Hard verdict voor Cancellara: wéér breuken in rug en einde Tour
Hard verdict voor Cancellara: wéér breuken in rug en einde Tour
Het is niet het seizoen van Fabian Cancellara, wel integendeel. De 34-jarige Zwitser van Trek Factory Racing zag eerder al zijn voorjaar in rook opgaan door een zware crash in de E3 Harelbeke en nu moet hij ook de Tour verlaten na een tuimelperte in de chaotische etappe op Belgische bodem. Net als eind maart kwam 'Spartacus' keihard op zijn (onder)rug terecht met als gevolg bijna dezelfde breuken. Wel straf: Cancellara reed nog ruim 50 kilometer met die zware averij. De pijnlijke diagnose volgde pas vanavond na onderzoek in het ziekenhuis. (br.hln)
Oudste mens ter wereld (116) dankt leeftijd aan slaap
Oudste mens ter wereld (116) dankt leeftijd aan slaap
Susannah Mushatt Jones is vandaag 116 jaar oud geworden en de Amerikaanse is daarmee de oudste nog levende persoon van de wereld. Dat heeft Guinness World Records bekendgemaakt.
Gevraagd naar haar geheim zei Jones, die is geboren op 6 juli 1899: "Slaap." Eerder liet de vrouw weten dat ze nooit heeft gerookt of gedronken en zich altijd heeft "omringd met liefde en positieve energie".
De inwoner van New York, die blind is en slechthorend, is niet de oudste mens die ooit heeft geleefd. De Franse Jeanne Calment werd 122 jaar en 164 dagen. (br.hln)
Dakloze bedankt vriendelijk voor ingezamelde 5.000 dollar
Dakloze bedankt vriendelijk voor ingezamelde 5.000 dollar
Een dakloze uit Canada vond ongeveer een maand geleden 2.400 dollar (bijna 2.200 euro) op straat. In plaats van het gevonden geld in zijn eigen zak te steken, bracht de man het fortuin naar de politie. Het nieuws van deze actie ging daarna snel rond op het internet en iemand besloot een crowdfundingsactie op te zetten voor de eerlijke vinder. Met succes: 5.000 dollar (ruim 4.500 euro) werd opgehaald voor de man. Alleen wil de dakloze dat geld niet hebben.
Via GoFundMe werd er geld opgehaald voor de dakloze man. De actie ging sneller dan gedacht. Binnen een aantal dagen werd er 5.000 dollar opgehaald voor de man. Er was alleen een probleem: niemand wist wie de dakloze was. De man wilde niet met zijn naam in de media. Dat maakte hem moeilijk traceerbaar.
De politieagent die eerder door de dakloze was benaderd toen hij het geld had gevonden, was zo onder de indruk van de crowdfundingsactie dat hij op zoek ging naar de man. Na een lange zoektocht vond hij hem.
De dakloze vertelde de agent het geld niet te willen. Hij wilde liever een baan zodat hij zijn eigen geld kon verdienen. Hij vroeg de agent of hij het geld over wilde maken naar een organisatie voor dak- en thuislozen. (br.hln)
Met water uit de Jordaan en onder begeleiding van muziek gecomponeerd door Georg Friedrich Händel is het Britse prinsesje Charlotte gisteren gedoopt. Dat gebeurde in de Maria Magdalenakerk in Sandringham. De plichtpleging werd uitgevoerd door Justin Welby, de aartsbisschop van Canterbury.
Prins William en zijn vrouw Kate, de ouders van Charlotte, lieten vandaag weten dat hun jongste telg vijf peetouders heeft gekregen.
Ze kozen Kates tennisvriendin Sophie Carter, haar neef Adam Middleton, Williams klasgenoot James Meade, Laura Fellowes, een telg uit de Spencer-familie van Williams moeder prinses Diana, en Williams basisschoolvriend Thomas von Straubenzee.
Het hoeft niet te verbazen dat ook de schattige prins George deels met de aandacht ging lopen.
Den Bosch brengt grootste Jheronimus Bosch-expositie ooit
Den Bosch brengt grootste Jheronimus Bosch-expositie ooit
Het Noordbrabants Museum in Den Bosch brengt vanaf 13 februari 2016 een uitgebreid eerbetoon aan de beroemdste kunstenaar die de Brabantse stad heeft voortgebracht: Jheronimus Bosch (circa 1450-1516). Met naar verwachting twintig schilderijen en negentien tekeningen is het de grootste overzichtstentoonstelling ooit rond de kunstschilder, meldt het museum.
"De expositie vormt een ongeëvenaard eerbetoon aan de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar die Nederland heeft gekend", zegt het museum. "Nooit eerder werden zoveel werken van deze 'duivelskunstenaar' bijeengebracht."
Het Noordbrabants Museum krijgt kunstwerken te leen van vooraanstaande collega's als het Prado in Madrid, het Metropolitan Museum in New York, het Louvre in Parijs en de Gallerie dell'Accademia in Venetië. Daaronder bevinden zich schilderijen als 'Het narrenschip' en 'De keisnijding' (beide omstreeks 1494 geschilderd).
De tentoonstelling is het hoogtepunt van het Nationaal Evenementenjaar Jheronimus Bosch 500, dat in 2016 wordt gevierd. Met talloze festiviteiten, projecten en evenementen wordt stilgestaan bij het vijfhonderdste sterfjaar van de kunstenaar. Den Bosch is de stad waar hij als Jheronimus van Aken werd geboren, waar hij zijn meesterwerken schilderde en waaraan hij zijn artiestennaam Bosch ontleende. Hij onderscheidde zich door het schilderen en tekenen van monsters, duivelse figuren, engelen en heiligen. (br.hln)
Mungo Jerry is de naam van een Engelse popgroep, die vooral begin jaren 70 succes had. Hierna zijn ze nog jaren actief geweest, met een steeds veranderende bezetting, maar met Ray Dorset altijd als voorman. Ze zijn vooral bekend door hun hits "In the Summertime", "Lady Rose" en "Alright alright alright", dat een bewerking is van "Et moi, et moi, et moi" van de Franse zanger Jacques Dutronc.
Dit is de populairste methode voor het vergroten van je productiviteit
Dit is de populairste methode voor het vergroten van je productiviteit
De methode uit het boek 'Getting Things Done' van de Amerikaan David Allen is de bekendste en volgens miljoenen mensen de effectiefste manier om productiever te worden. Deze week kwam een herziene versie uit. De Nederlandse krant nrc.next legt uit hoe je zelf aan de slag kunt.
Allens boek Getting Things Done kwam vijftien jaar geleden uit en geldt sindsdien als hét boek over productiviteit. Het is in dertig talen vertaald en er zijn wereldwijd meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. Het uitgangspunt van de methode-Getting Things Done (GTD) is eenvoudig: ruimte creëren in je hoofd, zodat je je met volle aandacht kunt richten op wat je moet doen.
De methode werkt met een stappenplan. Stap één van GTD is alles op te schrijven wat er nog moet gebeuren. Dat opschrijven is nodig, omdat we slecht zijn in het onthouden van dingen. Vervolgens moet je al die doelen en acties organiseren, op een manier waardoor je precies weet wat je op welk moment moet doen.
Allen pleit voor een Systeem, met hoofdletter S. Dat Systeem bevat al onze taken die moeten uitgevoerd worden, onderverdeeld in een inbox, een lijst met 'eerstvolgende acties', een 'later/misschien'-lijst, een agenda en een archief. Het Systeem moet op z'n minst één keer per week worden bijgewerkt.
Afgelopen week kwam een herziene versie van het boek uit, ook in Nederlandse vertaling. Technologische ontwikkelingen en nieuwe inzichten in de cognitiewetenschappen maakten delen van het eerste boek achterhaald. Grootste verschilpunt is dat het beoogde doelpubliek is veranderd. Het eerste boek was gericht op managers, de hernieuwde versie richt zich op een bredere doelgroep: van CEO's tot studenten, van huisvrouwen tot gepensioneerden. (br.hln)
Wijngaarden Champagne en Bourgogne zijn Unesco-werelderfgoed
Wijngaarden Champagne en Bourgogne zijn Unesco-werelderfgoed
De wijngaarden, -huizen en -kelders van de Champagne en enkele wijngaarden in Bourgogne zijn erkend als werelderfgoed. Dat maakte de Unesco bekend.
De VN-organisatie voor Cultuur vergaderde deze week in het Duitse Bonn, waar bijna 40 dossiers voor de erkenning als werelderfgoed besproken werden. Voor Frankrijk stonden de wereldberoemde wijngaarden op het programma.
Voor de Champagne werd onder meer gewezen op de bijzondere techniek voor de sprankelende wijn door een tweede fermentatie in de fles, die al gehanteerd wordt sinds het begin van de 17e eeuw.
Voor de Bourgogne gaat het om de percelen op de hellingen van de Côte de Nuits en van Beaune, die door hun geologie en ligging "een uniek karakter aan de wijn geven". Ook de dorpen in dat gebied en de stad Beaune zijn erkend als werelderfgoed, net als het historische centrum van Dijon. (br.hln)
Johnny (J.R.) Cash (Kingsland (Arkansas), 26 februari 1932 - Nashville (Tennessee), 12 september 2003) was een Amerikaanse countryzanger, gitarist en singer-songwriter. Hij werd wereldwijd bekend als The Man in Black (De man in het zwart) en viel op door zijn diepe baritonstem. Hij was van 1954 tot 1966 getrouwd met Vivian Liberto en vanaf 1968 met June Carter Cash, die op 15 mei 2003 overleed. Johnny Cash overleed later datzelfde jaar op 71-jarige leeftijd in zijn woning in Hendersonville, vlakbij Nashville vanwege ademhalingsstoornissen, veroorzaakt door diabetes. Hij was een van de invloedrijkste zangers in het country-genre.
Activisten protesteren bijna naakt en met nepbloed tegen stierenrennen in Pamplona
Activisten protesteren bijna naakt en met nepbloed tegen stierenrennen in Pamplona
Een honderdtal dierenrechtenactivisten heeft vandaag bijna naakt en bedekt met vals bloed gemanifesteerd tegen de omstreden stierenrennen in het Noord-Spaanse Pamplona, die maandag van start gaan. Het gaat om leden van Peta en AnimaNaturalis.
De meeste manifestanten zijn volledig bedekt met vals bloed, anderen dragen valse stierenhoorns. Ze hebben borden bij met daarop in verschillende talen de boodschap "de straten van Pamplona zijn gekleurd met stierenbloed". De dierenrechtenactivisten willen zo de aandacht trekken op het feit dat "tientallen stieren verwondingen oplopen, terwijl de deelnemers hen achtervolgen, slaan en terroriseren, alvorens uiteindelijk te sterven in de arena", klinkt het in een mededeling.
Het San-Fermínfestival, in het kader waarvan de stierenrennen worden georganiseerd, lokt jaarlijks duizenden personen vanuit de hele wereld. Stieren worden er gelost in de straten, achter de lopers die traditioneel gekleed zijn in het wit met een rode sjaal. Uiteindelijk worden ze naar de arena's geleid, waar ze gedood worden tijdens de stierengevechten in de loop van de dag. Elk jaar raken bij de stierenlopen bovendien mensen gewond; soms komen zelfs mensen om het leven.
Peta roept Spanje al jaren op om een einde te maken aan deze traditie. Het land kent bovendien nog andere omstreden tradities met stieren. Zo worden in november tijdens het festival 'El Toro Jubilio' in de stad Medinaceli lappen met pek aan de hoorns van stieren vastgemaakt en vervolgens in brand gestoken. (br.hln)
Wou priester losgeld voor gestolen schilderij van de Rechtvaardige Rechters ?
Wou priester losgeld voor gestolen schilderij van de Rechtvaardige Rechters ?
De mysterieuze diefstal van de Rechtvaardige Rechters kent een nieuwe episode. Volgens een 91-jarig vrouw werd het paneel van het meesterwerk Het lam Gods door meerdere daders gestolen. Haar nonkel, kanunnik Kamiel Van Ongeval, was het kopstuk achter de verdwijning. De priester wou losgeld van het bisdom zodat hij gedupeerden kon terugbetalen na verkeerde beleggingen tijdens de bankencrisis.
Wie dacht dat het onderzoek naar de Rechtvaardige Rechters, dat verdween in 1934, sinds enkele nieuwe gebeurtenissen in een definitieve plooi kwam te liggen, is eraan voor de moeite. Recent viel de politie binnen bij een Gentse familie en onthulde oud-bankdirecteur Jan Bosselaers nog dat de Kredietbank in de jaren '80 benaderd is door een advocaat die het paneel wilde verkopen voor 20 miljoen Belgische frank (500.000 euro).
Iedereen ging er altijd van uit dat de diefstal van het schilderij van de gebroeders van Eyck uit de Sint-Baafskathedraal het werk was van één dader, namelijk Arsène Goedertier. Gisteren gooide Christiana De Geest echter een ander licht op de zaak: het paneel werd volgens haar door meerdere daders gestolen en het kopstuk achter de verdwijning was kanunnik Kamiel Van Ongeval. De 91-jarige vrouw is de achternicht van Van Ongeval uit Deftinge bij Geraardsbergen, wiens jongere broer in de tijd pastoor-deken was in Wetteren. Net op dat moment was Goedertier daar koster.
"Ik heb van mijn ouders gehoord dat het nonkel kanunnik was die het kopstuk was van dat kringetje rond de diefstal", getuigt ze in het VRT-journaal. "Alléén heeft hij dat niet gedaan. Hij had hulp, maar ik weet niet van wie."
Waarom zou de kanunnik dan achter de diefstal zitten? Heel simpel: een geldkwestie. Al in de jaren negentig van de vorige eeuw werd er al een verband gelegd tussen Van Ongeval en de verdwijning. De geestelijke haalde geld op bij de katholieke Gentenaren voor de goede werking van het bisdom. Door verkeerde beleggingen en de bankencrisis, ging dat geld in rook op.
Van Ongeval vond dat de gedupeerden hun zuurverdiende centen moesten terugkrijgen. Zijn collega's waren niet opgezet met dat idee en weigerden. Daarom zou hij door de verdwijning druk willen zetten hebben op het bisdom om zo geld los te weken.
"Ik weet dat hij zijn fortuin en het geld dat hij van de bank gehaald heeft tot de laatste cent aan de arme mensen heeft gegeven. Maar de adel heeft zijn geld niet teruggekregen", zo vertelde ze. Waarom ze nu pas met het verhaal op de proppen komt? "Alles werd toegedekt. Wij moesten zwijgen als we iets gehoord hebben. Mijn moeder had een zeer nauwe band met nonkel, maar ze liet weinig los uit angst voor een schandaal. Daarom heeft ze het meegenomen in haar graf." (br.hln)
Pakkend: moeder en gekidnapte zoon na 15 jaar herenigd via Facebook
Pakkend: moeder en gekidnapte zoon na 15 jaar herenigd via Facebook
Klik op de foto om de video te bekijken
Hope Holland besteedde 15 jaar van haar leven aan het zoeken naar haar zoontje, die door zijn vader gekidnapt werd. Onlangs vond echter een emotionele hereniging plaats, nadat ze een foto van hem op Facebook vond.Ze zeggen dat een foto meer waard is dan 1.000 woorden, en in dit geval is dat meer dan waar. Hope Holland en haar zoon Jonathan konden elkaar na 15 jaar opnieuw in de armen sluiten, nadat hij als klein jongetje ontvoerd werd door zijn vader. Hij was amper drie toen de ex van Hope hem meenam naar Mexico, en de vele pogingen van Hope om hem via officiële kanalen terug te halen, draaiden op niets uit.
Na 15 jaar had Hope de moed opgegeven en beperkte zich tot het volgen van enkele Facebookprofielen die aan Jonathans beschrijving voldeden. Daar stuitte ze onlangs op een kinderfoto die zijzelf van haar zoon getrokken had; Jonathan had die op zijn tijdlijn gedropt. Ze contacteerde het profiel en niet veel later hadden beiden een lang telefonisch gesprek met elkaar.
Volgens Jonathan praatte zijn Mexicaanse vader nooit over zijn moeder, maar had hij zich wel altijd afgevraagd of ze nog leefde en aan hem dacht. Onlangs wist Hope hem via een crowdfundingactie naar de Verenigde Staten over te vliegen, met een innige omhelzing tot gevolg. Jonathan zal nu twee maanden bij zijn moeder blijven, maar daarna terugkeren naar Mexico om zijn school af te maken. Hij hoopt echter wel in de VS te studeren en bij zijn moeder te blijven. (br.hln)
Ivan Heylen kijkt dood in de ogen na blikseminslag
Ivan Heylen kijkt dood in de ogen na blikseminslag
Ivan Heylen heeft de dood in de ogen gekeken. Een paar uur nadat hij werd getroffen door de bliksem op het strand van Wenduine, kreeg hij een beroerte. Hij noemt het zelf een mirakel dat hij nog leeft, maar mocht na één nacht ziekenhuis al naar huis.
Heylen woont momenteel in Spanje, maar keerde deze week met een vriendin terug om de vakantie in België door te brengen. "We wilden met enkele vrienden een picnic houden op het strand", zegt de vrouw. Heylen voelde zich gisteravond te zwak om het hele verhaal zelf te doen.
"Plots begon het heel hard te regenen. Maar we bleven zitten, we konden schuilen tegen een catamaran." Minuten later begon het te donderen en bliksemen boven Wenduine. "En toen sloeg de bliksem in op de mast van die boot. Een verschrikkelijke knal. Ik zie Ivan nog naar zijn hart grijpen. 'Ik ben er niet goed van' zei hij." Even schrikken, meer was het niet. En dus ging de vakantiedag verder. En wandeling over de dijk, en een paar uur later een diner op restaurant. "En daar is het helemaal fout gegaan."
"Plots kon Ivan niet meer spreken en viel hij om. We zijn onmiddellijk naar de spoedafdeling van het ziekenhuis gereden." Daar stelden artsen vast dat Heylen door het oog van de naald was gekropen. "Blijkbaar was hij 's middags tijdens die inslag een soort bliksemafleider. Hij heeft een pak statische elektriciteit opgevangen. Daardoor heeft hij hartritmestoornissen gekregen." En die hebben dan weer voor bloedklonters achter zijn hart gezorgd. "Eén van die klonters moet 's avonds naar zijn hersenen zijn doorgeschoten, met een beroerte tot gevolg." (br.hln)
Chinees ontdekt na 2 jaar dat 'schattige honden' beren zijn
Chinees ontdekt na 2 jaar dat 'schattige honden' beren zijn
Wang Kayui kreeg de schrik van zijn leven toen hij onlangs besefte dat de twee 'schattige puppy's' die hij al twee jaar aan het opvoeden was in realiteit beren zijn. Een Vietnamees had hem de dieren verkocht met de boodschap dat het 'goede wakers' zijn.
Wang voedde de 'puppy's', die hij erg schattig vond, twee jaar met veel liefde en nietsvermoedend op. Hij besefte niet dat hij twee exemplaren van een beschermde diersoort in huis had gehaald. "Ze waren erg welgemanierd en hadden een gezonde appetijt", aldus de man, die ze elke dag een bad gaf en hun pels kamde.
Pas toen de dieren elk meer dan 50 kilo begonnen te wegen, en ze ietwat excentrieke eetgewoontes kregen - de kippen van Wang moesten eraan geloven - begon er een belletje te rinkelen bij de Chinees. Toen hij een flyer van beschermde dieren onder ogen kreeg, besefte hij dat hij al twee jaar lang met Aziatische zwarte beren in huis zat.
Gelukkig belde Wang de politie, die op haar beurt een opvangcentrum voor wilde dieren inschakelde. Op 30 juni werden de twee beren, een mannetje en een vrouwtje, opgehaald. De organisatie zal nu een passend verblijf zoeken voor de dieren, die in goede gezondheid verkeren. En we hopen dat Wang nu eerst wat research doet voor hij nog eens een 'hond' koopt. (br.hln)
Hij draagt een vuil marcelleke en is broodmager maar dan speelt hij piano als een virtuoos
Hij draagt een vuil marcelleke en is broodmager maar dan speelt hij piano als een virtuoos
Klik op de foto om de video te bekijken
Hij droeg een oud, vuil 'marcelleke', zijn haar was helemaal samengeklit en hij was broodmager. Maar toen de dakloze Donald Gould plaatsnam achter de piano in de Amerikaanse stad Sarasota konden passanten hem niet langer negeren. Wat hij bracht, was gewoonweg te goed.
In Sarasota werden meerdere piano's geplaatst om mensen aan te zetten zich op een creatieve manier uit te drukken in de publieke ruimte. Toen Gould de toetsen van het instrument beroerde, gebeurde er iets magisch.
Come Sail Away Hij vertolkte meesterlijk de hit 'Come Sail Away' van Styx uit 1977. Verwonderde voorbijgangers konden dan ook niet anders dan halt te houden om met ingehouden adem te luisteren naar de wondermooie performance van de dakloze man.
Drie miljoen views Aroar Natasha werd zo geraakt door wat Gould aan de piano presteerde dat ze zijn optreden filmde en op Facebook plaatste. Het betoverende pianospel van Gould veroverde het internet als een lopend vuur dat niet meer was te stoppen. Op twee dagen tijd kreeg de video meer dan drie miljoen views.
Enkele dollars "Ik had gewoon gehoopt enkele dollars bijeen te sprokkelen tijdens het spelen maar dit had ik niet verwacht", zei de erg bescheiden 51-jarige man aan het lokale tv-station ABC 7.
Muziekleraar Als kind speelde hij klarinet en was zo goed dat hij dat instrument mocht bespelen tijdens zijn tijd bij de Amerikaanse marine. Na zijn dienstjaren keerde hij terug naar huis om muziek te studeren aan de universiteit met als doel later muziekleraar te worden. Hij had echter onvoldoende geld om die studie volledig af te maken.
Noodlot Daarna sloeg opnieuw het noodlot toe voor Gould. In 1998 stierf zijn vrouw onverwacht. De man zocht zijn heil in drugs en raakte aan lager wal. Zijn toen driejarige zoontje werd geplaatst.
Kinderen De dakloze man vertelde aan ABC 7 dat kinderen soms naast hem aan de piano komen zitten wanneer hij speelt. Zo voelt hij zich op een bepaalde manier toch een muziekleraar, het beroep dat hij zo graag had beoefend maar waar het lot helaas anders over besliste.
Auditie Maar misschien is er eindelijk ook goed nieuws voor Gould. Sinds de video van zijn optreden viraal ging, werd de man door een muziekcafé gecontacteerd om auditie te doen voor live optredens in hun pianobar. Dus wie weet, komt alles nog wel goed voor deze uiterst getalenteerde Amerikaan en neemt zijn zoon weer contact op met hem. Dat is immers zijn allergrootste wens. (br.hln))
De ene seconde sissen die fijngehakte lookteentjes nog vrolijk in de pan, een tel later kleuren de stukjes diepbruin tot zwart. Deze nochtans smakelijke venijnigaards kunnen de smaak van je gerecht in één seconde verpesten. Hoe komt het toch dat look zo snel aanbrandt, en wat kunnen we daar aan doen?
Waar een lichtjes aangebrand koteletje op de BBQ nog heerlijk gegrild kan smaken, is er niks aangenaam aan een verbrand teentje look. De typische pittige looksmaak verdwijnt, en wordt ingeruild voor een wrang verbrand smaakje. Helaas een smaak die je hele gerecht meteen gaat overheersen.
Jezelf verwijten dat je onoplettend aan het koken was heeft geen zin, want op een fractie van een seconde kunnen die brokjes look hun witte kleur kwijtraken. De reden daarvoor is dat look erg weinig water bevat, en dat het daarom ontzettend snel kookt. Zeker als je de look nog eens in kleine blokjes snijdt, dan branden ze extra snel aan.
Er is dus een reden waarom recepten aanmanen om eerst andere ingrediënten in de pan te gooien, zoals uien of andere groenten. Uien en look dan maar samen bakken? Ook geen goed idee, en de look zal nog steeds verbranden. Look heeft slechts 30 seconden tot 2 minuten nodig om zijn werk te doen. Eentje om te onthouden bij je volgende kooksessie. (br.hln)
Wie dacht dat alleen mensen carpoolen, heeft het goed mis. Deze kraai profiteert van de doortocht van de arend om even uit te rusten op zijn rug. Amateurfotograaf Phoo Chan uit Washington was op het juiste moment op de juiste plaats om de foto van zijn leven te maken.
"Het was alsof de kraai een korte pauze nam en een gratis rit kreeg. Eerst dacht ik dat de kraai weggejaagd zou worden, maar verassend genoeg vond de arend het helemaal niet erg en bleef vliegen. Het zag eruit alsof ze vrienden werden." (br.hln)
Een paar weken geleden tuimelde hij nog uit de lijst van 'World's 50 Best', de bekendste restaurant-ranking ter wereld. Maar zie: Peter Goossens is helemaal terug. In een nieuwe lijst die gisteren werd gepubliceerd staat de chef van Hof van Cleve op een gedeelde eerste plaats. "Natuurlijk doet het deugd."
De recensenten van 'WBPStars' -een klein en minder bekend broertje van World's 50 Best - hebben duidelijk veel meer genoten in 'Hof van Cleve' in Kruishoutem. Het restaurant staat in de nieuwe top-60 op de eerste plek met evenveel punten als 'El Celler de Can Rocca' uit Spanje. Dat restaurant staat ook op kop in die andere lijst.
Over 'Hof van Cleve' sparen de recensenten de superlatieven niet. "Het is een eindje rijden naar Kruishoutem. Maar uiteindelijk beland je in een restaurant dat zo uitmuntend, zo fantastisch, zo geniaal, zo slim, zo helder, zo verfrissend, zo briljant en zo warm is dat niemand het zou mogen missen." En Peter Goossens vinden ze een "übertalent dat balanceert tussen klassieke, hedendaagse en vooruitstrevende technieken." (br.hln)
Deze wiskundige formule berekent of jouw relatie blijft duren
Deze wiskundige formule berekent of jouw relatie blijft duren
Wie eerder sceptisch staat tegenover waarzeggerij of horoscopen, kan met behulp van de wetenschap proberen uitvogelen of zijn of haar relatie zal standhouden op lange termijn. Wiskundige Hannah Fry uit Londen ontwierp een wiskundige formule die de kans op slagen van jouw relatie berekent. Hoe meer ruzie en discussie, hoe beter, volgens Fry. Daar is wat uitleg bij nodig.
Wiskundige Hannah Fry, verbonden aan het UCL Centre for Advanced Spatial Analysis in Londen, doet haar theorie uit de doeken in het recent gepubliceerde boek The Mathematics of Love. Ze gebruikt als basis het werk van psycholoog John Gottman, die jarenlang honderden koppels observeerde en analyseerde, zowel op fysiek als mentaal vlak. Welke woorden gebruiken die koppels in gesprekken, hoe is hun hartslag en bloeddruk daarbij, welke gezichtsuitdrukkingen gebruiken zij, enzovoort. Die jarenlange analyses leveren interessante resultaten op, die Hannah Fry nu bundelt in haar boek.
De negativiteitsdrempel Volgens Fry zijn er drie belangrijke factoren die een goede relatie bepalen, die je alledrie kan samenbrengen in een wiskundige formule, opgesteld door psycholoog Gottman en wiskundige James Murray. Gottman slaagde er overigens in om in 90% van de gevallen te voorspellen of een relatie al dan niet zou standhouden. Het gaat om je eigen humeur of ingesteldheid als je alleen bent, je humeur als je bij je partner bent en hoe je elkaar beïnvloedt als koppel. "Vooral dat laatste is een doorslaggevende factor," legt Fry uit. "We noemen de invloed die je als koppel op elkaar hebt de negativiteitsdrempel. Die drempel meet hoe vervelend je man of vrouw kan doen voor je écht boos wordt." De drie factoren worden samengebracht in één formule:
Klagen, zagen en ruziemaken troef Vooral die negativiteitsdrempel lijkt een al dan niet succesvolle relatie te bepalen. "Waar ik altijd veronderstelde dat een hoge negativiteitsdrempel een teken was van een goede relatie, wat wil zeggen dat je vaak compromissen sluit en elkaar veel toelaat, blijkt nu door wiskundig onderzoek het tegendeel waar," legt Fry uit. "De beste koppels zijn volgens ons onderzoek die met een lage negativiteitsdrempel. Zij stoppen kleine ergernissen niet zomaar gemakkelijkheidshalve in de doofpot, maar gooien meteen alles op tafel, praten het uit en gaan daarna verder met hun relatie. Die koppels geven elkaar ruimte om te klagen, en laten dat toe van elkaar. Ze proberen continu hun eigen relatie te herstellen, wat getuigt van een positieve kijk op de voortgang van hun relatie." (br.hln)
Roland Van Campenhout, of kortweg Roland (Boom, 1945), is een Vlaamse bluesmuzikant.
Roland groeide op in de steenbakkerij-omgeving van de Rupelstreek. Zijn vader, een jazzmuzikant, verdronk toen hij vijf was. Toen hij 14 was ging Roland het huis uit. Pas toen hij 20 was begon hij zich met muziek bezig te houden. Hij speelde in de skifflegroep, the William & Roland Skiffle Group, en het folkduo Miek en Roel.
In 1969 boorde hij definitief een ander genre aan: blues, al zou hij zich tijdens zijn carrière ook met andere stijlen zoals country, wereldmuziek, folk, rock ... bezighouden. Roland ontdekte het genre toen hij dat decennium John Lee Hooker zag optreden in het café De Muze in Antwerpen. Hij brak door tijdens Jazz Bilzen, waar hij zijn reputatie als live-artiest vestigde.
Tijdens de jaren zeventig werd hij lid van Rory Gallaghers band en toerde de hele wereld rond, zelfs tot in Singapore. Hij trad ook op met Tim Hardin, Leo Kottke en Ian Anderson. Roland bouwde hierdoor een reputatie als zwervend muzikant op die van café naar café trekt. Sinds de geboorte van zijn dochter heeft hij dit leven meer ingetoomd.
In 1985 had hij commercieel succes met de plaat "76 cm per second",[1] waarop hits als "Fish on the hook" en "Cruising down on main street" stonden.
Ook zijn samenwerking met Arno Hintjens als het nevenproject "Charles et les Lulus" (1990-1991) bleek bijzonder succesrijk. Het deed veel om Rolands bekendheid aan een nieuw en ander publiek door te geven. Roland speelde hierna op de debuutplaat van Marie-Laure Béraud, Arno's vriendin. In 1993 zong Arno ook de track, "Les Femmes" op Rolands album "Little Sweet Taste". Datzelfde jaar produceerde Roland Pieter-Jan De Smet's plaat, "Antidote" en verzorgde de soundtrack van Marc Diddens film "Mannen maken plannen".
Roland coverde Johan Verminnens nummer "Rue des Bouchers" op het hommage-album, "Spelers & Drinkers".