Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
athea




06-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slechts 1 op 4 grijpt in bij het zien van een diefstal

Slechts 1 op 4 grijpt in bij het zien van een diefstal


http://static0.hln.be/static/photo/2013/11/2/11/20130805150546/media_xll_6036311.jpg


Heel wat mensen geloven én beweren dat ze bij het zien van een diefstal de held zouden zijn, maar in werkelijkheid lopen de meesten ver weg. Slechts 26 procent grijpt in, zo bleek uit een experiment van de Duitse Koblenz-Landau Universiteit. Bovendien zijn het net de stille en zachte mensen die het meest geneigd zijn om te reageren, niet de onbezonnen mensen vol zelfvertrouwen.

Voor het experiment selecteerden de academici 65 studenten, van wie eerst een karakterschets werd gemaakt. Zes maanden later keerden de studenten terug en werd hen gevraagd hoe ze zouden reageren als ze getuige zouden zijn van een diefstal.

De proefpersonen kregen het volgende scenario te horen: zij moesten, als getuige, blijven wachten in een laboratorium op een tweede studente, alvorens de test kon beginnen.

Een van de onderzoekers vertelde dan dat de gsm op een tafeltje in de hoek van iemand anders was en deze avond opgehaald zou worden. Daarna komt de tweede studente aan. Als de onderzoeker de kamer dan even verlaat, steekt zij de telefoon in haar jaszak. De vraag is: wat zou jij dan doen?

Alle studenten/getuigen beweerden dat ze zouden ingrijpen als ze dat zagen gebeuren. De sterkste reacties kwamen van de proefpersonen die van zichzelf zeiden dat ze een sterk karakter hadden, met veel sociaal zelfvertrouwen en onaangedaan door de status van anderen.

Daarna herhaalden de wetenschappers het experiment met 68 andere studenten, maar deze keer werd de diefstal 'echt' uitgevoerd. En wat bleek? Slechts 18 proefpersonen, 26 procent, kwamen tussen en bleven protesteren tot de onderzoeker geïnformeerd was over de diefstal.

Opvallend was dat het vooral de stillere persoonlijkheden waren die tussenkwamen, niet de 'sterkere' personen vol zelfvertrouwen. Eén bepaalde karaktertrek was significant: een gevoeligheid voor de onterechte benadeling van een derde persoon.

De resultaten van het experiment werden gepubliceerd in het 'Personality and Social Psychology Bulletin'.

Wat zou jij doen als je een diefstal zag gebeuren? Ingrijpen of weglopen? Laat het ons weten door de stemmen op de poll en via de reacties. (br.hln)

Zou jij ingrijpen ?



» Reageer (0)
05-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gekweekt vlees kan wereld veranderen

"Gekweekt vlees kan wereld veranderen"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/14/6/20130805203656/media_xll_6037071.jpg


Sergey Brin heeft in een filmpje op de site van The Guardian uitgelegd waarom hij besloot honderdduizenden euro's te investeren in de ontwikkeling van kweekvlees. "Soms komt er een technologie langs die de manier waarop we de wereld zien kan transformeren", zegt de mede-oprichter van Google.

Tot nu toe was de financier van het kweekvleesproject van de Maastrichtse hoogleraar Mark Post anoniem gebleven. Vandaag werd bekend dat Brin in de afgelopen jaren 700.000 euro beschikbaar heeft gesteld. "Ik zie technologieën als kansen. Als een technologie levensvatbaar blijkt, dan kan de wereld er door veranderen", legt de 39-jarige internetmiljardair uit.

Brin investeerde in het project omdat hij begaan is met het milieu en met dierenwelzijn. "We hebben een bepaald beeld bij de productie van vlees. We zien prachtige boerderijen voor ons met wat koeien en wat kippen, maar zo wordt vlees tegenwoordig helemaal niet meer gemaakt", stelt de Amerikaan. "Ik voel me er niet prettig bij hoe we die koeien behandelen."

"Sommige mensen zien dit als sciencefiction. Het is niet echt, niet tastbaar. Dat vind ik positief. Als mensen een technologie niet als sciencefiction zien, dan heeft die technologie vermoedelijk ook niet genoeg impact. Op dit moment willen we bewijzen dat het concept werkt. We willen de eerste gekweekte hamburger maken. Daar kunnen we dan op voortbouwen."

Volgens Brin moet de mensheid een keuze maken. "Er zijn grofweg drie dingen die in de toekomst kunnen gebeuren. Optie één is dat we allemaal vegetariër worden, maar dat lijkt me niet erg waarschijnlijk. Een andere mogelijkheid is dat we de problemen negeren, wat tot nog meer schade aan het milieu zal leiden. De derde optie is dat we iets nieuws proberen."  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bavianen in Emmen weer rustiger

Bavianen in Emmen weer rustiger


http://static3.hln.be/static/photo/2013/8/10/10/20130805100730/media_xll_6035605.jpg


Het is weer rustiger op het eiland van de mantelbavianen in het Dierenpark Emmen in Nederland. Dat heeft een woordvoerder van het park laten weten, meldt de Nederlandse televisiezender RTV Noord op de website.

De apen haalden afgelopen week het nieuws toen verzorgers hadden gemerkt dat de dieren ineens helemaal in paniek waren. De apen zaten in bomen en sliepen en aten nauwelijks. Het is nog onduidelijk wat de massahysterie heeft veroorzaakt. In 1994, 1997 en 2007 was er ook al sprake van vreemd gedrag onder de mantelbavianen in Dierenpark Emmen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genetische Adam en Eva zijn 135.000 jaar oud

"Genetische Adam en Eva zijn 135.000 jaar oud"


http://static0.hln.be/static/photo/2013/1/0/9/20130805131142/media_xll_6036054.jpg
X-chromosoom en het veel kleinere Y-chromosoom


Bijna elke man die nu op deze planeet rondloopt, stamt af van een kerel die 135.000 jaar geleden geleefd heeft. Ook de moeder van alle vrouwen gaat zo ver in de tijd terug. Dat blijkt uit het recentste onderzoek van het mannelijke geslachtschromosoom. Tot nu toe werd gedacht dat die 'genetische Adam' 50.000 à 60.000 jaar geleden leefde, staat te lezen in het wetenschappelijke blad 'Science'. Hoewel ze in dezelfde periode leefden, zouden die oude Adam en Eva elkaar niet gekend hebben.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de moderne mens tussen 60.000 en 200.000 jaar geleden voor het eerst Afrika verliet én dat de moeder van alle vrouwen uit Oost-Afrika komt. Daarbuiten wordt het al snel koffiedik kijken.

Het Y-chromosoom wordt identiek doorgegeven van vader op zoon, via mutaties kan dus zo de 'gemeenschappelijke voorvader' opgespoord worden. Bij vrouwen wordt gekeken naar het mitochondriaal DNA. "Je kan het het best vergelijken met een puzzel die moet samengelegd worden, zonder dat je vooraf weet waar je naartoe moet", aldus auteur van de studie Carlos Bustamante.

Zijn team maakte de puzzel echter nog wat groter door het volledige genoom van het Y-chromosoom bij 69 mannen te reconstrueren. De 'proefkonijnen' komen uit zeven verschillende bevolkingsgroepen, zoals de Bosjesmannen en de Jakoeten uit Siberië. Reken daar nog de mutatiesnelheid door bijvoorbeeld de migratie via de Beringstraat bij en de klok tikte af op 125.000 tot 156.000 jaar geleden. Stalen van mitochondriaal DNA wezen dan weer uit dat de mitochondriale Eva tussen 99.000 en 148.000 jaar geleden in Afrika moet geleefd hebben. Ongeveer dezelfde periode dus...

Hoe indrukwekkend de resultaten ook mogen klinken, ze moeten wel met een korreltje zout genomen worden. Een gelijkaardige studie wees immers al uit dat zo'n gemeenschappelijke voorouder al 180.000 tot 200.000 jaar leefde. En geneticus Michael Hammer van de universiteit van Arizona deed nog straffer: volgens zijn berekeningen hadden mannen in Afrika unieke Y-chromosomen tot 581.000 jaar terug. (br.hln)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gamma-uil komt het meeste voor bij vlindertelling van Natuurpunt

Gamma-uil komt het meeste voor bij vlindertelling van Natuurpunt


http://static3.hln.be/static/photo/2013/9/3/2/20130804224436/media_xll_6035207.jpg


De Gamma-uil is tijdens de jaarlijkse vlindertelling van Natuurpunt en de Waalse tegenhanger Natagora dit weekeinde de meest voorkomende vlinder geweest. Dat bleek uit de voorlopige resultaten, die persmedewerker Hendrik Moeremans bekendmaakte. "De Gamma-uil is een onopvallend grijsbruine vlinder, die overwintert in het Middellandsezeegebied en alleen bij aanhoudend warm weer ons land bereikt". Gemiddeld werden 25 vlinderexemplaren per tuin geteld. Vorig jaar waren het er 15. "Het mooie weer maakte van het zevende vlindertelweekend een succes," aldus Moeremans.

Bijna drie keer zoveel deelnemers als vorig jaar telden vlinders in hun tuin. De gegevens op de website vlindermee.be stromen zondagavond nog binnen, maar uit de eerste cijfers blijkt de gamma-uil, een nachtvlinder die ook overdag erg actief is, dit jaar de meeste getelde te zijn. "Je herkent de vlinder doordat hij met zijn vleugels vibreert en hevig rondvliegt. Als hij stilzit, kan je een zilveren Y (gamma) op de achtervleugels zien. Dit jaar is hij in opvallend hoge aantallen te zien," zegt Moeremans.

De dagpauwoog was vorige vlindertelling de topper en ook dit jaar is hij de meeste getelde dagvlinder. "De dagpauwoog is de meest verspreide vlinder in Vlaanderen. Hij werd gesignaleerd in ruim zeventig procent van de tuinen".

Opvallend dit jaar was dat er bijzonder veel meldingen binnenkwamen van oranje luzernevlinders, trekvlinders die vanuit Spanje en Frankrijk komen aanvliegen. Zelfs de zeldzame keizersmantel liet zich veel meer dan gewoonlijk opmerken. Er zijn ook dalers zoals de Atalanta en het Icarusblauwtje, die maar in één tuin op tien gespot werd. "Het is dus een boeiend vlinderjaar", besluit Moeremans.

Zondagavond waren al vierduizend telresultaten verzameld en dat is bijna drie keer zoveel als vorig jaar. De tellingen kunnen nog tot 8 augustus ingevoerd worden, waarna een definitief rapport wordt opgemaakt. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bier en wijn vanaf vandaag duurder

Bier en wijn vanaf vandaag duurder


http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/12/10/20130805060555/media_xll_6035335.jpg


Vanaf vandaag kunnen de prijzen van bier en wijn in ons land opslaan. De regering heeft bij de meest recente begrotingsopmaak immers beslist om de accijnzen op bier en wijn vanaf 5 augustus te verhogen, zo schrijft Het Laatste Nieuws vandaag.

Uit cijfers van het ministerie van Financiën blijkt dat de accijnzen op een liter pils met 1,64 cent stijgen, of 0,41 cent per pintje van 25 centiliter. Het is nu uitkijken of de cafés en horecazaken die accijnsverhoging zullen doorrekenen aan hun klanten. Die kans is reëel, want veel caféhouders geraken nog nauwelijks uit de kosten door een dalend alcoholgebruik.

Ook de accijnzen voor wijn stijgen: voor een niet-mousserende wijn komt er 4,22 euro per hectoliter bij - dus 3,16 cent voor een fles van 75 centiliter. Het is al de tweede keer dit jaar dat de accijnzen op wijn omhoog gaan.

Voor tabak zijn de taksen al op 1 juli verhoogd. Dat was de vierde accijnsverhoging sinds januari vorig jaar voor tabaksproducten (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Hoogleraar presenteert straks gekweekte hamburger

Hoogleraar presenteert straks gekweekte hamburger

http://static3.hln.be/static/photo/2013/2/16/5/20130805071434/media_xll_6035390.jpg
gewone hamburger


De Maastrichtse hoogleraar Mark Post presenteert vanmiddag in Londen een hamburger van rundvlees die hij zelf heeft gekweekt. Het stukje vlees is gemaakt van 20.000 minuscule stukjes weefsel die de hoogleraar vasculaire fysiologie aan de Universiteit Maastricht heeft opgekweekt in zijn laboratorium.

Er hoeft wat Post betreft geen twijfel te bestaan over de echtheid van zijn 'kweekburger'. "Dit is echt vlees, hetzelfde als wat in de supermarkt ligt", zei hij.

De hamburger is gemaakt van stamcellen uit spierweefsel van een koe. In laboratoriumbakjes zijn deze cellen uitgegroeid tot stukken vlees.

Post maakte eerder al bekend dat hij erin geslaagd was op deze manier een hamburger te maken, maar een presentatie liet op zich wachten. Tijdens de bijeenkomst van vandaag wordt de kweekburger ter plaatse klaargemaakt en zullen twee vrijwilligers het stukje rundvlees proeven.

Post hoopt dat gekweekt vlees in de komende decennia zal uitgroeien tot een goed alternatief voor vlees dat afkomstig is van levende dieren. Dat kan zowel het dierenwelzijn als het milieu ten goede komen. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologen vinden "stuk van Jezus' kruis" in Turkije

Archeologen vinden "stuk van Jezus' kruis" in Turkije

http://static0.hln.be/static/photo/2013/5/7/6/20130804203608/media_xll_6034956.jpg
De Turkse archeologe Gülgün Köro¿lu met het vermeende stuk van Jezus' kruis


Turkse archeologen zijn ervan overtuigd dat ze bij opgravingen in de 7de-eeuwse Balatlar Kerk in Sinop, aan de oever van de Zwarte Zee, een stuk van het kruis hebben gevonden waaraan Jezus werd gekruisigd. De archeologen vonden een stenen kist met daarin objecten die direct in verband zouden staan met Jezus Christus.

Professor Gülgün Köro¿lu, hoofd van het team archeologen, verklaarde: "We hebben iets heiligs in een kist gevonden. Het is een stuk van een kruis en we denken dat het een deel is van het kruis waaraan Jezus werd gekruisigd. Die stenen kist is heel belangrijk voor ons. Het is het belangrijkste artefact dat we totnogtoe hebben opgegraven".

De kist wordt momenteel in een labo onderzocht. De vorm ervan doet de archeologen vermoeden dat ze werd gemaakt om er relieken van een heilige persoon in op te bergen.

Heel wat kerken beweren relieken te hebben van het zogenaamde 'Ware Kruis', maar de authenticiteit ervan wordt nooit volledig erkend door theologen en wetenschappers.

Volgens de legende vond de moeder van keizer Constantinus, Helena, het kruis van Jezus in Jeruzalem en deelde ze stukken hout van het kruis uit aan religieuze leiders in Jeruzalem, Rome en het toenmalige Constantinopel.

De in 660 na Christus gebouwde Balatlar Kerk is een rijke archeologische site. Köro¿lu en haar team hebben naast de kist ook de overblijfselen van een Romeins bad en meer dan duizend menselijke skeletten gevonden sinds ze er in 2009 aan hun opgravingen begonnen. (br.hln)



» Reageer (0)
04-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips voor het juist gebruik van zonnecrème

Tips voor het juist gebruik van zonnecrème


http://img412.imageshack.us/img412/5882/topproducten.jpg


Een zonnecrème kan je niet naar behoren beschermen als je hem niet juist gebruikt. Veiligindezon.be geeft tips om de bescherming van de zonnecrème optimaal te maken.

-->    Wees niet gierig of zuinig
Met zonnecrème mag je rijkelijk smeren. Een gemiddeld volwassen lichaam beschermen heb je 35 gram nodig of zes goed gevulde koffielepels. Hoe minder je smeert, hoe minder de bescherming. Als je bijvoorbeeld maar de helft van het aantal benodigde zonnecrème gebruikt, dan halveert ook de bescherming.

--> Schudden voor gebruik
Het is aan te raden vloeibare producten altijd te schudden voor gebruik.

--> Op tijd aanbrengen
De gewoonte bestaat om zich in te smeren op het moment men zich in de zon zet. Dit is te laat. De zonnecrème dient 15 tot 30 minuten voor het zonnen aangebracht te worden voor een optimale bescherming.

-->   Herhaal regelmatig
Smeer je minimum om de twee uur in, en altijd na het zwemmen, sporten, spelen of werken en douchen.

--> Kwetsbare zones
Smeer je grondig en zorgvuldig in. Dus niet enkel wat op de benen, armen en neus, maar ook de oren, schouders, lippen, onderkant van de voeten, de handen, de decolleté, de nek, de schedel (bij kaalhoofdigen), de okselholten en de genitaliën (voor naturisten).  Vrouwen die topless willen zonnen, kunnen beter ook de tepels extra beschermen.

--> Muggen
Wie gelijktijdig zonnecrème en antimuggenmelk met deet gebruikt moet dubbel opletten. De muggenmelk vermindert immers de werking van de zonnecrème. Gebruik in dit geval een crème met een hogere factor om dezelfde bescherming te bekomen.

-->    Houdbaarheid: gebruik geen zonnecrème die al meer dan een jaar open staat (dit geldt ook voor after sun). Vervang je zonnecrème dus regelmatig door een nieuwe voor een optimale bescherming. Op de meeste zonnecrèmes staat hoe lang de crème houdbaar en werkbaar blijft na opening.




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeehond maakt 'daguitstap' in Amsterdamse grachten

Zeehond maakt 'daguitstap' in Amsterdamse grachten


http://static2.hln.be/static/photo/2013/11/11/7/20130804142435/media_xll_6034297.jpg


De zeehond die eerder al opdook in het Nederlandse Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van Houten, heeft vandaag een 'uitstapje' gemaakt naar Amsterdam. Het dier verscheen in de Amstel, ter hoogte van de Hermitage. Dat meldt een woordvoerder van zeehondencrèche Pieterburen.

"Het gaat nog steeds goed met de zeehond. Het is een jong dier van een jaar oud", zegt André van Gemmert van de zeehondencrèche. "Hij is niet veel boven water, maar dat komt omdat het warm is", denkt de zeehondenkenner. Hij roept mensen in bootjes op op te passen voor het dier.

Van Gemmert denkt dat de zeehond via Amsterdam probeert de weg te vinden naar het IJsselmeer. Op die manier kan het dier terugkomen bij de Wadden- of Noordzee. Zeehonden hebben het zoutgehalte van de zee nodig om te overleven en kunnen dus niet voor altijd in de rivier blijven.

Volgens de expert van Pieterburen is het overigens niet zo bijzonder meer dat zeehonden in rivieren worden gezien. De waterkwaliteit is verbeterd en er zit steeds meer vis, wat voor de zeehonden aantrekkelijk is. Bovendien is het voor een zeehond niet zo ver zwemmen om een rivier op te komen.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franse oesteroogst bedreigd na massale, mysterieuze sterfte

Franse oesteroogst bedreigd na massale, mysterieuze sterfte


http://static3.hln.be/static/photo/2013/10/9/0/20130804112217/media_xll_6034125.jpg


Tot 80 procent van de volwassen oesters in oesterkwekerijen in heel Frankrijk sterft. Vermoedelijk is de boosdoener een agressieve bacterie, de vibrio aestuarianus, die profiteert van het warme weer.

Uit stalen van het Institut français pour l'exploitation de la mer (Ifremer) blijkt dat momenteel 15 tot 65 procent van de oesters sterft. In kwekerijen stijgt die sterfte tot 50 à 80 procent, terwijl de natuurlijke oesters minder geraakt zijn (8 tot 10 procent).

De meeste analyses gaan richting een dodelijk bacterie, de vibrio aestuarianus, die ook vorig jaar al voorkwam in Bretagne. Die bacterie gedijt goed door de huidige hoge temperaturen na een koude lente. In 2008 had de Franse oestersector ook al eens te kampen met een herpesvirus, dat toen al even massaal jonge oesters aantastte. In de voorbije vier jaar daalde de Franse oesteroogst daardoor alles samen met een derde, van 120.000 ton vier jaar geleden naar 80.000 ton dit vorig jaar.

De sector is in "hoogste staat van paraatheid", klinkt het in Franse media. Sommige kwekers spreken nu al van een klap van 60 procent op hun totale productie, terwijl de winstmarge sowieso al miniem was. De prijzen verhogen is ook al geen optie meer, gezien de sterke stijging van de oesterprijs in de vorige jaren. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dochter Margriet Hermans stopt met studeren na zware diabetesaanval

Dochter Margriet Hermans stopt met studeren na zware diabetesaanval


http://static3.hln.be/static/photo/2013/6/12/13/20130804030802/media_xll_6033703.jpg


Celien Hermans, de 20-jarige dochter van Margriet die onlangs op het nippertje aan de dood ontsnapte na een zware diabetesaanval, zal haar opleiding tot leerkracht lager onderwijs volgend schooljaar niet verderzetten. "Het was een moeilijke beslissing", aldus Celien in TV Familie, "maar ik heb een goed gesprek gehad met mama en papa en ze begrijpen mijn keuze."

"De opleiding is loodzwaar en bovendien kamp ik door mijn diabetes geregeld met gezondheidsklachten. En ik kan moeilijk tegen de leerlingen zeggen dat ik er een dag niet zal zijn, hé?"

De dochter van Margriet Hermans is echter niet van plan om stil te zitten, maar gaat voortaan aan de slag bij het immokantoor van haar vriend Nico. Aan een samenwerking met haar vriend ziet ze bovendien alleen maar voordelen: "Vroeger moesten we 's avonds onze werkdag nog overlopen, nu kunnen Nico en ik gewoon gezellig neerploffen in de zetel en tv kijken als we thuiskomen", besluit Celien in het weekblad. (br.hln - foto belga)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ultieme relatietest: 48 uur aan elkaar vastgeklonken

De ultieme relatietest: 48 uur aan elkaar vastgeklonken

Klik op de foto om het filmpje te bekijken





48 uur aan elkaar vastgeklonken en nog liggen de scheidingspapieren niet op tafel: Mark Malkoff en zijn echtgenote Christine hebben hun zelf bedachte relatietest met glans doorstaan.

"Sommige partners vinden dat ze te zeer aan elkaar vasthangen, bij ons zal dat letterlijk zo zijn. We gaan meer van elkaar zien dan ooit tevoren", vertelt de komiek en schrijver aan het begin van hun lijdensweg. "En dat is geen goed ding", riposteert zijn vrouw droogjes.

De afwas doen, tanden poetsen, boodschappen doen,... Al snel wordt hen duidelijk dat zelfs de simpelste dingen heel wat flexibiliteit en teamwork vereisen. Ook slapen gaat allerminst van een leien dakje, om dan nog van het onvermijdelijke toiletbezoek te zwijgen. Na een dagje achter elkaar aanhollen lijkt Malkoff er zijn buik van vol te hebben, maar de opdracht werd toch nog met succes afgerond.

De prettig gestoorde Amerikaan is niet aan zijn eerste stunt toe. Zo verwierf hij wereldwijde media-aandacht door op één dag alle 171 Starbucks-zaken van Manhattan te bezoeken. Toen zijn appartement ontsmet diende te worden, nam hij prompt een week zijn intrek in een IKEA-winkel. Vier jaar geleden maakte hij dan weer komaf met zijn vliegangst door dertig dagen aan een stuk op een vliegtuig te leven.



» Reageer (0)
03-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oma, wat doet die mummie op zolder?

"Oma, wat doet die mummie op zolder?"


http://static2.hln.be/static/photo/2013/4/6/2/20130803174929/media_xll_6033017.jpg
Deze sarcofaag met mummie werd door het 10-jarige kind aangetroffen op de zolder van zijn oma.


Toen de 10-jarige Alexander Kettler op de zolder van zijn oma's huis in de Duitse stad Diepholz aan het spelen was, deed hij een bijzondere ontdekking. Een Egyptische sarcofaag met daarin een intacte mummie lag er blijkbaar al meer dan vijftig jaar onaangeroerd bij zonder dat de grootmoeder er weet van had.

De oma keek dan ook vreemd op toen het kind zijn vondst kwam melden. Naast de mummie bevatte de kist, die helemaal met hiërogliefen bedekt was, nog een Egyptisch dodenmasker en een canope of grafvaas waarin de ingewanden van de overledene werden bewaard. Volgens de vader van Alexander zijn die laatste attributen wellicht vals maar die mummie zou wel eens authentiek kunnen zijn. Hij wil de voorwerpen op hun echtheid laten onderzoeken door specialisten in Berlijn.

Opa Kettler, die twaalf jaar geleden gestorven is, heeft in de jaren vijftig een reis naar Noord-Afrika ondernomen. Waarschijnlijk heeft de zwijgzame man toen de ongebruikelijke souvernirs meegebracht.  In die tijd werden er nog echte mummies stammend uit de oudheid verhandeld. (br.hln - foto epa)




» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vervallen voedsel mag vaak toch nog gegeten worden

Vervallen voedsel mag vaak toch nog gegeten worden


http://static3.hln.be/static/photo/2013/0/11/11/20130803075353/media_xll_6032291.jpg


Niet alle voeding die ver voorbij de houdbaarheidsdatum is, moet in de vuilnisbak. Chips kunt u gerust tot twee maanden na datum eten. Het Voedselagentschap schept klaarheid, zo staat te lezen in De Standaard en Het Nieuwsblad.

In een nieuwe rondzendbrief somt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) alle voedingswaren op die nog perfect eetbaar zijn na hun vervaldatum, met een indicatie van de resterende bewaartijd.

Vervallen koekjes horen niet thuis in de afvalemmer. Toch niet als de houdbaarheidsdatum nog geen twee maanden overschreden is. Frisdrank gaat zelfs een jaar langer mee dan op de verpakking vermeld staat.

Te gebruiken tot
"Als er 'ten minste houdbaar tot' op de verpakking staat, hoef je dat product niet meteen weg te gooien. Niet iedereen is daarvan op de hoogte. We willen die vorm van voedselverspilling bestrijden", zegt Lieve Busschots van het FAVV. Maar let op: als er op de verpakking 'te gebruiken tot' staat, moet u de vervaldatum wel respecteren. Het gaat dan om zeer bederflijke middelen, zoals vers vlees.

Voedselbanken
De rondzendbrief betekent vooral voor de voedselbanken een hele steun in de rug. "We krijgen nu al overschotten van supermarkten en fabrikanten. Maar dan gaat het om producten met een fout etiket of een beschadigde verpakking. Supermarkten zijn er niet altijd even happig op om vervallen producten mee te geven", zegt Alfons De Vadder van de Belgische federatie van voedselbanken.

"De regelgeving was erg onduidelijk. Zo riskeerde iedereen een tik op de vingers van een controleur van het FAVV omdat bijvoorbeeld de bloem een maand vervallen was. Daar komt nu hopelijk verbetering in".  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IJsverkoop deze zomer gestegen met 40 procent

"IJsverkoop deze zomer gestegen met 40 procent"


http://oi43.tinypic.com/70huuw.jpg


De ijsverkoop is deze bijzonder zonnige zomer met 40 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat zegt Werner Van Springel, CFO van Glacio-IJsboerke, onderdeel van de Belgian Icecream Group.

"In de hemel moeten ze IJsboerke graag zien", zegt Werner Van Springel. "Want begin dit jaar zat het bedrijf nog in lastige financiële papieren. En dan krijg je zo een zomer. We zijn bijzonder blij dat onze inspanningen op deze manier worden beloond"

Dat de ijsverkoop momenteel piekt in vergelijking met vorig jaar ligt voor de hand. De zomers van 2011 en 2012 waren niet van die aard dat ze de mensen naar de ijskar of naar de koelcel in het warenhuis dreven om ijsjes te kopen. "En u zult zich herinneren dat ook het voorjaar niet bepaald de ijsconsumptie tot grote hoogten heeft opgedreven", zegt Van Springel.

Had de ijsroomfabrikant inzake productie rekening gehouden met deze meerverkoop? "Een ijsroomproducent gaat er altijd van uit dat het een topzomer wordt", zegt Van Springel. Dit jaar komt die optimistische verwachting dus nog uit ook. De fabrieken van de Belgian Icecream Group blijven dezer dagen dus in hoog tempo doordraaien. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Namaakproducten overspoelen België

Namaakproducten overspoelen België


http://static2.hln.be/static/photo/2013/18/10/10/20130803073104/media_xll_6032290.jpg


De topman van Douane & Accijnzen, Noël Colpin, waarschuwt voor de toevloed van namaak naar ons land. De voorbije twee jaar alleen al onderschepte de douane 88,98 miljoen namaaksigaretten, die niet aan de voorschriften voldoen en dus nog veel gevaarlijker zijn voor de gezondheid. Dat schrijft De Tijd.

Volgens Colpin is er "een nieuw hoogtepunt" bereikt in de strijd tegen de namaak. "In Wallonië hebben we een fabriek ontdekt die zelf 25 ton of meer dan 50 miljoen namaaksigaretten maakte, bestemd voor de Britse markt. Hier in België! Dat is ongezien", aldus Colpin.

Sigaretten
"Intussen blijven we hier ook opslagplaatsen ontdekken, met illegale sigaretten op weg naar Duitsland, Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ook de containers met namaaksigaretten uit China blijven toekomen, net als de 'cheap whites' (goedkope sigaretten die niet aan de veiligheidsvoorschriften voldoen) uit het Oostblok."

"In 2010 zagen we een daling, met nog maar 25.500 pakjes sigaretten, maar de hoeveelheden stijgen dus opnieuw. En onderzoeken tonen aan dat die sigaretten ook hier worden verkocht aan consumenten, bijvoorbeeld in voetbalstadions en op andere evenementen."

De statistieken over 2012 bewijzen dat het lang niet alleen om sigaretten gaat en namaak alomtegenwoordig is. Zo heeft de douane vorig jaar 255.308 namaakparfums en -cosmetica onderschept. Dat is meer dan dubbel zoveel als in 2011.

Kleding & accessoires
Ook de klassieke namaakkleding- en accessoires blijven een plaag, met 71.637 ontdekte stuks in 2012. Daarnaast waren er ook nog duizenden nagemaakte gsm's (5.237) en uurwerken en sierraden (6.880), maar ook 67.955 stuks namaakspeelgoed voor kinderen. En zelfs 6.421 namaakgeneesmiddelen.

Om de plaag van namaak beter aan te pakken, wil de douane in de toekomst nog meer screenings doen van inkomende containers, meer detectiemateriaal inzetten en criminele organisaties observeren met bijzondere opsporingstechnieken.  (br.hln)



» Reageer (0)
02-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zo houdt u het hoofd koel bij deze temperaturen

Zo houdt u het hoofd koel bij deze temperaturen


http://static3.hln.be/static/photo/2013/18/4/3/20130802120802/media_xll_6030618.jpg


We beleven vandaag naar alle waarschijnlijkheid de warmste dag van het jaar. Het kwik klimt vandaag naar tropische temperaturen van 35 graden en meer. 's Nachts koelt het nauwelijks af, het blijft heel de nacht 20 graden of meer. Niet echt ideale omstandigheden om te slapen dus. Daarom geven wij u toch een aantal tips mee om uw nachtrust veilig te stellen.

Door de aanhoudende hitte kan uw slaapkamer wel eens worden omgetoverd in een ware bakoven. Dit maakt slapen er niet bepaald gemakkelijker op. Het raam openzetten in de hoop wat frisse lucht binnen te laten, lijkt dan vaak de enige optie. Ook de verkopers van ventilators doen dezer dagen gouden zaken. Die blazen echter enkel de aanwezige hete lucht in het rond en zullen dus zeker niet voor afkoeling zorgen. Toch zijn er ook nog andere manieren om de nacht op een aangename, koele manier door te komen.

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar ijsblokjes helpen om de lucht af te koelen. Vul een handdoek met ijsblokjes en span deze tussen twee stoelen. Zet daar een ventilator voor en de ijsblokjes zullen ervoor zorgen dat er enkel nog frisse lucht wordt verspreid. Een bak met koud water zorgt trouwens voor een gelijkaardig effect, maar is wat minder praktisch.

Wat betreft kleding, is het aan te raden natte kousen te dragen. Wanneer je je voeten koel kan houden, zal de volledige huidtemperatuur gaan dalen. Paradoxaal genoeg wordt naakt slapen afgeraden. Het vele zweet dat rechtstreeks wordt geabsorbeerd door je matras zou er namelijk voor kunnen zorgen dat je een verkoudheid kan oplopen tijdens je slaap. Zorg dus best voor een katoenen onderlaken, dat je lichaamsvocht snel zal absorberen en meteen ook weer afgeeft.

Bij het inslapen dienen de armen en de benen wijd te worden opengespreid. Zo voorkomt men dat er alle warmte zich verzamelt op de ledematen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je lichaam afkoelt voor je in bed kruipt. Normaal doet je lichaam dit automatisch, maar wanneer de buitentemperatuur te hoog is, kan het wel wat hulp van buitenaf gebruiken. Een koude douche lijkt hiervoor het meest logische, maar is niet de beste oplossing. Hierdoor wordt de stofwisseling namelijk aangewakkerd en zal het lichaam van binnenuit gaan opwarmen. Lauw water gebruiken bij het douchen is dus de boodschap. (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roemenen maken film over kunstroof

Roemenen maken film over kunstroof


http://static2.hln.be/static/photo/2013/13/8/0/20130801073920/media_xll_6027630.jpg


De Roemeense regisseur Tudor Giurgiu gaat een film maken over de geruchtmakende roof van zeven schilderijen uit de Rotterdamse Kunsthal afgelopen oktober. De moeder van hoofdverdachte Radu D. staat centraal in het verhaal.

Giurgiu is een beroemdheid in eigen land en zou volgens het Nederlandse dagblad AD gefascineerd zijn door de miljoenenroof en de vernietiging van de kostbare meesterwerken. "Wat is de waarde van een Picasso in de handen van een moeder die haar zoon wil helpen?", tekende de krant op uit de mond van de regisseur.

Het is nog onbekend wanneer de film over de Roemeense bende die in de nacht van 15 op 16 oktober zeven schilderijen met een geschatte waarde van 18 miljoen euro stal, op het witte doek verschijnt.  (br.hln)



» Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australische betaalt 1.000 euro voor twee echte Apples

Australische betaalt 1.000 euro voor twee echte 'Apples'


http://oi41.tinypic.com/v78owp.jpg


Een 21-jarige Australische uit Brisbane heeft zich mooi laten beetnemen op het internet. Ze had zelf een zoekertje geplaatst voor twee iPhones. Iemand reageerde en zei: "Ik heb twee 'appels' te koop." De vrouw ging akkoord met de prijs van zo'n 1.000 euro en kreeg even later inderdaad twee appeltjes in handen. Het waren groene...

De twintigster wist meteen hoe laat het was toen ze de twee groene appels zag liggen in de doosjes: ze was haar geld kwijt. Ze had nochtans persoonlijk afgesproken met de verkoopster aan een McDonald's waar de transactie ook plaatsvond. Maar op dat moment stelde ze zich tevreden met de authentieke iPhone-doosjes - van het merk Apple, uiteraard. Pas op weg naar huis deed ze de verpakking open...

Op het net krijgt de naïeve vrouw weinig medelijden: "Wie geeft er nu zomaar duizend euro aan een wildvreemde zonder de inhoud van de koopwaar te checken?" Bovendien vind je in Australië voor zo'n 550 euro een gloednieuwe iPhone 5 in de Apple Store, merkt iemand anders op. Dus: goedgelovigheid of hoax? (br.hln)



» Reageer (0)


Foto

Foto

Gastenboek

Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Archief per maand
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 01-2008

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!