Van Morrison, volledige naam George Ivan Morrison (Belfast, 31 augustus 1945) is een Noord-Ierse zanger en muzikant die deel uitmaakt van de zogenoemde Belfast Blues. Hij is zanger-tekstschrijver maar ook gitarist en soms speelt hij de harmonica of de saxofoon.
China gaat Forest City bouwen voor 30.000 mensen en met 1 miljoen planten
China gaat 'Forest City' bouwen voor 30.000 mensen en met 1 miljoen planten
China wil de eerste 'bosstad' ooit bouwen en er 30.000 mensen in onderbrengen. De stad zal jaarlijks 10.000 ton CO2 absorberen en 900 ton zuurstof produceren. Daar moeten de 40.000 bomen en liefst 1 miljoen planten in de stad voor zorgen.
Tegen 2020 moet de eerste bosstad ter wereld klaar zijn. Het revolutionaire project zal de luchtvervuiling tegengaan waar China zo berucht om is. 'Forest City' in de zuidelijke Guangxi-provincie zal er ronduit fenomenaal uitzien.
De plannen zijn klaar, dus kan China aan de bouw beginnen. De stad zal 1,8 vierkante kilometer groot zijn, ongeveer half zo groot als Central Park in New York. Met elektrische treinen kunnen inwoners snel en ecologisch naar de nabijgelegen stad Liuzou reizen.
Verticaal bos
Het ontwerp komt van het gerenommeerde Italiaanse architectenbureau Stefano Boeri Architetti, dat in Milaan al het 'Bosco Verticale' (het verticale bos) liet optrekken. De twee groene woontorens domineren de skyline van Milaan. (br.hln)
Vlaamse peuters zetten hun eerste stapjes ruim een maand later dan leeftijdsgenootjes in de rest van de wereld. "Zelfs heel kleine kinderen zitten te veel en worden te vaak op hun rug gelegd", zegt professor Hilde Van Waelvelde van de UGent. "Dat vertraagt hun motorische ontwikkeling."
Het is een zogenaamde 'motorische mijlpaal': op welke leeftijd kan een kind zelfstandig stappen? Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dat op 12 maanden. De WHO baseert zich daarvoor op specifieke onderzoeken in Noorwegen, Oman, Ghana, India, Brazilië en de VS. Uit een onderzoek van de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UGent) blijkt nu dat Vlaamse kindjes ruim boven dat gemiddelde zitten. Voor een masterproef werd de motorische ontwikkeling van 77 baby's gevolgd vanaf de leeftijd van 4 maanden tot het moment waarop ze zelfstandig konden stappen. Het gemiddelde ligt boven de 13 maanden, ruim een maand trager dan de internationale maatstaf.
Geen paniek
"Ik wil de precieze leeftijd waarop de kindjes in ons onderzoek begonnen te stappen liever niet gepubliceerd zien", zegt professor Hilde Van Waelvelde die de masterproef begeleidde. "Ik weet uit ervaring dat ouders zich dan blindstaren op dat getal. Als hun kind twee of drie maanden na het verstrijken van die periode nog niet loopt, schieten ze in paniek. Maar dat is helemaal niet nodig, het ene kind is sneller dan het andere om te stappen, dat zal altijd zo zijn. Het belangrijke is dat we, na een eerste studie in 2010, opnieuw en nu met meer precisie aangetoond hebben dat onze Vlaamse kinderen een pak trager zijn om te stappen dan hun leeftijdsgenootjes in vele andere landen." (br.hln)
Calorieën tellen heeft geen enkele zin, zegt deze voedingsdeskundige
Snel voor de zomer nog wat extra aan het sporten en calorieën aan het tellen, met behulp van bijvoorbeeld een app op je smartphone? Volgens voedingsdeskundige Michelle May heeft die methode weinig zin. Zij legt uit wat je wel kan doen om meer controle te hebben over wat er in je maag - en dus ook rond die billen en heupen - belandt.
Een smartphone of activiteitenhorloge maken het makkelijker dan ooit om bij te houden hoeveel we bewegen en hoeveel calorieën we doorheen de dag binnen krijgen. Maar dat betekent niet noodzakelijk dat we er gezonder en slanker door worden, argumenteert Michelle May, voedingsdeskundige en experte in mindful eten.
Verboden lijst
"We moeten stoppen met voedsel te veroordelen op basis van het aantal calorieën dat het bevat," legt May uit. We bestempelen iets als "goed" of "slecht" op basis van caloriewaarden of vetgehalte, terwijl een voedingsmiddel niet intrinstiek goed of slecht kan zijn. "Je begint die zogenaamd slechte voedingsmiddelen te vermijden, maar dan voel jij je nog meer uitgehongerd, vervolgt May. Door bepaalde voedingsmiddelen op een mentale verboden lijst te zetten, ga je er nog meer naar verlangen. Geef je er dan toch een keertje aan toe, dan ga je meteen overeten", aldus May.
Vergeten genieten
Bovendien maak je door calorieën te tellen van eten een wiskundig probleem, terwijl het een complexe psychologische, fysieke en sociale activiteit is, legt de voedingsdeskundige uit. Door voortdurend bezig te zijn met het aantal calorieën in een bepaald voedingsmiddel, kan je amper nog genieten zonder afgeleid te zijn of je schuldig te voelen. "Voeding is brandstof voor je lichaam en geest. Door de hele tijd door te rekenen ben je daar op gefocust, en ben je niet meer bezig met wanneer je verzadigd bent. En net dat is erg belangrijk voor gewichtsverlies," aldus May.
Elke dag anders
"De ene dag ben je actiever dan de andere, op sommige dagen zorgen hormonale schommelingen er dan weer voor dat je appetijt verandert. Het is onzin om te denken dat ons lichaam elke dag evenveel calorieën nodig heeft," zegt May. Het belangrijkste is dat je leert luisteren naar je lichaam om te herkennen wanneer je honger hebt, en wanneer je maag voldoende gevuld is - onafhankelijk van het aantal calorieën. "Je hebt geen voedingsetiket nodig om te merken dat je genoeg hebt gegeten. Als we calorietellers laten bepalen wanneer we verzadigd zijn, dan vergeten we naar de signalen van ons lichaam te luisteren."
Zin om het eens anders aan te pakken, met het advies van May in het achterhoofd? Hier vertelden we jullie al hoe je met mindful eten begint, een methode om op gewicht te blijven zonder voortdurend calorieën te tellen. (br.hln)
Altijd te klein om het podium te zien? Dit is dé festivalgids voor kleine mensen
Altijd te klein om het podium te zien? Dit is dé festivalgids voor kleine mensen
Werchter, Tomorrowland, Pukkelpop: de festivalkoorts barst weer in alle hevigheid los. Terreinen vol uitgelaten mensen zullen deze zomer genieten van hun helden op het podium. Helaas zal jij de helft van het grote spektakel niet zien: daarvoor ben je - letterlijk - een maatje te klein.
Zwelt het gejoel op de weide aan? Dan is de band wellicht gearriveerd. Wat ze dragen en hoe ze eruit zien? Daar heb je het raden naar. Om te vermijden dat jij énkel de oksels van de mensen rondom je in geuren en kleuren kan beschrijven, hebben wij een paar slimme tips. Zodat je tóch van een mooi uitzicht kan genieten op een festival. Getest en goedgekeurd, door ondergetekende lilliputter.
Kom op tijd
Wil je een goed plekje, dan trek je best al bij de groep vóór jouw favoriete band stilletjes richting podium. In de pauze tussen beide acts, wanneer een deel van het publiek nood heeft aan een versnapering of rustpauze, kan jij vervolgens oprukken. Dankzij deze truc beland je iedere keer helemaal vooraan.
Let wel op: mensen met een kleine blaas moeten anticiperen. Niets zo vervelend als helemaal vooraan staan om vervolgens stante pede naar het sanitair te hollen. Au revoir, plekje op de eerste rij. Wie niet graag middenin de massa staat, kan ook vanop een afstandje van het spektakel genieten, best langs de zijkant. Zo heb je een goed zicht op de schermen én kan je toch nog enkele miniatuurmensjes op het podium ontwaren.
Maak gebruik van het terrein
Met een gedetailleerde terreinstudie kom je al een heel eind. Vaak zijn er op bepaalde plaatsen verhoogjes geïnstalleerd (bijvoorbeeld om bekabeling veilig in weg te stoppen). Die zijn niet alleen leuk om stiekem te gniffelen wanneer een lichtelijk benevelde collega-festivalganger erover struikelt, maar je kan er ook op gaan staan tijdens het optreden. Zo win je vijf centimeter.
Is het festivalplein verdeeld in verschillende vakken met de bekende zwarte hekken? Neem plaats vlak voor of achter zo'n hek. Je kan er je rugzak op laten rusten, of wie écht klein is kan er ook gewoon zelf op gaan staan.
Wees assertief
Staat er een groepje boomlange kerels pal voor je neus? Wees assertief genoeg en vraag of je voor hen mag staan. De kans dat iemand uit puur altruïsme aanbiedt om een stapje achteruit te doen is - euhm - klein, maar als je het lief vraagt, zal quasi niemand er een probleem van maken. En wedden dat je er ook nog eens nieuwe vrienden aan overhoudt?
Die assertiviteit geldt trouwens ook voor toevallige passanten. Heb jij ook het gevoel dat iedereen steeds langs jou moet om hun biertjes te halen? Wel, dat ís ook zo. Precies omdat jij aan de kleine kant bent, lijkt het alsof er op jouw plaats plek zat is om snel tussen de mensenmassa te manoeuvreren. Niet dus. Durf je dan ook onwrikbaar op te stellen. Anders kan je het hele concert lang salsagewijs kleine stapjes naar voren en achteren zetten zodat anderen probleemloos kunnen passeren.
Slimme keuzes
Hou de mensen rond je heen nauwlettend in de gaten. Die Hollandse vriendenkring die net voor je op de grond zit, bijvoorbeeld. Dat lijkt een gezellige bende uitzien, maar de pret is snel voorbij als ze bij het rechtstaan plots allemaal 1m95 blijken te zijn. Vermijd mensen met een rugzak, want die bezorgen je gegarandeerd een blauw oog en heel wat frustraties. Koppels zijn dan weer wél een goed idee. Zij staan meestal netjes naast elkaar, en daar kan jij vervolgens makkelijk tussen kijken.
Een binnenkopper, maar daarom niet minder handig: ook op vestimentair vlak kan je slimme keuzes maken. Plateauzolen zijn momenteel helemaal in, dus gooi je vol overgave op die trend. Hallo, extra centimeters.
Geniet
Bovenal: geniet. Leg je erbij neer dat er altijd momenten zullen zijn waarop je bezwete ellebogen in je gezicht krijgt en dat het voor jou altijd véél drukker lijkt dan voor anderen. Maar weet dat jij ook ongezien naar voren kan kruipen en met een gerust hart je foutste dansmoves kan bovenhalen. Toch geen kat die het ziet. (br.hln)
Dit is de juiste manier om al je kleren te strijken
Dit is de juiste manier om al je kleren te strijken
Wij kennen niet veel mensen die strijken een leuke bezigheid vinden, maar als je er een beetje toonbaar wil uitzien, is het vaak wel noodzakelijk. Je kan echter niet alle kledingstukken op dezelfde manier aanpakken, omdat niet alle stoffen hetzelfde reageren op je strijkijzer. De strijklegende hieronder maakt je wegwijs door je kleerkast.
Katoen: deze stof mag je op een hoge temperatuur strijken. Het beste resultaat krijg je als de stof nog een beetje vochtig is. Wees niet te zuinig met de stoomknop.
Linnen: dit is een delicate stof. Draai je kledingstuk dus binnenstebuiten en strijk de binnenkant. Gebruik een hoge temperatuur en zorg dat het kledingsstuk vochtig is.
Wol: ook deze stof draai je best binnenstebuiten. Gebruik een lage tot medium temperatuur en gebruik veel stoom. Een strijkdoek kan ook helpen om de stof te beschermen.
Zijde: enkel lage temperaturen bij deze stof, en een strijkdoek is ook hier geen slecht idee. De stof mag best nog wat vochtig zijn, maar maak ze niet opnieuw nat en gebruik geen stoom.
Polyester: een hoge temperatuur en stoom kan hier een vreemde glans nalaten. Gebruik dus een medium tot lage temperatuur en gebruik de stoomknop niet. Een beetje water sprayen mag wel.
Nylon: wacht tot de stof helemaal droog is en gebruik enkel lage temperaturen. Geen stoom gebruiken.
Acryl: de instructies zijn dezelfde als bij nylon, maar draai het kledingsstuk binnenstebuiten. Gebruik ook nooit de stoomknop.
Kant: gebruik steeds een strijkdoek, zorg dat de kant droog is en gebruik geen hoge temperaturen. Gebruik geen stoom.
Fluweel: sorry, deze stof kan je niet strijken. Gebruik een stomer.
Kasjmier: ook hiervan blijf je beter weg met je strijkijzer. Een stomer is de enige oplossing. (br.hln)
Een rechter in Madrid heeft beslist dat het lichaam van de in 1989 overleden kunstenaar Salvador Dalí moet opgegraven worden zodat DNA-stalen kunnen genomen worden voor een ouderschapszaak.
De bedoeling is om na te gaan of de artiest de biologische vader is van een vrouw uit Catalonië, in het noordoosten van Spanje. Ook Dali was afkomstig van die streek.
Pilar Abel uit Girona beweert de dochter van de wereldberoemde schilder te zijn. Volgens de vrouw had de kunstenaar in 1955 een affaire met een dienster. De rechter beval de opgraving en stelde dat geen enkel persoonlijk voorwerp van de surrealistische artiest mag gebruikt worden bij de ouderschapstest. DNA-onderzoek is nodig omdat er geen andere manier is om het verwantschap te bewijzen, aldus de rechtbank.
De Catalaanse artiest overleed op 24 januari 1989 op 84-jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn geboortedorp Figueras. (br.hln)
Populairste strandstoel van het land heeft nu z'n eigen show
Populairste strandstoel van het land heeft nu z'n eigen show
Het zomerse '1000 Zonnen', waarin de rubriek jaar na jaar opdook, is met verlof gestuurd. Maar 'De Stoel' zelf kreeg een fikse promotie en heeft deze zomer een eigen programma. Gisteren werd in Limburg hard geknokt om het felbegeerde zitje. Want de populairste strandstoel van het land maakt Jan Modaal heel even wereldberoemd in Vlaanderen.
Voor eeuwige roem - en om als eerste in de bekendste stoel van Vlaanderen te belanden - daar heeft de Vlaming ook na tien jaar nog héél veel voor over. Gisteren bijvoorbeeld moesten gegadigden de 'Avonturenberg' in Beringen bedwingen om tot bij 'De Stoel' te geraken. Wie het snelst, het handigst en het gewiekst de 150 trappen tot halverwege de voormalige mijnterril overwon - en ook nog eens een keukenschort bijhad - ontdekt u vanavond rond 20 uur op Eén. We kunnen wel al verklappen dat de winnaar naar huis mocht met een autorit naar Spanje. Een mooi cadeautje, maar niet de hoofdprijs. "De tijd dat we elke avond alleen maar twee vliegtuigtickets weggaven, ligt al een tijdje achter ons. Nu zitten er flinke prijzen in de omslag", klinkt het. (br.hln)
In ons hoofd hebben we een zwoele, sexy stem, maar als we dan naar onze eigen voicemail luisteren blijkt dat dik tegen te vallen. Waarom herkennen we de stem die we het meeste horen bijna niet? En waarom vinden we die niet mooi?
Martin Birchall, professor in de laryngologie aan University College London, legt het ons uit: "Wanneer je mensen hoort praten, reizen de geluidsgolven door de lucht naar je oren, waar ze je trommelvlies vibreren. Je brein zet die golven dan om in geluid. Wanneer je echter jezelf hoort praten, vibreren ook je stembanden en luchtwegen mee. Het geluid heeft dus twee verschillende bronnen: de geluidsgolven in je oren en je trillende stembanden."
"Als je praat, horen anderen je via die ene bron, maar bij jezelf reist het geluid door je hoofd. Het gaat rond je sinussen, door alle lege ruimtes in je hoofd en door het midden van onze oren. Daarom klinkt het anders dan wat je omgeving hoort." Het is dan ook logisch dat je stem anders klinkt op een opname dan je denkt, omdat je stembanden op dat moment niet meetrillen en je enkel via je oren geluid binnenkrijgt.
Niet gewend Maar waarom vinden we dat geluid dan zo onaangenaam? "We zijn verrast en teleurgesteld als we onze eigen stem horen op een opname", aldus Birchall. "Dat gebeurt immers zelden, en we zijn zo gewend aan de manier waarop onze stem in ons hoofd klinkt, ook al is dat geluid eigenlijk vervormd. We bouwen ons zelfbeeld op rond wat we horen, niet rond de realiteit. Als we dan een opname beluisteren, lijkt het alsof we onszelf niet meer (her)kennen.
Kan je je eigen stem écht niet verdragen? Dan heb je wel enkele opties. Volgens Birchall kan een logopedist of stemcoach wonderen doen. "Ze kunnen de cadans, de hoogte en het ritme van je stem verbeteren door specifieke oefeningen. Het is zoals kinesitherapie, maar dan voor je stembanden. En in uiterste nood kan er ook chirurgisch ingegrepen worden en kan de stem hoger of lager gemaakt worden. Dat doen ze ook bij operaties om het geslacht te veranderen." (br.hln)
Het sproeiverbod wordt mogelijk deze week nog opgeheven. Het waterverbruik is hard gedaald én er is regen op komst. Vandaag wordt de toestand geëvalueerd.
Sinds donderdag mag je geen kraantjeswater meer gebruiken om je auto te wassen of zwembad te vullen. "De Vlaming heeft het verbod heel goed opgevolgd", zegt de woordvoerder van minister Joke Schauvliege (CD&V). Waar er woensdag nog 28% méér gebruikt werd dan normaal, zakte dat een dag later naar 24%, op vrijdag naar 14% en op zaterdag naar 9%. "Daarmee zitten we op het gebruikelijke niveau voor de tijd van het jaar." Wat zeker ook meespeelt, is dat het sinds vrijdag minder warm is.
Nattigheid Mooi meegenomen: de komende dagen wordt er nattigheid verwacht. "Eén buitje volstaat niet om de voorraden weer aan te vullen. Het zal toch wat meer moeten regenen", nuanceert het kabinet-Schauvliege. Vandaag vindt daar een vergadering plaats waarop de situatie geëvalueerd zal worden. Mogelijk is het sproeiverbod tegen eind deze week verleden tijd. (PhG) (br.hln)
Nu het eindelijk opnieuw geregend heeft en het relatief warm blijft, zijn de omstandigheden ideaal voor de steekmug. De kleine, vervelende beestjes hebben niet veel water nodig om zich de komende dagen massaal voort te planten.
Urenlang wakker liggen, gezoem rond je hoofd, tientallen keren opstaan op zoek naar de boosdoeners, 's morgens toch wakker worden vol rode bulten, ... De meeste mensen zijn dit jaar nog van het fenomeen bespaard gebleven, maar dat zal mogelijk niet lang meer duren.
De uitzonderlijke droogte van de afgelopen weken heeft ervoor gezorgd dat er bijzonder weinig muggen actief waren in Vlaanderen, legt Hendrik Moeremans van Natuurpunt uit. "Op een paar buitjes na is het heel droog gebleven, en dat deed de steekmug geen goed. Maar nu het opnieuw regent, kan de populatie er heel snel weer bovenop komen. We hebben natuurlijk geen kristallen bol, maar zelfs een klein bodempje stilstaand water dat snel opwarmt kan genoeg zijn zodat de hele populatie zich op twee dagen tijd verdubbelt."
Muggen hebben stilstaand water nodig om hun eitjes in te leggen. Daar hebben ze geen natuurlijke vijanden zoals vissen of amfibieën. Als dat water dan nog eens opwarmt tot ongeveer 20 graden, zijn de omstandigheden ideaal. "We spreken dan al snel van honderden en zelfs duizend eitjes per liter water. Op die manier kunnen ze hun achterstand heel snel goedmaken."
Ook in Nederland wordt vanaf morgen een muggenplaag voorspeld, zo valt op te maken uit de 'muggenradar' die in samenwerking met de Wageningen Universiteit werd uitgewerkt.
Wil je muggen vermijden? Controleer dan de omgeving van je huis en tuin op stilstaande plasjes water in goten, schaaltjes, bakjes of emmers en maak ze leeg.
1. Muggen houden niet van licht. Een mug is een nachtdier en overdag nauwelijks actief.
2. Muggen steken niet, maar bijten. De beesten hebben een zogeheten zuigsnuit, waarmee ze bloed kunnen opzuigen. Insecten die steken hebben een angel, meestal aan de andere kant van het lijf. Opvallend genoeg heten de muggen die kunnen bijten allemaal 'steekmug'. De 'bijtmug' bestaat niet.
3. Mannetjes bijten niet; alleen de vrouwtjes vinden ons bloed lekker. Zij gebruiken het vooral voor het voeden van hun vrucht. Daar zijn die mannetjes weer goed voor. Die vliegen met z'n allen bij elkaar, je weet wel, zo'n wolk van beestjes die je soms ziet. Vrouwtjes vliegen door zo'n wolk en komen er bevrucht weer uit.
4. Muggen komen vooral op geur af, op de geur van mensen als je pech hebt. Het ligt een beetje aan de soort, maar de muggen waar wij het meeste last van hebben zijn gek op zoogdieren. Die ruiken ze, identificeren ze als prooi en trekken dan ten strijde. Het ene zoogdier vinden ze lekkerder ruiken dan het andere, dus het klopt: de één wordt (veel) meer gebeten dan de ander. (br 5. De meeste overlast is onze eigen schuld, want de vrouwtjes leggen hun eitjes in water. En dan het liefst in stilstaand water zonder vijanden. Denk aan dakgoten, putjes, gieters, plantenbakken, schaaltjes en bakjes die we op en om onze huizen hebben. Gooi die dus zo vaak mogelijk leeg en maak ze schoon. Vooral als het warm blijft, dan broeden muggen extra snel.
6. Gebruik horren en klamboe's, en laat die citroenkaars maar in de winkel staan. Dat gedoe met geurtjes is een doekje voor het bloeden. Eenmaal binnen ruikt een hongerige vrouwtjesmug je toch wel. Horren voor ramen en deuren hebben meer zin. (br.hln)
Niets dat zo deugd kan doen als 's avonds alle ramen opengooien na die warmte van de afgelopen dagen. Het enige nadeel? Meer dan vijf minuten hebben onze zoemende zomervriendjes niet nodig om ons helemaal leeg te zuigen. Met die oervervelende jeukende muggenbeten tot gevolg. Gelukkig kan je daar iets aan doen:
Voorkomen is beter dan krabben
Dus neem alvast je voorzorgen. Vliegenramen houden die muggen (en andere vervelende beestjes) buiten, en geven jou toch je nodige portie buitenlucht. Heb je geen vliegenramen en zou je ook graag afkoelen 's avonds? Of was je van plan om een stapje in de wereld te zetten? Ook dan kan je het nodige doen. Muggen zijn niet al te dol op citrusgeuren, dus smeer jezelf van kop tot teen in met een bodycrème op basis van citrus, of kies voor een parfum met citrusaroma.
Toch een muggenbeet?
Eerlijk is eerlijk, muggen zijn behoorlijke doorzetters en vinden vaak alsnog een lekker stukje mensenvlees waar ze in kunnen prikken. Behoor jij tot de slachtoffers? Ook dan zijn er een paar dingen die je kan doen:
* Was de plek met water en zeep of gebruik wat ontsmettingsalcohol. Zo was je de laatste speekselresten van de mug weg, wat de jeuk wellicht al wat zal verminderen.
* Vervolgens kan je de huid wat kalmeren met ijs. Dat verdooft ook de zenuw die ervoor zorgt dat we dat jeukende gevoel waarnemen.
* Ook sommige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen helpen. Zo kan je de plek inwrijven met wat citroen- of limoensap. Citroenzuur zorgt er namelijk voor dat de jeuk verzacht wordt. Ook honing of aloë vera kunnen je huid wat kalmeren.
* Is de jeuk echt te erg? Oefen dan met je nagel druk uit op de huid net rónd de muggenbeet. Dit zal de jeuk enigszins verzachten, zonder dat je de muggenbeet zelf openkrabt.
* Wat je ook doet, ga vooral niet krabben. Zo maak je de jeuk alleen maar erger, en bestaat de kans dat je de beet openkrabt, met lelijke wondjes en zelfs littekens tot gevolg. (br.hln)
Maak voor eens en altijd komaf met fruitvliegjes dankzij deze 3 tips
Maak voor eens en altijd komaf met fruitvliegjes dankzij deze 3 tips
Zelfs de properste keukens krijgen al eens met fruitvliegen te maken. De beestjes moeten er maar even vertoeven om er eitjes te leggen (tot 500 per keer). Dan blijf je achter met een serieuze plaag die pas verdwijnt na verwoede poetspogingen. Hoewel het natuurlijk nooit kwaad kan om je keuken grondig te schrobben, kun je ook zelf eenvoudige vallen knutselen om je huis beestjesvrij te houden.
Een mogelijke oplossing voor fruitvliegen is alles in de koelkast te bewaren, maar het probleem is dat het fruit dan veel van zijn smaak verliest. Daarom zochten wij andere manieren uit om fruitvliegen te bestrijden.
Kegeltje Leg wat rottend fruit of een klein beetje bier of wijn in een bokaal. Vouw dan uit een papiertje een kegel. Zet dit met de punt naar beneden en plak het papier vast aan de rand van de bokaal met plakband. De fruitvliegen worden door het fruit of de alcohol aangetrokken, maar raken niet meer uit de bokaal.
Makkelijk potje Om een natuurlijke val voor fruitvliegen te maken, giet je een vierde appelazijn in een schaaltje, voeg daaraan enkele druppels afwasmiddel aan toe. Leng aan met water, zodat het zeep gaat schuimen. Zet het schaaltje naast de fruitvliegen en kijk hoe de fruitvliegen vastraken in het sopje. De beestjes worden namelijk aangetrokken door de geur van appelazijn, maar verdrinken in het goedje. Je kan de dode vliegen met een lepel verwijderen.
Vleesetende plant Een makkelijke oplossing die ook nog eens ethetisch mooier oogt dan bokaal met kegeltjes of potjes azijn, is een vleesetende plant. De fruitvliegen raken aangetrokken tot de plant, waarna die de lastige vliegjes vasthoudt en smakelijk verorbert. (br.hln)
40 procent van acht- en negenjarigen heeft al eigen smartphone
40 procent van acht- en negenjarigen heeft al eigen smartphone
40 procent van de leerlingen uit het derde leerjaar beschikt al over een smartphone. Dat blijkt uit een onderzoek door studenten Communicatiemanagement van Hogeschool PXL bij Hasseltse kinderen van het derde tot en met het zesde leerjaar. 35 procent van de ondervraagde leerlingen gaf aan dat de ouders niet weten wat ze uitvoeren op hun smartphone. Dat meldt PXL in een persbericht.
De bevraging werd uitgevoerd bij 960 leerlingen van het derde tot en met het zesde leerjaar van het lager onderwijs. Uit de bevraging blijkt dat 40 procent van de leerlingen uit het derde leerjaar een eigen smartphone heeft. Dat aantal stijgt per leerjaar. Zo heeft 53 procent van het vierde leerjaar, 66 procent van het vijfde leerjaar en 82 procent van het zesde leerjaar een smartphone in zijn of haar bezit.
Ondanks de hoge percentages, zijn de kinderen zich toch relatief bewust van de gevaren die verbonden zijn aan het gebruiken van een smartphone. Echter hoe ouder de kinderen worden, hoe groter het bewustzijn. Zo blijkt minder dan de helft van de leerlingen uit het derde leerjaar bewust van de gevaren, terwijl 59 procent van de zesdejaars op de hoogte zijn van de risico's die komen kijken bij het gebruiken van een smartphone.
"Geen afdankertje" De meeste ondervraagde leerlingen kregen de smartphone van één van de familieleden. "Die smartphone is geen afdankertje. Integendeel. De leerlingen geven aan dat ze een nieuw exemplaar kregen, meestal van de ouders", aldus de studenten van Hogeschool PXL. "Wat ook opviel: 35 procent van de ondervraagde leerlingen geven aan dat de ouders niet weten wat ze eigenlijk uitvoeren op hun smartphone."
Ondanks het feit dat het smartphonegebruik bij kinderen erg populair is, kiezen opvallend veel kinderen die in het bezit zijn van een smartphone voor buiten spelen als favoriete activiteit. "Maar liefst 40 procent van de kinderen uit het derde leerjaar verkiest buiten spelen", aldus de studenten. "Dat aantal daalt in het vierde en vijfde leerjaar, om in het zesde leerjaar te zakken tot 30 procent van de kinderen. Opmerkelijke vaststelling: 34 procent van de leerlingen geeft aan niet te kunnen leven zonder smartphone." (br.hln)
Je komkommer blijft langer knapperig op deze manier
Je komkommer blijft langer knapperig op deze manier
Nog meer goed nieuws aan zomerweer: we grijpen makkelijker terug naar een fris slaatje dan naar een calorierijke ovenschotel. Al is de vereiste wel dat de groenten lekker knapperig zijn. Om te vermijden dat een platte komkommer de smaak van het hele slaatje bederft: zo blijft die frisse groente langer vers.
Wie het slim aanpakt, kan een komkommer zeker een week bewaren zonder dat die aan smaak moet inboeten. Al kan warm weer er wel voor zorgen dat deze groene groente wat plat wordt en dat slaatje plots niet meer zo smakelijk is.
1. Maak hem schoon
Kom je net thuis met die kraakverse komkommer, dan doe je er goed aan de eventuele plasticfolie meteen te verwijderen en de groente te wassen. Zie je al kleine plekjes of bruine vlekken? Verwijder die dan onmiddellijk met een mesje.
2. Hou hem droog
Afwassen is dan wel een goed idee, voor je de komkommer in de ijskast legt zorg je er best voor dat hij helemaal droog is. Te veel water maakt dat de groente sneller slecht wordt. Wikkel de komkommer in een schone doek of een stuk keukenpapier - zo vermijd je condensatie of vocht als je hem bewaart. Hetzelfde geldt overigens voor groene bladgroenten, kruiden en andere kwestbare groenten die je in de ijskast wil bewaren.
3. Een plastic zak
Eens je de komkommer in het keukenpapier of de doek hebt gewikkeld, kan je hem nog extra beschermen door er een plastic zak rond te doen. Je hoeft de zak niet af te sluiten - een beetje luchtdoorstroming is zelfs goed - maar het helpt wel om de vrucht te beschermen van ethyleengas dat andere groenten en fruit in de koelkast produceren. Dit gas versnelt het rijpingsproces, wat je natuurlijk wil vermijden. Zeker komkommers zijn erg gevoelig aan ethyleen, dat onder meer geproduceerd wordt door abrikozen, avocado, banaan, meloen, tomaten, perzik en peren.
4. Hou ze fris, maar niet té koud
Komkommer in de ijskast bewaren is een goed idee, maar kies niet voor het koudste deel van je koelkast. De groentela is - uiteraard - een geschikte plek voor deze groente. Heb je nog een halve komkommer over? Gebruik dan plasticfolie om het aangesneden deel af te dekken. (br.hln)
Peppino di Capri (Napels, 27 juli 1939) is een Italiaanse zanger, zijn echte naam is Giuseppe Faiella.
In 1970 won hij het Festival van Napels met Me chiamme ammore.
Hij won het San Remo Festival 2 maal, in 1973 met Un grande amore e niente più en in 1976 met Non lo faccio più.
Hij had zijn grootste successen in de jaren 70 met liedjes als Voce 'e notte, I'te vurria vasà (Eduardo Di Capua), Let's Twist Again, St. Tropez Twist, Nun è peccato, Malatia, Nessuno al mondo, Luna caprese, Nessuno al mondo, Roberta en Champagne. Bij ons is Roberta één van zijn bekendste liedjes.
In 1991 verdedigde hij de Italiaanse kleuren op het Eurovisiesongfestival in Rome met Comme E'Ddoce 'O Mare, een lied in zijn moedertaal, het Napolitaans. Hij eindigde op de zevende plaats.
Geena Lisa: Ik heb jaren naar de voicemail van Yasmine gebeld, alleen maar om haar stem te horen
Geena Lisa: "Ik heb jaren naar de voicemail van Yasmine gebeld, alleen maar om haar stem te horen"
Eind deze maand is het acht jaar geleden dat Yasmine uit het leven stapte. Haar boezemvriendin Geena Lisa (43) zet het gemis om in iets positiefs. Deze zomer trekt ze door Vlaanderen met covers van de betreurde zangeres.
De datum staat in Geena's geheugen gegrift alsof het gisteren was: op 25 juni 2009 overleed Yasmine en liet ze de Vlaamse showbizzwereld compleet verbijsterd achter. Het feit dat de zangeres zelf besloot om uit het leven te stappen toen ze amper 37 was, maakt het er voor de nabestaanden niet eenvoudiger op. "Als ik eraan terugdenk, word ik soms nog heel verdrietig", vertelt Geena openhartig in Story. "Maar toch probeer ik vooral onze mooie herinneringen te koesteren. En door nu op tournee te gaan met haar liedjes, heb ik het gevoel dat ze weer dicht bij mij is. Heel fijn. Ik wil er bovendien voor zorgen dat mensen haar liedjes blijven horen zodat ze haar in gedachten houden"
Zwaar "Een paar jaar geleden had ik het niet gekund om haar liedjes te zingen, maar nu heb ik er echt zin in. Ik zing overigens niet alleen nummers van Yasmine, maar ook van Ann Christy. Ik geef wel toe dat ik het emotionele aspect onderschat heb. Na de eerste repetitie barstte ik in tranen uit en dacht ik dat het me toch niet zou lukken. Maar het helpt dat ik dit samen met Kate Ryan kan doen. En ik voel dankbaarheid voor het feit dat Yasmine zoveel fijne nummers heeft achtergelaten en dat ik haar nog kan horen. Ik heb trouwens heel lang haar telefoonnummer bijgehouden in mijn gsm. Dan belde ik haar antwoordapparaat, gewoon om haar stem te horen. Maar op een bepaald moment moet je daarmee stoppen en los laten. Of ik haar dood verwerkt heb? Dat wel, tijd heelt alle wonden. Maar het gemis blijft en is zelfs groter geworden."
Rust Geena vertelt ook dat ze de zelfmoord van Yasmine misschien wel zag aankomen. "Haar naasten zagen haar zienderogen achteruit gaan. We waren op een punt gekomen dat ze een periode rust zou nemen. Ik ging zelfs een aantal taken van haar overnemen. Toen dacht ik dat er hoop was, dat ze erdoor zou komen. Maar dan zij heeft er anders over beslist. Ik herinner me ons laatste gesprek en de laatste sms'en die ik haar had gestuurd, maar waarop geen antwoord kwam. (stilte) Weet je, Yasmine was op zoek naar liefde en geluk. Ze zei ook weleens dat ze niet meer wilde leven, maar je denkt niet dat het echt zou gebeuren. Ze was immers omringd door goede vrienden en familie en ze werd begeleid door dokters. Ik heb me echt afgevraagd hoe zoiets kon gebeuren, maar dat heb ik losgelaten. Ik krijg toch geen antwoord en haar terughalen gaat al helemaal niet." (br.hln)
Baby wordt geboren in vliegtuig en mag als cadeau levenslang gratis vliegen
Baby wordt geboren in vliegtuig en mag als cadeau levenslang gratis vliegen
Een baby die gisteren op een vlucht van het Indiase Jet Airways is geboren, mag zijn hele leven gratis vliegen met de maatschappij.
De moeder kreeg tijdens de vliegreis van Saoedi-Arabië naar India eerder dan de uitgerekende datum weeën. De bemanning en een verpleegster die als passagier aan boord was, hielpen de vrouw op 10 kilometer hoogte met het ter wereld brengen van het jongetje.
Het vliegtuig, met bij het opstijgen nog 162 passagiers aan boord, veranderde na de bevalling van koers en landde in Bombay. Daar werden moeder en kind snel naar een ziekenhuis gebracht. Ze maken het allebei goed.
Eerste keer Voor Jet Airways is het de eerste keer dat een passagier bevalt tijdens de vlucht. Om dat te vieren geeft de vliegmaatschappij een leven lang gratis vliegtickets aan de baby.
Een bevalling op grote hoogte komt niet vaak voor. De meeste vliegmaatschappijen laten vrouwen toe tot maximaal 36 weken zwangerschap. Ook hebben ze vaak de regel dat vrouwen vanaf 28 weken een doktersverklaring moeten hebben met de uitgerekende datum.
In april beviel een vrouw nog tijdens een vlucht van Turkish Airlines. Ook daarbij hielp de bemanning bij de geboorte. (br.hln)
Urine-incontinentie is niet normaal bij het verouderen of na de bevalling
Urine-incontinentie is niet normaal bij het verouderen of na de bevalling
In België heeft meer dan 10% van de thuiswonende bevolking ouder dan 30 jaar last van urine-incontinentie. Toch bestaan er nog veel misverstanden rond urineverlies. Zo denken veel mensen onterecht dat het normaal is als je ouder wordt, of als je net bevallen bent. Dat blijkt uit de eerste Belgische studie rond het onderwerp van LM Oost-Vlaanderen, in samenwerking met UZ Gent.
Bij 2.085 deelnemers aan de enquête - met en zonder incontinentie - werd gepeild naar de kennis en attitudes over urineverlies. Liefst 79% vindt het moeilijk en gênant om over urine-incontinentie te praten. Een op de twee denkt foutief dat urine-incontinentie normaal is bij verouderen. "Urine-incontinentie hoort niet bij het normale verouderingsproces", verduidelijkt prof. dr. Everaert.
Een andere misvatting is dat urine-incontinentie ook gangbaar zou zijn na een bevalling. Vier op de tien respondenten van de bevraging geloven dat. "Maar dat idee klopt helemaal niet. Tijdens de zwangerschap en de bevalling zijn er veranderingen ter hoogte van de bekkenbodem. En bij beschadiging van die structuren kan incontinentie ontstaan. Toch is het niet normaal. Ter preventie en als eerstelijnsbehandeling wordt daarom bekkenbodemkine wel sterk aangeraden bij pas bevallen vrouwen."
Medicatie als oplossing
Reclame voor incontinentiemateriaal wekt de indruk dat urineverlies bij het leven hoort. Maar is dat wel zo normaal? 36% denkt dat de eerste tekenen van ongewild urineverlies kunnen worden genegeerd. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat een belangrijk deel van de respondenten (43%) niet weet dat er medicatie bestaat voor bepaalde vormen van urine-incontinentie. "Er bestaat meer dan alleen opvangmateriaal. Met de juiste hulp kunnen we de zorg voor veel mensen verlichten", benadrukt de professor.
Praten over plasproblemen
"Het onderzoek leert ons dat we vooral sneller moeten praten over plasproblemen," legt Cathy De Waele uit, directeur van LM Oost-Vlaanderen. "En dan zeker met een dokter of zorgverlener om zwaardere problemen te voorkomen." Daarom start LM Oost-Vlaanderen met een bewustwordingscampagne. "Met een roadshow brengen we dit najaar de juiste informatie, tips, plaskalenders en getuigenissen naar de mensen. Ook chatsessies met de dienst Urologie van het UZ Gent staan op het programma. Zo willen we de kennis rond ongewenst urineverlies vergroten, in de hoop de attitude te veranderen." (br.hln)
The Spencer Davis Group is een Britse band die hun grootste successen had in het midden van de jaren zestig van de 20e eeuw. De naamgever van de band is Spencer David Nelson Davis uit Wales.
Rond zijn 20e verjaardag vertrekt Davis vanuit Wales naar Birmingham dat een ware broedplaats is voor de popmuziek in de daaropvolgende jaren. In 1963 komen leden van de Excelsior Jazz Band en "Muff Woody Jazz Band", waarin de broertjes Winwood, bij elkaar en de Rhythm and Blues Quartet, later opgedoopt tot The Spencer Davis Group is gevormd:
Ze worden het “huisorkest” van een plaatselijk rhythm-and-bluescafé en wisselen in mei 1964 de semi-beroepsstatus om naar volledig beroeps (Steve Winwood is dan 16 jaar!). Er volgen een aantal singles die nog geen succes hebben, maar met Keep on Running is het raak: nummer 1 in Engeland. Het is niet de laatste, er volgt een lijst van hits, niet alleen in Engeland, maar ook in de Verenigde Staten.
In 1967 valt deze samenstelling uit elkaar. Island Records zit namelijk achter de gebroeders Winwood aan. Steve Winwood gaat naar Traffic; Muff Winwood wordt producer bij het label. Dit blijkt de doodsteek voor de band; die pruttelt nog wat door, wordt opgeheven en weer opgestart en weer opgeheven etc.