Jan De Wilde is een Vlaams zanger en kleinkunstmuzikant. Hij werd in 1944 geboren te Aalst in 1944 . Toen hij negen was overleed zijn vader aan kanker. Begin jaren 60 leerde hij instrumenten bespelen en schreef hij zijn eerste liedjes. Onder zijn invloeden bevinden zich Georges Brassens, Kor van der Goten en Jaap Fischer en later door Bob Dylan, maar evengoed vroege rock-'n-roll, rauwe spirituals en Johann Sebastian Bach.
Hij trad voor het eerst in het openbaar op in 1962 en maakte zijn tv-debuut in 1965. Tijdens deze periode volgde hij kunstonderwijs aan de St. Lukasacademie en was ook actief bezig met fotografie en vooral met poppentheater. Nadat hij afgestudeerd was organiseerde hij een aantal tentoonstellingen rond zijn schilderijen.
Begin jaren 70 groeide De Wildes bekendheid als zanger tijdens het Humorfestival van Heist. Hij werd populair dankzij zijn bizarre podium-présence en ironische en sarkastische, dan weer tedere liedjes. Vrolijke folk-nummers als "Ik kan het, ma", "Joke" en "Een vrolijk lentelied" maakten hem zowel geliefd als berucht in Vlaanderen. Regels als "De Fallus Impudicus staat al in bloei" en "Joke, Joke, trek je witte jurkje uit" zorgden voor controverse bij het meer conservatieve gedeelte van de bevolking.
Tijdens zijn succesperiode (1970-1972) werkte hij ook mee aan Kris De Bruyne's debuutplaat en produceerde drie albums voor Urbanus van Anus. De Wilde droeg in belangrijke mate mee aan de lancering van Urbanus' carrière. Zo zelfs dat Urbanus hem ten slotte in populariteit oversteeg. Dit had echter meer te maken met het feit dat Urbanus ook humoristische conferences aan zijn optredens toevoegde. De Wilde zelf heeft het nooit erg gevonden dat hij niet hetzelfde succes gekend heeft. "Ik heb dat altijd comfortabel gevonden", zei hij eens, "Bij Raymond, Willem Vermandere of Urbanus heb ik gezien dat je van succes vaak meer last dan genot hebt. Zij kunnen dat misschien aan, maar ik niet." Het bekendste nummer dat De Wilde en Urbanus samen zongen is "De Aarde".
Het zou tot eind jaren 80 duren voor Jan De Wilde nog eens in de kijker stond. In 1987 schreef hij de muziek voor de eerste Urbanus-film Hector. Op aandrang van Urbanus bracht hij twee nieuwe albums uit. "De Bende van Jan De Wilde" (1987) bevatte nrs. als "Zussen" en "Anneke Weemaes" en introduceerde de artiest Wigbert van Lierde aan het brede publiek. "Hé Hé" (1990) was nog grootser. De cd werd door Henny Vrienten geproduceerd die samen met onder meer Boudewijn de Groot ook op enkele nummers meezong. Naast nieuwe versies van oudere nummers als "Walter, ballade van een goudvis" en "Een vrolijk lentelied" stond er ook gloednieuw materiaal op. "Hé, Hé", "De fanfare van honger en dorst", "Eerste sneeuw" werden nieuwe klassiekers en zijn nieuwe tournee bewees dat hij weer helemaal terug was van weggeweest.
Na deze heropbloeing duurde het tot 2000 voor er een nieuw De Wilde-album uitkwam. "Oude Maan" (2000) bevatte nummers die onder meer geschreven waren door Luc De Vos (Gorki). Ook Raymond van het Groenewoud zong op twee tracks mee. De cd werd geproduceerd door Jo Bogaert van Technotronic. Datzelfde jaar bracht De Wilde ook het boek "Niks aan dan vel" uit, waarin al zijn liedjesteksten verzameld staan.
Artistieke mannen lopen minder kans op een depressie, dat blijkt uit
een recente Noorse studie. Schilderen of musea bezoeken maakt hen zelfs
gelukkiger dan geld.
Niet bij vrouwen Wetenschappers
ontdekten dat na onderzoek bij bijna 50.000 mannen die deelnemen aan
culturele of artistieke activiteiten minder vaak een depressie krijgen.
Dit heeft een sterker effect op geluk dan persoonlijke rijkdom of je
beroep. Professor Jostein Holmen: "Culturele participatie zorgt voor
meer geluk bij beide geslachten. Bij mannen kan het depressies
voorkomen, maar dat is niet het geval bij vrouwen. Deze resultaten
dagen dokters uit anders te gaan denken over mentale gezondheid."
Deel van groep Volgens
psycholoog Mark Tyrrell: "Naar het theater gaan, luisteren naar muziek,
sporten en schilderen zijn goede manieren om mentale problemen aan te
pakken. Dit maakt dat je deel uitmaakt van een groep. Depressie kan
zich als de griep verspreiden in de winter.
Wijn smaakt duurder en beter bij rood of blauw licht
Wijn smaakt duurder en beter bij rood of blauw licht
Blauw of rood licht bedot je hersenen te denken dat de wijn van een
betere kwaliteit en duurder is. Dat ontdekten Duitse wetenschappers.
Zoeter en meer betalen De
onderzoekers gaven de proefkonijnen een fles Riesling en vroegen hen
deze in verschillende kamers met andere belichting te drinken. Die
smaakte anderhalf keer zoeter in een kamer met rood licht dan bij groen
of wit licht. Ook werd hij fruitiger gevonden bij blauw belichting. De
deelnemers waren eveneens in de rode en blauwe kamer bereid meer te
betalen voor het drankje.
Stemming Kenners
waarschuwen daarom voor cafébazen van bars met trendy belichting die
goedkope wijn duur proberen te verkopen. Onderzoeker Daniel
Oberfeld-Twistel: "We wisten al dat de kleur van een drankje de smaak
kan beïnvloeden. Daarom wilden we weten of het achtergrondlicht daar
ook invloed op heeft. Waarschijnlijk komt dit doordat kleuren de
stemming beïnvloeden."
Onderzoek met links- en rechtshandigen hebben grotere verschillen in
hersengebruik aangetoond dan tot nu werd gedacht. Volgens de leerboeken
is bijvoorbeeld gezichtsherkenning een actie die plaatsheeft in de
rechter hersenhelft. Voor linkshandigen is dat niet zo; ze gebruiken
beide hersenhelften evenveel, ontdekten Nederlandse onderzoekers.
Visuele actie Het
was al bekend dat het taalgebied en het motorisch gebied bij
rechtshandigen vooral links in het brein zitten en bij linkshandigen
zijn verdeeld over de twee hersenhelften. De Nijmeegse onderzoeksgroep
ontdekte dat linkshandigen ook hun visuele actie verdelen over links en
rechts.
Heel opvallend De wetenschappers
noemen de verschillen tussen de links- en rechtshandigen en hun
hersengebruik heel opvallend. Hij vermoedt daarom dat de hersenen van
linkshandigen wezenlijk anders in elkaar zitten. "De inrichting van de
hersenhelften is flexibeler dan we dachten", aldus onderzoeker Willems.
Verband met taal Het
onderzoek laat zien dat 'handigheid' veel meer inhoudt dan welke hand
je voorkeurshand is. "We zijn de diersoort met de sterkste voorkeur
voor één hand. Zelf ben ik aanhanger van de theorie dat specialisatie
van de hersenhelften ruimte vrijmaakte in het brein om andere functies
zoals taal te ontwikkelen", aldus Willems. Dat het motorische en het
taalsysteem in een hersenhelft zitten, zou er volgens hem op kunnen
duiden dat gesproken taal is voortgekomen uit gebarentaal.
Creedence Clearwater Revival was een Amerikaanse rockband, die zijn hoogtijdagen kende in de periode 1968-1972. De bezetting bestond uit John Fogerty (1945; zang/gitaar), zijn broer Tom Fogerty (1941-1990; gitaar), Stu Cook (1945; bas) en Doug Clifford (1945; drums). De groep kent een karakteristieke swamp blues (moeras-blues), een mix van country, blues en rock n' roll
De geschiedenis van Creedence Clearwater Revival (voor het gemak vaak afgekort tot CCR) begint eind jaren 50, wanneer de broers Fogerty de formatie Tommy Fogerty and the Blue Velvets oprichten. Ze treden voornamelijk op in het San Francisco Bay Area en vergaren zo enige regionale bekendheid. In 1964 krijgt de groep een contract bij platenlabel Fantasy Records, op voorwaarde dat zij haar naam wijzigt in The Golliwogs. Er worden enkele singles opgenomen, maar die hebben weinig impact. In 1967 wordt nogmaals besloten tot een naamswijziging en gaat de groep voortaan door het leven als Creedence Clearwater Revival.
Rond deze tijd is het muzikale klimaat aan het veranderen en hier zal de herdoopte groep snel van gaan profiteren. Ze nemen hun titelloze debuutplaat op en brengen twee singles op hetzelfde moment uit. Het zijn covers van nummers uit de jaren 50: I Put A Spell On You en Susie Q. Beide nummers halen de Amerikaanse hitparade. Begin 1969 verschijnt het tweede album Bayou Country en met de bijbehorende single Proud Mary breekt de band definitief door. Creedence groeit binnen de kortste keren uit tot een van de succesvolste bands van de wereld en produceert hits aan de lopende band: Bad Moon Rising, Commotion, Down On The Corner, Wholl Stop The Rain, Up Around The Bend en Long As I Can See The Light zijn slechts een paar van de vele hits die CCR in een korte periode, ook in Nederland, scoort. Ook de albums Green River, Willy & The Poor Boys en Cosmos Factory zijn succesvol.
John Fogerty ontpopt zich tot een hitschrijver van formaat. Hij is als zanger en tekstschrijver ook de allesbepalende figuur van CCR en dat zal uiteindelijk tot de nodige spanningen binnen de groep leiden. Na het zesde album Pendulum verlaat de experimenteel ingestelde Tom Fogerty de groep. Vervolgens eisen bassist Cook en drummer Clifford meer inspraak in het werk en de muzikale koers van de groep. Dit gaat welgeteld één album (Mardi Gras) lang goed, waarna de groep in 1972 definitief uit elkaar valt. In Nederland worden enkele oudere songs opnieuw uitgebracht om nog een laatste graantje van het succes mee te pikken. Zo belanden de nummers I Heard It Through The Grapevine, Born On The Bayou en met name het uit 1968 stammende I Put A Spell On You nog hoog in de Nederlandse Top 40.
De leden starten alle vier een solocarrière, maar alleen die van John Fogerty is het vermelden waard. Zo schrijft hij in de jaren na CCR onder andere Rockin All Over The World, een nummer waarmee Status Quo later succesvol aan de haal gaat. Zijn eerste soloalbums worden redelijk ontvangen, zij het slechts door de critici. Commercieel gezien floppen ze genadeloos en Fogerty trekt zich langere tijd terug. Pas in 1985 en 1986 verschijnen er weer twee albums, waarna hij opnieuw een aantal jaren uit de schijnwerpers verdwijnt. Hij worstelt die periode ook behoorlijk met het feit dat de rechten van zijn Creedence-songs in handen zijn van zijn vroegere platenmaatschappij. Er gaan verschillende rechtszaken overheen en het conflict is nog altijd niet de wereld uit. Het maakt Fogerty er niet gelukkiger op. Ook niet echt gelukkig is hij met Creedence Clearwater Revisited, een CCR-replica waarmee Cook en Clifford sinds midden jaren 90 het Gouwe-Ouwen-Circuit afstruinen. Een reünie van het oorspronkelijke CCR zit er dan al niet meer in wegens het overlijden van Tom Fogerty in 1990. Zijn broer John heeft zich de laatste tijd enigszins over zijn problemen weten heen te zetten en treedt weer regelmatig op.
De bandnaam is een combinatie van de woorden "Creedence", een gemeenschappelijke kennis van de gebroeders Fogerty, "Clearwater" was een organisatie die zorg droeg voor de waterkwaliteit van de Francisco Area, met name het Clear Lake. "Revival" staat voor de revival van Rock-'n-Roll die ten tijde van de oprichting van de band gaande was.
We nemen temperatuur waar met voelers in onze huid. We hebben vijf tot tien keer meer receptoren voor koude dan voor warmte. Dat komt omdat onze soort, homo sapiens, uit het warme Afrika komt en we dus meer nood hadden aan waarschuwingen tegen koude.
Kouderillingen verbruiken veel energie en jagen onze lichaamstemperatuur snel omhoog. Het is een tijdelijke oplossing tegen onderkoeling. Maar onze temperatuurvoelers raken snel gewend aan te hoge of te lage temperaturen, en zenden dan geen waarschuwingssignalen meer uit. Vandaar dat onderkoeling snel onze natuurlijke afweermechanismen ondermijnt met de dood als gevolg.
Een overactieve schildklier maakt ons overgevoelig voor warmte. Een schildklier die te weinig hormonen aanmaakt, maakt ons kouwelijk. Een gelijkaardig effect heeft het ijzergehalte van ons bloed: een te laag hemoglobinegehalte maakt ons kouwelijk.
Onze voeten, in mindere mate onze handen, en ook het topje van onze neus, krijgen sneller kou dan bijvoorbeeld onze buik: ons hart pompt minder bloed naar de uiteinden van ons lichaam, die bijgevolg sneller onderhevig zijn aan koude. Onze voeten zijn het slechtst af, omdat zij in vergelijking met onze handen minder spieren bevatten die de kou kunnen verjagen.
Vrouwen hebben meer last van koude dan mannen. Ook dat heeft met de bloedsomloop te maken. Bij vrouwen zit het vet beter verdeeld dan bij mannen: daardoor wordt meer bloed naar de belangrijkste organen gestuwd dan bij mannen. Waardoor er minder bloed over is voor bijvoorbeeld hun voeten die sneller kou krijgen. Ook hormonen spelen mee: bij vrouwen daalt 's nachts de lichaamstemperatuur nadrukkelijker dan bij mannen.
Menselijke 'ijsberen' zweren dat zwemmen in ijswater hun hart stimuleert en hen wapent tegen virussen en ziektekiemen. Cardiologen weten niet met zekerheid wat daarvan aan is. Maar topsporters hebben het fenomeen ontdekt: nogal wat renners gaan na een lange etappe in de Tour een tijdlang liggen in een ijsbad, in de verwachting dat ze daardoor sneller revalideren. Een omstreden theorie. Wel bewezen is het heilzame effect van een ijsblok op een breuk. (br.Het Nieuwsblad)
Als het op dansen en zelfvertrouwen aankomt, schatten mannen boven de
65 jaar hun dansprestaties hoger in. Bij vrouwen geldt dat niet. Na 35
jaar voelen ze zich minder zekerder op de dansvloer. Dat concluderen
Britse psychologen.
Sekseverschil Psycholoog
Peter Lovatt, verbonden aan de Universiteit van Hertfordshire,
vergeleek de dansstijl met het zelfvertrouwen van 14.000 Britten.
Terwijl jonge meisjes blaken van zelfvertrouwen bij het dansen, is dat
bij jongens niet het geval. Jongens hebben minder zelfvertrouwen over
hun manier van dansen. Pas na hun zestiende lijkt de dansgêne af te
nemen. Hun hoogtepunt bereiken ze na hun 65 ste levensjaar. Oudere
heren vinden hun dansstijl dan zelfs stukken beter dan hun jongere
seksegenoten.
Vrouwen Anders is het met de
dames. Bij hen werkt het omgekeerd. Terwijl ze als jongere met volle
vertrouwen dansen, is dat na het 35 ste levensjaar niet langer het
geval. Hou ouder ze worden, hoe minder goed ze hun dansprestaties
vinden.
Onvruchtbaar Of de oudere heer
met zijn dansprestaties de andere sekse wil imponeren, blijft maar de
vraag. Oudere heren zenden onbewuste boodschappen uit naar jonge
vrouwen dat ze maar beter uit de buurt blijven, omdat ze niet
vruchtbaar zijn. Alsof ze hiermee de weg willen vrijmaken voor jongere,
vruchtbare mannen.
Acht op tien Belgen noemen zichzelf "een goede kok"
Het succes van kookprogramma's mag geen wonder heten: Belgen eten én
koken graag. Ruim acht op tien vindt van zichzelf dat ze goed kunnen
koken, bijna 88 procent noemt hun mama een echte keukenprinses. Koken
leren vrouwen van hun moeder, mannen van bekende tv-koks (zoals Jamie
Oliver en Piet Huysentruyt) en hun kookboeken. Dat blijkt uit een
onderzoek van Pyrex bij 1.000 Belgen tussen 25 en 65 jaar.
Basisikennis en geheimen Toch
heeft bijna tien procent niet leren koken van de ouders, ruim vier op
tien deed slechts 'basiskennis' op. De helft van de Walen kreeg
keukengeheimen mee van thuis, tegenover een derde van de Vlamingen.
Vrouwen hechten meer belang aan culinaire geheimen dan mannen.
Tijd Bijna
de helft spendeert minder tijd in de keuken dan hun ouders, een op drie
geeft evenveel tijd aan koken. De rest wil meer tijd besteden aan het
klaarmaken van gerechten. Vrouwen noemen zich wel dubbel zo vaak als
mannen de voornaamste kok in huis (80 versus 40 procent).
Genieten en vrienden Voor
de helft van de Belgen is koken puur genieten, en voor 40 procent hoort
het bij vrienden ontvangen. Jongeren (46,6 procent) koken liever voor
hun vrienden dan ouderen (37 à 39 procent). Eén op drie vindt koken
gemakkelijk en creatief, slechts 3 procent associeert koken met paniek.
Weinig verrassend is koken leuker voor wie goed kan koken.
Nieuwe recepten Walen
genieten meer van koken dan Vlamingen (56,9 procent versus 42,7
procent). De laatste kiezen dan ook vaker voor een sneller en
gemakkelijk gerecht, Walen testen al eens sneller een nieuw recept. Ze
bakken ook meer dan Vlamingen. Een kwart van de Belgen smijt zich graag
op iets moeilijks.
Cat Power, eigenlijk Chan Marshall (volledige naam Charlyn Marie Marshall; 21 januari 1972), is een Amerikaanse singer-songwriter die bekend staat om haar minimalistische (maar vaak pastorale) muziek, voor haar spaarzame gitaar- en pianospel en voor haar etherische vocalen in zuidelijk-Amerikaanse stijl
Chan Marshall begon met muziek maken onder de naam Cat Power nadat ze vroegtijdig haar school had verlaten in Atlanta. Ze vertrok naar New York, waar ze Steve Shelley van Sonic Youth en Tim Foljahn van Two Dollar Guitar ontmoette. Zij moedigden haar aan om een plaat op te nemen en speelden mee op Dear Sir en Myra Lee. Na What Would the Community Think, dat in 1996 uitkwam, stopte Marshall met spelen. Nadat ze een nacht had wakker geleden door een nachtmerrie schreef ze weer nieuwe songs die terecht kwamen op het album Moon Pix. Dit album werd gunstig ontvangen in de pers.
Na een aantal tours werd Marshall het echter zat om haar eigen werk te spelen en begon ze steeds meer covers te spelen, die resulteerden in The Covers Record. Een aantal covers dat niet op dit album terecht kwam speelde ze in één van de John Peel Sessions die werden uitgezonden op BBC Radio 1.
In 2003 nam ze You Are Free op, een album met eigen werk waarop onder andere Eddie Vedder en Dave Grohl meespeelden. In 2004 speelde ze op de video Speaking for Trees. In 2005 tourde Marshall door de hele wereld met uitverkochte solo-optredens. Ook speelde ze in het voorprogramma van Nick Cave in Australië. De liedjes die ze daar speelden kwamen uit op The Greatest (geen verzamelaar). Begin 2006 zegde ze verschillende optredens af wegens 'gezondheidsproblemen', maar in april begon ze weer met touren.
In 2008 bracht Cat Power het album Jukebox uit. Hier staan twee eigen songs op en covers van onder andere Hank Williams, Bob Dylan, Nick Cave en Joni Mitchell.
Ook de massagemarkt evolueert voortdurend. In 2010 kom je volledig tot
ontspanning met een verwenkuur van cacaobonen, honing of zijde.
Honing Omdat
honing een zuiverende en antibacteriële werking heeft, werd het vroeger
gebruikt om brandwonden en zweren te behandelen, meldt
gezondheidsnet.nl. Het is ook heilzaam voor een jonge huid, omdat
honing reinigt, verfrist en kalmeert. Daarnaast geeft het een oppepper
aan een droge huid.
Bij een honingmassage krijg je eerst een
scrub en dan een ontspannende massage met een warme olie op basis van
dit goedje. Ook zou het je nieuwe energie geven, daarom is het ideaal
voor kersverse moeders, want het geeft ook je lichaam haar elasticiteit
terug. Verwacht je achteraf aan een gladde, strakke en zachte huid die
van nature glanst.
Chocolademassage Een
massage op basis van cacaobonen is niet nieuw, maar wel aan een
serieuze opmars bezig. Ook deze stof zou zowel voor lichaam als geest
goed zijn. Vooral theobromine, een stof in cacao, zou hier
verantwoordelijk voor zijn. Dit verhoogt namelijk het niveau van
serotonine, een natuurlijk antidepressivum en endorfine, een
gelukshormoon.
Je wordt ingesmeerd met een mengsel van cacao
en cacaoboter, waar ook antioxidanten in zitten, die stimuleren de
bloedcirculatie. Daarnaast maakt de massage de huid zachter en voedt,
hydrateert, beschermt en herstelt deze. Ook zou het een geweldige
anti-agingbehandeling zijn.
Zijdemassage Bij
een massage met zijde behandelt de masseur je gezicht en lichaam. Eerst
krijgt je gelaat een scrubbing met zijden cocons. Dankzij de stof
sericine verwijdert dit dode huidcellen en hydradeert het je huid,
vertraagt dit het verouderingsproces en versterkt dit het
immuunsysteem.
Vervolgens neemt de masseur je lichaam onder
handen met een zijden stempeltje, waarin ook kruiden zitten. Dit zou de
stevigheid en de elasticiteit bevorderen. Als afsluiting laat de
specialist ter ontspanning een zijden doek over je lichaam glijden. De
behandeling stimuleert ook de genezing van huidaandoeningen als eczeem. (br.hln)
Misschien wordt voor vele het water te duur en onbetaalbaar om ieder dag te douche...?
Douchen is niet voor iedereen een dagelijkse gewoonte, zo blijkt uit
een onderzoek van Palmolive. Al wordt douchen door heel wat dames als
'quality time' bekeken, toch slaat de helft van alle Nederlanders
regelmatig een dagje over.
Een
kleine meerderheid voelt zich de ganse dag ongemakkelijk en vies als
er 's ochtends niet kan gedoucht worden. 1 op 2 doet dat zeven keer per
week. Douchen wordt over het algemeen als een kwaliteitsmoment bekeken.
Vooral bij de dames brengt de waterstraal 's avonds rust en
ontspanning.
23 procent doet
het om wakker te worden, maar meestal wordt de tijd nuttig gebruikt
voor tandenpoetsen, ideeën uit te werken of voor het schoonmaken van de
douche. Ook zingen, naar radio of CD luisteren of converseren met
andere familieleden, zijn vaak gehoord.
Toch
zorgt de douche ook voor ergernis. Zo worden een slappe, een te koude
of juist een te hete straal als onprettig ervaren. Een vieze vloer,
smerige tegels, geen droge handdoeken en haren in het doucheputje
kunnen evenmin op enthousiasme rekenen. Vrouwen lijken zich daar
overigens meer aan te ergeren dan mannen.
Voor de spaarzamen onder ons, is de verleiding groot om ongewenste
kerstcadeautjes door te geven. In tijden van crisis, toont een Britse
rondvraag aan dat een heleboel mensen daar geen graten in zien.
Het
fenoneem om foute geschenken door te geven, is ontstaan in Amerika. In
de jaren '80 bleek Lady Nancy Reagan daar een echte pionier in.
Psychologen aan de universiteit van Hertfordshire ondervroegen meer dan
600 mannen en vrouwen over hun houding tegenover deze rage. Daaruit
blijkt dat het merendeel er voor te vinden is, zeker tijdens een
recessie lijkt het economisch verstandig.
Professoir
Pine, één van de onderzoekers, ziet echter wel nadelen aan het
doorgeven van geschenken. Niet in het minst voor de gever. "Als hij
ontdekt dat zijn orgineel cadeau, waar misschien geduldig werd naar
gezocht, niet alleen opzij gelegd maar ook doorgegeven is, kan dat
problemen geven", stelt de professor. "Niet het geschenk telt, wel de
moeite die er in gestoken is. Emotioneel kan dat voor klappen zorgen,
alsof je met het cadeau ook de schenker weggooit. Doe het met enige
voorzichtigheid. Wees er zeker van dat zowel de schenker als de
ontvanger niets in de gaten krijgen".
Een
eerdere Amerikaanse studie toonde aan dat 78 procent van de shoppers
regelmatig iets doorgeven. Vooral vrouwen schijnen daar geen problemen
mee te hebben. Vaakst doorgegeven zijn items als beeldjes en
verwenartikels als body lotions en badzouten. Minder gerecycleerd zijn
handgemaakte gifts en doe-cadeau's als concert- en theatertickets.
Ben je een voorstander, hou rekening met volgende tips
-Doe het voorzichtig. Uiteindelijk weiger je iemands' geschenk en geef je een ander een tweedehands artikel. -Stel jezelf de vraag hoe jij zou reageren als iemand je een cadeau doorgeeft. -Hou een lijstje bij
met items die je wil doorgeven. Niets is zo beschamend als iemand iets
te geven dat hij of zij zelf voor je kocht. Hou bij wie wat aan jou
gegeven heeft. -Vertel aan niemand dat je
geschenken doorgeeft. Het ondermijnt de waarde van elk cadeau dat je
voortaan zal geven. Zelfs al is het een gloednieuw. -Geef enkel nieuwe, ongebruikte items door.
De theorie rond volle maan en gewelddadig gedrag lijkt niet enkel
weggelegd voor mythes. Een recente studie bewijst dat deze wel enige
grond van waarheid bevat.
Krabben en bijten Cijfers
van een Australisch ziekenhuis tonen aan dat er bij een kwart van de
opnames gewelddadig gedrag plaats vond tijdens volle maan. Sommige
patiënten moesten worden verdoofd om zichzelf en anderen te beschermen.
Anderen vielen de medewerkers van het Mater Hospital, ten noorden van
Sydney, aan door te bijten, spugen en krabben. Hun gedrag werd
vergeleken met dat van een weerwolf, die volgens de mythologie
verschijnt op volle maan.
Drugs Meer dan 60
procent van de patiënten had gedronken of drugs genomen, te vergelijken
met de 'magische zalfjes' van de weerwolfen die hallucinaties en
waanbeelden opwekken.
"Onze bevindingen ondersteunen de
veronderstelling dat personen met gewelddadige en acute
gedragsstoornissen, vaker op de spoedgevallendienst verzeilen tijdens
volle maan", aldus één van de onderzoekers.
Mensen die er jong uitzien voor hun leeftijd, maken meer kans om langer
te leven. Een Deense studie onder tweelingen bewijst deze stelling.
Jonger uitzien Onderzoekers
aan de Deense universiteit bestudeerden 1.826 tweelingen met een
gemiddelde leeftijd van 70 jaar. Degene die jonger werd beoordeeld,
bleek opvallend langer te leven. Hoe groter dat verschil in uiterlijk,
hoe meer kans dat de ouder uitziende tweeling eerst het leven liet.
Levensstijl Genetische
factoren spelen minder een rol, stellen de onderzoekers, het lijkt erop
dat de verschillen eerder veroorzaakt worden door een gezonde
levensstijl. De vorsers stelden vast dat de waargenomen leeftijd van
elke tweeling werd gekoppeld aan fysieke en mentale behendigheid. Ook
het vermogen om cellen te vernieuwen bleek een factor in de
vergrijzing.
Hard leven De bevindingen
zijn zo sterk dat de artsen deze maatstaven kunnen gebruiken als
indicator voor een slechte gezondheid. Ziet er iemand oud uit voor zijn
of haar leeftijd, kan dit op gezondheidsproblemen wijzen. Hebben mensen
een harder leven gehad, valt die weerspiegeling immers in hun gezicht
te lezen.
Drogisterijketen Kruidvat waarschuwt klanten om het houten leerraam
van Play 'n kids niet meer te gebruiken en terug te brengen naar de
winkel. Het artikel voldoet niet aan de kwaliteitsnormen van Kruidvat.
De zijkanten van het houten leerraam kunnen loslaten, waardoor de
houten blokjes verstikkingsgevaar kunnen opleveren bij kinderen. Het
spel is vanaf 16 november 2009 in de handel.
Info Het
leerraam is uitgevoerd in drie versies; koe, giraffe en konijn. Op de
verpakking staat item nummer: 6312ASW en barcode 9580255252481. Klanten
die het leerraam hebben gekocht, worden verzocht het product terug te
brengen naar de winkel. Bij inlevering van het leerraam wordt het
aankoopbedrag vergoed.
Voor nadere inlichtingen kunnen klanten
op werkdagen contact opnemen met de servicelijn van Kruidvat,
telefoonnummer 0800-99244 (Vlaanderen) of 03-2229180 (Wallonië).
Kruidvat biedt haar verontschuldigingen aan voor dit ongemak.
Na de chihuahua's, worden kleine egeltjes straks het mode- accessoire.
In Engeland vormen ze de nieuwste rage voor rijkere fashionista's die
de egel, in plaats van de kleine hond, meezeulen in de handtas.
Dierenorganisaties reageren verontwaardigd.
De
Afrikaanse Pygmee-egels zijn in Engeland zeer populair geworden als
huisdier. Ze passen in de palm van je hand en zien er bijzonder
schattig uit. Volgens fokkers vormen deze zoogdieren het perfecte
accessoire omdat ze minder aandacht vereisen dan honden.
Ware
fashionista's en rijke dames inclusief een heleboel voetbalvrouwen,
houden van de diertjes omdat ze in een grote verscheidenheid van
kleuren te verkrijgen zijn, van albino tot abrikoos, chocolade en zout
en peper. Sommigen deinzen er niet voor terug om bij elke handtas een
andere egel te matchen.
Dierenrechtenorganisaties
reageren verontwaardigd en woedend dat elk diertje, die ongeveer 250
pond kost, zomaar op de markt wordt gegooid als mode-accessoire. "De
Pygmee-egels zijn ongetwijfeld heel schattig", vertelt dierenvechtster
Leanne Plumtree in de Daily Mail, "maar de dieren zijn geen toebehoren.
Dit zijn exotische dieren die niet in een huishouden thuishoren. Dit is
compleet onverantwoord. Het zijn walgelijke en betreurenswaardige
karakters die even vaak van huisdier veranderen als van outfits".
Perfecte cadeau
Heel
wat fokkers zijn het daarmee niet eens. Volgens hen houden de diertjes
van vertroeteling. Ze zitten ook heel stil in de handtas. Voordeel is
dat ze bovendien heel goedkoop zijn in onderhoud. "Het perfecte
geschenk voor kerstmis", zo besluit styliste Diana Mather in de Daily
Mail.
Wie goed zijn brood verdient, heeft meer reden tot tevredenheid dan
anderen, zo schrijft de Sunday Telegraph. Maar er spelen nog andere
factoren mee, zo blijkt. Want het gevoel van welbehagen is groter bij
mensen die per uur betaald worden dan bij degenen die gewoon een
maandelijks bedrag op hun rekening krijgen.
Dat ontdekten onderzoekers van de universiteiten van Standford en
Toronto, op basis van bevolkingsgegevens uit verschillende landen.
Daarbij werd onder meer gekeken naar de tevredenheid (of het gebrek
daaraan) over het ontvangen van loon naar werk, met name naar eventuele
verschillen tussen mensen die een uurloon krijgen en mensen met een
maandsalaris.
En die verschillen zijn er, want voor salaristrekkers bleek er geen
verband te bestaan met geluksgevoel, terwijl dat wel duidelijk aanwezig
was bij mensen met een uurloon, aldus dit onderzoek dat werd
gepubliceerd in het Personality and Social Psychology Bulletin.
Medaille met twee kanten Niet
omdat het krijgen van een uurloon op zichzelf gelukkiger maakt, zegt de
coauteur van de studie, Sanford DeVoe, maar wel omdat dit systeem meer
aandacht richt op het inkomen dan een salaris. Dat is natuurlijk een
medaille met twee kanten, want "als je veel verdient per uur geeft dat
een goed gevoel; maar als je weinig krijgt, ben je heel wat minder
gelukkig. Belangrijk is dat een uurloon een concrete focus legt op de
waarde van de tijd die je werkt. Er is een duidelijker verband tussen
je inspanningen en de beloning dan bij een maandsalaris."
Chinese wetenschappers hebben het erfelijke materiaal van de pandabeer
in kaart gebracht. Het dier blijkt genetisch erg op de hond te lijken.
Hoe dat kan, is niet bekend.
Dat
meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua zondag. De onderzoekers
hopen in het dna-materiaal van de panda onder meer aanwijzingen te
vinden voor hun lage paringsdrift.
Daardoor is het moeilijk om
de dieren te fokken en ze zo voor uitsterven te behoeden. Zelfs
pandaporno wordt gebruikt om de dieren in de juiste stemming te krijgen.
Als u een hond
hebt pas dan de komende feestdagen op met pralines en andere zoetigheden met chocolade. De
lekkernijen liggen dikwijls op een salontafel of dergelijke en worden vaak op een onbewaakt ogenblik door de honden opgepeuzeld.
Vooral
pure chocola is voor honden zeer giftig. Het bevat theobromine en dat
verlamt bij honden de hartspieren. Als je er snel bij bent kun je de
hond nog laten braken en zo snel mogelijk door een dierenarts aan een
infuus laten hangen.
"Heel wat mensen ondervinden problemen met punctionaliteit." "Iemand
die steeds te laat komt, is moeilijk van dat gedrag af te helpen,"
aldus timemanager Diana DeLonzor. De Amerikaanse psychologe deed er
onderzoek naar en kan zeven types onderscheiden.
Maatschappij Onze
sterk geïndustrialiseerde en hoogtechnologisch maatschappij maakt dat
te laat komen zelden wordt geapprecieerd. Studies tonen bijvoorbeeld
aan dat managers zelden een persoon promoveren die steevast te laat
komt. Elke dag tien minuten later dan verwacht verschijnen is jaarlijks
het equivalent van een hele week vakantie.
Moeilijk afleren "De
die-hards onder telaatkomers kunnen dat gedrag maar moeilijk afleren",
stelt DeLonzor. "Het is een complex verschijnsel, waarbij er als het
ware een heel gedragspatroon moet worden aangepast. Vergeet niet dat
chronisch telaat komen voor heel wat miserie kan zorgen: jobverlies,
relatieproblemen, gemiste doktersbezoeken, cinema's,
theateruitstappen,...Om nog te zwijgen over de stress en de reputatie
die zo iemand opgespeld krijgt".
Samen met haar collega"s van
de San Fransisco State University deed ze onderzoek naar de laatkomers.
Zo kon ze zeven types onderscheiden:
1. De goedprater: deze heeft altijd een reden en motief om te laat te komen. Hij zoekt redenen altijd bij anderen of situaties.
2. De regelaar
is degene die lijdt aan het bezigheidssyndroom. Wil altijd maar alles
gedaan krijgen tot de laatste minuut toe. Zo vergeet deze de tijd
volledig.
3. De deadliner heeft nood aan druk en stelt alles uit tot de laatste moment. Ze denken zonder druk niet te kunnen presteren.
4. Hedonisten willen geen opofferingen doen. Het leven moet leuk blijven.
5. De rebel wil niet voldoen aan de normen van de maatschappij. Te laat komen is een manier van controle.
6. Verstrooide professor: afleiding vormt voor deze groep een groot probleem. Snel afgeleid, vergeetachtig en leeft in zijn eigen wereld.
7. De vermijder:
voelt zich angstig en onrustig. Hun slecht zelfbeeld maakt dat bepaalde
routines of noden voor hen nodig zijn. Zo komen ze vaak te laat.