Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




15-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wikipedia bestaat tien jaar

Wikipedia bestaat tien jaar


http://img524.imageshack.us/img524/8459/wikipedian.jpg



Het is zaterdag exact tien jaar geleden dat een aantal vrijwilligers aan een voor iedereen bewerkbare encyclopedie op het internet begon. Oprichters Jimmy Wales en Larry Sanger konden niet voorspellen dat Wikipedia een van de drukst bezochte websites ter wereld zou zijn.

De verjaardag wordt wereldwijd gevierd. In Vlaanderen vindt onder meer een drink in Gent plaats.

Op 15 januari 2001 werden de eerste artikels op de website van Wikipedia geplaatst. Een half jaar later volgde een Nederlandse versie. Wikipedia groeide snel uit tot een gratis internetencyclopedie. Surfers kunnen zelf artikels toevoegen of bewerken. Wikipedia zou volgens Nature bijna net zo correct zijn als de Encyclopedia Britannica. Vaak is de informatie zelfs meer up-to-date en uitgebreider.

Wikipedia is inmiddels een van de tien meest bezochte websites ter wereld. Iedere maand bezoeken meer dan 400 miljoen mensen de website. De website wordt beheerd door de Wikimedia Foundation Inc. Oprichter Jimmy Wales roept lezers op om geld te doneren om het voortbestaan van de Amerikaanse non-profit-organisatie en de website te garanderen. (br.gva)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zon komt twee dagen te vroeg op in Groenland

Zon komt twee dagen te vroeg op in Groenland




De zon is in Groenland twee dagen te vroeg opgekomen. De zonsopgang tekent het einde van een anderhalve maand zonder zonlicht tijdens de winter. Wetenschappers vrezen dat dit een signaal is dat het ijs sneller smelt dan verwacht.

In de stad Ilulissat eindigt de donkere winterperiode als de zon even boven de horizon verschijnt. Voor het eerst is de zon er twee dagen te vroeg opgekomen. Wetenschappers staan voor een raadsel, al vermoeden ze dat de ijskappen in de omgeving lager zijn en de zon zo sneller toegang vindt tot de stad.

Als het ijs zakt, dan zakt ook de horizon. Daardoor ontstaat de illusie dat de zon vroeger opkomt. Dat is uiteraard niet het geval. Volgens een rapport zou de temperatuur in Groenland vorig jaar drie graden boven het gemiddelde gestegen zijn.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sea Life laat twee zeehonden vrij in Koksijde

Sea Life laat twee zeehonden vrij in Koksijde





De verzorgers van de zeehondenkliniek in Sea Life Blankenberge zullen op dinsdag twee zeehonden vrijlaten op het strand van Koksijde. Het gaat om een mannetje en een vrouwtje die de voorbije maanden uitgeput waren aangespoeld.
 
Biezertje en Sunny wegen intussen allebei meer dan 35 kilogram en verkeren in goede gezondheid. Voor de kust van Koksijde kunnen ze bij een kolonie soortgenoten aansluiten die daar al een tijd verblijft. Biezertje werd destijds opgevangen met een stuk net vergroeid in zijn nek. De zeehond was in een vissersnet gezwommen.
 
De vrijlating gebeurt na een laatste medische controle.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rel rond beeld van plassende politievrouw in Duitsland

Rel rond beeld van plassende politievrouw in Duitsland





In Duitsland is een rel ontstaan rond een kunstwerk dat een plassende politievouw afbeeldt. Tegenstanders van het werk zijn van oordeel dat de grens ven het toelaatbare is overschreden. Voorstanders zweren dan weer bij de absolute vrijheid van de kunstenaar.


Het werk kreeg de titel 'Petra' en is van de hand van de Duitse beeldhouwer Marcel Walldorf (27). Het beeldt een politievrouw in gevechtskledij uit, gehurkt en met de billen bloot. Op de vloer onder het kunstwerk is een 'plas' uit gelatine gekleefd.


Het beeld staat momenteel in de Academie voor Schone Kunsten in Dresden en werd bekroond door de befaamde Leinemann Stischting voor Schone unsten. Deze onderscheiding levert de kunstenaar een prijs van 1.000 euro op. Volgens de jury geeft het werk op onnavolgbare wijze de dunne scheidingslijn tussen de publieke en private sfeer weer.







Markus Ulbig, Binnenlandminister van de deelstaat Saksen, houdt er evenwel een andere mening op na. Hij vindt het beeld een belediging voor de politiediensten en zegt geschokt te zijn. De politievakbond, van zijn kant, vindt dat de grensen van de artistieke vrijheid overschreden zijn.


Volgens een woordvoerster van het museum zijn er bij de Academie verscheidene protestbrieven tegen het werk aangekomen. "Maar de bezoekers zijn onverdeeld positief", aldus Andrea Weippert. (br.hln foto's afp)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer jonge kinderen allergisch aan hazelnoten


Steeds meer jonge kinderen allergisch aan hazelnoten


http://img43.imageshack.us/img43/8730/hazelnoten.jpg



Uit een onderzoek van professor immunologie Didier Ebo blijkt dat steeds meer jonge kinderen allergisch zijn aan hazelnoten. Volwassenen vertonen eerder milde allergische reacties, bij kinderen worden veel hevigere symptomen opgemerkt. Dat schrijven de Concentrakranten.

Een hazelnootallergie bij volwassenen heeft symptomen als een lichte zwelling van mond of keel. Allergische kinderen krijgen een felle huiduitslag, zwellingen in de keel en mond, ademhalingsproblemen waardoor ze bewusteloos en in shock kunnen geraken, en zelfs overlijden.
 
De allergie duikt opmerkelijk genoeg ook op bij heel wat jonge kinderen en zelfs zuigelingen die nooit hazelnoten aten.
 
Op zoek naar verklaringen voor de allergie stelde Ebo vast dat er jonge baby's zijn die de allergie via hun moeder gekregen hebben, zowel voor de geboorte via de placenta als erna via borstvoeding.

Hazelnootallergie is relatief nieuw, hoewel notenallergie nochtans vaker voorkomt. Meestal is men dan allergisch aan pindanoten.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 etiquetteregels om nooit te vergeten


7 etiquetteregels om nooit te vergeten



Ouderen durven al eens te stellen dat de huidige generaties alle beleefdheidsregels vergeten zijn. Gelijk of niet, deze 7 regeltjes zouden door ieder gevolgd en toegepast moeten worden.

1. Alsjeblief, dank u wel
Jawel, deze basisregel in de etiquette durft men al eens te vergeten. Wie iets ontvangt, zegt 'dank u wel'. Geef of vraag je iets, hoort een 'alsjeblief' op zijn plaats. Gemakkelijker bestaat niet en toch lijkt dit voor sommigen een moeilijk te hanteren regel.

2. Wacht je beurt af
Aan kleintjes wordt geleerd om geduldig in de wachtrij te staan. Op oudere leeftijd lijkt het geduld bij velen plots zoek. Een wachtrij of file is voor sommigen een onbekend gegeven.

3. Erken culturele gebruiken
Het gebruik van fooien is een cultureel gegeven. Terwijl het gebruik bij ons minder wordt toegepast, is het in Amerikaanse landen bijzonder onbeleefd om geen fooien te geven aan bepaalde dienstverleners.

4. Excuseer
Hoe vaak trappen andere mensen niet op je tenen of lopen ze tegen je aan? Hoe moeilijk is het dan om 'neem mij niet kwalijk' of 'excuseer' te mompelen?

5. Zwangere buiken spontaan aanraken
Niet alle vrouwen maken er een probleem over, maar het is niet altijd beleefd om een zwangere vrouw meteen aan de buik aan te raken. Vraag haar beleefd of het mag of niet.

6. Handen thuis
Zowel mannen als vrouwen durven de handjes ongevraagd bij anderen te gebruiken. Knijpen, grijpen, strelen of wrijven is zonder enige aanleiding, zeer onbeschoft. Dat was vroeger zo en is nog altijd het geval.

7. Telefoonregels
Al gebruikt iedereen de telefoon, velen vergeten dat ook je belgedrag bepaalde regels vereisen. Als kind werd ons aangeleerd dat we antwoorden met 'hallo' en ophangen met een 'tot ziens'. Zorg er ook voor dat een voicemailbericht enigszins professioneel of op zijn minst niet beledigend klinkt. Weet ook wanneer je de gsm aan- of uitzet.




» Reageer (0)
14-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neushoorns steeds vaker slachtoffer van georganiseerde misdaad

Neushoorns steeds vaker slachtoffer van georganiseerde misdaad



Vorig jaar werden meer dan driehonderd neushoorns gedood in Zuid-Afrika, waarvan tien ernstig bedreigde zwarte neushoorns. Ook begin dit jaar zijn opnieuw al vijf dieren gestroopt.

De stroperij is in heel Afrika aan een opmars bezig en dreigt de heropleving van de soort in de vorige eeuw teniet te doen. Het hardst getroffen is het wereldberoemde Kruger National Park, de thuis van de grootste populaties witte en zwarte neushoorns. Stropers doodden er vorig jaar 146 van de in totaal 333 gedode neushoorns in Zuid-Afrika.

De Zuid-Afrikaanse overheid probeert het tij te keren met strengere wetten en de arrestatie van 162 stropers in 2010, maar voorlopig zonder resultaat. Volgens het Wereldnatuurfonds (WWF) in Zuid-Afrika zijn de stropers geen geïsoleerde individuen, maar maken ze deel uit van misdaadnetwerken die beschikken over helikopters en nachtkijkers om patrouilles te ontlopen.

"De misdaadsyndicaten in Zuid-Afrika zijn goed georganiseerd en beschikken over geavanceerde technologie", zegt Joseph Okori van WWF Zuid-Afrika. "Dit zijn geen typische stropers."

De stroperij wordt gevoed door een hoge vraag naar de hoorn van de dieren, een gegeerd ingrediënt van de traditionele Aziatische geneeskunde en met name in Vietnam. "Enkel een gecoördineerde internationale tangbeweging, aan beide zijden van de smokkelketen, maakt kans om deze crisis te smoren", zegt Tom Milliken van Traffic, een organisatie die strijdt tegen dierenhandel.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steeds meer senioren zoeken liefde via internet

Steeds meer senioren zoeken liefde via internet





Steeds meer 55-plussers schrijven zich in op datingsites in de hoop op hun oude dag nog een partner te vinden, dat tonen cijfers van een een Amerikaanse website voor senioren aan.

Andere normen
Enkel singles ouder dan 55 mogen zich inschrijven op SeniorPeopleMeet.com, de website zegt dagelijks 1000 nieuwe leden aan te trekken. "De normen voor senioren die elkaar online ontmoeten veranderen", aldus professor Terri Orbuch. "Nieuwe technologieën worden steeds belangrijker, dus dit wprdt steeds meer aanvaard." Het aantal senioren dat op internet surft, steeg van 11,3 miljoen in november 2004 naar 17,5 miljoen in november 2009 volgens cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureu Nielsen.

Andere aanpak
De Amerikaanse 55-jarige Jo Ann Montrose-Eichelberger had nooit gedacht dat ze haar tweede man zou ontmoeten via een datingsite. Ze schreef zich voor de grap in op SeniorPeopleMeet.com in maart 2009. Ze was al 18 jaar gescheiden en een tevreden single, maar een advertentie voor de site maakte haar nieuwsgierig. In het begin voelde ze zich al ongemakkelijk om haar foto online te zetten. "Het was allemaal nieuw voor me, ik had niet eens een profiel op Facebook. De eerste reacties waren verschrikkelijk." Maar toen de 57-jarige Brian Eichelberger leerde kennen, voelde ze dat het goed zat, een jaar nu hun ontmoeting stapten ze in het huwelijksbootje. "Senioren hebben vaker al een lange, duurzame relatie achter de rug, dit maakt ze anders zijn in hun aanpak qua online daten. Ze weten exact waarnaar ze op zoek zijn en hechten meer belang aan tijd met elkaar doorbrengen dan aan materiële zaken", vertelt Jo Ann.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paniek op internet over dertiende sterrenbeeld

Paniek op internet over dertiende sterrenbeeld


Beeld: WikiMedia Commons.


Opschudding in zodiakland na een artikel in de Sunday's Star Tribune! Volgens astronomen zit onze dierenriem er al duizenden jaren naast door de afwijkende aardas. Daarom willen zij een nieuw sterrenbeeld toevoegen aan de twaalf bestaande. Wie tussen 29 november en 17 december geboren wordt, is een Ophiuchus of Slangendrager. Paniek, want dat werpt de hele horoscoop natuurlijk helemaal door elkaar.


Dat komt omdat een sterrenbeeld oorspronkelijk door de Babyloniërs aan een pasgeborene werd toebedeeld op basis van het gesternte waarin de zon op dat moment stond. Maar na duizenden jaren is er daarop een afwijking van ongeveer één maand. Zo zouden Vissen eigenlijk Watermannen zijn.


Maar astrologen hebben het over "oud nieuws" en zeggen dat we ons geen zorgen moeten maken over de verschuiving in onze sterrenbeelden. De westerse astrologen gebruiken over het algemeen een systeem dat gestoeld is op de seizoenen en niet op het wetenschappelijke Babylonische systeem dat op het gesternte gebaseerd is.


Op het internet ontstond toch enige paniek na het "oude nieuws". Was onze horoscoop sowieso dan altijd al fout? Zullen de voorspellers die nu gaan aanpassen met een dertiende teken van de dierenriem? "En wat met mijn tattoo met mijn sterrenbeeld?", vroeg een ongeruste 'believer' zich op Twitter af. Collega's in hetzelfde schuitje wilden hun tattoo meteen laten weghalen.


Voor het geval u een Slangendrager bent, geven we nog mee dat het dertiende teken van de dierenriem geassocieerd wordt met genezing, verlichting, geneeskunde en hogere opleiding, volgens de Seatlle Post-Intelligencer.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hitler en Anne Frank samen op schilderij

Hitler en Anne Frank samen op schilderij





De Indonesische kunstenaar Ronald Manullang heeft op de kunstbeurs van Singapore opzien gebaard met een serie schilderijen van een halfnaakte zwangere nazidictator Adolf Hitler. Op een schilderij is hij samen met een lachende Anne Frank te zien, die met een laptop in haar hand staat afgebeeld.






De onder de titel Laatste Oordeel geëxposeerde schilderijen zijn spottend bedoeld, zegt de kunstenaar vandaag in Duitse media. Zo is bij Hitler, met joodse baby op schoot, een tatoeage te zien zoals bij miljoenen mensen in concentratiekampen een nummer op hun lijf werd getatoeëerd.






Meer dan 120 internationale galerieën exposeren tot en met zondag verschillende kunstwerken. De kunstbeurs in Singapore hoopt een belangrijke plek op de internationale kunstmarkt te verwerven. (br.hln foto's epa)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Binnen 20 jaar is wrak Titanic helemaal opgevreten

"Binnen 20 jaar is wrak Titanic helemaal opgevreten"


http://img26.imageshack.us/img26/5751/titanicopdezeebodem.jpg



De ijzervretende bacterie, Halmonas Titanicae, verorbert het wrak van de Titanic langzaam maar zeker tot er niets anders dan een grote roestvlek van zal overblijven. Wetenschapster Henrietta Mann denkt dat de Titanic nog amper 15 à 20 jaar heeft. "Veel langer zal het niet duren."

De Titanic, destijds het grootste luxe passagiersschip ter wereld, zonk bijna honderd jaar geleden in april 1912 tijdens haar maidentrip, nadat het op een ijsberg was gebotst.

Na onderzoek van de universiteiten van Halifax in Canada en van Sevilla in Spanje blijkt dat de bacterie zich te goed doet aan het ijzer van het wrak, dat 3,8 km diep op de bodem van de oceaan ligt. De Halmonas Titanicae vrat al 50.000 ton weg van het onzinkbaar gewaande cruiseschip, dat na de crash met de ijsberg doormidden brak en toch zonk. Daarbij kwamen 1517 passagiers om het leven.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zingende dokwarker


De zingende dokwarker - Geef mij maar ne rooie Koninck

Klik op de foto om hem te beluisteren







» Reageer (0)
13-01-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ik lijk te zweven



http://img513.imageshack.us/img513/650/zwevenopakkoorden.jpg


ik lijk te zweven
wiegend op klanken en akkoorden
ik zie verschillende kleuren
ruik verschillende geuren
mij voerend naar exotische oorden
ik versnel mijn loopje op de noten
maar als de magie is afgelopen
sta ik met beide op de grond



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe vertel je een kind dat mama of papa terminaal ziek is?

Hoe vertel je een kind dat mama of papa terminaal ziek is?




Politica Marie-Rose Morel mag dan terminaal ziek zijn, we willen alle andere landgenoten die nu ook strijden tegen de dood en hun familieleden die hen bijstaan niet vergeten. Daarom gaan we dieper in op hoe je zorg draagt voor een terminaal zieke, hoe je als patiënt hier zelf mee omgaat en wat de mogelijkheden zijn om de laatste dagen en weken draaglijk te maken. Vandaag concentreren we ons op hoe kinderen voor te bereiden op de nakende dood van een ouder.

Wanneer iemand in het gezin de diagnose van een ernstige ziekte krijgt, betekent dit ook stress voor de rest van de familieleden. Dit kan tot heel wat conflicten leiden, want iedereen heeft een andere visie hoe hier best mee om te gaan. Dit soort meningsverschillen en bijbehorende discussies komen vaak voor. Toch is het belangrijk om alle verschillen opzij te zetten, zodat het zieke familielid gespaard wordt en kan rekenen op steun van de hele familie.

Wanneer vertel je het?
Het goede tijdstip om een kind mee te delen dat zijn ouder waarschijnlijk gaat sterven is van veel factoren afhankelijk. Is het bijvoorbeeld al op de hoogte van de situatie? Kinderen moeten de waarheid horen in verdraagbare dosissen, ook moeten ze de kans krijgen zich aan te passen aan de situatie en toch nog hun dagelijkse leven verder te zetten. Kinderen hebben een ander tijdsbesef. Wanneer je al maanden op voorhand het slechte nieuws gaat aankondigen, is dit vaak moeilijk voor hen en kan dit nog nodeloos lang duren en stress veroorzaken. Kaart dit geleidelijk aan in verschillende stapjes en vertel enkel dingen waar je zeker over bent en die in de nabije toekomst, dit kunnen dagen of weken zijn, zullen gebeuren. Als je zelf niet meer de energie hebt om dit te doen, laat dan je partner of een ander familielid dit doen. Er zijn ook tal van professionals die gezinnen kunnen helpen bij dit soort situaties, moest dit in familiekring niet lukken.

Begin
Een goede manier om dit moeilijke gesprek te beginnen, is je kinderen te vragen wat ze begrijpen over je ziekte. Ze kunnen namelijk al beseffen hoe slecht de situatie is, want ze reageren op wat ze ervaren en zien. Wanneer je gezondheid achteruitgaat, je steeds minder kan en zieker wordt, hebben ze dit vast al opgemerkt. Probeer te ontdekken hoe je kind je toestand inschat, dit kan je doen door hen te vragen ze bezorgd zijn dat je gaat sterven. Kinderen schatten vaak de situatie erger in dan de werkelijkheid, maar ze zijn vaak te bang om te praten over wat hen het meeste schrik aanjaagt.

Reactie
Als je je kind vertelt dat je gaat sterven kan het, afhankelijk van zijn leeftijd, dit nog niet echt vatten en de eerste reactie is er vaak eentje van ongeloof. Ook kunnen ze boos worden, ook op de zieke ouder, maar dat is normaal. Kinderen hangen qua veiligheid en liefde haast volledig van hun ouders af. Ze zijn angstig verlaten te worden door de mensen waar ze het meest afhankelijk van zijn, dit kan zich uiten in woede. Ze praten zelden over dit soort gevoelens. Het is belangrijk om als familie de plannen die ze hebben om een veilige omgeving te scheppen na de dood van mama of papa uit te leggen. Daarnaast leg je de gevolgen van de dood best erg concreet uit. Dit zal bijvoorbeeld betekenen dat ze de persoon die ze liefhebben niet meer zullen zien, dat deze niet meer fysiek in hun leven aanwezig zal zijn. Maar ze hebben nog wel steeds herinneringen aan deze persoon, waardoor ze hen in hen hart en gedachten nog wel zullen kunnen zien.

Jongere kinderen zullen deze uitleg niet volledig begrijpen de eerste keer dat ze het horen, daarom is het belangrijk om dit te blijven herhalen tot ze het wel vatten. Willen ze niet geloven wat je hen zegt, blijf dan steeds hetzelfde herhalen, alsof het voorgaande gesprek nooit heeft plaatsgevonden. Kinderen blijven namelijk steeds dezelfde vragen stellen in de hoop dat het antwoord de volgende keer anders zal zijn. Hoewel dit erg pijnlijk kan zijn voor de ouder, zal het kind uiteindelijk de waarheid kunnen accepteren. Uiteindelijk zullen ze wel tot het besef komen dat het leven voor hen verder gaat. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kunnen oorsuizingen verdwijnen door hoge tonen?

Kunnen oorsuizingen verdwijnen door hoge tonen?


http://img695.imageshack.us/img695/2734/oorsuizingen.jpg


Het lijkt contradictorisch dat hoge tonen, die net een oorzaak zijn van oorsuizingen of tinnitus, de aandoening zouden kunnen doen verdwijnen. Maar dat is wel wat experimenten door Britse wetenschappers suggereren. De reden? De hersenen worden 'reset'.

Wie last heeft van oorsuizingen, hoort constant iets in de oren. Wat, dat verschilt van persoon tot persoon. Sommigen horen een fluittoon, anderen pulserend geluid, geratel of een cadans, sommigen in beide oren, anderen in een oor. Wat het ook is, het irriteert en kan het leven serieus verzieken. Ongeveer tien procent van de mensen heeft wel eens oorsuizingen.

Geen oplossing
Tot nog toe is er geen oplossing gevonden voor deze aandoening, die veroorzaakt wordt door verwonding, ouder worden en te vaak onbeschermd blootgesteld te zijn aan te luide muziek. Dat beschadigt het middenoor, waardoor sommige signalen niet worden opgepikt. De hersenen proberen die mankeren signalen goed te maken door 'spookgeluiden' te creëren.

Al zou daar verandering in kunnen komen als de succesvolle testen bij ratten ook blijken te werken bij mensen.

Zenuw & hoge tonen
In een poging om het aanhoudende geluid in de oren te stoppen, stimuleerden de wetenschappers een zenuw in de nek terwijl de proefdieren hoge tonen te horen kregen. Deze techniek zou de hersenen 'resetten', met andere woorden 'naar de begininstelling terugbrengen'.

Ratten versus mensen
De behandelde ratten vertoonden signalen dat de oorsuizingen waren gestopt. Het grote probleem is natuurlijk dat ratten niet kunnen getuigen over de oorsuizingen. Daarom worden later dit jaar klinische testen met mensen gestart.

"De oorzaak aanpakken"
"In tegenstelling tot vorige behandelingen proberen we de oorsuizingen niet te verbergen of te maskeren. We brengen de hersenen terug van een toestand waarin ze oorsuizingen maken tot een toestand waarin ze dat niet doen. Met andere woorden, we elimineren de oorzaak van de oorsuizingen", aldus onderzoeksleider Michael Kilgard van  the University of Texas in Dallas.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gemerkte wilde pinguïns leven minder lang

Gemerkte wilde pinguïns leven minder lang



Wilde pinguïns die gemerkt zijn met een metalen bandje om hun vleugel, leven gemiddeld korter en brengen minder nageslacht voort dan pinguïns zonder zo'n bandje. Dat blijkt uit een studie waarvan de resultaten verschijnen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.

De onderzoekers hebben tien jaar lang het gedrag en broedsucces bestudeerd van honderd koningspinguïns op Possession Island voor de kust van Antarctica. De helft van de vogels kreeg een bandje om de vleugel, de rest een onderhuidse chip. Pinguïns uit de eerstgenoemde groep kregen 39 procent minder kuikens en hadden een 16 procent lagere overlevingskans dan de andere dieren.

Eerder onderzoek had al uitgewezen dat het bandje om de vleugel de pinguïns hindert bij het zwemmen, waardoor onder meer het jagen op vissen hun meer tijd en energie kost. Wetenschappers gingen er tot dusver van uit dat de vogels binnen een jaar gewend raken aan die handicap, maar dat blijkt in de praktijk tegen te vallen.

Ethische bezwaren
Volgens de onderzoekers tonen de resultaten van hun studie aan dat er ethische bezwaren kleven aan het merken van pinguïns voor wetenschappelijk onderzoek. De bandjes hebben meer invloed op de dieren dan tot dusver werd gedacht en daarmee ook op de uitkomsten van dergelijk onderzoek, schrijven zij.

Biologen gebruiken de omstreden bandjes om gegevens te verzamelen over de ontwikkeling van pinguïnpopulaties. Aan de hand daarvan doen zij voorspellingen over de gevolgen van klimaatverandering voor de natuur in het Zuidpoolgebied. Zij zouden daarmee terughoudender moeten zijn, menen de onderzoekers.

Een voordeel van de bandjes is dat de dieren op afstand kunnen worden gevolgd en maar één keer de stress van het gevangen worden hoeven te ondergaan. Dat geldt ook voor een chip, maar om die af te lezen is dure apparatuur nodig. Hoewel de laatste decennia al veel wetenschappers uit voorzorg van de metalen bandjes zijn afgestapt, wordt de techniek nog altijd vaak gebruikt.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Medische studenten willen zuipmarathon

Medische studenten willen zuipmarathon



Twee medische studenten in Gent willen een zuipmarathon houden: 24 uur aan een stuk alcohol drinken. Deskundigen waarschuwen voor de gevolgen.

De twee 20-jarige studenten lieten zich inspireren door de Amerikaanse tv-serie Blue Mountain State over het campusleven. Het lijkt ons leuk dit ook eens te doen, zeggen ze in Het Laatste Nieuws. Ruim vierduizend medestudenten meldden zich al aan voor de marathon op 14 februari.

Juist zij zouden beter moeten weten, aldus de directrice van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen.  Ze waarschuwt voor alcoholvergiftiging en het gevaar van coma.

Leuk feestje
Volgens de studenten weet iedereen hoeveel hij kan verdragen. Het moet in de eerste plaats een leuk feestje worden. Het is niet de bedoeling dat je je kapotzuipt, benadrukken zij.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rechter beslist: je baas mag je verplichten een beha te dragen

Rechter beslist: je baas mag je verplichten een beha te dragen



Wie dacht dat de tijden voorbij waren dat mannen Westerse vrouwen konden dicteren wat te dragen, heeft het mis. Een Duitse rechtbank heeft namelijk beslist dat bazen het recht hebben hun (vrouwelijke) werknemers te verplichten een beha te dragen op de werkvloer.

In het wit of vleeskleurig natuurlijk, want felle kleurtjes zouden wel eens extra zichtbaar kunnen zijn. Een (bijvoorbeeld) rode beha mag wel als de dame in kwestie een onderlijveke draagt.

Dat is nog niet alles: ook de lengte van de vingernagels kan bepaald worden door de oversten, en het haar moet altijd proper en verzorgd zijn.

Mannen met baarden
Mannen ontsnappen niet aan de regelitis: bazen hebben namelijk ook beslissingsrecht over de lengte van de baard die een werknemer mag hebben. Dat kan een probleem worden voor wie beslist mee te doen met de actie 'zonder regering, geen schering' aka 'Beards for Belgium'.

De grens
Dat je netjes, gewassen en verzorgd verschijnt op het werk lijkt logisch voor de meeste mensen. Dat je baas ook werkelijk iets te zeggen heeft over wat je draagt, is dat al heel wat minder. Dat vonden ook de werknemers van het luchthavenbedrijf, en ze stapten naar de rechtbank.

Maar de rechtbank volgde de redenering van de bedrijven. "Regels opleggen aan je werknemers over hun vingernagels of behakeuze, is geen inbreuk op de privacy, noch een onwelvoeglijke inmenging van de persoonlijke rechten."

Geen inbreuk privacy
De rechtbank van Noordrijn-Westfalen besliste dat in een rechtszaak over de kledij- en verzorgingsregels voor luchthavenpersoneel, maar de uitspraken zijn geldig in zowat alle bedrijven van de staat.

Het enige dat de werknemers uit de brand sleepten was dat bazen géén zeggenschap hebben over de haartint, kleur nagellak of het dragen van pruiken. Hoera!




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australië verwacht toevloed aan zieken

Australië verwacht toevloed aan zieken





Artsen in Australië maken zich op voor een toevloed van patiënten met infecties en ziektes door het hoge water. Vooral muskieten, die zich snel kunnen vermenigvuldigen in stilstaand water, kunnen veel ziektes verspreiden.

Meer dan 100.000 huizen in Brisbane zitten zonder stroom. Het rioolwater van vele gebieden stroomt door de straten. Mensen krijgen het advies niet door het water te lopen. Als ze een wondje oplopen, moeten ze snel een tetanusprik halen om infecties tegen te gaan.

"Deze catastrofe zal onze gezondheidszorg voor maanden beïnvloeden, mogelijk zelfs jaren'', zei voorzitter Gino Pecoraro van de Australian Medical Association  (br.hln  foto afp)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eddie Cochran - c'mon everybody

Eddie Cochran - c'mon everybody

Klik op de foto om hem te  beluisteren





Eddie Cochran (Albert Lea, Minnesota, 3 oktober 1938 - Wiltshire, Engeland, 17 april 1960) was een Amerikaans rockabillyzanger en -gitarist. Veel van zijn nummers gaan over de vreugdes van het leven als tiener. Hij wordt hierdoor wel eens vergeleken met Buddy Holly. Enkele van zijn bekendste nummers zijn "C'mon Everybody", "Summertime Blues" en "Three Steps to Heaven".

In 1955 nam Eddie Cochran zijn eerste platen op als lid van The Cochran Brothers, een duo dat hij samen met Hank Cochran vormde. De twee zijn echter geen familie van elkaar. Hank Cochran zou zich later ontwikkelen tot een bekende schrijver van countryliedjes. Ook ontwikkelde Eddie Cochran rond deze tijd tot een sessiemuzikant en schreef hij een demo met Jerry Capehart, die later zijn manager zou worden.

In 1956 vroeg Boris Petroff of hij wilde optreden in een film genaamd The Girl Can't Help It. Eddie Cochran deed het en trad in de film op met het nummer "Twenty-Flight Rock". Dit optreden betekende zijn doorbraak. Begin 1957 had hij zijn eerste hit in de Verenigde Staten met het nummer "Sittin' in the Balcony", geschreven door John D. Loudermilk. De meeste van zijn nummers schreef hij echter zelf, waaronder "Summertime Blues", zijn grootste hit in de VS. "Summertime Blues" zou van grote invloed zijn op latere muziek, onder andere door het zogenaamde overdubbing, een destijds vrij zeldzame techniek. "C'mon Everybody" uit 1958 was zijn laatste grote hit in de Verenigde Staten, maar het nummer betekende zijn grote doorbraak in het Verenigd Koninkrijk, waar het zijn eerste top-tienhit werd. Enkele andere nummers die hij schreef waren "Somethin' Else", "My Way", "Weekend" en "Nervous Breakdown".

Tijdens de lente van 1960 tourde hij samen met zijn vriend Gene Vincent door Groot-Brittannië, met veel succes. Op 17 april van dat jaar raakten hij, Gene Vincent en zijn vriendin, de liedschrijfster Sharon Sheeley, betrokken in een auto-ongeluk nabij Chippenham toen ze onderweg waren naar het vliegveld van Londen. Vincent en Sheeley overleefden het, maar Eddie Cochran stierf diezelfde dag. Hij was slechts 21 jaar oud. Eddie Cochran was zeer productief, en na zijn overlijden zijn veel platen met nieuw materiaal uitgebracht, die vooral in het Verenigd Koninkrijk goed verkochten. De single "Three Steps to Heaven" werd in dat land ook postuum, een maand na zijn overlijden, een nummer 1-hit.

Eddie Cochran is de reden waarom Paul McCartney (een groot fan van Cochran) een lid is geworden van The Beatles. Toen McCartney Twenty Flight Rock, een nummer van Cochran, speelde tegenover de band van John Lennon, was Lennon zo onder de indruk dat hij besloot dat McCartney een lid van zijn band werd.




» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!