Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




08-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Historische figuren (letterlijk) in een modern jasje

Historische figuren (letterlijk) in een modern jasje


http://static1.hln.be/static/photo/2013/12/14/11/20130507164712/media_xll_5796266.jpg


De Britse tv-zender Yesterday vroeg zich af hoe historische figuren à la William Shakespeare er - letterlijk - in een modern jasje zouden uitzien en voegde meteen de daad bij het woord.

Naar aanleiding van de nieuwe tv-serie 'Secret Life Of' kregen vijf geschiedkundig belangrijke personen een nieuwe look aangemeten, wat deze beelden opleverde. Dat bericht onder andere de website van de Britse krant The Telegraph.

Historici en talenten digitale vormgeving sloegen voor het unieke project de handen in elkaar. Van koning Hendrik VIII van Engeland tot Marie Antoinette van Oostenrijk (de echtgenote van koning Lodewijk XVI van Frankrijk), de prominenten zouden zo in de 21ste eeuw kunnen thuishoren. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nevelpanter uitgestorven in Taiwan

Nevelpanter uitgestorven in Taiwan


http://oi42.tinypic.com/aue4ut.jpg


Na meer dan dertien jaar zoeken naar sporen van de zeldzame nevelpanter in Taiwan besluit een team van wetenschappers dat de soort er is uitgestorven.

In 1983 werd de Neofelis nebulosa brachyura, de Taiwanese nevelpanter, voor het laatst gezien op het eiland. Nu, na dertien jaar onderzoek met infraroodfoto's, talloze expedities en lokpogingen, geven wetenschappers de hoop op. "Er is weinig kans dat de nevelpanter nog bestaat in Taiwan", zegt zoöloog Chiang Po-jen in de krant Taipei Times. "Mogelijk bestaan er nog enkele exemplaren, maar we denken niet dat de soort nog voorkomt in een significante populatie."

Chiang en zijn collega Pei Jai-chyi nodigden in 2001 een internationaal team van zoölogen uit om naar de panters te zoeken. Het team was aanvankelijk hoopvol dat ze nog enkele exemplaren van het schuwe dier zouden vinden. Ze plaatsten onder meer 1.500 infraroodcamera's en geurvallen in de bergen van Taiwan, maar konden na dertien jaar onderzoek zelfs geen pootafdruk of haarpluk terugvinden.

De wetenschappers moeten tot hun ontgoocheling besluiten dat de soort is uitgestorven als gevolg van de stroperij en het verlies aan wouden op het eiland. De enige Taiwanese nevelpanter die nu nog bestaat, is een opgezet exemplaar in het Nationaal Museum in Taipei. De Taiwanese dierentuin telt nog twee nevelpanters, maar die zijn van een andere variant. De dieren zijn ingevoerd uit Zuidoost-Azië. 


De nevelpanter


De nevelpanter (Neofelis nebulosa) is een katachtige die leeft in de bossen van Zuidoost-Azië. Het is een soort van het geslacht Neofelis. Soms wordt hij in het geslacht Panthera geplaatst.

Een nevelpanter heeft een schouderhoogte van 40 tot 50 cm. Deze middelgrote carnivoor heeft een stevige lichaamsbouw en weegt gemiddeld 15 tot 23 kg. Nevelpanters hebben een grijsbruine vacht met opvallende, onregelmatig gevormde vlekken met een donkere rand. Ze hebben relatief de langste hoektanden van alle levende katachtigen, met 5 cm. Verhoudingsgewijs zou de tijger dan hoektanden moeten hebben van minstens 15 cm. In werkelijkheid heeft de tijger. hoektanden van 7,5 tot 9 cm.

Zijn korte, flexibele benen, grote poten en scherpe klauwen maken de nevelpanter tot een uitstekende bomenklimmer. Zijn dikke staart, die even lang kan worden als zijn lichaam, geeft hem een nog betere behendigheid, vergelijkbaar met die van de margay in Zuid-Amerika.

De stevige bouw van de nevelpanter leidde vroeger tot speculaties onder onderzoekers dat het dier op grote zoogdieren jaagt. Ondanks de geringe kennis over het gedrag van nevelpanters in het wild, wordt tegenwoordig echter aangenomen dat ze voornamelijk van boom- en landzoogdieren leven, zoals gibbons, makaken en civetkatten, aangevuld met andere kleine zoogdieren, hertachtigen, vogels, stekelvarkens en gedomesticeerd vee. In gevangenschap eten ze ook eieren en bepaalde planten.






» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 minuten in de zon helpt je bloeddruk te verlagen

20 minuten in de zon helpt je bloeddruk te verlagen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/5/3/20130508105348/media_xll_5798178.jpg


Zonlicht kan de bloeddruk verlagen en helpt bij het voorkomen van hartaanvallen en beroertes. Dat beweren wetenschappers van de Edinburgh University. Zij ontdekten dat je lichaam door 20 minuten blootstelling aan de zon stikstofoxide vrijlaat in de bloedbaan, waardoor je bloedvaten ontspannen en de bloeddruk verlaagt.

Maar diezelfde blootstelling aan UV-licht staat ook bekend als een belangrijke oorzaak van huidkanker. We worden dan ook aangeraden om niet te lang in de zon te zitten zonder bescherming. "Er moet dan ook nog verder onderzoek gedaan worden naar het gebruik van zonlicht als behandeling voor een hoge bloeddruk", weet onderzoeksleider dr. Richard Weller.

"We moeten de relatieve risico's van hartziektes én huidkanker bekijken bij mensen die blootgesteld werden aan verschillende hoeveelheden zonlicht. Als dat bevestigt dat zonlicht het sterftecijfer door alle oorzaken verlaagt, moeten we ons advies over blootstelling aan de zon herfomuleren. Wij verwachten dat de voordelen voor de gezondheid van het hart zwaarder zullen wegen dan het risico op huidkanker", aldus dr. Weller.

Voor het huidige onderzoek bekeek hij samen met zijn team de bloeddruk van 24 vrijwilligers die gebruik maakten van een zonnelamp (hoogtezon), gedurende twee sessies van 20 minuten. Bij de eerste sessie werden de proefpersonen blootgesteld aan zowel UV-stralen als hitte, bij de tweede sessie bleef alleen de warmte over.

De bloeddruk van de vrijwilligers bleek duidelijk te dalen na de eerste sessie en bleef ook in de uren daarna veel lager. Bij de tweede sessie ging de bloeddruk even naar beneden, maar keerde die al snel terug naar het normale niveau. Daaruit volgt dat het de UV-stralen, en niet de hitte, verantwoordelijk zijn voor de voordelige effecten.

Volgens de wetenschappers komt dat omdat zonlicht stikstofoxide, dat opgeslagen is in de huid, vrijlaat in de bloedbaan en de bloedvaten verwijdt. Beide effecten verlagen de bloeddruk.

De resultaten van het onderzoek worden deze week gepresenteerd op de 'International Investigative Dermatology Conference' in Edinburgh.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen met gitaar meeste kans om nummer te scoren

Mannen met gitaar meeste kans om nummer te scoren


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/14/3/20130508064359/media_xll_5797728.jpg


Vrijgezelle mannen die heel graag een lief willen, kunnen maar beter investeren in een gitaar. Uit een Frans onderzoek blijkt immers dat vrouwen 31 procent meer geneigd zijn om hun nummer te geven aan een man die het snaarinstrument draagt. Op sportieve kledij knappen de dames dan weer af.

Voor de studie huurde professor Nicolas Gueguen een 20-jarige jongeman in die door 300 vrouwen tussen 18 en 22 jaar werd gekeurd in een shoppingcentrum. Aan elke vrouw vertelde de man dat ze "erg mooi" was waarna hij haar telefoonnummer vroeg zodat ze eens op date zouden kunnen. Terwijl hij bij de eerste 100 vrouwen een sportzak in de hand hield, veranderde hij zijn tactiek bij de volgende 100 door middel van een gitaar. Bij de laatste 100 vrouwen bood hij zich aan met lege handen.

Wat bleek nu? Met de gitaartas, was 31 procent van de dames bereid om haar nummer te geven, tegenover amper 9 procent met de sportzak. Wanneer de acteur niets in zijn handen had, gaf 14 procent haar telefoonnummer. Met andere woorden: als vrouwen twee identieke mannen zien waarvan de ene wel een gitaar in zijn handen heeft en de andere niet, geven dubbel zoveel dames hun nummer aan de muzikant.

De Franse onderzoekers verklaren hun opmerkelijke bevindingen door het feit dat mannen die een muziekinstrument kunnen bespelen als intelligent worden bestempeld. Ze zouden ook gemotiveerd zijn om bij te leren en onafhankelijk zijn.

Dames die hopen dezelfde strategie boven te halen, hebben echter pech. Zo biedt een gitaar bij vrouwen niet noodzakelijk succes op een date.(br.hln)




» Reageer (0)
07-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De must-haves voor een gezond eetpatroon in mei

De must-haves voor een gezond eetpatroon in mei


http://oi42.tinypic.com/11cbjub.jpg


De meimaand brengt heel wat gezond lekkers met zich mee en daar moeten we ten volle van profiteren. Verrijk je gebalanceerd eetpatroon met lekkere seizoensgroenten en -fruit.

Must-haves:

Aardbeien

Deze rode vruchten zijn hét symbool van zomerse dagen. Eén portie aardbeien bevat weinig calorieën én meer vitamine C dan een appelsien. Onderzoek heeft aangetoond dat ze beschermen tegen hartaanvallen, mentale achteruitgang en schadelijke gevolgen van uv-straling op de huid. Ze zouden daarnaast ook de goede cholesterol verhogen. Eet ze puur natuur of verwerk ze in een lekkere lentesalade met balsamico.

Erwtjes

Ze zijn misschien wel de kleinste lentegroentjes, maar erwtjes zijn ontzettend voedzaam. Ze zijn geladen met vezels en vitamine A, C en K, goed voor het bloed en de botten. Haal er alles uit door ze rauw over een maaltijdsalade te sprenkelen. Zo bieden ze meer vitamines dan wanneer je ze stooft. Je kan erwten ook verwerken in een verse guacamole en in ontelbare pasta- of rijstgerechten.

Abrikozen

Eén enkele sappige, zoete abrikoos is genoeg voor een stevige dosis vitamine A en C. Je krijgt bovendien amper 17 kcal naar binnen én behoorlijk wat vezels, kalium en ijzer. Abrikozen zijn de perfecte snack voor onderweg en kunnen heerlijk gebruikt worden in smoothies. Wie graag volkoren brood met pindakaas eet, moet zeker eens fijngesneden schijfjes abrikoos toevoegen.

Bloemkool

Hoewel bloemkool zelden de appreciatie krijgt waar broccoli steevast mee beloond wordt, verdient deze groente eigenlijk best wat aandacht. Net als andere kolen uit de kruisbloemenfamilie heeft bloemkool een ontstekingswerende werking die zou beschermen tegen kanker en beroertes. Je kan deze witte wolkjes eten als een caloriearme vervanger van aardappelen, maar net zo goed rauw met een dipsausje. Ook als puree of geroosterd met een pittige kruidenmix is bloemkool best lekker.

Boysenbessen

Deze kruising tussen de braambes en de framboos is niet alleen rijk aan vezels, maar bevat ook veel antioxidanten en vitamines. De bessen zijn de perfecte energiebommetjes voor mensen met vermoeide hersenen. Je kan ze net als frambozen en braambessen gewoon zo eten of verwerken in salades en smoothies. Geniet je graag eens van en ijsje of pannenkoek, dan kunnen boysenbessen zorgen voor een milde, friszure toets.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slapen tussen de poolwolven in Frankrijk

Slapen tussen de poolwolven in Frankrijk


http://static1.hln.be/static/photo/2013/10/1/5/20130507142626/media_xll_5795675.jpg


Op zoek naar een buitengewone nachtelijke ervaring? De 'Zoo de la Flèche', in het zuiden van de Sarthe, heeft net zijn eerste Safari Lodge ingehuldigd, uniek in Europa.

Afgescheiden van de buitenwereld zit je comfortabel geïnstalleerd achter een grote raampartij, tot er aan de andere kant van je venster plots poolwolven of tijgers passeren. Je zou je in Azië of Antarctica wanen, ware het niet dat je midden in Frankrijk bent, omgeven door kastelen en tuinen.

Iedere lodge is origineel, smaakvol ingericht, met hoogstaande voorzieningen: gezellig salon of overdekte pergola, zacht 'Kingsize' bed, badkamer en - voor de liefhebbers van exotische ervaringen - een buitendouche. Het diner wordt aan huis gebracht, wat u toelaat ten volle van de privacy van uw verblijf te genieten.

Vanaf 109 euro per persoon (plaats voor 4) en per nacht, inclusief toegang tot de zoo, avonturiersdiner en ontbijt. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poster tegen misbruik draagt geheime boodschap voor kinderen

Poster tegen misbruik draagt geheime boodschap voor kinderen

Klik op de foto om het filmpje te bekijken






In Spanje lanceerde Anar Foundation een unieke campagne tegen kindermisbruik. Ze ontwikkelden een poster die dankzij de speciale printtechniek een geheime boodschap draagt voor jonge kinderen. Terwijl volwassenen enkel een angstig jongetje te zien krijgen, kunnen kinderen tot 1.35 meter groot een belangrijke boodschap lezen naast een geschonden kaak en onderlip: "Als iemand je pijn doet, bel ons dan en we zullen je helpen". Aan de andere kant staat de anonieme hulplijn.

De campagne van de Anar Foundation werd speciaal ontworpen om informatie te verstrekken aan kinderen in nood die vergezeld worden door hun agressor. Ze willen zo volwassenen de kans ontnemen kinderen te ontmoedigen om hulp in te schakelen en hopen kinderen de moed te geven om te bellen.

"Het is een boodschap exclusief voor hen, verborgen voor volwassen ogen. Met dank aan de lenticulaire printtechniek konden we twee beelden combineren met een berekende zone die enkel zichtbaar is voor kinderen onder de 10 (met een gemiddelde maximale grootte van 1,35 meter)", klinkt het.

Volwassenen krijgen echter ook een alarmerend woordje uitleg: "Soms is kindermisbruik enkel zichtbaar voor het kind dat lijdt". (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw giraffenmannetje voor kweekprogramma Planckendael

Nieuw giraffenmannetje voor kweekprogramma Planckendael


http://static0.hln.be/static/photo/2013/3/4/2/20130507115025/media_xll_5795117.jpg


Dierenpark Planckendael heeft er sinds eind vorige week met giraffenmannetje Saleye een nieuwe attractie bij. Het vijf jaar oude dier moet voor een extra impuls zorgen in het kweekprogramma van de bedreigde diersoort waar Planckendael aan meewerkt. Op dit moment zijn er nog twee vrouwtjes zwanger van het in maart vertrokken mannetje Baridi, dat eerder al voor vijf nakomelingen zorgde.

Baridi en zijn zoon Karega werden overgeplaatst naar de zoo van Turijn om de giraffenpopulatie van Planckendael genetisch gezond te houden. Dat is van groot belang voor het voortbestaan van de Kordofangiraffen, een bedreigde ondersoort waarvan er in het wild nog slechts zowat tweehonderd exemplaren resteren in het Afrikaanse Niger.

Planckendael steunt zowel het Europese kweekprogramma als de giraffen in het wild, door onder meer geld in te zamelen voor het bouwen van waterputten voor de lokale bevolking. Die komt dan minder in concurrentie met de giraffen.

Het nieuwe mannetje Saleye is afkomstig uit Champrépus in Normandië. Aangezien hij nog niet eerder vader werd, is hij genetisch gezien een goede aanwinst. Hij heeft bovendien weinig verwantschap met de meeste andere giraffen in het Europese kweekprogramma. In afwachting van de paringsmogelijkheden met de nu nog zwangere vrouwtjes, kan Saleye alvast wennen aan zijn nieuwe omgeving, met naast de andere giraffen ook nog impala's, Kaapse elandantilopen en helmparelhoenen op het Savanneterrein van Planckendael. (br.hln)




» Reageer (0)
06-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het einde van de grijze haren: natuurlijk proces is omkeerbaar

Het einde van de grijze haren: natuurlijk proces is omkeerbaar


http://static3.hln.be/static/photo/2013/2/14/8/20130506144234/media_xll_5792798.jpg


Vergeet de frequente bezoekjes aan het kapsalon om je haar te kleuren, want ongewenst grijs haar is binnenkort verleden tijd. Een team van Nederlandse, Duitse en Engelse wetenschappers is ervan overtuigd dat ze het natuurlijke proces kunnen omkeren, zonder operatie of kleuring. Dezelfde behandeling zou ook helpen bij vitiligo, een huidaandoening waarbij een storing in de pigmentproductie witte plekken achterlaat.

"Wie grijs haar krijgt, ontwikkelt een 'massieve epidermale oxidatieve stress' door de ophoping van waterstofperoxide in het haarfollikel", weten de onderzoekers. "Daardoor bleekt het haar zichzelf van binnenuit."

Maar dat bleekproces zou makkelijk aangepakt kunnen worden met een speciale behandeling. Daarbij is sprake van PC-KUS, een bestanddeel dat werkt op het oppervlak en geactiveerd wordt door UVB-stralen. Dat zou het grijs worden moeten stoppen, zo staat te lezen in het rapport.

"Al jarenlang wordt gezocht naar een oplossing voor grijs haar. Maar nu, voor de eerste keer, is er een behandeling ontwikkeld die de kern van het probleem aanpakt", zegt Dr. Gereald Weissman van 'The FASEB Journal'.



Vitiligo

http://static3.hln.be/static/photo/2013/4/16/10/20130506144959/media_l_5792800.jpg
Het resultaat van vitiligo.


Maar daar blijft het niet bij, want dezelfde behandeling zou ook werken voor de huidaandoening vitiligo (of leukoderma), waar naar verluidt ook Michael Jackson mee te maken kreeg. De aandoening is gekenmerkt door plekken op het lichaam waar het huidpigment verdwenen is, vanwege storingen in de productie van het huidpigment melanine. Dat zorgt voor witte plekken, die overal op het lichaam kunnen voorkomen.

In de huidige studie werd onderzoek gevoerd bij een internationale groep van 2.411 patiënten met vitiligo. Na de behandeling keerde het pigment op de huid en de wimpers van de patiënten terug.

"Deze aandoening kan ernstige socio-emotionele effecten hebben op de patiënten", weet dr. Weissman. "Een effectieve behandeling zou hun leven dan ook drastisch kunnen veranderen."

"Eerder werd aangetoond dat de verbetering van de levenskwaliteit na totale en zelfs gedeeltelijke herpigmentatie erg groot is", bevestigt dr. Karin Schallreuter, auteur van de studie uit Nederland. Helaas kon zij nog niet zeggen wanneer de behandeling voor iedereen beschikbaar zal zijn.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom lenteschoonmaak van kleerkast goed voor je is

Waarom lenteschoonmaak van kleerkast goed voor je is


http://static0.hln.be/static/photo/2013/6/11/10/20130506165657/media_xll_5793220.jpg


Regelmatig je kleerkast opruimen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor je welzijn omdat het tijd bespaart en stress beperkt. We geven je alvast vijf goede redenen om eens door al je kledingstukken te gaan en weg te smijten wat je niet meer draagt.

De gemiddelde vrouw draagt 15 procent van haar garderobe niet. Dat betekent dat ze ongeveer voor 4.500 euro aan verkoopbare stukken in haar kast heeft hangen. Om te beslissen of je een kledingstuk wil bijhouden of niet, vraag je zelf dan af of het flatterend is qua materiaal, snit en kleur. Past het nu goed aan en niet wanneer je 2 kilo afvalt? Kan mogelijke schade hersteld worden? Past het bij je huidige levensstijl? Miskopen of dingen die niet meer passen kun je verkopen op veilingsite eBay of een kledingruilfeestje organiseren met je vriendinnen.

Een gemiddelde persoon verspilt een halfuur tot een uur per dag om naar dingen als sleutels, documenten of kledij te zoeken. Dit telt al gauw op. Een belangrijke organisatiehulpmiddel is door alles een duidelijk plaatsje te geven. Zorg daarom dat je riemen, handtassen en juwelen een eigen lade of plekje in de kleerkast hebben, zodat je hier makkelijker aan kunt en je een goed overzicht hebt. Zo ben je 's ochtends veel sneller klaar met bij elkaar zoeken van de perfecte outfit.

Smijt alle spullen weg die je enkel bijhoudt uit sentimentele redenen. Kleding uit slankere dagen bijhouden, kan voorkomen dat je nog echt gelukkig wordt. Ook stukken die bijvoorbeeld aan je ex doen denken, kunnen alleen maar pijnlijk zijn.  Bij de stukken die je eigenlijk niet meer passen of je al zes maanden niet meer hebt gedragen, is het tijd om ze los te laten en verder te gaan. Als je iets dit seizoen niet hebt aangetrokken, zul je het dan een jaar later ook niet meer doen.

Velen denken dat veel bezittingen je gelukkiger maken. Dit vooroordeel aanpakken, kan je een boost geven aan je mentale gezondheid en je dus gelukkiger maken. Zo kun je je concentratie en welzijn verbeteren. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer stress je krijgt om dit allemaal te betalen en te beschermen. Wie minder heeft, moet ook minder organiseren. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geitje trekt op verkenning op rug van slapend varken

Geitje trekt op verkenning op rug van slapend varken

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





Of je nu geboren wordt als mens, geit of varken, bij iedereen opent er zich een wereld vol nieuwigheden. Eens de eerste stapjes zijn gezet, kan bijgevolg niemand wachten om zo snel mogelijk op avontuur te gaan.

Op een filmpje op YouTube zien we hoe een pasgeboren geitje zijn stoute schoentjes aantrekt en de rug van een slapend varken beklimt. Hoewel het roze dier aanvankelijk zijn passagier laat begaan, komt er uiteindelijk toch een 'knor' uit. Het geitje schrikt op, waarna hij van de rug van het varken glijdt en net te laat zijn pootjes kan zetten voor hij op de grond valt. Niet dat hij zich door dit kleine accidentje laat afschrikken. Er volgen nog schattige vreugdesprongetjes en ook één van zijn broers of zusjes volgt zijn voorbeeld.

Slapende honden mag je misschien niet wakker maken, maar van een varken was toch nooit iets gezegd, hé? (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische Nobelprijswinnaar (95) stapt uit het leven

Belgische Nobelprijswinnaar (95) stapt uit het leven


http://oi41.tinypic.com/211wd92.jpg


De Belgische wetenschapper en Nobelprijswinnaar Christian de Duve (95) is zaterdag uit het leven gestapt. Begin april had de Duve al gezegd dat hij van plan was om euthanasie te plegen.

Christian de Duve is de ontdekker van de celorganellen lysosoom en peroxisoom. Hij deed ook onderzoek naar insuline en glucagon. De Belgische bioloog en wetenschapper kreeg hier in 1974 de Nobelprijs voor geneeskunde voor. In 1990 werd jonkheer de Duve vereerd met de persoonlijke titel van burggraaf.

Zaterdagochtend stapte hij uit het leven, meldt de krant Le Soir. Op 8 april kondigde hij zijn besluit daartoe aan in een gesprek met journaliste Béatrice Delvaux. De Duve was in de nacht van 1 april onwel geworden, op de grond gevallen en daar urenlang blijven liggen omdat hij niet alleen kon opstaan. "Mijn beslissing was eerder genomen, maar dat was het teken dat het echt tijd is om te gaan", vertelde hij in het interview. "Ik ben moe."

Over zijn werk stelde de Duve zich aan het eind van zijn leven erg bescheiden op: "Ik heb iets ontdekt wat bestond. Er was alleen een goede techniek voor nodig. Als ik het niet had gevonden, had iemand anders het wel gedaan. Je kunt het met een schattenjacht vergelijken." (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezonde kinderen eten zoals hun mama en papa

Gezonde kinderen eten zoals hun mama en papa


http://static3.hln.be/static/photo/2013/5/15/12/20130506010321/media_xll_5791167.jpg


Kinderen die hetzelfde eten als hun ouders in plaats van typische 'kidsmaaltijden' te verorberen zouden veel gezonder zijn, zo blijkt uit een nieuwe studie. Een volwassen eetpatroon zou voor kinderen veel beter zijn dan te snoepen tussen hun maaltijden door, het avondeten over te slaan of te eten voor televisie.

"Kinderen een alternatieve maaltijd aanbieden, zorgt ervoor dat ze vaak belangrijke voedingsmiddelen missen, zoals groenten", aldus Valeria Skafida die het onderzoek leidde aan de University of Edinburgh's. "Bij gezinnen waar de kroost andere voeding krijgt voorgeschoteld dan de ouders, eten ze veel ongezonder."

Wie een kind zelf laat kiezen wat hij of zij wil eten, zal zeer waarschijnlijk (en weinig verrassend) een pizza in de oven moeten leggen of frietjes bakken. Behalve bij de eerstgeborene misschien. Zij hebben immers de gewoonte om uit zichzelf het gezondere eetpatroon van hun ouders over te nemen in tegenstelling tot jongere broers of zusjes.

Ouders die meewerkten aan de studie benadrukten dat het soms praktisch gewoon niet mogelijk is om samen met hun kinderen te eten. Toch is dat volgens de studieverantwoordelijken geen reden om daarom de ongezonde toer op te gaan: "Het is niet noodzakelijk om op hetzelfde tijdstip te eten, zolang de maaltijd maar dezelfde is", legt Skafida uit. "Wat in elk geval niet mag, is een maaltijd klaarmaken voor papa, een andere voor de oudste dochter en nog een andere voor mama. Smul gewoon allemaal uit dezelfde pot", besluit ze.

Opdat kinderen voldoende gezonde voedingsmiddelen naar binnen spelen, is het uiteraard belangrijk (en vanzelfsprekend) dat ook de ouders gevarieerd en gezond eten. Uiteindelijk houden gezinnen er alleen maar een positieve energieboost aan over en dat komt iedereen ten goede.  (br.hln)



» Reageer (0)
05-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nooit meer grijze haren?

Nooit meer grijze haren?


http://img22.imageshack.us/img22/5955/francoisehardy2.jpg


Wetenschappers dokterden uit waarom haar grijs wordt, met deze ontdekken kunnen ze voorgoed een einde brengen aan grijze haren door het vergrijzingproces ervan te stoppen.

Onderzoek toont aan dat haar grijs wordt door een chemische reactieketen die ervoor zorgt dat een haarlok zichzelf van binnenuit bleekt. Dit proces start wanneer het lichaam door veroudering minder van het enzyme catalase produceert. Dit zorgt ervoor dat waterstofperoxide, een stof die natuurlijk in het haar voorkomt, niet afgebroken kan worden. Omdat er dan ook een tekort is aan enzymen die de schade herstellen, worden je lokken grijs.

Als wetenschappers kunnen uitdokteren hoe ze deze kettingreacties kunnen stoppen, zou dat een revolutionaire ontdekking zijn voor het bestrijden van grijze haren.


» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goede dansers trekken meer vrouwen aan

Goede dansers trekken meer vrouwen aan


http://img196.imageshack.us/img196/8254/tangot.jpg
 


Mannen met goede dansmoves hebben meer kans om vrouwen aan te trekken omdat ze sterker lijken. Dat blijkt uit een Duitse studie.

De onderzoekers filmden 40 mannelijke studenten op de dansvloer. Vervolgens moesten vrouwen hier de beste en aantrekkelijkste dansers uit kiezen. Daaruit bleek dat deze ook de sterkste waren. Om factoren als kledij en lichaamsbouw uit te sluiten hadden alle deelnemers een witte overal aan. Hieruit concluderen de wetenschappers dat vrouwen op basis van dansmoves beoordelen of een man een gezond en sterk nageslacht kan voortbrengen.

Onderzoeker Bernhard Fink: "We wisten al langer dat vrouwen de mogelijkheid van een man om een sterk nageslacht te produceren beoordelen op basis van de vorm van het gezicht en de lichaamsbouw. Maar dit onderzoek bewijst dat ook bewegingen als danspasjes gebruikt worden om te bepalen of een man sterk en dominant is." Charles Darwin suggereerde eerder al dat dansen een deel was van het paringsritueel, iets wat elk weekend in discotheken bevestigd wordt.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Vergeet je bed, de beste seks hebben we... in de badkamer

Vergeet je bed, de beste seks hebben we... in de badkamer


http://static0.hln.be/static/photo/2013/11/13/6/20130505055230/media_xll_5788836.jpg


Als we een Duitse enquête mogen geloven, beleven we onze hoogste, seksuele geneugten niet in de slaapkamer, maar wel in de douche of in bad. Desalniettemin verkiest 77 procent nog steeds zijn eigen bed om de liefde te bedrijven.

Uit de poll, die werd afgelegd door de Duitse televisiezender Kabel-1, blijkt dat 17 procent zijn partner voor een vrijpartijtje dolgraag meeneemt naar de badkamer. "Badkamers bieden voldoende privacy. Bovendien is het super sexy om samen een bad of douche te nemen", legt Tracey Cox uit, de 'sexperte' van de Britse krant The Daily Mail. "Bovendien is het de ideale plek om te vrijen wanneer één van de twee seks 'vuil' vindt. Het voelt immers proper aan."

Verder geniet 9 procent van de Duitse enquêtedeelnamers graag in de auto van zijn man of vrouw. Amper 1 procent van de ondervraagde Duitsers had lef genoeg om zijn seksuele activiteiten op kantoor tot uitvoering te brengen.

Uit de enquête bleek bovendien dat Duitsers gemiddeld 6,4 keer per maand vrijen, wat dus meer is dan één keer per week. Op zaterdag zouden de meeste koppeltjes het gezellig maken onder de lakens. Al is dat niet noodzakelijk met hun partner. 37 procent van de mannen en vrouwen gaf immers toe hun lief al minstens één keer te hebben bedrogen. (br.hln)



» Reageer (0)
04-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rodin en Richter toppers op veiling Sotheby's in New York

Rodin en Richter toppers op veiling Sotheby's in New York


http://oi41.tinypic.com/330y0qp.jpg
Het afgietsel van 'De Denker' van Rodin wordt geschat op ruim 9 miljoen euro


Een schilderij van de Duitser Gerhard Richter en een afgietsel van de beroemde sculptuur 'De Denker' van de Franse beeldhouwer Auguste Rodin zijn de hoogtepunten van de voorjaarsveilingen van Sotheby's in New York. Het veilinghuis hoopt voor 'Domplatz, Mailand' van Richter op een opbrengst van 40 miljoen dollar (31 miljoen euro). Voor 'De Denker' wordt 12 miljoen dollar (9,1 miljoen euro) verwacht.

'Domplatz, Mailand' dateert uit 1968 en is ongeveer drie meter hoog. Op het schilderij staat het plein voor de kathedraal van Milaan. Het lijkt op een onscherpe zwart-witfoto, een techniek waarvoor Richter bekendstaat.

Het afgietsel uit 1906 van 'De Denker' is ongeveer 72 centimeter hoog en beeldt een naakte zittende man uit, die zijn hoofd laat rusten op zijn vuist. Het is het bekendste werk van de Franse beeldhouwer.

Ook het werk 'L'Amazone' van Amedeo Modigliani is een van de toppers van de veiling. De opbrengst van dat schilderij wordt geschat op 25 miljoen dollar (19 miljoen euro). (br.hln)




» Reageer (0)
03-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mannen met baarden (en snorren) weten waarom

Mannen met baarden (en snorren) weten waarom


http://oi43.tinypic.com/ibyoih.jpg



Het lijkt wel alsof een horde Hollywoodheren een baardenbrigade heeft opgericht. Van Ben Affleck en George Clooney tot Hugh Jackman en Sam Mendes, allemaal verkiezen ze een harig kintapijt(je) boven de geschoren look. De wetenschap lijkt hen bovendien nog een duwtje in de rug te geven: hier zijn de gezondheidsvoordelen van gezichtsbeharing.

Dames die de kriebelige baarden van hun partner liever kwijt zijn, zouden volgens deze wetenschappelijke bevindingen beter twee keer nadenken voor ze dat scheermesje opdringen. Baarden en snorren bieden namelijk bescherming tegen:

1. De zon
Gezichstbeharing beschermt tegen schade door de zon en dus ook tegen huidkanker. Onderzoekers van de universiteit van Southern Queensland ontdekten dat zones bedekt door snorren en baarden gemiddeld een derde minder worden blootgesteld aan schadelijke uv-stralen. Afhankelijk van de lengte en dikte van de haren blijken baarden 90 tot zelfs 95 procent bescherming te bieden.

"Licht reist in rechte lijnen, maar wanneer het krullend baardhaar raakt zullen de golven breken en zelden nog de onderliggende huid aantasten", stelt dermatoloog Nick Lowe. Hij raadt ondanks de resultaten toch nog een niet al te vette lotion of spray aan voor mannen met dunne baarden.

2. Ouderdom
Met de jaren kan gezichtsbeharing de huid jonger en gezonder houden. De haren zorgen er namelijk voor dat de huid goed gehydrateerd blijft, onder meer door te beschermen tegen wind. Wie bovendien een hydraterende crème gebruikt, zal een maximaal effect hebben onder baard en snor. De aanwezigheid van haarfollikels op het gezicht gaat gepaard met de aanmaak van beschermende oliën. Hierdoor wordt de huid dikker en resistenter tegen schade.

3. Astma
Mannen die astma hebben door pollen kunnen soelaas vinden in een grote snor. Zo zouden de snorharen voorkomen dat allergenen de neus betreden en geïnhaleerd worden. Experts vermoeden dat het alleen met pollen werkt, aangezien ze plakkerig zijn. Stofdeeltjes zijn bijvoorbeeld microscopisch klein en ook al worden ze gevangen in de snorharen, dan nog hebben ze slechts één tikje of wrijving nodig om in de neus te belanden.

4. Een verkoudheid
Dikke baarden die tot onder de kin groeien, doen de temperatuur van de hals stijgen. Mooi meegenomen als je van die snotvalling af wil. "Haar is een isolator. Lange, volle baarden vangen de koude lucht en doen de temperatuur van de hals stijgen. Wanneer je keelpijn hebt, zal je lichaam ook warmte kweken om het virus de das om te doen. Hoe warmer je jezelf daarbij houdt, hoe beter. Baarden vormen een extra laag bescherming", stelt Carol walker.

5. Huiduitslag
Wie zich niet scheert, heeft veel minder kans op vervelende huiduitslag. Scheren is namelijk de grootste boosdoener als het aankomt op bacteriële infecties in de baardzone. "Scheren kan leiden tot huiduitslag, ingegroeide haren en vlekjes door geïnfecteerde haarfollikels. Mannen hebben er baat bij een baard te laten staan", besluit dermatoloog Martin Wade.



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Implantaat moet epileptici waarschuwen voor aanval

Implantaat moet epileptici waarschuwen voor aanval


http://static3.hln.be/static/photo/2013/1/2/4/20130502114554/media_xll_5783164.jpg


Epilepsieaanvallen komen meestal erg onverwacht, wat het voor de patiënten erg moeilijk maakt. Maar daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen, zo stellen Australische wetenschappers. Zij ontwikkelden een apparaatje dat waarschuwt voor een aanval, doordat het signalen oppikt van elektrodes die ingeplant werden in het brein.

De technologie werkt met operatief ingeplante elektrodes tussen het brein en de schedel. De signalen van die elektrodes worden overgedragen via een andere elektrode in de borstkas naar een draadloos apparaatje. Dat waarschuwt de patiënten voor de dreiging van een epilepsieaanval, door te piepen en te trillen. Het apparaat heeft drie waarschuwingsniveau's: laag, gemiddeld of hoog.

De nieuwe technologie werd gedurende meer dan vier maanden getest in Melbourne bij 15 mensen tussen 20 en 62 jaar. De voorspellingen bleken 56 tot 100 procent van de tijd accuraat te zijn. De gemiddelde tijd tussen de waarschuwing en de aanval was 100 minuten. Volgens de wetenschappers ging het bijna altijd om aanvallen met een gemiddeld of hoog risico.

Onderzoeksleider professor Mark Cook is ervan overtuigd dat het apparaat het leven kan verbeteren van heel wat epileptici die hun aandoening niet onder controle krijgen met de bestaande medicatie. Dat is het geval bij ongeveer een derde van de 60 miljoen mensen ter wereld die epilepsie hebben.

"Weten wanneer een aanval zal komen kan de levenskwaliteit en afhankelijkheid van de patiënten extreem verbeteren. Bovendien kunnen ze zo ook gevaarlijke situaties vermijden, zoals autorijden en zwemmen. Anderen kunnen dan weer medicijnen nemen om de aanval te stoppen voor die begint in plaats van permanent."

De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in 'Lancet Neurology'.(br.hln)



» Reageer (0)
02-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat je kledij over je persoonlijkheid vertelt

Wat je kledij over je persoonlijkheid vertelt


http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/3/5/20130502101011/media_xll_5782655.jpg


Wat in je kleerkast hangt, geeft veel inzicht in je eigen persoonlijkheid. Je outfits geven dus onbewust een boodschap aan anderen, het kan dat je kledij voorkomt dat je jezelf volledig ontplooit. Inzicht in je kleerkast kan dus inzicht in jezelf geven en zorgen dat je bepaalde patronen doorbreekt. Psychologe Tracy DiNunzio legt uit wat je kledingstukken over jezelf vertellen.

Merken en logo's
Als alles wat je draagt een groot logo heeft, dan probeer je je eigen identiteit te verstoppen. Er is zoveel dat je aan de wereld kunt laten zien over jezelf, maar je kiest ervoor om de naam van iemand anders op het centrum van je lichaam te zetten. Het is een vorm van verstoppen. Als alles wat je koopt een symbool of een logo heeft, dan wil je vermijden je eigen identiteit te vormen en lijkt het erop dat je in je puberteit bent blijven steken.

Ongedragen stukken
Een kast vol ongedragen kledij waar de ticketjes niet meer aanhangen, komt vaak voor. Dit staat symbool voor het verleden niet willen loslaten. Dit kan een moeder zijn die haar outfits van voor de zwangerschap niet kan loslaten of een persoon die denkt dat stukken uit de nineties wel weer trendy zullen worden. Vaak gaat het om gestresseerde personen die het moeilijk hebben om dingen los te laten, ze houden vast aan gevoelens als boosheid en angst.

Wie de ticketjes nog aan de ongedragen kledij laat, heeft een ideaalbeeld van hoe haar leven zou moeten zijn. Maar de werkelijkheid komt hier helemaal niet mee overeen. In plaats van haar problemen aan te pakken, koopt ze kleren die in dat leven passen en draagt ze deze niet. Bij dit probleem kun je best deze kleren beginnen dragen, onafhankelijk van wat je doet. Zo kun je jezelf bevrijden van je oude leven en hopelijk volgt de rest dan ook.

Geen kleur
Een vrouw die zich enkel in neutrale kleuren hult, probeert zich mogelijk te verstoppen en wil niet gezien worden of opvallen. Dit kan wijzen op een laag zelfbeeld of op een introverte persoonlijkheid.

Enkel broeken
Dames die enkel broeken dragen, willen vaak hun seksualiteit verstoppen om erbij te passen op het werk of in hun sociale kring.

Identieke stukken
Wie die dezelfde trui in tien verschillende kleuren heeft, kan schrik hebben van verandering. Wanneer een vrouw een kast gevuld heeft met identieke kledij, heeft bindingsangst of kan veranderingen op het werk of in hun relatie niet aan. Een excuus is vaak dat deze personen vaak gebruiken is dat ze niet willen nadenken over hun outfit. Meestal zijn ze echter ongelukkig over hun carrière of hun relatie, ze willen wel veranderen, maar zijn te angstig om hun problemen aan te pakken.

Tips om te veranderen
De beste manier om deze kwesties aan te pakken is niet door je kast op orde te zetten, maar bij jezelf te beginnen. Dit doe je best niet alleen, maar zorg voor een objectieve mening. Soms is het moeilijk om jezelf te zien, een goede vriend kan dan meer inzicht geven. Om je kleerkast te reorganiseren, maak je best twee stapels met dingen die je vaak draagt en dingen die je helemaal niet draagt. Verkoop of geef de ongedragen spullen weg. Denk dan na over wie je wil zijn en hoe die vrouw zich kleedt. Begin je te kleden als je ideale zelf en de rest van je leven zal wel volgen. (br.hln)





» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!