Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




08-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Selah Sue hervalt in depressie:

Selah Sue hervalt in depressie: "Het werd weer donker rond mij"

http://static3.hln.be/static/photo/2015/1/3/14/20151208070317/media_xll_8222954.jpg

Selah Sue is de voorbije maanden hervallen in een depressie. Dat vertelt de zangeres zelf op haar Facebookpagina, naar aanleiding van Rode Neuzen Dag. Selah wou haar lichaam klaarstomen voor een zwangerschap en minderde met antidepressiva. "Maar het werd weer donker rond mij."

Selah Sue (26) is altijd erg openhartig geweest over haar strijd met innerlijke demonen. Sinds haar veertiende kampt de zangeres met depressieve episodes, die ze sinds haar 18de onder controle kan houden met antidepressiva. Twee jaar geleden stopte ze al eens met de medicatie, met een nieuwe depressie tot gevolg. De afgelopen maanden probeerde ze het nóg eens, want Selah droomt van een kindje. Maar ook deze keer belandde ze in een depressie. "Voor de tweede keer heb ik geprobeerd om mijn medicatie te verminderen, met het idee om mijn lichaam te 'zuiveren' en voor te bereiden op toekomstige zwangerschappen", schrijft Selah in een open brief aan haar fans. "Vier maanden later werd het weer donker rond mij. Déjà vu naar twee jaar geleden."

Zaterdagavond stond Selah Sue in Vorst voor haar grote homecoming-concert, maar ook daar had ze het moeilijk, zegt ze. "Ik voelde me na afloop erg leeg en slecht. Ik maakte me zorgen: als zelfs die avond me niet gelukkig kon doen voelen, wat dan wel?", schrijft ze. Een maand geleden kreeg Selah Sue een paniekaanval op het podium, gaat ze verder. "Ik wou daar niet zijn, de 8.000 glimlachende toeschouwers deden me nog slechter voelen. Ik wou van het podium afrennen en verdwijnen. De laatste maanden waren verschrikkelijk, als ik eerlijk moet zijn. Ik luister zelfs al meer dan een half jaar niet meer naar muziek in mijn vrije tijd." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weight Watchers: bewegen wordt belangrijker dan wegen

Weight Watchers: bewegen wordt belangrijker dan wegen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/7/10/10/20151207233532/media_xll_8222485.jpg

Weight Watchers verandert z'n ­recept. Een lager cijfer op weegschaal is niet langer het enige doel. Bewegen en je goed in je vel voelen, worden dat ook. Het puntensysteem wordt ook omgegooid.

'Eet, beweeg en leef.' Dat zijn de drie pilaren van het vernieuwde Weight Watchers-programma. De grootste verandering is ­wellicht het puntensysteem: de ­ProPoints heten voortaan SmartPoints.

"Voedingsmiddelen verbieden doen we niet, maar we willen onze leden bewustmaken van het verschil in soorten calorieën: 100 kilocalorieën chocolade is niet hetzelfde als 100 ­kilocalorieën erwten", zegt CEO De Greve. De suikers en verzadigde vetten krijgen hogere scores, de proteïnes lagere. Uw ovenverse croissant die vandaag nog 5 ProPoints behaalt, is volgend jaar goed voor liefst 8 SmartPoints. Een kipfilet daalt van 3 naar 1. 

In het nieuwe programma zijn ook ActivPoints te verdienen. Hoe actiever je bent, hoe meer punten je verdient.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hooverphonic - Mad About You

Hooverphonic - Mad About You

Klik op de foto om hun te beluisteren





Hooverphonic is een Belgische rockgroep die voornamelijk ambient-pop maakt en reeds vanaf haar ontstaan internationale erkenning geniet. Aanvankelijk was de naam Hoover, maar na een auteursrechtenkwestie werd deze naam gewijzigd.

De groep behoort tot de weinige muzikale acts die in beide landsdelen van België erg bekend is, en bestaat tegenwoordig uit bassist en programmeur Alex Callier en gitarist Raymond Geerts. Geike Arnaert was reeds de vierde zangeres van Hooverphonic, en bleef dat voor tien jaar. Op 10 oktober 2008 verliet ze echter de band om een eigen muzikale koers te varen. Ze werd opgevolgd door Noémie Wolfs.




» Reageer (0)
07-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jongeman vist 100.000 euro uit Donau

Jongeman vist 100.000 euro uit Donau

http://static0.hln.be/static/photo/2015/10/16/14/20151207153104/media_xll_8221709.jpg

De brandweer in Wenen zit verveeld met een wel heel eigenaardige vondst: 100.000 euro in briefjes van 500 en 100, drijvend in de Donau. De politie heeft geen flauw idee waar het geld vandaan komt. Het geld is niet als vermist opgegeven en niemand heeft zich gemeld.

Een jongeman zag de biljetten zaterdagmiddag drijven en sprong in de rivier om het geld op te vissen. Omstanders meenden dat hij zelfmoord wilde plegen en belden de politie. De brandweer haalde later nog meer briefjes uit het water.

Onderzoek bracht totnogtoe geen misdaad in de omgeving aan het licht waarbij dergelijke som geld zou ontvreemd zijn, meldt een woordvoerder van de politie in Wenen. De biljetten zijn gedroogd en worden momenteel onderzocht op sporen.

"De jongeman zei dat hij het geld naar de politie wilde brengen, maar de vraag is of de politie het geld heeft gevonden of de jongen'', aldus de woordvoerder van de politie.

Wie in Oostenrijk cash geld vindt en het naar de politie brengt, kan 5 tot 10 procent van de geldsom opeisen. Wanneer binnen het jaar de rechtmatige eigenaar niet wordt gevonden, gaat de hele som  naar de vinder. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat liegen doet met je lichaam

Wat liegen doet met je lichaam

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/8/8/20151205172146/media_xll_8217638.jpg

Een leugentje om bestwil, het floept er soms uit voor we het zelf doorhebben. Ach, kan geen kwaad, toch? Dat dacht je maar. Door te liegen doen we ons lichaam namelijk allerlei onheil aan.

Volgens een onderzoek van de universiteit van Columbia hebben mensen die iets verborgen houden fysiek meer moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken. "Hoe groot of ophefmakend je geheim is, maakt niet uit," verklaart auteur van de studie Michael Slepian. "Wat belangrijk is, is hoezeer je er zelf mee begaan bent." In andere woorden: je lippen stijf op elkaar houden over een geheime crush, kan even zwaar op je drukken als een levensbelangrijk

Effect op vrienden en werk

Zo'n geheim met je meedragen kan ernstige gevolgen hebben. Niet alleen heb je meer moeite met het uitvoeren van fysieke activiteiten, je lichaam maakt ook meer cortisol aan, beter bekend als het stresshormoon. Dat kan leiden tot een verstoord metabolisme en een hoge bloeddruk. Maar het kan ook depressies met zich mee brengen. Onderzoek wees immers uit dat geheimen ervoor kunnen zorgen dat je je meer alleen en humeuriger voelt.

Naast de relatie met je vrienden en familie kan ook je carrière eronder lijden, zelfs als je geheim niet eens gerelateerd is aan je werk. Volgens een studie in Journal of Experimental Psychology kunnen onze hersenen maar een paar dingen tegelijk. En hoe meer energie je verspilt door na te denken over je geheim, hoe minder energie je hebt om je te focussen op andere dingen.

Sterkere band

Volgens het onderzoek zouden de mentale en fysieke problemen die samenhangen met het verzwijgen van geheimen, maar liefst de helft minder zwaar worden, zodra je de waarheid vertelt.

Bovendien berusten al onze relaties op wederzijds vertrouwen. De waarheid vertellen versterkt jullie band omdat jullie elkaar beter leren kennen en kunnen begrijpen, vertelt psychiater  Gail Saltz. "Als iemand je laat vallen omwille van een geheim, dan was het gewoon geen goede vriend(in)." (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik verloor 100 kg en werd dan geconfronteerd met dit

Ik verloor 100 kg en werd dan geconfronteerd met dit

http://static3.hln.be/static/photo/2015/17/3/8/20151206162123/media_xll_8219588.jpg

Toen Tracey Searly in 2011 170 kg droog aan de haak bleek te wegen, besloot ze drastisch in te grijpen. De kilo's vlogen eraf maar er dook een nieuw gigantisch probleem op.

De Australische vrouw was toen 26 en ontzettend obees. De kans was groot dat ze in die toestand diabetes en slaapapneu ging ontwikkelen. "Ik had heel wat medische problemen en moest snel gewicht verliezen want anders kwam mijn gezondheid in gevaar", deed Tracey haar verhaal.

In 2012 onderging ze een maagverkleining en nam een privécoach onder de arm. Ze verloor 100 kg op achttien maanden tijd. Best indrukwekkend maar een nieuw issue werd  pijnlijk zichtbaar.

Waarschuwing
"De chirurg die mijn maagverkleining had gedaan, waarschuwde me voor overtollige huid op het eind van de rit. Hij zei dat ik nog jong genoeg was en dat het misschien niet zo'n groot probleem zou vormen. Maar terwijl mijn gewicht bleef dalen, ging het met mijn huidoverschot de verkeerde kant op", zei Tracey.

Zoals zo vele mensen die op korte tijd massa's kilo's verliezen, kampte de jonge vrouw met overtollige huid aan haar buik, dijen en onder haar armen.

Gesmolten kaars
"Ik voelde me zoals een gesmolten kaars. Na al die moeite die ik had gedaan, leek het of ik er uiteindelijk niets had bij gewonnen", vertelde ze. "Ik kon niet lopen omdat het zo oncomfortabel was. Kleren pasten niet goed. "De topjes waren te los of te strak. Ik droeg dan maar lange mouwen tijdens winter en zomer en een uitwaaierende rok of een lossere jeans."

http://static3.hln.be/static/photo/2015/0/5/10/20151206170242/media_xll_8219590.jpg



Nadat Tracey op internet had gelezen dat die overtollige huid later voor problemen zou kunnen zorgen, besloot ze om zich te laten opereren. De eerste ingreep vond in november vorig jaar plaats om huidoverschot te verwijderen op haar buik, rug en dijen. In maart van dit jaar werden borstimplantaten aangebracht en de overtollige huid onder haar armen weggenomen. In oktober volgde dan een nieuwe operatie om het uitzicht van haar buik te verbeteren.

Ballon vol vet
"Gewichtsverlies is zoals een ballon vol vet", verklaarde, Jeremy Hunt, de plastische chirurg die Tracey opereerde. "Wanneer je gewicht verliest, is de ballon niet meer opgespannen. Onze job is dan ook om alles terug op te spannen zodat het niet meer storend is."

Tracey weegt nu 71 kg en is nu een maatje veertig. "Ik herken mezelf haast niet", zegt ze. "Ik ga nog steeds automatisch op zoek naar de grote maten in de winkel omdat ik mentaal vaak nog denk dat ik dik ben. Maar ik ben heel gelukkig. Ik had mijn hele leven lang overgewicht. Ik kan nog altijd niet geloven dat ik er nu zo goed uitzie."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5.000 jongeren krijgen gevaarlijke antidepressiva

5.000 jongeren krijgen gevaarlijke antidepressiva

http://static3.hln.be/static/photo/2015/7/14/12/20151206091742/media_xll_8218647.jpg

Bijna 5.000 jongeren in ons land krijgen gevaarlijke antidepressiva voorgeschreven. Het gaat om pillen voor volwassenen, die gevaarlijk zijn als jongeren ze nemen. Ze krijgen er ernstige bijwerkingen van. Het kan zelfs tot zelfmoordgedachten leiden.

Feydi De Mooy getuigt in VTM Nieuws hoe zij als 15-jarige na zware pesterijen de zware antidepressiva kreeg voorgeschreven na twee consultaties bij een psychiater. "Ik voelde me er helemaal niet beter door. Ik had geen eigen gedachten meer en door de medicatie voelde het aan of denken te moeilijk was. Buiten leren en praten met mijn ouders deed ik niets meer."

Volgens Caroline Lebbe, als apothekeres verbonden aan de Christelijke Mutualiteit (CM), kunnen de bijwerkingen van die medicatie jongeren nog dieper in de put duwen. "Er zijn belangrijke psychiatrische bijwerkingen zoals zelfmoordneigingen en woede- of agressieaanvallen die ons toch zorgen baren."

Gemakzucht
Cijfers van de CM tonen aan dat in 2014 maar liefst 4.917 jongeren zware antidepressiva kregen voorgeschreven. Ook al vermeldt de bijsluiter een verbod op gebruik door -18-jarigen. Volgens Lebbe heeft dat deels te maken met gemakzucht bij sommige geneesheren. "We vermoeden dat het voor een arts gemakkelijker is om een pilletje voor te schrijven dan in te stappen in een lang proces van psychotherapie." (br.hln)


» Reageer (0)
05-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je zwarte peper bij je vuile was moet doen

Waarom je zwarte peper bij je vuile was moet doen

http://static1.hln.be/static/photo/2015/9/4/11/20151205072137/media_xll_8217566.jpg

Het is zo al niet het leukste huishoudelijke klusje, en de wetenschap dat iedere wasbeurt die mooie diepe kleur van je favoriete kledingstuk een tikje vervaagt, helpt ook niet echt. Speciaal dure producten om het einde van je lievelings T-shirt zo lang mogelijk uit te stellen? Niet nodig, zwarte peper is al voldoende.

Volgende keer dat je een nieuwe lading was insteekt, doe je er een theelepel zwarte peper bij. Ja, echt. Stel vervolgens de wasmachine in op koude was en laat maar draaien.

Normaal blijven er steeds restjes wasmiddel op je kleding achter, waardoor de kleuren zullen vervagen. De zwarte peper doet echter dienst als scrub, en wrijft die restjes weer van je kleding af, waardoor het gewoon wordt weggespoeld in plaats van in je broeken en T-shirts te trekken. Geniaal, toch?! (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie kwart Vlamingen neemt deel aan cultuur

Drie kwart Vlamingen neemt deel aan cultuur

http://static1.hln.be/static/photo/2015/11/11/2/20151204154143/media_xll_8216162.jpg

Zowat driekwart van de Vlamingen neemt in mindere of meerdere mate deel aan culturele activiteiten. Dat blijkt uit de resultaten van de grootschalige Participatiesurvey 2014, een onderzoek van aan welke sociale, culturele en sportieve activiteiten Vlamingen deelnemen.

Uit de studie blijkt dat de participatie van Vlamingen aan kunst- en cultuuractiviteiten stabiel blijft. Toch zijn er ook nog verschillende groepen die niet of nauwelijks participeren. De lager opgeleiden blijven een moeilijk bereikbare groep en ook oudere leeftijdsgroepen haken vaak af. Jongere generaties nemen, over de tijd heen, minder deel aan theater- en dansvoorstellingen en gaan minder naar kunstmusea en klassieke concerten dan de oudere generaties.

"In een steeds sneller veranderende samenleving is participeren niet altijd evident", zegt Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz. "Daarom werken we aan een nieuw decretaal kader dat het sociaal cultureel werk moet versterken en met nieuwe werkvormen op moeilijk bereikbare groepen mikt."

Een belangrijke reden om niet deel te nemen aan kunst en cultuur is desinteresse. Dat geldt vooral bij laaggeschoolden, waar bijvoorbeeld 80 procent aangeeft niet naar theater te gaan omdat theater hen niet interesseert. Financiële drempels spelen minder een rol dan opleiding.

Vroeg begonnen is half gewonnen, zo blijkt ook. Hoe jonger je aan cultuur begint, hoe meer je er later van blijft genieten. Minister Gatz, wil daarom samen met minister van Onderwijs Hilde Crevits en de sector bekijken hoe cultuureducatie op school en binnen elke opleiding kan worden gestimuleerd.

Opmerkelijk zijn ook de resultaten over het bibliotheekbezoek van Vlamingen. Uit de studie blijkt dat minder mensen een boek uitlenen. Vooral jongeren brengen een bezoek aan de bib, mannen en laaggeschoolden doen dat dan weer veel minder.

Cultuurparticipatie kent ook een belangrijke trend online. Mensen gebruiken steeds vaker het internet voor culturele behoeften, bijvoorbeeld het aankopen van cultuurproducten en het checken van programmatie of openingsuren. Toch ziet ook e-cultuur nog specifieke groepen over het hoofd.

"Het internet kan de drempel voor cultuurparticipatie verlagen of mensen inspireren om naar een theater of circusvoorstelling te gaan. Maar nog niet iedereen heeft die mogelijkheid. Sommige omdat ze geen internet hebben thuis, andere omdat ze te weinig kennis hebben over het wereldwijde web. Bibliotheken en andere ontmoetingsplaatsen kunnen daarbij soelaas bieden en ook mediawijsheid helpt. Het is dan ook een belangrijk accent in mijn beleid", aldus nog Gatz.

De data van deze editie van de Participatiesurvey zijn verzameld via mondelinge interviews afgenomen bij een representatief staal van de Vlaamse bevolking tussen 15 en 86 jaar oud. In totaal werden 3.965 interviews afgenomen. Het is al de derde keer dat het onderzoek plaatsvindt. De eerste bevraging was in 2004, de tweede in 2009. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peggy verdwijnt uit 'Thuis'

Peggy verdwijnt uit 'Thuis'

http://static3.hln.be/static/photo/2015/5/7/9/20151204232654/media_xll_8217144.jpg

De makers van de Eén-soap 'Thuis' hebben het contract met  Sally Jane Van Hoorenbeeck, 'Peggy' in de reeks, stopgezet. Ze was er  al van in de begindagen in 1995 bij, maar zal wellicht nog dit seizoen uit de serie geschreven worden.

"Af en toe moet je als maker afscheid nemen van personages om andere richtingen in te slaan", zegt producer Hans Roggen. "Natuurlijk vind ik het jammer dat het straks voor mij stopt", ­reageert de actrice. "Maar het geeft me wel de ruimte om als actrice de dingen te doen waarvoor ik de afgelopen jaren de tijd niet heb gehad."  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je maar beter wat minder televisie kijkt

Waarom je maar beter wat minder televisie kijkt

http://static3.hln.be/static/photo/2015/10/0/10/20151204132255/media_xll_8215420.jpg

In de winter kruipen we gemakkelijker voor televisie, en met een paar goede series vliegen er zo snel wat uurtjes voorbij. Dat we daar een klein beetje hersendood van worden is niet helemaal een fabeltje. Een studie ontdekte dat veel televisie kijken in combinatie met weinig beweging tijdens je vroege adolescentie, gelinkt wordt aan een slechtere werking van de hersenen in je latere leven.

De studie van het Northern California Institute for Research and Education volgde gedurende 25 jaar 3.247 mannen en vrouwen tussen 18 en 30 jaar. Aan de hand van vragenlijsten en regelmatige bezoeken, ontdekten de onderzoekers dat de mensen die veel televisie keken - meer dan 3 uur per dag - en het minste bewogen, een tot twee keer grotere kans hadden om slecht te scoren op cognitieve testen. In die testen werden de hersenfuncties getest, en vergeleken met volwassenen die minder televisie keken en meer bewogen.

Gewoonten aanpassen
Je hoeft niet meteen te panikeren dat die avondjes series bingewatchen voor altijd voorbij zijn. Wat dit onderzoek wel aantoont is dat de gewoonte om veel televisie te kijken en weinig te bewegen als jonge adolescent jouw cognitieve functies kan beïnvloeden als je ouder wordt. "De meeste mensen liggen niet wakker van hun verstandelijke gezondheid als ze jonger zijn, maar deze studie toont aan dat het toch belangrijk is om te minderen met tv te kijken en veel te bewegen, ook als je nog jong bent," legt hoofonderzoeker Tina D. Hoang uit.

Laat is nooit te laat
Ben je de 30 al gepasseerd en denk je dat het nu toch al om zeep is? Dan spreekt ander onderzoek van de universiteit van Californië jou tegen. Hoofdonderzoeker Kristine Yaffe ontdekte dat zelfs mensen die niet fysiek actief waren in hun jongere jaren, hun breinfuncties nog kunnen verbeteren als ze op latere leeftijd toch nog meer gaan bewegen. Geen excuses dus. Sleep je uit die zetel vanavond, en ga een avondje dansen in plaats van een film te kijken. Alles voor die gezonde geest in dat gezonde lichaam. (br.hln)


» Reageer (0)
04-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mein Kampf wordt opnieuw uitgegeven

Mein Kampf wordt opnieuw uitgegeven

http://static0.hln.be/static/photo/2015/5/10/9/20151202122922/media_xll_8210874.jpg

Het beruchte manifest van de Duitse dictator Adolf Hitler (1889-1945), Mein Kampf, wordt opnieuw uitgegeven, voorzien van kritisch commentaar. Het Zuid-Duitse Instituut voor Hedendaagse Geschiedenis (IfZ) maakt er gebruik van dat 31 december, zeventig jaar na Hitlers dood, alle auteursrechten voor het boek verlopen.

Het copyright was in handen van de deelstaat Beieren. Die belemmerde verspreiding en herdruk uit angst dat de teksten politiek nieuw leven zou worden ingeblazen. Het IfZ drukt 4000 exemplaren die afrekenen met de vele mythes rond dit boek, zegt IfZ-chef Andreas Wirsching tegen de BBC.

Het boek is voor een groot deel door Hitler geschreven in 1924 en verschafte hem een gerieflijk inkomen. Het bevat zijn ideeën over het Duitse rijk en ras en talrijke tirades tegen het Verdrag van Versailles (1919). Daarmee werd Duitsland officieel de verliezer van de Eerste Wereldoorlog en opgezadeld met herstelbetalingen.  (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint koopt meer tweedehands pakjes

Sint koopt meer tweedehands pakjes

http://static0.hln.be/static/photo/2015/12/12/0/20151203163955/media_xll_8214225.jpg

De Sint kiest steeds vaker voor tweedehands. In een jaar tijd ziet de zoekertjessite 2dehands.be de interesse in gebruikte cadeaus met een kwart toenemen.

Vooral Lego en Playmobil doen het goed. Daarnaast zal Zwarte Piet dit jaar veel spelconsoles ronddragen. Opvallend: ook de miniatuurtreinen van Marklin prijken bovenaan de verlanglijstjes.

Vlaamse kinderen kiezen dus nog steeds heel traditionele cadeaus. Toch is Star Wars de grootste verrassing: zowel figuurtjes, games als kleding zijn erg gegeerd. (br.hln)

Populairste items op 2dehands.be
1. Lego
2. Playmobil
3. Playstation
4. Marklin
5. Duplo
6. Barbie
7. Wii
8. Xbox one
9. Star Wars
10. Pokémon


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In België leeft bijna 1 kind op 5 in armoede

In België leeft bijna 1 kind op 5 in armoede

http://static1.hln.be/static/photo/2015/5/12/9/20151203092231/media_xll_8213154.jpg

Bijna een op de vijf kinderen (18,8 procent) jonger dan 18 jaar in België leeft in een gezin met een inkomen onder de armoederisicodrempel. Tien jaar geleden was dat 15,9 procent. Dat blijkt uit het nieuwe jaarboek van het Centrum Ongelijkheid, Armoede, Sociale Uitsluiting en de Stad (OASeS) van de UAntwerpen. "Onrechtvaardig", klinkt het bij de onderzoekers, die wijzen op het welvarend karakter van België.

Bij eenoudergezinnen loopt dat aandeel op tot 36,4 procent en van kinderen van laagopgeleide ouders gaat het om 53,8 procent. Werkt bijna niemand in het gezin, dan leeft 73,6 procent van de kinderen met een inkomen onder de drempel. Bijna 7 procent van de kinderen leeft in een gezin met erg weinig materiële middelen.

"In een welvarend land als België zijn dergelijke cijfers onrechtvaardig, vooral omdat kinderen die in armoede leven daar de rest van hun leven de gevolgen van kunnen dragen", klinkt het bij de onderzoekers. Ze verwijzen naar Nederlands onderzoek, waaruit blijkt dat armoede een emotionele, materiële en sociale belasting vormt, en dat jongeren zich vaak buitengesloten voelen of zich schamen.

Ook jongeren worden steeds vaker geconfronteerd met financiële moeilijkheden. Het armoederisico van 18-24-jarigen ligt evenzeer op 18,8 procent. Dat percentage stijgt sinds 2008. Het maandelijkse gemiddeld aantal leefloongerechtigden nam tussen 2013 en 2014 met 3,9 procent toe, maar bij jongeren onder de 25 was dat 5,1 procent. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar vertegenwoordigden vorig jaar zo'n derde van de leefloonbevolking, terwijl hun totale aandeel in de bevolking 10,7 procent bedroeg. (br.hln)


» Reageer (0)
03-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom je beter niet tot 1 januari wacht met goede voornemens

Waarom je beter niet tot 1 januari wacht met goede voornemens

http://static1.hln.be/static/photo/2015/18/9/14/20151202082140/media_xll_8209139.jpg

Binnen een goede maand lijsten we traditiegetrouw alle dingen op die we beter hopen te doen in 2016. Ultieme klassiekers: gezonder eten, meer sporten en stoppen met roken. Toch hebben we meer kans op slagen als we vandaag (echt waar!) al beginnen met onze voornemens. Dr. Christine Whelan legt uit waarom, en ze geeft ons er meteen nog wat tips bij.

"Vanaf 1 januari pak ik het helemaal anders aan", denken we elk jaar opnieuw vol goede moed. Maar zo'n deadline stellen is niet zonder gevaren, legt Dr. Christine Whelan uit, professor aan de universiteit van Wisconsin-Madison. Ze wijst ons erop dat we op die manier onszelf nog even helemaal laten gaan. Gevolg: in de periode tussen eind november en 1 januari komen we net het meeste kilo's bij, ook omdat de omstandigheden hiertoe aanzetten. Veel feestjes met rijkelijk vloeiende alcohol en caloriebommetjes als dessert gaan vlotjes binnen, onder het mom 'vanaf 1 januari begin ik écht aan mijn dieet/sport'. Herkenbaar? Reken maar.

Begin vandaag

Vaak wordt als deadline een bepaalde datum genomen, zoals 'volgende maandag' of 'vanaf 1 januari'. "Maar we moeten opletten dat we die dag niet gaan gebruiken om het te verantwoorden dat we daarvoor nog even alle remmen los gooien," legt Whelan uit. "Denk in plaats daarvan welke kleine stapjes je nu al kan zetten. Gebruik bijvoorbeeld 1 december - vandaag - om jezelf al rustig op het juiste pad te helpen, voor een nog succesvoller nieuw jaar," adviseert Whelan uit. Toegegeven: het is even schrikken dat we er plots vandaag al aan moeten beginnen. Gelukkig geeft Whelan ons nog enkele bruikbare tips mee.

ZO SLAAG JIJ IN JE GOEDE VOORNEMENS

1. Sta even stil bij het waarom van je voornemens
"Nadenken over wat je wil veranderen en waarom, zorgt ervoor dat je je beter aan je voornemen gaat houden en het gewenste resultaat behaalt," zegt Whelan. Ga hier even voor zitten, en denk er bewust over na. Pas na die "waarom" kan je bepalen hoe je dat gaat doen, en wat je einddoel is.

2. Concretiseer, maar blijf realistisch
Onderzoek toonde aan dat het neerschrijven van je einddoel helpt bij het verwezenlijken ervan. Schrijf dus concreet op wat je wil bereiken. Maar als je doelen te groots of onrealistisch zijn, dan raak je ontmoedigd als je faalt. Begin klein, en hou in het achterhoofd dat je succes wil boeken, niet geblesseerd of overgestresseerd raken. Whelan adviseert om te beginnen bij één specifiek doel dat je wil bereiken, niet een hele lijst.

3. Betrek je vrienden
Alleen je doelen opschrijven is niet genoeg, vertel ook anderen over jouw plannen, of dat nu gezonder eten, meer sporten of een cursus Spaans is. Zo vergroot je de kans op slagen, dankzij sociale controle. Nog beter: zoek een vriend of vriendin met hetzelfde voornemen, en help elkaar samen om jullie doel te bereiken.  (br.hln)


» Reageer (0)
02-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe slecht is het om je plas op te houden?

Hoe slecht is het om je plas op te houden?

http://static2.hln.be/static/photo/2015/14/16/8/20151202113537/media_xll_8210693.jpg

Midden in de nacht in je warme bed, in de file of tijdens de film: een volle blaas overkomt ons vaak op de vervelendste momenten. Eventjes ophouden dan maar. Maar hoe ongezond is het echt om je toiletbezoek uit te stellen?

"De blaas past zich heel gemakkelijk aan," zegt Alex Shteynshlyuger, uroloog uit New York. "Ze kan veel urine opslaan, dus je plas af en toe een tijdje ophouden gaat niet echt grote problemen veroorzaken." Toch maak je er beter geen gewoonte van om lange tijd te wachten, zo leert de biologie.

Een beetje wetenschap
Om te begrijpen hoe de blaas werkt, eerst een beetje wetenschap. In ons lichaam hebben we organen en spieren, waarbij het grootste verschil is dat je spieren kan trainen, en organen niet. De blaas is een kruising van beiden, een zogenaamde "spierzak". We worden niet geboren met de vaardigheid om onze blaas te controleren (dankuwel, luiers), maar door te "trainen" krijgen we er controle over. De blaas is gemaakt van elastisch weefsel en spierweefsel, en hoe voller ze zit, hoe meer het elastisch weefsel uitrekt. Wanneer ze vol geraakt, signaleert het brein aan de zenuwen dat het tijd is om ze leeg te maken.

"Extreem sportieve blaas"
Als je af en toe je plas even ophoudt omdat je bijvoorbeeld een spannende bioscoopfilm niet wil onderbreken, dan is er niet echt een risico, benadrukt Shteynshlyuger. Wel wordt het gevaarlijk als je er een gewoonte van maakt. Als je regelmatig een paar uur wacht met naar het toilet te gaan als je eigenlijk moet, jaren aan een stuk, creëer je een "extreem sportieve blaas", zoals de uroloog het benoemt.

Toch niet te lang wachten
Het klinkt misschien stoer om een extreem sportieve blaas te hebben, maar op lange termijn kan je zo het elastische weefsel beschadigen. Dat kan dan weer leiden tot verdere complicaties zoals achterblijvende urine, nierschade of een vergroot risico op infecties bij de urinewegen. Dit gebeurt gelukkig enkel in extreme gevallen, en de schade is niet noodzakelijk definitief. Maar toch maak je er best geen gewoonte van, en kruip je 's nachts toch beter uit je gezellig warme bed voor een nodige plaspauze. (br.hln)


» Reageer (0)
01-12-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rory Gallagher - Bullfrog Blues

Rory Gallagher - Bullfrog Blues

Klik op de foto om hem te beluisteren






Rory Gallagher (Ballyshannon, 2 maart 1948 – Londen, 14 juni 1995) was een Iers bluesgitarist.


Rory Gallagher begon zijn carrière in de vroege jaren '60 als gitarist met de Fontana Showband. In de jaren 1964 en 1965 speelde hij in de Impact Sound Show Band (later The Impact Sound en tenslotte The Impact). In 1966 formeerde hij de driemansband Taste met Eric Kitteringham (bas) and Norman Damery (drums). In 1967 nam dit trio wat demo's op die in de jaren zeventig op LP verschenen onder de titel Taste In The Beginning. Nog in datzelfde jaar werden John Wilson en Richard "Charlie" McCracken resp. de nieuwe drummer en bassist van Taste en met hen zou Gallagher drie jaar samenwerken. Deze periode leverde twee studioalbums op: Taste en On The Boards. Een stortvloed van bootlegs werd in die tijd uitgebracht. Om dit tegen te gaan bracht platenmaatschappij Polydor zelf Live in Montreux en Live At The Isle Of Wight uit. Taste werd in 1970 ontbonden na onenigheid over de financiële huishouding en de rol van het management hierin.

Met Gerry McAvoy (uit Deep Joy) op bas en Wilgar Campbell (uit The Method) op drums ging Gallagher vervolgens verder onder zijn eigen naam: The Rory Gallagher Band of Rory Gallagher and his band. Zijn muziekstijl vertoonde de blues in al zijn facetten, maar met name ook de country blues. In 1973 vertrok Campbell naar The Mick Abrahams Band en werd vervangen door Rod De'Ath uit Killing Floor. Korte tijd later werd ook de toetsenist van Killing Floor, Lou Martin, lid van Rory's begeleidingsband. Gallagher werd door het muziekblad Melody Maker in 1972 en 1974 uitgeroepen tot 's werelds beste gitarist. Hij genoot onder andere in het Oostblok een grote populariteit. De band zou een naam opbouwen met marathonoptredens tijdens veelvuldige tournees. Zo speelden zij begin 1974 tijdens een nachtconcert voorafgaand aan een autoloze zondag in De Doelen in Rotterdam net zo lang door tot de bezoekers de eerste trein naar huis konden nemen. In de jaren '70 speelde ook de Belgische bluesgitarist Roland Van Campenhout regelmatig mee in de band van Gallagher.

Gallagher had veel succes met zijn live-optredens, maar scheen er nooit in te slagen dat op de plaat vast te leggen. Hij schuwde met zijn houthakkershemden en zijn afgeragde Fender Stratocaster alle vormen van glamour en deed ook nooit een poging een hit te maken. Hij had een grote schare trouwe fans onder wie vele epigonen die tijdens zijn concerten luchtgitaar speelden.

Tijdens een concert in februari 1995 in Nighttown in Rotterdam bleek Gallagher zo ernstig ziek, dat het voortijdig moest worden afgebroken. De zanger werd opgenomen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en later overgebracht naar een ziekenhuis in Londen. Daar onderging hij in april 1995 een succesvolle levertransplantatie. Hij overleed echter twee maanden later aan een longontsteking.

Gallagher wordt jaarlijks herdacht met de tributeconcerten "Cork rocks for Rory" in Cork en "Going to my home town" in zijn geboorteplaats Ballyshannon. In Ierland is hij geëerd met standbeelden en zijn verschillende straten naar hem genoemd. Postuum werd door zijn broer Donal het album Wheels within wheels uitgebracht, waarop Gallagher onder andere samenwerkt met de Spaanse gitarist Juan Martín, Ronnie Drew van The Dubliners en Béla Fleck.

In 1997 bracht de firma Fender een speciale Rory Gallagher Signature Stratocaster op de markt, die tot in de kleinste details (inclusief alle beschadigingen) op Rory's favoriete gitaar lijkt. Gallagher had zijn exemplaar (gefabriceerd in 1961) in 1963 tweedehands in Cork gekocht voor 100 pond.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nummerplaat elektrische fietsen valt wel héél groot uit

Nummerplaat elektrische fietsen valt wel héél groot uit

http://static2.hln.be/static/photo/2015/11/16/3/20151201050016/media_xll_8207973.jpg

Eigenaars van een snelle elektrische fiets die je vlot boven de 25 kilometer per uur stuwt, moeten sinds kort een nummerplaat bevestigen. Alleen: die zijn véél te groot. "Dit is gevaarlijk, want het kenteken steekt verraderlijk uit", vindt Nancy Germonprez uit Heule.

Omdat nogal wat elektrische fietsen ondersteuning geven tot een snelheid van 45 kilometer per uur, is beslist dat ze niet meer als normale fietsen kunnen worden beschouwd. Daarom moeten de fietsen sinds enkele maanden worden ingeschreven, moet de eigenaar een verzekering nemen en is ook een nummerplaat (kostprijs: 30 euro) verplicht.

"De wet is om na te leven", vindt Nancy Germonprez uit Heule. De vrouw kocht enkele weken geleden een fraaie elektrische fiets. "Enkele dagen geleden bracht de postbode mijn nummerplaat. Een knoert van een kenteken is het, véél te groot om aan mijn fiets te bevestigen."

De plaat die Nancy kreeg, is dezelfde als die voor motorfietsen: 21 cm breed en 14 cm hoog. "Ik probeerde het met bevestigingsstrips te bevestigen, maar het resultaat lijkt nergens naar. Bovendien is het gevaarlijk, omdat de nummerplaat behoorlijk uitsteekt. Ik wil best 30 euro betalen voor een kenteken, maar dan moet het in orde zijn."

Bij de FOD Mobiliteit was niemand bereikbaar voor een reactie. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Norah Jones - Keith Richards - Love Hurts


Norah Jones - Keith Richards - Love Hurts

Klik op de foto om ze te beluisteren







Norah Jones, volledige naam Geetali Norah Jones Shankar (New York City, 30 maart 1979), is een Amerikaanse jazz-zangeres.

Keith Richards (Dartford, 18 december 1943) is een Engelse gitarist, songwriter, zanger, producer en stichtend lid van de Engelse rockband The Rolling Stones.


Samen brengen ze Love Hurts



» Reageer (0)
30-11-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstbomenverkoop nu al losgebarsten

Kerstbomenverkoop nu al losgebarsten

http://static3.hln.be/static/photo/2015/18/15/7/20151130125904/media_xll_8206612.jpg

U hebt het misschien zelf al gemerkt door de vele foto's van versierde kerstbomen op Facebook, maar met de start van de advent is afgelopen weekend ook de verkoop van kerstbomen losgebarsten. De kwaliteit en de prijs zijn dezelfde als vorig jaar, zo is te horen bij kwekers en verkopers, maar dé trend zit hem in de stijgende vraag naar kleinere of net heel grote exemplaren.

Zowel retailer Carrefour als AVEVE bevestigen dat de prijzen stabiel blijven. "Ook de selectie van het assortiment is hetzelfde, het enige wat wij zien is dat in sommige streken mensen liever een potgekweekte boom meenemen en in andere streken bomen zonder wortelkluit populairder zijn", zegt Luc De Bruyne, manager productgroep Planten (AVEVE).

"Ook is er een stijgende vraag naar kleinere of grotere bomen, geen massaverschuiving, maar bij ons zit daar wel de groei. Potgekweekte boompjes van 60 tot 70 centimeter zijn geschikt als raamdecoratie of op appartementen, maar ook vraag naar grotere bomen van 2,5 meter en meer neemt ook toe." Bij Aveve worden bomen vanaf 10 euro verkocht. Een potgekweekte boom van anderhalve meter kost 25 euro, een gezaagde Nordmann van 1,75 tot 2 meter kan voor 37,50 euro weg.

Bij Carrefour, waar omwille van brandveiligheidsredenen in veel vestigingen bomen op parkings door derden verkocht worden, is ook te horen dat de prijzen stabiel blijven. "Een klassieke boom van één meter kost ongeveer 25 euro en een Nordmann van anderhalve meter of groter is er al vanaf 35 euro", zegt woordvoerder Baptiste van Outryve (Carrefour). Hij merkt op dat de verkoop van kunststofbomen van één tot anderhalve meter het ook goed doet, net als de vraag naar versiering, en dat blijkt vroeger dan vorig jaar. 

Het gros van de productie gebeurt dan wel in Wallonië, toch zijn er ook Vlaamse "kerstboomkwekers". Bij de beroepsvereniging voor bloemisten, snijbloementelers, boomtelers, tuinaannemers en detailhandelaars (AVBS) is te horen dat de prijzen eigenlijk met 3 procent moeten stijgen, om tegemoet te komen aan de stijgende kosten. De beroepsvereniging wijst op het arbeidsintensieve karakter van de oogst, zeker met de natte periode momenteel. 

Bij het pilootcentrum voor kerstbomen van de Union Ardennaise des Pépiniéristes weet men te vertellen dat er in Wallonië jaarlijks tussen de drie en vier miljoen bomen gekweekt worden, vooral voor de binnenlandse verkoop, maar dat ook nog eens een klein miljoen bomen geïmporteerd worden. (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!