Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




28-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tandartsen durven te veel vragen

Tandartsen durven te veel vragen



Tandartsen durven een hoger bedrag aan de klant aanrekenen dan de officiële tarieven. Het statuut van de tandarts speelt daar een grote rol in. Geconventioneerde tandartsen houden zich vaak aan die tarieven, de niet-geconventioneerden durven al eens supplementen aanrekenen. De ondoorzichtbaarheid van de tandartstarieven helpt dat in de hand.

Tandartsen zijn immers niet verplicht het aangerekende bedrag in te vullen op de getuigschriften. Getuigschriften waar dat bedrag niet opstaat, werden vaker verleend na het aanrekenen van een (hoog) supplement.
 
Slechts een minderheid van de tandartsen in de wachtkamer een affiche met zijn statuut, wat nochtans verplicht is.

Derdebetalersysteem
Opvallend is ook dat heel weinig tandartsen gebruik maken van het derdebetalersysteem. De meeste patiënten, dus ook de zwakkere sociaal-economische groepen, moeten het volledige bedrag voorschieten alvorens (een deel) terug te krijgen van de ziekenfondsen. 
 
Maatregelen gevraagd
Bovenstaande bleek uit een onderzoek van Test Gezondheid, het gezondheidsmagazine van Test-Aankoop, en Bond Moyson West-Vlaanderen.
 
De organisaties willen onder meer dat tandartsen informatie over hun statuut en de courante interventies duidelijk afficheren voor patiënten, dat de officiële tarieven herzien worden en dat tandartsen verplicht worden het aangerekende bedrag op het getuigschrift in te vullen.
 
Tandarts: gedumpt
Uit de Belgische gezondheidsenquête van 2004 blijkt dat slechts 49 procent van de Belgen het jaar voordien een bezoek bracht aan de tandarts en dat een tandartsbezoek een van de eerste zaken is die geschrapt worden bij financiële problemen.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brandweer van Charleroi houdt orgie tijdens diensturen in kazerne

Brandweer van Charleroi houdt orgie tijdens diensturen in kazerne





Vier brandweermannen hebben afgelopen zaterdagavond tijdens hun diensturen een orgie gehouden met een koppel in de kazerne van Charleroi. Op een website voor 'swingers' had het koppel (de man is 41, de vrouw 31) een oproep gelanceerd om hun ultieme fantasie te verwezenlijken: seks in een kazerne. Verschillende brandweerlui van Jumet, bij Charleroi, gingen gretig in op het aanbod.
 
Seks met spuitgasten
Afgelopen zaterdag kwam het koppel naar de kazerne. De echtgenoot zette daarna meer dan dertig foto's online waarop te zien is hoe zijn vrouw met verschillende - op de internetfoto's herkenbare - brandweerlui tekeergaat in de sportzaal van het gebouw en in een brandweerwagen.
 
Niet eenmalig
De korpschef en de burgemeester van Charleroi zijn al op de hoogte van de feiten, die als zeer ernstig bestempeld worden. Verschillende brandweerlui hebben al anoniem te kennen gegeven dat het niet om een alleenstaand geval gaat. Er is een administratief en disciplinair onderzoek ingesteld.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toni Braxton - Un Break My Heart

Toni Braxton - Un Break My Heart

Klik op de foto om haar te beluisteren






Toni Michelle Braxton (Severn (Maryland), 7 oktober 1967) is een Amerikaanse zangeres. Ze heeft zes keer een Grammy Award gewonnen.

Braxton is de oudste van in totaal zes kinderen. Ze zat op school op de Richard Henry Lee Elementary School, Corkran Middle School en de Glen Burnie High School. Haar vader was een geestelijke en zijn kinderen groeiden op in een zeer strikt religieus huishouden. Het eerste optreden van Braxton was het meezingen in een kerkkoor. Ze genoot een opleiding aan de Bowie State University om een lerares te worden maar kwam er toch achter dat ze een carrière in de muziek wilde hebben.

Braxton is op meerdere manieren succesvol geweest in de muziekbusiness. Allereerst zat ze in de soulgroep The Braxtons samen met haar vier zussen. Hierna is ze een succesvolle solocarrière begonnen. Haar meest bekende hit is Unbreak My Heart.

Braxton trouwde op 21 april 2001 met Keri Lewis. Op 2 december 2001 kregen de twee hun eerste kind, genaamd Denim Cole Braxton-Lewis. Hun tweede kind, Ky Braxton-Lewis, werd geboren op 31 maart 2003.

In augustus 2007 meldde de pers dat er borstkanker bij Braxton zou zijn geconstateerd. Later maakte ze zelf bekend dat dit absoluut onwaar is. Wel is er in 2008 een goedaardig gezwel uit haar borst verwijderd .




» Reageer (0)
27-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We hebben meer vitamines nodig door stress en vervuiling

We hebben meer vitamines nodig door stress en vervuiling



De Hoge Gezondheidsraad, het adviesorgaan van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, heeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor volwassenen opgetrokken tot 120 milligram per dag. Tot nog toe gold voor volwassenen 70 mg en voor rokers 120 mg per dag.

De reden voor de beslissing is de vaststelling dat de mens steeds meer blootstaat aan stress en vervuiling. Dat meldt het gezondheidsmagazine 'Bodytalk'.

Stress door werkdruk
Vitamine C is een van de antioxidanten die het best in staat is de 'vrije radicalen' in het lichaam te neutraliseren. Vrije radicalen zijn bijproducten van onze stofwisseling die schade kunnen berokkenen aan weefsels en tot gezondheidsproblemen als kanker kunnen leiden.

Onder meer stress kan de productie van vrije radicalen verhogen. Chronische stress, zoals een permanent hoge werkdruk, belast het immuunsysteem, dat aanhoudend geprikkeld wordt, wat resulteert in een verhoogde productie van vrije radicalen.

Vlaamse lucht verpest
Dat luchtvervuiling het risico op kwalen aan het hart en de luchtwegen doet toenemen, is deels het gevolg van het inademen van fijn stof dat chemische reacties op gang brengt waarbij eveneens meer vrije radicalen gevormd worden.

"De lucht in verstedelijkt Vlaanderen is zo verpest dat er gedacht moet worden aan maatregelen om de gezondheid te beschermen. Gezonde voeding, met voldoende groenten en fruit, vormt het belangrijkste wapen. Voldoende aanvoer van vitamine C kan de overdosis aan vrije radicalen gedeeltelijk neutraliseren", aldus Marleen Finoulst, hoofdredacteur van 'Bodytalk'.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snelweg dicht voor kikkers

Snelweg dicht voor kikkers

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






In het noorden van Griekenland is een grote snelweg ten oosten van Thessaloniki twee uur lang gesloten omdat miljoenen kleine kikkers de weg probeerden over te steken. "Het was een echt tapijt van kikkers", zegt de politie.

Nadat drie auto's geslipt waren, besloten agenten de autostrade af te sluiten. Na enkele uren was de kikkertrek voorbij, en werd de weg opnieuw vrijgegeven.

Het hoofd van de plaatselijke verkeerspolitie denkt dat de kleine kikkertjes uit een meer in de buurt kwamen, en op zoek waren naar voedsel.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veel Zweedse blondines verven haar donker uit angst voor verkrachting

Veel Zweedse blondines verven haar donker uit angst voor verkrachting



Blonde Zweedse meisjes in buitenwijken van steden als Stockholm verven hun haar steeds vaker donker, uit angst om verkracht te worden. Dat stelt onderzoekster Maria Bäckman in haar studie 'Whiteness and gender'.


De reden waarom Scandinavische blondines in grootsteden voor een donkerder kleurtje opteren, heeft niks te maken met modetrends, maar alles met zelfbescherming. Bäckman, verbonden aan het Departement Etnologie van de Universiteit van Stockholm, concludeert dat op basis van haar onderzoek waarvoor ze in Rinkeby, een wijk van de Zweedse hoofdstad, jonge meisjes sprak en volgde.


De reden is dat de blondines vinden dat ze te veel opvallen in een aantal buurten waar mensen van Zweedse origine nog maar zo'n 20 procent van de totale bevolking uitmaken. Een 'te Scandinavisch' uiterlijk zou het risico op aanrandingen vergroten. De meisjes hopen door neutrale kledij en donkerder haar aan de aandacht van potentiële verkrachters te ontsnappen. Vaak gaat het om moslimjongeren die blonde lokken of losse kledij als een provocatie zien.


"Mijn informanten zijn tienermeisjes die in de buitenwijken wonen", licht de onderzoekster haar werkwijze toe. "Zij zien zichzelf als Zweeds, ook anderen zien hen als dusdanig. Maar het zijn Zweden in wat we als een migrantenwijk kunnen omschrijven. Dus worden ze als 'anders' gezien, met andere opvattingen over seksualiteit en intimiteit. Deze meisjes worden in vraag gesteld of vallen buiten de norm door bijvoorbeeld met een man samen te wonen zonder getrouwd te zijn. Dit kan tot vooroordelen leiden dat Zweedse meisjes zich seksueel provocatief gedragen. Ook kledij doet het misverstand ontstaan dat ze 'makkelijk' te krijgen zijn."


Zweden geniet een bijzonder kwalijke reputatie op het vlak van zedendelicten. Het aantal aangegeven verkrachtingen verviervoudigde de voorbije 20 jaar. In 2008 werden er meer dan 4.000 verkrachtingen aangegeven bij personen ouder dan 15 jaar - voornamelijk meisjes en vrouwen. Daarmee is het Scandinavisch land relatief gezien een trieste koploper in Europa.


Amnesty International haalde in het rapport 'Case Closed' al zwaar uit naar het beleid dat Zweden voert inzake verkrachtingen: veel zaken zouden niet aangegeven worden, en vaak komt het niet tot vervolging van de daders.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Britse prof besmet zichzelf met computervirus

Britse prof besmet zichzelf met computervirus



Een Britse wetenschapper heeft zichzelf besmet met een computervirus. Mark Gasson van de universiteit van Reading zette een virus op een RFID-chip, die dan onderhuids werd ingeplant in zijn hand. Het gaat om een verbeterde versie van de identificatiechips die worden gebruikt bij dieren.


Gasson kan de chip gebruiken om veiligheidsdeuren te openen of zijn gsm aan te zetten, maar ook om het computervirus draadloos over te dragen op andere systemen. Andere gelijkaardige chips die een verbinding maken met die systemen, worden op hun beurt besmet.


De man wil met zijn experiment waarschuwen voor de gevolgen van steeds meer geavanceerde technologie in medische toepassingen, zoals pacemakers of gehoorimplantaten. Naarmate de technologie krachtiger wordt, nemen namelijk ook de veiligheidsrisico's toe.


Professor Rafael Capurro van het Duitse Steinbeis-Transfer-Instituut voor Informatie-ethiek vindt de bevindingen alvast interessant. Hij werkte in 2005 mee aan een ethische studie over dergelijke implantaten voor de Europese Commissie, en waarschuwt ook voor het gevaar voor het geval iemand online toegang zou krijgen tot iemands implantaat.


De man gelooft dat de technologie meer en meer zal opduiken, net zoals mensen hun heil zoeken in plastische chirurgie. "Als we een manier vinden om iemands geheugen of IQ te verbeteren, dan is er een reële mogelijkheid dat mensen zullen kiezen voor een dergelijke invasieve ingreep", zegt hij aan de BBC. (br.hln)




» Reageer (0)
26-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 op 10 liegt tegen vriendin uit jaloezie

4 op 10 liegt tegen vriendin uit jaloezie



Vertelt een vriendin dat je beeldig staat met je nieuwste outfit, weet je niet honderd procent zeker of ze de waarheid vertelt. 4 op 10 Britse vrouwen liegen vooral over kleding tegen vriendinnen, met de bedoeling om er zelf mooier uit te komen.


Enige competiedrang is de gemiddelde vrouw niet vreemd, dat blijkt overduidelijk uit de Britse rondvraag. Niet enkel liegen vrouwen hun vriendinnen voor, ook gaan sommigen zo ver dat ze de outfit verknoeien door er 'toevallig' drankjes over te kieperen.


De rondvraag onder 1.629 dames toont aan dat 38 procent liegt om het eigen zelfvertrouwen op te krikken.  1 op 10 dames geeft toe moedwillig een outfit te saboteren. Een drankje morsen of het kledingstuk echt beschadigen, zijn enkele manieren.
1 op 5 stelt ook haar vriendin niet over een kledingmisstap te vertellen. Een rits die nog open staat of een shirt dat na een wcbezoek niet netjes werd weggestoken, worden smalend bekeken.


Gelukkig schatten vrouwen het oordeel van anderen goed in: slechts 36 procent gelooft dat de ander een eerlijke opinie geeft. "De resultaten tonen aan dat kleding bij vrouwen heel wat jaloezie kan opwekken", aldus de onderzoekers. "Een trieste trend dat vriendschappen zware schade kan toebrengen".


"Biologisch gezien, is dit volstrekt normaal vrouwelijk gedrag", stelt psycholoog Philip Hodson."Vrouwen willen overleven en hopen zo de beste partij aan de haak te slaan. Onze eigen kansen willen we niet vergooien. Rationale wezens zijn we niet, we reageren meestal  emotioneel. Soms willen we net dat anderen falen om onze eigen kansen te vergroten. We menen niet altijd wat we zeggen en zijn niet altijd zo vriendelijk als we beweren".




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Manneken Pis gaat weer melk plassen

Manneken Pis gaat weer melk plassen


http://img535.imageshack.us/img535/7682/mannekenpisn.jpg



Manneken Pis gaat op 1 juni de hele dag melk plassen. Het initiatief komt van Dierenartsen Zonder Grenzen naar aanleiding van de Wereldmelkdag.

De Belgische ngo Dierenartsen Zonder Grenzen bestrijdt honger en armoede op een duurzame manier door lokale veeartsennetwerken uit te bouwen en heeft projecten in acht Afrikaanse landen, waaronder Mali.

Terwijl een Belgische koe tot dertig liter melk per dag produceert, levert een Afrikaanse koe slechts twee tot drie liter. Het gebrek aan water en voedsel voor het vee, het tekort aan veterinaire diensten op het platteland, een onderontwikkeld wegennet en een gebrek aan hygiëne in het productie- en verwerkingsproces liggen aan de basis van het productieprobleem.

FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, startte in 2001 met de Wereldmelkdag. Vorig jaar deed Dierenartsen Zonder Grenzen Manneken Pis al eens melk plassen op 1 juni. (br.vandaag.be)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vijfde van de vogelsoorten wereldwijd is bedreigd

Een vijfde van de vogelsoorten wereldwijd is bedreigd



Van de 10.027 vogelsoorten wereldwijd is een vijfde bedreigd. Dat zegt de BirdLife International vandaag in een nieuw rapport. Met het verdwijnen van de Madagaskardodaars is de lijst van uitgestorven vogelsoorten opgelopen tot 132. Toch is er goed nieuws uit Europa want de bedreigde Azoren goudvink neemt opnieuw in aantal toe.


"Bedreigde vogelsoorten die in ons land voorkomen zijn de roodhalsgans (wintergast) en de witkopeend, waarvan toevallig een exemplaar op Blokkersdijk (Antwerpen-Linkeroever) zit. In de categorie 'kwetsbaar' valt de waterrietzanger (doortrekker), de dwerggans (wintergast) en de grote trap (dwaalgast)", aldus Wim Vandenbossche van Natuurpunt.
 

"Op Europees niveau zijn de dunbekwulp, vale pijlstormvogel, kaalkopibis, steppenkievit en Azoren goudvink met uitsterven bedreigd. Die laatste is een zangvogel die enkel op de Portugese Azoren eilanden voorkomt. Door het herstellen van de natuurlijke vegetatie nam de soort recent terug in aantallen toe", voegt hij daar aan toe.
 

"Toch is er ook minder nieuws. Er is geen hoop meer om de Madagaskardodaars terug te vinden, laat staan te redden. Deze kleine futensoort nam zeer snel in aantal af toen exotische roofvissen geïntroduceerd werden in de meren. De vogels raakten ook verstrikt en verdronken in de nylon visnetten die steeds meer gebruikt werden."
 

Het verdwijnen van de Madagaskardodaars is een schoolvoorbeeld van het onvoorziene effect van het ingrijpen van de mens in kwetsbare ecosystemen zoals waterrijke gebieden. "Invasieve exotische soorten bedreigen wereldwijd lokale soorten en groeien uit tot een van de belangrijkste bedreigingen voor biodiversiteit."




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buiten spelen maakt kinderen slimmer

Buiten spelen maakt kinderen slimmer





Vuil worden in de natuur is goed voor kinderen, dit kan hen namelijk slimmer maken. Bepaalde bacteriën in het milieu stimuleren leeprocessen, ontdekten onderzoekers.


Eerdere studies op muizen tonen aan dat de bacterie 'mycobacterium vaccae', die van nature in de grond voorkomt, de groei van neuronen in het brein stimuleert. Dit maakt dat ze meer serotonine produceren en minder stress hebben. "Serotonine speelt een belangrijke rol in leerprocessen. Dit nieuwe onderzoek bij muizen toonde aan dat de dieren die deze bacteriën aten, twee keer zo snel hun weg door een doolhof vonden en dat ze minder stress hadden. Kinderen kunnen dus slimmer worden door veel buiten te spelen. Je ademt en slikt namelijk deze bacterie in wanneer je tijd in de natuur spendeert", aldus de onderzoekers.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nelly Furtado - I'm like a bird

Nelly Furtado - I'm like a bird

Klik op de foto om haar te beluisteren






Nelly Furtado werd in Canada geboren als een van de drie kinderen van Portugese ouders, die oorspronkelijk van de Azoren afkomstig waren. Op 9-jarige leeftijd leerde ze trombone en ukelele spelen en twee jaar later keyboard. Op haar dertiende componeerde ze haar eerste eigen liedjes. Daarop vormde ze een triphopgroep genaamd Nelstar, waarmee ze acht keer speelde op de "Lilith fair", een tournee voor vrouwelijke artiesten eind jaren negentig.

Nelly Furtado trad op in de nachtclub Lee's Palace in Toronto, toen ze Gerald Eaton van de groep The Philosopher Kings ontmoette. Hij was onder de indruk en liet Nelly een platencontract tekenen bij Dreamworks Records in 1999. Het debuutalbum Whoa, Nelly! volgde al snel, in 2000. Dit resulteerde in drie grote singles: "I'm Like A Bird", "Turn Off The Light" en "Shit On The Radio (Remember The Days)". Het album ging wereldwijd 6 miljoen keer over de toonbank en de leadsingle "I'm Like A Bird" won een Grammy voor beste vrouwlijke popzangeres.

Op 20 september 2003 beviel Furtado van een dochter, Nevis. Na de geboorte pakte ze snel de draad weer op met haar werk.




» Reageer (0)
25-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Multiple Sclerose kent veel misvattingen

Multiple Sclerose kent veel misvattingen



Het is nog steeds hard nodig om MS bij het grote publiek onder de aandacht te brengen want er zijn nog veel misvattingen over. Dat blijkt uit de resultaten van een recent onderzoek naar aanleiding van de Wereld Multiple Sclerose Dag op 26 mei.

Uit de resultaten van het onderzoek door geneesmiddelenproducent Biogen Idec,  blijkt dat het merendeel van de ondervraagden ooit wel over MS heeft horen spreken, maar niet precies weet wat de ziekte inhoudt. Vier op de tien ondervraagden zijn er zich niet van bewust dat MS een chronische aandoening van het centraal zenuwstelsel is, 34 procent van de ondervraagden is trouwens van mening dat het om een spierziekte gaat.
 
Rolstoel
Meer dan de helft van de ondervraagden gaat ervan uit dat mensen met MS steeds in een rolstoel belanden. Nochtans zijn heel wat patiënten in staat om een actief leven te leiden ondanks de beperkingen van hun ziekte. In tegenstelling tot wat 25 procent van de ondervraagden denkt, is MS helaas niet te genezen.

Sterven
Opmerkelijk is ook dat zes op de tien Belgen multiple sclerose aanduiden als een ziekte waaraan men kan sterven en die dus levensbedreigend is. Ten slotte valt nog op dat 40 procent van de ondervraagden ervan overtuigd is dat mensen met MS geen actief beroepsleven meer kunnen uitbouwen.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chronische pijn zit niet 'tussen oren' maar in zenuwstelsel

Chronische pijn zit niet 'tussen oren' maar in zenuwstelsel





Chronische pijn in spieren of gewrichten waarvan men wel eens zegt dat hij "tussen de oren" zit, kan te wijten zijn aan een overgevoelig centraal zenuwstelsel. Nederlandse en Belgische onderzoekers hebben een reeks parameters opgesteld om dit soort pijn te herkennen.


Chronische pijnen zoals aanhoudende whiplashpijn of lage rugpijn behoren tot de grootste slokoppen van het budget van de ziekteverzekering. Heel wat geld en tijd worden geïnvesteerd in de vaak vruchteloze zoektocht naar een oorzaak.


Voor dit soort schijnbaar onverklaarbare pijnen bestaat er echter wel degelijk een wetenschappelijke verklaring: ze zijn een gevolg van een overgevoelig centraal zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg). De kern van de problematiek situeert zich bijgevolg niet in de spieren of de gewrichten.


Pijn ten gevolge van een overgevoelig zenuwstelsel komt vaak voor bij mensen met een chronische whiplash, artrose, chronische lage rugpijn, reuma, chronische hoofdpijn en zo meer. Deze mensen, die meestal slecht reageren op gangbare behandelingen, worden voorts gevoelig voor allerhande prikkels zoals druk, geluid, licht, geuren, medicatie, pesticiden, koude en ook stress. Vaak treden er ook klachten simultaan op zoals vermoeidheid, slaapproblemen of concentratiestoornissen.


Mensen die zich hierin herkennen, gaan volgens de onderzoekers best naar een zorgverstrekker gespecialiseerd in het bewegingsapparaat, zoals een manueel therapeut. Het doel van de behandeling is het centrale zenuwstelsel tot rust brengen.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BP trekt zich niks aan van verbod en sproeit gewoon door met kankerverwekkend gif

BP trekt zich niks aan van verbod en sproeit gewoon door met kankerverwekkend gif


http://img39.imageshack.us/img39/5869/olieramp.jpg


Afgelopen week gaf de Amerikaanse milieubeschermingsdienst EPA olieconcern BP een ultimatum om te stoppen met het besproeien van de olievlek in de Golf van Mexico met het uiterst giftige en kankerverwekkende Corexit. Dat ultimatum is zondagavond afgelopen, maar BP trekt zich daar niks van aan en sproeit gewoon door. Jean-Michel Cousteau waarschuwt ondertussen dat de ramp zwaar onderschat wordt en dat de gevolgen merkbaar zullen zijn tot in Europa en zelfs tot aan de noordpool. Hij heeft het over een catastrofe die niet alleen de natuur "tientallen jaren" zal teisteren, maar die ook tienduizenden jobs gaat kosten.

Volgens BP zijn er geen alternatieven voor Corexit, en het vecht de door Obama-administratie opgelegde verbod aan met een 12-pagina's tellend juridisch document. De firma heeft commerciële banden met Nalco, de makers van Corexit. Het verdiende al meer dan 40 miljoen aan het gebruiken van het verdunningsmiddel bij het bestrijden van de olieramp in de Golf.

Corexit is in veel landen verboden, wegens aangetoond dat het kankerverwekkend, mutagenetisch (het verandert de genen van een organisme, of, om het simpel te stellen leidt tot mutaties bij vissen en zeedieren inclusief koralen) en het is bijzonder toxisch. Er zijn op z'n minst 12 andere middelen die veel effectiever en veiliger zijn.

Beurswaarde -25 procent
BP, dat ondertussen al 25 procent van z'n beurswaarde zag verdwijnen sinds de ramp, heeft er alle belang bij dat naar de buitenwereld toe zo weinig mogelijk te zien valt over de ware schade die de ramp aanricht. Corexit is op dat gebied handig. Het lost de olie niet op, maar "breekt" die. Lees: het vermindert de kans van storende plaatjes van een dikke oliepasta die de kusten en de daar levende dieren versmacht. Het maakt de olie geenszins minder vervuilend, het ziet er alleen beter uit.

Catastrofe
De gevolgen van de olieramp in de Golf van Mexico zullen tientallen jaren aanslepen en gaan gevoeld worden tot in Europa en zelfs aan de noordpool. Marine-bioloog Jean-Michel Cousteau spreekt van de grootste milieuramp ooit, en waarschuwt dat er tienduizenden jobs zullen verloren gaan door de gevolgen van de olievlek.

"BP, de overheid en veel media liegen tegen het publiek over de ernst van de situatie", aldus Cousteau. "De gevolgen zijn catastrofisch. De hele onderwater-voedselketen, niet alleen in de Golf van Mexico, maar ook in de Caraïben en tot in Europa, zal jarenlang de gevolgen dragen."

Alaska
Cousteau merkt op dat er elke vier à vijf dagen, nu al een maand lang, een hoeveelheid olie lekt die equivalent is met wat de Exxon Valdez in Alaska verloor. "Zelfs nu, 21 jaar later, zijn de gevolgen daar nog hallucinant", aldus Cousteau. "Aan de oppervlakte lijkt alles in orde, maar als je er een spade in de grond steekt, stoot je meteen op een laag olie en op de stranden van Prince William Sound spoelt nog regelmatig olie aan."

25 miljoen trekvogels
Bij de ramp met de Exxon Valdeze stierven 600.000 vogels, een ontelbaar aantal vissen en duizenden zee-otters en andere zeezoogdieren. Volgens natuurbeschermers zal de tol nog veel hoger komen te liggen in de Golf van Mexico. Eén van de problemen daarbij is dat we nooit echt gaan weten hoe hoog. Want doordat het lek op 70 kilometer van de kust ligt, zinken de meeste getroffen dieren gewoon naar de bodem.

In de getroffen regio passeren tijdens het migratieseizoen dagelijks tot 25 miljoen trekvogels, waaronder 110 soorten neo-tropische zangvogels, bijvoorbeeld. Ook voor de meeste ganzen en eenden op het Noord-Amerikaanse continent is de streek van levensbelang.

110 km kustlijn om zeep
De jongste dagen is de olie ook beginnen aanspoelen. Ondertussen is volgens Bobby Jindal, de gouverneur van Louisiana, al 110 kilometer kustlijn bedoezeld met olie. BP is een charmeoffensief gestart. "Ik kan u verzekeren dat wij hier voor lange tijd zijn. Wij gaan elke druppel olie aan de kust opruimen," zei algemeen directeur Tony Hayward op een persconferentie in Port Fourchon in Louisiana.

De stranden van Port Fourchon zijn al flink vervuild door de olie die vrijkomt uit het gezonken boorplatform Deepwater Horizon. Hayward zei "diep geschokt" te zijn, en erkent dat de milieuramp de reputatie van zijn bedrijf ernstig aantast. "Het is duidelijk dat BP geconfronteerd wordt met een serieus imagoprobleem". Het bedrijf wordt ervan beschuldigd de waarheid te verdraaien over de liters olie die elke dag in zee stromen.

Topkill
BP herhaalde dat het onderzoekt om het olielek te dichten met cement. De operatie zou morgen van start kunnen gaan, een dag later dan eerst aangekondigd. Hayward schat de kans op succes op 60% à 70%.

Maar ondanks de "goede bedoelingen" van BP, komen er elke dag berichten binnen die de vragen doen rijzen over de echte intenties van het bedrijf. Eerst was er chantage van vissers die wilden helpen bij de opkuis - ze moesten een papier tekenen dat ze nooit schadeclaims tegen BP omtrent de ramp zouden indienen. Nu blijkt dat het laboratorium waar alle samples die plaatselijke mandatarissen van de milieudiensten van de overheid nemen om aan te tonen hoe verontreinigd het water is, worden uitgevoerd door een bedrijf dat als grootste klant, u raadt het, BP heeft.

Draaideur
Het is maar één voorbeeld van wat de "draaideur" tussen de Amerikaanse overheid en de petroleumindustrie wordt genoemd. Sylvia Baca, deputy assistant secretary van de Minerals Management Service, het overheidsbureau dat offshore drilling reglementeert en toekijkt op de naleving van die reglementen, en nu dus ook BP op de vingers moet kijken bij de ramp in de Golf, blijkt daarvoor acht jaar voor BP te hebben gewerkt.

Alleen BP mag dieren redden
Nog zo'n mooie: dierenorganisaties en vrijwilligers die willen helpen om door de olie getroffen beestjes te helpen, hebben van de overheid te horen gekregen dat ze dat niet mogen. Want, zegt de overheid, BP moet dat betalen, maar dat impliceert wel dat BP zelf mag kiezen welk "bedrijf" het daar voor inzet.

Hier zitten twee zaken achter. Eén: de schadevergoeding die BP te wachten staat, wordt voor een groot deel berekend op hoeveel dieren zijn gestorven. Het bedrijf heeft er dus alle belang bij dat zaakje in de hand te houden. Twee: de Oil Pollution Act van 1990. Die stelde na de Exxon Valdez-ramp dat de vervuiler verantwoordelijk is voor het opkuisen.

Informatie, BP-style
Alle informatie die vanuit officiële kanalen bekend gemaakt wordt over de ramp, gaat overigens via het Joint Information Center (JFI), een zogezegd door de overheid opgericht initiatief. Van daaruit komen bijvoorbeeld alle officiële persberichten van de ramp. De locatie van dat centrum is in Robert, Louisiana, in een conference center dat eigendom blijkt van BP. 10 van de 65 mensen die werken in het JFI staan ook op de payroll van BP.

Hulp voor vissers
De Amerikaanse regering heeft voor de visserij de staten Alabama, Louisiana en Mississippi tot rampgebied verklaard. Die maatregel maakt het mogelijk federale hulp te bieden aan de vissers en andere partijen die afhankelijk zijn van de visserij




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch examens op 14 juni

Toch examens op 14 juni





De Vlaamse universiteiten gaan niet in op de vraag van studenten om de examens van 14 juni te verplaatsen. Begin mei stuurde Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet de Vlaamse hogescholen en universiteiten een brief met daarin de vraag om rekening te houden met de verkiezingen van 13 juni.
 
"Moeilijk te organiseren"
Volgens de Gentse universiteit is het moeilijk om nu nog een nieuwe examenregeling te organiseren en worden de examenroosters daarom niet aangepast. "De examendata liggen al een tijd vast en een verandering zou juist meer studenten in de problemen brengen."
 
Ook de K.U.Leuven behoudt alle examenschema's. "Voor elke student maken we altijd een zo goed mogelijke scheiding tussen alle examens. Het is niet zo dat door de verkiezingen plots een hele examendag wordt afgelast."
 
Attest
De Vrije Universiteit Brussel laat de examens ook gewoon plaatsvinden. Bij de dienst Studentenbeleid kunnen de studenten wel een attest verkrijgen om iemand anders in hun plaats te laten stemmen.
 
De Universiteit Antwerpen ten slotte hanteert dezelfde aanpak als bij de vorige verkiezingen. Zo zijn er opnieuw geen aanpassingen, maar kunnen de studenten op het online studentenplatform wel verschillende volmachtformulieren downloaden. "De examens worden niet geschorst, ook niet elke student heeft examen op 14 juni", klinkt het daar.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jason Donavan - Sealed With A Kiss

Jason Donavan - Sealed With A Kiss

Om hem te beluisteren druk op de foto







Jason Donovan (Melbourne, 1 juni  1968) is een Australische acteur, zanger en musicalster.

Donovan werd geboren op 1 juni 1968 in Melbourne als zoon van acteur en regisseur Terence Donovan en TV-presentatrice Sue McIntosh.

In 1986 begon hij zijn carrière in de soap ‘Neighbours’ aan de zijde van Kylie Minogue. In 1987 won hij voor zijn rol als Scott Robinson de Logie Award voor ‘Populairste Acteur' en 'Beste Nieuw Talent'.

Donovan verliet ‘Neighbours’ in 1989. Daarna was hij te zien in de film ‘Heroes’, waarvoor hij in 1990 de Logie Award voor 'Populairste Acteur in een Miniserie' kreeg.

In 1991 ging Donovan de musicaltour op. Hij kreeg de hoofdrol in de Andrew Lloyd Webber-musical 'Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat' in 1991. De musical liep in totaal 2,5 jaar en trok een publiek van twee miljoen mensen. Donovan werd de best verdienende artiest in de geschiedenis van London’s West End. Eén van de nummers uit de musical ‘Any dream will do’ werd op single uitgebracht en werd een nr. 1-hit.

Datzelfde jaar werd een 'Greatest Hits' album uitgebracht. Hiermee werd het hoofdstuk Stock, Aitken en Waterman afgesloten.

In 1992 tekende Donovan een contract met Polydor Records. Hij bracht een nieuw album uit 'All Around The World' met de singles ‘Mission of love’ en ‘As time goes by’. Het album verkocht goed, maar het grote succes bleef uit.

Hij keerde terug naar zijn acteercarrière met de films 'Rough Diamonds' in 1994 en ‘The Last Bullet’ in 1995. Tegen 1996 was hij een trouwe klant geworden in de befaamde nachtclubs in Londen. Na een paar keer in het openbaar in elkaar te zijn gezakt, gaf Donovan toe drugs te gebruiken sinds zijn breuk met Minogue.

Na de musicals ‘Camelot’ en ‘Night Must Fall’ in London en ‘The Fantastics’ in Zuid-Afrika, acteerde Donovan in 1998 als Frank 'N Furter in 'The New Rocky Horror Show'. Ondanks het feit dat hij daarvoor kousen en naaldhakken moest dragen, had hij geen twijfels over het accepteren van de rol. De musical werd eerst in Australië opgevoerd en daarna in Londen. Beiden werden een grote hit. Backstage ontmoette hij er zijn huidige vriendin Angela Malloch.

In 1999 verwachtten Donovan en Malloch hun eerste kind. Hun relatie was toen al ten einde. Op 28 maart 2000 werd hun dochter Jemma geboren. Donovan stopte prompt zijn druggebruik. Tegen juni 2000 waren ze opnieuw een koppel. Bijna een jaar na de geboorte van Jemma, op 22 maart 2001, werd hun zoon geboren, Zac.




» Reageer (0)
24-05-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mooier bruin kleurtje door juiste groenten en fruit te eten

Mooier bruin kleurtje door juiste groenten en fruit te eten





Een aantrekkelijk bruin kleurtje krijg je eerder door de juiste groenten en fruit te eten dan door te bakken in de zon. Dat blijkt uit recent onderzoek. 


De onderzoekers vroeg de vrijwilligers foto's te vergelijken van blanke mensen voor en nadat ze een dieet van vijf groenten en fruitsoorten per dag volgden. Zo bestudeerden ze de rol van beta-caroteen in groene en oranje groenten en fruitsoorten op de huid. Mensen hebben namelijk twee pigmenten die de geelheid van huid bepalen: melanine en carotenoïden. Dat eerste wordt geassocieerd met de blootstelling aan UV-licht, dat laatste met bepaalde fruitsoorten en groenten. Uit het onderzoek blijkt dat de vrijwilligers altijd het subtiele effect van het dieet verkozen boven dat van de zon op de huid.


Volgens onderzoeker en psycholoog Ian Stephen zijn het geheim van een perfecte huidtint de natuurlijke chemicaliën genaamd carotenoïden. Dit zijn een groep van ongeveer 600 organische pigmenten die vooral in fruitsoorten als meloen, abrikozen en groenten als pepers, wortels en spinazie voorkomen. Een gezonder dieet kan al zichtbare effecten hebben op je huid in minder dan een maand.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kindersterfte in arme landen daalt sneller dan verwacht

Kindersterfte in arme landen daalt sneller dan verwacht





De mortaliteit van kinderen jonger dan vijf daalt sneller dan verwacht in de armste landen. Dat blijkt uit een studie van het medische tijdschrift The Lancet.
 

De wereldwijde kindersterfte zal volgens The Lancet in 2010 uitkomen op 7,7 miljoen in 2010. In 1990 was dat nog 11,9 miljoen. Naar schatting 3,1 miljoen kinderen zullen sterven voor de leeftijd van vier weken, 2,3 miljoen sterven tussen vier weken en een jaar en nog eens 2,3 miljoen tussen één en vier jaar.
 

Afrika vertegenwoordigt de helft van de kindersterfte en het zuiden van Azië een derde. Minder dan 1 procent van de overlijdens vindt plaats in de westerse landen. In West-Europa heeft Groot-Brittannië af te rekenen met de grootste kindersterfte, met 5,3 overlijdens per duizend levende geboorten.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jacht van mens op grote herbivoren leidde 13.000 jaar geleden tot afkoeling aarde

"Jacht van mens op grote herbivoren leidde 13.000 jaar geleden tot afkoeling aarde"





De mens veroorzaakte mogelijk 13.000 jaar geleden al eens een klimaatverandering, stellen wetenschappers in het vakblad Nature Geoscience. Na de komst van de mens op het Amerikaanse continent stierven grote herbivoren als de mammoet snel uit, en dat kan de oorzaak zijn van de plotse afkoeling van de aarde 12.800 jaar geleden.
 
Methaan
Zowat 13.400 jaar geleden, toen ze nog niets te vrezen hadden van de mens, stootten de ongeveer honderd soorten planteneters op het Amerikaanse continent gigantische hoeveelheden methaan uit. Dat was niet voldoende om te leiden tot een globale klimaatopwarming, hoewel het broeikasgas methaan dertig keer sterker is dan CO2.
 
Volgens de wetenschappers kan echter de intrede van de koude Jonge Dryas-periode 12.700 jaar geleden wél gelinkt zijn een plotse vermindering van de methaanuitstoot. Tijdens die periode, die duizend jaar duurde, daalde de gemiddelde temperatuur met ongeveer 7 graden.
 
Zware gevolgen
De uitroeiing van de grote herbivoren had zware gevolgen voor de methaanuitstoot en de concentratie van methaan in de atmosfeer, en dat kan geleid hebben tot een plotse klimaatverandering. Volgens de wetenschappers kan de teloorgang van de dieren de vastgestelde methaanreductie voor "12,5 tot 100 procent verklaren".
 
Als dat klopt, dan zou het antropoceen, het tijdvak waarin de mens grote invloed uitoefende op het klimaat, niet begonnen zijn met de industriële revolutie in de 19e eeuw, maar wel 13.400 jaar eerder, toen de mens zijn opwachting maakte in Amerika.




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!