NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea
14-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat werkt er wel en niet tegen een kater? Dokters geven advies en dat is best confronterend

Wat werkt er wel en niet tegen een kater? Dokters geven advies en dat is best confronterend

https://www.mupload.nl/img/mkkkqqlljrcf.jpg

Een omelet met spek, opnieuw een pint drinken of alle giftige stoffen eruit zweten bij het sporten: als het op middeltjes tegen een kater aankomt, heeft iedereen zo zijn zelfverklaarde geweldige trucjes. Geen ervan is - helaas - een waterdicht wondermiddel. Hoe komt het dat ons lichaam een overdosis alcohol zo moeilijk verwerkt, en hoe kunnen we toch een handje helpen? 

“Een kater is een complex gegeven,” legt toxicoloog Dr. Ed Boyer uit aan Time. “Er zijn veel theorieën over wat precies een kater veroorzaakt, maar niemand kan het exact verklaren. Vandaar dat er ook geen pasklare oplossing voor is.” Helaas hangt daar nog meer slecht nieuws aan vast, voor wie gisteren iets te enthousiast in de cocktails is gevlogen: “Er is geen enkel middeltje dat de volledige kater kan genezen,” weet Dr. David Aizenberg. “Een kater tast zowat elk systeem in je lichaam aan, van je hersenen tot je darmen tot je hart. Er bestaat geen magische oplossing als je van elk symptoom verlost wil raken.” Tenzij niet te veel drinken in de eerste plaats, maar daarvoor is het mogelijk al te laat. 

Toch is er ook goed nieuws. Aizenberg bevestigt dat er wel een aantal dingen zijn die de verschillende symptomen kunnen verzachten. De dokters overlopen de vaakst voorkomende anti-katertips, en ontkrachten meteen enkele hardnekkige mythes.  

De giftige stoffen uitzweten

Sportievelingen zweren bij een loopsessie om ‘alle giftige stoffen eruit te zweten’. Lichtjes sporten zou je inderdaad een beter gevoel kunnen geven, tipt Boyer, omdat je naar buiten gaat en iets onderneemt. Toch waarschuwt Aizenberg om voorzichtig te zijn bij het sporten met een kater. Je coördinatie is slechter en je denkt minder helder met een kater. Ook kan sporten je nog meer uitdrogen, doordat je hevig zweet. Dat je giftige stoffen eruit kan zweten, is een mythe, ontkrachten de dokters. Een frisse neus halen door een fikse wandeling te maken, is wel een risicoloos idee dat je een opkikker kan bezorgen.

Opnieuw beginnen drinken

Gewoon opnieuw beginnen met het drankje waarmee je de vorige avond bent geëindigd, klinkt het stoere advies wel eens. Maar dat raden de dokters ten stelligste af. “We zien dat soort gedrag als een rode vlag, een mogelijk signaal van verslaving. Sommige mensen zeggen dat ze zich ze effectief beter door gaan voelen, maar zo onschuldig is dat niet.” 

Vet eten

Het is een mythe dat vet voedsel de alcohol zal opslorpen, maar het kan je wel een beter gevoel bezorgen, legt Aizenberg uit. “Als je vet voedsel eet, is de alcohol nog steeds aanwezig in je lichaam en daar zal het eten niks aan veranderen. Wel kan iets substantieels in je maag stoppen helpen tegen overgeven en misselijkheid.”

De kans is groot dat je meer zin heb in een cheeseburger dan in een slaatje na een hevig avondje, maar de dokters tippen dat gezonde voeding een nog beter optie is. “Als je maag geïrriteerd is, zullen gezonde voedingsmiddelen die niet veel vragen van de vertering voor zo min mogelijk irritatie zorgen, waarmee je de kans op overgeven en misselijkheid inperkt.”

Een pijnstiller voor het slapengaan

’s Avonds al een pijnstiller nemen voor de hoofdpijn die gaat komen, klinkt een andere veelgehoorde theorie. Onzin, zo ontkracht Aizenberg. “Ibuprofen werkt maar vier tot zes uren. De pijnstillende effecten zullen uitgewerkt zijn zodra je wakker wordt. Bovendien zorgen dit soort pillen voor meer zuur in de maag, wat voor misselijkheid en overgeven kan zorgen.”

Water drinken voor het slapengaan

Veel water drinken kan helpen om je lichaam opnieuw te hydrateren, al is het volgens beide dokters nog nooit bewezen dat veel water drinken voor het slapengaan helpt om de katersymptomen tegen de ochtend te verlichten. De enige echte manier om een kater te voorkomen, is niet te veel alcohol drinken en ook tussendoor af en toe en glas water te drinken, tippen de dokters nog. Maar wie dat gedaan had, was waarschijnlijk niet dit artikel aan het lezen. Volgende keer beter. (br.hln)


 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wolf woont na 100 jaar terug in Vlaanderen:

Wolf woont na 100 jaar terug in Vlaanderen: “Grote kans dat er de komende jaren nog meer zullen opduiken”

https://www.mupload.nl/img/m5aa6g29fxms6.jpg

Al tien dagen loopt er een wolf in Limburg. Dankzij een zendertje rond de hals zijn we er voor het eerst in ruim 100 jaar zeker van dat er in Vlaanderen een wolf leeft. “De kans is groot dat er de komende jaren nog meer bij ons zullen opduiken.”

Met de regelmaat van de klok duikt er in Vlaanderen een wolvenverhaal op. De fameuze ‘Waaslandwolf’ ten spijt is het wellicht nooit meer dan een fabeltje. In Wallonië werd er in 2011 nog eentje met zekerheid gespot, maar bewijzen dat er in Vlaanderen eentje rondloopt dateren uit de 19e eeuw. Al zijn zelfs die twijfelachtig en durven kenners pas hun hand in het vuur te steken voor de 18e eeuw. Nu, ruim 200 jaar later, is er opnieuw absolute zekerheid: er loopt al tien dagen een wolvin rond in Limburg. Dat meldt Vlaams natuurminister Joke Schauvliege (CD&V). De voorbije dagen verbleef de wolf in Beringen en in de buurt van het militaire domein in Leopoldsburg. Het dier kreeg in oktober 2016 een gps-zender van de universiteit van het Duitse Dresden, zodat het op de voet kon worden gevolgd. Een jaar lang bleef het in de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern leven, maar met kerst had Naya - want die naam kreeg ze - er blijkbaar genoeg van en trok ze richting Nederland. Op 2 januari stak ze de grens met ons land over, richting Beringen. Goed voor ruim 500 kilometer in tien dagen tijd.

Beschermd

Koen Van Den Berge, onderzoeker van carnivoren bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), is opgetogen maar niet verbaasd. “Het zat eraan te komen. De wolvenpopulatie in de ons omringende landen zit al jaren in stijgende lijn en bovendien zwermen de wolven steeds verder uit. Zowel vanuit het oosten van Duitsland richting het westen, maar ook vanuit Frankrijk.” Daar zijn twee redenen voor. “Ten eerste worden wolven niet meer gedood. In België is het zelfs een beschermde diersoort, terwijl het honderden jaren geleden haast nobel was om een wolf te doden, omdat die als een schadelijk dier werd beschouwd. Intussen hebben we ingezien dat het een belangrijke rol in het ecosysteem vertolken. Ten tweede doen we in onze contreien ook steeds meer inspanningen voor de natuur - en dat loont. Wolven kunnen terecht in grotere natuurgebieden, waar ze rust en voedsel vinden.”

Dat wil daarom nog niet zeggen dat ieder Vlaams bos binnenkort zijn eigen wolf zal hebben. Naya leeft alleen en brengt dus niet per se een hele roedel mee. Het is koffiedik kijken of zij in Limburg blijft wonen. “Het is te vroeg om te zeggen dat ze zich hier heeft gevestigd”, zegt Van Den Berge. “Misschien keert ze snel terug naar Duitsland, maar evengoed trekt ze dieper Vlaanderen in. Hoe dan ook is het heel onwaarschijnlijk dat we nog eens honderd jaar op een nieuwe wolf zullen moeten wachten. De dieren zullen zich verder blijven verspreiden en dus is het goed mogelijk dat er de komende jaren nog meerdere opduiken.”

Roodkapje

Schrik hoeven we daar niet voor te hebben, want het sprookje van Roodkapje speelt zich ver van de Limburgse bossen af. Naya beschouwt mensen niet als een prooi. “Al moet je met wilde dieren altijd voorzichtig zijn. Wandelaars die haar zouden spotten, raad ik vooral aan om ervan te genieten, want het is een unieke waarneming.” Schapenboeren zijn beter iets meer op hun hoede. Wolven eten dan wel het liefst een sappige ree of everzwijn, een schaap laten ze niet links liggen. In Nederland zijn er drie schapen gedood, wellicht door een hongerige Naya. Minister Schauvliege denkt dan ook aan een wolvenplan. “Uit alles blijkt dat de wolf nadert, dus daarom heb ik de opdracht gegeven om te onderzoeken hoe we met het dier kunnen omgaan. Met het plan willen we kijken hoe we de wolf gaan beschermen, maar ook hoe we over pakweg schapen kunnen waken.” Hoe dan ook is Schauvliege bijzonder blij met de komst van de wolvin. “Dit toont aan dat de natuur in Vlaanderen en onze buurlanden erop vooruitgaat. En dankzij de wolf zal het alleen maar verder beteren.”

In de natuur draait alles nu eenmaal om eten en gegeten worden. Van Den Berge wijst erop dat de top van de voedselpiramide tegenwoordig heel dun bevolkt is. “Verschillende grote soorten zijn verdwenen, de wolf is nu terug. Die haalt een ziek dier uit een groep en zorgt dus voor een natuurlijke selectie. Dus twijfel er niet aan: het is een erg goede zaak dat de wolf terug in Vlaanderen is.” (br.hln)


» Reageer (0)
13-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ruim 60.000 euro per maand: zo veel halen ‘professionele bedelaars’ in Dubai op

Ruim 60.000 euro per maand: zo veel halen ‘professionele bedelaars’ in Dubai op

https://www.mupload.nl/img/adx08b3nv8l.jpg

Op zoek naar een lucratief bijbaantje? Dan kan u het misschien eens proberen als bedelaar in Dubai. In het rijke emiraat strijken sommige ‘schooiers’ tot 60.250 euro per maand op. Het hoeft geen betoog dat achter deze winstgevende ‘bijverdienste’ organisaties schuilgaan die flirten met de illegaliteit.

Deze ‘professionele bedelaars’, zowel mannen als vrouwen, komen aan in Dubai met een perfect legaal toeristenvisium. Hiermee mogen ze drie maanden in het land verblijven en gaan ze bedelen. En vermits de doorsnee inwoner van het emiraat goed bij kas is, blijken ze ook erg vrijgevig. Een bedelaar strijkt per maand tot 270.000 Dirham op, omgerekend 60.250 euro.

Het kan niet anders dan dit winstgevende handeltje ook de georganiseerde misdaad aantrekt. Er zijn berichten van Arabische en Aziatische bendes die ‘bedelaars’ rekruteren. Zij voorzien hen van een toeristenvisum en posteren hen op de beste plaatsen om te bedelen. Uiteraard gaan de bendeleiders met het grootste deel van de poen lopen.

Medelijden wekken

De bedelaars krijgen de opdracht om een ‘prooi’ uit te zoeken die er rijk uitziet. Vervolgens moeten ze hen een hartverscheurend verhaal op de mouw spelden, genre “mijn familie moet op straat slapen” of “ik kom uit oorlogsgebied en moet mijn gezin geld opsturen”. Eens ze hun prooi rond hun vinger hebben gedraaid, vragen ze geen 10 of zelfs 100 Dirham, maar gaan ze voor de volle 1.000 Dirham, zo’n 220 euro, of meer. En meestal krijgen ze ook deze bedragen van hun door medelijden overmande prooi.

“Ze overtuigen de mensen met hun verhalen en winnen hun sympathie”, zegt Nawal Al Naqbi, een inwoner van Dubai aan The Khaleej Times. “Ik heb me aanvankelijk ook laten doen. Maar gaandeweg zag ik dat er een systeem achter zat en gaf ik geen geld meer”.

Illegaal

Bedelen is illegaal in Dubai en de autoriteiten doen er alles aan om het fenomeen aan te pakken. Zeker nu duidelijk wordt hoeveel geld er uit de zakken van de inwoners wordt geklopt. In 2016 heeft de politie een bedelaar opgepakt die 270.000 Dirham per maand (60.250 euro) ‘verdiende’. Ook hij was zogenaamd een toerist met een geldig visum voor drie maanden.

“Bij ondervraging werd duidelijk dat de man gemiddeld 9.000 Dirham - 2.000 euro - per dag opstreek”, zegt politiehoofd Faisal Al Badiawi van de stad Dubai. Op vrijdagen was dit wellicht nog meer. Dan gingen ze zich posteren bij de moskeeën”.

Jaar van de Liefdadigheid

2017 was bovendien een goed jaar voor de bedelaars. De president, Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan, had dat jaar immers uitgeroepen tot ‘Jaar van de Liefdadigheid’. De autoriteiten hadden een aantal initiatieven opgezet om de minder fortuinlijke Emirati’s financieel te helpen. Maar dit bleek nog meer professionele bedelaars en hun criminele bazen aan te trekken.

Dit werd duidelijk toen gedurende de eerste vijf dagen van de ramadan niet minder dan 65 professionele bedelaars werden opgepakt. Ook enkele bendeleiders liepen tegen de lamp. De politie riep de bevolking voorts op om niet in te gaan op hun stroperige verhaaltjes en geen geld te doneren.

“Ondanks verhoogde politiepatrouilles en meer arrestaties, kunnen we de plaag amper indijken”, zegt een politieverantwoordelijke. “De bedelaars zijn ook van langsom meer netjes gekleed zodat ze onze mensen minder opvallen”.

Wie in Dubai of de andere Emiraten betrapt wordt op bedelen, riskeert een celstraf en deportatie. Verblind door het makkelijke en grote geldgewin, wagen echter steeds meer mensen hun kans als bedelaar. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muntjes helpen niet bij een slechte adem, maar dit werkt wel

Muntjes helpen niet bij een slechte adem, maar dit werkt wel

https://images4.persgroep.net/rcs/8rlE8Dy_dubEIfSXmS08mJn2qB4/diocontent/117365892/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Nog snel een rolletje muntjes in je handtas gestopt, je weet maar nooit wat de zaterdagavond brengt? Niet zo’n goed idee, blijkbaar. Muntjes en kauwgom kunnen het probleem zelfs erger maken, waardoor je beter je heil zoekt in andere middeltjes.  

Muntjes en kauwgom mogen dan wel een snelle oplossing zijn om je adem te verfrissen, op lange termijn zoek je beter naar een alternatief. Vooral de suiker in muntjes is nefast voor je mondhygiëne, zo schrijft Metro UK, die raad vroegen aan tandarts Raha Sepehrara. Muntjes zorgen voor een chemische reactie in je mond, waardoor de natuurlijke bacteriën in je speeksel in zuren veranderen. Niet alleen beschadigen die op termijn je tanden, het zorgt ironisch genoeg ook voor een slechte geur. 

“De meeste muntjes en kauwgoms bevatten suiker, die de bacteriën voeden die voor een mondgeur zorgen,” legt de tandarts uit. “Niet alleen zorgt dat op termijn voor een nog slechtere adem, het werkt ook tandbeschadiging in de hand.” Suikervrije muntjes of kauwgom kunnen een oplossing bieden, maar ook die lossen het probleem enkel tijdelijk ook, tipt de tandarts. 

Dehydratatie als oorzaak

“Heb je regelmatig last van een slechte adem, raadpleeg dan je tandarts.” De vaakst voorkomende oorzaken van een slechte adem kunnen voeding en dehydratatie zijn, maar ook schade aan het tandvlees, tandplak of bacteriën in de mond kunnen de boosdoener zijn, waardoor een check-up geen overbodige luxe is. Daarnaast zijn veel koffie, alcohol, sporten of zweten ook mogelijke oorzaken, omdat je lichaam daardoor gedehydrateerd raakt. Diëten met veel proteïnen kunnen ook voor een slechte adem zorgen, net zoals bepaalde medicatie.

Harde groenten, kruiden en tandpasta

Een slechte adem voorkomen? Maak je tanden en tong regelmatig schoon, drink genoeg water en sla geen maaltijden over. In plaats van een pakje kauwgom stop je beter een tube tandpasta in je handtas, waarmee je snel even over je tanden wrijft met je vingers om de bacteriën aan te pakken. Ook kauwen op harde, rauwe groenten en fruit zoals radijsjes en appels kan helpen, omdat ze tandplak verwijderen en de productie van speeksel stimuleren. Hetzelfde geldt voor zure voedingsmiddelen, die ook zorgen voor meer speekselproductie. Kruiden zoals kaneel, kruidnagel, peterselie, venkel en dille kunnen ook helpen, omdat ze bestanddelen bevatten die de geurveroorzakende bacteriën doden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat als ... jouw partner gek is op dieren en jij er een hekel aan hebt?

Wat als ... jouw partner gek is op dieren en jij er een hekel aan hebt?

https://images0.persgroep.net/rcs/JRDzvjbZwQuHBIwV7d8j9ykD7LI/diocontent/117364171/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De vonk is definitief overgeslagen, jullie moeten - vaak als als enigen - lachen om elkaars moppen en kunnen uren praten over die gemeenschappelijke interesses. Toch is er één obstakel: de hond/kat. Hij of zij is gek op viervoeters, terwijl jij al de kriebels krijgt als je nog maar een kat hoort miauwen. Hoe los je dat op? 

Om meteen met de deur in huis te vallen: een niet-gedeelde liefde voor dieren kan een obstakel zijn in een relatie. “Ik weet uit ervaring dat dierenmensen de neiging hebben om voor elkaar te vallen en dezelfde liefdestaal spreken,” vertelt matchmaker Susan Trombetti aan New York Mag, CEO van ExclusiveMatchmaking.net. Vaak houden dierenmensen in de keuze van hun partner ook rekening met de liefde voor dieren van de potentiële date, vult ze aan. “Ik heb al situaties gekend waarbij iemand het een afknapper vindt dat een match niet van katten houdt.”

Ook Alessandra Conti van het Amerikaanse Matchmakers in the City bevestigt die tendens: “Eén van mijn klanten gaat er prat op dat al haar mogelijke geliefden dol moeten zijn op honden. Ze gaat ervan uit dat wie niet van honden houdt, kwaadaardig of zelfs licht psychopathisch is. Mijn ervaring leert mij dat het heel moeilijk is om een dierenvriend te koppelen aan iemand die niet van dieren houdt.” Conti gaat nog een stapje verder door te opperen dat dierenvrienden qua karakter meestal zorgend zijn, terwijl dierenhaters vaker afstandelijk zijn, minder vergevingsgezind en een tikje kouder. Die twee karakters komen daarom niet altijd overeen, betoogt ze. 

Toch de liefde van je leven gevonden, waar je een hond of kat moet bijnemen? Of omgekeerd verliefd geworden op een absolute dierenhater? Schiet de relatie nog niet meteen af, maar geef ze een kans met deze tips.

Duidelijke afspraken

Mag de hond in de zetel of niet, en wat met de kat die mee op bed springt ’s ochtends? Wat voor de dierenliefhebber heerlijk kan lijken, is voor de dierenhater een nachtmerrie. Sluit compromissen waar beide partijen zich goed bij voelen en probeer allebei toegevingen te doen. Misschien wil jij de kat liever niet in bed, maar mag het wel als je zelf niet thuis bent? Communiceer duidelijk met elkaar om conflicten te vermijden.

Verzorging van het dier

Heb jij een lans gebroken om die trouwe viervoeter in huis te halen - ondanks het protest van je partner - hou er dan rekening mee dat de verzorging mogelijk grotendeels op jou valt. Bedenk op voorhand of je dat er voor over hebt. Bespreek hoe het zit met de verzorging van het dier, het verversen van de kattenbak, wandelen met de hond of tripjes naar de dierenarts. 

Wees mild voor elkaar

Natuurlijk zou je het als dierenliefhebber leuker vinden dat jouw partner ook eens met de hond gaat wandelen. Of vind je het omgekeerd soms vervelend dat de kat meer aandacht en knuffels krijgt dan jij. Maar besef dat een niet-gedeelde liefde voor dieren maar een kleine element van jullie relatie is dat niet onoverkomelijk is. Wie zijn of haar partner echt graag ziet, is bereid er kleine dingen bij te nemen, zoals een huisdier. Zolang er duidelijke afspraken rond gemaakt worden, hoeft het obstakel niet groot te zijn.

“Het is de kat of ik”

Extreme dierenhater? Dan ben je misschien wel geneigd om je partner voor een ultimatum te stellen waarbij hij of zij moet kiezen tussen jou of het huisdier. Maar die keuze is geen eerlijk dilemma, en zijn of haar liefde voor dieren zegt niks over de liefde voor jou. Spreek in plaats daarvan duidelijk uit waarom jij samenleven met een dier écht niet ziet zitten (misschien is er een fobie of allergie in het spel) en mijd agressieve ultimatums, die jullie enkel maar verder uit elkaar kunnen drijven. (br.hln)


» Reageer (0)
12-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slecht geslapen? Waarom we rond deze periode van het jaar nog vermoeider zijn

Slecht geslapen? Waarom we rond deze periode van het jaar nog vermoeider zijn

https://images0.persgroep.net/rcs/0bQuv-eXSmsJ_TsFCbHMVTfV-gk/diocontent/117317065/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Gisteren weer moeite gehad om de slaap te vatten en nu met een slaapkop aan deze vrijdag begonnen? Typerend voor deze periode van het jaar, weet slaapexpert Johan Verbraecken van het UZ Antwerpen. De donkere dagen van deze wintermaanden sturen onze biologische klok in de war, waardoor ons slaappatroon verstoord is, legt hij uit aan Het Nieuwsblad. 

Ben je van jezelf al geen al te beste slaper, dan zal je het in deze donkere maanden van het jaar nog moeilijker krijgen. Onze blootstelling aan daglicht is erg beperkt - zeker tijdens deze laatste wel erg donkere weken - waardoor onze biologische klok verstoord raakt en we moeite hebben met in slaap te vallen.

Aan die uren daglicht kunnen we zelf weinig veranderen, tenzij proberen zoveel mogelijk buiten te komen als dat natuurlijke daglicht toch aanwezig is. Daarnaast helpt het om voldoende aan lichaamsbeweging te doen, waardoor je beter in slaap valt ’s avonds en de volgende ochtend ook energieker wakker wordt.

Verder tipt Verbraecken nog om niet in bed te blijven liggen als je de slaap niet kan vatten ’s avonds. Sta op en doe iets ontspannends dat je afleidt, zoals een boek lezen of wat yogaoefeningen doen. Ook een daglichtlamp kan volgens de slaapexpert helpen om je slaap-waakritme weer opnieuw in balans te krijgen.   (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.King George VI verstopte de kroonjuwelen tijdens WOII op een wel heel vreemde manier

King George VI verstopte de kroonjuwelen tijdens WOII op een wel heel vreemde manier

https://images0.persgroep.net/rcs/RooWUyAoSYXXpb9mkSrPfHVpcgk/diocontent/22267170/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Het is nooit zover gekomen, maar tijdens WOII waren de Britten als de dood voor een inval van de nazi’s. Uit een nieuwe documentaire blijkt nu dat het koningshuis ook verschillende maatregelen nam tegen Hitler, waaronder het verstoppen van de kroonjuwelen op een bizarre manier.

In opdracht van koning George VI werden de kroonjuwelen in veiligheid gebracht. De in totaal 140 ceremoniële objecten, waaronder kronen, tiara’s en broches, zijn van onschatbare waarde. De meeste zijn bezaaid met zeldzame edelstenen, en George VI wilde die met alle geweld uit de klauwen van het Derde Rijk houden. Hij vond er niet beter op dan de meest kostbare stenen te verzamelen - waaronder een zwarte robijn uit de Keizerlijke Staatskroon - en die in een koekjesblik te stoppen. De doos werd daarna begraven ergens op het terrein van Windsor Castle, dicht bij een geheime nooduitgang. 

Volgens Alastair Bruce, die de documentaire op BBC One presenteert, wist zelfs de huidige queen niets af van het verhaal. “Het was erg vreemd dat ik haar iets kon vertellen over haar familie dat ze nog niet wist.” De documakers ontdekten het bij toeval toen ze brieven van queen Mary, de moeder van George VI, uitplozen. Die werd indertijd door de koninklijke bibliothecaris op de hoogte gebracht van het koekjesblik. De rest van de Crown Jewels werden overigens niet begraven: er werden twee kamers met stalen deuren gebouwd om de rest van de schat in te zetten. Die waren enkel toegankelijk via een geheim luik. (br.hln)


» Reageer (0)
11-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe vergaat het monnik Giel, voor even terug in ons land?

Hoe vergaat het monnik Giel, voor even terug in ons land? “We bidden maar één uur per dag”

https://www.mupload.nl/img/h0p4g9oqd3b.jpg

De gemiddelde tienerjongen droomt van wat anders dan een kluizenaarsleven in Tibet. Toch koos Giel Foubert uit Sint-Laureins vier jaar geleden heel bewust voor het avontuur. Hij werd monnik en reisde op z’n eentje naar een boeddhistisch klooster. Momenteel is hij terug in ons land.

Vrijdag 14 september 2013 was D-day voor Oost-Vlaming Giel. Hij vertrok, helemaal in zijn eentje, naar India. Een zestien uur durende vlucht bracht hem naar het Jonang-klooster, dicht bij de grens met Tibet, in de uitlopers van de Himalaya. Daar volgde hij een opleiding tot boeddhistische leraar, ook wel ‘tulku’ genoemd. De godsdienst kreeg hij met de paplepel ingegoten door zijn moeder Sabine, die al een leven lang het oosterse geloof praktiseert. Giel kreeg ‘de microbe’ te pakken op z’n zesde, nadat hij de Dalai Lama had gezien. Dat zei hij in een interview met deze krant, enkele dagen voor zijn vertrek. “Daarna heb ik weken gezeurd om een monnikspij”, klonk het ook. “En sinds ik in India enkele boeddhistische kloosters ben gaan bezoeken, wilde ik alleen nog monnik worden.” 

En zo geschiedde dus. Al veroorzaakte de verhuis ook heel wat commotie. Voor Giel het vliegtuig wilde opstappen, werd hij tegengehouden. Het parket in ons land stelde zich vragen, want wilde zo’n vijftienjarige snaak wel zélf naar India? Helemaal alleen? Uiteindelijk besliste de jeugdrechter dat hij alsnog mocht vertrekken, het parket tekende nog beroep aan. Na een onderzoek dat één maand duurde, kon Giel alsnog naar India, in november 2013.

Giel is nu even terug in ons land - alvast voor twee maanden - en vertelde deze ochtend op Radio 2 hoe de voorbije vier jaar in het boeddhistische klooster zijn verlopen. De jonge tiener van toen is intussen negentien geworden en mag zich officieel monnik noemen.

Klagen

“Het leven is totaal anders daar”, geeft Giel toe. “Zoals bijvoorbeeld douchen. In India is dat met een emmer en maximaal tien liter water.” Is het dan een shock om terug te keren naar ons land? Giel vindt van niet, want hij bezoekt België nu al voor de vierde keer. “Ik word het gewoon van te reizen tussen twee werelden.” 

Volgens mama Sabine heeft het avontuur haar zoon niet volledig veranderd. “Hij vertrok inderdaad als kind. Fysiek dan. Hij kreeg er wel een enorme groeischeut, maar als jongen is hij niet veranderd. Misschien is hij nóg rustiger geworden, nog relaxter.” Een voorbeeldige monnik, noemt Giel het. En dat komt ook omdat ze in Tibet en India helemaal anders denken dan hier. “We moeten meer leren stilstaan bij de positieve dingen. We moeten minder klagen. Zoals zij het een beetje doen dus. En als hier toch iemand klaagt of zaagt, moeten we ons afvragen welke motivatie erachter zit. Waarom we zagen. Bijvoorbeeld wanneer moeder klaagt over schoolwerk dat gedaan moet worden. Ook zien wij te vaak problemen, waar er eigenlijk geen zijn. De monniken daar zien het klagen als een verlies van tijd.”

Vooral studeren

Intussen heeft Giel de opleiding tot monnik afgerond. En dat was een huzarenwerk, omdat hij de afgelopen drie jaar vooral de taal onder de knie moest krijgen. En het is een misverstand dat Giel hele dagen door bidt of mediteert. Dat doen de monniken maar één uur per dag. Meestal volgt hij les, filosofie en logica als hoofdvak. Maar ook wiskunde, Engels, Hindi en wetenschap. “Bidden doen we trouwens voor gelijk wie. Iedereen kan een gebed aanvragen. Bijvoorbeeld om iemand succes te wensen met zijn of haar examen, of omdat iemand een goede prijs wil voor z’n tweedehandswagen.” (lacht)

Gedroomde man

Elke jonge twintiger denkt na over z’n toekomst, maar Giel heeft geen glazen bol. Er is wel het idee om ooit terug te keren. “Van zodra ik voldoende opgeleid ben en les kan geven bijvoorbeeld”, zegt hij. De nieuwe Dalai Lama kan hij niet worden. 

En hoe zit het met het gemis tussen moeder en zoon? Sabine zegt dat het haar geen pijn doet dat hij er niet is - “en dat begrijpen veel mensen niet” -, maar “op praktisch vlak” wordt hij wel gemist. “Omdat het de gedroomde man is om het huishouden te doen”, lacht ze. “Ik weet dat hij in het klooster op z’n plaats zit. Hij is er beter dan thuis. En natuurlijk zijn er nog altijd de Whatsapp-berichtjes. De afstand doet er niet toe. Ik voel zijn energie.” 

Giel knikt instemmend. Voor even neemt hij het dagelijkse leven in België weer op en bezoekt hij bijvoorbeeld de tandarts, of eet hij taart. (br.hln)


» Reageer (0)
10-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Iedereen wil Mona adopteren

Iedereen wil Mona adopteren

https://images1.persgroep.net/rcs/Uo7x-khDRXjG1EuVgwTfBQKejos/diocontent/117220843/_crop/0/153/960/538/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De vzw Animal Trust in Melle heeft al honderden aanvragen gekregen om Mona, een negenjarige Franse bulldog, te adopteren. De zwaar verwaarloosde hond is maandag weggehaald bij een koppel veertigers uit Sint-Lievens-Houtem. Het beestje werd al maanden aan zijn lot overgelaten en heeft medische zorgen nodig. “Dit heb ik in mijn hele carrière nog nooit gezien”, zegt Eline Ghekiere van asielcentrum Animal Trust.

Een volwassen Franse Bulldog weegt gemakkelijk veertien kilogram, maar de wijzer op de weegschaal staat bij Mona stil op iets meer dan vijf kilogram. Eline Ghekiere was in shock toen ze het beestje in opdracht van de dienst Dierenwelzijn ophaalde in Sint-Lievens-Houtem. “Het dier is volledig uitgemergeld, heeft heel diep ingegroeide nagels en zware huidproblemen”, vertelt ze. “Dit is niet het gevolg van twee weken geen eten krijgen. Mona is een paar maanden zwaar verwaarloosd. Het zat in een bench onder een afdak achteraan een woning, goed weggestopt uit het zicht van de buren.”

De veertigers waar de bulldog verbleef zijn niet de eigenaars van de hond. “Volgens de chip is iemand anders de eigenaar. Het koppel uit Sint-Lievens-Houtem zei dat de eigenaar het beestje bij hen gedumpt had. Omdat het zogezegd diarree had en in hun ogen reddeloos verloren was, hebben ze er niet meer naar omgekeken. Ik ben meteen met Mona naar de dierenarts gereden.”

Getraumatiseerd

Sinds Mona in Melle verblijft, heeft ze al vijf maaltijden gegeten. “Je ziet dat ze uitgehongerd is. Dit heb ik in mijn hele carrière nog nooit gezien.” Eline plaatste het verhaal van Mona meteen op Facebook, waar de verbolgenheid enorm was en is. Haar bericht werd al ruim 1.100 keer gedeeld, kreeg meer dan 2.000 opmerkingen en 5.000 boze emoticons. Al snel volgde heel wat interesse om het beestje te adopteren. Alleen is het daar nog te vroeg voor. “Mona is getraumatiseerd. Ze gromt en durft te bijten. Ze moet de komende weken eerst bijkomen en aansterken. Het blijft afwachten of ze er volledig door zal komen en ze er medische problemen aan zal overhouden. Daarna kunnen we een geschikte thuis voor haar zoeken.”

Fonds

Om de hoge kosten van de onderzoeken en andere zorgen te kunnen betalen, doet Animal Trust een oproep om Mona te steunen. De eigenaar komt immers niet tussenbeide. Storten kan op rekeningnummer BE17 7330 5656 9521 met als mededeling “steun Mona”. De lokale politie onderzoekt de feiten. Zowel de eigenaar als het koppel waar de hond verbleef, riskeren een vervolging. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hoe minderen met alcohol steeds hipper zal worden

“Twee bruiswaters alstublieft”: hoe minderen met alcohol steeds hipper zal worden

https://www.mupload.nl/img/ax0uyei9j.jpg

Dat pintje op café zaterdagavond sporadisch inruilen voor een gemberthee? In 2018 zullen we het steeds vaker doen, voorspellen Amerikaanse trendwatchers. Alcohol helemaal afzweren is een brug te ver voor sommigen, maar ‘mindful drinken’ zou wel eens de trend kunnen worden onder millennials. 

Een hele week hard gewerkt? Dat verdient een glas wijn op vrijdagavond. Of twee, drie, misschien vier? Voor je het weet is het vijf uur ’s ochtends en hang je een halve zaterdag in vegetatieve toestand in de zetel. Terwijl je nog zoveel plannen had dat weekend. “Ik was het beu om mij elke zaterdag groggy te voelen,” vertelt de 35-jarige Kate uit New York aan Time. “Als je een veeleisende job hebt, zijn zaterdag en zondag de enige dagen waarop je kan uitblazen. Ik wilde die niet langer met een kater in de zetel doorbrengen.”

Alcohol helemaal afzweren leek de dertiger te drastisch, maar Kate begon regelmatig naar Club Soda in New York te gaan, een sociaal netwerk dat mensen wil helpen om hun drinkgewoonten nu en dan wat in te perken. Door workshops en activiteiten te organiseren waarbij geen alcohol wordt gedronken, wil de organisatie mensen af en toe bewust alcoholvrij laten genieten. “Ik drink soms nog,” legt Kate uit. “Maar ik ben me meer bewust van mijn beslissingen rond drankgebruik en waar die toe kunnen leiden.”

Bewustzijn creëren

Initiatieven zoals het Amerikaanse Club Soda zijn niet bedoeld om het drinken helemaal af te zweren, wel om af en toe opzettelijk niet te drinken en zo stil te staan bij je alcoholgebruik. “Slechts 30% van de deelnemers aan onze activiteiten drinkt nooit,” legt Biet Simkin, medeoprichter van Club Soda, uit aan Time. “Het doel is ook niet om mensen aan te zetten om minder te drinken, we zijn absoluut geen zelfhulpgroep voor verslaafden die willen afkicken. Maar in de praktijk is dat toch vaak het resultaat. We willen een bewustzijn creëren rond drinken en mensen laten stilstaan bij de rol die ze eraan geven in hun leven.”

Mindful drinken

Een avondje zonder alcohol is één ding. Maar je zou ook intens kunnen genieten van dat ene lekkere glas, zonder daarbij meteen een tweede, derde en vierde te bestellen. Lodro Rinzler geeft in zijn meditatiestudio in New York workshops “mindful drinken”. Cursisten krijgen er de tijd om uitgebreid aan hun cocktails te ruiken, nippen en heel bewust te proeven, met als doel stil te staan bij de fysieke en psychologische aspecten van drinken. “We willen mensen niet noodzakelijk meer of minder laten drinken, maar wel een gezondere relatie met alcohol creëren,” legt Rinzler uit. “Zo komen veel cursisten tot het besef dat ze helemaal geen vier drankjes móeten drinken als ze met vrienden hebben afgesproken.”

Gezonde keuze

Diëtiste Dawn Jackson Blatner uit Chicago voegt eraan toe dat minderen met alcohol ook vaker voorkomt uit gezondheidsoverwegingen. “Je spaart er geld mee uit, je krijgt minder calorieën binnen én je bent minder geneigd om ongezonde keuzes te maken als je niet hebt gedronken. Na minderen met suiker en vet zal ook alcohol steeds meer voorkomen in de categorie dingen die we vaker willen schrappen.”

 Is Dry January of Tournée Minérale jou net iets te drastisch? Dan is de gulden middenweg waarbij je bewuster gaat drinken dus ook een optie. Minderen met alcohol blijft natuurlijk een vaag begrip, dus deze 15 concrete tips komen zeker van pas als jij het goede voornemen ook in de praktijk wil zetten. (br.hln)


 


» Reageer (0)
09-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het moeilijkste is een datum kiezen: gezondheid Wielemie gaat snel achteruit en ze maakt alles in orde om afscheid te nemen

Het moeilijkste is een datum kiezen”: gezondheid Wielemie gaat snel achteruit en ze maakt alles in orde om afscheid te nemen

https://images3.persgroep.net/rcs/wQhJPX9tOCvolbWrlU1pCUOxkGA/diocontent/117191287/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Atlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort (38) is alle papieren in orde aan het maken voor haar euthanasie. Dat heeft ze vanmorgen gezegd in een emotioneel interview op radiozender Joe. “Het moeilijkste is een datum te kiezen”, vertelt ze. “Maar ik kan echt niet meer. Ik kan niet meer volhouden.”

Het interview vond plaats in het programma van Sven Ornelis en Anke Buckinx. “Het is niet makkelijk”, vertelt de voormalige atlete, die goed een jaar geleden deelnam aan haar laatste officiële wedstrijd, op de Paralympische Spelen in Rio. Daar haalde ze brons op de 100 meter rolstoelsprint, ondanks de koorts, het gekneusde borstbeen en de blaasontsteking waarmee ze toen te kampen had.

Zicht

“Ik heb altijd gevochten en geprobeerd om mijn hoofd omhoog te houden, in mijn sport en daarbuiten, maar mijn ziekte is de laatste tijd een stuk erger geworden”, gaat ze verder. “Mijn zicht is een heel stuk achteruitgegaan, net als wat ik nog met mijn handen kan doen. En met de pijn gaat het helemaal niet goed. Ik lig vaak te huilen en ik denk dat ze me soms horen roepen tot op de hoek van de straat. Ik verlies ook regelmatig het bewustzijn. Het is soms mensonwaardig.”

Vorige maand kreeg ze problemen met haar poortkatheter, langs waar onder meer medicatie direct in het bloed kan worden gebracht. Bacteriën veroorzaakten een infectie. Ze kreeg antibiotica en er werd een nieuwe poortkatheter ingeplant. Net op tijd voor kerst was ze weer thuis.

Maar ook op die tweede katheter kreeg ze een infectie. Gisteren werd hij opnieuw verwijderd, zo schreef ze vanmorgen op Facebook. Binnenkort wordt een nieuwe ingebracht. “Ik voel me niet top met alweer een bacterie in het bloed, maar gelukkig is er volk genoeg dat me komt afleiden”, postte ze.

Psychisch vraagt het zijn tol. Zo schreef ze een dag voor Kerstmis op haar sociale media al dat er “een rollercoaster van goede en slechte momenten door haar hoofd joeg”. “Het gaat precies zo snel achteruit. Het enige wat ik nog wil is comfort, wat in mijn geval blijkbaar erg moeilijk is.”

Euthanasie

En dan denkt ze aan euthanasie. Dat doet ze vaker dan vroeger. “We zijn momenteel de papieren aan het vernieuwen. Dat moet om de vijf jaar gebeuren. Ik ben al bij drie dokters langs geweest. Nu moet ik nog naar een psychiater en dan is alles weer in orde. Dan komt het moeilijkste van allemaal: een datum kiezen. Maar ik kan echt niet meer. Wim Distelmans (kankerspecialist en voorvechter van het recht op euthanasie, red.) belt me regelmatig om te horen hoe het is. Hij is een schat van een mens.” (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vleermuizen bezwijken massaal onder Australische hitte: ze koken letterlijk dood

Vleermuizen bezwijken massaal onder Australische hitte: ze koken letterlijk dood

https://www.mupload.nl/img/l6rtdsca.jpg

De hitte in Australië is momenteel zo groot dat vleermuizen dood uit de bomen vallen. Zeker honderden en mogelijk duizenden vleermuizen bezweken al aan een zonnesteek. 

“Ze koken letterlijk. Het heeft invloed op hun hersenen, die koken over en ze raken gedesoriënteerd”, getuigt een natuurbeschermer in de krant New Zealand Herald. De temperaturen in de buurt van Sydney bereikten zondag een hoogtepunt met 47,3 graden. De regio beleefde haar heetste dag in bijna tachtig jaar.

Bedreigde diersoort

De vleermuissoort die massaal bezwijkt onder de hitte is de zogeheten pteropus, die in Australië vliegende vos wordt genoemd. Het is een bedreigde diersoort. Natuurbeschermers probeerden zoveel mogelijk vleermuizen te redden door ze vocht toe te dienen, maar in veel gevallen kwam die hulp te laat.

Bevroren leguanen

Aan de anderen kant van de wereld, in de Verenigde Staten, bezweken afgelopen week ook dieren onder extreme weersomstandigheden. Door de snijdende vrieskou in het oosten van Amerika vielen bevroren leguanen uit bomen en spoelden bevroren haaien aan. (br.hln)


» Reageer (0)
08-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 redenen waarom je nóg vroeger zou moeten opstaan

7 redenen waarom je nóg vroeger zou moeten opstaan

https://images0.persgroep.net/rcs/LgprNQsMfPxsM1WOEpNr7aYfVlA/diocontent/117132609/_focus/0.530000/0.460000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Vond jij het al pijnlijk genoeg toen je wekker om half 7 abrupt een einde maakte aan je nachtrust, en bijgevolg ook je goede humeur? Wel, wat zou je ervan denken als we zeggen dat je in het vervolg nóg vroeger zou moeten opstaan?

Kans is groot dat je er even aan moet wennen. Er zijn nu eenmaal maar een handvol mensen op deze aardbol die ’s ochtends met plezier en boordevol energie uit hun bed springen. En toch proberen we best om de wekker in het vervolg nog vroeger te zetten. En wel hierom:

1. Dankbaarheid

Je hebt extra tijd voor jezelf, en dan vooral om dankbaar te zijn. Neem een voorbeeld aan de Dalai Lama, die zo zijn eigen ochtendritueel heeft: “Iedere dag ben ik weer dankbaar dat ik wakker word. Dankbaar dat ik leef. Een mensenleven is iets kostbaars, dat wil je niet verspillen. Ik neem mezelf voor om al mijn energie te gebruiken om mezelf verder te ontwikkelen, mijn hart open te stellen voor anderen. Ik wil zoveel mogelijk positieve dingen uit mijn dag halen, en anderen zo veel mogelijk helpen.”

2. Rust

Je kent het wel: de wekker net iets te laat zetten, tóch nog een paar keer snoozen en uiteindelijk wordt dat ochtendritueel weer een race tegen de tijd. Wie vroeger opstaat, heeft echter tijd om zich klaar te maken, de ontbijttafel klaar te zetten, de kinderen klaar te stomen voor de schooldag én geraakt wellicht ook nog eens op tijd op het werk. Klinkt onmogelijk? Wel, probeer het dan maar eens, en wees verbaasd. Bovendien is dat ene uurtje voordat iedereen wakker is een moment van rust. Geen jengelende kinderen of partner met een ochtendhumeur, maar een kalme morgen waar jij op je dooie gemak van een kop koffie kan genieten zonder dat je op zoek moet naar de tweede schoen van je kind. Heerlijk toch?

3. Ontbijt

Schiet het ontbijt er bij jou ook vaak in, simpelweg omdat je de tijd niet meer hebt? Zonde, het ontbijt is namelijk één van de belangrijkste momenten van de dag. Het geeft je de nodige energie om vol goede moed aan je werkdag te beginnen, én het helpt om minder te snacken gedurende de dag.

4. Beweging

Is het niets voor jou om rustig de krant te zitten lezen? Dan kan je dat extra uurtje ’s morgens misschien gebruiken om te sporten. Zeur je altijd dat je na het werk geen tijd of energie meer hebt om die loopschoenen aan te trekken? Dan is dit dé oplossing. Sta wat vroeger op, en loop een rondje door het park om aan je dag te beginnen. Of laat alvast de hond uit. Op die manier haal je niet alleen je dagelijkse portie beweging, je bent meteen fris en boordevol endorfines. Weg, ochtendhumeur.

5. Productiviteit

Niet zo in de mood om te gaan sporten? Kan gebeuren. Maar dan nog kan je dat uur gebruiken om iets nuttigs te doen. Begin alvast aan die vervelende opdracht, nu het nog even rustig is, of maak je mailbox leeg zodat je straks meteen zonder afleiding aan je werk kan beginnen.

6. Goed humeur

Al die extra tijd voor jezelf heeft één belangrijk voordeel: je mentale gezondheid gaat erop vooruit. Hoe je het eerste uur van je dag spendeert, zet namelijk meteen de toon voor de rest. Door dat in alle rust door te brengen, zal je niet alleen veel meer ontspannen aan je dag beginnen, je zal snel merken dat je attitude over het algemeen óók verandert. Heel wat studies wezen immers al uit dat vroege vogels optimistischer en tevredener zijn. Altijd het proberen waard, toch?

7. Slaap

Wie vroeg uit de veren moet, heeft over het algemeen ook een betere slaaproutine. Meestal gaan ze iedere dag rond hetzelfde uur naar bed, dat maakt het immers eenvoudiger om iedere dag in de vroege uurtjes op te staan. En precies die routine is belangrijk om de kwaliteit van onze nachtrust te garanderen. Door steeds hetzelfde schema aan te houden, stellen we meteen ook onze biologische klok in, waardoor we beter slapen en na verloop van tijd ’s ochtends vanzelf wakker worden. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meghan Markle gaf Queen de slappe lach met haar kerstcadeau

Meghan Markle gaf Queen de slappe lach met haar kerstcadeau

https://images0.persgroep.net/rcs/vYboLzdiV1cwOM7D46nJ5aiO_dg/diocontent/117095952/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Meghan en Harry zijn nog maar pas verloofd, maar de actrice mocht wel al kerst vieren met haar wereldberoemde schoonfamilie. Het moet zenuwslopend zijn om cadeautjes te kopen voor de Queen of England, maar de actrice bracht het er naar verluidt goed vanaf. Zeer goed zelfs.

De Britse koninklijke familie pakt niet zoals de rest van het land op kerstdag zelf cadeautjes uit, maar doet dat op kerstavond - ze doen dat als een eerbetoon aan hun Duitse roots. Om klokslag 18 uur verzamelen de royals op het Sandringham Estate om pakjes uit te wisselen. Veel opzichtige, dure geschenken, zou je denken, maar niets is minder waar. De traditie wil dat ze grappige gadgets aan elkaar geven.

Het mocht dan wel haar eerste kerst met de schoonfamilie zijn, maar Meghan hield zich niet in. Haar cadeau voor de Queen was... een zingende speelgoedhamster. En nog voor het staatshoofd het ding goed kon bekijken, was een van haar Corgi’s er al mee weg. Daarop barstte Elizabeth in schaterlachen uit. “Het kan mijn honden gezelschap houden”, grapte ze. “Die zijn er duidelijk helemaal weg van.”

Het huwelijk van prins Harry en Meghan staat gepland voor 19 mei. Ze zullen dan geen fopgeschenk krijgen van de Queen. Vermoedelijk geeft die hen dan een graafschap cadeau. (br.hln)


» Reageer (0)
07-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse zangeres France Gall (70) overleden na longinfectie

Franse zangeres France Gall (70) overleden na longinfectie

https://images0.persgroep.net/rcs/e7dVsp1t4knIgRxfdr2ELavp69A/diocontent/117080828/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

De Franse zangeres France Gall is vanochtend overleden in Parijs aan een longinfectie. Ze werd 70 jaar. Dat melden Franse media. Ze is vooral bekend van nummers als Poupée de cire, poupée de son en Ella elle l’a.

“Er zijn woorden die we nooit willen uitspreken. France Gall is naar het ‘witte paradijs’ vertrokken op 7 januari, nadat ze twee jaar, in stilte en waardigheid, heeft gestreden tegen de terugkeer van een tumor”, aldus de woordvoerder van de zangeres, Geneviève Salama. Door het “witte paradijs” verwijst de woordvoerster naar Le paradis blanc van Michel Berger. Tijdens de behandeling kreeg ze een zware longinfectie. Sinds 19 december lag ze daarvoor in het ziekenhuis.

Gall komt uit een muzikale familie. Haar vader schreef teksten voor onder andere Charles Aznavour. Ze leerde op vijfjarige leeftijd piano spelen en op elfjarige leeftijd gitaar. In 1976 trouwde ze met collega-zanger Michel Berger. Ze bleven samen tot zijn dood in 1992.

France Gall (de artiestennaam van Isabelle Gall) nam in 1963 op 15-jarige leeftijd haar eerste single Ne sois pas si bête op, een nummer dat meteen een hit werd in Frankrijk. In 1965 ging ze voor Luxemburg naar het Eurovisiesongfestival met Poupée de cire, poupée de son, dat werd geschreven door Serge Gainsbourg. Door haar overwinning raakte ze ook internationaal bekend. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bye bye, bunny. Verdwijnt Playboy na 64 jaar?

Bye bye, bunny. Verdwijnt Playboy na 64 jaar?

https://www.mupload.nl/img/2yol7fytn1.jpg

De kans bestaat dat het tijdschrift ‘Playboy’ er na 64 jaar definitief mee ophoudt. De oplage is de voorbije 40 jaar gedaald van 5,6 miljoen naar minder dan een half miljoen exemplaren.

Oprichter Hugh Hefner, die in september vorig jaar overleed, had bij de verkoop van zijn aandelenpakket bedongen dat het blootblad tot aan zijn dood zou blijven bestaan. Maar zijn erfgenamen, nog voor 35 procent eigenaar van ‘Playboy’ in al zijn verschijningsvormen, hebben dat recht niet. Dat betekent dat de huidige grootaandeelhouder van het imperium en een partij die de aandelen van de familie Hefner wil overnemen, samen kunnen beslissen dat het Amerikaanse tijdschrift na zeven decennia uit de schappen verdwijnt.

“Ik weet niet of een papieren tijdschrift in de toekomst de beste manier is om met onze klant te communiceren”, zegt topman Ben Kohn. Mogelijk blijft van ‘Playboy’ zo enkel een merk over dat producten verkoopt met de iconische naam. Ook zonder het tijdschrift met de spraakmakende foto’s en interviews heeft ‘Playboy’ immers nog genoeg om aan te verdienen. Zo komt er veel geld binnen door het in licentie geven van de naam Playboy en het bekende Playboy-konijn.

De eerste ‘Playboy’ (foto), met Marilyn Monroe, verscheen in 1953. Sommige modellen werden wereldberoemd door ‘Playboy’, onder wie Pamela Anderson - zij versierde zo een rol in ‘Baywatch’. In 2015 stopte het tijdschrift met naaktfoto’s, maar die ommezwaai kon de terugval van de oplage niet stoppen. (br.hln)


» Reageer (0)
06-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verrassing van formaat: Bob Savenberg is getrouwd

Verrassing van formaat: Bob Savenberg is getrouwd

https://images0.persgroep.net/rcs/NRSToFfcigZs9X-QdLf8rNcQFb8/diocontent/117042067/_focus/0.400000/0.280000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Bob Savenberg is altijd al een man ‘op de achtergrond’ geweest. Als ex-manager van Natalia of drummer van Clouseau stond hij nooit te springen voor persaandacht. Dat verklaart meteen waarom hij in het grootste geheim in het huwelijksbootje trad met zijn 15-jaar jongere partner Lise.  Savenberg maakte het nieuws vanochtend zelf bekend via zijn Instagram-pagina.

Uit de post kunnen we afleiden dat de trouwerij van 3 maanden geleden dateert. En dat de twee in zeer intieme kring zijn getrouwd. 

Bob is al enige tijd samen met Lise Van de Velde. Samen hebben ze twee kinderen, Jade en Leon. Opvallend is dat zij de naam ‘Van de Velde’ kregen. ”Dat was mijn voorwaarde om opnieuw aan kinderen te beginnen”, zei Bob daarover in een interview.

Savenberg heeft al een dochter Talle en een zoon Nino uit een vorige relatie. “Er lopen al genoeg Savenbergs rond”, verklaarde hij toen. (br.hln)
 


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hij stond bekend als woeste en genadeloze piraat, maar ontdekking in wrak van zijn schip toont andere kant van Zwartbaard

Hij stond bekend als woeste en genadeloze piraat, maar ontdekking in wrak van zijn schip toont andere kant van Zwartbaard

https://images3.persgroep.net/rcs/XK-tC7Ak2L7x-6pE8E8X7Wb9bv4/diocontent/117015747/_focus/0.500000/0.500000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Iedereen kent hem als de schrik van de oceanen, sinds hij 300 jaar geleden de wereldzeeën onveilig maakte. Groot was dan ook de verbazing van een team onderzoekers dat het wrak van zijn Queen Anne’s Revenge in kaart brengt, toen het iets vreemds vond in de loop van een van de kanonnen van het schip.

Het wrak van Queen Anne’s Revenge werd in 1996 ontdekt, op een zandbank voor de kust van de Amerikaanse staat North Carolina. Zwartbaard liep er exact 300 jaar geleden vast, in 1718. Sindsdien slaagden archeologen erin om een heleboel van de voorwerpen aan boord te bergen: van kanonnen, glazen juwelen en munten tot potten en goudpoeder. En dat gaf de wetenschap een unieke kijk in het leven van de piraten uit de 18de eeuw.

Kanonnen

Toen onderzoekers in 2016 de kamer van een van de kanonnen van het schip proper aan het maken waren, ontdekten ze dat er een bundel nat textiel in zat. En daarin zaten papieren fragmenten met tekst erop. De door buskruit zwartgeblakerde prop kan hebben gediend als een plug die het kanon moest beschermen voor aantasting door de elementen.

Er werden in totaal 16 papieren fragmenten gevonden. Zeven ervan waren leesbaar. De eerste woorden die in het oog sprongen waren ‘zuiden’ en ‘doorgronden’. “Maar het ultieme sleutelwoord bleek ‘Hilo’ te zijn”, aldus een van de onderzoekers, conservator Kimberly Kenyon. “Het was schuin gedrukt, waardoor we vermoedden dat het een plaatsnaam was. Experts ontdekten vervolgens dat het voorkwam in een boek van kapitein Cook over het plunderen van een eiland in de Grote Oceaan: Ilo.”

De wetenschappers slaagden er zo in om het boek te identificeren waaruit de fragmenten kwamen: ‘A Voyage to the South Sea, and Round the World, Perform’d in the Years 1708, 1709, 1710 and 1711 by Captain Edward Cook’. Dat werk beschrijft de avonturen van de bekende kapitein op twee van zijn schepen: de Duke en de Dutchess. Het maakt ook melding van de redding van Alexander Selkirk, die gedurende vier jaar schipbreukeling was op een eiland. Selkirk was de man op wie schrijver Daniel Defoe in 1719 de figuur van Robinson Crusoe baseerde.

De vondst werd gisteren wereldkundig gemaakt door conservator Erik Farrell van het Queen Anne’s Revenge (QAR) Conservation Lab, tijdens de jaarlijkse vergadering van de Society of Historical Archaeology. Die vindt momenteel plaats in New Orleans

Het doet vermoeden dat Zwartbaard en zijn bemanningen niet alleen woeste en genadeloze piraten waren, maar ook wel hielden van een goed boek. Historische bronnen brachten volgens Kenyon eerder al aan het licht dat de zeemannen in staat geweest moeten zijn om te lezen en te schrijven. Ze moesten immers de kaarten kunnen ontcijferen voor de navigatie. Er zijn ook verslagen die vermelden dat Zwartbaard een dagboek bijhield, maar dat zou na zijn dood gestolen zijn. De piraten hielden dus blijkbaar ook van avonturenverhalen.

Gevecht

Zwartbaard stierf overigens amper enkele maanden nadat hij was gestrand met de Queen Anne’s Revenge. Hij sneuvelde tijdens een gevecht met troepen van de Britse zeemacht in Pamlico Sound, niet zo ver van waar zijn schip kort daarvoor ten onder was gegaan.  

Kenyon is er overigens van overtuigd dat het wrak nog lang niet al zijn geheimen prijs heeft gegeven. “De helft van het schip moet nog opgegraven worden en ligt nog op de bodem van de zee. En er wachten ook nog 100.000 van de 400.000 artefacten die we wél al bovenhaalden op conservatie.”   (br.hln)


» Reageer (0)
05-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen deze geloofsgemeenschap mogen vrouwen maar één oog tonen

Binnen deze geloofsgemeenschap mogen vrouwen maar één oog tonen

https://www.mupload.nl/img/9p5dy003p.jpg

Eén oog. Meer mogen vrouwen in de regio Mzab in de Algerijnse Sahara niet tonen. De rest van hun lichaam is gehuld in een wit gewaad. De Mozabieten hebben een uniek islamitisch geloof: het Ibadisme. Het is een zeer strenge maar pacifistische stroming binnen de islam.

Zelfs naar Algerijnse normen beoefenen de inwoners van Ghardaia en omgeving een zeer conservatieve vorm van de islam die vrouwen elke omgang met niet-gezinsleden verbiedt. Na hun trouwdag zullen ze het huis niet vaak meer verlaten. Sporadisch wordt er een uitzondering toegestaan. Zo mogen ze naar het huis van hun ouders gaan, begeleid door familieleden.

Het is voor vrouwen verboden om vriendinnen uit te nodigen voor de thee omdat dit ‘geroddel’ zou bevorderen en vrouwen ervan weerhoudt om huishoudelijk werk te verrichten.

Zelfs een arts mag deze vrouwen niet bezoeken, omdat alle lichaamsdelen die door de arts aangeraakt worden na hun dood gedoemd zijn om naar de hel te gaan.

Ook feestvieren, zingen, roken en alcohol zijn niet toegestaan. Trouwen gebeurt zelden buiten de eigen groep.

Eeuwenlang werden de Mozabieten vervolgd. Sommige groepen vestigden zich in Tunesië en Oman. Anderen trokken diep de Sahara in naar Mzab, de streek waaraan de Mozabieten hun naam ontlenen, zo schrijft de Nederlandse krant Trouw.

De Mozabieten houden van hard werken. Hun ondernemerschap wortelt in een lange traditie. Overal in Algerije hebben Mozabieten ondertussen bloeiende bedrijven. Hun rijkdom zullen ze nochtans niet snel tonen. Soberheid is een deugd. (br.hln)


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Je smartphone bespioneert je

Je smartphone bespioneert je

https://images3.persgroep.net/rcs/VVQWmnrnaQUheA4wT8Lv_HLqE1U/diocontent/116988688/_focus/0.460000/0.570000/_fill/415/233?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.8

Honderden apps voor android gebruiken stiekem de microfoon van je smartphone om te bespieden hoe je naar televisie kijkt, zo blijkt uit een nieuw rapport. Niet minder dan 250 games uit de Google Play Store gebruiken software die registreert naar welke tv-series en advertenties je kijkt. Het gaat vaak om games en apps die op kinderen zijn gericht. De software verzamelt de informatie zelfs wanneer de apps niet aan staan. De data over je kijkgedrag worden verkocht aan adverteerders, die dan gerichter op hun doelpubliek kunnen mikken.

Honderden apps luisteren mee terwijl u tv kijkt. Dat schendt het Europees recht op privacy, maar de privacycommissies hebben te weinig slagkracht om alle apps aan te pakken. Eenmaal de data- en privacywetgeving GDPR op 28 mei van start gaat, zullen zware boetes zulke praktijken aan banden kunnen leggen.

Zo werkt het

Volgens een rapport van de New York Times registreert de software, ontworpen door het bedrijf Alphonso, via de microfoon van je smartphone audiosignalen in tv-advertenties en tv-programma’s. Volgens Alphonso neemt hun software geen gesprekken op en kan je als gebruiker die zogenaamde ‘tracking’ uitschakelen. Bedrijfsleider Ashsish Chordia verklaart dat Alphonso ook samenwerkt met filmstudio’s om in de bioscoop te registreren hoe je naar de film kijkt.

“Heel wat mensen zetten hun telefoon af in de cinema of wanneer ze tv-kijken, maar velen doen dat niet en steken hun telefoon in hun zak”, stelt Chordia in The New York Times. “Bij hen kunnen we peilen naar hun kijkgedrag”.

De meeste apps die dergelijke software gebruiken, worden aangeboden in de Google Play Store, een kleiner aantal kan ook gedownload worden uit de appstore van Apple.

Gewaarschuwd, dus geen probleem?

Onder de knop ‘lees meer’ en in het gebruiksbeleid van de software verneem je bij sommige van die apps dat de app je tv-gedrag screent. Zowel Google als Apple vereisen dat die apps nadrukkelijk de toestemming vragen om de microfoon van de gebruiker te mogen gebruiken, maar heel wat gebruikers lezen die zaken niet. “De gebruiker wordt geïnformeerd en kan er op elk ogenblik uitstappen”, maakt Chordia zich sterk.

Hij voegt er aan toe dat zijn bedrijf op haar website uitlegt hoe je uit die software stapt en dat die voorschriften in overeenstemming zijn met de richtlijnen van de Amerikaanse handelscommissie. Hij stelt voorts dat Alphonso het niet goedkeurt dat hun software wordt gebruikt in apps die op kinderen zijn gericht, hoewel de software werd aangetroffen in games zoals ‘Zap Balloons’ en ‘Teeth Fixed’ van het Indiase bedrijf KLAP Edutainment. Dat bedrijf omschrijft zichzelf als “aanbieder van opvoedkundige games voor kinderen en studenten”.

Wettelijk én angstaanjagend

“We moeten hier voorzichtig mee omspringen. We krijgen steeds meer toestellen die informatie verzamelen in onze woon- en slaapkamer, op straat en in de huizen van anderen. Het gaat niet om wat wettelijk is, het gaat om wat angstaanjagend is”, stelt Dave Morgan, oprichter en ceo van Simulmedia, een bedrijf dat met marketeers aan gerichte advertenties werkt.  (br.hln)


» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 06-2018
 • 05-2018
 • 04-2018
 • 03-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 01-2008

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!