Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




21-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koninklijk Paleis zet deuren open voor publiek

Koninklijk Paleis zet deuren open voor publiek



Het Koninklijk Paleis houdt van 26 juli tot 5 september opendeur. De opendeurdagen werden dinsdag voorgesteld in aanwezigheid van het vorstenpaar, Vlaams minister van Wetenschappelijk Onderzoek Ingrid Lieten en federaal minister van Wetenschapsbeleid Sabine Laruelle.

Ter gelegenheid van het internationale jaar van de biodiversiteit werkten de vier federale wetenschappelijke musea (het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België) een boeiende tentoonstelling. Er worden onder andere kunstvoorwerpen, opgezette dieren of planten uit uiteenlopende landen zoals Tibet en Peru tentoongesteld, dit vooral om de "relaties in verschillende culturen tussen mens en natuur te verklaren".
 
Technopolis
Omwille van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie wordt één van de zalen gewijd aan Technopolis. De kinderen kunnen experimenteren met interactieve activiteiten van wetenschappelijke centra uit Nederland, Duitsland, Portugal, Finland of Letland.
 
Michaël Borremans
Het Salon van de Maarschalken presenteert dan weer een collectie van zes schilderijen van de Belgische kunstschilder Michaël Borremans. De werken gaan over de lakei die "de essentiële schakel is in het leven aan het hof".
 
Ten slotte kan het publiek genieten van meer dan tientallen salons (Leopold I, Goya, Lodewijk XVI, ...) waarvan sommige compleet gerenoveerd zijn.
 
Het Koninklijk Paleis opent haar deuren voor het publiek van 26 juli tot 5 september en is elke dag open van 10.30 tot 16.30 uur, behalve op maandag.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgelet: Kerst komt eraan

Opgelet: Kerst komt eraan




30 graden, barbecues, zwembaden, cocktails... we beleven een van de beste en warmste zomers van de laatste jaren, maar dat houdt enkele Britse ketens niet tegen om (ver) in de toekomst te kijken en zich voor te bereiden op... Kerstmis.

Ruim vijf maanden is het nog, maar Selfridges start op 2 augustus met zijn 'feestdagenassortiment'. 145 dagen voor de grote dag, een nieuw record volgens de Daily Mail.

Cadeautjes
Een voorbeeld van uitzinnig materialisme? "Nee", zegt Selfrides, "wij willen gewoon profiteren van het het toeristisch hoogseizoen."

De winkel hoopt dat de toeristen zich nu al laten verleiden om iets meenemen voor het thuisfront.  Of dat ook zal werken, moet de toekomst nog uitwijzen.

Elk jaar vroeger
Eén ding is wel zeker: kerst begint elk jaar vroeger. In ons land hebben winkels de grootste moeite te wachten tot dat andere traditionele cadeautjesfeest: Sinterklaas. Nochtans is niet bewezen dat die vroegere focus ook echt beter verkoopt. De meeste cadeautjes worden nog altijd last minute gekocht.

Het onbedoelde neveneffect zou wel eens kunnen zijn dat mensen genoeg hebben van Kerstmis nog voor 25 december gepasseerd is, en dat ze het feest helemaal laten vallen.





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begraafplaats ontdekt op grond van Belg in Costa Rica

Begraafplaats ontdekt op grond van Belg in Costa Rica


http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/1/8/0/media_xl_3805815.jpg?20100721114706


Op het terrein van een Belgische vrouw in Costa Rica heeft een team archeologen een zeldzame, inheemse begraafplaats ontdekt. De archeologen vonden er overblijfselen die van 1.100 voor Christus zouden dateren. Dat staat te lezen op de lokale nieuwswebsite Ticotimes.net.

Op het terrein, zo'n vierhonderd vierkante meter groot, nabij Tres Ríos werd de site met 32 graven gevonden. Tot nu toe konden de archeologen al de resten van 26 mensen, onder wie volwassenen, maar ook kinderen, blootleggen.

Zoals ooit in Costa Rica gebruikelijk was, werden de beenderen  eerst in stukjes gebroken vooraleer ze begraven werden. Maritza Gutierrez, die de leiding heeft over de opgraving, is nog niet zeker om welk inheems volk het precies gaat.

Daarnaast werden 98 voorwerpen uit keramiek, zoals potten en kommen, gevonden.



http://static0.hln.be/static/FOTO/pe/4/11/3/media_xl_3805818.jpg?20100721114752
 


Volgens de nieuwswebsite was het de Belgische vrouw die vroeg om een studie uit te voeren om zo haar bouwvergunning niet kwijt te spelen. Als bouwmannen aanwijzingen vinden van een archeologische site, moeten de werken stilgelegd worden zodat experten eerst hun onderzoek kunnen doen.
 
Twee maanden geleden begonnen de archeologen hun opgravingen en waarschijnlijk hebben ze nog zo'n twee weken werk voor de boeg.  (br.hln)



http://static2.hln.be/static/FOTO/pe/15/3/10/media_xl_3805810.jpg?20100721114606






» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anastacia - Paid My Dues

Anastacia - Paid My Dues

Klik op de foto om haar te beluisteren






Anastacia Lyn Newkirk (Chicago, 17 september 1968) is een Amerikaanse zangeres. Naar haar eigen mening zingt ze sprock: een mix van soul, pop en rock. Zij is bekend geworden onder de naam Anastacia.

Anastacia komt uit een muzikale familie. Haar vader was zanger in het nachtclubcircuit, haar moeder is actrice. De zangeres werkte - voor haar doorbraak - in muziektheaters en deed mee aan producties op Broadway. Daarnaast volgde zij een studie in Manhattan, New York, de stad waar ze samen met haar moeder heen was verhuisd nadat haar ouders gescheiden waren.

Later kwam Anastacia in contact met Lisa Braudé. Braudé werd Anastacia's manager. Met haar hulp probeerde de zangeres een platendeal in de wacht te slepen. Voor het zover was danste ze onder meer in Salt'n'Pepa's videoclip 'Twist and shout' en deed ze in 1998 mee aan het programma The Cut op MTV. Presentatrice van het goed bekeken programma was wijlen Lisa 'Left Eye' Lopes en die bleek meteen een groot fan van de zangeres te zijn. Met gemak behaalde Anastacia de finale van het programma en dat leverde haar een platencontract op bij Epic Records / Sony Music. Naar verluidt had Michael Jackson, die onder de indruk was van haar optreden in The Cut daar een belangrijk aandeel in.

Op 21 april 2007 trouwde Anastacia met haar bodyguard Wayne Newton. De ceremonie vond plaats in Huatulco, te Mexico. Haar jurk was ontworpen met als thema '1940 - het oude Hollywood'. De zangeres ontwierp de jurk samen met Jenny Packham. Als nummer voor hun openingsdans kozen ze voor For You van Kenny Lattimore.

    * Nadat borstkanker werd vastgesteld, richtte ze (na haar herstel) een fonds op, ten behoeve van jonge vrouwen met borstkanker.

    * Anastacia heeft een bekend imago als brildraagster. Ze was eveneens een pionier in het uitdragen van de brillenmode. Anastacia brak door in de tijd dat de moderne brillenmode zijn opmars deed en de bril promoveerde tot sexy modeobject. Anastacia werd een rolmodel van een groeiend aantal vrouwen die een hippe bril verkozen boven lenzen.

    * Eind augustus 2008 gaf Anastacia toe dat ze gelogen heeft over haar leeftijd. Toen bij haar borstkanker werd geconstateerd, zei ze 31 jaar te zijn; ze was toen 35 jaar. Ze zegt dit gedaan te hebben om jonge vrouwen erop attent te maken dat zij ook borstkanker kunnen krijgen. Als naar haar leeftijd gevraagd werd, zei ze vaak dat ze 'in de 30' was




» Reageer (0)
20-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Is het einde van Nutella nabij?

Is het einde van Nutella nabij?




Krijgt het Europees Parlement zijn zin, staan er binnenkort allicht geen potjes Nutella meer in de winkel. Volgens de Unie moeten op een heleboel producten waaronder Nutella vermeld worden dat ze gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Nutella bevat immers teveel suikers en palmolie.


De Unie gaat de strijd aan met producten die meer dan 10 gram suiker, 4 gram vet en 2 milligram zout  bevatten per 100 gram. Dat betekent het einde voor heel wat lekkers, waaronder ook Nutella, die massa's chocolade, noten, vetten en suikers bevatten. Volgens het Europees Parlement moeten die zoetigheden niet perse verdwijnen, wel moet duidelijker op de verpakking staan wat er precies in het product zit. Zo komt er ook een verbod op het maken van reclame, naar analogie van de tabaksindustrie.


De Italianen reageren inmiddels in alle staten. Nutella is immers een Italiaans product toen banketbakker Ferrero in 1964 de hazelnoten uit de streek Langhe toevoegde aan de chocoladepasta. "We worden in hetzelfde hoekje gezet als de tabaksindustrie," oordeelde een Ferrero-bestuurder tegen nieuwsagentschap AGI. Ferrero is trouwens een van de grootste adverteerders op de Italiaanse televisie. Alle Italiaanse Europarlementariërs zouden klaar staan om de maatregel af te laten zwakken.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Europese nummerplaat wordt robijnrood-wit

Europese nummerplaat wordt robijnrood-wit


In juni 2008 stelde Schouppe deze nieuwe nummerplaat voor, binnenkort is deze dus alweer verouderd.


De traditionele rood-witte nummerplaten zullen langzaam maar zeker verdwijnen. Ze worden vervangen door de nieuwe Europese nummerplaat met de kleurencombinatie robijn-wit. Dat laat staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe weten. De nieuwe nummerplaat zal ook zeven karakters tellen in plaats van de huidige zes.

De discussie in de federale regering over de kleurencombinatie voor de nieuwe Europese nummerplaat sleept al lang aan. Schouppe wilde de traditionele rood-wit-combinatie graag vervangen door zwarte letters op een gele achtergrond. Maar die 'Vlaamse' kleurencombinatie botste op verzet bij enkele Franstalige regeringsleden. Zij hielden vast aan de bestaande rood-wit-combinatie.
 
Schouppe lanceerde nog een compromisvoorstel: zwarte letters op een gele achtergrond met een rood randje errond. Maar ook die 'Belgische' variant kreeg geen steun.
 
Betere herkenning
Uiteindelijk is dus gekozen voor de combinatie van letters in robijn (voor de liefhebbers: RAL 3003) op een witte achtergrond. Dat kleurencontrast moet volgens Schouppe samen met de grotere nummerplaat leiden tot "een betere herkenning met het blote oog en met (digitale) camera's".


http://img80.imageshack.us/img80/4072/ralkleur3003.jpg
 Ral 3003


De nummerplaat zal ook zeven karakters tellen. De klassieke combinatie van drie letters en drie cijfers wordt voorafgegaan door een indexcijfer. Er wordt gestart met het cijfer 1. Dat levert meer dan 12,2 miljoen mogelijke combinaties op. Indexcijfers 1 tot en met 6 zijn voorzien voor de gewone inschrijvingen. Zo zijn er dus zo'n 73 miljoen combinaties mogelijk. De nieuwe Europese nummerplaat zal 20 euro kosten. De bestaande nummerplaten zullen geleidelijk uit het straatbeeld verdwijnen.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer leerlingen met leerachterstand

Meer leerlingen met leerachterstand



Het aantal leerlingen dat in de loop van de schoolloopbaan leerachterstand oploopt, neemt licht toe. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Ann Brusseel (Open Vld) opvroeg bij minister van Onderwijs Pascal Smet. Brusseel noemt de cijfers verontrustend.

De leerachterstand, of schoolse vertraging, wordt gemeten aan de hand van het al dan niet halen van de leerdoelen die vastgelegd zijn in de eindtermen. Het niet halen van de eindtermen betekent niet noodzakelijk dat de leerling zijn of haar schooljaar moet overdoen. Over de zittenblijvers worden aparte cijfers bijgehouden, maar die heeft Brusseel niet ontvangen.
 
Jongens
In het schooljaar 2008-2009 werd bij 15,5% van de kinderen in de lagere school leerachterstand vastgesteld, tegenover 14,5% in 2000-2001. Er zijn iets meer jongens dan meisjes met leerachterstand, zowel in het lager als in het secundair onderwijs. In de middelbare school ligt de schoolse vertraging een pak hoger, met 29,4% in 2008-2009. Dat is ongeveer hetzelfde percentage als in 2000-2001.
 
Allochtonen
Opvallender is de leerachterstand bij niet-Belgen. In het basisonderwijs is er een positieve evolutie. De schoolse vertraging bedraagt in 2008-2009 40,8% ten opzichte van 45,8% in 2000-2001. Die positieve trend zet zich echter niet door in het middelbaar. Daar bedraagt de vertraging bij niet-Belgen in 2008-2009 68,7% tegenover 67,9% in 2000-2001.
 
Volgens Brusseel ligt de schoolse achterstand nog steeds veel te hoog en is er geen kentering merkbaar. "Het is hoog tijd dat hier structureel iets aan gedaan wordt", stelt ze.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Brievenschrijver dreigt Fabiola neer te schieten vanuit ULM

Brievenschrijver dreigt Fabiola neer te schieten vanuit ULM


Vorig jaar haalde de kranige koningin een appel boven.



Koningin Fabiola is, vlak voor de nationale feestdag, weer bedreigd: deze keer moet ze tijdens het 21 julidefilé niet uitkijken voor een kruisboog (zoals vorig jaar), maar dreigt dezelfde man ermee de weduwe dood te schieten vanuit een ULM-vliegtuigje. Hoe absurd het ook klinkt, toch wordt de beveiliging opgevoerd omdat de afdreiger volhardt én zijn dreigement explicieter wordt, schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

Vorig jaar gebeurde er helemaal niets en Fabiola toonde op het einde van het defilé uitdagend een appel. De veiligheidsdiensten waren not amused dat de koningin hun werk zo ridiculiseerde, maar er is geen sprake van dat haar nu zal verboden worden om de bedreiger te provoceren. Ook zal ze geen kogelvrij vest dragen




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jerry Lee Lewis - Whole Lotta Shakin' Going On

Jerry Lee Lewis - Whole Lotta Shakin' Going On

Klik op de foto om hem te beluisteren






Jerry Lee Lewis (Ferriday (Louisiana), 29 september 1935) is een Amerikaanse  rock-'n-rollzanger en pianist. Hij is een van de pioniers van de rock-'n-roll, en kreeg daarom in 1986 een plaatsje in de Rock and Roll Hall of Fame. Vanwege zijn pionierschap voor de rockabilly  kreeg hij ook daar een eervolle vermelding. Lewis' bijnaam is The Killer


Zijn ouders waren Elmo en Mamie Lewis. Hoewel het gezin arm was, werd er toch een oude piano gekocht. Jerry was zo'n natuurtalent dat hij zichzelf leerde piano spelen. In zijn jeugd begon hij samen met zijn twee neven Mickey Gilley en Jimmy Lee Swaggart piano te spelen. Ze werden beïnvloed door hun oudere neef Carl McVoy, door de radio en door de muziek die in een Afro/Amerikaanse gelegenheid verderop in de straat werd gespeeld. Lewis ontwikkelde zijn eigen stijl door rhythm & blues, boogiewoogie, gospel en country  te mengen. Hij werd al snel professioneel pianist.

Zijn stijl is uniek en onnavolgbaar. Toen hij 13 was, trad hij voor de eerste keer op bij een lokale Forddealer. Zijn vader Elmo ging rond met de hoed en haalde maar liefst 13 dollar op, wat in 1948 veel geld voor het arme gezin was, dat intussen van Ferriday naar Black River was verhuisd. Met zijn vijven (pa, ma, Jerry, zus Frankie Jean en zus Linda Gail) woonden ze er in een erbarmelijke "schuur", een huisje dat niet groter was dan één kamer. Jerry Lee had trouwens nog een oudere broer, maar deze was op achtjarige leeftijd voor zijn ogen doodgereden door een dronken bestuurder. Naarmate Jerry Lee ouder werd (14-15 jaar), schuimde hij de Mississippidelta af om er in kroegen en ruige honky-tonky-bars op te treden.

Zijn moeder had echter een ander idee over de toekomst van Jerry Lee en stuurde hem naar een Bijbelschool in Texas. Omdat hij op zijn eerste avond tijdens een eredienst de psalmen in een boogiestijl had begeleid werd hij onmiddellijk van school verwijderd. Daarna begon voor hem een carrière als verkoper van naaimachines. Ook dat draaide op niets uit en omdat de mensen van de muziekstudio's in Nashville niets in hem zagen, vertrok hij als 21-jarige naar Memphis.

Lewis liet de religieuze muziek achter zich en mengde zich in de snel groeiende rock-'n-rollgemeenschap. In 1954 bracht hij zijn eerste plaat uit. Twee jaar later werd hij in de studio van Sun Records in Tennessee ontdekt door platenproducer Jack Clement. De baas van Sun Records, Sam Phillips, was op dat moment op vakantie. Lewis werd gevraagd als sessiemuzikant om artiesten als Billie Lee Riley en Carl Perkins te begeleiden. Tijdens de periode als sessiemuzikant maakte hij ook deel uit van de jamsessie bekend als het Million Dollar Quartet, bestaande uit Elvis Presley, Johnny Cash, Carl Perkins en Lewis zelf.

Hij wilde een plaat maken. Samen met gitarist Roland Janes en drummer Van Eaton werd de eerste single opgenomen, Crazy arms. Deze twee vormden jarenlang samen met Jerry Lee een trio. Een bassist was niet nodig, want Jerry Lee zorgde met zijn linkerhand zelf wel voor de baspartij.

In 1957 brak hij door bij het grote publiek met Whole lotta shakin' goin' on. Andere hits van de Killer als High school confidential, Great balls of fire, Breathless en You win again volgden in snel tempo.

Lewis' pianospel werd alom geroemd, het schijnt dat zelfs Elvis Presley ooit heeft gezegd dat wanneer hij zo piano had kunnen spelen, hij direct zou zijn gestopt met zingen. Lewis' pianospel was niet alleen beroemd vanwege de virtuositeit, maar vooral ook vanwege de dynamiek waarmee het werd gebracht. Hij schopte regelmatig zijn pianokruk aan de kant om vervolgens staand en springend verder te spelen. Zijn wilde speelstijl is te zien in de films High school confidential en Jamboree, en leverde hem ook de bijnaam "rock-'n-roll-wildeman" op. Zijn speelstijl en techniek zijn later door veel rockpianisten gekopieerd, onder anderen door Elton John, een groot bewonderaar van Lewis....





» Reageer (0)
19-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ben jij verslaafd aan Facebook?

Ben jij verslaafd aan Facebook?



Steeds vaker raken jongvolwassenen verslaafd aan Facebook, zo toont een recente studie aan. Het eerste wat deze doen als ze uit bed stappen, is checken wat er op Facebook staat.


De studie, uitgevoerd door Oxygen Media toont aan dat meer volwassenen tussen 18 en 34 jaar, niet meer zonder Facebook kunnen. Bij de 1605 ondervraagde volwassenen kijkt 21 procent zelfs 's nachts naar de sociale netwerksite. 42 procent post er dronken kiekjes op van zichzelf. Anderen plaatsen dan weer kusscènes op de site. Opmerkelijk: een aantal gebruikt het medium om vriend of vriendin te dumpen, al zijn het dan vooral heren die deze tactiek toepassen.


Een aanzienlijk deel gebruikt Facebook om een date te vinden. 65 procent van de mannen gebruikt het met die reden, bij vrouwen is dat 50 procent. 63 procent is het er wel over eens dat Facebook de beste manier is om nieuwe contacten op te bouwen. Ook voor het bespioneren van de (ex)partner, wordt Facebook gretig gebruikt. Vooral vrouwen zijn daar goed in. 


"De studie toont aan dat de manier waarop mensen over privacy denken, stilaan wijzigt", stelt Mark Zuckerberg, stichter van Facebook. "Mensen willen geen complete privacy of geheimdoenerij, het gaat over de controle die ze willen over wat ze delen en wat niet".




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wonderkind van 3 kan lezen en geeft medisch advies

Wonderkind van 3 kan lezen en geeft medisch advies


http://img838.imageshack.us/img838/5015/lezen.jpg



Amper drie is hij en hij geeft zijn vader medisch advies, leest de krant en drukt vanuit de zetel op de knopjes van de afstandsbediening. Dokters omschrijven Ettore uit het Italiaanse Perignano bij Pisa dan ook als een 'wonderkind'.

Volgens zijn ouders leert hij veel door observatie en imitatiegedrag. "We hebben hem wel het alfabet geleerd. Het begon als een grap maar al snel kon hij lezen. We hadden nooit gedacht dat zijn ontwikkeling zo snel zou gaan", vertelt zijn vader Francesco Grillo. "Even later begon hij kranten en tv-gidsen te lezen. We dachten eerst dat hij gewoon zinnen kon uithouden en reproduceren als een papegaai maar we ontdekten dat hij echt kon lezen."

Dokters zijn met verstomming geslagen. "Normaal beginnen kinderen pas later te lezen. Dat proces begint als ze naar school gaan en het verloopt geleidelijk", zegt kinderarts Amerigo Celandroni. Volgens zijn vader geeft de bengel ook medische raad. "Op een dag had ik het met mijn vrouw over een medisch probleem. Hij had ons gesprek gehoord en stelde een medicijn voor. Ik verrichte opzoekingswerk en zijn suggestie bleek de beste die ik kon krijgen."




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koffie wordt fors duurder

Koffie wordt fors duurder


http://img835.imageshack.us/img835/9353/koffie.jpg
Wie een kopje verkiest met een klontje suiker zou zelfs meer kunnen betalen.


De koffie wordt duurder. De prijs van de koffiebonen is de jongste weken met 30 procent gestegen op de wereldmarkt. Oorzaak zijn speculaties van beleggingsfondsen. Dat zal ook de consument voelen in zijn portemonnee. Koffiebranders en -producenten gaan hun prijs verhogen met ongeveer 1 euro per kilo.
 
Het is al van 2006 geleden dat de koffie zo fel in prijs steeg. Nu bedraagt de consumentenprijs ongeveer 2,40 euro per 250 gram.
 
Wie er ook een klontje suiker bijneemt, zou zelfs nog meer kunnen betalen. Want door problemen met de oogst in Brazilië is de suikerprijs deze maand al gestegen met 6 procent, besluit de krant Het Laatste Nieuws.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste mug die resistent is tegen malaria ontwikkeld

Eerste mug die resistent is tegen malaria ontwikkeld



Amerikaanse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd een mug te ontwikkelen die resistent is tegen malaria. Ze introduceerden een speciaal gen in de mug waardoor de parasiet zich niet kan ontwikkelen.


Malaria eist nog jaarlijks een miljoen overlijdens, de meerderheid in Afrika. De parasiet wordt op mensen overgedragen door muggen. Wetenschappers van de universiteit van Arizona brachten een gen in het darmkanaal van de mug in en daardoor kan de parasiet zich niet meer ontwikkelen.

Het gen werd nadien overgedragen op de larven van de mug. Zo willen ze de mug uiteindelijk in het milieu loslaten om zich te vermengen met andere muggen. Op termijn zou de ziekte zich zo niet langer kunnen verspreiden.

Voorlopig heeft het gen wel nog een groot nadeel. De muggen blijken sneller te sterven. Daarvoor zoeken de wetenschappers nu een oplossing. Ook de risico's voor het milieu en de gezondheid worden nog bekeken.




» Reageer (0)
18-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederlandse Nuenen heeft nieuw Vincent van Goghcentrum

Nederlandse Nuenen heeft nieuw Vincent van Goghcentrum



http://img842.imageshack.us/img842/4444/vangogh.jpg

Oude kerk in Nuenen


In de Nederlandse plaats Nuenen gaan vandaag de deuren van Vincentre open, het nieuwe Vincent van Goghcentrum .Het Vincentre geeft bezoekers een beeld van hoe Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 in Nuenen leefde en werkte.  In die periode schilderde hij onder meer zijn eerste meesterwerk "De aardappeleters" en het hervormde kerkje van het dorp, waarvan zijn vader, Theo van Gogh, dominee was. Aandacht voor zijn persoon en werk kwam pas in 1930, terwijl in 1932 een monument ter zijner eer bij de lindeboom werd onthuld

Het museum is gevestigd in het oude raadhuis in het centrum van Nuenen. Naast het centrum kunnen belangstellenden ook twintig typische Van Gogh plekken in Nuenen bezoeken.

De molen De Roosdonck, het voormalig wevershuis Pieter Dekkers en de Opwettense watermolen zijn plekken die Van Gogh in Nuenen schilderde. Op deze plekken zijn informatiezuilen neergezet. Hierdoor kunnen belangstellenden niet alleen het informatiecentrum bezoeken, maar letterlijk en figuurlijk in de voetsporen van de schilder treden.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe een groep honden eten geven ?

Hoe een groep honden eten geven ?

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






De man in het YouTube-filmpje moet zowat de perfecte hondenfluisteraar zijn...

Hij heeft de taak om een groep viervoeters eten voor te schotelen zonder dat de beesten ruzie maken voor de eerste kom die wordt neergezet…

De honden wachten echter gedisciplineerd op het 'eetsignaal' van de man. Kijk en geniet....




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je je kat of hond nooit mag geven

Wat je je kat of hond nooit mag geven


http://img215.imageshack.us/img215/3177/katenhond.jpg



Katten- en/of hondeneigenaren kennen het wel: kat- of hondlief drentelt rond de tafel en uiteindelijk wil je ze wel een extraatje geven. Maar soms doe je daar je viervoeter echt geen plezier mee. Sommige voedingsmiddelen verteren ze niet, andere zijn giftig voor hen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, weten katten en honden niet altijd wat goed voor hen is. 


Avocado en guacemole: door de stof persin, die heel giftig is voor de meeste dieren waaronder honden. Hou je hond ook weg van de avocadoplant, want persin zit ook in de bladeren, de zaden en de takken.

Macadamianoten: zes noten kunnen je hond al ziek maken. Symptomen zijn ondermeer spierspasmen, zwakte, verlamming van de lenden, overgeven, verhoogde temperatuur en versnelde hartslag. Chocolade met noten is nog erger, en kan leiden tot falen van lever en nieren en de dood.

Persimmon, perzikken en pruimen: deze fruitsoorten bevatten pitten en zaden die een ontsteking in de kleine darm kan veroorzaken of constipatie. De pitten bevatten ook cyanide, wat giftig is voor mens én dier.

Zout: net zoals bij de mens veroorzaakt zout extreem veel dorst (en extreem veel plassen) bij de hond. Het kan zelfs leiden tot sodiumionvergiftiging, met als symptomen overgeven, diarre, depressie, rillingen, verhoogde temperatuur en aanvallen. Het kan de dood veroorzaken.

Specifiek voor katten:

Hondenvoer: een beetje hondenvoer kan geen kwaad, maar in sé is hondenvoer niet gemaakt voor katten. Ze bevatten dan wel veel dezelfde ingrediënten, katten hebben meer proteïnen en vitamines nodig. Katten die vaak hondenvoer eten kunnen zwaar ondervoed geraken.

Lever: ook hier geldt: een beetje af en toe kan geen kwaad. Te veel leidt echter tot een vitamine A-vergiftiging, wat kan leiden tot misvormde botten, botgroei aan ellebogen en ruggengraat en osteoporose. Het kan ook leiden tot de dood.

Tonijn: de meeste katten zijn dol op tonijn, maar het bevat maar weinig voedingsstoffen. Te veel kan dus leiden tot ondervoeding en kwikvergiftiging. Bovendien is tonijn een bedreigde vissoort.

Look en bieslook: kunnen je kat zware darmproblemen geven.
Slecht voor kat én hond:

Alcohol heeft hetzelfde effect op jouw kat of hond als op de mens, alleen is er veel minder voor nodig. Hoe kleiner de hond, hoe sterker het effect. Twee theelepels zijn genoeg om coma bij je kat te veroorzaken. Beide kunnen sterven van alcohol.

Uien: vers of gedroogd, uien kunnen je hond vergiftigen, waardoor hij kan overgeven, diarree krijgt, geen eetlust meer heeft, moeilijk ademt of er verdwaasd bijloopt. Bij katten worden de rode bloedcellen afgebroken, wat kan leiden tot bloedarmoede en problemen met de darmen.

Zuivelproducten, inclusief melk, yoghurt, kaas en ijs, zijn niet verteerbaar voor (volwassen) katten en honden. Het kan diarree veroorzaken en voedselallergie, wat zich manifesteert in jeuk.

Chocolade is giftig voor katten en honden. Katten kunnen er van sterven, maar gelukkig zijn de meeste katten niet dol op chocolade. De schuldige is de stof theobromine en dat zich in alle soorten chocolade, ook witte. Katten en honden die toch chocolade eten kunnen overgeven, diarree krijgen of extreem dorstig zijn. Het kan ook hartritmestoornissen, beroertes, trillingen en de dood veroorzaken.

Caffeine, zoals in thee en koffie, is in grote hoeveelheden dodelijk voor zowel katten als honden. Een medicijn bestaat er niet. Symptomen van caffeïnevergiftiging zijn rusteloosheid, gejaagde ademhaling, hartkloppingen, spierspasmen en bloedingen. Caffeïne vind je ook in cacao, chocolade, cola en pepmiddelen.

Druiven en rozijnen worden vaak gebruikt als snoepje maar dat is geen goed idee. Het kan leiden tot nierfalen. Een klein beetje is al genoeg om je kat herhaaldelijk te doen overgeven of te leiden tot hyperactiviteit. Een dag later kan je hond of kat lethargisch en depressief zijn. Gewoon buiten het bereik van honden en katten bewaren!

Snoep, kauwgom, gebak, tandpasta en dieetvoeding zijn vaak gezoet met xylitol. Dit kan de circulatie van insuline verhogen, de bloedsuikerspiegel doen dalen en leiden tot leverfalen. Symptomen zijn: overgeven, lethargisch gedrag en een slechte coördinatie. Binnen een paar dagen kan je kat of hond hieraan overlijden.

Vetrandjes en botten zijn zeer gevaarlijk, of ze nu gekookt of gebakken zijn of niet. Het lijkt natuurlijk, maar een bot kan je hond of kat doen stikken. De splinters kunnen de organen beschadigen en de darmen verstoppen. Ook de alvleesklier lijdt hieronder.

Gesuikerde dranken heeft bij honden en katten net hetzelfde effect als bij mensen: het leidt tot overgewicht, tandproblemen en diabetes.

Rauwe eieren zijn een no-no omdat ze het risico op voedselvergiftiging te groot maken. Rauwe eieren kunnen immers bacteriën als salmonella of E.coli bevatten. Bovendien bevatten ze een enzyme dat de opname van vitamine B verhindert, wat je hond of kat huid- en vachtproblemen kan geven.

Rauw vlees en vis: hiervoor geldt hetzelfde als voor eieren, het kan bacteriën bevatten die voedselvergifiting veroorzaken. Bepaalde vissen kunnen een parasiet bevatten die bij honden een visvergiftiging kan veroorzaken. Als die onbehandeld blijft, kan je viervoeter binnen de twee weken sterven. De eerste symptomen zijn overgeven, koorts en gezwollen klieren. Kook alles goed voor je het aan je hond geeft.

Katten moeten dan weer wegblijven van rauwe vis omdat het de stof thiamine, een essentiële vitamine B voor katten. Tekort aan thiamine kan neurologische problemen en coma veroorzaken.

Gistdeeg: rauw deeg zal rijzen in de maag van je kat of hond. Dit kan erge pijnen veroorzaken. Gist produceert ook nog eens alcohol, wat je viervoeter ook nog eens alcoholvergiftiging kan veroorzaken.

Medicatie: behandel je kat en hond zoals je kinderen: geef ze geen medicijnen voor volwassenen, tenzij je dierenarts je richtlijnen heeft gegeven. Ze kunnen dodelijk zijn. De meeste vergiftigde honden kregen mensenmedicijnen toegediend.

De keukenkast bevat veel zaken die giftig zijn voor je kat of hond, zoals bakpoeder en nootmuskaat. Hou de deuren dicht, als je je kat of hond niet wil vergiftigen.

Wat te doen als je hond of kat iets gegeten heeft dat het niet mocht eten? Dan bel je best zo snel mogelijk de dierenarts of eventueel het antigifcentrum.




» Reageer (0)
17-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook goedkoop wasmiddel wast witter dan wit

Ook goedkoop wasmiddel wast witter dan wit




Wie een A-merk als wasmiddel gebruikt, is alleen maar duurder af dan wie goedkope merken kiest. Het wasresultaat is even goed, zo meldt de Nederlandse Consumentenbond.

De onderzoekers maakten 2100 verse vlekken en draaiden 1145 wasjes. Daarbij werden in totaal 25 wasmiddelen getest, zowel vloeibare als in poedervorm.
 
Derde keer
De goedkope merken van Aldi en Lidl leveren een schone was op en zijn ook nog eens 2,5 keer goedkoper dan de A-merken. In 2000 en 2004 deed de Consumentenbond soortgelijke tests. Ook toen kwam de bond tot dezelfde conclusies.
 
Vraagtekens
Voedingsmiddelenconcern Unilever, producent van A-merken zoals Robijn en Sunil, plaatst vraagtekens bij het onderzoek. Volgens Unilever houdt het onderzoek geen rekening met belangrijke aspecten zoals het vinden van de perfecte balans tussen "vlekverwijdering en de zorg voor kleuren en stoffen en geur". De wasmiddelenfabrikant liet verder weten zelf dagelijks vergelijkingstesten uit te voeren.





» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderden mensen op begrafenis van dolfijn Moko


Honderden mensen op begrafenis van dolfijn Moko



Honderden mensen kwamen dolfijn Moko in Nieuw-Zeeland een laatste groet brengen. De dolfijn was geliefd bij zwemmers en surfers. Zijn kist kreeg zelfs een ererondje door een dorpje aan de kust.


http://static0.hln.be/static/FOTO/pe/7/15/5/media_xl_3801470.jpg?20100716144704


Ongeveer drie jaar lang dook Moko regelmatig op langs het strand van het stadje Gisborne. De dolfijn kwam naast andere zwemmers zwemmen en durfde al eens een strandbal onderscheppen. In 2008 werd hij wereldberoemd toen hij twee gestrande potvissen terug naar open zee begeleidde.


Toch was Moko niet bij iedereen geliefd. Moko kende zijn grenzen niet altijd en durfde surfers soms diep in zee duwen. Ooit liet hij zelfs een vrouw achter aan een boei toen hij er met haar surfplank vandoor ging.



http://static3.hln.be/static/FOTO/pe/8/16/6/media_xl_3801471.jpg?20100716144719



Een week geleden werd het lichaam van Moko op een strand van Matakana Island aangetroffen. Zeker 400 mensen woonden de begrafenis van de rebelse dolfijn bij.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat als je niet kan stoppen met je haar uit te trekken?

Wat als je niet kan stoppen met je haar uit te trekken?




Tienermeisjes kunnen zichzelf op allerlei soorten manieren pijn doen. Ze ontwikkelen een eetstoornis, en hongeren zichzelf uit of dwingen zichzelf tot overgeven. Ze snijden in hun armen en benen, of... ze trekken hun haar uit. Letterlijk. Deze psychische aandoening heet trichotillomanie (ook bekend als TTM) en is even obsessief en verslavend als alle andere compulsief-obsessieve stoornissen.

Wie aan trichotillomanie lijdt, vecht tegen de constante drang om haar uit te trekken. Een gevecht dat niet zelden wordt verloren, met schuldgevoelens, frustratie en nog meer innerlijke woede tot gevolg.

Hoeveel mensen aan de aandoening lijden, is afhankelijk van de definitie ervan. Sommigen schatten het aantal in de bevolking op 1 of 2 procent, anderen op 0,6 procent. Over het algemeen wordt aangenomen dat een trichotillomaan voldoet aan de volgende vijf kenmerken:

-    Het uittrekken van de haren komt steeds terug, waardoor het haarverlies zichtbaar wordt
-    Vlak voor het uittrekken van het haar verhoogt de spanning, net als bij pogingen om het gedrag te weerstaan
-    Er zijn gevoelens van lust, bevrediging en/of opluchting bij het uittrekken van het haar
-    De stoornis wordt niet veroorzaakt door een andere psychische stoornis en is geen gevolg van een fysieke ziekte, zoals een dermatologische aandoening
-    De stoornis veroorzaakt in significante mate lijden, beperkt het sociaal en beroepsmatig functioneren of het functioneren op andere terreinen.

TTM kan zowel mannen als vrouwen treffen, al lijkt het vaker bij vrouwen voor te komen. De aandoening uit zich niet altijd op dezelfde manier, iedereen heeft zijn of haar eigen methode om het haar uit te trekken.

Getuigenis
Laura (28) is een van die vrouwen die zich letterlijk de haren uit het hoofd trekt. Op dit moment nog zo'n tien per dag, een overwinning voor de jonge vrouw die op het hoogtepunt van de 'verslaving' een volledig kaal hoofd had.

"Eindelijk kan ik zeggen dat ik de aandoening controleer, in plaats van dat het mij controleert. De grootste ommezwaai kwam er toen ik besefte dat de drang nooit zal weggaan, maar dat het beheersbaar wordt. Alcoholisten zullen altijd alcoholisten blijven, maar sommigen zullen leren drinken met mate. Dit lijkt daar wel wat op", aldus Laura aan The Daily Mail.

Onschuldig?
TTM lijkt erg op een compulsief-obsessieve stoornis, waarbij de drang om iets te doen groter is dan de weerstand ertegen. Maar niet alle psychiaters zijn het daar mee eens, zij zien trichotillomanie eerder als een 'onschuldige gedragsvorm', zoals nagelbijten.

Uit het verhaal van Laura lijkt de aandoening alvast niet zo onschuldig.

"Ik ben ermee begonnen nadat we gaan zwemmen waren op vakantie. Ik begon losse haren uit te trekken, en dat voelde zo goed, dat ik bleef trekken. Op den duur had ik een kale plek van een centimeter, en dat werden er snel meerdere. Eerst verstopte ik de plekken met een haarband, dan met een hoofddoekje. Het duurde steeds langer voor ik klaar was om het huis te verlaten. Op dat moment was de drang om haar uit te trekken soms zo overweldigend dat het me verstikte."

Extra schuld en schaamte
Haar ouders hadden wel langer door dat er iets mis was. "Mijn moeder twijfelde tussen een traumatische gebeurtenis of iets dat zij gedaan had. Ze zijn me altijd blijven steunen, maar doordat ik zag hoe zeer het ze zich aantrokken, werden het schuldgevoel en de stress voor mij nog groter. Wat alles natuurlijk nog erger maakte."

"Stop er dan mee"
"Pas na een jaar hadden mijn ouders door dat ik professionele hulp nodig had. De eerste dokter aan wie ik het probleem vertelde, zei droogweg: 'wel, stop er dan mee'. Zo simpel is het niet, weet ik nu na 14 jaar. Het was een onbewuste gewoonte geworden. Mijn hand ging naar mijn haar, mijn hersenen registreerden dat niet meer en voor ik het wist lagen hele trossen haar naast mij op de grond."

Niet de enige
Uiteindelijk belandt Laura bij een dokter die wel weet waarover hij het heeft. "Groot was mijn opluchting toen bleek dat er een naam voor bestond en dat ik niet de enige was. Lange tijd heb ik gedacht dat ik alleen was, en voelde ik me ontzettend eenzaam."

Ondertussen ondergaat de jonge vrouw hypnotherapie en een training om gewoontes om te vormen, zodat ze stopt met haar uitrekken. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen vergunning meer nodig voor tuinhuis of zwembad

Geen vergunning meer nodig voor tuinhuis of zwembad


http://img146.imageshack.us/img146/9199/tuinhuizen.jpg


De Vlaamse regering heeft de besluiten goedgekeurd die stedenbouwkundige vergunningen voor bepaalde kleine constructies overbodig maken. In de plaats komt er voor sommige constructies een meldingsplicht, maar een groot deel kleinere werken hoeft voortaan noch vergund noch gemeld te worden. De besluiten gaan in vanaf 1 december 2010.

De meldingsplicht is een nieuwe procedure uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, die een klein jaar geleden van kracht werd. Het uitvoeringsbesluit van vrijdag legt nu vast welke werken voortaan gemeld moeten worden, maar geen vergunning meer nodig hebben.

Een melding volstaat voor een aanpassing of uitbreiding bij een woning van maximaal 40m², zoals een garage of een veranda. De bouwheer moet de werken twintig dagen voor de aanvang ervan melden bij de gemeente via een vast formulier.
 

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters heeft daarnaast de lijst met werken die vrijgesteld zijn van een vergunning, en die ook niet gemeld moeten worden, uitgebreid. De vrijstelling geldt voortaan voor vrijstaande gebouwen met een maximale oppervlakte van 40m2 (bvb. carports, tuinhuisjes...) en niet overdekte constructies van maximaal 80m2 (bvb. terras, zwembad, vijver...).
 
Ook voor bedrijven is er een belangrijke vereenvoudiging door de invoering van de zogenaamde "enige vergunning". Dat houdt in dat voor de uitbreiding of verbouwing van bestaande bedrijven in industriegebied een melding zal volstaan als er voor de uitbreiding al een milieuvergunning verleend is.




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!