De bezoargeit (Capra aegagrus) is de wilde voorouder van de huisgeit. De bezoargeit komt voornamelijk voor in West-Azië. Hij dankt zijn naam aan bezoar, een steen die zich vormt in de ingewanden van onder andere dit dier, en waaraan vroeger geneesachtige krachten werden toegekend.
Engels : wild goat Duits : Wildziege of Wildziege Frans : Capra aegagrus aegagrus
Gewone bezoargeit (Capra aegagrus aegagrus) auteur : F. Spangenberg CC 3.0
De bezoargeit komt voornamelijk voor in rotsachtige streken, van droog struweel tot bergweiden, op een hoogte van 4200 meter. Hij heeft een voorkeur voor met struiken en enkele loofbomen begroeide rotshellingen. Het verspreidingsgebied strekt zich uit van eilandjes in de oostelijke Middellandse Zee als Kreta en Cyprus, in Klein-Azië tot aan de Kaukasus en Oman en oostwaarts tot Iran, Turkmenistan, Zuidwest-Afghanistan, Pakistan en het aangrenzende gedeelte van India. In een groot gedeelte van het verspreidingsgebied is de soort echter zeldzaam geworden of uitgestorven.
De bezoargeit leeft van allerhande plantaardig materiaal als gras, mos, de bladeren en twijgen van jeneverbessen en andere struiken, en andere vegetatie. Ze grazen voornamelijk in de ochtend en de middag.
Kretenzische wilde geit (Capra aegagrus cretica) auteur : Harry Foundalis
De geiten hebben een roodgrijze tot geelbruine vacht, bokken zijn zilvergrijs. Ook hebben bokken een sik en hebben ze een duidelijke donkere tekening op hun lichaam. Beide geslachten hebben een zwarte schouder- en aalstreep en beiden dragen hoorns. Deze hoorns zijn sabelvormig en achterwaarts gebogen. Over de voorzijde lopen overdwars ribbels. Bij de bok worden de hoorns veel groter en zijdelings samengedrukt. De hoorns kunnen een lengte bereiken van 58 tot 126 centimeter. De bezoargeit wordt 120 tot 160 centimeter lang, 70 tot 100 centimeter hoog en 25 tot 95 kilogram zwaar. De staart wordt 15 tot 20 centimeter lang. Bokken worden groter dan geiten.
Zo'n acht- à negenduizend jaar geleden werd de bezoargeit gedomesticeerd in het Nabije Oosten. Hieruit ontstond de huisgeit. De bezoargeit is hiermee een van de eerste dieren die werd gedomesticeerd. De bezoargeiten op de eilandjes in de Middellandse Zee komen hier waarschijnlijk niet van oorsprong voor, en zijn daar ten tijde van het Neolithicum door de mens losgelaten.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 26 juli 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 26 juli
1803
In Londen wordt de Surrey Iron Railway geopend. De eerste spoorweg ter wereld. De vrachtwagons op dit 14 kilometer lange spoor worden getrokken door paarden.
1835
Overleden : Caspar Reuvens (42), Nederlandse hoogleraar in de archeologie (de eerste ter wereld) en eerste directeur van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
1887
Het eerste Esperantoboek komt uit. De verwachting is dat binnen 100 jaar de hele wereld deze taal spreekt.
1952
Overleden : Eva Peron (33), Argentijns politica.
1956
De Egyptische president Nasser nationaliseert het Suezkanaal, dat tot dan toe onder het beheer van Frankrijk en Engeland viel.
1958
Als negenjarige prins wordt Charles tot Prins van Wales benoemd.
1997
Tijdens een vliegshow in het Belgische Oostende stort een stuntvliegtuig neer. De Jordaanse piloot en acht toeschouwers komen om het leven.
2007
Zwarte dag in de Tour de France Michael Rasmussen koploper en bezitter van de gele trui, moet na een leugen over zijn verblijfplaats de ronde verlaten.
De kampioenschappen op bezirksniveau waren de hoogste voetbalcompetities in de Britse bezettingszone in Duitsland direct na de Tweede Wereldoorlog.
In tegenstelling tot in de Franse- en Amerikaanse zone, waar direct al gespeeld werd in Oberliga's, liet het Britse militaire bewind in Noord- en West Duitsland alleen voetbalcompetities op bezirksniveau toe. Hierdoor werd er in twaalf regionale competities gespeeld (Bezirksmeisterschaft of Bezirksmeisterschaftsliga genoemd). Hieronder werd ook op lagere niveaus gespeeld.
1945/46
De kampioenen van de twaalf bezirken waren:
TSV Braunschweig Werder Bremen SG Düren 99 Eckernförder SV SpVgg Erkenschwick ATSV Flensburg Hamburger SV TuS Haste 01 FC Kilia Kiel VfB Lübeck Rot-Weiß Oberhausen FC Schalke 04
Er werd verder niet om een kampioenschap van de Britse zone gespeeld. Wel wilden een aantal clubs om een Noord-Duits kampioenschap spelen maar dit werd als snel door het militaire bewind verboden en deze competitie moest afgebroken worden
1946/47
In dit seizoen werden de kampioenschappen gebruikt als kwalificatie voor Landeskampioenschappen (met uitzondering van Hamburg als stadskampioenschap en Nordrhein-Westfalen was in drieën gedeeld) en aansluitend voor het Britse zonekampioenschap en kwalificatie voor de nieuwe Oberliga Nord en Oberliga West waarin vanaf het seizoen 1947/48 gespeeld werd. De Landeskampioenen waren:
VfB Lübeck (Schleswig-Holstein) FC St. Pauli (Hamburg) Werder Bremen (Niedersachsen) Borussia Dortmund (Westfalen) Rot-Weiß Oberhausen (Niederrhein) VfR 04 Köln (Mittelrhein)
Clubs die zich ook voor het kampioenschap van de Britse bezettingszone plaatsen waren onder andere Holstein Kiel (nummer twee in Schleswig-Holstein) en Hamburger SV (nummer twee in Hamburg). Kampioen van de Britse bezettingszone werd Hamburger SV.
Een treinbotsing bij het Groningse Winsum eist negen mensenlevens.
2000
Een vliegtuigongeluk in een voorstad van Parijs met een Concorde kost 113 mensenlevens. De ramp leidde uiteindelijk tot de beëindiging van het Concorde-programma in 2003
De bezemstruik (Spartium junceum) is een sterk vertakte plant uit de vlinderbloemenfamilie (Leguminosae). De soort groeit op droge, zonnige hellingen in Zuid-Europa en wordt elders gekweekt om de bloemen. De jonge takken zijn erg buigzaam, berijpt en ze dragen riemvormige bladeren. Soms zijn er echter bijna geen bladeren aanwezig.
Engels : Spanish Broom of Weaver's Broom Duits : Rutenginster of Pfriemenginster Frans : spartier à tiges de jonc meer bekend als genêt d'Espagne
De bezemstruik heeft gele, grote bloemen die een zoete geur hebben. Ze zijn 2-2,5 cm lang. Ze bevinden zich doorgaans aan het einde van de takken waar ze aren vormen. De bloemen bloeien het grootste deel van de zomer.
De vrucht is een peul die aanvankelijk groen en behaard is. Later wordt de peul zwart en kaal. De lengte is 5-8 cm. Elke peul bevat meerdere bruine zaden.
Spartium junceum auteur : Javier martin
In het Middellandse-Zeegebied vindt men Spartium junceum heel vaak langs de kant van de weg. Hij verlangt een doorlatende, tamelijk droge, kalkhoudende grond. Ten noorden van de Alpen houdt de bezemstruik het alleen vol in zeer milde klimaatzones uit, op beschutte, zonnige plaatsen. Beschermen in de winter met dennetakken tegen vorst is aan te raden.
Vermeerdering gebeurt door zaaien.
Deze plant is aantrekkelijk voor bijen (lokt bijen).
De bezemstruik bloeit vaak nog een 2 de maal (nabloei).
Het bezemkruiskruid (Senecio inaequidens) is een meerjarige plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).
De Nederlandse naam bezemkruiskruid is afkomstig van de vorm van de plant, door de sterke vertakking lijkt hij wat op een omgekeerde bezem.
De sooortaanduiding inaequidens betekent ongelijke tanden.
Pas sinds de jaren '70 van de 20e eeuw is de plant aan een opmars bezig.
Zowel in België als Nederland is het een sterk oprukkende neofyt (nieuwe plant).
Engels : Narrow-leaved Ragwort
Duits : Schmalblättrige Greiskraut
Frans : séneçon du Cap
De plant komt van nature voor in Zuid-Afrika.
Daar komt de soort voor in de bergen in het oosten op rotsige hellingen en op met kiezel bedekte beekbodems.
Met woltransporten is de plant rond 1900 naar Europa gekomen.
De oudste vermeldingen uit Duitsland dateren uit 1890.
De soort is nu algemeen aanwezig op ruderale terreinen zoals bouwgronden, langs spoorwegen, in wegbermen, langs slootkanten met een voorkeur voor wat vochtige grond.
De plant heeft volle zon nodig en mijdt zinkhoudende bodems.
De grond mag zandgrond zijn, maar dan niet voedselarm.
De verspreiding van de afgelopen decennia schijnt te hebben plaatsgevonden vanuit het Middellandse Zeegebied.
Via spoorwegen zouden de zaden verder noordwaarts zijn vervoerd.
Andere bronnen melden weer een invoer vanuit Zuid-Afrika via België, waaruit ze via spoorwegen noordwaarts verspreid werd.
Senecio inaequidens
gebruiker : TeunSpaans
Zoals vrijwel alle soorten uit het geslacht Senecio bevat de plant pyrrolizidine alkaloïden.
Consumptie door mens en dier dient vermeden te worden.
De consumptie kan leverbeschadiging tot gevolg hebben.
Bestuiving vindt plaats door insecten.
Door de sterke verspreiding van de laatste jaren wordt ze in een aantal natuurgebieden als een bedreiging gezien van zeldzame oorspronkelijke soorten.
Zo wordt de soort in de Vlaamse duinen op een aantal plaatsen actief bestreden.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 23 juli 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 23 juli
1881
De 5-jarige Johannes Huibers, later bisschop van Haarlem, legt de eerste steen van het Centraal Station te Amsterdam.
1881
De Internationale Gymnastiekfederatie wordt opgericht in Luik.
1885
Overleden : Ulysses S. Grant (63), achttiende president van de Verenigde Staten.
1886
De eerste auto's van Gottlieb Daimler komen op de markt.
1903
Henry Ford verkoopt zijn eerste auto, een tweecilinder Model A die is gemaakt in Detroit.
1926
De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) wordt opgericht.
1982
Op de set van de film The Twilight Zone slaat een geprepareerde helikopter te pletter, waardoor acteur Vic Morrow en twee jeugdige acteurs de dood vinden.
1986
De Britse Prins Andrew trouwt Sarah Ferguson in Westminster Abbey, Londen.
1987
De drie nog levende leden van de Beatles dagen platenmaatschappij EMI-Capitol voor de rechter wegens fraude met cd-royalty's.
1995
Overleden : Kees Verwey (95), Nederlands impressionistisch schilder.
De bezemdophei (Erica scoparia) is een plant uit de heifamilie (Ericaceae) die vooral in Zuid-Europa voorkomt. In Nederland is de bezemdophei bekend van het waddeneiland Terschelling. De soort is hier in de Tweede Wereldoorlog terechtgekomen met het transport van landmijnen uit Zuid-Europa. In 1996 waren nog zeven struiken aanwezig in de duinen nabij Oosterend (Terschelling), in 2005 waren het er nog vijf.
In België komt de soort niet voor.
Engels : Broom Heath of Besom Heath Duits : Besenheide Frans : bruyère à balais of ook brande
Door Euclides is al het hieronder volgende getaltheoretische bewijs dat wortel 2 irrationaal is gegeven in Boek X van De Elementen. In algemenere vorm was een dergelijk bewijs al eerder bekend, evenals meetkundige bewijzen. De stelling met dit bewijs staat op de eerste plaats in de in 1999 gepubliceerde lijst van de 100 belangrijkste wiskundige stellingen.
De stelling dat een irrationaal getal is, betekende de ontdekking van getallen die niet rationaal waren, dus niet de verhouding van natuurlijke getallen waren. Daarmee werd het wereldbeeld van de Pythagoreërs die de natuurlijke getallen als de maat van alle dingen beschouwden, overhoop gegooid.
Het door Euclides gegeven bewijs is een voorbeeld van een zogenaamd 'bewijs uit het ongerijmde': Neem aan dat de wortel uit 2 een rationaal getal is, dus te schrijven als het quotiënt van twee gehele getallen. Vervolgens leidt een logische redenering tot een tegenspraak. Bijgevolg is de veronderstelling verkeerd en is bewezen dat de wortel uit 2 geen rationaal getal is.
Veronderstel dat een rationaal getal is en dus te schrijven als het quotiënt van twee gehele getallen.
Van die twee gehele getallen zoeken we alle gemeenschappelijke delers, en vervolgens delen we zowel teller als noemer door die delers. Het resultaat is dat de wortel uit 2 geschreven kan worden als a/b, waarbij a en b gehele getallen zijn zonder gemeenschappelijke delers. De grootste gemene deler van a en b is bijgevolg 1; anders geformuleerd: er is geen gemeenschappelijke deler groter dan 1.
Uit volgt
Kwadrateren links en rechts van het gelijkteken levert:
Daaruit volgt dat een even getal is.
Omdat het kwadraat van een oneven geheel getal altijd oneven is, kan a niet oneven zijn en dus is a zelf even. Zeg a = 2 p, met p een geheel getal. Daaruit volgt weer:
, dus . We zien dat b2 even is, en op dezelfde manier als hierboven bij a, trekken we de conclusie dat b ook even is.
Zowel a als b zijn dus even en bijgevolg deelbaar door 2; hieruit volgt: de grootste gemeenschappelijke deler van a en b is groter dan 1 (minstens 2)! Dit is echter in tegenspraak met onze keuze van a en b, die geen gemeenschappelijke deler hebben.
Onze veronderstelling was bijgevolg verkeerd en daarmee is bewezen dat de wortel uit 2 een irrationaal getal is.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 21 juli 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 21 juli
1774
Het Verdrag van Küçük Kaynarca maakt een einde aan de vijfde Russisch-Turkse Oorlog.
1831
Eedaflegging van Leopold I, de eerste koning der Belgen.
1865
Wild Bill Hickok schiet op het marktplein in Springfield, Missouri Dave Tutt neer in wat wordt gezien als het eerste westernduel.
1873
In Adair Iowa beroven Jesse James en de James-Younger gang een trein. Dit is de eerste succesvolle treinberoving in het westen van de Verenigde Staten. In totaal US$3,000 werd gestolen van de Rock Island Express.
1904
Voltooiing van de Trans-Siberische spoorlijn.
1919
Anthony Fokker sticht in Amsterdam zijn eigen vliegtuigfabriek.
1927
Alfredo Binda wordt op de Nürburgring de eerste officiële wereldkampioen wielrennen.
1960
Sirima Bandaranaike van Sri Lanka (toen Ceylon) wordt de eerste vrouwelijke premier ter wereld.
1968
Wielrenner Jan Janssen wint, als eerste Nederlander ooit, de Ronde van Frankrijk.
1969
De Amerikaan Neil Armstrong zet als eerste mens ooit voet op de Maan.
1983
Op het Vostokstation op de Zuidpool wordt een buitentemperatuur gemeten van - 89,2 graden Celsius, de laagste buitentemperatuur ooit op aarde vastgesteld.
1992
Vanaf dan wordt op die dag jaarlijks de Prijs voor de Democratie uitgereikt in Gent, België.
1998
Overleden : Alan Shepard (74), eerste Amerikaanse astronaut in de ruimte.
2004
Overleden : Jerrald "Jerry" Goldsmith (85), Amerikaans componist van filmmuziek.
Bevertjes (Briza media) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae) die op de Nederlandse Rode lijst van planten staat als vrij zeldzaam en zeer sterk afgenomen.
In Zuid-Limburg, in het Savelsbos, is trilgras nog volop aanwezig.
Komt echter ook elders, behalve in Drenthe, in Nederland voor.
In België is de soort plaatselijk algemeen aan de kust.
Bevertjes hoort tot het geslacht trilgras dat de naam te danken heeft aan het ratelen van de aartjes aan de pluimen door de wind.
Engels : Briza media ook gekend als Quaking-grass, Cow-quake, Didder, Dithering-grass, Dodder-grass, Doddering Dillies, Doddle-grass, Earthquakes, Jiggle-joggles, Jockey-grass, Lady's-hair, Maidenhair-grass, Pearl Grass, Quakers, Quakers-and-shakers, Shaking-grass, Tottergrass, Wag-wantons
Duits : Mittlere Zittergras, ook Gewöhnliches of Gemeines Zittergras
Frans : ragondin, of castor des marais en soms myopotame
Bevertjes is een vaste plant, die 20-50 cm hoog wordt. De plant vormt korte wortelstokken (rizoom), die aan het eind weer als spruit boven de grond komen en zich zo vegetatief kan voortplanten.
Bevertjes bloeit van mei tot augustus met een sterk vertakte bloeiwijze (pluim).
De knikkende aartjes staan op lange stelen.
De kelkkafjes zijn groen of paars gekleurd.
De vrucht is een graanvrucht.
Bevertjes komt voor op vrij open grassige plekken op niet te droge grond.
Groeit het liefst op humusrijke grond.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 20 juli 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 20 juli
1656
Rembrandt wordt failliet verklaard. Zijn kunstverzameling, atelierspullen en huis worden aan de schuldeisers verkocht.
1866
In de Adriatische Zee vindt in het kader van de Pruisisch-Oostenrijkse Oorlog de Slag bij Lissa plaats.
1903
Overleden : Paus Leo XIII (93), geboren als Gioacchino Pecci.
1920
Voetbalclub sc Heerenveen wordt opgericht.
1923
Overleden : Pancho Villa (45), Mexicaans revolutionair.
1943
Bomaanslag van kolonel Claus Schenk Graf von Stauffenberg op het leven van Adolf Hitler mislukt.
1969
Landing van Apollo 11 op de maan.
1973
Overleden : Bruce Lee (32), Amerikaans filmacteur.
1976
Het onbemande ruimtevaartuigje Viking 1 maakt een zachte landing op de planeet Mars.
1980
Na vijf keer tweede te zijn geworden wint Joop Zoetemelk, als tweede Nederlandse wielrenner in de geschiedenis, de Ronde van Frankrijk.
1986
De Britse prins Andrew trouwt met Sarah Ferguson.
1988
Martin Scorseses film The Last Temptation of Christ wordt uitgebracht en zorgt over de gehele wereld voor protesten van fundamentalistische christenen.
1994
Overleden : Paul Delvaux (96), Belgisch schilder.
2001
Het televisieprogramma Opgelicht onthult dat het Tweede Kamer-lid Tara Singh Varma (GroenLinks) heeft gelogen over haar ongeneeslijke ziekte.
De beverrat of nutria (Myocastor coypus) is een groot Zuid-Amerikaans aquatisch knaagdier, dat als exoot ook in Europa en Noord-Amerika voorkomt. Het is de enige nog levende soort van de familie Myocastoridae en het enige lid van het geslacht Myocastor.
De beverrat is (waarschijnlijk vanuit Argentinië) in de jaren twintig naar Europa, de Verenigde Staten, Afrika, Japan en de Midden-Oosten gehaald om te worden gefokt voor zijn pels, die in kleding wordt verwerkt. Uit deze fokkerijen ontsnapten enkele dieren, die zich hier hebben kunnen handhaven.
Engels : Coypu, nutria Duits : Biberratte, ook Nutria of plaatselijk Sumpfbiber, Schweifbiber, Schweifratte, Coypu, Wasserratte Frans : ragondin, of castor des marais en soms myopotame
beverrat met duidelijk de oranje-rode tanden auteur : Peleg
De beverrat is een groot, op een rat gelijkend knaagdier. De schaars behaarde staart is cilindervormig en loopt uit in een punt. De vacht bestaat uit glanzend bruine en geelbruine dekharen en een grijze ondervacht. De wintervacht is dikker dan de zomervacht. De snuit, kin en de meeste snorharen zijn wit, behalve de bovenste snorharen, die zwart zijn. De snorharen worden tot 130 millimeter lang. De buitenzijde van de snijtanden zijn oranje van kleur. De voorpoten hebben klauwen.
De beverrat wordt 36 tot 65 centimeter lang en vier tot negen kilogram zwaar. De staart is 25 tot 45 centimeter lang. Mannetjes worden over het algemeen groter dan vrouwtjes: mannetjes zijn gemiddeld 60 cm lang en 6,5 kilogram zwaar, vrouwtjes 59 cm lang en 6 kilogram zwaar.
Myocastor coypus
De beverrat heeft verscheidene aanpassingen aan een aquatisch leven. Tussen de tenen op de achterpoten heeft een beverrat zwemvliezen. De ondervacht is waterdicht. De neusgaten en de mond kunnen worden gesloten, en ogen, neusgaten en kleine oren zijn hoog op de kop geplaatst, zodat ze tijdens het zwemmen boven water steken.
De beverrat leeft voornamelijk in moerassige gebieden en ook langs traagstromende rivieren, estuaria en langs de kustlijn. Ze hebben een voorkeur voor stilstaande wateren met dichte begroeiing. Als hol graaft hij een gang in een steile rivieroever of een dijk, vlak boven de waterspiegel. Deze holen hebben een diameter van twintig centimeter en zijn tot zes meter diep. In het hol maakt hij een plat nest van dode grassen. De nestkamer heeft een diameter van zo'n 30 centimeter.
In poldergebieden en bij rivieren zijn beverratten een bedreiging voor de dijken, die verzwakt worden door de holen die de beverrat in de dijk graaft. Daarom wordt hij actief bestreden door medewerkers van waterschappen of gemeentes. Deze organisaties stellen het op prijs als waarnemingen van deze dieren bij hen worden gemeld.
beverrat zwemt naast eendjes auteur : I, J. Patrick Fischer CC 2.5
Hij is voornamelijk in de schemering en 's nachts actief. In koude winters en in gebieden zonder predatoren is hij ook overdag actief. Het is een echte planteneter, die voornamelijk grassen eet, aangevuld met zegge, scheuten, stengels, vruchten, wortelen en knollen, ook de wortelstokken en vruchten van waterplanten. Soms eet hij ook mosselen. Het is ook een coprofaag (eten van ontlasting). Het is een goede duiker en haalt veel voedsel onder water. Hij zwemt met snelle stroken met de voorpoten en krachtige, afwisselende slagen met de achterpoten.
Net als de muskusrat wordt de beverrat actief bestreden in Nederland, België en andere landen in Europa. In Groot-Brittannië werd het dier in 1989 uitgeroeid. In vergelijking met de muskusrat kan de beverrat minder goed tegen strenge winters. De populatie wordt tijdens zo'n winter gedecimeerd. In Scandinavië is de beverrat hierdoor goeddeels uitgestorven.
Het vlees van de beverrat wordt ook gegeten. Omdat de benaming 'rat' niet zo appetijtelijk klinkt heeft het, net als de muskusrat, de bijnaam waterkonijn gekregen.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 19 juli 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 19 juli
1597
Terechtstelling in Brussel van Anna van den Hove. Zij is hiermee het laatste slachtoffer dat vanwege haar geloof in de Nederlanden wordt terechtgesteld.
1839
Overleden : Maurice de Guérin (28), Frans dichter.
1843
Tewaterlating van het eerste, volledig metalen, stoomschip: de SS Great Britain.
1900
Opening in Parijs van de eerste Franse metrolijn.
1908
Oprichting van Rotterdamse voetbalclub Feijenoord.
1908
Oprichting in Manchester van de wereldzwembond Fédération Internationale de Natation Amateur (FINA).
1943
De "open stad" Rome wordt door de geallieerden gebombardeerd.
1946
Overleden : Jan Verkade (77), Nederlands kunstschilder.
1965
Overleden : Ingrid Jonker (31), Zuid-Afrikaans dichteres en schrijfster.
1966
Zanger Frank Sinatra trouwt met actrice Mia Farrow.
1971
Het hoogste punt van de South Tower van het World Trade Center in New York wordt bereikt. Op 9/11 bereikt hij zijn laagste punt.
1980
Opening van de Olympische Zomerspelen van de XXIIe Olympiade in Moskou. Deze werden geboycot door 65 landen vanwege de inval in Afghanistan.
1985
In de Verenigde Staten wordt lerares Christa McAuliffe uit elfduizend kandidaten gekozen als de eerste burger die een ruimtevlucht zal gaan maken.
1999
Op deze maandagochtend wordt volgens de Verenigde Naties de zes miljardste mens geboren.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 18 juli 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 18 juli
64
In Rome ontstaat een grote brand die waarschijnlijk door princeps Nero is aangestoken. Deze brand duurt tot 28 juni. De christenen krijgen de schuld.
1100
Overleden : Godfried van Bouillon (39), was (als Godfried IV) hertog van Neder-Lotharingen (van 1089-1100) en één van de leiders van de Eerste kruistocht.
1936
Staatsgreep van Generalísimo Franco tegen de Tweede Republiek van Spanje. Begin van de Spaanse Burgeroorlog, die zou leiden tot veertig jaar dictatuur.
1968
Oprichting van Intel Corporation. Intel is met name bekend van de microprocessoren die in de meeste hedendaagse personal computers zitten.
1971
De Belgische wielrenner Eddy Merckx wint de Ronde van Frankrijk vóór Joop Zoetemelk.
1976
De eveneens Belgische wielrenner Lucien Van Impe wint de Ronde van Frankrijk vóór diezelfde Joop Zoetemelk.
1991
Overleden : André Cools (63), Belgisch burgemeester en minister. Doodgeschoten toen hij het appartement verliet van zijn vriendin.
1992
Overleden : Jan Pelleboer (68), Nederlands weerkundige.
2006
Tijdens de eerste dag van de 90e editie van de Nijmeegse Vierdaagse komen tijdens een hittegolf twee mensen om.
2007
Door een vliegtuigongeluk in São Paulo, Brazilië komen 200 mensen om het leven.
Beverneltorkruid (Oenanthe pimpinelloides) is een giftige, vaste plant die behoort tot de schermbloemenfamilie (Umbelliferae oftewel Apiaceae). De plant komt van nature voor in Eurazië en in Nederland in Noord-Brabant. De soort staat op de Nederlandse Rode Lijst planten als zeer zeldzaam en stabiel of toegenomen.
De plant wordt 25-50 cm hoog en heeft eivormige wortelknolletjes, die in een dun, steelachtig deel is versmald. De stengel is gegroefd. De bladeren zijn dubbel geveerd tot dubbelveerdelig. De slippen van de onderste bladeren zijn elliptisch-wigvormig. De bladranden zijn ingesneden tot getand.
Beverneltorkruid bloeit in juni en juli met 3-4 mm grote, witte bloemen. De kroonbladen zijn zeer ongelijk en de randbloemen zijn duidelijke stralend. De bloeiwijze is een enkelvoudig scherm met zes tot vijftien stralen, twee tot vijf omwindselbladen en twaalf tot twintig omwindselblaadjes. De schermstralen en de bloemstelen zijn na de bloei verdikt. De helmhokjes zijn wit of beige.
Oenanthe pimpinelloides foto : EmorsgateSeeds
Beverneltorkruid wordt ook wel in de moestuin gezaaid vanwege de eetbare knolletjes. De plant komt voor in voedselrijk, vochtig grasland. De verse knolletjes zijn giftig door de gifstof oenanthotoxine, maar kunnen wel gekookt, gebakken of gefrituurd gegeten worden. Ze hebben een hazelnootachtige smaak.
De bever (Castor fiber) is een aquatisch knaagdier dat voorkomt in Europa en Noord-Azië. Het is het grootste knaagdier van Europa en één van de grootste knaagdieren ter wereld.
Bevers leven in kleine familiegroepen in de buurt van water. Meestal leven er zo'n vijf à zes bevers in een groep, bestaande uit een volwassen paartje en hun jongen van de twee laatste worpen. Jongen blijven zo'n twee jaar in een familiegroep, waarna ze hun eigen territorium gaan zoeken. Bij gevaar slaat een bever met zijn staart op het wateroppervlak.
Engels : European beaver Duits : Europäische Biber Frans : castor européen
bevers in gevangenschap, in Mierlo (Nederland) auteur : Groucho M
De bever is een groot aquatisch knaagdier. Hij heeft een brede, geschubde, horizontaal afgeplatte staart. De poten zijn vrij kort. De achterpoten hebben zwemvliezen. De kop is stomp en de oren en ogen zijn klein. De neus en oren kunnen worden afgesloten bij het zwemmen. Ook zit er in de wang een stuk weefsel dat de mond afsluit als het dier onder water knaagt. Hij verschilt van de Canadese bever (Castor canadensis) door de lichtere vachtkleur en langere neusbotjes. De vacht is geligbruin tot zwart van kleur. De meest algemene kleur is rossig bruin. Bevers uit noordelijke streken hebben een donkerder vacht dan zuidelijke dieren.
De bever heeft een kop-romplengte van ongeveer 75 tot 90 centimeter en een lichaamsgewicht van 12 tot 38 kilogram. De staart is 28 tot 38 centimeter lang. De grootte verschilt per regio. Er zitten geen grootteverschillen tussen mannetjes en vrouwtjes.
De aanwezigheid van bevers wordt verraden door de aanwezigheid van omgevallen bomen, bomen waarvan de schors is afgeschild, ondiepe kanalen en een burcht in het water. Als het mogelijk is, bouwen ze een nest in een ondergronds hol (bijvoorbeeld langs de Rhône). Anders bouwen de bevers een burcht. Bevers bouwen minder snel een burcht dan hun Canadese verwant, en de burchten van Europese bevers zijn ook minder groot.
Aan het begin van de 20ste eeuw waren er in Europa en Azië nog maar 1300 bevers over, verspreid over vijf populaties in Europa en drie in Azië. In Europa leefden er nog 700 bevers: 30 langs de Rhone, 200 langs de Elbe, 100 in het zuiden van Noorwegen, 290 in de delta van de Dnjepr in Wit-Rusland en 70 langs de Don in Rusland. In Azië kwamen honderd jaar geleden nog 600 bevers voor, verspreid over populaties in West-Siberië, in de omgeving van het Bajkalmeer en in Mongolië.
Momenteel zijn er weer 430 duizend bevers, waarvan ruim duizend in Azië.
In Azië is de situatie nog altijd niet rooskleurig. De oude populaties hebben zich weliswaar gehandhaafd - die in Mongolië heeft zich uitgebreid tot achthonderd dieren - maar ze zijn niet groot genoeg om verdwijnen te voorkomen.
De bever is een dagdier, maar in gebieden waarin hij regelmatig verstoord wordt is hij hoofdzakelijk 's nachts actief. In onverstoorde gebieden laat hij zich voornamelijk 's ochtends zien.
Bevers zijn goede zwemmers. Ze kunnen tot vijftien minuten onder water blijven, maar een duik duurt meestal vijf à zes minuten.
De bever heeft een zeer uitgebreid menu. 's Zomers eet hij kruiden, bloemen, jonge scheuten van waterplanten, grassen en wortels. Daarnaast eet hij ook alle delen van bomen en struiken (stam, takken, bladeren en wortels). Hij heeft een voorkeur voor wilg, populier en ratelpopulier. De schors van de stam knaagt hij af met zijn vlijmscherpe tanden. Zijn tanden groeien almaar door, omdat ze slijten door de tanden te gebruiken als gereedschap voor de bouw van hun burcht en een dam. 's Winters eet hij meer twijgen en schors, 's zomers meer groene plantendelen.
In tegenstelling tot de meeste andere knaagdieren houdt de bever 's winters geen winterslaap. In de herfst legt hij daarom een voedselvoorraad aan, bestaande uit takken en stammen van kleine bomen. Deze verankert hij onder water, in de buurt van de ingang. Het koude water houdt de voedingswaarde van de schors langer goed.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 17 juli 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 17 juli
330VC
Koning Darius III wordt in Bactrië door de Perzische satraap Bessus vermoord.
1831
Koning Leopold I komt naar België.
1871
Op de Académie des Sciences in Parijs stelt Zénobe Gramme zijn eerste dynamo voor. Deze dynamo was het vertrekpunt van de moderne elektrische industrie.
1951
Prins Boudewijn wordt Koning der Belgen.
1959
Mary Leakey vindt de oudst bekende, menselijke schedel in Tanzania.
1967
Overleden : John Coltrane (40), Amerikaans jazzmuzikant.
1970
Op last van de Nederlandse regering wordt besloten de wagonfabriek Werkspoor Utrecht te sluiten.
1975
Drie astronauten en twee kosmonauten koppelen in de ruimte een Apollo aan een Sojoez in het licht van het Apollo-Soyuz Test Project.
1981
Officiële opening van de Humber Bridge, één van de langste hangbruggen ter wereld.
1996
Een Boeing 747 van Trans World Airlines stort neer in de Atlantische Oceaan, voor de kust van Long Island. Alle 230 inzittenden komen om het leven.
2002
Overleden : Joseph Luns (90), Nederlands politicus en secretaris-generaal van de NAVO.