die zou nooit op kunnen tegen het vertrouwde paard. Maar binnen een paar jaar sloten ze het nieuwe vervoermiddel in hun hart." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voormalige conciërge blijkt miljonair bij overlijden en schenkt fortuin weg

Voormalige conciërge blijkt miljonair bij overlijden en schenkt fortuin weg

http://oi58.tinypic.com/33mv448.jpg

Een Amerikaanse man uit de staat Vermont heeft iedereen die hem dacht te kennen versteld doen staan na zijn dood. De 92-jarige Ronald Read stond immers bekend om zijn sobere levensstijl en ietwat armoedige uiterlijk, maar schonk na zijn dood - in juni vorig jaar - maar liefst 6 miljoen dollar (ongeveer 5,3 miljoen euro) aan het lokale ziekenhuis en de bibliotheek. Het verhaal werd de voorbije dagen door verschillende internationale media opgepikt.

Volgens de inwoners van het plaatsje Brattleboro in Vermont droeg Read steevast dezelfde dezelfde jas die met veiligheidsspelden aan elkaar hing. Een vrouw uit de buurt zou tijdens een koude winter zelfs een muts voor hem gebreid hebben omdat hij ook toen nog dezelfde pet bleef dragen. Volgens Laurie Rowell, de advocate die zijn erfenis beheert, weigerde de man bijvoorbeeld voor haar kantoor te parkeren omdat hij dan zou moeten betalen.

De man, die tijdens Wereldoorlog II zijn legerdienst deed, werkte volgens CNN jarenlang als mecanicien met zijn broer. Hij verloor zijn vrouw in 1970. Toen de garage verkocht werd, was Read echter nog niet klaar voor zijn pensioen en ging hij als conciërge aan de slag bij een warenhuis. Die part-time job deed hij 17 jaar lang voor hij in 1997 dan toch op pensioen ging. En hoewel hij nooit gigantisch veel verdiende, bleek hij opvallend goed in zijn geld investeren.

Volgens zijn advocate groeide zijn fortuin gestaag door zijn sluwe strategie op de beurs. "Hij had twee hobby's in zijn leven: investeren en hout hakken", klinkt het.

Zelfs Reads stiefzoon, Philip Brown, wist niets van zijn rijkdom af. "Ik was enorm verrast", zegt hij. "Hij was een harde werker, maar ik denk niet dat iemand er een idee van had dat hij een multimiljonair was."

Uiteindelijk bleek de bejaarde man 8 miljoen dollar waard: 4,8 miljoen ging naar het Brattleboro Memorial Hospital, 1,2 miljoen was de plaatselijke bibliotheek en de rest werd verdeeld onder familie en vrienden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.brandweer moet paard uit badkuip redden

Brandweer moet paard uit badkuip redden

Klik op de foto om de video te bekijken

Straffe beelden uit Californië, waar de plaatselijke brandweer een ietwat vreemde oproep kreeg. Op een boerderij zat een paard vast in een badkuip.

Het dier, genaamd Phantom, was rond de voederkuip aan het dansen om het af te schermen van andere eetlustigen. Op de een of andere manier viel het echter pardoes in het bad en geraakte er niet meer uit. Zijn eigenaar zag zich uiteindelijk genoodzaakt om de brandweer te bellen, die het paard na zo'n 25 minuten wist te bevrijden. Voor zover bekend hield het dier er niets aan over, naast een gekrenkt ego dan. (br.hln)


» Reageer (0)
05-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bijna uitgestorven varken eet partner en kinderen op

Bijna uitgestorven varken eet partner en kinderen op

http://static3.hln.be/static/photo/2015/15/2/7/20150205204605/media_xll_7465552.png

Tragedie in de Britse Bristol Zoo. Elvis het varken heeft zijn partner en kinderen opgegeten. De soort is heel zeldzaam en de zoo was dan ook heel blij toen er eind 2014 kleine biggetjes kwamen. Niet lang na de geboorte besloot Elvis om zijn kinderen en partner op te eten.

Een heel zeldzaam varkentje dat besluit om zijn familie op te eten en zo actief meewerkt aan het uitsterven van zijn eigen soort: 'zo dom als het achterste van een varken', dat kan je in dit geval wel echt stellen.

Het incident gebeurde eind vorig jaar maar is nu pas bekend geraakt. "Dit is niet alleen het verlies van een familie, maar ook van heel zeldzame wratachtige varkentjes", zegt een bron bij de zoo aangedaan.

Alsof dit gezinsdrama nog niet erg genoeg was, krijgt de zoo nog meer kritiek: een aapje ontsnapte, viel in de vijver bij de otters en werd opgegeten. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reuzenrat zo groot als buffel had slagtanden als olifant

Reuzenrat zo groot als buffel had slagtanden als olifant

http://static2.hln.be/static/photo/2015/8/14/14/20150204171927/media_xll_7462334.jpg

Drie miljoen jaar geleden leefde een knaagdier zo groot als een buffel met voortanden als de slagtanden van een olifant. Dat hebben onderzoekers van de universiteit van York uitgevogeld.

Volgens de wetenschappers had het dier een beet die zo sterk is als die van een tijger en gebruikte het zijn gigantische slagtanden zoals olifanten doen: om naar voedsel te graven en zich te verdedigen.

Het dier woog duizend kilo en is daarmee het grootste knaagdier dat ooit heeft geleefd. Het dier leek op een kruising tussen een cavia en een bever en was anderhalve meter hoog. Zijn naam? Josephoartigasia monesi.

Het dier leefde in de wouden van het huidige Zuid-Amerika, waar zijn natuurlijke vijanden enorme vleesetende vogels en katachtigen met tanden als sabels waren.

Professor Philip Cox van de universiteit van het Britse York gebruikte computermodellen om te berekenen hoe het dier eruitzag op basis van een schedel die werd opgegraven in Uruguay. Daar lag het jarenlang in het nationaal geschiedenismusuem vooraleer iemand het belang ervan inzag. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schilderij Cézanne haalt bijna 18 miljoen euro bij Christie's in Londen

Schilderij Cézanne haalt bijna 18 miljoen euro bij Christie's in Londen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/11/13/20150204221937/media_xll_7462858.jpg

Het schilderij "Vue sur l'Estaque et le château d'If" van de Franse impressionist Paul Cézanne is bij het veilinghuis Christie's in Londen woensdagavond onder de hamer gegaan voor 13,5 miljoen pond, of omgerekend 17,9 miljoen euro. Het schilderij, olieverf op doek, was geschat tussen de 8 en 12 miljoen euro. Het schilderij komt uit de privécollectie van Samuel Courtauld en bleef daar tot zijn dood. Daarna werd het bewaard in de Courtauld Gallery. Het verticale formaat is zeldzaam bij Cézanne.

De impressionist maakte het werk in de jaren 1883-1885 tijdens een van zijn laatste bezoeken aan het voormalige vissersdorp vlakbij Marseille. De landschappen in de buurt waren een van de grote inspiratiebronnen voor Cézanne. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.70.000 zieken in één week, en echte griep-piek volgt nog

70.000 zieken in één week, en echte griep-piek volgt nog

http://static2.hln.be/static/photo/2015/1/3/1/20150205065412/media_xll_7463581.jpg

Vorige week stapten ruim 70.000 mensen met griep naar de huisarts, dat zijn er zo'n 10.000 méér dan de week voordien. Virologen voorspellen dat de epidemie nog zal uitbreiden. Door het virus ligt ook het aantal overlijdens in rusthuizen hoger.

Officieel is de griepepidemie sinds eind januari in het land. En ze dijt serieus uit, zo blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV). Van 26 januari tot 1 februari stapten 850 op de 100.000 inwoners met griepsymptomen naar de dokter. Als je dat doortrekt naar de volledige bevolking, kom je aan 70.000 patiënten, 10.000 meer dan de week voordien.

Met het jongste cijfer torent 2015 uit boven de voorgaande jaren, waarin het aantal griepraadplegingen gemiddeld rond de 500 per 100.000 inwoners schommelde. Alleen de winter van 2012-2013 was nog erger. Toen overschreed de griepactiviteit de drempel van ruim 1.000 raadplegingen. Virologen zien dat er vooral bij 65-plussers meer griep is dan de voorgaande jaren. Ook het aantal consultaties voor acute luchtweginfecties steeg de voorbije week aanzienlijk.

"En de griep zal de komende weken meer dan waarschijnlijk nog toenemen", aldus viroloog Steven Van Gucht van het WIV. "Alleen is het nog iets te vroeg om te kunnen voorspellen wanneer de griep het hardst zal toeslaan."

In vele rusthuizen draait het personeel momenteel overuren, in het UZ Gasthuisberg slaat de griep zo wild om zich heen dat daar begin deze week van de duizend ziekenhuisbedden nog maar eentje vrij was. (br.hln)


» Reageer (0)
04-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Billy Joel - Piano Man

Billy Joel - Piano Man

Klik op de foto om hem te beluisteren





William Martin "Billy" Joel (The Bronx (New York), 9 mei 1949) is een Amerikaanse pianist, singer-songwriter en componist. Vanaf 1972 produceerde hij popmuziekhits (begonnen met de single Nocturne) tot zijn afscheid in 1993. Daarna ging hij nog af en toe op tournee (meestal met Elton John), naast het schrijven en opnemen van klassieke muziek.

Van jongs af aan had Joel sterke interesse in muziek, vooral klassieke muziek.

Hij werd hierbij geïnspireerd door onder andere Ray Charles, Dave Brubeck, Sam Cooke, The Rolling Stones, The Beatles, Otis Redding en Ludwig van Beethoven.

Joel werd op zijn veertiende jaar voor het eerst lid van een band. Ver in de jaren zestig maakte hij deel uit van de band Attila en daarna The Hassles. Ook speelde hij in pianobars onder de naam "Bill Martin". Zijn eerste soloalbum, "Cold Spring Harbor" (een referentie naar een klein dorpje aan de noordkust van Long Island (New York), overigens wereldberoemd vanwege het Cold Spring Harbor Laboratory waar ontdekker van de DNA structuur James Watson aan het hoofd staat), kwam in 1971 uit.

Joel ging op tournee met Elton John; gedurende de tournees speelden ze elkaars liederen en voerden duetten op. Joel werd in 1999 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

In januari 2007 werd bekendgemaakt dat Joel bezig was aan een nieuwe popsingle (de eerste sinds River of Dreams uit 1997). In februari kwam die single daadwerkelijk uit, getiteld All my life.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hond die gedumpt werd naast koffer met zijn spullen heeft nieuw baasje

Hond die gedumpt werd naast koffer met zijn spullen heeft nieuw baasje

https://pbs.twimg.com/media/B9Ai9MBIgAEIC_Z.jpg

Herinnert u zich Kai nog, de hond die de schijnwerpers haalde nadat hij in een Schots treinstation aan zijn lot overgelaten werd? Eenzaam vastgebonden, naast een koffer met daarin een speeltje, een hondenbak, wat voedsel en zelfs een kussentje.

Het wereldberoemde huisdier heeft nu een nieuw baasje gevonden, in de persoon van Ian Russell. De 52-jarige waterkundige kwam als beste uit de bus uit honderden inzendingen die de dierenbescherming ontvangen had. "Ik kan niet geloven dat ze er net mij uitgepikt hebben. Mijn dalmatiër Mica is net voor Kerstmis gestorven en ik bleef achter met een gebroken hart. Ze is vijftien jaar bij mij gebleven en we brachten haast 24 uur per dag met elkaar door. Ze was mijn oogappel."

"Toen ik het verhaal van Kai hoorde, wist ik dat hij wel wat hulp kon gebruiken. Ik informeerde gewoon of er iets was dat ik kon doen en kijk nu: het lot heeft beslist."

Russell verzekert dat Kai vanaf nu een actief en avontuurlijk leven zal krijgen. "Ik kom in het hele land en werk meestal buiten. Kal zal me vergezellen en als het kan, laat ik hem buiten spelen. Vervolgens springen we weer in ons busje, op naar de volgende plek. We zullen altijd bij elkaar zijn. Het voelt aan alsof ik met hem de Lotto gewonnen heb."

"Ze wilden Kai tot in New York, Los Angeles, Frankrijk, Spanje en zelfs de Filipijnen", verklapt Alan Grant van de dierenbescherming. "Het was dan ook een bijzonder droevig verhaal. We hebben voor Ian gekozen omdat hij ook een van de vele andere honden onderdak zou bieden. Het was echt belangrijk dat het baasje voor Kai koos omwille van de juiste redenen. We zijn er zeker van dat hij nu een fantastisch nieuw leven zal leiden."

De omstandigheden waarin Kai achtergelaten werd, worden nog steeds onderzocht. Vorige maand bekende een vrouw dat zij de hond vastgebonden achtergelaten had omdat ze dacht dat hij gestolen was. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemummificeerde monnik is niet dood maar in diepe meditatie

Experts: "Gemummificeerde monnik is niet dood maar in diepe meditatie"

http://static2.hln.be/static/photo/2015/14/8/10/20150204124859/media_xll_7461580.jpg

Een gemummuficeerde Mongoolse monnik van tweehonderd jaar is volgens academici niet dood maar "in een zeer diepe staat van meditatie". De experts menen dat de monnik in een zeer zeldzame spirituele staat is die 'tukdam' wordt genoemd.

Dat de man in de lotushouding werd aangetroffen is voor professor Ganhugiyn Purevbata het bewijs dat de monnik nog aan het mediteren is.

Momenteel wordt een forensisch onderzoek uitgevoerd op het lichaam dat naar schatting 200 jaar oud is en in dierenhuiden is bewaard.

Op zucht van Boeddha
Maar experts blijven erbij: het lichaam bevindt zich in een zeer zeldzame spirituele staat, 'tukdam', en is slechts één fase verwijderd van de staat van een levende Boeddha.

Professor Purevbata, tevens stichter van het Mongoolse Instituut van Boeddhistische Kunst aan de Boeddhistische universiteit van Oelan Bator, de hoofdstad van Mongolië: "De lama zit in de lotuspositie vajra, zijn linkerhand is open en zijn rechterhand symboliseert de prekende Sutra".  

"Dat is een teken dat de lama niet dood is maar in een zeer diepe meditatie zit volgens de oude traditie van Boeddhistische lamas".

De voorbije vijftig jaar zijn er naar verluidt 40 dergelijke gevallen gesignaleerd in India met mediterende Tibetaanse monniken.

Lichaam krimpt
Dokter Barry Kerzin, een boeddhistische monnik en lijfarts van de Dalai Lama zegt het voorrecht te hebben gehad "zorg te dragen van enkele monniken die in de tukdam-staat verkeerden".

"Als die persoon erin slaagt langer dan drie weken in die staat te blijven, wat zelden gebeurt, begint zijn lichaam te krimpen. Uiteindelijk blijven enkel het haar, de nagels en de kleren van die persoon over".

Regenboog
"In dergelijke gevallen zien omstanders dagenlang een regenboog in de lucht. Dat betekent dat die persoon een 'regenbooglichaam' heeft gevonden. Dat is de hoogste staat, dichtbij die van Boeddha".

"Als de persoon die mediteert erin slaagt in die staat te blijven, kan hij een Boeddha worden".

"Door zo'n hoog spiritueel level te bereiken zal de mediteerder ook anderen helpen en iedereen rond hem zal een diep gevoel van vreugde ervaren".

Aangenomen wordt dat de mummie een leraar is van Lama Dashi-Dorzho Itigilov. Die werd in 1852 geboren en was een lama uit de Tibetaanse boeddhistische traditie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen vinden zichzelf te dik en hebben te veel stress

Belgen vinden zichzelf te dik en hebben te veel stress

http://static2.hln.be/static/photo/2015/17/5/13/20150203211559/media_xll_7459588.jpg

De barometer 2014 van Newpharma, de grootste Belgische online apotheek, onthult de top Belgische gezondheidszorgen op basis van de 50 best verkochte producten van het afgelopen jaar. Wat blijkt? De Belg maakt zich voornamelijk zorgen over zijn overgewicht, over zijn slechte adem en zijn cholesterol. We zijn ook sterk op onze hoede voor problemen gerelateerd aan stress, verkoudheid of eelt.

"Uiteindelijk kunnen we twee belangrijke soorten producten onderscheiden in onze ranking: de ene heeft betrekking op de gezondheid, de andere op de esthetiek", besluit Mike Vandenhooft, mede-oprichter van Newpharma.

Problemen rond overgewicht blijken ons het meest zorgen te baren: vetverbranders, vetvangers en koolhydratenblokkers staan op de website op kop in de lijst met best verkochte producten. Medicijnen en voedingssupplementen rijk aan vitamine D -hoofdzakelijk gebruikt om botten aan te sterken - volgen op de voet. Behandelingen op basis van paracetamol en ibuprofen tegen koorts en alle soorten pijn vervolledigen de top 3.

Belgen lijken ook steeds meer onder meer druk te staan. Er was een opvallende stijging in de verkoop van voedingssupplementen tegen stress. Verder was er vorig jaar meer vraag naar voedingssupplementen tegen erectiestoornissen en naar supplementen die de symptomen van de menopauze verlichten.

Producten voor mondhygiëne (zoals tandpasta voor kinderen en bleaching-oplossingen) bezetten een prominente plaats in de bestellingen. Glijmiddelen, anti-rimpelcrèmes en oplossingen tegen haaruitval verdwijnen uit de lijst met bestsellers.

Problemen met eelt lijken de Belgen meer te verontrusten, gelet op de sterke intrede van de elektronische voetvijlen in de bestsellers.

In dit specifieke geval, en wat betreft bleken van tanden, kan de sterke stijging  van de verkoop deels verklaard worden door een grootschalige communicatiecampagne van laboratoria en distributeurs. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe vliegsokken snurkers het zwijgen opleggen

Hoe vliegsokken snurkers het zwijgen opleggen

http://static0.hln.be/static/photo/2015/0/6/4/20150204081119/media_xll_7461034.jpg

Vliegsokken, speciale sokken die helpen tegen opgezwollen en pijnlijke voeten tijdens een lange vlucht of een lange autorit, helpen ook tegen snurken. Dat blijkt uit een Canadese studie. De sokken zorgen ervoor dat er 's nachts minder vocht van je voeten naar je nek verschuift en zo worden zelfs de luidste snurkers onder ons het zwijgen opgelegd.

Vliegsokken verminderen de hoeveelheid vocht in je voeten en benen en helpen zo tegen pijn en opgezwollen voeten tijdens het vliegen. De sokken helpen ook bij slaapapneu en snurken, dat blijkt uit een nieuwe studie van de Canadese Universiteit van Toronto.

Als je 's nachts in je bed ligt, stijgt het vocht in je voeten en benen door de zwaartekracht naar je nek. Dat vocht leidt bij velen tot een hels gesnurk. Wie 's nachts vliegsokken draagt, zorgt ervoor dat er minder vocht in de voeten komt zodat er ook minder vocht naar de nek kan stijgen. Zo zullen zelfs de luidste snurkers stil slapen, klinkt het. Gewone sokken hebben jammer genoeg niet hetzelfde resultaat. (br.hln)


» Reageer (0)
03-02-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ray Charles - Georgia On My Mind

Ray Charles - Georgia On My Mind

Klik op de foto om hem te beluisteren






Ray Charles Robinson (Albany (Georgia), 23 september 1930 – Beverly Hills (Californië), 10 juni 2004) was een blinde Amerikaans zanger/pianist en een groot vertolker van de moderne blues en de rhythm-and-blues. In de jaren '50 ontwikkelde hij deze muziek verder door de introductie van elementen uit de kerkelijke gospelmuziek, welke laatste onder meer wordt gekenmerkt door een prominente rol van het vrouwenkoor. Zo stond Ray Charles, meestal begeleid door een groep zangeressen (de Raelettes), aan de wieg van de soul met nummers als I got a woman, The night time is the right time en What'd I say. Legendarisch is de uitvoering van laatstgenoemd nummer tijdens een openluchtconcert in Atlanta, Georgia in 1959. Dat optreden was een hoogtepunt in zijn loopbaan.

In 1960 volgde een radicale verandering van stijl: violen en popsongs deden hun intrede. De blues en rhythm-and-blues hadden afgedaan. Ray Charles scoorde enkele megahits met Hit the road Jack en I can't stop loving you, en zijn vertolking van Georgia on my mind maakte die song tot een evergreen. Notoir is zijn nummer Busted dat hij schreef nadat hij een jaar in de gevangenis gezeten had voor het bezit van heroïne.

Ray Charles stierf op 10 juni 2004 op 73-jarige leeftijd, ten gevolge van leverkanker, in zijn huis te Beverly Hills, Californië, in bijzijn van familie en vrienden.

Over het leven van Charles is een film gemaakt met in de hoofdrol Jamie Foxx: Ray (2004).



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!